ANBEFALINGER TIL NYTÆNKNING I TRANSPORTEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANBEFALINGER TIL NYTÆNKNING I TRANSPORTEN"

Transkript

1 ANBEFALINGER TIL NYTÆNKNING I TRANSPORTEN

2 ANBEFALINGER TIL NYTÆNKNING I TRANSPORTEN Vores transport kan få stor betydning for at løse tre påtrængende kriser, vi som samfund står overfor klimakrisen, sundhedskrisen og en mobilitetskrise i form af trængsel i byerne og mangel på mobilitet på landet. Den måde, vi indretter vores transport på, kan gøre en positiv forskel. ADFÆRD OG BEDRE BRUG AF TRANSPORT Der er lang vej til en bæredygtig omstilling af transporten. Det er på tide, at vi erkender, at den omstilling kræver andet og mere end infrastruktur og ny teknologi. Vi bliver nødt til at ændre fokus, så vi også bliver bedre til at udnytte de eksisterende transportmidler, veje og skinner og til at fremme den transport, der er grøn og sund....og FLERE PARTNERSKABER En bæredygtig omstilling af transporten kan ikke kun varetages i én sektor. Transportbehov og -adfærd er afhængig af mange strukturer i samfundet, og derfor skal der samarbejdes på tværs: på tværs af sektorer og fagligheder, på tværs af geografier og på tværs af det offentlige, erhvervslivet og borgerne. Vi skal alle være en del af løsningen, for vi skaber alle trafik og transport. DÉT SKAL VI GØRE SAMMEN Gør det nemt at være mobilist Undgå transportspild Prioritér aktiv transport lokalt, regionalt og nationalt Etablér og understøt partnerskaber mellem arbejdspladser og myndigheder om grøn og sund mobilitet Prioritér sammenhænge i transporten og infrastruktur, der understøtter grøn pendling Test og tag styring på nye innovative løsninger til gavn for et bæredygtigt samfund De seks anbefalinger til nytænkning i transporten er blevet til på baggrund af erfaringer og resultater fra mobilitetsprojekter i Region Hovedstaden, Moving People og Formel M, samt inspiration fra regionale mobilitetsplaner og strategier. Vi skal have et nyt tankesæt blandt offentlige myndigheder, transportorganisationer, private virksomheder og borgere for at ændre transportadfærd og bedre udnytte eksisterende transportmidler, veje og skinner. Den gode nyhed er, at hvis vi sammen fokuserer på at gøre vores transport mere grøn, effektiv og aktiv, så kan vi påvirke tre af vor tids største udfordringer: klima, sundhed og mobilitet.

3 ANBEFALINGER TIL NYTÆNKNING I TRANSPORTEN Vi skal tænke nyt i transporten og have fokus på, at offentlige myndigheder, transportorganisationer, private virksomheder og borgerne skal samarbejde om at ændre transportadfærd og bedre udnytte eksisterende transportmidler, veje og skinner. Det skal vi gøre: 1 GØR DET NEMT AT VÆRE MOBILIST Det skal være nemt at være mobilist og frit kunne vælge om dagens transport er at tage cyklen, toget eller om vi har brug for bilen - uden økonomiske, strukturelle eller praktiske barrierer. At gøre det nemt at være mobilist bør være et pejlemærke for politikere, byplanlæggere, transportudbydere, Facility Managers på virksomheder og for os alle sammen i vores hverdag. Arbejdspladser kan stille firmabiler eller delebiler til rådighed, så medarbejderne ikke er nødt til at bruge egen bil i arbejdstiden til møder og derfor kan tage cyklen eller toget til og fra arbejde. I det hele taget gælder det om at gøre det nemt for folk at finde ud af at tage en lånecykel eller bruge kollektiv trafik - også hvis de ikke er vant til det. Byplanlæggere kan sikre, at det er nemt at skifte mellem cykel eller bil og kollektiv trafik ved en station. I skat og lovgivning kan der gøres op med, at erhvervskortordningen med bruttolønsbetaling skal være årlig, når mange gerne vil vælge at cykle i sommersæsonen. Beskatning af firmabilen kunne også ændres, så andre transportformer bliver mere attraktive at bruge ind i mellem. Flere af den type tiltag kræver et godt samarbejde eksempelvis mellem erhvervsområder, transportudbydere og kommuner eller mellem lovgivere og interesseorganisationer. HVAD GØR MOBILISTER? En mobilist er fleksibel i sine transportvalg: Kører til arbejde med kolleger den ene dag, cykler den næste og tager bussen den tredje. For mobilisten er rejsetiden kvalitetstid og ikke spildtid. Hvert minut har flere formål: Mens mobilisten transporterer sig fra A til B ordnes netbanken eller et par arbejdsmails. Eller også bruges rejsen til motion eller afslapning. Arbejde kan løses fra hjemmet eller i S-toget, og møderne kan holdes hvor som helst via bærbar eller smartphone. Mobilisten lader sig ikke begrænse af afgangstider eller myldretider. Ved hjælp af informationstjenester holder mobilisten sig opdateret om transportmuligheder og vælger rejsen undervejs. Mobilisten skåner klimaet og styrker sit helbred gennem mere bevægelse og mindre CO2-udslip i hverdagen.

