retail bulletin hver dag et fokusområde Tesco giver mærkevare

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "retail bulletin Konkurrencedyg@ghed hver dag et fokusområde Tesco giver mærkevare garan@"

Transkript

1 Oktober Kineserne giver os mange nye problemer Ifølge InternaWonal InsWtute of Finance er der ikke meget der tyder på, at de lande som man for få år siden betegnede som verdens vækstlokomowver kan leve op Wl forventningerne tværwmod. Alle har udråbt Kina Wl den helt store vækstmotor, hvilket i øjeblikket imidlerwd ikke er Wlfældet, og det giver økonomiske problemer overalt i verden også i dansk detailhandel. Konkurrencedyg@ghed hver dag et fokusområde Elevatoren Wl succes er ude af dri`. Du må derfor tage trappen et skridt af gangen. Hvis ikke viljen Wl sejr er Wlstede opnår man ikke mere konkurrence- dygwghed. Frem@den er ukendt territorium for os alle Såkaldte fremwdsforskere har alle deres bud på hvad der kommer Wl at ske i fremwden. Sandheden er den, at intet menneske kan give en præcis karakteriswk af hvorledes fremwden vil komme Wl at se ud. Detaillisterne reagerer fra den den ene dag Wl den næste og derfor er selv en 1- dags kampagne- succes af stor værdi for detaillisten. Tesco giver mærkevare garan@ Tesco ønsker at posiwonere sig som supermarkedskæden, der har de laveste priser på de mærkevarer, som forbrugerne foretrækker: Never pay more for your branded shop. Måske danske mærkevareproducenter ser iniwawvet fra Tesco som inspirawon Wl a_er at komme Wlbage på hylderne som vindere. Walmart gør Bu@kkens år Walmart vil via nye relevante buwksoplevelser blive mere a_rakwv end de netbuwkker, som man konkurrerer mod. Det kloge købmandskab At prakwsere et klogt købmandskab vil sige at give kunderne de produkter de gerne vil have, og tjene penge derved. Enkelt og simpelt for de, der tænker og handler ud fra købmandsmæssige værdier. Til epertanke.. Tænk hvis hemmeligheden i retail kun er et spørgsmål om at gøre som Marshall Field i Chicago prakwserede: Give the lady what the lady wants. Det står mere og mere klart, at de buwkskæder, der effekwvt prakwserer en forretnings- model baseret på discount, er de, der bedst imødekommer forbrugernes ønsker, og ikke de, der vil forsøge at lave kunderne om Wl noget de ikke er, og ikke ønsker at være. BRUNO CHRISTENSEN DETAILHANDELS PROMOTION Åkrog Strandvej 51B 8240 Risskov - Ovengaden Neden Vandet 1B 1414 København K Tlf.: Mobil: brunochristensen@mail.dk

2 Oktober 2 Stort og småt fra nær og Zern RoboXerne vil ændre mangt og meget også i detailhandelen Der findes i dag mere end 20 millioner robo_er i akwv tjeneste dvs. de udfører funkwoner, som mennesker Wdligere har gjort. Udviklingen forventes at fortsæ_e, hvor jobs, der kan defineres som sagsbehandling langsomt men sikkert vil blive overdraget Wl robo_er. Fra en af de førende inswtuwoner indenfor samfundsforskning i USA Pew Centret forlyder det, at robo_erne i mange jobs vil udkonkurrere mennesker. Vi har set de første robo_er som recepwonister på kinesiske hoteller, og vi har set mere end 1000 robo_er i japansk buwkskæder. I England kunne man i julehandelen 2014 i tre stormagasiner spørge robo_er Wl råds om specifikke produkter. Robo$erne er her allerede, og vil finde anvendelse i bu4kker, hvor man vurderer, at de gør større ny$e 4l en lavere omkostning end mennesker. Kineserne drøner derudad med nethandel De kinesiske forbrugere handler i dag mere på ne_et end amerikanere og europæer. Forklaringen er dels landbefolkningens adgang Wl interne_et og den voksende middel- klasse i storbyerne. Unge kinesiske forbrugere er vænnet Wl at foretage deres indkøb over mobiltelefonen, og når det gælder køb af tøj og smykker designer man selv sine produkter. De nyeste trends lærer man om på de sociale medie, og haswgheden hvorved disse ændres kan være få Wmer. KarakterisWsk for de yngre kinesiske forbrugere er det, at de ikke har følelser eller sympaw for bestemte mærker, og dermed heller ikke loyalitet. Man ski`er hurwgt og konsekvent, når man har lyst. Kina er også landet, der skaber problemer i den globale økonomi PoliWske ledere i en række nye økonomier nægter at se sandheden om den økonomiske nedtur i øjnene. Derfor er der en stribe statsbankero_er på vej. Bag disse forudsigelser gemmer sig den verdenskendte økonom og forfa_er Dambisa Moyo. Hun har et meget negawvt syn på den globale økonomi. Dambisa Moyo mener, at de økonomiske problemer man ser i dag forværres fra dag Wl dag. Det er især de ændrede økonomiske forhold i Kina, der sender rystelser Wl resten af verden. Også IMF advarer om, at der global uro på vej, der vil ramme alle vestlige lande. En vurdering af tysk økonomi kan skabe panderynker hos en række danske eksport- virksomheder, og derved vil arbejdspladser være i fare. En direkte følge heraf vil være usikkerhed og Wlbageholdenhed hos forbrugerne.

