STRATEGI FORORD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STRATEGI 2013-16 FORORD"

Transkript

1

2 STRATEGI FORORD I en tid præget af forandringer og en ny struktur i Børne-Ungeforvaltningen, har vi i Thomas P. Hejle set muligheder i og et behov for at præcisere, udvikle og drive Klubben fremad. Set i konteksten af det frie institutionsvalg og de udfordringer dette medfører, har vi i fællesskab arbejdet med at give nogle bud på hvad vi mener, er vores fornemste arbejdsopgave i forhold til vores kerneydelse. Nemlig det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen år. Vi har arbejdet fremadrettet og sat Klubben på det strategiske landkort. Det betyder at vi har målrettet vores pædagogiske praksis med en helt konkret mission og dertil hørende visioner for vores kommende udfordringer. Vi har sat strategiske pædagogiske mål for de kommende år. Vi er i Klubben bevidste om at vores børne- og ungekultur ikke er statisk men under konstant forandring. Det betyder at de beskrevne pædagogiske strategiske mål løbende bliver revurderet og om nødvendigt ændret. Omdrejningspunktet har været personale medindflydelse i hele processen. Hvor alle har været med til at give sine holdninger til kende og på denne måde været med til at præge det endelige resultat. Et resultat som kun er lykkedes fordi vi i Klubben Thomas P. Hejle har en engageret. motiveret og faglig stærk personalegruppe, som brænder for arbejdet med børn og unge. Vi håber at forældre, samarbejdspartnere, politikere og andre eksterne interessenter får stor glæde og inspiration af at læse Klubben Thomas P. Hejles strategi. God Læselyst Ledelsen i Thomas P. Hejle. Juli 2013.

3 PRÆSENTATION AF KLUBBEN Thomas P Hejles fritids-, junior- og ungdomsklub er en selvejende institution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune. KLUBBEN Thomas P. Hejle ligger på Nørre Voldgade 23. Huset er på ca m2 fordelt over fire etager i to bygninger, som er mere end 100 år gamle og indeholder over 20 lokaler. Bl.a. er der et par store sportssale, køkken, fællesrum, diskotek, værksteder og hyggerum. Til huset hører en lille gård på ca. 250 m2. BØRNE-OG UNGE NORMERING Fritidsklubben er normeret til 235 børn. Juniorklubben er normeret til 80 unge. Ungdomsklubben er normeret til 80 unge. PERSONALENORMERING 16 fuldtidsansatte (herunder leder, souschef), Derudover har vi en praktikant halvårligt. Desuden er der ansat to rengøringsassistenter på henholdsvis fuldt og delt timetal. BESTYRELSE Der er nedsat en bestyrelse bestående af tre valgte forældre samt et medlem udpeget af borgerrepræsentationen og et medlem udpeget af Børnesagens Fællesråd. Bestyrelsen er valgt for fire år og følger kommunevalgets frekvens. Ved de fire ordinære bestyrelsesmøder er personalet og ledelsen repræsenteret. Ledelsen skal varetager sekretariatsfunktionen for bestyrelsen. KLUBBEN THOMAS P. HEJLES MENNESKESYN Alle har værdi uanset afstamning, udseende og væremåde og alle er lige vigtige i fællesskabet. Vi indeholder alle mere end hvad vores handlinger viser. Vi har et ansvar for hinanden. DEFINITION AF VORES BØRNEOG UNGEGRUPPE I Klubben Thomas P. Hejle arbejder vi med unge københavnere i aldersgruppen år. Børne- og ungegruppen kommer fra hele byen, hvilket betyder at vi har børn fra alle samfundslag og dermed en forskellighed og mangfoldighed, som afspejler det omliggende samfund. Ligesom alle andre, navigerer de unge i storbyen mellem utallige tilbud og skal derved vælge til og fra mange gange i løbet en dag. De unge er oplevelsesorienterede og kan være svære at fastholde. Mange af vores børn og unge har deres sociale netværk i Klubben, hvor samværet med deres venner betyder alt. De unge bruger de elektroniske kommunikationsmidler som en integreret del af deres hverdag og er generelt med helt fremme, når det gælder udvikling og tendenser. Kommunikationsteknologien udvider rammerne for fællesskaberne og skaber nye muligheder for sociale relationer.