4 2 UNDGÅ TRANSPORTSPILD Transport er nødvendigt, fordi det skaber muligheder og udvikling, men det bruger samtidig ressourcer, er pladskrævende og koster energi. At undgå transportspild er en oplagt tankegang for, at transporten kan bidrage til bæredygtige byer og være sundere og grønnere. Transportspild ligger i tråd med madspild og kan være et godt pejlemærke i hverdagen. At undgå transportspild handler om at undgå unødvendig transport, at skifte til grønnere eller sundere transportformer og om, at vi bliver bedre til at udnytte pladsen og energien i transporten. Det er en helhedsorienteret tankegang, hvor vi ser på hele transportkredsløbet. Når vi planlægger vores byer er der principper, som eksempelvis stationsnærhed, der modvirker transportspild. Det handler om, at arbejdspladser og ny byudvikling så vidt muligt skal ligge tæt ved eksisterende kollektiv transport og infrastruktur. I national og lokal transportregulering er det oplagt at se på, om afgifter og incitamenter kan reducere transportspild. For eksempel om bilbeskatning, parkeringsaftaler og transportgodtgørelser kan give incitamenter til at lade bilen stå. Det bør også være muligt for arbejdsgivere at udlåne cykler og elcykler til ansattes pendling uden beskatning. Det kan være svært at få folk til at ændre adfærd selvom de strukturelle rammer forbedres. Det mest virksomme for at flytte folks vaner er at få dem til at teste nye transportmidler og få egne konkrete erfaringer. Der bør udvikles større programmer med test af elcykler, test af kollektiv trafik og test af samkørsel i større samarbejder mellem regioner, kommuner, virksomheder og interesseorganisationer. På arbejdspladser kan en bred vifte af tilbud bidrage til transport med omtanke. Arbejdspladser kan for eksempel have en grøn transportpolitik, stille tjenestebiler og tjenestecykler til rådighed, give mulighed for videomøder og hjælpe til en grøn og sund pendling. Virksomheder skal i højere grad opfordres og hjælpes til at fremme grøn og sund transport for ansatte. Det kan eksempelvis være i samarbejde med kommuner eller transportudbydere.

5 3 PRIORITÉR AKTIV TRANSPORT LOKALT, REGIONALT OG NATIONALT Vores samfund har bevæget sig mod en mere og mere stillesiddende livsstil på arbejde og i transporten i bil. Aktiv transport som cykel, elcykel, gang eller endda løb er en overset hverdagsmotion, som alle bør have ansvar for at fremme. Vi er bekvemme. Derfor skal vi have incitamenter, der får os til at vælge aktiv transport. Det kan være noget så simpelt som at stille badefaciliteter, cykelparkering og cykelservice til rådighed for medarbejdere på arbejdspladser. Noget af det vigtige for cykelpendlere er cykelstier til og fra arbejde, og her kan et samarbejde mellem flere virksomheder i et erhvervsområde og kommunen skabe fokus på bedre cykelstier, så det bliver mere sikkert og trygt at være cyklist. Regionalt kan samarbejdet være om cykelstier over kommunegrænser hvor kommunerne samarbejder om gode forhold for cyklister på de lidt længere stræk som eksempelvis supercykelstier i Region Hovedstaden. Tilgængelighed til fods bliver ofte overset, men har en stor betydning for oplevelsen af ens kollektive rejse. Derfor bør fodgængere til og fra kollektiv trafik gives langt mere opmærksomhed. Lovgivningsmæssigt får bilister skattefri kørselsgodtgørelse ved kørte kilometer i egen bil i arbejdstiden, men der er ingen incitamenter til at tage cyklen til møde, når det kan lade sig gøre. Også i pendling bør man se på, hvordan en bæredygtig og sund transport på cykel kan belønnes. Arbejdspladser, der ønsker at udlåne cykler til pendling, begrænses af skattemæssige barrierer, da udlånet anses som et personalegode og dermed skal beskattes. Elcyklen skal særligt nævnes som et sundt og grønt alternativ til bilen på de mellemlange ture. Med de mange samfundsmæssige fordele elcyklen har, bør staten, ligesom i mange andre lande, give tilskud til køb af elcykel eller mulighed for at låne en elcykel for at tilskynde borgerne til at cykle. Det giver gevinster for sundhed, klima, økonomi og trængsel - en win win på alles bundlinjer.

6 4 ETABLÉR OG UNDERSTØT PARTNERSKABER MELLEM ARBEJDSPLADSER OG MYNDIGHEDER OM GRØN OG SUND MOBILITET Ansvaret for pendlingen til virksomheder og arbejdspladser falder mellem mange stole. Der er et stort potentiale i at samarbejde om de mange små løsninger små tandhjul der skal få transporten til at hænge sammen for pendlerne. Mange virksomheder oplever ikke sig selv som en del af løsningen og ved ikke, hvem de skal samarbejde med. Samarbejde om mobilitet i et lokalområde afhænger af behovet og er især oplagt, når der er en brændende platform, for eksempel ved større anlægs- og byggeprojekter, byudvikling eller banerenoveringer. Partnerskaber kan også bruges til at løfte en fælles dagsorden om klimavenlig og sund transport, hvor parterne inspirerer hinanden. For at få det til at ske er der brug for en samarbejdsplatform, der kan understøtte at kommune og region, almindelige virksomheder og andre organisationer arbejder sammen om transporten. Erfaringer fra Moving People viser, at kommuner og region spiller en vigtig rolle, når der arbejdes i partnerskaber eller netværk om transport. En fælles platform kan sikre faglig støtte og fælles værktøjer til regionernes, kommunernes og virksomhedernes mobilitetspartnerskaber. 5 system PRIORITÉR SAMMENHÆNGE I TRANSPORTEN OG INFRASTRUKTUR, DER UNDERSTØTTER GRØN PENDLING Når det kommer til pendling på tværs af geografier og transportformer, efterspørger virksomheder og pendlere et samlet ansvar for, at det store fungerer på tværs de store tandhjul. Der er brug for gode supercykelstier, hvor standarden holdes også hen over kommunegrænserne. Der er brug for, at pendlerne kan hurtig-lade elbilen. Der er brug for, at kollektiv trafik bringer pendlere effektivt på tværs af kommuner med korte ventetider, og at der er et ansvar for gode knudepunkter på rejsen, hvor vi kan skifte mellem transportformer. Der er brug for større regionale samarbejder om parkér & rejs-pladser og businessmodeller for parkering. På tværs af alle transportformerne skal alle disse håndtag understøtte et sammenhængende tilbud, der er attraktivt set i forhold til bilen. Det kræver overordnet ejerskab for helheden, samt ledelse og vilje at samle alle de aktører, der skal samarbejde.

