HVORFOR. Sidst, men ikke mindst, kan europæisk samarbejde betyde personlig udvikling, nye netværk og måske endda nye venner i andre kulturer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HVORFOR. Sidst, men ikke mindst, kan europæisk samarbejde betyde personlig udvikling, nye netværk og måske endda nye venner i andre kulturer."

Transkript

1 1 UNDER UDVIKLING HVORFOR Europæisk samarbejde kan være et vigtigt element i udviklingen af ny viden, nye erfaringer og ny motivation for studerende, ansatte og institutioner. Den faglige og personlige udvikling rækker bredt fra erfaringsudveksling over innovation til langvarige samarbejder, byggende på fælles visioner. Samarbejde med kolleger, institutioner og borgere i for eksempel Italien, Tyrkiet eller Portugal kan give friske pust, ny energi og spændende udfordringer til alle. Mange institutioner, medarbejdere og lærende vil gerne deltage i europæisk samarbejde. Men for de fleste er vejen lang og kompliceret Det kan der gøres noget ved! Træning, inspiration og sparring kan klæde jer på til helt konkret deltagelse i europæiske initiativer store som små. Det er jo officiel politik fra både Folketinget og EU Kommissionen, at alle organisationer og mennesker opfordres til at deltage i europæiske miljøer. Men det afgørende er, at organisationer og mennesker faktisk har lyst til og interesse for at deltage. Der er rigtig mange grunde til at komme med i Europa. Det kan styrke organisationens eller medarbejderens faglighed og professionalitet. Det kan give ny faglige og professionel inspiration og viden. Det kan give medarbejderen, lederen og organisation mulighed for at se sig selv og sin mission i et større lys, hvorfor der deles, udveksles og udvikles i fællesskab. Europæisk engagement kan i høj grad styrke motivationen hos unge, hos lærende, hos nye medarbejdere og hos medarbejdere og ledere der har brug for nye input, personligt og professionelt. Sidst, men ikke mindst, kan europæisk samarbejde betyde personlig udvikling, nye netværk og måske endda nye venner i andre kulturer. Europæisk samarbejde kan styrke hele organisationens univers fra personlig motivation til professionel innovation af organisation og dens opgaver.

2 2 HVORDAN EU samarbejde, fundraising og ansøgninger kan være en lidt tung verden at komme ind i. Aarhus Social- og sundhedsskoles Internationale Afdeling har arbejdet i EU projekter i 10 år, og afdelingens mange medarbejdere kan træne og vejlede dig i alle dele af europæisk samarbejde fra idéudvikling, skrivning af ansøgninger, dannelse af partnerskaber til gennemførelse og kreativ brug af nye medier og teknologi. Træningen gennemføres skræddersyet til jeres behov og knyttet til jeres egne EU initiativer. Mange organisationer, medarbejdere og lærende har rigtig meget lyst til at deltage i europæiske miljøer og aktiviteter. Men for mange ser det uoverskueligt ud at få hul på det - midt i en travl hverdag. Og mange er forsigtige med at gøre brug af de mere traditionelle kursustilbud, da de ofte ligger ret langt fra organisationens og medarbejdernes hverdag, interesser og behov Det er derfor, vi har skabt disse nye muligheder for jer muligheder der sikkert passer meget bedre ind i jeres hverdag og som følger aktiviteterne hen mod europæisk deltagelse skridt for skridt i jeres tempo og ud fra jeres behov og interesser. Det kan vi gøre, idet vi selv har været igennem alle disse skridt i en periode på over 10 år. Derfor er det, at vi tilbyder at designe og gennemføre længere processer med åbninger, inspiration, konkret træning og praktiske skridt hen mod europæisk samarbejde. Den lange og solide proces sikrer, at organisationen, teamet eller medarbejderne får reflekteret over, hvad de gerne vil deltage i, hvorfor, med hvilke mål og forventninger og hvordan det kan ske i praksis. Det er meget vigtigt, at arbejdet hen mod europæisk deltagelse integreres på en realistisk måde i organisationens eller medarbejderens dagligdag. Efter en god dialog med jer, hvor vi snakker om, hvad I gerne vil, planlægger vi et længere forløb, der er integreret i det daglige arbejde. Alt efter jeres ønsker og hensigter samarbejder vi om viden om Europa, ansøgninger, EU-politikker og dannelsen af partnerskaber i et forløb, der sigter mod konkret deltagelse i europæiske aktiviteter. Processen, der kan indeholde både workshops, træningsdage og online dialoger, forholder sig hele tiden til ønsket om konkret europæisk deltagelse, og målet med processen er hele tiden at nå frem til de former for europæisk samarbejde, der passer til organisationen, medarbejderne, lederne eller lærende. Det er helt afgørende, at forløbet er et reelt forløb, der forholder sig konkret til europæisk samarbejde og til deltagernes konkrete ønsker og ikke blot er en abstrakt introduktion til europæisk deltagelse.

3 MULIGHEDER OG GEVINSTER Der er rigtig mange muligheder for at samarbejde med institutioner og mennesker overalt i Europa. Samarbejdet kan omhandle faglige udvikling, personlig udvikling, nytænkning i uddannelse og træning, nye medier og meget mere... Du kan deltage i mobilitets-projekter med studerende, lærere, ledere og ansatte af forskellige varighed, du kan deltage i mindre og mere afsøgende projekter og du kan deltage i større projekter og netværk med 8-10 partnere fra mange lande. Træningen baseres på det, I har brug for Hvad er vores muligheder? Hvad får vi ud af det? Mulighederne i europæisk samarbejde er uendelige, og det er gevinsterne også! Men det bliver ikke til noget, hvis der ikke er et konkret fokus: hvad er organisationens eller teamets interesser og behov? Hvilke er ønskerne til samarbejdet med andre lande? Hvad handler det om? Hvilket indhold, hvilke aktiviteter og hvilke mennesker? De forløb, vi tilbyder, vil afklare alt dette. Og lede inspiration, træning og viden hen mod de konkrete europæiske samarbejder, som der er fokuseret på. Det handler jo også om midler, om penge, om ansøgninger. Hvor skal vi søge? Hvordan gør man det? Hvordan finder vi partnere? Hvordan sikrer vi optimale muligheder for, at vores ansøgninger godkendes? Og ikke mindst: skal vi starte med nogle realistiske aktiviteter og så udvide, når vi føler, vi er klar til det? Europæisk samarbejde er åbent for alle organisationer, offentlige som private. Og der er mange støttemuligheder for enkeltpersoner og teams. Fra mindre mobilitetsprojekter, hvor en eller flere medarbejdere eller elever besøger andre organisationer og udveksler viden og erfaringer, over mindre samarbejdsprojekter hvor nye idéer prøves af, til store samarbejdsprojekter med mange partnere og tung finansiering. Men det er lige så vigtigt, at spørge til i forløbene hvorfor vi vil deltage Hvordan forventer organisationen, at deltagelsen gavner organisation i det daglige arbejde? Hvordan bredes deltagelsens gevinster ud til organisationen? Bakker ledelsen op om europæisk samarbejde? Og hvad med den enkelte medarbejder eller elev? Hvilke faglige gevinster er der? Styrker det min personlige udvikling? Giver deltagelsen ny energi til mig og til mit team og til min arbejdsplads? Alle disse ting vil blive drøftet og afklaret i de forløb, vi tilbyder. Således at I ved, hvorfor I vil med i Europa, hvilke forventninger I har, hvad I gerne vil arbejde med og hvordan den kan integreres i det daglige arbejde i organisationen. Når I ved alt dette, at det meget lettere at gå efter netop de former for europæisk samarbejde, I har nytte af. 3

