2-PARTSAFTALE. mellem. Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kloak A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2-PARTSAFTALE. mellem. Frederiksberg Kommune. Frederiksberg Kloak A/S"

Transkript

1 2-PARTSAFTALE mellem Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Kloak A/S om koordinering af klimatilpasnings- og skybrudsprojekter i Frederiksberg Kommune.

2 1. AFTALEN Aftalen består udover nærværende 2-partsaftale af følgende bilag: Bilag 1: FK + FF Skybrudsorganisation Bilag 2: Projektsekretariatets opgaver 2. DEFINITIONER 2.1. Medfinansieringsprojekter: Klimatilpasningsprojekter, som er ejet af Frederiksberg Kommune eller private, og som er medfinansieret af Frederiksberg Kloak A/S Spildevandstekniske projekter: spildevandstekniske anlæg - fx kloakledninger, bygværker og tunneller, som er ejet af Frederiksberg Forsyning Forbundne projekter: Spildevands-, klimatilpasnings-, og skybrudsprojekter uanset ejerskab - i det omfang de kan påvirke den hydrauliske funktion Skybrudsprojektpakke: Skybruds- og klimatilpasningsprojekter, der er vedtaget i Frederiksberg Kommune til udførsel over en årrække. 3. BAGGRUND OG FORMÅL 3.1 Frederiksberg Kommune har vedtaget en klimatilpasningsplan samt skybrudskonkretiseringsplaner, der via en række konkrete projekter har til formål at håndtere stigende vandmængder som følge af fremtidige klimaændringer, og sikre Kommunen mod fremtidige påvirkninger af skybrud. Planerne omfatter samtlige kommunale skybrudsprojekter på Frederiksberg og danner grundlag for en rammeansøgning til Forsyningssekretariatet. 3.2 Et fortløbende samarbejde og en tværgående koordinering mellem Kommune og Forsyning er en forudsætning for at sikre den sammenhængende hydrauliske funktion i og synergi med øvrige anlægsprojekter i Kommunen og derved sikre en samfundsøkonomisk optimering af investeringen. Afhængigheden af og samspillet med andre kommuner og forsyningsselskaber sikres i de såkaldte 4- og 7-partsaftaler, der er godkendt hos Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning. 4- og 7-partsaftalerne regulerer koordineringen af samarbejdet om gennemførslen af skybrudsprojekterne på tværs af kommune- og forsyningsgrænserne.

3 3.3 Kommunen forpligter sig til etablering af konkrete anlæg ved prioritering i skybrudsprojektpakker, der vedtages af Frederiksberg Kommune. Kommunen og forsyningen er ved indgåelsen af denne aftale forpligtet til, i videst mulig omfang at inddrage hydrauliske og dermed planlægningsmæssige hensyn i deres anlæg samt i prioriteringen af rækkefølgen af Forbundne projekter. 3.4 Frederiksberg Kloak beslutter løbende igangsættelse af projekter, der har til formål at opfylde de servicemål, der er opstillet for selskabet. I sin planlægning inddrager selskabet dels de overordnede hydrauliske hensyn, dels hensynet til byudvikling. 3.5 Denne aftale fastsætter de overordnede rammer for samarbejdet om det samlede arbejde med at skybrudssikre Frederiksberg. 4. SAMARBEJDET 4.1 Parterne samarbejder om at koordinere udvikling, planlægning, kommunikation, etablering, anlæg og efterfølgende drift og vedligeholdelse af de - i Forbundne projekter - omfattede projektanlæg på de vilkår, der fremgår af denne aftale. Hensigten er således at opnå enighed om, hvilke projekter, som anbefales igangsat med respekt for afsnit Parterne er enige om at optimere projektøkonomien i de forbundne projekter bl.a. ved at prioritere løbende indbyrdes koordinering af planlægning og implementering af parternes respektive projektanlæg og de fælles finansierede anlæg. 4.3 Parterne er enige om - i videst muligt omfang - at koordinere projekterne således, at der tages hensyn til begge parters politikker og øvrige anlægsprojekter. 4.4 Parterne deltager i samarbejder med øvrige interessenter om skybrudsplanlægning. Forpligtelser, som opstår i forbindelse med disse samarbejder, inddrages i parternes fælles planlægning. 4.5 Parterne er videre enige om at prioritere og samarbejde om samspillet med byens borgere og erhverv omkring de enkelte projekter samt at sikre, at implementeringen af projekterne sker med mindst mulig gene for byen. 4.6 Parterne skal til stadighed drage omsorg for, at projektet har den fornødne forankring i parternes respektive ledelser således, at processerne afpasses med parternes respektive årshjul og øvrige forpligtelser og at det til stadighed er muligt at træffe de nødvendige beslutninger undervejs i projektet med den hastighed omstændighederne kræver.

4 5. SAMARBEJDETS ORGANISERING Det overordnede ansvar for anbefalinger vedrørende Forbundne projekter varetages af en Skybrudsstyregruppe, som handler på mandat fra henholdsvis Kommunalbestyrelse og bestyrelse. Styregruppen træffer på baggrund af oplæg fra nedsatte arbejdsgrupper beslutninger om projekter vedrørende klimatilpasning og skybrud, idet de overordnede rammer for arbejdet fastsættes af Kommunalbestyrelse og bestyrelse. 5.1 Styregruppen kan igangsætte aktiviteter for at fremme samarbejdet mellem parterne samt etablere arbejdsgrupper om specifikke emner. Styregruppen består af 4 faste medlemmer - 2 fra hver part. Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Kloak er repræsenteret i Styregruppen ved de relevante personer, der kan sikre den overordnede fremdrift i arbejdet med klimatilpasning og skybrudshåndtering. Styregruppen mødes efter behov - dog minimum én gang om måneden. 5.2 Parterne nedsætter i fællesskab et Projektsekretariat, der består af 3 gennemgående projektledere: 2 repræsenteret ved Frederiksberg Kommune og én repræsenteret ved Frederiksberg Kloak. De tre projektledere forbereder og deltager i styregruppens møder - som bindeled til arbejdsgrupperne. Hver part udpeger projektlederne. Projektsekretariatet fastsætter selv sin forretningsorden og mødes efter behov - dog mindst hver 2. uge. 5.3 Projektsekretariatet har ansvaret for at følge op på fremdriften i de projekter eller aktiviteter, som styregruppen igangsætter. Projektsekretariatet skal også forberede anbefalinger til, hvilke aktiviteter der skal igangsættes, sikre koordinering med andre kommuner og vandselskaber samt følge op på den overordnede økonomi for det samlede skybrudsprojekt. Projektsekretariatet har således en række overordnede opgaver, der omfatter projekt- og økonomistyring, planlægning og koordinering, tekniske forhold, intern og ekstern kommunikation, dokumentation af gennemførte projekters effekter og øvrige forhold. Projektsekretariatets faste opgaver er oplistet i bilag 2. Ændringer til bilag 2 vedtages af Styregruppen. Parterne udpeger en række ressourcepersoner, der vil være involveret i arbejdet med klima- og skybrudssikring. Denne ressourcegruppe vil være udførende på en række af de opgaver, som varetages af Projektsekretariatet. Projektsekretariatet kan på baggrund af beslutninger i Styregruppen, eller hvis den vurderer det nødvendigt, nedsætte arbejdsgrupper om specifikke emner eller projekter.

