Fordeling af CO 2 -udledningstilladelser og CO 2 -opsparing. Høringsudgave.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fordeling af CO 2 -udledningstilladelser og CO 2 -opsparing. Høringsudgave."

Transkript

1 NOTAT ENERGISTYRELSEN Til elproducenter, der forventes at modtage CO 2 -udledningstilladelse i medfør af Lov nr. 376 af 2. juni 1999 om CO 2 -kvoter for elproduktion. 6. kontor J.nr Ref. SLP Den 17. november 1999 Fordeling af CO 2 -udledningstilladelser og CO 2 -opsparing. Høringsudgave. Indledning. Notatet beskriver i medfør af Lov nr. 376 af 2. juni 1999 om CO 2 -kvoter for elproduktion - udkast til fordeling af CO 2 -kvoter på elproducenter for år Lovteksten er vedlagt og kan i øvrigt findes på internet-adressen Ifølge 3 stk. 3 skal tildeling af udledningstilladelser finde sted efter høring af de berørte elproducenter og i det år loven træder i kraft udmeldes endeligt senest 31/12 for det følgende år, jf. 3, stk. 1. Loven er p.t. ikke trådt i kraft, idet godkendelse fra EU endnu ikke er modtaget. Dette forventes imidlertid at kunne finde sted, således at loven kan træde i kraft i 1999 og dermed have virkning fra og med år Notatet udgør høringsmaterialet. Notatet beskriver den metode, der er anvendt til fordeling af CO 2 - udledningstilladelserne samt de dertil anvendte forudsætninger. Datagrundlag. Som datagrundlag for fordelingen af udledningstilladelserne er anvendt Energiproducent-tællingen. Den indeholder oplysninger for elproduktion, varmeproduktion, brændselsforbrug og en række andre størrelser for samtlige el- og fjernvarmeproducerende anlæg i Danmark, dog med undtagelse af vindmøller. Tællingen baserer sig på årlige indberetninger fra de enkelte elproducenter.

2 2 Berørte elproducenter. Alle elproducenter er omfattet af loven. Dette gælder såvel danske som udenlandske elproducenter, der opererer på dansk jord. Dog er der i 4 indført en bagatelgrænse, som reducerer det antal elproducenter, der skal modtage udledningstilladelse og opsparingsgrænse. Endvidere er elproducenter, der alene producerer el på basis af CO 2 -frie energikilder ikke omfattet ( 1, stk. 3). Dette medfører, at følgende elproducenter efter det foreliggende skal modtage udledningstilladelser: Sjællandske Kraftværker, Københavns Belysningsvæsen, Østkraft, Fynsværket, SV Produktion, Midtkraft, Nordjyllandsværket, Vestkraft, Randers Kommunale Værker, SH Energi, PreussenElektra, Vattenfall, Shell, Grenå Kommunale Værker (Anholt Elforsyning) og Christiansø Elværk. Det er i udkastet til fordeling af udledningstilladelser forudsat, at SK, KB og Østkraft er selvstændige elproducenter. I tilfælde af juridisk gyldig fusion af (nogle af) de østdanske kraftværksselskaber inden 1. januar 2000 vil udledningstilladelsen og opsparingsgrænsen blive tildelt sammenslutningen, jf. 3 stk. 2. I tilfælde af fusion i løbet af år 2000 bedes Energistyrelsen underrettet, således at udledningstilladelserne kan overføres til sammenslutningen. FV, SV, NV, SH, MK og VK er selvstændige elproducenter. I tilfælde af juridisk gyldig fusion af de vestdanske kraftværksselskaber inden 1. januar 2000 vil udledningstilladelsen og opsparingsgrænsen blive tildelt sammenslutningen, jf. 3 stk. 2. I tilfælde af fusion i løbet af år 2000 bedes Energistyrelsen underrettet, således at udledningstilladelserne kan overføres til sammenslutningen. Silkeborg Kraftvarmeværk er for 50% anset at være en del af selskabet Midtkraft og for 50% en del af Silkeborg Kommune. Med denne forudsætning falder Silkeborg Kommune under den i 4 nævnte bagatelgrænse på tons CO 2., og resten af værkets emission regnes som en del af Midtkrafts emission. Samme princip anvendes for Langå Kraftvarmeværk (50% Midtkraft), Sønderborg Kraftvarmeværk (33% SH Energi) og Nordborg (50% SH Energi). PreussenElektra ejer ifølge det oplyste 50% af blokken EV3 på SH Energi. I fordelingen af udledningstilladelser er der anvendt den af SH indberettede fordeling af brændselsforbrug, CO 2 - emissionen, elproduktionen m.v. på SH og PE. Efter det oplyste påregnes Vattenfall at besidde et ejerskab på 40% af Avedøreværkets blok 2, som er under opførelse. Elproduktionen på Anholt (Grenå Kommune) og Christiansø (Forsvarsministeriet) sker efter det til Energiproducent-tællingen oplyste ikke ved kraftvarme. Disse producenter falder derfor ikke ind under bagatelgrænsen i 4.

3 3 Fordelingsmetode. Ved fordelingen af udledningstilladelser og opsparingsgrænser er der taget udgangspunkt i 2, stk. 1 og 2, 3 stk. 3, 4, 5, stk. 3 samt bemærkningerne til 3. Nedenstående giver en kortfattet beskrivelse af fremgangsmåden i beregningen af CO 2 -udledning og tilhørende udledningstilladelser. Beregningen tager udgangspunkt i Energistyrelsens Energiproducent-tællinger for årene , og gennemføres i 5 trin. Trin 0: Selskabs-tilknytning for anlæg i perioden fastlægges. For hvert anlæg bestemmes en selskabstilknytning, hvorved de enkelte anlægs produktioner i knyttes til de i dag eksisterende selskaber (elproducenter). Dvs. det er ikke afgørende, hvem der har ejet anlægget i et historisk år - men ejerskabet i 1999, der er afgørende for retten til udledningstilladelsen. Trin 1: Forbrug og produktion beregnes. Beregningen tager udgangspunkt i Energiproducent-tællingens produktionsdatasæt, dvs. et datasæt pr. anlæg pr. år. 1.a) Nuværende ejerforhold til anlæg (jf. trin 0) tilknyttes produktionsdatasættet. 1.b) Nyttiggjort varmeproduktion (FV_Fors) fastlægges for hvert anlæg og hvert år. For alle anlæg anvendes den indberettede værdi for produceret varme (VPROD). 1.c) Elproduktion (EL_Fors) fastlægges for hvert anlæg og hvert år. For centrale- og decentrale anlæg anvendes leveret el (ELLEV). For autoproducenter anvendes produceret el (ELPROD), idet sidstnævnte ikke nødvendigvis leverer al produceret el til net. Der anvendes generelt netto-elproduktion = brutto-elproduktion minus egetforbrug 1. 1.d) Brændsel til elproduktion (BR_El) beregnes for hvert anlæg og hvert år. Med den fastlagte varmevirkningsgrad på 200 % beregnes brændselsforbrug til elproduktion som: FV _ Fors BR _ EL = Brutto 2 1 I 1994 og 1995 tællingerne er brutto- og netto-elproduktion ikke opgjort separat. Sammenligning med SO2/NOx indberetningerne for samme periode indikerer, at de tal, der er indberettet til tællingerne, er netto-tal. I fald dette ikke er korrekt, bedes Energistyrelsen underrettet.

4 4 Trin 2: Elproduktion og tilhørende CO 2 udledning i modtryks- og kondensdrift. Til beregning af udtagsværkers produktion i modtryk/kondensdrift anvendes anlægsspecifik værdi for Cm (forholdet mellem el- og fjernvarmeleverance ved minimal elproduktion (produktion på modtrykslinien )) 2. 2.a) El produceret i modtryksdrift (El_M) beregnes For kondensanlæg (anlæg uden fjernvarmeproduktion) sættes El_M lig nul. For modtryksanlæg (anlæg med et fast forhold mellem el- og fjernvarmeproduktion) sættes El_M lig med El_Fors. For udtagsværker sættes El_M = FV_Fors * Cm, dog maksimalt El_Fors. 2.b) El produceret i kondensdrift (El_K) beregnes El_K = El_Fors - El_M 2.c) Samlet CO 2 -emission pr. anlæg (CO2_Total) beregnes. Udfra brutto-brændselsforbrug og CO 2 emissionskoefficienter beregnes samlet emission. For Orimulsion sættes emissionskoefficienten til 95 kg/gj svarende til kul (jf. lovens bilag 1). CO2_Total = KUL* 95 + GASOL* 74 + FUEL* 78 + NG* LPG* 65 + SPILD* 78 + RAFFG* ORIMU* 95 + ELVKU* 95 2.d) CO 2 -emission for elproduktion pr. anlæg (CO2_EL) beregnes Udfra brændselsforbrug (Brutto) og samlet CO 2 pr. anlæg (CO2_Total) beregnes samlet emission for elproduktion som: FV _ Fors CO2 _ EL = CO2 _ Total 1 2 Brutto 2.e) CO 2 fra elproduktion i modtryk (CO2_M) beregnes pr. anlæg. For kondensanlæg (anlæg uden fjernvarmeproduktion) sættes CO2_M lig nul. For modtryksanlæg (anlæg med et fast forhold mellem el- og fjernvarmeproduktion) sættes CO2_M lig med CO2_Total. 2 Enkelte anlæg, der normalt opfattes som kondensanlæg, optræder i indberetningen til Energiproducenttællingen med en varmeproduktion. For disse anlæg har det af beregningstekniske grunde været nødvendigt at anvende en Cm-værdi. Den er sat til 0,6. Det drejer sig om Stigsnæsværkets blok 1 og 2 samt Nordjyllandsværkets blok 1.

