På Sporet af Skidtet klasse Lærervejledning VARETRANSPORT VARETRANSPORT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "... ... ... ... ... ... ... ... ... ... På Sporet af Skidtet. 3.-6. klasse Lærervejledning VARETRANSPORT VARETRANSPORT"

Transkript

1 På Sporet af Skidtet klasse Lærervejledning VARETRANSPORT

2 Affaldspyramiden Deponering Forbrænding Genanvendelse Genbrug GENBRUG 3 stk.: 100 kr. Har jeg virkelig brug for 3? Forebyggelse 100 kr. Spildevand Seperat kolakeringssystem. Vand fra husets køkken, bryggers og toiletter kaldes spildevand og ledes til renseanlægget. Vand fra tag kaldes regnvand og ledes direkte ud i fjord, å eller hav.

3 1 Havnegades nedgravede løsninger De nedgravede containere er et nyt forsøgsprojekt, der skal give erfaringer og viden om affaldssortering i et byområde, hvor pladsen er trang. Løsningen er henvendt til borgere og erhvervsliv i Havnegade. Udover de nedgravede affaldsløsninger har borgerne også mulighed for at få hentet haveaffald, problemaffald og storskrald akkurat som alle andre i Vejle Kommune. Aktivitet: Info-tavle gennemgås fælles. De affaldsfraktioner der ses på tavlen, er fraktioner alle andre borgere også kan komme af med i. Glas er den eneste fraktion, borgerne i Havnegade kan komme af med direkte i skralde spanden. Alle andre borgere skal aflevere deres glas i glaskuber eller på genbrugspladsen. Hvilke typer affald kan man komme af med? Papir, Metal/plast, Batterier, Glas og flasker, Madaffald og Restaffald. Hvem må bruge containerne? Borgerne i Havnegade de er ikke til offentligt brug. Er der typer af affald, man ikke kan komme af med her? Pap, møbler og haveaffald. Hvorfor? Fordi der ikke er plads på gaden og i containerne. Disse kan afhentes af storskraldsordningen. Hvor hører affaldstyperne til i Affaldstrekanten? Restaffald (den sorte pose) i Forbrænding. Resten i Genanvendelse. Eleverne skal overveje, hvorfor det er en smart løsning og skrive det i deres hæfte. Er der steder i landet, hvor det ikke er en smart løsning at grave containerne ned på denne måde?

4 2 Genbrugsbutikken IGEN Gå ikke ind, men se ind ad vinduerne I Vejle er der mange genbrugsbutikker. En del af dem støtter et bestemt formål, f.eks. Kræftens Bekæmpelse, Røde Kors, Mødrehjælpen, socialt udsatte m.fl. Butikkerne modtager ting og møbler, der ikke er i stykker samt rent tøj. Hårde hvidevarer modtages som regel ikke. Det, som ikke kan sælges i butikkerne, afleveres på Genbrugspladsen. Aktivitet: Hvad kan man aflevere her? Tøj, tallerkner, legetøj, gryder, møbler, bøger, Hvor hører affaldstyperne til i Affaldspyramiden? Genbrug. Hvorfor er den udformet som en pyramide? Drag en paralle til kostpyramiden. Det man skal have mest af i det store område, den man skal have mindst af i det lille område i toppen. Hvad er bedst at sende sit brugte tøj direkte til fattige lande eller sælge det i Danmark og så sende pengene i stedet? Eller bruge pengene på gode formål i Danmark?

5 Har jeg virkelig brug for 3? VARETRANSPORT 3 Butikker i Nørregade Nogle butikker har en affaldsordning, hvor man som kunde kan aflevere affald, der har tilknytning til butikkens varesortiment. Eksempler: -H&M indsamler brugt tøj af alle mærker, som sendes til genbrug og genanvendelse. Man er begyndt at lave kollektioner, hvor 20% af stoffet er genbrugsmaterialer. -Matas-kæden har i butikkerne opstillet beholdere til glas og plast, hvor man kan aflevere tom emballage fra produkter, som er købt i butikken. Matas sender herefter emballagen til genbrug. Pap og plastik, som har været brugt til at transportere varer til butikkerne, genbruges ligeledes. -Louis Nielsen og Synoptik indsamler brugte briller. Begge kæder deltager i projekter i afrikanske lande, hvor danske optikere tager ned og udleverer de donerede briller til svagtseende fattige. Forbrænding Deponering Aktivitet: Hvor hører affaldstyperne til i Affaldstrekanten? H&M placeres i både Genbrug og Genanvendelse. Genanvendelse Matas placeres i Genanvendelse. Louis Nielsen og Synoptik placeres i Genbrug. Genbrug GENBRUG 3 stk.: 100 kr. Forebyggelse 100 kr. Hvorfor er der ikke flere butikker, der har lignende affaldsordninger?

6 4 Torvegade I forbindelse med renovering af gaden fandt arkæologer en del af den oprindelige brolægning fra 1300-tallet. Torvegade har siden Middelalderen været en central gade i byen med stor handelsaktivitet, dengang og nu. På 700 år har skidt og snavs hobet sig op og dannet et lag på 1 m ovenpå den gamle stenbro. Det kræver kun 1,5 mm skidt pr. år at danne så tykt et lag. Byen Vejle blev anlagt på grusbanken mellem Omløbsåen, Mølleåen og Sønderå. I 1200-tallet lavede kongemagten en opstemning på Grejs Å (ved nuværende Abelone Plads), og Mølleåen blev gravet ud for at forsyne Vejle Mølle med vand. Dæmningen blev anlagt som en jordvold for at holde Mølleåen på plads. Der blev også gravet en kanal, Midtåen, som tog imod overskydende vand fra Mølleåen og samtidig fungerede som voldgrav. Denne å er rørført nu, men i krydset mellem Torvegade og Vissingsgade kan man i gågadens fliser se indhuggede bølgelinjer, der markerer Midtåens løb. Åerne forsynede byen med vand, men fungerede samtidig som kloakafløb. Grejs Å Aktivitet: Hvorfor ligger den gamle stenbro så langt nede hvad er der sket? Skidt og snavs har hobet sig op, siden vejen blev lavet. Eleverne skal i 3 billedsekvenser tegne, hvordan de tror, det er sket. Ekstra aktivitet: Find bølgelinierne i gågadens fliser. Er dette et Vejle-fænomen, eller findes det også i andre byer? Omløbsåen Sønderåen Midtåen Mølleåen Vejle Mølle 1200-tallet Byen Vejle vokser frem 1327 Vejle bliver købstad /3 af byen dør af pest indbyggere indbygge 1867 Vandværk