5 Arbejdsgrupperne er tidsbegrænsede og der besluttes en selvstændig projektorganisering for hver arbejdsgruppe. Arbejdet i hver arbejdsgruppe beskrives med mål og aktiviteter før igangsættelsen. Projektsekretariatet kan vælge at indkalde medarbejdere fra de nedsatte arbejdsgrupper til sine møder i det omfang det er relevant. 5.4 Beslutninger, der vedrører de overordnede rammer, træffes i enighed mellem parterne i Styregruppen. Øvrige beslutninger træffes tilsvarende i enighed i henholdsvis Projektsekretariatet og i arbejdsgrupperne. Væsentlige eller principielle spørgsmål forelægges for Frederiksberg Kloaks bestyrelse og Byog Miljøudvalget i Kommunen. 6. KOMMUNIKATION 6.1 Parterne er enige om løbende at informere hinanden om ethvert forhold, som har betydning for gennemførelse af det samlede projekt. Herunder skal de loyalt udveksle information, data og dokumentation, der er relevant for aftalens opfyldelse. 6.2 Der udarbejdes referat af alle møder mellem parterne, og alle beslutninger skal være skriftlige. 6.3 Parterne er hver især ansvarlige for kontinuerlig og systematisk opdatering i GIS med adgang for begge parter. 6.4 Parterne er enige om - så vidt muligt - at koordinere intern og ekstern kommunikation om arbejdet med klimatilpasning og skybrudshåndtering. Der udarbejdes en fælles kommunikationsplan - både for anlægsprojekter og for øvrige igangsatte aktiviteter 7. OMKOSTNINGSFORDELING 7.1 Lønudgifter til parternes respektive medarbejdere i samarbejdet betales af den part hos hvem, medarbejderen er ansat - med mindre andet aftales. 7.2 Såfremt Frederiksberg Kloak skal arbejde på kommunalt ejede anlæg, deltager selskabet i dette arbejde mod betaling.

6 7.3 Udgifter i forbindelse med fælles finansierede anlæg fordeles som udgangspunkt mellem parterne efter principperne i typologikatalog, der er et bilag til rammekontrakten. Fællesudgifter til projektering og opgravning m.v. fordeles forholdsmæssigt mellem parterne. Den nøjagtige udgiftsfordeling vil fremgå af projektbeskrivelserne for de enkelte skybrudsprojekter og ansøgningen til Forsyningssekretariatet. 8. EVALUERING 8.1 Parterne er enige om at foretage en løbende evaluering og justering af samarbejdet med henblik på at sikre, at implementeringen af skybrudsplanen til stadighed foregår på den mest hensigtsmæssige måde. 8.2 Projektsekretariatet udarbejder årligt en redegørelse for de planlagte og gennemførte projekter og aktiviteter med eventuelle anbefalinger til forbedringer af organisering, samarbejde eller andet relevant. Styregruppen vurderer om redegørelsen skal føre til ændringer i aktiviteter eller processer, og hvem der skal gennemføre ændringerne. 9. ÆNDRINGER AF SAMARBEJDSAFTALEN 9.1 Enhver generel ændring til eller konkret fravigelse fra samarbejdsaftalens bestemmelser er alene gyldig, såfremt den besluttes ved enighed i Styregruppen. 10. UNDERSKRIFTER Frederiksberg, den Frederiksberg, den For Frederiksberg Kommune: For Frederiksberg Kloak: Jørgen Glenthøj /Torben Kjærgaard Pernille Høxbro / Søren Krøigaard

7 Bilag 1

8 Bilag 2 Projektsekretariatet har en række faste opgaver: 1) Udarbejde forslag til projektpakker på baggrund af bl.a. den overordnede rammeansøgning, der årligt vedtages af By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune. I den konkrete udførsel af konkretiseringsplanerne udarbejdes pakker med projekter fra planen, som sættes i gang. Selve processerne ift. gennemførsel af projekterne - herunder myndighedsbehandling - følger det i øvrigt fastlagte procedurer. 2) Sikre den gennemgående hydrauliske funktion i de Forbudne projekter uanset ejerforhold. De projekter, der gennemføres, skal følge den overordnede hydrauliske plan. Projektsekretariatet skal sikre, at alle projekter eller aktiviteter overholder denne plan. 3) Drøfte og orientere om spørgsmål vedrørende anlæg, der indvirker på den hydrauliske funktion, planlægning af projekter og myndighedsmæssige udfordringer. Såfremt der opstår spørgsmål vedrørende de anlæg aftalen omfatter, kan disse drøftes i projektsekretariatet. 4) Sikre at de enkelte projekter, uanset ejerforhold, koordineres med øvrige anlægsprojekter i Frederiksberg Kommune og selskaberne i Frederiksberg Energi Koncernen. Projektsekretariatet følger op på de forbundne anlæg også i forhold til projekter, der kan have en indirekte betydning for disse. 5) Koordinere grænseoverskridende skybrudsprojekter med tilstødende kommuner, vandselskaber, ledningsejere og øvrige interessenter samt møder i 7- og 4- partssamarbejdet samt andre relevante fora. 6) Koordinere ekstern kommunikation af det samlede skybrudsprojekt. Projektsekretariatet drøfter kommunikation vedrørende parternes projekter og særligt relateret til at fremme accepten af disse blandt borgere og virksomheder. 7) Afklare spørgsmål om private medfinansieringsprojekter i forhold til den samlede skybrudsplan. 8) Afklare behovet for anvendelsen af nye løsningstypologier jf. typologikataloget. Såfremt der opstår behov for at definere nye typologier, sørger projektsekretariatet for en grundig proces, der fører til en generel accept af den nye typologi. 9) Afklare spørgsmål vedrørende omkostningsfordelingen i medfinansieringsprojekter. Det vil være den enkelte projektgruppe, som udarbejder fordelingsnøgle i forhold til omkostningsfordeling. Såfremt der er usikkerheder, som skal afklares, sker dette først i Projektsekretariatet.

