Sag Brug af selvhjælpshandling og politianmeldelse ved manglende kloakering eller spildevandsrensning Sagsnr. 13/1539 Initialer Heidkjae.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sag Brug af selvhjælpshandling og politianmeldelse ved manglende kloakering eller spildevandsrensning Sagsnr. 13/1539 Initialer Heidkjae."

Transkript

1 Sag Brug af selvhjælpshandling og politianmeldelse ved manglende kloakering eller spildevandsrensning Sagsnr. 13/1539 Initialer Heidkjae Åben sag Resumé En del af kommunes borgere skal i disse år enten tilsluttes kloakken, separere regnog spildevand eller selv etablere et anlæg for at rense spildevandet. Der er et politisk ønske om, at en borger i Stevns Kommune ikke skal ende med at afsone en fængselsstraf på grund af de store økonomiske konsekvenser af en manglende opfyldelse af kloakering eller spildevandsrensning. På denne baggrund har forvaltningen undersøgt muligheden for at gøre større brug af selvhjælpshandlinger, som alternativ til politianmeldelser. Der skelnes i det følgende mellem: 1. Påbud i forbindelse med kloakeringsprojekter: påbud om tilslutninger til kloak, påbud om separering af regn- og spildevand og påbud om fejltilslutninger (spildevand i regnvandsledning) 2. påbud om forbedret spildevandsrensning (etablering af privat renseløsning på egen grund) For håndhævelsen af påbud om forbedret spildevandsrensning gælder det, at der ikke kan gennemføres en selvhjælpshandling. Beskrivelse af sagen Hvis en borger ikke efterkommer kommunens påbud om tilslutning til kloak, separering af regn- og spildevand, rettelse af fejltilslutning eller forbedret spildevandsrensning (etablering af eget anlæg), skal kommunen iværksætte yderligere retslige tiltag. Frem til nu, har praksis været at gøre brug af politianmeldelser ved håndhævelse af denne type spildevandssager. Dog er ingen blevet politianmeldt endnu, men forvaltningen har en række sager, hvor en politianmeldelse er næste skridt for en håndhævelse af den manglende opfyldelse af påbuddet. Kommunalbestyrelsen har på mødet d. 5. september 2013 godkendt, at forvaltningen kan igangsætte selvhjælpshandlinger ved separatkloakeringsprojekter. Brugen af selvhjælpshandlinger er i denne beslutning tiltænkt, at blive benyttet i de tilfælde, hvor kloakprojektet har været lang tid undervejs, og hvor kun få ejendomme mangler at separere regn- og spildevand. Miljøbeskyttelseslovens giver mulighed for at selvhjælpshandle i tilfælde hvor påbud efter miljøbeskyttelsesloven ikke efterkommes eller der er akut fare for

2 miljøet. Der er anført i både håndhævelsesvejledningen og i kommentarer til miljøbeskyttelsesloven, at selvhjælpshandling først bør anvendes når tvangsbøder og straf ikke har ført til efterkommelse af påbud. Det er ud fra den generelle betragtning, at selvhjælpshandling, med indtrængen og krænkelse af den private ejendomsret, er en mere vidtgående sanktion, end politianmeldelse og dagsbøder. Derfor har det også været Stevns Kommunes hidtidige praksis, at overdrage sager hvor påbud ikke efterkommes, til retslige instanser. Selvhjælpshandling Ved en selvhjælpshandling går kommunen ud og indhenter tilbud på udførelse af arbejdet hos 2-3 autoriserede kloakmestre. Det billigste tilbud forelægges grundejeren(-erne), der vil have mulighed for at acceptere tilbuddet om at kommunen gennemfører selvhjælpshandlingen. Kommunen betaler den autoriserede kloakmester og sender derefter opkrævningen videre; først til grundejeren og herefter til inddrivelse hos SKAT, hvis regningen ikke bliver betalt. Der henvises til afsnittet økonomi for de økonomiske konsekvenser for kommunen. For at kommunen kan indhente et tilbud skal der være tale om en defineret opgave. Kommunen skal gøre brug af det billigste firma og den billigste løsning. Ved nytilslutninger til kloak, ved separering af regn- og spildevand eller ved fejltilslutningen, skal henholdsvis spildevand eller regn- og spildevand føres til spildevandsforsyningens etablerede stikledninger. Ved påbud om forbedret spildevandsrensning på egen grund, er der flere renseløsninger at vælge i mellem. Omkostningerne til etablering og drift samt krav til adfærd, varierer meget anlæggene i mellem. Kommunen kan ikke gå ind og påtage sig ansvaret for at finde den bedste og billigste løsning, da dette er meget afhængigt af forbrugsmønster. Det vil sige at, som praksis er nu, kan selvhjælpshandlingen ikke gennemføres ved påbud om forbedret spildevandsrensning hvor borgeren skal etablere deres eget anlæg. Fordele og ulemper ved selvhjælpshandlinger og politianmeldelser I tabellen er de største fordele og ulemper opridset i forhold til at håndhæve påbuddet ved brug af selvhjælpshandlinger eller politianmeldelser. Selvhjælpshandling Fordele Påbuddet bliver opfyldt her og nu Miljøet frem for retspraksis Beløbet opkræves ved inddrivelse via SKAT Der er mulighed for afdragsordning via SKAT. Politianmeldelse En andel af borgerne forventes selv at opfylde påbuddet på baggrund af politianmeldelse og forventet domsafsigelse. Kommunen løber ikke en økonomisk risiko Kommune kan ikke blive beskyldt for at agere bank for udvalgte borgere.

3 Ulemper En selvhjælpshandling forventes at være dobbelt så ressourcekrævende for forvaltningen end en politianmeldelse. Kommunen afholder udgiften til kloakmester (estimat kr). Der er en vis risiko for at ikke alle pengene kan inddrives (estimat ca. 50%). Kan kun benyttes ved kloakeringsprojekter og ikke ved påbud om forbedret spildevandsrensning på egen grund Lang sagsbehandlingstid Større økonomisk byrde for den enkelte borger, da det forventes at borgeren skal betale bøder udover udgifterne til kloakarbejde/renseløsning Påbuddet bliver ikke nødvendigvis opfyldt, selvom borgeren bliver dømt. Giver dårlig presse omtale Kraftig indgriben i enkelte borgers retsfølelse Kraftig indgriben i enkelte borgers retsfølelse Ny procedure Den nye procedure der foreslås implementeret, er illustreret i bilag til dagsordenpunktet. Ved påbud om forbedret spildevandsrensning benyttes politianmeldelse som håndhævelsesmetode. Ved påbud om tilslutning til kloak, separering af regn- og spildevand eller fejltilslutninger skal der foretages et skøn, således at der vælges mellem selvhjælpshandling eller politianmeldelse på baggrund af nedenstående. Der skal være tale om en individuel vurdering for hver enkelt ejendom, når der vurderes hvilken håndhævelsesmetode der skal vælges. Dette gælder både valget af håndhævelsesmetode og valg af autoriserede kloakmestre Selvhjælpshandling Borgeren er samarbejdsvillig Borgeren har udtrykt ønske om en selvhjælpshandling Politianmeldelse Borgeren har udtrykt at de ikke vil acceptere en selvhjælpshandling Ingen kontakt med borgeren eller nogen reaktion fra borgerens side (Her vælges politianmeldelse som håndhævelsesmetode, da en selvhjælpshandling kan være mere krænkende) I afvejningen af om der skal gennemføres en selvhjælpshandling eller politianmeldelse, må kommunen ikke medtage borgerens sociale og økonomiske

