Selvstudium. Assertiv kommunikation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Selvstudium. Assertiv kommunikation"

Transkript

1 Selvstudium Assertiv kommunikation På engelsk betyder assertive oprindeligt påståelig. Assertiveness (dvs. påståelighed) blev lanceret som begreb i slutningen af 1960erne som led i kvindernes befrielsesbevægelse, Womans Lib, i USA og England. Assertiveness var værktøjet til at stå fast på egne rettigheder i kampen mod årtusinders patriarkalsk åg for nu at blive i tidsåndens sprog. I dag bruges begrebet assertiv til at karakterisere en ligeværdig holdning til andre mennesker. En holdning hvor du står ved dine egne synspunkter, holdninger, rettigheder og følelser i situationen uden at krænke andre. Den måde du kan påvirke adfærden i assertiv retning kalder vi: assertion. Når du er assertiv, kan du kontrollere din følelsesmæssige energi så den ikke styrer din adfærd på en negativ måde. Det betyder at du giver dig selv lov til at udtrykke meninger og følelser uden at være bange for at blive afvist eller imødegået. Det betyder også at du på en naturlig og ligeværdig måde står fast på og begrunder dine rettigheder, hvad enten det drejer sig om din ret til at være på en bestemt måde, at eje ting og udføre bestemte handlinger eller det drejer sig om rettigheder du har i kraft af dit job. Din selvtillid giver en personlig gennemslagskraft som igen styrker de positive følelser i situationen. Du er inde i en god cirkel. I bogen Hvordan man overvinder sig selv og yder sit bedste definerer psykologen Torben Hanson assertion på denne måde: 1 Assertion er ensbetydende med at handle i egen interesse, stå fast på sine holdninger og synspunkter uden unødig ængstelse, ubesværet at udtrykke ærlige følelser og udøve personlige rettigheder uden at krænke andres.

2 At handle i egen interesse betyder: At træffe personlige beslutninger, at tage initiativ, at sætte personlige mål, at arbejde for målene og at have tillid til sin egen bedømmelse. At stå fast på sine holdninger og synspunkter betyder: At kunne udtrykke og forsvare sine meninger, når man udsættes for kritik eller afvisning, at kunne sige nej og sætte begrænsninger for investering af ens tid og energi. Ubesværet at udtrykke ærlige følelser betyder: At kunne vise sine spontane følelser og vedgå dem, f.eks. vrede, kærlighed, glæde, sorg eller frygt, uden ubegrundet ængstelse eller nervøsitet. At udøve personlige rettigheder betyder: At man er i stand til som ægtefælle, medarbejder, forbruger eller borger at udtrykke og fastholde sine rettigheder. At undgå at krænke andres rettigheder betyder: At afholde sig fra urimelig kritik, at undgå sårende adfærd, trusler og manipulation og at kontrollere og dominere andre. Assertion eller assertiv kommunikation kan anvendes i en lang række situationer, som vi af den ene eller anden grund oplever som vanskelige. Hvilke situationer du finder vanskeligt at tackle, er et personligt spørgsmål. Vi ved bedst selv hvor vi skal "sætte ind", arbejde med personligheden, flytte grænser, sige til og fra eller løbe en risiko. Kort sagt: I de situationer hvor vi føler vores personlige grænser har en tendens til at vise sig. Vi går ind i situationer med forskellige forventninger når vi f.eks. skal: Stille krav Give udtryk for meninger Give kritik eller ros Give et afslag 2 Løse en konflikt Påpege problemer. I sådanne situationer opstår der fra tid til anden vanskeligheder, og vi kunne ofte have ønsket os et helt andet udfald af situationen end det vi rent faktisk opnåede.

3 Udfaldet af den givne situation kan ligge så langt fra de forventninger vi havde at vi undrer os over hvad der egentligt gik galt i situationen. Hvis der i gentagne situationer er langt fra forventning til resultat, er det nødvendigt at overveje hvad der gik galt. Vi gør os naturligvis en masse tanker når vi føler vi kom uhensigtsmæssigt eller uafklaret ud af en situation. Vi søger en forklaring på det resultat, vi opnåede. I samspil med andre mennesker er der en række årsager til at vi kan komme uhensigtsmæssig eller uafklaret ud af situationen. Disse kan groft kategoriseres således: Omstændigheder ved situationen. Omstændigheder ved modpartens måde at reagere på. Omstændigheder ved vores egen måde at reagere på. Forudsætningen for at være assertiv er at du finder de barrierer der kan begrænse dine handlemuligheder i situationen. Den assertive kommunikation hjælper os først og fremmest til at blive bevidste om og styre vores egen reaktionsmåde. Vores reaktionsmåde vil imidlertid også præge situationen og modpartens reaktionsmåde. Ligeværd og rettigheder Menneskesynet bag assertionstænkningen bygger på to grundlæggende principper om alle menneskers ligeværd og rettigheder. Ligeværd betyder ganske enkelt, at alle mennesker har samme værd uanset køn, nationalitet, religion, evner, udseende, indkomst osv. Derfor har alle mennesker uanset disse forskelle også de samme rettigheder. Mennesker er udrustet med tre typer rettigheder: 3 Menneskerettigheder har vi alene i kraft af at vi er mennesker: Universelle rettigheder for borgere i alle lande, nedfældet i FN s menneskerettighedserklæring fra Personlige rettigheder: Assertive rettigheder er knyttet til det sociale samspil med andre mennesker. De personlige rettigheder kan variere fra samfund til samfund:

4 F.eks. er den kriminelle lavalder 15 år og valgretsalderen 18 år i Danmark, og det adskiller os fra en lang række andre lande. Rollerettigheder: Knytter sig til vores forskellige roller i samfundet, f.eks. som leder, medarbejder, forælder, kunde, osv. Abstrakt og almenmenneskelig værdi I nogle af dagligdagens situationer er vi bevidst om vores roller, og rollerne er helt formaliserede. Det gælder f.eks. ansættelsesforhold hvor det gennem rollerne er det nøje fastlagt hvad vi kan forvente af hinanden (f.eks. beskrevet i ansættelseskontrakt, stillingsbeskrivelse og forretningsgang). I andre situationer er rollerne mere ubevidste og uformelle (f.eks. stjerne eller vandbærer), og forventningerne er tilsvarende diffuse (f.eks. loyalitet, samarbejdsevne, belønning). Rollen kan være med til at afstemme de forventninger vi har til hinanden. Rollen giver tryghed og letter samarbejdet hvis vi anerkender de rettigheder der er forbundet med rollen. Menneskerettigheder Retten til at eksistere som Personlige rettigheder Retten til at have og gøre som borger i bestemt samfund. Rollerettigheder Formelle og uformelle rettigheder i kraft af funktioner. Konkret og funktionsbestemt rettighed 4 Bevidstheden om rollerettigheder og rolleadfærd er vigtig for ikke at krænke andre menneskers selvværd og stolthed. I de tilfælde hvor vi ikke honorerer hinandens gensidige rolleforventninger (bevidst eller ubevidst), er der stor sandsynlighed for skuffelse, utilfredshed eller ligefrem konflikt.

5 Et eksempel: Du er leder af firmaets økonomiafdeling. På et møde hvor hele afdelingen er samlet i anden anledning, anfægter én af dine medarbejdere pludseligt din ret til at lede og fordele arbejdsopgaverne. Du reagerer aggressivt. Det her er ikke hvad du ventede. Det er dig der er leder her. Sådan er rollerne fordelt. Og du bliver såret og vred fordi din medarbejder ikke lever op til den rolleadfærd der er normal for en underordnet. Mødet ender i en konflikt. Til forskel fra de meget almenmenneskelige og abstrakt formulerede menneskerettigheder som knytter sig til at være menneske, er rollerettighederne snævert forbundet til de roller du varetager. Derfor fungerer rollerettighederne meget konkret og funktionsbestemt. De personlige rettigheder ligger mellem de abstrakte menneskerettigheder og de konkrete rollerettigheder. De personlige rettigheder fastlægger hvad du har lov til at have og lov til at gøre i et bestemt samfund. Uanset hvilke situationer du indgår i og hvilke funktioner du varetager, vil du have menneskerettigheder og personlige rettigheder. Rollerettighederne følger rollen og ikke dig. Netop fordi rollen er et funktionsbestemt reaktionsmønster, er det forholdsvis ufarligt at kritisere hinandens rolleadfærd. Naturligvis er der en sammenhæng mellem rolle og personlighed. Det er ikke blot muligt, men også ønskværdigt at farve rollerne med personlighed. En styret og bevidst udveksling mellem rolle og personlighed virker menneskelig og dejlig. Du giver noget af dig selv i jobbet, og det øger også andre menneskers åbenhed og velvilje. Rollen er ikke identisk med dig. Du bestemmer hvor meget du vil give af dig selv i den enkelte situation, og det er afgørende. En ustyret og ubevidst overskridelse af grænsen mellem rolle og personlighed giver konflikt fordi vi i disse tilfælde ikke formår at adskille rolle fra personlighed. F.eks. vil du i et sådant tilfælde opfatte en kritik af dit arbejde (rollen) som en kritik af dig som person, og det giver konflikt fordi følelserne befinder sig i personligheden. 5 Det er altså vigtigt at du får andre menneskers accept når du ønsker at diskutere deres holdninger, meninger, følelser eller andre elementer som knytter sig til personligheden og ikke til rollen.

6 Det kræver stor menneskelig indsigt at være f.eks. læge, præst, bankrådgiver eller politiker fordi disse professioner rådgiver på områder, som er delvis tabubelagte. I de nævnte tilfælde henholdsvis: Seksualitet og død, tro, privatøkonomi og overbevisning. Enhver bankrådgiver véd hvor svært det kan være at få lov til at lægge budget for kundernes privatøkonomi. Helt naturligt vil de fleste mennesker helst opretholde facaden. Kan jeg få dig til at blive i troen på at jeg tjener blot en smule mere end jeg reelt gør, redder det min prestige. De færreste kan lide at få smækket de nøgne og kompromitterende kendsgerninger på bordet det opleves som prestigetab. I disse tilfælde kan rollen bruges som et bevidst værn mod oplevelser og følelser du ikke ønsker at blive påvirket af, og på denne måde kan du objektivt holde dig til sagen, bruge argumenter og finde løsninger. Ved at bruge rollen bevidst kan den fungere som en del af vores psykiske forsvarssystem (rollebeskyttelse). Et ureflekteret forhold til rollen fører nemt til at rolle og personlighed opleves som identiske størrelser (rolleidentifikation). Omsorgs- og plejepersonale er typisk udsat for rolleidentifikation. Den kraftige eksponering af menneskelige følelser og behov på arbejdet kan være svær at fortrænge i fritiden. Nogle medarbejderne føler at de har svært ved at slappe af og at de mentalt set investerer flere ressourcer i arbejdet end de får igen. Disse medarbejdere oplever at arbejdet dræner dem for energi, og fænomenet udbrændthed er en realitet. Rolleinflation er et andet misforhold mellem rolle og personlighed. Fra at være en hensigtsmæssig adfærd i en bestemt situation gør jeg rollen til en del af min personlighed som legitimation for min opførsel i alle situationer. Hvis jeg f.eks. har en lederfunktion på min arbejdsplads og jeg ikke kan adskille denne rolle fra mit privatliv, vil jeg også lede og fordele opgaverne i familien og bruge min lederautoritet på en mere eller mindre god måde. Det er vigtigt at kunne bruge rollen konstruktivt og kende hinandens rollerettigheder, men det er lige så vigtigt at kunne adskille rollen fra sig selv. 6 Det er vigtigt at kende og bruge dine personlige rettigheder i dagligdagen især i tilspidsede situationer når der er mest brug for dem. Bruger du ikke dine rettigheder, kommer du til kort og mister indflydelse på situationen. Omvendt kan man sige at hvis du evner at handle assertivt, dvs. at fastholde og hævde dine egne rettigheder uden at

7 krænke andres vil du opdage en god cirkel, hvor du både opbygger din egen selvrespekt og vinder respekt fra omgivelserne. Du skal være opmærksom på at det forhold at rettighederne eksisterer, ikke i sig selv er en garanti for at andre mennesker vil respektere dem. Du må i visse sammenhænge kæmpe for at dine rettigheder bliver respekteret. At handle assertivt i samspillet med andre betyder bl.a.: At du tør sige din mening og stå fast på dine synspunkter, selvom de er i modstrid med andres. At du tør sige nej eller give et afslag uden at føle skyld eller få dårlig samvittighed. At du tør løbe en risiko, med mulighed for succes eller fiasko. At du påtager dig det fulde ansvar for dine handlinger. At du sikrer at andre også får mulighed for at udøve deres rettigheder. At handle assertivt betyder også at du i en meningsudveksling forsøger at holde dig til sagen. At du skelner mellem personen og personens rolle. Angriber du personen, vil den angrebne primært bruge sin energi på at forsvare sig i stedet for at lytte til indholdet af dine argumenter. Rolle Personlighed Konstruktivt fællesskab Rolle Personlighed 7 Det konstruktive fællesskab opstår mellem roller og invaderer ikke personligheder. I det konstruktive fællesskab kan man kritisere åbent og funktionelt, fordi man fokuserer på sagen og forholder sig til roller og ikke til personer. Hvis man bliver

8 usaglig/personlig i kritikken, opløses det konstruktive fællesskab. Assertiv adfærd styrer kommunikationen i det konstruktive fællesskab Du skal være opmærksom på at med rettigheder følger også pligter og ansvar. På samme måde som du har rettigheder, har du også pligter: Pligten til at sikre at andre også får mulighed for at fastholde deres rettigheder. Det kræver, at du engagerer dig i dine medmennesker og involverer dig i deres situation; er lydhør over for deres argumenter. Du har ret og pligt til: At sige din mening. At give udtryk for behov og ønsker. At give ros, kritik og afslag. Lytte aktivt til andre når de siger deres mening. Vise engagement når andre mennesker udtrykker deres behov og ønsker. At begrunde og argumentere. Engagere og involvere dig. Lever vi ikke op til dette ansvar, vil vores omgivelser have meget svært ved at respektere vores rettigheder. Vi har retten til at begå fejl, men er også forpligtede til at påtage os ansvaret, ligesom vi ikke kan blive ved med at begå den samme fejl. 8

9 Tre typer adfærd Når du er assertiv, kan du kontrollere din følelsesmæssige energi så den ikke styrer din adfærd på en negativ måde. Det betyder at du giver dig selv lov til at udtrykke meninger og følelser uden at være bange for at blive afvist eller imødegået. Aggressiv adfærd Assertiv adfærd Submissiv adfærd Aggressiv adfærd: Fastholder egne rettigheder uden at respektere andres Submissiv adfærd: Respekterer andres rettigheder uden at fastholde egne Assertiv adfærd: Fastholder egne rettigheder og respekterer samtidig andres Den submissive adfærd er underlegen i kommunikationen. Personer med en submissiv adfærd frafalder deres egne rettigheder, synspunkter og holdninger for at indordne sig under andres. Submissive personer giver ikke ærligt udtryk for tanker og følelser fordi de er tynget af følelser som frygt, angst og utilstrækkelighed. De er bange for at blive svigtet og afvist, og derfor er den submissive adfærd undskyldende og selvudslettende. Den aggressive adfærd dominerer kommunikationen for at fastholde egne rettigheder, synspunkter, holdninger, følelser og grænser for enhver pris. Personer med en aggressiv adfærd argumenterer ikke, og de postulerer deres rettigheder. Aggressiv adfærd er udtryk for mangel på social kompetence, og adfærden virker derfor konfliktsøgende. 9

10 Assertiv adfærd Fastholder egne rettigheder og respekterer andres meninger og rettigheder Følelserne minimeres i belastede situationer. Personen forsøger at få kontrol over situationen ved at styre sine følelser. Følelseslinje Følelserne maksimeres i belastede situationer fordi personen er uden kontrol over situationen. Personen lader sig ubevidst styre af følelserne. Submissiv adfærd Fælles for personer med en aggressiv eller submissiv adfærd er at deres følelser maksimeres i belastede situationer fordi de ikke kan beherske sig, og derfor er de uden kontrol over kommunikationen. Begge typer af adfærd bygger på usikkerhed og manglende selvtillid, og personen lader sig ubevidst styre af disse følelser. De fleste af os er et miks af adfærd afhængig af situationen og de mennesker vi skal arbejde sammen med. Ingen af os er assertive, aggressive eller submissive over for alle hele tiden. Vanskelige situationer tackles højst forskelligt, og mange mennesker reagerer ofte ved at bide meninger og synspunkter i sig eller ved at dominere andre. Det medfører at personen i mange situationer begrænser sine handlinger. Assertiv adfærd Respekterer andres rettigheder Aggressiv adfærd Respekterer kun sig selv Personer med assertiv adfærd kan sætte grænser mellem egne og andres rettigheder. Den assertive adfærd giver en positiv personlig gennemslagskraft ved at være i kontakt med sine følelser. Kender sine egne rettigheder og benægter ikke andres. 10 Verbalt: Den assertives sproglige udtryk er i overensstemmelse med det personen føler (f.eks. Jeg føler, Jeg mener, Jeg tænker, Hvad mener du? Jeg vil, vi kan i fællesskab). Det er karakteristisk at den assertive adfærd påtager sig ansvar ved at bruge personlige stedord (jeg, du, vi) og aktive verber (føler, tænker, mener, vil, kan) i sproget.

11 Nonverbalt: Personen med assertiv adfærd ser situationen i øjnene. Naturlig, fast og afslappet kropsholdning, god øjenkontakt og rolig stemmeføring. Submissiv adfærd Mennesker med en submissiv adfærd frafalder egne rettigheder, og de undlader at give ærligt udtryk for tanker og følelser. En undskyldende og selvudslettende adfærd tynget af følelser som: Frygt, angst, utilstrækkelighed og nervøsitet. Verbalt: Den submissive adfærds sproglige udtryk er ofte modsigelsesfyldt i forhold til hvad personen selv føler. Dobbeltbudskaber er svære at forstå fordi de skal dekodes og lukkes op med afklarende spørgsmål. Den submissive adfærd gemmer sig i sproget (f.eks. Man kunne jo godt ønske sig, Det synes som om, Det menes der nok ikke). Derfor rummer sproget dobbeltbudskaber som er svære at tolke. Det submissive sprog har mange upersonlige stedord (man, den, det) og passive verber (synes, menes) og mange upræcise ord (ønske sig, nok, som om). Nonverbalt: Bevæger sig væk fra situationen. Vrider hænder, sammensunken kropsholdning, bøjet hoved, flakkende eller nedslåede øjne. Tøvende og usikker stemmeføring. Aggressiv adfærd Mennesker med aggressiv adfærd har ikke lært at begå sig socialt mellem andre mennesker. Målet for den aggressive adfærd er at dominere og vinde, og den er konfliktsøgende og konfronterende. Verbalt: Den aggressives sproglige udtryk er nedgørende, fyldt af sarkasme, trusler og ironi udtryk som hindrer mennesker i at forstå hinanden (Hvis du ikke passer lidt på, Det kan ikke være dit alvor, Hvad pokker bilder du dig ind? Det er du sandelig god til, hva? Det skal være nu!). Sproget afspejler en konfronterende adfærd som vil dominere og vinde for enhver pris. 11 Nonverbalt: Bevæger sig altid mod situationen, peger ofte, læner sig frem, løftet hoved, stirrende øjne og en hævet og overlegen stemmeføring.

12 Sammenfatning af metoden De vigtigste måder at bevæge kommunikationen væk fra den submissive og den aggressive adfærd og op over snot- og tåregrænsen kan sammenfattes i fire punkter: For det første: Find ud af hvad du vil kommunikere. Hvad er dit mål? Hvad ønsker du at opnå? Hvordan ved du at målet er nået (hvad vil der være sket, ændret, sagt, gjort)? 12 Det siger sig selv at hvis målet ikke står klart for dig, så har du heller ingen jordisk chance for at forklare det for andre. Begynd derfor din forberedelse med at definere dit overordnede mål.

13 Når du har defineret det overordnede mål, så skriv målet ned. Læs det grundigt igennem, og se om det klart udtrykker det du vil opnå. Ideelt set honorerer din målbeskrivelse denne tjekliste: Målet skal være knyttet til dig: Du er ansvarlig for at nå målet. Målet skal være aggressivt. Et mål som opfyldes af naturlige årsager og uden indsats er ikke et mål, men en naturbegivenhed. Målet skal på den anden side set også være realistisk. Målet skal kunne administreres og følges op. Målet skal være tidsfastsat. For det andet: Hold dig til relevante facts, dvs., du skal registrere andre menneskers adfærd før du fortolker. Naturligvis kan du have held med at gætte på andre menneskers tanker, hensigter og humør. Imidlertid er det ofte langt mere konstruktivt at lade andre mennesker selv fortælle. At holde sig til relevante kendsgerninger betyder også at holde sig det objektive det vi er enige om. For det tredje: Du skal spørge og lytte for at indhente oplysninger om andre menneskers opfattelse af situationen. Ethvert menneske har sin opfattelse af verden, og netop derfor reagerer vi forskelligt i kommunikationen. Dine forventninger er styret af dine tanker: Den måde du opfatter dig selv, den måde du opfatter andre og den måde du ser omverdenen på. Tilsammen danner disse elementer dit kort over verden. Kortet er ikke verden, men den sanseligt oplevede systematisering og fortolkning af impulser og påvirkninger fra omverdenen. For at blive i billedet kunne man også sige at kortet ikke er terrænet. Menneskers kort over verden er sjældent identiske. Det kræver en gensidig åbenhed at afdække kortenes personlige topografi for hinanden. Ikke desto mindre er det fundamentet for al god kommunikation at kunne afdække andre menneskers kort over verden og dermed også deres behov. Derfor er det vigtigt at spørge og lytte aktivt. 13

14 For det fjerde: Du skal søge gensidigt fordelagtige løsninger, dvs. løsninger som grundlæggende er acceptable for begge parter og som afspejler ret og rimelighed i det naturlige styrkeforhold mellem parterne. 14

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

Materiale til 40388: De svære samtaler procedure og værktøjer

Materiale til 40388: De svære samtaler procedure og værktøjer Materiale til 40388: De svære samtaler procedure og værktøjer Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse Undervisningsministeriet. December 2010. Materialet er udviklet

Læs mere

Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation - en definition. Kommunikation. Kommunikationsmodel

Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation - en definition. Kommunikation. Kommunikationsmodel Kommunikation i og fra gruppen MÅL: At gruppen og dens medlemmer bliver bevidste om deres måde at kommunikere på, samt dens betydning for gruppesamarbejdet. At grupperne opnår forståelse for hvordan de

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse

Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse Årsmøde 15.3.2016 - Dansk Svømmeteknisk Forbund Oplæg ved Erhvervspsykolog Anja Dahl Pedersen Hvad er psykisk arbejdsmiljø? Forhold på arbejdspladsen: Som påvirker

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Personlig vækst og gennemslagskraft

Personlig vækst og gennemslagskraft Personlig vækst og gennemslagskraft Hold hovedet koldt, og bevar overblikket Kan du gå i sort, når det virkelig brænder på eller er du den, der bevarer det kølige overblik og redder situationen? Dette

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen.

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen. DER ER EN CHANCE FOR AT OVERLEVE Der er garanti for masser af afmagt, når man arbejder inden for det pædagogiske felt. Derfor bliver pædagoger slidte. Men man kan arbejde med sin selvbeskyttelse og sin

Læs mere

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK SKANDERBORG KOMMUNE MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE OKTOBER 2007 Indholdsfortegnelse 1. PROCESSEN... 3 2.

Læs mere

Det, der ikke slår dig ihjel det styrker dig. VELKOMMEN TIL workshoppen om assertiv kommunikation

Det, der ikke slår dig ihjel det styrker dig. VELKOMMEN TIL workshoppen om assertiv kommunikation Det, der ikke slår dig ihjel det styrker dig VELKOMMEN TIL workshoppen om assertiv kommunikation ! Opskriften på succes! Definition på assertion! Ret og pligt! Forskellen på anerkendende og værdsættende

Læs mere

Guide til lønforhandling

Guide til lønforhandling Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Marts 2011 Forhandling én gang årligt? De fleste privatansatte funktionærer har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

Assertiv kommunikation - MBK A/S

Assertiv kommunikation - MBK A/S Vil du være bedre til at få samarbejdet til at fungere? Til at få dine budskaber igennem på en god og ordentlig måde? Blive hørt, forstået og respekteret i samarbejdet med andre? Vil du vide, hvordan andre

Læs mere

DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER. Jan Erhardt Jensen

DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER. Jan Erhardt Jensen 1 DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER af Jan Erhardt Jensen Når man taler om de personlige erfaringer, som det enkelte menneske er sig bevidst, må man være klar

Læs mere

TR-temakursus Positionering og kommunikation

TR-temakursus Positionering og kommunikation TR-temakursus Positionering og kommunikation MAJ 2018 TimOut.dk 1 Rolle Positionering Omsorg for andres interesse HØJ Eftergivende Så længe du er tilfreds... Samarbejdende (Interessebestemt) Jeg foretrækker

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2. TEMA: Sociale kompetencer. Bandholm Børnehus 2011 Sociale kompetencer udvikles i fællesskaber og gennem relationer til andre, f. eks i venskaber, grupper og kultur. I samspillet

Læs mere

Lønsamtalen et ledelsesværktøj

Lønsamtalen et ledelsesværktøj Lønsamtalen et ledelsesværktøj Indholdsfortegnelse 1.Introduktion 2 2. Generelt om lønsamtalen. 2 3. Løntilfredshed..2 4. Samtalens 3 faser 3 4.1 Forberedelse..3 4.1.1 Medarbejdervurdering 3 4.2 Gennemførsel.4

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 1 Indholdsfortegnelse: Nyt værdigrundlag s. 2 Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3 Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 Formål, værdigrundlag og mål kort fortalt s. 10 Nyt værdigrundlag

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015.

Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015. Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015. for at styrke mennesker i svære livssituationer for at tage ansvar for egen værdi og ressoucer for at udtrykke

Læs mere

Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation - en definition. Kommunikation. Kommunikationsmodel

Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation i og fra gruppen. Kommunikation - en definition. Kommunikation. Kommunikationsmodel Kommunikation i og fra gruppen MÅL: At gruppen og dens medlemmer bliver bevidste om deres måde at kommunikere på, samt dens betydning for gruppesamarbejdet. At grupperne opnår forståelse for hvordan de

Læs mere

Sådan skaber du dialog

Sådan skaber du dialog Sådan skaber du dialog Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe ejerskab og engagement hos dine medarbejdere. Øge medarbejdernes forståelse for forskellige spørgsmål og sammenhænge (helhed og dele).

Læs mere

FUSIONER I ET SYSTEMISK PERSPEKTIV

FUSIONER I ET SYSTEMISK PERSPEKTIV Af Gitte Haslebo, erhvervspsykolog Haslebo & Partnere, 2000 FUSIONER I ET SYSTEMISK PERSPEKTIV Fusionen som en ustyrlig proces Fusionen er en særlig omfattende og gennemgribende organisationsforandring.

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

perfektionisme Om at give slip på kontrollen og ikke stræbe efter det perfekte altid

perfektionisme Om at give slip på kontrollen og ikke stræbe efter det perfekte altid perfektionisme Om at give slip på kontrollen og ikke stræbe efter det perfekte altid Indhold Forord............................................................ 3 Hvad er perfektionisme..............................................

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Man skal være positiv for at skabe noget godt. Vi ryttere er meget følsomme med hensyn til resultater. Går det ikke godt med ridningen,

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Kommunikation i og fra gruppen

Kommunikation i og fra gruppen Kommunikation i og fra gruppen MÅL: At gruppen og dens medlemmer bliver bevidste om deres måde at kommunikere på, samt dens betydning for gruppesamarbejdet. At grupperne opnår forståelse for hvordan de

Læs mere

Styrk dine relationskompetencer med positiv kommunikation. Rikke Dinnetz, Vingsted 21. september 2018 mobil

Styrk dine relationskompetencer med positiv kommunikation. Rikke Dinnetz, Vingsted 21. september 2018 mobil Styrk dine relationskompetencer med positiv kommunikation Rikke Dinnetz, Vingsted 21. september 2018 rikke@dinnetz.com mobil 26 15 15 29 Kort om mig Rikke Dinnetz - Cand. mag i sprog & retorik fra KU -

Læs mere

Lobbyismen boomer i Danmark

Lobbyismen boomer i Danmark N O V E M B E R 2 0 0 9 : Lobbyismen boomer i Danmark Holm Kommunikations PA-team: Adm. direktør Morten Holm e-mail: mh@holm.dk tlf.: 40 79 23 33 Partner Martin Barlebo e-mail: mb@holm.dk tlf.: 20 64 11

Læs mere

3 trin til at håndtere den indre kritik

3 trin til at håndtere den indre kritik Fri og Kreativ 3 trin til at håndtere den indre kritik Ved cand. mag. i psykologi og pædagogik Line Larsen friogkreativ.dk Copyright 2013 friogkreativ.dk Alle rettigheder reserveret. Side 1 af 7. 3 trin

Læs mere

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Kom op på 12 sider trænings -hesten igen Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få motivationen tilbage INDHOLD: Derfor er det

Læs mere

Assertionsteknik. (Andrew Salter, Robert E. Alberti, Anne Dickson) Du skal sgu ikke stå dér og være indirekte aggressiv overfor mig!

Assertionsteknik. (Andrew Salter, Robert E. Alberti, Anne Dickson) Du skal sgu ikke stå dér og være indirekte aggressiv overfor mig! Assertionsteknik (Andrew Salter, Robert E. Alberti, Anne Dickson) Du skal sgu ikke stå dér og være indirekte aggressiv overfor mig! Assertion: definition Assertion vil sige at kunne handle i overensstemmelse

Læs mere

12-10-2015 Trin 1 Psykologi og kommunikation / lof 2015

12-10-2015 Trin 1 Psykologi og kommunikation / lof 2015 12-10-2015 Trin 1 Psykologi og kommunikation / lof 2015 Faget Psykologi og kommunikation Trin 1 Skoleperiode 2: 22 lektioner Skoleperiode 3: 18 lektioner 12-10-2015 Lof / 2015 Emner og indhold Kultur Kommunikation

Læs mere

10 E N T O R N I K Ø D E T

10 E N T O R N I K Ø D E T Forord Lige fra det første afsnit i indledningen til denne bog har jeg kunnet identificere mig med dens formål: at tilbyde mennesker styrke og håb gennem svar på nogle af livets sværeste spørgsmål. Jeg

Læs mere

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg I vores institutionen vil vi gerne støtte børn og forældre, samt hjælpe med at tackle

Læs mere

Det er en side af kristendommen, som vi nok er lidt for dårlige til at sætte fokus på. Det, at vi skal stå til regnskab for vore handlinger.

Det er en side af kristendommen, som vi nok er lidt for dårlige til at sætte fokus på. Det, at vi skal stå til regnskab for vore handlinger. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 17. august 2014 Kirkedag: 9.s.e.Trin/B Tekst: Luk 12,32-48 Salmer: SK: 747 * 447 * 366 * 367 *277,3+4+8 LL: 747 * 447 * 448 * 366 * 367 *369,6 * 277 Når

Læs mere

Individ og fællesskab

Individ og fællesskab INDIVIDUALITET I DET SENMODERNE SAMFUND Individ og fællesskab - AF HENNY KVIST OG JÓRUN CHRISTOPHERSEN I forholdet mellem begreberne individ og fællesskab gælder det til alle tider om at finde en god balance,

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS Når du skal forberede din MUS-samtale MUS MUS-samtalen Om MUS Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en dialog mellem leder og medarbejder. I denne dialog kan I tale åbent og fortroligt om anvendelse og

Læs mere

3.s. i Fasten d.27.3.11. Luk.11,14-28.

3.s. i Fasten d.27.3.11. Luk.11,14-28. 3.s. i Fasten d.27.3.11. Luk.11,14-28. 1 Det hænder, præsten synes, at teksterne til en søndag er så svære at komme ind i, så menigheden burde have udleveret et åndeligt brækjern. Ordene er vanskelige

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Høj pædagogisk faglighed. Hvorfor handler vi som vi gør? Hvorfor vælger vi f.eks. de aktiviteter vi gør?

Høj pædagogisk faglighed. Hvorfor handler vi som vi gør? Hvorfor vælger vi f.eks. de aktiviteter vi gør? Børnegårdens værdigrundlag. Børnegårdens SPOR: Høj pædagogisk faglighed. Hvorfor handler vi som vi gør? Hvorfor vælger vi f.eks. de aktiviteter vi gør? Ansvarlighed for egen handling. Den professionelle

Læs mere

Hvis man for eksempel får ALS

Hvis man for eksempel får ALS Artikel fra Muskelkraft nr. 2, 1993 Hvis man for eksempel får ALS Ser man bort fra det fysiske, tror jeg faktisk, at jeg i dag har det bedre, end hvis jeg ikke havde sygdommen. Det lyder mærkeligt, men

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

fatale fejl skoleledere skal undgå at begå lige nu!

fatale fejl skoleledere skal undgå at begå lige nu! 3 Gratis E-bog fatale fejl skoleledere skal undgå at begå lige nu! Der er brug for handlekraftig ledelse! Den vedtagne arbejdstidsaftale for lærerne medfører allerede nu forandringer. Dette er på trods

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

Hvis Jesu ord derom er sande, så Ja!

Hvis Jesu ord derom er sande, så Ja! Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. oktober 2015 Kirkedag: 20.s.e.Trin/A Tekst: Matt 22,1-14 Salmer: SK: 291 * 416 * 175 * 475,1 * 589 LL: 291 * 612 * 416 * 175 * 475,1 * 589 Har I nogen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen.

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Sprog: I de første 7 år af barnets liv, grundlægges barnets forudsætninger for at kommunikerer ved hjælp af sproget. Barnet øver sig på at sætte ord på deres

Læs mere

Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015

Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015 Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015 Psykologisk intervention og metode Ledende psykolog Pia Ryom, Arbejdsmedicinsk Klinik Teoretisk baggrund Arbejdets udvikling Fra - Den disciplinære struktur metafor

Læs mere

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale Kunsten at gå til en god jobsamtale Tillykke Du er nu udvalgt til at komme til samtale hos en virksomhed omkring et job. Du skal derfor i gang med at forberede dig på at præsentere dig selv, så du bliver

Læs mere

Velkommen til Kaffemøde

Velkommen til Kaffemøde Velkommen til Kaffemøde Høj svarprocent Høj svarprocent, højt engagement - det forpligter Scandi Standard total 87% Danpo total 94% Group Operations, Danpo 96% Group Procurement 100% HR 100% Ledergruppen,

Læs mere

Overordnede retningslinjer for mobning og chikane

Overordnede retningslinjer for mobning og chikane Overordnede retningslinjer for mobning og chikane Allerød Kommune har udarbejdet rammepolitik for forebyggelse af vold, trusler, mobning og chikane. Disse overordnede retningslinjer er et supplement, der

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen

Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen den 28/4-15 Præsentation af Mælkevejen Mælkevejen er en daginstitution i Frederikshavn Kommune for børn mellem 0 6 år. Vi ønsker først og fremmest, at

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Elevernes Alsidige Udvikling Samarbejde/ samarbejdsevne Kommunikation Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Empati/ respekt for forskellighed 0.-3. kl. Eleven kan arbejde sammen i større såvel som mindre

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Op- og nedtrappende adfærd

Op- og nedtrappende adfærd Op- og nedtrappende adfærd Konflikthåndteringsstile Høj Grad af egen interesse/ Interesse for sig selv Lav 1. Konkurrerende Konfronterende 2. Undvigende (Undertrykker modsætninger) 5. Kompromis (Begge

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00

PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00 PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00 Del: Det er ikke ønsket om erstatning, der får et hastigt stigende antal

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Idéen bag medfølende brevskrivning er at hjælpe depressive mennesker med at engagere sig i deres problemer på en empatisk og omsorgsfuld måde. Vi ønsker at

Læs mere

Hvordan man omhyggeligt plejer

Hvordan man omhyggeligt plejer Hvordan man omhyggeligt plejer en person med meget alvorlig ME Denne brochure er oversat fra engelsk med tilladelse fra forfatteren Greg Crowhurst www.stonebird.co.uk - 2013 Dansk ME Forening 2013 www.dmef.dk

Læs mere

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Vi har uddraget det vi kan bruge fra bogen De utrolige år af Carolyn Webster-Stratton. Bogen er meget amerikansk, og derfor bruger vi kun enkelte metoder fra

Læs mere

MTU og Psykisk APV 2012

MTU og Psykisk APV 2012 FREDERICIA KOMMUNE MTU og Psykisk APV 2012 Rapportspecifikationer Gennemførte 140 Inviterede 149 Svarprocent 94% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Resultater 7

Læs mere

Baggrunds materiale omkring:

Baggrunds materiale omkring: Baggrunds materiale omkring: Bagrund Rev A Side 1 Hockey og godt miljø er en del af i OIK Vi ønsker at OIK skal være et rart sted at komme, med en ordentlig omgangstone både spillerne imellem, men i høj

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

Før vi går i gang: Hvad er stress

Før vi går i gang: Hvad er stress Før vi går i gang: Jeg har aldrig lavet forskning påmine udsagn og er der ingen evidens for at det virker for andre Det vi kommer til at dele er mine erfaringer de virker for mig, såmåske virker det for

Læs mere

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse!

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse! Alle virksomheder har medarbejdere, som ledes af ledere. Derfor spørger både ledere og medarbejdere sig selv, hvad effektiv ledelse egentlig er og hvad det består af. Undersøgelser har samtidig vist, at

Læs mere

1 Det er irriterende, når andre bestemmer, hvad jeg skal gøre A Fast ansættelse er det vigtigste

1 Det er irriterende, når andre bestemmer, hvad jeg skal gøre A Fast ansættelse er det vigtigste vad motiverer dig på jobbet? 1 et er irriterende, når andre bestemmer, hvad jeg skal gøre A ast ansættelse er det vigtigste B 2 eg vil kunne stole på min arbejdsgiver B t godt arbejde er ét, hvor jeg udvikler

Læs mere

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013 v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Formål og opdrag Evalueringen gennemført for FolkeFerieFonden Arbejdsmarkedets Feriefond støtter FolkeFerieFondens

Læs mere

Kommunikation. Kommunikationsmodel. Forstyrrelser (støj) hos senderen. Forstyrrelser (støj) hos modtageren. Kommunikation og konflikthåndtering

Kommunikation. Kommunikationsmodel. Forstyrrelser (støj) hos senderen. Forstyrrelser (støj) hos modtageren. Kommunikation og konflikthåndtering Kommunikation og konflikthåndtering Midler/program: Kommunikation Hvordan bidrager jeg til kommunikationen Assertiv kommunikation Konflikthåndtering Konfliktløs et spil om konflikter Kommunikation Tal

Læs mere

Etnisk Jobteam i Odense Kommune

Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam ligger midt i Vollsmose og er af den grund ikke kun kulturelt, men også fysisk midt i hjertet af Odense Kommunes integrationsarbejde. Etnisk Jobteam er et

Læs mere

SÅDAN EN SOM DIG - Når voksne konstruerer og typificerer børn

SÅDAN EN SOM DIG - Når voksne konstruerer og typificerer børn SÅDAN EN SOM DIG - Når voksne konstruerer og typificerer børn Af: Anne-Lise Arvad, 18 års erfaring som dagplejepædagog, pt ansat ved Odense Kommune. Han tager altid legetøjet fra de andre, så de begynder

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

2016 Sebastian Trabjerg Tenniskonsulenten.dk. All rights reserved. Denne E- bog må kun benyttes til personligt brug.

2016 Sebastian Trabjerg Tenniskonsulenten.dk. All rights reserved. Denne E- bog må kun benyttes til personligt brug. 1 Introduktion Du har garanteret hørt denne sætning før Din serv skal være et våben og en fordel for dig Men er den nu også det? Eller er det mere et redskab som du bruger til at sætte bolden i gang med?

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Gode råd om at drikke lidt mindre

Gode råd om at drikke lidt mindre 4525/Gode råd om at drikke 21/08/02 13:16 Side 1 (1,1) Yderligere hjælp I nogle tilfælde er det ikke nok at arbejde med problemet selv. Der er så mulighed for at henvende dig et sted, hvor man har professionel

Læs mere

Præsentations øvelser frem til forumsnak.

Præsentations øvelser frem til forumsnak. Præsentations øvelser frem til forumsnak. Verdenskortet - en præsentationsøvelse Alle står i en cirkel og skal forestille sig at der mellem dem er et stort verdenskort. Bed nu alle om at tænke på et sted

Læs mere

D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16

D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16 RELATIONSKOMPETENCE D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16 1 RELATIONSKOMPETENCE? Vores evne til at indgå i relation med eleverne (og

Læs mere

Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede. Professionelt nærvær

Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede. Professionelt nærvær Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede borgere Professionelt nærvær Kære læser Socialpædagogerne Nordjylland vil præsentere vores fag med dette hæfte. Det er et fag, som vi er stolte af, og

Læs mere

Retningslinier vedr. seksuelle overgreb.

Retningslinier vedr. seksuelle overgreb. Retningslinier vedr. seksuelle overgreb. Forord For at sikre en ensartet og hurtig indsats ved såvel mistanke som begået overgreb skal alle medarbejdere være bekendt med retningslinjerne, som er beskrevet

Læs mere

Tale til nye advokater ved Advokatsamfundets årsfest den 7. juni 2013

Tale til nye advokater ved Advokatsamfundets årsfest den 7. juni 2013 Tale til nye advokater ved Advokatsamfundets årsfest den 7. juni 2013 Jeg vil godt lige starte med en tilståelse: Jeg kommer fra Jylland, fra Hadsund, og en af mine kolleger i Højesteret, Poul Søgaard,

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde Netværket Interne Auditorer i Danmark Frederiksminde 16. april 2013 Coach og Organisationskonsulent Karsten Schiøtz Auditorers udfordringer? Hvad oplever du som dine største udfordringer ved at være intern

Læs mere

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud.

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud. Af Henrik Krog Nielsen Forlaget X www.forlagetx.dk Aftendigt Aften efter aften ligner aften. Dag efter dag ligner dag. Genkendelighedens kraft ligger bag. Aften efter aften skærer fra. Dag efter dag lægger

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole

Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole Hvornår er følgende udsagn fra? Hvilken type person udtaler sig sådan? Vi

Læs mere