Forslag til samlet kursusplan: Tilrettelæggelse herunder arbejdsformer. Forslag til eksperimentelt arbejde, herunder feltarbejde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til samlet kursusplan: Tilrettelæggelse herunder arbejdsformer. Forslag til eksperimentelt arbejde, herunder feltarbejde"

Transkript

1 5.1.1 Eksempel på skitse til et kursusforløb med tilhørende eksamensopgaver Ideen bag denne kursusplan er at vise nogle forløb, hvor kernestoffet kombineres på tværs af kernestofområderne i læreplanen. Den forholdsvis åbne definering af kernestoffet i læreplanen giver mulighed for at få tid til en progression i valget af arbejdsformer. I de tre valgte forløb er der fokus på projektarbejdet. Der startes med et mindre lærerstyret projektarbejde og afsluttes i 3. forløb med et projektarbejde med egen problemformulering. I de tre forløb er det eksperimentelle arbejde vægtet højt. Dette skyldes, at det eksperimentelle arbejde er med til at skabe engagement og motivation hos kursisterne. Endvidere er det eksperimentelle arbejde et vigtig middel til at skabe progressionen i arbejdet med de faglige mål, og det giver faget aktualitet og en anvendelsesorientering. Kursusplanen sikrer desuden, at der arbejdes med aktuelle materialer og problemstillinger som har en rumlig dimension. It er integreret i hele kursusplanen. Fx præsenteres i klasserumsundervisningen aktuelle data, kort og modeller fra internettet via projektor, og i det selvstændige projektarbejde har kursisterne mulighed for at finde og arbejde med materiale fra internettet. I den samlede kursusplan er fordelingen af uddannelsestid på de enkelte forløb bestemmende for detaljeringsgraden og mængden af discipliner af kernestof og faglige mål, der kan dækkes. Kursusplanen giver god mulighed for de kursister, som ønsker at lave eksamensprojekt i to af de tre fag: biologi, geografi og kemi. Eksamensprojektet kan fx være koblet med temaer som vand, levevilkår og sundhed for masaier, fossile energikilder. Uddannelsestiden for nedenstående kursusplan er tænkt så rummelig, at der er tid til forberedelse og gennemgang/inddragelse af dagsaktuelle emner og fællesarrangementer (fx Operation Dagsværk o.l.) Forslag til samlet kursusplan: Forslag til introforløb Faglige mål (faglige kompetencer) Fagligt indhold (kernestof) Tilrettelæggelse herunder arbejdsformer Forslag til herunder feltarbejde Introforløb aktuelt emne. Fx Hvordan opstår en tsunami? Flere af de faglige mål præsenteres i introforløbet. Flere af kernestofområderne præsenteres på tværs af pindene.

2 1. forløb i samlet kursusplan Faglige mål (faglige kompetencer) Fagligt indhold (kernestof) Tilrettelæggelse herunder arbejdsformer Forslag til herunder feltarbejde Klimaforandringer Er der hold i debatten om øget drivhuseffekt / opvarmning? - strålings- og energibalance - transport af energi i atmosfæren og hydrosfæren - herunder nedbørsdannelse, det globale vindsystem og havstrømme. - vejrprognoser i sammenhæng med klimaændringer - klimaklassifikation - klimavariation fra præhistorisk tid til nutiden. Hvad viser iskerneboringerne? - udføre simple former for geofagligt herunder feltarbejde og dataindsamling - observere, beskrive, strukturere og klassificere geofaglige rumlige mønstre, data og resultater Vejrforhold og klima: - solindstråling - årstidsvariationer for temperaturer - drivhusgasser - strålings og energibalance - trykforhold i atmosfæren - termiske tryk - albedo/refleksion Energistrømme og kredsløb i naturen: - det globale vindsystem - vandets kredsløb Vejrforhold og klima: - vandamps mætningskurve - nedbørsdannelse Klasserumsundervisning. Det eksperimentelle arbejde fremmer tilegnelsen af teoristoffet og efterbehandles i form af diagrammer eller rapporter som danner grundlag for en skriftlig evaluering af kursisterne. Par-arbejde om vejrprognoser. Resultatet præsenteres i klassen. Rundvisning på DMI. Indsamling af vejrdata: - temperatur - tryk - nedbør mv. Måling af strålingsabsorption og forskellige materialers refleksion. Måling af energiindholdet fra solindstrålingen. Måling af relative luftfugtigheder / vands fordampningsvarme. Indhentning / nedtagning af satellitbilleder med efterfølgende analyse.

3 - feedback-model over klimaparametrenes sammenhæng - behandle og anvende geofaglige data og resultater - klimamodeller Behandling af analyseresultater fra iskerner. - menneskeskabt kontra naturlig drivhuseffekt. - Danmark og Kyotoaftalen. Kan Danmark opfylde aftalen? - forstå forskellen mellem en teoretisk model og den observerede virkelighed - sætte lokale natur- og samfundsmæssige forhold ind i en regional eller global sammenhæng og forstå globale processers lokale konsekvenser - opstille enkle problemformuleringer ud fra en geofaglig tilgang - udtrykke sig både mundtligt og skriftligt om geofaglige emner med faglig præcision over for forskellige målgrupper Mindre projektarbejde med udgangspunkt i en materialesamling udarbejdet af læreren. Projektet skal i særlig udstrækning opøve kursisternes evne til at problemformulere i forhold til den udleverede materialesamling. Gruppernes mundtlige præsentation af problemformuleringerne danner grundlag for en mundtlig evaluering af grupperne. Klasseevaluering danner grundlag for videre valg af emner og arbejdsformer i klassen.

