Kommunale afgørelser i førtidspensionssager Afgørelser truffet efter pensionslovens regler gældende fra 1. januar 2003 (ny ordning).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommunale afgørelser i førtidspensionssager Afgørelser truffet efter pensionslovens regler gældende fra 1. januar 2003 (ny ordning)."

Transkript

1 SKEMAVEJLEDNING Kommunale afgørelser i førtidspensionssager Afgørelser truffet efter pensionslovens regler gældende fra 1. januar 2003 (ny ordning). Hvem skal anvende det elektroniske indberetningsskema? Dette elektroniske indberetningsskema skal anvendes af kommunerne til indberetning af afgørelser om førtidspension som træffes fra 1. januar 2003 efter de regler, der trådte i kraft fra denne dato. Tidsfrist for udfyldelse af skemaer Skemaet skal udfyldes i forbindelse med sagens afgørelse og sendes til Ankestyrelsen senest den 7. i måneden efter afgørelsesmåneden. Hvilke typer af sager skal indberettes? Der skal udfyldes et elektronisk indberetningsskema, når der i henhold til lov om social pension træffes afgørelse om førtidspension. Skemaet skal udfyldes ved afgørelser om tilkendelse, frakendelse eller afslag. Der skal ligeledes udfyldes et skema, når der er tale om en genoptagelse af en sag til vurdering, jf. 20, stk. 1, 2. led, uanset om genvurderingssagen har ført til ændring. Remonstrationssager (påklagede sager, der skal genvurderes), opfattes ikke som selvstændige sager og skal kun indberettes, hvis der træffes en anden afgørelse, som ændrer en tidligere afgørelse. Der skal udfyldes et skema i genoptagelsessager (sager, der er blevet genoptaget som følge af praksisændring, domstolsafgørelse eller lignende) uanset om genoptagelsessagen har ført til ændring af det tilkendte eller ej. Sager, der bortfalder under behandlingen, skal ikke indberettes. Sager, der er hjemvist af klageinstansen skal heller ikke indberettes, med mindre sagen får et andet udfald ved den efterfølgende afgørelse. Generel vejledning til indberetning af skemaet Til indberetning skal bruges et brugernavn og en adgangskode. Har kommunen ikke en kontaktperson, sendes en mail til Ankestyrelsens Analysekontor(analyse@ast.dk), hvori det angives, hvem der skal være kontaktperson. Herefter vil vi fremsende adgangskode og brugernavn til vedkommende.

2 Indberetningsforbindelsen til Ankestyrelsen er krypteret, således at det er muligt at indtaste personfølsomme oplysninger. Adgangskoden og brugernavnet kan bruges af flere personer på samme tid. Der kan således tastes mere end et skema ind ad gangen. Det kan dog ikke lade sig gøre, at flere personer samtidig taster ind i samme skema. Tastes adgangskoden forkert 3 gange, lukkes der af sikkerhedsmæssige grunde for indberetning. Ankestyrelsens Analysekontor skal kontaktes (analyse@ast.dk) for genåbning. Når du er logget på systemet, opretter du et nyt skema i det år, hvor den aktuelle afgørelse er truffet. Hver gang du klikker OK nederst på en side gemmes oplysningerne i skemaet. Du kan altid gå tilbage i skemaet, indtaste nye oplysninger eller ændre gamle. Ved tryk på OK opdateres oplysningerne. De allerede indtastede oplysninger vil således blive overskrevet med de nye oplysninger. Så længe skemaet er tilgængeligt, kan du fortage rettelser og opdatere oplysninger til Ankestyrelsen. Identifikation og løbenummer Når et nyt skema oprettes, gives det automatisk et løbenummer. Samtidig bliver du bedt om, at udfylde en identifikation, for eksempel ansøgerens personnummer. Oplysningen bruger systemet til at lave en oversigt over de indberettede skemaer. Ved hjælp af identifikationen kan du også selv identificere dit indberettede skema. Tidspunktet for sagens påbegyndelse En førtidspensionssag anses for påbegyndt den dato, hvor kommunen træffer beslutning om, at sagen overgår til behandling efter reglerne om førtidspension, når det er dokumenteret eller det på grund af særlige forhold er helt åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan forbedres ved aktiverings, revaliderings og behandlingsmæssige samt andre foranstaltninger, jf. lov om social pension 18. Vejledning til de enkelte spørgsmål Spørgsmål 1. Ansøgers personnummer Der anføres alle 10 cifre i cprnummeret uden bindesteg. Spørgsmål 2. Ansøgers faktiske samliv Ansøgere, der samlever med juridisk ægtefælle eller registreret partner, markeres "1".

3 Andre, der er samlevende med en partner, men ikke er gift eller ikke har et registreret partnerskab med denne, markeres "2". Ansøgere, der er ikke samlevende med en partner, men bor sammen med familie, for eksempel forældre eller børn, venner eller lign, markeres "3". Personer, som lever alene i en husstand, samt hjemløse og andre uden fast adresse, markeres "4". Personer, der bor på en institution uden samtidig at leve sammen med partner, familie o. lign., markeres "5". Hvis både ansøger og ansøgers ægtefælle/registrerede partner har ophold i institution, markeres dog "1". Spørgsmål 3. Hvilke indkomster havde ansøgers ægtefælle/registrerede partner/samlever på tidspunktet for sagens påbegyndelse? Alle de former for indkomst, som ægtefællen/den registrerede partner/samleveren har, skal oplyses. Det er muligt at markere flere typer af indkomst. Spørgsmål 4. Hvilke indkomster havde ansøger på tidspunktet for sagens påbegyndelse? Der bedes afkrydset alle af de nævnte indkomsttyper, som ansøger havde på tidspunktet for sagens påbegyndelse. Det er muligt at markere flere typer af indkomst. Spørgsmål 5. Hvilken boligtype bebor ansøgeren som primær bolig? Det vil sige hvilken type er den bolig, som ansøgeren er tilmeldt folkeregisteret på. Spørgsmål 6. Hvor mange personer omfatter husstanden? Der kan være tale om børn, der er biologisk i familie med ansøger og/eller ægtefælle/registreret partner, adoptivbørn og/eller plejebørn. Hvis ansøger er samlevende, men ikke gift/registreret partner, skal samlevers særbørn ikke anføres Bemærk feltet om antal børn skal 6udfyldes, så hvis svaret er 0 børn, angives et 0 i feltet. Spørgsmål 7. Hvilken uddannelse har ansøger? Der spørges til ansøgerens højeste kompetencegivende uddannelse. Hvis ansøger har flere kompetencegivende uddannelser markeres alene den højest fuldførte uddannelse. Har ansøgeren alene en grundskoleuddannelse markeres 2. Har ansøgeren en almen gymnasial uddannelse markeres 3. Der kan eksempelvis være tale om studentereksamen, HF, eller studenterkursus. Har ansøgeren en erhvervsgymnasial uddannelse markeres 4. Der kan eksempelvis være tale om HH, HHX eller HTX. Har ansøgeren en erhvervsfaglig uddannelse markeres 5. Omfatter uddannelserne fra handelsskoler, tekniske skoler samt landbrugs, søfarts samt social og sundhedsskoler. Uddannelserne er en blanding af praktisk oplæring på arbejdspladsen og skoleophold. Der kan eksempelvis være tale om butiksassistent, maskinarbejder, murer, social og sundhedsassistent mv.

