GRØNLAND Ankomst til Qaqortoq

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRØNLAND Ankomst til Qaqortoq"

Transkript

1 GRØNLAND Ankomst til Qaqortoq Som 2. års kontorelever, havde vi (Josephine Kreibke og Josefine Grièse) fået muligheden for at blive udstationeret til en af Gladsaxe Kommunes 17 venskabsbyer. Vi havde begge valgt at komme til Sydgrønlands Kommune Kujalleq. Det var blevet arrangeret således at vi både skulle til hovedbyen Qaqortoq i de første 2 uger af opholdet, og dernæst den sidste uge til nabobyen Narsaq. På denne måde ville få et solidt indblik i den daglige arbejdsgang i hele kommunen. Efter lang tids venten kom dagen hvor vi endelig skulle af sted til Grønland. Qaqortoq Torsdag den 23. februar 2012 Vi mødtes kl.7 i Kastrup Lufthavn med spændte maver og store forventninger. Herfra skulle turen gå til Kangerlussuaq lufthavn ved Sønder Strømfjord med Air Greenlands Airbus. Flyveturen på knap 5 timer gik smertefrit og sluttede med den smukke indflyvning til den lille lufthavn, der var placeret omgivet af sneklædte fjelde og hvide sletter så langt øjet rakte. Kangerlussuaq Lufthavn Narsarsuaq Lufthavn

2 Vi fik travlt med at knipse billeder af det smukke landskab og ikke mindst den lille søde lufthavn, der på trods af størrelsen alligevel viste sig at indeholde både ankomsthal med taxfree-shopping, afgangshal med hele 2 gates og et lille fint cafeteria med velassorteret udvalg af drikkevarer, højtbelagt smørrebrød, kaffe, te og wienerbrød m.m. Vi slog os ned her og fordrev tiden med et slag rommy, indtil turen gik videre med et lille propelfly til Narsarsuaq lufthavn. Herfra skulle vi straks videre med helikopter til vores destination Qaqortoq. Turen der gik over fjorde og fjelde var ubeskrivelig smuk og vi sad begge målløse hele turen der tog ca. 15 minutter. Den eneste transport, der er mellem byerne er med helikopter eller båd, men om vinteren, når fjorden er frosset til er den eneste mulighed således kun helikopter. På vej til helikopter i Kangerlussuaq lufthavn Kommunekontoret, Qaqortoq Vi blev taget vel imod af Margrethe Lundblad-Hansen, der hentede os i heliporten og kørte os op til vakantboligen hvor vi læssede vores bagage af. Vi kørte med ned på kommunekontoret, hvor vi hilste på bl.a. Borgmester Simon Simonsen og kommunaldirektør Jørgen Vetterlein. Inden vi tog hjem til lejligheden handlede vi ind i den lokale Brugseni, der havde alt hvad en dansk Brugsen derhjemme har. Priserne var dog noget højere - f.eks. den klassiske agurk til 25,- kroner!!! Vi var trætte efter en lang dag, gik hjem og fik noget at spise og gik i seng kl grønlandsk tid (Dansk tid kl.23.30). Agurker i Brugseni Udsigt over byen fra kommunekontoret

3 Brugseni og kirken i Qaqortoq Aftenudsigt fra vakantboligen i Qaqortoq Fredag den 23. februar 2012 Efter en god nats søvn, løb vi en lille frisk morgentur rundt i byen, spiste morgenmand og tog derefter ned på kommunekontoret for at hente nøgler. Vi blev vist rundt af Margrethe og hilste på nogle af de øvrige medarbejdere. Vi gik efterfølgende tur rundt i byen og fik et godt indtryk af hvor de forskellige butikker lå. Nede på havnen købte vi frisk hellefisk på Brættet af lokale fangere. Vi gik hjem, op ad de stejle veje og hyggede resten af aftenen. Brættet, Qaqortoq På vej til arbejde i Qaqortoq Lørdag og søndag den 24. og 25. februar 2012 Lørdag var det shoppe-dag. Vi havde besluttet os for at se byen an og besøgte bl.a. både byens blomsterhandel, en lille souvenir-systue med sælskindsting og det store Pissifik- Fashion supermarked i to etager. Vi endte dagen med en god kop kaffe på den lille Café Mikisoq på det lokale Hotel Qaqortoq.

4 Kulden kan fornemmes i havnen, Qaqortoq Søndag tog vi ned til havnen og nød den smukke udsigt og lyden fra bølgernes blide brusen. Dagen sluttede vi igen af med et besøg på den lille café og til aften lavede vi middag og hyggede derhjemme. Havnen, Qaqortoq Fjorden, Qaqortoq Mandag den 27. februar 2012 Første arbejdsdag på kommunekontoret Qaqortoq. Fra vores vakantbolig havde vi ca. 12 minutters gang ned til kommunen. Der var mange andre der skulle samme vej, både børn og voksne på vej til skole eller arbejde. Vi skulle i løbet af de to uger sidde på skift i henholdsvis Sekretariatet og Økonomiafdelingen. Første dag skulle dog vise sig ikke at foregå på kontoret. Chefen for Sekretariatet Kim Dahl og assistent Najaraaq Jensen skulle et smut ud til de to små bygder Saarlooq og Eqalugaarsuit og have underskrevet nogle papirer. Der boede hhv. 35 og 88 indbyggere i de to små bygder.

5 Den lille båd på vej i havn i Qaqortoq Vue over bygden Saarlooq Vi sejlede ud med den lille båd ned ad fjorden gennem ny-is og overalt vi så hen var der nye formationer af isbjerge, helt ubeskriveligt smukke. Skipper Jens var så flink at sejle helt tæt på et par kolossale isbjerge meget flot at se så tæt på! Vi kom atter i havn i Qaqortoq sidst på dagen og sluttede af med en dejlig lun skål fiskesuppe i kantinen. På sejltur i Qaqortoq Isbjerg et sted i Sydgrønland Sekretariatet i Kommune Kujalleq består af Borgmester Simon Simonsen og hans sekretær Maria Ottosen. Kommunaldirektøren er Jørgen Vetterlein og vicekommunaldirektør Frank Hedegaard Jørgensen. Bruno Barslev er jurist, Ole Mølgaard-Motzfeldt er kommunikationsdirektør og Claus Wade Hansen er økonomikonsulent. Kim Dahl er Sekretariatschef og Margrethe Lundblad-Hansen er afdelingsleder. Najaraaq Petersen er assistent og Karoline Abelsen sidder i omstillingen. I Økonomiafdelingen er Kim Rosendahl chef og i Borgerservice hjælper Asta og Katrine borgerne.

