GRØNLAND Ankomst til Qaqortoq

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRØNLAND Ankomst til Qaqortoq"

Transkript

1 GRØNLAND Ankomst til Qaqortoq Som 2. års kontorelever, havde vi (Josephine Kreibke og Josefine Grièse) fået muligheden for at blive udstationeret til en af Gladsaxe Kommunes 17 venskabsbyer. Vi havde begge valgt at komme til Sydgrønlands Kommune Kujalleq. Det var blevet arrangeret således at vi både skulle til hovedbyen Qaqortoq i de første 2 uger af opholdet, og dernæst den sidste uge til nabobyen Narsaq. På denne måde ville få et solidt indblik i den daglige arbejdsgang i hele kommunen. Efter lang tids venten kom dagen hvor vi endelig skulle af sted til Grønland. Qaqortoq Torsdag den 23. februar 2012 Vi mødtes kl.7 i Kastrup Lufthavn med spændte maver og store forventninger. Herfra skulle turen gå til Kangerlussuaq lufthavn ved Sønder Strømfjord med Air Greenlands Airbus. Flyveturen på knap 5 timer gik smertefrit og sluttede med den smukke indflyvning til den lille lufthavn, der var placeret omgivet af sneklædte fjelde og hvide sletter så langt øjet rakte. Kangerlussuaq Lufthavn Narsarsuaq Lufthavn

2 Vi fik travlt med at knipse billeder af det smukke landskab og ikke mindst den lille søde lufthavn, der på trods af størrelsen alligevel viste sig at indeholde både ankomsthal med taxfree-shopping, afgangshal med hele 2 gates og et lille fint cafeteria med velassorteret udvalg af drikkevarer, højtbelagt smørrebrød, kaffe, te og wienerbrød m.m. Vi slog os ned her og fordrev tiden med et slag rommy, indtil turen gik videre med et lille propelfly til Narsarsuaq lufthavn. Herfra skulle vi straks videre med helikopter til vores destination Qaqortoq. Turen der gik over fjorde og fjelde var ubeskrivelig smuk og vi sad begge målløse hele turen der tog ca. 15 minutter. Den eneste transport, der er mellem byerne er med helikopter eller båd, men om vinteren, når fjorden er frosset til er den eneste mulighed således kun helikopter. På vej til helikopter i Kangerlussuaq lufthavn Kommunekontoret, Qaqortoq Vi blev taget vel imod af Margrethe Lundblad-Hansen, der hentede os i heliporten og kørte os op til vakantboligen hvor vi læssede vores bagage af. Vi kørte med ned på kommunekontoret, hvor vi hilste på bl.a. Borgmester Simon Simonsen og kommunaldirektør Jørgen Vetterlein. Inden vi tog hjem til lejligheden handlede vi ind i den lokale Brugseni, der havde alt hvad en dansk Brugsen derhjemme har. Priserne var dog noget højere - f.eks. den klassiske agurk til 25,- kroner!!! Vi var trætte efter en lang dag, gik hjem og fik noget at spise og gik i seng kl grønlandsk tid (Dansk tid kl.23.30). Agurker i Brugseni Udsigt over byen fra kommunekontoret

3 Brugseni og kirken i Qaqortoq Aftenudsigt fra vakantboligen i Qaqortoq Fredag den 23. februar 2012 Efter en god nats søvn, løb vi en lille frisk morgentur rundt i byen, spiste morgenmand og tog derefter ned på kommunekontoret for at hente nøgler. Vi blev vist rundt af Margrethe og hilste på nogle af de øvrige medarbejdere. Vi gik efterfølgende tur rundt i byen og fik et godt indtryk af hvor de forskellige butikker lå. Nede på havnen købte vi frisk hellefisk på Brættet af lokale fangere. Vi gik hjem, op ad de stejle veje og hyggede resten af aftenen. Brættet, Qaqortoq På vej til arbejde i Qaqortoq Lørdag og søndag den 24. og 25. februar 2012 Lørdag var det shoppe-dag. Vi havde besluttet os for at se byen an og besøgte bl.a. både byens blomsterhandel, en lille souvenir-systue med sælskindsting og det store Pissifik- Fashion supermarked i to etager. Vi endte dagen med en god kop kaffe på den lille Café Mikisoq på det lokale Hotel Qaqortoq.

4 Kulden kan fornemmes i havnen, Qaqortoq Søndag tog vi ned til havnen og nød den smukke udsigt og lyden fra bølgernes blide brusen. Dagen sluttede vi igen af med et besøg på den lille café og til aften lavede vi middag og hyggede derhjemme. Havnen, Qaqortoq Fjorden, Qaqortoq Mandag den 27. februar 2012 Første arbejdsdag på kommunekontoret Qaqortoq. Fra vores vakantbolig havde vi ca. 12 minutters gang ned til kommunen. Der var mange andre der skulle samme vej, både børn og voksne på vej til skole eller arbejde. Vi skulle i løbet af de to uger sidde på skift i henholdsvis Sekretariatet og Økonomiafdelingen. Første dag skulle dog vise sig ikke at foregå på kontoret. Chefen for Sekretariatet Kim Dahl og assistent Najaraaq Jensen skulle et smut ud til de to små bygder Saarlooq og Eqalugaarsuit og have underskrevet nogle papirer. Der boede hhv. 35 og 88 indbyggere i de to små bygder.

5 Den lille båd på vej i havn i Qaqortoq Vue over bygden Saarlooq Vi sejlede ud med den lille båd ned ad fjorden gennem ny-is og overalt vi så hen var der nye formationer af isbjerge, helt ubeskriveligt smukke. Skipper Jens var så flink at sejle helt tæt på et par kolossale isbjerge meget flot at se så tæt på! Vi kom atter i havn i Qaqortoq sidst på dagen og sluttede af med en dejlig lun skål fiskesuppe i kantinen. På sejltur i Qaqortoq Isbjerg et sted i Sydgrønland Sekretariatet i Kommune Kujalleq består af Borgmester Simon Simonsen og hans sekretær Maria Ottosen. Kommunaldirektøren er Jørgen Vetterlein og vicekommunaldirektør Frank Hedegaard Jørgensen. Bruno Barslev er jurist, Ole Mølgaard-Motzfeldt er kommunikationsdirektør og Claus Wade Hansen er økonomikonsulent. Kim Dahl er Sekretariatschef og Margrethe Lundblad-Hansen er afdelingsleder. Najaraaq Petersen er assistent og Karoline Abelsen sidder i omstillingen. I Økonomiafdelingen er Kim Rosendahl chef og i Borgerservice hjælper Asta og Katrine borgerne.