9 10) Afklare væsentlige ændringer i planlagte eller implementerede projekter eks. i forbindelse med nye typologier eller væsentligt ændrede forudsætninger. Projektsekretariatet drøfter væsentlige ændringer til projekter på baggrund af oplæg fra arbejdsgruppen. Formålet er at afklare ændringens konsekvens(er). 11) Afklare behovet for igangsættelse af nye projekter. Projektideer drøftes i projektsekretariatet, der kan beslutte nedsættelse af en arbejdsgruppe med henblik på at forberede projektbeskrivelse, budget m.v. 12) Vurdere forespørgsler om nedlæggelse af eksisterende projekter. Såfremt der er et ønske om, at et af de forbundne projekter ikke længere skal bestå, drøftes konsekvenserne i Projektsekretariatet herunder spørgsmålet om erstatningskapacitet. 13) Afklare væsentlige spørgsmål om drift- og vedligeholdelse af medfinansieringsprojekter og opfyldelse af servicemål. Projektsekretariatet sikrer, at der er klare beskrivelser af drift og vedligeholdsforpligtelser, og at disse modsvarer de aftalte kapacitetskrav. Såfremt der er udeståender vedrørende anlæggenes drift, der ikke kan afklares i arbejdsgruppen, kan spørgsmålet behandles i projektsekretariatet med henblik på afklaring. 14) Afklare øvrige spørgsmål af betydning for gennemførelse af det samlede skybrudsprojekt. 15) Foretage løbende evaluering af de gennemførte projekter og samarbejdet mellem parterne. Erfaringsopsamling og evaluering danner udgangspunkt for at projektsekretariatet enten igangsætter justeringer af processer eller procedurer af egen drift eller forelægger oplæg til ændringer for styregruppen. De faste opgaver for projektsekretariatet kan suppleres med forslag til nye eller ændrede opgaver, som forelægges styregruppen. 16) Sørge for løbende dokumentation af de hydrauliske og økonomiske effekter af de gennemførte projekter. Projektsekretariatet sørger for, at der er data tilgængelige fra de gennemførte projekter, som dokumenterer både projektets faktiske hydrauliske effekt samt omkostninger til drift og anlæg. 17) Koordinere fælles Klimatilpasning/spildevandsplan(er), samt bidrage til øvrige relevante planer i og uden for Kommunen. Projektsekretariatet sørger for drøftelse af relevante planer for at sikre at målet om en sammenhængende hydraulisk løsning for Frederiksberg er reflekteret i både kommunale planer og i Frederiksberg Kloaks strategier.

SAMARBEJDSAFTALE. mellem KØBEMHAVNS KOMMUNE TEKNIK- OG MILJØFORVALTNINGEN HOFOR SPILDEVAND KØBENHAVN A/S (HOFOR)

SAMARBEJDSAFTALE. mellem KØBEMHAVNS KOMMUNE TEKNIK- OG MILJØFORVALTNINGEN HOFOR SPILDEVAND KØBENHAVN A/S (HOFOR) SAMARBEJDSAFTALE mellem KØBEMHAVNS KOMMUNE TEKNIK- OG MILJØFORVALTNINGEN og HOFOR SPILDEVAND KØBENHAVN A/S (HOFOR) i forbindelse med implementering af klima- og skybrudsprojekter i København Maj 2015 BAGGRUND

Læs mere

4 PARTS AFTALE. mellem

4 PARTS AFTALE. mellem 4 PARTS AFTALE mellem KØBENHAVNS KOMMUNE, FREDERIKSBERG KOMMUNE (Kommunerne) og HOFOR SPILDEVAND KØBENHAVN A/S, & FREDERIKSBERG KLOAK A/S (Vandselskaberne) om koordinering af fælles klimatilpasnings- og

Læs mere

7 PARTS AFTALE. mellem

7 PARTS AFTALE. mellem 7 PARTS AFTALE mellem KØBENHAVNS KOMMUNE, FREDERIKSBERG KOMMUNE, GLADSAXE KOMMUNE, GENTOFTE KOMMUNE, HOFOR SPILDEVAND KØBENHAVN A/S, FREDERIKSBERG KLOAK A/S, & NORDVAND A/S om koordinering af Fælles klimatilpasningsprojekter

Læs mere

Den samlede økonomi. Resume

Den samlede økonomi. Resume Den samlede økonomi Resume Der er udarbejdet en ambitiøs plan for skybrudssikring af Frederiksberg og resten af københavnsområdet. En del af planen inkluderer følgende hovedinvesteringer for Frederiksberg

Læs mere

307. Forslag til Klimatilpasningsplan

307. Forslag til Klimatilpasningsplan 307. Forslag til Klimatilpasningsplan Kommunalbestyrelsen tiltrådte indstillingen. Magistraten og By- og Miljøudvalget indstiller, 1. at forslag til Klimatilpasningsplan, med tilhørende ændringsforslag

Læs mere

Aarhus Vands oplevelser med ansøgning af medfinansieringsprojekter

Aarhus Vands oplevelser med ansøgning af medfinansieringsprojekter Aarhus Vands oplevelser med ansøgning af medfinansieringsprojekter Agenda Sluse-projektet Lystrup Oplevelser med ansøgningsprocedurer Er medfiniansieringsbekendtgørelsen hensigtsmæssig og hvordan er det

Læs mere

Forretningsudvikling og forsyning

Forretningsudvikling og forsyning Forretningsudvikling og forsyning 1 Agenda Frederiksberg Forsyning Hvorfor forretningsudvikling? Forretningsudviklings miljø Resultater Den der ikke er under udvikling, er under afvikling 2 Frederiksberg

Læs mere

Klimatilpasning og lokal afledning af regnvand (LAR) Søren Gabriel sgab@orbicon.dk