4 ANERKENDELSE Ansvarlighed Empati Frihed Tolerance Omsorg Relationer MANGFOLDIGHED Verdensforståelse Rummelighed Sprogforståelse Ligeværd Kulturforståelse VÆRDI GRUNDLAG TROVÆRDIGHED Nærvær Tryghed Gennemskuelighed Ærlighed Autencitet ÆSTETIK Kreativitet Sansning Kropslighed Fordybelse Udtryk Helhed SOCIALISERING Respekt Medbestemmelse Identitetsskabelse Dannelse Fællesskab Udvikling

5 VÆRDIGRUNDLAG ANERKENDELSE Anerkendelse er en grundlæggende faktor for, at opleve at blive set og hørt. Det afføder eksistensberettigelse og erkendelse af at det er ok at være som man er. I Klubben Thomas P. Hejle lægger vi vægt på, at hvert enkelt medlem føler sig anerkendt, fordi det at blive anerkendt er at opleve omsorg. Det er en værdi for os at medlemmerne gennem anerkendelse og omsorg, selv lærer vigtigheden af anerkendelse og at drage omsorg for andre. At blive empatiske. Empati gør mennesker i stand til at indgå i og opretholde sociale konstruktioner, hvori vi lærer at vores handlinger har konsekvenser og påvirker andre mennesker. Det udvikler både tolerance og ansvar for andre end blot sig selv. Empati bliver således også til det ansvar hvert enkelt medlem har for sine medmennesker i Klubben Thomas P. Hejle. Her hænger ansvaret for sine medmennesker sammen med friheden til at være sig selv. MANGFOLDIGHED I Klubben Thomas P. Hejle arbejder vi med medlemmernes forståelse - og respekt for deres omgivelser. Det gælder både praktisk i Klubben, i relationerne og i samfundsperspektiv. Da klubben til dagligt rummer medlemmer i alderen 10 år til 18 år, sætter det krav til dem om gensidig rummelighed af hinandens forskelligheder, både aldersmæssigt og kulturelt. De kommer fra forskellige samfunds-, skole- og venskabskulturer, som alle skal have plads til at sameksistere og udvikles, her i Klubben. Klubben huser mange forskellige og multifacetterede voksne, børn og unge som hver især er medbærere af en udvidende kultur-, sprog- og verdensforståelse. Det skal danne grundlag for fastholdelsen af eksisterende og udviklingen af nye fællesskaber. Fællesskaber som netop opstår og eksisterer på baggrund af forståelse og indsigt i hinandens ligeværd og forskelligheder. SOCIALISERING I Klubben Thomas P. Hejle arbejder vi med medlemmernes udvikling og dannelse, set i forhold til deres fremtidige færden og ageren i samfundet. Vi er meget opmærksomme på en positiv udvikling blandt medlemmerne. Udvikling er med til at danne medlemmerne i deres voksenliv, derfor er det vigtigt for os at klæde medlemmerne godt på til fremtiden. Gennem udvikling lærer vi medlemmerne vigtigheden af at have respekt for andre og sig selv, hvordan man agerer i samspillet med andre, dygtiggørelse til at sige både til og fra overfor andre og vigtigheden af at være del af et fællesskab. Arbejdet med medlemmerne i fællesskabet er med til at skabe deres egen identitet og dermed bevidstgøre hvem man er som barn/ung. I Klubben Thomas P. Hejle arbejder vi med medbestemmelse, da det er vigtigt at medlemmerne bliver hørt og draget med ind i beslutninger der omhandler ting eller tiltag i deres klub. Medbestemmelse giver mulighed for at lære at dygtiggøre sig i forhold til at forklare og formidle egne budskaber. Redskaber der for medlemmerne kan bruges, både i klubben og når de færdes i andre miljøer.