4 forhold. I de tilfælde hvor selvhjælpshandlingen vælges, kontaktes 2-3 lokale autoriserede kloakmestre for at give et tilbud for hver enkelt ejendom. Det laveste bud præsenteres for grundejerne. Kloakmestrene udvælges tilfældig og bredt blandt de lokale kloakmestre. Efterhånden som forvaltningen får nogle erfaringer, vælges der tilfældigt og bredt blandt de kloakmestre, hvor samarbejdet glider og tidsfrister overholdes. Retsgrundlag Påbud om kloakering eller forbedret spildevandsrensning gives jf. Miljøbeskyttelseslovens 30. Jf. samme lov 65 stk. 2, litra 1 skal kommunen føre tilsyn med at påbud efterkommes. Selvhjælpshandling udføres jf. miljøbeskyttelseslovens 69, stk. 1 litra 4 I forhold til afdragsordning og lån skal kommunen være opmærksom på, at der gælder et forbud mod støtte til enkeltpersoner, herunder i form af lån. Kommunen må ikke yde rente- og afdragsfri lån til dækning af omkostningerne. Derfor skal kommunen som udgangspunkt opkræve omkostningerne (hele beløbet) hos grundejeren. Afdragsordningen skal kun bruges, når alle andre muligheder er udtømte. Økonomi Ved selvhjælpshandlinger skal kommunen afholde udgiften til kloakmester Regningen sendes herefter til ejer af ejendommen. Kommunen har udpantningsret, dvs. SKAT kan foretage inddrivelse ved manglende betaling. Der er ikke fortrinsret for kravet. Ved en evt. tvangsauktion behandles beløbet som en almindelig fordring. Der er ikke budgetmæssig dækning for udlæg til kloakmesterudgifter, eller evt. tab. Omkostninger pr. ejendom På baggrund af erfaringer fra anden kommune er udgiften til kloakmester ved en selvhjælpshandling i gennemsnit på kr. pr. ejendom. Forvaltningen har dog også kendskab til enkelt ejendomme, hvor de eksisterende afløbsforhold er særligt komplicerede og dermed særligt omkostningstunge, specifikt ca kr. for en ejendom Omkostningerne ved selvhjælpshandlinger til fejltilslutninger, hvor der er ledt spildevand på regnvandskloakken, forventes dog ikke de store udgifter, da der kun er tale om en mindre ændring af rørføringen. De estimerede omkostninger omfatter kun selve omkostningerne for arbejdet på privat grund. Ved nytilslutninger skal borgeren derudover betale tilslutningsbidrag til spildevandsforsyningen.

5 Herudover kommer ressourceforbruget i forvaltningen. Samlede estimerede omkostninger Erfaringerne fra et par af de seneste kloakprojekter i kommunen viser, at i ca. 5% af sagerne, skal der efterfølgende foretages håndhævelse af påbuddet. Erfaring fra anden kommune viser en andel af borgerne vælger selv at entrere med en kloakmester, når de bliver præcenteret for tilbuddet fra kommunen i forbindelse med selvhjælpshandlingen. På den baggrund må der forventes følgende groft estimerede omkostninger til selvhjælpshandlinger: Total antal ejendomme Forventede antal retslige tiltag Forventet antal, der accepterer tilbud Estimerede omkostning Påbud i perioden ifølge spildevandsplan Udkast tillæg 1 til spildevandsplan Opfølgning i 2014 på manglende opfyldelse af overskredet påbudsfrist kr kr kr Fejltilslutninger Ukendt Mindre antal Ikke forventning om store udgifter Total kr Vurdering Det er forvaltningens vurdering at den fremlagte procedure vil være en fordel for udvalgte borgere i Stevns Kommune, som har svært ved at finde midlerne til rensningen af spildevandet. Der skal dog samtidigt gøres opmærksom på, at kommunen risikerer at skulle acceptere et økonomisk tab. På baggrund af erfaring fra anden kommune kan dette være ca. 50 % svarende til kr. over de 7 år. Erfaringerne fra en anden kommune, som gør brug af selvhjælpshandlinger, viser at

6 ikke alle opstartede selvhjælpshandlinger gennemføres. I ca. halvdelen af sagerne finder borgerne selv ud af at få ejendommen tilsluttet, efter at kommunen har haft en kloakmester ude på ejendommen. Forvaltningen kan kun antage, at det samme vil gøre sig gældende i Stevns Kommune. Forvaltningen vil også antage, at det vil være den samme andel af borgere som selv vil få opfyldt påbuddet på baggrund af en politianmeldelse. Der er taget højde for dette under afsnittet økonomi. Bilag /14 - Åben - Diagram over procedure for påbud til og med håndhævelse af påbud.pdf /14 - Åben - Dagsordenspunk KB Selvhjælpshandling ved separatkloakeringsprojekter.pdf Indstilling Forvaltningen indstiller til KB via DIR, NFK og ØU at: 1. det politisk godkendes, at der benyttes selvhjælpshandlinger i stedet for politianmeldelse ved håndhævelser af påbud om spildevandshåndtering Beslutning i Direktionen den Anbefales. Bjørn Voltzmann deltog ikke. Beslutning i Natur-, Fritids- og Kulturudvalget den Anbefales Steen Nielsen ønsker sagen retur til forvaltningen med henblik på yderligere belysning Beslutning i Økonomiudvalget den Ikke til stede: Bjarne Ø. Rasmussen

7 Sagen returneres til NFK med henblik på genbehandling af sagen efter ajourføring af diverse oplysninger.

8 Procedure for udsendelse af påbud om tilslutning til kloak, separering af regn- og spildevand, rettelse af fejltilslutning eller forbedret spildevandsrensning (etablering af eget anlæg) samt tidshorisont forud for ny tilslutning til kloak Der er overordnet ikke forskel på hvorvidt der er tale om kloakeringsprojekter eller om borg e- ren selv skal etablere et anlæg til rensningen af spildevand frem til håndhævelsen af den manglende opfyldelse af påbuddet. Ved kloakeringsprojekter er den enkelte borger forinden har blevet kontaktet af spildevandsfo r- syningen for at aftale en placering af stikledning. Den generelle tidshorisont for spildevandskloakering (ny tilslutning til kloak, kun spildevand) frem til påbudsfrist fremgår af flowdiagram på side 2. Nuværende procedure: (alle) påbud om tilslutning til kloak, påbud om separering af regn- og spildevand, påbud om rettelse af fejltilslutning påbud om forbedret spildevandsrensning Ny procedure: (udvalgte) påbud om tilslutning til kloak, påbud om separering af regn- og spildevand, påbud om rettelse af fejltilslutning (spildevand i regnvandsledning) Varsel om påbud Varsel om påbud Påbud Påbud Påmindelse Påmindelse Påbudsfrist Påbudsfrist Rykker 1 Rykker 1 Rykker 2, inkl. varsel om politianmeldelse* Rykker 2, inkl. varsel om enten politianmeldelse eller selvhjælpshandling Forsøg på telefonisk kontakt Forsøg på telefonisk kontakt Ønsker selvhjælpshandling Samarbejdsvillig Nej til selvhjælpshandling Ingen kontakt Politianmeldelse Selvhjælpshandling Politianmeldelse * Nuværende procedure: Mulighed for selvhjælpshandling i særlige tilfælde ved separering af regn- og spildevand