7 5 Omløbsåen - udløb ved Bryggen På p-pladsen står en af de nye kuber til indsamling af glas. De gamle blå og grønne bobler er for nylig blevet udskiftet her i kommunen. Glas kan kun afleveres i disse kuber eller på genbrugspladsen. Aktivitet (ressourcer): Hvor mange kg glas/flasker kan der være i glaskuben? 400kg Hvor meget glas samler AffaldGenbrug ind årligt via kuberne? 850ton I Vejle Kommune kan man aflevere glas og flasker i kuber, der er spredt rundt i hele kommunen og ikke til storskrald. Hvorfor? re bygges indbyggere 1989 Sorteringsanlæg invies 2015 Når Skidt er Godt i Økolariet

8 6 Havnegade viadukt Viadukten under Havnegade står under vand, når der kommer enorme regnskyl som i sommeren 2014: Den 3. august oplevede man i Vejle det tredje største skybrud siden Afløbssystemet har ikke kapacitet nok til føre så store mængder vand væk hurtigt nok, og det medfører oversvømmelse af viadukten. I Vejle Kommune er en af de helt store klimaudfordringer de øgede mængder af vand, som slår igennem med større og oftere skybrud, oversvømmelser og havvandstandstigninger, så vi får mere vand i byerne og på landet. Vi får mere regn om vinteren og mindre om sommeren. Om sommeren får vi både tørkeperioder og kraftigere regnskyl årsmiddelnedbøren vil stige med ca. 7 % frem imod Havvandstanden forventes at stige mellem 0,2 og 1,4 m. Kommunens nye klimatilpasningsplan fokuserer både på håndtering af den normale nedbør i løsninger, som mindsker belastningen på kloaknettet, og på håndtering af kraftig regn skybrud, som skaber oversvømmelser fra både vandløb og afløbssystemer. Planen sætter endvidere fokus på de områder i kommunen, hvor der er risiko for oversvømmelse som følge af havvandsstigning. Aktivitet: Hvor højt stod vandet i viadukten den 3. august 2014? Eleverne skal tegne deres bud ind på fotoet i deres hæfte. Diskuter med eleverne, hvorfor det er et problem, at viadukten oversvømmes, når det regner meget? De skal svare i deres hæfte. Hvad kan man gøre for at forhindre oversvømmelser?

9 7 Mølleåen - ved Vissingsgade Mølleåen løber langs med Dæmningen. I mange år var denne del af åen ført i rør og overdækket, men i starten af det nye årtusinde blev den fritlagt på stykket mellem Nørretorv og Vissingsgade. Åen er en gren af Grejs Å, der er med til at afvande et stort område nord og nordvest for Vejle. Når det regner kraftigt, stiger mængden af vand i Grejs Å hurtigt p.g.a. det store opland, og Mølleåen svulmer også op, da vandet ikke kan transporteres hurtigt nok gennem den smalle å. Parallelt med åen (under Dæmningen) ligger et rør, hvor overskydende vand kan ledes ind, når der er behov. I krydset ml. Vissingsgade og Dæmningen bliver Mølleåen ledt ind i et underjordisk rør, som går helt ned til Sønderå, hvor vandet løber ud. Rørets kapacitet er ikke så stor som det åbne åløb, så når vandmængden er stor, stuves vandet op i åen. Mølleåen har høje brinker/sider, så vandstanden skal være meget høj, før åen løber over sine bredder her. Brinkerne er lavet af betonelementer og udført, så det er muligt, at beplante dem. Åen er blevet genskabt som et stykke arkitektur med kunstnerisk udsmykkede broer over. I bunden af åen er der lagt sten, så vandets brusen er med til at overdøve trafikkens lyde. Aktivitet: Hvor løber åvandet hen nu? Åvandet løber i rør til Sønderå og derefter ud i Vejle Fjord. Hvorfor er der gitter for hullet? For at cykler, indkøbsvogne og andre større ting ikke sætter sig fast i røret længere inde. For at forhindre personer i at kravle ind. Hvorfor ser åbrinkerne sådan ud? Et forsøg på at efterligne et naturligt åløb, men på en kunstnerisk måde. Høje sider forhindrer oversvømmelser. Det har været dyrt at fritlægge Mølleåen, hvorfor har man valgt at gøre det alligevel?

10 8 Volmers Plads Tidligere var Volmers Plads parkeringsplads, men i forbindelse med at der skulle anlægges to underjordiske bassiner, blev pladsen herefter lavet til en interaktiv lege- og opholdsplads for både børn, unge og voksne. Bassinerne kan rumme 550 m 3 spildevand. Her i midtbyen er der fælles kloakering, hvor husspildevand (fra fx toilet og køkken) og overfladevand (fra fx tag og vej) blandes og ledes til renseanlægget. Når det regner voldsomt, kan en del af spildevandet ledes ind i bassinerne under Volmers Plads og derved afhjælpe det store pres på kloaksystemet, så oversvømmelser kan undgås. Hvis bassinerne bliver overfyldte, ledes spildevandet ud i Mølleåen, hvor det blandes op med en stor mængde åvand. Der kan derfor kortvarigt forekomme en forurening af Mølleåen. Det forurenede åvand føres ud i Sønderå og videre ud i Vejle Fjord. Badevandskvaliteten i fjorden tjekkes løbende. Man kan følge med på Aktivitet: Hvad er faldunderlaget lavet af? Genanvendte bildæk Hvad er der under pladsen? 2 fællesvandsbassiner 95% af alle brugte dæk i Danmark afleveres til genbrug. De bedste dæk eksporterer man til lande, der ikke har samme skrappe sikkerhedskrav til dæk som herhjemme. Andre får et nyt lag gummi, så de kan bruges lidt længere tid. Resten af dækkene knuses til pulver, som kan bruges til nye dæk, gummihjul, bremsebelægninger, tæppeunderlag eller som underlag til lege- og sportspladser. Hvad mon der sker med de 5%, der IKKE afleveres til genbrug?

11 9 Nørretorv Indtil 1850 erne afgrænsede Mølleåen Vejle mod øst. Nørrebro var broen ind i byen, og ved Nørreport skulle man kontrolleres af toldere. I 1851 blev afgiften afskaffet, og vejlenserne begyndte at bygge udenfor Nørreport. Nørretorv blev anlagt i 1926 og udviklede sig hurtigt til et trafikalt knudepunkt for fire af byens befærdede gader. I 2004 var torvet gennem en større omlægning, hvor kunstneren Morten Stræde stod for udsmykningen. I forbindelse med omlægningen blev der under torvet anlagt et fællesvandsbassin, der kan rumme 1000 m 3 spildevand. Bassinet er 34x16m, næsten som en håndboldbane - og 4-5m dybt. På torvet er også opført et pumpehus. I Vejles midtby er der fælleskloakering, hvor husspildevand (fra fx toilet og køkken) og overfladevand (fra fx tag og vej) blandes og ledes til renseanlægget. Når det regner voldsomt, kan en del af spildevandet pumpes ind i bassinet under Nørretorv og derved afhjælpe det store pres på kloaksystemet, så oversvømmelser kan undgås. Når presset på kolakken er aftaget, kan vandet i bassinet ledes tilbage til kloaksystemet og videre til renseanlægget. Aktivitet: Hvad er der under pladsen? Fællesvandsbassin Hvad er bygningens formål? Pumpestation for bassinet Hvor stort er det underjordiske bassin? Alle tre svarmuligheder er rigtige, de er alle lige store m 3 eller på størrelse med en håndboldbane med 4 meter vand på. Eller to gange Vejle svømmehal - eller 50 tankvogne med vand. Ekstra aktivitet: Prøv at skridte 34x16m (næsten en håndboldbane) af på pladsen og stil eleverne op langs kanten, så man kan få en fornemmelse af bassinets størrelse. Bassinet er vigtigt for at afhjælpe og forhindre oversvømmelser. Hvorfor er det ikke lavet større?

12 10 Omløbsåen - Byparken Omløbsåen kommer fra Grejs Å, som deles i Omløbsåen og Mølleåen. Omløbsåen løber gennem det gamle Vejle og løber bl.a. forbi Spinderihallerne. Bygningerne omkring Omløbsåen er tit udfordret med en masse vand, som ikke løber hurtigt nok til Sønderåen og ud i Vejle Fjord og dermed oversvømmer de lavtliggende områder omkring åen. Omløbsåens brinker/sider er meget lave, så vandstanden skal ikke stige ret meget, før der sker oversvømmelser. Helt op til 1900-tallet markerede åen Vejles vestlige bygrænse området udenfor byen var engområde, så når åen gik over sine bredder, var det ikke så stort et problem. Det er det til gengæld nu, hvor bebyggelsen er kommet tæt på åen. Aktivitet: Øvelse: Mål vandets hastighed. Stil jer ved den ene bro (pink prik). Smid en pind i vandet og tag tid på hvornår den passerer under den anden bro (pink prik). Lad enten eleverne klare opgaven selv, eller lav den i fællesskab. Hvad sker der med vandets hastighed, når der er meget vand i åen? Det løber hurtigere. Hvordan ser her ud, når vandet står højt? De blå områder på foto bliver oversvømmet. Hvor kommer vandet fra? Vandet kommer fra Grejs Å. Er der god plads til ekstra vand i dette område? Kunne man have anlagt Byparken uden at tænke på vandstanden?

13 11 Omløbsåen - udløb ved Bryggen Omløbsåen løber ud i Sønderå, som transporterer vandet de sidste 1,7 km ud til Vejle Fjord. Vandstanden i fjorden varierer med tidevandet op til +50 cm ved højvande og -50 cm ved lavvande. I forbindelse med storm kan vandmasser skubbes ind i fjorden og skabe ekstraordinært højvande eller endda stormflod. I disse tilfælde presses fjordvandet videre ind i Sønderå og op i Omløbsåen, hvor det bremser åvandet op og derved forårsager oversvømmelser. Hvis der samtidig er forøget vandføring i åerne f.eks. p.g.a. kraftig nedbør, bliver oversvømmelserne markant større. Omløbsåen er meget sårbar, når vandmængden øges, da brinkerne er meget lave. Vejle Kommune begynder i 2015 at bygge et sluse- og pumpeværk her, som skal forhindre vand i at blive presset ind i Omløbsåen, når der er højvande i fjorden. Samtidigt skal der kunne pumpes vand fra Omløbsåen ud i Sønderåen, når der er meget vand i Omløbsåen. Der er også planer om at gøre brinkerne højere på strækninger af Omløbsåen for at hindre oversvømmelser. Aktivitet (vand): Hvor løber vandet hen? Vandet løber mod fjorden. Overvej hvordan en sluse kan se ud, når man tænker på funktion, størrelse og udseende.

14 12 Mølleåens udløb - ved Sønderåparken Mølleåen løber ud i Sønderå, som transporterer vandet de sidste 1,5 km ud til Vejle Fjord. Vandstanden i fjorden varierer med tidevandet op til +50 cm ved højvande og -50 cm ved lavvande. Tidevandet kan også mærkes i Sønderår, her er variationerne dog mindre (fra +15cm til -15cm). I forbindelse med storm kan vandmasser skubbes ind i fjorden og skabe ekstraordinært højvande eller endda stormflod. I disse tilfælde presses fjordvandet videre ind i Sønderå og op i Mølleåen, hvor det bremser åvandet op og derved forårsager oversvømmelser. Hvis der samtidig er forøget vandføring i åerne f.eks. p.g.a. kraftig nedbør, bliver oversvømmelserne markant større. Aktivitet: Hvor kommer vandet fra? Vandet kommer fra Grejs Å Mølleåen. Hvor højt står vandet hér? Dagens aktuelle tal fås på Økolariet. Kom med en ide til, hvad man kan gøre for at afhjælpe virkningen af højvande og stormflod i Mølleåen.

15 13 Økolariet - når Skidt er Godt Velkommen tilbage til Økolariet. I Økolariet skal I rundt i de forskellige udstillinger og svare på spørgsmål. I skal i den nye særudstilling når Skidt er Godt. Aktivitet Hvor mange forskellige toiletter kan du finde? Der er syv forskellige i udstillingen: Romersk, Skovbunden, Japansk, Das, Pedallokum, Rumtoilet og alm. toilet. Prøv toiletopstillingen. Hvad må ikke komme i toilettet og hvorfor? Bl.a. vatpinde, hår og bind. Det må ikke komme i toilettet, da det kan sætte sig fast i renseanlæggets bassiner - og det er svært at rense væk. Hvor meget plastik ender årligt i havet? tons Affaldet i de grønne poser nedbrydes af mikroorganismer. Hvilke nedbrydere kan du finde i udstillingen? Melorme I kan også se eksempel på biologisk nedbrydning, hvor døde mus og frugt bliver spist af melorme, se Vejle Kommunes nye affaldsbeholdere, høre historier fra gamle dage, se hvor meget gamle aviser og reklamer fylder,...

16 14 Økolariet - Vand&Spildevand - Resourser&Affald I skal i kælderen og finde kloakken og affald og resurser. Aktivitet Kloakken Spildevandet skal igennem tre processer på renseanlægget, hvorfor er det nødvendigt?: Den mekaniske rensning tager sig af at fjerne vatpinde, den kemiske rensning tager sig af at fjerne... og den biologiske rensning tager sig af at fjerne... I kan også sige hej til rotterne, blive skyllet ud i toilettet og se på dit vandforburg. Affald og resurser I den store hvide reol er det en masse ting. Hvor i affaldspyramiden, vil du placere disse ting? Alle tingene placeres i genanvendelse. I kan også hjælpe med at sortere affald i globen, se film om affaldets vej og sortere grønne og sorte poser.

17 15 Økolariet - Upcyckling I skal på 1. sal og finde Upcyckling. Aktivitet Tænk på dit eget værelse, hvad kunne du tænke dig fra udstillingen? Eller kom med din ide til, hvad du kunne have lyst til at lave til dit eget værelse. Du kan enten tegne eller skrive. I kan også prøve tøj, se den mindste bolig og få gode ideer til egne kreationer.

18 16 Affaldets ABC Vi har kastet os ud i at skrive affaldets ABC, men vi er ikke blevet færdige. Hvis I kan lave et rim på fire linier med et af alfabetets bogstaver, helst et af dem vi mangler, så send jeres forslag til os på okolariet@okolariet.dk Affald det er alt Farligt affald er terpentin, M U det vi smider ud. Dukken, der er halt maling, batterier og medicin, lysstofrør og sparepærer. Natmanden Noller V Kanden uden tud. Farligt affald? -Ja, desværre! går rundt og fjoller. Tømmer latriner, X er et kryds, Brugte batterier Gamle glas ih, hvor det sviner. vi sætter på varer, er fulde af metal. Så hør nu hvad jeg siger: bli r smeltet om. Aflever til genbrug, O som gi r gys og sundhedsfarer. samles ind de skal. Cadmium og chlor Det gi r giftig røg. når flasken den er tom. H Papir og pap, Ja, selv en lap, Kan bruges igen. Y Z Derfor siger vi i kor: Isede fliser Husk det min ven Sikke noget møg. ved skraldespanden. Gi r buler og ridser Q Æbleskrog og ærtebælg, kartoffelskræl og rød kornel. Dækkene de går i ring. De bli r brugt til mange ting. Genbrug dem som træskosål, til skraldemanden. J R I komposten bli r det muld nok til hele haven fuld brænd dem aldrig på et bål. Skralde-, skralde-, skralde- Øller på flaske Kompostormen Kåre mand dem kan man vaske Elektriske apparater han elsker porrer. tømmer både sæk og spand. og fylde med øl bli r smarter og smarter. En kvist og et blad, Henter glas, papir og skidt, igen og igen. Du tror der er et hit, men faktisk er det skidt. det gør ham så glad. L både Lasses dit og mit. T Å

19 17 Noter og andet godt

20 18 S 9 S 10 A 4 A 3 S 7 S 8 A 2 S 6 A 1 S 11 A 5 Økolariet S 12

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... På Sporet af Skidtet. 3.-6. klasse. Navn: VARETRANSPORT

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... På Sporet af Skidtet. 3.-6. klasse. Navn: VARETRANSPORT .......................................... På Sporet af Skidtet 3.-6. klasse Navn: 1 Havnegades nedgravede løsninger Tegn eller skriv fem forskellige slags affald til hver fraktion Hvorfor er dette en

Læs mere

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE

Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Ny affaldsløsning BRØNDBY KOMMUNE Velkommen til Skraldetanterne dine nye affaldsbeholdere Brøndby Kommune gør det nu lettere for dig at sortere dit affald, så det kan blive genbrugt. Derfor får alle med

Læs mere

Glæd din skraldemand. Hør, kender du historien om det vi smider ud Bli r det mon kun til røg og møg? Vi har et bedre bud!

Glæd din skraldemand. Hør, kender du historien om det vi smider ud Bli r det mon kun til røg og møg? Vi har et bedre bud! SIDE 1 af 10 Glæd din skraldemand (melodi: Der var en gammel gubbe) Hør, kender du historien om det vi smider ud Bli r det mon kun til røg og møg? Vi har et bedre bud! Omkvæd: Kom med nu alle mand Sortér

Læs mere

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald

Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Oktober 2015 5. info Vi har brug for DIN hjælp til at sortere affald Hvordan sorterer din nabo? Kære beboer i Lærkeparken Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er stadig godt i

Læs mere

NYT Sæk og container ud til skel. Affaldshåndbog 2016. boliger

NYT Sæk og container ud til skel. Affaldshåndbog 2016. boliger NYT Sæk og container ud til skel Affaldshåndbog 2016 boliger Indhold Meget mere genbrug side 2 Kontakt os når DU har tid side 3 Velkommen på genbrugspladsen side 4 og 5 Storskrald side 6 Papir, karton,

Læs mere

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast glas Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald SKRALDETANTERNE Sådan sorterer du dit affald Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

Velkommen til Odense Renovation!

Velkommen til Odense Renovation! Velkommen til Odense Renovation! Kort om Odense Renovation A/S Non-profit Affaldshåndtering siden ca. 1882 Kommunalt aktieselskab siden 1994 Bestyrelsen består af 9 medlemmer, 6 udpeget af kommunen og

Læs mere

Nye affaldsbeholdere. på vej til dig!

Nye affaldsbeholdere. på vej til dig! Nye affaldsbeholdere på vej til dig! Du får to nye affaldsbeholdere Vi er snart klar til at sende kommunens nye affaldsbeholdere ud til dig. Det stativ eller den beholder, som du allerede har til dagrenovation,

Læs mere

Affaldssortering der er til at forstå

Affaldssortering der er til at forstå Skraldeguide Affaldssortering der er til at forstå Det kan være svært at finde rundt i, hvordan affald skal sorteres, og hvordan du hurtigt og miljøvenligt kan affaldssortere i hverdagen. Med denne guide

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Dét vand, du hælder i kloakken, kommer du til at drikke igen!

Dét vand, du hælder i kloakken, kommer du til at drikke igen! Dét vand, du hælder i kloakken, kommer du til at drikke igen! Vand kommer hverken fra EU eller Out of Space... Det vand, du drikker og bruger, er i et evigt kredsløb, der tager fra blot fem til flere tusinde

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald Sådan sorterer du dit affald BRØNDBY KOMMUNE Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald PAPIR RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD KARTON METAL PLAST GLAS Sådan sorterer du dit affald Fællesløsning TEKNIK OG MILJØ RESTAFFALD TIL FOR- BRÆNDING MAD- AFFALD PAPIR KARTON METAL PLAST GLAS

Læs mere

Når skraldet skal fjernes

Når skraldet skal fjernes Når skraldet skal fjernes Information om affaldssystemet i Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Horsens Kommunes affaldssystem - nemt for dig og godt for miljøet Horsens Kommune har et velfungerende

Læs mere

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission Mulig, værdiagent, værdibeholder og værdiselskab. Renosyd fik sat dagsordenen, da den nye indsamlingsordning skulle træde i kraft i 2012 Noget af det vigtigste

Læs mere

Dit haveaffald sådan gør du!

Dit haveaffald sådan gør du! Dit haveaffald sådan gør du! Din have og dit affald Som haveejer er du selv ansvarlig for at komme af med dit haveaffald. I denne folder kan du se, hvordan du kan komme af med det. Du kan også læse om,

Læs mere

Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12

Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12 Evaluering af kerneområdet naturen i 3. kl. centret og DUS II skoleåret 2011/12 Mennesket er en del af, og er afhængig af naturen. Det sker at nogle glemmer dette, da en stor del af mange moderne menneskers

Læs mere

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE

BIOAFFALD FORSØG I MADAFFALD OG GRØNT HAVEAFFALD FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE BIO MAD OG GRØNT HAVE FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE FORSØG I 2016 DET KAN DU LÆSE I GUIDEN BIO Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Forsøg med bioaffald Tidsplan for forsøget Køkkenspand og bioposer

Læs mere

Nye affaldsbeholdere. sådan sorterer du

Nye affaldsbeholdere. sådan sorterer du Nye affaldsbeholdere sådan sorterer du Her er dine nye affaldsbeholdere Du har fået to nye affaldsbeholdere. En til plast og papir og en til metal og glas. I denne folder kan du læse, hvordan du skal sortere.

Læs mere

OVERDREV NEWS. Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015

OVERDREV NEWS. Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015 Ejerforeningen Sundby Overdrev Årgang 2015 nr. 1 Den 14. februar 2015 Dødsfald Fhv. flymekaniker Per Køncke Petersen, Fælleddiget 77, sov ind den 9. februar 2015 efter lang tids sygdom. Han blev 71 år.

Læs mere

SORTERINGS- GUIDEN 2016

SORTERINGS- GUIDEN 2016 SORTERINGS- GUIDEN 2016 VILLA / RÆKKEHUS DIT AFFALD ER FOR GODT TIL AT SMIDE UD Sortering skal være så nemt som muligt for dig og din familie. I sorteringsguiden kan du se, hvordan du sorterer dit affald.

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Sct. Jørgens Park er, sammen med tre andre boligområder, udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

i boligområdet. Minigenbrugspladser Gode råd til at komme igang med at bygge en minigenbrugsplads lokalt i boligområdet

i boligområdet. Minigenbrugspladser Gode råd til at komme igang med at bygge en minigenbrugsplads lokalt i boligområdet Minigenbrugspladser i boligområder Gode råd til at komme igang med at bygge en minigenbrugsplads lokalt i boligområdet Der kan være penge at spare ved at gøre det nemmere for beboerne at sortere affaldet

Læs mere

Affald skal genbruges

Affald skal genbruges F R A Y T T I L N Y T Den geniale genbrugs-station Affald skal genbruges Fla s ker & kons erves gla s RENOVATIONSVÆSENET Dette er et hæfte til dig der går i 0. 2. klasse. Her er gode historier og sjove

Læs mere

Skriv dit navn her og tegn dig selv med dit bedste legetøj

Skriv dit navn her og tegn dig selv med dit bedste legetøj Indskoling 1 Velkommen til Vejles store batterijagt AffaldGenbrug og Økolariet vil gerne sætte fokus på vigtigheden af, at batterier afleveres korrekt. Vi skyder derfor en batterijagt i gang i efteråret

Læs mere

digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service

digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service digital service affald og genbrug i allerød kommune - Prøv vores App - Tjek vores hjemmeside - Mit Affald - SMS-service Bestil afhentning af storskrald på alleroed.dk Genbrug er godt for miljøet Aviser

Læs mere

Prisliste 2012. Gældende fra 1. januar 2012 Odense Renovation A/S

Prisliste 2012. Gældende fra 1. januar 2012 Odense Renovation A/S liste 2012 er for husholdninger Dagrenovation Papir Genbrugspladser Farligt affald Flaskekuber Administration er for virksomheder Dagrenovationslignende affald Adgang til genbrugspladser Administration

Læs mere

AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN

AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN Gårdlauget Kertemindegaarden 2100 København Ø AFFALDS-GUIDE FOR KERTEMINDEGÅRDEN Til beboer & erhverv Indholdsfortegnelse: Side Emne 1 Introduktion. 1 + 2 Dagligt affald & Skraldesug. 3 Erhverv. 3 Sortering

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse Henkastet affald Undervisningsforløb Natur/Teknik 3. 6. klasse Side 1 af 30 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om, hvad affald

Læs mere

HAR I EN GOD IDÉ OM AFFALD?

HAR I EN GOD IDÉ OM AFFALD? Flerfamilieboliger i Herlev Kommune HAR I EN GOD IDÉ OM AFFALD? Ønsker I at gøre indsamlingen af affald fra jeres boligforening endnu bedre? ER, LÆS H N A HVORD I GØR Teknisk Forvaltning 2009 I får idéerne

Læs mere

Kommunikationsmateriale under forsøg

Kommunikationsmateriale under forsøg Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Kommunikationsmateriale under forsøg Bilag 4 til delrapport 5 om Kommunikation TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Fuld

Læs mere

AFFALD OG GENBRUG 2016

AFFALD OG GENBRUG 2016 AFFALD OG GENBRUG 2016 FOR VILLAER VILLALEJLIGHEDER OG RÆKKEHUSE TØMME- KALENDEREN ER BLEVET 100 PROCENT DIGITAL BIOAFFALD FORTSÆTTER I 2016 KÆRE BEBOER 9 ud af 10 sorterer til genbrug på Frederiksberg,

Læs mere

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39 1 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 6 3 Tilfredshed Side 8 4 Affaldssortering Side 27 5 Konklusion Side 39 2 1 Formål, metode og fordeling I dette afsnit

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

Sortér dit affald. Vi kan genbruge det meste af dit affald, hvis du sorterer det rigtigt. Se, hvordan du gør i denne pjece!

Sortér dit affald. Vi kan genbruge det meste af dit affald, hvis du sorterer det rigtigt. Se, hvordan du gør i denne pjece! Sortér dit affald Vi kan genbruge det meste af dit affald, hvis du sorterer det rigtigt. Se, hvordan du gør i denne pjece! Det tager kun et øjeblik at sortere dit affald, men det har stor betydning for

Læs mere

Foroffentlighedsfase til Klimatilpasningsplan Vind med vandet

Foroffentlighedsfase til Klimatilpasningsplan Vind med vandet Foroffentlighedsfase til Klimatilpasningsplan Vind med vandet Indhold Din indflydelse 3 Vind med vandet 4 Konsekvenser i Horsens Kommune 5 Udførte klimatilpasningsprojekter 6 Hvad planlægger kommunen at

Læs mere

KOMMENDE TØMNINGER. Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december 8. januar 29. januar 19. februar 12. marts

KOMMENDE TØMNINGER. Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december 8. januar 29. januar 19. februar 12. marts KOMMENDE TØMNINGER Beholder 1 til restaffald og bioaffald tømmes hver 2. uge: 24. december 7. januar 21. januar 4. februar 18. februar 4. marts Beholder 2 til papir og plast tømmes hver 3. uge: 18. december

Læs mere

SORTERINGSGUIDE TÅRNBY KOMMUNE TÅRNBY KOMMUNE

SORTERINGSGUIDE TÅRNBY KOMMUNE TÅRNBY KOMMUNE SORTERINGSGUIDE TÅRNBY KOMMUNE TÅRNBY KOMMUNE ADGANGS FORHOLD ADGANGSFORHOLD Din adgangsvej og placeringen af affaldsbeholderen skal leve op til kommunens regulativ for husholdningsaffald. På den måde

Læs mere

Affald du kan komme af med i gården:

Affald du kan komme af med i gården: Håndtering af affald i Rosenoden Revideret november 2015 Kære beboer. I ejerforeningen Rosenoden vil vi gerne bidrage til at værne om miljøet, og samtidig arbejde for, at du nemt kan komme af med dit affald.

Læs mere

Nye beholdere til det genanvendelige affald

Nye beholdere til det genanvendelige affald sammen om GENBRUG Nye beholdere til det genanvendelige affald Pap, papir, plast, glas og metal er værdifulde ressourcer, som kan genbruges til nye produkter. Men det kræver, at det sorteres fra og ikke

Læs mere

Oversigt over forsøgsområder

Oversigt over forsøgsområder Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Oversigt over forsøgsområder Fællesbilag Bilag 1 til alle delrapporter TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Bilag 1 Oversigt

Læs mere

Hvad gør vi ved affald?

Hvad gør vi ved affald? Hvad gør vi ved affald? Affald I Danmark og i resten af verden stiger affaldet år for år. Det gør den fordi, at vi vil leve i vores moderne livsstil. Hvis vi bliver ved med det, bliver vi nødt til at bruge

Læs mere

Dit affald Ny ordning i Viborg midtby

Dit affald Ny ordning i Viborg midtby Dit affald Ny ordning i Viborg midtby Miljøstationer i midtbyen Regeringen har besluttet, at affald skal genanvendes og udnyttes langt bedre i fremtiden, end det er tilfældet i dag. I Viborg Kommune genanvender

Læs mere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Din nye affaldsordning Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Sammen om genbrug I Rudersdal Kommune ønsker vi at tage ansvar og være med til at bevare de værdifulde ressourcer i affaldet. Derfor

Læs mere

Ulønnet arbejde kan faktisk godt betale sig

Ulønnet arbejde kan faktisk godt betale sig Lidt smartere... Genbrug er smart. Vi får gavn af ting andre har givet, og det er til glæde for såvel giver som aftager. Genbrugsting skal skabe glæde hos nye ejere, og starte et nyt liv i nye omgivelser.

Læs mere

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål Niveau 2 Grønsmutter Årstid Sommer Forløbets varighed 3 trin + en aften/nat Formål I dette mærke bliver pigerne udfordret endnu mere på, hvad mørke kan byde på. Der bliver i mærket lagt vægt på, at pigerne

Læs mere

AFALDSFRI SKOLE OPSAMLING OG EVALUERING AF TESTFORLØB

AFALDSFRI SKOLE OPSAMLING OG EVALUERING AF TESTFORLØB AFALDSFRI SKOLE OPSAMLING OG EVALUERING AF TESTFORLØB Affaldsfri skole - indsamling og sorteringsløsninger Opsamling og evaluering af testforløb Forord Som en del af Københavns Kommunes Ressource- og Affaldsplan

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

Velkommen til Tom Dåses Returskole

Velkommen til Tom Dåses Returskole Velkommen til Tom Dåses Returskole Hej, jeg hedder Glas-Mads. Velkommen til vores opgavebog. Mit navn er Petra Plast. Vi skal både regne og tegne og gætte. Jeg hedder Tom Dåse. Har du lyst til at blive

Læs mere

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR var ung INDE I BYEN BYEN FRA 1850-1930 LIVET

Læs mere

Plads til 2 ugers affald

Plads til 2 ugers affald Plads til 2 ugers affald vælg den rigtige beholder Mindre slid på vejene Bedre for økonomien Bedre for miljøet Plads til 2 ugers affald Her kan du se, hvilke affaldsbeholdere du kan vælge mellem til din

Læs mere

1. JUNI 20. Brøndby Kommune

1. JUNI 20. Brøndby Kommune une ndby Komm rø B l ti r e m rne kom Skraldetante 14 1. JUNI 20 Vær parat til dine nye affaldsbeholdere i juni 2014 Den 1. juni 2014 starter den nye affaldsordning. Allerede i april/maj måned får du dine

Læs mere

Indsamling af pap, plast og metal

Indsamling af pap, plast og metal Forsøg med Indsamling af pap, plast og metal Resultater og konklusioner for service, økonomi og miljø - 2011 Indhold 1 Resumé...3 2 Indledning...3 3 Indsamling i tre forsøgsområder...4 4 Sortering af affaldet

Læs mere

Affaldshåndbog 2016. sommerhuse. Gem håndbogen. så kan du hurtigt tjekke, hvad du gør med dit affald.

Affaldshåndbog 2016. sommerhuse. Gem håndbogen. så kan du hurtigt tjekke, hvad du gør med dit affald. Affaldshåndbog 0 sommerhuse Gem håndbogen så kan du hurtigt tjekke, hvad du gør med dit affald. fire store genbrugspladser Vi har bygget ny genbrugsplads i Pandrup og har fremover store og moderne genbrugspladser,

Læs mere

Skrald og genbrug af Rikke Bech Poulsen 9D

Skrald og genbrug af Rikke Bech Poulsen 9D Skrald og genbrug af Rikke Bech Poulsen 9D 1 Indledning Før jeg lavede opgaven, vidste jeg godt at det var forkert at smide med affald, og at det er godt at genbruge. Men emnet har fået mig til at åbne

Læs mere

Indstilling. Ændring af storskraldsordningen i Århus Kommune. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 30. august 2007.

Indstilling. Ændring af storskraldsordningen i Århus Kommune. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 30. august 2007. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 30. august 2007 AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Byrådet har besluttet, at skraldespandene skal væk fra fortovet

Læs mere

ELEKTRONIK. Det meste genanvendes resten specialbehandles

ELEKTRONIK. Det meste genanvendes resten specialbehandles ELEKTRONIK Det meste genanvendes resten specialbehandles Mobiltelefoner og opladere Eltandbørster Elektronisk legetøj Strygejern Mindre køkkenmaskiner som håndmixere, blendere etc. Postkort, sko og slips

Læs mere

MTB toolkit'n'guidelines... Indsendt af Sonny Pedersen - 16. Maj 2012 17:58

MTB toolkit'n'guidelines... Indsendt af Sonny Pedersen - 16. Maj 2012 17:58 Indsendt af Sonny Pedersen - 16. Maj 2012 17:58 Nu har jeg jo fået købt cyklen, og fået nogle gode råd til at komme igang. Nu søger jeg så lidt mere basal viden omkring cyklen, hvad der kræves af værktøj

Læs mere

Jens Stræde Bondesen Fagkoordinator AffaldGenbrug Tlf.: 21 77 87 33 Mail: jsb@dinforsyning.dk

Jens Stræde Bondesen Fagkoordinator AffaldGenbrug Tlf.: 21 77 87 33 Mail: jsb@dinforsyning.dk Oplæg Rybners 2015 Kontaktoplysninger Jens Stræde Bondesen Fagkoordinator AffaldGenbrug Tlf.: 21 77 87 33 Mail: jsb@dinforsyning.dk Kontakt til DIN forsyning Tlf.: 74 74 74 74 post@dinforsyning.dk 2 Dagsorden

Læs mere

VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER

VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER Katalog over de nye affaldsordninger, der skal hjælpe dig med at beslutte hvilken affaldsordning dit boligområde skal vælge www.albertslund.dk/byen NY AFFALDSORDNING I DIT

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE AF BORGERNES KENDSKAB, TILFREDSHED OG HOLDNINGER TIL AFFALDSORDNINGER I LEJRE KOMMUNE

BRUGERUNDERSØGELSE AF BORGERNES KENDSKAB, TILFREDSHED OG HOLDNINGER TIL AFFALDSORDNINGER I LEJRE KOMMUNE BRUGERUNDERSØGELSE AF BORGERNES KENDSKAB, TILFREDSHED OG HOLDNINGER TIL AFFALDSORDNINGER I LEJRE KOMMUNE Rekvireret af: Lejre Kommune Udfærdiget af: JHN Processor v. Lotte Dalgaard Christensen April 2016

Læs mere

1. Præsentation af Hillerød Forsyning

1. Præsentation af Hillerød Forsyning Agenda 1. Præsentation af Hillerød Forsyning 2. Affaldshåndtering i Hillerød Kommune Ved affaldsplanlægger og projektleder Kasper Damsgaard Thomsen Præsentation af Hillerød Forsyning Hillerød Forsyning

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

Råderetsregler 2014. Afd. 30. Stenbjergparken

Råderetsregler 2014. Afd. 30. Stenbjergparken Råderetsregler 2014 Afd. 30 Stenbjergparken Arbejder inde i boligen Inde i boligen må du udføre enhver form for forbedringer og forandringer. Arbejderne skal være rimelige og hensigtsmæssige og de må ikke

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Nivå Havn Plan for affaldsmodtagelse og håndtering 2014

Nivå Havn Plan for affaldsmodtagelse og håndtering 2014 Navn og adresse: Nivå Havn, Havnekontoret, Nivå Strandpark 25, 2990 Nivå Tlf.: 7256 5305 Fax: 7256 5307 E-mail: nivaahavn@fredensborg.dk Ansvarlig for udarbejdelsen: Forretningsudvalget for Nivå Havn Ansvarlig

Læs mere

VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER.

VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER. VALG AF NYE AFFALDSORDNINGER www.albertslund.dk/byen Ny affaldsordning i dit boligområde Som I måske allerede har hørt, besluttede kommunalbestyrelsen den 10. marts 2015, at vi skal have nye affaldsordninger

Læs mere

Mere sortering Mindre bøvl

Mere sortering Mindre bøvl Mere sortering Mindre bøvl Ny affaldshåndteringsplan: Det hele bliver hentet ved husstanden TEKNIK OG MILJØ Du får to beholdere I Horsens Kommunes affaldshåndteringsplan lægger vi op til et nyt system,

Læs mere

Odense Renovation A/S

Odense Renovation A/S Odense Renovation A/S liste gældende fra 2016 er for husholdninger Dagrenovation Papir Genbrugsstationer Farligt affald Flaskekuber er for virksomheder Dagrenovationslignende affald Adgang til genbrugsstationer

Læs mere

Præsentation. Udviklingsplan 2011-2013. Middelfart Kommune Renovationsvæsenet. Virksomhedens navn. Adresse Fynsvej 100 5500 Middelfart

Præsentation. Udviklingsplan 2011-2013. Middelfart Kommune Renovationsvæsenet. Virksomhedens navn. Adresse Fynsvej 100 5500 Middelfart Præsentation Virksomhedens navn Middelfart Kommune Renovationsvæsenet Adresse Fynsvej 100 5500 Middelfart Telefonnummer E-mail adresse Antal pladser eller antal elever Personalenormering Budgetramme i

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør

Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør Forsøg med affaldssortering i Skovparken Korsør Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering I Skovparken er vi gode til at sortere vores affald. Vi er endda helt i front på visse områder. Fx var vi blandt

Læs mere

følg den grønne tråd og find de grønne råd

følg den grønne tråd og find de grønne råd følg den grønne tråd og find de grønne råd Nemt genbrug I Ringsted Kommune har vi et ønske om at genbruge mest muligt af vores affald. Derfor forbedrer vi løbende vores affaldsordninger, så du får nemmere

Læs mere

DIN sortering af affald fortsætter

DIN sortering af affald fortsætter November 2015 6. info DIN sortering af affald fortsætter men forsøget er slut! Kære beboer i Havrevangen Vores pilotprojekt Affald er ressourcer, der skal genanvendes er ved vejs ende. Du har nu sorteret

Læs mere

BORGERNE OG AFFALDET I KAVO. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen

BORGERNE OG AFFALDET I KAVO. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen BORGERNE OG AFFALDET I KAVO Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen MAJ 2009 HOVEDKONKLUSIONER 580 borgere fra Slagelse og Sorø Kommune har svaret på spørgsmålene 98 % mener, at henkastet

Læs mere

Affald. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trin 1: Trin 2: AF FALD 43

Affald. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trin 1: Trin 2: AF FALD 43 AF FALD 43 Affald Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik Trin 1: sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve,

Læs mere

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget?

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget? Digerne ved Digehytten Hvordan blev de bygget? 1 Til pædagoger og børn, der gæster Digehytten. 2 Når du sidder i Digehytten og kikker ud af døren, kan du se et dige. Det hedder Søndre fløjdige 3 Går du

Læs mere

Ren besked om affald. Pak pappet rigtigt - Se bagsiden

Ren besked om affald. Pak pappet rigtigt - Se bagsiden Ren besked om affald Pak pappet rigtigt - Se bagsiden Kan HÆNGes PÅ KØLESKABET Dagrenovation Ja, tak til ting fra den daglige husholdning uden farligt affald Det siger vi ja tak til: * Emballage fra mad

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2007 Indledning Siden Allerød Genbrugsplads blev åbnet i 2001, og frem til og med 2007, er mængden af tilført affald steget med 35 procent og antallet af besøgende

Læs mere

NS15 BÆREDYGTIGHEDSRAPPORT

NS15 BÆREDYGTIGHEDSRAPPORT NS15 BÆREDYGTIGHEDSRAPPORT BÆREDYGTIGHEDSRAPPORT - NOVEMBER 2015 Et skarpt fokus på bæredygtighed er en grundlæggende præmis for alt arbejde med NorthSide, idet bæredygtighed er en kerneværdi i NorthSides

Læs mere

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt

Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Din affaldsguide 2013 Til alle etageboliger og husstande med fælles sortering Fra gammelt og brugt til nyt og nyttigt Historier om affald og genbrug i Herlev Teknisk Forvaltning 2013 Vores miljø er vigtigt

Læs mere

AFFALDSTAKSTER 2016. Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere 2016 2. Boligbidrag 2016 5. Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6

AFFALDSTAKSTER 2016. Indholdsfortegnelse. Beholdere og minicontainere 2016 2. Boligbidrag 2016 5. Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6 AFFALDS 2016 Indholdsfortegnelse Beholdere og minicontainere 2016 2 Boligbidrag 2016 5 Papir- og haveaffaldsbeholdere 2016 6 Ekstra tømninger 2016 7 Sækkemærker 7 Ændringsgebyr 2016 7 Vask af beholdere

Læs mere

Velkommen til Tom Dåses Returskole

Velkommen til Tom Dåses Returskole Velkommen til Tom Dåses Returskole Hej, jeg hedder Glas-Mads. Velkommen til vores opgavebog. Mit navn er Petra Plast. Vi skal både regne og tegne og gætte. Jeg hedder Tom Dåse. Har du lyst til at blive

Læs mere

Husorden for ejendommen Dronningens Tværgade 5, 1302 København K - udarbejdet juni 2015

Husorden for ejendommen Dronningens Tværgade 5, 1302 København K - udarbejdet juni 2015 Husorden for ejendommen Dronningens Tværgade 5, 1302 København K - udarbejdet juni 2015 Husorden for ejendommen Dronningens Tværgade 5, 1302 København K - udarbejdet juni 2015 Alle ejere og lejere er forpligtet

Læs mere

så tæt er du på din genbrugsstation

så tæt er du på din genbrugsstation så tæt er du på din genbrugsstation Radius indenfor 2 km / 500 m Borgervænget tingbjerg Haraldsgade Bispeengen Møllegade Gartnergade Christiania Vermlandsgade Vasbygade Kulbanevej Hørgården se alle adresser

Læs mere

ssækken højst 25 kg affald i d

ssækken højst 25 kg affald i d ssækken affald højst 25 kg affald i r Læs he får u d n a, hvord ald f f a e r mind FÅ mindre affald KVIT OVERFLØDIG INDPAKNING UNDGÅ MADSPILD Vælg produkter, der ikke er pakket ind Køb kun det mad, som

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen

Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Kirsebærplantagen er sammen med tre andre boligområder udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

Fik du ikke spurgt? Få hjælp til hukommelsen - modtag en SMS når der er tømning

Fik du ikke spurgt? Få hjælp til hukommelsen - modtag en SMS når der er tømning SORTERINGSGUIDE Vrå er Hjørring Kommunes foregangsby i affaldssorteringen, her afprøver vi det affaldssystem, som vi tror vil blive gældende for hele kommunen i løbet af nogle år. Vi sorterer affald fordi

Læs mere

Det handler om DIT AFFALD. Afd. 36 // Byagerparken

Det handler om DIT AFFALD. Afd. 36 // Byagerparken Det handler om DIT AFFALD Afd. 36 // Byagerparken Indhold: Håndtering af affald...side 3 Sortering og genbrug...side 3 Takt og tone...side 3 Oversigt over afdelingen...side 4 Husholdningsaffald...side

Læs mere

Bilag 4. Opfølgende interviews i Brøndby Strand Nord sep/okt 2015

Bilag 4. Opfølgende interviews i Brøndby Strand Nord sep/okt 2015 Bilag 4. Opfølgende interviews i Brøndby Strand Nord sep/okt 2015 AFRAPPORTERING Baggrund Efter implementering af ny villaordning med øget affaldssortering i Brøndby Kommune i 2014 (plast, papir, glas,

Læs mere

Debatoplæg - Fremtidens affaldssystem i Albertslund

Debatoplæg - Fremtidens affaldssystem i Albertslund Debatoplæg - Fremtidens affaldssystem i Albertslund Kommunalbestyrelsen vedtog i 2012 en ambitiøs affaldsplan, herunder at vi skal genanvende mindst 50 % af vores husholdningsaffald senest i 2018. Det

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand By, Erhverv og Natur Teknisk Bilag Håndtering af regnvand VELKOMMEN Dette bilag er udarbejdet som et teknisk supplement til Strategi for håndtering af regnvand. Udover en generel introduktion til afledning

Læs mere

Vores affald. - forsvinder ikke af sig selv!

Vores affald. - forsvinder ikke af sig selv! Vores affald - forsvinder ikke af sig selv! Vi lever på mange måder i et overflodssamfund. Vi forbruger og smider væk som aldrig før. To tons affald om dagen I Danmark må hver enkelt skraldemand håndtere

Læs mere

Henfaldstid i naturen Farligt for dyr (1-20) Mængde i naturen (1-50) Hvor ulækkert? (1-20) Genbrugsværdi (1-20)

Henfaldstid i naturen Farligt for dyr (1-20) Mængde i naturen (1-50) Hvor ulækkert? (1-20) Genbrugsværdi (1-20) METAL DÅSE MED PANT 500 år 16 30 3 20 15% af alle dåser kommer aldrig retur. METAL INDKØBS- VOGN 800 år 7 2 2 17 En ny indkøbsvogn koster 1200-1500 kr. METAL KAPSEL 100 år 10 41 1 15 7 kapsler svarer til

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

AFFALDS- SORTERING SORTERINGSVEJLEDNING

AFFALDS- SORTERING SORTERINGSVEJLEDNING AFFALDS- SORTERING SORTERINGSVEJLEDNING SÅ SKAL DER SORTERES Når du sorterer korrekt, så sikrer vi at affaldet holdes adskilt hele vejen frem til genanvendelse. AFFALDET SORTERES I FEM TYPER - OG AFHENTES

Læs mere

DILEMMA 1. Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du?

DILEMMA 1. Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du? DILEMMA 1 Du er i tvivl om hvilken skraldespand, indpakningen fra figenstangen skal i. Hvad gør du? DILEMMA 2 Du ser Oliver putte snotpapir i skraldespanden til papir selv om du godt ved, at snotpapir

Læs mere