Generationsskifte-tjek

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Generationsskifte-tjek"

Transkript

1 Generationsskifte-tjek Teamrådgivning i ledelse, jura, økonomi ved generationsskifte/salg af virksomhed

2 Teknologisk Institut, Arbejdsliv Postboks Taastrup Tlf.: Fax: ISBN: \\fildmwta\dmw_docs\ \108584_generationsskiftetjek.doc

3 Forord Generationsskifte i en virksomhed er ikke kun jura og økonomi - det er i lige så høj grad ledelse. Med andre ord er det vigtigt at tænke 'de bløde' værdier ind i et kommende generationsskifte. Vores erfaringer fra rådgivning i virksomheder er, at virksomheder, der står over for et generationsskifte, faktisk bør starte med de ledelsesmæssige overvejelser og efterfølgende indvie revisor og advokat i disse overvejelser, idet de kan have betydning for rådgivernes efterfølgende rådgivning. Med dette hæfte, som vi kalder et 'generationsskiftetjek', ønsker Teknologisk Institut at give virksomhederne og deres rådgivere et enkelt redskab, der indeholder følgende tre elementer i et generationsskifte: ledelse, jura og økonomi. Som udgangspunkt kan hæftet bruges i alle generationsskiftesituationer, men virksomheden skal selvfølgelig være opmærksom på, at der kan være specielle forhold i den enkelte virksomhed, som spørgsmålene ikke tager højde for, og hvor virksomhedens rådgiver med fordel kan supplere med individuelle spørgsmål. Generationsskiftetjekket er ment som et hjælperedskab for virksomheden og dens rådgivere. Inden for hvert område ledelse, jura og økonomi er der formuleret en række emneområder, som virksomheden bør tage stilling til. Inden for hvert emne er der så formuleret en række konkrete spørgsmål med uddybende stikord (forklaring til, hvad der menes med spørgsmålet). Endelig er der en kolonne, hvor virksomheden kan skrive sine svar, og i den yderste højre kolonne kan man sammen med virksomhedsrådgiver, advokat og revisor drage de nødvendige konklusioner for virksomheden. Vi kan anbefale virksomheden, at man bruger materialet sammen med sine rådgivere som inspiration og som et tjek på, at man 'kommer hele vejen rundt' i sine overvejelser om et kommende generationsskifte. Spørgsmålene og konklusionerne bør ikke stå alene, idet vi vil opfordre virksomheden til at drøfte de konkrete konklusioner sammen med sine daglige rådgivere. De ledelsesmæssige spørgsmål er udarbejdet af Teknologisk Institut, Erhvervsudvikling. De juridiske spørgsmål er udarbejdet af advokat Steen Christiansen, Advokaterne Centergården, Holbæk. De økonomiske spørgsmål er udarbejdet af statsautoriseret revisor Hans H. Hansen, RIR Revision, Holbæk. Vi håber, at hæftet kan tjene til inspiration og konkrete løsninger, og vi står gerne til rådighed med yderligere information og professionel rådgivning omkring de ledelsesmæssige aspekter, både over for virksomheden og over for dennes rådgivere. Teknologisk Institut, Erhvervsudvikling

4 Ledelse Emne Spørgsmål Uddybende stikord Besvarelse Konklusion Salgsmodning Vækst Befinder virksomheden sig i et vækstmarked eller er den i stagnation eller i tilbagegang? Strategi Organisering Konkurrencesituation og produktforhold Strategier Hvilke udviklingsperspektiver har virksomheden? (SWOTanalyse) - strategiplan? Arbejdsorganisering og inddragelse af medarbejdere? Hvordan er konkurrenternes stilling på markedet, og hvor attraktive er vore produkter? Er der en klar strategi eller forretningsplan, som virksomheden er indrettet efter? Stærke og svage sider og trusler og muligheder (internt og eksternt) - medarbejdere - ledelse - kunder/leverandører - produkter/ydelser - processer - teknologi/it - konkurrenter Er der behov for at udvikle/efteruddanne medarbejderne?

5 Ledelse Emne Spørgsmål Uddybende stikord Besvarelse Konklusion Scenarier 1. Senior bliver i virksomheden på fuld tid? 2. Senior beskæftiger sig i andet regi, og har kun perifer kontakt til virksomheden, fx bestyrelse? 3. Senior beskæftiger sig med tidsafgrænsede projekter i virksomheden og har samtidig nye projekter uden for virksomheden? 4. Senior stopper helt i virksomheden? a. Hvad skal du bruge din tid (dit lederskab) til? b. Hvor kommer din daglige arbejdsplads til at ligge? c. Hvilke personer kommer til at indgå i dit daglige kontaktnet? d. Hvad er succeskriterierne for de ting, du vil beskæftige dig med? e. Hvad er plusser og minusser ved de enkelte scenarier: - for dig? - for familien? - for virksomheden? f. Hvad kan få dig til at vælge dette scenario? g. Hvad kan få dig til at fravælge dette scenario?

6 Ledelse Emne Spørgsmål Uddybende stikord Besvarelse Konklusion Familie Hvem skal overtage virksomheden? Overdragelse til junior? Salg/fusion med anden virksomhed? Salg til personlig køber? Salg til en eller flere medarbejdere? Hvad skal være seniors rolle? Hvor lang en overgangsperiode og hvilke opgaver skal senior varetage? Skal senior deltage i bestyrelse? Skal der etableres en professionel bestyrelse? Den øvrige familie? Er det afklaret med den øvrige familie at virksomheden sælges? Viden Hvordan overføres viden? I hvilken rækkefølge skal forskellige opgavetyper overdrages? Hvordan sikres overdragelse af kundekontakter? Er der medarbejdere der har speciel viden?

7 Ledelse Emne Spørgsmål Uddybende stikord Besvarelse Konklusion Mennesket Relationer og samarbejdsmulighed Samarbejdsrelationer? Har vi et system til at løse eventuelle konflikter mellem familiemedlemmer?

8 Jura Emne Spørgsmål Uddybende stikord Besvarelse Konklusion Arveret/ testamente Familieret/ ægtepagter Hvordan er situationen, hvis dødsfaldet sker nu? Bør der herefter oprettes testamente? Er ønskerne til situationsfastlæggelse ved dødsfald den samme før og efter salg af virksomhed? Er parterne indgået i ægteskab eller er de samlevende? Hvilke private forhold gælder inden generationsskifte? Afhænger af, om der er særbørn og/eller om der er oprettet testamente. En række spørgsmål om ønsker til deling, om arv skal være en form for særeje, båndlæggelse, legatarer. Før virksomhedssalg. Kan enten senior eller ægtefælle alene drive virksomheden? Efter virksomhedssalg. Aktivernes forskellige sammensætning kan meget vel gøre en markant forskel. Der eksisterer en lovgivning for førstnævnte, men ikke for sidstnævnte. Vigtigt at kende fordelingen af aktiver og passiver på de to parter.

