Matematisk jul - Naturligvis!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Matematisk jul - Naturligvis!"

Transkript

1 Matematisk jul - Naturligvis! for mellemtrin Opgaverne henter inspiration i materialet Matematik Naturligvis, som kobler matematik til aktiv læring.

2 Sådan bruger du julekalenderen Materialet indeholder 20 opgaver til aktiv julematematik altså nok til hele december. Eleverne kan klikke sig til dagens opgave på men du kan også vælge enkeltopgaver ud de er lige til at printe fra pdf en. I begge tilfælde består din forberedelse i at samle udstyr til opgaven se hvad i listen nedenfor. Husk! At printe opgaverne til eleverne hver dag, hvis du ikke bruger kalenderen på Det skal du bruge: OPGAVER UDSTYR 1 Hvor længe kan lysene brænde? Lys, tændstikker, lineal, nål og stopur 2 Tallene 1089 og 198 Papir og blyant 3 Pebernødder Alt til bagning af pebernødder, opskrift 4 Tangram, julebilleder Kopiark i farvet pap, hvor tangrambrikkerne er kopieret på, saks, farvet karton, farveblyanter/farvekridt 5 Matto Papir, blyant, mattospilleplader 6 Først til 100 på en tallinje Terninger, lineal, papir og blyant 7 Julekort Kort, korkpropper, søm eller knappenåle, maling 8 En dag på terningebørsen Terninger, brikker, papir og blyant 9 Tesselering Opgaveark, saks, knappenåle 10 Brødtyven, der stjal luciakagerne Papir, blyant, brøkbrikker 11 Nullerne lav regler 6 stk. 12-sidede terninger, 6 stk. 20-sidede terninger 12 Sandsynlighed med terninger Ternet papir, sugerør, farverblyanter(11 farver), vandmaling, terninger 13 Konkurrence: Svaret er 24 Papir og blyant 14 Overslagsregning - Papir, blyant og lommeregner julegavebytning 15 Heksen og gaverne Brikker, papir og blyant 16 Matematik med sne 20 snebolde, Tennisbolde/ærteposer) til hver 17 Nissefamilien geometriske figurer Pap, snor, papirs clips, sort tusch, lineal, blyant, papir, maling 18 En mystisk figur Ark med mystisk figur, papir, passer, lineal og blyant 19 Stjerne af kvadrater Saks, farvet karton, limstift 20 Helt til tops Almindelige terninger, 12-sidede terninger, 20-sidede terninger, almindeligt papir. Til hvert hold(2 stk. 6-sidede terninger, 2 stk. 12- sidede terninger, 1 stk. 20-sidet terning.)

3 Opgave 1: Hvor længe kan lysene brænde? I posen: opgaven Udstyr: lys, tændstikker, lineal, nål og stopur Det er vigtigt, at eleverne selv kommer med forslag til, hvordan opgaven skal løses. De skal fremlægge deres forslag for klassen og diskutere forslagene. Til sidst skal de blive enige om, hvilket forslag der er bedst og bruge det. Der er ingen facit på, hvordan man undersøger lysenes brændetid. Lys varierer i tykkelse og form. Se, om eleverne opdager dette og tager hensyn til det i afprøvningen. Klassen bliver måske enige om, at lysene skal brænde en vis tid, så de derefter kan måle, hvor meget af lyset der er brændt. Så kan de forsøge at beregne, hvor længe lyset skal brænde hver dag for at være tændt hver dag (det antal skoledage der er inden ferien). Eleverne bør arbejde sammen to og to. Klassen samles, og eleverne præsenterer, hvad de fandt ud af, og hvordan de løste problemet. Kommer der flere gode forslag, skal klassen diskutere disse og finde den løsning, de tror på. Hele december indtil ferien bør eleverne på skift prøve at tage tid. Hvis lysene i gennemsnit brænder 10 minutter hver dag, betyder det jo ikke, at lyset skal slukkes efter 10 minutter hver dag - det er kun et gennemsnit. Nogle dage brænder det kun 9 minutter, andre dage 11 minutter.

4 Opgave 2: Tallene 1089 og 198 I posen: opgaven Udstyr: papir og blyant Tal, der kan læses på forskellige måder, afhængig af hvordan man vender og drejer papiret, fascinerer børn. De vil hurtigt opdage, at det kun er tallene 1 og 8, der opfører sig sådan, og at 6 og 9 ændrer værdi. 6 bliver til 9 og omvendt ved en drejning af papiret på 180 grader. Udfordringen er, at eleverne kombinerer tallene, så tallet bliver ens, afhængigt af om man vender eller drejer det. Svaret på udfordringen bliver altid enten 1089 eller 198. Lad hver elev regne med sit eget tal først. Hvis begge tal opstår, vil eleverne gerne vide, hvornår det bliver 1098, og hvornår det bliver 198. Lad eleverne komme med hypoteser og kontrollere det ved at regne. Løsningen er, at når der er en hundrede mere, end der er enere, bliver svaret altid 198, ellers bliver det 1098.

5 Opgave 3: Pebernødder I posen: opgaven Udstyr: ingredienser til brunkagerne (se opskriften nedenfor og få eleverne til at gange op). Husk: at reservere køkkenet til denne opgave. Hvor meget klassen skal bage, afgøres af læreren. Eleverne skal selv finde ud af, hvor meget af hver ingrediens, de skal bruge. Er udfordringen for stor for eleverne, må læreren lige forenkle opgaven eller snakke med klassen om, hvordan udfordringen kan løses. Her er ingredienserne til 15 pebernødder. Læreren kan fremgangsmåden. 15 Pebernødder: 1/10 dl sukker 1/10 dl sirup 0,1 dl vand 25 g smør 1/3 tsk kanel 1/3 tsk ingefær 1/3 tsk natron 1,2 dl hvedemel. I skal gå sammen i grupper. Hver gruppe skal lave 90 pebernødder. Lav en huskeliste der fortæller hvor meget I behøver til jeres dej. Dejen trilles til en tyk pølse (stil evt. dejen i køleskabet en dags tid, så den kan skæres ud og først bages næste dag). Skær rullerne i meget tynde kager og læg dem på plader med bagepapir. Bag brunkagerne øverst i ovnen. Lad dem køle af på en bagerist. Bagetid: Ca. 7 min. ved 175. Hold øje med kagerne i ovnen. Kager skal også bages matematisk. De skal ligge pænt på bagepladerne i rette linjer og rækker, ligesom korset i det danske flag.. I behøver 4 bageplader for at få alle 90 pebernødder bagt og alle plader skal ha lige mange pebernødder. Tegn en tegning der viser, hvordan kagerne på de 4 plader er placeret.

6 Opgave 4: Tangram julebilleder I posen: opgaven og et færdigklippet Tangram (kopiér på farvet pap, og klik det ud) Udstyr: Kopiark i farvet pap, hvor tangrambrikkerne er kopieret på, saks, farvet karton og farveblyanter/farvekridt Puslespillet som eleverne laver kunstværker af, kaldes Tangram. Eleverne bør kende de geometriske navne på brikkerne i tangrammet: retvinklet trekant, kvadrat, og parallelogram. Benyt anledningen til at snakke om kendetegn ved de forskellige geometriske figurerer. Når de forklarer hinanden, hvordan figurerne skal bygges, skal de bruge de faglige begreber. Brikkerne i Tangram kan bruges på mange måder: Lav tangrambrikkerne i træ i Sløjd Byg figurer, tegn dem op og prøv at bygge dem igen Der kan bygges mange forskellige mønstre. Find nogle, og byg dem. Søg efter inspiration til Tangram på internettet. Det er ikke nemt at lave et kvadrat af alle brikkerne. Løsningen finder du i billedet herunder

7 Opgave 5: Matto I posen: Opgaveark og matematikbingospilleplade, evt. matematikbingo-præmier (men det er op til læreren). Udstyr: Matematikbingospilleplade (3 spilleplader - se printark), papir og blyant Vejledning til Matematikbingo: Den første, som har en række eller diagonal rigtig, har vundet. Spilles der med præmier, skal vinderen sige: Bingo - matematik er sjovt! Matematikbingo spilles på en kvadratisk spilleplade med 9, 16 eller 25 kvadratiske felter. Jo flere kvadrater, jo længere varer spillet. De mindste elever bør starte med den mindste spilleplade (9 kvadrater). Alle elever laver opgaver til spillet. Opgaverne kontrolleres i fællesskab på klassen. Læreren kan vælge at kontrollere nogle af opgaverne for at spare tid. Hvis flere opgaver giver samme resultat, må resultatet skrives en gang for hver opgave. Eksempel: to opgaver 4+3 og 5+2 giver begge resultatet 7, da må rækken af resultater indeholde to 7-taller. Når alle resultater er skrevet på tavlen, udfylder hver elev sin spilleplade med tal, de selv ønsker. Hvert tal skal skrives en gang, men står der to ens tal fx to 7-taller på tavlen, skal eleven skrive et 7-tal på to forskellige kvadrater. Herefter læser læreren opgaverne op, eleverne løser dem og krydser tallet af på spillepladen, hvis de har det på deres spilleplade. Læses opgaven 4+3, er det kun det ene 7-tal der krydses af. Det er vigtigt, at alle deltager med lige stor vinderchance. Det kan betale sig at skrive resultaterne ned på et stykke papir. På den måde kan læreren nemt kontrollere, om de elever, som får bingo, har krydset rigtigt af.

8 Opgave 6: Først til 100 på en tallinje I posen: opgaven og 20 almindelige terninger. Udstyr: Terninger, lineal, blyant og papir (sæt flere stykker papir sammen, så der er plads til tallinjen op til 100). At finde forskellen mellem to tal er en tilnærmelse til subtraktion, som supplerer det mere anvendte vi fjerner. Husk, at forskellen altid er positiv, forskellen mellem 4 og 6 er altså 2 (ikke 4-6=2) Alternativt spil: Kast to terninger, den røde er tiere, den gule er enere. Efter to kast har du et tocifret tal. Find forskellen, og hop forskellen på en tallinje. Den, der først når til 100, har vundet.

9 Opgave 7: Julekort I posen: opgaven Udstyr: Korkpropper, søm, maling og blå papkort Ekstra: Forslag til border vedlægges(se printark) Andre ting til at trykke med fx kartofler Hvis klassen ikke har arbejdet med mønstre før, er det vigtigt, at læreren viser nogle enkle eksempler på tavlen. Lav nemme mønstre, og snak med eleverne om, at motiverne gentager sig. Snak om de matematiske begreber, som kan beskrive de mønstre, der bliver lavet. Opgaven, hvor eleverne skal kopiere et mønster en anden har lavet, giver en fin forståelse for at se mønstre. Eleverne vil blive inspirerede af hinanden til det mønster, der skal være på deres julekort. I denne aktivitet kan det være smart at fokusere på kravet om, at spejling og drejning er korrekt.

10 Opgave 8: En dag på terningebørsen I posen: opgaven Udstyr: Terninger, brikker, papir og blyant I terningspillet Børsen skal spillerne tænke strategi hele vejen. De bedste vil tænke flere træk frem og vurdere, hvor meget de vil satse. Når terningen er i spil, giver det nye udfordringer og nye strategier. For det første skal spillerne finde ud af, hvilket tal giver bedst mening, når man ganger. Derefter skal de også vurdere modstandernes næste træk, og se om resultatet bliver uafgjort eller ej. Når eleverne har spillet i noget tid, skal de fortælle, hvilke tanker de har undervejs. Det kan være en god idé at spille et tænkt spil, fx at læreren satser skjult, og eleverne diskuterer og bliver enige om, hvad de skal satse.

11 Opgave 9: Tesselering I posen: opgaven og en af hver af de regulære polygoner (kopieret over på farvet pap og klippet ud). Udstyr: Kopieringsorginaler(printark), hvor de tre regulære polygonerne er optegnet. Farvet pap, saks og knappenåle En tesselering er et mønster, der dækker et fladt område. Denne tesseleringsopgave bruger tre geometriske figurer: en ligesidet trekant, et kvadrat og en heksagon. Den enkleste form for tesselering er at bruge en geometrisk figur. Det er nemt at dække en flade med kvadrater, lidt sværere med trekanter og heksagoner. For de mindste elever kan det være svært nok, når der bruges forskellige farver. Fortæl gerne eleverne, at de tre figurer er de eneste regulære polygoner, som kan dække en hel flade. Vi anbefaler, at polygonerne kopieres over på farvet papir. På denne måde vil det gå lidt hurtigere at lave figurerne. For de yngste er der måske behov for, at du har klippet figurerne ud på forhånd, ældre elever kan sagtens selv. Eleverne skal prøve at dække hele flader med to forskellige figurer og derefter med alle tre. De vil opdage, at det er svært at få puslespillet til at dække hele fladen. Der findes faktisk ikke så mange måder at tesselere med flere regulere polygoner på. Vi har vedlagt nogle eksempler, som eleverne kan se, efter at de har prøvet sig frem først. Når eleverne er færdige med deres tesseleringer, samles klassen for at snakke om deres matematiske kunstværker. Eleverne skal fortælle lidt om deres kunstværk og får samtidig repeteret de geometriske figurer.

12 Opgave 10: Brødtyven, der stjal luciakagerne I posen: Opgaveark - lav gerne denne opgave i forbindelse med den 13. december. Udstyr: Papir, blyant, brøkbrikker Når eleverne skal forsøge at finde ud af, hvor mange der er i familie med Pi, må de fleste arbejde konkret. Brug det, de har tilgængeligt, og lad eleverne fjerne de boller, som tyven hver gang stjæler. Uanset hvilke konkrete materialer, eleverne arbejder med, er det vigtigt, at eleverne selv finder en metode til at løse problemet på. Fortæl ikke eleverne, hvordan de skal arbejde, spørg heller ikke ind til, hvordan de har tænkt sig at arbejde. Det er vigtigt, at eleverne selv får lov til at fortælle, hvad de fandt ud af, og hvordan de løste problemet. Læreren må lytte og hjælpe eleverne til at forklare den metode, eleven brugte. Giv eleven tid til at forklare sig - læreren må ikke overtage styringen og forklare den metode, han eller hun bedst kan lide. En måde at finde svaret på opgaven er: 24-8 (en tredjedel af 24) = (en fjerdedel af 16) = (en til mor og en til far) = 10 10/2,5 = 4 Det er vigtigt at huske, at dette er den måde, vi voksne tænker matematik på - ikke nødvendigvis den måde eleverne tænker. Når eleverne arbejder med deres egne fortsættelser af mysteriet, kan de arbejde mundtligt eller skriftligt. Arbejdet bliver bedst, hvis de arbejder to og to, men individuelt arbejde er også en mulighed. Denne opgave har intet facit. Det er ikke sikkert, at alle bruger meget matematik i deres historier, men en idé kunne være at vise eleverne, hvordan man kan bruge matematikken i historien ved at fokusere på spørgsmålet om, hvorfor tyven tog halvdelen hver gang.

13 Opgave 11: Nuller n lav regler I posen: opgaven, seks stk. 12-sidede terninger, seks stk. 20-sidede terninger Udstyr: terninger (almindelige terninger, 12-sidede terninger, 20-sidede terninger) Det er et vigtigt element i dette spil, at eleverne udfordres til at lave nye regler. Det er en matematisk udfordring at lave regler og diskutere, hvordan reglerne fungerer. Et eksempel: hvordan skal nul -tal vælges, hvis man bruger både almindelige terninger, 12- sidede og 20-sidet terninger. Husk, at der ikke er noget facit på dette spørgsmål. De forskellige valg giver forskellige konsekvenser for spillet. Når eleverne leder efter konsekvenser, tænker de matematik.

14 Opgave 12: Sandsynlighed med terninger I posen: opgaven, terninger, farveblyant og sugerør Udstyr: Terninger, ternet papir, farveblyanter (11 forskellige farver), vandmaling og sugerør. Meningen med denne aktivitet er at vise eleverne, at der ikke er lige stor sandsynlighed for at få 2 eller 12, som der er for at få 7, når man kaster to terninger. For mange vil dette være overraskende - som udgangspunkt vil mange nok tro at sandsynligheden er ens. Eleverne vil måske finde ud af, at 7 er almindelig, fordi flere kombinationer af terningens øjne giver summen 7.

15 Opgave 13: Konkurrence: Svaret er 24 I posen: opgaven Udstyr: Papir og blyant Når eleverne arbejder med åbne opgaver, vil de opdage, at matematikken ikke altid kun har én måde at løse opgaven. Det er vigtigt at stimulere eleverne til at vælge kreative løsninger. Stil gerne krav til eleven, som fx at opgaven skal handle om hverdagen på en skole, være fra trafikken eller andre relevante ting. Lad eleverne give respons på hinandens opgaver.

16 Opgave 14: Overslagsregning julegavebytning I posen: opgaven Udstyr Papir, blyant og lommeregner Før eleverne får denne opgave, skal læreren finde ud af, hvor mange elever der går på skolen og hvordan de er fordelt på klasser. Hvordan eleverne arbejder videre afhænger af, hvor meget klassen har arbejdet med overslagsregning. Målet skal være, at eleverne godkender svarene, bare de er i nærheden af det rigtige svar. Regnefærdighederne hos eleverne afgør, om der skal bruges lommeregner eller ej. Formålet med overslagsregning er, at man forenkler det, så man kan regne stykket i hovedet. Her kan der optræde store tal; hvis det blokerer for nogle af eleverne, vil det være oplagt, at de elever bruger lommeregner til noget af udregningen. Når eleverne sammenligner svarene, er det en god idé at vurdere udregningsmåderne. Svarene kan variere noget, og eleverne vil kunne se, at små variationer i afrunding kan give store forskelle i det endelige svar.

17 Opgave 15: Heksen og gaverne I posen: Opgaveark Udstyr: Brikker, papir og blyant For at løse denne opgave, skal eleverne arbejde med konkrete materialer. Brug klodser, papfigurer eller andre ting, der at illustrerer personerne og pakkerne. De elever, som kan det, bør skrive, hvordan familien kommer op med pakkerne. Lad eleverne selv bestemme, hvordan de vil skrive det. Til slut samles hele klassen, og alle præsenterer deres forslag og måder at skrive løsningen på. Der findes mange løsninger på problemet. Her er et eksempel: 1. Pi og Pyth tager elevatoren op med mors pakke. 2. Pi tager elevatoren ned. 3. Mor tager elevatoren op med Pi og Pyths pakker. 4. Pyth tager elevatoren ned med mors pakke. 5. Pi og Pyth tager elevatoren op med mors pakke.

18 Opgave 16: Matematik med sne I posen: opgaven Udstyr: sne eller eventuelt tennisbolde/ærteposer Det er vigtigt, at eleverne arbejder frit med disse opgaver. Lad eleverne selv vælge, hvor mange snebolde siderne i de forskellige polygoner skal have. Når eleverne starter med at bygge tredimentionale former, gælder samme princip. Tag udgangspunkt i det eleverne gør, snak med dem om det, og giv dem nye udfordringer ud fra det, de gør i første omgang. Denne opgave er fra materialet Matematik Naturligvis

19 Opgave 17: Nissefamilien geometriske figurer I posen: opgaven Udstyr: Pap, snor, papirs clips, sort tusch, lineal, blyant, papir, maling Eleverne skal først diskutere sig frem til de geometriske figurer, de skal bruge. Brug anledningen til at navngive figurerne med de rigtige navne: trekant, cirkel og rektangel. De skal måle sig selv og forsøge at finde forholdet mellem længder, og find forholdet mellem de forskellige længder på de forskellige kropsdele. Giv eleverne den hjælp, de behøver under omregningen, men uden at fortælle dem, hvad de skal gøre. Fortæl ikke eleverne om regnemåde og formler til at regne forholdsregning på. Et formål med en sådan opgave er at vise, at matematik er æstetisk, og denne side af matematikken skal synliggøres.

20 Opgave 18: En mystisk figur I posen: opgaven Udstyr: Mystisk figur(printark), papir, passer, lineal og blyant I denne opgave trænes eleverne i brugen af matematiske begreber. De skal forklare en figur til deres samarbejdspartner og må bruge forskellige geometriske begreber. Du kan enten tillade eleverne at bruge tovejskommunikation - altså at den der tegner figuren har lov til at spørge - eller kun vælge envejskommunikation. Det sidste er svært for den, der forklarer.

21 Opgave 19: Stjerne af kvadrater I posen: Opgaveark Udstyr: Saks, farvet karton, limstift Denne opgave giver eleverne god træning i at lytte og arbejde efter instruktion. Det er vigtigt, at alle elever får en instruktion og forstår den inden læreren går videre til næste punkt. For de yngste elever må det vurderes, om papiret skal være skåret til på forhånd. Det at folde, klippe eller rive er motorisk svært og tager lang tid. Måske kan eleverne lave en del af opgaven, og læreren må selv lave resten. Eleverne kan blive overrasket, når de ser resultatet af de små firkanter, der bliver til en stjerne til slut. Overraskelsen bliver endnu større, når stjernerne holdes op mod lyset, og der viser sig endnu flere små stjerner indeni den store stjerne.

22 Opgave 20: Helt til tops I posen: opgaven Udstyr: Almindelige terninger, 12-sidede terninger, 20-sidede terninger, almindeligt papir. Hvert hold(2 stk. 6-sidede terninger, 2 stk. 12-sidede terninger, 1 stk. 20-sidet terning). Dette spil giver god træning i hovedregning med små tal. Eleverne skal regne hurtigt, hvis holdene får en tidsbegrænsning. Det er selvfølgelig i orden at bruge flere terninger, når man laver kombinationer. En toer, en treer og en firer giver 24 fordi 2*3*4=24 Når klassen dyster om klassemesterskabet, bør alle arbejde med de samme terninger. Kast et fælles terningkast, og lad eleverne (gerne to og to) lede efter tallene. I denne opgave bør eleverne have god tid. I stedet for at klatre, kan eleverne også få til opgave at komme rundt til flest kugler, uafhængigt af rækkefølgen.

23 Opgaverne 21-24: Repetition Vi regner ikke med, at dine elever er så entusiastiske, at de tjekker julekalenderen i deres juleferie. Men for en sikkerheds skyld har vi lagt gentagelser af udvalgte opgaver, som eleverne kan lave med deres familie under lågerne God fornøjelse med den matematiske julekalender!

Matematisk jul - Naturligvis!

Matematisk jul - Naturligvis! Matematisk jul - Naturligvis! for 4.-6. klasse JULEKALENDER Opgave 1: Hvor længe kan lysene brænde? Hej! Har du hørt om mig? Det er mig som lægger alle ting i julekalenderen i hele Danmark. Jeg er søster

Læs mere

Matematisk jul - Naturligvis!

Matematisk jul - Naturligvis! Matematisk jul - Naturligvis! for elever fra 0.-3. klasse Opgave 1 Magiske tændstikker Hej! Mit navn er. Det er mig, der har pakket alle gaverne i jeres julekalender ind. I poserne er der en masse julematematiske

Læs mere

Matematik interne delprøve 09 Tesselering

Matematik interne delprøve 09 Tesselering Frederiksberg Seminarium Opgave nr. 60 Matematik interne delprøve 09 Tesselering Line Købmand Petersen 30281023 Hvad er tesselering? Tesselering er et mønster, der består af en eller flere figurer, der

Læs mere

Årets overordnede mål inddelt i kategorier

Årets overordnede mål inddelt i kategorier Matematik 1. klasse Årsplan af Bo Kristensen, Katrinedals Skole Årets overordnede mål inddelt i kategorier Tallenes opbygning og indbyrdes hierarki Tælle til 100. Kende tælleremser som 10 20 30, 5 10 15,

Læs mere

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it 16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it Tanker bag opgaverne Det er min erfaring, at elever umiddelbart vælger at bruge det implicitte funktionsbegreb,

Læs mere

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459 Brøk Laboratorium Varenummer 72 2459 Leg og Lær om brøker Brøkbrikkerne i holderen giver brugeren mulighed for at sammenligne forskellige brøker. Brøkerne er illustreret af cirkelstykker som sammenlagt

Læs mere

Fysisk aktivitet i den boglige undervisning

Fysisk aktivitet i den boglige undervisning Fysisk aktivitet i den boglige undervisning 1 Battle Øve begreber, teorier og beregninger i de naturvidenskabelige fag Besvare redegørende eller analyserende spørgsmål af tekster i fx historie, samfundsfag

Læs mere

Geometri i plan og rum

Geometri i plan og rum INTRO I kapitlet arbejder eleverne med plane og rumlige figurers egenskaber og med deres anvendelse som geometriske modeller. I den forbindelse kommer de bl.a. til at beskæftige sig med beregninger af

Læs mere

JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET. i matematik. Taktile materialer

JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET. i matematik. Taktile materialer JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET i matematik Taktile materialer Jeannette Steen og Camilla Simonsen BRUG LÅGET i matematik Taktile materialer Jeannette Steen og Camilla Simonsen Brug låget i

Læs mere

Årsplan for 4. klasse matematik på Solhverv Privatskole

Årsplan for 4. klasse matematik på Solhverv Privatskole Årsplan for 4. klasse matematik på Solhverv Privatskole Klasse / hold: 4. klasse Skoleår / periode: 2015/2016 Team / lærere: Grethe Søgaard Der arbejdes ud fra Fælles mål efter 6. klasse. http://uvm.dk/uddannelserog-dagtilbud/folkeskolen/faelles-maal

Læs mere

Undervisningsforløb om udskæringer

Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer Udarbejdet af Madkulturen og Roskilde Kommune SIDE 2 Undervisningsforløb om udskæringer Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen),

Læs mere

Årsplan for matematik 2.b (HSØ)

Årsplan for matematik 2.b (HSØ) Årsplan for matematik 2.b (HSØ) Bøger, supplerende materiale og andet relevant I undervisningen bruger vi Kolorit. Der suppleres med kopiark fra den tilhørende kopimappe + andre kopiark, som passer til

Læs mere

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Følgende ideer er ment som praktiske og konkrete ting, man kan bruge i matematik-undervisningen i de yngste klasser. Nogle af aktiviteterne kan bruges til

Læs mere

Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed

Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed Fra tilfældighed over fraktaler til uendelighed Tilfældighed Hvor tilfældige kan vi være? I skemaet ved siden af skal du sætte 0 er og 1-taller, ét tal i hvert felt. Der er 50 felter. Du skal prøve at

Læs mere

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget)

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget) Kære underviser Når børnene har gået i skole i mellem en og to uger, laver jeg denne test, for at se hvor gode hvert barn er er til at omsætte det de får at vide til en tegning. Den er inspireret af den

Læs mere

Årsplan matematik 1. klasse 2015/2016

Årsplan matematik 1. klasse 2015/2016 Årsplan matematik 1. klasse 2015/2016 Undervisningen vil tage udgangspunkt i systemet Matematrix. I 1. klasse får eleverne udleveret 2 arbejdsbøger (Trix 1a + Trix 1b). Den pædagogiske tankegang i dette

Læs mere

2. Christian den Fjerde. Årsplan 2015 2016 (Matematik PHO) Elevbog s. 2-11

2. Christian den Fjerde. Årsplan 2015 2016 (Matematik PHO) Elevbog s. 2-11 Lærer. Pernille Holst Overgaard Lærebogsmateriale. Format 2 Tid og fagligt område Aktivitet Læringsmål Uge 33-36 Elevbog s. 2-11 Additions måder. Vi kende forskellige måder at Addition arbejder med addition

Læs mere

jul i silkeborg www.handelsilkeborg.dk Jul i Silkeborg Ekstra Posten 23. november 2011

jul i silkeborg www.handelsilkeborg.dk Jul i Silkeborg Ekstra Posten 23. november 2011 jul i silkeborg 1 www.handelsilkeborg.dk Jul i Silkeborg Ekstra Posten 23. november 2011 84 jul i silkeborg Siden Noelia Albert i 1992 for første gang prøvede at bage et brunkagehus, har hun været vild

Læs mere

GEOMETRI I PLAN OG RUM

GEOMETRI I PLAN OG RUM LÆRERVEJLEDNING GEOMETRI I PLN OG RUM Kopiark Indhold og kommentarer Vejledende sværhedsgrad Tilknytning til Kolorit 9 matematik grundbog Navne på figurer På siden arbejder eleverne med navnene på forskellige

Læs mere

ÅRTSPLAN FOR 2. A MATEMATIK 2015/16

ÅRTSPLAN FOR 2. A MATEMATIK 2015/16 ÅRTSPLAN FOR 2. A MATEMATIK 2015/16 Kapitel 1: Tal til 1000 Hvor mange er der? Eleven kan anvende flercifrede naturlige tal til at beskrive antal og rækkefølge Eleven har viden om naturlige tals opbygning

Læs mere

Matematisk opmærksomhed 1 Længdemål 1

Matematisk opmærksomhed 1 Længdemål 1 Matematisk opmærksomhed 1 Længdemål 1 At vurdere længder og afstande ud fra egen størrelse. At finde frem til en fælles længdeenhed At lære om metersystemet At kende længdemålet 1m At kende længdemålet

Læs mere

september 2012 Arbejde / Aktivitet: Differentiering/ Variationer: Supplerende akt.: Afslutning:

september 2012 Arbejde / Aktivitet: Differentiering/ Variationer: Supplerende akt.: Afslutning: G-2.57; Byg ens figurer. Faglige mål: Lektionsmål: Arbejdsform: Materialer: Ord, udtryk og symboler: Figurkendskab. Beliggenhed. At SPØRGE og SVARE i, med, om matematik. At omgås SPROG og REDSKABER i matematik.

Læs mere

Allan C. Malmberg. Terningkast

Allan C. Malmberg. Terningkast Allan C. Malmberg Terningkast INFA 2008 Programmet Terning Terning er et INFA-program tilrettelagt med henblik på elever i 8. - 10. klasse som har særlig interesse i at arbejde med situationer af chancemæssig

Læs mere

Mattip om. Arealer 2. Tilhørende kopi: Arealer 4 og 5. Du skal lære om: Repetition af begreber og formler. Arealberegning af en trekant

Mattip om. Arealer 2. Tilhørende kopi: Arealer 4 og 5. Du skal lære om: Repetition af begreber og formler. Arealberegning af en trekant Mattip om Arealer 2 Du skal lære om: Repetition af begreber og formler Kan ikke Kan næsten Kan Arealberegning af en trekant Arealberegning af en trapez Tilhørende kopi: Arealer 4 og 5 2016 mattip.dk 1

Læs mere

Matematisk argumentation

Matematisk argumentation Kapitlets omdrejningspunkt er matematisk argumentation, der især bruges i forbindelse med bevisførelse altså, når det drejer sig om at overbevise andre om, at matematiske påstande er sande eller falske.

Læs mere

Tegn fra prik til prik 1 ELEVBOG 2A SIDE 1

Tegn fra prik til prik 1 ELEVBOG 2A SIDE 1 Tegn fra prik til prik 1 ELEVBOG 2A SIDE 1 arbejdsark 1 280 290 270 310 300 320 390 400 460 250 260 140 330 410 450 470 240 220 230 200 150 130 340 380 210 190 180 170 100 160 90 70 110 120 350 360 370

Læs mere

ÅRSPLAN M A T E M A T I K

ÅRSPLAN M A T E M A T I K ÅRSPLAN M A T E M A T I K 2013/2014 Klasse: 3.u Lærer: Bjørn Bech 3.u får 5 matematiktimer om ugen: MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Matematik Matematik Lektion 4 Matematik

Læs mere

Årsplan matematik 1.klasse - skoleår 12/13- Ida Skov Andersen Med ret til ændringer og justeringer

Årsplan matematik 1.klasse - skoleår 12/13- Ida Skov Andersen Med ret til ændringer og justeringer BASIS: Klassen består af 26 elever og der er afsat 5 ugentlige timer. Grundbog: Vi vil arbejde ud fra Matematrix 1A og 1B, de tilhørende kopisider + CD-rom, Rema samt evt. ekstraopgaver. Derudover vil

Læs mere

Matematiske færdigheder opgavesæt

Matematiske færdigheder opgavesæt Matematiske færdigheder opgavesæt SÆT + 0 :, 0 000 9 0 cm m 0 liter dl ton kg Hvilket år var der flest privatbiler i Danmark? Cirka hvor mange privatbiler var der i 99? 00 0 000 Priser i Tivoli, 00: Turpas

Læs mere

Matematik Naturligvis. Matematikundervisning der udfordrer alle.

Matematik Naturligvis. Matematikundervisning der udfordrer alle. Matematikundervisning der udfordrer alle. Læring i bevægelse Matematikkompetencerne i spil Læringsstile Dialog og samarbejde i uderummet Matematik Naturligvis Hvorfor lære matematik i det fri? Ved at arbejde

Læs mere

Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10

Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10 Vejledende årsplan for matematik 5.v 2009/10 Uge Emne Formål Opgaver samt arbejdsområder 33-36 Geometri 1 Indlæring af geometriske navne Figurer har bestemte egenskaber Lære at måle vinkler med vinkelmåler

Læs mere

Årsplan i matematik for 1. klasse

Årsplan i matematik for 1. klasse Årsplan i matematik for 1. klasse Der arbejdes med bogsystemet Multi 1A og 1B Periode Emne/ Målet for forløbet er, at eleverne: Handleplan Evaluering fokuspunkt Uge 33-36 Tal bliver fortrolige med matematikbogens

Læs mere

M E S T T I L D E M I N D S T E

M E S T T I L D E M I N D S T E M E S T T I L D E M I N D S T E F O R N E M M E L S E R & F A B U L E R I N G E R - NYE OPLEVELSER FOR BØRN I INDSKOLINGSKLASSER OG DAGINSTITUTIONER PÅ ESBJERG KUNSTMUSEUM OG ESBJERG HOVEDBIBLIOTEK Det

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Tal og algebra. I hvilke situationer kan det være motiverende at gengive et talmønster som et geometrisk mønster?

Tal og algebra. I hvilke situationer kan det være motiverende at gengive et talmønster som et geometrisk mønster? Oplæg I hvilke situationer kan det være motiverende at gengive et talmønster som et geometrisk mønster? Hvordan ser I mulighederne i at stimulere elevernes tænkning og udvikle deres arbejdsmåde, når de

Læs mere

Side til side-vejledning. 1 Tal. Faglige mål. Division. Potenser. Talfølger

Side til side-vejledning. 1 Tal. Faglige mål. Division. Potenser. Talfølger Side til side-vejledning 1 Tal Faglige mål Kapitlet Tal tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Division: kunne regne division med decimaltal og negative tal samt kende til anvendelsen af division i

Læs mere

5. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN MATEMATIK

5. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN MATEMATIK Lærer: SS Forord til faget i klassen Vi vil i matematik arbejde differentieret i hovedemnerne geometri, statistik og sandsynlighed samt tal og algebra. Vi vil i 5. kl. dagligt arbejde med matematisk kommunikation

Læs mere

6 Geometri. Faglige mål. Geometriske begreber. Vinkler. Modeller. Kongruens og ligedannethed

6 Geometri. Faglige mål. Geometriske begreber. Vinkler. Modeller. Kongruens og ligedannethed 6 Geometri Faglige mål Kapitlet Geometri tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Geometriske begreber: kunne sætte matematiske begreber ind i en matematisk kontekst samt kende den visuelle betydning

Læs mere

Årsplan for matematik 4.kl 2013-2014 udarbejdet af Anne-Marie Kristiansen (RK)

Årsplan for matematik 4.kl 2013-2014 udarbejdet af Anne-Marie Kristiansen (RK) Matematikundervisningen vil i år ændre sig en del fra, hvad eleverne kender fra de tidligere år. vil få en fælles grundbog, hvor de ikke må skrive i, et kladdehæfte, som de skal skrive i, en arbejdsbog

Læs mere

Samsø Friskole Årsplan for indskolingen skoleåret 14-15

Samsø Friskole Årsplan for indskolingen skoleåret 14-15 Samsø Friskole Årsplan for indskolingen skoleåret 14-15 0-1 kl. Uge 34-36 Uge 37-41 Uge 42 Uge 43-47 Natur og teknik Livet på stranden dyr, sten og planter Kæledyr og landbrugsdyr Efterårsferie Vand Uge

Læs mere

Madens betydning for mig Mad ud fra grundopskrift

Madens betydning for mig Mad ud fra grundopskrift 8. MØDEGANG Mad Madens betydning for mig Mad ud fra grundopskrift At deltagerne overvejer, hvad der påvirker deres madvaner At deltagerne mindsker dårlig samvittighed i forhold til deres madvaner og oplever

Læs mere

REELLE TAL. Tilknytning til Kolorit 9 matematik grundbog. Vejledende sværhedsgrad. Indhold og kommentarer

REELLE TAL. Tilknytning til Kolorit 9 matematik grundbog. Vejledende sværhedsgrad. Indhold og kommentarer LÆRERVEJLEDNING REELLE TAL Kopiark Indhold og kommentarer Vejledende sværhedsgrad Tilknytning til Kolorit 9 matematik grundbog Danskerne og ketchup Medieforbrug Decimaltal, brøker og procent og 2 Procentregning

Læs mere

Lille Georgs julekalender 06. 1. december

Lille Georgs julekalender 06. 1. december 1. december Hvad skal der stå på den tomme plads? 11001-10101 - 10011 10111-11011 - 11101 11000-10100 - Svar: 10010 Forklaring: Ydercifrene forbliver de samme. Ciffer nr. rykker mød højre ved først at

Læs mere

Det tungeste læs. Tal. Format 4. Nr. 1. Navn: Navn: Forskel: Navn: Klasse: Dato: Kopiark til elevbog side 3

Det tungeste læs. Tal. Format 4. Nr. 1. Navn: Navn: Forskel: Navn: Klasse: Dato: Kopiark til elevbog side 3 Det tungeste læs Nr. 1 Navn: Navn: Forskel: Paraktivitet. Kast på skift med en 10-sidet terning. Noter værdien af slaget på en af pladserne i lastbilen. Den, der opnår det tungeste læs, vinder. Læs vægten

Læs mere

Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11

Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11 Årsplan for matematik i 1. klasse 2010-11 Vanløse den 6. juli 2010 af Musa Kronholt Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden

Læs mere

Forslag til picnic. Skoletjenesten, Arbejdermuseet

Forslag til picnic. Skoletjenesten, Arbejdermuseet Forslag til picnic Skoletjenesten, Arbejdermuseet Hjemkundskabslærer Annie Møller Sjøgren og elever fra 6. klasse på Lundebjergskolen i Herlev deltager i udviklingen af undervisningsforløbet A taste of

Læs mere

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting:

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Tidlig matematik, Workshop 10. februar 2016 Aktiviteter Hvad er matematik? Gæt hvor mange og hvad Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Hvad er i beholderen?

Læs mere

TUSSENEWS. Nr. 47 Marts 2016 Denne avis tilhører:

TUSSENEWS. Nr. 47 Marts 2016 Denne avis tilhører: TUSSENEWS Nr. 47 Marts 2016 Denne avis tilhører: Chefens Spalte Info fra klubben Kalenderen Billeder Månedens opskrift Resultater Flygtninge Støtte sang Fællesdag i Enghøj Konkurrence Indhold Februar måneds

Læs mere

Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse

Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse Om grundbogen Format er et læremiddel, som både har en grundbog med 8 hovedafsnit, et tilhørende evalueringsmateriale og til hvert af hovedafsnittene er der ligeledes

Læs mere

http://192.168.1.217/www.nelostuote.fi/tanska/discoveryregler.html

http://192.168.1.217/www.nelostuote.fi/tanska/discoveryregler.html 1 / 10 25.6.2008 9:03 2 / 10 25.6.2008 9:03 Indhold 2 kort (spilleplader), 2 plastikfolier (benyttes til at lægge over kortet), 1 tjekometer, 28 tjekometer kort, 18 udrustningskort, 210 terræn brikker,

Læs mere

Algebra INTRO. I kapitlet arbejdes med følgende centrale matematiske begreber:

Algebra INTRO. I kapitlet arbejdes med følgende centrale matematiske begreber: INTRO Kapitlet sætter fokus på algebra, som er den del af matematikkens sprog, hvor vi anvender variable. Algebra indgår i flere af bogens kapitler, men hensigten med dette kapitel er, at eleverne udvikler

Læs mere

Trekanttypespil. 7 Trekanter. En trekant, hvor to af vinklerne er 90. En retvinklet trekant med siderne 3, 4, og 5. Kan ikke konstrueres.

Trekanttypespil. 7 Trekanter. En trekant, hvor to af vinklerne er 90. En retvinklet trekant med siderne 3, 4, og 5. Kan ikke konstrueres. .01 Trekanter Trekanttypespil En retvinklet trekant med siderne,, og. Kan ikke konstrueres. En trekant, hvor to af vinklerne er 90. En ligesidet trekant med siden. En spidsvinklet trekant hvor den ene

Læs mere

Småkager. Brunkager. Chokoknasere

Småkager. Brunkager. Chokoknasere Småkager Sædvanligvis kan småkagedej fryses i op til 3 måneder før brug. De fleste småkager kan også udmærket fryses uden at miste sprødhed, men de kan også holde sig et stykke tid under tætsluttende låg.

Læs mere

Af jord er vi kommet

Af jord er vi kommet Evaluering af Matematik for 5 og 6 kl.: Af jord er vi kommet Heden, Samsø, Ulla Fredsøe Undervisningsplan Emne: Af jord er vi kommet Fag: Matematik 6. kl. Forløbsperiode: August September 2013 Begrundelse

Læs mere

Sum af. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Samlet sum. Navn

Sum af. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Beløb. Samlet sum. Navn Afrund beløb Sum af alle beløb til hele kroner Nr. 27 Navn Runde 1 Runde 2 Runde 3 Runde 4 Runde 5 Runde 6 Samlet sum Navn Runde 1 Runde 2 Runde 3 Runde 4 Runde 5 Runde 6 Sum af alle beløb til hele kroner

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

International matematikkonkurrence

International matematikkonkurrence Facit til demoopgaver for 6. og 7. klassetrin Navn og klasse 3 point pr. opgave Facit 1 Hvilken figur har netop halvdelen farvet? A B C D E 2 På min paraply fra Australien står der KANGAROO: Hvilket af

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Årsplan Matematik 5.klasse

Årsplan Matematik 5.klasse Årsplan Matematik 5.klasse Emne Periode Mål Relation til fælles mål Arbejdsform Materialer Evaluering Evaluering Rette forståelses fejl Evaluering prøve MAT 4 MAT 4 Geometri Arbejde med Excel regneark

Læs mere

Mødet. 6 Geometri. Begreb Eksempel Navn. Parallel. Vinkelret. Linjestykke. Polygon. Cirkelperiferi. Midtpunkt. Linje. Diagonal. Radius.

Mødet. 6 Geometri. Begreb Eksempel Navn. Parallel. Vinkelret. Linjestykke. Polygon. Cirkelperiferi. Midtpunkt. Linje. Diagonal. Radius. 6.01 Mødet Begreb Eksempel Navn Parallel Vinkelret Linjestykke Polygon Cirkelperiferi Midtpunkt Linje Diagonal Radius Ret vinkel 6.02 Fire på stribe Regler Hver spiller får en spilleplade (6.03). Alle

Læs mere

Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09

Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09 Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09 Uge Emne Formål Opgaver samt arbejdsområder 33-35 Kendskab og skriftligt arbejde At finde elevernes individuelle niveau samt tilegne mig kendskab til deres

Læs mere

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE DEN KONKRETE FREMGANGSMÅDE Tekstliggørelse er med vilje en meget enkel metode, som ikke kræver specielle indkøb eller nye færdigheder. Det er vigtigt, fordi dagligdagen

Læs mere

Usædvanlige opgaver Lærervejledning

Usædvanlige opgaver Lærervejledning Mette Hjelmborg Usædvanlige opgaver Lærervejledning Gyldendal Usædvanlige opgaver, lærervejledning af Mette Hjelmborg 008 Gyldendalske boghandel, Nordisk Forlag A/S, København Forlagsredaktion: Stine Kock,

Læs mere

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus).

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus). Elevmateriale Undervisningsforløb Undervisningsforløbet er tiltænkt elever på 5. klassetrin. Der arbejdes en uge med hver af de tre hovedpointer, i fjerde uge arbejdes der med refleksionsaktiviteter, og

Læs mere

Tegn firkanter med en diagonal på 10 cm

Tegn firkanter med en diagonal på 10 cm Tegn firkanter med en diagonal på 10 cm Klassetrin: 4. 10. 1 lektion. Kontekst: Ren matematik. Indgangstærskel: Lav. Hjælpemiddel: 1 cm 1 cm ternet papir. GeoGebra. Pr par: Et stykke karton på 1 cm gange

Læs mere

Opskriften på julehygge...

Opskriften på julehygge... Opskriften på julehygge... Juleopskriftsamling nr. 3 Kvalitet er den bedste opskrift. ... julebag der skaber julehygge Julen er den dejligste tid på året, hvor man tager sig tid til at nyde, forkæle og

Læs mere

Troldmandens lærling

Troldmandens lærling Distriktsturnering 2014 Troldmandens lærling Troldmanden Sverre optager nye troldmandslærlinge hvert år. I år er I de udvalgte og I er hermed Troldmand Sverres nye lærlinge. Han glæder sig meget til at

Læs mere

6. klasse matematik. Årsplan for skoleåret 2016/2017. Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Regn med tallene

6. klasse matematik. Årsplan for skoleåret 2016/2017. Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Regn med tallene Årsplan for skoleåret 2016/2017 6. klasse matematik Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering 33 36 Regn med tallene Arbejde med færdigheds og problemregning med de fire regnearter og potenser. Kontext

Læs mere

MATEMATIK I HASLEBAKKER 14 OPGAVER

MATEMATIK I HASLEBAKKER 14 OPGAVER MATEMATIK I HASLEBAKKER 14 OPGAVER Matematik i Hasle Bakker Hasle Bakker er et oplagt mål for ekskursioner, der lægger op til, at eleverne åbner øjnene for de muligheder, naturen giver. Leg, bevægelse,

Læs mere

Nyhedsbrev fra SFO oktober 2012. Sy og filte værksted

Nyhedsbrev fra SFO oktober 2012. Sy og filte værksted Nyhedsbrev fra SFO oktober 2012 Kære forældre Reserver allerede nu torsdag i næste uge klokken 14-16, da vi holder forældrekaffe. Vi laver en cafe, børnene har bagt og der vil være udstillinger fra nogle

Læs mere

Nordisk Matematikkonkurrence. samt Danmarks Matematiklærerforening. Skoleåret 2008 2009 Opgaver ved semifinalen

Nordisk Matematikkonkurrence. samt Danmarks Matematiklærerforening. Skoleåret 2008 2009 Opgaver ved semifinalen Opgave 1 Opdeling af figur I har fået udleveret et ark med syv regulære sekskanter. Inddel dem i 6 6 på syv forskellige måder. Det er kun tilladt at bruge rette linjer. Nedenfor kan I se en af måderne

Læs mere

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker Påskesnitter 15-20 stk 175 gram saltet smør 200 gram hvedemel 75 gram grahamsmel 75 gram rørsukker ½ tsk. bagepulver 1 helt æg Fyld: Fx solbærmarmelade eller ginger/lemoncurd Glasur: 1 pasteuriseret æggehvide

Læs mere

Matematik med LEGO WeDo 4.-6. klasse. Lærervejledning Symmetri og drejning. Formål: Aktivitet

Matematik med LEGO WeDo 4.-6. klasse. Lærervejledning Symmetri og drejning. Formål: Aktivitet Lærervejledning Symmetri og drejning Eleverne skal bygge karusseller efter et billede. De skal sammenligne en symmetrisk og en asymmetrisk karrusel opfører sig nå der drejer rundt. De skal afgøre om nogle

Læs mere

Facitliste til MAT X Grundbog

Facitliste til MAT X Grundbog Facitliste til MAT X Grundbog Foreløbig udgave Det er tanken der tæller A Formlen bliver l + b, når l og b er i uforkortet stand. B Ingen løsningsforslag. C Ved addition fås det samme facit. Ved multiplikation

Læs mere

Månedsplan for december

Månedsplan for december Månedsplan for december Overordnet fokus: Inklusion og eksklusion Barnets alsidige og personlige udvikling og sociale kompetencer. I december måned vil vi arbejde med juletiden som tradition. Man siger,

Læs mere

Kapitlet indledes med en beskrivelse af - og opgaver med - de tre former for sandsynlighed, som er omtalt i læseplanen for 7.- 9.

Kapitlet indledes med en beskrivelse af - og opgaver med - de tre former for sandsynlighed, som er omtalt i læseplanen for 7.- 9. Kapitlet indledes med en beskrivelse af - og opgaver med - de tre former for sandsynlighed, som er omtalt i læseplanen for 7.- 9. klassetrin: statistisk sandsynlighed, kombinatorisk sandsynlighed og personlig

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Ugebrev 4 Indskolingen 2016

Ugebrev 4 Indskolingen 2016 Ugebrev 4 Indskolingen 2016 Fælles info: Kære forældre i indskolingen. I må meget gerne sørge for at jeres børn kan deres unilogin udenad. Vi bruger det ofte, og lige nu er det en tidsrøver at sørge for

Læs mere

I samarbejde med. Julens småkageblandinger - hele året

I samarbejde med. Julens småkageblandinger - hele året I samarbejde med Julens småkageblandinger - hele året Når vi løfter i flok Nogle opgaver giver bare så meget mere mening end andre. Da vi på Hotel og Restaurant, Teknisk Skole Silkeborg i februar måned

Læs mere

bruge en formel-samling

bruge en formel-samling Geometri Længdemål og omregning mellem længdemål... 56 Omkreds og areal af rektangler og kvadrater... 57 Omkreds og areal af andre figurer... 58 Omregning mellem arealenheder... 6 Nogle geometriske begreber

Læs mere

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis Søde pandekager kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis af rød 3 tsk kanelsukker 1 dl letmælk 2 æg 1 tsk frisk vanilje Rapsolie til stegning Brombær, ahornsirup

Læs mere

December 2011. _ø 10 3ø 11. Lø 26. Ma 28 48 Ti 29 On 30. Lø Sø Ma 49. On 7 ro 8. via 12. Dn 14 b 15. -r 9. Sø 27 1. søndag i advent.

December 2011. _ø 10 3ø 11. Lø 26. Ma 28 48 Ti 29 On 30. Lø Sø Ma 49. On 7 ro 8. via 12. Dn 14 b 15. -r 9. Sø 27 1. søndag i advent. Lø 26 Sø 27 1. søndag i advent Ma 28 48 Ti 29 On 30 December 2011 To Fr Lø Sø Ma 49 Ti On 7 ro 8 -r 9 _ø 10 3ø 11 via 12 juletræ 50 fi 13 Luciadag Dn 14 b 15 lucia O 22 Kortested w kirke 23 ø 24 Juleaftensdag

Læs mere

Fraktaler. Vejledning. Et snefnug

Fraktaler. Vejledning. Et snefnug Fraktaler Vejledning Denne note kan benyttes i gymnasieundervisningen i matematik i 1g, eventuelt efter gennemgangen af emnet logaritmer. Min hensigt har været at give en lille introduktion til en anderledes

Læs mere

Janus Madsen, Alice Darville og Leane Rasmussen. Kopi af manuskript til kap. 1. Geometrien

Janus Madsen, Alice Darville og Leane Rasmussen. Kopi af manuskript til kap. 1. Geometrien Janus Madsen, Alice Darville og Leane Rasmussen Kopi af manuskript til kap. 1 Geometrien 1 Geometrien Faglige mål Kapitlet Geometrien tager sit afsæt i arbejdet med cirkler, trekanter og firkanter og har

Læs mere

Aktiviteter 0.-2. klasse

Aktiviteter 0.-2. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir, forbrænding

Læs mere

UNDERVISNING I PROBLEMLØSNING

UNDERVISNING I PROBLEMLØSNING UNDERVISNING I PROBLEMLØSNING Fra Pernille Pinds hjemmeside: www.pindogbjerre.dk Kapitel 1 af min bog "Gode grublere og sikre strategier" Bogen kan købes i min online-butik, i boghandlere og kan lånes

Læs mere

3 Algebra. Faglige mål. Variable og brøker. Den distributive lov. Potenser og rødder

3 Algebra. Faglige mål. Variable og brøker. Den distributive lov. Potenser og rødder 3 Algebra Faglige mål Kapitlet Algebra tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Variable og brøker: kende enkle algebraiske udtryk med brøker og kunne behandle disse ved at finde fællesnævner. Den distributive

Læs mere

hurtige juleideer ı dekoration

hurtige juleideer ı dekoration hobby ı dekoration 10 hurtige juleideer Står du og mangler en hurtig venindegave? En dekoration til første søndag i advent? Eller har du glemt at købe kalenderlys? Læn dig tilbage, og lad dig inspirere

Læs mere

Vinderseminar 2007. Diskret matematik. Kirsten Rosenkilde. 1. Diskret matematik.

Vinderseminar 2007. Diskret matematik. Kirsten Rosenkilde. 1. Diskret matematik. Vinderseminar 2007. Diskret matematik. Kirsten Rosenkilde. 1 1 Paritet Diskret matematik. I mange matematikopgaver er det en god ide at se på paritet dvs. hvornår en bestemt størrelse er henholdsvis lige

Læs mere

Spil banko. Spil lotto. Række 3. Række 1. Antal rigtige: Række 4. Række 2. skrives tallene på lottokuponen og antallet af rigtige noteres.

Spil banko. Spil lotto. Række 3. Række 1. Antal rigtige: Række 4. Række 2. skrives tallene på lottokuponen og antallet af rigtige noteres. 14 Spil banko 1 5 6 10 11 15 16 20 21 25 26 30 1 5 6 10 11 15 16 20 21 25 26 30 15 Spil lotto Række 1 Række 2 Tal i hverdagen 14. Udfyld de hvide felter på bankopladerne med tal fra 1-30. Har man et af

Læs mere

ALKOHOL Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

ALKOHOL Undervisningsmateriale til mellemtrinnet ALKOHOL Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om alkohol. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som

Læs mere

At dryppe stearin er stadigvæk rigtig hyggeligt!!!

At dryppe stearin er stadigvæk rigtig hyggeligt!!! At dryppe stearin er stadigvæk rigtig hyggeligt!!! Nyt fra AKT Nationale test. Som vi fortalte nogle af jer til samtalerne gik vi få dage inden samtalerne i gang med dette skoleårs nationale tests. Dvs.

Læs mere

Matematik i stort format Udematematik med åbne sanser

Matematik i stort format Udematematik med åbne sanser 17-09-2010 side 1 Matematik i stort format Udematematik med åbne sanser Fredag d. 17. september kl. 11.15-12.15 Næsbylund Kro, Odense Mette Hjelmborg 17-09-2010 side 2 Plan Hvad er matematik i stort format?

Læs mere

Ein Kuscheltier. Om forløbet. Niveau 5. klasse. Varighed 3-4 lektioner

Ein Kuscheltier. Om forløbet. Niveau 5. klasse. Varighed 3-4 lektioner Ein Kuscheltier Niveau 5. klasse Varighed 3-4 lektioner Om forløbet Forløbet Ein Kuscheltier har fokus på læsning. Eleverne læser en bog om Laura, der ønsker sig et kæledyr. Hun overtaler sine forældre

Læs mere

Den mundtlige prøve i matematik og forenklede Fælles Mål Odense 20. April 2015

Den mundtlige prøve i matematik og forenklede Fælles Mål Odense 20. April 2015 Den mundtlige prøve i matematik og forenklede Fælles Mål Odense 20. April 2015 153 = 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14+ 15 + 16 + 17 153 = 1! + 2! + 3! + 4! + 5! 153 = 1 3 + 5

Læs mere

Årsplan for matematik i 1.-2. kl.

Årsplan for matematik i 1.-2. kl. Årsplan for matematik i 1.-2. kl. Lærer Martin Jensen Mål for undervisningen Målet for undervisningen er, at eleverne tilegner sig matematiske kompetencer og arbejdsmetoder jævnfør Fælles Mål. Eleverne

Læs mere

ÅRSPLAN 1. KLASSE MATEMATIK 2016/2017 Eva Bak Nyhuus

ÅRSPLAN 1. KLASSE MATEMATIK 2016/2017 Eva Bak Nyhuus ÅRSPLAN 1. KLASSE MATEMATIK 2016/2017 Eva Bak Nyhuus Formål for faget matematik: At eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der vedrører deres dagligliv. Undervisningen

Læs mere

Vindere af skattejagten, månedsplan, quiz, opskrifter og meget mere TUSSENEWS

Vindere af skattejagten, månedsplan, quiz, opskrifter og meget mere TUSSENEWS Vindere af skattejagten, månedsplan, quiz, opskrifter og meget mere TUSSENEWS Nr. 20 MAJ 2013 Indholdsfortegnelse Chefens spalte Info fra klubben De sker i majl! Månedens opskrifter Resultater af: Vindere

Læs mere

Genveje til en glad hverdag fra mor til mor

Genveje til en glad hverdag fra mor til mor Genveje til en glad hverdag fra mor til mor s n e i l i Fam r e t t i r o v a f e 8 jul FAMILIENS 8 JULEFAVORITTER INDHOLD: 1. Brunkagefigurer 2. Brunkager 3. Dadelguf 4. Fyldige klejner 5. Havregrynskugler

Læs mere

Flashcard Aktivitäten und Spiele:

Flashcard Aktivitäten und Spiele: Flashcard Aktivitäten und Spiele: Flashcard Rätseln: Hæng seks flashcards på tavlen. Lav en lille beskrivelse af et af kortene, og lad børnene gætte, hvilket kort du mener. Øvelsen er god til at åbne ordene

Læs mere