Naturen i juli. Temperatur 16,6. Solskinstimer 247. Nedbørsdage 13. Fugtighedsgrad 76 % Antal tågedage 2. Antal tordendage 2,8.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturen i juli. Temperatur 16,6. Solskinstimer 247. Nedbørsdage 13. Fugtighedsgrad 76 % Antal tågedage 2. Antal tordendage 2,8."

Transkript

1

2 Naturen i juli Denne højsommermåned har navn efter Julius Cæsar, som blev myrdet i år 44 f. Kr. Det gamle danske månedsnavn er ormemåned. Det hentyder måske til, at der i julivarmen let går orm i kødet. En anden forklaring kan være, at orme, dvs. hugorme og snoge, gerne vil sole sig og derfor hyppigt ses i juli, når vejret er godt. Vejret i juli: Julis klima (landsgennemsnit): Temperatur 16,6 Solskinstimer 247 Nedbør 74 mm Nedbørsdage 13 Fugtighedsgrad 76 % Antal tågedage 2 Antal tordendage 2,8 Antal snedage 0,0 Vindstyrke (0-12) 2,9 Blæstdage. (vindstyrke 6 og derover 2,2 Dagens længde er ved månedens begyndelse 17 timer og 21 minutter, og den aftager i månedens løb med 1 time og 23 minutter. Solens op- og nedgangstider: Den 1. juli står solen op klokken 3.32 og går ned klokken Den 15. juli står solen op klokken 3.48 og går ned klokken (Sommertid: læg en time til) Laveste temperatur i juli måned er målt i 1903 og var på minus 0,9 grader. Den koldeste juli måned var i 1979 med 13,6 grader. Højeste juli temperatur er målt 1941 og var på 35,3 grader. Varmeste juli måned var i 1994 med 19,5 grader. Maksimum nedbør i juli er 40 mm målt i Minimum nedbør i juli måned er 15 mm målt i 1904, 1983 og Gamle danske vejrvarsler: (Fra Ib Askholm: "Gamle danske vejrvarsler") (Fra Ruth Gunnarsen: "Vore gamle kalenderdage")

3 Generelt om månedens vejr: Intet vejrvarsel dækker denne måned i sin helhed, men ét rummer en vejrforudsigelse, der omtaler den kommende julehøjtid om 5-6 måneder. Når juli viser sig varm og klar, som oftest i julen kulde vi har. Knud konge (10. juli). Knud konges tørke, gør bønders tanker mørke. Margarethe eller Margrethe råddenhø (13. juli). Regn på denne dag varsler regn resten af sommeren eller i de kommende syv uger, rådnende hø på markerne og dårligt udviklede hasselnødder. Hundedagene (22. eller 23. juli 22. eller 23. august). Som hundedagene tændes, sådan vil de endes. Som vejret er den første hundedag, således vil den første halvdel af hundedagene blive. Anden halvdel vil være modsat. Martha dag (27. juli). Nedbør på denne dag varsler regn i syv uger. Olavsdag (29. juli). Fuldmåne på Olavsdag varsler så at sige altid en hård vinter. Hvad sker der i naturen? i lune nætter kan den lysende sankthansorm ses på fugtige lokaliteter på varme sommerdage sværmer tusindvis af vingede myrer gråandrikken fælder sin farvestrålende yngledragt, indtil oktober ligner den hunnen strandtudsens sang kan høres gedehamsen begynder at blive en plage flagermusene føder deres unger (hos de fleste arter får hunnen kun én unge) muldvarpe ungerne jages hjemmefra, de færdes jævnligt over jorden stikkelbærgopler driver i land på Vestkysten i millionvis honningbierne sværmer regnormene kommer om natten op til jordoverfladen for at hente plantedele den store snyltehveps søger med sin lange læggebrod efter larver i træets ved til sine æg digesvalerne har nu unger i deres huller i grusgravene de første nældens takvinge kommer ud af deres pupper den smukke kejserkåbe (sommerfugl) kan ses blåmunke blomstrer på sandet jord gederams med smukke violetrøde blomster dominerer ofte skovlysninger og skovbryn kamillens hvidgule blomster dominerer i vejkanter, på lossepladser og i nogle marker som ukrudt den gule åkande springer i blomst ørentvistene er begyndt at invadere vore huse gifttyden (dødelig giftig plante) blomstrer ved ferskvand irissommerfuglens flyvetid begynder den hvide åkande (nøkkerose) blomstrer skumcikadens nymfe producerer skum (gøgespyt), som den kan beskytte sig bag på varme sandområder kan man finde myreløvelarven i bunden af sin tragtfælde fra mange løvtræer drypper honningdug, som er bladlusenes ekskrementer mitterne, 1-2 mm store myg, kan være næsten uudholdelige i fugtigt vejr omkring solnedgang rådyret er i brunst

4 store vibeflokke kan ses på markerne de hurtige strandfluer kan være irriterende for badegæster stimer af hestemakrel kommer ind i den sydlige Nordsø visse år stiger antallet af mariehøns til voldsomme højder gravehvepsene har travlt med at lægge æg i dræbte eller lammede byttedyr den spættede sæl er i brunst få uger efter, at ungerne er kommet til verden skovfirbenet føder 6-8 unger jagtedderkopperne ses nu med unger på ryggen egernet får sit andet kuld unger tanglopperne får unger hver 14. dag Cikorier står i blomst langs landevejene. I dag er cikorien blot et kønt syn, men tidligere var den også nytteplante. Dens saft blev brugt til medicin, og senere anvendte man de tørrede og malede rødder til kaffeerstatning. Stor regnspove trækker om aftenen i småflokke til fælles overnatningspladser. Allerede på lang afstand kan man høre deres sørgmodige, langtrukne fløjt, som tjener til at holde flokken sammen. Om morgenen flyver fuglene den modsatte vej ud til fourageringspladserne. Græshoppernes sang høres. Hos løvgræshopper frembringes den ved, at den ene vinge gnider hen over den anden. Lyden forstærkes af en membran på vingen. Hos markgræshopper laves den ved, at baglårets inderside gnides mod en ribbe på forvingen. Græshoppernes sang er så forskellig, at man med lidt øvelse kan lære at skelne de forskellige arters sang. Rundbladet soldug blomstrer i næringsfattige moser. Bladene er forsynet med kirtelhår, der afsondrer en klæbrig væske. Når et insekt lander på bladet, klæber det fast. Hårene udskiller en fordøjelsesvæske, som opløser insektet. Næringen i insektet optages derefter af planten. Humlesværmeren flyver fra blomst til blomst, når solen skinner. Umiddelbart ligner den en humlebi med sine glasklare vinger. Men humlesværmeren er en sommerfugl, hvis skæl er faldet af vingerne allerede ved de første vingeslag.