6 Byrådssalen, Kommune Kujalleq Man modtager skam julekort i Kommune Kujalleq Tirsdag den 28. februar 2012 Nuunu der sidder i Økonomiafdelingens debitorafsnit fortalte, at der indtil for nyligt, har der været en kasse på kommunekontoret, men den er nu lukket og al udbetaling og indbetaling skal nu foregå via PBS (Betalingsservice). Den nyligt lukkede kasse i Qaqortoq I Sekretariatet fortalte Margrethe om hvorledes Kommune Kujalleq er sammensat. I 2009 blev Grønlands 18 kommuner lagt sammen til de 5 der er i dag. De tre kommuner i syd, Narsaq, Qaqortoq og Nanortalik blev lagt sammen til én kommune Kujalleq og mange arbejdsopgaver er blevet rykket fra de to mindre byer ind til Kommunekontoret i Qaqortoq. Efter arbejde gik vi over i den store lagerbygning der husede Great Greenland. Her kunne man købe mange sælskindsprodukter, støvler, tasker og hele skind og vi fik købt os lidt forskellige souvenirs. Vi besøgte andre af byens spændende butikker og sluttede dagen af med middag på byens thai-restaurant. Dette var en lille hyggelig og lun oase midt i det kolde nord og vi fik stillet sulten med stærk suppe og rensdyr a la thai.

7 På opdagelse i Qaqortoq En helikopter på vej fra Qaqortoq Onsdag den 29. februar 2012 Resten af ugen sad vi på vores pladser og fulgte med i dagens gang på kontoret. Vi var en tur forbi Borgerservice og så hvordan det fungerede her. Borgerne der kom ind fik bl.a. lavet bopælsattester, som skal bruges ved ansøgning om optagelse på uddannelser. Deruover registreres der flytninger og udstedes personnummerbevis, som man i Grønland skal have når man som borger fylder 18 år. Pas og kørekort foregår i modsætning til i Danmark, stadig hos Politiet. Folkeregisteret i Qaqortoq åbnede i november 2009 og blev ændret til Borgerservice med front Der sidder kun to medarbejdere i Borgerservice og hvis de begge er syge, så er der lukket. Josephine i Økonomiafdelingen, Qaqortoq Josefine i Borgerservice, Qaqortoq Fredag var der den helt store event i byen: Nanook og Nina der er store musiknavne i Grønland skulle komme og spille koncert i idrætshallen i Qaqortoq. Det var en begivenhed som mange af byens borgere, unge som ældre, havde set frem til og koncerten var månedens højdepunkt. Det er ikke tit at der kommer store musiknavne til byen, men når det sker samles indbyggerne til eventen. I 2009 havde Bonnie Tyler sågar været i Qaqortoq og give koncert og det var noget man stadig talte om.

8 Koncert med Nanook, Sportshallen, Qaqortoq Weekend i vakantboligen Udover fredagens koncert, stod weekenden på hygge og afslapning i vakantboligen, da det udendørs var begyndt at blæse og sne temmelig voldsomt. Vi spenderede tiden med kortspil og underholdning fra de tre kanaler som tv et bød på. Hyggelig aften i vakantboligen Fine huse i Qaqortoq Boligen vi var blevet indlogeret i, i Qaqortoq var placeret i et nyere byggeri og her var køkkenalrum, to gode soveværelser, samt bad med brus og vaskemaskine. Mandag den 5. marts 2012 I nat og til morgen blæste det meget kraftigt, med vindstød op til 35 m/sek., så det var noget af en opgave at kæmpe os vej frem til kontoret. Vi var adskillige gange ved at blive blæst omkuld af den hårde vind, sneen fygede så sigtbarheden var omkring 0 og hvor der normalt var trapper, lå en tyk dyne af sne, så vi måtte finde anden vej frem. Men det lykkedes os at nå vores destination efter den hårde omgang. Vejret kan skifte fra den ene yderlighed til den anden på en dag og det fik vi altså her at mærke.

9 Mindre godt vejr (snestorm) ved havnen i Qaqortoq Til frokost var vi i dag blevet inviteret af Margrethe fra sekretariatet og vicekommunaldirektør Frank H. Jørgensen til frokost på hotel Qaqortoq. Det var rigtig hyggeligt og vi fik os en snak om hvordan vores ophold havde været og Frank fortalte at han havde planer om selv at besøge Gladsaxe i løbet af foråret Til frokost på Hotel Qaqortoq med Margrethe Lundblad-Hansen og Frank H. Jørgensen Josefphinerne med Borgmester Simon Simonsen Tirsdag den 6. marts 2012 I dag var vores sidste dag på kommunekontoret i Qaqortoq og vi var meget i tvivl om hvorvidt vi skulle komme af sted med helikopteren til Narsaq i morgen. Vejret var meget slemt og alle afgange de sidste par dage havde været aflyst, så vi kunne blot håbe på det bedste. På kontoret gik vi rundt og takkede vores midlertidige kolleger for nogle gode og indholdsrige dage i Qaqortoq og fik fordelt vores medbragte gaver fra Gladsaxe. Klokken var der kaffe og kage på Borgmesterkontoret hvor Simon Simonsen, hans sekretær, Kim Dahl, Margrethe og Jørgen Vetterlein var for at tage afsked med os. Vi modtog også gaver fra dem i form af en ulo (traditionel inuitisk kvindekniv) og en flot bog med billeder fra Sydgrønland. Vi takkede mange gange for at de ville have os på besøg og håber at få muligheden for at komme til Qaqortoq igen.

10 Velkommen til Narsaq Onsdag den 7. marts 2012 I dag skulle turen gå videre til Narsaq. På trods af det heftige blæsevejr de sidste par dage, lettede vi fra heliporten i Qaqortoq til tiden og turen gik meget fint og uden turbulens. Det var ligesom sidst en meget smuk flyvetur, tæt over de sneklædte fjelde og isbelagte fjorde. Ved den meget lille heliport i Narsaq, hvor vinden bed og var noget skrappere end i Qaqortoq, blev vi hentet af Jakobine og Vitus fra Kommunekontoret. Indflyvning til Narsaq Morgenstemning i Narsaq Det havde tilsyneladende været så koldt i Narsaq, at låsen til vakantboligen var frosset til og de havde ikke kunne komme ind. Vi kørte derfor et smut til kommunekontoret, hvor vi blev vist rundt og hilste på folk. Vi spiste frokost i den lille hyggelige kantine, hvor den søde økonoma serverede billigt smørrebrød (7,-/stk) og dagens varme ret. Jakobine og Nivialuuk (kaldes Nivi) er ansat i Borgerservice. Jakobine er overassistent og Nivialuuk sidder som os selv som kontorelev. De kørte os en tur rundt i byen og viste os forskellige steder, havnen, supermarked m.m., inden vi kørte hjem til vakantboligen, hvor vi skulle bo i vores tid i Narsaq. Vi pakkede ud og efter en tur i den lokale Brugseni, var vi ved at være trætte. Kulden i Narsaq havde også sat en stopper for vandforsyningen til boligen, så efter at have haft besøg af to vvs-mænd, der sagde at det eneste der var at gøre var at vente, måtte vi væbne os med tålmodighed et par timer, før der strømmede vand ud af hanerne. Dette er tilsyneladende hverdagskost i Narsaq og har rørene ikke været i brug et stykke tid, kan de godt fryse til. Det hele endte dog godt, så vi kunne vaske op og få et varmt bad inden sengetid. Torsdag den 8. marts 2012 Første dag på Kommunekontoret i Narsaq. Vi skulle sidde i henholdsvis Arbejdsmarkedsafdelingen og Borgerservice. I Arbejdsmarkedsafdelingen var Nive Sommer leder. Her forsøger man som i Gladsaxe kommune at aktivere borgere der ikke har noget arbejde. Der er ikke meget arbejde at få i Narsaq, men finder man arbejde i en anden by (f.eks. Qaqortoq) kan man få dækket alle sine flytningsudgifter. Således bliver det mere attraktivt for borgere at flytte, da det ellers kan være en bekostelig affære.