4 2. forløb i samlet kursusplan Faglige mål (faglige kompetencer) Fagligt indhold (kernestof) Tilrettelæggelse herunder arbejdsformer Forslag til herunder feltarbejde Tanzanias fødevareproduktion. Kan fødevareproduktionen følge med landets befolkningsudvikling? - naturgrundlaget for fødevareproduktionen i Tanzania. - befolkningens demografiske og erhvervsmæssige situation - forstå og vurdere geofagligt materiale fra tidsskrifter, medier m.m. befolknings- og erhvervsforhold: - levevilkår for masaier og fastboende - fødselsrate - dødsrate - fertilitet - demografiske transition - spædbørnsdødelighed - primære, sekundære og tertiære erhverv Klasserumsundervisning. Kursisterne arbejder individuelt med simulation af befolkningsudvikling på pc. - identificere, udvælge, og behandle geofaglige variable faktorer - analysere geofaglige problemstillinger ved anvendelse af fagsprog og hensigtsmæssige faglige analyseværktøjer Kursisterne arbejder individuelt eller parvis med en konkret stillet opgave vedrørende analyse af satellitbilleder. Produktet præsenteres i klassen via projektor. Analyse af satellitbilleder: - vegetations-klassifikation og anvendelse - arealanvendelseskonflikter mellem masaier, fastboende og naturbevarelsesområder

5 - bæreevnebegrebet set i relation til forskellige udnyttelsessystemer - konflikterne mellem de forskellige udnyttelsessystemer i forhold til naturbevarelse af div. nationalparker mv. - på baggrund af geofaglig viden reflektere over naturvidenskabernes og teknologiens rolle i den aktuelle samfundsudvikling - forstå og vurdere geofagligt materiale fra tidsskrifter, medier m.m. energistrømme og kredsløb i naturen: - stof og energistrømme i de to udnyttelsessystemer: nomadesamfund (masaierne) og fastboende agerbrugere i Tanzania naturbetingede ressourcer, produktion og teknologi: - sammenligning mellem udnyttelsessystemerne i Tanzania og det danske landbrug. Hvilken teknologi er der til rådighed de to lande? Projektarbejde i form af besvarelse af en lærerformuleret problemstilling i en lærervalgt materialesamling. Projektrapporterne danner sammen med kursistens aktuelle standpunkt og arbejdsindsats grundlag for en individuel evaluering og vejledning.

6 3. forløb i samlet kursusplan Faglige mål (faglige kompetencer) Fagligt indhold (kernestof) Tilrettelæggelse herunder arbejdsformer Forslag til herunder feltarbejde Danmarks energiforsyning. Hvilke muligheder har vi for at skaffe energi til videnssamfundet? - kulstofkredsløbet energistrømme og kredsløb i naturen: - Kulstofkredsløbet for Jorden med særlig vægt på dannelse af fossile energiressourcer. - den geologiske tidsskala med geologiske perioder Klasserumsundervisning. Eksperimentelt arbejde, som opøver kursisternes kendskab til mineraler og bjergarter. - Verdens og Danmarks energiproduktion og forbrug af fossile energiressourcer i relation til kendte og potentielle reserver - opstille enkle problemformuleringer ud fra en geofaglig tilgang naturbetingede ressourcer, produktion og teknologi: - fossile energikilder, udvinding og produktion - vedvarende energiressourcer - udtrykke sig både mundtligt og skriftligt om geofaglige emner - dannelse af Nordsøens energiressourcer Mundtlig præsentation af resultatet af det eksperimentelle arbejde. Opsamling af vinddata

7 - projektarbejde om selvvalgt overskrift / problemformulering indenfor forløbets overskrift med faglig præcision over for forskellige målgrupper Projektarbejdet munder ud i en projektrapport som evalueres skriftlig. over en længerevarende periode med henblik på at foretage en beregning af vindens energiindhold (vindressourcen) ved skolen. Hvor stor en effekt vil en given mølle kunne levere? Eksempel på eksamensopgave til forløb 1. Drivhuseffekt 1. Redegør for atmosfærens strålingsbalance. Kom herunder ind på drivhuseffekten og på forskellen mellem den naturlige drivhuseffekt og den menneskeskabte drivhuseffekt. Inddrag det eksperimentelle arbejde: Behandling af analyseresultater fra iskerner i besvarelsen. 2. Beskriv og forklar årsagerne til den menneskeskabte påvirkning af drivhuseffekten. 3. Diskuter forslag til og muligheder for at begrænse den menneskeskabte påvirkning af drivhuseffekten. Bilag, som skal inddrages i besvarelsen: 1. Energiomsætningen i atmosfæren, en model for strålings- og energibalancen. 2. Drivhuseffektens årsager. De vigtigste drivhusgasser. 3. Energiforbrug pr indbygger og CO 2 -udledning pr indbygger i forskellige lande. Eksempel på eksamensopgave til forløb 2.

8 Forskellige landbrugs- og udnyttelsessystemer i Tanzania. 1. Beskriv og forklar hovedprincipper og karakteristika for henholdsvis nomadesamfundet og de fastboende i Tanzania. 2. Redegør for konflikterne mellem på den ene side de forskellige udnyttelsessystemer og på den anden side naturbevarelses-projekter. Inddrag problemformuleringen fra projektarbejdet i besvarelsen. 3. Vurder og diskuter fremtidsmulighederne for de to udnyttelsessystemer. Bilag, som skal inddrages i besvarelsen: 1. Figur, som viser stof- og energistrømme for masai-samfundet 2. Figur, som viser stof- og energi strømme for fastboende jordbrugere. 3. Kort, over nedbørens pålidelighed i Østafrika. 4. Kort, som viser udbredelsen af masai-samfundene i Østafrika. Eksempel på eksamensopgave til forløb 3. Danmarks energiforsyning. 1. Redegør for Danmarks energiproduktion og forbrug. 2. Redegør for nogle af de problemer, der er knyttet til anvendelse af forskellige energikilder. Inddrag din problemformulering fra energiprojektet i besvarelsen. 3. Diskuter fordele og ulemper ved at introducere forny-bare energiressourcer i Danmark. Bilag, som skal inddrages i besvarelsen: 1. Profil af oliefelt med boringer. 2. Danmarks energiproduktion og forbrug fordelt på forskellige energikilder, Diagram over mulighederne for anvendelse af overskudsenergi fra vindmøller i form af brint.