7 6 TEST OG TAG STYRING PÅ NYE INNOVATIVE LØSNINGER TIL GAVN FOR ET BÆREDYGTIGT SAMFUND Der er en større forandring i gang på transportområdet, der kræver, at nye løsninger og services skal afprøves og formes sammen med borgerne, udbyderne og myndigheder til gavn for en bæredygtig mobilitet. Nye teknologiske muligheder, som el-løbehjul og selvkørende busser, skal udnyttes bedst muligt til at løse de store udfordringer på transportområdet. Det private marked har ressourcerne og interessen for at udvikle de nye løsninger og tilbud. Men offentlige myndigheder skal indgå i udviklings- og testpartnerskaber for eksempel i Living Labs, challenges eller test af prototyper, hvor også offentlige myndigheder drager læring og opbygger kompetencer. Den allervigtigste opgave er at tage ledelse på, hvordan de nye muligheder skal bidrage til et bæredygtigt samfund. HVILKE ANBEFALINGER KAN DIN ORGANISATION ARBEJDE FOR - OG HVAD VIL I SAMARBEJDE OM?

8 DERFOR ER TRANSPORTEN EN VIGTIG BRIK I ET BÆREDYGTIGT SAMFUND Danmark har underskrevet FN s verdensmål for bæredygtig udvikling og Paris-aftalen med bindende mål for CO2 -reduktioner. Begge aftaler markerer en hidtil uset ambitiøs udviklingsdagsorden frem mod Vores transport kan få stor betydning for at løse tre påtrængende kriser, vi som samfund står overfor klimakrisen, sundhedskrisen og en mobilitetskrise i form af trængsel i byerne og mangel på mobilitet på landet. Den måde, vi indretter vores transport på, kan gøre en positiv forskel. Helt i tråd med FNs verdensmål! KLIMA Transporten halter langt bagefter i den grønne omstilling. Faktisk er CO2-udledningen fra transporten igen stigende. Flere forskere peger på, at de nationale tiltag, der bidrager til at reducere eller omstille energiforbruget i transporten, går for langsomt. Vi har mindre end ti år til at finde løsningerne, hvis vi skal i mål med vores internationale grønne forpligtelser og bremse de mest katastrofale opvarmningsscenarier. SUNDHED Halvdelen af den danske befolkning er i dag overvægtige. Overvægt er et stigende globalt problem og øger risikoen for kroniske sygdomme, mistet produktivitet og tidlig død. Netop dét kan vi modvirke ved at fremme aktiv transport som cykling, da vi fra undersøgelser ved, at fysisk aktivitet giver mindre risiko for livsstilssygdomme. MOBILITET Vi køber i Danmark stadig flere biler og bygger flere veje. Når der er mere plads på vejene, hopper flere i bilerne - alene. Uden for de større byer er udfordringen mangel på god kollektiv transport, så der er et reelt alternativ til bilen. Med den udvikling bliver vi mere afhængige af at køre i bil. Det skaber store udfordringer med trængsel, luft- og støjgener i og omkring vores byer og går den forkerte vej i forhold til sundhed og klima. OM MOVING PEOPLE OG ANBEFALINGERNE Partnerskabsorganisationen Gate 21 har været tovholder på at udarbejde de seks anbefalinger til nytænkning i transporten. Anbefalingerne bygger på et tankesæt om Mobility Management og praktiske erfaringer fra projektet Moving People. Der er samlet input fra kommunale praktikere og virksomheder i Moving People. Moving People vil gøre det nemt for medarbejdere at komme til og fra arbejde på en smart, effektiv og grønnere måde gennem nemmere adgang til - og skift mellem - bus, tog og cykel, så rejsen hænger sammen fra dør til dør. Bag Moving People står Region Hovedstaden, 17 kommuner, Movia, Danmarks Tekniske Universitet og Gate 21. Sammen arbejder vi på at skabe god mobilitet for borgerne for mindst mulig CO2 gennem kommunal planlægning af mobilitet og samarbejde med 85 større virksomheder samlet i flere erhvervsnetværk. ANBEFALING TIL NYTÆNKNING I TRANSPORTEN BIDRAGER TIL VERDENSMÅLENE

Mobilisten. Tegning: JP

Mobilisten. Tegning: JP 1 Mobilisten 2 Tegning: JP Hvad kan få pendleren til at lade bilen stå Kortere rejsetid + flere afgange Rejsetidsgarenti ved samkørsel Bedre busforbindelse til S-tog station Skattefrit bus- og togkort

Læs mere

PENDLERE VÆLGER FRIVILLIGT BILEN FRA MED MOBILITY MANAGEMENT. Anna Thormann, Gate 21

PENDLERE VÆLGER FRIVILLIGT BILEN FRA MED MOBILITY MANAGEMENT. Anna Thormann, Gate 21 PENDLERE VÆLGER FRIVILLIGT BILEN FRA MED MOBILITY MANAGEMENT Anna Thormann, Gate 21 FORMEL M 16 projekter om mobilitet på arbejdspladser 2 Regioner 10 Kommuner Transport udbydere 3 Universiteter 80 Arbejdspladser

Læs mere

Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsområdet

Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsområdet Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsområdet Bedre sammenhænge og samarbejde for mobilsiten Bjørn Hallberg Nielsen Konsulent, Region Hovedstaden bjoern.hallberg.nielsen@regionh.dk https://regionh.dk/til-fagfolk/trafik/trafik-og-mobilitetsplan/sider/trafik-og-mobilitetsplan.aspx

Læs mere

Mobility Management - påvirkning af transportadfærd i en grøn retning

Mobility Management - påvirkning af transportadfærd i en grøn retning Mobility Management - påvirkning af transportadfærd i en grøn retning Centerchef Per Gellert Lyngby 21. april 2015 1 Movia Trafikselskab for Sjælland og øerne Ejet af kommuner og regioner Ansvar for: Planlægning

Læs mere

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport 14. marts 2014 TVO/IH INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 PILOTPROJEKTET... 4 POTENTIALER OG UDFORDRINGER... 5 OVERFLYTNING TIL CYKEL... 6 OVERFLYTNING

Læs mere

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Store arbejdspladser kan i høj grad bidrage til at opnå en fossilfri transportsektor og reducere trængslen på vejene i og omkring de større