4 4 TRÆNINGSFORLØBENE Når I læser om de forskellige ting på dette lille websted, så ser I også klart, hvorfor traditionelle ugekurser ikke rigtig kan bruges, når der handler om at komme med in Europa. Der skal en længere proces til! Træningen planlægges i samarbejde med jer. Den tilrettelægges således, at I træner, mens I gennemfører alle faser af europæisk samarbejde. Træningen medfører derfor konkrete resultater og bygger på praksislæring. Træningen gennemføres som en kombination af mødevirksomhed og online dialog. I træningen kan der indgå inspirations-aktiviteter på din institution eller blandt dine kolleger, samt besøg hos kommende partnere i Europa. En proces, der starter med afklaringer af behov, forventninger og ønsker i forhold til europæisk samarbejde, og som ender med at Organisationen eller medarbejderne tager konkrete skridt til europæisk deltagele Organisationen nu råder over medarbejdere med kompetencer og viden til at føre organisationen videre ind i europæiske samarbejde Organisationen har et netværk af europæiske partnere og danske sparringspartnere, der kan støtte organisationen i at tage yderligere skridt Vi ønsker ikke at præsentere en ready-made pakke til jer. Vi ønsker at deltage i en dialog med jer om behov og interesser. Efter denne dialog vil vi gerne tilbyde jer et eller flere forløb, der bygger på disse behov og interesser, og på jeres ressourcer, og som konkret indrettes efter, hvad I har brug for, og hvad I vil og som samtidig er konkret målrettet mod at realisere det, I gerne vil. Vi vil gerne følge jer hele vejen! Det er vores erfaring, at det er det eneste, der virker. Det bliver forløbene jo ikke nødvendigvis dyrere af! Forløbene bliver blot trukket ud over en længere periode, integreret i jeres hverdag og målrettet mod konkret europæisk deltagelse. Der kan være tale om flere mindre forløb, eller et langt, eller en kombination, alt efter hvad de første dialoger bringer frem. En ting er dog fælles for alle forløbene: alle forløb vil være en kombination af workshops og online samarbejde. Eller med andre ord: et antal trænings- og inspirationsworkshops fordelt over forløbet og koblet sammen via sparring og dialog online mellem disse aktiviteter.

5 F A Q Det er alt for besværligt Men hvis du er dygtigt til det, giver det mange gevinster Det trækker midler ud af vores budget Men faktisk handler det om at få del i de store EUmidler Der er alt for meget administration Men ikke hvis du lærer at gøre det systematisk og enkelt fra starten Det er umuligt at få projektet godkendt Jo, men hvis du er god til lave ansøgninger, har du langt større chancer Det er alt for besværligt Men hvis du er dygtigt til det, giver det mange gevinster Det kan være svært at starte europæisk samarbejde. Men det er endnu sværere, hvis I ikke gør det systematisk: gennemgår en proces, der giver nogle medarbejdere den træning og de kompetencer, der skal til. Det er en god investering for organisationen og for medarbejderne selv. Begge får værdifulde kompetencer, som kan bruges til noget. Det er vigtigt, at træningsforløbene ses som et indsatsområde for organisationen, eller for et team af medarbejdere. Vi tilbyder jer lige præcis sådanne træningsforløb, så I efter forløbene kan sige: Ja, det er besværligt men nu ved vi, hvordan det skal gøres, og næste gang er vi klædt meget bedre på Det trækker midler ud af vores budget Men faktisk handler det om at få del i de store EU-midler Ja, det koster. Det koster at investere i kompetencer og træning. Men det koster mere at bruge en masse tid og frustrationer på at forsøge igen og igen uden den tilstrækkelige viden, indsigt og træning. En del af den europæiske aktivitet handler da om: at investere nogle midler og noget tid for at få del i de ganske store midler, som EU Kommissionen stiller til rådighed hvert eneste år!! Man skal, ifølge vores erfaringer og holdninger, aldrig gå ind i europæisk samarbejde for pengenes skyld. Man kan ikke og skal ikke kunne tjene penge på europæisk samarbejde. Men, man kan opnå finansiering af en række aktiviteter, der udvikler organisationen og medarbejderne og som man måske ikke har mulighed for uden de europæiske midler og uden det europæiske samarbejde. Og man kan få midler til at gå ind i et kreativt og spændende samarbejde med mennesker i andre lande og berige sin organisation og sig selv derigennem. I europæisk samarbejde skal hjertet med. Men vi har tit brug for nogle gode finansielle rammer for at kunne arbejde med hjertet Der er alt for meget administration Men ikke hvis du lærer at gøre det systematisk og enkelt fra starten Jo, der kan være meget administrativt arbejde. Det afhænger nu meget af omfanget af de aktiviteter, I gerne vil deltage i. Der er stor forskel på elevmobilitet og små projekter og så de store flere årige projekter med mange partnere Og på om man er koordinator af et stort projekt, eller bare partner i det Igen gælder det: hvis der investeres i grundlæggende træning fra starten af, så glider også det administrative arbejder meget lettere. De forløb, vi tilbyder jer, vil indeholde træning i og forståelse for de administrative opgaver i europæisk samarbejde. Og vores tilgang betyder også, at faglige deltagere skal have forståelse for administrative opgaver, og at administrative medarbejdere skal have indsigt i projekternes indhold og behov. Det er umuligt at få projektet godkendt Jo, men hvis du er god til lave ansøgninger, har du langt større chancer Det er ikke så svært at få godkendt små mobilitetsprojekter eller små samarbejdsprojekter. Men hvis I ønsker at deltage i de lidt større samarbejdsprojekter, så er det sandt: det er svært at få sådanne projekter godkendt og få den halve million euro, der skal finansiere projekter. Men det er også sandt, at jo bedre du er til at lave supergode ansøgninger, jo større er dine chancer. Det siger sig selv. I de forløb, vi tilbyder dig, vil vi netop lægge vægt på at arbejde med den helt afgørende udfordring: hvordan laver vi en supergod ansøgning, der har gode chancer i udvælgelsesprocessen? 5