9 5.1.2 Eksempel på skitse til et kursusforløb med tilhørende eksamensopgaver Ideen bag det samlede kursusforløb har været at vise et forslag kendetegnet ved - at emnerne går på tværs af kernestofområderne - at undervisningen er tilrettelagt med variation og progression fra emnelæsning til projektarbejde - at de tre metodiske tilgange til faget anvendes, så kursisterne kan tilegne sig de faglige mål - at undervisningen både foregår i klasse-, studie- og læringsrummet, så kursisterne kan tilegne sig de faglige mål - at anvendelsen af IT er en integreret del af undervisningen - at det eksperimentelle arbejde er tæt knyttet til det teoretiske stof - at det eksperimentelle arbejde ikke kræver meget udstyr ud over computere - og at det eksperimentelle arbejde er baseret på den induktive naturhistoriske metode Forslag til samlet kursusforløb: Forslag til introforløb (korterevarende) Faglige mål (faglige kompetencer) Fagligt indhold (kernestof) Tilrettelæggelse, herunder arbejdsformer Forslag til herunder feltarbejde Byens temperatur og puls - introduktion - at udføre simple former for geofagligt herunder feltarbejde og dataindsamling. - at behandle og anvende geofaglige data og resultater. - at forstå forskellen mellem en teoretisk model og den observerede virkelighed. Introduktion til - vejr og klima - befolknings- og erhvervsforhold Feltarbejde med efterfølgende rapportering. Materiale og oplæg om byklima og bymønster Evalueringsform: Individuel rapport, indeholdende dataanalyse og fortolkning Indhentning af vejrdata (temperatur og vindstyrke og -retning) fra hhv. gade og park/mark. Byens funktionalitet bykartering

10 1. forløb i samlet kursusforløb (korterevarende) Faglige mål (faglige kompetencer) Fagligt indhold (kernestof) Tilrettelæggelse, herunder arbejdsformer Forslag til herunder feltarbejde Jordens geologiske udvikling og pladetektonik Jordens udvikling dannelse og differentiering den pladetektoniske model - at anvende hensigtsmæssige faglige analyseværktøjer - at observere, beskrive, strukturere og klassificere geofaglige rumlige mønstre, data og resultater Energistrømme og kredsløb i naturen: - jordklodens dynamik, herunder de geologiske kredsløb - den pladetektoniske model og dens bidrag til en forståelse af Jordens geografiske og geologiske karakteristika i form af øbuer, dybgrave, bjergkæder osv. Klasserumsundervisning, herunder gennemgang af de geologiske kredsløb Kursistbearbejdning af modellen på grundlag af udleverede spørgsmål til en eller flere af de meget pædagogiske geologiske websites. Udarbejdelse af tematisk kort over pladerandenes geografiske og geologiske karakteristika. Evalueringsform: Individuel rapport. Bjergsartbestemmelse på grundlag af deres placering i de geologiske kredsløb. Lokalisering af pladerande med GIS

11 2. forløb i samlet kursusforløb (korterevarende) Faglige mål (faglige kompetencer) Fagligt indhold (kernestof) Tilrettelæggelse, herunder arbejdsformer Forslag til herunder feltarbejde Et liv i jordens brændpunkter kortlægning og risikovurdering - at analysere geofaglige problemstillinger ved anvendelse af fagsprog og hensigtsmæssige faglige analyseværktøjer på baggrund af geofaglig viden at reflektere over naturvidenskabernes og teknologiens rolle i den aktuelle samfundsudvikling Emnearbejde og rapport om udvalgte naturkatastrofer, f.eks. jordskælv, vulkanudbrud, tsunamier, oversvømmelser med fokus på brug af GIS og satellitdata før, under og efter en naturkatastrofe. Anvendelse af GIS og satellitbilleder til katastrofeovervågning (relevante øvelser findes på nettet, se g). 3. forløb i samlet kursusforløb (længerevarende) Faglige mål (faglige kompetencer) Fagligt indhold (kernestof) Tilrettelæggelse, herunder arbejdsformer Forslag til herunder feltarbejde Global fødevareforsyning kan vi producere mad nok til dobbelt så mange? naturgrundlaget med fokus på de begrænsende faktorers regionale - at analysere geofaglige problemstillinger ved anvendelse af fagsprog og hensigtsmæssige faglige Vejrforhold og klima: - klima- og plantebælter Energistrømme og kredsløb i naturen: Klasserumsundervisning: klima- og plantebælter, jordbund. Satellitbilledtolkning. Jordbundsanalyser.

12 fordeling analyseværktøjer - næringsstofkredsløbet befolkningsudvikling og fødevareforsyning teknologi, landbrugssystemer og bæredygtighed: lokale eksempler en samlet konklusion? - at forstå og vurdere geofagligt materiale fra tidsskrifter, medier m.m. - at identificere, udvælge og behandle geofaglige variable faktorer - at sætte lokale natur- og samfundsmæssige forhold ind i en regional eller global sammenhæng og forstå globale processers lokale konsekvenser - at udtrykke sig både mundtligt og skriftligt om geofaglige emner med faglig præcision over for forskellige målgrupper Naturbetingede ressourcer, produktion og teknologi: - dyrkningsjorden Befolknings- og erhvervsforhold: - demografisk transition - landbrugserhvervet Naturbetingede ressourcer, produktion og teknologi: - udnyttelsessystemer Klasserumsundervisning: demografisk transition, aktuel og potentiel fødevareproduktion. Gruppebearbejdning af cases på grundlag af udleveret materiale og links. Udarbejdelse af rapport med fokus på omgåelse af begrænsende faktorer i produktionen. Gruppebidrag til diskussion af fremtidige strategier. Evt med diskussionsoplæg i form af video eller lokal ekspertise. Evalueringsformer: Skriftlige og mundtlige indlæg til diskussionen. Prognose for befolkning og fødevarebehov.