3 Oktober 3 Stort og småt fra nær og Zern Den økonomiske udvikling i Kina vedrører også danske detaillister Ifølge InternaWonal InsWtute of Finance er der ikke meget der tyder på, at de lande som man for få år siden betegnede som verdens vækstlokomowver ville skabe væksten. Det er desværre ikke Wlfældet. Alle har udråbt Kina Wl den helt store vækstmotor, hvilket i øjeblikket imidlerwd slet ikke er det vi er vidne Wl. Sandheden er vel den, at den vækst, som man i de senere år har set i de såkaldte nye økonomier er sket for lånte penge. Vi taler her om megalån i størrelsesorden 5000 mia. Dollars. Hvad sker når disse lån ikke kan betales Wlbage? Grækenland om igen eller hvad? Den InternaWonale Valutafond supplerer med negawve udmeldinger, der fortæller at vi skal forvente en nedjustering af den økonomiske vækst. Dårlige konjunkturer breder sig hurwgt Wl danske banker, dansk poliwk og danske forbrugere. Vær forberedt på at der skal kæmpes mere for hver eneste salgskrone. Den interna4onale vækstkrise vil også koste arbejdspladser og faldende forbrugerop4misme i Danmark. Behovet for øget fokus på effek@vitet presser på Ifølge Boston ConsulWng Group er det et faresignal når man konstaterer et fald i produkwviteten. Forklaringen ifølge Boston ConsulWng Group er den, at medarbejdernes engagement er faldende. Hvad er forklaringen på det faldende medarbejderengagement? Afstanden fra det enkle og simple Wl de overordnede stratgier er blevet så stor, at mange mennesker ganske enkelt står af. Nøgleordet er SIMPLIFICERING. Jo flere akademikere og teore4kere, der finder vej 4l at direk4onslokalerne jo flere komplicerede systemer bliver opfundet 4l virksomheden. Effek4vitet skabes ikke af teore4kere, en derimod af prak4kere. Danske virksomheder skal hver eneste dag tænke i konkurrencedyg@ghed Valgkampe i Danmark har de senere år ha` et eneste ord som omdrejningspunkt for stort set alle poliwske parwer: Velfærdssamfundet. Det er ganske få poliwkere der taler om forudsætningerne for velfærdssamfundet nemlig konkurrencedygwgheden. Der er for meget ligemageri i det danske samfund. En elbil der i indkøb koster over må ikke blive fritaget for afgi` fordi den vil blive købt af rige danskere. Der er for mange reguleringer og begrænsninger af den frie konkurrence i Danmark, og der er for mange steder i samfundet, hvor middelmådigheden gøres 4l normen. Elevatoren 4l succes er ude af drih. Du må derfor tage trappen et skridt af gangen. Hvis ikke viljen 4l sejr er 4lstede opnår man ikke mere konkurrencedyg4ghed.

