VOKSENLIV INDLEDNING MÅLGRUPPE ET DØGNSTØTTENDE TILBUD EFTER 85

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VOKSENLIV INDLEDNING MÅLGRUPPE ET DØGNSTØTTENDE TILBUD EFTER 85"

Transkript

1 VOKSENLIV ET DØGNSTØTTENDE TILBUD EFTER 85 INDLEDNING Socialpsykiatrisk Center Slagelse etablerer et døgnstøttende tilbud Voksenliv - for borgere i alderen 18-40år med et massivt støttebehov, men med et ønske om at bo i egen bolig. Vi ved i dag, at selv borgere med massive psykiske vanskeligheder kan komme sig og blive selvforvaltende borgere med lidt eller helt uden støtte. Derfor er målet for selv borgere med et stort støttebehov, at de på sigt bliver så selvhjulpne som muligt i egen bolig og i livet generelt. Denne gruppe borgere blev tidligere traditionelt støttet i døgninstitutioner og kun i meget få tilfælde udsluset fra døgninstitutionerne. En række undersøgelser har imidlertid vist at, at større eller massiv periodevis støtte til denne målgruppe i eget hjem, ofte resulterer i en højere grad af selvhjulpethed og selvforvaltning af eget liv. Voksenliv er et eksempel på, hvordan udviklingen af sociale indsatser går i retning af en deinstitutionalisering, hvor en individuelt tilrettelagt indsats bygges op omkring normale leve- og boligforhold. Denne tilgang baseres på housing first-princippet, som består i, at der tidligt i et indsatsforløb etableres en stabilisering af boligsituationen i form af en permanent boligløsning samtidig med, at der gives den fornødne individuelle sociale støtte til den enkelte. Voksenliv er et alternativ dels til de mere klassiske 107 døgntilbud, men også til forskellige private/anden aktør tilbud rettet mod målgruppen. MÅLGRUPPE Voksenliv er et døgnstøttende tilbud til skrøbelige, udsatte og sen- modne unge (18-40år), som ønsker at bo for sig selv, og som på nuværende tidspunkt har behov for omfattende støtte til at klare sig i egen bolig og til at mestre livet generelt. Målgruppen for tilbuddet er forholdsvis bred,der er tale om: Borgere med massive psykosociale udfordringer Borgere med let til moderat autisme Borgere med psykiatrisk lidelse i henhold til jvf icd-ti* i skala fra F06-F99 Borgere med hjerneskade og psykiatrisk overbygning Borgere med psykiatrisk lidelse med overbygning af hjerneskade Væsentligt for målgruppen er borgerens ønske om at bo i egen bolig og ikke mindst borgerens motivation for progression og personlig udvikling.

2 Det er essentielt, at borgeren er motiveret for at samarbejde om at udarbejde en handleplan med individuelle mål og arbejde målrette efter denne handleplan med støtte fra Voksenliv. Eftersom støtten foregår med udgangspunkt i borgerens eget hjem, er det ikke en hindring, at borgeren har et misbrug, og indsatsen kan om relevant - inkludere støtte til behandling i regi af fx misbrugscenter. Side 2/9 MASSIV PERIODEVIS STØTTE I EGEN BOLIG (HOUSING FIRST) KONTRA DØGNTILBUD Tilbuddet Voksenliv retter sig imod borgere med et massivt støttebehov, som ikke nødvendigvis vil profitere af et institutionaliseret døgntilbud. Det kan have en række konsekvenser at bo i et døgntilbud, hvor den enkelte ikke bor i egen bolig og måske ikke tager tilstrækkeligt ansvar for sin bolig og sin dagligdag på samme måde som, hvis den enkelte bor i egen bolig. Institutionelle rammer kan påvirke den enkeltes adfærd. Personalet er helt tæt på, hvilket kan være en hjælp, men også kan betyde, at den enkelte lægger ansvaret fra sig og ikke prøver at finde løsninger i eget liv, som han/hun måske ville gøre, hvis hjælpen var en lille smule længere væk. Der er også en fare for at blive stigmatiseret af sine omgivelser. Døgntilbud kan risikere at marginalisere den enkelte på en måde, som ikke altid er befordrende for at komme sig fra psykisk sygdom og atter blive selvforvaltende i eget liv. En borger, der bor i egen bolig og har et dagsprogram i hverdagen, er tættere på det almindelige liv. Rent fysisk befinder borgeren sig i civilsamfundet, hvor alle andre også bor og færdes. På den måde er det lettere for den enkelte at være mere og andet end sin udfordringer, hvilket netop er meget centralt i en recovery-proces. Der vil være nogle andre typer reguleringsmekanismer i spil, når man f.eks. bor ved siden af mennesker, der ikke er omfattet af et døgntilbud. Der vil være andre netværksmuligheder og andre forventninger til den enkelte i omgivelserne. De fleste andre mennesker lever deres hverdagsliv i civilsamfundet og i mindre lokalmiljøer præget af en vis form for diversitet og mangfoldighed. Et tilbud som Voksenliv tager ikke borgeren væk fra denne normaliserende ramme, men tager netop afsæt i, at borgeren bor i egen bolig. Egen bolig er platformen for Voksenlivs systematiske støtte mhp. at borgeren kommer til at fungere i civilsamfundet sammen med og på linie med alle andre. Er der ikke partout behov for et institutionaliseret døgntilbud, og flytter borgeren alligevel ind i et sådant, kan det sætte borgerens udviklingsproces i stå eller i værste tilfælde tilbage et tilbud som Voksenliv vil supplere den tilbudsvifte CHP og SCS har, ved netop at støtte den enkelte i det miljø, han/hun lever i eller ønsker at leve i og i det lys være et mindre indgribende tilbud.