Klimatilpasning og lokal afledning af regnvand (LAR) Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Klimatilpasning og lokal afledning af regnvand (LAR) Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Hvorfor overhovedet klimatilpasning Klimaændringerne er en realitet Temperatur Vandstand Nedbør Store værdier at beskytte

Læs mere

LEDELSE PÅ TVÆRS I EKSTERNT STØTTEDE UDVIKLINGSPROJEKTER

LEDELSE PÅ TVÆRS I EKSTERNT STØTTEDE UDVIKLINGSPROJEKTER LEDELSE PÅ TVÆRS I EKSTERNT STØTTEDE UDVIKLINGSPROJEKTER Træd i karakter som projektejer/styregruppedeltager Artiklen opstiller en række ansvarsområder, der er vigtige at være sig bevidst i styregruppearbejde

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Baggrund for projektet Projektet startede på idéplan i foråret 2014 og blev yderligere aktualiseret ved reformen på beskæftigelsesområdet, der blev

Læs mere

Projektbeskrivelse: Ældres sundhed/forebyggelse af fald

Projektbeskrivelse: Ældres sundhed/forebyggelse af fald Notat Haderslev Kommune VS Stab Nørregade 41 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 13.februar 2012 Sagsident: 10/13082 Sagsbehandler: Christian Métais Dir.

Læs mere

Vedr.: Drejebog/Handleplan Selskabsdannelse Forsyningen. Punkt. 1.2.1 Politisk beslutningsgrundlag, overvejelser om organisationsmodel.

Vedr.: Drejebog/Handleplan Selskabsdannelse Forsyningen. Punkt. 1.2.1 Politisk beslutningsgrundlag, overvejelser om organisationsmodel. 17. april 2008 NOTAT: Slettet: 16. april 2008 Vedr.: Drejebog/Handleplan Selskabsdannelse Forsyningen. Punkt. 1.2.1 Politisk beslutningsgrundlag, overvejelser om organisationsmodel. Kommunes vandforsyning,

Læs mere

HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/ELSE MARIE JAKOBSEN, HOFOR, KTC NATUR & MILJØ DEN 28. MAJ 2019

HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/ELSE MARIE JAKOBSEN, HOFOR, KTC NATUR & MILJØ DEN 28. MAJ 2019 HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/ELSE MARIE JAKOBSEN, HOFOR, KTC NATUR & MILJØ DEN 28. MAJ 2019 STATUS Enighed blandt parterne kommuner og forsyninger om en Kapacitetsplan for Harrestrup Å-systemet Kapacitetsplan

Læs mere

Evaluering af regelsæt for klimatilpasning

Evaluering af regelsæt for klimatilpasning Evaluering af regelsæt for klimatilpasning Susanne Krawack KL den 22. september 2014 CONCITO Danmarks grønne tænketank CONCITO formidler klimaløsninger til politikere, erhvervsliv og borgere. Formålet

Læs mere

TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACI- TETEN I HARRESTRUP Å-SYSTEMET

TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACI- TETEN I HARRESTRUP Å-SYSTEMET Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 166579 AFTALETILLÆG NR. 3 TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACI- TETEN I

Læs mere

Projektorganisering for Projekt Fælles Indsats

Projektorganisering for Projekt Fælles Indsats Projektorganisering for Projekt Fælles Indsats Ledernetværk (referencegruppe) BUU/SU Styregruppe: Direktør Børn og Unge (formand) Centerchef Børn og Unge Centerchef Familie og Handicap Centerchef Sundhed

Læs mere

Investeringsaftale og Samarbejdsaftale

Investeringsaftale og Samarbejdsaftale Bilag 7 til Investeringsaftale Tiltrædelsesaftale Investeringsaftale og Samarbejdsaftale (Store projekter) Projektnavn Side 1 af 5 Mellem [navn] Adresse Postnr. og by CVR-nr.: (herefter benævnt [navn]

Læs mere

TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN I HARRESTRUP Å- SYSTEMET

TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN I HARRESTRUP Å- SYSTEMET Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 UDKAST 14. juni 2018 J.nr. 173608 AFTALETILLÆG NR. 4 TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN I HARRESTRUP

Læs mere

Projektbeskrivelse version 9

Projektbeskrivelse version 9 Bilag 12 Bilag til soc. udv. møde Projektbeskrivelse version 9 Projekttitel: Opgavestiller: Anledning: Fælleskommunal tandregulering Kommunalbestyrelserne i Albertslund, Brøndby, Glostrup, Hvidovre, Ishøj,

Læs mere

Aftale for Social- og Handicapcentret

Aftale for Social- og Handicapcentret Aftale for Social- og Handicapcentret Overskrifter for aftalens mål Fælles mål: 1 Borgeren i centrum via rehabilitering 2 Faglig og økonomisk bæredygtighed ved hjælp af mål og opfølgning Øvrige mål: 3

Læs mere

EVA temadag 5. Februar 2015 Julie Friis Ziersen SKYBRUDSPROCES - FRA PLAN TIL VIRKELIGHED

EVA temadag 5. Februar 2015 Julie Friis Ziersen SKYBRUDSPROCES - FRA PLAN TIL VIRKELIGHED EVA temadag 5. Februar 2015 Julie Friis Ziersen SKYBRUDSPROCES - FRA PLAN TIL VIRKELIGHED 2 UMIDDELBARE TILTAG NØDOVERLØB Vandet samles bag kajkanter og løber ned i kældre. 3 UMIDDELBARE TILTAG NØDOVERLØB

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/FRANK BRODERSEN, HOFOR, DEN 31. JANUAR 2019

HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/FRANK BRODERSEN, HOFOR, DEN 31. JANUAR 2019 HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET V/FRANK BRODERSEN, HOFOR, DEN 31. JANUAR 2019 EMNER Indflyvning hvad handler det om? Hvorfor er det lykkedes? Lidt konkret om Kapacitetsplanen Samarbejde og helhedsplanlægning

Læs mere

VEDTÆGTER TØLLØSE LOKALFORUM. Stk. 2. Hjemsted er Tølløse lokalområde, som geografisk er defineret ved den gamle Tølløse Skoledistrikt.