6 Byrådssalen, Kommune Kujalleq Man modtager skam julekort i Kommune Kujalleq Tirsdag den 28. februar 2012 Nuunu der sidder i Økonomiafdelingens debitorafsnit fortalte, at der indtil for nyligt, har der været en kasse på kommunekontoret, men den er nu lukket og al udbetaling og indbetaling skal nu foregå via PBS (Betalingsservice). Den nyligt lukkede kasse i Qaqortoq I Sekretariatet fortalte Margrethe om hvorledes Kommune Kujalleq er sammensat. I 2009 blev Grønlands 18 kommuner lagt sammen til de 5 der er i dag. De tre kommuner i syd, Narsaq, Qaqortoq og Nanortalik blev lagt sammen til én kommune Kujalleq og mange arbejdsopgaver er blevet rykket fra de to mindre byer ind til Kommunekontoret i Qaqortoq. Efter arbejde gik vi over i den store lagerbygning der husede Great Greenland. Her kunne man købe mange sælskindsprodukter, støvler, tasker og hele skind og vi fik købt os lidt forskellige souvenirs. Vi besøgte andre af byens spændende butikker og sluttede dagen af med middag på byens thai-restaurant. Dette var en lille hyggelig og lun oase midt i det kolde nord og vi fik stillet sulten med stærk suppe og rensdyr a la thai.

7 På opdagelse i Qaqortoq En helikopter på vej fra Qaqortoq Onsdag den 29. februar 2012 Resten af ugen sad vi på vores pladser og fulgte med i dagens gang på kontoret. Vi var en tur forbi Borgerservice og så hvordan det fungerede her. Borgerne der kom ind fik bl.a. lavet bopælsattester, som skal bruges ved ansøgning om optagelse på uddannelser. Deruover registreres der flytninger og udstedes personnummerbevis, som man i Grønland skal have når man som borger fylder 18 år. Pas og kørekort foregår i modsætning til i Danmark, stadig hos Politiet. Folkeregisteret i Qaqortoq åbnede i november 2009 og blev ændret til Borgerservice med front Der sidder kun to medarbejdere i Borgerservice og hvis de begge er syge, så er der lukket. Josephine i Økonomiafdelingen, Qaqortoq Josefine i Borgerservice, Qaqortoq Fredag var der den helt store event i byen: Nanook og Nina der er store musiknavne i Grønland skulle komme og spille koncert i idrætshallen i Qaqortoq. Det var en begivenhed som mange af byens borgere, unge som ældre, havde set frem til og koncerten var månedens højdepunkt. Det er ikke tit at der kommer store musiknavne til byen, men når det sker samles indbyggerne til eventen. I 2009 havde Bonnie Tyler sågar været i Qaqortoq og give koncert og det var noget man stadig talte om.

8 Koncert med Nanook, Sportshallen, Qaqortoq Weekend i vakantboligen Udover fredagens koncert, stod weekenden på hygge og afslapning i vakantboligen, da det udendørs var begyndt at blæse og sne temmelig voldsomt. Vi spenderede tiden med kortspil og underholdning fra de tre kanaler som tv et bød på. Hyggelig aften i vakantboligen Fine huse i Qaqortoq Boligen vi var blevet indlogeret i, i Qaqortoq var placeret i et nyere byggeri og her var køkkenalrum, to gode soveværelser, samt bad med brus og vaskemaskine. Mandag den 5. marts 2012 I nat og til morgen blæste det meget kraftigt, med vindstød op til 35 m/sek., så det var noget af en opgave at kæmpe os vej frem til kontoret. Vi var adskillige gange ved at blive blæst omkuld af den hårde vind, sneen fygede så sigtbarheden var omkring 0 og hvor der normalt var trapper, lå en tyk dyne af sne, så vi måtte finde anden vej frem. Men det lykkedes os at nå vores destination efter den hårde omgang. Vejret kan skifte fra den ene yderlighed til den anden på en dag og det fik vi altså her at mærke.

9 Mindre godt vejr (snestorm) ved havnen i Qaqortoq Til frokost var vi i dag blevet inviteret af Margrethe fra sekretariatet og vicekommunaldirektør Frank H. Jørgensen til frokost på hotel Qaqortoq. Det var rigtig hyggeligt og vi fik os en snak om hvordan vores ophold havde været og Frank fortalte at han havde planer om selv at besøge Gladsaxe i løbet af foråret Til frokost på Hotel Qaqortoq med Margrethe Lundblad-Hansen og Frank H. Jørgensen Josefphinerne med Borgmester Simon Simonsen Tirsdag den 6. marts 2012 I dag var vores sidste dag på kommunekontoret i Qaqortoq og vi var meget i tvivl om hvorvidt vi skulle komme af sted med helikopteren til Narsaq i morgen. Vejret var meget slemt og alle afgange de sidste par dage havde været aflyst, så vi kunne blot håbe på det bedste. På kontoret gik vi rundt og takkede vores midlertidige kolleger for nogle gode og indholdsrige dage i Qaqortoq og fik fordelt vores medbragte gaver fra Gladsaxe. Klokken var der kaffe og kage på Borgmesterkontoret hvor Simon Simonsen, hans sekretær, Kim Dahl, Margrethe og Jørgen Vetterlein var for at tage afsked med os. Vi modtog også gaver fra dem i form af en ulo (traditionel inuitisk kvindekniv) og en flot bog med billeder fra Sydgrønland. Vi takkede mange gange for at de ville have os på besøg og håber at få muligheden for at komme til Qaqortoq igen.