9

10 Sag Selvhjælpshandling ved separatkloakeringsprojekter Sagsnr. 13/1539 Initialer lenapete Åben sag Resumé I forbindelse med separatkloakeringsprojekter, hvor grundejer ikke har efterkommet påbuddet om separering af regn- og spildevand på egen grund, ønsker Forvaltningen fremadrettet, at have muligheden for at foretage selvhjælpshandling. Selvhjælpshandling skal benyttes frem for politianmeldelse i de tilfælde, hvor det vurderes at være fordelagtigt. Beskrivelse af sagen I forbindelse med separatkloakeringsprojekter, foreligger der tilfælde, hvor grundejerne ikke efterkommer påbuddet om separering af regn- og spildevand. Dette vil i de fleste tilfælde munde ud i en politianmeldelse, som kan risikere at ligge i op til flere år inden der træffes en afgørelse i sagen. I nogle tilfælde, vil det være rationelt at foretage en selvhjælpshandling, for at få afsluttet sagen. Problematikken ligger i de tilfælde, hvor der anlægges en ny spildevandsledning. Dette skyldes, at den tidligere fællesledning, som skal benyttes som regnvandsledning, ikke kan frakobles renseanlægget og ledes til recipient. Frakobles regnvandsledningen før alle grunde er blevet separeret, vil der ikke være nogen form for tilbageholdelse af stoffer fra spildevandet, som vil medføre en direkte udledning til recipienten og dermed forurening. Selvhjælpshandlinger er tiltænkt at blive benyttet i tilfælde, hvor projekter om separering af regn- og spildevand har været længere tid undervejs, og hvor kun få ejendomme mangler at blive separeret. Sagen fremlægges nu, da kommunen står med en henvendelse fra Stevns Forsyning, som ønsker to renseanlæg nedlagt, Broager og Bækager. Projektet med separering af regn- og spildevand med det formål, at få nedlagt de to renseanlæg, er startet i Der mangler i alt 6 grunde, som skal separeres for at Broager renseanlæg kan nedlægges, mens der kun mangler 1 grund for at Bækager renseanlæg kan nedlægges. Det er i tilfælde som disse, at forvaltningen ønsker at have muligheden for at lave selvhjælpshandling. Retsgrundlag Lov om Miljøbeskyttelse ved LBK 879 af 26. juni 2010 (Miljøbeskyttelsesloven). Økonomi Ved selvhjælpshandling vil forvaltningen indhente tilbud fra 2-3 autoriserede kloakmestre. Tilbuddene vil blive forelagt grundejer, i forbindelse med varsel

11 af selvhjælpshandling. Selvhjælpshandlingen vil blive udført, såfremt grundejer ikke har indvendinger, med det billigste tilbud. Kommunen vil betale udførelsen ved hjælp af en låneordning, og der vil ske en tinglysning af lånet på ejendommen samt oprettelse af en afdragsordning. Vurdering Forvaltningens vurderer, at muligheden for selvhjælpshandling skal foreligge, og vil blive udført i tilfælde, hvor et eller flere af nedenstående punkter er opfyldt: der vil være økonomiske fordele der forekommer ressourcebesparelser der ønskes afslutning af separatkloakeringsprojekter (hvor kun få ejendommen mangler at separere regn- og spildevand) der ønskes en her og nu løsning - politianmeldelser kan henligge i 2-3 år Indstilling Forvaltningen indstiller til KB via DIR, PTU og ØU 1. at godkende, at forvaltningen kan igangsætte selvhjælpshandlinger ved separatkloakeringsprojekter, når det findes fordelagtigt. Beslutning i Direktionen den Anbefales Beslutning i Plan- og Teknikudvalget den Anbefales Beslutning i Økonomiudvalget den Anbefales Beslutning i Kommunalbestyrelsen den Godkendt.

Håndhævelse af spildevandspåbud

Håndhævelse af spildevandspåbud Håndhævelse af spildevandspåbud Acadresag 13/1539 - Heidkjae Resumé Der er tale om en genoptagelse af sag, der oprindeligt var på NFK d. 3. april 2014. Sagen blev hjemsendt til fornyet behandling af ØU,

Læs mere

Håndhævelse og lånemuligheder i forbindelse med separatkloakering og spildevandskloakering af mindre byer i det åbne land

Håndhævelse og lånemuligheder i forbindelse med separatkloakering og spildevandskloakering af mindre byer i det åbne land Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 15. august 2014 Sagsbehandler Hans Sonne-Frederiksen Telefon direkte 76 16 13 93 Sagsid 14/9850 Notat Håndhævelse og lånemuligheder i forbindelse med separatkloakering og

Læs mere

Denne og tidligere vejledende svar kan også findes på Naturstyrelsens hjemmeside www.nst.dk.

Denne og tidligere vejledende svar kan også findes på Naturstyrelsens hjemmeside www.nst.dk. Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-4408-00265 Ref. todue Den 23. april 2015 Spørgsmål og vejledende svar nr. 2 om regler om afdragsordninger og minimumsfrist i forbindelse med påbud om

Læs mere

Administration af Spildevandsplan og håndhævelse overfor lodsejer, der ikke følger påbud.

Administration af Spildevandsplan og håndhævelse overfor lodsejer, der ikke følger påbud. Svendborg Kommune, Miljø og Teknik BV, den 06.11.2013, rev. 18.11.2013-2 Administration af Spildevandsplan og håndhævelse overfor lodsejer, der ikke følger påbud. Svendborg Kommune har i 2010 2013 udsendt

Læs mere

Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag)

Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag) Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag) Indhold Beskrivelse Dette sammendrag af spildevandsplanen beskriver de forhold, der har direkte indvirkning på borgerne i de næste 12 år, med mest vægt

Læs mere

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 6 til Spildevandsplan Alminde FRA 22. OKTOBER 2016 TIL 19. DECEMBER 2016 FORSLAG I HØRING

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 6 til Spildevandsplan Alminde FRA 22. OKTOBER 2016 TIL 19. DECEMBER 2016 FORSLAG I HØRING SPILDEVANDSPLAN Tillæg 6 til Spildevandsplan 2012- Alminde FORSLAG I HØRING FRA 22. OKTOBER TIL 19. DECEMBER Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 1.1 Eksisterende plangrundlag...3 1.2 Tillæg 6 i forhold

Læs mere

Kloakseparering Faxe Ladeplads. Grundejermøde. 4. marts 2015

Kloakseparering Faxe Ladeplads. Grundejermøde. 4. marts 2015 Kloakseparering Faxe Ladeplads Grundejermøde 4. marts 2015 Program 1.Orientering om forslaget 2.Orientering om kloakseparering 3.Spørgsmål og dialog 4.Opfølgning og afslutning Korte opklarende spørgsmål

Læs mere

Opdatering af spildevandsplan og tidsplan for Gl. Stevns

Opdatering af spildevandsplan og tidsplan for Gl. Stevns Teknik og Miljø Opdatering af spildevandsplan og tidsplan for Gl. Stevns Tillæg 5 til Spildevandsplan 2012 2020 Vedtaget af Kommunal Bestyrrelsen d. XX. xxxx XXXX 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 7 Det åbne land Vedtaget 15 maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 SPILDEVANDSHÅNDTERING I DET ÅBNE LAND 4 1.1 Udpegning af vandområder 4 1.2 Ejendomme 4 1.3