9 Jura Emne Spørgsmål Uddybende stikord Besvarelse Konklusion Selskabsret Er der behov for en ægtepagt? Hvilke ønsker har parterne til formuens fordeling, såfremt A henholdsvis B først afgår ved døden? Hvilken virksomhedsform drives aktiviteten i? Såfremt det er egne bygninger ønskes disse da tillige overdraget? Er der tale om lejede bygninger? Har eller vil virksomheden udarbejde en forretningsplan? Dette beror på, om der i en given situation ønskes en anden fordeling af formuen ved fællesskabets ophør end den nu gældende. Besvarelsen er formentlig helt forskellig, om generationsskiftet er gennemført eller ej og tillige forskellig efter 'dødsfaldsrækkefølgen'. Afgørende om det er privat eller i selskabsform for valg af den endelige løsning. Foreligger der værdiansættelse af ejendommen? Kan pantegælden overtages? Foreligger der forurening etc.? Kan køber indtræde i bestående leje- kontrakt, og kan dette i bekræftende fald ske på uændrede vilkår? Med sædvanligt indhold, herunder organisationsplan, specificeret medarbejderoversigt, strategi, handlingsplan og flerårige budgetter.

10 Jura Emne Spørgsmål Uddybende stikord Besvarelse Konklusion Har eller kan virksomheden præstere en opdateret og fuldkommen samling af relevante dokumenter? Har eller kan virksomheden fremskaffe en fuldstændig og opdateret forsikringsoversigt? Har virksomheden registreret rettigheder, så som patent-, brugspatent-, varemærke- eller andre rettigheder? Er ejendommen fra hvilken der drives virksomhed registreret som affaldsdepot? Enhver form som for både ensidige - og gensidige kontrakter, herunder med såvel leverandører som med kunder. Alle dokumenter relateret til særskilte rettighedshavere, så som panthavere, løsørepanthavere, leasingkontrakter, brugskontrakter etc. Det drejer sig om såvel forsikringer knyttet til virksomhedens lokaler, drift som til solgte produkter. Rettighedsoversigten bør suppleres med udskrevne dokumentkopier. I så fald vil det være nødvendigt at indhente en orienterende forureningsundersøgelse kombineret med økonomisk overslag for oprensning.

11 Jura Emne Spørgsmål Uddybende stikord Besvarelse Konklusion Er virksomhedens daglige anvendelse af jura lovmedholdelig? Er der taget stilling til om køber om ønsket kan fortsætte med anvendelse af virksomhedens navn? Hvordan er hæftelsesforholdene før - og efter generationsskiftet? Er sælger indstillet på personligt at påtage sig en konkurrenceklausul i forbindelse med generationsskifte? Hvornår har virksomheden sidst fået foretaget et kontraktcheck af eksempelvis salgs- og leveringsbetingelser, af agent- og forhandlerkontrakter, af betalingsbetingelser anført på faktura? Dette er sædvanligvis et krav, - men kan støde på værn om særskilte familienavne etc. Er det realistisk, at evt. personlig hæftelse eller f.eks. pant i ejendom, der ikke medfølger bortfalder ved generationsskiftet? Dette vil sædvanligvis være et krav kombineret med en konsultativ ansættelse i en overgangsperiode.

12 Økonomi Emne Spørgsmål Uddybende Stikord Besvarelse Konklusion Økonomisk optimering Er der udarbejdet en business plan for virksomheden? Resultatoptimering? Hvilke tiltag kan der gennemføres for at trimme virksomheden økonomisk? Er virksomhedens kapitalforhold passende? Er virksomhedens finansieringsstruktur hensigtsmæssig? Hvorledes sikres virksomhedens afsætning? Kan der opnås besparelse ved en gennemgang af virksomhedens leverancer? Fastlæggelse af tidshorisont ved alternative muligheder? Skriftlig beskrivelse af virksomheden, produkter, afsætning, investeringsstrategi, budget og prognoser m.m. Fremlæggelse af en entydig trend i udviklingen af selskabets indtjening. Gennemgang af kalkulegrundlag, unødige omkostninger, udbedring af skader m.m. Tilstrækkelig egenkapital ctr. overkapitaliseret egenkapital. Kort ctr. langfristet gæld, afdragsprofil, rentesatser, sikkerhedsstillelser m.m. Rammeaftaler, bonusaftaler, udvidelse af kundeunderlag. Leverandøraftaler og samarbejdsaftaler, sikring af leverancer. Salg til 3. mand eller ophør.

13 Økonomi Emne Spørgsmål Uddybende Stikord Besvarelse Konklusion Årsregnskab Skal der ske tilpasninger af virksomhedens pengebindinger? Hvorledes fastlægges investeringsstrategien? Hvorledes sikres medarbejderstaben i de enkelte faser og i hvilket omfang skal der informeres internt og eksternt? Skal der tages initiativer til medarbejdertilpasning? Er informationsværdien tilstrækkelig i årsregnskabet? Er den anvendte regnskabspraksis passende? Udviser årsregnskabet de reelle værdier på anlægsaktiverne? Er der forhold af usædvanlig karakter som bør renses ud af årsregnskabet? Er regnskabsåret hensigtsmæssigt? Lagerstørrelser, debitorbeholdninger m.m. Salg til 3. mand ctr. nedlukning Undersøgelses-, forhandlings-, salgs- eller afviklingsfasen Opsigelsesforpligtelser, ferieforpligtelser m.m. 5 års nøgletal, årsberetning, omsætningsstørrelse, forklaring af markante udsving m.m. Værdiansættelsesprincipper for varelager, afskrivninger. Uvildig vurdering af anlægsaktiver, herunder personligt ejet ejendom og evt. rettigheder. Gæld til moderselskab, frynsegoder, specielle aftaler personale, irrelevante aktiver m.m. Sæson, travlhed, ferier, lagerstørrelse m.m.

14 Økonomi Emne Spørgsmål Uddybende Stikord Besvarelse Konklusion Skatteforhold Ønskes evt. holdingselskab bevaret med provenuet fra salget eller skal der penge i ejerens lommer? Skal der ske ændringer i ejerkredsen i evt. holdingselskab? Ønskes evt. ejendom bevaret eller er det en betingelse at den afhændes ved generationsskiftet? Hvorledes tilrettelægges bedst beskatningen af evt. erhvervsejendom? Er der interesse for udskydelse af likvidationsbeskatning i form af indbetalinger på pensioner? Ophør af sambeskatning af selskaber? Tilpasning af eget udtræk? Salg til køber af ejendommen, salg til 3. mand? Opsparet virksomhedsoverskud, genvundne afskrivninger og evt. ejendomsavance - omdannelse efter lov om skattefri virksomhedsomdannelse. Ratepensioner efter 15 A eller andre ordninger. Frigørelse af fælles hæftelse for skattebetalinger. Lønfastsættelse, pensioner ved salg ctr. ophør, herunder frynsegoder.