6 6 Forretningsmodel Vores forretningsmodel er helt enkelt og gennemskuelig. Den gør det let for samarbejdspartneren at beregne de samlede omkostninger uden risiko for overraskelser undervejs. Antal arbejdsdage og eventuelle rejseomkostninger fastlægges i samarbejdsaftalen og kan kun ændres gennem en ny samarbejdsaftale. Forretningsmodellen består af 3 faser: Første fase Indledende online dialoger Besøg hos samarbejdspartneren Besøg hos vores internationale afdeling Denne fase er uden omkostninger Anden fase Trænings- og inspirationsaktiviteter som beskrevet i samarbejdsaftalen Prisen er 2000 kr. per arbejdsdag per medarbejder + eventuelle rejseomkostninger Tredje fase Opfølgende online dialoger Denne fase er uden omkostninger Scenarier For alle forløb gælder følgende principper: Forløbene er fleksible og rettes ind efter deltagernes behov og interesser Forløbene forbliver indenfor den fastsatte økonomiske ramme, med mindre nye forløb aftales Forløbene er praksisrettede, nemlig mod konkret involvering i europæisk samarbejde I forløbene læres der gennem at arbejde med deltagernes eller organisations egne interesser og behov Forløbene giver ingen garanti for udvælgelse af ansøgninger, men kun for kvaliteten af ansøgninger 1. Holstedbro gymnasium stort forløb ØNSKE De vil gerne deltage i små eller store samarbejdsprojekter med fokus på sproglæring, meget gerne med mobilitet af både elever og lærere. Sekundært vil de gerne begynde at brede interessen for europæisk samarbejde ud på gymnasiet, først og fremmest blandt lærerne. De vil gerne have trænet et par lærere til at kunne varetage det europæiske samarbejde fremover. Der er god ledelsesopbakning FORLØB Åbnende dialog og afklaringer 1 hel dag på gymnasiet

7 7 Forløb udvikles og godkendes - ½ dag på gymnasiet Et lærerteam nedsættes bestående af 5 lærere og en leder fokus på sproglæring Vi giver teamet nogle åbnende opgaver online Workshop 1 om deltagelse i europæisk samarbejde generelt for teamet 1 hel dag på gymnasiet Teamet arbejder med opgaver, der er relevant for næste workshop online sparring Workshop 2 om fokusering på sproglæring i forhold til europæisk samarbejde (innovation, partnere, programmer) 1 hel dag på gymnasiet Teamet arbejder med opgaver, der er relevant for dette fokus online sparring Europæisk eftermiddag på gymnasiet, hvortil alle lærere og ledere inviteres inspirationsoplæg og mindre workshops Teamet arbejder med opfølgning på denne eftermiddag, samt forbereder næste mere tekniske workshop Workshop 3 med teamet omkring ansøgningsprocedurer, arbejde med ansøgninger, kriterier for gode ansøgninger 1 hel dag på gymnasiet Teamet træner selvstændigt i de tekniske udfordringer Workshop 4 for teamet og ledere: besøg på SOSU med en mangfoldighed af inspiration (EU, medier, didaktik) Teamet og lederne bearbejder inspiration fra SOSU besøget Workshop 5 for teamet og andre lærere, der skal involveres i EU-samarbejdet, om konkret ansøgnings- og partnerarbejde 1 hel dag på gymnasiet Teamet arbejder med konkrete europæiske tiltag online sparring Workshop 6 for teamet + relevante lærere + ledere om afslutning og evaluering af forløbet Online sparring kan aftales. TID Forløbet strækker sig fra 1. juni 2012 til 1. februar Den enkelte teamdeltager formodes at skulle bruge ca. 20 arbejdsdage i løbet af de 8 måneder, eller 3 arbejdsdage om måneden. Ikke alle deltagere behøver være aktive på samme niveau. RESULTATER Gymnasiet er partner i en eller flere ansøgninger om samarbejdsprojekter i starten af 2013 Gymnasiet kan iværksætte udlandsophold for elever og lærere i 2013 Gymnasiet har fået et godt partnernetværk i EU Gymnasiet er i stand til at arbejde videre med internationalisering i organisationen, eventuelt med fortsat sparring Gymnasiet råder over et team af lærere, der kan varetage europæisk samarbejde fremover Gymnasiets ledelse bakker aktivt op om internationalisering 2. Ølstedbro tekniske skole mellemstort forløb ØNSKE De ønsker at iværksætte to internationaliseringsaktiviteter: mobilitet for elever og ledelsesudvikling i forhold til internationalisering af organisationen. FORLØB Åbnende dialog og afklaringer 1 hel dag på skolen Forløb udvikles og godkendes - ½ dag på skolen Et lærerteam nedsættes til at arbejde med elevmobilitet Workshop 1 er et besøg for team og ledere på SOSU Århus omkring erfaringer med mobilitet (lærere og elever inddrages), samt generel inspiration omkring internationalt samarbejde Lærerteamet arbejder med mobilitetsopgaver online sparring