Læs mere

tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1

tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1 tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1 Indhold 1. LOVGRUNDLAG, FORMÅL OG OMFANG 3 2. ODSHERRED FORSYNINGS ORGANISERING 3 3. DEFINITION OG ANVENDELSE 3 4. FUNKTIONSKRAV

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde 2. maj 2013 Bryggergården, Vesterborg Hvorfor Lolland Forsyning A/S? Alle Lolland Kommunes forsyningsvirksomheder er med virkning fra 1. januar 2007 udskilt

Læs mere

tømningsregulativ for samletanke

tømningsregulativ for samletanke tømningsregulativ for samletanke - med virkning fra 1. april 2011 1 Indhold 1. LOVGRUNDLAG, FORMÅL OG OMFANG 3 2. ODSHERRED FORSYNINGS ORGANISERING 3 3. DEFINITION OG ANVENDELSE 3 4. KRAV TIL SAMLETANKE

Læs mere

Separering af regn - og spildevand. Guldborgsund Forsyning

Separering af regn - og spildevand. Guldborgsund Forsyning Separering af regn - og spildevand Guldborgsund Forsyning Baggrunden for separering af regnog spildevand. For mange kommuner herunder Guldborgsund giver det en udfordring fordi kloakledningerne, der skal

Læs mere

Afdragsordning mm. på spildevandsområdet

Afdragsordning mm. på spildevandsområdet Afdragsordning mm. på spildevandsområdet Oplæg om ny bekendtgørelse, EnviNa Sorø 16. marts, Middelfart 18. marts samt Viborg 23. marts 2015 Torsten Duer, Naturstyrelsen Ny bekendtgørelse Bekendtgørelse

Læs mere

SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION?

SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION? SEPARATKLOAKERING HVORFOR OG HVORDAN HVORFOR SEPARATKLOAKERE? HVORNÅR SKAL DU I GANG? HVAD ER DINE MULIGHEDER? HVAD MED ØKONOMI OG DOKUMENTATION? HVORFOR SEPARATKLOAKERE? GODT FOR MILJØET Provas og Haderslev

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde vedrørende kloakprojektet Askø-Dannemare 16. november 2011 Dannemare Forsamlingshus

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde vedrørende kloakprojektet Askø-Dannemare 16. november 2011 Dannemare Forsamlingshus Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde vedrørende kloakprojektet Askø-Dannemare 16. november 2011 Dannemare Forsamlingshus Centralisering af spildevandsrensning og kloakering af det åbne land Askø-Dannemare

Læs mere

Afdragsordning mm. på spildevandsområdet

Afdragsordning mm. på spildevandsområdet Afdragsordning mm. på spildevandsområdet Oplæg om ny bekendtgørelse, EnviNa marts 2015 Torsten Duer, Naturstyrelsen Ny bekendtgørelse Bekendtgørelse om afdragsordninger, fristfastsættelse for spildevandshåndtering

Læs mere

De mest almindelige spørgsmål

De mest almindelige spørgsmål De mest almindelige spørgsmål om spildevand i det åbne land Indhold Hvad er Spildevand i det åbne land?... 1 Hvor kan man læse at min ejendom er omfattet?... 2 Er det kun mig, der bliver kontaktet af kommunen?

Læs mere

Thomas Lind Tranberg Vålse Vesterskovvej 14 4840 Vålse

Thomas Lind Tranberg Vålse Vesterskovvej 14 4840 Vålse Thomas Lind Tranberg Vålse Vesterskovvej 14 4840 Vålse 06. NOVEMBER 2014 VARSEL AF PÅBUD OM TILSLUTNING TIL GULDBORGSUND FORSY- NINGS KLOAK SAMT SEPARERING AF REGN- OG SPILDEVAND PÅ EJENDOMMEN Baggrund

Læs mere

Borgermøde om kloakering af sommerhusområderne etape 1. Mariagerfjord Vand a s Fredag den 13. december 2013 kl. 13.30

Borgermøde om kloakering af sommerhusområderne etape 1. Mariagerfjord Vand a s Fredag den 13. december 2013 kl. 13.30 Borgermøde om kloakering af sommerhusområderne etape 1 Mariagerfjord Vand a s Fredag den 13. december 2013 kl. 13.30 Dagsorden 1. Indledning 2. Spildevandsplan 3. Ny renseanlægsstruktur 4. Projektomfang

Læs mere

Sag Tillæg til Lokalplan nr. 114, Håndværkerparken Store Heddinge Sagsnr. 08/1653 Initialer BjøSøe. Åben sag

Sag Tillæg til Lokalplan nr. 114, Håndværkerparken Store Heddinge Sagsnr. 08/1653 Initialer BjøSøe. Åben sag Sag Tillæg til Lokalplan nr. 114, Håndværkerparken Store Heddinge Sagsnr. 08/1653 Initialer BjøSøe Åben sag Resumé Lokalplan 114 blev godkendt d. 8. september 2011 efter revision af den tidligere lokalplan

Læs mere

Velkommen til informationsmøde

Velkommen til informationsmøde 1 Velkommen til informationsmøde Tirsdag den 25. marts 2014, kl. 19.00 Guderup Forsamlingshus Kloakseparering, Guderup, Etape 3.2 Program 2 1. Velkomst og indledning ved Lisbeth Rasmussen Hansen, Sønderborg

Læs mere

ORDFORKLARING. Skive Vand A/S Norgesvej Skive. Overløb. Faskine. Separering. Regnvandsledning. Fælleskloak. Spildevand. Skel. Ledninger.

ORDFORKLARING. Skive Vand A/S Norgesvej Skive. Overløb. Faskine. Separering. Regnvandsledning. Fælleskloak. Spildevand. Skel. Ledninger. ORDFORKLARING Faskine. Overløb. Separering. En faskine er et hulrum i jorden, der fyldes med sten eller med præfabrikerede kassetter af plastik, der kan købes i byggemarkedet. Regnvandet fra taget føres

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde Birket og Lindet 22. august 2012 Signe Stubs Sognegård, Torrig L.

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde Birket og Lindet 22. august 2012 Signe Stubs Sognegård, Torrig L. Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde Birket og Lindet 22. august 2012 Signe Stubs Sognegård, Torrig L. Program Velkommen ved Lolland Forsyning Orientering om projektet Tidsplan Hvad betyder det

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021 Forslag

Tillæg nr. 1 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021 Forslag Tillæg nr. 1 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021 Forslag Natur- og Miljøafdelingen Xxx 2011 0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Lovgrundlag... 2 3 Forhold til øvrig planlægning... 3

Læs mere

Kontraktligt medlemskab af spildevandsforsyningen

Kontraktligt medlemskab af spildevandsforsyningen Kontraktligt medlemskab af spildevandsforsyningen Langeland forsyning A/S Langeland Forsyning A/S er en selvstændig multiforsyningsvirksomhed, der er dannet den 9.11.2009 som en konsekvens af Vandsektorloven.