4 Har ansøgeren en kortere videregående markeres 6 Det er som hovedregel videregående uddannelser med varighed på under 3 år. De kan eksempelvis være tal om bygningskonstruktør, datamatiker, designteknolog, handelsøkonom, installatør, jordbrugstekniker, ITelektroniktekniker, laborant, logistikøkonom, markedsføringsøkonom, multimediedesigner, procestekniker, serviceøkonom og akademimerkonom. Hvis ansøgeren har en mellemlang videregående uddannelse eller en bacheloruddannelse markeres 7. Det er som hovedregel uddannelser, der har 24 års varighed efter en ungdomsuddannelse. Bacheloruddannelsen består af 3 års teoretisk afrundet uddannelsesforløb efter en ungdomsuddannelse. Uddannelsen har til formål at give grundlag for at udøve erhvervsfunktioner og er forudsætning for de fleste lange videregående uddannelser. Uddannelser i denne kategori kan eksempelvis være HA,erhvervssproglig bachelor, designer, journalist og billedjournalist, diplomingeniør, sygeplejerske, jordemoder, ergoterapeut, bioanalytiker, apoteksassistent, radiograf, pædagog, socialrådgiver, folkeskolelærer, håndarbejdslærer mv. Hvis ansøgeren har en lang videregående uddannelse (kandidatuddannelse) markeres 8. De fleste lange videregående uddannelser består normalt af 2 års teoretisk uddannelse efter bacheloruddannelsen. Hvis der ikke er en forudgående bacheloruddannelse er der tale om mere end 4 års teoretisk uddannelse. Som eksempel på lange videregående uddannelser kan nævnes civilingeniør, teolog, cand. scient. adm., jurist mv. Spørgsmål 8. Var ansøger i beskæftigelse som selvstændig, medhjælpende ægtefælle eller lønmodtager på tidspunktet for sagens påbegyndelse? Hvis ansøger havde nogen form for arbejdsindkomst eller på anden måde var tilknyttet en arbejdsgiver på tidspunktet for sagens påbegyndelse, skal spørgsmålet således besvares med Ja. Hvis ansøger f.eks. modtager sygedagpenge på tidspunktet for sagens påbegyndelse, men fortsat er i et ansættelsesforhold, skal spørgsmålet besvares med Ja. Spørgsmål 9. Har ansøger inden for de sidste 5 år været i beskæftigelse som selvstændig, medhjælpende ægtefælle eller lønmodtager? Tilsvarende spørges der til, om ansøger på noget tidspunkt inden for de sidste 5 år (fra tidspunktet for sagens påbegyndelse), har været beskæftiget som selvstændig eller lønmodtager. Spørgsmål 10. Hvornår var ansøger sidst i beskæftigelse? Angiv måned og år for seneste beskæftigelse. Spørgsmål 11. Hvor mange beskæftigelsesforhold har ansøger haft inden for de sidste 5 år? Er det ikke muligt at opgøre det præcise antal af ansættelsesforhold inden for de sidste 5 år, bedes der anført et kvalificeret skøn. Spørgsmål 12.a. Hvad var ansøgers sidste stilling i hovederhverv inden for de sidste 5 år? Dette spørgsmål skal besvares for alle ansøgere, der har været i beskæftigelse inden for de sidste 5 år, herunder også dem, der var i beskæftigelse på tidspunktet for sagens påbegyndelse.

5 Selvstændige er personer, som ejer eller er medejer af en personligt ejet virksomhed. Personer, der ejer en virksomhed, som er organiseret på selskabsform, klassificeres som lønmodtager. Medhjælpende ægtefælle er personer, som hjælper til i ægtefælles virksomhed. Spørgsmål 12.b. Var der tale om deltids eller fuldtidsstilling? Der er tale om deltidsbeskæftigelse, hvis ansøger har været beskæftiget mindre end 37 timer om ugen. Spørgsmål 12.c. Var der tale om et offentligt eller privat ansættelsesforhold? Der er tale om et privat ansættelsesforhold, hvis der produceres markedsmæssige ydelser. Er der tale om ikkemarkedsmæssige ydelser, er det et offentligt ansættelsesforhold. Spørgsmål 12.d. Hvilken virksomhedstype var der tale om? Der anføres virksomhedstypen, og der anføres en branchekode. Den virksomhedstype, der skal anføres, er den, i hvilken ansøgeren havde sit sidste hovederhverv. Spørgsmål 13. Var ansøger på tidspunktet for sagens påbegyndelse: Skal kun udfyldes, hvis ansøger ikke har været i beskæftigelse inden for de sidste 5 år. Spørgsmål 14.a Foranstaltninger ansøger har deltaget i inden for de seneste 5 år: Der er mulighed for flere afkrydsninger og der skal således afkrydses alle de foranstaltninger, Som ansøger har deltaget i inden for de sidste 5 år. 1. Ingen foranstaltning. Omfatter blandt andet glatsager, visitation til foranstaltning, hvor det ikke er lykkedes at effektuere en foranstaltning. Nr. 2 til 3 omfatter aktiviteter i forbindelse med forrevalidering, dvs. foranstaltninger, som er iværksat, før det erhvervsmæssige sigte er afklaret. Aktiviteterne har således et afklarende eller erhvervsmodnende formål, og der er ikke fastlagt en jobplanplan. Under forrevalidering bevarer revalidenden sit hidtidige forsørgelsesgrundlag, for eksempel. kontanthjælp eller sygedagpenge. 2. Arbejdsprøvning, som for eksempel på en revalideringsinstitution eller hos en privat eller offentlig arbejdsgiver, har det formål at vurdere om revalidenden med sit helbred og ressourcer kan optrænes til at udføre et givet arbejde. 3. Andre erhvervsmodnende eller afklarende aktiviteter er erhvervsrettede aktiviteter, der skal afklare revalideringsmulighederne. Aktiviteterne kan foregå på daghøjskole, højskole eller produktionsskole, deltagelse i erhvervsmodnende eller introducerende kurser, deltagelse i jobindslusningsprojekter, undervisning på klasseniveau samt gymnasie og Hfniveau. Nr. 4 til 6 er den egentlige revalideringsperiode, hvor kommunen i samarbejde med revalidenden lægger en jobplan for de aktiviteter, som skal indgå i revalideringen. 4. Uddannelse er aktiviteter, der indgår i en fastlagt jobplan og hvor der udbetales revalideringsydelse.