8 8 Workshop 2 med 2 parallelle forløb: et forløb for ledergruppen, et forløb for lærerteamet 1 hel dag på skolen Online sparring Ledelsen arbejder med internationaliseringsstrategi på skolen Workshop 3 med 2 parallelle forløb: et forløb for ledergruppen om konkret udfærdigelse af internationaliseringsstrategi, et forløb for lærerteamet om konkrete mobilitetsansøgninger og partneretablering 1 hel dag på skolen Evaluering af forløbet og drøftelse af implementeringen af internationaliseringsstrategien - ½ dag på skolen TID Forløbet strækker sig over 4-5 måneder. Ledere erlægger den nødvendige tid, den enkelte lærer i teamet kan forvente at bruge arbejdsdage i løbet af de 4-5 måneder. RESULTATER Ledelsen klar til internationalisering Internationaliseringsstrategi udviklet Mobilitetskompetencer udviklet Mobilitet iværksat 3. Nordøst teatret lille forløb ØNSKE De ønsker at deltage i europæisk samarbejde om, hvordan drama kan bruges til nye måder at lære på for børn i alderen FORLØB Kort dialogrunde og indgåelse af aftale. Workshop 1 med 5 teatermedarbejdere om direkte fokus på, hvilke EU programmer, der kunne anvendes, og hvilke partnere der ønskes 1 hel dag på teatret Teaterteamet arbejder med opgaver online sparring Workshop 2 med direkte fokus på at finde de rigtige partnere og starte en partnerdialog samt første tilnærmelses til ansøgningsprocedurer og opgaver 1 hel dag på teatret Teaterteamet arbejder med opgaver online sparring Workshop 3 handler om skrivning af ansøgning og tekniske opgaver i den forbindelse - 1 hel dag på teatret Skrivning af ansøgning team og sparring Workshop 4 om gennemgang af ansøgning - ½ dag på teatret TID Forløbet strækker sig over 4-5 måneder. Den enkelte teamdeltager må påregne at anvende 8-10 arbejdsdage i forløbet + eventuelle dage til ansøgning, hvis teatret er koordinator af projektet. RESULTATER Ansøgning sendt Partnerskab i Europa etableret En gruppe medarbejdere er i stand til at gentage processen, hvis det er nødvendigt

9 9 4. Vikærlille grundskole - mellemstort forløb ØNSKE De vil gerne deltage i europæiske uddannelsesprogrammer, samt kunne besøge andre skoler i Europa med lærere og elever. I projekterne skal der indgå kreative dialoger mellem grupper af elever fra de forskellige lande. Skolen vil først have disse praktiske erfaringer, før den tager større internationaliseringsskridt på skolen. Der er ledelsesinteresse. FORLØB Åbnende dialog og afklaringer 1 hel dag på skolen Forløb udvikles og godkendes - ½ dag på skolen Workshop 1 åbner med inspiration fra den europæiske scene for en gruppe lærere, ledere og forældre. Workshoppen starter ved frokost og kl. 16 kobler nogle forældre sig på. Der afsluttes med fælles spisning 1 hel dag på skolen Gruppen arbejder med opgaver stillet af os, og som skal forberede næste workshop Workshop 2 handler om at definere ønskerne til europæisk samarbejde nøjere, indhold, målgrupper, aktiviteter, resultater. Dernæst drøftes principperne i det relevante EU-program, nemlig Comenius, der både omfatter projektsamarbejde og mobilitet 1 hel dag på skolen Gruppen studerer Comenius og starter beskrivelsen af projekt og mobilitet, der gerne skal hænge tæt sammen online sparring Workshop 3 om partnerskaber og konkret projektbeskrivelse, inklusive mobilitetsaktiviteter 1 hel dag på skolen Gruppen studerer ansøgning og ansøgningsprocedurer online dialog og sparring Workshop 4 handler direkte om skrivning af ansøgningen og etableringen af det fulde partnerskab. Det er her allerede besluttet, om mobilitet er en del af projektet, eller består i supplerende mobilitetsansøgninger 1 hel dag på skolen Online sparring om selve ansøgningsproceduren Workshop 5 om evaluering af forløbet og skolen fremtidsplaner for internationalisering ½ dag på skolen TID Forløbet strækker sig fra 1. juni 2012 til 1. februar Den enkelte teamdeltager formodes at skulle bruge ca. 15 arbejdsdage i løbet af de 8 måneder, eller 2 arbejdsdage om måneden. Ikke alle deltagere behøver være aktive på samme niveau en vis arbejdsdeling forventes. RESULTATER Skolen er partner i en ansøgning om et Comenius samarbejdsprojekter i starten af 2013 Skolen har fået et godt partnernetværk i EU Skolen kan iværksætte mobilitet for elever og lærere i 2013 Skolen råder over et team af lærere, der kan gå videre med internationalisering Skolens ledelse bakker mere aktivt op om internationalisering 5. Kattested kommune - stort forløb ØNSKE Kommunen vil sætte fokus på internationalisering af plejeinstitutionerne og vil gerne kunne støtte institutioner og medarbejdere i at interagere med andre institutioner i forskellige europæiske lande. Kommunen vil gerne have trænet 2 medarbejdere til at kunne varetage disse opgaver fremover. Forløbene indeholder ikke konkrete skridt for institutionerne, men fokuserer mere på empowerment af kommunen selv.