15 Økonomi Emne Spørgsmål Uddybende Stikord Besvarelse Konklusion Selskabsret Personlig økonomi Tidsmæssig tilpasning af salg/ophør? Trænger der til administrativ 'rengøring'? Hvorledes er det økonomiske fundament forinden generationsskiftet? Hvilke krav stilles der økonomisk til fremtidige indtjening og formue? Hvilke indkomster kan der påregnes efter salg/ophør? Finansieringsstruktur på privat bolig? Hvorledes er senior og ægtefælle sikret ved ulykke/død? Hvorledes frigøres senior og ægtefælle for eventuelle kautionsforpligtelserne over for pengeinstitut m.m.? Udløsning af skatter - likviditet, forfaldstidspunkt Er alle dokumenter på plads, forhandlingsprotokol, samhandelsaftaler, ansættelseskontrakter, huslejekontrakter, pensionsaftaler m.m. Beskrivelse af p.t. økonomi, formue, ejendom, bil, båd, pensioner, forsikringer m.m. Bolig, privatforbrug, rejser, sikkerhedsnet, tidshorisont m.m. - udarbejdelse af privatbudget. Efterløn, løbende pensioner og depoter. Ydelse, herunder rente og løbetid. Forsikringsdækning ved uarbejdsdygtighed og ved førtidigt dødsfald. Kaution for bank, pant i erhvervsejendom og privat bolig

16 Økonomi Emne Spørgsmål Uddybende Stikord Besvarelse Konklusion Hvilken risikoprofil har senior og ægtefælle ved salg? Hvilken værdiansættelse mener senior er korrekt? Er der foretaget provenuberegning ved forskellige alternative afståelsessummer/metoder? Villig til restfinansiering af salgssum, garantier for debitorer, tidligere leverancer eller andet. Smertetærskel for salg kontra ophør. Teknologisk Institut Erhvervsudvikling Gregersensvej, Postboks Taastrup Kontakt: Preben Vive, direkte tlf. nr Thomas Hermann, direkte tlf. nr Spørgsmålene i dette hæfte er udviklet og afprøvet i forbindelse med Teknologisk Instituts og Center for Virksomhedsudvikling -TIC Vestsjællands projekt 'iværksætter og generationsskifte', der har været delvist finansieret af Den Europæiske Socialfond.

Tænk hele vejen rundt - for alles skyld

Tænk hele vejen rundt - for alles skyld Dit ansvar med vores hjælp. Det handler om familie, virksomhed og formue. Om at lægge spor i takt med, at man bliver afklaret. Om at få inspiration til at blive afklaret. I et generationsskifte vil der

Læs mere

Tænk hele vejen rundt - for alles skyld

Tænk hele vejen rundt - for alles skyld Dit ansvar med vores hjælp. Det handler om familie, virksomhed og formue. Om at lægge spor i takt med, at man bliver afklaret. Om at få inspiration til at blive afklaret. I et generationsskifte vil der

Læs mere

Generationsskifte Dit ansvar med vores hjælp.

Generationsskifte Dit ansvar med vores hjælp. Dit ansvar med vores hjælp. Det handler om familie, virksomhed og formue. Om at lægge spor i takt med, at man bliver afklaret. Om at få inspiration til at blive afklaret. 1 I et generationsskifte vil der

Læs mere

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed?

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Private Banking Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Ekstra opmærksomhed giver tryghed Private Banking er for dig, der har en formue med en kompleks sammensætning og en størrelse, der rækker et

Læs mere

Hvordan italesætter du som rådgiver ejerskifte for ejerlederen?

Hvordan italesætter du som rådgiver ejerskifte for ejerlederen? Ejerskifte Hvordan italesætter du som rådgiver ejerskifte for ejerlederen? 16-11-2011 Steen Witthøfft, PARTNER Advokater Ret&Råd A/S Slide nr. 1 Advokat Steen Witthøfft PARTNER Advokater Ret&Råd A/S Afdelinger

Læs mere

en rejse, der kræver god rådgivning

en rejse, der kræver god rådgivning Ejerskifte en rejse, der kræver god rådgivning På de følgende sider bliver du guidet igennem: 1. Hvem skal overtage efter dig? 2. Hvad kan virksomheden tilbyde en køber? 3. Hvad er din virksomhed værd?

Læs mere

BLIV KLAR TIL EJER- ELLER GENERATIONSSKIFTE. Preben Jensen, økonomirådgiver Bjarne Nordholt, statsautoriseret revisor i VKST Revision

BLIV KLAR TIL EJER- ELLER GENERATIONSSKIFTE. Preben Jensen, økonomirådgiver Bjarne Nordholt, statsautoriseret revisor i VKST Revision BLIV KLAR TIL EJER- ELLER GENERATIONSSKIFTE Preben Jensen, økonomirådgiver Bjarne Nordholt, statsautoriseret revisor i VKST Revision Ejerskifteprocessen 20 Hvad er det, vi skal igennem? (I TEORIEN) Kilde:

Læs mere

Hvordan ser fremtiden ud?

Hvordan ser fremtiden ud? 10 11 Hvordan ser fremtiden ud? Når du begynder at overveje et generationsskifte af din virksomhed, melder der sig en lang række spørgsmål, der ikke kun har med din virksomhed at gøre: Vil du kunne få

Læs mere

Tjekliste. for. [indsæt virksomhedsnavn]

Tjekliste. for. [indsæt virksomhedsnavn] Tjekliste for [indsæt virksomhedsnavn] Tjekliste Indholdsfortegnelse Første skridt...3 Økonomi...7 Geografisk placering...9 Virksomhedens profil...11 Administration...13 Markedsføring...15 Salg...17 Ansatte...19

Læs mere

Iværksætterkursus. 29. oktober 2013. John Merkelsen. Vækstkonsulent 5121 5801. John.merkelsen@gmail.com

Iværksætterkursus. 29. oktober 2013. John Merkelsen. Vækstkonsulent 5121 5801. John.merkelsen@gmail.com Iværksætterkursus 29. oktober 2013 John Merkelsen John.merkelsen@gmail.com Vækstkonsulent 5121 5801 Hvem har brug for en forretningsplan - iværksætteren - den nyetablerede virksomhed - værktøj for virksomheden

Læs mere

DILEMMA ELLER NATURLIGT VALG. v/moderatorer Birte Rasmussen og Bent Ramskov

DILEMMA ELLER NATURLIGT VALG. v/moderatorer Birte Rasmussen og Bent Ramskov DILEMMA ELLER NATURLIGT VALG v/moderatorer Birte Rasmussen og Bent Ramskov 1 DILEMMA ELLER NATURLIGT VALG? LEGALITETSPRINCIPPET Kravet om lovhjemmel Den formelle lovs princip LOVLIG SKATTETÆNKNING Ret

Læs mere

Opstart af virksomhed

Opstart af virksomhed - 1 Opstart af virksomhed Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Etablering af egen virksomhed nødvendiggør en lang række overvejelser af meget forskellig karakter. Et af de centrale spørgsmål

Læs mere

Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje

Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje Nykredit Privat Portefølje Invester i din fremtid Hvilke forventninger har du til fremtiden? Ved du, om de er realistiske, sådan som din

Læs mere

RÅDGIVNING REVISION OG REGNSKAB SKAT KORT NYT MOMS KORT NYT

RÅDGIVNING REVISION OG REGNSKAB SKAT KORT NYT MOMS KORT NYT RÅDGIVNING REVISION RÅDGIVNING ØKONOMISK VEJLEDNING REVISION OG REGNSKAB INDSIGT OG FORSTÅELSE SKAT KORT NYT MOMS KORT NYT Nyt fra Roesgaard & Partners December 2015 Rådgivning - økonomisk vejledning Husk

Læs mere

DET OPTIMALE GENERATIONSSKIFTE. - generationsskifte i levende live

DET OPTIMALE GENERATIONSSKIFTE. - generationsskifte i levende live DET OPTIMALE GENERATIONSSKIFTE - generationsskifte i levende live GENERATIONSSKIFTE HVAD ER DET? Traditionelt Overdragelse af en virksomhed i levende live eller ved død til yngre slægtning og/eller én

Læs mere

Et godt ejerskifte starter i god tid.

Et godt ejerskifte starter i god tid. Et godt ejerskifte starter i god tid. Få inspiration til, hvor du allerede nu kan sætte ind, så du og din virksomhed får mest muligt ud af ejerskiftet. Brug dine rådgivere. Inspiration Værktøj Denne inspirationsfolder

Læs mere

Jura for ægtefæller. Ørn Bergmann Heden & Fjorden og Britta Sejr Nielsen Videncentret for Landbrug, Økonomi

Jura for ægtefæller. Ørn Bergmann Heden & Fjorden og Britta Sejr Nielsen Videncentret for Landbrug, Økonomi Jura for ægtefæller Ørn Bergmann Heden & Fjorden og Britta Sejr Nielsen Videncentret for Landbrug, Økonomi Hvad er vigtigt at vide noget om? Valg af formueordning når man gifter sig Oprettelse af ægtepagter

Læs mere

Virksomhedsstruktur, når indgangsvinklen er formuepleje

Virksomhedsstruktur, når indgangsvinklen er formuepleje Virksomhedsstruktur, når indgangsvinklen er formuepleje Personligt regi ctr. Selskabskonstruktion herunder mulige virksomhedsformer fordele/ulemper Virksomhedsstrukturens betydning for pensionsopsparing

Læs mere

EJERSKIFTE. Scenarie 2 - Salg i fri handel

EJERSKIFTE. Scenarie 2 - Salg i fri handel Scenarie 2 - Salg i fri handel Scenarie 2 - Salg i fri handel Salg af minkfarm i fri handel sker typisk, når en ældre pelsdyravler ikke ønsker at drive farmen videre, og ikke har børn eller ansatte, som

Læs mere

Sporskifte. - hvor vil du hen med dit arbejdsliv eller din virksomhed? - fra lønansat til dit eget enkeltmandsfirma

Sporskifte. - hvor vil du hen med dit arbejdsliv eller din virksomhed? - fra lønansat til dit eget enkeltmandsfirma - fra lønansat til dit eget enkeltmandsfirma 1 Sporskifte - fra lønansat til interessentskab med to eller flere ejere af virksomheden 2 - hvor vil du hen med dit arbejdsliv eller din virksomhed? - fra

Læs mere

Bjerggade 4K, 6200 Aabenraa Tlf. 7362 2020, www.ehaa.dk

Bjerggade 4K, 6200 Aabenraa Tlf. 7362 2020, www.ehaa.dk Udviklingspark Aabenraa. Her kan du som iværksætter få sparring, inspiration, gode råd og vejledning eller leje kontorer og danne netværk med husets mange andre nystartede virksomheder indenfor mange forskellige

Læs mere

GENERATIONSSKIFTE Selskaber en mulighed i landbruget

GENERATIONSSKIFTE Selskaber en mulighed i landbruget MANDAG DEN 23. FEBRUAR 2015 GENERATIONSSKIFTE Selskaber en mulighed i landbruget PALLE HØJ Vicedirektør og chefrådgiver i økonomi 96296650 20249998 pah@hflc.dk SITUATIONEN FOR LANDBRUGET? FINANSMARKEDET

Læs mere

Bliv klar til møde med banken

Bliv klar til møde med banken www.pwc.dk Bliv klar til møde med banken v/brian Rønne Nielsen Revision. Skat. Rådgivning. 7 år med finanskrise, lavvækst og uro i bankerne Karakteristika ved den nye virkelighed for SMV Knap likviditet

Læs mere

Bliv klædt på til det rigtige ejerskifte. Ole Maagaard Pedersen Driftsøkonomikonsulent

Bliv klædt på til det rigtige ejerskifte. Ole Maagaard Pedersen Driftsøkonomikonsulent Bliv klædt på til det rigtige ejerskifte Ole Maagaard Pedersen Driftsøkonomikonsulent Succes med ejerskiftet Disposition Overblik over ejerskifteproces Step 1. Afklaring Familiehandel senior Step 1. Afklaring

Læs mere

InnovationX. 29. November 2012

InnovationX. 29. November 2012 InnovationX 29. November 2012 Finansieringskilder Vækstfonden Ventureselskaber Innovationsmiljøer Egenfinansiering Pengeinstitutter Business Angel 1 Bank og investorer lægger vægt på, at virksomheden -

Læs mere

Beregningsskema for maksimalt tilladt pris ved overdragelse af anparter/aktier i lægepraksis

Beregningsskema for maksimalt tilladt pris ved overdragelse af anparter/aktier i lægepraksis PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION j.nr. 2013-7627 December 2013 Beregningsskema for maksimalt tilladt pris ved overdragelse af anparter/aktier i lægepraksis Beregningsskemaet udfyldes i 2 tempi. Kopi af

Læs mere

Familiens juridiske håndbog. Jura ved dødsfald og boskifte

Familiens juridiske håndbog. Jura ved dødsfald og boskifte Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte Indhold Indledning 3 Hvad går boskifte ud på? 4 De pårørendes ansvar 5 Møde i Skifteretten 5 Dødsboet, hvad dækker det over? 6 Hvordan skal boet

Læs mere

UDFORDRINGER/BARRIERER FOR GENERATIONSSKIFTET. v/henrik Holm Andersen, storkundechef

UDFORDRINGER/BARRIERER FOR GENERATIONSSKIFTET. v/henrik Holm Andersen, storkundechef UDFORDRINGER/BARRIERER FOR GENERATIONSSKIFTET v/henrik Holm Andersen, storkundechef Dagsorden for Udfordringer og Barrierer Hvad er et vellykket generationsskiftet Generationsskifteprocessen fra teori

Læs mere

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed?

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Private Banking Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Ekstra opmærksomhed giver tryghed Private Banking er for dig, der har en formue med en kompleks sammensætning og en størrelse, der rækker et

Læs mere

Generations-/ejerskifte og økonomiske nøgletal. Kennet Rønfeldt, Virksomhedsrådgiver, Leder LN Mink

Generations-/ejerskifte og økonomiske nøgletal. Kennet Rønfeldt, Virksomhedsrådgiver, Leder LN Mink Generations-/ejerskifte og økonomiske nøgletal Kennet Rønfeldt, Virksomhedsrådgiver, Leder LN Mink Præsentation af LN Mink Ejer-/generationsskifte En rejse, der kræver god rådgivning Processen Før ejerskiftet

Læs mere

v/ Statsaut. revisor Morten Ovesen

v/ Statsaut. revisor Morten Ovesen v/ Statsaut. revisor Morten Ovesen Tlf.: 96 23 54 00 Økonomi styres af den som tager beslutning med virkning for økonomien. - det er ikke ægtefællen! - det er ikke bogholderen! - det er ikke revisoren!

Læs mere

EJERSKIFTE. Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme

EJERSKIFTE. Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme Scenarie 5 - Anvendelse af selskaber ved generationsskifte af pelsdyrfarme Anvendelse af selskaber i minkproduktionen og i landbruget

Læs mere

EJERSKIFTE. Scenarie 3 - Generationsskifte af minkfarm til nær medarbejder med succession

EJERSKIFTE. Scenarie 3 - Generationsskifte af minkfarm til nær medarbejder med succession Scenarie 3 - Generationsskifte af minkfarm til nær medarbejder med succession Scenarie 3 - Generationsskifte af minkfarm til nær medarbejder med succession Salg til en nær medarbejder med succession er

Læs mere

Iværksætterselskaber - IVS. Kan stiftes for en krone. Kan anvendes af iværksættere og andre.

Iværksætterselskaber - IVS. Kan stiftes for en krone. Kan anvendes af iværksættere og andre. Iværksætterselskaber - IVS Kan stiftes for en krone. Kan anvendes af iværksættere og andre. Iværksætterselskaber - IVS Det er nu blevet muligt for iværksættere og andre at stifte et selskab benævnt iværksætterselskab

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

Vil du købe eller sælge virksomhed?

Vil du købe eller sælge virksomhed? Vil du købe eller sælge virksomhed? redmark.dk Redmark yder dig rådgivning gennem hele processen Hvis du overvejer at få foden under eget bord eller ønsker at overlade direktørstolen til en ny ejer, kan

Læs mere

Vil du købe eller sælge virksomhed?

Vil du købe eller sælge virksomhed? Vil du købe eller sælge virksomhed? redmark.dk Redmark yder dig rådgivning gennem hele processen Hvis du overvejer at få foden under eget bord eller ønsker at overlade direktørstolen til en ny ejer, kan

Læs mere

Temahæfte 6 udgivet af Foreningen Registrerede Revisorer FRR 1. udgave 2005. Forbered dit årsregnskab. og spar penge på revisorregningen

Temahæfte 6 udgivet af Foreningen Registrerede Revisorer FRR 1. udgave 2005. Forbered dit årsregnskab. og spar penge på revisorregningen Temahæfte 6 udgivet af Foreningen Registrerede Revisorer FRR 1. udgave 2005 Forbered dit årsregnskab og spar penge på revisorregningen Indhold Vær velforberedt, når årsregnskabet skal revideres og spar

Læs mere

Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død

Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død 1 Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død Barnet 1 kan i denne situation vælge mellem at overtage landbruget med eller

Læs mere

Afståelse af K/S andele og ejendom i K/S

Afståelse af K/S andele og ejendom i K/S Afståelse af K/S andele og ejendom i K/S Morten Aamand Lund Statsautoriseret revisor Marts 2018 Agenda Emne Indhold Salg af K/S andele - contra salg af ejendom i K/S Er der forskel? Typer af skattepligtig

Læs mere

Bona Via Virksomhedshandel www.bonavia.dk

Bona Via Virksomhedshandel www.bonavia.dk Bona Via Virksomhedshandel www.bonavia.dk 1 Indhold 1 INDHOLD...2 2 INDLEDNING...3 3 SALGSMODNING AF VIRKSOMHEDEN...4 4 VÆRDIEN AF VIRKSOMHEDEN...5 4.1 GENERELT...5 4.2 VURDERING...5 5 DEN RETTE KØBER...6

Læs mere

Arbejdet med forretningsplanen kan mindske den store risiko, der er ved at starte egen virksomhed.

Arbejdet med forretningsplanen kan mindske den store risiko, der er ved at starte egen virksomhed. Vejledning til forretningsplan for Nordjysk Iværksætter Netværk. En forretningsplan er en beskrivelse af din virksomhed på papir. En forretningsplan er et godt beslutningsgrundlag, hvor du kan vurdere,

Læs mere

2 Indledning... 3 3 Værdien af virksomheden... 4. 4 Køberen... 4. 5 Generationsskifte... 5. 6 Processen... 6. 7 Centrale spørgsmål...

2 Indledning... 3 3 Værdien af virksomheden... 4. 4 Køberen... 4. 5 Generationsskifte... 5. 6 Processen... 6. 7 Centrale spørgsmål... Køb og salg af rengørings- og servicevirksomhed Dansk Servicekonsulent er landsdækkende og har igennem 33 år opbygget et indgående kendskab til branchen og derigennem et omfattende netværk som efterspørger

Læs mere

beslutning: Den 14. oktober 2014 blev der i sag nr. 10/2014 mod statsautoriseret revisor B afsagt sålydende

beslutning: Den 14. oktober 2014 blev der i sag nr. 10/2014 mod statsautoriseret revisor B afsagt sålydende Den 14. oktober 2014 blev der i sag nr. 10/2014 A mod statsautoriseret revisor B afsagt sålydende beslutning: Ved skrivelser af 18. februar og 10. marts 2014 har A i medfør af revisorlovens 43, stk. 3,

Læs mere

Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer efterår 2016

Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer efterår 2016 08.09.2016 Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer efterår 2016 Iværksætterkurser er kollektive arrangementer, som er målrettet potentielle og nye iværksættere, hvor der formidles nyttig viden

Læs mere

Ejerskiftearrangement for sælgere

Ejerskiftearrangement for sælgere Ejerskiftearrangement for sælgere Høststrategi Hvordan planlægger du ejerskifte som sælger? 16. november 2017 Det taler vi om i dag 19.10 Vækstfonden v/anker Bruhn 19.40 Anvendelsen af selskabsformer v/

Læs mere

Skattepligt og skattebetalinger for Lynettefællesskabet I/S og interessentkommunerne.