6 Men ved arbejdsprøvning, der er gennemført efter en fastlagt jobplan, og hvor der således er udbetalt revalideringsydelse, markeres Optræning hos privat eller offentlig arbejdsgiver omfatter optræning og omskoling hos private eller offentlige arbejdsgivere med helt eller delvist løntilskud eller uddannelse på det almindelige arbejdsmarked (praktik, elev eller lærlingeuddannelse). 6. Hjælp til selvstændig virksomhed omfatter hjælp til iværksættelse af selvstændig virksomhed Nr. 7 til 11 er foranstaltninger, som ikke kan betegnes forrevalidering eller revalidering efter fastlagt jobplan. 7. Fleksjob 8. Ansættelser med løntilskud 9. Beskyttet beskæftigelse omfatter beskyttet beskæftigelse i beskyttede virksomheder eller særlige afdelinger på revalideringsinstitutioner for såvel personer, der oppebærer førtidspension som personer, der modtager kontanthjælp. 10. Aktivering inden for de seneste fem år. 12. Andre foranstaltninger omfatter blandt andet øvrige revalideringsforanstaltninger, som f.eks. særlig støtte, hvorefter revalidender, der modtager hjælp efter anden lovgivning, f.eks. Statens Uddannelsesstøtte, til dækning af leveomkostninger kan få særskilt hjælp til uddannelses eller handicapbetingede udgifter. Andre foranstaltninger kan også omfatte tiltag med henblik på arbejdsfastholdelse af langtidssyge mv. Spørgsmål 14.b Nummer på seneste foranstaltning ansøger har deltaget i Hvis ansøger har deltaget i flere foranstaltninger, oplyses nummeret (2 11) på den sidste, ansøger deltog i. Hvis ansøger kun har deltaget i én foranstaltning anføres nummeret på den. Spørgsmål 15. Hvilke samarbejdspartnere har bidraget til grundlaget for afgørelsen om førtidspension? Der spørges til, hvilke samarbejdspartnere, som har været inddraget under behandlingen af pensionssagen. Hvis der har været inddraget flere samarbejdspartnere under sagens behandling, afkrydses alle de relevante samarbejdspartnere. Spørgsmål 16. Hvilke elementer af ressourceprofilen har kommunen lagt særlig vægt på ved afgørelsen om førtidspension? I dette spørgsmål spørges til, hvilke elementer af ressourceprofilen der er lagt vægt på ved afgørelsen af arbejdsevnen. Hvis der har været lagt særlig vægt på flere elementer, afkrydses alle relevante elementer. Spørgsmål 17. Hvor mange lægeerklæringer har kommunen indhentet i forbindelse med behandlingen af ansøgerens sag? Spørgsmålet vedrører alene antallet af erklæringer, som kommunen har indhentet under behandlingen af den sag, der nu er afgjort. Der ønskes oplyst antallet af erklæringer, der er indhentet til brug for sagens behandling fra henholdsvis alment praktiserende læge og fra

7 praktiserende speciallæge/sygehus. Dette betyder, at almindelige erklæringer i forbindelse med sygemelding ikke tælles med. Alle lægeerklæringer, som henholdsvis kommune og nævn har indhentet, og som lægges til grund for behandlingen af den aktuelle sag om hjælp efter den sociale lovgivning, skal således tælles med. Spørgsmål Hvad er ansøgerens diagnose? Der skal anføres en hoveddiagnose og eventuelt 2 bidiagnoser. Hoveddiagnosen er den lidelse, der må anses for væsentligst i sygdomsbilledet og den mest belastende for arbejdsevnen. Der kan anføres op til 2 bidiagnoser, når disse skønnes at have haft væsentlig betydning for bedømmelsen af retten til pension. I skemaet er der opført en liste med koder for diagnoser (listen findes også på Ankestyrelsens hjemmeside). Den kode, der skal benyttes ved udfyldelsen af skemaet, står i højre kolonne. Diagnoserne er opført med officielle latinske og danske betegnelser. Listen bygger på WHO s internationale sygdomsklassifikation ICD10, som Sundhedsstyrelsen har benyttet siden 1994, og omfatter de mest almindeligt forekommende diagnoser i førtidspensionssager. Diagnoserne indgår med den officielle ICD10kode i venstre kolonne Det anbefales, at udfyldelsen af diagnose og diagnosenummer foretages i samarbejde med kommunens lægekonsulent. Spørgsmål 20. Hvornår påbegyndte kommunen behandlingen af sagen som pensionssag? Tidspunktet for hvornår kommunen påbegyndte sagen, er det tidspunkt, hvor kommunen har besluttet, at sagen overgår til behandling efter reglerne om førtidspension, fordi det er dokumenteret eller det på grund af særlige forhold er helt åbenlyst, at ansøgers erhvervsevne ikke kan forbedres ved aktiverings, revaliderings og behandlingsmæssige samt andre foranstaltninger, jf. pensionslovens 18. For alle genoptagelses og remonstrationssager er det tidspunkt modtagelsen af ansøgningen eller tidspunkt for sagsbehandlingens påbegyndelse. Spørgsmål 21. Modtog ansøgeren førtidspension på tidspunktet for sagens påbegyndelse? Spørgsmålet refererer til, om ansøger var tilkendt pension allerede på det tidspunkt, hvor kommunen startede behandlingen af den aktuelle sag. Hvis ansøger modtog pension på tidspunktet for sagens begyndelse f.eks. i forbindelse med en genvurderingssag anføres 1. Var ansøger ikke tilkendt førtidspension anføres "2". Spørgsmål 22. Hvad er anledningen for påbegyndelsen af førtidspensionssagen? Hvis der er tale om en sag om ansøgning om førtidspension efter lov om social pension 17, stk. 1, 1. pkt. anføres 1.

8 Der er således tale om normale pensionssager, hvor kommunen skal behandle en henvendelse om førtidspension i forhold til alle de muligheder, der findes for at yde hjælp efter den sociale lovgivning. Er der tale om en sag om ansøgning efter lovens 17, stk. 1, 2.3. pkt. anføres 2. Der er her tale om sager, hvor ansøger har anmodet kommunen om, at der alene tages stilling til spørgsmålet om førtidspension. Hvis der er der tale om en sag om ansøgning efter 17, stk. 2, angives 3. Der er her tale om sager, hvor ansøger ikke selv har rettet henvendelse herom. Er der tale om en sag til genoptagelse til vurdering, jf. lov om social pension 20, stk. 1, 1. led, anføres 4. Endelig anføres 5, hvis der er tale om en frakendelsessag. Spørgsmål 23. Hvilken afgørelse fik sagen i kommunen? Her ønskes oplyst, om kommunen har opretholdt eller frakendt den tidligere tilkendte pension. Spørgsmål 24. Angiv sagens type. Der spørges til, hvorvidt kommunen har truffet afgørelse i en sag, der er taget op til fornyet vurdering (remonstrationssag); om kommunen har truffet afgørelse i en genoptagelsessag; om sagen er blevet hjemvist fra det beskæftigelsesankenævnet; eller om der er tale om en normal førtidspensionssag. Spørgsmål 25. Hvilken afgørelse fik sagen i kommunen? Hvis ansøger tidligere er tilkendt en pension, og kommunen afgør, at ansøger skal bevare denne pension, skal afgørelsen anføres i 1. Hvis kommunen har truffet afgørelse om, at tidligere tilkendt pension frakendes, skal afgørelsen angives (punkterne 210). For en beskrivelse af de forskellige typer af foranstaltninger henvises til spm. 14. Spørgsmål 26. Har kommunen besluttet, at sagen skal vurderes på ny på et senere fastsat tidspunkt efter 20, stk. 1, 2. pkt.? Angiv, hvorvidt pensionstilkendelsen skal genvurderes på et senere tidspunkt, jf. lov om social pension 20, stk. 1, 2. led. Spørgsmål 27. Hvornår skal der foretages en ny vurdering i sagen efter 20, stk. 1, 2. pkt.? Angiv måned og år for sagens genvurdering. Spørgsmål 28. Har ansøgeren deltaget i et møde, inden afgørelsen blev truffet efter 20, stk. 3? Der spørges til, hvorvidt ansøgeren har deltaget i et møde med den eller de personer, som træf afgørelsen om førtidspension, inden afgørelsen blev truffet, jf. lov om social pension 20, stk. 3. Spørgsmål 29. Hvornår traf kommunen sin afgørelse? Anfør måned og år for kommunens afgørelse.

9 Eventuelle bemærkninger: I bemærkningslinierne kan anføres forhold, som respondenten af skemaet finder ikke er blevet tilstrækkeligt og forståeligt belyst gennem udfyldelsen af skemaet.