10 FORLØB Åbnende dialog og afklaringer 1 hel dag hos kommunen Forløb udvikles og godkendes - ½ dag hos kommunen Åben konferencedag for medarbejdere og ledere i kommunen (primært fra plejesektoren) om internationalt samarbejde og EU 1 hel dag i kommunen Nedsættelse af et internationaliseringsteam i kommunen med ledelsesrepræsentation Workshop 1 om planlægningen af aktiviteterne - 1 hel dag i kommunen Idéudvikling i teamet online sparring og facilitering Workshop 2 arbejder med resultaterne af idéudviklingen og sammenfatter til et program - 1 hel dag i kommunen Teamet arbejder med konkrete planer for aktiviteterne i kommunen i resten af forløbet, indbefattet inddragelse af plejeinstitutionerne Workshop 3 planlægger konkret aktiviteterne i 3 spor: 1) internationaliseringskompetencer i teamet, 2) fokuseret træning af 2 medarbejdere, 3) kompetencer til at arbejde med de relevante EU-programmer og til at involvere praksisinstitutionerne konkret i EU-aktiviteterne - 1 hel dag i kommunen Teamet arbejder med kendskabet til relevante EU-programmer og inddragelsesproblematikker + de 2 medarbejdere arbejder med opgaver omkring facilitering af internationalt samarbejde i kommunen online sparring og dialog Workshop 4 fokuserer direkte på relevante EU-programmer og på, hvordan der arbejdes med dem, og hvordan der etableres partnerskaber - 1 hel dag i kommunen Workshop 5 handler om specialtræning af de 2 medarbejdere 2 dages seminar et interessant sted i landet De 2 internationaliseringsmedarbejdere overtager nu den videre aktivitet i forløbet mentoreret af os De 2 internationaliseringsmedarbejdere gennemfører resten af forløbet og sparrer undervejs med os Åben ½ konferencedag for medarbejdere og ledere i kommunen (primært fra plejesektoren) om udnyttelse af de nye internationaliseringsmuligheder og om, hvordan de 2 medarbejdere kan bruges Workshop 5 evaluerer forløbet og identificerer eventuelle yderligere behov - 1 hel dag i kommunen TID Forløbet strækker sig over 12 måneder. Teamdeltagere må påregne at anvende omkring 15 arbejdsdage i løbet af disse 12 måneder. De to internationaliseringsmedarbejdere må påregne yderligere 10 arbejdsdage i forløbet. RESULTATER Kommunen har igangsat en stor internationaliserings indsats i kommunens plejesektor Kommunen er i stand til at indgå i europæisk samarbejde og til at inddrage praksisinstitutionerne Kommunen har i løbet af de 12 måneder sideløbende opbygget et første partnernetværk i EU Kommunen har fået trænet 2 medarbejdere til at varetage det internationale samarbejde i kommunen og i dens plejesektor Kommunen kan bruge de 2 medarbejderes kompetencer til at brede internationaliseringen ud til andre dele af kommunen Kommunen kan nu gøre det mere attraktivt at arbejde i kommunen og kan aktivt bruge dette til markedsføring 10 Hvem vil du møde? I dette afsnit præsenteres de medarbejdere, du vil kunne mødet i træningsforløbene: Tilsammen dækker vi følgende felter: Viden om EU s uddannelsespolitikker og EU 2020 Viden om støttemuligheder indenfor uddannelsesprogrammer og beslægtede programmer både centrale og decentrale

11 11 Viden om og erfaringer med at indføre europæisk samarbejde i en organisation Viden om og erfaringer med innovation i uddannelse og træning Viden om og erfaringer med EU s ansøgningsprocedurer og udvikling af ansøgninger Viden om og erfaringer med etableringen af europæiske netværk og partnerskaber Viden om og erfaringer med administration af EU-projekter Viden om og erfaringer med projektledelse af EU-projekter Viden om og erfaringer med alle former for mobilitet i uddannelsesprogrammerne Ledelseserfaringer med europæisk samarbejde i organisationer International Project Coordinator NIELS CHRISTIAN VESTERGAARD Senior European Project Manager JAN GEJEL European Project Coordinator BODIL MYGIND MADSEN European Project Coordinator MARIE LOUISE DAUGAARD Media Learning Designer THØGER JOHANSEN International Mobility Coordinator JAN WADSHOLT European Project Assistent ENARA ZABALETA K O N T A K T Tilbuddet retter sig mod alle danske uddannelsesinstitutioner og kommuner og kommunale institutioner, der arbejder med træning og videreuddannelse. Kontakt Seniorkonsulent Niels Chr. Vestergaard på sskancv@sosuaarhus.dk for yderligere information eller med ønske om en dialog om mulighederne

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration Elevbrochure Kontoruddannelsen med speciale i Offentlig Administration 1 Intro Side 3 Hvorfor blive kontorelev i Region Syddanmark i Vejle Side 4 Elevernes egne historier Side 5-9 Bonus info Side 10 job.regionsyddanmark.dk/wm307147

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Stillings- og personprofil Skoleleder

Stillings- og personprofil Skoleleder Stillings- og personprofil Skoleleder Maglegårdsskolen Marts 2015 Generelle oplysninger Adresse Maglegårdsskolen Maglegård Skolevej 1 2900 Hellerup Telefon: 39 98 56 00 Stilling Skoleleder Reference Ansættelsesvilkår

Læs mere

Kompetencebevis og forløbsplan

Kompetencebevis og forløbsplan Kompetencebevis og forløbsplan En af intentionerne med kompetencebevisloven er, at kompetencebeviset skal skærpe forløbsplanarbejdet og derigennem styrke hele skoleforløbet. Således fremgår det af loven,

Læs mere

1. Hvad er en vision?

1. Hvad er en vision? 1. Hvad er en vision? EFQM definition: Vision = Erklæring som beskriver, hvorledes virksomheden ønsker at fremstå og blive opfattet i fremtiden. Visionen er det ønskede og forestillede billede, som vi

Læs mere

Tro & Job grupper. En hjælp til at være en god næste på min arbejdsplads

Tro & Job grupper. En hjælp til at være en god næste på min arbejdsplads Tro & Job grupper En hjælp til at være en god næste på min arbejdsplads HELT KORT En Tro & Job gruppe er udgjort af ca. seks personer, som har fælles fagfelt. Gruppen mødes ca. fire gange med en måneds

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

Handleplan for indsatsen på det frivillige sociale område i 2015

Handleplan for indsatsen på det frivillige sociale område i 2015 Handleplan for indsatsen på det frivillige sociale område i 2015 Indledning Handleplanen er en udmøntning af Rødovre Kommunes politik på det frivillige sociale område, som er vedtaget i efteråret 2014.

Læs mere

Småøernes Aktionsgruppe

Småøernes Aktionsgruppe Vejledning om støtte via Småøernes Aktionsgruppe Vi støtter projekter, som viser nye veje og skaber fremskridt på de 27 småøer synliggør muligheder og kvaliteter på småøerne styrker samarbejde og fællesskab

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Projekttitel: Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Ansøgning om ressourcer til kompetenceudvikling inden for formativ evaluering i matematik undervisningen. Dette er en ansøgning

Læs mere

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre #ipraktik Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre Brug nogle dage i uge 37 12.-16. september på at berige dig selv og din arbejdsplads INNOVATIONSPRAKTIK Hvorfor deltage i Innovationspraktikken?

Læs mere

Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj. Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi?

Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj. Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi? Talepunkter Poul-Erik Pedersen Mangfoldighedsledelse 7.maj Mangfoldighedsledelse på danske arbejdspladser hvor står vi? Først og fremmest tak for invitationen og muligheden for at tale ved denne konference.