Læs mere

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer Mobilitetsplanlægning et nyt forretningsområde Forretningsplanen Hvorfor mobilitetsplanlægning? Mobilitetsplaner 1 Visionen Movia leverer sammenhængende transportløsninger, der bidrager til mobilitet og

Læs mere

Region Hovedstaden. Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsregionen

Region Hovedstaden. Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsregionen Trafik- og mobilitetsplan for hovedstadsregionen 1 Trafik- og mobilitetsplanen Et fælles fyrtårnprojekt i ReVUS Udarbejdes af Region Hovedstaden i samarbejde med 20 kommuner 2 Mobilitet, Center for Regional

Læs mere

MOBILITET I DANSKE KOMMUNER

MOBILITET I DANSKE KOMMUNER MOBILITET I DANSKE KOMMUNER Inspiration og resultater fra Danmarks største mobilitetsprojekt Formel M FORORD Med denne folder bevæger du dig ind i et univers, der handler om at planlægge og udvikle en

Læs mere

MM konference Malmø 27. marts 2014 Pernille Fogh Christensen, CSR-ansvarlig

MM konference Malmø 27. marts 2014 Pernille Fogh Christensen, CSR-ansvarlig MOBILITY MANAGEMENT SOM DEL AF CSR HOS TOPDANMARK MM konference Malmø 27. marts 2014 Pernille Fogh Christensen, CSR-ansvarlig 1 1 FAKTA Skadeforsikring i over 100 år Pension og livsforsikring siden 1972

Læs mere

Program. 15 min: Walk & Talk 30 min: Mobilitetsplanlægning. 30 min: Gruppearbejde 15 min: Kage 30 min: Plenum

Program. 15 min: Walk & Talk 30 min: Mobilitetsplanlægning. 30 min: Gruppearbejde 15 min: Kage 30 min: Plenum Program 15 min: Walk & Talk 30 min: Mobilitetsplanlægning 30 min: Gruppearbejde 15 min: Kage 30 min: Plenum Mobilitets- Planlægning også) i din kommune? Anna Thormann Formel M Gate 21 Anna.thormann@gate21.dk

Læs mere

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET Hvad er MOBILITET Mobilitet er mere end rejsen fra a til b. Mobilitet handler ikke kun om afstanden fra a til b Uden god mobilitet hænger det moderne liv dårligt sammen.

Læs mere

Grøn transport i NRGi

Grøn transport i NRGi Grøn transport i NRGi Mobilitetsplan for NRGi Dusager Udarbejdet af VEKSØ Mobility og NRGi i februar 2012 I NRGi leverer vi hver dag bæredygtige løsninger til vores kunder, og vi arbejder naturligvis også

Læs mere

SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN

SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN BRUG SJÆLDENT TAXI SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN - tips og anbefalinger til grøn, sund og effektiv transport BRUG BIL BRUG BUS OG TOG BRUG CYKLEN BRUG rejsefri møder Smart transport i arbejdstiden I projektet

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG

Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej OPLÆG Oplæg til Trafikpolitik - altid en grøn vej Oktober 2014 Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde,

Læs mere

roundtable 1 Facilities supporting flexible mobility

roundtable 1 Facilities supporting flexible mobility roundtable 1 Facilities supporting flexible mobility Forum for fremkommelighed og grøn mobilitet Vi bliver nødt til at gøre noget nyt! Mobility Management handler om at påvirke transportvalget i en retning

Læs mere

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen!

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! Side 1/6

Læs mere

Har tiltagene i Moving People projektet haft en effekt på pendlernes transportadfærd?

Har tiltagene i Moving People projektet haft en effekt på pendlernes transportadfærd? Har tiltagene i Moving People projektet haft en effekt på pendlernes transportadfærd? - Forskeranalysen Marie Karen Anderson Center for Transport Analytics Transport Division DTU Management marie@dtu.dk

Læs mere

Trafik - altid en grøn vej. Politik

Trafik - altid en grøn vej. Politik Trafik - altid en grøn vej Politik Indledning Transport af mennesker og varer udløser trafik på gader, veje, stier og i kollektiv trafik og har betydning for os alle. Vi skal på arbejde, i skole, på indkøb,

Læs mere

2019 MOBILITET 2040 PB 1

2019 MOBILITET 2040 PB 1 2019 MOBILITET 2040 1 MOBILITET 2040 Mobilitet 2040 sætter scenen for fremtidens mobilitet i Aalborg Kommune. Vi er alle mobilister og bevæger os som aldrig før. Derfor er vores infrastruktur og miljø

Læs mere

Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport. Susanne Krawack Trekantområdet

Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport. Susanne Krawack Trekantområdet Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport Susanne Krawack Trekantområdet Drivkræfterne bag. Trafikstigning Større forbrug Flere biler DK: 360 biler/1000 indb. S og D: 550 575 biler/ 1000

Læs mere

Fremtidens trafikanter er mobilister en introduktion til Mobility Management. Lise Drewes Nielsen

Fremtidens trafikanter er mobilister en introduktion til Mobility Management. Lise Drewes Nielsen Fremtidens trafikanter er mobilister en introduktion til Mobility Management. Lise Drewes Nielsen ldn@ruc.dk Mobility Management er en ny form for transportplanlægning Der fremmer mobilitet på en miljømæssig

Læs mere

Transportvaneundersøgelse for Københavns Energi

Transportvaneundersøgelse for Københavns Energi Transportvaneundersøgelse for Københavns Energi Vand & Afløb Københavns Energi deltager i projektet KørSmart for at udvikle bæredygtige transportvaner for medarbejderne. I alt 35 medarbejdere fra Københavns

Læs mere

SUCCESFULDE TILTAG PÅ ARBEJDSPLADSERNE

SUCCESFULDE TILTAG PÅ ARBEJDSPLADSERNE SUCCESFULDE TILTAG PÅ ARBEJDSPLADSERNE RÅDHUSE OG HOSPITALER HAR SPARET 7-10 PROCENT CO 2 Anja Puggaard Grønt Mobilitetskontor, Gate 21 Støttet af 1.3.2011 1.6.2014 10 kommuner Ballerup, Allerød, København,