3 DEN BRÆNDENDE PLATFORM HVORFOR ER DETTE TILBUD VIGTIGT? I Slagelse Kommune er udgifterne til 107 tilbud steget markant de senere år. Der er tale om en stigning på 40 % på 3 år, og denne kurve er for opadgående. Ydermere er der borgere, der ender med at blive boende i 107 døgntilbud i flere år, hvilket ikke er hensigten og ej heller befordrende for den enkeltes udvikling og recovery-proces. Der er altså et stort behov for at en række af de borgere, der nu bor i et 107 tilbud eller fremadrettet evt. tilbydes et 107-tilbud. Det er hypotesen, at en del af disse borgere vil have mere gavn af netop ikke at blive placeret i et institutionaliseret døgntilbud, men derimod i højere grad vil profitere af at blive boende - eller komme til at bo - i egen bolig med mulighed for massiv støtte. Altså Housing First; at borgeren bliver i eller flytter ind i egen bolig, hvor der tilknyttes en flydende døgnstøtte, som kan justeres efter behov. Side 3/9 HVAD ØNSKER VI? Vi ønsker at tilbyde borgeren den rette rehabiliterende ramme, der kan støtte op omkring den enkeltes recovery-proces hen imod at leve et mere selvforvaltende selvmestrende liv. For nogle borgere med psykiske vanskeligheder vil en periode i et 107 tilbud være en nødvendighed. I disse henseender kan Voksenliv tilbyde den overgang, der ofte er nødvendig ved overgangen fra døgntilbud til egen bolig. Andre borgere vil slet ikke have brug for et 107 tilbud. Ved brug af Voksenliv vil vi i en række tilfælde helt kunne undgå at placere unge borgere i et døgntilbud, men derimod tilbyde massiv støtte i egen bolig og støtte på vejen til et mere selvforvaltende liv med mindre eller ingen støtte. Vores mål er at skabe progression i den enkeltes udviklingsproces og øge mestring af eget liv. Støtten gradueres løbende afhængig af denne progression og altid med borgeren i centrum. MENNESKESYN OG RAMME FOR TILBUDDET I Socialpsykiatrisk Center Slagelse arbejdes ud fra et anerkendende og systemisk menneskesyn. Udgangspunktet er, at mennesket er socialt og udvikler sig i relationer og sociale fællesskaber. Det betyder, at muligheden for bedring fremmes i positivt støttende samspil med andre mennesker. Vi møder borgeren som medborger og betragter den enkelte som aktør i eget liv derfor skræddersyer vi indsatsen i samarbejde med borgeren og har fokus på, hvad der virker for den enkelte. Vi lægger vores fokus på sundhed, ressourcer og kompetencer frem for sygdom, svagheder og dysfunktionalitet. Det er helt essentielt, at borgeren oplever sig inddraget og hørt og forstår sig som hovedansvarlig i sit eget forløb og liv. Og vi tilrettelægger indsatsen, så vi bedst muligt understøtter den enkeltes vej til at mestre livet ved egen kraft.

4 Voksenliv er bygget på 5 tænkninger, som er rygraden i måden at tænke på, forholde os og arbejde på i SCS. De 5 tænkninger er forbundne, griber ind i hinanden og supplerer hinanden: Recovery-støtte; Vi tror på, at mennesker med selv alvorlige psykiske vanskeligheder kan komme sig og blive sundere, stærkere og gladere. Recovery er en unik individuel proces, som den enkelte gennemlever for at komme sig. Det er vores opgave at tilbyde den rehabiliterende ramme og den socialfaglige platform, der skal til for, at vi kan inspirere og støtte den enkelte borger i sin proces for at komme sig. Mindsteindgreb; Det er et meget stort indgreb i den enkeltes liv at være i psykisk krise eller have massive psykiske vanskeligheder. Derfor er vi særligt opmærksomme på, at vi ikke griber for meget ind i borgerens liv, og vi vælger altid det mest relevante og mindst muligt indgribende tilbud sammen med den enkelte borger. Netværk; Det er sammen med andre, at vores selvværd og identitet bliver dannet og udviklet. Derfor er det sammen med andre mennesker, at muligheden for at få det bedre er størst. Netværk og pårørende er noget af det, der har størst indflydelse på den enkeltes recovery. Derfor arbejder vi for at styrke borgerens netværk og relationer til andre mennesker. Medinddragelse og medborgerskab; Psykiske vanskeligheder og et massivt støttebehov hindrer ikke nødvendigvis, er man stadig i stand til at træffe valg og tage ansvar for sit eget liv. Vi støtter den enkelte i at være aktiv medborger, der i vid udstrækning tager ansvar for eget liv og for sin omverden. Vi møder derfor borgeren med tilpassede forventninger og krav. På den måde understøttes borgeren i udvikling af sine kompetencer og sit potentiale og mulighed - for at spille en aktiv og myndig rolle i sit eget liv. Bevægelse, krop og sind; Fysisk aktivitet har stor betydning for den enkeltes proces mod at komme sig. Der er både sundhedsmæssige, sociale og psykologiske fordele ved fysisk aktivitet, når man har psykiske vanskeligheder. Det er sundt for kroppen at være fysisk aktiv. Fysisk aktivitet er socialt inkluderende og kan hjælpe med, at den enkelte føler samklang med verden og skaber resonans med andre mennesker. Psykisk krise og ustabilitet medfører en manglende evne til at integrere tanker, følelser og sanser. Netop ved at arbejde systematisk og metodisk med fysisk aktivitet kan tanker, følelser og sanser integreres, og evnen til at mærke sig selv kan reetableres. Derved styrkes forudsætningen for, at den enkelte kan komme sig og atter mestre eget liv. Side 4/9