13 4. forløb i samlet kursusforløb Faglige mål (faglige kompetencer) Fagligt indhold Tilrettelæggelse, herunder arbejdsformer Forslag til herunder feltarbejde Klimaændringer klimasystemet Vejr og klima: - klimasystemets funktion Et længerevarende forløb. Klasserumsundervisning: Jordens strålingsbalance. Beregning af Jordens temperatur med og uden drivhuseffekt. faktorer, der driver klimaændringer - atmosfærens sammensætning - Milankovich-faktorerne - solpletaktivitet - kontinenternes fordeling - strømninger i oceanerne Klasserumsundervisning: Oversigt over faktorerne Evt. inddragelse af videoindslag vedr. klimahistorie. Analyse af iskernedata fra NBI. forskellige forklaringsmodeller konsensuskonference - at opstille enkle problemformuleringer ud fra en geofaglig tilgang - forstå og vurdere fagligt materiale og udtrykke sig både mundtligt og skriftligt - at reflektere over naturvidenskabernes rolle i den aktuelle Projektarbejde. Mundtlig fremlæggelse af projekterne med efterfølgende diskussion (evt. i form af rollespil) af fremtidige klimaændringer. Evalueringsformer: Skriftlige og mundtlige

14 samfundsdebat indlæg til konferencen. Eksempler på eksamensopgaver Klimaændringer Brug bilag 1 til at give en beskrivelse af temperaturvariationerne den sidste million år, og angiv, hvilke målinger kurverne er baseret på. Brug den forklaringsmodel, du har behandlet i din rapport, at forklare temperatursvingerne i hele eller blot en del af perioden. Diskuter andre forklaringer på temperatursvingningerne med udgangspunkt i vores konsensuskonference. Bilag: Udover det kendte materiale fra undervisningen, som kursisten skal inddrage, vedlægges 2 3 ukendte bilag, herunder bilag 1. Jordskælv og vulkanudbrud Brug dit udarbejdede kort over pladerandenes geologiske og geografiske karakteristika til at beskrive det globale mønster i fordelingen af vulkaner og jordskælv. Gør rede for, hvordan denne fordeling kan forklares ved hjælp af pladetektonikteorien. Brug dine resultater fra øvelserne til at diskutere mulighederne for at forudsige eller afbøde virkningerne af vulkanudbrud og jordskælv. Bilag: Udover det kendte materiale fra undervisningen, som kursisten skal inddrage, vedlægges 3 4 ukendte bilag.

15 5.2 Idebokse Naturkatastrofer ca. 15 kursisttimer Formål: at belyse flg. sammenhænge: vulkanudbrud klimaændringer jordskælv tsunamier oversvømmelser global opvarmning stigning i havenes vandspejl oversvømmelser ændring af havstrømme konsekvenser for befolkning/samfund/energistrømme og kredsløb Emnedisposition: Aktuelle jordskælv og vulkanudbrud Syndfloden og Snowball Earth Teori: Vulkanisme Jordskælv Pladetektonik Konsekvenser: Klimaændringer, oversvømmelser Teori: Strålingsbalancen Global opvarmning, isafsmeltning Havet: Ændringer af havtemperatur, havstrømme/golfstrømmen Teori: Meteorologi Temperaturændringer Nedbørsfordeling, oversvømmelser Konsekvenser: Globale, regionale, lokale eks. på ændrede levevilkår pga. ændring i energistrømme og kredsløb, fx fødevareforsyning Kommentarer: Kernestof dækkes på tværs af discipliner Vægtning af delområderne i forløbet samt placering af emnet i det samlede kursusforløb vil være styrende for, hvilke/hvor mange faglige mål, der tilgodeses Såvel induktiv som deduktiv tilgang til læring kan anvendes Gode muligheder for eksperimentelt/laboratorie- og feltarbejde og it-inddragelse Lægger op til varierede arbejdsformer og mulighed for progression heri Mange former for skriftligt arbejde kan anvendes Muligheder for fællesfagligt samarbejde: fysik, kemi, biologi Knytter an til nye emner, andre tilgange til emnet: Forskelle i livsformer og levevilkår: Befolknings- og erhvervsforhold Fødevareproduktion/ landbrugsmuligheder Klima- og plantebælter, det globale vindsystem 15

16 Ferskvandsressourcen i Danmark - 12 kursisttimer Formål: at få viden til at kunne deltage i den lokale debat om forurening af grundvandet ved - at få indblik i vandets kredsløb - at få indsigt i, hvordan forurening påvirket kredsløbet at kunne besvare spørgsmålet: er der vand nok til at dække kommende generationers behov? Emnedisposition: Udgangspunkt i den lokale debat om forurening af grundvandet og vandløb Teori: Vandets kredsløb vandbalanceligningen Vandløbssystemet: vandskel og vandafstrømning Feltarbejde Måling af vandføring, nedbør, fordampning i lokalt vandløb Sammenligne overensstemmelse mellem egne målinger og teoretiske gennemsnitsværdier (Amtets netsider) Teori Grundvandsdannelse Vandindvinding Vandforbrug lokalt, regionalt, nationalt Forurening af grundvandet: kilder Selvrensningseffekt: biologisk, kemisk Ekskursion til det lokale vandværk Kommentarer: Kernestof dækkes på tværs af discipliner Vægtning af delområderne i forløbet samt placering af emnet i det samlede kursusforløb vil være styrende for, hvilke/hvor mange faglige mål, der tilgodeses Såvel induktiv som deduktiv tilgang til læring kan anvendes Gode muligheder for eksperimentelt/laboratorie- og feltarbejde og it-inddragelse Lægger op til varierede arbejdsformer og mulighed for progression heri Mange former for skriftligt arbejde kan anvendes Muligheder for fællesfagligt samarbejde: kemi, biologi Knytter an til nye emner, andre tilgange til emnet: Kampen om vand globalt Landbrug og fødevareproduktion lokalt, nationalt, globalt Forskelle i livsformer og levevilkår: Befolknings- og erhvervsforhold Klima- og plantebælter, det globale vindsystem 16

17 Energi 20 kursisttimer Formål: at få indsigt i dannelsesmåde og udbredelse/forekomst af energiråstoffer at diskutere fremtidens energiforsyning og energibehov på lokalt og globalt plan Emnedisposition: Opstilling af personligt energibudget varmeforbrug elforbrug transportforbrug Sammensætning af Danmarks energiforsyning og energiforbrug Teori: A. De fossile brændslers geologiske dannelsesmiljøer og udbredelse B. Atomenergi C. Naturlige energistrømme: typer, udnyttelsesgrad, potentiale vindkraft, vandkraft, bølgeenergi, biobrændsler, solvarme, geotermisk energi Miljøproblemer i forbindelse med anvendelse af forskellige energiformer sur nedbør forøget drivhuseffekt skovfældning olieudslip radioaktiv stråling Ekskursion til det lokale kraftvarmeværk Projekt: Problemformulering: Vurdering af den danske energiforsyning. Er den hensigtsmæssig? opstil selv relevante parametre. Kommentarer: Kernestof dækkes på tværs af discipliner Vægtning af delområderne i forløbet samt placering af emnet i det samlede kursusforløb vil være styrende for, hvilke/hvor mange faglige mål, der tilgodeses Såvel induktiv som deduktiv tilgang til læring kan anvendes Gode muligheder for eksperimentelt/laboratorie- og feltarbejde og it-inddragelse Inddrager projektarbejde og forudsætter således forudgående træning i denne arbejdsform Mange former for skriftligt arbejde kan anvendes Muligheder for fællesfagligt samarbejde: fysik, kemi, biologi, samfundsfag Knytter an til nye emner, andre tilgange til emnet: Geologi: sedimentologi, pladetektonik Meteorologi og klimatologi Erhvervsudvikling Teknologi og samfund Befolkningsvækst 17

18 Danmark som råstofproducerende land Formål: at få indsigt i, hvordan de danske fremstillingsråstoffer er dannet, efterforskningsmetoderne og selve udnyttelsen at fremme forståelsen for sammenhængen mellem samfundets aktiviteter og denne aktivitets betydning for indgreb og regulering af landskabet. Emnedisposition: Aktuel lokal eller national debat om råstofudnyttelse Teori: dannelse og forekomst af sand, grus, sten, ler, kalk og salt efterforskningsmetoder udvinding og bearbejdning forbrug og reserver Forelæsning ved den lokale amtsgeolog om efterforskning og regulering i området Ekskursion til lokale råstofgrav og produktionsanlæg Kommentarer: Kernestoffet kan dækkes på tværs af discipliner Vægtning af faglige mål samt placering af emnet i det samlede kursusforløb vil være styrende for, hvilke/hvor mange kompetencer, der tilgodeses Såvel induktiv som deduktiv tilgang til læring kan anvendes Gode muligheder for herunder feltarbejde og IT-inddragelse Forløbet lægger op til varierede arbejdsformer og mulighed for progression heri Mange former for skriftligt arbejde kan anvendes Muligheder for fællesfagligt samarbejde: fysik og kemi Knytter an til nye emner, andre tilgange til emnet: Udvinding og forbrug af andre råstoffer, herunder energi og vand Erhversforhold Arealanvendelse Jordens geologiske udvikling Jordens klimahistorie 18

19 Sukker, det hvide guld Formål: at få indsigt i de samfundsmæssige forhold, der styrer produktion og handel med fødevarer, i dette eksempel sukker Emnedisposition: Udgangspunkt i den lokale produktion eller de aktuelle forhandlinger om ændringer af EU's sukkerordning. Teori: lokalisering og dyrkning af sukkerrør og sukkerroer produktion af sukker verdenshandel med sukker Handelsvilkår: EU's markedsordninger for sukker, samt WTO og juli 2004-pakken Konsekvenser af handelsvilkårene for de forskellige typer af producenter Kommentarer: Kernestoffet kan dækkes på tværs af discipliner Vægtning af faglige mål samt placering af emnet i det samlede kursusforløb vil være styrende for, hvilke/hvor mange kompetencer, der tilgodeses Såvel induktiv som deduktiv tilgang til læring kan anvendes Forudsat der tages udgangspunkt i en lokalt produceret fødevare, er der gode muligheder for feltarbejde og IT-inddragelse Forløbet lægger op til varierede arbejdsformer og mulighed for progression heri Mange former for skriftligt arbejde kan anvendes Muligheder for fællesfagligt samarbejde: biologi, samfundsfag Knytter an til nye emner, andre tilgange til emnet: Landbrugssystemer og bæredygtighed Industriel produktion Forskelle i livsformer og levevilkår: Befolknings- og erhvervsforhold Vejrforhold og klima Andre ideer til og eksempler på undervisningsforløb kan findes på eller på skolernes/kursernes hjemmesider. 19

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Aug.-juni. 14/15 Institution VUC Vest, Esbjerg afd. Eksamensnr. Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe.

Læs mere

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj/juni 16.

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj/juni 16. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 16 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Horsens HF & VUC Hfe Geografi C Marianne Krog

Læs mere

Årsplan 2012/2013 8. ÅRGANG - GEOGRAFI. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2012/2013 8. ÅRGANG - GEOGRAFI. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2012/2013 8. ÅRGANG - GEOGRAFI FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i geografi er, at eleverne tilegner sig viden omvigtige naturgivne og kulturskabte forudsætninger

Læs mere

Forløbet består af fem fagtekster og en supplerende tekst, 26 opgaver og 20 aktiviteter.

Forløbet består af fem fagtekster og en supplerende tekst, 26 opgaver og 20 aktiviteter. Energi nok til alle Niveau: 7.-9. klasse Varighed: 4 lektioner Præsentation: Forløbet Energi nok til alle er et fællesfagligt forløb for geografi og fysik/kemi. Forløbet tager udgangspunkt i det fællesfaglige

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj juni, skoleår 2012/13 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Hf 2 Fag og niveau Naturvidenskabelig faggruppe,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive-Viborg Hfe Geografi C Lærer(e) Hold Anders Teglgaard

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Sommereksamen 2015 VUF - Voksenuddannelsescenter

Læs mere

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb

Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Beskrivelse af det enkelte undervisningsforløb Termin juni 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Lærebog Horsens Hf & VUC Hf2 nf-geografi Hans Lindebjerg Legard 1d Naturgeografi C (NC)

Læs mere

Formål for faget geografi. Slutmål for faget Geografi

Formål for faget geografi. Slutmål for faget Geografi FAGPLAN FOR GEOGRAFI FERRITSLEV FRISKOLE side1 Formål for faget geografi Formålet med undervisningen i geografi er, at eleverne tilegner sig viden om og forståelse for de naturgivne og kulturskabte forudsætninger

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2016 Institution Vestegnen HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf enkeltfag Geografi C Tobias

Læs mere

Skolens formål med faget geografi følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål:

Skolens formål med faget geografi følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Målet med Geografiundervisningen: Skolens formål med faget geografi følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formålet med undervisningen i geografi er, at eleverne tilegner sig viden om

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2018 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf-e Geografi C Anne Broberg Hold 3GeC05

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium stx Naturgeografi C Svend

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx /gsk/gif/fagpakke/hf+ Fag og niveau Fagbetegnelsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Aug-juni, 12/13 Institution VUC Vest, Esbjerg afd. Eksamensnr. Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2018-19 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf-e Geografi C Anne Broberg Hold 1GeC05

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Sommer 2015 VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx/gsk

Læs mere

Geografi UVMs Trinmål synoptisk fremstillet

Geografi UVMs Trinmål synoptisk fremstillet Geografi UVMs Trinmål synoptisk fremstillet Regionale og globale mønstre placere de væsentligste elementer i det globale vindsystem, herunder polarfronte, passatvinde og ITK (den intertropiske konvergenszone)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse 1 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2017/2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Nordvestsjællands HF og VUC Hfe Flex

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2015 - maj-juni, 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium Stx Naturgeografi

Læs mere

Geografi. Slutmål for faget geografi efter 9. klassetrin

Geografi. Slutmål for faget geografi efter 9. klassetrin Formål for faget geografi Geografi Formålet med undervisningen i geografi er, at eleverne tilegner sig viden om vigtige naturgivne og kulturskabte forudsætninger for levevilkår i Danmark og den øvrige

Læs mere

Geografi evaluering 2013-2014. Regionale og globale mønstre

Geografi evaluering 2013-2014. Regionale og globale mønstre Regionale og globale mønstre Trinmål efter 8. klassetrin placere de væsentligste elementer i det globale vindsystem, herunder polarfronte, passatvinde og ITK (den intertropiske konvergenszone) sætte det

Læs mere

Geografi C. 1. Fagets rolle

Geografi C. 1. Fagets rolle Geografi C 1. Fagets rolle Geografi omhandler grundlæggende naturprocesser og naturforhold på Jorden og deres betydning for menneskets livsvilkår samt Jordens, livets og landskabernes udviklingshistorie

Læs mere

GEOGRAFI. Formål med faget

GEOGRAFI. Formål med faget GEOGRAFI Formål med faget Formålet med undervisningen i geografi er, at eleverne tilegner sig viden om vigtige naturgivne og kulturskabte forudsætninger for levevilkår i Danmark og den øvrige verden. Eleverne

Læs mere

NaturBornholms skoletjeneste

NaturBornholms skoletjeneste NaturBornholms skoletjeneste Indhold FØRSKOLE og INDSKOLING (0-3. kl.)... 2 Natur/teknik... 2 Bison (HP)... 2 I pindsvinets fodspor (RL)... 2 Livet ved et vandhul (RL)... 2 Hvem lever på Bornholm (RL)...

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: sommer 2017 Institution Kolding HF & VUC Uddannelse HFe Fag og niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Skive-Viborg HF&VUC Hfe Geografi C Pernille Kirstine

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin April-Maj 2018 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold NF Geografi C-niveau Michael

Læs mere

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kemi handler om stoffers egenskaber og betingelserne for, at de reagerer. Alt levende og vores materielle verden er baseret på, at

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2015 Kolding

Læs mere

Mundtlig eksamen i Geografi C

Mundtlig eksamen i Geografi C Mundtlig eksamen i Geografi C Lærer: Morten Sigby-Clausen (MSC) Censor: - Eksamensopgaver: 1. Vandets kredsløb og grundvand i Danmark 2. Stigningsregn og monsun 3. Atmosfæren, indstrålingsvinkel og strålingsbalance

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2015 institutionens/skolens

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2018 Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Geografi C niveau Karim

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2015 Institution Vestegnen HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf e Geografi C Benjamin Skovgaard

Læs mere

Naturvidenskab, niveau G

Naturvidenskab, niveau G Forsøgslæreplan 2017 Naturvidenskab, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Undervisningsfaget naturvidenskab er såvel almendannende som studieforberedende. Det tilbyder et fagsprog, der gør det

Læs mere

Energi nok til alle, 7.-9.kl.

Energi nok til alle, 7.-9.kl. Energi nok til alle, 7.-9.kl. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Demografi og erhverv Eleverne kan begrunde, at Verdens 1. Eleven argumenterer for, at verdens Eleven kan analysere

Læs mere

Samfundsfag C. 1. Fagets rolle

Samfundsfag C. 1. Fagets rolle Samfundsfag C 1. Fagets rolle Samfundsfag handler om grønlandske, danske og internationale samfundsforhold. Faget giver på et empirisk og teoretisk grundlag viden om og forståelse af det moderne, globaliserede

Læs mere

Klasse: 8.b Lærer: Jytte Pedersen Relation til Fælles Mål

Klasse: 8.b Lærer: Jytte Pedersen Relation til Fælles Mål Fagårsplan 10/11 Fag: Geografi Fagområde/ emne Intro til faget, samt hvad ved eleverne og hvad mangler de fra Geotoper 1? Danske naturlandskaber Periode Mål Eleverne skal have kendskab til : 33-34 - til

Læs mere

Årsplan Geografi. Oversigt. Materiale. Mål. Aktiviteter. Geografi 6/7. klasse 2013-2014

Årsplan Geografi. Oversigt. Materiale. Mål. Aktiviteter. Geografi 6/7. klasse 2013-2014 Årsplan Geografi Geografi 6/7. klasse 2013-2014 Oversigt Faget geografi i 7. Klasse benytter grundbogen og aktivitetsbogen som fælles nævner i klasseundervisningen. Ved siden af arbejdet med bogen vil

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2014/2015 Frederiksberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive-Viborg Hfe Geografi C Lærer(e) Hold Anders Teglgaard

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin maj-juni 13/14 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer stx ngc Hans Jørgen Madsen Hold 2.m Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel 1 Titel

Læs mere

Undervisningsplan for natur/teknik

Undervisningsplan for natur/teknik Undervisningsplan for natur/teknik Formål for faget Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om

Læs mere

Eksamensspørgsma l NF Geografi 2018

Eksamensspørgsma l NF Geografi 2018 Eksamensspørgsma l NF Geografi 2018 Lærer: Morten Sigby-Clausen (MSC) Censor: - 1. Klima, lufttryk og vinde 2. Drivhuseffekt og klimaændringer 3. Nedbørsdannelse 4. Vandets kredsløb og vandet som ressource

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj - Juni 2016-2017 Institution Thy Mors HF og VUC, Thisted afdelingen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR GEOGRAFI 2013

UNDERVISNINGSPLAN FOR GEOGRAFI 2013 UNDERVISNINGSPLAN FOR GEOGRAFI 2013 Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Fællesmål 2009 - Geografi. Centrale kundskabs- og færdighedsområder Globale

Læs mere

Geografi B. 1. Fagets rolle

Geografi B. 1. Fagets rolle Geografi B 1. Fagets rolle Geografi omhandler grundlæggende naturprocesser og naturforhold på Jorden og deres betydning for menneskets livsvilkår samt Jordens, livets og landskabernes udviklingshistorie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2017 Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Geografi C niveau Karim

Læs mere

Undervisningsplan for faget geografi

Undervisningsplan for faget geografi RINGSTED NY FRISKOLE - BRINGSTRUPVEJ 31-4100 RINGSTED Skolen 57 61 73 86 SFO 57 61 73 81 Lærerværelse 57 61 73 61 www.ringstednyfriskole.skoleintra.dk RNF@ringstednyfriskole.dk Undervisningsplan for faget

Læs mere

Geovidenskab A Forsøgslæreplan htx, december 2011

Geovidenskab A Forsøgslæreplan htx, december 2011 Geovidenskab A Forsøgslæreplan htx, december 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Det naturvidenskabelige fag geovidenskab omhandler menneskets forsøg på at udvikle beskrivelser, tolkninger og forklaringer

Læs mere

Geografi Fælles Mål 2019

Geografi Fælles Mål 2019 Geografi Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 9. klassetrin 5 FÆLLES MÅL Geografi 2 1 Fagets formål Eleverne skal i faget geografi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2014 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf e Geografi C Jon Franklin Villumsen Hold

Læs mere

FOSSILER OG EVOLUTIONSTEORI

FOSSILER OG EVOLUTIONSTEORI Geomuseum Faxe sørger for værktøj til brug i kalkbruddet. Vi indskærper, at kalkbruddet stadig er en aktiv arbejdsplads, og der derfor gives plads for maskiner og køretøjer. Husk påklædning der kan tåle

Læs mere

Energi nok til alle. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. energiforbrug vil stige

Energi nok til alle. Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. energiforbrug vil stige FYSIK/KEMI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Stof og stofkredsløb Eleverne kan begrunde, at Verdens 1. Eleven argumenterer for, at Eleven kan undersøge enkle reaktioner mellem

Læs mere

Emne Mål Materiale Arbejdsgang/ Metode. Eleverne får en generel introduktion til faget geografi og materialerne, samt hvad der forventes af eleverne.

Emne Mål Materiale Arbejdsgang/ Metode. Eleverne får en generel introduktion til faget geografi og materialerne, samt hvad der forventes af eleverne. 1. Modul Uge 34-38 Intro til faget Danske landskaber 1. Istider 2. Istidslandskaber 3. Hedesletter og bakkeøer 4. Morænelandskaber 5. Tunneldale 6. Smeltevandsdale 7. Åse 8. Landskaber 9. Hvorfra kom isen?

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2017 Københavns

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommereksamen 2013-2014 Institution VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Uddannelse STX Fag og niveau

Læs mere

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag.

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Kære selvstuderende i naturgeografi B Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Jeg træffes på mailadressen: line@kvuc.dk Med venlig hilsen Line Andersen Eksaminationsgrundlag

Læs mere

Samfundsfag A 1. Fagets rolle 2. Fagets formål 3. Læringsmål og indhold

Samfundsfag A 1. Fagets rolle 2. Fagets formål 3. Læringsmål og indhold Samfundsfag A 1. Fagets rolle Samfundsfag omhandler grønlandske og internationale samfundsforhold. Faget giver på et empirisk og teoretisk grundlag viden om de dynamiske og komplekse kræfter der nationalt,

Læs mere

Naturvidenskab, niveau G

Naturvidenskab, niveau G avu-bekendtgørelsen, august 2009 Naturvidenskab G-FED Naturvidenskab, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Undervisningsfaget naturvidenskab er såvel almendannende som studieforberedende. Det

Læs mere

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget.

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget. Biologi B 1. Fagets rolle Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt på eksperimentelle arbejdsmetoder såvel

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2013/2014

Læs mere

Et tværfagligt undervisningsforløb i fysik, matematik, geografi og biologi. SOLFANGER

Et tværfagligt undervisningsforløb i fysik, matematik, geografi og biologi. SOLFANGER Et tværfagligt undervisningsforløb i fysik, matematik, geografi og biologi. SOLFANGER SOLFANGER - MILJØ I år har Danmarks Naturfredningsforening lavet en top 10 liste over affald fundet I naturen Dåser

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf Geografi C Eva Egeberg Hold 3geC02 13-14

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2015 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf e Geografi C Jon Franklin Villumsen

Læs mere

Naturvidenskabelig metode

Naturvidenskabelig metode Naturvidenskabelig metode Introduktion til naturvidenskab Naturvidenskab er en betegnelse for de videnskaber der studerer naturen gennem observationer. Blandt sådanne videnskaber kan nævnes astronomi,

Læs mere

VUC Hvidovre-Amager uvb 8geC614docx Side 1 af 7

VUC Hvidovre-Amager uvb 8geC614docx Side 1 af 7 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Hvidovre-Amager

Læs mere

Årsplan 2013/2014. 6. ÅRGANG Natur/Teknik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2013/2014. 6. ÅRGANG Natur/Teknik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG Natur/Teknik FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i Natur/teknik er at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt

Læs mere

VUC Hvidovre-Amager uvb 8geC614docx Side 1 af 6

VUC Hvidovre-Amager uvb 8geC614docx Side 1 af 6 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vintertermin 15-16 Institution VUC Hvidovre-Amager Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Geografi C (e-learning)

Læs mere

Geografia rsplan for 7. kl

Geografia rsplan for 7. kl Geografia rsplan for 7. kl. 2019-2020 Formålet med faget: Eleverne skal i faget geografi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan geografi og geografisk forskning i samspil med

Læs mere

Vejr og klima Råstoffer Energi. Befolkning Erhverv

Vejr og klima Råstoffer Energi. Befolkning Erhverv GEOS A GEOS B GEOS C GEOGRAFI Færdigheds- og vidensmål (efter 9. klasse) Kort og godt Den levende jord Danmark på overfladen Befolkning Erhverv Vejr og klima Råstoffer Energi Fødevareproduktion og bæredygtighed

Læs mere

Eleverne skal kunne formidle et emne med et fysikfagligt indhold til en udvalgt målgruppe, herunder i almene og sociale sammenhænge.

Eleverne skal kunne formidle et emne med et fysikfagligt indhold til en udvalgt målgruppe, herunder i almene og sociale sammenhænge. Fysik B 1. Fagets rolle Faget fysik omhandler menneskers forsøg på at udvikle generelle beskrivelser og forklaringer af fænomener i natur og teknik, som eleverne møder i deres hverdag. Faget giver samtidig

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk

www.aalborg-friskole.dk www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for 9. klasse Geografi 12/13 Basis materialer: Geotoper 3, grundbog Geotoper 3, arbejdshæfte

Læs mere

Årsplan i geografi klasse

Årsplan i geografi klasse 33-36 Den levende jord Den levende jord at Chile er meget udsat for jordskælv. at jordskælv ikke rammer lige hårdt i alle lande., hvordan teorien om pladetektonik er opstået. forklare de tre grundlæggende

Læs mere

ÅRSPLAN GEOGRAFI 9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN GEOGRAFI 9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN GEOGRAFI 9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 TEMA: Syre/base-reaktioner UGE: 35-37 Hvor findes syrer og baser i hverdagen og i industrien? Hvordan reagerer syrer og baser, og hvilke stoffer dannes der?

Læs mere

GEOLOGISK PROFILTEGNING

GEOLOGISK PROFILTEGNING Museet sørger for artikler til udførsel af profiltegningen. Der er gode parkeringsmuligheder for bus og bil ved klinten i Højerup. Adressen er: Højerup Bygade 38, 4660 St. Heddinge I forbindelse med turen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2015 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Naturgeografi B Line

Læs mere

Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012

Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 6 Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012 Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge

Læs mere

Årsplan 2012/ c - GEOGRAFI. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2012/ c - GEOGRAFI. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2012/2013 9. c - GEOGRAFI FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i geografi er, at eleverne tilegner sig viden omvigtige naturgivne og kulturskabte forudsætninger

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Favrskov Gymnasium stx Naturgeografi C Svend

Læs mere

Energi nok til alle, 7.-9.kl.

Energi nok til alle, 7.-9.kl. Energi nok til alle, 7.-9.kl. FYSIK/KEMI Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Stof og stofkredsløb Eleverne kan begrunde, at Verdens 1. Eleven argumenterer for, at Eleven kan undersøge

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Geografi-Mars Skoleår: 2016-2017 Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) Augustseptember Jordens sfærer -En introduktion til geografi Værd at vide om vejret Undersøgelse Undersøgelser i naturfag:

Læs mere

Klima og Klode og folkeskolens Fælles Mål

Klima og Klode og folkeskolens Fælles Mål Side 1 af 6 Klima og Klode og folkeskolens Fælles Mål Det tværfaglige undervisningsforløb Klima og Klode bidrager i særlig grad til opfyldelse af trinmålene for fagene natur/teknik, biologi, geografi,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, skoleår 17/18 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF-e Geografi,

Læs mere

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi.

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Indhold Vejledning til den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Guide til hvordan Alineas fællesfaglige forløb forbereder dine elever til prøven Gode dokumenter til brug før og under prøven Vejledning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2017 Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold NF Geografi C niveau Karim

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin maj-juni 15/16 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer stx ngc Hans Jørgen Madsen Hold 2.s Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel 1 Titel

Læs mere

a) anvende og kombinere viden fra fagets discipliner til at undersøge aktuelle samfundsmæssige problemstillinger og løsninger herpå,

a) anvende og kombinere viden fra fagets discipliner til at undersøge aktuelle samfundsmæssige problemstillinger og løsninger herpå, Samfundsfag B 1. Fagets rolle Samfundsfag omhandler grønlandske, danske og internationale samfundsforhold. Faget giver på et empirisk og teoretisk grundlag viden om de dynamiske og komplekse kræfter der

Læs mere

Kompetencemål for Geografi

Kompetencemål for Geografi Kompetencemål for Geografi Geografi omhandler samspillet mellem mennesker og natur og konsekvenserne heraf, som det kommer til udtryk gennem naturgrundlagets udnyttelse, påvirkning af miljøet og menneskers

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive-Viborg Hfe Geografi C Lærer(e) Hold Anders Teglgaard

Læs mere

Samfundsfag, niveau G

Samfundsfag, niveau G avu-bekendtgørelsen, august 2009 Samfundsfag G + D Samfundsfag, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Samfundsfag handler om danske og internationale samfundsforhold. Faget giver på et empirisk

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2016 Institution Vestegnen HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hfe Naturvidenskabelig Faggruppe

Læs mere

Eleven kan designe undersøgelser på baggrund af begyndende hypotesedannelse. Eleven kan designe enkle modeller

Eleven kan designe undersøgelser på baggrund af begyndende hypotesedannelse. Eleven kan designe enkle modeller Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Undersøgelse udføre enkle på baggrund af egne og andres spørgsmål enkle på baggrund af egne forventninger designe

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2013/2014 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturvidenskabelig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2018/19 Institution IBC HF og VUC Fredericia Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Geografi C Gitte Laugesen

Læs mere

Samfundsfag B htx, juni 2010

Samfundsfag B htx, juni 2010 Bilag 23 Samfundsfag B htx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Samfundsfag beskæftiger sig med danske og internationale samfundsforhold og samspillet mellem teknologisk udvikling og samfundsudvikling.

Læs mere

Samfundsfag B stx, juni 2010

Samfundsfag B stx, juni 2010 Samfundsfag B stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Samfundsfag omhandler danske og internationale samfundsforhold. Faget giver på et empirisk og teoretisk grundlag viden om og forståelse

Læs mere

Udkast til mål og rammer for et nyt naturfag som forsøg på 7. -9. klassetrin

Udkast til mål og rammer for et nyt naturfag som forsøg på 7. -9. klassetrin Bilag B Udkast til mål og rammer for et nyt naturfag som forsøg på 7. -9. klassetrin Arbejdsgruppen Naturfag i Tiden forestiller sig et nyt fælles naturfag beskrevet med et målhieraki, som kort kan beskrives

Læs mere