Læs mere

SUPERCYKELSTIER DEN KORTE VERSION PITCH

SUPERCYKELSTIER DEN KORTE VERSION PITCH BUDSKABSKATALOG SUPERCYKELSTIER DEN KORTE VERSION PITCH Supercykelstier er et samarbejde mellem Region Hovedstaden og 22 kommuner om at skabe et net af cykelpendlerruter i høj kvalitet. Supercykelstierne

Læs mere

GRØN MOBILITET I FREMTIDEN D. 15. SEP. 2014

GRØN MOBILITET I FREMTIDEN D. 15. SEP. 2014 OPSAMLING PÅ GRØN MOBILITET I FREMTIDEN D. 15. SEP. 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE OG REGION HOVEDSTADEN På konferencen GRØN MOBILITET I FREMTIDEN som blev afholdt d. 15. september 2014 af Københavns Kommune

Læs mere

roundtable ll På forkant med nye mobilitetsservices

roundtable ll På forkant med nye mobilitetsservices roundtable ll På forkant med nye mobilitetsservices Oplæg fra HL på roundtable om trafikale udfordringer april 18 Ny infrastruktur på vej og bane har begrænset effekt på trængslen på vejnettet i hovedstadsområdet

Læs mere

Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu!

Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu! Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu! KKR, Hillerød 19. juni 2019 Christian Ibsen, direktør Højere ambitioner er nødvendige Byerne: 70% af udledningerne i dag 70%

Læs mere

SMART MOBILITY IN LOOP CITY

SMART MOBILITY IN LOOP CITY SMART MOBILITY IN LOOP CITY Erhvervsnetværket Øge fremkommeligheden og styrke en effektiv og grøn mobilitet før, under og efter at letbanen etableres langs Ring 3 Fremme alternative og effektive transportformer

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN

FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN 1 2 Dette hæfte er udarbejdet af: Den Fælleskommunale Projektgruppe vedr. Fremtidens Cykeltrafik i Frederikssundfingeren FOTO OG LAYOUT: NIRAS Konsulenterne

Læs mere

MOBILITET FOR ALLE ANNE FROM REGION MIDT. By- & Mobilitetsplanlægger / Projektleder, COWI Tlf:

MOBILITET FOR ALLE ANNE FROM REGION MIDT. By- & Mobilitetsplanlægger / Projektleder, COWI Tlf: MOBILITET FOR ALLE REGION MIDT ANNE FROM By- & Mobilitetsplanlægger / Projektleder, COWI anfm@cowi.dk Tlf: 41763419 HVERDAGSLIVETS STRENGE Konkurrenceparameter i forhold til at tiltrække borgere og virksomheder

Læs mere

NABOLIFT præsentation. Moving People, Roundtable II 14. marts Kasper Dam Mikkelsen Partner og CTO

NABOLIFT præsentation. Moving People, Roundtable II 14. marts Kasper Dam Mikkelsen Partner og CTO NABOLIFT præsentation Moving People, Roundtable II 14. marts 2019 Kasper Dam Mikkelsen Partner og CTO +45 30242429 kasper@nabogo.com NaboGO ApS CVR: 39404060 NABOGOs mission Mission Hvordan Vi lykkes med

Læs mere

Region Hovedstaden. Region Hovedstaden REGIONALT CYKELREGNSKAB

Region Hovedstaden. Region Hovedstaden REGIONALT CYKELREGNSKAB Region Hovedstaden Region Hovedstaden REGIONALT CYKELREGNSKAB Indhold 50 Forord 60 Regionale forskelle - Vi cykler i Region Hovedstaden 10 Sundhed på cykel 13 Cykling reducerer trængsel 14 Cyklen gør noget

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Mobilitetsstrategi 2013-2025. mod en bæredygtig kommune UDKAST

Mobilitetsstrategi 2013-2025. mod en bæredygtig kommune UDKAST Mobilitetsstrategi 2013-2025 mod en bæredygtig kommune UDKAST Mobilitet handler om mennesker med mere... Forord Aalborg kommunes Trafik- og Miljøhandlingsplaner har i en årrække været med til at sætte

Læs mere

Trængsel gør det svært at være pendler

Trængsel gør det svært at være pendler Af seniorchefkonsulent Annette Christensen, anch@di.dk Juni 2017 Trængsel gør det svært at være pendler Mere end hver tredje pendler oplever dagligt trængsel og forsinkelser, viser ny undersøgelse. Den

Læs mere

Cykling i Region Hovedstaden. Helen Lundgaard, Region Hovedstaden 4. september 2014

Cykling i Region Hovedstaden. Helen Lundgaard, Region Hovedstaden 4. september 2014 Cykling i Region Hovedstaden Helen Lundgaard, Region Hovedstaden 4. september 2014 1 af 5 danske regioner Regioner, hovedsæde og befolkningsstørrelse Nordjylland (Aalborg - 500.000) Midtjylland (Viborg

Læs mere

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Udarbejdet pba af Forretningsudvalgets anbefaling til Regionsrådets møde 28/4-15 En ny regional vækst- og udviklingsstrategi

Læs mere

CykelPolitik ESBJERGKOMMUNE

CykelPolitik ESBJERGKOMMUNE CykelPolitik ESBJERGKOMMUNE 2012-20 541 TRYKSAG 457 Rosendahls f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel

Læs mere

Mange byrådskandidater parat til at give cyklister mere plads og bilister mindre

Mange byrådskandidater parat til at give cyklister mere plads og bilister mindre KOMMUNALVALG 2017 OG CYKELPOLITIK ANALYSEPAPIR OKTOBER 2017 Mange byrådskandidater parat til at give cyklister mere plads og bilister mindre Hver anden byrådskandidat er ifølge en ny undersøgelse fra Cyklistforbundet

Læs mere

Taleseddel. Movia virkelighed Kommunernes virkelighed. Den virkelige virkelighed. Hvor kommer vi fra? Hvor er vi på vej hen? Fra: Miljøtrafikuge, 2000

