Generel trivsel på anbringelsesstedet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Generel trivsel på anbringelsesstedet"

Transkript

1 1 Generel trivsel på anbringelsesstedet Af Trivselsundersøgelsen fremgår det, at der i forhold til flere parametre er en forskel i trivslen blandt børn anbragt på hen vurderer børn, der er anbragt på døgninstitutioner, at de i mindre grad, end børn, anbragt på opholdssteder, trives i deres anbringelse 1. I dette kapitel belyser vi, hvordan børn anbragt på døgninstitutioner og opholdssteder overordnet set vurderer, at de trives, og hvad der, i følge børnene og medarbejdere på døgninstitutioner og opholdssteder, har betydning for børnenes trivsel. Kapitlet tager udgangspunkt i følgende emner: Hvordan trives børn anbragt på døgninstitution og opholdssteder, og hvad har betydning for, at de trives? Hvad gør sig gældende, når det ikke lykkes anbringelsesstedet at skabe god trivsel for et barn? Hvilke udefrakommende faktorer påvirker barnets trivsel? 1 Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018.

2 2 SAMMENFATNING AF RESULTATER OM GENEREL TRIVSEL PÅ ANBRINGELSESSTEDET Trivselsundersøgelsen viser, at børn anbragt på døgninstitutioner, i mindre grad end børn på opholdssteder, oplever, at de har det godt på anbringelsesstedet, og at de føler sig trygge på stedet. Af interview med både børn og medarbejdere kommer det til udtryk, at det der primært er udslagsgivende for, at børnene har det godt, er relationer til voksne på stedet og forældre. I forlængelse heraf fremgår det af data fra Trivselsundersøgelsen, at der er en sammenhæng mellem børnenes oplevelse af tryghed, og tid på anbringelsesstedet. I takt med tid på anbringelsesstedet stiger oplevelsen af tryghed. Det kan muligvis forklares med, at tillid til relationer opbygges over tid, hvorfor trygheden ved stedet også etables over tid. Børn anbragt på døgninstitutioner har overordnet set været anbragt lidt kortere tid, end børn anbragt på opholdssteder. Dette kan muligvis være én af flere forklaringer på, at børnene i mindre grad har det godt og føler sig mindre trygge på døgninstitutioner end opholdssteder. Kapitlet belyser også i hvilke situationer det, på tværs af døgninstitutioner og opholdssteder, opleves som vanskeligt at skabe trivsel blandt børnene. For begge typer af anbringelsessteder bliver det fremhævet, at i de situationer, hvor det ikke lykkes at skabe en positiv udvikling for barnet, skyldes det ofte, at matchet mellem barnets behov og anbringelsesstedet er uhensigtsmæssigt. Herunder nævner medarbejderne, at de især oplever uhensigtsmæssige match i forbindelse med børn, der enten har psykiske diagnoser, misbrug eller voldsom udadreagerende adfærd. Sidst i kapitlet fremgår det, at forskellige udefrakommende faktorer kan have indvirkning på børnenes trivsel. I den sammenhæng nævnes manglende information fra kommunen til barnet i forhold til anbringelsesforløbet og varigheden for anbringelsen. Derudover fremhæves det blandt andet i interviewene med medarbejdere, at det er vanskeligere at skabe god trivsel for børn, der bliver anbragt i en sen alder. Børn anbragt på døgninstitutioner bliver generelt set anbragt i en senere alder, end børn på opholdssteder, hvilket kan tyde på, at døgninstitutioner står over for en større udfordring i forhold til at skabe trivsel blandt denne gruppe børn.

3 3 BØRN PÅ DØGNINSTITUTIONER HAR DET MIN- DRE GODT OG ER MINDRE TRYGGE 20 P R O C E N T P Å D Ø G N I N S T I T U - T I O N E R H A R D E T I K K E G O D T, H V O R D E B O R I Trivselsundersøgelsen bliver det belyst, hvordan børnene på anbringelsesstederne overordnet set oplever, at de trives. Der indgår blandt andet spørgsmål om, hvordan børnene alt i alt har det på anbringelsesstedet, og om de føler sig trygge. I spørgsmålet om hvordan børnene har det på anbringelsesstedet alt i alt, fremgår det, at der, blandt børn på døgninstitutioner, er 20 procent der har svaret, at de ikke trives så godt, mens det for opholdssteder kun gør sig gældende for syv procent, se figur 2.1. FIGUR 0.1 ALT I ALT, HVORDAN HAR DU DET, HER HVOR DU BOR? Ikke så godt 7 20 Nogenlunde Meget godt/ godt Opholdssteder Procent Døgninstitutioner Note: Tallene i figuren er angivet i procent. Tallene er baseret på besvarelser fra 145 børn på døgninstitutioner og 158 børn på opholdssteder. Svarkategorierne Meget godt og Godt er slået sammen. Kilde: Egne beregninger på data fra Trivselsundersøgelsen (Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018). F Æ R R E B Ø R N P Å D Ø G N I N S T I T U T I- O N E R F Ø L E R S I G T R Y G G E I forhold til hvorvidt børnene føler sig trygge på anbringelsesstedet, ses der også en forskel blandt børn anbragt på døgninstitutioner og børn anbragt på opholdssteder. I lighed med forrige spørgsmål, så oplever færre børn på døgninstitutioner at føle sig trygge sammenlignet med børn på opholdssteder.

4 4 FIGUR 0.2 FØLER DU DIG TRYG HER (PÅ ANBRINGELSESSTEDET)? Passer ikke 6 15 Passer delvist Passer helt Opholdssteder Procent Døgninstitutioner Note: Tallene i figuren er angivet i procent. Tallene er baseret på besvarelser fra 142 børn på døgninstitutioner og 157 børn på opholdssteder. Kilde: Egne beregninger på data fra Trivselsundersøgelsen (Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018). Mens 70 procent af børnene på opholdssteder vurderer, at de føler sig trygge på anbringelsesstedet, er der kun 53 procent af børnene på døgninstitutioner, der vurderer dette. De børn, der ikke føler sig trygge udgør over dobbelt så stor en andel af børn på døgninstitutioner som børn på opholdssteder, se ovenstående figur 2.2. I Ankestyrelsens spørgeskema, til lederne på opholdssteder og døgninstitutioner, er der spurgt ind til, hvilken målgruppe der er anbragt på nuværende tidspunkt. Formålet er at se, om der er en variation i forhold til målgruppen af anbragte børn på opholdssteder og døgninstitutioner, som eventuelt kan være med til at forklare forskellen i oplevelsen af trivsel blandt børn anbragt på døgninstitutioner og opholdssteder. Det fremgår af besvarelserne i spørgeskemaet, at der ikke er store forskelle i forhold til de overordnede målgrupper 2 af børn, der er anbragt på de to former for anbringelsessteder, se figur 1 i bilag. Ud fra Ankestyrelsens data kan forskellen i oplevelsen af trivsel ikke umiddelbart forklares ud fra forskelle i målgruppen. Nære relationer til voksne og forældre er afgørende for trivslen Børnenes egen oplevelse af trivsel er også belyst gennem interview med børnene. Derudover har vi gennem interview belyst, hvad der ifølge medarbejderne er vigtigt for børnenes trivsel. 2 Der er spurgt ind til følgende overordnede målgrupper: Intellektuel-, kognitiv- og udviklingsforstyrrelse, Psykiske vanskeligheder, Socialt problem, fysiske funktionsnedsættelser og Øvrige.