5 Kaprifolie (almindelig gedeblad), sender stærke dufte i skoven om natten. Duftene tiltrækker natsværmere, som kommer for at suge blomstersaft med deres lange snabler. Samtidig bestøves blomsterne, når natsværmerne flyver fra blomst til blomst. Sankthansormen er ikke nogen orm, men en bille. Sankthansormen tilhører billegruppen blødvinger. Blødvinger er langstrakte biller med blød hud og bløde dækvinger, trådformede følehorn og lange ben. Hunnen er vingeløs og ligner en larve. Hunnen tiltrækker hannen ved at udsende lys. Også hannen og larven er i stand til at producere lys, men ikke nær så kraftigt som hunnen. Hunnens lys er grøngult og kan være så stærkt som en cigaretglød. Hun bøjer sin lysende bagkrop op for at tiltrække en han, når hun vil parres. Når hannen ankommer slukkes lyset. Strandkålen blomstrer på sandede og stenede strandbredder. Som regel er der mange planter på samme sted. Strandkålens frugter kan flyde på vandet og spredes derfor let i kystområder. De kødfulde blade er blågrønne. Farven skyldes et tykt vokslag. Strandkål blev tidligere dyrket som haveplante. Køllesværmere er sommerfugle, som holder til i åbne områder. Ofte ser man flere sidde sammen på blå og violette blomster, som for eksempel blåhat og knopurt. Køllesværmerne har fået navn efter deres kølleformede følehorn. Svirrefluer (blomsterfluer) flyver fra blomst til blomst for at samle nektar. Med deres sort-gule farver ligner de hvepse, men svirrefluer er helt fredelige. Fugle, som vil spise fluerne, bliver narret af deres farver, der virker som advarselsesfarver. Kilde:

6 Naturen i august August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Vejret i august: Augusts klima (landsgennemsnit): Temperatur 16,3 Solskinstimer 221 Solskinstimer pr. dag 7,13 Nedbør 81 mm Nedbørsdage 14 Fugtighedsgrad 79 % Antal tågedage 2 Antal tordendage 2,8 Antal snedage 0,0 Vindstyrke (0-12) 2,9 Blæstdage. (vindstyrke 6 og derover 2,5 Dagens længde er ved månedens begyndelse 15 timer og 58 minutter, og den aftager i månedens løb med 2 timer og 11 minutter. Solens op- og nedgangstider: Den 1. august står solen op klokken 4.17 og går ned klokken Den 15. august står solen op klokken 4.43 og går ned klokken (Sommertid: læg en time til) Laveste temperatur i august måned er målt i 1885 og var på minus 2 grader. Den koldeste august måned var i 1902 med 12,8 grader. Højeste august temperatur er målt i 1975 og var 36,4 grader. Varmeste august måned var i 1975 med 19,2 grader. Maksimum nedbør i august er 167 mm målt i Minimum nedbør i august måned er 10 mm målt i Gamle danske vejrvarsler: (Fra Ib Askholm: "Gamle danske vejrvarsler") (Fra Ruth Gunnarsen: "Vore gamle kalenderdage") Generelt om månedens vejr: Er i august den første uge hed, da varer vinteren ej længe ved. Gi`r august en masse vådt, bli`r september vejret godt.

7 Peters fængsel (1.august). Regn på Sankt Peter varsler regn i resten af måneden. Laurentius (10. august). Gråvejr eller regn på denne dag varsler en mild og fugtig vinter. Klart vejr på Sankt Laurentius lover god høst og hård vinter. Mariæ himmelfart eller Maria høstmesse, Vor Frue dag (15. august). Regn på denne dag varsler ni dages regn, og det er jo mindre heldigt for høsten. Som vejret er på denne dag, vil det også blive på den 8. september, der er Jomfru Marias fødselsdag. Hundedagene slutter (22. eller 23. august). Bartholomæus eller Sankt Bertils dag (24. august). De første efterårsstorme melder sig ofte omkring denne dag. de sorte havemyrer sværmer gederams blomstrer tornirisk kan være i gang med tredje kuld sommerfuglebusken, der har stor tiltrækning på sommerfugle, springer i blomst flodperlemuslingen gyder sine larver, der snylter på bl.a. ørred nu kulminerer skovmusenes yngletid skovrandøje (sommerfugl) har sin anden flyvetid i fugtige områder træffes mudderklirer på vej sydover hummerne parrer sig dagpåfugleøje begynder at flyve duernes kurren høres meget højsæson for hvepse Hvad sker der i naturen? der er mange svaler i luften, første kuld er kommet på vingerne pindsvinesoen har ungerne med på sine natlige ture hjejlen trækker sydpå over landet korsedderkopperne parrer sig, det forudsætter en vis forsigtighed hos hannerne vældige flokke af strandskader trækker sydover langs den jyske vestkyst

8 stor regnspove trækker gennem landet, ofte høres deres smukke melodiske kald rødspættens unger, fra februar, er nu 2-3 cm lange hugormen føder sine unger, der er cm lange og har gifttænder træhvepse og sabelhvepse ses på solrige dage i skoven engbrandbæger blomstrer markfirbenets unger kryber ud af æggene lyngen blomstrer rønnebærrene modnes toppet lappedykker forlader ynglesøerne og opsøger fiskerige søer og fjorde for at fælde guldbassen flyver i godt vejr hybenrosens hyben er ved at være modne den gule høstsommerfugl kommer til landet sydfra springbalsaminens frugter, der eksploderer ved berøring, er modne kantarellerne er nu almindelige de første terner forlader landet svævefluerne eller blomsterfluerne, der kan stå stille i luften, ses overalt ålekvabberne parrer sig sent på sommeren, hunnen føder unger om fire måneder køllesværmerne (med advarselsfarver, smager forfærdeligt) ses ved vejkanter og i enge skovmårerne parrer sig, men får først unger om 8-9 måneder (forlænget drægtighed) nattergalen forlader landet ligustersværmerlarven kan findes i liguster og syren ørentviste findes i stort antal der er morild i havet, den stammer fra selvlysende mikroorganismer store flokke af hættemåger opsøger danske farvande under deres fældning stålormen føder sine 8-9 cm lange unger tagrør blomstrer med sin mørkviolette top hos humlebierne klækkes der nu også hanner og unge dronninger bøgenonnens larve er fuldvoksen parringstid for almindelige dværgflagermus hesteiglen lægger æg Gaffelvortemælk er et almindeligt ukrudt. Ligesom alle andre slags vortemælk indeholder den en klæbrig mælkesaft. Den klæber til fingrene, når man trækker planterne op. Pas på ikke at sutte på fingrene bagefter. Saften er både bitter og giftig. Skovfirbenet føder unger nu. Skovfirbenet kaldes også for det levendefødende firben, fordi ungerne klækkes fra æggene, inden hunnen lægger dem. Alle (ikke hugorm) andre danske krybdyr lægger æg,