10 Velkommen til Narsaq Onsdag den 7. marts 2012 I dag skulle turen gå videre til Narsaq. På trods af det heftige blæsevejr de sidste par dage, lettede vi fra heliporten i Qaqortoq til tiden og turen gik meget fint og uden turbulens. Det var ligesom sidst en meget smuk flyvetur, tæt over de sneklædte fjelde og isbelagte fjorde. Ved den meget lille heliport i Narsaq, hvor vinden bed og var noget skrappere end i Qaqortoq, blev vi hentet af Jakobine og Vitus fra Kommunekontoret. Indflyvning til Narsaq Morgenstemning i Narsaq Det havde tilsyneladende været så koldt i Narsaq, at låsen til vakantboligen var frosset til og de havde ikke kunne komme ind. Vi kørte derfor et smut til kommunekontoret, hvor vi blev vist rundt og hilste på folk. Vi spiste frokost i den lille hyggelige kantine, hvor den søde økonoma serverede billigt smørrebrød (7,-/stk) og dagens varme ret. Jakobine og Nivialuuk (kaldes Nivi) er ansat i Borgerservice. Jakobine er overassistent og Nivialuuk sidder som os selv som kontorelev. De kørte os en tur rundt i byen og viste os forskellige steder, havnen, supermarked m.m., inden vi kørte hjem til vakantboligen, hvor vi skulle bo i vores tid i Narsaq. Vi pakkede ud og efter en tur i den lokale Brugseni, var vi ved at være trætte. Kulden i Narsaq havde også sat en stopper for vandforsyningen til boligen, så efter at have haft besøg af to vvs-mænd, der sagde at det eneste der var at gøre var at vente, måtte vi væbne os med tålmodighed et par timer, før der strømmede vand ud af hanerne. Dette er tilsyneladende hverdagskost i Narsaq og har rørene ikke været i brug et stykke tid, kan de godt fryse til. Det hele endte dog godt, så vi kunne vaske op og få et varmt bad inden sengetid. Torsdag den 8. marts 2012 Første dag på Kommunekontoret i Narsaq. Vi skulle sidde i henholdsvis Arbejdsmarkedsafdelingen og Borgerservice. I Arbejdsmarkedsafdelingen var Nive Sommer leder. Her forsøger man som i Gladsaxe kommune at aktivere borgere der ikke har noget arbejde. Der er ikke meget arbejde at få i Narsaq, men finder man arbejde i en anden by (f.eks. Qaqortoq) kan man få dækket alle sine flytningsudgifter. Således bliver det mere attraktivt for borgere at flytte, da det ellers kan være en bekostelig affære.

11 Kommunekontoret i Narsaq Som herhjemme opdeler man borgerne i kategorier efter hvor arbejdsmarkedsparate de er. I stedet for kategori 1, 2 og 3 hedder det i Grønland blot A, B og C. A er de borgere der uden problemer kan starte i arbejde med det samme, B er de der skal have et lille skub og måske har været væk fra arbejdsmarkedet et stykke tid pga. hjemmegående børn eller sygdom. Disse borgere kan med fordel deltage i kurser for at få bedre selvværd og dermed mod på at starte i arbejde. Kategori C er den gruppe af borgere der ikke er parate til at komme i arbejde pga. misbrug eller andet og her skal gøres en ekstra indsats for at få dem rykket op i kategori B. I Narsaq har man, for aktivering af unge mellem 15 og 25 år, både Erhvervsskolen Piareersarfik, hvor der er uddannelsesforløb for både blikkenslagere, tømrere og malere, og Forberedelsesskolen hvor de unge kan forbedre deres karakterer eller få nogle hvis de ikke har taget en folkeskoleeksamen. Det fungerer lidt ligesom VUC i Danmark. Joseph, der er afdelingsleder i uddannelsescenteret var så flink i dag, at vise os de to skoler. Bagefter viste han os den gamle Eskimo Pels-fabrik, der er ved at blive renoveret. Her skulle indrettes nye lokaler som skal indeholde henholdsvis tømrer-værksted og syværksted, hvor de unge skal møde op til aktivering. Fredag den 9. marts 2012 Jakobine lavede et rigtig spændende program til os med alle de steder vi skulle nå at se, under vores ophold i Narsaq. Til morgen var vi ude og besøge byens vuggestue sammen med Jakobine og Nivialuuk. Der var 48 børn fordelt på 4 stuer og der var 16 ansatte til at tage sig af børnene. I Grønland hedder det ikke pædagog, men børnehjælper eller socialhjælper. Derudover var der en kokke-dame og to rengøringsdamer, hvoraf den ene var revalidend og tog sig af opvasken. Det var som at komme ind i en vuggestue hjemme i Gladsaxe, indretningen var meget typisk og børnene var søde, glade og meget nysgerrige efter hvem de to lyshårede piger var. Bygningen var fra 1968 og har været brugt som vuggestue altid. Indtil op i 70 erne blev overetagen brugt som kollegieværelser, for de elever der arbejdede og skulle bo i byen. Vi fik en fin rundvisning af lederen, der var rigtig flink og imødekommende.

12 Nysgerrige børn i vuggestuen i Narsaq Sportshallen Timerssortarfik, Narsaq Efter vuggestuebesøget var vi med Nivi nede og se den lokale sportshal Timerssortarfik, hvor vi blev vist rundt af lederen af hallen, Peter. Der er 4 ansatte i hallen, der drives dels af lejeindtægter fra foreninger og borgere der benytter hallens faciliteter, dels af tilskud fra Kommunen. De fire ansatte var Peter selv, hans kone, Nivis mand og en revalidend. Hallen blev opført i 1983 og Kommunen og Hjemmestyret betalte for at få den bygget. Øverst i bygningen med udsigt ind til sportshallen er der en stor kantine. Den bruges dog ikke til kantine, men derimod til banko, større forsamlinger o.a. Nedenunder er den store hal, der bruges til fodbold, håndbold, wing tsui og badminton. Peter er selv træner for badminton-holdet. Her er også et fint motionsrum med løbebånd, cross-trainers, romaskine, håndvægte m.m. Vi fik et klippekort til motionsrummet af Peter som vi kunne bruge, hvis vi havde lyst til at benytte os af rummet. I et af omklædningsrummene var installeret en varmeboks, der fungerer ligesom en sauna, bare med ultraviolette stråler. Efter frokost i kommunens kantine gik turen kl til byens Multicenter. Dette er et Familie og forebyggelsescenter, der har Birthe Kjeldsen som souschef. Birthe viste os rundt i huset, hvor der skulle afholdes kursus fra på mandag med 25 borgere. Kurset hed Sund Livsstil og skulle strække sig over 3 uger. På kurset skulle der lægges vægt på både det fysiske og det psykiske velvære. Fokus skulle lægges på godt selvværd, motion, sund mad, morgenmad & børn, kostpyramide, kommunikation m.m. Alt sammen med øje for, at få motiveret borgere som skal have et ekstra skub for at kunne komme ud på arbejdsmarkedet og få en almindelig hverdag til at fungere. Udover Birthe som er uddannet pædagog og sideløbende med sit arbejde læser Sociologi med fokus på børn og rigtigheden af deres skolegang og uddannelse, sidder der i huset også Bolette Stensgård og Bubba. Kantinen Multicenteret, Narsaq