5 5 Af både medarbejdere og børn nævnes nære relationer som altafgørende for trivslen. I den forbindelse fremhæver medarbejderne, at det relationelle arbejde har en stor betydning for barnets udvikling. Herved beskrives medarbejdere og medarbejderkompetencer som det væsentligste for at sikre, at børnene har det godt på anbringelsesstedet: Jeg har det også sådan lidt, du kan jo næsten placere dig hvorhenne du vil, det er underordnet, hvis du bare har det rigtige personale. Det må være udgangspunktet. Noget som lokalerne er en anden betingelse." (Medarbejder, døgninstitution) Børnene på både opholdssteder og døgninstitutioner beskriver, hvordan de selv oplever, at relationen til voksne på anbringelsesstedet er afgørende for, at de kan have det godt: Jeg kan ikke have det godt, hvis ikke jeg kan lide de voksne eller er tryg ved dem De voksne og familie betyder mest. For hvis jeg ikke har det godt med de voksne, så kan jeg jo heller ikke rigtig være her. Fordi de voksne skal hjælpe mig, og jeg kan ikke have det godt, hvis jeg ikke kan lide de voksne eller er tryg ved dem. (Barn, 17 år, opholdssted) Ud over at de voksne på stedet bliver fremhævet som afgørende for barnets trivsel beskriver medarbejdere, at børnenes trivsel i høj grad afhænger af barnets relation til forældrene. Barnets relation til forældrene definerer, hvorvidt forældrene eller medarbejderne har den mest afgørende rolle: For dem hvor familien har haft rigtig stor betydning, så er familien det vigtigste. For dem som ingen familie har, der er det måske de voksne her på stedet, som er det vigtigste. (Medarbejder, døgninstitution) Relationen til forældre er for nogle børn meget betydningsfuld, og er med til at give børnenes tilværelse værdi. Et barn fortæller: Jeg skal jo have min familie tæt på mig, ellers så har jeg ikke noget sådan rigtigt. (Barn, 17 år, opholdssted) De børn, som har en tæt relation til deres forældre, beskriver relationen til forældrene som udslagsgivende for, hvordan de trives. Børnene beskriver også, hvordan samvær eller telefonsamtaler med forældre, er noget af det vigtigste indhold i deres liv. Opsummerende kan vi sige, at relationen til voksne både de voksne på anbringelsesstedet og forældrene er den afgøren-

6 6 de faktor for trivslen. Det beskriver både medarbejdere og børn i interviewene. Børnenes relation til forældre og til voksne på anbringelsesstedet foldes yderligere ud i de efterfølgende to kapitler (3. Relation til voksne på anbringelsesstedet og 4. Kontakt til familie). Børn bor længere tid på opholdssteder end på døgninstitutioner Af data fra Trivselsundersøgelsen fremgår det, at der er en lille forskel på døgninstitutioner og opholdssteder i forhold til, hvor lang tid det enkelte barn har boet på stedet. I figur 2.3 fremgår det, at andelen af børn, der har boet på anbringelsesstedet i tre år eller mere, er højere for opholdssteder sammenlignet med døgninstitutioner. Mens 42 procent af børnene på opholdssteder har boet på stedet i tre år eller mere, gør dette sig gældende for 36 procent af børnene anbragt på døgninstitutioner. På samme vis har en lidt mindre andel af anbragte på opholdssteder end døgninstitutioner boet på stedet i mindre end et år. FIGUR 0.3 HVOR LANG TID HAR DU BOET HER (PÅ NUVÆRENDE ANBRINGELSESSTED)? Op til 1 år til 3 år år eller mere Procent Opholdssteder Døgninstitutioner Note: Tallene i figuren er angivet i procent. Tallene er baseret på besvarelser fra 148 børn på døgninstitutioner og 160 børn på opholdssteder. Børnene har selv angivet, hvor lang tid de har boet på stedet. Kilde: Egne beregninger på data fra Trivselsundersøgelsen (Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018). At have boet det samme sted i en længere periode kan gøre det nemmere at etablere relationer til voksne på anbringelsesstedet. Børn på opholdssteder har overordnet set været anbragt på stedet i en længere periode end børn på døgninstitutioner. Det kan være en del af forklaringen på, at børnene på opholdssteder i højere grad trives. I det næste afsnit ser vi på børnenes svar i Trivselsundersøgelsen i forhold til, om de føler sig trygge på deres anbringelsessted, og hvor længe de har været anbragt på stedet.

7 Procent 7 P E R I O D E N F O R A N B R I N G E L S E N H A R B E T Y D N I N G F O R R E L A T I O N E R Tryghed på anbringelsesstedet opbygges over tid Der er umiddelbart en sammenhæng mellem, hvor lang tid børnene har boet på anbringelsesstedet og i hvor høj grad, de føler sig trygge. Denne sammenhæng kan muligvis forklares med, at børnene over tid opbygger tillid og tryghed til de mange nye relationer, de indgår i på anbringelsesstedet. Herved bliver perioden for anbringelsen betydningsfuld i forhold til at opbygge relationer og oplevelsen af at føle sig tryg. Af figur 2.4 fremgår det, at børn, der har boet på anbringelsesstedet op til et år, føler sig mindre trygge end børn, der har boet på anbringelsesstedet tre år eller derover. Det tyder på, at der er en sammenhæng mellem, hvor lang tid barnet har boet på stedet og oplevelsen af tryghed. FIGUR 0.4 HVOR GODT PASSER DET, AT DU FØLER DIG TRYG HÉR (PÅ ANBRINGELSESSTE- DET)? KRYDSET MED TID PÅ NUVÆRENDE ANBRINGELSESSTED Passer helt Passer delvist Passer ikke Passer helt Passer delvist Passer ikke Passer helt Passer delvist Passer ikke Op til 1 år 1 til 3 år 3 år eller mere Opholdssteder Døgninstitutioner Note: Tallene i figuren er angivet i procent. Tallene er baseret på besvarelser fra 142 børn på døgninstitutioner og 157 børn på opholdssteder. Børnene har selv angivet, hvorvidt de føler sig trygge. Kilde: Egne beregninger på data fra Trivselsundersøgelsen (Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018). Samtidig kan vi se af figur 2.4, at der er forskel i oplevelsen vurderingen af tryghed blandt børn på opholdssteder og døgninstitutioner over tid. Forskellen er særlig udtalt op til det første år af anbringelsen på stedet, hvor 31 procent af børnene på døgninstitutioner ikke oplever at føle sig trygge, mens det kun gør sig gældende for 8 procent af børnene på opholdsste-