Skattepligt og skattebetalinger for Lynettefællesskabet I/S og interessentkommunerne. Bilag til pkt. 3 Deloitte Statsautoriseret Revisionsaktieselskab CVR-nr. 24 21 37 14 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Notat Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk Skattepligt

Læs mere

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Haslev-Hallerne

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Haslev-Hallerne Driftsaftale mellem Faxe Kommune og den selvejende institution Haslev-Hallerne HH juli 2013 Side 1 af 7 Aftalens indhold 1 Parterne 2 Aftalen og bilag 3 Formål 4 Bygninger/lokaler mv. 5 Tildeling og fordeling

Læs mere

Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer forår 2015

Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer forår 2015 28 juli 2015 Iværksætterkurser i Holstebro, Lemvig og Struer forår 2015 Iværksætterkurser er kollektive arrangementer, som er målrettet potentielle og nye iværksættere, hvor der formidles nyttig viden

Læs mere

Temahæfte 4 udgivet af Foreningen Registrerede Revisorer FRR 1. udgave 2004. Skattefri spaltning. når din virksomhed står ved en skillevej

Temahæfte 4 udgivet af Foreningen Registrerede Revisorer FRR 1. udgave 2004. Skattefri spaltning. når din virksomhed står ved en skillevej Temahæfte 4 udgivet af Foreningen Registrerede Revisorer FRR 1. udgave 2004 Skattefri spaltning når din virksomhed står ved en skillevej Indhold Når din virksomhed står ved en skillevej Forord Når din

Læs mere

St. Merløse Varme A/S under stiftelse. Vurderingsberetning. i henhold til selskabslovens 36 med vedhæftet åbningsbalance pr. 1.

St. Merløse Varme A/S under stiftelse. Vurderingsberetning. i henhold til selskabslovens 36 med vedhæftet åbningsbalance pr. 1. KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT Bruun's Galleri Værkmestergade 25 Postboks 330 8100 Århus C Telefon 86 76 46 00 Telefax 72 29 30 30 www.kpmg.dk i henhold til selskabslovens 36 med vedhæftet

Læs mere

Kapital- pension Ratepension Livsvarige livrente Længe leve forskelligheden

Kapital- pension Ratepension Livsvarige livrente Længe leve forskelligheden ER DU SIKRET? Mette, 35 år Tænk fremad og på familien Der er nok at se til. Karriere, hjem, sport, fritid og børn. Det giver livet mening og indhold, men kræver sin kvinde og overskud til overblik. Hvornår

Læs mere

Præmien fastsættes for ét år ad gangen. Den beregnes på baggrund af PFA Pensions tariffer og gruppens sammensætning. køn og erhverv.

Præmien fastsættes for ét år ad gangen. Den beregnes på baggrund af PFA Pensions tariffer og gruppens sammensætning. køn og erhverv. Hvornår ophører forsikringen: Forsikringen ophører med udgangen af den præmietermin, hvor præmiebetalingen ophører du fylder 60 år kundeforholdet i Salling Bank bortfalder aftalen opsiges af en af aftaleparterne

Læs mere

INFORMATION TIL ARVINGERNE NÅR VI BEHANDLER ET DØDSBO

INFORMATION TIL ARVINGERNE NÅR VI BEHANDLER ET DØDSBO INFORMATION TIL ARVINGERNE NÅR VI BEHANDLER ET DØDSBO NJORD LAW FIRM VI TAGER OS AF BOETS BEHANDLING Heldigvis oplever de fleste kun få gange i livet, at en nær pårørende dør, og at de står med ansvaret

Læs mere

Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1

Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1 Kulturministeriets vejledning til retningslinjer for køb af konsulenter September 2015 KØB AF KONSULENTOPGAVER I KULTURMINISTIET 1 INDLEDNING Det statslige indkøb af konsulentydelser har flere gange været

Læs mere

Forretningsplan for. [Specialbutik]

Forretningsplan for. [Specialbutik] Forretningsplan for [Specialbutik] Nærværende skabelon for Forretningsplan for [Specialbutik] har været anvendt i praksis i forbindelse med ansøgning om banklån og kassekredit på i alt kr. 550.000 Enhver

Læs mere

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Faxe Hallerne

Driftsaftale. mellem. Faxe Kommune. den selvejende institution Faxe Hallerne Driftsaftale mellem Faxe Kommune og den selvejende institution Faxe Hallerne FH juli 2013 Side 1 af 7 Aftalens indhold 1 Parterne 2 Aftalen og bilag 3 Formål 4 Bygninger/lokaler mv. 5 Tildeling og fordeling

Læs mere

Salg af virksomhed forløb og praktiske erfaringer. MEAmidt 27. april 2012

Salg af virksomhed forløb og praktiske erfaringer. MEAmidt 27. april 2012 Salg af virksomhed forløb og praktiske erfaringer MEAmidt 27. april 2012 Bo Vilsgaard Advokat, LL.M., Partner bo@vilsgaard.com Mobil: 40 31 31 65 Kontor i Aarhus i Incuba Science Park og Advice House i

Læs mere

Kunstige insolvente dødsboer en ny skattemodel?

Kunstige insolvente dødsboer en ny skattemodel? - 1 Kunstige insolvente dødsboer en ny skattemodel? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En afgørelse fra Landsskatteretten fra april 2015 cementerer et smuthul i dødsbobeskatningen, der kan

Læs mere

Aalborg Universitets vederlagsregler

Aalborg Universitets vederlagsregler Aalborg Universitets vederlagsregler Regler for beregning af vederlag for patenterbare opfindelser ved Aalborg Universitet gældende med virkning for opfindelser indberettet efter den 1. juli 2009. I henhold

Læs mere

NORDIC BUSINESS CENTER ApS

NORDIC BUSINESS CENTER ApS NORDIC BUSINESS CENTER ApS Jyllandsgade 20 9000 Aalborg Årsrapport 1. januar 2018-31. december 2018 Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den 19/07/2019 Torben Krogh

Læs mere

PRIVATE BANKING AARHUS

PRIVATE BANKING AARHUS PRIVATE BANKING AARHUS Private Banking i Ringkjøbing Landbobank, Aarhus I Ringkjøbing Landbobank tilbyder vi et godt og afprøvet setup til erhvervs- og privatkunder, holdingselskaber, fonde og foreninger

Læs mere

Dødsboer med aktiver i udlandet

Dødsboer med aktiver i udlandet - 1 Dødsboer med aktiver i udlandet Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Flere danskere end tidligere har formue ikke blot i Danmark, men også i udlandet. Det kan give problemer ved dødsfald,

Læs mere

GENERATIONSSKIFTE I LANDBRUGET MED UANEDE MULIGHEDER

GENERATIONSSKIFTE I LANDBRUGET MED UANEDE MULIGHEDER GENERATIONSSKIFTE I LANDBRUGET MED UANEDE MULIGHEDER Planlægning er alfa og omega Dansk landbrug har gode traditioner og muligheder for generationsskifte inden for familien. Men det er helt afgørende at

Læs mere

EJERSKIFTE MED 360 PERSPEKTIV MÅLRETTET SÆLGER DER OVERVEJER OM, ELLER PLANLÆGGER AT VIRKSOMHEDEN SKAL SKIFTE EJER

EJERSKIFTE MED 360 PERSPEKTIV MÅLRETTET SÆLGER DER OVERVEJER OM, ELLER PLANLÆGGER AT VIRKSOMHEDEN SKAL SKIFTE EJER EJERSKIFTE MED 360 PERSPEKTIV MÅLRETTET SÆLGER DER OVERVEJER OM, ELLER PLANLÆGGER AT VIRKSOMHEDEN SKAL SKIFTE EJER STATUS PÅ EJERSKIFTEPROCESSEN IDENTIFIKATION AF INDSATSOMRÅDER Virksomhed: Kontaktperson:

Læs mere

Velkommen til Lægedage

Velkommen til Lægedage Velkommen til Praksis Plus en workshop Statsautoriseret revisor Morten K. Nielsen, PwC Program modul 2 Køb- og salgssituationen netop nu Et køb set fra købers revisor Hvad kan revisor hjælpe med? Spørgsmål?