11 Kommunekontoret i Narsaq Som herhjemme opdeler man borgerne i kategorier efter hvor arbejdsmarkedsparate de er. I stedet for kategori 1, 2 og 3 hedder det i Grønland blot A, B og C. A er de borgere der uden problemer kan starte i arbejde med det samme, B er de der skal have et lille skub og måske har været væk fra arbejdsmarkedet et stykke tid pga. hjemmegående børn eller sygdom. Disse borgere kan med fordel deltage i kurser for at få bedre selvværd og dermed mod på at starte i arbejde. Kategori C er den gruppe af borgere der ikke er parate til at komme i arbejde pga. misbrug eller andet og her skal gøres en ekstra indsats for at få dem rykket op i kategori B. I Narsaq har man, for aktivering af unge mellem 15 og 25 år, både Erhvervsskolen Piareersarfik, hvor der er uddannelsesforløb for både blikkenslagere, tømrere og malere, og Forberedelsesskolen hvor de unge kan forbedre deres karakterer eller få nogle hvis de ikke har taget en folkeskoleeksamen. Det fungerer lidt ligesom VUC i Danmark. Joseph, der er afdelingsleder i uddannelsescenteret var så flink i dag, at vise os de to skoler. Bagefter viste han os den gamle Eskimo Pels-fabrik, der er ved at blive renoveret. Her skulle indrettes nye lokaler som skal indeholde henholdsvis tømrer-værksted og syværksted, hvor de unge skal møde op til aktivering. Fredag den 9. marts 2012 Jakobine lavede et rigtig spændende program til os med alle de steder vi skulle nå at se, under vores ophold i Narsaq. Til morgen var vi ude og besøge byens vuggestue sammen med Jakobine og Nivialuuk. Der var 48 børn fordelt på 4 stuer og der var 16 ansatte til at tage sig af børnene. I Grønland hedder det ikke pædagog, men børnehjælper eller socialhjælper. Derudover var der en kokke-dame og to rengøringsdamer, hvoraf den ene var revalidend og tog sig af opvasken. Det var som at komme ind i en vuggestue hjemme i Gladsaxe, indretningen var meget typisk og børnene var søde, glade og meget nysgerrige efter hvem de to lyshårede piger var. Bygningen var fra 1968 og har været brugt som vuggestue altid. Indtil op i 70 erne blev overetagen brugt som kollegieværelser, for de elever der arbejdede og skulle bo i byen. Vi fik en fin rundvisning af lederen, der var rigtig flink og imødekommende.

12 Nysgerrige børn i vuggestuen i Narsaq Sportshallen Timerssortarfik, Narsaq Efter vuggestuebesøget var vi med Nivi nede og se den lokale sportshal Timerssortarfik, hvor vi blev vist rundt af lederen af hallen, Peter. Der er 4 ansatte i hallen, der drives dels af lejeindtægter fra foreninger og borgere der benytter hallens faciliteter, dels af tilskud fra Kommunen. De fire ansatte var Peter selv, hans kone, Nivis mand og en revalidend. Hallen blev opført i 1983 og Kommunen og Hjemmestyret betalte for at få den bygget. Øverst i bygningen med udsigt ind til sportshallen er der en stor kantine. Den bruges dog ikke til kantine, men derimod til banko, større forsamlinger o.a. Nedenunder er den store hal, der bruges til fodbold, håndbold, wing tsui og badminton. Peter er selv træner for badminton-holdet. Her er også et fint motionsrum med løbebånd, cross-trainers, romaskine, håndvægte m.m. Vi fik et klippekort til motionsrummet af Peter som vi kunne bruge, hvis vi havde lyst til at benytte os af rummet. I et af omklædningsrummene var installeret en varmeboks, der fungerer ligesom en sauna, bare med ultraviolette stråler. Efter frokost i kommunens kantine gik turen kl til byens Multicenter. Dette er et Familie og forebyggelsescenter, der har Birthe Kjeldsen som souschef. Birthe viste os rundt i huset, hvor der skulle afholdes kursus fra på mandag med 25 borgere. Kurset hed Sund Livsstil og skulle strække sig over 3 uger. På kurset skulle der lægges vægt på både det fysiske og det psykiske velvære. Fokus skulle lægges på godt selvværd, motion, sund mad, morgenmad & børn, kostpyramide, kommunikation m.m. Alt sammen med øje for, at få motiveret borgere som skal have et ekstra skub for at kunne komme ud på arbejdsmarkedet og få en almindelig hverdag til at fungere. Udover Birthe som er uddannet pædagog og sideløbende med sit arbejde læser Sociologi med fokus på børn og rigtigheden af deres skolegang og uddannelse, sidder der i huset også Bolette Stensgård og Bubba. Kantinen Multicenteret, Narsaq