VEDTÆGTER TØLLØSE LOKALFORUM. Stk. 2. Hjemsted er Tølløse lokalområde, som geografisk er defineret ved den gamle Tølløse Skoledistrikt. VEDTÆGTER TØLLØSE LOKALFORUM 1. Navn, hjemsted og tilhørsforhold Stk. 1. Navnet er Tølløse Lokalforum. Stk. 2. Hjemsted er Tølløse lokalområde, som geografisk er defineret ved den gamle Tølløse Skoledistrikt.

Læs mere

BEREDSKABSPLAN FOR HÅNDTERING AF SKYBRUD

BEREDSKABSPLAN FOR HÅNDTERING AF SKYBRUD BEREDSKABSPLAN FOR HÅNDTERING AF SKYBRUD Alternative title s LISE COLD, PROJEKTLEDER INDHOLD Formål med beredskabsplanen Planlægningsproces og parter Beredskabsplanens indhold og opbygning Værktøjer i

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE OM KAGSÅEN

SAMARBEJDSAFTALE OM KAGSÅEN Horten Advokat Henriette Soja Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 160132 SAMARBEJDSAFTALE OM KAGSÅEN MELLEM GLADSAXE KOMMUNE HERLEV KOMMUNE

Læs mere

Udbyder Titel Dato. 20. januar 14. juni Viborg, København, Roskilde, Skanderborg

Udbyder Titel Dato. 20. januar 14. juni Viborg, København, Roskilde, Skanderborg KLIKOVAND s liste for 2016 over kurser, temadage og andre arrangementer med relevans for fagpersoner, der arbejder med klimatilpasning Opdateret 18. januar 2016 Udbyder Titel Dato DANVA Ferskvandscentret

Læs mere

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om:

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Læsevejledning Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: at sende ansøgningen til Forsyningssekretariatet

Læs mere

Klimabyen for fremtiden

Klimabyen for fremtiden Klimabyen for fremtiden 1 Klimabyen for fremtiden Frederiksberg skal være en klimaby for fremtiden. Det er en af de fire hjørnestene i Frederiksbergstrategien. Klimabyen for fremtiden omfatter tre mål,

Læs mere

BILAG K HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET

BILAG K HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET BILAG K HARRESTRUP Å KAPACITETSPROJEKTET KAPACITETSPROJEKTETS HISTORIE Borgmestermødet 14. oktober 2011 om skybrud Beslutning om projekt i Regnvandsforum - projektstart oktober 2013 Borgmestermøde om første

Læs mere

M a n d a t o g f o r r e t n i n g s o r d e n f o r v e d e r l a g s u d v a l g e t i A m b u A / S

M a n d a t o g f o r r e t n i n g s o r d e n f o r v e d e r l a g s u d v a l g e t i A m b u A / S M a n d a t o g f o r r e t n i n g s o r d e n f o r v e d e r l a g s u d v a l g e t i A m b u A / S 1. Baggrund og formål 1.1 Udvalget er etableret af Selskabets bestyrelse med henblik på at bistå

Læs mere

Bilag 3. Samarbejdsorganisation

Bilag 3. Samarbejdsorganisation Bilag 3 Samarbejdsorganisation Vejledning Tilbudsgiver skal i bilaget angive forslag til egne deltagere i styregruppen samt angive egen kontaktperson. Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 2. Samarbejdsmodel

Læs mere

Ledelse og pædagogisk udvikling. Søren Smidt UCC sm@ucc.dk

Ledelse og pædagogisk udvikling. Søren Smidt UCC sm@ucc.dk Ledelse og pædagogisk udvikling Søren Smidt UCC sm@ucc.dk Tendenser Mere fokus på kvalitet Større sammenhæng mellem mål og praksis Struktur, organisation, ledelse som grundlag for pædagogisk udvikling

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

NOTAT. Regnvandsforum Undersøgelse af skybrudskvalitet i fælles vandsystemer

NOTAT. Regnvandsforum Undersøgelse af skybrudskvalitet i fælles vandsystemer NOTAT Regnvandsforum Undersøgelse af skybrudskvalitet i fælles vandsystemer Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. Ref. Den 28. september 2012 Regnvandsforum - et samarbejde på tværs af kommunegrænser

Læs mere

INFORMATIONSMØDE OM MEDFINANSIERINGORDNINGEN DEN 27. AUGUST 2015

INFORMATIONSMØDE OM MEDFINANSIERINGORDNINGEN DEN 27. AUGUST 2015 INFORMATIONSMØDE OM MEDFINANSIERINGORDNINGEN DEN 27. AUGUST 2015 Program 17:00 17:15 Hvordan sikrer vi København til fremtidens vejr? 17:15 17:30 Medfinansiering af private klimatilpasningsprojekter 17:30

Læs mere

EFFEKTIVISERINGER - EN SUND ELLER SKADELIG PROCES. Benny Nielsen, Afdelingsleder Plan og Projekt ben@herningvand.dk Tlf.

EFFEKTIVISERINGER - EN SUND ELLER SKADELIG PROCES. Benny Nielsen, Afdelingsleder Plan og Projekt ben@herningvand.dk Tlf. EFFEKTIVISERINGER - EN SUND ELLER SKADELIG PROCES Benny Nielsen, Afdelingsleder Plan og Projekt ben@herningvand.dk Tlf.: 3016 1975 EFFEKTIVISERINGER - EN SUND ELLER SKADELIG PROCES Ultrakort om Herning

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Ejerstrategi for Ringsted Forsyning A/S

Ejerstrategi for Ringsted Forsyning A/S Ejerstrategi for Ringsted Forsyning A/S Resume Denne ejerstrategi beskriver Ringsted Kommunes hensigt med ejerskabet af Ringsted Forsyning A/S. Ejerstrategien udtrykker, hvordan man ønsker at arbejde sammen

Læs mere

bidrage til at formulere langsigtede strategier for det internationale kultursamarbejde

bidrage til at formulere langsigtede strategier for det internationale kultursamarbejde NOTAT Den offensive strategi for den internationale kulturudveksling 2007-2011 D. 5. november 2007/lra 1. Baggrund Kulturministeriet og Udenrigsministeriet har siden 2000 haft en samarbejdsaftale om Danmarks

Læs mere

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ

Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ Projektbeskrivelse for sundhedsdataprogrammets initiativ 4 Baggrund Som en del af regeringens synlighedsreform, blev der med finansloven 2016 reserveret midler med det overordnede formål at bidrage til

Læs mere

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne.