Læs mere

VIRKSOMHEDSOMDANNELSE SOM LED I GENERATIONSSKIFTE

VIRKSOMHEDSOMDANNELSE SOM LED I GENERATIONSSKIFTE VIRKSOMHEDSOMDANNELSE SOM LED I GENERATIONSSKIFTE VIRKSOMHEDS- OMDANNELSE SOM LED I GENERATIONS- SKIFTE FORORD Dette er specialbrochure nr. 2 i serien Generationsskifte. Vi har valgt at give Dem denne

Læs mere

Skattemæssige forhold ved salg af ejendom. Henrik Hovmøller Christensen Agri Nord Økonomi

Skattemæssige forhold ved salg af ejendom. Henrik Hovmøller Christensen Agri Nord Økonomi Skattemæssige forhold ved salg af ejendom Henrik Hovmøller Christensen Agri Nord Økonomi Emner Strategi Ejendomsavance Provenu Pensioner Hvad vil jeg? Ønsker/drømme Strategi Hvad har jeg? Likviditet? Muligheder?

Læs mere

Andelsbolig - fra A til Z

Andelsbolig - fra A til Z Andelsbolig - fra A til Z Mulighederne er mange, når du skal beslutte dig for, hvilken type bolig du ønsker. Vi har samlet en masse nyttige oplysninger om andelsboliger, som du kan få god brug for, når

Læs mere

Pensionsguide. - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu

Pensionsguide. - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu Pensionsguide - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu En pensions-opsparing med forsikring er et gode, som du giver dig selv og din familie Formålet er at sikre,

Læs mere

INFORMATION TIL ARVINGERNE NÅR VI BEHANDLER ET DØDSBO

INFORMATION TIL ARVINGERNE NÅR VI BEHANDLER ET DØDSBO INFORMATION TIL ARVINGERNE NÅR VI BEHANDLER ET DØDSBO NJORD LAW FIRM VI TAGER OS AF BOETS BEHANDLING Heldigvis oplever de fleste kun få gange i livet, at en nær pårørende dør, og at de står med ansvaret

Læs mere

Revision eller udvidet gennemgang?

Revision eller udvidet gennemgang? www.pwc.dk/udvidetgennemgang Revision eller udvidet gennemgang? Stil skarpt på din virksomheds behov Få et indblik i de overvejelser, du skal gøre dig, når du skal vælge mellem fortsat revision eller udvidet

Læs mere

Driftsaftale mellem Københavns Kommune, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Agenda 21 center Indre Nørrebro. Driftsaftale

Driftsaftale mellem Københavns Kommune, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Agenda 21 center Indre Nørrebro. Driftsaftale BILAG 1 Miljøkontrollen UDKAST Driftsaftale mellem Københavns Kommune, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Agenda 21 center Indre Nørrebro Mellem og er indgået følgende Københavns Kommune Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Læs mere

Et godt ejerskifte starter i god tid.

Et godt ejerskifte starter i god tid. Et godt ejerskifte starter i god tid. Få inspiration til, hvor du allerede nu kan sætte ind, så du og din virksomhed får mest muligt ud af ejerskiftet. Brug dine rådgivere. Inspiration Værktøj Denne inspirationsfolder

Læs mere

Forberedelser til oprettelse af testamente

Forberedelser til oprettelse af testamente - 1 Forberedelser til oprettelse af testamente Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Jeg bliver ofte bedt om råd vedrørende udformningen af et testamente. Men advokatens råd afhænger helt af klientens

Læs mere

Rådgivning. Forberede eller gennemføre generationsskifte

Rådgivning. Forberede eller gennemføre generationsskifte Skatterådgivning Rådgivning For erhverv HjulmandKaptain kan rådgive erhvervsdrivende i alle skatteretlige forhold. Vores rådgivning er særlig relevant, hvis du for eksempel skal: Etablere selskaber Købe

Læs mere

Velkommen i Industriens Pension

Velkommen i Industriens Pension Velkommen i Industriens Pension 2014 Se, hvad du kan få udbetalt Du kan nemt få overblik over, hvor mange penge du kan få udbetalt fra os: > Se det på dit årlige pensionsoverblik. > Se det under log ind

Læs mere

Generelt for eksternt regnskab

Generelt for eksternt regnskab Generelt for eksternt regnskab Der er samme regnskabsprincip om regnskabet aflægges efter A eller B Forskellen er i opstillingen! Begge indebærer oprettelse af anlægskartotek og beregning af udskudt skat

Læs mere

Dødsfald - familie og formue

Dødsfald - familie og formue Dødsfald - familie og formue Det handler altid først og fremmest om familien. Om at hjælpe og sikre ro og tryghed for alle. Om det formelle og om det praktiske. Men det handler også om formuen. Om at gøre

Læs mere

PENSIONSORDNINGEN OPDATERES - DEN 1. MARTS FÅR PHARMADANMARK PFA PLUS

PENSIONSORDNINGEN OPDATERES - DEN 1. MARTS FÅR PHARMADANMARK PFA PLUS PENSIONSORDNINGEN OPDATERES - DEN 1. MARTS FÅR PHARMADANMARK PFA PLUS Søren Palfelt, marts 2013 DAGSORDEN PFA Plus Fremtidens pensionsløsning Hvad er det nye? Investering og afkast Forsikringsdækninger

Læs mere

PENSION MED GODE MULIGHEDER

PENSION MED GODE MULIGHEDER PENSION MED GODE MULIGHEDER EN ATTRAKTIV OG FLEKSIBEL LEDERPENSION TILPAS ORDNINGEN TIL DIT LIV Pension handler ikke kun om fremtiden, når du en dag går på pension. Det handler også om dit liv i dag. Om

Læs mere

Skattemæssige forhold i generationsskifter

Skattemæssige forhold i generationsskifter Skattemæssige forhold i generationsskifter Søren Laursen Revisor Cand.merc.Aud., HD(R) Billund den 6. marts 2018 Agenda Hovedpunkter i indlægget: - Skattebetaling løbende af indkomsten - Overtage skat

Læs mere

Generationsskifte og Strukturering

Generationsskifte og Strukturering Kim Pedersen Generationsskifte og Strukturering en håndbog for ejerledere Kim Pedersen Generationsskifte & Strukturering. en håndbog for ejerledere 1. udgave/1. oplag C Karnov Group Denmark A/S, København

Læs mere

Iværksætterkursus. Download forretningsplan og budgetplaner Som forberedelse til kurset kan du downloade skabeloner til forretningsplan og budgetter.