De Sociale Nævns afgørelser om førtidspension

De Sociale Nævns afgørelser om førtidspension VEJLEDNING Til udfyldelse af elektroniskskema om De Sociale Nævns afgørelser om førtidspension Afgørelser truffet efter pensionslovens (lov om social pension) regler gældende fra 1. januar 2003 (ny ordning).

Læs mere

Kommunale afgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING

Kommunale afgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING 1 of 15 08-01-2013 08:46 Kommunale afgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING Indberetning af afgørelse truffet i 2013 Benyttes til afgørelser truffet efter pensionslovens (lov om social pension)

Læs mere

Kommunale afgørelser i førtidspensionssager - NY ORDNING

Kommunale afgørelser i førtidspensionssager - NY ORDNING he SAS Survey Solution of 21 16-04-2013 10:22 Kommunale afgørelser i førtidspensionssager - NY ORDNING Indberetning af afgørelser truffet i 2013 Benyttes til afgørelser truffet efter pensionslovens (lov

Læs mere

Kommunerne skal indberette alle afgørelser, som træffes efter bilbekendtgørelsen.

Kommunerne skal indberette alle afgørelser, som træffes efter bilbekendtgørelsen. VEJLEDNING Indberetning af kommunale afgørelser i sager om støtte til køb af bil mv. efter servicelovens 114, jf. Socialministeriets bekendtgørelse nr. 615 af 15. juni 2006 Denne vejledning vedrører Ankestyrelsens

Læs mere

Pensionsstyrelsens afgørelser i udenlandske førtidspensionssager

Pensionsstyrelsens afgørelser i udenlandske førtidspensionssager Pensionsstyrelsens afgørelser i udenlandske førtidspensionssager Benyttes til indberetning af afgørelser truffet i 2012 Benyttes til afgørelser truffet efter pensionslovens regler gældende fra 1. januar

Læs mere

ANKESTYRELSENS STATISTIKKER. Førtidspensioner: Kvartalsstatistik 2005:4

ANKESTYRELSENS STATISTIKKER. Førtidspensioner: Kvartalsstatistik 2005:4 ANKESTYRELSENS STATISTIKKER Førtidspensioner: Kvartalsstatistik 2005:4 Kolofon Titel: Førtidspensioner Kvartalsstatistik 2005:4 Undertitel: En kommenteret statistisk oversigt over afgørelser i førtidspensionssager

Læs mere

Førtidspension på det foreliggende grundlag

Førtidspension på det foreliggende grundlag Ankestyrelsens registerundersøgelse af Førtidspension på det foreliggende grundlag Oktober 2009 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Førtidspension på det foreliggende grundlag Udgiver Ankestyrelsen,

Læs mere

ANKESTYRELSENS STATISTIKKER. Førtidspensioner: Kvartalsstatistik 2005:2

ANKESTYRELSENS STATISTIKKER. Førtidspensioner: Kvartalsstatistik 2005:2 ANKESTYRELSENS STATISTIKKER Førtidspensioner: Kvartalsstatistik 2005:2 Kolofon Titel: Førtidspensioner Kvartalsstatistik 2005:2 Undertitel: En kommenteret statistisk oversigt over afgørelser i førtidspensionssager

Læs mere

ANKESTYRELSENS STATISTIKKER. Førtidspensioner: Kvartalsstatistik 2005:3

ANKESTYRELSENS STATISTIKKER. Førtidspensioner: Kvartalsstatistik 2005:3 ANKESTYRELSENS STATISTIKKER Kolofon Titel: Førtidspensioner Kvartalsstatistik 2005:3 Undertitel: En kommenteret statistisk oversigt over afgørelser i førtidspensionssager truffet af kommuner Udgiver: Ankestyrelsen,

Læs mere

Brugervejledning - Førtidspension Udbetaling Danmark (UBD)

Brugervejledning - Førtidspension Udbetaling Danmark (UBD) Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Brugervejledning - Førtidspension Udbetaling Danmark (UBD) Oprettet: 10. april 2018 Version: 1.1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 OM BRUGERVEJLEDNINGEN 3 1.1 FORRETNINGSMÆSSIG

Læs mere

Brugervejledning Førtidspensionssager (FTP)

Brugervejledning Førtidspensionssager (FTP) Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Brugervejledning Førtidspensionssager (FTP) Oprettet: 10. april 2018 Version: 1.1 - KIV INDHOLDSFORTEGNELSE 1 OM BRUGERVEJLEDNINGEN 3 1.1 FORRETNINGSMÆSSIG UNDERSTØTTELSE

Læs mere

Nævnsafgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING

Nævnsafgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING he SAS Survey Solution of 8 08-01-2013 08:53 Nævnsafgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING Indberetning af afgørelser truffet i 2013 Benyttes til afgørelser truffet efter pensionslovens (lov

Læs mere

Nævnsafgørelser i førtidspensionssager - NY ORDNING

Nævnsafgørelser i førtidspensionssager - NY ORDNING he SAS Survey Solution of 8 08-01-2013 08:54 Nævnsafgørelser i førtidspensionssager - NY ORDNING Indberetning af afgørelser truffet i 2013 Benyttes til afgørelser truffet efter pensionslovens (lov om social

Læs mere

Samfundets hjælp til voksne med cystisk fibrose

Samfundets hjælp til voksne med cystisk fibrose Faktaark - Januar 2016 Samfundets hjælp til voksne med cystisk fibrose I det følgende gives en oversigt over de økonomiske støtte-foranstaltninger, der som oftest kommer på tale for en voksne med cystisk

Læs mere

3. Beskæftigelsesankenævnet har truffet afgørelse vedrørende klage over Favrskov Kommunes afgørelse

3. Beskæftigelsesankenævnet har truffet afgørelse vedrørende klage over Favrskov Kommunes afgørelse Afgørelser fra Statsforvaltningen september mødet 2010 1. Beskæftigelsesankenævnet har truffet afgørelse vedrørende klage over Favrskov Kommunes afgørelse af 3. september 2009 om afslag på økonomisk støtte

Læs mere

Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST)

Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST) Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Brugervejledning Førtidspensionssager Ankestyrelsen (AST) Oprettet: 10. februar 2018 Version: 1.1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 OM BRUGERVEJLEDNINGEN 3 1.1 FORRETNINGSMÆSSIG

Læs mere

FLEKSJOB. Få mere viden om. Hvem kan få fleksjob? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen. Fleksjob som selvstændig? varigt nedsat?

FLEKSJOB. Få mere viden om. Hvem kan få fleksjob? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen. Fleksjob som selvstændig? varigt nedsat? Få mere viden om FLEKSJOB Hvem kan få fleksjob? Fleksjob som selvstændig? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen varigt nedsat? Løn- og ansættelsesvilkår? Arbejdsprøvning - hvad er det? Forord Jobcenter

Læs mere

A) Hvilke slags kategorier vil man inddele førtidspensionisterne i fremover?

A) Hvilke slags kategorier vil man inddele førtidspensionisterne i fremover? liaqutarilnnermut. Inatsisinillu Atuulitslnermut Naalakkersulsoqarfik Departementet for Familie og JustItsvæsen NAALAKKERSUISUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem afinatsisartut Naaja H. Nathanielsen, Inuit

Læs mere

Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob

Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob (Job med løntilskud) Indledning... side 3 Beskyttet beskæftigelse iht.

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v. Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v. (Undtagelse af visse førtidspensionssager fra behandling i rehabiliteringsteamet)

Læs mere

Anbringelsesstatistik 2011. Vejledning til Skema 1. Oprettelse af sag, 0-17årige

Anbringelsesstatistik 2011. Vejledning til Skema 1. Oprettelse af sag, 0-17årige Opdateret 11. juli 2011 Anbringelsesstatistik 2011 Vejledning til Skema 1. Oprettelse af sag, 0-17årige Ny registrering Kommunen skal udfylde og indberette et statistikskema med grundoplysninger for hvert

Læs mere

Nye initiativer vedr. sygefravær på baggrund af trepartsforhandlinger samt administrative forretningsgange vedr. opfølgning i sygedagpengesager

Nye initiativer vedr. sygefravær på baggrund af trepartsforhandlinger samt administrative forretningsgange vedr. opfølgning i sygedagpengesager Pkt.nr. 3 Nye initiativer vedr. sygefravær på baggrund af trepartsforhandlinger samt administrative forretningsgange vedr. opfølgning i sygedagpengesager 651636 Indstilling: Arbejdsmarkedsforvaltningen

Læs mere

SYGEMELDT. Korrektur. Hvad skal du vide? Horsens

SYGEMELDT. Korrektur. Hvad skal du vide? Horsens SYGEMELDT Hvad skal du vide? Horsens Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Sygemeldt og aktiv...side 3 Udbetaling af sygedagpenge...side 4 Når vi modtager din sygemelding...side 6 Opfølgning det videre

Læs mere

SOCIALRÅDGIVEREN SKRIVER: Vedrørende Arbejdsskadeområdet:

SOCIALRÅDGIVEREN SKRIVER: Vedrørende Arbejdsskadeområdet: SOCIALRÅDGIVEREN SKRIVER: Vedrørende Arbejdsskadeområdet: Regeringen har nedsat et ekspertudvalg om arbejdsskadeområdet. Mennesker med en arbejdsskade skal have mere hjælp til at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Læs mere

Reformer. Førtidspensions- og fleksjobreform, forlængelse af sygedagpenge og kontanthjælpsreform

Reformer. Førtidspensions- og fleksjobreform, forlængelse af sygedagpenge og kontanthjælpsreform Reformer Førtidspensions- og fleksjobreform, forlængelse af sygedagpenge og kontanthjælpsreform Mogens Haulund Andersen Konsulent, underviser og socialrådgiver 1 Forsørgelse og beskæftigelse Lov om sygedagpenge

Læs mere

Revalidering Personkreds Fører revalidering til ordinært arbejde?

Revalidering Personkreds Fører revalidering til ordinært arbejde? Revalidering Hvis en borger har begrænsninger i sin arbejdsevne, kan en mulighed være at få tilbudt revalidering. Revalidering kan bestå af erhvervsrettede aktiviteter og økonomisk hjælp, der kan bidrage

Læs mere

Notat om anvendelse af begrebet uarbejdsdygtighed i sygedagpengesager

Notat om anvendelse af begrebet uarbejdsdygtighed i sygedagpengesager Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Dato 06.09 2011 Notat om anvendelse af begrebet uarbejdsdygtighed i sygedagpengesager Formålet med dette notat er at afdække begrebet uarbejdsdygtighed i sygedagpengesager.

Læs mere

Vejledning til brug af Foreningsportalen

Vejledning til brug af Foreningsportalen Vejledning til brug af Foreningsportalen Ansøgning om - og opgørelser af tilskud Som en godkendt forening efter Folkeoplysningsloven i Svendborg Kommune skal du via Foreningsportalen ansøge om medlems-

Læs mere

Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt

Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt Log ind med nøglekort NemID Du kan søge digitalt, hvis du bor i en leje- eller andelsbolig. Vi skal bruge mange oplysninger fra dig, når du søger boligstøtte.

Læs mere

Hvordan logger jeg på 1. gang Gå ind på skolens hjemmeside på adressen: www.stenpriv.dk. Klik på Forældreintra i menuen til venstre

Hvordan logger jeg på 1. gang Gå ind på skolens hjemmeside på adressen: www.stenpriv.dk. Klik på Forældreintra i menuen til venstre ForældreIntra er en udvidelse af hjemmesiden. I modsætning til de øvrige dele af hjemmesiden, som er åbne for alle internetbrugere, så er ForældreIntra et beskyttet område, hvor kun forældre til elever

Læs mere

Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Center for Driftsunderstøttelse Abel Cathrines Gade 13 1654 København V

Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Center for Driftsunderstøttelse Abel Cathrines Gade 13 1654 København V Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Center for Driftsunderstøttelse Abel Cathrines Gade 13 1654 København V Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 30-01-2013 31-01-2013 8-13 3000069-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 30-01-2013 31-01-2013 8-13 3000069-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 30-01-2013 31-01-2013 8-13 3000069-12 Status: Gældende Principafgørelse om: reelt enlig - ægteskabslignende forhold - fælles

Læs mere

Ankestyrelsens praksisundersøgelser. Førtidspension. efter arbejdsevnemetoden, herunder tilkendt på det foreliggende grundlag.

Ankestyrelsens praksisundersøgelser. Førtidspension. efter arbejdsevnemetoden, herunder tilkendt på det foreliggende grundlag. Ankestyrelsens praksisundersøgelser Førtidspension efter arbejdsevnemetoden, herunder tilkendt på det foreliggende grundlag Oktober 2009 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Førtidspension Udgiver

Læs mere

Sådan udfylder du Ankestyrelsens webankeskema

Sådan udfylder du Ankestyrelsens webankeskema Sådan udfylder du Ankestyrelsens webankeskema Indhold Generelt... 2 Hvor finder jeg skemaet, og hvornår skal jeg bruge det?... 2 Hvad skal jeg udfylde?... 2 Du kan gemme undervejs... 2 Du kan stadig bruge

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 49-14 om kontanthjælp - uddannelseshjælp - samlevende - forsørgelsespligt

Ankestyrelsens principafgørelse 49-14 om kontanthjælp - uddannelseshjælp - samlevende - forsørgelsespligt Den fulde tekst fra Retsinformation.dk Ankestyrelsens principafgørelse 49-14 om kontanthjælp - uddannelseshjælp - samlevende - forsørgelsespligt Resumé: Principafgørelsen fastslår Gensidig forsørgelsespligt

Læs mere

Kvalitetsstandard for ressourceforløb

Kvalitetsstandard for ressourceforløb Kvalitetsstandard for ressourceforløb Introduktion Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft. Reformen har medført store ændringer i arbejdet med komplekse sager. Ud fra

Læs mere

Betingelserne for at visitere til fleksjob fremgår af 70 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og grundlaget for en afgørelse fremgår af lovens 70a.

Betingelserne for at visitere til fleksjob fremgår af 70 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og grundlaget for en afgørelse fremgår af lovens 70a. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen Center for Driftsunderstøttelse NOTAT Januar 2012 Retsregler om tilkendelse af fleksjob Betingelserne for at visitere til fleksjob fremgår

Læs mere

Sagsbehandlingsfrister på beskæftigelsesområdet

Sagsbehandlingsfrister på beskæftigelsesområdet Sagsbehandlingsfrister på beskæftigelsesområdet Sagsbehandlingstiden gælder fra sagen er fuldt oplyst, til du modtager en afgørelse på sagen. Alle sager skal behandles så hurtigt som muligt. Når Jammerbugt

Læs mere

Samtlige kommuner og AF m. fl.

Samtlige kommuner og AF m. fl. Samtlige kommuner og AF m. fl. Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Tlf. 35 28 81 00 Fax 35 36 24 11 ams@ams.dk www.ams.dk CVR nr. 55 56 85 10 6. juni 2006 Orientering om ændring af lov om en

Læs mere

DINE SOCIALE RETTIGHEDER. Pension

DINE SOCIALE RETTIGHEDER. Pension DINE SOCIALE RETTIGHEDER Pension Forord I denne pjece bliver førtids- og folkepensionen beskrevet. Førtidspensionsreglerne er delt op i to dele: Hvis du har fået tilkendt førtidspension før 2003 eller

Læs mere

Under denne hovedfunktion registreres udgifter og indtægter vedrørende revalideringsinstitutioner samt løntilskud til personer i fleksjob og skånejob.

Under denne hovedfunktion registreres udgifter og indtægter vedrørende revalideringsinstitutioner samt løntilskud til personer i fleksjob og skånejob. Budget- og regnskabssystem 4.5.5 - side 1 Dato: 20. februar 2004 Ikrafttrædelsesår: Budget 2002 REVALIDERING MV. Under denne hovedfunktion registreres udgifter og indtægter vedrørende revalideringsinstitutioner

Læs mere

Om at være selvforskyldt ledig

Om at være selvforskyldt ledig Arbejdsdirektoratet Marts 2007 Om at være selvforskyldt ledig INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. HVAD SKER DER, HVIS DU SIGER ET ARBEJDE OP?...3 3. HVAD ER EN GYLDIG GRUND TIL AT SIGE ET ARBEJDE OP?...3 3.1.

Læs mere

Ankestyrelsens praksisundersøgelse om førtidspension

Ankestyrelsens praksisundersøgelse om førtidspension Punkt 10. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om førtidspension 2014-24969 Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget fremsender til byrådets orientering resultatet af Ankestyrelsens praksisundersøgelse

Læs mere

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Brugervejledning Frivilligt Ulønnet Arbejde (FUA) Opretter: 30. juni 2015 Version: 1.0

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Brugervejledning Frivilligt Ulønnet Arbejde (FUA) Opretter: 30. juni 2015 Version: 1.0 Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Brugervejledning Frivilligt Ulønnet Arbejde (FUA) Opretter: 30. juni 2015 Version: 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 OM BRUGERVEJLEDNINGEN 3 1.1 FORRETNINGSMÆSSIG UNDERSTØTTELSE

Læs mere

Behandling af FTU-ansøgere fra Optagelse.dk Senest opdateret maj 2016 af STIL/Mette Fogh Kolmos version 9.1.

Behandling af FTU-ansøgere fra Optagelse.dk Senest opdateret maj 2016 af STIL/Mette Fogh Kolmos version 9.1. Behandling af FTU-ansøgere fra Optagelse.dk Senest opdateret maj 2016 af STIL/Mette Fogh Kolmos version 9.1. Generelt Optagelse.dk er portalen for administration af ansøgninger til ungdomsuddannelser i

Læs mere

sikring og støtte ved sygdom

sikring og støtte ved sygdom sikring og støtte ved sygdom regler om sygedagpenge Sygedagpenge Tilmeld dig vores nyhedsbrev på dsa.dk og få spændende nyt om job og karriere I DSA arbejder vi under mottoet Din sikkerhed altid. Med det

Læs mere

Om at være selvforskyldt. ledig

Om at være selvforskyldt. ledig Om at være selvforskyldt ledig Arbejdsdirektoratet Januar 2003 Hvordan og hvornår? Hvis du er medlem af en arbejdsløshedskasse (Akasse), har du mulighed for at få dagpenge, når du er ledig og står til

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2013

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2013 Ankestyrelsens statistikker Førtidspension Årsstatistik 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Tendenser 2009-2013 2 1.1 Ny ordning for førtidspension betyder færre tilkendelser af førtidspension 2 1.2 Gennemsnitsalderen

Læs mere

Kommunen anvender også ressourceprofilen, når det skal vurderes, om man skal have fleksjob eller førtidspension.

Kommunen anvender også ressourceprofilen, når det skal vurderes, om man skal have fleksjob eller førtidspension. 106 106 Revalidering xx Revalidering Revalidering er erhvervsrettede aktiviteter og økonomisk hjælp, der kan bidrage til, at en person med begrænsninger i arbejdsevnen fastholdes eller kommer ind på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Vejledning til fravær i Tabulex TEA

Vejledning til fravær i Tabulex TEA Vejledning til fravær i Tabulex TEA Indholdsfortegnelse Indhold Hvad er TEA Fravær... 3 Fraværsårsager... 3 Hvad er dagsfravær... 3 Indberetning af fravær... 3 Udskriv mødeliste til afkrydsning... 3 Registrer

Læs mere

Guide: Sådan søger du om folkepension

Guide: Sådan søger du om folkepension Guide: Sådan søger du om folkepension Log ind med NemID Log ind med NemID. Du skal taste dit bruger-id og din adgangskode. Klik på Næste. Log ind med NemID Find dit nøglekort, og skriv nummeret, der står

Læs mere

Mit Sygefravær. Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning. Marts 2016. Version 1.3

Mit Sygefravær. Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning. Marts 2016. Version 1.3 Mit Sygefravær Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning Marts 2016 Version 1.3 Indholdsfortegnelse Forord... 4 Når en borger bliver sygemeldt... 5 Brev til den sygemeldte om opgaver i Mit

Læs mere

FORTSAT SYG - HJÆLP TIL AT KOMME VIDERE

FORTSAT SYG - HJÆLP TIL AT KOMME VIDERE FORTSAT SYG - HJÆLP TIL AT KOMME VIDERE VEJLEDNING OM REVALIDERING, FLEKSJOB OG FØRTIDSPENSION 2 VI ER KLAR TIL AT HJÆLPE DIG Denne pjece er til dig, hvis helbred gør det svært at arbejde på almindelige

Læs mere

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

30. januar 2015 FM 2015/98. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 30. januar 2015 FM 2015/98 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 om førtidspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Retten til førtidspension er betinget af, at ansøgeren har dansk

Læs mere

Guide: Sådan søger du folkepension

Guide: Sådan søger du folkepension Guide: Sådan søger du folkepension Log ind med nøglekort NemID Log ind med NemID. Du skal taste dit bruger-id og din adgangskode. Klik på Næste. Hvis du ikke har NemID, kan du bestille det på www.nemid.nu

Læs mere

Vejledning til KLIAKT for institutionsadministratorer

Vejledning til KLIAKT for institutionsadministratorer Vejledning til KLIAKT for institutionsadministratorer Dette er en vejledning til brug for indberetning af kollektive tjenesteforseelser i kommunerne. Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oprettelse

Læs mere

HVIS DU VIL KLAGE. - Om at klage over sociale sager behandlet af kommunen

HVIS DU VIL KLAGE. - Om at klage over sociale sager behandlet af kommunen HVIS DU VIL KLAGE - Om at klage over sociale sager behandlet af kommunen HVIS DU VIL KLAGE - Om at klage over sociale sager behandlet af kommunen I denne pjece kan du læse om de almindelige klageregler

Læs mere

HVORDAN INDBERETTER DU TIL ANBRINGELSESSTATISTIKKEN?

HVORDAN INDBERETTER DU TIL ANBRINGELSESSTATISTIKKEN? HVORDAN INDBERETTER DU TIL ANBRINGELSESSTATISTIKKEN? Ankestyrelsen Teglholmsgade 3 Postboks 9080 2450 København SV T: 33 41 12 00 M: ast@ast.dk 1. Anbringelsesstatistikken For at styrke dokumentationen

Læs mere

Om at få fleksydelse. April 2007. (Senest opdateret november 2010)

Om at få fleksydelse. April 2007. (Senest opdateret november 2010) April 2007 (Senest opdateret november 2010) INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. HVAD ER FLEKSYDELSESORDNINGEN?... 3 3. SÅDAN BEHANDLES DIN SAG... 3 4. BETINGELSER FOR AT VÆRE MED I FLEKSYDELSESORDNINGEN... 4

Læs mere

Oversigt over Jobcenterets ankesager Erhvervsudvalget 2008

Oversigt over Jobcenterets ankesager Erhvervsudvalget 2008 Oversigt over Jobcenterets ankesager Erhvervsudvalget 2008 Hermed fremlægges Jobcentrets egen statistik over sager afgjort i Beskæftigelsesankenævnet. Oversigtsskemaet er en summering over registrerede

Læs mere

Tværgående... 2 Kommunernes vejledningspligt på Udbetaling Danmarks ydelsesområder... 2

Tværgående... 2 Kommunernes vejledningspligt på Udbetaling Danmarks ydelsesområder... 2 Information fra Udebetaling Danmark til kommunernes Borgerservice Indhold Tværgående.... 2 Kommunernes vejledningspligt på Udbetaling Danmarks ydelsesområder... 2 Barsel.... 3 Ressourceforløbsydelse eller

Læs mere

Sygedagpengelovens 7 om uarbejdsdygtighed

Sygedagpengelovens 7 om uarbejdsdygtighed Ankestyrelsens praksisundersøgelse om Sygedagpengelovens 7 om uarbejdsdygtighed April 2016 1 1 Forord Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har bedt Ankestyrelsen om at gennemføre en undersøgelse

Læs mere

Undersøgelse af brugertilfredshed hos modtagere af genoptræning

Undersøgelse af brugertilfredshed hos modtagere af genoptræning April 2015 SPØRGESKEMA TIL MODTAGERE AF GENOPTRÆNING (EFTER SUNDHEDSLOVENS 140 og SERVICELOVENS 86, STK.1) Det er valgfrit for kommunen, om de spørgsmål, der står med fed skrift, medtages i undersøgelsen.

Læs mere

Bekendtgørelse om rehabiliteringsplan og rehabiliteringsteamets indstilling om ressourceforløb, fleksjob, førtidspension m.v.

Bekendtgørelse om rehabiliteringsplan og rehabiliteringsteamets indstilling om ressourceforløb, fleksjob, førtidspension m.v. BEK nr 1557 af 23/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering jnr. 2014-0036261

Læs mere

Notat. Til: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Kopi til: Fra: Jobcenter Assens

Notat. Til: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Kopi til: Fra: Jobcenter Assens 2010k3 2010k4 2011k1 2011k2 2011k3 2011k4 2012k1 2012k2 2012k3 2012k4 2013k1 2013k2 2013k3 2013k4* Notat Til: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Kopi til: Fra: Jobcenter Assens Reform af sygedagpengesystemet

Læs mere

Vejledning til Medarbejdernet

Vejledning til Medarbejdernet HR-Centret Vejledning til Medarbejdernet Silkeborg Datas selvbetjeningsløsninger sker via portalen www.medarbejdernet.dk. Det giver dig som medarbejder mulighed for selv at kunne indberette fravær, kørsel

Læs mere

Socialudvalget SOU alm. del Bilag 346 Offentligt. Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2011

Socialudvalget SOU alm. del Bilag 346 Offentligt. Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2011 Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 346 Offentligt Ankestyrelsens statistikker Førtidspension Årsstatistik 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Tendenser 2007-2011 2 1.1 Kommunerne tilkendte færre førtidspensioner

Læs mere

Det fremtidige arbejde med ressourceforløb

Det fremtidige arbejde med ressourceforløb R A P P O R T Det fremtidige arbejde med ressourceforløb RAPPORTTITEL Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 1.1. Baggrund... 3 1.2. Status på arbejdet med ressourceforløb... 3 2. Målgruppen for

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Den 21/8-2013 Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Lovgrundlag Lov om social service 83 Her står, at: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde: 1) personlig hjælp og pleje og

Læs mere

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1 Herning Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom side 1 Forord Denne pjece giver borgere, der modtager sygedagpenge eller løn under sygdom et indblik i, hvordan Jobcenter Herning arbejder med en sygedagpengesag.

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2012

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2012 Ankestyrelsens statistikker Førtidspension Årsstatistik 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Tendenser 2008-2012 3 1.1 Færre tilkendelser af førtidspensioner i 2012 3 1.2 Uændret andel deltager i forudgående

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. Lov om ændring af lov om sygedagpenge. (Ændring af beskæftigelseskravet, ophør af ret til sygedagpenge på søgnehelligdage m.v.

UDKAST. Forslag. til. Lov om ændring af lov om sygedagpenge. (Ændring af beskæftigelseskravet, ophør af ret til sygedagpenge på søgnehelligdage m.v. Fremsat den af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om sygedagpenge 17. august 2010 (Ændring af beskæftigelseskravet, ophør af ret til sygedagpenge på søgnehelligdage

Læs mere

REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET. den 02.11.2010 i Borgmesterens mødelokale

REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET. den 02.11.2010 i Borgmesterens mødelokale REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET den 02.11.2010 i Borgmesterens mødelokale SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Orientering om behandling af sager om førtidspension... 4 3 Information, forespørgsler

Læs mere

Kommunernes brug af lægekonsulenter

Kommunernes brug af lægekonsulenter Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes brug af lægekonsulenter Oktober 2011 KOMMUNERNES BRUG AF LÆGEKONSULENTER INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 1.1 Undersøgelsens hovedresultater

Læs mere

Oplæg fra DUKH overgang fra barn til voksen

Oplæg fra DUKH overgang fra barn til voksen Oplæg fra DUKH overgang fra barn til voksen Landsforeningen Autisme Kreds Roskilde d. 14. januar 2016 V/ Socialfaglig konsulent Ditte Lindegaard Dagens Program! Præsentation af DUKH! Retssikkerhed! Pligter

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december 2015 om førtidspension

Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december 2015 om førtidspension Inatsisartutlov nr. 40 af 9. december 2015 om førtidspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Retten til førtidspension er betinget af, at ansøgeren har dansk indfødsret. Stk. 2. Dette gælder

Læs mere

Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel 12 Se vedlagte bekendtgørelse

Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel 12 Se vedlagte bekendtgørelse Arbejdstagers navn og adresse Oplyses ved henvendelse Beslutningsdato Personnummer Du tilbydes ansættelse hos Navn Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel

Læs mere

gladsaxe.dk Brugervenlighedstest for perioden 2008-01-01-2008-12-18

gladsaxe.dk Brugervenlighedstest for perioden 2008-01-01-2008-12-18 gladsaxe.dk Brugervenlighedstest for perioden 2008-01-01-2008-12-18 Capacent Epinion 18-12-2008 1 Brugertilfredsheds unders gelse for gladsaxe.dk Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1 INTRODUKTION...

Læs mere

Redegørelse om behandling af klagesager vedrørende Udbetaling Danmark 2013

Redegørelse om behandling af klagesager vedrørende Udbetaling Danmark 2013 Redegørelse om behandling af klagesager vedrørende Udbetaling Danmark 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Indledning 1 2 Ankestyrelsens sager 2 2.1 Tilgang af sager 2 2.2 Afsluttede sager 3 2.3 Sager om ændret

Læs mere

1. Orientering fra UU om de unges brug af uddannelsessystemet

1. Orientering fra UU om de unges brug af uddannelsessystemet Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tirsdag den 3. februar 2009, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Åbent møde Tilstede Henrik Bolberg (A) - formand Ley Plum (A) - næstformand Birte Kramhøft (F) Grethe Larsen

Læs mere

ExtraNet. Sider beskyttet med kodeord i OLO

ExtraNet. Sider beskyttet med kodeord i OLO ExtraNet Sider beskyttet med kodeord i OLO Side 1 af 16 For brugeren af din hjemmeside Fra forsiden kan du indsætte en knap, som henviser til en side, som kræver en kode. Side 2 af 16 Login er nødvendigt

Læs mere

Vilkår for gruppeforsikring Januar 2015 (01)

Vilkår for gruppeforsikring Januar 2015 (01) Gruppeforsikringsvilkår ved død, førtidspensionering og visse kritiske sygdomme 1. Gruppeforsikring 2 2 Gruppemedlemmer og forsikringsdækning 2 3. Betydningen af udtryk anvendt i gruppeforsikringsvilkårene

Læs mere

Tal for produktionsskoler i kalenderåret 2009

Tal for produktionsskoler i kalenderåret 2009 Tal for produktionsskoler i kalenderåret 2009 Af Asger Hyldebrandt Pedersen 8 pct. flere deltagere har afsluttet ophold på produktionsskoler i 2008 end i 2009. Alderen på de afsluttende deltagere steg.

Læs mere

STIL Styrelsen for It og Læring. Praktisk vejledning til skolerne

STIL Styrelsen for It og Læring. Praktisk vejledning til skolerne STIL Styrelsen for It og Læring Praktisk vejledning til skolerne Grundskolekarakterer 2015 Side 2 af 7 Indhold PRAKTISK:... 3 Hvilken indberetning handler det om?... 3 Hvilke skoler er omfattet af indberetningen?...

Læs mere

SYGEDAGPENGELOVGIVNING (LBK 85, Sygedagpengeloven af 07.02.2011)

SYGEDAGPENGELOVGIVNING (LBK 85, Sygedagpengeloven af 07.02.2011) SYGEDAGPENGELOVGIVNING (LBK 85, Sygedagpengeloven af 07.02.2011) PRAKSISDAG SYD 13. MAJ 2011 V/ 1 DISPOSITION Præsentation, mål med dagens oplæg Lægekonsulentens funktion i sagsbehandlingen samarbejde

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

2012/1 LSF 53 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016. Forslag. til

2012/1 LSF 53 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016. Forslag. til 2012/1 LSF 53 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering, j.nr. 2012-1193 Fremsat den 1.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om sygedagpenge

Forslag. Lov om ændring af lov om sygedagpenge Lovforslag nr. L 8 Folketinget 2010-11 Fremsat den 6. oktober 2010 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om sygedagpenge (Ændring af beskæftigelseskravet, afskaffelse

Læs mere

UnderviserNet. Vejledning til. DOF Data 2010 Side 1

UnderviserNet. Vejledning til. DOF Data 2010 Side 1 Vejledning til DOF Data 2010 Side 1 Hvad er? er er et web-baseret net udviklet til det administrative system DoCAS, hvor du som underviser, foredragsholder eller andet kan få adgang til data vedrørende

Læs mere

MEDLEMSARRANGEMENT TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØNSFORENINGEN DEN 16. NOVEMBER 2015

MEDLEMSARRANGEMENT TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØNSFORENINGEN DEN 16. NOVEMBER 2015 MEDLEMSARRANGEMENT TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØNSFORENINGEN DEN HVAD VIL VI FORTÆLLE JER SIDE: 2 / Hvilke betingelser skal der til for at få dagpenge og hvor længe. / Hvad må jeg mens jeg får dagpenge.

Læs mere

2.1. Spørgeskema 2. - Spørgsmål om digitale ansøgninger på hjemmesider

2.1. Spørgeskema 2. - Spørgsmål om digitale ansøgninger på hjemmesider 2.1 Spørgeskema 2 - Spørgsmål om digitale ansøgninger på hjemmesider Baggrundsoplysninger 1. Hvilken kommune bor du i? 2. Dit navn, skriv venligst: 3. Angiv om du er: (ét kryds) Kvinde Mand 4. Angiv din

Læs mere

Affaldsdatasystem Vejledning i manuel indberetning

Affaldsdatasystem Vejledning i manuel indberetning Affaldsdatasystem Vejledning i manuel indberetning Dokument version: 1.3 ADS version: 1.0 Henvendelse vedrørende affald: Miljøstyrelsen Roskilde, Affaldsekretariatet Ny Østergade 7-11 4000 Roskilde Tlf.

Læs mere

Tilmeldingssystem for hjælpere til E2014 - The Vikings strike back

Tilmeldingssystem for hjælpere til E2014 - The Vikings strike back Vejledning til tilmeldingssystem for hjælpere til E2014 The Vikings strike back Side 1 af 14 Tilmeldingssystem for hjælpere til E2014 - The Vikings strike back Denne vejledning kan bruges, når en hjælper

Læs mere

Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev

Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev 1 Indhold 1 Indledning... 3 2 Importer brugerdata... 4 2.1 Automatisk import... 4 2.2 Manuel import... 5 3 Når du har importeret, sker der følgende...

Læs mere

Pjece om fleksydelse. Udgivet af

Pjece om fleksydelse. Udgivet af Pjece om fleksydelse Udgivet af KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen Ydelsesservice Postboks 431 2500 Valby Tlf.: 82 56 40 00 Fax. 82 56 40 10 Version 1 Februar 2014 HVORNÅR KAN

Læs mere

SYGEDAGPENGEREFORMEN. De nye sygedagpengeregler. Mandag den 8. december 2014. Underviser: Socialrådgiver Louise Flensborg

SYGEDAGPENGEREFORMEN. De nye sygedagpengeregler. Mandag den 8. december 2014. Underviser: Socialrådgiver Louise Flensborg SYGEDAGPENGEREFORMEN De nye sygedagpengeregler Mandag den 8. december 2014 Underviser: Socialrådgiver Louise Flensborg SYGEDAGPENGEREFORMEN FAKTA TAL FØR REFORMEN 400.000 personer modtager hvert år sygedagpenge

Læs mere

Notat om regler om visitation af sygedagpengemodtagere

Notat om regler om visitation af sygedagpengemodtagere 19. april 2010 Notat om regler om visitation af sygedagpengemodtagere J.nr.2010-0005276 3.kt. Det er besluttet at ændre bekendtgørelsen om sygedagpenge for at fastsætte nærmere regler om visitation af

Læs mere

Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet

Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet Når din sag skal afgøres, skal den være afgjort inden for en bestemt tid. Du kan se, hvor længe du skal vente på en afgørelse i din sag, i denne oversigt. Du

Læs mere

Adgang til det digitale ansøgningssystem (DANS)

Adgang til det digitale ansøgningssystem (DANS) Adgang til det digitale ansøgningssystem (DANS) Du finder ansøgningssystemet via linket på siden: http://kandidat.au.dk/optagelse/ansoegning/. Her skal du vælge punktet Sådan søger du og klikke på: Login

Læs mere