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne. 1. BILAG 1 PROJEKTBESKRIVELSE ALTERNATIV LØSNING 1.1. Baggrund for projektet Klimatilpasningsprojekt skal indgå i Ringsted Kommunes byfornyelsesprojekt Det Samlende Torv. Torvefornyelsen er en oplagt mulighed

Læs mere

DCF Forretningsorden

DCF Forretningsorden FORSLAG: FORRETNINGSORDEN OG ORGANISATONSMAGT DCF Forretningsorden 1. Indledning I dette dokument fastlægger bestyrelsen mandat samt beføjelser for: - Bestyrelsen. - Forretningsudvalget. - Sekretariatslederen

Læs mere

Temadag om separering af afløbssystemer

Temadag om separering af afløbssystemer Temadag om separering af afløbssystemer Jura og økonomi ved separering 1 Problemstillinger ved separat kloakering Egne erfaringer et udpluk Kommunen laver tillæg til spildevandsplanen for et byomdannelsesområde,

Læs mere

Notat om socialt udsatte boligomra der en koordineret tilgang

Notat om socialt udsatte boligomra der en koordineret tilgang Notat om socialt udsatte boligomra der en koordineret tilgang Indhold DIA-projektet... 2 Strategien for den kommunale indsats i Højvangen... 2 Sammenhængen til Socialpolitikken og den politiske forankring...

Læs mere

Aftale mellem. Københavns Universitet. Aarhus Universitet. Syddansk Universitet. Aalborg Universitet. Roskilde Universitet

Aftale mellem. Københavns Universitet. Aarhus Universitet. Syddansk Universitet. Aalborg Universitet. Roskilde Universitet Aftale mellem Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet Roskilde Universitet Danmarks Tekniske Universitet Handelshøjskolen i København IT-Universitetet i København

Læs mere

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2011.

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2011. Koncern Plan og Udvikling Enhed for Kommunesamarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20 50 00 Direkte 4820 5411 Web www.regionh.dk Ref.: Line Sønderby Christensen Ansøgningsskema

Læs mere

Projekter og lån til klimatilpasning i Skejby

Projekter og lån til klimatilpasning i Skejby Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 23. oktober 2017 Projekter og lån til klimatilpasning i Skejby Indstillingen omhandler godkendelse af projekter og lån til klimatilpasning

Læs mere

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf.

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf. Ansøgning om økonomisk tilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til styrket genoptræning/ rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014 Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune

Læs mere

April 2012 STRATEGIPLAN 2012-2016

April 2012 STRATEGIPLAN 2012-2016 April 2012 STRATEGIPLAN 2012-2016 2 INDHOLD 1. INDLEDNING 3 2. ODDER SPILDEVANDS YDELSER 4 3. EJERSTRATEGI 4 4. FREMTIDENS UDFORDRINGER 5 5. ORGANISATION 5 6. VISION 6 7. MISSION 6 8. VÆRDIER 7 9. HOVEDSTRATEGI

Læs mere

Samarbejdsaftale vedr. udbredelse af Telesår projektet

Samarbejdsaftale vedr. udbredelse af Telesår projektet Odense d. 29 januar 2010 Samarbejdsaftale vedr. udbredelse af Telesår projektet Aftaleparter: Der er dags dato indgået samarbejdsaftale om deltagelse i: Mellem: MedCom det danske sundhedsdatanet Rugårdsvej

Læs mere

Aftale. af 21. marts 2005. mellem. Falck A/S København, Danmark. UNI (Union Network International) om etablering af en social dialog

Aftale. af 21. marts 2005. mellem. Falck A/S København, Danmark. UNI (Union Network International) om etablering af en social dialog Aftale af 21. marts 2005 mellem Falck A/S København, Danmark og UNI (Union Network International) om etablering af en social dialog gennem et globalt samarbejdsudvalg INDHOLD Side Del 2 Præambel 3 I Definitioner

Læs mere

Bilag 1 AFTALETILLÆG NR. 3 TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN I HARRESTRUP Å-SYSTEMET MELLEM

Bilag 1 AFTALETILLÆG NR. 3 TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN I HARRESTRUP Å-SYSTEMET MELLEM Bilag 1 Horten Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 166579 AFTALETILLÆG NR. 3 TIL AFTALE AF 10. JUNI 2014 OM FÆLLES UDNYTTELSE AF KAPACITETEN

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Rethink Business REuse WAste Ressources Aarhus (REWARA)

Resultatkontrakt. Vedrørende. Rethink Business REuse WAste Ressources Aarhus (REWARA) Resultatkontrakt Vedrørende Rethink Business REuse WAste Ressources Aarhus (REWARA) Region: Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Ean-nr: 5 798 002 763 850 Kontaktperson: Christian

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø. Juni 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø. Juni 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Juni 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 9/2014 om tilsyn med det psykiske

Læs mere

Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune

Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune Samarbejdsaftalens parter: Helsingør Kommune Boligselskabet Boliggården Boligselskabet Nordkysten Samarbejdsaftalen gælder i helhedsplanens

Læs mere

Forslag til prioritering af fast gennemgående projektledelse, samt indhold af opgaven.

Forslag til prioritering af fast gennemgående projektledelse, samt indhold af opgaven. Bilag 3 og 4 vedr. gennemførelse af effektiviserings og digitaliseringsopgaven 2012 til og med Forslag til prioritering af fast gennemgående projektledelse, samt indhold af opgaven. Dette bilag indeholder

Læs mere

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2013

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2013 Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 01 Institution: Åparken-Åstruplund Nr. Målsætning Handleplan (indikator/aktivitet/handling) Direktionens mål. At Åparken/Åstruplund Institutionens MED udvalg udarbejder

Læs mere

Aftale. Klimatilpasning i Rudersdal Kommune. Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Advokat, ph.d.

Aftale. Klimatilpasning i Rudersdal Kommune. Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Advokat, ph.d. Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Advokat, ph.d. Sagsbehandler Pernille Aagaard Truelsen Advokat, ph.d. Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 43 J.nr. 11405 aj@energiogmiljo.dk

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Kommunen er Orla Kastrup Kristensen og Gert Krav 3. Hvordan parterne følger op på aftalen Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

Partnerskabsaftale om byggeprojekter mellem bestillere af byggeprojekter og Byggeri København

Partnerskabsaftale om byggeprojekter mellem bestillere af byggeprojekter og Byggeri København KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Byggeri København NOTAT Partnerskabsaftale om byggeprojekter mellem bestillere af byggeprojekter og Byggeri København Sekretariat Nyropsgade 1, 5. sal 1602 København

Læs mere

Vandsektorens rolle og muligheder - hvordan ser selskaberne fremtidens samspil?