13 Bolette er forebyggelseskonsulent og Bubba sidder med tidlig indsats og hjælper unge mødre, der skal guides i hvordan man håndterer et lille barn, men også hvordan man kommer videre i livet med en uddannelse. De tre har et rigtig godt teamwork og formålet med arbejdet i Multicenteret er, at få fat i de borgere der er i kategori 2 og 3 og som har behov for et skub i den rigtige retning, for at kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet. Multihuset arbejder også sammen med Erhvervsskolen og Forberedelsesskolen, som vi var ude at besøge sammen med Joseph i går. Birthe forklarede at uddannelse er det der skal til for at få de unge revet ud af et dårligt mønster, der dannes via arv og miljø. Har man ikke den nødvendige opbakning hjemmefra i form af støtte fra forældre, der selv er i stand til at yde dette er tendensen at man som ung falder ind i det sammen mønster, ved eksempelvis at blive mor meget ung eller ryge ud i et misbrug og derved ikke få en uddannelse og et selvforsørgende arbejdsliv. Det var virkelig spændende at høre om og få et indblik i hvad der gøres for at få borgerne der har brug for det, ind på rette spor. Lørdag og søndag den marts 2012 Så blev det weekend og både fredag aften og lørdag blæste det meget voldsomt, så den stod på indendørs hygge og afslapning hele lørdagen. Søndag skulle vise sig at blive en rigtig dejlig dag. Nivialuuk fra kommunekontoret inviterede os hjem til ægte grønlandsk frokost hos hende, hendes mand Gidion og hendes to børn Silvia og Henrik. Her var frokostbordet klart og dagens menu bestod udelukkende af gode ting fra havet: Her var tørret fisk i forskellige afskygninger. Traditionel grønlandsk frokost På et isbjerg i Narsaq Desuden var der tørret hvalkød, store rejer og to forskellige slags fersk hval. Hvalen var bestemt en meget speciel oplevelse: det var selve hvalens hud med spæk på og det var meget hårdt og sejt at tygge på lidt ligesom brusk. Men måltidet var alt sammen noget som man ville kunne finde ved højtider som konfirmation, barnedåb og lignende. Ligesom vores store kolde bord herhjemme. Efter frokosten kom der te, kaffe og kager på bordet det sparer man sandelig heller ikke på i Grønland. Nivi og hendes mand Gidion var enormt søde og gæstfrie og før vi havde set os om, havde hun hentet sin nationaldragt frem ude fra skuret og vi fik begge lov at prøve den på.

14 Josefine Josephine Den var lavet ud af sælskind og havde en fin krave lavet af små perler. Den var noget ukomfortabel at have på, for det første enormt tung, men også meget stiv. Nivi fortalte, at af samme årsag, var det også kun til meget særlige lejligheder at den blev taget frem. Vi besluttede os for at gå en tur ned til den tilfrossede fjord og nyde dagens sidste sol. Det var en temmelig speciel oplevelse, og samtidig uvant fornemmelse, at gå ude på isen. Midt i isen ragede et isbjerg op og vi kravlede op at stå på det. Det var et stort øjeblik og ufatteligt efterfølgende at kunne berette, at man ligefrem har stået oppe på et isbjerg, midt ude i en fjord i Grønland. Det blev hurtigt meget koldt at være ude på isen i kraft af, at det jo var is og ikke jord vi befandt os på. Vi gik ind mod land og skyndte os hjem og fik varmen i fingre og kinder. Det havde været en virkelig dejlig og oplevelsesrig dag i godt selskab, som vil stå klart i vores hukommelser meget længe. Mandag den 12. marts 2012 Tilbage på Kommunekontoret efter en god weekend. Det var så småt begyndt at sne til morgen og vi startede dagen med at tage ned på A21, der fungerer både som et kulturhus/museum, men også et sted hvor alle borgere er velkomne til at komme og være og bruge lokalerne, et aktivitetshus eller forebyggelsescenter. A21 er indrettet i byens gamle elværk. Karina, der står for huset her og for byens øvrige museer, viste os rundt. Tidligere havde der været indrettet en café øverst i huset, men den kørte ikke rundt og måtte derfor desværre lukke. Der var et børnerum hvor børn kan komme og lege og være kreative med både maling og perler. Nedenunder var en genbrugs-biks, hvor borgere kan aflevere tøj, som andre kan komme og afhente ved behov. Her er både voksentøj og børnetøj og ordningen fungerer rigtig godt.

15 Den gamle borgmesterkæde Foran rekonstrueret tørvehus, Narsaq På væggene hang over hundrede år gamle billeder af Narsaq og det var pudsigt at se som byen har forandret sig gennem tiden. I en montre lå den gamle borgmesterkæde og kæden (med en stor guldnøgle med en lyserød sten på) som den første kvindelige borgmester bar. Ved siden af kæden lå en stor gæstebog, som var slået op på en side med Hendes Majestæt Dronning Margrethes og prins Henriks signeringer, fra deres sidste besøg i Narsaq. I et af huset små lokaler var der modeller af rekonstruerede klæder fra de gamle nordboeres tid. Modellerne er tro kopier af hvordan tøjet så ud dengang. En lokal kvinde fra Narsaq havde vævet stoffet og syet klædedragterne, der både bestod af en børnedragt, en kvinde- og en mandedragt, samt en præstekjole alle med tilhørerne kamikker. Rigtig fint håndværk. Fra A21 tog vi videre til byens museum, der er placeret i det gamle miljø omkring havnen. Museet er indrettet i en lille gruppe af små, gamle huse, der stammer helt tilbage fra anlæggelsen af Narsaq i Indledningsvis gik vi op på førstesalen af en af de små bygninger, hvortil en udendørstrappe førte op. Her gemte sig en tro kopi af en meget lille købmandsforretning. Her var mange forskellige købmandsvarer i originalindpakning: Vaskepulver, øl, snus, tobak, træsko, klemmer m.m. Der var også adskillige ruller gammelt indpakningspapir med KGH-logo på. KGH står for Kongelig Grønlands Handel, som det hed for år siden. Karina og Jose i den gamle købmandsforretning Frederik Høeghs trykkeri I underetagen af denne gamle bygning befandt sig i det ene lille lokale, billeder af den naivistiske grønlandske kunstner Johan Markussen, der for tiden udstillede i Rusland,

16 sammen med to andre grønlandske kunstnere. Johan Markussen maler billeder af grønlandske dagligdags situationer, set som han selv opfatter det og de fleste billeder er landskabsbilleder med mennesker og dyr, sæler, fugle og hvaler. I rummet ved siden af var trykker Frederik Høeghs trykkeri indrettet. Her var 100 år gamle aviser, som han dengang udgav én af om året. Hans gamle sætterkasse med bogstaver, en gammel radio og andet interieur var bibeholdt, så man følte sig hensat til en anden tidsalder ved at stå her midt i det hele. I en anden lille bygning ved siden af, var indrettet et lille hjem, som det ville have set ud for 100 år siden. Det havde engang fungeret som bolig, havde derefter i en årrække været posthus og var så blevet indrettet som en gammel bolig i museumsøjemed. Her var ligeså gamle originale effekter. Et gammelt skab med porcelæn, en seng en lille kakkelovn, en gammel skænk lavet af gamle amerikanske frugtkasser. Det hele var meget imponerende og naturtro lavet. Til sidst gik vi over i den egentlige museumsbygning, hvor grønlandske klædedragter (nationaldragter) fra alle tiderne var udstillet. Det var interessant at se de mange forskellige stilarter, der alligevel havde mange gennemgående fællestræk. Her var også udstillet historiske kajakker og sælskind. I den lille museumskiosk fik vi købt os lidt souvenirs i form af postkort, små perleting og nøglering skåret ud af rensdyr-gevir. Traditionelt tøj i museet på Narsaq Museum Traditionelt indrettet hjem, Narsaq Museum Efter det interessante museumsbesøg tog vi til børnehaven i byen, Narsarmiutaq. Her viste leder Marianne os rundt i huset, der husede 60 børn, fordelt på aldersopdelte 3 stuer. Der var i alt 13 ansatte, på hver stue en pædagog, en socialhjælper og en ufaglært. Derudover var der køkken og rengøringspersonale og sommetider havde de også revalidender eller borgere i jobtræning. Ligesom vuggestuen, var børnehaven i Narsaq, præcis som en børnehave derhjemme. Efter at have spist frokost på kommunekontoret, blev vi helt spontant budt til kaffemik. Vive der også arbejder i Borgerservice spurgte, om ikke vi ville hjem til hendes mor der afholdt kaffemik hele dagen og det sagde vi ikke nej til. Vi blev budt velkommen hos denne ældre dame som vi aldrig havde mødt før. I stuen var disket op med forskellige kager, lagkager, småkager, boller og kaffe. Vives mor fortalte at hendes barnebarn i dag fyldte 30 år og derfor holdt hun kaffemik.

17 Med Jakobine til kaffemik hos Nives mor Barnebarnet var ikke selv i byen, han boede i Nuuk, men traditionen tro skulle familie og venner have kaffe og kage, så der ville være åbent hus hele dagen. Det var rigtig hyggeligt at være på besøg i et grønlandsk hjem og vi måtte beklage at vi ikke kunne smage alle de fine kager, eftersom vi lige havde spist frokost. Dagens sidste stop var hos Levnedsmiddelskolen Inuili. Her uddannes bl.a. kokke, slagtere, bagere, ernæringsassistenter, samt tjenere og receptionister og eleverne kommer fra nær og fjern til Narsaq for at tage en uddannelse, der har med levnedsmidler at gøre. Der hører flotte nybyggede kollegier til skolen, hvor eleverne der er langvejs hjemmefra kan bo. Hvert år arrangeres desuden de populære Grønlandsmesterskaber for professionelle kokke fra alle Grønlands bedste restauranter og for skolens kokkelærlinge. Det er en stor begivenhed, som alle ser frem til. Vi blev vist rundt på hele skolen af inspektør Morten Mikkelsen, der samtidig inviterede os til frokost på skolen på onsdag. Tirsdag den 13. marts 2012 Til morgen skulle vi igen mødes med Karina, der i dag ville vise os digterpræsten Henrik Lunds og hans kone Malenes hus. I nattens løb havde det sneet kraftigt og da vi mødte op nede ved det lille hus, var det fuldstændigt sneet til. Karina havde sin altmuligmand fra A21 med, der ved hjælp af skovl og knofedt sørgede for at vi fik adgang til det lille hus. Huset er mindestue for Henrik Lund ( ), der var digter, komponist, politiker, kunstner og præst i Narsaq. Det blev bygget i efter tegninger af Henrik Lund selv sammen med den grønlandske bygmester Pavia Høegh. Henrik Lunds hus ude og inde Til huset hører et udendørs wc og en lille stald. Foran huset er resterne af familiens nyttehave, indhegnet af en senere opført cementmur. Interiøret er som det blev efterladt af

18 Malene Lund ved hendes død og repræsenterer således højere stands boligindretning i hele den beboede periode. Huset blev indrettet som mindestue i Lofterne var meget lave og vi måtte gå en anelse krumbøjet for at kunne være derinde. Der var en hyggelig stemning i det lille hus, der rummede både 3 stuer, samt køkken nederst og soveværelse øverst. Desværre er der ikke mange midler til vedligeholdelse af mindeværdige bygninger og det var tydeligt at se at huset godt kunne trænge til en kærlig hånd. Vi tog hen på Folkeskolen bagefter der ligger skråt overfor kommunekontoret. Vi blev vist rundt af inspektør Karin på skolen der havde klasser indtil niende. Skolen skulle snart i gang med en omfattende og tiltrængt renovering, men der var ikke råd før foråret Efter arbejde tog vi hen i sportshallen for at benytte os af maskinerne i kondirummet og det var godt med en rask løbetur. En folkeskoleklasse i Narsaq Motionsrummet i Timerssortarfik Onsdag den 14. marts 2012 I dag var sidste dag i Narsaq og der var en masse vi skulle ud at se. Vi startede som altid på kommunekontoret og fik fordelt vore medbragte gaver fra Gladsaxe, til alle de søde kolleger, der i den forgangne uge havde været så gæstfrie og velvilligt vist os hele byen. Vi modtog selv fine gaver i form af bøger fra Narsaq. Niviaaluk Poulsen, Nive og Jakobine Hoseassen i Borgerservice, Narsaq På vejen ned til alderdomshjemmet (plejecenter) Luuvikasik, gik vi forbi Brættet. Her kommer der hver dag frisk fisk fra fangerne, så det er her man køber sin fisk, sæl eller hval. Nede på Luuvikasik fik vi en rundvisning af forstander Lone Lytken-Petersen, der viste os rundt på plejecenteret. Alderdomshjemmet har 32 beboere fordelt på tre afdelinger. Der er ansat 44 til at tage sig af de ældre, heraf plejepersonale, rengørings- og køkkenpersonale.

19 På vej tilbage til kommunekontoret slog vi et smut forbi den lille politistation. Der var kun én betjent på arbejde i receptionen, så vi måtte selv kigge os omkring i det meget lille hus, der på trods af størrelsen mindede meget om en station i Danmark. I stedet for frokost i kommunens kantine skulle vi i dag til frokost på Levnedsmiddelskolen Inuili. Her blev vi igen budt velkommen af inspektøren og i skolens store kantine var der rigget en kæmpe frokost-buffet til. Her var æg og kæmperejer, diverse fiskepålæg og andet fra det store kolde bord, dampede muslinger og forskellige laks. I den lidt mere vovede ende var der stegt sæl og den populære tørrede fisk. Sælen var, som forventet lidt speciel i smagen, men smages skulle den jo. Det var en skøn frokost med alt hvad hjertet kunne begære og vi sagde mange tak for god behandling og vendte mætte tilbage til kommunekontoret. Frokostbuffeten på Inuili På tur i Narsaq I idrætshallen var der til eftermiddag stort kaffemik for hele byen. Anledningen var at byens unge sportsudøvere var kommet vel hjem til Narsaq til morgen efter at have været i Australien og deltage i mesterskaberne i badminton. På vejen over til idrætshallen gjorde vi endnu et stop ved Narsaq museum. Karina havde lovet os at vi måtte komme ind i museets rekonstruerede tørvehus, når vejret var til det. Forleden havde det været alt for koldt og det var sneet helt til. Huset er en rekonstruktion bygget i 1992 af unge fra erhvervsuddannelsen STI under vejledning af ældre Narsaqborgere. Udformningen er typisk for et sydgrønlandsk tørvemurshus fra omkring 1930, medens indretningen dækker perioden Huset er bygget af tørv og sten med stenfundament og indvendig bræddebeklædning. Denne hustype har rødder tilbage til både de Thuleeskimoiske cirkulære enkelthuse fra omkr og storfamiliernes fælleshuse fra omkr Narsaq museums tørvemurshus repræsenterer den boligform, som var almindelig for den udvidede og fastboende kernefamilie i 1900-tallet. Det sidste originale tørvehus i byen blev nedrevet i Om nogen af de bygninger vi havde set, var dette da den mest autentiske at befinde sig i. Vi takkede for at Karina var så venlig at lade os se også dette lille mindesmærke og begav os videre til idrætshallen hvor der var kaffe og kage. Stort set alle byens indbyggere var her og fejrede de unge badminton-mestre. Efter et par timer i selskab med et par hundrede indbyggere var det på tide at komme hjem og få lukket kufferterne.

20 Torsdag den 15. marts 2012 Afrejse til Danmark. Skønt vejret havde været meget slemt de sidste par dage, fløj helikopteren til tiden fra Narsaq heliport. En sidste tur med smuk udsigt over den storslåede natur. I Narsarsuaq var der kun lige tid til at gå igennem den lille lufthavn og hen i propelflyveren, der skulle flyve os til Kangerlussuaq. I Kangerlussuaq (Sønder Strømfjord) fik vi den kedelige meddelelse at der var strejke i Københavns lufthavn og derfor fløj flyene derfra ikke som planlagt. Vi skulle derfor regne med at der ville være en del forsinkelse. Den udeblev dog, på magisk vis og pludselig havde vi travlt med at komme til gaten, da der var udkald. Vi landede som planlagt på københavnsk jord kl Airbus, Kangerlussuaq Lufthavn Sidste billede fra Narsaq Vi har haft en fantastisk rejse og fået en stor oplevelse for livet, som vi vil tænke tilbage på længe. Vi føler os meget privilegerede at have fået muligheden for, på tæt hold at opleve Grønland. Forventningerne til rejsen var store og nu, efter hjemvenden og tilbageblik på opholdet, kan vi konstatere at disse er blevet indfriet til fulde. Det har været interessant at få et indblik i, hvorledes en kommune og offentlig forvaltning lagt fra vores egen, fungerer i praksis. Kulturelt har vi også fået nogle gode input og vi er kommet frem til, at på trods af den store afstand og de ulige størrelsesforhold, er vi ikke så forskellige fra hinanden, som man ved første øjekast kunne antage. Lighederne er slående og det har de mange besøg til institutioner, men også hos private gjort klart for os. Lige fra starten af opholdet har alle vi har mødt, været meget imødekommende og venlige. Både kollegaer på kommunekontorerne, men også den enkelte indbygger, har forekommet gæstfri og smilende - man føler sig altid velkommen når folk hilser på én på gaden. Det har været en både lærerig og spændende rejse og vi kan kun opfordre fremtidige elever i Gladsaxe Kommune til at benytte sig af muligheden for at blive udstationeret til en venskabsby.

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Præsentation: Upernavik

Præsentation: Upernavik Præsentation: Upernavik Lavet af: 5 klasse Prinsesse Margrethe Skolen April 2012 Klasselæreren: Eunike Kr. Thorleifsen Oversat til dansk: Ane Marie Poulsen Upernavik Upernavik blev grundlagt i 1771. Der

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg 5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg Isbjerge, nordlys, bygdebesøg og hundeslæde Det er sammen med meget andet, hvad der kan opleves på turen.

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland 2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland Indhold i Sydgrønland... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og byen Narsaq... 5 Dag

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14 Folkemødet 2014 Folkemødet er en årlig politik festival, som finder sted på solrige Bornholm. Folkemødet er fyldt med spændende, indholdsrige debatter og events. Ved Folkemødet 2014 var vi 5 elever så

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst Årets Karneval i Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Juni Læs om Årets karneval 3.klasse på koloni Legefidusen i hesteskoen 2.klasses overnatning i dus BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Sommerens tur til Finland

Sommerens tur til Finland Sommerens tur til Finland Det blev ikke nogen tur sydpå denne sommer. Til gengæld blev det en tur nordpå til Jakobstad, Finland og tilbage igen. I alt blev det lidt mere en 3000 km. Planen var at min bror

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

- Jobbutikken (Side 4) - Café Blomst (Side 7) - Den sjove side (Side 11)

- Jobbutikken (Side 4) - Café Blomst (Side 7) - Den sjove side (Side 11) - Jobbutikken (Side 4) - Café Blomst (Side 7) - Den sjove side (Side 11) Så er det fjerde gang at man på CSV-SydØstfyn kan læse et fremragende skoleblad. På grund af lidt manglende arbejdskraft og en sommerferie

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Susanne Lunaus 25 års jubilæum

Susanne Lunaus 25 års jubilæum Susanne Lunaus 25 års jubilæum flotte kager, frisk frugt og skøn kølig hyldebærsaft. Den 1. september 2014 skinnede solen fra en næsten skyfri himmel efter at weekenden havde budt på voldsomt skybrud i

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13

3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13 3.A s BARCELONA-TUR SEPTEMBER 2013 15.9.13-19.9.13 Vi glæder os meget til at rejse med jer, og inden vi tager af sted, skal I læse nedenstående program for turen, som I også bedes medbringe, så I ved,

Læs mere

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Min tur til Sydafrika startede allerede fredag d. 3/4. Jeg holdt fri fra skole fredag for at køre til København. Der boede vi på Hotel Admiral til lørdag.

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

Kæreste nej tak- opgaver

Kæreste nej tak- opgaver Kapitler Spørgsmål teori med eksempler side 2 Kapitel 1 Mikkel side 3 Kapitel 2 Sport side 4 Kapitel 3 Arbejde side 5 Kapitel 4 Posthuset side 6 Kapitel 5 Chefen side 7 Kapitel 6 Postbud side 8 Kapitel

Læs mere

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV Hovedgaden 15 - Vejrumbro - 8830 Tjele - Tlf. 8665 4455 - E: Info@VVfriskole.dk - I: www.vvfri.dk Nyhedsbrev uge 05-2014 Side 1 Kreativ med Jakob Side 4-8 Børnehaven Side 2 Nyt fra Troels Side 9 Kalender

Læs mere

Kampagnemagasin nr. 3-2008

Kampagnemagasin nr. 3-2008 Kampagnemagasin nr. 3-2008 Tønder kommune deltager i Virksomhedsdysten - og planlægger at vinde TV2 holdt formen ved lige i Af Jakob Thøger Michelsen, Konsulent MpA Tønder kommune deltager i virksomhedsdysten

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

NYHEDSBREV Projekt Nærmiljø November 13 - januar 14

NYHEDSBREV Projekt Nærmiljø November 13 - januar 14 I denne udgave af nyhedsbrevet Efteråret er kommet...1 Røgfri på Arendalsvej...2 Fitness - så er vi igang...4 Trænger din økonomi til et servicetjek?...5 Café Solskin - en solskinshistorie...6 Bagagerumsmarked...8

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV MAJ 2015

TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV MAJ 2015 TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV MAJ 2015 Kære alle, Med disse smukke blomstrende grene plukket af Lena Løbner - vil jeg ønske jer en god maj måned. Så kan jeg fortælle jer, at jeg er blevet

Læs mere

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3 Udgave 4

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3 Udgave 4 Nyhedsbrev Årgang 3 Udgave 4 SUPERDIVE Hermed har SuperDive Aps. fornøjelsen af, at udgive sit syvende nyhedsbrev. Siden vi startede i april 2000 har SuperDive været gennem en løbende udvikling mod målet

Læs mere

Delegationsrejsen 2014

Delegationsrejsen 2014 Delegationsrejsen 2014 Erhvervsliv mødes i Grønland Delegationsrejse med Arctic Business Network Så er programmet klar for forårets store delegationsrejse til Grønland et stærkt tilbud til alle med interesse

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

Drømmen om at bo for sig selv

Drømmen om at bo for sig selv Artikel i Muskelkraft nr. 2, 2001 Drømmen om at bo for sig selv Peter Bang Jensen er glad for, at han flyttede væk fra en institution og ud i egen lejlighed, men hverdagen kan være svær uden hjælpere Af

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

December 2010 7. årgang, nr. 11

December 2010 7. årgang, nr. 11 Der er kommet nye billeder i nogle af vores fotomapper på reolen. Indtil videre kan man nu nyde og evt. genopleve de gode minder fra: December 2010 7. årgang, nr. 11 Fristedet Valby Søndergade 2 2630 Taastrup.

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet.

Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet. Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet. Den hastige samfundsmæssige udvikling gør det mere og mere nødvendigt, at man har nogle mål og planer for sit liv, at man løbende reviderer

Læs mere

Broderloge nr. 90 Morten Børup

Broderloge nr. 90 Morten Børup Broderloge nr. 90 Morten Børup Venskabsbesøg i Skanderborg fra broderloge nr. 75 Veritas, Fagernes i Norge i dagene d. 14. 15. og 16. september 2012 Programmet for besøget: Fredag: 1. Brødre og ledsagere

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013. Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard.

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013. Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard. UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013 KOLLEGIE NYT Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses på vores hjemmeside www.fredericiah.dk Ansvarshavende:

Læs mere

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Det var et vildt år Foto: Sanne Agatz - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Ansvarlighed, demokrati og godt bomiljø Siden 2012 har vi i boligforeningen arbejdet målrettet med vores

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage. Billede på forsiden: fælles fødselsdagstur for okt., nov., og dec. børnene. Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 KOLLEGIE NYT Thomas M., Rasmus, Søren, Sabrina og Camilla sammen med Mikkel Hansen kåret som verdens bedste håndboldspiller. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Research exchange Lissabon juli 2014

Research exchange Lissabon juli 2014 Research exchange Lissabon juli 2014 Placering: Maria Mota Lab, Malaria Unit, Instituto de Medicina Molecular, Universidade de Lisboa, Lissabon, Portugal Ansøgningsprocessen: Jeg var så heldig at få min

Læs mere

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune

Børnemadsvalget i Lejre Kommune. Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Børnemadsvalget i Lejre Kommune Udgives af: Center for Dagtilbud, Lejre Kommune Hvorfor skal jeg læse denne folder? Synes du at dit barn og de andre børn i børnehaven skal spise hjemmelavede madpakker

Læs mere

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 1 Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 2 Forord Fra oktober 2007 til januar 2008 foretog jeg sammen med min daværende kone, Susanne Høegh, en

Læs mere

Kære Make-A-Wish. Rejsen

Kære Make-A-Wish. Rejsen Kære Make-A-Wish Tak fordi I gav mig mit livs rejse. Nu vil jeg fortælle om mit eventyr. Tirsdag d. 14. august ringede det på min dør og der stod Lone og Morten. Jeg blev rigtig glad og vidste næsten ikke

Læs mere

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014 Polen rundt med Grænseegnens Touring Club 14 24. juni 2014 1 Referat fra turen til Polen i tidsrummet 14. til 24. juni, 2014 Jeg har brugt lidt tid på at finde en form for hvordan jeg kan beskrive den

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Dagcenteret: 1. sal: 2. sal: 3. sal: 4. sal: 5. sal: Avisen for Othellos beboere og brugere

Dagcenteret: 1. sal: 2. sal: 3. sal: 4. sal: 5. sal: Avisen for Othellos beboere og brugere 1. sal: Dagcenteret: 5. årgang 4. udgave 1. september 2014 3. Kaj Otto Holm 3. Inge Elisabeth Ramberg 17. Gudrun Elise Nielsen 22. Jacky Aage Schmidt 2. sal: 1. Lilli Erika Olsen 4. Alice Ingrid Hansen

Læs mere

DEN 2011. KNU Marts. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1

DEN 2011. KNU Marts. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1 KNU Marts DEN 2011 Sct. Georgs Gildet Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338 Side 1 Christian Petersen Anna Rasmussen Ingrid Petersen 1. Marts 25. Marts 28. Marts Redaktionen ønsker

Læs mere

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015 Thailand & Laos 2015 Fra Bogense til Thailand og videre til Laos er en rejse på 24.000 km. Laos er det eneste land i Sydøstasien omgivet af lande til alle sider og et af de sidste kommunistiske lande tilbage.