5 AMBITIONSNIVEAU FORVENTET PROGRESSION I VOKSENLIV Det forventes, at den individuelt tilrettelagte massive, målrettede indsats, som er udformet og formuleret i samarbejde med borgeren, vil skabe en positiv udvikling hos den enkelte, dels indenfor ½-1år, dels på længere sigt. Forventet progression indenfor ½-1år: Borgeren føres i retning af mindre indgribende foranstaltninger mindsker sit støttebehov Skabe forudsætninger for, at borgeren i langt højere grad kan håndtere og mestre personlige udfordringer At borgeren i højere grad selv kan klare hverdagens praktiske gøremål i egen lejlighed At borgeren har fået et styrket forhold til sit netværk og evt. udvidet sit netværk og øget sin deltagelse i fællesskaber udenfor egen lejlighed Borgeren opnår større forståelse for egen situation og oplever at have flere handlemuligheder i livet generelt Side 5/9 Forventet progression på længere sigt: Flere borgere klarer livet i egen bolig med lidt eller helt uden støtte - færre borgere flytter i 107-tilbud Flere borgere påbegynder uddannelse eller arbejde evt. på særlige vilkår - færre borgere får førtidspension og modtager langvarigt kontanthjælp SUCCESKRITERIER At der er afholdt 4 netværks samtaler pr. år At borgeren har noget at stå op til i hverdagen At der i samråd med borgeren lægges en plan for job/uddannelse/aktivering eller klargøring At borgeren dyrker motion på ugentlig basis (om relevant) At der i samråd med borgeren og evt. netværket udarbejdes budget og, at borgeren får hel eller delvis forståelse af egen økonomi At der 1 gang om ugen afholdes en F.I.T.-samtale med borgeren At der i samråd med borgeren udarbejdes et ugeskema, som indeholder: job/uddannelse/ aktivering eller klargøring hertil Motion (individuelt eller med støtte) struktur i hjemmet (rengøring oprydning, indkøb, madlavning og hygiejne) Aftaler (f.eks. jobcenter/psykiater/læge/misbrugscenter) Samtaler (F.I.T./netværk)

6 Sociale aktiviteter (madgrupper netværksgrupper udflugter besøg - motionsgrupper mm.) METODER I Voksenliv foregår arbejde tæt sammen med borgeren. Der benyttes en pamflet af metoder, der alle erfaringsmæssigt understøtter recovery: Netværkssamtaler /tilpasset åben dialog ; Der inviteres til netværksmøder ca. hver 3 måned eller efter behov, med alle relevante parter. Formålet er bl.a., at borgeren og netværket nedbryder tabuer, afstemmer, træner dialogen, og det sikres, at der arbejdes i samme retning. Målet er, at alle italesætter det, de hører, ser og føler og bliver bedre til at gå i udbytterig dialog med hinanden. Ydermere, at borgeren opnår større viden om at få/fastholde relationer og, at alle opdager, hvilke ressourcer der i forvejen findes i netværket. F.I.T. (Feedback Informal Treatment); F.I.T. er et samtaleværktøj og et effekt- og dokumentationsredskab. Medarbejderne og borgeren har ugentlige samtaler med fokus på tiden siden sidst og målene i handleplanen med udgangspunkt i F.I.T.. Metoden indikerer på en simpel og visuel måde overfor både borger og medarbejder, hvorvidt der arbejdes relevant og i den rigtige retning. F.I.T. sikrer maksimal borgerinddragelse og sikrer, at indsatsen hele tiden justeres, så den er hjælpsomt for borgerens proces. Fysisk aktivitet; der arbejdes systematisk og metodisk med fysisk aktivitet som en vej til at integrere tanker, følelser og sanser og dermed etablere evne til at mærke sig selv. Aktiv deltagelse i civilsamfundet; medarbejderne stimulerer og inspirerer til, at borgeren har noget at stå op til i hverdagene (job - uddannelse eller klargøring hertil) altså en tilpasset døgn rytme. Herunder værdisnak (hvordan vil jeg gerne, se ud og opfattes, hvad er mine drømme og mål etc.) Eksponering; Træning i hverdagsudfordringer for at blive mere selvhjulpen (f.eks. komme i en butik, komme i et motionscenter, være blandt andre, sidde til at møde, tage bussen etc.) Den socialpædagogiske - og terapeutiske indsats; Der bliver løbende afstemt med borgeren, så der er en klar fælles forståelse af hvilke udviklingsområder der holdes fokus på. Der vil være pædagogisk støtte på div. udfordringer i hverdagen såsom; tøjvask, hygiejne, rengøring, økonomi, m.m. Borgeren skal tage aktiv del i, hvilke udviklingsområder der ønskes støtte til, så borgeren er motiveret for at indgå i et udviklende samarbejde. I den pædagogiske indsats skal være fokus på samarbejde med andre aktører omkring borgeren jobcenter, uddannelse/skole/ arbejdsplads, læge, misbrugscenter m.fl. I den terapeutiske indsats er der fokus på struktur, træning og samtaler med henblik på at øge funktionsdueligheden. Organisering af samarbejdet med borgeren; Side 6/9

7 Borgeren får ved samarbejdets opstart tilknyttet støttepersoner som er koordinerende gennem forløbet. Faste ugentlige konferencer, hvor tilknyttede støttepersoner drøfter relevante temaer/problematikker/muligheder i fællesskab med borgeren Supervision er en fast del af støtten, hvor borgeren kan deltage.... Støtten foregår både i og udenfor hjemmet alt efter behov og udfordringer Der arbejdes individuelt og i gruppe udfra de fastsatte mål Daglig kontakt (der arbejdes efter uge skema derudover efter behov) Ugentlige samtaler med en støtteperson med fokus på at graduere og visualisere udviklingsområder med udgangspunkt i F.I.T..(samtaleværktøj) Der inviteres til netværksmøder ca. hver 3. måned med alle relevante parter. Deltagelse i samtaler med eksterne aktører (f.eks. jobcenter, misbrugscenter, psykiater, banken, uddannelse m.fl.) Side 7/9 YDELSESKATALOG FOR VOKSENLIV Struktur i hverdagen Ugeskema Ugentlige samtaler Individuelt støtte Gruppe tilbud Støtte til økonomi Ugentlige aktiviteter Fitness og motions tilbud Tilgængelighed i hele døgnet F.I.T. FUR fuld udredning Bisidder Statusmøder Fleksibel planlægning Supervision Hjemmebesøg Praktisk vejledning i hjemmet (tøjvask, rengøring m.m) Netværksarbejde Kostvejledning Åben Dialog Sociale medier Transportstøtte Opsøgende ved manglende kontakt Ungecafé (Cafe R)

8 Mindmotion RAMMERNE FOR BORGERNE Bor i egen lejlighed Benytte væresteder og cafeer i SCS Benytte fitness.dk med og uden støtte. Benytte relevante gruppetilbud i SCS Benytte basen b. la i forbindelse med social træning og arrangementer m.m Arbejde målrettet med målene i handleplanen Side 8/9 VISITATION Der visiteres altid gennem minimum to møder, hvor sagsbehandler, SCS-medarbejder og borger (og gerne borgerens netværk) deltager. Borgeren skal mellem møderne tænke over om tilbuddet er meningsfuldt, og om han/hun er motiveret til at indgå i et samarbejde med tilbuddet. 1. Visitationsmøde er et dialogbaseret gensidigt informationsmøde. Her deltager alle relevante aktører. Borgeren, sagsbehandlere, borgerens primære netværk, tidligere støtte, tilbuddet og leder. 2. Visitationsmøde. Forventningsafstemning, interview mellem tilbuddet, borgeren og relevant netværk udpeget af borgeren. Samarbejdsaftale mellem borgeren og tilbuddet udarbejdes. Har borgeren ikke egen bolig, skal der igangsættes en proces, hvor der findes en bolig. LOVGIVNING Hjemmebesøg ( 85, 83 og 104) 85; Jf. serviceloven med fokus på målene i handleplanen. 83 jvf. serviceloven med fokus på træning i praktiske færdigheder, rengøring tøjvask hygiejne indkøb altid med borgerens medvirken. 104 jvf. serviceloven træning i sociale færdigheder, vende sig til at være blandt andre og begå sig med andre ORGANISERING SAMARBEJDSSTRUKTUR Der etableres en styregruppe, der består af leder af myndighed, repræsentanter fra psykiatrirådgivere, samt leder og medarbejderrepræsentanter fra Voksenliv. Styregruppen mødes efter et fastsat mødeinterval for at sikre kontinuerlig dialog omkring borgerne i tilbuddet og udviklingen af tilbuddet og andre organisatoriske aspekter. Styregruppen har til

9 opgave at give og modtage feedback, bidrage til refleksion over metoder, indhold, tilgange, procedurer, organisering mm. mhbp. at styrke Voksenliv på alle fronter. EFFEKT - DOKUMENTATION Der vil helt fra starten være et stort fokus på at dokumentere og effektmåle og på den måde være i stand til at synliggøre, hvordan den enkelte profiterer af Voksenliv. F.I.T.-redskabet vil blive brugt til sammen med borgeren løbende at justere indsatsen, så den giver mening for den enkelte og er understøttende ift. de mål, der er formuleret sammen med borgeren. På den måde sikres maksimal borgerinddragelse og ikke mindst, at vi kun gør det der giver mening for den enkelte proces mod at komme sig. F.I.T. som redskab samler løbende resultaterne af borgerens scoringer, dels ORS-skalaen (Outcome Rating Scale, hvor målet er, at indfange borgerens oplevelse af den forgangne uge udfra 4 parametre), dels SRSskalaen (Session Rating Scale, hvor borgeren scorer samarbejdet mellem medarbejder og borgeren udfra 4 parametre). Disse resultater samles i grafer, som tydeligt angiver flow eller mangel på samme i borgerens udviklingsproces og i samarbejdet mellem borger og medarbejder. Grafer, som er et vigtigt dialogværktøj i samarbejdet med borgeren, men som også opsamler vigtig viden om progression eller mange på samme. F.I.T. arbejdet indeholder skemaer, der udfyldes hver uge, hvor det angives hvorfor han/hun scores som han/hun gør, og hvad der skal være anderledes for, at indsatsen kommer til at virke endnu bedre. Således indeholder F.I.T. også en prosa -dokumentation, der konkret viser, hvilke tiltag der skrues ned og op for, og hvad der bliver gjort undervejs og hvordan. I Voksenliv indsamles hver måned F.I.T.-scalaer og tilhørende skemaer, som sammenfattes og således på sigt vil udgøre en oversigt over effekt og resultater samt en oplagt mulighed for at dykke ned i, hvad der virker og hvad der ikke virker. Side 9/9 December 2014

Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015

Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015 Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015 Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte.... 2 Forord...

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 1 Forord Psykiatri- og misbrugspolitikken tager afsæt i fire politiske standpunkter, som hver især tilkendegiver de politiske holdninger

Læs mere

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune Notat til drøftelse og kvalificering i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Handicaprådet og FagMED HPU, marts/april 2014. Formål med kapacitetsanalysen

Læs mere

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Introduktion Greve Kommune bevilger socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85. Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk

Læs mere

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige er eller støtte NOTAT 19. september 2013 I forbindelse med arbejdet med inklusion i Frederikssund kommunes skoler, er det besluttet at der på alle kommunens

Læs mere

Det fremtidige arbejde med ressourceforløb

Det fremtidige arbejde med ressourceforløb R A P P O R T Det fremtidige arbejde med ressourceforløb RAPPORTTITEL Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 1.1. Baggrund... 3 1.2. Status på arbejdet med ressourceforløb... 3 2. Målgruppen for

Læs mere

Åbningstiderne vil være identiske med skolens: Fra kl. 06.45-16.00 med mulighed for forlængelse til 16.30.

Åbningstiderne vil være identiske med skolens: Fra kl. 06.45-16.00 med mulighed for forlængelse til 16.30. Notat Center Børn og Unge Journalnr: 27.18.12-A00-1-16 Dato: 26-05-2016 Børnehaven Skibsted efter paragraf 32 i serviceloven Der er mulighed for to elevgrupper, som vil have hver deres økonomiske takst.

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ

SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ SERVICEDEKLARATION BOTILBUDDET THORVALDSENSVEJ Thorvaldsensvej 12 9700 Brønderslev Telefon: 9945 4628 Afdelingsleder: Annemette Stenberg Christensen E-mail: annemette.s.christensen@99454545.dk Præsentation

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Årsberetning for Botilbuddet Hjortholmsvej 2012-2013

Årsberetning for Botilbuddet Hjortholmsvej 2012-2013 Årsberetning for Botilbuddet Hjortholmsvej 2012-2013 af sidste års mål (2012) Mål A Vi har i 2012 ønsket at arbejde med de narrative metoder og få dem implementeret i vores praksis. en har været yderst

Læs mere

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med 3. Hvilke aktiviteter indgår i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

De 5 væresteder er placeret med 2 i Vojens samt 3 i Haderslev. Værestederne har forskelligt indhold, kompetencer og målgruppe.

De 5 væresteder er placeret med 2 i Vojens samt 3 i Haderslev. Værestederne har forskelligt indhold, kompetencer og målgruppe. Værestedsstrategi Indhold Indledning...3 Væresteder i Haderslev Kommune...3 Sociale væresteder...3 Borgercafeen, Haderslev...3 Regnbuen, Vojens...4 Socialt ansvar...4 Væresteder for sindslidende...4 Brugerhuset,

Læs mere

Social og sundhedsudvalget

Social og sundhedsudvalget Udvalg: Måloverskrift: Social og sundhedsudvalget Rehabilitering i socialpsykiatrien Sammenhæng til vision 2018: Vækst og udvikling indenfor Psykiatrien. I Aktivitets- og samværstilbuddet (Psykiatricenteret)

Læs mere

Borger- og Socialservice

Borger- og Socialservice Borger- og Socialservice Sagsbehandler: Karoline Winther-Lund Telefon: 23 22 90 10 Email: 36502@ishoj.dk Journal eller CPR-nummer: Ishøj, den 28. september 2012 Projektbeskrivelse Opgangsnetværk Baggrund

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER. Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER. Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne Odder Kommune KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne dækker ydelsen? Overordnet formål med indsatsen: 85 og 107 i

Læs mere

Ydelseskatalog. Botilbud Ebberød. Boligerne Sophie Magdelenes vej 4. August 2014. August 2014

Ydelseskatalog. Botilbud Ebberød. Boligerne Sophie Magdelenes vej 4. August 2014. August 2014 Ydelseskatalog Botilbud Ebberød Boligerne Sophie Magdelenes vej 4 August 2014 August 2014 1 Indholdsfortegnelse Ydelseskatalog... 1 Indholdsfortegnelse... 2 1. Forord... 3 2. Overordnet ydelsesbeskrivelse...

Læs mere

Ændring af Trianglen analyser og vurderinger på basis af arbejdet i styregruppen mv.

Ændring af Trianglen analyser og vurderinger på basis af arbejdet i styregruppen mv. Sagsnr.: 2016/0003469 Dato: 26. maj 2016 Titel: Ændring af Trianglen analyser og vurderinger på basis af arbejdet i styregruppen mv. Sagsbehandler: Christian Lorens Hansen Halsnæs Kommune er i gang med

Læs mere

Det kan være borgere med misbrugsproblemer, kriminalitet og hjemløshed. Og det handler om unge, der har problemer med at gennemføre en uddannelse.

Det kan være borgere med misbrugsproblemer, kriminalitet og hjemløshed. Og det handler om unge, der har problemer med at gennemføre en uddannelse. Forord Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens mission er at skabe et godt hverdagsliv for alle borgere i Aalborg Kommune. Det drejer sig blandt andet om at gøre en særlig indsats for borgere med svære

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Lovgrundlag: Ydelser indenfor socialpædagogisk støtte 85 i Lov om Social Service (LSS). Hjælp til varetagelse af personlig hygiejne Strukturering af opgaver

Læs mere

Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune:

Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune: Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune: Den faglige tilgang og de konkrete tilbud Indledning Center for Socialpsykiatri (CfS) arbejder ud fra nedenstående faglige rehabiliterings-tilgang: Psykosocial

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 191 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 191 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 191 Offentligt Folketinget Beskæftigelsesudvalget Christiansborg 1240 København K Administrationsafdelingen Dato: 25. marts 2015 Kontor:

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

Ældre- og Handicapudvalget

Ældre- og Handicapudvalget Ældre- og Handicapudvalget Plejeboligerne er oprettet til ældre og handicappede med et stort behov for pleje, omsorg og tilsyn døgnet rundt. Personer med demens eller afvigende adfærd kan visiteres til

Læs mere

For social behandling af stofmisbrugere efter 101 i Lov om Social Service.

For social behandling af stofmisbrugere efter 101 i Lov om Social Service. Kvalitetsstandard For social behandling af stofmisbrugere efter 101 i Lov om Social Service. Voksen- og Sundhedsservice Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse. Organisering...3 De opgaver der udføres på stofmisbrugs-behandlingsområdet...3

Læs mere

Skovvængets Virksomhedsplan 2012

Skovvængets Virksomhedsplan 2012 Skovvængets Virksomhedsplan 2012 Driftsenhedens navn Skovvænget Adresse Ballerup Boulevard 2 Post nr. og by 2750 Ballerup Ejerforhold Region Hovedstadens Psykiatri Leder Forstander Bo Christoffersen Telefon

Læs mere

Principper for indsatsen

Principper for indsatsen 16.03.2015 Principper for indsatsen Serviceniveauet udmønter de politiske mål for den sociale, pædagogiske og sundhedsmæssige indsats overfor voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller

Læs mere

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Børn, Unge og Familie 2013 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 - Alle børn og unge har ret til et godt liv Alle børn og unge har ret til

Læs mere

Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse.

Kvalitetsstandard for beskyttet beskæftigelse. Kvalitetsstandard for beskæftigelse. Lovgrundlag: Ydelser inden for 103 i Lov om Social Service (LSS). Ydelser i relation til beskæftigelse kan omfatte: Beskæftigelse i et værksted Beskæftigelse udenfor

Læs mere

SBH ledermøde den 1. november 2014

SBH ledermøde den 1. november 2014 SBH ledermøde den 1. november 2014 2020 mål Udbredelse af Hjemløsestrategien 110 kerneopgaver i implementeringen af Housing First princippet? 2020 mål hjemløse To mål for hjemløseområdet 1) antallet af

Læs mere

De elementer af tids- og handleplanen, der er afhængige af en opnormering af sagsbehandlere påpeges under de enkelte punkter.

De elementer af tids- og handleplanen, der er afhængige af en opnormering af sagsbehandlere påpeges under de enkelte punkter. Bilag 1: Tids- og handleplan Dette bilag beskriver en tids- og handleplan for en implementering af en Svendborg-model. Tidsog handleplanen tager udgangspunkt i en kortlægning og analyse af Center for Børn,

Læs mere

Socialafdelingen. Kvalitetsstandard. Socialpædagogisk bistand Særlige sociale problemer. Lov om social service 85

Socialafdelingen. Kvalitetsstandard. Socialpædagogisk bistand Særlige sociale problemer. Lov om social service 85 Socialafdelingen Kvalitetsstandard Socialpædagogisk bistand Særlige sociale problemer Lov om social service 85 Marts 2009 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Bostøtte på misbrugsområdet.3 Visitationsprocedure.5

Læs mere

1 of 17. Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem. Godkendt i byrådet den xx.xx.14

1 of 17. Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem. Godkendt i byrådet den xx.xx.14 1 of 17 Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem Godkendt i byrådet den xx.xx.14 2 of 17 Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 BOSTØTTEYDELSER...3 KONTAKTINFORMATION...5 1.AFKLARINGSYDELSE...6

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

SOCIAL OG UDSATTE OMRÅDET

SOCIAL OG UDSATTE OMRÅDET SOCIALUDVALGET 2014 SOCIAL OG UDSATTE OMRÅDET 1 Udfordringen Regeringens 2020 mål på udsatte området Regeringens udspil til sociale 2020 mål for de mest udsatte voksne: 1. Antallet af hjemløse i Danmark

Læs mere

Beboermappe. - til dig som bor på Næstvedvej

Beboermappe. - til dig som bor på Næstvedvej Beboermappe - til dig som bor på Næstvedvej Indhold Næstvedvej... 3 Vores kerneydelser... 4 Info mappe... 4 Forventninger til dig, der bor på Næstvedvej... 4 Morgenmad og frokost... 6 Husregler... 7 Type

Læs mere

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Her kan du blive klogere på hvad peer-støtte er, og læse om de begreber

Læs mere

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte Overordnet målsætning Alle medarbejdere i Furesø Kommune er forpligtet til at gøre en indsats overfor børn og unge, der viser tegn på behov for særlig støtte. Det forebyggende arbejde og en tidlig identificering

Læs mere

Skiftesporet Et socialpædagogisk dagtilbud til unge mellem 18 og 25 år i Thisted Kommune

Skiftesporet Et socialpædagogisk dagtilbud til unge mellem 18 og 25 år i Thisted Kommune Skiftesporet Et socialpædagogisk dagtilbud til unge mellem 18 og 25 år i Thisted Kommune Hvad er Skiftesporet? Skiftesporet et socialpædagogisk dagtilbud til unge mellem 18 og 25 år, som har behov for

Læs mere

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud Børne og Ungeforvaltningen 2014-15 På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud 1 En strategi for inklusion i dagtilbud Dette hæfte beskriver en strategi for inklusion i dagtilbud i Køge Kommune. Strategien

Læs mere

Bostedet Welschsvej. V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro

Bostedet Welschsvej. V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro Bostedet Welschsvej V.F. Welschsvej 11, 13, 15 og 17, samt Sportsvej 6-8 7500 Holstebro Klinisk underviser er Kirsten Kienke Mikkelsen, tlf. 9611 4719. Klinisk undervisning på Bostedet Welschsvej foregår

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune. Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00

Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune. Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00 Indledning Vi har på vegne af Næstved Kommune aflagt tilsynsbesøg på Symfonien. Generelt er formålet

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Ansvar Det personrettede tilsyn er anbringende kommunes ansvar, både i generelt godkendte plejefamilier,

Læs mere

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016 Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Konklusion... 4 Præsentation af målgruppen for Den Gule Dør...

Læs mere

1.Egen bolig/støtte i egen bolig

1.Egen bolig/støtte i egen bolig .Egen bolig/støtte i egen bolig Hvad vil vi? Hvad gør vi? Sikre borgere med særlige behov hjælp til at få og fastholde en bolig. Sikre en koordinerende og helhedsorienteret indsats for borgeren. Sørge

Læs mere

Psykosociale funktionsnedsættelser og tilknytning til arbejdsmarkedet

Psykosociale funktionsnedsættelser og tilknytning til arbejdsmarkedet Psykosociale funktionsnedsættelser og tilknytning til arbejdsmarkedet Sven Preisel Leder Den socialøkonomiske virksomhed Nørremarken Produktion og Service Nørremarksvej 17 8800 Viborg Tel.: 2338 7281 E-mail:

Læs mere

Sagsbehandler: Lisbeth Rindom og Natalia Frøhling Arbejdsmarkedschef Koordinator for mentorfunktionen

Sagsbehandler: Lisbeth Rindom og Natalia Frøhling Arbejdsmarkedschef Koordinator for mentorfunktionen Notat Sagsnr.: 2014/0001359 Dato: 22. april 2014 Titel: Mentorindsats i Jobcenter Halsnæs Sagsbehandler: Lisbeth Rindom og Natalia Frøhling Arbejdsmarkedschef Koordinator for mentorfunktionen Halsnæs Jobcenter

Læs mere

Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme

Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Koncerndirektionen E 1. Sammenfatning: I nærværende notat

Læs mere

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Online

Læs mere

GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE

GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE GENSTART TRIVSEL EFTER ERHVERVET HJERNESKADE GENSTART I NORDDJURS KOMMUNE DU STÅR NU MED EN BROCHURE, DER BESKRIVER NORDDJURS KOMMUNES INDSATS I FORHOLD TIL ERHVERVET HJERNESKADE. VI VIL I NORDDJURS KOMMUNE

Læs mere

ADHD-handlingsplan 2012

ADHD-handlingsplan 2012 Voksenhandicap ADHD-handlingsplan 2012 Socialforvaltningen Aarhus Kommune Niels Christian Grud 3. maj 2012 Baggrund Der har de senere år været en generelt stigende efterspørgsel efter tilbud på ADHD-området,

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Center Sundhed. Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft

Center Sundhed. Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft Rehabiliteringsforløb for borgere med kræft Baggrund I Rebild Kommune er der i alt 28.892 borgere, hvoraf der er 16.435 borgere i den erhvervsaktive alder (20-64 år). Hvert år er der ca. 173 nye kræfttilfælde

Læs mere

Værdighedspolitik - Fanø Kommune.

Værdighedspolitik - Fanø Kommune. Værdighedspolitik - Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset hvor i livet de befinder sig. I Fanø Kommune understøtter vi den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker

Læs mere

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Servicelovens 85 paragraffens ordlyd Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller

Læs mere

Gladsaxe Kommunes sammenhængende børneog ungepolitik 2015-2020

Gladsaxe Kommunes sammenhængende børneog ungepolitik 2015-2020 gladsaxe.dk Gladsaxe Kommunes sammenhængende børneog ungepolitik 2015-2020 Sammenhæng på børne- og ungeområdet Forord Indledning I Gladsaxe Kommune mener vi, at alle børn og unge er værdifulde individer

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Generelle oplysninger Projektets/aktivitetens titel Skriv titel på projektet. Projekt Åben Dialog Kommune I hvilken kommune har projektet postadresse? Ballerup Navn på tilskudsansvarlig Skriv navnet på

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014 Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 014 Institution: Bo og beskæftigelsescentret Vejen. - Dagcentret Kærhøj - Værkstedet Elemegade - Vejen støttecenter - Nørregadehus 73 - Nørregadehus 75 Nr. Målsætning

Læs mere

Rønde skoles special-klasser

Rønde skoles special-klasser Rønde skoles special-klasser Special-klasserne på Rønde skole er et skoletilbud for børn og unge med generelle indlærings vanskeligheder, hvis udvikling kræver særlig hensynstagen, der ikke kan tilgodeses

Læs mere

Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud.

Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud. Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud. Lovgrundlag: 104 i Lov om Social Service (SEL). Ydelser indenfor aktivitetsog samværstilbud Aktiviteterne er bestemt af målgruppen og den enkeltes behov.

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Den aktive borger under rehabilitering

Den aktive borger under rehabilitering Den aktive borger under rehabilitering Fokus på rehabiliteringen af mennesker i den erhvervsaktive alder Civiløkonom, ergoterapeut Jette Schjerning, HA, HD, MScOT Innovation & Samarbejde Rehabilitering

Læs mere

Fællesstrategi i SAS til begrænsning af tilgangen til permanente ydelser

Fællesstrategi i SAS til begrænsning af tilgangen til permanente ydelser Fællesstrategi i SAS til begrænsning af tilgangen til permanente ydelser Da der d. 5.april 2011 blev afholdt et fælles temamøde for Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsudvalgene blev det aftalt, at der

Læs mere

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Godkendt i Byrådet den 15. december 2015 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.36.00-P23-1-15

Læs mere

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang)

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 108 Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Godkendt i Socialudvalget

Læs mere

Evaluering af ressourcepædagoger

Evaluering af ressourcepædagoger Dagtilbud Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Evaluering af ressourcepædagoger Evalueringen tager udgangspunkt i den politiske

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens Februar 2018 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...2 Værdier for dit kommende samarbejde med Ballerup Kommune...2 Hvordan søger jeg?...2 Hvem

Læs mere

STU Greve Målgrupper 2014

STU Greve Målgrupper 2014 STU Greve r 2014 r, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder er så omfattende, at de ikke

Læs mere

Ansøgning om støtte. til projekt:

Ansøgning om støtte. til projekt: Ansøgning om støtte til projekt: Styrket og arbejdsmarkedsrettet ADHD-indsats. Ansøgningen sendes til: Silkeborg Kommune Att. LBR Silkeborg v/nanna Bruhn Lilhav Søvej 1 8600 Silkeborg E-post: nbl@silkeborg.dk

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Støtte- og Aktivitetscentret, Ringsted Kommune. Onsdag den 2. november 2011 fra kl. 09.00

Anmeldt tilsyn på Støtte- og Aktivitetscentret, Ringsted Kommune. Onsdag den 2. november 2011 fra kl. 09.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Støtte- og Aktivitetscentret, Ringsted Kommune Onsdag den 2. november 2011 fra kl. 09.00 Indledning Vi har på vegne af Ringsted Kommune aflagt tilsynsbesøg på Støtte- og

Læs mere

Nationale retningslinjer. for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser. Pixi-udgave

Nationale retningslinjer. for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser. Pixi-udgave Nationale retningslinjer for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser Pixi-udgave Hvad er de nationale retningslinjer? De nationale retningslinjer er en række anvisninger til, hvordan der

Læs mere

Forord. Indsættes senere

Forord. Indsættes senere Veteranstrategi 2 Indhold Forord... 3 Målgruppe og baggrund for strategien... 4 Tilbud til veteraner i Greve Kommune... 5 Job eller uddannelse... 5 Familien... 6 Bolig... 6 Akuttilbud... 7 Hjælpemidler

Læs mere

Mentor forløb for job/uddannelses- og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Indsatserne er koncentreret om:

Mentor forløb for job/uddannelses- og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Indsatserne er koncentreret om: Somentor tilbyder kommuner rehabiliteringsforløb. Vi leverer en socialpædagogisk faglig indsats omkring det enkelte menneske, uanset om det udspringer fra jobcenteret eller socialforvaltningen. Mentor

Læs mere

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 HANDICAPPOLITIK Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 Produktion og Layout: Tryk: Oplag: Eksemplarer af folderen

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSUDVALGET

ARBEJDSMARKEDSUDVALGET 2. GENERATION ARBEJDSMARKEDSUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand René Christensen Rammer og vision Med udspring i kommuneplanen og Byrådets visioner er det Arbejdsmarkedsudvalgets strategi for de kommende

Læs mere

FAMILIERÅDGIVINGEN KOLDING KOMMUNE SELVVÆRD FOR UNGE. KOV1_Kvadrat_RØD

FAMILIERÅDGIVINGEN KOLDING KOMMUNE SELVVÆRD FOR UNGE. KOV1_Kvadrat_RØD FAMILIERÅDGIVINGEN KOLDING KOMMUNE KOV1_Kvadrat_RØD SELVVÆRD FOR UNGE fam i li e rå d g ivning en INDLEDNING På lovområdet jf. Servicelovens bestemmelser i kapitel 11 og 12 vedr. særlig støtte til børn

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Indstilling. Deltagelse i frikommunenetværk. Til Magistraten Fra Sociale forhold og Beskæftigelse Dato 18. maj 2016

Indstilling. Deltagelse i frikommunenetværk. Til Magistraten Fra Sociale forhold og Beskæftigelse Dato 18. maj 2016 Indstilling Til Magistraten Fra Sociale forhold og Beskæftigelse Dato 18. maj 2016 Deltagelse i frikommunenetværk 1. Resume By & Bolig, MSB, har i samarbejde med Randers, Favrskov, København, Roskilde

Læs mere

Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156

Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156 Når viden skaber resultater --- Velfærdsministeriet Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156 Det Fælles Ansvar II Case-rapport August 2008 Velfærdsministeriet Kirkens Korshærs Aktivitetscenter

Læs mere

Evaluering af Projekt SOFIE. en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg

Evaluering af Projekt SOFIE. en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg 2015 Evaluering af Projekt SOFIE en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg Indhold 1.0 Resume... 3 2.0 Indledning... 7 2.1 Baggrund... 7 2.2 Om Projekt SOFIE... 7 2.2.1 Projekt SOFIE's organisation...

Læs mere

Ydelseskatalog Bocenter for Unge og Voksne med Særlige Behov Lov om Social Service 108. Ydelseskatalog

Ydelseskatalog Bocenter for Unge og Voksne med Særlige Behov Lov om Social Service 108. Ydelseskatalog Ydelseskatalog Boligerne på Skovstien 2-6 Lov om almene boliger 108 Indhold Indledning... 1... 2 Formål... 2 Målgruppe... 2 Døgntakst... 2 Visitering... 2 Bocentrets rammer... 3 Individuel plan... 3 Handleplansmøder...

Læs mere

Hvordan måler vi vores indsats?

Hvordan måler vi vores indsats? Hvordan måler vi vores indsats? Oplæg til netværksmøde for økonomiske rådgivere V/ Charlotte Holm 29.oktober 2014 Oplæg om at dokumentere socialt arbejde De næste to timer handler om at dokumentere socialt

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Station Victor. Statusrapport 2013

Station Victor. Statusrapport 2013 Station Victor Statusrapport 2013 Udarbejdet af Pernille Hovaldt og Ellen Støve, februar 2013 Redigeret af: Anne Mette Michelsen, februar 2014 1 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Målgruppe... 4 3. Mål for behandlingsindsatsen...

Læs mere

Velfærdspolitik. Voksen- og ældreområdet. Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141

Velfærdspolitik. Voksen- og ældreområdet. Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141 Velfærdspolitik Voksen- og ældreområdet Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 Vision og fokusområder... 4 VÆRDIER... 5

Læs mere

DREJEBOG FOR FAGLIGE KVALITETSOPLYSNINGER (FKO) PÅ BØRNEOMRÅDET (ICS)

DREJEBOG FOR FAGLIGE KVALITETSOPLYSNINGER (FKO) PÅ BØRNEOMRÅDET (ICS) DREJEBOG FOR FAGLIGE KVALITETSOPLYSNINGER (FKO) PÅ BØRNEOMRÅDET (ICS) Arbejdet med borgerens individuelle plan i Bosted Version 1.0 16. august 2015 1 1.0 Indledning FKO er et dokumentationsredskab til

Læs mere

Ydelseskatalog. Rusmiddelcenter Lolland Alkohol- og stofmisbrugsbehandling

Ydelseskatalog. Rusmiddelcenter Lolland Alkohol- og stofmisbrugsbehandling Ydelseskatalog Rusmiddelcenter Lolland Alkohol- og stofmisbrugsbehandling Ambulant alkohol- og stofmisbrugsbehandling i Rusmiddelcenter Lolland YDELSESKATALOG FOR RUSMIDDELCENTER LOLLAND Indhold Alkoholbehandling...

Læs mere

YDELSESBESKRIVELSE PALLESHAVE BO- OG AKTIVITETSCENTER

YDELSESBESKRIVELSE PALLESHAVE BO- OG AKTIVITETSCENTER YDELSESBESKRIVELSE PALLESHAVE BO- OG AKTIVITETSCENTER Beskrivelse af tilbud Palleshave Bo- og Aktivitetscenters er et institutionslignende tilbud. Den juridiske ramme udgør for botilbuddets vedkommende

Læs mere

De kommunale muligheder

De kommunale muligheder De kommunale muligheder Børn og unge med psykiske problemer kommunale løsningsmuligheder KL har gennemført i alt 11 telefoninterviews med de 7 deltagende kommuner i projektet, for at klarlægge, hvordan

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet. Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele:

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet. Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Servicedeklaration for. Bofællesskabet Røde Anes Vej. Thisted Kommune

Servicedeklaration for. Bofællesskabet Røde Anes Vej. Thisted Kommune Servicedeklaration for Bofællesskabet Røde Anes Vej Thisted Kommune Adresse: Røde Anes Vej 34, Hundborg Leder: Bente Topp Hansen Telefon: 99173800 E-mail: rodeanes.bof@thisted.dk Fax: 97937576 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Psykiatriens Hus i Silkeborg Samarbejde giver bedre indsats

Psykiatriens Hus i Silkeborg Samarbejde giver bedre indsats Tidlig indsats Sammenhængende tilbud Højt fagligt niveau Døgnåbent Målrettet indsats Borgeren i centrum Høj livskvalitet Sundhed og motion Samarbejde på tværs Psykiatriens Hus i Silkeborg Samarbejde giver

Læs mere

- individuelle udviklingsforløb

- individuelle udviklingsforløb Velkommen MÅLGRUPPER til MATCHgruppen Med denne folder vil vi gerne give dig som medarbejder eller sagsbehandler i jobcenter et overordnet overblik over MATCHgruppens tilbud og det værdisæt, vi arbejder

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Støttepædagoger/pædagogisk vejledning

Støttepædagoger/pædagogisk vejledning Hjælp til inklusion i Brøndby Kommunes dagtilbud Støttepædagoger/pædagogisk vejledning Pædagogisk følgeskab og inkluderende praksisudvikling Indhold 1. Hjælp til inklusion 2. Støttepædagogrollen 3. Hvem

Læs mere