Årsberetningen bliver offentliggjort via skolens intranet og Skoleporten.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsberetningen bliver offentliggjort via skolens intranet og Skoleporten."

Transkript

1 Årsberetning for Ans Skole 2012 Årsberetningen giver indsigt i, hvad der er lagt vægt på i bestyrelsesarbejdet. Sammen med referater fra bestyrelsesmøderne giver dette et overblik over, hvad der har rørt sig på Ans Skole i løbet af året. Årsberetningen er opdelt i tre afsnit: Opfølgning på årsberetningen for 2011 Status over arbejdet i 2012 Planlagte indsatsområder for 2013 Årsberetningen bliver offentliggjort via skolens intranet og Skoleporten. Opfølgning på årsberetningen for 2011 Drengeprojekt Projektet har fokus på at skabe alternative læringssituationer, der er tilpasset mange drenges, men også nogle pigers behov for en anderledes undervisning, hvor man bl.a. inddrager udearealer, fysisk bevægelse, mobiltelefoner osv. Skolebestyrelsesvalg På valgaftenen den 26. marts 2012 blev følgende valgt ind i skolebestyrelsen: Rigmor Vestergaard Sams (genvalgt) Hanne Østergaard Jespersen (genvalgt) Connie Sehested Lynge Georgi Thomas Lund Lindbjerg Herudover består skolebestyrelsen af Jens Jarl Gorridsen, Tina Søgaard Villumsen og Henrik Andersen. Fagdage Indføringen af fagdage på Ans Skole har været en succes og falder også fint i tråd med de nye tanker omkring heldagsskole og projektarbejde. Fagdage er placeret på torsdage og er fem sammenhængende lektioner, hvor det er tid til fordybelse, alternative forløb, holddeling og projektarbejde. Fagdage vil også fremover være at se på skoleskemaet.

2 Status over arbejdet i 2012 Opstart af legepatrulje Legepatruljen har et mål om at få børn til at bevæge sig mere i løbet af skoledagen gennem leg i frikvartererne. De ældre elever bliver uddannet til legepatruljer på éndagskurser. Tilbage på skolen er det legepatruljens opgave at sætte gang i legen for de yngre skoleelever. Legepatruljen er på den måde både med til at skabe mere liv i skolegården - både fysisk og socialt! Legepatrulje på Ans Skole blev startet op i uge 38. De tilmeldte elever fra 7. og 8 årgang har været på et kursus. Legepatruljen startede med indskolingsbørnene 2 aktiviteter mandag og onsdag. Der er en lærer koblet på projektet, som koordinerer aktiviteterne, og herudover er gårdvagterne naturligvis orienteret, så de kan hjælpe, hvis der er behov herfor. Foredrag om børns brug af digitale medier Den 15. november 2012 havde skolebestyrelsen inviteret skolens forældre til et foredrag omkring børns brug af internet, mobiltelefoner, sociale medier, spil osv. Foredragsholderen var fra Kidsandmedie.dk, som er en organisation, der hjælper og rådgiver omkring børns digitale liv. Aftenen bød også på debat i grupper i form af dilemmaspil. Lærings- og Trivselspolitik 2021 Børne- og Ungeudvalget i Silkeborg Kommune har igangsat et projekt, der har til formål af skabe optimal læring og trivsel i Silkeborg Kommune for børn og unge på 0-18 års-området frem mod Lærings- og Trivselspolitikken indeholder 4 temaer: Læring, trivsel, samspil og rammer. Politikken er meget overordnet og kortfattet, fordi den efterfølgende skal omsættes til konkrete handlinger på de enkelte områder, herunder også Ans Skole, således at Flere børn end i dag har mere lyst til læring og er uddannelsesparate, når de forlader folkeskolen Der bliver arbejdet med fælles mål for børn og unges læring og trivsel på deres vej gennem dagtilbud og skole Børn og unge, forældre og professionelle får et mere fælles ansvar for børn og unges trivsel og læring

3 Alle forældre har fået udleveret Lærings- og Trivselspolitikken 2021 i form af en lille pjece. I skolebestyrelsen ønsker vi i første omgang at sætte fokus på temaet samspil, idet vi ønsker at forbedre og optimere samarbejdet mellem Skole og børnehave. Vi etablerer et samarbejde mellem de ældste børn i børnehaven og indskolingen på Ans Skole, som vi kalder Barn til barn læring Skole og forældre, idet forældreinddragelse er nøglen til, at børn og unge trives i skolen Skole og øvrige uddannelsesinstitutioner, f.eks. ved besøg på eller besøg af forskellige uddannelsesinstitutioner allerede i slutningen af mellemtrinnet, virksomhedsbesøg, erhvervspraktik osv. I forhold til samarbejdet mellem skole og børnehave arbejdes der i øjeblikket på at arrangere et foredrag for såvel forældre til børnehave- og skolebørn med temaet: Børns dannelse, opførsel og sprogbrug. Budget 2013 Der skal i skoleåret 2013/14 spares 16 mio. kr. på skoleområdet i Silkeborg Kommune, svarende til 1 % af det samlede budget. Dog er der tilført 8 millioner vedr. implementeringen af Lærings- og Trivselspolitikken 2021 samt inklusionsstrategien. For at styrke udskolingen og overgangen til ungdomsuddannelserne ønsker byrådet, at 8. og 9. klasserne tilføres 2 ekstra lektioner om ugen i skoleåret 2013/2014 i forhold til skoleåret 2012/2013. For at sikre medbestemmelse på den enkelte skole omkring de to lektioner udmøntes de på følgende måde: Der tilføres én ekstra lektion til et af fagene i den humanistiske fagblok (dansk, engelsk, tysk, historie, kristendomskundskab og samfundsfag) og én ekstra lektion til et af fagene i den naturfaglige fagblok (matematik, fysik/kemi, geografi og biologi). Inklusion af elever med særlige behov Lovændring omkring inklusion af elever med særlige behov i den almindelige undervisning betyder en ændret praksis, idet specialundervisning og specialpædagogisk bistand nu alene omfatter støtte til børn i specialklasser og specialskoler samt støtte til børn, hvis undervisning i den almindelige klasse kun kan gennemføres med støtte i mindst 9 undervisningstimer (= 12 lektioner). Med denne lovændring vil der ikke længere skulle træffes en afgørelse i forhold til den enkelte elev om specialundervisning, når det drejer sig om en elev med behov for støtte i mindre end 12 lektioner ugentligt. Ressourcen på ca. 15 mio. kr., der tidligere er blevet visiteret til helt bestemte elever, skal nu derfor fordeles på anden vis til skolerne. Det vil give den enkelte skole en større fleksibilitet i anvendelsen af disse ressourcer, men bestemt også et stort ansvar i forhold til at sikre, at de elever, der har vanskeligheder, tilgodeses i passende omfang.

4 Årligt fællesmøde med forældreråd på Skolen i Nørskovlund Skolebestyrelsen holder én gang årligt et fællesmøde med forældrerådet på Skolen i Nørskovlund, som jo også hører til Ans Skole. På mødet har parterne mulighed for at drøfte relevante emner, blive gensidigt orienteret om, hvad såvel skolebestyrelsen som forældrerådet har gang i, ligesom forældrerådet naturligvis har mulighed for at stille spørgsmål til skolebestyrelsen og skoleledelsen. Skolen i Nørskovlund har ca. 50 elever, og ved skoleårets start den 12. august 2013 flyttes de ældste elever til Ans Skole. Flytningen har til formål at inkludere de ældste elever i undervisningen i de ældre klasser på Ans Skole samt lette elevernes overgang fra et segregeret specialtilbud til ungdomsuddannelserne. Digitale læremidler Regeringen har afsat 500 millioner kroner i perioden 2012 til 2015 til øget anvendelse af IT i folkeskolen. På folkeskoleområdet er målet, at: støtte indkøb af digitale læremidler alle elever har adgang til velfungerende IT i undervisningen have klare mål for anvendelsen af IT og digitale læremidler og læringsmål forske i IT-baserede læringsformer Hovedparten af midlerne er afsat til at støtte kommunernes indkøb af digitale læremidler. Kommunerne har samtidigt forpligtet sig til at medfinansiere, hvad der mindst svarer til det statslige tilskud. Et indsatsområde er at gøre Udskolingsafdelingen meget mere digital end nu. Altså mere væk fra bøgerne og over til flere digitale læremidler. Derudover har Ans Skole anvendt en del af sit overskud til at indkøbe ipads til alle ansatte på skolen, ligesom der er etableret ipad-klassesæt. Prototype I det forgange skoleår er der arbejdet med en prototype for organiseringen af en udskolingsårgang. 8. årgang har udviklet et tæt samarbejde, som de vil videreudvikle i 9. kl. Målet er en mere fleksibel tilrettelagt dagligdag mere IT, mere barn til barn læring, mere holddannelse, mere parallellægning, mere storholdsundervisning, mere teamsamarbejde. Prototypen kan blive model for tilrettelægningen af undervisningen i udskolingen. Sideløbende er udskolingslokalerne blevet renoveret, så de kan tilgodese ovenstående.