13 Bolette er forebyggelseskonsulent og Bubba sidder med tidlig indsats og hjælper unge mødre, der skal guides i hvordan man håndterer et lille barn, men også hvordan man kommer videre i livet med en uddannelse. De tre har et rigtig godt teamwork og formålet med arbejdet i Multicenteret er, at få fat i de borgere der er i kategori 2 og 3 og som har behov for et skub i den rigtige retning, for at kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet. Multihuset arbejder også sammen med Erhvervsskolen og Forberedelsesskolen, som vi var ude at besøge sammen med Joseph i går. Birthe forklarede at uddannelse er det der skal til for at få de unge revet ud af et dårligt mønster, der dannes via arv og miljø. Har man ikke den nødvendige opbakning hjemmefra i form af støtte fra forældre, der selv er i stand til at yde dette er tendensen at man som ung falder ind i det sammen mønster, ved eksempelvis at blive mor meget ung eller ryge ud i et misbrug og derved ikke få en uddannelse og et selvforsørgende arbejdsliv. Det var virkelig spændende at høre om og få et indblik i hvad der gøres for at få borgerne der har brug for det, ind på rette spor. Lørdag og søndag den marts 2012 Så blev det weekend og både fredag aften og lørdag blæste det meget voldsomt, så den stod på indendørs hygge og afslapning hele lørdagen. Søndag skulle vise sig at blive en rigtig dejlig dag. Nivialuuk fra kommunekontoret inviterede os hjem til ægte grønlandsk frokost hos hende, hendes mand Gidion og hendes to børn Silvia og Henrik. Her var frokostbordet klart og dagens menu bestod udelukkende af gode ting fra havet: Her var tørret fisk i forskellige afskygninger. Traditionel grønlandsk frokost På et isbjerg i Narsaq Desuden var der tørret hvalkød, store rejer og to forskellige slags fersk hval. Hvalen var bestemt en meget speciel oplevelse: det var selve hvalens hud med spæk på og det var meget hårdt og sejt at tygge på lidt ligesom brusk. Men måltidet var alt sammen noget som man ville kunne finde ved højtider som konfirmation, barnedåb og lignende. Ligesom vores store kolde bord herhjemme. Efter frokosten kom der te, kaffe og kager på bordet det sparer man sandelig heller ikke på i Grønland. Nivi og hendes mand Gidion var enormt søde og gæstfrie og før vi havde set os om, havde hun hentet sin nationaldragt frem ude fra skuret og vi fik begge lov at prøve den på.

14 Josefine Josephine Den var lavet ud af sælskind og havde en fin krave lavet af små perler. Den var noget ukomfortabel at have på, for det første enormt tung, men også meget stiv. Nivi fortalte, at af samme årsag, var det også kun til meget særlige lejligheder at den blev taget frem. Vi besluttede os for at gå en tur ned til den tilfrossede fjord og nyde dagens sidste sol. Det var en temmelig speciel oplevelse, og samtidig uvant fornemmelse, at gå ude på isen. Midt i isen ragede et isbjerg op og vi kravlede op at stå på det. Det var et stort øjeblik og ufatteligt efterfølgende at kunne berette, at man ligefrem har stået oppe på et isbjerg, midt ude i en fjord i Grønland. Det blev hurtigt meget koldt at være ude på isen i kraft af, at det jo var is og ikke jord vi befandt os på. Vi gik ind mod land og skyndte os hjem og fik varmen i fingre og kinder. Det havde været en virkelig dejlig og oplevelsesrig dag i godt selskab, som vil stå klart i vores hukommelser meget længe. Mandag den 12. marts 2012 Tilbage på Kommunekontoret efter en god weekend. Det var så småt begyndt at sne til morgen og vi startede dagen med at tage ned på A21, der fungerer både som et kulturhus/museum, men også et sted hvor alle borgere er velkomne til at komme og være og bruge lokalerne, et aktivitetshus eller forebyggelsescenter. A21 er indrettet i byens gamle elværk. Karina, der står for huset her og for byens øvrige museer, viste os rundt. Tidligere havde der været indrettet en café øverst i huset, men den kørte ikke rundt og måtte derfor desværre lukke. Der var et børnerum hvor børn kan komme og lege og være kreative med både maling og perler. Nedenunder var en genbrugs-biks, hvor borgere kan aflevere tøj, som andre kan komme og afhente ved behov. Her er både voksentøj og børnetøj og ordningen fungerer rigtig godt.

15 Den gamle borgmesterkæde Foran rekonstrueret tørvehus, Narsaq På væggene hang over hundrede år gamle billeder af Narsaq og det var pudsigt at se som byen har forandret sig gennem tiden. I en montre lå den gamle borgmesterkæde og kæden (med en stor guldnøgle med en lyserød sten på) som den første kvindelige borgmester bar. Ved siden af kæden lå en stor gæstebog, som var slået op på en side med Hendes Majestæt Dronning Margrethes og prins Henriks signeringer, fra deres sidste besøg i Narsaq. I et af huset små lokaler var der modeller af rekonstruerede klæder fra de gamle nordboeres tid. Modellerne er tro kopier af hvordan tøjet så ud dengang. En lokal kvinde fra Narsaq havde vævet stoffet og syet klædedragterne, der både bestod af en børnedragt, en kvinde- og en mandedragt, samt en præstekjole alle med tilhørerne kamikker. Rigtig fint håndværk. Fra A21 tog vi videre til byens museum, der er placeret i det gamle miljø omkring havnen. Museet er indrettet i en lille gruppe af små, gamle huse, der stammer helt tilbage fra anlæggelsen af Narsaq i Indledningsvis gik vi op på førstesalen af en af de små bygninger, hvortil en udendørstrappe førte op. Her gemte sig en tro kopi af en meget lille købmandsforretning. Her var mange forskellige købmandsvarer i originalindpakning: Vaskepulver, øl, snus, tobak, træsko, klemmer m.m. Der var også adskillige ruller gammelt indpakningspapir med KGH-logo på. KGH står for Kongelig Grønlands Handel, som det hed for år siden. Karina og Jose i den gamle købmandsforretning Frederik Høeghs trykkeri I underetagen af denne gamle bygning befandt sig i det ene lille lokale, billeder af den naivistiske grønlandske kunstner Johan Markussen, der for tiden udstillede i Rusland,

16 sammen med to andre grønlandske kunstnere. Johan Markussen maler billeder af grønlandske dagligdags situationer, set som han selv opfatter det og de fleste billeder er landskabsbilleder med mennesker og dyr, sæler, fugle og hvaler. I rummet ved siden af var trykker Frederik Høeghs trykkeri indrettet. Her var 100 år gamle aviser, som han dengang udgav én af om året. Hans gamle sætterkasse med bogstaver, en gammel radio og andet interieur var bibeholdt, så man følte sig hensat til en anden tidsalder ved at stå her midt i det hele. I en anden lille bygning ved siden af, var indrettet et lille hjem, som det ville have set ud for 100 år siden. Det havde engang fungeret som bolig, havde derefter i en årrække været posthus og var så blevet indrettet som en gammel bolig i museumsøjemed. Her var ligeså gamle originale effekter. Et gammelt skab med porcelæn, en seng en lille kakkelovn, en gammel skænk lavet af gamle amerikanske frugtkasser. Det hele var meget imponerende og naturtro lavet. Til sidst gik vi over i den egentlige museumsbygning, hvor grønlandske klædedragter (nationaldragter) fra alle tiderne var udstillet. Det var interessant at se de mange forskellige stilarter, der alligevel havde mange gennemgående fællestræk. Her var også udstillet historiske kajakker og sælskind. I den lille museumskiosk fik vi købt os lidt souvenirs i form af postkort, små perleting og nøglering skåret ud af rensdyr-gevir. Traditionelt tøj i museet på Narsaq Museum Traditionelt indrettet hjem, Narsaq Museum Efter det interessante museumsbesøg tog vi til børnehaven i byen, Narsarmiutaq. Her viste leder Marianne os rundt i huset, der husede 60 børn, fordelt på aldersopdelte 3 stuer. Der var i alt 13 ansatte, på hver stue en pædagog, en socialhjælper og en ufaglært. Derudover var der køkken og rengøringspersonale og sommetider havde de også revalidender eller borgere i jobtræning. Ligesom vuggestuen, var børnehaven i Narsaq, præcis som en børnehave derhjemme. Efter at have spist frokost på kommunekontoret, blev vi helt spontant budt til kaffemik. Vive der også arbejder i Borgerservice spurgte, om ikke vi ville hjem til hendes mor der afholdt kaffemik hele dagen og det sagde vi ikke nej til. Vi blev budt velkommen hos denne ældre dame som vi aldrig havde mødt før. I stuen var disket op med forskellige kager, lagkager, småkager, boller og kaffe. Vives mor fortalte at hendes barnebarn i dag fyldte 30 år og derfor holdt hun kaffemik.