Læs mere

Revideret kommissorium

Revideret kommissorium Center Familie og Handicap Journalnr: 27.00.00-G01-20-15 Ref.: Tanja Lillelund Telefon: 99887609 E-mail: tali@rebild.dk Dato: 22-12-2015 Revideret kommissorium Projekt: Fælles indsats Stamoplysninger Center/afdeling

Læs mere

Workshop Projekt Learning to go

Workshop Projekt Learning to go + Workshop Projekt Learning to go Fremtidens erhvervsrettede velfærdsuddannel ser på sosuskolerne SOSU- Lederforeningens årsmøde 2013 12. - 13. marts Kirsten Bisgaard Mathiesen og Marianne Elbrønd SOCIAL

Læs mere

Skoleafdelingens ramme og procesplan for udviklingen af pædagogiske lærings- og udviklingscentre (PLUC) på de fire nye skoler samt 10 ende

Skoleafdelingens ramme og procesplan for udviklingen af pædagogiske lærings- og udviklingscentre (PLUC) på de fire nye skoler samt 10 ende Ny skolestruktur Udviklingsspor: Fredericia PLUC 17.aug. 2012 Ny skolestruktur Udviklingsspor: PLUC Skoleafdelingens ramme og procesplan for udviklingen af pædagogiske lærings- og udviklingscentre (PLUC)

Læs mere

Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning

Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning nå næste NIVEAU Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning - introduktion og inspiration til Mentee Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion til og formål med mentorordningen 2. Gode råd og vejledning

Læs mere

KOLLEGIALT SAMARBEJDE

KOLLEGIALT SAMARBEJDE DIALOGKORT KOLLEGIALT SAMARBEJDE 1. Hvornår er det sjovt at gå på arbejde? a. Nævn dage, hvor du glæder dig til at gå på arbejde, og hvor du er tilfreds, når du går hjem. 2. Hvad er en god kollega for

Læs mere

Lejrskolen. en autentisk lejrskole gav en kick-start. Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor

Lejrskolen. en autentisk lejrskole gav en kick-start. Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor Lejrskolen en autentisk lejrskole gav en kick-start Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor 14 Lejrskolen er et eksempel på et forsøgsskoleinitiativ, der blev udviklet i et gensidigt

Læs mere

Idestafet. Ja, og. Min ide: BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg. Og hvad hvis man

Idestafet. Ja, og. Min ide: BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg. Og hvad hvis man BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg KBH 1 praktikdag i Malmø Eller som en praktikuge, i et tæt på land. hvad med - EUREKA! PIU kontorer Materiale omkring i verden - Det kunne bemandes med

Læs mere

KOM I GANG MED AT MALE

KOM I GANG MED AT MALE KOM I GANG MED AT MALE Maleguide af Emelia Regitse Edelsøe Ind hol d Introduktion til maleri Forord...4-5 Sådan kommer du i gang Trin 1: Procesbog...6-7 Trin 2: Hvilke materialer kan jeg bruge?... 8-9

Læs mere

GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE

GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE GUIDE TIL NETVÆRKSLEDERE Til dig som er netværksleder - eller overvejer at blive det Dit navn: KOMMUNAL Kære netværksleder Denne guide er til dig, der er netværksleder i et af HK Kommunals faglige netværk

Læs mere

Samlet metodebeskrivelse Anerkendende procesøvelser

Samlet metodebeskrivelse Anerkendende procesøvelser Samlet metodebeskrivelse Anerkendende procesøvelser Vælger I at bruge anerkendende procesøvelser i APVarbejdet, så arbejder I med arbejdsmiljøet ud fra en række positive, "dynamiske" øvelser igennem hele

Læs mere

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014 Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik: Evaluering af MGK Østjyllands virksomhed i 2013-2014 Denne evalueringsrapport indeholder Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musiks vurdering af

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN KORTE OG MELLEMLANGE UDDANNELSER SAMT KUNSTNERISKE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende,

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

INSPIRATION TIL LÆRERE

INSPIRATION TIL LÆRERE INSPIRATION TIL LÆRERE Sæt fokus på trivsel og fravær med udgangspunkt i det, der virker! Ulovligt fravær kan handle om manglende trivsel i klassen, på holdet eller på uddannelsen. Appreciative Inquiry

Læs mere

Introduktionsperioden

Introduktionsperioden 1 Introduktionsperioden 2 Korte møder Husk tilbage på den modtagelse du selv fik da du startede i praktik. Hvad var godt og hvad var skidt? 1 3 Modtagelse af eleven Den omvæltning, det er at være ny, vil

Læs mere

Leder i en sammenlægningsproces

Leder i en sammenlægningsproces Sendes ufrankeret Modtageren betaler portoen Leder i en sammenlægningsproces Ledernes Hovedorganisation Att.: Lederudvikling Vermlandsgade 65 +++ 1048 +++ 2300 København S 11 gode råd til, hvordan kommunale

Læs mere

Tallerkenen rundt. En praktikordning, hvor produktionskøkken, plejecenter og hjemmepleje får indsigt i de tværfaglige måltidssituationer

Tallerkenen rundt. En praktikordning, hvor produktionskøkken, plejecenter og hjemmepleje får indsigt i de tværfaglige måltidssituationer Tallerkenen rundt En praktikordning, hvor produktionskøkken, plejecenter og hjemmepleje får indsigt i de tværfaglige måltidssituationer SERVICESTYRELSEN SOCIAL VIDEN TIL GAVN Guide Tallerkenen rundt En

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune Job- og personprofil Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune 1 1. Indledning Vores nuværende afdelingschef i Natur og Miljø gennem de sidste godt otte år er blevet ansat som forvaltningsdirektør

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

SAMTALE OM KOST & MOTION

SAMTALE OM KOST & MOTION SAMTALE OM KOST & MOTION NÅR USUND LIVSSTIL, PÅVIRKER DIT ARBEJDSLIV Herning Kommune Arbejdsmiljøudvalget 2010 Samtale om Kost & Motion 1 VEJLEDNING TIL AT FORBEREDE SAMTALEN OM KOST & MOTION Den nødvendige

Læs mere

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen?