5 Ansættelser Ans Skole: Michael Haagensen, Jutta Schneider, Allan Skorstengaard Kristensen, Jeppe S. Jeppesen. Skolen i Nørskovlund: Kenneth Lind, Jeanette Campbell, Stinna Møller Sigaard, Anita Hedegaard Andersen, Camilla Fæster. I perioden 1. januar til 31. juli 2013 var Anja Andersen konstitueret pædagogisk leder, idet Bo Buhl Andersen blev udpeget til at varetage det vakante skolelederjob på Resenbro Skole. Bo er nu tilbage som Pædagogisk leder på Ans Skole. 9. klasse til Dublin For første gang var 9. klasse på en ekskursion, hvor det var nødvendigt at tilbagelægge turen med fly. Der var opbakning og økonomi til en tur til Dublin, men turen var ikke blevet en realitet uden et stort forældreengagement. Turen er en del af arbejdet med en prototype i udskolingen. Lockout Lockouten blev en realitet, og den gik over 4 uger. Det var længere end forventet, og til sidst var fokus på, hvorvidt 9. klassernes afgangseksamen ville blive ramt. Men den 28. april var skolen igen åben og lærerne på arbejde. På Ans Skole fik afgangsklasserne den sidste dosis, og eksamen blev afholdt med gode resultater. Byggeprojekter Den ældste fløj på skolen, der er hjemsted for udskolingen, undergik en kraftig renovering og fornyelse i vinteren 2011/foråret Byggeriet omfatter: - Helt nye klasseværelser med spændende muligheder for udvidelse - Nyt fællesområde - Nye gangarealer - Nye vinduer - Solceller Der var et par forsinkelser undervejs, men byggeriet blev taget i brug efter forårets lockout. Skolehallen er fra I de seneste år har murerne slået revner, fordi der har været for meget vand i tagkonstruktionen og til tider en for stor snevægt, der har belastet det flade tag. Til sidst var en udbedring og forstærkning af de bærende elementer nødvendig. I december 2012 blev hallen lukket, og renoveringen gik i gang. Hallen blev taget i brug igen efter vinterferien.

6 Indsatsområder 2013/14 Inklusion Vi har i skolebestyrelsen nedsat et udvalg, som skal arbejde med inklusion set fra et forældreperspektiv. Skolebestyrelsen deltager i den forbindelse i oktober 2013 i et kursus med temaet Forældre og inklusion, som afholdes af Skole og Forældre. Heldagsskole Ny arbejdstidsaftale og reform af folkeskolen Reformen bliver helt central i årets indsatområder. Der er tre overordnede mål: 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2. Folkeskolen skal formindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater 3. Tilliden til og trivslen i folkeskolen skal styrkes blandt andet gennem respekt for professionel viden og praksis Disse 3 mål passer fint med kommunens nye Lærings og Trivselspolitik, men hvor kommunens politik har et sigte frem mod 2021, skal reformen være implementeret fra næste skoleårs start. Venlig hilsen Skolebestyrelsen Ans Skole