17 Med Jakobine til kaffemik hos Nives mor Barnebarnet var ikke selv i byen, han boede i Nuuk, men traditionen tro skulle familie og venner have kaffe og kage, så der ville være åbent hus hele dagen. Det var rigtig hyggeligt at være på besøg i et grønlandsk hjem og vi måtte beklage at vi ikke kunne smage alle de fine kager, eftersom vi lige havde spist frokost. Dagens sidste stop var hos Levnedsmiddelskolen Inuili. Her uddannes bl.a. kokke, slagtere, bagere, ernæringsassistenter, samt tjenere og receptionister og eleverne kommer fra nær og fjern til Narsaq for at tage en uddannelse, der har med levnedsmidler at gøre. Der hører flotte nybyggede kollegier til skolen, hvor eleverne der er langvejs hjemmefra kan bo. Hvert år arrangeres desuden de populære Grønlandsmesterskaber for professionelle kokke fra alle Grønlands bedste restauranter og for skolens kokkelærlinge. Det er en stor begivenhed, som alle ser frem til. Vi blev vist rundt på hele skolen af inspektør Morten Mikkelsen, der samtidig inviterede os til frokost på skolen på onsdag. Tirsdag den 13. marts 2012 Til morgen skulle vi igen mødes med Karina, der i dag ville vise os digterpræsten Henrik Lunds og hans kone Malenes hus. I nattens løb havde det sneet kraftigt og da vi mødte op nede ved det lille hus, var det fuldstændigt sneet til. Karina havde sin altmuligmand fra A21 med, der ved hjælp af skovl og knofedt sørgede for at vi fik adgang til det lille hus. Huset er mindestue for Henrik Lund ( ), der var digter, komponist, politiker, kunstner og præst i Narsaq. Det blev bygget i efter tegninger af Henrik Lund selv sammen med den grønlandske bygmester Pavia Høegh. Henrik Lunds hus ude og inde Til huset hører et udendørs wc og en lille stald. Foran huset er resterne af familiens nyttehave, indhegnet af en senere opført cementmur. Interiøret er som det blev efterladt af

18 Malene Lund ved hendes død og repræsenterer således højere stands boligindretning i hele den beboede periode. Huset blev indrettet som mindestue i Lofterne var meget lave og vi måtte gå en anelse krumbøjet for at kunne være derinde. Der var en hyggelig stemning i det lille hus, der rummede både 3 stuer, samt køkken nederst og soveværelse øverst. Desværre er der ikke mange midler til vedligeholdelse af mindeværdige bygninger og det var tydeligt at se at huset godt kunne trænge til en kærlig hånd. Vi tog hen på Folkeskolen bagefter der ligger skråt overfor kommunekontoret. Vi blev vist rundt af inspektør Karin på skolen der havde klasser indtil niende. Skolen skulle snart i gang med en omfattende og tiltrængt renovering, men der var ikke råd før foråret Efter arbejde tog vi hen i sportshallen for at benytte os af maskinerne i kondirummet og det var godt med en rask løbetur. En folkeskoleklasse i Narsaq Motionsrummet i Timerssortarfik Onsdag den 14. marts 2012 I dag var sidste dag i Narsaq og der var en masse vi skulle ud at se. Vi startede som altid på kommunekontoret og fik fordelt vore medbragte gaver fra Gladsaxe, til alle de søde kolleger, der i den forgangne uge havde været så gæstfrie og velvilligt vist os hele byen. Vi modtog selv fine gaver i form af bøger fra Narsaq. Niviaaluk Poulsen, Nive og Jakobine Hoseassen i Borgerservice, Narsaq På vejen ned til alderdomshjemmet (plejecenter) Luuvikasik, gik vi forbi Brættet. Her kommer der hver dag frisk fisk fra fangerne, så det er her man køber sin fisk, sæl eller hval. Nede på Luuvikasik fik vi en rundvisning af forstander Lone Lytken-Petersen, der viste os rundt på plejecenteret. Alderdomshjemmet har 32 beboere fordelt på tre afdelinger. Der er ansat 44 til at tage sig af de ældre, heraf plejepersonale, rengørings- og køkkenpersonale.

19 På vej tilbage til kommunekontoret slog vi et smut forbi den lille politistation. Der var kun én betjent på arbejde i receptionen, så vi måtte selv kigge os omkring i det meget lille hus, der på trods af størrelsen mindede meget om en station i Danmark. I stedet for frokost i kommunens kantine skulle vi i dag til frokost på Levnedsmiddelskolen Inuili. Her blev vi igen budt velkommen af inspektøren og i skolens store kantine var der rigget en kæmpe frokost-buffet til. Her var æg og kæmperejer, diverse fiskepålæg og andet fra det store kolde bord, dampede muslinger og forskellige laks. I den lidt mere vovede ende var der stegt sæl og den populære tørrede fisk. Sælen var, som forventet lidt speciel i smagen, men smages skulle den jo. Det var en skøn frokost med alt hvad hjertet kunne begære og vi sagde mange tak for god behandling og vendte mætte tilbage til kommunekontoret. Frokostbuffeten på Inuili På tur i Narsaq I idrætshallen var der til eftermiddag stort kaffemik for hele byen. Anledningen var at byens unge sportsudøvere var kommet vel hjem til Narsaq til morgen efter at have været i Australien og deltage i mesterskaberne i badminton. På vejen over til idrætshallen gjorde vi endnu et stop ved Narsaq museum. Karina havde lovet os at vi måtte komme ind i museets rekonstruerede tørvehus, når vejret var til det. Forleden havde det været alt for koldt og det var sneet helt til. Huset er en rekonstruktion bygget i 1992 af unge fra erhvervsuddannelsen STI under vejledning af ældre Narsaqborgere. Udformningen er typisk for et sydgrønlandsk tørvemurshus fra omkring 1930, medens indretningen dækker perioden Huset er bygget af tørv og sten med stenfundament og indvendig bræddebeklædning. Denne hustype har rødder tilbage til både de Thuleeskimoiske cirkulære enkelthuse fra omkr og storfamiliernes fælleshuse fra omkr Narsaq museums tørvemurshus repræsenterer den boligform, som var almindelig for den udvidede og fastboende kernefamilie i 1900-tallet. Det sidste originale tørvehus i byen blev nedrevet i Om nogen af de bygninger vi havde set, var dette da den mest autentiske at befinde sig i. Vi takkede for at Karina var så venlig at lade os se også dette lille mindesmærke og begav os videre til idrætshallen hvor der var kaffe og kage. Stort set alle byens indbyggere var her og fejrede de unge badminton-mestre. Efter et par timer i selskab med et par hundrede indbyggere var det på tide at komme hjem og få lukket kufferterne.

20 Torsdag den 15. marts 2012 Afrejse til Danmark. Skønt vejret havde været meget slemt de sidste par dage, fløj helikopteren til tiden fra Narsaq heliport. En sidste tur med smuk udsigt over den storslåede natur. I Narsarsuaq var der kun lige tid til at gå igennem den lille lufthavn og hen i propelflyveren, der skulle flyve os til Kangerlussuaq. I Kangerlussuaq (Sønder Strømfjord) fik vi den kedelige meddelelse at der var strejke i Københavns lufthavn og derfor fløj flyene derfra ikke som planlagt. Vi skulle derfor regne med at der ville være en del forsinkelse. Den udeblev dog, på magisk vis og pludselig havde vi travlt med at komme til gaten, da der var udkald. Vi landede som planlagt på københavnsk jord kl Airbus, Kangerlussuaq Lufthavn Sidste billede fra Narsaq Vi har haft en fantastisk rejse og fået en stor oplevelse for livet, som vi vil tænke tilbage på længe. Vi føler os meget privilegerede at have fået muligheden for, på tæt hold at opleve Grønland. Forventningerne til rejsen var store og nu, efter hjemvenden og tilbageblik på opholdet, kan vi konstatere at disse er blevet indfriet til fulde. Det har været interessant at få et indblik i, hvorledes en kommune og offentlig forvaltning lagt fra vores egen, fungerer i praksis. Kulturelt har vi også fået nogle gode input og vi er kommet frem til, at på trods af den store afstand og de ulige størrelsesforhold, er vi ikke så forskellige fra hinanden, som man ved første øjekast kunne antage. Lighederne er slående og det har de mange besøg til institutioner, men også hos private gjort klart for os. Lige fra starten af opholdet har alle vi har mødt, været meget imødekommende og venlige. Både kollegaer på kommunekontorerne, men også den enkelte indbygger, har forekommet gæstfri og smilende - man føler sig altid velkommen når folk hilser på én på gaden. Det har været en både lærerig og spændende rejse og vi kan kun opfordre fremtidige elever i Gladsaxe Kommune til at benytte sig af muligheden for at blive udstationeret til en venskabsby.

Narsaq maj 2011. Narsaq i billeder. Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord

Narsaq maj 2011. Narsaq i billeder. Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord Narsaq i billeder Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord Vi tager fra Kastrup tirsdag 3. maj kl. 9.00 mod Narsaq med mellemlanding i Sønder Strømfjord og Narsarsuaq. Kl. 17 lokal tid er vi indkvarteret

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Isen lå og ventede på os. Allerede dagen efter ankomsten tog vi afsted ud til bygden, Ikerasak.

Isen lå og ventede på os. Allerede dagen efter ankomsten tog vi afsted ud til bygden, Ikerasak. Torshavn 6 juni 2007-06-10 Til Nordplus Junior. Tak for jeres tilskud til vores studietur til Uummannaq. Vi er vel tilbage på Færøerne efter en uforglemmelig tur til Uummannaq. Vores kontaktpersoner i

Læs mere

Ingeniørpraktik B5IPR1- Grønland

Ingeniørpraktik B5IPR1- Grønland Ingeniørpraktik B5IPR1- Grønland Christian A. Nygaard Permagreen Grønland A/S - Sisimiut 30. juli 20. december 2012 Motivation Da jeg på 4. semester begyndte min søgning efter en praktikplads, var jeg

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse.

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Svømmeklubben MK 31, K1 Træningslejr uge 7, 2013 Palma, Mallorca Lørdag 9/2-13 Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Pga. bagage

Læs mere

Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner?

Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner? For unge under 25 Om tirsdagen For grupper Om fredagen X 1. Hvad koster telefon + fri sms om måneden?

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

På Læsø 16. - 20. april 2007

På Læsø 16. - 20. april 2007 På Læsø 16. - 20. april 2007 Med Vicki Morten Nina Kasper Martin og Jytte, Alex og Peter Mandag Vi kørte i to busser, skolens røde og Mortens grå Transit, fra Limfjordsskolen klokken 9.15 over Aalborg

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 10 - oktober 2013 Helenenyt Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Grønland lige om lidt

Grønland lige om lidt Grønland lige om lidt Program Flyveturen Mødetid Bagage / pakning Hvor skal vi bo Forplejning I Sdr. Strømfjord I Nuuk På vandreturen Vandretur Niveaudeling Fortræning Kontakt Økonomi Lejrbank/lommepenge

Læs mere

Afslapning og hårdt arbejde

Afslapning og hårdt arbejde Afslapning og hårdt arbejde Lørdag var en temmelig stille dag for mig, da jeg ikke var helt på toppen, og da vejret mildest sagt var noget møg. Derfor var det eneste jeg rigtig fik bedrevet en del timer

Læs mere

8-dags rundrejse i Sydgrønland

8-dags rundrejse i Sydgrønland 8-dags rundrejse i Sydgrønland Indhold... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad:... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq - Qassiarsuk.... 5 Dag 2. Byen Narsaq og Qaleralik-lejren...

Læs mere

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 FREDAGSNYT FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 Sidste skoledag Fredag den 24. juni fra kl. 8.05-11.15. Storegruppen møder allerede kl. 7.30 til morgenkaffe med lærerne. Efter morgensang

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye.

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye. BE 2010 BENTLEY USER KONFERENCE I PHILADELPHIA Det sjove. Vi var 3 fra VD, Kåre Friis-Christensen, VDS, Allan Lundgren, VDK og jeg, Jette Voigt, VDS. Kåre og jeg startede fra Skanderborg kl. 04:50 lørdag

Læs mere

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse.