Iværksætterkursus. Download forretningsplan og budgetplaner Som forberedelse til kurset kan du downloade skabeloner til forretningsplan og budgetter. Iværksætterkursus Formål Formålet med kursusrækken er at give dig og din nystartede virksomhed det bedst mulige fundament fra starten. Du lærer at navigere uden om faldgruber samtidig med, at du får et

Læs mere

Bliver arven på familiens hænder

Bliver arven på familiens hænder 1 Bliver arven på familiens hænder Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Arveloven Arv fordeles mellem afdødes arvinger efter reglerne i arveloven og særlige bestemmelser fastsat i et eventuelt

Læs mere

STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor

STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor Din revisor er en mulighed for at få råd og vejledning om, hvordan du optimerer din virksomhed. Det betaler sig. Din revisor er meget mere end revision

Læs mere

1.3 Hvem skal betale skat...18 Næsten alle, der bor i Danmark kongehuset og diplomatiet undtaget er skattepligtige her i landet.

1.3 Hvem skal betale skat...18 Næsten alle, der bor i Danmark kongehuset og diplomatiet undtaget er skattepligtige her i landet. Indhold Indledning............................. 11 Om forfatteren........................... 13 1. Hvad er en virksomhed................. 14 Hvis du udøver erhvervsaktiviteter og modtager vederlag for

Læs mere

Har I en plan? Hvad vil I?

Har I en plan? Hvad vil I? 1 Har I en plan? Hvad vil I? Overblik over fremtidig indkomst og formue Skat Efterløn Risikovillighed Folkepension Investering Pensionsformue Gaver og Arv Løn Efterløn? Modregning Folkepension 60 65 Alder

Læs mere

VIRKSOMHEDSFORMER KAPITALSELSKABER OG PERSONSELSKABER

VIRKSOMHEDSFORMER KAPITALSELSKABER OG PERSONSELSKABER VIRKSOMHEDSFORMER KAPITALSELSKABER OG PERSONSELSKABER Indledning Valget af virksomhedsform bør være en velovervejet beslutning, hvor alle aspekter løbende bliver overvejet og vurderet. For mange virksomheder

Læs mere

Nedenstående retningslinier omfatter selskaber, hvor Københavns Kommune enten:

Nedenstående retningslinier omfatter selskaber, hvor Københavns Kommune enten: 7.5.1. Indledning Københavns Kommune er repræsenteret i en lang række selskaber af vidt forskellig art både størrelsesmæssigt, opgavemæssigt og selskabsretligt. Nedenstående retningslinier omfatter selskaber,

Læs mere

Parat til ejerskifte? - et vækstorienteret forløb for din virksomheds fortsættelse

Parat til ejerskifte? - et vækstorienteret forløb for din virksomheds fortsættelse Parat til ejerskifte? - et vækstorienteret forløb for din virksomheds fortsættelse Gratis og uvildig erhvervsservice med afprøvede metoder og værktøjer EjerskifteKolding.dk er et hold specialister, der

Læs mere

Tjekliste. når du skal skilles

Tjekliste. når du skal skilles Tjekliste når du skal skilles Kære læser Det er afgjort en udfordring og en meget stor beslutning at skule skilles. Ikke mindst fordi beslutningen meget ofte får stor betydning for mange andre end os selv.

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Når man mister en af sine kære

RÅD OG VEJLEDNING. Når man mister en af sine kære RÅD OG VEJLEDNING Når man mister en af sine kære Side 2 Denne folder er udarbejdet for at give et overblik over sædvanlig behandling af et dødsbo. Valg af skifteform kan bl.a. have stor betydning for ægtefælle

Læs mere

Generationsskifte. Februar 2016

Generationsskifte. Februar 2016 Generationsskifte 1 Februar 2016 Indholdsfortegnelse Forberedelse side 3 Beslutningsgrundlag side 4 Overdragelsen og processen påvirker følelserne side 5 Skat side 6 Hvordan fastsættes købsprisen side

Læs mere

Når man mister en af sine kære

Når man mister en af sine kære Når man mister en af sine kære Når man mister en af sine kære kan det være svært at overskue alt det praktiske og juridiske, der automatisk følger med et dødsfald. Derfor har vi lavet denne oversigt til

Læs mere

Eksempel på I/S-kontrakt for interessentskab

Eksempel på I/S-kontrakt for interessentskab Eksempel på I/S-kontrakt for interessentskab (Det anbefales at bruge professionel assistance i det konkrete tilfælde.) 1. Interessenterne Aftalen indgås mellem underskrevne Deltagers navn Adresse Tlf.

Læs mere

Ny arvelov vedtaget DEN NYE ARVELOV. Mulighederne for gennemførsel af generationsskifte styrket

Ny arvelov vedtaget DEN NYE ARVELOV. Mulighederne for gennemførsel af generationsskifte styrket DEN NYE ARVELOV EN ORIENTERING FRA PLESNER OM DEN NYE ARVELOV OKTOBER 2007 Af advokat Christian Bojsen-Møller, advokat Pernille Bigaard og advokat Jonas Per Nielsen Ny arvelov vedtaget Den 1. januar 2008

Læs mere

VIGTIGE BESLUTNINGER I EN SVÆR TID

VIGTIGE BESLUTNINGER I EN SVÆR TID VIGTIGE BESLUTNINGER I EN SVÆR TID Når et familiemedlem afgår ved døden, kan sorgen føles overvældende. Alligevel er der mange spørgsmål, man som pårørende er nødt til at forholde sig til midt i det hele.

Læs mere

Ejer 1. Ejer 1 Ejer 1. Holding ApS. et selskab ApS. Drift ApS

Ejer 1. Ejer 1 Ejer 1. Holding ApS. et selskab ApS. Drift ApS Model 10 Ejerskifte af selskab hvor succession ikke er mulig V ejer virksomh eden i personligt regi omdanne r virksomh eden til et selskab gennemf ører en anpartso mbytning Ejer 2 49% 51% Ejer 2 gennemf

Læs mere

Exit. En analyse af danske virksomhedslederes exit strategier. Morten Bennedsen. Kasper M Nielsen. Udarbejdet for Erhvervs og Byggestyrelsen

Exit. En analyse af danske virksomhedslederes exit strategier. Morten Bennedsen. Kasper M Nielsen. Udarbejdet for Erhvervs og Byggestyrelsen Exit En analyse af danske virksomhedslederes exit strategier Af Morten Bennedsen Kasper M Nielsen Udarbejdet for Erhvervs og Byggestyrelsen Fontainebleau/Hong Kong 7. November 2009. 1 Indholdfortegnelse:

Læs mere