5 5 For udtagsanlæg anvendes oplysning om anlægsspecifik elvirkningsgrad ved kondens. CO 2 fra el i modtryksproduktion beregnes som: CO2_M = (Brutto - El_K / Elvirkningsgrad - FV_Fors / 2) * CO2_Total / Brutto Dog kan CO2_M maksimalt være lig CO2_total. 2.f) CO 2 fra elproduktion i kondens (CO2_K) beregnes CO2_K = CO2_Total CO2_M Trin 3: Beregning af historiske gennemsnitlige emissioner pr. anlæg. For hvert anlæg beregnes en gennemsnitlig CO2_M og CO2_K over perioden Trin 4. Udledningstilladelse til Avedøreværkets blok 2. I medfør af 3, stk. 3 er der fra 2002 i den foreløbige fordeling af udledningstilladelser reserveret en udledningstilladelse til Vattenfalls forventede andel af Avedøreværkets blok 2. Denne er beregnet som 40% af CO 2 -indholdet i det forventede årlige naturgasforbrug på 600 mill. m3 jf. godkendelsen efter elforsyningsloven af 31. marts Hermed bliver CO2_Total = 40% * 600 Mm3 * 0,0396 GJ/m3 * 56,9 kg/gj = tons. Det antages, at 75% af gassen brændes i modtryksproduktion og 25% i kondensproduktion. Dette muliggør, at der kan beregnes en CO2_M og CO2_K for Avedøreværkets blok 2. Disse tal betragtes beregningsmæssigt på lige fod med de tilsvarende historiske værdier for alle andre anlæg. Dog reserveres først udledningstilladelse til Vattenfall fra det tidspunkt, hvor anlægget går i drift. Dette er beregningsmæssigt sat til 1. januar Der reserveres ikke ekstra udledningsret til Sjællandske Kraftværkers andel af Avedøre 2, idet dette værk indgår som erstatning for andre værker, jf. godkendelsen, og i øvrigt i sig selv bidrager til en markant CO 2 -reduktion for selskabet. Trin 5: Summering over selskabets anlæg. For alle selskabets anlæg summeres værdier på anlægsniveau for CO2_M og CO2_K. Trin 6: Summering over alle anlæg i Danmark. For alle anlæg og alle selskaber beregnes samlet CO 2 ved modtryk og CO 2 ved kondens. Disse kaldes hhv. ΣCO2_M og ΣCO2_K. Denne beregning foretages uanset om selskabernes samlede emission er større eller mindre end bagatelgrænsen på tons CO 2. Trin 7: Udledningstilladelse pr. selskab. Udledningstilladelsen for det enkelte selskab kan herefter beregnes som:

6 6 Udtill_CO2 = CO2_M + (kvote - ΣCO2_M)*CO2_K/ΣCO2_K hvor kvote angiver kvoten i det enkelte år. Det bemærkes, at denne beregning forudsætter, at kvote > ΣCO2_M, hvilket er tilfældet med den kvote, som loven fastlægger for de fire år Foreløbig fordeling af udledningstilladelser og opsparingsgrænser. De ovennævnte fordelingsprincipper leder til den følgende fordeling af den historiske emission og udledningstilladelser for perioden Udkast til CO2 kvotefordeling CO2_El CO2_M CO2_K Udl.till Udl.till Udl.till Udl.till Opsp.gr. Periode Enhed tons/år tons/år tons/år tons tons tons tons tons I/S Sjællandske Kraftværker Københavns Belysningsvæsen An/S Østkraft Vattenfall I/S Midtkraft I/S Vestkraft I/S Fynsværket I/S Nordjyllandsværket SH Energi SV Produktion Preussen Elektra Randers Kommunale Værker Dansk Shell A/S Grenå Kommunale Elforsyning Christiansø Elværk Andre (uden udledningstilladelse) Afrunding Ialt Tabel 1. Høringsudkast til fordeling af udledningstilladelser samt opsparingsgrænse. Ifølge 3 stk. 1 er udledningstilladelserne bindende for år I høringsmaterialet er desuden inkluderet en foreløbig fordeling af udledningstilladelserne for de efterfølgende 3 år, jf. bemærkningerne til 3. Der er til de enkelte elproducenter vedlagt en liste med historiske data fra Energiproducenttællingen for producentens anlæg. Disse data danner baggrund for den historiske opgørelse jf. tabel 1. Der er til producenterne kun fremsendt data for egne anlæg. Data er vedlagt som papirudskrift. Hvis de ønskes tilsendt som excel-regneark, bedes rettet henvendelse til Energistyrelsen.

7 7 Fordelingen af opsparingsgrænserne sker ifølge 5, stk. 3, forholdsmæssigt i forhold til udledningstilladelsens størrelse. Der gøres opmærksom på, at opsparingsgrænsen ikke ændres som følge af evt. køb og salg af udledningstilladelser. Opsparingsgrænsen er i perioden forskellig fra udledningstilladelsen. Indberetning af CO 2 -udledning for år Elproducenterne skal ifølge 8 senest den 31. marts 2001 indberette elproduktion, nyttiggjort varmeproduktion, brændselsforbrug og CO 2 -udledning for hvert enkelt anlæg for år Dette gælder alle producenter, også dem der ikke har modtaget CO 2 -udledningstilladelse. Ligeledes gælder, jf. 6, at enhver overdragelse af udledningstilladelser skal indberettes til Energistyrelsen.