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Billede på forsiden: Rekordforsøg 30 piger på samme toilet i pige ugen. Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Foredrag: Torsdag d. 17.

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Præsentation: Upernavik

Præsentation: Upernavik Præsentation: Upernavik Lavet af: 5 klasse Prinsesse Margrethe Skolen April 2012 Klasselæreren: Eunike Kr. Thorleifsen Oversat til dansk: Ane Marie Poulsen Upernavik Upernavik blev grundlagt i 1771. Der

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Mandag d. 1. oktober.

Mandag d. 1. oktober. Mandag d. 1. oktober. Dette var dagen, vi havde set frem til meget længe. Kl. 9.30 var vi mere end klar til at tage af sted på vores lejrskole til Friedrichstadt i Tyskland. Med to busser pakket med kufferter

Læs mere

Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig.

Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig. Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig. Søndag d. 15.02.09 Den blå bus kørte fra Limfjordsskolen kl. 1500, med Maja, Anne,

Læs mere

Hilsen fra redaktionen

Hilsen fra redaktionen NYHEDSBLADET - for Klingstrupvænget & Rødegårdsvej Hilsen fra redaktionen Kære beboer, Du sidder nu med årets første udgave af vores nyhedsblad; rigtig mange gange velkommen. I dette nyhedsblad skal vi

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst Årets Karneval i Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Juni Læs om Årets karneval 3.klasse på koloni Legefidusen i hesteskoen 2.klasses overnatning i dus BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens

Læs mere

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE.

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. Vi startede fra Skive den 26/7 2007 KL.6.30 og kørte til Frederikshavn for vi skulle sejle KL10.00 til Gøteborg. Der efter kørte vi til Håverud hvor vi ville se når

Læs mere

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015 HELE E Nr. 5 juni ti 2015 HELENENYT Nr. 5 (juni årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid.

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften.

Som I ved, døde vores ven Cornel fredag aften. Jeg har glædet mig rigtig meget, til at fortælle jer om den forgangne uges oplevelser. Selvom den også har været præget af dårlige oplevelser, da vi f.eks. har været til begravelse, må den absolut største

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

Det er altid spændende om ens bagage er kommet med fra Paris. Vores var der heldigvis, alle 4 og nu kunne vi så bevæge os hen til tolden.

Det er altid spændende om ens bagage er kommet med fra Paris. Vores var der heldigvis, alle 4 og nu kunne vi så bevæge os hen til tolden. Vores sidste rejse startede den 8. sept. 2016. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi gerne ville undgå komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

Tirsdag Afgang mod Niagara Falls

Tirsdag Afgang mod Niagara Falls Tirsdag Afgang mod Niagara Falls De gamle kom og hentede mig på kollegiet kl. 09:30 hvorefter vi begav os på den lange køretur mod Niagara Falls. Selve turen føltes dog ikke særlig lang, da jeg sov lidt

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008

MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008 MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008 Dagbog fra Tyrkiet Søndag d. 13. jan. mandag d. 14. jan. 2008 Vi mødtes oppe på Limfjordsskolen kl. 18 og gjorde os klar til at tage med svømmebussen, som kørte os til

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?) Hej GCK Det hele startede i maj måned, hvor en kollega kom og spurgte, om jeg ville med en tur til Italien for at køre MTB - det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Vi skulle bo i byen Bormio, der ligger

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 -

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 - Sjov og fart Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev April BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Stensnæsskolen. Vi ønsker jer alle en rigtig dejlig sommer, og glæder os til vi ses igen mandag den 12. august 2013 kl. 8.40. Juli 2013.

Stensnæsskolen. Vi ønsker jer alle en rigtig dejlig sommer, og glæder os til vi ses igen mandag den 12. august 2013 kl. 8.40. Juli 2013. Stensnæsskolen Juli 2013 Nyhedsbrev Årgang 12 Nummer 7 I dette nummer: Skolebus 1 Nye ringetider 2 0.A på Thorup Hede 3 5.A s piger på bytur 4-5 Venskabsklasser 6-8 4.A i Sverige 8-10 2.A laver e-bøger

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen.

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Så altså, Batman kedede sig. Hmm, tænkte han, jeg ringer da

Læs mere

De første arbejdsdage

De første arbejdsdage De første arbejdsdage Torsdag var første dag på kontoret, og her tog de alle sammen godt i mod mig. Det var simpelthen en fornøjelse at se dem alle sammen og ikke mindst møde et par af folkene for første

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 Sne, sjap, kulde og bilen vil ikke starte. eller sne, smukke landskaber, hygge indendøre, glögg. Begge dele er jo vinter, men mediernes fokus og måske vores eget?

Læs mere

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg 5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg Isbjerge, nordlys, bygdebesøg og hundeslæde Det er sammen med meget andet, hvad der kan opleves på turen.

Læs mere

Sommerens tur til Finland

Sommerens tur til Finland Sommerens tur til Finland Det blev ikke nogen tur sydpå denne sommer. Til gengæld blev det en tur nordpå til Jakobstad, Finland og tilbage igen. I alt blev det lidt mere en 3000 km. Planen var at min bror

Læs mere

DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD

DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD Vi glædede os vist begge rigtig meget til vores første temauge og var nok samtidig lidt spændte på hvordan det hele ville forløbe. Det var jo meget anderledes især for

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Så skal der arbejdes...

Så skal der arbejdes... Så skal der arbejdes... Som mange ved har vi nogle dage om året, hvor der virkelig skal knokles! Det er frivilligt at komme, men som medlemmer vi deles om læsset.. Gad hvide hvad det næste projekt bliver?

Læs mere

Så er jeg kommet hjem fra en oplevelsesrig praktik i Aasiaat - Grønland.

Så er jeg kommet hjem fra en oplevelsesrig praktik i Aasiaat - Grønland. Så er jeg kommet hjem fra en oplevelsesrig praktik i Aasiaat - Grønland. Udover arbejdet på alderdomshjemmet lavede jeg en masse ting i fritiden. Øen der er 8x3 km storhvor der der tit meget stille, men

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE Faldsled vandrerhjem Søndag d. 7 oktober: Vi kørte fra Limfjordsskolen kl. 12.15.

Læs mere

FRITTERENS MÅNEDSBREV

FRITTERENS MÅNEDSBREV FRITTERENS MÅNEDSBREV SÅDAN GIK NOVEMBER MÅNED I november måned fik børnene følgende at spise til eftermiddagsmad. Husk, som altid, at Lone gerne tager mod forslag til eftermiddagsmaden. A38 med ymerdrys

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Introduktion. Grønland. Ilulissat Isbjergenes holdeplads

Introduktion. Grønland. Ilulissat Isbjergenes holdeplads Introduktion På opfordring og i samarbejde med Albatros Travel arrangerer IPA Vordingborg igen i 2012 oplevelses/kultur/- naturrejse til Grønland. Turen er for IPA medlemmer med familie og evt. bekendte.