6 VÆRDIGRUNDLAG TROVÆRDIGHED Man siger at ærlighed er en dyd. Det mener vi i høj grad også troværdighed er. Det er vores opfattelse, at opbygningen af en kultur, dybt forankret i troværdighed, tillid, ærlighed, nærvær og autencitet, vil bidrage til et sundt klubmiljø. Det vil med tiden give tryghed som er en forudsætning for lysten til at lære og hermed udvikle sig. I den trygge relation har vi også evnen til være nærværende. Vi kan opleve både givende og modtagende nærvær, gennem fysisk omsorg, som f.eks. et kram, eller vi kan mærke den når vi oplever en intens tilstedeværelse i f.eks. en samtale. Trygheden skaber en naturlig ramme, til at turde være sig selv, turde bidrage med sig selv og turde samarbejde uden frygt for, ikke at føle sig respekteret eller set som den man er. Det gør det lettere at give andre indblik i sine facetter, både de sider der er nemme at vise andre og de sider der er mindre nemme. ÆSTETIK I Klubben Thomas P. Hejle arbejder vi også med det kreative, skabende udtryk. Børn og unge skal have muligheder for at indgå i æstetiske læreprocesser og derigennem kunne udvikle trivsel, livsglæde og blive en del af et større fællesskab. At arbejde med det kreative og kropslige er kulturvirksomhed, der som endnu et redskab kan understøtte helhed og identitet i børnenes og de unges liv. Der skal være en alsidighed i de aktiviteter børnene og de unge bliver tilbudt i klubben. På den måde er der en større chance for, at alle kan finde deres personlige interesse- og styrkeområder. Det er vigtigt at børn og unge får righoldige sansemæssige erfaringer til gavn for deres fysiske såvel psykiske udvikling. Personalegruppen er sammensat således at vi favner bredt med hensyn til interesser og kompetencer, derved er vi i stand til at målrette aktiviteterne efter børnenes og de unges alder, interesser og behov. I Klubben kan det æstetiske kreative udtryk komme til udtryk på mange måder og gennem en vifte af aktiviteter. Vi har musikrum, kreative rum, bevægelsesrum der alle understøtter og udvikler netop denne form. I de forskellige værksteder er vi imødekommende over for børnene og de unges ønsker men samtidig sørger vi også for at præsentere dem for nye måder at sanse på. Det er frivilligt hvorvidt de deltager i de forskellige aktiviteter i huset men en gang imellem presser vi lidt på for at få dem til at åbne øjnene for noget nyt. I nogle af de aktiviteter vi tilbyder er der en stor grad af gruppearbejde hvilket er med til at styrke holdfølelsen og de sociale kompetencer. I andre aktiviteter er det den enkeltes fordybelse der er i højsædet. Vi prøver at appellere til de skæve synsvinkler og alternative løsninger. Nogle gange er det processen der er det vigtige andre gange produktet. Dette gør sig gældende på tværs af afdelinger og aldersgrupper. De unge i Klubben er i rivende identitetsudvikling og nogle måske endda i krise. De kan have brug for at kunne udtrykke sig æstetisk. De kan have brug for at udtrykke det usigelige. Vores opgave er også at skabe henrykte nu er og derved nære livsglæden og livsmodet. Vi kan være med til at give børnene og de unge mulighed for at udtrykke sig på hidtil utænkelige måder og derigennem udvikle kreativiteten. Vores mantra kunne være små kunstnere bliver store livskunstnere.