Læs mere

Skal du bygge om? Forbered din kloak til fremtiden I DENNE PJECE FINDER DU OPLYSNINGER OM:

Skal du bygge om? Forbered din kloak til fremtiden I DENNE PJECE FINDER DU OPLYSNINGER OM: Skal du bygge om? Forbered din kloak til fremtiden I DENNE PJECE FINDER DU OPLYSNINGER OM: > Hvorfor ændre din kloak nu? > Hvad skal du selv gøre og betale? > Hvornår og hvordan foregår separering af kloak?

Læs mere

Beslutningsforslag nr. B 102 Folketinget 2013-14

Beslutningsforslag nr. B 102 Folketinget 2013-14 Beslutningsforslag nr. B 102 Folketinget 2013-14 Fremsat den 8. april 2014 af Charlotte Dyremose (KF), Tom Behnke (KF), Lene Espersen (KF), Mike Legarth (KF) og Mai Mercado (KF) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Nu skal du snart separatkloakere på din grund

Nu skal du snart separatkloakere på din grund Nu skal du snart separatkloakere på din grund KLAR PARAT KLOAKERING Hvorfor denne pjece? Esbjerg Kommune og Esbjerg Forsyning A/S er i fuld gang med at forbedre miljøet i vandløb, søer og havet. Det gør

Læs mere

Separering af kloak VEJLEDNING FØR KLOAKFORNYELSE

Separering af kloak VEJLEDNING FØR KLOAKFORNYELSE Separering af kloak VEJLEDNING FØR KLOAKFORNYELSE > Hvorfor adskiller vi regnvand og spildevand? > Separering på egen grund > Sådan kommer du videre > Mens vi arbejder > Godt for dig, miljøet og Herning

Læs mere

Spildevandskloakering i dit område

Spildevandskloakering i dit område Spildevandskloakering i dit område Side 2 Hvorfor lægger vi nye kloakker? I følge Kalundborg Kommunes Spildevandsplan 2010-2015 skal dit område spildevandskloakeres. Det nye kloaksystem vil blive etableret

Læs mere

Separatkloakering i dit område

Separatkloakering i dit område Separatkloakering i dit område Side 2 Hvorfor lægger vi nye kloakker? I følge Kalundborg Kommunes Spildevandsplan 2010-2015 skal dit område separatkloakeres. Det nye kloaksystem vil blive udført som separatsystem,

Læs mere

Skal du bygge om? Forbered din kloak til fremtiden I DENNE PJECE FINDER DU OPLYSNINGER OM:

Skal du bygge om? Forbered din kloak til fremtiden I DENNE PJECE FINDER DU OPLYSNINGER OM: Skal du bygge om? Forbered din kloak til fremtiden I DENNE PJECE FINDER DU OPLYSNINGER OM: > Hvorfor ændre din kloak nu? > Hvad skal du selv gøre og betale? > Hvornår og hvordan foregår separering af kloak?

Læs mere

SPILDEVANDSKLOAKERING i OMRÅDE

SPILDEVANDSKLOAKERING i OMRÅDE SPILDEVANDSKLOAKERING i OMRÅDE b Hvorfor spildevandskloakerer vi? b Hvad skal du selv gøre og betale? b Hvornår sker der hvad? Hvorfor denne pjece? I denne pjece kan du læse mere om, hvorfor vi spildevandskloakerer

Læs mere

Separatkloakering Hvad betyder det for dig?

Separatkloakering Hvad betyder det for dig? Separatkloakering Hvad betyder det for dig? Vi er i gang med at separatkloakere, og vi kommer snart til dit område. Hvorfor denne folder? Varde Kommune og Varde Forsyning A/S er i fuld gang med at ændre

Læs mere

TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND

TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 159978 TYPEPROBLEMSTILLINGER VED TILSLUT- NING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND 1. INDLEDNING Vordingborg

Læs mere

Regulativ TØMNINGSORDNING

Regulativ TØMNINGSORDNING Egedal Kommune Regulativ for TØMNINGSORDNING for samletanke til husspildevand i Egedal Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 DEFINITION OG ANVENDELSE... 3 2 NYE TANKE... 3 3 EKSISTERENDE TANKE... 4 4 TØMNINGSORDNINGEN...

Læs mere

Fuglebjerg Kommune. Arløse By, kloakering

Fuglebjerg Kommune. Arløse By, kloakering Fuglebjerg Kommune Arløse By, kloakering Information om kloakeringen Ved Holger Hansen og Kenny Kragesand, Fuglebjerg Kommune samt Henrik Bjoljahn, EnviDan Dias nr. 1 Emner Baggrunden for kloakeringen,

Læs mere

Temadag om separering af afløbssystemer

Temadag om separering af afløbssystemer Temadag om separering af afløbssystemer Jura og økonomi ved separering 1 Problemstillinger ved separat kloakering Egne erfaringer et udpluk Kommunen laver tillæg til spildevandsplanen for et byomdannelsesområde,

Læs mere

Spildevandsplan 2012-2019 Tillæg nr. 9

Spildevandsplan 2012-2019 Tillæg nr. 9 Spildevandsplan 2012-2019 Tillæg nr. 9 Spildevandsrensning i det åbne land ved Uhre, Vrå, Lejrskov, Ferup Skov, Jordrup, Kirsbøl, Knudsbøl og Jordrup Skov By- og Udviklingsforvaltningen Spildevandsteam

Læs mere

Bilag 3.A. Signatur ændres til. Det er ikke i planperioden planlagt at kloakere området.

Bilag 3.A. Signatur ændres til. Det er ikke i planperioden planlagt at kloakere området. Bilag 3.A Udenfor kravopland Området ligger uden for rensekravopland. Det betyder at der ved etablering af nyanlæg skal vælges en tidsvarende løsning, hvilket som minimum er en godkendt bundfældningstank.

Læs mere

Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke i Ballerup Kommune

Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke i Ballerup Kommune Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke i Ballerup Kommune Forsyning Ballerup december 2009 Regulativ for tømning af bundfældningsog samletanke i Ballerup Kommune 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020

Tillæg nr. 4 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Tillæg nr. 4 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Kloakering ved Kongevejen og Højsagervej November 2013 Indhold 1 Indledning... 1 2 Grundlag... 1 3 Planforhold... 1 4 Dimensioneringsforudsætninger

Læs mere

Separatkloakering på din vej

Separatkloakering på din vej Separatkloakering på din vej Lejre Forsyning Hvad er separatkloakering? Hvornår sker der hvad? Hvad skal du selv gøre? Hvorfor denne pjece? Formålet med denne pjece er at informere dig om, at både du og

Læs mere

Teknik og Miljø 2012. Administrationsgrundlag for spildevandsafgørelser private husstande

Teknik og Miljø 2012. Administrationsgrundlag for spildevandsafgørelser private husstande Teknik og Miljø 2012 Administrationsgrundlag for spildevandsafgørelser private husstande Indholdsfortegnelse Forord... 2 Indledning... 3 Generelle krav og regler... 5 Tidsfrister... 6 Udsættelse af påbud...

Læs mere

Vedtaget. Kloakering i det åbne land

Vedtaget. Kloakering i det åbne land 02 T i l l æ g t i l s p i l d e v a n d s p l a n Vedtaget 24.09 2014 Kloakering i det åbne land Indholdfortegnelse 1 Indledning 1 Nye kloakeringer 2 Bastbjergvej 39, 40 og 41, Ganløse 4 Blomstervej 23,

Læs mere

SEPARATKLOAKERING PÅ VEJ

SEPARATKLOAKERING PÅ VEJ SEPARATKLOAKERING PÅ VEJ b Hvad er separatkloakering? b Hvornår sker der hvad? b Hvad skal du selv gøre? Hvorfor denne pjece? Formålet med denne pjece er at informere dig om, at både du og vi skal forbedre

Læs mere

Kloakering i det åbne land

Kloakering i det åbne land Kloakering i det åbne land Vi forsøger at skabe mindst mulige gener for trafikken og de berørte ejendomme. Effektiv rensning af spildevandet Lolland Kommune har besluttet, at udpegede ejendomme i det åbne

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund

Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund Tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2012-2020 Strandvejen 9-35b (ulige numre), Hvalpsund Dato: 28. februar 2014 Sags nr. 820-2013-25330 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til

Læs mere

Tårnby Kommune. Regulativ for Tømningsordning for samletanke

Tårnby Kommune. Regulativ for Tømningsordning for samletanke Tårnby Kommune Regulativ for Tømningsordning for samletanke 1 Indhold: side 1 Formål 3 2 Gyldighedsområde 3 3 Grundejerens forpligtelser 3 4 Tømning 5 5 Tilmelding og afmelding 5 6 Økonomi 6 7 Henvendelser,

Læs mere

Bestyrelsesmøde og generalforsamling i Fredensborg Spildevand A/S, Fredensborg Vand A/S, Fredensborg Affald A/S og Fredensborg Forsyning A/S.

Bestyrelsesmøde og generalforsamling i Fredensborg Spildevand A/S, Fredensborg Vand A/S, Fredensborg Affald A/S og Fredensborg Forsyning A/S. Refer Bestyrelsesmøde og generalforsamling i Fredensborg Spildevand A/S, Fredensborg Vand A/S, Fredensborg Affald A/S og Fredensborg Forsyning A/S. Den 21. april 2015, kl. 18:00 Mødested: Fredensborg Forsyning

Læs mere

Baggrund: Fornyelsen af kloaksystemet har således til formål at fjerne: - Opstuvninger i din kælder og på din grund

Baggrund: Fornyelsen af kloaksystemet har således til formål at fjerne: - Opstuvninger i din kælder og på din grund Denne guide er lavet så du nemt og hurtigt kan finde svar på dine spørgsmål om separatkloakering. Guiden er delt op i 8 afsnit, hvor 3 af dem er svar på et af de breve du kan have modtaget fra Industrimiljø.

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde Horslunde By 28. juni 2012 Ravnsborghallen, Horslunde

Lolland Forsyning A/S. Velkommen til Borgermøde Horslunde By 28. juni 2012 Ravnsborghallen, Horslunde Lolland Forsyning A/S Velkommen til Borgermøde Horslunde By 28. juni 2012 Ravnsborghallen, Horslunde Program Velkommen ved Lolland Forsyning Orientering om projektet Tidsplan Hvad betyder det for den enkelte

Læs mere

VELKOMMEN. Separering i Faxe Ladeplads - Etape II

VELKOMMEN. Separering i Faxe Ladeplads - Etape II VELKOMMEN Separering i Faxe Ladeplads - Etape II Onsdag d. 1. juni 2016, På Hylleholt skole i fællesrum, blok B på Dannebrogsvej 1, 4654 Faxe Ladeplads, Projektleder: Kaj Eichler tlf. 56 37 11 05 E-mail:

Læs mere

Fra septiktank til fælles kloak

Fra septiktank til fælles kloak Fra septiktank til fælles kloak Hvorfor kloakering i det åbne land? Køge Kommune har besluttet, at en række ejendomme i det åbne land skal sluttes til det fælles kloaksystem. Din ejendom er én af dem.

Læs mere

Kloakering i det åbne land

Kloakering i det åbne land Kloakering i det åbne land NK-Forsyning A/S September 2013 Spildevand Din ejendom skal kloakeres Efter spildevandsplanen for Næstved Kommune skal flere landsbyer og ejendomme i det åbne land kloakeres.

Læs mere

Notat FORSLAG TIL TILLÆG NR. 4 TIL SPILDEVANDSPLAN 2013. Spildevandsrensning i det åbne land Favrskov Kommune

Notat FORSLAG TIL TILLÆG NR. 4 TIL SPILDEVANDSPLAN 2013. Spildevandsrensning i det åbne land Favrskov Kommune Notat FORSLAG TIL TILLÆG NR. 4 TIL SPILDEVANDSPLAN 2013 Spildevandsrensning i det åbne land Favrskov Kommune Postadresse: Favrskov Kommune Virksomheder og Grundvand Skovvej 20 8382 Hinnerup Tlf. 8964 1010

Læs mere

Orientering om kloakering dele af Rågeleje-Udsholt

Orientering om kloakering dele af Rågeleje-Udsholt Bilag 3 Orientering om kloakering dele af Rågeleje-Udsholt 29. Januar 2015 SIDE 1 Hvorfor skal Rågeleje-Udsholt kloakeres? Kloakeringen sker iht. tillæg 4 og 5 til Gribskov Kommunes spildevandsplan 2013-2017

Læs mere

Tillæg 3 til Spildevandsplan 2012 2020:

Tillæg 3 til Spildevandsplan 2012 2020: Tillæg 3 til Spildevandsplan 2012 2020: Separatkloakering af Bjælkerup (Bjælkerup B1) etapeinddeling og bassinplacering Vedtaget af Stevns Kommunes Kommunal Bestyrelse d. 27. februar 2014. 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Pjece om forbedret spildevandsrensning i det åbne land - Roskilde Nord

Pjece om forbedret spildevandsrensning i det åbne land - Roskilde Nord Pjece om forbedret spildevandsrensning i det åbne land - Roskilde Nord Indledning og baggrund I Vandplan 1 for Hovedvandopland 2.2 Isefjord og Roskilde Fjord 2009-2015 er Isefjord og Roskilde Fjord, udpeget

Læs mere

Regulativ for tømning af bundfældningstanke for husspildevand i Lemvig Kommune

Regulativ for tømning af bundfældningstanke for husspildevand i Lemvig Kommune Regulativ for tømning af bundfældningstanke for husspildevand i Lemvig Kommune Lemvig Kommune har indført en fælles, obligatorisk tømningsordning for bundfældningstanke, idet afløbsinstallationernes renseeffektivitet

Læs mere

Separering af kloak VEJLEDNING FØR KLOAKFORNYELSE

Separering af kloak VEJLEDNING FØR KLOAKFORNYELSE Separering af kloak VEJLEDNING FØR KLOAKFORNYELSE > Hvorfor adskiller vi regnvand og spildevand? > Separering på egen grund > Sådan kommer du videre > Mens vi arbejder > Godt for dig, miljøet og Herning

Læs mere

Naturstyrelsen har på denne baggrund udarbejdet vejledende svar til de mest hyppige spørgsmål om de nye regler.

Naturstyrelsen har på denne baggrund udarbejdet vejledende svar til de mest hyppige spørgsmål om de nye regler. NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-4408-00265 Ref. ancma/todue Den 24. februar 2015 Spørgsmål og vejledende svar om regler om afdragsordninger og minimumsfrist i forbindelse med påbud

Læs mere

Tårnby Kommune. Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke

Tårnby Kommune. Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke Tårnby Kommune Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke 1 Indhold: side 1 Formål 3 2 Gyldighedsområde 3 3 Grundejerens forpligtelser 3 4 Tømning 5 5 Tilmelding og afmelding 6 6 Økonomi 6 7

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land Forbedret rensning af husspildevand i Herning Kommune Herning Kommune Teknik og Miljø Rådhuset, Torvet, Indgang C 7400 Herning Tlf.: 96 28 28 28 Fax: 96 28 80 19 E-mail: teknik@herning.dk

Læs mere

Tømningsregulativ for samleog bundfældningstanke

Tømningsregulativ for samleog bundfældningstanke Kongeåen ved Skodborghus Tømningsregulativ for samleog bundfældningstanke - med virkning fra 1. marts 2013 Indhold 1. Lovgrundlag, formål og omfang... 2 2. Vejen Forsynings organisering... 2 3. Definition

Læs mere

Spildevandsplan 2012-2019. Tillæg nr. 8. Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land

Spildevandsplan 2012-2019. Tillæg nr. 8. Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land Spildevandsplan 2012-2019 Tillæg nr. 8 By- og Udviklingsforvaltningen Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land Sagsnr. 14/2022 April 2016 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Lolland Forsyning A/S. Informationsmøde den 23. april 2013 Fjernvarmeudbygning og kloakseparering Tårsvej etape 2

Lolland Forsyning A/S. Informationsmøde den 23. april 2013 Fjernvarmeudbygning og kloakseparering Tårsvej etape 2 Lolland Forsyning A/S Informationsmøde den 23. april 2013 Fjernvarmeudbygning og kloakseparering Tårsvej etape 2 Program Velkommen! v/per Søndergaard, Lolland Forsyning A/S Præsentation af deltagere kommune,

Læs mere

Forslag til Tillæg nr Frivillig kloakering af 11 ejendomme i det åbne land

Forslag til Tillæg nr Frivillig kloakering af 11 ejendomme i det åbne land SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Solrød Kommunes Spildevandsplan 2014-2026 Forslag til Tillæg nr. 1-2016 Frivillig kloakering af 11 ejendomme i det åbne land Forslag til tillæg har været i høring fra XX

Læs mere

Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej

Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej Kloakfornyelse i Kirkevænget og Villavej Borgermøde 10. oktober 2013 Program Præsentation og indledning Baggrund for kloakeringen Spildevandsplan 2013 Præsentation af udarbejdet kloakprojekt Hvad skal

Læs mere

Kloakfornyelse i Ulstrup

Kloakfornyelse i Ulstrup Kloakfornyelse i Ulstrup Borgermøde 18. juni 2013 Program Præsentation og indledning Spildevandsplan 2013 Kloakfornyelse i Ulstrup Hvor langt er vi nået med undersøgelser og planlægning Hvad skal Favrskov

Læs mere

Spildevandskloakering i Liseleje Informationsmøde 04.04.2013

Spildevandskloakering i Liseleje Informationsmøde 04.04.2013 Informationsmøde 04.04.2013 1 Dagsorden 1. Velkomst v./ Finn Ellegaard a. Valg af ordstyrer og referent b. Introduktion 2. Lovgrundlag mv. for kloakeringen v./halsnæs Kommune Team Miljø 3. Spildevandskloakeringen

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE GREVE SOLRØD FORSYNING A/S

SOLRØD KOMMUNE GREVE SOLRØD FORSYNING A/S SOLRØD KOMMUNE GREVE SOLRØD FORSYNING A/S Aftale om samarbejde mellem Greve Solrød Forsyning A/S og Solrød Kommune om drifts- og myndighedsopgaver på spildevandsområdet. 1. Baggrund 1.1 Aftalen redegør

Læs mere

FORSLAG TILLÆG NR. 2 TIL FREDENSBORG KOMMUNES SPILDEVANDSPLAN 2011-2020 FÆLLESPRIVAT KLOAKERING HOLMESKOVVEJ 5 OG 7 [MÅNED, ÅR]

FORSLAG TILLÆG NR. 2 TIL FREDENSBORG KOMMUNES SPILDEVANDSPLAN 2011-2020 FÆLLESPRIVAT KLOAKERING HOLMESKOVVEJ 5 OG 7 [MÅNED, ÅR] FORSLAG TILLÆG NR. 2 TIL FREDENSBORG KOMMUNES SPILDEVANDSPLAN 2011-2020 FÆLLESPRIVAT KLOAKERING HOLMESKOVVEJ 5 OG 7 [MÅNED, ÅR] Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Grundlag... 3 3 Eksisterende forhold...

Læs mere

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015 Arrild kloakseparering Borgermøde den 15. april 2015 Dagsorden: 1. Velkomst (v. Jacob Riis Bols, Tønder Spildevand A/S) 2. Baggrund (v. Martin Madsen, Tønder Kommune) 3. Gennemgang af projektet (v. Jacob

Læs mere

Nu skal du snart separatkloakere på din grund

Nu skal du snart separatkloakere på din grund Nu skal du snart separatkloakere på din grund KLAR PARAT KLOAKERING Hvorfor denne pjece? Esbjerg Kommune og Esbjerg A/S er i fuld gang med at forbedre miljøet i vandløb, søer og havet. Det gør vi bl.a.

Læs mere

Tillæg nr. 10 til spildevandsplan for Odder Kommune

Tillæg nr. 10 til spildevandsplan for Odder Kommune Tillæg nr. 10 til spildevandsplan 2001 2008 for Odder Kommune Indholdsfortegnelse 1. Baggrund og indledning 2. Lovgrundlag 3. Miljøvurdering 4 Areal og ejerforhold 5. Ændring af kloakopland og kloakeringsprincip

Læs mere

Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land

Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land Program: Velkomst og præsentation Hvorfor vi sender påbud til jer? Hvad du som ejer skal foretage dig? Typer af løsninger, der opfylder kravet

Læs mere

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for sommerhusområdet Hals-Hou.

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for sommerhusområdet Hals-Hou. Punkt 12. Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for sommerhusområdet Hals-Hou. 2011-18446. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at forslag om ændring af kommunens spildevandsplan offentliggøres

Læs mere

Forslag til Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan Østervang - Gørslev

Forslag til Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan Østervang - Gørslev Forslag til Tillæg nr. 8 til Spildevandsplan 2012-2016 Østervang - Gørslev November 2016 Resumé 1 Ændret belastning af recipienter og renseanlæg 1 Indledning 2 Plangrundlag 3 Lovgivning 3 Lokalplan 3 Miljøvurdering

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Forslag til Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Indholdsfortegnelse Baggrund ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

SPILDEVANDSPLANSTILLÆG NR. 2 Separering af fælleskloak, administrationsgrundlag m.m.

SPILDEVANDSPLANSTILLÆG NR. 2 Separering af fælleskloak, administrationsgrundlag m.m. SPILDEVANDSPLANSTILLÆG NR. 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning 3 1.1 Politisk behandling og offentlig høring 3 2 Planlægningsgrundlaget 5 2.1 Miljøvurdering 5 3 Omfang af tillæg 6 3.1 Undtagelse for forbedret

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Spildevandsplan 2012-2020. Assersvej 12 A-D. Dato: 19. november 2013 Sags nr. 820-2013-54588

Tillæg nr. 4 til Spildevandsplan 2012-2020. Assersvej 12 A-D. Dato: 19. november 2013 Sags nr. 820-2013-54588 Tillæg nr. 4 til Spildevandsplan 2012-2020 Assersvej 12 A-D Dato: 19. november 2013 Sags nr. 820-2013-54588 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til spildevandsplan... 3 2.

Læs mere

LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND

LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND Side 1 af 14 Mariagerfjord Kommune, Teknik og Miljø Juni 2011 Side 2 af 14 Mariagerfjord Kommune, Teknik og Miljø Juni 2011 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Halsnæs Kommune har overdraget drift og administration af tømningsordningen til Halsnæs Kommunale Forsyning A/S.

Halsnæs Kommune har overdraget drift og administration af tømningsordningen til Halsnæs Kommunale Forsyning A/S. Halsnæs Kommune Regulativ for tømningsordning for bundfældningstanke 1 Formål Tømningsordningen indføres primært af miljømæssige hensyn, for at sikre, at bundfældningstanke i Halsnæs Kommune bliver kontrolleret

Læs mere

Præsentation af kloakeringsprojektet 2. etape. 29. april 2010

Præsentation af kloakeringsprojektet 2. etape. 29. april 2010 Orientering om kloakering af SANDET Præsentation af kloakeringsprojektet 2. etape 29. april 2010 # 1 Hvorfor kloakering af SANDET? Fordi: - Nedsivning ikke er mulig - Spildevandet forurener Arresø - Risiko

Læs mere

Separering af fælleskloak i Hovslund St. By. Forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan

Separering af fælleskloak i Hovslund St. By. Forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Aabenraa Kommune Separering af fælleskloak i Hovslund St. By Forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan juni 2013 Udgivelsesdato : juni 2013 Projekt : 14.9500.96 Udarbejdet : Knud Sibbesen Kontrolleret

Læs mere

Egedal Kommune REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I EGEDAL KOMMUNE

Egedal Kommune REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I EGEDAL KOMMUNE Egedal Kommune REGULATIV FOR TØMNINGSORDNING FOR BUNDFÆLDNINGSTANKE I EGEDAL KOMMUNE 1 Formål Formålet med regulativet er, at sikre en lovlig og miljørigtig håndtering af husspildevand og slam fra bundfældningstanke

Læs mere

Tema: Kloakering. Steffen Lervad Thomsen Jane Stampe Jens Riise Dalgaard

Tema: Kloakering. Steffen Lervad Thomsen Jane Stampe Jens Riise Dalgaard Tema: Kloakering Steffen Lervad Thomsen Jane Stampe Jens Riise Dalgaard Klimatilpasning vi reagerer proaktivt ved blandt andet at lære af historien. Disposition 1. Vores 100 års regn. 5 steder ramt forskellige

Læs mere

Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand

Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand Notat Dato: 02. oktober 2013 Revision 07. juli 2014 Emne: Økonomisk tilskyndelse til lokal afledning af regnvand Til: Niels Møller Jensen Fra: Benny Nielsen, Plan og Projekt Herning Vand A/S Ålykkevej

Læs mere

Det åbne land KLOAKERING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND HVORFOR KLOAKERING AF EJENDOMME? TILSLUTNING AF UKLOAKEREDE EJENDOMME I ISHØJ KOMMUNE

Det åbne land KLOAKERING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND HVORFOR KLOAKERING AF EJENDOMME? TILSLUTNING AF UKLOAKEREDE EJENDOMME I ISHØJ KOMMUNE KLOAKERING AF EJENDOMME I DET ÅBNE LAND HVORFOR KLOAKERING AF EJENDOMME? TILSLUTNING AF UKLOAKEREDE EJENDOMME I ISHØJ KOMMUNE TILSLUTNING AF UKLOAKEREDE EJENDOMME 2012 UDGIFTS FORDELING GRÆNSEFLADER MELLEM

Læs mere

Spildevandsrensning i det åbne land

Spildevandsrensning i det åbne land Spildevandsrensning i det åbne land Ejendomme og sommerhuse i det åbne land, som ikke er tilsluttet offentlig kloak, skal have en lovlig og godkendt spildevandsløsning. Kan du svare ja til et eller flere

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010-19

Tillæg nr. 2 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010-19 Tillæg nr. 2 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010-19 0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Planlægningsgrundlag 3 3. Kloakering af 3 ejendomme på Gammelgårdsvej og Valnæsvej 4 4. Tidsplan 5 5. Økonomi

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Campus Køge

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Campus Køge Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2012-2016 Campus Køge Februar 2015 Resumé Ændret belastning af recipienter og renseanlæg Indledning Plangrundlag Lovgivning Lokalplan Miljøvurdering Spildevandsplanen Status

Læs mere

Borgermøde om separatkloakering af område ved Gl. Visborgvej. Mariagerfjord Vand a s Tirsdag den 17. 12. 2013 kl. 17.00

Borgermøde om separatkloakering af område ved Gl. Visborgvej. Mariagerfjord Vand a s Tirsdag den 17. 12. 2013 kl. 17.00 Borgermøde om separatkloakering af område ved Gl. Visborgvej Mariagerfjord Vand a s Tirsdag den 17. 12. 2013 kl. 17.00 Dagsorden 1. Indledning 2. Projektomfang 3. Tidsplan 4. Udførelsesmæssige forhold,

Læs mere

Tlf. 64 40 08 10 Fax. 64 40 07 10. www.bonnerup.net. 42 lodsejere/medejere, som repræsenterede de aktuelle 48 ejendomme i projektet

Tlf. 64 40 08 10 Fax. 64 40 07 10. www.bonnerup.net. 42 lodsejere/medejere, som repræsenterede de aktuelle 48 ejendomme i projektet Bonnerup Consult ApS Fynsvej 56 5500 Middelfart Email: info@bonnerup.net Tlf. 64 40 08 10 Fax. 64 40 07 10 www.bonnerup.net Mødereferat Møde vedr.: Orienteringsmøde for lodsejerne i forbindelse med kloakering

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2012-2020 Hvalpsund Havn

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2012-2020 Hvalpsund Havn Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2012-2020 Hvalpsund Havn Dato: 19. november 2013 Sags nr. 820-2013-54482 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til spildevandsplan... 3 2. Lov-

Læs mere

Tillæg nr. 2013/4 til spildevandsplanen. Inddragelse af nye oplande i spildevandsplanen

Tillæg nr. 2013/4 til spildevandsplanen. Inddragelse af nye oplande i spildevandsplanen Tillæg nr. 2013/4 til spildevandsplanen Inddragelse af nye oplande i spildevandsplanen Februar 2016 Indholdsfortegnelse 1. FORORD... 2 2.SAGSFREMSTILLING... 2 2.1 INDDRAGELSE AF BOLIGOMRÅDET SAUGSTEDVANG

Læs mere

Informationsmøde om spildevandskloakering i 2013. Endeslev Forsamlingshus 7. februar 2013

Informationsmøde om spildevandskloakering i 2013. Endeslev Forsamlingshus 7. februar 2013 Informationsmøde om spildevandskloakering i 2013 Endeslev Forsamlingshus 7. februar 2013 Dagens program: Velkomst og indledning, ved direktør Jesper Koziara, Stevns Forsyning Præsentation af projektgruppe

Læs mere