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Østrig turen, september 2015.

Østrig turen, september 2015. Østrig turen, september 2015. Bjarne B sendte i vinteren en invitation ud til alle medlemmerne om at han ville lave en tur til Østrig sidst i August 2015 Der var hurtig udsolgt for det lille Berggasthof,

Læs mere

Lokalcenter Fuglebakken

Lokalcenter Fuglebakken Aktiviteter på Fuglebakken Ann Toustrup Eriksen, Leder af plejebolienheden Fuglebakken Der er mange aktiviteter på Fuglebakken, og de er meget forskelligartet, da der er mange forskellige ønsker. Såfremt

Læs mere

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig Norge juni 2017 Så er vores tur til Norge klaret, og hvad der så ud til og skulle blive lidt af en våd omgang holdt næsten ikke stik, kun om natten var der meget hul igennem skyerne og der blev vasket

Læs mere

Skolenyt uge 45

Skolenyt uge 45 Skolenyt uge 45 www.ørdingfriskole.dk Ugens højdepunkter Endnu en uge er gået. Vi har i denne uge været ramt en del af sygdom både blandt børnene, personalet og personalets børn. Men vi har forsøgt at

Læs mere

Med Rimo på Bornholm 2013.

Med Rimo på Bornholm 2013. Med Rimo på Bornholm 2013. Hold 4 5 6 og 7 tog i weekenden d. 17. 19. august på tur til Bornholm, for at køre Bornholm Rundt søndag d. 18.08.13. Her er (endelig) en lille stemningsrapport.. Rimo s (næsten)

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013.

Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013. Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013. Mit navn er Helle Maria Geertsen og fra den 4 marts til den 15 marts, var jeg sammen med, min hold kammeret Line Hansen, i Baskerlandet i praktik. Vi var 2 dage

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV Hovedgaden 15 - Vejrumbro - 8830 Tjele - Tlf. 8665 4455 - E: Info@VVfriskole.dk - I: www.vvfri.dk Nyhedsbrev uge 05-2014 Side 1 Kreativ med Jakob Side 4-8 Børnehaven Side 2 Nyt fra Troels Side 9 Kalender

Læs mere

Af Karen Ploumann, funktionsleder. kap@struer.dk tlf: 24250566

Af Karen Ploumann, funktionsleder. kap@struer.dk tlf: 24250566 3 Af Karen Ploumann, funktionsleder kap@struer.dk tlf: 24250566 Så er det blevet tid til det sidste nyhedsbrev for i år. Når vi ser tilbage på 2009, er der jo sket en masse. Det vigtigste er jo nok vores

Læs mere

Månedsprogram. Seniorhuset V.O.C. Februar Fællesskab og tid til snak

Månedsprogram. Seniorhuset V.O.C. Februar Fællesskab og tid til snak Månedsprogram Februar 2017 Seniorhuset V.O.C. Fællesskab og tid til snak Godt nytår Alle i Seniorhuset ønskes et godt og velsignet nytår. Et år hvor vi sammen fortsætter den udvikling der er i gang En

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Nyhedsbrev april-maj 2016 Til alle medlemmer og forældre.

Nyhedsbrev april-maj 2016 Til alle medlemmer og forældre. Nyhedsbrev april-maj 2016 Til alle medlemmer og forældre. Velkommen til de nye børn og forældre! Mandag d. 2. maj starter 81 nye medlemmer i Klub Viadukten. Stort Velkommen til jer alle sammen. Vi glæder

Læs mere

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth Mandag d. 6. oktober Klokken 9.00 var de to busser og

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Vallekilde-Hørve Friskole.

Vallekilde-Hørve Friskole. 10. oktober 2014 Vallekilde-Hørve Friskole. Fredagsbrev nr. 796 Næste uge: Uge 42 11. oktober Uge 43 20. oktober 22.-23.oktober 23.oktober 24. oktober Børnenes efterårsferie - Skole og SFO lukket. 9.kl.

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Mallorca Logbog. Fredag:

Mallorca Logbog. Fredag: Mallorca Logbog Fredag: Vi fløj af sted fra Billund lufthavn. Vi afleverede vores kufferter, og gik derefter ind i området før boarding, så vi kunne få lidt mad inden afrejse. Vi landede i Palma lufthavn

Læs mere

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Vi var kun 9 Veteraner, der tog af sted fra Udbygade klokken 9:00 i dag, og så var vi hele 4 voksne med på turen. Vi gik ned ad Sjællandsgade for at

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Tine Petersen og Heidi Andersen i Stockholm på 6. Semester. Nov Feb Vores studieophold i Stockholm, Sverige.

Tine Petersen og Heidi Andersen i Stockholm på 6. Semester. Nov Feb Vores studieophold i Stockholm, Sverige. Vores studieophold i Stockholm, Sverige. Nogle af de første indtryk af Stockholm var at der er meget internationalt, der er mange og god plads til studerende fra hele verden. Der er hundekoldt men smukt,

Læs mere

Grønlandsudvalget GRU Alm.del Bilag 79 Offentligt. Grønlandsudvalgets studierejse til Grønland

Grønlandsudvalget GRU Alm.del Bilag 79 Offentligt. Grønlandsudvalgets studierejse til Grønland Grønlandsudvalget 2015-16 GRU Alm.del Bilag 79 Offentligt Grønlandsudvalgets studierejse til Grønland 25. august 1. september 2016 Deltagerliste Aaja Chemnitz Larsen (IA), delegationsleder Peter Juel Jensen

Læs mere

RØDOVRE BYGGELEGEPLADS www.byggeren.dk byggeren@byggeren.dk Mandag - Fredag: 10.00-18.00 Lørdag, søndag og helligdage: 11.00-16.00

RØDOVRE BYGGELEGEPLADS www.byggeren.dk byggeren@byggeren.dk Mandag - Fredag: 10.00-18.00 Lørdag, søndag og helligdage: 11.00-16.00 1 Nr. 7 / 1. JULI 2004 RØDOVRE BYGGELEGEPLADS www.byggeren.dk byggeren@byggeren.dk Mandag - Fredag: 10.00-18.00 Lørdag, søndag og helligdage: 11.00-16.00 2 Vitsen: Hvad viser man en kvinde, der har kørt

Læs mere

Illustreret program Dansk besøg i Marokko, april 2014

Illustreret program Dansk besøg i Marokko, april 2014 Illustreret program Dansk besøg i Marokko, 16.-23. april 2014 1 Onsdag den 16. april 2014 Rejsen til Marokko er denne gang noget anderledes. Emelie og Denni har været i Marokko som UngLeder i godt tre

Læs mere