Vandsektorens rolle og muligheder - hvordan ser selskaberne fremtidens samspil? Vandsektorens rolle og muligheder - hvordan ser selskaberne fremtidens samspil? Carl-Emil Larsen, direktør DANVA KTC Årsmøde 20. september 2013 DANVA Godthåbsvej 83 8660 Skanderborg T: 7021 0055 E:danva@danva.dk

Læs mere

EVALUERING. Intern evaluering. Eksempler på meget overordnede målsætninger: Hvilke parametre skal vi evaluere på og hvordan?

EVALUERING. Intern evaluering. Eksempler på meget overordnede målsætninger: Hvilke parametre skal vi evaluere på og hvordan? EVALUERING Eksempler på meget overordnede målsætninger: Hvilke parametre skal vi evaluere på og hvordan? Hvilke målsætninger er der for eventen på hvilke områder? Er målsætningerne prioriteret i forhold

Læs mere

Ruben Svendsen, Afdelingsleder Grønlands Hjemmestyre, Direktoratet for Bolig og Infrastruktur

Ruben Svendsen, Afdelingsleder Grønlands Hjemmestyre, Direktoratet for Bolig og Infrastruktur NOTAT Grønlands Hjemmestyre og Nuup Kommunea KOMMISORIUM FOR STYREGRUPPEN FOR PROJEKT BY- FORNYELSE OG BOLIGFORBEDRING I NUUK 1. Indledning I marts 2006 afholdte Nuup Kommunea, Grønlands Hjemmestyre, Direktoratet

Læs mere

Udkast Projektplan Fødselsanmeldelse

Udkast Projektplan Fødselsanmeldelse Udkast Projektplan Fødselsanmeldelse Projektplan version 0.1 1 Indholdsfortegnelse Projektgrundlag...3 Baggrund...3 Formål...4 Mål...4 Faser og Milepæle...5 Fase 1 (5 mdr):...5 Fase 2 (3 mdr):...5 Fase

Læs mere

Samarbejde mellem lokalrådene og Silkeborg Kommune

Samarbejde mellem lokalrådene og Silkeborg Kommune Samarbejde mellem lokalrådene og Silkeborg Kommune Revideret maj 2016 Indholdsfortegnelse Politik... 3 Strategi... 4 Lokalrådene... 4 Nærdemokratiudvalget... 5 Administrationen... 6 Samarbejde og dialog

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

Info-center om unge og misbrug. Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008

Info-center om unge og misbrug. Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008 Info-center om unge og misbrug Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008 Indhold Baggrund... 4 Formål... 4 Målgruppe... 5 Unge med sociale problemer og et problematisk forbrug af rusmidler... 5 Målsætninger

Læs mere

Sport2Go samarbejdsaftale Herning og Ikast-Brande kommuner

Sport2Go samarbejdsaftale Herning og Ikast-Brande kommuner Sport2Go samarbejdsaftale Herning og Ikast-Brande kommuner Aftalen indgås mellem Ikast-Brande Kommune, Herning Kommune og DGI Midtjylland. Parterne indgår aftale om igangsætning og etablering af Sport2Go

Læs mere

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum Regionshuset Viborg Regionssekretariatet NOTAT Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske

Læs mere

Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole

Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole Projektbeskrivelse: Sundhedsaktiv Skole Projektperiode: Skoleåret 2005/2006. Forud herfor et introduktionsmøde ultimo skoleåret 2004/2005. Projektets baggrund: En god sundhedstilstand spiller en afgørende

Læs mere

SBH ledermøde den 1. november 2014

SBH ledermøde den 1. november 2014 SBH ledermøde den 1. november 2014 2020 mål Udbredelse af Hjemløsestrategien 110 kerneopgaver i implementeringen af Housing First princippet? 2020 mål hjemløse To mål for hjemløseområdet 1) antallet af

Læs mere

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Kommissorium 28. april 2016 1. Baggrund De udsatte boligområder skal udvikle sig til attraktive bydele, med en alsidig beboersammensætning, tryghed,

Læs mere

Projektet "Energi på tværs",

Projektet Energi på tværs, Projektet "Energi på tværs", Energikortlægning for Ballerup Kommune www.ballerup.dk Energikortlægning 2 Energikortlægning 3 Energikortlægning 4 Energikortlægning 5 Energikortlægning 6 Energivision Energivisionen

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse 4.1.2010 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

VEDTÆGTER FOR RINGKØBING-SKJERN FORSYNING A/S

VEDTÆGTER FOR RINGKØBING-SKJERN FORSYNING A/S VEDTÆGTER FOR RINGKØBING-SKJERN FORSYNING A/S 1. Navn 1.1 Selskabets navn er Ringkøbing-Skjern Forsyning A/S. 1.2 Selskabets hjemsted er Ringkøbing-Skjern Kommune. 2. Selskabets formål 2.1 Selskabets formål

Læs mere

Overblik over aftale for Ældre og Handicap

Overblik over aftale for Ældre og Handicap Overblik over aftale for Ældre og Handicap 1. Beskriv kort processen for formulering af målene i aftalen Aftalen for 2015 er blevet evalueret i LMU med henblik på at afklare, hvilke mål, det ville være

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE FOR BOLIGSOCIALT FORUM PÅ NØRREBRO. Boligforeningen AAB fsb Vibo Lejerbo Boligselskabet AKB, København Hovedstadens Almennyttige

SAMARBEJDSAFTALE FOR BOLIGSOCIALT FORUM PÅ NØRREBRO. Boligforeningen AAB fsb Vibo Lejerbo Boligselskabet AKB, København Hovedstadens Almennyttige SAMARBEJDSAFTALE FOR BOLIGSOCIALT FORUM PÅ NØRREBRO Boligforeningen AAB fsb Vibo Lejerbo Boligselskabet AKB, København Hovedstadens Almennyttige 20-03-2012 Sagsnr. 2011-42253 Dokumentnr. 2011-714505 Indhold

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams

Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams Dato: 25. oktober 2017 Version 2 Kommissorium for ekspertgrupper for nationale lærings- og kvalitetsteams LÆRINGS- OG KVALITETSTEAMS SIDE 1 Baggrund I det nationale kvalitetsprogram indgår organisering

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport

Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport September 2015 Indhold 1 Vejledningens formål... 3 1.1 Hvilke projekter kan der gives støtte til?...