Læs mere

MØDE KONFERENCE KURSUS

MØDE KONFERENCE KURSUS MØDE KONFERENCE KURSUS HOLD VIRKSOMHEDENS ARRANGEMENT PÅ KULTURCAFé LUDVIG I SORØ Hold dit møde din konference eller dit kursus på Kulturcafé Ludvig i Sorø Kulturcafé Ludvig kan tilbyde skræddersyede arrangementer

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

Samuel. - en underlig fisk

Samuel. - en underlig fisk Samuel - en underlig fisk Fantasistafetten i Højen og Troldhøjen - oktober/november 2014 Der var engang en underlig blå fisk, der hed Samuel. Den kunne svømme ganske hurtigt - især hvis der var nogen efter

Læs mere

Turen til. Alanya, Tyrkiet

Turen til. Alanya, Tyrkiet Turen til Alanya, Tyrkiet 25. april 2010-2. maj 2010 Punkt... Side Søndag den 25. april 2010...3 Mandag den 26. april 2010...4 Tirsdag den 27. april 2010...5 Onsdag den 28. april 2010...6 Torsdag den 29.

Læs mere

Bofællesskabet Stenlille

Bofællesskabet Stenlille Bofællesskabet Stenlille Nyhedsbrev vinter 2014 Vinteren går på hæld og vi begynder at glæde os over de små forårstegn. Heldigvis har vinteren ikke været slem i år. Der har kun været få dage, hvor det

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår K U N S T I "VÆREBRO RÅDGIVNING KUNST PROJEKT" Værebro Rådgivning Værebrovej 72, 2880 Bagsværd, Danmark Telefon: 45 39 57 60 60 B E R L I N 2011 ART BEYOND BORDERS I BERLIN Kunstprojektet

Læs mere

Lokalcenter Fuglebakken

Lokalcenter Fuglebakken Aktiviteter på Fuglebakken Ann Toustrup Eriksen, Leder af plejebolienheden Fuglebakken Der er mange aktiviteter på Fuglebakken, og de er meget forskelligartet, da der er mange forskellige ønsker. Såfremt

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

Åbent hus: Hver Tirsdag Klokken 13.00 16.00

Åbent hus: Hver Tirsdag Klokken 13.00 16.00 1. halvår 2014 Åbent hus: Hver Tirsdag Klokken 13.00 16.00 SAMVÆRdSHUSET Søndergade 27-3700 Rønne Kontakt: Formand: Ruth Kjær Hansen mob. 50 57 29 14 Kasserer: Kjeld Pedersen E-mail: pilgaarden@sol.dk

Læs mere

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med?

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct X 1. Hvor mange penge har Simon med? 387 kr. 300 kr. 298 kr. 2. Hvor meget vandt Fredericia? 31-26 29-28

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 Sne, sjap, kulde og bilen vil ikke starte. eller sne, smukke landskaber, hygge indendøre, glögg. Begge dele er jo vinter, men mediernes fokus og måske vores eget?

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September Sjælsro på Samos Den 29/8-5/9 2015 Den 29. August 5. September Oplev 8 dage Med Sjælsro til Samos med direkte fly til det dejlige familiedrevne Anema Hotel I Karlowasi. September en den perfekte måned

Læs mere

Juni 2014. Nyd sommeren!

Juni 2014. Nyd sommeren! Juni 2014 Nyd sommeren! Kære brugere af Multihuset. Caféåbningstider: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 12.00-19.30 12.00-16.00 12.00-19.30 12.00-16.00 12.00-15.00 I sommerferien planlægges menuen ad

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Sort Sol med Nolde museet og Mandø

Sort Sol med Nolde museet og Mandø Sort Sol med Nolde museet og Mandø Lørdag d. 27. september til søndag d. 28. september Rejseleder: Jan Hjort Få en af Danmarks største naturoplevelser Sort Sol. Fænomenet blev første gang præsenteret af

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Indhold i den vilde natur... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Med fly til Narsarsuaq og bådtransfer

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Til læreren Opgaver til: FLUGT Instruktioner og nøgler

Til læreren Opgaver til: FLUGT Instruktioner og nøgler Opgave 1 Formål: Førlæsningsopgave for at aktivere baggrundsviden om temaet 30 minutter Organisering: Smågruppearbejde Instruktion: Sæt jer sammen i smågrupper og snak om, hvilke former for flugt I kan

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Grønland - mødet ved kanten af indlandsisen

Grønland - mødet ved kanten af indlandsisen CWT MEETINGS & EVENTS Grønland - mødet ved kanten af indlandsisen Verden er fuld af skønne hoteller og restauranter med fine Michelin-stjerner og hippe kokke, der forkæler deltagerne under konferencen

Læs mere

Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage

Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage 1 dag. Afrejse Kastrup onsdag den 8. juli kl. 0.40. Alle tider er lokale tider. Tidsforskel +9 timer. 2 dag torsdag

Læs mere

5 dage med vandring på is

5 dage med vandring på is 5 dage med vandring på is Indhold... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 2. Udsigt over indlandsisen... 6 Dag 3. Gletsjer-kanterne og vandring på

Læs mere

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541 60738720

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Referat af generalforsamlingen torsdag den 5. marts 2015.

Referat af generalforsamlingen torsdag den 5. marts 2015. Generalforsamlingen blev åbnet af formand Joan Hansen, som bød velkommen til årets generalforsamling. Herefter begyndte den egentlige generalforsamling i henhold til dagordenen: 1. Valg af dirigent 2.

Læs mere

Fest og ferie ved Stevns Klint

Fest og ferie ved Stevns Klint Fest og ferie ved Stevns Klint Velkommen til Konference & Hotel Klinten Konference & Hotel Klinten ligger direkte ud til Østersøen med udsigt til Rødvigs bedste badestrand og Stevns hyggeligste havn, Rødvig

Læs mere