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Henrik Mortensen August 2006 Temadag 2006 Aalborghallen 8. august 2006 Indledende oplæg Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Velkommen tilbage fra sommerferie velkommen tilbage til et nyt skoleår

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation Kommunikationspolitik for Region Nordjylland God kommunikation N e m T n æ r v æ r e n d e e n k e l t m å l r e t t e t t r o v æ r d i g t Din indsats er vigtig Det, du siger, og måden, du siger det

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer

Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer Lægen & Terapeuten Foredrag, workshops og seminarer For alle med interesse for sundhed på- og uden for arbejdspladsen Lægen &Terapeuten Læge Claus Sønderskov og fysioterapeut og arbejdsmiljøkonsulent Søren

Læs mere

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens Invitation til konference Ledelse af Er du med til at lede n? Så ved du, at du netop nu er i centrum for mange danskeres opmærksomhed. Der bliver i særlig grad bidt mærke i, hvad du gør, og hvordan du

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

Samskabelse på den gode måde

Samskabelse på den gode måde PROJEKTBESKRIVELSE Samskabelse på den gode måde Baggrund for projektet I de seneste år er den danske velfærd under stadig stigende pres. Pres forstået som prioritering af at få velfærdskronerne til at

Læs mere

ÜBERHYPERTYPER. til DIN virksomhed

ÜBERHYPERTYPER. til DIN virksomhed 2 til DIN virksomhed ÜBERHYPERTYPER STRØMSTYRKE til DIN virksomhed Strømstyrke er titlen på et 9 måneders kompetenceudviklingsforløb for kreative iværksættere, der har været i gang i 1-3 år HVAD er Strømstyrke

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler kompetenceudvikling for ansatte i kommunen (fremover kaldet kompetenceudviklingspolitikken). Hvad er kompetenceudvikling?

Læs mere

Tillæg til retningslinjer for Projektpuljen

Tillæg til retningslinjer for Projektpuljen Tillæg til retningslinjer for Projektpuljen Juli 2009 Indhold Indledning... 2 Forhøjede beløbsgrænser og hvem kan søge hvad, hvor meget og hvornår?... 3 Forundersøgelser... 4 Partneridentifikation... 6

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

5. Vores Skole bruger verden hver dag

5. Vores Skole bruger verden hver dag 5. Vores Skole bruger verden hver dag Skoler og virksomheder kan få mere ud af hinanden Skoler og virksomheder kan indgå både dybere og længerevarende samarbejder, der kan være med til at forberede eleverne

Læs mere

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Manual til national 2011 benchmarkingundersøgelse Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Indholdsfortegnelse Kort om benchmarking Praktisk om undersøgelsen

Læs mere

KONCERNPOLITIK FOR GOD LEDELSE I INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET

KONCERNPOLITIK FOR GOD LEDELSE I INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET KONCERNPOLITIK FOR GOD LEDELSE I INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET 1 Forord Den offentlige sektor står over for store omlægninger - ikke mindst på grund af den igangværende kommunalreform. Samtidig stilles

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER Idéudvikling i forhold til jeres kerneopgave og igangsætning af idéerne er ikke noget, der kører af sig selv. Der er behov for,

Læs mere

Ombygning af Helenhallen Vidensmarked på Herlufsholm

Ombygning af Helenhallen Vidensmarked på Herlufsholm Ombygning af Helenhallen Vidensmarked på Herlufsholm Projektbaggrund I dag efterspørger det moderne videnssamfund elever med stærke faglige, tværfaglige og fleksible kompetencer, der kan omsætte deres

Læs mere

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011 Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler August 2011 Indhold Kan dine medarbejdere matche udfordringerne nu og i fremtiden? MUS et redskab til systematisk og strategisk kompetenceudvikling

Læs mere

B A R N E T S K U F F E R T

B A R N E T S K U F F E R T BARNETS kuffert BARNETS KUFFERT Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Vi ønsker at leve for og af tilfredse kunder ... SEO / AdWords Website / Webshop Klippekort Hosting / Support Tekstforfatter Sociale medier

Vi ønsker at leve for og af tilfredse kunder ... SEO / AdWords Website / Webshop Klippekort Hosting / Support Tekstforfatter Sociale medier Marketing Manager er certificeret FRANCHISE Vi ønsker at leve for og af tilfredse kunder..... SEO / AdWords Website / Webshop Klippekort Hosting / Support Tekstforfatter Sociale medier 1www.marketing-manager.dk

Læs mere

DIREKTIONENS STRATEGIPLAN

DIREKTIONENS STRATEGIPLAN DIREKTIONENS STRATEGIPLAN INDLEDNING Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2015 og 2016. Direktionen har arbejdet med emnet hen over efteråret for at afklare

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

Digitale læremidler som forandringsmotor

Digitale læremidler som forandringsmotor Artiklen er bragt i bogen 'Den digitale bog - fra papir til pixels', udgivet af Foreningen for Boghåndværk, nov. 2015 Digitale læremidler som forandringsmotor Thomas Skytte og Karin Eckersberg Udviklingen

Læs mere

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa. 1 1. Aftalens parter Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk og VUC Syd Christian d. X s vej 39 6100 Haderslev www.vucsyd.dk 2. Formål Et partnerskab mellem Aabenraa

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Forventninger til divisionsledelserne

Forventninger til divisionsledelserne Forventninger til divisionsledelserne Divisionsledelsernes formål Divisionsledelser i Det Danske Spejderkorps har til formål at understøtte gruppernes daglige arbejde, udvikling og vækst. Divisionsledelsernes

Læs mere

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet!

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet! Kære alle sammen. Kære lærere, kære forældre og kære studenter. Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit

Læs mere

Kampagnemanual for Sammenslutningen af Unge Med Handicap. Forår 2010

Kampagnemanual for Sammenslutningen af Unge Med Handicap. Forår 2010 Kampagnemanual for Sammenslutningen af Unge Med Handicap. Forår 2010 Indholdsfortegnelse Indledning I kampagneplanlægningen er der mange forskellige ting, der skal tænkes igennem inden man gennemfører

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Ledernes læringsmiljø. - en vej til god ledelse

Ledernes læringsmiljø. - en vej til god ledelse Ledernes læringsmiljø - en vej til god ledelse 1 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. På vej til nye læringsformer... 4 2. Statistisk set... 5 3. Forudsætninger for et godt læringsmiljø... 6 3.1 Organisering...

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK SKANDERBORG KOMMUNE MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE OKTOBER 2007 Indholdsfortegnelse 1. PROCESSEN... 3 2.

Læs mere

At lære at læse er noget af det mest bemærkelsesværdige, der sker i løbet af barndommen. Gennem det skrevne sprog åbnes en ny verden af muligheder.