8 8 der. Det tyder på, at døgninstitutioner især står over for en udfordring i forhold til at skabe god trivsel for børnene i det første år de er på anbringelsesstedet. NÅR TRIVSEL IKKE LYKKES, SKYLDES DET OFTE DÅRLIGE MATCH Af interview med medarbejderne fremgår det, at de har oplevet situationer, hvor det var deres vurdering, at det ikke var muligt at skabe trivsel for et barn. Generelt beskriver medarbejderne, at de situationer, hvor det ikke har været muligt for dem at skabe trivsel, skyldes, at der har været tale om et dårligt match mellem anbringelsesstedet og barnets udfordringer og behov. En medarbejder beskriver, at det ikke blot har negativ indvirkning på det enkelte barn, men også negativ indvirkning på stedet, og herunder de andre børn, hvis stedet og miljøet på anbringelsesstedet ikke matcher et barns udfordringer. Samtidig bliver det fremhævet, at de forskellige anbringelsessteder skiller sig ud fra hinanden, og at de derfor kan varetage forskellige opgaver: Det miljø, vi forsøger at skabe for børnene, kan blive undermineret, hvis der er børn, der ikke har brug for det miljø. Vi er forskellige behandlingshjem, og vi kan noget forskelligt. (Medarbejder, døgninstitution) De forskellige anbringelsessteder skiller sig ud fra hinanden (se Kapitel 8, Metode), og kan varetage forskellige opgaver og herunder målgrupper af anbragte børn. Det kommer alligevel til udtryk på tværs af medarbejdere fra de forskellige anbringelsessteder, at der er nogle målgrupper, som de har erfaring med, er særligt vanskelige at skabe en positiv udvikling for. UDFORDRENDE MÅLGRUPPER Børn med psykiske diagnoser (fx autisme og borderline) Børn med misbrug Børn med personfarlig/udadreagerende adfærd. D I A G N O S E R E R U D F O R D R E N D E På tværs af døgninstitutioner og opholdssteder beskriver medarbejdere, at særligt børn med diagnoser kan være svære at håndtere. Det giver mange udfordringer og kræver specifikke kompetencer og rammer:

9 9 Vi skal kunne håndtere det meste. Og så får vi børn ind med diagnoser som fx autisme, og det synes jeg er svært. Det kan vi godt håndtere, men vi er ikke en autismespecifik institution, og der er rigtig mange udfordringer i det. (Medarbejder, opholdssted) Der har været tilfælde, hvor vi har haft nogle med fx svær autisme, hvor de skal have en meget struktureret hverdag. Og det er bare ikke altid, at den kan køre. (Medarbejder, opholdssted) Derudover bliver det beskrevet af medarbejdere, at udfordringen i håndteringen af børn med svære diagnoser også kan påvirke trivslen blandt de andre børn negativt: De eksempler, jeg kan grave frem, er typisk, hvor der har været en diagnose ind over. Fx borderline. Der er steder, der decideret tager sig af den diagnose. Vi har haft dem, og vi kan godt, men det er en enormt svær problematik i og med, at vi har så mange andre børn at tage hensyn til. Så er det ikke et godt match. De her børn skal gå op og ned ad en person med en borderlineforstyrrelse, og de lader sig tit påvirke meget af det. Og så kommer man til at lave meget behandlingsarbejde, som er unødvendigt. (Medarbejder, døgninstitution) M I S B R U G O G U D- A D R E A G E R E N D E A D F Æ R D E R U D F O R D R E N D E Ud over diagnoser nævner medarbejdere på opholdssteder og døgninstitutioner, at det er udfordrende at skabe god trivsel blandt børn med misbrug og blandt børn med voldsom udadreagerende adfærd. Medarbejdere beskriver, at de i disse situationer kan opleve at komme til kort i forhold til, hvordan de skal håndtere situationen: Jeg står da tit i situationer, hvor det er vanskeligt at vurdere, hvordan man lige gør det bedst. Og det er både i forhold til faglighed og personlighed. Et eksempel er fra en anden afdeling, hvor der var et barn, der var misbruger, og var blevet personfarlig. Der kunne man godt mærke, at vi ikke havde hjemlen, ressourcerne eller fagligheden til at håndtere det. Der trak vi stikket, og vi sagde, at det ikke var os der skulle varetage den opgave. Det var simpelthen ikke vores målgruppe. (Medarbejder, opholdssted) Ifølge medarbejderne skyldes dårlig trivsel og manglende positiv udvikling blandt børnene, at der ikke er et gunstigt match mellem det enkelte barn og det konkrete anbringelsessted. Det kan have negativ indvirkning på ikke blot det gældende barn, men også de andre børn på anbringelsesstedet. Medarbejderne beskriver, at det, for de børn hvor det er særligt vanskeligt at

10 10 skabe god trivsel, skyldes, at det stiller meget specifikke krav til både rammerne og viden om målgruppen. Dette kan være udfordrende at imødekomme, da stederne skal kunne håndtere en bred målgruppe. RAMMERNE FOR ANBRINGELSEN KAN BESVÆR- LIGGØRE ARBEJDET MED AT SKABE TRIVSEL Ud over forhold på anbringelsesstedet og barnets behov som kan påvirke trivslen, beskriver både medarbejdere og børn i interviewene, at der er nogle udefrakommende faktorer, som har afgørende betydning for børnenes trivsel. Manglende information i forhold til anbringelsesforløbet En medarbejder beskriver det som en stor udfordring, når der ikke er givet retvisende information fra kommunen til barnet i forhold til anbringelsesforløbet, og i særdeleshed anbringelsens varighed. Medarbejderen beskriver, at det påvirker barnets trivsel, hvis der ikke er realistiske forventninger til anbringelsen, og at det bliver et mere udfordrende forløb for barnet, hvis anbringelsen strækker sig over en længere periode, end barnet forventer: Jeg tror, den største udfordring er, når rådgiverne kommer og anbringer et barn eller en ung, og så siger: Det er kun for en periode. Første udgangspunkt er tre måneder. Nu ser vi lige et par uger eller et par dage. Det kan hurtigt flyve ud af munden på dem. Men så pludselig er der gået tre år, og det synes jeg er barskt. Det er nok det allersværeste helt overordnet. Det påvirker deres trivsel. De hænger sig rigtig meget i de ord, de bliver anbragt med. (Medarbejder, døgninstitution) Et barn beskriver på samme vis, at hun troede, hun skulle være anbragt i en kort periode, og at hun mangler afklaring i forhold til anbringelsen og andre elementer i hendes liv, som afhænger af anbringelsen: I starten troede jeg kun, det var få måneder, jeg skulle være her. Jeg ved ikke rigtig noget. Det er mærkeligt. I starten troede jeg kun, det var få måneder, jeg skulle være her. Jeg havde ingen ide om, hvad der skulle ske bagefter, om jeg skulle flytte gymnasium igen. Jeg er ikke rigtig blevet afklaret med nogen ting. (Barn, 17 år, opholdssted) Vanskeligt når børn bliver anbragt i en sen alder Derudover bliver det beskrevet som vanskeligt at skabe trivsel for et barn, hvis barnet bliver anbragt i en sen alder, og hvis barnet har oplevet sammenbrudte anbringelser tidligere.

11 11 En medarbejder på et opholdssted beskriver denne problematik og kommer med et konkret eksempel på et barn, som tidligere havde været anbragt steder, hvor anbringelserne af forskellige årsager var brudt sammen. De erfaringer, barnet havde gjort sig, betød, at barnet havde fået en grundlæggende mistillid til systemet og til anbringelsen: Hun havde været anbragt andre steder, hvor hun havde det vanskeligt, så hun havde fået en meget stor mistillid til systemet og det at være anbragt. Og hun følte ikke, at der var nogen, der kunne hjælpe hende, så det hele blev negativt og en magtkamp hele tiden. Det var svært for hende at acceptere systemet, og alt blev til konflikter. Det var meget vanskeligt for hende at være i systemet. (Medarbejder, opholdssted) Derudover bliver det beskrevet af en anden medarbejder, at det generelt er vanskeligt at skabe trivsel for børn, som bliver anbragt i en sen alder. Medarbejderen beskriver, at de nu generelt modtager børn, der er ældre og, at det er vanskeligt at skabe trivsel for denne gruppe, da deres handlingsmønstre i høj grad er indgroet i dem: S T Ø R R E U D F O R- D R I N G F O R D Ø G N - I N S T I T U T I O N E R, A T B Ø R N A N B R I N G E S I E N S E N E R E A L D ER Det har så betydet, at vi har fået dem lidt senere i deres liv. Det er lidt sværere, de problematikker de har. De bliver mere rodfæstet, og de uvaner og de skadelige mønstre som de er i, der er jo ikke blevet taget hånd om dem tidligt nok. Så alt andet lige så er det mere konstruktivt, at få en 10- årig ind end en 17-årig. Så det sætter nogle helt andre udfordringer til behandlingsarbejdet. (Medarbejder, opholdssted) Af Trivselsundersøgelsen fremgår det, at børn på døgninstitutioner bliver anbragt i en senere alder end børn anbragt på opholdssteder. I figur 2.5. ser vi, at børn, der bliver anbragt som 0-5 årige, udgør 29 procent på opholdssteder, mens de kun udgør 16 procent på døgninstitutioner. Det kan tyde på, at døgninstitutioner står over for en lidt større udfordring end opholdssteder i forhold til at skabe trivsel, da børn på døgninstitutionerne anbringes i en senere alder end børn på opholdssteder.

12 12 FIGUR 0.5 HVOR GAMMEL VAR DU, DA DU FØRSTE GANG BLEV ANBRAGT? Anbragt som 0-5 årig Anbragt som 6-11 årig Anbragt som årig Opholdssteder Procent Døgninstitutioner Note: Tallene i figuren er angivet i procent. Tallene er baseret på besvarelser fra 144 børn på døgninstitutioner og 154 børn på opholdssteder. Kilde: Egne beregninger på data fra Trivselsundersøgelsen (Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018).

Venner. SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016.

Venner. SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016. 1 Venner Et netværk af nære relationer er afgørende for et barns trivsel. De nære relationer består ikke kun af familie, men generelt af personer der gør en forskel i barnets liv. Anerkendelse gennem de

Læs mere

Relation til voksne på anbringelsesstedet

Relation til voksne på anbringelsesstedet 1 Relation til voksne på anbringelsesstedet Tilknytning til og anerkendelse fra et netværk af nære relationer er afgørende for anbragte børns trivsel. For institutionsanbragte børn er mor eller far oftest

Læs mere

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 415 Offentligt Sagsnr. 2018-2515 Doknr. 566281 Dato 15-05-2018 Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Læs mere

Velfærdspolitisk Analyse

Velfærdspolitisk Analyse 2018 Velfærdspolitisk Analyse Kontinuitet i anbringelser af børn og unge Ved udgangen af 2016 var omkring 12.000 børn og unge i alderen 0-17 år anbragt uden for hjemmet. Heraf var størstedelen, ca. 7.500,

Læs mere

Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer

Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer Voksne møder generelt anbragte børn med lavere faglige forventninger end andre børn, påpeger forsker. Elliot Larsen (th) og leder af Børne-

Læs mere

Ankestyrelsens undeersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hoveddresultater september 2014

Ankestyrelsens undeersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hoveddresultater september 2014 Ankestyrelsens undersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hovedresultater september 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner sammenfatning

Læs mere

Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge

Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge Børne- og Familierådgivningen Ungeenheden Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge 2 Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge i henhold

Læs mere

Forældrerådgivning et tilbud til kommuner og forældre til børn med specielle behov

Forældrerådgivning et tilbud til kommuner og forældre til børn med specielle behov Forældrerådgivning et tilbud til kommuner og forældre til børn med specielle behov Det er sjovere at fejre små sejre end at fordybe sig i store nederlag! Løsningen ligger ofte i hjemmet vi skal bare have

Læs mere

Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt?

Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt? Samarbejde mellem professionelle og forældre Hvorfor er det vigtigt? Mette Lausten VIVE Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd FORSKNINGEN SIGER: Uenighed om, hvorvidt kontakt tjener til

Læs mere

ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2014. Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2014. Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2014 Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd FORMÅL OG BAGGRUND - Overvåge anbragte børn og unges trivsel - Gentages hvert andet år - Bestilt af Socialministeriet

Læs mere

Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk

Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 168 Offentligt Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk Oktober 2016 1 1. Sammenfatning Flere børn i plejefamilie

Læs mere

Udsatte børn og unges trivsel anno 2016

Udsatte børn og unges trivsel anno 2016 Udsatte børn og unges trivsel anno 2016 Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd mel@sfi.dk Inspirationsmøde om en tidligere forebyggende indsats for udsatte børn og unge Pr. 31. december

Læs mere

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet?

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Bilag 2 Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Christina Mortensen: Der er rigtig mange måder at arbejde med livshistorie på, for vi har jo den del

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30.

HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30. HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE AF UDSATTE BØRN OG UNGE? LAJLA KNUDSEN, SFI ODENSE KONGRESCENTER, DEN 30. SEPTEMBER 2010 HVAD VISER FORSKNINGEN? - OM FOREBYGGELSE OG ANBRINGELSE

Læs mere

Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger

Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger Ankestyrelsens undersøgelse af Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger Sammenfatning af hovedresultater December 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Udslusning af kriminelle unge fra sikrede afdelinger

Læs mere

Kommunernes praksis forbundet med anbringelse af børn og unge på eget værelse

Kommunernes praksis forbundet med anbringelse af børn og unge på eget værelse Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes praksis forbundet med anbringelse af børn og unge på eget værelse Marts 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 1.1 Hovedresultater 2 1.1.1 Profilen

Læs mere

Anbragte i plejefamilier og psykiatriske diagnoser

Anbragte i plejefamilier og psykiatriske diagnoser Anbragte i plejefamilier og psykiatriske diagnoser Når et barn eller en ung har brug for særlig støtte og behov for hjælp, kan kommunen iværksætte en anbringelse uden for hjemmet. En anbringelse i en plejefamilie

Læs mere

ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2018

ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2018 ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2018 ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2018 Rambøll Management Consulting A/S CVR NR. 60997918 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Sammenfatning 5 3. Trivsel på anbringelsesstedet 9

Læs mere

Anbringelsesprincipper

Anbringelsesprincipper Anbringelsesprincipper Indledning På de kommende sider kan du læse, hvilke principper, der bliver lagt til grund, når vi i Familie- og Handicapafdelingen anbringer børn og unge uden for hjemmet. Familie-

Læs mere

undersøgelsen indgår under betegnelsen børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, være vanskelig at foretage i praksis.

undersøgelsen indgår under betegnelsen børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, være vanskelig at foretage i praksis. Baggrund Ved opstart af projektet Hvervning af og støtte til plejefamilier til børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund viste en opgørelse fra Danmarks Statistik, at en lidt større andel af børn og unge

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE 1. Kontaktpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en realitet udleveres gode

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål efter tredje år Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE Udarbejdet i januar 2011 1. Primærpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en

Læs mere

Kommunernes praksis forbundet med anbringelse af børn og unge på eget værelse

Kommunernes praksis forbundet med anbringelse af børn og unge på eget værelse Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 216 Offentligt Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes praksis forbundet med anbringelse af børn og unge på eget værelse Februar 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Sårbarhedsundersøgelse 2017

Sårbarhedsundersøgelse 2017 Sårbarhedsundersøgelse 2017 En spørgeskemaundersøgelse blandt 1.030 forældre til børn med autisme Maj 2017 Indledning: Når børn får diagnosen autisme, så kommer forældrene ind i det offentlige system og

Læs mere

Børn med AUTISME i skolen

Børn med AUTISME i skolen Inklusionsundersøgelse 2017 Børn med AUTISME i skolen Siden inklusionsloven i 2012 har Landsforeningen Autisme hvert år taget temperaturen på børn med autismes trivsel i skolen. Undersøgelsen i år, April

Læs mere

Introduktion til det socialpolitiske område

Introduktion til det socialpolitiske område Social- og Indenrigsudvalget 2014-15 (2. samling) SOU Alm.del Bilag 34 Offentligt Introduktion til det socialpolitiske område Serviceloven og Familieretten 19. august 2015 Minikonference for Social- og

Læs mere

BESKRIVELSE AF BØRNENE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN

BESKRIVELSE AF BØRNENE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN MÅLGRUPPE: Børnene BESKRIVELSE AF BØRNENE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN Ved IS IT A BIRD 20. februar, 2015 Annika Porsborg Nielsen annika@isitabird.dk Hvem er børnene? Børnene har et stort behov for

Læs mere

af egenbetaling fra under 18 år

af egenbetaling fra under 18 år September 2018 Kommunernes praksis for opkrævning af egenbetaling fra anbragte børn og unge under 18 år 2 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 SAMMENFATNING... 3 FORMÅL MED UNDERSØGELSEN... 3 UNDERSØGELSENS RESULTATER...

Læs mere

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB

GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB GRIBSKOV KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2019 DAGTILBUD, SKOLE, FO OG KLUB INDHOLD Afsnit 1 Introduktion Side 02 Afsnit 2 Sammenfatninger Side 04 Afsnit 3 Resultater dagtilbud Side 08 Afsnit 4

Læs mere

Anbringelse af Børn og Unge. Hvad du bør vide, når dit barn skal anbringes udenfor hjemmet

Anbringelse af Børn og Unge. Hvad du bør vide, når dit barn skal anbringes udenfor hjemmet Anbringelse af Børn og Unge Hvad du bør vide, når dit barn skal anbringes udenfor hjemmet Anbringelse At få et barn anbragt er en stor forandring både for barnet, - en stor der nu skal bo et nyt sted og

Læs mere

Benchmarking på anbringelsesområdet i Aabenraa Kommune

Benchmarking på anbringelsesområdet i Aabenraa Kommune Benchmarking på anbringelsesområdet i Aabenraa Kommune Aabenraa Kommune har henvendt sig til for at få belyst, hvilke forhold der er afgørende for udgiftsbehovet til anbringelser, og for at få sat disse

Læs mere

Anbringelsesstatistik

Anbringelsesstatistik 1 Ankestyrelsens statistikker Anbringelsesstatistik Årsstatistik 2012 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 1 Hovedresultater 4 2 Afgørelser om anbringelse i 2012 8 2.1 Afgørelser og samtykke

Læs mere

Anbringelsesstatistik

Anbringelsesstatistik Ankestyrelsens statistikker Anbringelsesstatistik Årsstatistik 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 1 1 Hovedresultater 2 2 Afgørelser om anbringelse i 2013 6 2.1 Afgørelser om samtykke 7 2.2 Køn, alder og

Læs mere

ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2014

ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2014 ANBRAGTE BØRN OG UNGES TRIVSEL 2014 Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd DISPOSITION FOR DE NÆSTE PAR TIMER Ganske lidt om mig (og SFI) Lidt om anbringelsesstatistik Trivselsundersøgelsen

Læs mere

Særligt dyre anbringelser i region sjælland 2011

Særligt dyre anbringelser i region sjælland 2011 Roskilde den 23. maj 2012 Særligt dyre anbringelser i region sjælland 2011 Udarbejdet af arbejdsgruppe bestående af: Dorte Olsen, Kalundborg kommune Leif Stockholm, Region Sjælland Pia Winther, Roskilde

Læs mere

Serviceniveau og styring børneområdet. - Nogle eksempler

Serviceniveau og styring børneområdet. - Nogle eksempler Serviceniveau og styring børneområdet - Nogle eksempler Sagt om faglighed og økonomi Socialministeren på samråd i april 2010: Men jeg er ikke enig i præmissen om, at jo flere penge vi bruger på området,

Læs mere

Socialpædagogernes tale om anbringelser og anbragte børn i plejefamilier

Socialpædagogernes tale om anbringelser og anbragte børn i plejefamilier Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 215 Offentligt Socialpædagogernes tale om anbringelser og anbragte børn i plejefamilier Af Verne Pedersen, næstformand i Socialpædagogerne

Læs mere

I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening.

I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening. I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening. Formålet med børnesamtalen I forældreansvarssager er det vigtigste

Læs mere

Hvorfor afholde børnesamtalen?

Hvorfor afholde børnesamtalen? Hvorfor afholde børnesamtalen? I forbindelse med din forældreansvarssag er dit barn indkaldt til en børnesamtale. Samtalen er et tilbud til dit barn om at sige sin mening. Formålet med børnesamtalen I

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om anbragt uden for hjemmet - egenbetaling - fritagelse - behandlingssigte - udvikling

Ankestyrelsens principafgørelse om anbragt uden for hjemmet - egenbetaling - fritagelse - behandlingssigte - udvikling KEN nr 9158 af 26/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 3. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2119-05155 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Kognitiv sagsformulering

Kognitiv sagsformulering 116 Kognitiv sagsformulering Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Helene M. Poulsen og pædagog Nina Sørensen, Præstbro Børnehave, Morsø kommune BAGGRUND Kort om metoden Kognitiv sagsformulering kan

Læs mere

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet 17.00-17.40 Oplæg ved Charlie Lywood. 17.40 18.25 Gruppearbejde klassevis. 18.25 19.00 Opsamling i plenum. SSP Furesø

Læs mere

DIALOG ANBRINGELSESSTED

DIALOG ANBRINGELSESSTED DIALOG ANBRINGELSESSTED ANBRINGELSESSTED: Seksuelle overgreb Børn har ofte en god og livlig fantasi. De fortæller ofte i brudstykker om det, de har oplevet, set eller hørt. Børn tester de voksne, bl.a.

Læs mere

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 150 Offentligt Sagsnr. 2018-453 Doknr. 540018 Dato 31-01-2018 Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Dette notat viser centrale

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO

SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO SILKEBORG KOMMUNE FORÆLDRETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SKOLE OG SFO 1 INDHOLD Afsnit 01 Introduktion Side 03 Afsnit 02 Sammenfatning Side 05 Afsnit 03 Skoleresultater Side 07 Afsnit 04 SFO-resultater

Læs mere

Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn

Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn Det har du ret til! Børn på 9-14 år, som er anbragt på Godhavn Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du i en periode ikke skal bo hjemme hos din mor og/eller far. Din sagsbehandler bestemmer,

Læs mere

Bilag 1: Hovedpointer om resultater fra Trivselsundersøgelsen 2015

Bilag 1: Hovedpointer om resultater fra Trivselsundersøgelsen 2015 KØBENHAVNS KOMMUNE Center for Policy NOTAT 17-04-2015 Bilag 1: Hovedpointer om resultater fra Trivselsundersøgelsen 2015 Den overordnede udvikling i trivselsundersøgelsen er negativ. Der er et generelt

Læs mere

SAMARBEJDE mellem botilbud. og psykiatri

SAMARBEJDE mellem botilbud. og psykiatri SAMARBEJDE mellem botilbud og psykiatri Vi er overbevist om, at vores samarbejde betyder, at vi hver især står stærkere. SAMMEN STÅR VI STÆRKERE Sammenhæng mellem psykiatrisk behandling og den pædagogiske

Læs mere

Familieplejernes faglighed og kompetencer

Familieplejernes faglighed og kompetencer Familieplejernes faglighed og kompetencer August & september 2012 1. Indledning Barnets Reform har som erklæret mål, at familieplejeområdet skal prioriteres. Dels er der med reformen et politisk ønske

Læs mere

UNDERSØGELSE BLANDT DØGNINSTITUTIONER OG OPHOLDSSTEDER FOR BØRN OG UNGE

UNDERSØGELSE BLANDT DØGNINSTITUTIONER OG OPHOLDSSTEDER FOR BØRN OG UNGE UNDERSØGELSE BLANDT DØGNINSTITUTIONER OG OPHOLDSSTEDER FOR BØRN OG UNGE Belægning, økonomi og hjemtagelser januar 2012 Et samarbejde mellem 1 Denne rapport er lavet på baggrund af et elektronisk survey,

Læs mere

Godkendelsesramme for indplacering af plejefamilier

Godkendelsesramme for indplacering af plejefamilier Juni 2019 Godkendelsesramme for indplacering af plejefamilier Godkendelsesrammen er udarbejdet af på tværs af de fem socialtilsyn, Hovedstaden, Øst, Midt, Syd og Nord. Godkendelsesrammen er revideret juni

Læs mere

Skolerapport Svarprocent: 59,5% Antal besvarelser: 50 Skovagerskolen

Skolerapport Svarprocent: 59,5% Antal besvarelser: 50 Skovagerskolen FORÆLDRETILFREDSHED 2019 Skolerapport Svarprocent: 59,5% Antal besvarelser: 50 Skovagerskolen LÆSEVEJLEDNING I figuren vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til

Læs mere

Evaluering af forsøg med trivselsudvikling i indskolingen på Mentiqa via BUPLs pulje til udvikling af pædagogprofessionen

Evaluering af forsøg med trivselsudvikling i indskolingen på Mentiqa via BUPLs pulje til udvikling af pædagogprofessionen Evaluering af forsøg med trivselsudvikling i indskolingen på Mentiqa via BUPLs pulje til udvikling af pædagogprofessionen Indholdsfortegnelse Indledning 1 Metode 1 Trivselsundersøgelse 2 Semistruktureret

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

Skolerapport Svarprocent: 78,4% Antal besvarelser: 395 Fælleshåbsskolen

Skolerapport Svarprocent: 78,4% Antal besvarelser: 395 Fælleshåbsskolen FORÆLDRETILFREDSHED 2019 Skolerapport Svarprocent: 78,4% Antal besvarelser: 395 Fælleshåbsskolen LÆSEVEJLEDNING I figuren vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle af

Læs mere

Skolerapport Svarprocent: 80,7% Antal besvarelser: 209 Firehøjeskolen

Skolerapport Svarprocent: 80,7% Antal besvarelser: 209 Firehøjeskolen FORÆLDRETILFREDSHED 2019 Skolerapport Svarprocent: 80,7% Antal besvarelser: 209 Firehøjeskolen LÆSEVEJLEDNING I figuren vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til

Læs mere

Skolerapport Svarprocent: 55,7% Antal besvarelser: 244 NOVAskolen

Skolerapport Svarprocent: 55,7% Antal besvarelser: 244 NOVAskolen FORÆLDRETILFREDSHED 2019 Skolerapport Svarprocent: 55,7% Antal besvarelser: 244 NOVAskolen LÆSEVEJLEDNING I figuren vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget

Læs mere

Skolerapport Svarprocent: 66,2% Antal besvarelser: 477 Hældagerskolen

Skolerapport Svarprocent: 66,2% Antal besvarelser: 477 Hældagerskolen FORÆLDRETILFREDSHED 2019 Skolerapport Svarprocent: 66,2% Antal besvarelser: 477 Hældagerskolen LÆSEVEJLEDNING I figuren vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til

Læs mere

Handleplan i forbindelse med skilsmisse.

Handleplan i forbindelse med skilsmisse. Handleplan i forbindelse med skilsmisse. Udarbejdet i Rosenkilde Vuggestue og Børnehave 2016 1. Primærpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1)

Læs mere

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 Der er taget udgangspunkt I denne undersøgelse: Rasmussen, M. & Pagh Pedersen, T.. & Due, P.. (2014) Skolebørnsundersøgelsen. Odense : Statens Institut for Folkesundhed. Baggrund

Læs mere

4. Selvvurderet helbred

4. Selvvurderet helbred 4. Selvvurderet helbred Anni Brit Sternhagen Nielsen Befolkningens helbred er bl.a. belyst ud fra spørgsmål om forekomsten af langvarig sygdom og spørgsmål om interviewpersonernes vurdering af eget helbred.

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET MED EVALUERINGEN

Læs mere

HVORDAN STYRKER VI UNDERVISNINGEN AF DE BØRN, DER IKKE SKAL UNDERVISES I FOLKESKOLEN?

HVORDAN STYRKER VI UNDERVISNINGEN AF DE BØRN, DER IKKE SKAL UNDERVISES I FOLKESKOLEN? HVORDAN STYRKER VI UNDERVISNINGEN AF DE BØRN, DER IKKE SKAL UNDERVISES I FOLKESKOLEN? Konference på Christiansborg Onsdag den 25. september 2013 HVORDAN SER VI BØRNENE, ERFARINGER OG MULIGHEDER Geert Jørgensen,

Læs mere

Undersøgelse af plejefamiliers rammer og vilkår Servicestyrelsens konference om plejefamilieområdet

Undersøgelse af plejefamiliers rammer og vilkår Servicestyrelsens konference om plejefamilieområdet Undersøgelse af plejefamiliers rammer og vilkår Servicestyrelsens konference om plejefamilieområdet Den 22. november 2010 Indhold Formål med analysen Grundlaget for analysen Hvordan bruges plejefamilier?

Læs mere

I artiklen her kan du læse mere om, hvordan man har implementeret PMTO i Ikast-Brande Kommunes familiebehandling.

I artiklen her kan du læse mere om, hvordan man har implementeret PMTO i Ikast-Brande Kommunes familiebehandling. Erfaringer med PMTO Artiklen beskriver erfaringer fra Ikast-Brande kommuner og er udvalgt efter Vidensportalens kriterier Hanne Mark PMTO-koordinator, Ikast-Brande Kommune Børne- og Familieafdelingen Det

Læs mere

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood 17.00-17.45 Gruppearbejde klassevis 17.45 18.20 Opsamling i plenum. 18.20 19.00 SSP Furesø

Læs mere

Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet

Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet Opholdsstedet Sundbylillevej Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet Team Cura Team Cura er et socialpædagogisk tilbud, som består af et tværfagligt samarbejde mellem psykologer, pædagoger og

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS

SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS SPØRGESKEMA TIL ELEVER OM RESILIENS BAGGRUND Skolen skal være et rart sted at være. Og klassen skal være et fællesskab, hvor alle elever kan lære noget og udvikle sig og hvor alle kan bidrage til at finde

Læs mere

Undersøgelse af døgninstitutionernes vilkår anno 2010

Undersøgelse af døgninstitutionernes vilkår anno 2010 Undersøgelse af døgninstitutionernes vilkår anno 2010 Kommunalreformens ændringer slår nu igennem på landets døgninstitutioner for børn og unge Dansk Socialrådgiverforening har i samarbejde med Foreningen

Læs mere

Tværkommunal Godkendelses- og Tilsynsafdeling

Tværkommunal Godkendelses- og Tilsynsafdeling Tværkommunal Godkendelses- og Tilsynsafdeling Frederikshavn, Brønderslev og Hjørring Kommuner Firkløveren Mølholtvej 68 9330 Dronninglund (Frederikshavn Kommune) E-mail: info@opholdsstedetfirkloveren.dk

Læs mere

Ankestyrelsens undersøgelse af samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner.

Ankestyrelsens undersøgelse af samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner. Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Stab for rådgivningsområdet Dato 3. november 2014 Sagsnr. 14/17986 Løbenr. X Sagsbehandler Bettina Mosegaard Brøndsted Direkte telefon 79 79 29 04 E-mail

Læs mere

Sammenbrud i anbringelser.

Sammenbrud i anbringelser. Punkt 4. Sammenbrud i anbringelser. 2012-12998. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender, At analysen tages til efterretning. At initiativerne for at

Læs mere

REGISTRERING. Registreringsskema ved opstart af familier i FFT-behandling

REGISTRERING. Registreringsskema ved opstart af familier i FFT-behandling REGISTRERING Registreringsskema ved opstart af familier i FFT-behandling Tak, fordi du vil deltage i undersøgelsen af FFT i Danmark. Skemaet skal udfyldes, hver gang en ny familie begynder i FFT-behandling.

Læs mere

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen

Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker. Foto: Ajs Nielsen Jeg kan komme til ham, når altså lige meget, hvad fanden der sker Foto: Ajs Nielsen Flere og flere børn vokser op hos deres enlige mor, og de har ingen eller kun en meget sparsom kontakt med deres far.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE SAMARBEJDET MELLEM PLEJEFAMILIER OG KOMMUNER. Side

INDHOLDSFORTEGNELSE SAMARBEJDET MELLEM PLEJEFAMILIER OG KOMMUNER. Side Ankestyrelsens undersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Delundersøgelse 4: Kortlægning af antal plejefamilier i Danmark september 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Opsummering

Læs mere

DELEBØRN HELE BØRN. Samtalegrupper i skolerne for børn med skilte forældre. Evaluering af et 4-årigt projekt

DELEBØRN HELE BØRN. Samtalegrupper i skolerne for børn med skilte forældre. Evaluering af et 4-årigt projekt DELEBØRN HELE BØRN Samtalegrupper i skolerne for børn med skilte forældre Evaluering af et 4-årigt projekt Projektet er gennemført i samarbejde med kommunerne Kolding, Randers og Egedal. Udviklet og ledet

Læs mere

AARHUS KOMMUNE TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018

AARHUS KOMMUNE TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 FAMILIEPLEJEN AARHUS KOMMUNE TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 TILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 SOCIALFORVALTNINGEN FAMILIER, BØRN OG UNGE INDHOLD Introduktion Læsevejledning Side 02 Side 03 Sammenfatning Side

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler.

Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Respondenter Procent 0D 4 5,3% 0E 5 6,6% 1E 3 3,9% 2D 6 7,9% 2E 2 2,6%

Læs mere

Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger

Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger August 2017 RAPPORT Forsorgshjem og herberger i Danmark Undersøgelse blandt ledere ved forsorgshjem og herberger

Læs mere

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Hvert år anvendes omkring 15 mia. kr. på anbringelser og forebyggende foranstaltninger til udsatte børn og unge. Nogle af indsatserne skal forebygge,

Læs mere

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, der giver børn, unge og voksne problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, der giver børn, unge og voksne problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. Spil Løs! Af Natasha, Lukas, Shafee & Mads. Del 1. Vores målgruppe er 0-3 klasse med og uden diagnoser. Brainstorm: - Praksis/teoretisk brætspil. - Kortspil med skole-relaterede spørgsmål. - Idræts brætspil.

Læs mere

BEHANDLINGSFORLØB FOR BØRN OG UNGE I ALDEREN ÅR MED FOKUS PÅ STYRKER, KOMPETENCER, POTENTIALE, SOCIAL- OG FØLELSESMÆSSIG TRÆNING

BEHANDLINGSFORLØB FOR BØRN OG UNGE I ALDEREN ÅR MED FOKUS PÅ STYRKER, KOMPETENCER, POTENTIALE, SOCIAL- OG FØLELSESMÆSSIG TRÆNING Mønsterbrud BEHANDLINGSFORLØB FOR BØRN OG UNGE I ALDEREN 10-23 ÅR MED FOKUS PÅ STYRKER, KOMPETENCER, POTENTIALE, SOCIAL- OG FØLELSESMÆSSIG TRÆNING Kontakt Ring/sms 31223241 / martin@knudsenoghartmann.dk

Læs mere

UNDERSØGELSE BLANDT DØGNINSTITUTIONER OG OPHOLDSSTEDER FOR BØRN OG UNGE

UNDERSØGELSE BLANDT DØGNINSTITUTIONER OG OPHOLDSSTEDER FOR BØRN OG UNGE UNDERSØGELSE BLANDT DØGNINSTITUTIONER OG OPHOLDSSTEDER FOR BØRN OG UNGE Høring & ankesager januar 2012 Et samarbejde mellem 1 Denne rapport er lavet på baggrund af et elektronisk survey, som Socialpædagogerne

Læs mere

[Det talte ord gælder]

[Det talte ord gælder] Socialudvalget 2010-11 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 458 Offentligt [Det talte ord gælder] Der er stillet 2 spørgsmål til mig på baggrund af Godhavnsrapporten. Jeg besvarer spørgsmålene samlet.

Læs mere

Inddragelse af pårørende som informanter. Socialtilsynenes erfaringer fra projekt Inddragelse af pårørende

Inddragelse af pårørende som informanter. Socialtilsynenes erfaringer fra projekt Inddragelse af pårørende Inddragelse af pårørende som informanter Socialtilsynenes erfaringer fra projekt Inddragelse af pårørende som informanter Januar 2019 Introduktion Socialstyrelsen anbefaler, at socialtilsynene i et risikobaseret

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn

Retningslinjer for det personrettede tilsyn September 2013 Retningslinjer for det personrettede tilsyn 2. udgave Indledning og formål Jf. Lov om Social Service, 148, skal Frederikssund Kommune føre løbende tilsyn med barnets eller den unges forhold

Læs mere

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år

Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune. - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år Evaluering af Projekt Aktiv Fritid i Esbjerg Kommune - Evaluering af de kortsigtede mål efter andet år Indhold 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 FORMÅLET MED PROJEKT AKTIV FRITID... 3 1.2 MÅLGRUPPE... 3 1.3 FORMÅLET

Læs mere

Iver Hecht. Forstander cand psych Familiecentret Vibygård Psykoterapeutisk uddannelse Uddannet ckok traume terapeut

Iver Hecht. Forstander cand psych Familiecentret Vibygård Psykoterapeutisk uddannelse Uddannet ckok traume terapeut Iver Hecht Forstander cand psych Familiecentret Vibygård Psykoterapeutisk uddannelse Uddannet ckok traume terapeut Familiecentret Vibygård Terapeutisk døgn og dagbehandling af familier igennem 29 år. Startede

Læs mere

BEKYMRENDE IDENTITETER

BEKYMRENDE IDENTITETER BEKYMRENDE IDENTITETER ANBRAGTE BØRNS HVERDAGSLIV PÅ BEHANDLINGSHJEM SFI KONFERENCE: BØRN MED UDFORDRINGER, DEN 2. NOVEMBER 2010. Laila Dreyer Espersen, SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd PROJEKTETS

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Teenageanbringelser bryder oftere sammen

Teenageanbringelser bryder oftere sammen Teenageanbringelser bryder oftere sammen Nogle anbringelser må afbrydes, før det er planlagt. Siden 21 er andelen af anbringelser, der ender med sammenbrud, faldet fra 5,5 pct. til 4,7 pct. Anbragte unge

Læs mere

BILAG 1. Interviewguide til Sagsbehandlerne. Præsentation

BILAG 1. Interviewguide til Sagsbehandlerne. Præsentation BILAG 1 Interviewguide til Sagsbehandlerne Præsentation Vi præsenterer kort os selv med navn og uddannelsesbaggrund. Vi vil igennem vores speciale gerne undersøge hvilke overvejelser forskellige fagpersoner

Læs mere

BRUGERFOKUSEREDE METODER I VISO- ARBEJDET. VISO konference 6. december 2016 Marianne Nøhr Larsen og Mette Larsen SOCIALFORVALTNINGEN

BRUGERFOKUSEREDE METODER I VISO- ARBEJDET. VISO konference 6. december 2016 Marianne Nøhr Larsen og Mette Larsen SOCIALFORVALTNINGEN BRUGERFOKUSEREDE METODER I VISO- ARBEJDET VISO konference 6. december 2016 Marianne Nøhr Larsen og Mette Larsen SOCIALFORVALTNINGEN METTE LARSEN: Antropolog, leder af VABU siden 2007 Forfatter til: Inspirationsmaterialer

Læs mere

Spørgeskema. Voksne 19-100 år. (Dansk)

Spørgeskema. Voksne 19-100 år. (Dansk) Spørgeskema Voksne 19-100 (Dansk) Kære beboer Eksempel: 15. Hvor stor en del af et bor du i dit boligområde? Hele et Over halvdelen af et Under halvdelen af et 1 måned eller mindre www.naboskabet.dk

Læs mere

Børn og unge med handicap

Børn og unge med handicap Kort fortalt 26-04-2019 Børn og unge med handicap Børn og unge med handicap og deres forældre kan modtage hjælp efter serviceloven, fx til dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse af barnet i

Læs mere

ANBRAGTE 15-ÅRIGES HVERDAGSLIV OG UDFORDRINGER. Mette Lausten, SFI

ANBRAGTE 15-ÅRIGES HVERDAGSLIV OG UDFORDRINGER. Mette Lausten, SFI ANBRAGTE 15-ÅRIGES HVERDAGSLIV OG UDFORDRINGER Mette Lausten, SFI DISPOSITION Statistik Forløbsundersøgelsen af anbragte børn født i 1995 (AFU) Resultater fra rapporten 2 Andel 0-17-årige i forebyggelse

Læs mere