4 Oktober 4 Stort og småt fra nær og Zern Frem@den er ukendt territorium for os alle Såkaldte fremwdsforskere har alle deres bud på hvad der kommer Wl at ske i fremwden. Sandheden er den, at intet menneske kan give en præcis karakteriswk af hvorledes fremwden vil komme Wl at se ud. En fremwdsforsker mener at danskerne ikke længere vil købe og forbruge som Wdligere. Det er vel næppe nogen videnskabelig åbenbaring, at vi mennesker ændrer os i takt med de muligheder, som Wlværelsen byder på. En anden fremwdsforsker mener at de buwkker, der ikke kan byde på mobile kundeoplevelser dør. BuWkkerne skal med andre ord i henhold Wl fremwdsforskeren fokusere på nethandel. Foreningen af Dansk Internethandel giver udtryk for, at markedet for salg af dagligvarer på ne_et vil eksplodere i de kommende år. Foreløbigt taler vi om en andel på 3 4%, der sælges via ne_et. Føtex og andre dagligvarekæder har stor succes med samlemærker Wl kunderne. Denne succes tolkes af en anden rådgiver som værende uden effekt for buwkkernes omsætning på lang sigt. Her er det nok på sin plads at erindre om, at detailhandel og dagligvarehandel i særdeleshed er fra dag- Wl- dag. Detaillisterne reagerer fra den den ene dag Wl den næste og derfor er selv en 1- dags kampagne- succes af stor værdi. Frem4den er der ingen, der forudsige. Mange kan have en mening herom, og det ene gæt kan være ligeså godt som det andet. Vig4gst af alt er det, at forfølge sine egne mål, og gøre præcis det, som man selv tror på. Dansk detailhandel på index 97 Udviklingen siden 2010 viser desværre ikke fremgang i dansk detailhandel tværwmod er index et på knap 98. Ifølge de økonomiske vismænd er der dog grund Wl opwmisme, og man ser en fortsat svag fremgang i økonomien. Forskellige skøn peger i retning af en samlet vækst i Danmark på 1.8%, hvilket vel næppe kan fremkalde de store jubelscener. Danske landmænd i stor krise Dårligt sommervejr har givet problemer for nogle landmænd. Andre lider under boykot fra Rusland, og a_er andre påvirkes af den økonomiske situawon i Kina. Sammenlagt har det danske landbrug så store økonomiske problemer, at kun en omfa_ende nawonal- handlings- plan kan sikre, at vi også fremover kan været et landbrugsland. Måske er det slet ikke på Chris4ansborg man skal finde løsningerne, men derimod hos landbrugets egne, der selv bør gøre oprør, og skabe den revolu4on, der dels kan ændre danskernes holdninger 4l landbruget og dels give det fornødne rygstød 4l at få forhandlet nye finansielle ordninger, således mo4va4onen og arbejdsmoralen a$er kan komme i top.

5 Oktober 5 Retail & consumer watching Marks & Spencer lancerer nyt loyalitetskort med relevante kunde/retailer fordele SPARKS er navnet på det nye iniwawv, som Marks & Spencer introducerer her i oktober måned. Selv benævner M & S SPARKS som lifestyle benefits. Kunderne optjener sparks for hvert køb de foretager. SPARKS indeholder også belønning Wl de kunder, der bringer gammelt tøj Wl buwkken, der here`er kan foræres Wl famge og hjemløse. SPARKS er blevet Wl e`er input fra 600 kunder, og sidenhen testet af kunder. SPARKS er ifølge M & S relevant, moderne og sofiswkeret. Tesco giver mærkevare- garan@ Hvis kunderne hos Tesco køber en mærkevare, der kan fås billigere hos konkurrenterne Asda, Morrison eller Sainsbury får kunden straks prisforskellen refunderet. Tesco ønsker at posiwonere sig som supermarkedskæden, der har de laveste priser på de mærkevarer, som forbrugerne foretrækker. Never pay more for your branded shop. Tesco har været dygwg Wl at kommunikere sin brand guarantee i buwkkerne, og det første kunderne ser ved indgangen Wl buwkken er netop en stor udswlling af mærkevarer og skilte, der fortæller om prisgaranwen. Inspira@onen fra danske dagligvarekæder og mærkevareproducenter: Måske vil vi se samme trend i Danmark, hvor det i langt højere grad end i dag bliver de kendte mærkevarer, der kommer 4l at give bu4kken dens konkurrencemæssige fordele, og kædens egne mærker dermed en mere 4lbagetrukken rolle. Industriens mærkevarer bliver derved prioritet nr 1, og gør de bu4kker, der satser helhjertet på at sælge mærkevarer 4l kundernes foretrukne indkøbssteder!

6 retail bulletin Retail & consumer watching Oktober 6 VÆKST I SALGET Lidl lancerer frem@dens supermarked i Irland Lidl har åbnet et nyt 3500 kvm supermarked i byen Gorey,i Irland, der ifølge kædens egne udtalelser meget vel kan blive modellen for fremwdens Lidl supermarked. - Brede gangarealer - 2 etager - Kundetoilet - Baby ski`e rum - Energibesparende Den nye buwk blev åbnet af den lokale rugby stjerne Gordon Darcy Den nye Lidl buwk skal ikke blot være en god oplevelse for kunderne, men i ligeså høj grad en spændende arbejdsplads for de ansa_e. Walmart udnævner bu@kkens år Walmart er med sine buwkker i USA og næsten buwkker udenfor USA verdens største detaillist. Walmart har som mange af kædens konkurrenter skærpet fokus på begrebet: buwksoplevelser. Walmart lægger stor vægt på at gøre e- handel og apps. Wl en vigwg del af buwksoplevelsen. Det betyder i praksis, at kæden har udnævnt 2016 Wl at være BuWkkens år. Der bliver opgraderet på nethandel, og der bliver investeret i indførelse af ny teknologi. Men vigwgst af alt: Walmart vil via nye relevante buwksoplevelser blive mere a_rakwv end de som man konkurrerer mod. netbuwkker, Walmart har et klart billede af sine kunder, og ved, at den tradiwonelle kunde køber for ca $ om året, hvorimod de kunder, der både handler i buwkken, og som også gør brug af Walmart- nethandel har et samlet køb på $ om året. Walmart innoverer med udgangspunkt i kundernes ønsker.

7 Oktober 7 Retail & consumer watching Køb tøj direkte fra fabrikken med ny app Fra oktober kan kunderne med et snuptag downloade deres nye app fra Zalando, der giver forbrugerne mulighed for at købe direkte fra europæiske fabrikker. Farvel Wl dyre mellemled og Goddag Wl fordelagwg value for money. Lanceringen sker i en række europæiske lande før turen kommer Wl Danmark. Target satser på bedre bu@ks oplevelser Target er lavprisvarehuskæden, der udover de lave priser også ønsker at differenwere sig med produkter, hvor design er i højsæde. Target lancerer et nyt Wltag kaldet "LA25", der bliver udrullet i 25 supermarkeder i Los Angeles. Indsatsen fokuserer især på to kerneområder: præsentawon og service. Førstehåndsindtrykket skabes af specialudswllinger bestående af nye produkter. Target har også udvidet staben af sælgere med særlig fagkompetence for derved at synliggøre en øget servicegrad. Nike Tech Book Nike s nye app. giver forbrugerne mulighed for at købe kendte amerikanske sports- brands før produkterne kommer på markedet. App en giver mulighed for at se kendte sportsstjerner sammen med de produkter, som man kan købe. Nike prakwserer hele Wden princippet om at fly_e fokus fra produkter Wl oplevelser. Føtex for de små Føtex lancerer medlemsklubben "Føtex for de små" med Wps, tricks og gode Wlbud Wl både gravide og forældre med børn op Wl tre år. "Føtex for de små er en startpakke med gode råd Wl nye forældre.

8 Oktober 8 Retail & consumer watching Lidl er Europas største dagligvarekoncern og de tjener penge For få år siden var det Carrefour og Tesco der konkurrerede om at være de største i Europa. I dag må de begge konstatere, at Lidl har vokset mere og hurwgere end de to nævnte giganter. Lidl gør det, som alle andre i dagligvarehandelen stræber e`er, nemlig konstant at kunne levere såvel verdensklasse- kvalitet som konkurrencedygwge priser på hvert enkelt marked, hvor Lidl har sine buwkker. Lidl har langsomt men sikkert udviklet sit buwksnet i Danmark, og belønningen for indsatsen er en bundlinje med posiwve tal. Lidl har fundet et koncept for sine buwkker, der falder i danskernes smag, og hvor end i landet Lidl åbner buwkker får de hurwgt oparbejdet en trofast kundekreds. Føtex indfører 2 meter høje hylder Fra en periode med hylder og reoler i supermarkederne, hvor man kunne kigge henover, har Føtex nu beslu_et at gøre hylderne 2 meter høje, hvilket giver plads Wl mange flere produkter i buwkken. I stedet for at fylde varer ind på lageret, bliver 90% - 95% af varerne nu placeret direkte i buwkken. Føtex får plads Wl flere produkter i buwkken, og vinder arbejdswd ved ikke at skulle bruge Wd på at hente varer på lageret. Nu er varerne placeret på det nye lager på de øverste hylder. Sainsbury indfører prisgaran@ på online- køb Den engelske supermarkedskæde Sainsbury går direkte Wl angreb på rivalen Asda, og indfører derfor en prisgaranw på alle de produkter, som Sainsbury sælger via ne_et i forhold Wl de priser Asda Wlbyder. Der er præmie Wl de kunder, der kan påvise at Asda er billigst. Landmad åbner flere nye bu@kker Et koncept baseret på at skabe en gårdbuwk inde midt i byen, hvor man kan købe alle de lokalt producerede fødevarer. Herudover er buwkken også en blandet landhandel med cafe, der naturligvis er Wlpasset Wdens forbrugere med egen webshop. Første buwk åbnede i Grenå, og fornylig åbnede man også en buwk i Roskilde. Gode fødevareoplevelser er en sikker vinder, og Torvehallerne i København har banet vejen for denne udvikling overalt i Danmark.

9 Oktober 9 Retail & consumer watching Franchise og danske købmænd Rema har succes på det danske marked, og kan Wlskrive sin forretningsmodel med franchise som en væsentlig årsag herwl. Nu melder Dagrofa også ud, at Kiwi fremover vil Wlbyde franchise. Franchise har gennem de sidste 50 år været den mest succesfulde forretningsmodel, når det gælder om at ekspandere et buwkskoncept. Mange danske købmænd har gennem årene drømt om at åbne en discountbuwk, men har udover Rema ikke ha` mulighed herfor. Hvilken posi4on ville de danske købmænd have hah i dag, hvis købmands- grossisterne allerede i 1980erne havde udviklet et koncept i lighed med Rema? Løvbjerg kæden ser posi@vt på det lokale købmandskab E`er år med underskud på dri`en er Løvbjerg kæden a_er ved at kunne se fremad mod posiwve dri`sresultater. Den nye ledelse Wlskriver det lokale købmandskab æren herfor. Det faktum, at lederen i den enkelte buwk er købmand, der selv kan træffe beslutninger om sorwmentet er vigwgt. Det samme er kædens Wlbudsaviser. Slagter og bager i samme bu@k Slagtermester Vollstedt og Lagkagehuset er blevet naboer i et nyt buwkscenter i Kolding. Der er ingen fysiske adskillelser mellem de to buwkker. Begge de to buwkker har et stort fællesområde, hvor de besøgende kan spise de produkter, som de har købt i en af de to buwkker. Elgiganten har omsætningsfremgang og tjener flere penge Elgiganten har netop offentliggjort et årsregnskab med rekordoverskud på 149 millioner før skat. Kædens samlede omsætning er på 5.3 milliarder. Power er ankommet og gør krig Power åbnede i september sin første buwk i Glostrup. Siden er buwk nr 2 fulgt e`er i Herlev, og inden længe vil nye buwkker åbne i så tæt afstand fra Elgiganten som muligt. Elektronikmarkedet vil opleve en krig om kunderne, som man ikke Wdligere har set i Danmark. Magasin vil åbne nye varehuse i Danmark Magasin er ude af sin krise, og nu taler man om åbning af nye stormagasiner i Jylland. Magasin har en omsætning på cirka 2.6 milliarder. Indtjeningen var 149 millioner e`er skat.

10 Oktober 10 Retail & consumer watching Nye spændende koncepter øger konkurrencen Viga.us er navnet på en ny buwk, der via et abonnementssystem udlejer børnetøj. Kids Up er andet nyt koncept der udlejer barnevogne og andre børnemøbler. Resecond er et nyt koncept, hvorved kvinder mod at tegne et abonnement kan by_e sig Wl en ny kjole. Disse og andre koncepter baseret på at dele med andre vil i de fleste Wlfælde være at betragte som konkurrenter Wl alle de eksisterende buwkker. Coop i Sverige forsøger med nye koncepter men uden større succes Nye buwkskoncepter og lavere priser skal Wltrække flere kunder Wl Coop s buwkker. Professor Ulf Johansson ved Lunds Universitet udtaler herom: Coop lider under sin dårlige posiwonering. Kunden spørger sig selv, hvorfor man skal handle hos Coop, når alle konkur- renterne er bedre. Jeg har svært ved at se hvorledes Coop kan overleve på lang sigt. Coop Danmark lancerer en række nye fødevareprodukter Coop bebudede for nogen Wd siden, at man ville udski`e 25% af sit vareudvalg. I oktober måned i år har man lanceret cirka 200 nye produkter, som led i den førnævnte plan. Coop har planer om, at fordoble andelen af lokale varer. Coop vil afskaffe men fortsæxer alligevel Coop vil væk fra at give Wlbud, og de vil handle med leverandørerne på ny måde. Alt sammen som et led i at gøre Coop Wl en mere akwv spiller på dagligvaremarkedet. Apropos ugens Wlbud, er Coop fortsat i front når det gælder om at markedsføre buwkkerne I form af Wlbudsaviser og ugens Wlbud. fra Tyskland - bonial Den tyske mediekoncern Axel Springer har udviklet en ny app, der er beregnet for de for- brugere, der gerne hurwgt og let vil bladre gennem de digitale Wlbudsaviser. Bonial er allerede etableret i flere europæiske lande og har i dag omkring 20 millioner månedlige forbrugere. Bonial forventer at få succes på det danske marked, når de etablerer sig her. 26% af de danske husholdninger siger nej- reklamer Den mulighed, som mange forbrugere har fået ved Nej- Tak+ har betydet et vendepunkt i fra- valget af husstandsomdelte reklamer. 74% af de danske husstande modtager fortsat Wlbudsaviserne og bruger disse Wl planlægning af deres indkøb. Herunder især valg af indkøbssted.

11 Oktober 11 Retail & consumer watching Det kloge købmandskab Bestyrelsesformanden i Coop Lasse Bolander har sin egen version af begrebet Det kloge købmandskab, der bla tager udgangspunkt i det uheldige fænomen, at danske forbrugere er glade for at kunne købe dagligvarer Wl lavest mulige priser, og af samme grund gerne besøger discountbuwkkerne. Det kloge købmandskab er for almindelige detaillister lig med følgende fire faktorer: 1. Få folk ind i buwkken 2. Sælg Wl dem 3. Tjen på dem 4. Få dem Wl at komme igen Mere kompliceret behøver det jo næppe at være. De to tyske discountkæder Aldi og Lidl er i øjeblikket ved at erobre det engelske marked, hvor bla. Aldi i det seneste regnskabsår har ha` en fremgang på ikke mindre en 30%. Aldi og Lidl gør ikke det kloge købmandskab Wl et filosofisk spørgsmål, men vinder ved at give forbrugerne det de gerne vil have: Bedste kvalitet 4l laveste pris. Samme princip gælder også for Coop s øvrige danske konkurrenter med Dansk Supermarked i spidsen. Købmænd er ikke sat i verden for at skulle opdrage sine kunder, men derimod for at tjene penge på at sælge de produkter, som kunderne gerne vil have. Jo større salg jo bedre indtjening that is what it is all about! Ikea laver sin egen tv- serie Patrik Nygren- Bonnier, marknadschef i Ikea Sverige udtaler: Hos Ikea er vi nysgerrige på, hvordan mennesker lever i deres hjem, og derfor foretager vi hvert år en masse under- søgelser og hjemmebesøg. Ikea har lavet en TV- serie under temaet: Vad gaffler ni om På en informawv og underholdende måde og giver TV- serien Wps om, hvordan vi alle kan få et enklere og sjovere liv derhjemme. Serien har 15 afsnit og kommer Wl at omhandle hverdagen og dens bekymringer og besværligheder - herunder fx hvordan man får børnene med i køkkenet mv.

12 Oktober 12 Til epertanke.. Tænk nu hvis.. Forbrugerne ikke længere gider høre på alle de prædikanter og detaillister, der har så travlt med at fortælle os alle hvordan vi lever usundt, og hvorfor vi nu skal lægge vort liv om. Vi ved det godt, og vi gør det så godt vi kan, men jeg er ikke sikke på, at de bu4kker hvor jeg kommer for at købe mine fødevarer skal forsøge at opdrage mig tvær4mod Jeg er jo blot en kunde. Det står mig mere og mere klart at alle de, der har fortalt os, at vor dagligvarebuwkker er kedelige og som synes, at vi forbrugere er dumme når vi læser Wlbudsaviserne, er de samme, der uge e`er uge bombarderer min postkasse med Wlbudsaviser selvom de i virkeligheden hader Wlbudsaviser og ugens Wlbud. For mig ser det ud som om verdens største og bedste discountkæder Aldi og Lidl blot passer deres arbejde og udvikler nye kvalitetsfødevarer uden stort ståhej og uden at prædike. For mig ser det ud som om Tesco satser på de kendte mærkevarer, fordi det er dem kunderne gerne vil købe Wl de lavest mulige priser. For mig ser det ud som om Walmart satser benhårdt på at opgradere sine buwkker fordi det giver et større salg og en bedre indtjening. For mig ser det ud som om, at Dansk Supermarked er rigwg dygwg Wl at skabe overskud I sine buwkker uden at opdrage kunderne. Tænk hvis Aldi, Lidl, Walmart, Tesco m.fl. vinder fordi de giver forbrugerne det de gerne vil have, og ikke forsøger at gøre sig Wl dommer over om kunderne er dumme eller ej, men i stedet koncentrerer sig om, at få kunderne ind i buwkken, sælge Wl dem, tjene på dem og få dem Wl at komme Wlbage? Tænk hvis hemmeligheden i retail er et spørgsmål om, at gøre som Marshall Field i Chicago,der gjorde det Wl en fundamental værdi i hans stormagasin, og som sidenhen har været guide for hundredvis af detaillister over hele verden. Filosofien udtrykkes bedst med Marshall Field s: egne ord: Give the lady what the lady wants!

13 Oktober 13 NYT FOREDRAG TIL DETAILHANDELEN GLADE BUTIKKER VINDER OVER NETHANDELEN Yngre forbrugere i den vestlige verden USA og Europa - vælger i swgende grad at handle i de fysiske buwkker fremfor interne_et. De store buwkskæder reagerer ved at opgradere deres buwkker med giganwske investeringer i bedre buwksindretning, hvori også indgår etablering af nye IT- løsninger, der gør det muligt for forbrugerne selv at søge informawoner om såvel produkter, der er i buwkken som produkter, der ikke indgår i sorwmentet. VigWgst af alt de engagerede sælger er kommet Wlbage i buwkken, og det er især med udgangspunkt heri at buwkken bliver i stand Wl at kommunikere mere glæde og begejstring. De glade buwkker vinder over nethandelen tendensen er klar. Den store udfordring er, at få detaillisterne Wl at fly_e fokus fra egen netbuwk Wl buwkken. FremWden Wlhører den fysiske buwk.

14 Oktober 14 Så længe man ikke har overvundet sin Zende, løber man en risiko for selv at blive overvundet Carl von Clausewitz Prisen er end samfundshensyn tænk over det! Når danske forbrugere generelt og unge i særdeleshed prakwserer dele- økonomi er det ikke som først antaget et spørgsmål om, at spare på ressourcerne, men derimod ene og alene et spørgsmål om at spare penge. Har man ingen penge er man nødt Wl at købe Wl lavest mulige pris. Har man mange penge, vil man elske at købe Wl lavest mulige pris. Alle e`erspørger med andre ord den kortsigtede gevinst ved at handle billigt fremfor at gøre en god gerning, der på længere sigt vil gaven samfundet. Alle har verdens bedste kvalitet og service. Kun meget få kan også Wlbyde verdens laveste pris. Jo vanskeligere det er at differenwere buwkkens fordele. Jo vigwgere er det, at satse på verdens bedste sælgere. Med venlig hilsen Bruno Christensen Oktober Næste udgave af retail bulle@n udkommer i november/december BRUNO CHRISTENSEN DETAILHANDELS PROMOTION Åkrog Strandvej 51B 8240 Risskov - Ovengaden Neden Vandet 1B 1414 København K Tlf.: Mobil: brunochristensen@mail.dk