9 som først klækker et stykke tid efter æglægningen. Skovfirben er meget almindelig, og det er som regel den, man møder. Træffes bedst i klitter, heder og skovlysninger, men også i moser og på skrænter. August er nok den bedste tid for firben herhjemme. De små øgler får størstedelen af deres energi direkte fra solen, jo mere sol, jo mere aktivitet. Derfor solbader firben, og man ser dem oftest i et glimt, på flugt. På regnvejrsdage ligger de i dvale. Stære i tusindvis samles til fælles overnatning. Småflokke samler sig i landskabet hen under aften. Inden mørkets frembrud slutter de sig sammen i enorme flokke, der flyver til store træer eller rørskovsområder for at sove. Den fælles overnatning betyder øget sikkerhed over for fjender. Det er en meget stor oplevelse at se disse kæmpeflokke på himlen og se dem gå til ro i rørskoven. Ørnebregnen er udbredt over store dele af verden. Ørnebregnen er en meget stor bregneart. Dens blade kan blive næsten 2 meter lange. Herhjemme vokser den ofte på sandede jorde og normalt i tætte bestande (her bliver den sjældent over 75 cm.). Ørnebregnen er en sporeplante, og netop nu smider den sporerne, som skal vokse op til en lille forkim. På den sker der en befrugtning, og en bregneplante vokser frem fra forkimen. Ørnebregner er tidligere blevet brugt som fyld i madrasser. Ørnebregnen er almindelig i Danmark. Kornblomsten lyser op i kanten af marker og enkelte steder i kornmarker. Den trives især i åbne områder, hvor jorden regelmæssigt er under behandling af mennesker. Men den er gået kraftigt tilbage, fordi man har bekæmpet den som et uvelkomment ukrudt i kornet. Fremtiden tegner lysere på grund af braklægningerne i landbruget. Nøddesnudebillen lever på hassel, hvor den lægger æg i nødderne. Billen er 6-8,5 mm. Snuden er meget lang og med følehorn ca. midt på snuden. Larverne, som kommer ud af æggene, æder hasselkernerne og er dem, vi kender som "orm" i nødderne. Larverne er blege uden ben og ligner maddiker. Når kernen er spist, borer larven sig ud gennem skallen og efterlader et lille hul. Den forpupper sig i jorden. Almindelig engelsød er en lille bregne, som vokser i skove og klitter. Engelsøds blade er grønne, også om vinteren, og omkring 20 cm høje. På undersiden af bladene sidder sporehushobene. Den stiller næsten ingen krav til den jord, den skal gro i. Bladene er lidt stive og læderagtige. I tørkeperioder ruller de sig sammen uden at visne. Når det bliver fugtigt, folder de sig ud igen og står friske. Engelsød har altid været anset for en god lægeplante. Engelsød er en almindelig plante i Danmark. Skovpadderokken står i tætte bestande på fugtige steder i skovene. Nogle skovpadderokker kan blive næsten 80 cm høje. Mange planter er samlet på ét sted, fordi skovpadderokken formerer sig ved at sende mængder af udløbere ud, hvorfra nye planter skyder op (vegetativ formering). Skovpadderokken er langt finere og mere elegant end de andre padderokker. Dens sidegrene har også sidegrene. I Danmark vokser den hist og her. Arten foretrækker fugtig og næringsrig jord i skove. Spiselig rørhat (Karl Johan) er kendt som én af vores bedste spisesvampe. Den kan spises i både rå og tilberedt stand. Den kan også fryses og tørres i tynde skiver. Svampens navn stammer fra den svenske konge Karl 14. Johan, som efter sigende var meget glad for at spise den. Den er almindelig under bøg på morbund

10 samt i granskov. Danner mykorrhiza (svamperod) med gran, bøg og eg. Kan forveksles med Galde- Rørhat (ikke giftig, men meget bitter) og Sommer-Rørhat (meget god spisesvamp). Den er almindelig fra august, men mest i september (løvskov) og oktober (nåleskov). Vandmændene (øregoplerne). I de indre farvande kan havets overflade over store områder være dækket af vandmænd. Vandmænd er svage svømmere, og vind- og strømforhold driver dem let sammen i tætte bestande. Driver vandmænd ind på stranden, kan man se, at de bærer deres navn med rette. Der er kun et par procent fast stof i en vandmand, resten er vand. I denne tid forplanter vandmændene sig. Vandmænd er ikke kun mænd, der er lige så mange hunner, og æggene befrugtes inde i hunnernes mave af sædceller, der driver derind med vandet. Æggene bliver til larver, og larverne bliver til en polyp, der sætter sig fast på havbunden. Polyppen er hverken han eller hun. Polypperne overvintrer. Engang til foråret giver polyppen sig til at dele sig på tværs, så den ligner en stabel tallerkener (kun få mm). Tallerkenerne river sig løs, og hver lille tallerken er en vandmand, der efterhånden får den kendte størrelse på næsten 25 cm. Vandmænd kan brænde, men ikke os. Deres nældeceller er for små til, at de kan trænge gennem vores hud. Ørentviste Optræder nu i stort tal. Nu er ørentvistene færdigt udviklede med hård hud, tang og fuld størrelse. Ørentviste lider af trængen til at føle fast bund ikke blot under fødderne, men mod alle dele af kroppen. Ørentviste bryder sig ikke om lys. Ørentviste er altædende, og de æder lige så gerne små insekter og mider som planter. Engang i september forsvinder ørentvistene igen. De graver sig ned for efteråret og vinteren. Nede i den lille jordhule lægger hunnen sine æg. Til næste forår bliver de til spæde unger, som der ikke lægges meget mærke til. Først til næste sommer er der en ny generation på færde. Kilde:

11 Fødselsdage i juli og august Vi ønsker rigtig hjertelig tillykke til Anne-Lis Holm, bolig 305, den 3/7 Hertz Svorin, bolig 224, den 6/7 Marta Hildegaard Sørensen, bolig 201, den 8/7 Anton Møller Jepsen, bolig 210, den 12/7 Solveig M, E. Guldhammer, bolig 507, den 20/7 Rigmor V. Madsen, bolig 209, den 30/7 Preben De Fine Kühl, bolig 315, den 1/8 Håkan Svensson, bolig 203, den 9/8 Kirsten Lykke Hein Larsen, bolig 711, den 17/8 Tove Højlyng, bolig 516, den 18/8 Jan Michael Vest, bolig 220, den 23/8 Grethe Valborg Poulsen, bolig 204, den 27/8 Niels Lauritz E. Ernst, bolig 307, den 27/8 Hans Windum, bolig 513, den 29/8 Niels-Jørgen Bjergager, bolig 102, den 30/8 Kathe Christine M. Henriksen, bolig 708, den 31/8

12 Nye beboere Vi byder rigtig hjertelig velkommen til Håkan Svensson Bolig 203 Lydia Jacobsen Bolig 312 Velkommen til Plejecentret Skanselyet

13 Vi har mistet Dorde Jankovic Margit Nommesen Kaj Erik Svendsen Ira Rasmussen Johanne (Joke) Alida Pedersen Elly Juul Larsen Æret være deres minde

14 Der er gudstjeneste i Forsamlingshuset den 2. juli kl ved sognepræst Annemarie Lund fra Præstevang Kirke. Alle er velkomne til at deltage. Vil du hentes så giv personalet besked. Der er gudstjeneste i Skansebo den 16. juli (kun for Skansebos beboere) Frivillige søges gerne 2 til kirkekørsel ( hente og følge beboer til gudstjeneste) Hver d. 1. torsdag i måneden i ulige uger. Henvendelse til Gurli tlf eller mail gurli@live.com Alle er selvfølgelig også velkomne til søndagsgudstjeneste i Præstevang Kirke. Kirkebil--> Ældre og gangbesværede kan benytte kirkebilen. Bestilles hos Taxa på tlf

15 Det sker i juli måned Gudstjeneste kl i Forsamlingshuset Søndag Lillys strikkeklub kl Søndag Lillys strikkeklub kl Gudstjeneste kl i Skansebo (kun for Skansebo) Søndag Lillys strikkeklub kl Søndag Lillys strikkeklub kl

16 Det sker i august måned 1 2 Søndag 3 Banko kl i Forsamlingshuset 32 Lillys strikkeklub kl Højtlæsning kl Lyet 1, stuen Sang og musik kl i Forsamlingshuset 8 Hyggetur med Skanselyets Venner kl Søndag 10 Banko kl i Forsamlingshuset 33 Lillys strikkeklub kl Højtlæsning kl Lyet 1, 1. sal 12 Cafédag kl i forsamlingshuset 13 Gudstjeneste kl i Forsamlingshuset Søndag 17 Banko kl i Forsamlingshuset 34 Lillys strikkeklub kl Højtlæsning kl Lyet 1, stuen Skansebio kl i Forsamlingshuset Søndag 24 Banko kl i Forsamlingshuset 35 Lillys strikkeklub kl Højtlæsning kl Lyet 1, 1. sal Gudstjeneste kl i Skansebo (kun for Skansebo) Hygge lørdag i Forsamlingshuset kl Søndag 31 Banko kl i Forsamlingshuset 36

17 Vinduespudseren kommer på Skanselyet 1 Skovledet 100 A/B Onsdag Den 1. juli 2015 Tirsdag Den 7. juli 2015 Det er muligt at betale kontant, prisen er 100 kr. pr. bolig. Det er muligt at betale kontant, 160,00 kr. pr bolig. Ønsker man kun pudsning på ydersiden/indersiden er prisen 60 kr. pr. bolig. Ønsker man kun pudsning på ydersiden/indersiden er prisen 90 kr. pr. bolig. Cirka en uge før denne dato vil der komme en seddel ud i afdelingerne, hvor man kan afkrydse om man ønsker vinduespudsning eller ej. Denne seddel skal afleveres til sekretærerne på en fastsat dato. Sedlen sendes herefter videre til vinduespudseren, så han ved hvem der vil have pudset når han kommer. Det er muligt at betale kontant eller at få udleveret et girokort.

18 Referat fra Dialogmøde med beboere og familie d Til stede: Beboere: Lilly Sztuk bolig 313; Jørgen og Kirsten Larsen bolig 711;Ella Fay Nielsen bolig 717; Ely Nielsen bolig 215; Niels-Jørgen Bjergager bolig ægtefælle Birgit. Familie: Birgit Jensens bolig 311 datter Tove; Tove Højlyng 516 datter Mette; Annie Ovesen bolig 509 datter Birgitte. Andre: Afbud: Lone Kofoed plejecenterleder; Gurli Eriksen formand for Skanselyets venner og medarbejder. Birte Olsen ældrerådet. Ældreanalysen: Der er i dette forår blevet udarbejdet en ældreanalyse, hvor der er lavet tids registrering for medarbejderne arbejde, der er kigget på arbejdsplanlægning, der er studeret journaler, der er kigget på arbejdsgangen. Alt i alt peges der på at der kan spares et sted mellem 9-31 mill. Det vil betyde såvel en effektivisering men der vil også være tale om serviceforringelser. Der peges på flere muligheder, bla. reducering af normering i demens enhederne svarende til normeringen i de almindelige somatiske afdelinger. Der peges på en generel nednormering. Der peges på mindre forbrug af vikarer. Alt i alt må der forventes en væsentlig besparelse på ældreområdet. Vi skal dog afvente den endelige politiske beslutning, hvor det endelige budget bliver vedtaget i oktober måned. Birgitte fortalte, at de på hendes arbejdsplads havde opnået væsentlig besparelse på vikarforbruget ved at ansætte flyvere, som vikarierede på alle vagter og alle vagtlag. Leve bo køkkener: Skanselyet 2 har haft leve bo siden indflytningen 2009, her er der ingen problemer. Skanselyet 1 er tilfredse med morgen mad og frokost. Men meget delt oplevelse af den varme mad. Der nævnes hård fisk, pølser der er sprækket, maden ikke varm, hårde ikke kogte kartofler. Der nævnes dog, at man nu får serveres maden på opvarmede tallerkner,

19 så maden ikke bliver kold. Der spørges ind til tilberedningen. Storkøkkenet leverer råvarerne - delvis tilberedt, personalet skal så gøre tilberedelsen færdig. Der er ikke mulighed for at skifte leverandør, byrådet har besluttet, at det eneste sted vi må købe varm mad, er gennem Mad til hverdag. Forslag --> spørge storkøkkenet om der kan anvise tider på tilberedning. ----> Spørgeskema omkring tilfredsheden. Lone lover at der tages handling på problemet. Andet der nævnes At det opleves mad prisen er meget dyrt. Prisen er fastsat af regeringen, hvilket Hillerød kommune har rettet ind efter. Der betales ikke kun for selve maden, men også lønningerne i storkøkkenet. At det er svært at melde fra, fordi der er lang bestillingstid. At det trækker meget i køkken 5 på 1. sal, hvilket gør at hyggen forsvinder. Der spørges, om der kan lukkes ved reolen. Lone foreslår det tages op med boligselskabet til den årlige generalforsamling i september måned. Fester --> Ledelsen på Skanselyet har besluttet, at der kun holdes 2 store fælles fester om året på Skanselyet. Den netop gennemførte fødselsdag/grill fest holdes før sommer ferien og så holdes der høstfest i oktober. Andre fester så som påskefrokost, Sankt Hans, julefrokost, juleaften, nytårsaften holdes i det enkelte køkken. Beboerne foreslår dog, at flere køkkener slås sammen, for at man som beboer får mulighed for at snakke med flere og andre end de vanlige fra ens egen gang.. Nattevagt: der er hver nat 4 medarbejdere på vagt. 2 på hver side af broen. Der kan selvfølgelig være nogen ventetid, men alle kald vil og skal besvares. Der er hos nogle beboere opsat en sengevagt. Det er en lille sensor på væggen, som kan registrerer hvis en borger står ud af sin seng. Bruges f.eks. der, hvor en borger har glemt, at pågældende ikke kan stå selv, så alarmeres der med det samme. Anden mulighed er der hvor en borger er stået op og så glemmer at gå i seng igen, der kan alarmen så indstilles til at alarmerer f.eks. efter 20 min. Man skal visiteres til en sengevagt og beboeren skal selv sige ja tak. Cykling uden alder--> nyt projekt i Hillerød kommune. På Skanselyet har vi nu en cykel Rich Shaw ( Cykel taxa). Beboerne kan byde ind, om de har lyst til at blive cyklet en tur og det er så frivillige der kommer og cykler. Cykel chaufføren skal forinden læres op i denne form for cykling. Der er givet tilladelse til at man må cykle i gågaden. Skanselyets venner --> har planlagt tur d til Far til fire i Gilleleje. Ref.Lone

20 INFO - INFO Håndspritten flyttes til boligens udgangsdør. Med fokus på håndhygiejne har vi valgt at flytte håndspritten fra badeværelserne til tæt ved boligens udgangsdør. Derved øger vi sikkerheden for ikke at bære smitsomme bakterier ind og ud af den enkelte bolig. Med venlig hilsen Ledelsen

21 an h lder erferie i juli ned i tarter p igen

22 har e tilt rd til den 8. augu t til l.. i har e tilt 8 plad er i du har l t til at tage ed ud i det l g ende ed at pi e fr t p e taurant Far til Fire al du re lar g de p ed h edindgangen er il re u er h i der er til eldinger n i eder jer re t l dige da det tager lidt tid at f pla eret jer alle a en enten er g ende eller i re t l. - a t dri e arer du el e tiller eller - i fr t t rrel e a t dri e arer du el e tiller penge til ad g dri e arer plu r. f r tran p rten. engene til tran p rten li er p r et ed afgang i alle har a. r. ed pr. per n er det n. hu at pgi e na n lejlighed nr. g enuen du il ha e

23

24 Fredag d. 21. august kl trækker vi forhængene fra endnu en gang i forsamlingshuset. Vi var utrolig glade for at se fremmødet inden sommerferien, og vi håber på at se jer alle igen, til en ny sæson i Skanse-bio. Under filmen vil der blive serveret popcorn og andet hyggeligt, og det er muligt at købe drikkevarer for 5 kr. ved ankomst. Denne gang er det jer som vælger filmen, og vi har udvalgt 3 som I kan vælge imellem. Kom og lad os få en hyggelig aften sammen. Flammen og Citronen Hvidstensgruppen Vi glæder os til at se dig! Varme hilsner fra Katrine, Naba og Mette-Louise Drengene fra Sankt Petri

25 en. augu t fra l en. til. er ren fra an el et enner igen lar til at h lde - f r jer alle a en. er il altid g re affe te ed en lille age til. ggel rdag er den id te l rdag h er ned.. er er ulighed f r at e en l eller da and eller gla in til - r. t et lle n e e ere er el ne til at i e f r i g e a e n gle n e nta ter el dt fra ren g ennerne

26 Tilbud om tilkøb af servicepakke Din bolig er at betragte som egen bolig, og det betyder, at de personlige og praktiske husholdningsting skal du eller din familie selv sørge for at indkøbe Af hensyn til arbejdsmiljøet skal der anvendes svanemærkede vaske- og rengøringsprodukter. Som en anden mulighed kan du tilkøbe en servicepakke via Skanselyet, som har de mest almindelige praktiske ting med, som de fleste bruger. Hvis du tilmelder dig pakken, vil beløbet blive opkrævet over klientbetaling ligesom maden. Servicepakken indeholder: Produkt Toiletpapir Wc Rens Toiletbørste Rengøringsmiddel Køkkenrulle Klude til rengøring, micro Affaldsposer Skuresvamp Støvsugerposer og filter til fælles støvsuger Engangsvaskeklude Incl. løbende vedligehold af fælles støvsuger og rengøringsvogne I alt inkl. moms 140,00 kr. om måneden PLEJECENTER Skanselyet 29. juni 2015 Skanselyet Hillerød Tlf: Fax: skanselyet@hillerod.dk Der er også mulighed for at tilvælge en pakke bestående af plejeartikler der kan bruges af alle. Produkt Tandpasta Shampoo Læbepomade Creme Duch Deodorant I alt inkl. moms 60,00 kr. om måneden Klip _ Klip _ Klip _ Klip _ Klip _ Klip _Klip Jeg vil gerne tilmeldes følgende pakker pr Navn Lejlighed nr. Servicepakken: Ja /Nej klare det selv Plejeartikler: Ja / Nej klare det selv Sedlen skal afleveres på kontoret hos Trine eller Linea.

27 Frisører som kommer her i huset. Fodterapeut Anette Schou Hansen er her onsdage. Tidsbestilling ring Holder ferie i uge 31 og 32 Redaktør af Skanseposten: Sekretær Trine Wittendorf Reich & Gurli fra Skanselyets Venner

Hvad sker der i august?

Hvad sker der i august? Hvad sker der i august? Materiale fra www.naturcenterfosdalen.dk August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Vejret i august: Augusts klima (landsgennemsnit):

Læs mere

MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND

MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND MÅNEDSBLAD FOR PENSIONISTBYEN LISELUND JUNII - JULII 2013 Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har sveget mig. Snart kolde farver i sky og vand, snart nøgne piger ved hver en strand. Mer,

Læs mere

Naturen i November. November betyder den niende. Den var den niende måned efter den gamle romerske kalender. Temperatur 4,9 Solskinstimer 42

Naturen i November. November betyder den niende. Den var den niende måned efter den gamle romerske kalender. Temperatur 4,9 Solskinstimer 42 Naturen i November November betyder den niende. Den var den niende måned efter den gamle romerske kalender. Det gamle danske navn for november var slagtemåned, optakten til vinteren. Vejret i november:

Læs mere

Hvad sker der i juli?

Hvad sker der i juli? Hvad sker der i juli? Materiale fra www.naturcenterfosdalen.dk Denne højsommermåned har navn efter Julius Cæsar, som blev myrdet i år 44 f. Kr. Det gamle danske månedsnavn er ormemåned. Det hentyder måske

Læs mere

Lidt om honningbiernes levevis

Lidt om honningbiernes levevis Lidt om honningbiernes levevis Bifamilien Der er op til 60.000 bier i et bistade. Bifamilien består af én dronning, nogle hundrede hanbier (droner) og mange tusinde arbejderbier. Bierne udvikles fra æg,

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Ind- og udmeldte børn. Personalet: nye børn og forældre og ønsker jer en god tid på fritidshjemmet.

Ind- og udmeldte børn. Personalet: nye børn og forældre og ønsker jer en god tid på fritidshjemmet. Vi byder velkommen til nye børn og forældre og ønsker jer en god tid på fritidshjemmet. Formålet med Arilds Tidende er blandt andet at holde jer orienteret om fritidshjemmets og bestyrelsens arbejde. Alle

Læs mere

ST RAN DPOSTEN JUNI 2015 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND

ST RAN DPOSTEN JUNI 2015 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND ST RAN DPOSTEN JUNI 2015 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND TELEFONLISTE Jette Schultz 55 36 39 40 jesc@vordingborg.dk Astrid Conradi 55 36 39 41 ascn@vordingborg.dk Afdeling 4 55 36 39 44 Afdeling 5 55

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK

Madens historier. Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Madens historier Ruth og Rasmus går ØKOLOGISK Økologi Ruth og Rasmus er i byen med deres pædagog, der hedder Hanne. De skal købe mad til frokosten i børnehaven. I dag skal børnene nemlig smøre deres egne

Læs mere

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 -

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 - Sjov og fart Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev April BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder

Læs mere

Besøg biotopen Heden

Besøg biotopen Heden Danmarks flora, danmarksflora.dk Besøg biotopen Heden Informationer og opgaver om heden som kulturlandskab, om naturpleje, jordbundsforhold, flora især lyng og ene, dyr og insekter, mad og drikke og endelig

Læs mere

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her.

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her. 1 Velkomstfolder til Agtrupvej. Velkommen til Vuggestuen Agtrupvej. Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen i vuggestuen og fortælle jer lidt om, hvad I kan forvente af vuggestuen og hvad vi forventer

Læs mere

Velkommen I Dagplejen

Velkommen I Dagplejen Velkommen I Dagplejen Dorrith Glibstrup Skovvejen 23 6064 Jordrup Mobil nr. 4016 9267 Åbningstider: Man-tors 6.45-16.30 Fredag 6.45-15.45 Jeg hedder Dorrith Glibstrup og er født i 1962. Jeg har været dagplejer

Læs mere

Naturen i august. August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Temperatur 16,3.

Naturen i august. August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Temperatur 16,3. Naturen i august August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Vejret i august: Augusts klima (landsgennemsnit): Temperatur 16,3 Solskinstimer 221 Solskinstimer

Læs mere

Temperatur 2,1. Solskinstimer 127. Nedbørsdage 10. Fugtighedsgrad 85 % Antal tågedage 10. Antal tordendage 0,06. Antal snedage 4,7

Temperatur 2,1. Solskinstimer 127. Nedbørsdage 10. Fugtighedsgrad 85 % Antal tågedage 10. Antal tordendage 0,06. Antal snedage 4,7 Denne måned har navn efter den romerske krigsgud Mars. I den gamle romerske kalender indtil 153 f. Kr. var det den første måned i året. Det gamle nordiske navn for marts var thormåned eller thordmåned

Læs mere

Haveforeningen. Og bag mig sol og blød mig regn! Jeg plukker mine nødder og trasker langs et brombær hegn med plovmuld under fødder.

Haveforeningen. Og bag mig sol og blød mig regn! Jeg plukker mine nødder og trasker langs et brombær hegn med plovmuld under fødder. Haveforeningen Anno 1982 27. årgang September 2010 Og bag mig sol og blød mig regn! Jeg plukker mine nødder og trasker langs et brombær hegn med plovmuld under fødder. Og det er al den jord, jeg har, og

Læs mere

Beboerbladet. Plejecenter Egely Maj 2015

Beboerbladet. Plejecenter Egely Maj 2015 Beboerbladet Plejecenter Egely Maj 2015 1 Om dette nummer Kære beboere, pårørende, personale og frivillige Da vi netop er blevet adskilt fra Rosenhaven og fremtidigt hører sammen med Kirstinehaven, vil

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 31-05-2015 side 1 Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 3,1-15 På den sidste forårsdag, den sidste søndag i maj, kun med teltdugen mellem os og Kærmindehavens grønne natur, mødes vi af en moden

Læs mere

Naturdagpleje Stadil Vedersø. Fra spirende idé til naturlig hverdag. Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig

Naturdagpleje Stadil Vedersø. Fra spirende idé til naturlig hverdag. Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig Naturdagpleje Stadil Vedersø Fra spirende idé til naturlig hverdag Af Lone Pedersen og Karin Krog Thornvig Det er præcis ét år siden at idéen til Stadil Vedersø Natur Dagpleje opstod, og så er tiden vel

Læs mere

Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15

Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15 Kære Alle 90 års fødselsdag fejret d. 15. maj Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15 Blandt havens mange gæster denne dag var også efterkommere af Grethe og Nic. Nellemann. 40 personer fra nær og fjern var

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Impulsen. Maj og juni. Månedsplan Juni. Uge 23. Dorte madbar

Impulsen. Maj og juni. Månedsplan Juni. Uge 23. Dorte madbar Månedsplan Juni Uge 23 Mandag 3-6 Dans 14.00 m. Mette - Magien i baren. Tirsdag 4-6 Dans 14.00 m. Mette Onsdag 5-6 Grundlovsdag Klubben lukket Torsdag 6-6 Fredag 7-6 Uge 24 Dorte madbar Tom madbar Impulsen

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

Velkommen til Grøndalen - det små i det store Marts 2012

Velkommen til Grøndalen - det små i det store Marts 2012 Velkommen til Grøndalen - det små i det store Marts 2012 Velkommen til den integrerede daginstitution Grøndalen Kære forælder Vi vil gerne byde dit barn og dig velkommen i Grøndalen. Denne folder henvender

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

Giftfri skadedyrsbekæmpelse

Giftfri skadedyrsbekæmpelse Giftfri skadedyrsbekæmpelse TEKNIK OG MILJØ Mange forskellige slags grønsager og blomster på et lille areal forvirrer insekterne og reducerer dermed deres angreb på grønsagerne. Lykken er en giftfri have

Læs mere

Jeg vil ønske jer alle en rigtig god sommer, forhåbentligt med masser af sol og dejlige oplevelser og vi ses igen efter ferien.

Jeg vil ønske jer alle en rigtig god sommer, forhåbentligt med masser af sol og dejlige oplevelser og vi ses igen efter ferien. bb bbb Børnebiksen, Juli 2013. GOD SOMMER. Ørbækvej 34, Svendborg, 42912080 Bulen 23924382, Biksen 23927149, Banjen 23921749. Nyt fra kontoret. Så er det sommer, selvom vejret ikke helt viser det. Men

Læs mere

Husavis Hvalsø Ældrecenter Maj 2013

Husavis Hvalsø Ældrecenter Maj 2013 Medlemmer af Bruger og Pårørenderådet Beboer: Emmy Hansen, Blomsterhaven 5. Marie-Louise Poulsen, Bøgely 22. Elin Jensen, Bøgely 14. Pårørende: Hother Husted, formand. Inge Lise Pedersen, næstformand.

Læs mere

VELKOMMEN I MIT HJEM

VELKOMMEN I MIT HJEM VELKOMMEN I MIT HJEM Jeg hedder Mari-Louise og har arbejdet som dagplejer siden 2001. Var lige væk 8 måneder i 2008. Hvor jeg arbejdede i køkkenet hos Frømandskorpset i Kongsøre. Mit hjem, som udover mig

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 1 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: FLAGER-MUS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor er der flager-mus om

Læs mere

Indholdsfortegnelse Februar 2016

Indholdsfortegnelse Februar 2016 ARENDSE NYT Februar 2016 Indholdsfortegnelse Februar 2016 Forside Indholdsfortegnelse Referat af Beboermøde Konkurrence Vinder af konkurrencen Tur ud i det blå Skosalg Hyggestund Aktivitetsplan Frisør

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

ST RAN DPOSTEN JUNI 2016 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND

ST RAN DPOSTEN JUNI 2016 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND ST RAN DPOSTEN JUNI 2016 PLEJECENTRET VINTERSBØLLE STRAND TELEFONLISTE Jette Schultz 55 36 39 40 jesc@vordingborg.dk Astrid Conradi 55 36 39 41 ascn@vordingborg.dk Afdeling 4 55 36 39 44 Afdeling 5 55

Læs mere

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk )

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Vores Haveklub Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Plantning Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne

Læs mere

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Velkommen på skitur: Skitur med klubben er efterhånden en tradition, der ikke er til at komme uden om. I år er det femte gang vi har arrangeret tur

Læs mere

Skagenrosen. Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst

Skagenrosen. Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst Skagenrosen Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst kunne man ikke kalde den, for den havde ingen krone kun en stilk med nogle grønne blade. Hver dag kiggede den ud over det åbne hav, og når det

Læs mere

Beboerråd Torsdag den 03.juli 2014, kl. 11.00 12.00. Spisestuen Borgmester Fischers Vej.

Beboerråd Torsdag den 03.juli 2014, kl. 11.00 12.00. Spisestuen Borgmester Fischers Vej. Beboerråd Torsdag den 03.juli 2014, kl. 11.00 12.00 Spisestuen Borgmester Fischers Vej. Deltagere: Samtlige beboere var inviteret. Fremmødte beboere kan nævnes: Kisser( Karen Stær)Birte Melohn. Poul Erik

Læs mere

Kære forældre. Med venlig hilsen. Lisbet Huusom

Kære forældre. Med venlig hilsen. Lisbet Huusom Kære forældre Efterårsferien står for døren og børnene har fri fra undervisningen i uge 42. Traditionen tro, arbejder vi sammen med Højboskolen om at holde åbent i ferierne. I efterårsferie, juleferie

Læs mere

dilemma En Banegård Hvordan vil du handle? Begrund hvorfor?

dilemma En Banegård Hvordan vil du handle? Begrund hvorfor? ? En Banegård Bodil er ny i leve- og bomiljøet. Da hun i sin tid blev introduceret til stillingen som social og sundhedsassistent fik hun at vide, at man her tog meget hensyn til beboernes individuelle

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Oversigt over aktiviteter i september:

Oversigt over aktiviteter i september: September nr. 9 Oversigt over aktiviteter i september: Tirsdag d. 1. kl. 10.15 Torsdag d. 3. kl. 10.00 Tirsdag d. 8. kl. 10.15 Torsdag d.10 kl. 10.00 Tirsdag d.15 kl. 10.15 Torsdag d.17 kl. 10.00 Tirsdag

Læs mere

har ordet... såning. En dejlig tid trods lugten ger et par sange, ligeledes 16.00.

har ordet... såning. En dejlig tid trods lugten ger et par sange, ligeledes 16.00. Plejecenter Skovvænget April 2015 har ordet... såning. En dejlig tid trods lugten ger et par sange, ligeledes i cafeen kl. 16.00. I dette nummer: skriver 1 Fødselsdage mv. Skovvængets venner Bruger/ pårørende

Læs mere

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015 HELE E Nr. 5 juni ti 2015 HELENENYT Nr. 5 (juni årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout

Læs mere

September, oktober & november 2011 23. ÅRGANG

September, oktober & november 2011 23. ÅRGANG September, oktober & november 2011 23. ÅRGANG Kredsleder Søren W. Nielsen...26 83 50 01 Formand Jørgen Bæk...75 82 48 65 Puslinge Tove Pedersen...75 82 59 13 Tumlinge Ann R. Nielsen...40 54 05 61 Pilte

Læs mere

fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.«luk 10,38-42 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Prædiken

fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.«luk 10,38-42 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Prædiken Prædiken Høstgudstj. søndag den 28. september 2014 i Skibet kirke fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.«luk 10,38-42 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas

Læs mere

Vinder af månedens opgave og en lille hyggepakke - er Johannes Petersen, lejlighed 29. Tillykke! Jill sender følgende hilsen:

Vinder af månedens opgave og en lille hyggepakke - er Johannes Petersen, lejlighed 29. Tillykke! Jill sender følgende hilsen: Til jule-pynte-dagen var der som sædvanlig rigtig god opbakning. En af de dage, jeg altid ser frem til det er simpelthen bare så hyggeligt. Tusind tak til Bruger-/Pårørenderådet for et godt arrangement

Læs mere

Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue

Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue Sanghæfte Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue Mel.: Fra Arild s Tid drog ud paa farten. Vi Rosportsfolk er raske Gutter, vor Krop har Solens gyldne Lød, og vi af Kraft og Sundhed strutter,

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1

SFO Bladet. SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1 SFO Bladet SFO Buddinge ~ Maj 2012 ~ side 1 Kære børn og forældre i SFO Buddinge Så er vi i gang med sidste SFO måned for 3. klasserne, inden de skal starte i klubben 1. juni. 2. klasserne får lov at komme

Læs mere

Naturen i august. August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Temperatur 16,3.

Naturen i august. August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Temperatur 16,3. Naturen i august August har navn efter den romerske kejser Augustus. Det gamle danske navn var høstmåned. Vejret i august: Augusts klima (landsgennemsnit): Temperatur 16,3 Solskinstimer 221 Solskinstimer

Læs mere

Friskolen i Lemming Lemming Bygade 2a 8632 Lemming 8685 9333 friskolenilemming@fibermail.dk www.friskolenilemming.dk. Friskolen i Lemming

Friskolen i Lemming Lemming Bygade 2a 8632 Lemming 8685 9333 friskolenilemming@fibermail.dk www.friskolenilemming.dk. Friskolen i Lemming Friskolen i Lemming Lemming Bygade 2a 8632 Lemming 8685 9333 friskolenilemming@fibermail.dk www.friskolenilemming.dk Friskolen i Lemming Ugebrev 01/16 Lemming d. 8. januar 2016 Ugen der gik: Juleferie!

Læs mere

Lundeborg Lystbådehavn på position:

Lundeborg Lystbådehavn på position: Nr. 2 april - 2004 Mindeord Jeg har just modtaget den sørgelige meddelelse at Poul Olsen er død. Poul fungerede som næstformand i Alpha29-klubben siden 1999 og på vores bestyrelsesmøde i januar var Poul

Læs mere

Tur til Hesteskoen. www.mellervangskolen.dk. Nyhedsbrev November. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst

Tur til Hesteskoen. www.mellervangskolen.dk. Nyhedsbrev November. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst Tur til Hesteskoen Nyhedsbrev November Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL NYT FRA PLADS TIL FORSKEL Juni 2016 BJERGPOSTEN o Præsentation af PLADS TIL FORSKEL o Invitation til Sct. Hans o Familieaften på Borgen o Sommerferieaktiviteter Hvad er PLADS TIL FORSKEL og hvem er vi?

Læs mere

Julemarked på Lyngparken.

Julemarked på Lyngparken. December 13 Januar 14 Julemarked på Lyngparken. Aktiviteter på Lyngparken i december måned onsdag, den 4. Sang kl. 10.00 kl. 13.30 torsdag, den 5. kl. 10.00 Sct. Jacobi Skoles Kor underholder tirsdag,

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

ØKODAG. Den 17. April 2016 Stensbølgård. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge

ØKODAG. Den 17. April 2016 Stensbølgård. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge ØKODAG Den 17. April 016 Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 1-070 Kirke Hyllinge Email: kontakt@stensbolgaard.dk Tlf. Johan: 0 0 - Tlf. Kirsten 6 71 #stensbølgård www.stensbolgaard.dk

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

Vallekilde-Hørve Friskole.

Vallekilde-Hørve Friskole. 6. november 2015 Vallekilde-Hørve Friskole. Fredagsbrev nr. 840 Næste uge: 10.november 11.november 12.november 12. november 12.november 13.november Lærermøde + P-møde Spireloppen Disco-fest Clark på kursus

Læs mere

Foto: CT SkadedyrsService

Foto: CT SkadedyrsService Foto: CT SkadedyrsService Foto: Goritas Morten Ringstrøm Andersen FØJOenyt Larverne lever inde i træet Fra 1 til 10 år afhængi af: Næring i træet Temperatur Træfugt Insektart Foto: Goritas Larverne lever

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for børn i dagtilbud handler om, at børnene får mangeartede naturoplevelser

Læs mere

skoven NATUREN PÅ KROGERUP

skoven NATUREN PÅ KROGERUP skoven NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 3-4. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Hej venner jeg er den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5.

Læs mere

2. - 5. klasse til tandlæge. Afhentes på skolen kl. 8.00 og retur kl. 11.00. Bus kører. Fælles fødselsdag på friskolen

2. - 5. klasse til tandlæge. Afhentes på skolen kl. 8.00 og retur kl. 11.00. Bus kører. Fælles fødselsdag på friskolen Fredagsbrev -- uge 3 - d. 20. januar 2012 FredagsBREV Tak til jer forældre som overtog skolen torsdag og fredag i denne uge. Nimdrupvej 2a 8740 Brædstrup 75753888 kontor@bakkelandets-friskole.dk www.bakkelandets-friskole.dk

Læs mere

Velkommen til Humlebien

Velkommen til Humlebien Velkommen til Humlebien Humlebien Sct. Jørgens Park 17 4700 Næstved Tlf. 55 88 75 10 Email:Humlebien@naestved.dk Kære forældre Med denne folder vil vi gerne byde Jer og Jeres barn velkommen i Humlebien.

Læs mere

ARENDSE NYT Februar 2014

ARENDSE NYT Februar 2014 ARENDSE NYT Februar 2014 Indholdsfortegnelse Februar 2014 Forside Indholdsfortegnelse Forstanders indlæg Velkommen til nye beboer Fødselsdage i januar Nytårskur Invitation til pårørende aften Referat af

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad tid lukker museet i januar? 2. Hvad koster entreen for børn? 3. Hvor længe varer

Læs mere

Plejecenter Violskræntens Aktivitetstilbud. For beboere, efterlønsmodtagere & pensionister i Norddjurs kommune

Plejecenter Violskræntens Aktivitetstilbud. For beboere, efterlønsmodtagere & pensionister i Norddjurs kommune Plejecenter Violskræntens Aktivitetstilbud For beboere, efterlønsmodtagere & pensionister i Norddjurs kommune Udgivet: 17-03-2016 Aktivitetsteam Vores opgave er at skabe et levende og aktivt miljø på Plejecenter

Læs mere

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Velkommen i Troldehøj... 4 Hverdagen i Troldehøj... 5 Kort om Troldehøj... 6 Åbningstid... 7 Indkøring af nye børn...

Læs mere

Nyhedsbrev Uge 6 2015

Nyhedsbrev Uge 6 2015 Nyhedsbrev Uge 6 2015 Et helt nyt år er godt i gang, og vi glæder os til at udfylde det med mange aktiviteter, oplevelser og stjernestunder for beboerne på Meta. Vi har nu lavet nyhedsbrev i et år, og

Læs mere

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31.

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31. HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Gud skabte jorden Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31 Budskabet: Gud skabte alt det smukke, fordi han elsker os. Kan

Læs mere

PÅ STENSBØLGÅRD. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge

PÅ STENSBØLGÅRD. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge D. 1. April 015 Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 1-4070 Kirke Hyllinge Email: siv.kirsten@gmail.com Tlf. Johan: 0 40 - Tlf. Kirsten 46 715 www.stensbolgaard.dk 1 4 5 Køerne lukkes

Læs mere

Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig.

Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig. Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig. Søndag d. 15.02.09 Den blå bus kørte fra Limfjordsskolen kl. 1500, med Maja, Anne,

Læs mere

Forårsplanter i skoven

Forårsplanter i skoven Titel: Forårsplanter i skoven Fag: Natur/teknik Klassetrin: 0. 3. klasse Beskrivelse: Tag ud i det tidlige forår og find nogle af forårsskovens planter. Tid: 4 lektioner Årstid: april Kilde: www.skoven-i-skolen.dk

Læs mere

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard

Daginstitutionen. - en informationspjece til forældre. Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard Daginstitutionen - en informationspjece til forældre Forfattere: Modtagehuset & Egholmgaard HVAD ER EN DAGINSTITUTION? 2 DERFOR ER DET VIGTIGT AT GÅ I DAGINSTITUTION? 3 HVERDAGEN I DAGINSTITUTIONEN 3 SAMLING

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten. Menighedssvar

Dette hellige evangelium skriver evangelisten. Menighedssvar Forklaringsgudstjeneste for konfirmander Søndag den 27. oktober i Skibet kirke Prædiken Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Menighedssvar Da kom Peter til Jesus og spurgte:»herre, hvor

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

Husavis. Hvalsø Ældrecenter juli 2012. At leve er ikke nok, solskin, frihed og en lille blomst må man have H.C. Andersen

Husavis. Hvalsø Ældrecenter juli 2012. At leve er ikke nok, solskin, frihed og en lille blomst må man have H.C. Andersen Medlemmer af Bruger og Pårørenderådet Beboer: Emmy Hansen, Blomsterhaven 5. Marie-Louise Poulsen, Bøgely 22. Elin Jensen, Bøgely 14. Pårørende: Peder Poulsen, Formand. Hother Husted. Inge Lise Bech. Margurite

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

MÅNEDSBREV OKTOBER 2014 ENGPARKEN. Tiden går, og efter en lang dejlig varm sommer er løvfaldet begyndt.

MÅNEDSBREV OKTOBER 2014 ENGPARKEN. Tiden går, og efter en lang dejlig varm sommer er løvfaldet begyndt. MÅNEDSBREV OKTOBER 2014 ENGPARKEN Tiden går, og efter en lang dejlig varm sommer er løvfaldet begyndt. Skoven er fyldt med svampe og Kronhjorten brøler så det er en lyst at høre, det lyder som en stemme

Læs mere

Kærlig hilsen din SFO

Kærlig hilsen din SFO Kærlig hilsen din SFO Kære Forældre Lucia: Traditionen tro indbyder vi til Lucia fest i SFO. Det foregår torsdag d. 13. december fra kl. 15-16.30. Vi starter med gløgg og æbleskiver ude i klasserne. Kl.

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Ugebrev 34 Indskolingen 2014

Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Allerførst velkommen tilbage til jer alle efter en dejlig varm og solrig sommerferie, det er tydeligt, at børnene har nydt det, men alle

Læs mere

Nyt fra børnehaveklassen, l. & 2. klasse.

Nyt fra børnehaveklassen, l. & 2. klasse. Til forældre og andre venner. Endnu en periode med en glad og arbejdsom atmosfære er forløbet siden sidste nyhedsbrev. Og nu er det næsten blevet sommer! Eleverne nyder de udendørs aktiviteter, og humøret

Læs mere

Børnene hjælper selv med at dække bord og rydde af, de har hver deres farve på tallerkner og kopper.

Børnene hjælper selv med at dække bord og rydde af, de har hver deres farve på tallerkner og kopper. Velkomst og Fakta om dagplejeren Jeg hedder Anni Schneider Mørup, jeg er født i 1970, er gift med Benny, og sammen har vi Karina fra 1996, Malene fra 1998 og Matias fra 2004. Vi bor på Mørkholtvej 12 i

Læs mere

JUNI 2015 LUKNING /IKKE LUKNING AF NØDDEHEGNET??

JUNI 2015 LUKNING /IKKE LUKNING AF NØDDEHEGNET?? JUNI 2015 LUKNING /IKKE LUKNING AF NØDDEHEGNET?? Efter yderlige undersøgelser indstiller CDA fortsat at det er Børnehuset Nøddehegnet der skal lukkes. Indstillingen er behandlet på børne -og skoleudvalgets

Læs mere

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening 1 Hvad er klima? Vejret, ved du altid, hvordan er. Bare se ud ad vinduet. Klimaet er, hvordan vejret opfører sig over længere tid, f.eks. over

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde Sommerskole En verden udenfor Fællesskab på den fede måde 2013 Sommerskole i Kirkeladen Kære sommerskoledeltagere. Efter en skøn uge i dejligt selskab, synes vi, at I skal vide, at det var skønt at være

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune Blå Flag program 2012 Ud i det blå i Sønderborg Kommune Juni Juli August Sø 1 Strandkunst On 1 Fjordsafari AKTIVITETSKALENDER Ma 2 Aktiv Sommer To 2 Fjordsafari Ti 3 Aktiv Sommer/Fjordsafari Fr 3 Skibsbygger

Læs mere