Taleseddel. Movia virkelighed Kommunernes virkelighed. Den virkelige virkelighed. Hvor kommer vi fra? Hvor er vi på vej hen? Fra: Miljøtrafikuge, 2000 Taleseddel Hvor kommer vi fra? Hvor er vi på vej hen? Movia virkelighed Kommunernes virkelighed Den virkelige virkelighed Fra: Miljøtrafikuge, 2000 Mobilitet: Noget helt nyt? Trafik- og Miljøhandlingsplaner

Læs mere

f f: fcykelpolitikken2012-20

f f: fcykelpolitikken2012-20 -20 f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel transportform, som medfører uafhængighed for den enkelte

Læs mere

Region Hovedstaden. Det gode liv i hovedstadsregionen - sådan arbejder Region Hovedstaden for vækst og udvikling

Region Hovedstaden. Det gode liv i hovedstadsregionen - sådan arbejder Region Hovedstaden for vækst og udvikling Region Hovedstaden Det gode liv i hovedstadsregionen - sådan arbejder Region Hovedstaden for vækst og udvikling Det gode liv I Region Hovedstaden arbejder vi for at skabe vækst, for vækst og livskvalitet

Læs mere

roundtable lv public private cooperation on smart mobility

roundtable lv public private cooperation on smart mobility roundtable lv public private cooperation on smart mobility I FM Mobilitets facilititeter Mobilitets bazar med løsninger II CSR FNs bæredygtigheds -mål og branding III HR tilgængelig og attraktiv arb.plads

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport Mødetidspunkt 25-06-2019 17:00 Mødeafholdelse Mødelokale G Indholdsfortegnelse Opgaveudvalget Fremtidens Transport 25-06-2019 17:00

Læs mere

Resultater transportundersøgelse Campus Køge 2017/2018

Resultater transportundersøgelse Campus Køge 2017/2018 Resultater transportundersøgelse Campus Køge 2017/2018 Lidt om svarene Antal svar fordelt på uddannelsessted og respondentens tilknytning 0 100 200 300 400 500 600 Fra mandag d. 30. oktober til mandag

Læs mere

Strategi og FN s 17 verdensmål

Strategi og FN s 17 verdensmål Strategi og FN s 17 verdensmål - Hvad har FN s verdensmål at gøre med dansk planlægning? Byggelovsdag 2018 Britt Vorgod Pedersen, Bychef Gladsaxe Kommune FN - 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling FN

Læs mere

Transportplaner for virksomheder og erhvervsnetværk

Transportplaner for virksomheder og erhvervsnetværk Transportplaner for virksomheder og erhvervsnetværk Intro v. Jakob Svane Dansk Industri, Infrastruktur Transportplan hos Novo Nordisk v. Søren Spielberg-Winther Transportplaner i erhvervsnetværk v. Joy

Læs mere

Roundtable lll A smarter way to work

Roundtable lll A smarter way to work Roundtable lll A smarter way to work MOVING PEOPLE Et partnerskab om grøn og effektiv mobilitet MOBILITETSUDFORDRING *) Morgenmyldretiden kl. 7-8. Kampen mod klimaforandringerne er den vigtigste udfordring,

Læs mere

Ringbysamarbejdets arbejdsprogram

Ringbysamarbejdets arbejdsprogram Ringbysamarbejdets arbejdsprogram Med arbejdsprogrammet igangsætter vi mange nye projekter Som tilsammen skal realisere by- og erhvervsudviklingspotentialet Hovedtemaerne Internationalt demonstrationsprojekt

Læs mere

Aarhus tænker fremtiden med smart og god mobilitet Susanne Krawack Mobilitetschef

Aarhus tænker fremtiden med smart og god mobilitet Susanne Krawack Mobilitetschef Aarhus tænker fremtiden med smart og god mobilitet Susanne Krawack Mobilitetschef AARHUS FREIBURG ZÜRICH MÜNSTER KØBENHAVN ODENSE PCT. Generelle mobilitetsudfordringer Biltrafikken stiger! Danskerne

Læs mere

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger fra omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle Uddrag fra kommissoriet for omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle:

Læs mere

Bilag: Kommissorium for mobilitetsstrategi.pdf. Udvalg: Ã konomiudvalget Mødedato: 02. december Kl. 13:00

Bilag: Kommissorium for mobilitetsstrategi.pdf. Udvalg: Ã konomiudvalget Mødedato: 02. december Kl. 13:00 Bilag: 27.1. Kommissorium for mobilitetsstrategi.pdf Udvalg: Ã konomiudvalget Mødedato: 02. december 2014 - Kl. 13:00 Adgang: Ã ben Bilagsnr: 128980/14 Kommissorium for en mobilitetsstrategi Motivation/baggrund

Læs mere

SELVKØRENDE KØRETØJER SET FRA KØBENHAVNS KOMMUNE

SELVKØRENDE KØRETØJER SET FRA KØBENHAVNS KOMMUNE SELVKØRENDE KØRETØJER SET FRA KØBENHAVNS KOMMUNE / Anders Rody Hansen, Projektleder Teknik- og Miljøforvaltningen, København Kommune Elbilnetværksmøde for kommuner tirsdag d. 15. maj 2018 Selvkørende Køretøjer

Læs mere

INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN

INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN Arbejdsproces og de resultater, der er opnået ved gennemførsel af projektet Strategisk infrastrukturplan for Fyn v. Anders H. Kaas, Atkins Danmark A/S Trafikdage d. 28. august

Læs mere

Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune

Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune Agenda 1. 2. 3. 4. 5. 6. Hvorfor strategisk energiplanlægning og hvorfor nu? FN s verdensmål Roadmap for strategisk energiplanlægning

Læs mere

Gladsaxe i vækst Planstrategi 2012

Gladsaxe i vækst Planstrategi 2012 Gladsaxe i vækst Planstrategi 2012 Massiv investering i kollektiv trafik -Letbanelangs Ring 3 - Udbygge metro-systemet i København Fremkommelighed og mobilitet Byrådet sætter fokus på fremkommelighed og

Læs mere

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

Mobilitetsplanlægning som redskab

Mobilitetsplanlægning som redskab Mobilitetsplanlægning som redskab Jakob Høj, Tetraplan A/S Tetraplan arbejder indenfor alle dele af transportsektoren, gods- og persontransport, kollektiv og individuel trafik samt med trafikkens konsekvenser

Læs mere

Danmarks trafikale infrastruktur bør ændres grundlæggende set i lyset af udfordringerne fra klima krisen og den kommende oliekrise.