At lære at læse er noget af det mest bemærkelsesværdige, der sker i løbet af barndommen. Gennem det skrevne sprog åbnes en ny verden af muligheder. At lære at læse er noget af det mest bemærkelsesværdige, der sker i løbet af barndommen. Gennem det skrevne sprog åbnes en ny verden af muligheder. (Ingvar Lundberg, svensk professor i læsning) Denne pjece

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

En opdagelsesrejse på vej mod recovery-orientering

En opdagelsesrejse på vej mod recovery-orientering En opdagelsesrejse på vej mod recovery-orientering Fortællinger om personlige, fag-personlige og organisatoriske erfaringer med recovery og recovery-orientering Internationalt og nationalt Vidensmæssig

Læs mere

Overordnet betragter vi undervisningsdifferentiering som et pædagogisk princip der skal understøtte den enkelte elevs faglige og personlige udbytte.

Overordnet betragter vi undervisningsdifferentiering som et pædagogisk princip der skal understøtte den enkelte elevs faglige og personlige udbytte. Afrapportering af FoU-projektet "Implementering af et fælles didaktisk og pædagogisk grundlag" Titel: Udvikling og implementering af differentieret undervisning på Pædagogisk Assistent Uddannelsen Forsøgets

Læs mere

Mere IT i folkeskolen

Mere IT i folkeskolen Mere IT i folkeskolen Om Pædagogisk IT udvikling i skolerne i Syddjurs Kommune 2008-2011 Forord Ved Richard Volander, Formand for udvalget for familie og institutioner Syddjurs Kommune vil i 2008 bruge

Læs mere

Livsstilscafeen indholdsoversigt

Livsstilscafeen indholdsoversigt Livsstilscafeen indholdsoversigt Mødegange á 3 timer: 14 mødegange fordeles over ca. 24 uger - 7 første mødegange 1 gang om ugen - 7 sidste mødegange hver 2. uge 3 opfølgningsgange efter ca. 2, 6 og 12

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER Overordnet formål med mentorforløbet Ideen bag projektet er at udnytte de stærke rollemodeller, som personer i arbejde kan være for dem, der er lige ved at blive færdige

Læs mere

Etnisk Jobteam i Odense Kommune

Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam ligger midt i Vollsmose og er af den grund ikke kun kulturelt, men også fysisk midt i hjertet af Odense Kommunes integrationsarbejde. Etnisk Jobteam er et

Læs mere

Generelt set indeholder flere af ideerne samme elementer: Nedenfor er en kort opsummering.

Generelt set indeholder flere af ideerne samme elementer: Nedenfor er en kort opsummering. Noter fra Vidensdelingsdag den 21/10 2014, Møllehuset Frederikshavn Generelt set indeholder flere af ideerne samme elementer: Nedenfor er en kort opsummering. a. Samle små grupper af unge med samme problemstillinger

Læs mere

Skab forretning med CSR

Skab forretning med CSR VELKOMMEN I DANMARKS CSR HUS Skab forretning med CSR Opbyg de rette CSR kompetencer og løsninger i samarbejde med Green Network GREEN NETWORK MAKE CSR YOUR BUSINESS NÅ I MÅL MED CSR Få styr på kvaliteten

Læs mere

Medarbejderens guide til profitabel kreativitet

Medarbejderens guide til profitabel kreativitet Ulrik Merrild Medarbejderens guide til profitabel kreativitet INNOVATION SÅDAN! Ulrik Merrild INNOVATION SÅDAN! INNOVATION SÅDAN! Medarbejderens guide til profitabel kreativitet 1. udgave, 1. oplag 2011

Læs mere

Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i

Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i 1 Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i mit daglige arbejde, men de tre som jeg har valgt at

Læs mere

Grundelementerne i forløbene under MUS med værdi 2

Grundelementerne i forløbene under MUS med værdi 2 11.11.2015 Grundelementerne i forløbene under MUS med værdi 2 Moderniseringsstyrelsen og Centralorganisationernes Fællesudvalg har ved OK13 og OK15 aftalt at iværksætte en særlig indsats for at styrke

Læs mere

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Indhold UCL og partnerskaber................................side 3 Etablering og vedligeholdelse..........................side

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes på mail:tilskud@regionsjaelland.dk Det er vigtigt, at alle felter er besvaret

Læs mere

Søren Chr. Sørensen 3. September 2013 NETVÆRK TIL SPREDNING AF NATURFAGLIG KULTUR

Søren Chr. Sørensen 3. September 2013 NETVÆRK TIL SPREDNING AF NATURFAGLIG KULTUR Søren Chr. Sørensen 3. September 2013 NETVÆRK TIL SPREDNING AF NATURFAGLIG KULTUR Skolens naturfaglige profil Fra fragmenteret indsats Ingen bevidst profil/strategi Den naturfaglige profil skifter fra

Læs mere

Repræsentantskabsmøde 3. maj 2011

Repræsentantskabsmøde 3. maj 2011 Repræsentantskabsmøde 3. maj 2011 Først lidt om skolebestyrelsen arbejde: At sidde i skolebestyrelsen er i høj grad et spørgsmål om at være orienteret om skolens daglige drift og godkendelse af økonomi,

Læs mere

Den gode arbejdsplads? Program. Velkomst Hvem er jeg? Hvem er I? Spørgsmål og oplæg Tak for i dag

Den gode arbejdsplads? Program. Velkomst Hvem er jeg? Hvem er I? Spørgsmål og oplæg Tak for i dag Den gode arbejdsplads? Program Velkomst Hvem er jeg? Hvem er I? Spørgsmål og oplæg Tak for i dag Indretning af arbejdspladser til undervisere AARHUS, DEN 15. SEP. 2011 Hvad har I af forventninger til oplægget

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Mentorgruppe har positiv effekt. Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth

Mentorgruppe har positiv effekt. Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth Mentorgruppe har positiv effekt Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth CAFA kort fortalt Alle opgaver med udsatte børn og unge i fokus Samarbejdspartner:

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Social kapital som arbejdsmiljøværktøj

Social kapital som arbejdsmiljøværktøj Social kapital som arbejdsmiljøværktøj Arbejdsmiljødage 25-26 marts 2015 Hanne V. Moltke & Jens Karlsmose hanne@newstories.dk 30 40 23 60 Program for workshoppen Forventningsafstemning Oplæg om social

Læs mere

tænketank danmark - den fælles skole

tænketank danmark - den fælles skole NYHEDSBREV NR. 20 SOMMER 16 tænketank danmark - den fælles skole INDHOLD Nyt fra bestyrelsen Nyt fra bestyrelsen Indlæg fra Elisa Bergmann, BUPL Indlæg fra Mette Witt-Hagensen, Skole og Forældre Indlæg

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere