Sikkerhedskursus del 10

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sikkerhedskursus del 10"

Transkript

1 Sikkerhedskursus del 10 Del 10 er sidste del af mit sikkerhedskursus. Nu må vi se, hvad du har lært. Her er 20 spørgsmål, som du bør kunne besvare med et ja eller nej, hvis du har været igennem hele kurset. Prøv at ta spørgsmålene uden at kigge tilbage. Se på formuleringen af spørgsmålene før du svarer. 1. Når man har et antivirus, er det nødvendigt at tilføje et antispyware-program 2. En bank kan behandle en indsigelse mod træk på kontoen også 1 år efter trækket 3. Norton Connect Safe koster penge 4. Når et sikkerhedsprogram finder en trojaner, bør jeg straks slette den 5. Man bør åbne en spam-mail, men ikke klikke på den vedhæftede fil 6. Malware er en fællesbetegnelse for computersnavs 7. Javara fjerner forældet java på computeren 8. Behavior-blokering i din sikkerhedspakke fokuserer på programmers adfærd 9. HIPS i din sikkerhedspakke fokuserer på filers adfærd 10. OpenDNS er software der gratis kan downloades og installeres på computeren 11. Rogueware er det samme som rogue software 12. Pdf-filer skal åbnes med Adobe Reader 13. Når jeg får rogueware på computeren, skal jeg afbryde netforbindelsen 14. Når min firewall spørger, om jeg vil acceptere, at en fil køres, siger jeg altid ja 15. Fildeling er en stor kilde til malware på computeren 16. En langsom computer er ofte følgen af konfliktende software 17. On demand scanning betyder blot, at man manuelt starter en scanning 18. Cloud-baserede sikkerhedsprogrammer er fri for konflikter med andet software 19. Til at fjerne rootkits kan man benytte PC Decrapifire 20. I karantæne-området i dit antivirusprogram kan malware stadig skade din pc De rigtige svar findes nederst på siden her, men snyd nu ikke. Prøv at besvare dem før du ser resultaterne. Som nævnt så er dette sidste del af mit sikkerhedskursus, og vi har kun været omkring det væsentlige, men har du fulgt kurset fra første del, så har du nu en basal viden, der vil kunne sikre dig en hurtig og sikker computer i årevis. Grundlæggende viden omkring computersikkerhed er alfa og omega, når du problemløst vil have et godt liv sammen med pc en. Det kan sagtens lade sig gøre. Med en god sikkerhedspakke får du ikke malware på computeren. Selv mangen en ekspert har ikke grundlæggende viden, og giver ofte mere vildledning end vejledning. Jeg siger ikke, at vi alle sammen skal være eksperter, men det er altså et problem, når man vejleder andre, og vejledningen er mangelfuld eller direkte forkert. Det er her, det ofte bliver til vildledning.

2 Vi har i de foregående dele beskæftiget os med flere features, som findes i dit antivirusprogram herunder HIPS og behavior blokering. Flere programmer har endnu en lille ekstrasikkerhed, som hedder heuristic detection (eller på dansk heuristisk registrering). Jeg bruger fremover den engelske betegnelse, da den benyttes overalt. Jeg skal prøve, at forklare kort, så du ikke mister interessen undervejs. Heuristic detection Dit antivirus kigger på hver en fil der kommer ind i din computer. Hvordan ser den ud? Har den nogle karakteristika som ses på kendt malware? Den vurdering kan tage lidt tid og derfor langsomgøre computeren en smule. Sådan var det i hvert fald tidligere, men med de nye gode sikkerhedspakker er det ved at være et levn fra fortiden. Heuristic detection giver ekstra sikkerhed og ekstra usikkerhed. Hvordan skal det forstås? Jo, grundlæggende er det en god ting, at hver fil bliver set efter i sømmene og sat i karantæne, hvis den har struktur som en malwarefil. Problemet er, at heuristic detection kan tage fejl, og gør det. Dette øger muligheden for det problem vi kalder falske positiver (false positives). Det sker, når en fil bliver sendt i karantæne, uden at den i virkeligheden er malware, men derimod tilhører et legalt program. Muligvis har filen også fået et trojaner-navn. Det gør situationen endnu værre, for hvad gør du? Sandsynligvis som 9 ud af 10: Sletter filen. Nu kører dit fine legale software ikke længere. Rigtig mange computerbrugere er alt for hurtig til at slette filer fra karantæne-området i antivirusprogrammet. Så mange at det virkeligt er et problem. Du skal ikke slette fra karantæne, før der er gået 14 dage, med mindre du absolut ikke er i tvivl om at filen er malware. Jeg ser det ene program efter det andet blive nedlagt, fordi brugeren absolut skal fjerne filer fra karantæne hurtigst muligt. Når en fil ligger i karantæne er den indkapslet, og kan ikke gøre skade på computeren. Scareware Jeg har tidligere lovet at fortælle lidt om scareware. Oversat til dansk betyder det skræmmesoftware, hvilket vil sige software der skræmmer dig, og får dig til at gøre visse ting, du ikke burde gøre, f.eks overføre en sum penge til en bestemt konto i langt-bort-istan. Ja, sig nu ikke at det kunne aldrig falde dig ind. Vi har set eksempler på både bankfolk og it-uddannede, som er røget i fælden. Et rigtig godt eksempel er politi-virusen (også kendt som Ukash-virus eller Reveton) som har hærget herhjemme og i udlandet i hele 2012, og som åbenbart fortsætter i Har man haft det djævelskab på computeren, vil jeg anbefale en formatering, selv om det umiddelbart ser ud til, at den kan fjernes. Der efterlades altid rester. Årsagen skyldes at du kører med for dårligt sikkerhed, og/eller at dine tredjepartsprogrammer (Java, Adobe Reader, Flash) enten ikke har været opdateret, eller at din computer har forældede udgaver af de nævnte programmer liggende. Det er ikke nok at opdatere. Ældre versioner skal fjernes helt.

3 Scareware-programmer kan have et flot og professionelt design, men der skjuler sig en skurk bag facaden. Du bør i den forbindelse huske på, at en samlet god sikkerhedspakke + nogle gode DNS er aldrig vil tillade at du downloader den slags software. God sikkerhed skal simpelthen stoppe den slags i opløbet, og gør det. I USA er Symantec blevet sagsøgt, anklaget for at tre af deres produkter, Norton Utilities, PC Tools Registry Mechanic og PC Tools Performance Toolkit software, kommer med misvisende informationer om ydelsen og sikkerheden på ens pc. Symantec hører til blandt verdens største softwareproducenter, og er specielt kendte for deres sikkerhedsprodukter. Det er derfor sjældent, at de sættes i forbindelse med de mange scarewareprodukter, som kun har til formål at skræmme brugerne til, at købe noget software de ikke har brug for, og som slet ikke virker efter hensigten. Advokatfirmaet Edelson McGuire LLP, der fører sagen, har testet en lang række af Symantecs produkter, men har kun fundet at de tre nævnte produkter har scareware lignende funktionalitet. Scareware og rogueware er i meget nær familie med hinanden. Scareware er skræmme-software, hvor rogueware også kan være andet, f.eks. et fake defragmenteringsprogram, en fake regcleaner eller endda et fake fotoredigeringsprogram. Du kan læse mere om rogueware i del 2 af sikkerhedskurset: Gør din Adobe Reader mere sikker Her på falderebet vil jeg give dig et lille trick til at gøre din Adobe Reader lidt mere sikker, og så uden at det vil give dig yderligere problemer.

4 Som standard er sandkassebeskyttelsen i Adobe Reader sat til Fra hvilket ikke er helt tilstrækkeligt. Du kan sagtens ændre indstillingen til Alle filer ved at flytte fluebenet fra Fra til Alle filer. Det er ikke svært, at øge sikkerheden væsentligt. 1. Åbn Adobe Reader 2. Klik på Rediger i menulinien 3. Klik på Sikkerhed (udvidet) 4. Sæt flueben i Alle filer 5. Klik OK Desværre har Mac-brugerne ikke den mulighed. Tak for tippet siger jeg til min kollega Corrine MVP Microsoft Svar på spørgsmålene øverst 1. Nej. Alle producenter benytter sig nu af et fælles anti- virus/spyware 2. Ja. Helt op til 13 mdr. efter 3. Nej. Det er gratis 4. Nej. Den skal i karantæne. Det kunne jo være en falsk positiv 5. Nej. Er man klar over at det drejer sig om en spam-mail, skal den ikke åbnes 6. Ja 7. Ja 8. Ja 9. Ja 10. Nej. Der skal blot ændres et par tal på din computer 11. Ja 12. Nej. Der findes andet software end Adobe Reader, som også kan åbne pdf-filer 13. Ja 14. Nej 15. Ja 16. Ja 17. Ja 18. Nej 19. Nej 20. Nej

5 Evaluering Jeg har aldrig forstået, hvorfor computerbrugerne vil have malware på deres computer. Jeg forstår det simpelthen ikke. Er det bedre at have noget gratis med store problemer til følge, end en god sikkerhedspakke der koster, og aldrig giver dig problemer? De fleste vælger at ende i suppedasen den ene gang efter den anden, men forleden mødte jeg en gammel skolekammerat, som sagde til mig: Efter at du har vist mig vejen til en ordentlig sikkerhedspakke, får jeg aldrig mere alverdens djævelskab på min computer, så mange tak. Den slags varmer hos mig. Så har det hele ikke været forgæves. Hvad med dig? Er du med på holdet? Jeg vil sige dig tak, fordi du fulgte mit sikkerhedskursus. På et tidspunkt her i 2013 vil der komme en lille opfølgning, hvis min kræftsygdom ikke vil noget andet.

Sikkerhedskursus del 8

Sikkerhedskursus del 8 Sikkerhedskursus del 8 I del 8 har vi mange ting på programmet. Overskriften er Hvad er de største sikkerhedsproblemer i dag? Lad mig først slå fast: Ingen behøver i dag at få malware ind på deres computer.

Læs mere

Malwarebytes Guide AF VK DATA APS. VK DATA APS Bønderbyvej 21, 6270 Tønder

Malwarebytes Guide AF VK DATA APS. VK DATA APS Bønderbyvej 21, 6270 Tønder 2016 Malwarebytes Guide AF VK DATA APS VK DATA APS Bønderbyvej 21, 6270 Tønder Indhold Om Malwarebytes Anti-Malware... 2 Download Malwarebytes... 3 Installere Malwarebytes... 4 Scan og fjern trusler med

Læs mere

Sikkerhedskursus del 4. (opdateret 01.07.2013)

Sikkerhedskursus del 4. (opdateret 01.07.2013) Sikkerhedskursus del 4. (opdateret 01.07.2013) Din computersikkerhed består ikke kun af et antivirusprogram I del 4 skal vi finde en sikkerhedspakke, der passer til dig. Ikke et antivirus, men en samlet

Læs mere

Sikkerhedskursus del 9

Sikkerhedskursus del 9 Sikkerhedskursus del 9 I del 8 havde vi mange ting på programmet. Det har vi sandelig også i del 9, som er næstsidste del af mit samlede kursus på i alt ti dele. Del 9: 1. Hjælp! Min bankkonto er på vej

Læs mere

Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015

Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015 Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015 Jeg logger ind med bruger-id og nøglekort og får at vide, at der ikke er nogen sager i DLR Der er logget ind med forkert NemID. Vi oplever mange henvendelser,

Læs mere

Malwarebytes en guide. Hanne B. Stegemüller 9. juni 2015

Malwarebytes en guide. Hanne B. Stegemüller 9. juni 2015 Malwarebytes en guide Hanne B. Stegemüller 9. juni 2015 Hvad kan/gør Malwarebytes? Malwarebytes Anti-Malware er ikke et traditionelt antivirusprogram til bekæmpelse af traditionelle virusinfektioner og

Læs mere

Secunia PSI 3.0. Hanne B. Stegemüller 14. juni 2015

Secunia PSI 3.0. Hanne B. Stegemüller 14. juni 2015 Secunia PSI 3.0 Hanne B. Stegemüller 14. juni 2015 2 Hvad gør Secunia PSI? Danske PSI står for Personal Software Inspector. Det vil sige, at programmet holder øje med om din software er opdateret. Du slipper

Læs mere

Indhold. Hvordan skaffes programmet. 1 af 13. AVG Antivirus

Indhold. Hvordan skaffes programmet. 1 af 13. AVG Antivirus 1 af 13 AVG Antivirus Indhold Indhold...1 Hvordan skaffes programmet...1 Sådan bruger du AVG...6 Control Center...6 Check for Updates....7 Test Center...8 Scan Computer...8 Scan Selected Areas...9 Test

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

Eksempler på de mest almindelige Firewall programmer: Norton Internet Security, ZoneAlarm, PC-Cillin.

Eksempler på de mest almindelige Firewall programmer: Norton Internet Security, ZoneAlarm, PC-Cillin. Velkommen Når De har valgt at sikre Dem imod virus og uautoriseret brug af Deres computer, skal De sørge for, at der IKKE findes andre sikkerhedsprodukter med samme funktion installeret i forvejen. Det

Læs mere

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 af Anette Behrendt Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt. NB. Du kan aktivere links, ved at klikke på den tynde streg, så bliver du ført

Læs mere

Installér din Officepakke 2013

Installér din Officepakke 2013 Vær opmærksom på der godt kan forekomme andre billeder end dem som er illustreret. Dette er grundet ændringer fra microsoft. Blandt andet bliver SkyDrive ændret til OneDrive. Er du i tvivl om noget kan

Læs mere

5 TRIN TIL FORBEDRING AF DIT FOKUS

5 TRIN TIL FORBEDRING AF DIT FOKUS 5 TRIN TIL FORBEDRING AF DIT FOKUS Indledning Tak fordi du har valg at downloade guiden 5 trin til forbedring af dit fokus. Jeg går ud fra, at du har downloadet denne guide, fordi du har et ønske om at

Læs mere

PiO Evaluering Foredrag Photoshop d. 4/2 2016. PiO Evaluering Foredrag Photoshop d. 4/2 2016

PiO Evaluering Foredrag Photoshop d. 4/2 2016. PiO Evaluering Foredrag Photoshop d. 4/2 2016 11 svar Se alle svar Offentliggør analyse pnh@prosaiodense.dk Rediger denne formular Oversigt PiO Evaluering Foredrag Photoshop d. 4/2 2016 PiO Evaluering Foredrag Photoshop d. 4/2 2016 Din mening om foredraget

Læs mere

Eksempler på de mest almindelige Firewall programmer: Norton Internet Security, ZoneAlarm, PC-Cillin.

Eksempler på de mest almindelige Firewall programmer: Norton Internet Security, ZoneAlarm, PC-Cillin. Velkommen Når De har valgt at sikre Dem imod virus og uautoriseret brug af Deres computer, skal De sørge for, at der IKKE findes andre sikkerhedsprodukter med samme funktion installeret i forvejen. Det

Læs mere

Outlook 2010 Exchange-opsætning

Outlook 2010 Exchange-opsætning Manuel på Exchange 2010 (mailcloud.dk) Indledning Beskrivelse Med denne vejledning har du mulighed for manuelt at opsætte din Exchange konto i Outlook. Der tages udgangspunkt i at du allerede har Outlook

Læs mere

Administrator - installation og brug i Windows

Administrator - installation og brug i Windows 1 Administrator - installation og brug i Windows Grundforfattet af Allan, OZ1DIS, redigeret/udgivet af Palle, OZ6YM Det her beskrevne er IKKE noget nyt, og har været gældende siden Windows NT og version

Læs mere

Påkrævede ændringer til mailklient I forbindelse med omlægning af Nordby antenneforenings mailserver 2013.

Påkrævede ændringer til mailklient I forbindelse med omlægning af Nordby antenneforenings mailserver 2013. Påkrævede ændringer til mailklient I forbindelse med omlægning af Nordby antenneforenings mailserver 2013. 1 Versions historie... 2 2 Ny mailserver, hvorfor?... 2 3 Hvad betyder en ny mailserver egentligt?...

Læs mere

Brugermanual til Assignment Hand In

Brugermanual til Assignment Hand In Brugermanual til Assignment Hand In Indhold: Undervisere:... 2 Hvor finder jeg Assignment hand in?... 2 Opret en opgave... 3 Slet en opgave... 4 Rediger en opgave... 4 Hvor finder jeg de afleverede filer?...

Læs mere

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Indhold F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Indhold Kapitel 1: Introduktion...3 1.1 Administrer abonnement...4 1.2 Hvordan sikrer jeg, at min computer er beskyttet...4 1.2.1

Læs mere

Sådan bør Løsningscenter se ud ingen advarsler alt er slået til. (klik på flaget nederst til højre på skærmen)

Sådan bør Løsningscenter se ud ingen advarsler alt er slået til. (klik på flaget nederst til højre på skærmen) Sådan bør Løsningscenter se ud ingen advarsler alt er slået til. (klik på flaget nederst til højre på skærmen) De væsentligste sikkerhedstiltag: Windows Update skal være slået til (hvis det ikke er advarer

Læs mere

IT kriminelle bruger mange metoder: Virus små programmer der kan ødelægge computerens styresystem, data og programmer Crimeware som regel trojanske

IT kriminelle bruger mange metoder: Virus små programmer der kan ødelægge computerens styresystem, data og programmer Crimeware som regel trojanske IT kriminelle bruger mange metoder: Virus små programmer der kan ødelægge computerens styresystem, data og programmer Crimeware som regel trojanske heste som aflæser tastatur eller skærmen for at aflæse

Læs mere

Opsætning Norman Security Suite

Opsætning Norman Security Suite Opsætning Norman Security Suite Velkommen Når De har valgt at sikre Dem imod virus og uautoriseret brug af Deres computer med Norman Security Suite, skal De sørge for, at der IKKE findes andre sikkerhedsprodukter

Læs mere

VPN adgang. Denne vejledning gælder brugere i LF, SEGES samt virksomheder, der får IT ydelser leveret fra SEGES IT Services

VPN adgang. Denne vejledning gælder brugere i LF, SEGES samt virksomheder, der får IT ydelser leveret fra SEGES IT Services VPN adgang Denne vejledning gælder brugere i LF, SEGES samt virksomheder, der får IT ydelser leveret fra SEGES IT Services Hvad er VPN? VPN giver mulighed for at starte en forbindelse til virksomhedens

Læs mere

Adobe Elements Lektion 2

Adobe Elements Lektion 2 Adobe Elements Lektion 2 Så er det igen tid til at lege lidt med billeder. Jeg går ud fra, at du nu har fået opsat Elements efter de anvisninger du fik i sidste lektion. Start Elements op Gå ind i Edit

Læs mere

Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne

Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne Windows XP Det gode gamle langtidsholdbare system Vi kender det og har vænnet os til det Det

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE DEL DET HELE I denne artikelserie lærer du de bedste og letteste metoder til at dele filer, printere og internetforbindelse med andre både på dit netværk i hjemmet og via internettet. Del filer i hjemmet

Læs mere

PLANLÆG, SAMMENSÆT OG DEL UNDERVISNINGSMATERIALE. Fremtidens løsning til distribution af digitalt undervisningsmateriale

PLANLÆG, SAMMENSÆT OG DEL UNDERVISNINGSMATERIALE. Fremtidens løsning til distribution af digitalt undervisningsmateriale PLANLÆG, SAMMENSÆT OG DEL UNDERVISNINGSMATERIALE Fremtidens løsning til distribution af digitalt undervisningsmateriale DE VIGTIGSTE SPØRGSMÅL INDEN VI STARTER HVAD ER ET FORLØB I MEEBOOK? Et forløb er

Læs mere

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university.

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. Interviewer: I Respondent: MJ

Læs mere

Installation og administration af MarvinSketch. Anders Almlund Osted, Køge Gymnasium

Installation og administration af MarvinSketch. Anders Almlund Osted, Køge Gymnasium Installation og administration af MarvinSketch Anders Almlund Osted, Køge Gymnasium September 2015 1 Indholdsfortegnelse Administration af programmet... 3 Registrering... 3 Ansøg om undervisningslicens...

Læs mere

Modul 8: Clouds (Lagring af filer)

Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Del I Christoph Schepers Studieskolen 8/2012 Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Installer Dropbox (punkt 1-3).. 3 Åbn Dropbox

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Kapitel 1: Introduktion...3

Kapitel 1: Introduktion...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 Indhold 2 Indhold Kapitel 1: Introduktion...3 1.1 Hvad du skal gøre efter installationen...4 1.1.1 Administrer abonnement...4 1.1.2 Åbne produktet...4 1.2 Hvordan sikrer

Læs mere

Opstartsvejledning til ipad. Tinderhøj Skole

Opstartsvejledning til ipad. Tinderhøj Skole Opstartsvejledning til ipad Tinderhøj Skole Den første skærm når du starter din ipad Sæt fingeren på pilen og træk den til højre. Vælg sprog En ipad kommer med mulighed for at vælge mange forskellige sprog.

Læs mere

Kom godt i gang med OneDrive

Kom godt i gang med OneDrive Kom godt i gang med OneDrive Office365 er en mulighed for lærere og elever at bruge en office-pakke på egne enheder - man kan downloade det til brug på pc - mac - tablets og smartphones, i alt op til 5

Læs mere

Sådan bruger du Spor. Schultz

Sådan bruger du Spor. Schultz Sådan bruger du Spor Schultz Hvad kan jeg bruge Spor til? Spor hjælper dig, når du skal vælge uddannelse og job. Først skal du svare på, hvad du vil, og hvad du kan. Resultatet er en liste med job, der

Læs mere

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 2 af 13 Indholdsfortegnelse Vær opmærksom på:... 2 1. Sådan downlåner du en netlydbog fra netlydbog.dk... 3

Læs mere

// Mamut Business Software Installationsguide: Basis

// Mamut Business Software Installationsguide: Basis // Mamut Business Software Installationsguide: Basis Introduktion Indhold Denne guide forenkler installationen og førstegangsopstarten af Mamut Business Software. Hovedfokus i denne guide er enkeltbrugerinstallationer.

Læs mere

Sådan laver du en film (VIDEO)

Sådan laver du en film (VIDEO) QUICK GUIDE Sådan laver du en film (VIDEO) En trinvis guide til nogle af de værktøjer, der er nødvendige for at lave en digital fortælling 1. Sådan skaber du en digital fortælling For at skabe en digital

Læs mere

Her ser i hvorledes man nemt kan installere en række nyttige programmer, uden at få andet end selv programmet installeret. på WWW.NINITE.

Her ser i hvorledes man nemt kan installere en række nyttige programmer, uden at få andet end selv programmet installeret. på WWW.NINITE. Når man nu har en frisk ny Windows installation, så gælder det om at tilpasse den så den er brugbar men også at få de hjælpe of vedligeholdes programmer som gør maskinen kan sikres mod diverse malware

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

UnderviserNet. Vejledning til. DOF Data 2010 Side 1

UnderviserNet. Vejledning til. DOF Data 2010 Side 1 Vejledning til DOF Data 2010 Side 1 Hvad er? er er et web-baseret net udviklet til det administrative system DoCAS, hvor du som underviser, foredragsholder eller andet kan få adgang til data vedrørende

Læs mere

Installationsvejledning for CAB Service Platform med CABInstall

Installationsvejledning for CAB Service Platform med CABInstall Installationsvejledning for CAB Service Platform med CABInstall Innehåll INDLEDNING... 2 INSTALLATION... 3 AVANCERET INSTALLATION... 10 YDERLIGERE INFORMATION... 11 Proxy... 11 Side 1 af 12 Indledning

Læs mere

Velkommen til 4. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 4. omgang af IT for let øvede Velkommen til 4. omgang af IT for let øvede I dag NemId, E-boks, borger.dk Hjemmeopgave 3 Pause Internet Hjemmeopgave 3 I har vel læst Komputer for Alles modul 27 om filer og mapper? Og et par af de andre

Læs mere

AUREM HØRECENTER. NØRREGADE 31 9000 AALBORG 65742001 WWW.AUREM.DK. En unik guide til at Få bedre hørelse. "når din hørelse er vigtig"

AUREM HØRECENTER. NØRREGADE 31 9000 AALBORG 65742001 WWW.AUREM.DK. En unik guide til at Få bedre hørelse. når din hørelse er vigtig 2016-2017 1. udgave Aurem AUREM HØRECENTER. NØRREGADE 31 9000 AALBORG 65742001 WWW.AUREM.DK En unik guide til at Få bedre hørelse "når din hørelse er vigtig" ET HØRETAB KAN VÆRE MERE SYNLIGT END ET HØREAPPARAT!