7 KLUBBEN THOMAS P. HEJLES MISSION Klubben Thomas P. Hejle bidrager til at skabe hele, sunde og glade børn og unge, der udvikler sig til aktive og involverede samfundsborgere. Hvor grobunden for fremdrift er sociale verdener, hvori børn og unge har muligheder og medbestemmelse for, at udvikle sig i eget tempo til at kunne klare at navigere i et samfund i stadig omvæltning, hvor valg og fravalg, krav og muligheder er en stadig større faktor til at mestre eget liv. Klubben Thomas P. Hejle fokuserer på mangfoldighed og brede rammer der understøtter børn og unge i selv at træffe valg, som giver mening for det enkelte individ og gennem disse processer opnå erfaringer som giver en ballast til at skabe sin egen identitet. KLUBBEN THOMAS P. HEJLES VISION Klubben Thomas P. Hejle vil som institution og bannerfører for børneungdomspædagogik i Københavns Kommune understøtte og være toneangivende for det gode børne- ungeliv med fokus på høj kvalitet og faglig udvikling. Det viser sig ved at: Børn og unge anerkendes og udfordres i deres daglige pædagogiske tilbud. Børn, unge og forældre oplever høj kvalitet i det pædagogiske tilbud. Børn, unge og forældre oplever ansatte med høj faglighed og specifikke kompetenceområder. Børn, unge og forældre føler sig trygge og velkomne i de forskellige rammer de nu befinder sig i. Klubben Thomas P. Hejle skal være på forkant med tendenser, udvikling og strømninger i børne-ungekulturen i København. Klubben Thomas P. Hejle skal have ansatte som afspejler mangfoldighed, som er omstillingsparate og handlingsorienterede i forhold til udviklingen af børne-ungekulturen generelt samt de tendenser vi ser specifikt. Ledelsen i Klubben Thomas P. Hejle vil prioritere og understøtte de ansattes faglige kompetenceudvikling. Dette kan ske gennem videreuddannelse, kurser og opgaver i interne samt eksterne fora. Klubben Thomas P. Hejle er et attraktivt sted at arbejde, hvor faglig sparring, udvikling og muligheder er nøgleord. Klubben Thomas P. Hejle skal være en aktiv medspiller i eksterne relationer, hvor vi har muligheder for at præge den pædagogiske diskurs, være synlige i forhold til den politiske debat samt kunne give vores meninger til kende i fagpolitiske kontekster.

8 KLUBBEN THOMAS P. HEJLES STRATEGI Klubben Thomas P. Hejle har fokus på og praktiserer relationspædagogik. Hvor medbestemmelse af egen hverdag og indflydelse på samme er en vigtig pædagogisk grundsten i arbejdet med børn og unge. Hvor anerkendende pædagogiske tilgange vil være et vigtigt værktøj i processen mod at opnå vores mål. Dette sker på tværs af aldersgrupper og afdelinger. Klubben Thomas P. Hejle arbejder med det kreative udtryk i mange former, til gavn for børnenes og de unges personlige udvikling og hvor muligheden for at udtrykke sig på flere niveauer og i flere arenaer er til stede. Vi vil understøtte de kreative processer med en prioritering af forskellige aktiviteter målrettet mod hele vores børne- ungegruppe. Dette kan ske både i individuelle og gruppemæssige kontekster. Klubben Thomas P. Hejle dyrker og udvikler mangfoldigheden i vores personalegruppe. Vi opnår gennem dette fokus at favne bredt og kunne give vores børn og unge udfordringer, oplevelser og udvikling gennem vores kompetencer. Klubben Thomas P. Hejle fokuserer på og prioriterer pædagogisk metodefrihed inden for de udstukne rammer. Det medfører optimering af personlige evner og kompetencer samt høj medbestemmelse på og involvering af egen praksis, til gavn for hele vores børne- ungegruppe. Klubben Thomas P. Hejle vil arbejde langsigtet og fokuseret på fastholdelse af børne- ungegruppen. Gennem pædagogiske aktiviteter hvor kvaliteten er høj og bevidst målrettet, og på denne måde udvikle og understøtte i en positiv retning mod mestring af eget liv.

9 ANERKENDELSE Relationspædagogikken bygger på den anerkendende systemiske tankegang, hvor fokus er rettet mod relationen og ikke individet. Det betyder at vi fokuserer på det vi skaber sammen, sproget omkring relationen og at vi den vej rundt lærer og skaber mening i de ting vi konstruerer og udvikler sammen. I den systemiske tankegang er autopoiese eller selvrefererende et vigtigt begreb som går ud på at vi som mennesker altid forstår vores omgivelser via de indre billeder, vi selv danner af den verden, vi er en del af og de mennesker, vi omgås. Det betyder samtidig at vi som mennesker. pr. definition altid handler ud fra et synspunkt som giver mening for den enkelte og de handlinger der følger. RELATIONSDANNELSE Klubben Thomas P. Hejle arbejder med relationen, fordi relationer er omdrejningspunktet i forhold til udviklingen af det enkelte menneske. I aktiviteterne og gennem samtale med de enkelte medlemmer er der mulighed for at opbygge en relation til børnene og de unge. Igennem det fællesskab, der kan opstå i de forskellige aktiviteter, kommer vi tættere på hinanden, vi lærer noget om hinanden og en gensidig udvikling kan finde sted. Målet er at medvirke til at udvikle hele mennesker, som bidrager og tager ansvar. Vi har som voksne ansvar og forpligtelse for at give relationen værdi. At se det enkelte barn på dets præmisser og afstemme egen adfærd og stadig være den voksne. Være autentisk og anerkendende. Vi støtter barnet i dets udvikling af kompetencer ved at fortolke ønsker, problemer, konflikter, samspillet med andre mennesker. Klubben arbejder med relationen i respekt for egen og andres person. Klubben skaber rammer, der fremmer relationen børn og unge imellem og skaber rum for dialog og tillid der er afgørende faktorer for almene sociale medmenneskelige værdier, så personlig identitet, kammeratskaber/venskaber kan udvikles. Gennem anerkendende kontakt, omsorg og forløb med fælles aktiviteter et fælles tredje opbygges relationer. Den voksnes udspil, at ville barnet noget, er en anerkendelse af barnets verden som værende vigtig. Dette kan give barnet/den unge selvværd tillid til egne evner. Gør barnet/den unge opmærksom på, hvad det kan præstere en oplevelse af accept og af at være kompetent. Vi sætter det derfor højt at være en nærværende og autentisk voksen som er troværdig og pålidelig og fremstår med en markeret personlighed, hvilket kræver indlevelsesevne, selvindsigt, personlig integritet, engagement og socialt overblik. Gennem øget indflydelse og ansvar gøres børn og unge fortrolige med de demokratiske værdier. De skal gennem deltagelse opleve, at de kan præge deres egen hverdag og yde deres bidrag til fællesskabet Erfaringsberigelse og formidling støtter barnet i relation til sin omverden gør barnet nysgerrig og motiverer til at se nye sammenhænge til at lære. At evne den gode og blivende relation er en forudsætning for børn og unges selvværd og for, at de senere i livet kan relatere sig til og forstå deres omgivelser i flere forskellige sammenhænge. Relationsarbejde med børn og unge er at støtte, vejlede, lytte og udfordre. Uden at overtage relationen og overskride modpartens integritet.

10 SELVDANNELSE Når relationen opbygges mellem barn/barn eller barn/voksen kan der herigennem ske en dannelse. Dette er en proces hvorigennem barnet kan lære sig et kulturelt bestemt indhold af viden, færdigheder og holdninger, som resultatet af denne proces formodes at have ført til en dannelse af personlighed. Børn og unges identitetsdannelse forgår med inspiration fra forskellige værdisæt, kulturelle og adfærdsmæssige arenaer. Mange børn og unge danner subkulturer, hvor de eksperimentere med tøjstil, sprogbrug, musik osv. som led i deres identitetsdannelse. Disse næres af de gruppetilhørsforhold de befinder sig i, som i dette tilfælde klubben. Gennem aktiviteter og kultur skaber vi rum og frihed for børn og unge til at udforske de forskellige arenaer. Det er vigtigt for børn og unge at de bliver mødt hvor de er, men at den voksne også støtter og guider dem i deres til- og fravalg. Vi har derfor valgt at sætte nogle rammer igennem aktiviteter (det fælles tredje), for at give børn og de unge de værdier vi mener er vigtige og som giver den bedste platform for, på sigt at mestre eget liv. KULTUR Kendetegnende for Klubben Thomas P. Hejle, er at det har været børnenes og de unges hus. De tilbud, som kunne fastholde børn og unge, blev det grundlæggende i huset og der har været mange forskellige ting og aktiviteter gennem tiderne. Når en ting, i ungegruppen, var blevet umoderne, blev den skiftet ud med det, som var in i øjeblikket. I takt med at verden udenfor ændrer sig hurtigere og hurtigere, har det også været nødvendigt at tilpasse aktivitetstilbuddene. På trods af omvæltninger og nye udfordringer har klubben formået at fastholde et fundament og en platform hvor vi med udgangspunkt i kerneydelsen har kunnet tilpasse os og finde nye veje, uden at glemme det som virker og de erfaringer vi har gjort os tidligere. Med dette rygstød har vi kunne favne og udvikle. Derudover er husets daglige aktiviteter baseret på samvær, uanset om det er sport, værkstedsarbejde eller hyggelig sludren over en kop the. Dette giver på den ene side mulighed for tætte relationer mellem børnene indbyrdes og mellem barn og voksen, og på den anden side mulighed for, at børnene kan udfolde sig, uden at der er en voksen tilstede hele tiden. Vi er altså ikke kun voldsomt fysisk aktive, men kan også se og benytte værdierne i det stille samvær. Det er klart, at Klubben må følge med tiden og tilpasse sig virkeligheden ude på den anden side af indgangsdørene. Huset har været gennem et utal af omstillinger og vil også i fremtiden være det kraftcenter for børn og unge i København, som Klubben gennem alle tider har arbejdet på at være og ønsker at bevare.

11 KLUBBEN THOMAS P HEJLE Nørre Voldgade København K mail@klubbentphu.kk.dk Åbningstider: Fritidsklubben man-fre Juniorklubben man-fre Ungdomsklubben man-tors 18-22:30 søn 15-18:30 Ønsker du mere dybdegående information omkring vores forskellige afdelinger eller værksteder/aktiviteter samt en mere detaljeret gennemgang af vores pædagogiske overbevisninger og metoder så klik ind på vores hjemmeside og gå på opdagelse.

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

Pædagogiske læreplaner isfo

Pædagogiske læreplaner isfo Pædagogiske læreplaner isfo Forord Med Pædagogiske læreplaner i SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede læreplaner for skolefritidsordningerne på skolerne

Læs mere

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2.

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Vision. Med afsæt i et velfungerende samarbejde, ønsker område Søndervang 2 at fremme en høj grad af trivsel og udvikling for alle. Værdier: Vi bygger vores pædagogiske

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur.

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur. Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske læreplaner er udarbejdet for at sikre at børn tilegner sig de nødvendige kompetencer, samt synliggøre det pædagogiske arbejde der udføres i børnehaver. De seks kompetenceområder

Læs mere

Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn

Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn 1. VÆRDIGRUNDLAG Vuggestuen Lærkebo er en afdeling i Skejby Vorrevang Dagtilbud, og Lærkebos og dagtilbuddets værdigrundlag bygger på Aarhus Kommunes

Læs mere

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI SPU Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet 1 Miniudgave... af, hvad systemteori handler om. Miniudgaven beskriver nogle nøglebegreber indenfor systemisk tænkning og praksis til brug for skoler, fritidshjem

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til, at børnene udfolder sig som selvstændige

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Anmodning til Aalborg Kommune. Leverandørens navn er: Børnenes Akademi. Strubjerg 163. 9400 Nørresundby. Kontaktpersoner i overgangsbestyrelsen er:

Anmodning til Aalborg Kommune. Leverandørens navn er: Børnenes Akademi. Strubjerg 163. 9400 Nørresundby. Kontaktpersoner i overgangsbestyrelsen er: Anmodning til Aalborg Kommune Leverandørens navn er: Børnenes Akademi Strubjerg 163. 9400 Nørresundby Kontaktpersoner i overgangsbestyrelsen er: Jane Dons Lindholmsvej 99. 9400 Nørresundby Therkildsen9000@hotmail.com

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Krop og Bevægelse At børnene oplever glæden ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At der i dagtilbuddet er muligt at styrke

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Indledning Naturbørnehaven Lillemyr startede med de første børn d. 1. september 2000. Vi er en integreret ins

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Formål med grundlaget Det pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i lovgivning og kommunale beslutninger for skole og fritidsordninger og skal sammen med

Læs mere

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Villa Maj Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. juni 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte

Læs mere

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Elevernes Alsidige Udvikling Samarbejde/ samarbejdsevne Kommunikation Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Empati/ respekt for forskellighed 0.-3. kl. Eleven kan arbejde sammen i større såvel som mindre

Læs mere

Trivsel. Mål og indholdsplan for SFO Kollerup Skole 2010 / 2011. Mål: Tegn: Handling:

Trivsel. Mål og indholdsplan for SFO Kollerup Skole 2010 / 2011. Mål: Tegn: Handling: Trivsel. Mål og indholdsplan for SFO Kollerup Skole 2010 / 2011. Trivsel er en forudsætning for udvikling. At børn oplever overskuelighed, tryghed og frihed til selv at vælge. At kunne indgå i sociale

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021 Silkeborg Kommune Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 4 Trivsel... 5 Samspil... 6 Rammer for læring, trivsel og samspil... 7 Side 2 af 7 Indledning Vi ser læring og trivsel

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

Inklusion. hvad er det????

Inklusion. hvad er det???? 1 Inklusion. hvad er det???? Inklusion starter derhjemme ved spisebordet med sproget, et inkluderende sprog, når vi taler om de andre børn i institutionen. I som forældre har en betydelig rolle i inklusionsarbejdet.

Læs mere

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune 1 Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune Indledning Med disse mål og principper for den gode overgang fra børnehave til skole ønsker vi at skabe et værdisæt bestående af Fællesskaber,

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017

Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 Børn, Unge og Familie 2013 Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik 2014-2017 - Alle børn og unge har ret til et godt liv Alle børn og unge har ret til

Læs mere

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag.

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. SELVEVALUERING 2014 Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. Vi har i 2014 valgt at beskæftige os med emnet INKLUSION, idet der fra

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

Børnehuset Skovtroldenes Værdigrundlag

Børnehuset Skovtroldenes Værdigrundlag Børnehuset Skovtroldenes Værdigrundlag Med udgangspunkt i Skanderborg kommunes 6 værdier Engagement: Vi er nærværende og skaber tryghed for det enkelte barn Vi er omsorgsfulde og imødekommende overfor

Læs mere

Vores værdigrundlag skal sikre et fælles fundament i institutionen som helhed og et fælles mål for det pædagogiske arbejde i Tilst SFO.

Vores værdigrundlag skal sikre et fælles fundament i institutionen som helhed og et fælles mål for det pædagogiske arbejde i Tilst SFO. Værdigrundlag. Idræts SFO Universet Tilst Skole Vores værdigrundlag er et dynamisk stykke arbejdspapir Værdierne er grundlaget,visioner er der hvor vi vil hen, og kan opfattes som vejledninger i den retning

Læs mere

Skole. Politik for Herning Kommune

Skole. Politik for Herning Kommune Skole Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Folkeskolen - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og Familiesyn 11 3 - Politik

Læs mere

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger

Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Integrationspolitik Indsatsområder og målsætninger Baggrund Integrationspolitikken skal være med til at understøtte Jammerbugt Kommunes overordnede vision

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14

Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14 Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14 1: Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi gik ind i det nye Dagtilbud Sydøst i 2013 med de allerede indgåede aftaler fra det tidligere dagtilbud:

Læs mere

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave.

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. 1. Barnets alsidige personlige udvikling. Børns personlige udvikling trives bedst i en omverden, der er lydhør og medlevende. Voksne, der engagerer sig i og

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan

Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan ] 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte Kommune har Børn, Unge og Fritid som frikommune udfordret lovgivningen

Læs mere

Pårørendepolitik for Børn og unge med handicap

Pårørendepolitik for Børn og unge med handicap Pårørendepolitik for Børn og unge med handicap Forord: Ny politik styrker samarbejdet Handicaprådet i Aalborg Kommune har opfordret til, at der med udgangspunkt i Aalborg Kommunes overordnede handicappolitik

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse. SFO 2 Horsens Byskole Afd. Lindvigsvej. Udkast til skolebestyrelsen aug 2014

Mål- og indholdsbeskrivelse. SFO 2 Horsens Byskole Afd. Lindvigsvej. Udkast til skolebestyrelsen aug 2014 Mål- og indholdsbeskrivelse SFO 2 Horsens Byskole Afd. Lindvigsvej Udkast til skolebestyrelsen aug 2014 Indholdsfortegnelse: 1. Lovgrundlag og Horsens Kommunes børnepolitik - Sammenhængende børnepolitik

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 er vedtaget af Byrådet 21. juni 2017.

Læs mere

Dus indholdsplan for Dus Troldhøj.

Dus indholdsplan for Dus Troldhøj. Dus indholdsplan for Dus Troldhøj. Dus indholdsplanen er revideret på personale weekenden d. 18/3 2011. Der er stillet op efter SMTTE model, dvs. sammenhæng, mål, tegn, tiltag og evaluering. Personlig

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Vision og målsætning LÆRING:

Vision og målsætning LÆRING: LÆRING: På Egebjergskolen forstår vi ved læring: Læring er den proces vi gennemgår, når vi gennem fordybelse, oplevelser, refleksioner og handlinger opnår erkendelse. Erkendelse er ny viden og danner grundlag

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005

Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005 Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005 Side 2 Indledning I det følgende vil vi fortælle om de tanker, idéer og værdier, der ligger til grund for det pædagogiske arbejde der udføres i institutionen. Værdigrundlaget

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Havbrisens pædagogiske læreplaner

Havbrisens pædagogiske læreplaner Havbrisens pædagogiske læreplaner (Under områdets pædagogiske læreplaner ses værdigrundlag og beskrivelser som er lavet i samarbejde og dermed er fælles for alle 6 filialer) Havbrisen eget tillæg: Fokuspunkt

Læs mere

Læreplaner og læring i fritiden

Læreplaner og læring i fritiden Læreplaner og læring i fritiden En introduktion til de overvejelser personalet arbejder ud fra. Kort sagt hvordan vores kultur og vores relationsarbejde er med til at give børnene nye færdigheder og kundskaber

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

Overordnet pædagogisk grundlag

Overordnet pædagogisk grundlag BALLERUP KOMMUNE Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 4. april 2016 Overordnet pædagogisk grundlag For nybygning og modernisering af daginstitutioner til børn i alderen

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2018

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2018 VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2018 Udarbejdet juli 2018 Værdigrundlag - Menneskesyn Det er vores ansvar at skabe en kultur, hvor børn, forældre og personale oplever glæde, humor, anerkendelse, tillid, empati,

Læs mere

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Nøglen til succes ligger i høj grad i de tidlige år af børns liv. Vi skal have et samfund, hvor alle børn trives og bliver så dygtige,

Læs mere

Stillings- og personprofil Skoleleder

Stillings- og personprofil Skoleleder Stillings- og personprofil Skoleleder Maglegårdsskolen Marts 2015 Generelle oplysninger Adresse Maglegårdsskolen Maglegård Skolevej 1 2900 Hellerup Telefon: 39 98 56 00 Stilling Skoleleder Reference Ansættelsesvilkår

Læs mere

- Særligt fokus på barn - voksen kontakten f.eks. gennem udviklingsprojekter,

- Særligt fokus på barn - voksen kontakten f.eks. gennem udviklingsprojekter, Faglig dialogguide ved det årlige tilsynsbesøg: 1. Sociale relationer barn/voksen kontakten Alle børn og unge har ret til positiv voksenkontakt hver dag og udsatte børn og unge har et særligt behov for

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling Tryghed er basis for barnets udvikling og læring. I vuggestuen skal der være trygge og omsorgsfulde rammer således, at børnene får gode muligheder for at udvikle sig

Læs mere