Danmarks trafikale infrastruktur bør ændres grundlæggende set i lyset af udfordringerne fra klima krisen og den kommende oliekrise. rafikal ænke ank Civ. ing. Palle R Jensen Forhåbningsholms Alle 30 1904 Frb. C. (+45) 3324 7033 prj@ruf.dk PRESSEMEDDELELSE Dato: 4-1-08 Danmarks trafikale infrastruktur bør ændres grundlæggende set i

Læs mere

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 VIRKSOMHEDER ARBEJDSMARKED VÆKSTOMRÅDER SAMMENHÆNG Oktober 2018 Forord sammen skaber vi en attraktiv region I går det godt. De fleste virksomheder

Læs mere

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Klimastrategi for Hovedstadsregionen

Klimastrategi for Hovedstadsregionen Klimastrategi for Hovedstadsregionen Møde i den 10. juni 2011 Det indstilles, at Hovedstaden: tager oplægget til efterretning godkender de fremlagte aktiviteter som de centrale elementer i klimastrategien.

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport

Referat af møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalget Fremtidens Transport Mødetidspunkt 25-09-2019 17:00 Mødeafholdelse Mødelokale G Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 19.30 Tilstede: Karen Riis Kjølbye,

Læs mere

Energi & ressourcer SMART EGEDAL. Erhvervsliv

Energi & ressourcer SMART EGEDAL. Erhvervsliv Sundhed Borgere Energi & ressourcer SMART EGEDAL Erhvervsliv Mobilitet Kommune Den smarte kommune vokser frem! Den måde vi bor, lever, arbejder og driver virksomhed på i Egedal, ændres i takt med den øgede

Læs mere

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 INDHOLD 1. Introduktion og proces 2. Et holistisk perspektiv på grøn omstilling og vækst 3. Eksempler på grøn

Læs mere

Region Hovedstaden 2016

Region Hovedstaden 2016 Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADENS CYKELREGNSKAB Indhold INDHOLD UDARBEJDET AF INCENTIVE FOR REGION HOVEDSTADEN MED EKSTERNE BIDRAG FRA SUPERCYKELSTIER, BY- OG PENDLERCYKEL FONDEN OG GATE 21. 2 5 FORORD

Læs mere

Region Hovedstaden 2016

Region Hovedstaden 2016 Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADENS CYKELREGNSKAB 2016 INDHOLD UDARBEJDET AF INCENTIVE FOR REGION HOVEDSTADEN MED EKSTERNE BIDRAG FRA SUPERCYKELSTIER, BY- OG PENDLERCYKEL FONDEN OG GATE 21. 2 Indhold

Læs mere

Cyklen kombinerer på enestående vis motion og mobilitet. Øget brug af cyklen på de korte ture giver sundere danskere i bedre form.

Cyklen kombinerer på enestående vis motion og mobilitet. Øget brug af cyklen på de korte ture giver sundere danskere i bedre form. Intet andet transportmiddel kombinerer så effektivt hurtig og billig transport med ønsket om bæredygtig udvikling og forbedring af folkesundheden som cyklen. Cyklen kombinerer på enestående vis motion

Læs mere

AALBORG CYKELBY. Nordjyske Planlæggere 21/1-2010. Civilingeniør. Malene Kofod Nielsen. Teknik- og Miljøforvaltningen

AALBORG CYKELBY. Nordjyske Planlæggere 21/1-2010. Civilingeniør. Malene Kofod Nielsen. Teknik- og Miljøforvaltningen AALBORG CYKELBY Nordjyske Planlæggere 21/1-2010 Civilingeniør Malene Kofod Nielsen Teknik- og Miljøforvaltningen Fakta for Aalborg 196.000 indbyggere 1.144 km2 450 km cykelsti StorAalborg: 120.000 indbyggere

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 25-02-2019 18:30 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 25-02-2019 18:30 1 (Åben) Godkendelse

Læs mere

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI 2016-2019 BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI i Fredericia Kommune Fredericia vil være en bæredygtig by og kommune. Derfor har Fredericia Byråd vedtaget en strategi med rammer og mål for, hvordan

Læs mere

KOM RUNDT I ODENSE. Guide til din hverdag

KOM RUNDT I ODENSE. Guide til din hverdag KOM RUNDT I ODENSE Guide til din hverdag Du kan komme rundt i Odense på mange måder. Nogle gange er det lettest i bil, andre gange på cykel, til fods eller med offentlig transport. Vi har samlet en række

Læs mere

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 VIRKSOMHEDER ARBEJDSMARKED VÆKSTOMRÅDER SAMMENHÆNG Oktober 2018 Forord sammen skaber vi en attraktiv region I Region Sjælland går det godt. De fleste

Læs mere

KLIMAPLAN OG MEDARBEJDERNES TRANSPORT I KØBENHAVNS KOMMUNE

KLIMAPLAN OG MEDARBEJDERNES TRANSPORT I KØBENHAVNS KOMMUNE KLIMAPLAN OG MEDARBEJDERNES TRANSPORT I KØBENHAVNS KOMMUNE Transportvalg - fra bolig til arbejde Daglig transport- fra bolig til arbejde [km] EN ANDERLEDES EVOLUTIONSKURVE 1% Koll/cykel 1% 39% 43% 21%

Læs mere

Strategi for DELEBILER I KØBENHAVN Tanja Ballhorn, Københavns Kommune

Strategi for DELEBILER I KØBENHAVN Tanja Ballhorn, Københavns Kommune Strategi for DELEBILER I KØBENHAVN 2017-2020 Tanja Ballhorn, Københavns Kommune Delebiler i Danmark forskellige muligheder Delebiler med fast stamplads Delebiler uden fast stamplads Nabo-til-nabo biler

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere

NETVÆRKSMØDE BYUDVIKLING & MOBILITET DEN 3. MAJ 2018 INTROMØDE

NETVÆRKSMØDE BYUDVIKLING & MOBILITET DEN 3. MAJ 2018 INTROMØDE NETVÆRKSMØDE BYUDVIKLING & MOBILITET DEN 3. MAJ 2018 INTROMØDE MN DAGENS PROGRAM Velkommen Hvem er vi? Formålet med netværket Fremtidens udfordringer Mulige temaer til diskussion Hvad får du ud af netværket

Læs mere

Klimaudfordringen globalt og nationalt

Klimaudfordringen globalt og nationalt Klimaudfordringen globalt og nationalt Titel. Gate 21 Jarl Strategisk Krausing Forum 27. maj 2016 CONCITO Christian Ibsen, direktør Danmarks grønne tænketank www.concito.dk CONCITO Danmarks grønne tænketank

Læs mere

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08 Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen Regeringens pejlemærke Transportsektorens CO 2 udslip skal

Læs mere

KOM RUNDT I ODENSE. Guide til din hverdag

KOM RUNDT I ODENSE. Guide til din hverdag KOM RUNDT I ODENSE Guide til din hverdag Du kan komme rundt i Odense på mange måder. Nogle gange er det lettest i bil, andre gange på cykel, til fods eller med offentlig transport. Vi har samlet en række

Læs mere

Cykelregnskab for Region Hovedstaden

Cykelregnskab for Region Hovedstaden Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Idékatalog til virksomhedens mobilitetstiltag

Idékatalog til virksomhedens mobilitetstiltag Idékatalog til virksomhedens mobilitetstiltag Mobility management Mobilitet er det kit, der får vores hverdagsliv til at hænge sammen. Vi skal på arbejde, købe ind, til fritidsaktiviteter, besøge venner,

Læs mere

Workshop om transport 26. oktober 2018

Workshop om transport 26. oktober 2018 By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 300200 Brevid. 2973479 Ref. NPN Dir. tlf. 4631 3619 nielspetern@roskilde.dk Workshop om transport 26. oktober 2018 Arbejdet med Strategisk Klima- og Energiplan

Læs mere

Danske erfaringer med Mobility Management og hvad kan vi lære fra udlandet?

Danske erfaringer med Mobility Management og hvad kan vi lære fra udlandet? Danske erfaringer med Mobility Management og hvad kan vi lære fra udlandet? Jakob Høj, Tetraplan A/S Tetraplan arbejder indenfor alle dele af transportsektoren, gods- og persontransport, kollektiv og individuel

Læs mere

Hvorfor dette udspil fra Byplanlaboratoriet

Hvorfor dette udspil fra Byplanlaboratoriet Hvorfor dette udspil fra Byplanlaboratoriet Vi ønsker en bredere debat om Hovedstadens udvikling Hvordan løses udfordringerne og hvordan udnyttes potentialerne i Hovedstaden? Hvordan styrkes den regionale

Læs mere

Smart Greater Copenhagen

Smart Greater Copenhagen Smart Greater Copenhagen Vision for fremtidens "Smart Greater Copenhagen" Greater Copenhagen er en grøn og innovativ metropol, hvor ny teknologi og data anvendes i partnerskaber på en sikker og etisk måde

Læs mere

Notat: El-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper

Notat: El-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper Notat: El-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper Det Økologiske Råd har netop udført en af de hidtil største undersøgelser af el-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper. Undersøgelsen

Læs mere

INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN. v. Jan Carlsson, Byregion Fyn og Erik Kjærgaard, Atkins Danmark A/S

INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN. v. Jan Carlsson, Byregion Fyn og Erik Kjærgaard, Atkins Danmark A/S INFRASTRUKTUR STRATEGI FYN v. Jan Carlsson, Byregion Fyn og Erik Kjærgaard, Atkins Danmark A/S Erik Kjærgaard Atkins Danmark A/S Jan Carlsson Byregion Fyn ATKINS Multidisciplinær rådgiver Jernbane Broer

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

Succesfulde tiltag på arbejdspladserne rådhuse og hospitaler har sparet 8-10 % CO2 Anja Puggaard, anja.puggaard@gate21.dk Gate 21

Succesfulde tiltag på arbejdspladserne rådhuse og hospitaler har sparet 8-10 % CO2 Anja Puggaard, anja.puggaard@gate21.dk Gate 21 Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Side 1. Mobilitet, trafiksikkerhed og kollektiv trafik

Side 1. Mobilitet, trafiksikkerhed og kollektiv trafik Side 1 Mobilitet, trafiksikkerhed og kollektiv trafik SKANDERBORG KOMMUNES TRAFIKPOLITIK 2016 Trafikpolitik 2016 // Skanderborg Kommune Side 3 Indledning Skanderborg Kommune har vokseværk. Især flytter

Læs mere

Kom Rundt i Odense. Guide til din hverdag

Kom Rundt i Odense. Guide til din hverdag Kom Rundt i Odense Guide til din hverdag By- og Kulturforvaltningen, Odense Kommune - april 2015 Der er mange måder at komme rundt i Odense. Nogle gange er det lettest i bil, andre gange på cykel. Det

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

Mobilitetsplaner Et pilotprojekt

Mobilitetsplaner Et pilotprojekt Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Sjællandsprojektet. Møde 16. juni 2009

Sjællandsprojektet. Møde 16. juni 2009 Sjællandsprojektet Møde 16. juni 2009 60.000 30.000 0-2.000 2-5.000 5-30.000 Hovedpointer fra borgmester-interviewene Regional udvikling Del af en stærk Metropol med regionale forskelle Nye regionale konkurrenceparametre

Læs mere

4. møde. 10. oktober 2012 kl

4. møde. 10. oktober 2012 kl 4. møde 10. oktober 2012 kl. 13-16 5.Kort status for de enkelte arbejdsgrupper 1 Incitamenter for mere miljørigtige transportvaner 2 Alternativ finansiering af projekter til reduktion af trængsel 3 Bedre

Læs mere