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER.

VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER. VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER. HARDDISKEN Harddisken er den enhed der bruges til at lagre operativsystemet (Windows), programmer og egne filer i din computer. Egne filer kan være dokumenter,

Læs mere

Indhold. Vejledning til import af regneark til Outlook 2010

Indhold. Vejledning til import af regneark til Outlook 2010 Indhold Moderniseringsstyrelsens regneark med lønkørslerne hentes... 2 Trinvis indlæsning af regneark i Outlook 2010... 2 Aktiver importfunktion... 2 Udpeg Excel-ark... 4 Importér aftaler... 6 Afslutning...

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Sådan bruger man CCleaner

Sådan bruger man CCleaner Sådan bruger man CCleaner CCleaner er et gratis program, der kan bruges til oprydning på computere. F.eks. efterlader enhver søgning på internettet en midlertidig fil på computeren, og ved afinstallation

Læs mere

Vejledning i opbygning af Tillidszonen

Vejledning i opbygning af Tillidszonen Vejledning i opbygning af Tillidszonen Vejledning til FOAs lokale afdelinger i opbygningen af deres del af Tillidszonen FOA Fag og Arbejde Januar 2006 1 Indholdsfortegnelse Forbunds- og afdelingsdel...3

Læs mere

Kort introduktion til e-boks

Kort introduktion til e-boks Kort introduktion til e-boks Fra november 2005 vil alle statsansatte modtage deres lønseddel i e-boks. Alle danskere kan gratis anvende e-boks. Vi anbefaler, at du benytter en digital signatur til at logge

Læs mere

Se bagsiden af pakken for hurtig installation

Se bagsiden af pakken for hurtig installation TM Norton AntiVirus Online Brugervejledning Se bagsiden af pakken for hurtig installation Det er vigtigt at tage hensyn til miljøet. Symantec har fjernet omslaget til denne vejledning, for at mindske sine

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Netkalenderen.dk. Vejledning. - til din private kalender på Internettet.

Netkalenderen.dk. Vejledning. - til din private kalender på Internettet. Netkalenderen.dk Vejledning - til din private kalender på Internettet. bjornhart IT 02-03-2011 Forord... 3 Ved PC brug... 4 Overblik... 4 Knapper... 5 Planlæggeren... 6 Aftaler... 7 Opret Almindelige datoer...

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Christoph Schepers Indhold I Ret opgaver i Word Markér fejl i farver (nemt og hurtigt).. Brug Words egne retteværktøjer:

Læs mere

Se bagsiden af pakken for hurtig installation

Se bagsiden af pakken for hurtig installation Brugervejledning Se bagsiden af pakken for hurtig installation Det er vigtigt at tage hensyn til miljøet. Symantec har fjernet omslaget til denne vejledning, for at mindske sine produkters miljømæssige

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

En introduktion til. IT-sikkerhed 16-12-2015

En introduktion til. IT-sikkerhed 16-12-2015 En introduktion til 16-12-2015 1 En rettesnor for din brug af IT I Dansk Supermarked Group forventer vi, at du er orienteret om, hvordan du skal bruge IT, når du er ansat hos os. I denne guide kan du læse

Læs mere

Manual for installering og brug af Ad-aware SE Personal Edition version 1.05 af Anette B. Overgaard. Maj 2005

Manual for installering og brug af Ad-aware SE Personal Edition version 1.05 af Anette B. Overgaard. Maj 2005 Manual for installering og brug af Ad-aware SE Personal Edition version 1.05 af Anette B. Overgaard. Maj 2005 1. Følg linket til Lavasoft her for at installere programmet Ad-aware SE. I skrivende stund

Læs mere

Velkommen til 5. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 5. omgang af IT for let øvede Velkommen til 5. omgang af IT for let øvede I dag Hjemmeopgave 4 Internet Hjemmeopgave 4 Internet Kablede forbindelser og trådløse forbindelser. Både ude i verden og inde hos jer selv Internet Internetadresser

Læs mere

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016

DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016 www.taarnbybib.dk DIGITAL LÆRING - KURSER FORÅR 2016 TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKER VELKOMMEN TIL TÅRNBY KOMMUNEBIBLIOTEKERS KURSER 2 Vil du gerne lære om det nye Windows styresystem, se hvad en 3D-printer

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Computer og print ved skriftlige prøver på Laursens Realskole

Computer og print ved skriftlige prøver på Laursens Realskole Forudsætninger for at anvende it til prøverne: 1. Ved nogle skriftlige prøver er det tilladt at bruge it-udstyr. It-udstyr betyder en computer + en smartphone og/eller en tablet. FLY-funktionen SKAL være

Læs mere

Norton 360 Online Brugerhåndbog

Norton 360 Online Brugerhåndbog Brugerhåndbog Norton 360 Online Brugerhåndbog Dokumentationsversion 2.0 Copyright 2008 Symantec Corporation. Alle rettigheder forbeholdes. Softwaren, der gives i licens, og dokumentationen anses for at

Læs mere

Tag bedre billeder af dine. med disse 3 super nemme tricks

Tag bedre billeder af dine. med disse 3 super nemme tricks Tag bedre billeder af dine børn med disse 3 super nemme tricks Kender du det? Mini er simpelthen så charmerende at du slet ikke kan modstå at prøve at fange øjeblikket? Men når du ser billedet tænker du

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Test-designer: Uddybende vejledning. 2. udgave 18-09-2012

Test-designer: Uddybende vejledning. 2. udgave 18-09-2012 Test-designer: Uddybende vejledning 2. udgave 18-09-2012 Indledning Traditionelle E-læringskurser tager lang tid at udvikle - ofte omkring et år. Nu kan E-læring udvikles i løbet af nogle få arbejdsdage

Læs mere

O Guide til it-sikkerhed

O Guide til it-sikkerhed It-kriminalitet O Guide til it-sikkerhed Hvad din virksomhed bør vide om it-kriminalitet, og hvordan du kan forebygge det codan.dk 2 Forord 3 o Er I ordentligt sikret mod it-kriminalitet? Mange virksomheder

Læs mere

Sikkerhed. Brugervejledning

Sikkerhed. Brugervejledning Sikkerhed Brugervejledning Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft og Windows er amerikanskregistrerede varemærker tilhørende Microsoft Corporation. Oplysningerne i dette dokument

Læs mere

Installationsvejledning til ectrl

Installationsvejledning til ectrl Installationsvejledning til ectrl Følgende vejledning viser installationen på en computer med Windows 7. Den kan variere en smule fra computer til computer og kan se anderledes ud med andre styresystemer,

Læs mere

Opret en bruger, der kan hente gratis programmer fra Autodesk

Opret en bruger, der kan hente gratis programmer fra Autodesk Autodesk produkter til studerende VIGTIG! VIGTIG! VIGTIG! Senere i denne vejledning skal du oprette dig som bruger hos Autodesk. Når du gør dette, SKAL DU IKKE (!) BENYTTE EN ELLER ANDEN PRIVAT E-MAIL

Læs mere

Brug af MeOS til VTR-løb (baseret på version 3.2 af MeOS med support for dansk sprog)

Brug af MeOS til VTR-løb (baseret på version 3.2 af MeOS med support for dansk sprog) Brug af MeOS til VTR-løb (baseret på version 3.2 af MeOS med support for dansk sprog) MeOS er af Østkredsen udvalgt som alternativ til SportIdent-programmerne (OE2003 / OE2010) se Østkredsens hjemmeside.

Læs mere

guide til it-sikkerhed

guide til it-sikkerhed Codans guide til it-sikkerhed Hvad du som virksomhed bør vide om it-kriminalitet og hvordan du kan forebygge det Indhold Side 3...Forord Side 4...Virksomhedernes tanker om it-kriminalitet Side 5...Sådan

Læs mere

The Nielsen Company. Arbejdstimer pr. uge Absolutte tal/lodret %-beregning. Microsoft. Behovsanalyse blandt PC brugere. Online Uge 45-46 2008

The Nielsen Company. Arbejdstimer pr. uge Absolutte tal/lodret %-beregning. Microsoft. Behovsanalyse blandt PC brugere. Online Uge 45-46 2008 Sp.01 Hvor mange timer arbejder du ca. om ugen? Mindre end 25 timer Ca. 25 timer Mere end 25 timer Arbejder ikke fx. orlov, barsel, pensioneret m.m. Arbejdstimer pr. uge Absolutte tal/lodret %-beregning

Læs mere

Side 1 af 17. Læs hele vejledningen / manualen igennem inden du installere og bruger programmet

Side 1 af 17. Læs hele vejledningen / manualen igennem inden du installere og bruger programmet Side 1 af 17 Indledning Læs hele vejledningen / manualen igennem inden du installere og bruger programmet og Velkommen til denne vejledning i brug af CCleaners grundlæggende funktioner. Ved almindelig

Læs mere

Men det er da et nydeligt objektiv, ik?

Men det er da et nydeligt objektiv, ik? Generelt indtryk Macro Takumar 50mm f/4 blev produceret fra 1964, og blev i 1966 afløst af en redesignet udgave. Afløseren (Super Macro Takumar 50mm f/4) blev i 1971 jo afløst af Super-Multi-Coated Macro

Læs mere

BIT-evaluering efteråret 2013

BIT-evaluering efteråret 2013 BIT-evaluering efteråret 13 Spørgeskemaundersøgelsen Som en del af BIT-projektet på Randers HF & VUC har vi bedt de deltagende kursister om at besvare et spørgeskema, der blandt andet afdækker kursisternes:

Læs mere

Apotekets app Medicinhusker. Guide - version 2

Apotekets app Medicinhusker. Guide - version 2 Apotekets app Medicinhusker Guide - version 2 1 Om Medicinhusker App en kan hentes gratis til iphone og ipad i App Store og til Android smartphones i Google Play Butik. Det kræver ikke internetforbindelse

Læs mere

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene.

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Side 2 Indhold Side 3...Drop opsparingen og investér i stedet pengene Side 4...Hyppigst stillede

Læs mere

Hvad er SkyDrive Pro og hvordan bruges det?

Hvad er SkyDrive Pro og hvordan bruges det? Hvad er SkyDrive Pro og hvordan bruges det? Et SkyDrive Pro bibliotek kan anses som en brugers personlige drev i organisationens SharePoint Online (SPO) løsning. Når dokumenter gemmes på SkyDrive Pro er

Læs mere

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet?

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? FØR Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? Hvis nej - hvorfor ikke Jeg følte mig godt forberedt efter gennemgangen. Jeg kan ikke huske det, men jeg fandt først videoerne

Læs mere

1. Du bliver mødt af denne boks. Klik på Gem, og gem filen et sted hvor du kan finde den igen.

1. Du bliver mødt af denne boks. Klik på Gem, og gem filen et sted hvor du kan finde den igen. Ewido hed programmet tidligere, nu hedder det AVG Antispyware og er et program, som først og fremmest skal holde trojanske heste ude fra din maskine. Derudover, beskytter programmet dig mod en hel del

Læs mere

Manual til Vandværksløsninger

Manual til Vandværksløsninger Formularer Flytte- og måleraflæsning 1 Manual til Vandværksløsninger 8. Formularer Flytte- og måleraflæsning Formularer Flytte- og måleraflæsning 2 Sådan arbejder du med formularen Formularer er et modul,

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Procedure for evaluering

Procedure for evaluering Procedure for evaluering Evaluering af et undervisningsforløb indeholder tre elementer. Ved undervisningens start orienteres de studerende om indhold og mål for faget, og de har mulighed for at redegøre

Læs mere

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem Dette er en kort guide i anvendelsen af Dansk Førstehjælpsråd elektroniske bevissystem. Guiden viser og forklarer, hvordan du som instruktør og medlem af

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Velkommen til Audacity på Windows Vista og Windows 7

Velkommen til Audacity på Windows Vista og Windows 7 Velkommen til Audacity på Windows Vista og Windows 7 Jens Honoré 10 1 Indhold: Indledning... 3 Indspilning med ekstern mikrofon... 3 Indspilning fra computerens lydkort... 5 Hvis lydkortet ikke kan ses

Læs mere

Godt i gang. Jeg har fået min pc med udstyr udleveret, og jeg har skrevet under på, at jeg vil passe godt på udstyret

Godt i gang. Jeg har fået min pc med udstyr udleveret, og jeg har skrevet under på, at jeg vil passe godt på udstyret Godt i gang Jeg har fået min pc med udstyr udleveret, og jeg har skrevet under på, at jeg vil passe godt på udstyret Jeg ved, hvordan jeg tænder og slukker korrekt Jeg har fået et login og et password,

Læs mere

VEJLEDNING ITS365. Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC

VEJLEDNING ITS365. Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC VEJLEDNING ITS365 Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC Randers HF & VUC 2014 INDLEDNING Randers HF & VUC tilbyder alle kursister tilknyttet skolen en Office 365 løsning kaldet ITS365. Her

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Velkommen til 6. omgang

Velkommen til 6. omgang Velkommen til 6. omgang I dag Internet Hjemmeopgave 5 Mapper og filer Internet Vi så på faner sidst. og hurtigt på favoritter som ikke må forveksles med faner Favoritter Kan med fordel bruges til internetsider

Læs mere

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger Dato 15. marts 2016 Sagsbehandler Kim N. Eriksen Mail kine @vd.dk Telefon +45 2544 7014 Dokument 16/03534-1 Side 1 / 29 In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger 1. Introduktion

Læs mere

Installation af Elektronisk APV på flere PC er

Installation af Elektronisk APV på flere PC er Installation af Elektronisk APV på flere PC er Vejledning til installation af Elektronisk APV, når programmet skal installeres på flere PC er, der kobler sig op på en fælles server. 1 Installation af Elektronisk

Læs mere

Xdont version 14.1.0.X / Psykolog Rev: 26-06-2014

Xdont version 14.1.0.X / Psykolog Rev: 26-06-2014 Xdont version 14.1.0.X / Psykolog Rev: 26-06-2014 HUSK: at tage en ekstern sikkerhedskopi inden opdateringen igangsættes. at opdateringen altid skal køres fra hovedmaskinen/serveren. alle klientmaskiner

Læs mere

Administrator - installation og brug i Windows

Administrator - installation og brug i Windows 1 Administrator - installation og brug i Windows Det her beskrevne er IKKE noget nyt, og har været gældende siden Windows NT og version 2000, efterhånden 15-20 år eller mere. Denne artikel omhandler følgende

Læs mere

Gratis videosamtaler i superhøj kvalitet

Gratis videosamtaler i superhøj kvalitet NY OG SMARTERE UDGAVE AF SKYPE: Gratis videosamtaler i superhøj kvalitet SÅDAN! I denne artikel lærer du at oprette en Skype-konto, finde dine venner og starte en videosamtale. DET SKAL DU BRUGE Et webkamera

Læs mere