Læs mere

Lokal udviklingsplan for

Lokal udviklingsplan for Lokal udviklingsplan for Tranbjerg Dagtilbud 2015-16 Bilag 1 Indhold 1 Bilag... 3 1.1 Bilag 1: Årsplan for bestyrelsens arbejde med læreplanstemaer... 3 1.2 Bilag 2: Legetøjspolitik... 4 1.3 Bilag 3: SMTTE

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelse og udvalg i U-landsforeningen Svalerne

Forretningsorden for bestyrelse og udvalg i U-landsforeningen Svalerne Forretningsorden for bestyrelse og udvalg i U-landsforeningen Svalerne Bestyrelsen Valg og konstituering af bestyrelse Bestyrelsen vælges på den årlige generalforsamling og består af en formand, næstformand

Læs mere

22. april 2015 Rasmus Fuglsang Jensen rfj@vd.dk 1.00

22. april 2015 Rasmus Fuglsang Jensen rfj@vd.dk 1.00 DATO KONTAKTPERSON MAIL VERSION 22. april 2015 Rasmus Fuglsang Jensen rfj@vd.dk 1.00 DET DIGITALE ANLÆG SAMARBEJDE I ANLÆGSBRANCHEN STYRINGSDOKUMENT INDLEDNING Styringsdokumentet er et supplement til handlingsplanen

Læs mere

Gennem fusion mellem vandselskaber til større enheder vil der kunne opnås konsolidering og robusthed til at kunne imødegå disse udfordringer.

Gennem fusion mellem vandselskaber til større enheder vil der kunne opnås konsolidering og robusthed til at kunne imødegå disse udfordringer. Udkast til kommissorium Undersøgelse af muligheder for formelt samarbejde/fusion af de kommunalt ejede vandselskaber i Allerød, Ballerup, Egedal, Fredensborg, Furesø, Hørsholm, Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk,

Læs mere

Børnehus Syd. Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd

Børnehus Syd. Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd Børnehus Syd Samarbejdsaftale mellem Odense Kommune og Assens Kommune omkring Børnehus Syd Formål Det overordnede formål med børnehusene er at bidrage til at sikre en koordineret og skånsom tværfaglig

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for

Vejledning om retningslinjer for Inspirationsnotat nr. 9a til arbejdet i MED-Hovedudvalg 9. november 2009 Vejledning om retningslinjer for APV-handlingsplaner Alle arbejdspladser skal lave en arbejdspladsvurdering (APV) mindst hver tredje

Læs mere

Center for Velfærdsteknologi i Aalborg Kommune Bolig for Alle. Idegrundlag og Vision og Formålsbeskrivelse

Center for Velfærdsteknologi i Aalborg Kommune Bolig for Alle. Idegrundlag og Vision og Formålsbeskrivelse Center for Velfærdsteknologi i Aalborg Kommune Bolig for Alle Idegrundlag og Vision og Formålsbeskrivelse Indholdsfortegnelse IDEGRUNDLAG OG PROJEKTGPLAN... 3 IDEGRUNDLAG OG PROJEKTETS FORMÅL... 4 MÅLGRUPPER

Læs mere

KOMMISSORIUM. 1. Baggrund. Udfordringerne i vandsektoren

KOMMISSORIUM. 1. Baggrund. Udfordringerne i vandsektoren KOMMISSORIUM Undersøgelse af muligheder for sammenlægning af de kommunalt ejede vandselskaber i Allerød, Ballerup, Egedal, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal i

Læs mere

Orientering - Status på Projekt Exit Prostitution nov. 2014

Orientering - Status på Projekt Exit Prostitution nov. 2014 Punkt 3. Orientering - Status på Projekt Exit Prostitution nov. 2014 2012-29258 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering, nedenstående status vedr.

Læs mere

OVERSIGT OVER INDSATER I SPILDEVANDSPLAN

OVERSIGT OVER INDSATER I SPILDEVANDSPLAN OVERSIGT OVER INDSATER I SPILDEVANDSPLAN 2019-2031 REGNVAND FRAKOBLET KLOAKKEN (se side 41 i Spildevandsplan 2019 2031) Frederiksberg Kommunes mål er, at 30 % regnvand skal afkobles fra spildevandssystemet

Læs mere

Fastholdelse af funktionsniveau hos ældre i hjemmeplejen i Svendborg Kommune

Fastholdelse af funktionsniveau hos ældre i hjemmeplejen i Svendborg Kommune Baggrund Som et led i udmøntningen af Sundhedspolitikken har Sundheds- og Forebyggelsesudvalget besluttet at sætte særligt fokus på Fastholdelse af funktionsniveau hos ældre. Begrebet funktionsniveau skal

Læs mere

Forebyggelsesfonden - for et godt arbejdsliv og bedre sundhed. Ved specialkonsulent Peter Andersen

Forebyggelsesfonden - for et godt arbejdsliv og bedre sundhed. Ved specialkonsulent Peter Andersen Forebyggelsesfonden - for et godt arbejdsliv og bedre sundhed Ved specialkonsulent Peter Andersen Fondens baggrund Forebyggelsesfonden en del af velfærdsaftalen fra juni 2006 Kapital på 3 mia. kr. Årlig

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser

Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser 1. Formål Kommunerne og Region Sjælland er enige om, at det overordnede formål er at forbedre patientsikkerheden gennem en systematisk registrering,

Læs mere

Departementschef Michael Dithmer. Økonomi- og Erhvervsministeriet

Departementschef Michael Dithmer. Økonomi- og Erhvervsministeriet DIREKTØRKONTRAKT Mellem direktør Lone Møller Sørensen Statens Byggeforskningsinstitut og departementschef Michael Dithmer, Økonomi- og Erhvervsministeriet indgås følgende direktørkontrakt. Resultatmålene

Læs mere

Forretningsorden for samarbejde

Forretningsorden for samarbejde Aarhus Februar 2016 Sagsnr. 020789-0092 tb/tb/kkp Forretningsorden for samarbejde Aalborg Kommune og Budolfi Plads, Aalborg 2/10 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Samarbejdets organisering... 3

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere