Den 15. november Aarhus Kommune. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg har udarbejdet nedenstående

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den 15. november 2013. Aarhus Kommune. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg har udarbejdet nedenstående"

Transkript

1 Den 15. november 2013 Besvarelse af 10 dages forespørgsel fremsendt af Anne Mette Villadsen, byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti. Forespørgsel vedr. overbetalingen af friplejeboliger. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg har udarbejdet nedenstående svar. Aarhus Kommune Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Rådhuset Rådhuspladsen Aarhus C 1.0 Der ønskes dokumentation for, hvordan Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg har udregnet prisen (etablering og drift) på henholdsvis en offentlig og en privat plejebolig, gjort op, så alle poster er direkte sammenlignelige, og det er nøjagtig de samme poster, der er indeholdt i de to budgetter, herunder omkostninger til ex. rengøring, ind - og udvendig vedligehold, administration herunder lønadministration, rekruttering, uddannelse og visitation mm. Sagsnummer Journalnummer Telefon Fax E-post I Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg har vi et bredt og fint samarbejde med mange private aktører. Det er derfor overraskende, hvordan ressourcetildelingen til friplejehjem er så systematisk højere end til ikke bare de kommunale tilbud, men også langt højere end til de andre private leverandører, vi samarbejder med. Forskellen mellem udgifterne pr. kommunal plejebolig og pr. friplejebolig er på kr. jf. nedenstående tabel. Udgifter til etablering af plejeboliger gennemgås i besvarelsen af spørgsmål 2.

2 Tabel: Sammenligning af kommunal udgift pr. friplejebolig og kommunal plejebolig Friplejebolig Kommunal plejebolig Forskel Udgift pr. år kr kr kr. I det følgende gives et resume af de udgiftsposter, der er ved hhv. kommunale plejeboliger og friplejeboliger. For en mere deltaljeret gennemgang af de enkelte udgiftsposter henvises til det vedlagte notats afsnit 2 og 3. Notatet er fremsendt til KL Aarhus Kommunes udgift pr. friplejebolig Aarhus Kommunes udgift pr. friplejebolig gennemgås i det følgende, dvs. udgiften ved en friplejebolig, hvis driftsvilkårene og forpligtelserne var som en kommunal plejebolig. Udgiften udgør i alt kr. jf. nedenstående tabel. I det følgende beskrives de enkelte udgiftsposter. Tabel: Kommunal udgift pr. friplejebolig pr. år Udgift pr. døgn (kr.) Udgift pr. år i kr. Sammenvejet statslig takst for pleje og praktisk hjælp Takst, indirekte udgifter Kommunale merudgifter ved levering af ydelser til borgere fra andre kommuner Kommunal forpligtelse til uddannelse af SOSU Social forpligtelse (ansættelse af fleksjobbere o.l.) I alt Sammenvejet takst for pleje og praktisk hjælp Den sammenvejede takst for pleje og praktisk hjælp angiver den årlige udgift til pleje og praktisk hjælp pr. borger i friplejeboliger, som Aarhus Kommune finansierer via de statslige takster. Udgiften er beregnet på baggrund af den erfaringsmæssige fordeling af borgerne i fire kommuner sat i forhold til de statslige takster. Indirekte udgifter Foruden den tre-delte statslige takst for pleje og praktisk hjælp, modtager friplejeboliger for alle beboere uafhængigt af plejetyngde en fast døgntakst til indirekte udgifter forbundet med drift af friplejeboligen.

3 Kommunale merudgifter ved levering af ydelser til borgere fra andre kommuner Reglerne om friplejeboliger medfører en række ydelser, det påhviler beliggenhedskommunen (i dette tilfælde Aarhus Kommune) at betale udover taksterne til pleje og praktisk hjælp. Det drejer sig om sygeplejeydelser, visitation, træning, medfinansiering af regionale sundhedsydelser, som skal leveres til borgere i friplejebolig, uanset hvor borgeren kommer fra. For borgere fra andre kommuner er der tale om ydelser, der ikke ville skulle leveres, hvis ikke friplejeboligerne lå i Aarhus Kommune. Det er forudsat ud fra andre kommuners erfaringer, at 30 pct. af beboerne kommer fra andre kommuner, og der er udelukkende forudsat merudgifter for de ydelser, som ikke kan opkræves mellemkommunalt. Kommunal forpligtelse til uddannelse af SOSU Der påhviler kommunen en forpligtelse til uddannelse af 700 SOSUhjælpere og -assistenter årligt. Denne forpligtelse påhviler ikke friplejeboligerne. Kommunen løfter friplejeboligernes andel af uddannelse af elever ud over de kommunale plejeboligers egen andel. Aflønning af de ansatte praktikansvarlige og de uddannelsesansvarlige, samt brug af arbejdstimer på vejledning er en del af den kommunale takst til plejeboligerne. Derfor tillægges denne udgift til friplejeboligens pris, således at sammenligningen til den kommunale pris er på samme opgaveniveau. Social forpligtelse (ansættelse af fleksjobbere o.l.) Foruden uddannelsesforpligtelsen har byrådet besluttet, at 10 procent af de kommunale ansættelser skal være såkaldte ekstraordinære ansættelser (fx fleksjob, skånejobs o.l.). Udgifterne til vejleding og støtte af de ekstraordinære ansættelser er også indregnet i den kommunale takst til plejeboligerne. Denne forpligtelse er friplejeboligerne ikke omfattet af Aarhus Kommunes udgift pr. kommunal plejebolig Aarhus Kommunes udgift pr. kommunal plejebolig gennemgås i det følgende.

4 Tabel: Kommunal udgift pr. kommunal plejebolig pr. år Udgift pr. døgn Udgift pr. år Sammenvejet takst, personlig og praktisk hjælp 866 kr kr. Overhead Serviceareal Moms Grundkapital til etablering af friplejeboligerne samt udgifter til etablering af servicearealer I alt kr kr kr kr kr. Sammenvejet takst for pleje og praktisk hjælp Den sammenvejede takst for pleje og praktisk hjælp angiver den årlige gennemsnitlige afregnede udgift til pleje og praktisk hjælp pr. borger i kommunale plejeboliger. Overhead Til de direkte udgifter for driften af en kommunal plejebolig skal lægges et overhead, der omfatter decentrale og centrale udgifter. De indirekte udgifter udgør 11,9 procent. De består af decentrale udgifter på 8,5 procentpoint og centrale udgifter på 3,4 procentpoint. De decentrale udgifter omfatter lokalområdernes direktioner, deres administration, husleje og arbejdsskadeerstatning. De centrale udgifter omfatter andel af centrale driftsudgifter (kompetenceudvikling m.m.), andel af centrale administrationsudgifter (ledelse, økonomi, HR, IT m.m. inkl. husleje til disse funktioner) og forrentning af driftskapital. Serviceareal De kommunale udgifter pr. friplejebolig til drift af serviceareal skal tillægges den kommunale plejeudgift ved sammenligning med taksterne for friplejehjem for at få opgørelsen i samme opgaveniveau. Der er anvendt samme beregning som for de selvejende plejeboliger. Moms For at gøre den kommunale drift sammenlignelig med friplejeboligernes, er der lagt en udgift svarende til privatboligernes momsandel på 4 % oveni den kommunale udgift.

5 Grundkapital til etablering af friplejeboligerne samt udgifter til etablering af servicearealer Ved friplejeboliger etableret efter tilsagn fra kvote A i friplejeboligloven, skal leverandøren levere et kapitalsindskud på p.t. 10 procent af den samlede byggesum til boliger, som skal forrentes indtil huslejen kan dække det. Friplejeboligleverandøren finansierer også etableringen af servicearealer (på nær statstilskuddet). I de kommunale plejeboliger finansieres etablering af serviceareal eller forrentning af grundkapitalen ikke via plejeboligtaksten. Udgiften skal derfor tillægges som udgift i kommunens plejeboliger for at skabe sammenlignelighed i opgaveniveauet. Henlæggelser til tab ved lejeledighed Friplejeboligleverandøren skal på en særlig henlæggelseskonto foretage passende henlæggelser til fornyelse af tekniske installationer, hovedistandsættelse, tab ved lejeledighed og fraflytninger. Disse udgifter finansieres af huslejen i lighed med de kommunale plejeboliger. Dog dækker huslejen i kommunale plejeboliger ikke udgifter ved lejeledighed. Da friplejeboligleverandører opbygger ventelister, som de selv vælger beboere fra, må det antages at tab ved lejeledighed for en friplejeboligleverandør er begrænset. Til tab ved lejeledighed og fraflytninger kan friplejeboligerne højst henlægge 2 pct. af ejendommens samlede driftsudgifter. Underskud som følge af, at de faktiske udgifter hertil overstiger de henlagte beløb, kan ikke indgå i lejen. Kommunerne har alt andet lige større lejeledighed end friplejeboligerne, da kommunerne skal opretholde en vis overkapacitet, der er tilstrækkelig til at dække udsving i behov og plejeboliggarantien. 2. Der ønskes en opgørelse på, hvordan ex. etableringsudgifter, grundkøb, opførelse af bygning, etableringsomkostninger i øvrigt, vedligehold og afskrivning er udregnet for såvel den offentlige som for den private boligs vedkommende. Kommunale plejeboliger Kommunale plejeboliger opføres efter almenboligloven med udgangspunkt i et statsligt udmeldt rammebeløb. Dette beløb indeholder alle udgifter også grundudgifter og udgifter til rådgivning.

6 Heraf yder kommunen et kapitalindskud på 10 %, mens 88 % lånes og 2 % stammer fra beboerindskud. Det kommunale kapitalindskud på 10 % kan finansieres via den grund, der bygges på, såfremt Aarhus Kommune ejer denne i forvejen. Vedligeholdelsesudgifterne finansieres i henhold til en udarbejdet vedligeholdelsesplan via beboernes husleje. Afskrivning af lånet på 88 % af anlægsudgiften finansieres via huslejen. Når lånet er tilbagebetalt kan kommunen få sit kapitalindskud afskrevet via huslejen, såfremt det skønnes, at huslejen kan bære dette. Kommunen ejer bygningen, når denne er afskrevet. Friplejeboliger Ved friplejeboliger finansierer friplejeboligoperatøren selv kapitalindskuddet på 10 %, og evt. yderligere andel af anlægsudgiften, som tidligere nævnt i afsnit 1.2. Vedr. vedligeholdelse og afskrivning finansieres dette via huslejen, idet der skal afsættes nødvendigt til vedligeholdelse. Sammenfattende finansieres vedligeholdelse og afskrivning ens for friplejeboliger og kommunale plejeboliger, nemlig via huslejen. 3.0 Er det korrekt forstået, at alle såvel offentlige som private plejeboliger har en aftale med kommunen om såvel opførelse og drift af disse? Hvis ja, så har kommunen selv stor mulighed for at påvirke prisen, eller hvad? Nej, friplejeboliger har ikke en aftale med kommunen om hverken opførelse eller drift. Kommunen kan derfor hverken påvirke pris eller antallet af friplejeboliger. Opførsel Det følger af friplejeboliglovens 10, at kommunerne ikke har mulighed for indsigelser, hvis Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har givet tilsagn om etablering af friplejeboliger ud fra den årlige friplejeboligkvote på 500 boliger 1. Leverandøren af friplejeboliger kan efter 1 Kvote A ( 10, 225 boliger årligt med statslig ydelsesstøtte) og kvote B ( 11, 275 boliger årligt uden statslig ydelsesstøtte).

7 etablering efterfølgende frit udvide antallet af pladser, forudsat tildelt kvote, når der først er etableret friplejeboliger. Opførelsen af friplejeboliger har afledt betydning for kommunernes kapacitet på plejeboligområdet. Etableringen af friplejeboliger vil alt andet lige medføre lukninger af kommunale plejeboliger. Endelig kan etablering af friplejeboliger også medføre, at belægningsprocenten for de kommunale plejeboliger falder. Dette gør alt andet lige at driften af kommunale plejeboliger bliver mindre rentabel, og der opstår huslejetab. Driftsaftale Aarhus Kommune indgår ikke en driftsaftale med friplejeboligleverandøren, og serviceniveauet fastlægges derfor alene af leverandøren. Friplejeboligerne finansieres af Aarhus Kommune via de statslige takster. Aarhus Kommune kan ikke påvirke de statslige takster og dermed udgiften pr. friplejebolig. Et alternativ til friplejeboliger er selvejende plejeboliger. Selvejende plejeboliger er private, ligesom friplejeboligerne, men de har en driftsoverenskomst med kommunen. Her fastsætter kommunalbestyrelsen serviceniveau og økonomi, og har dermed mulighed for både at undgå en merudgift samt at planlægge antallet af plejeboligpladser og dermed kapaciteten. 4.0 Der ønskes oplysning omkring normeringen på disse to boligtyper, hvis der er forskellig normering, hvori består da denne forskel, og hvem bestemmer, hvad normeringen skal være? I Aarhus Kommune fastsættes normeringen i plejeboligerne decentralt af lokalområderne på baggrund af de afregnede kommunale takster for pleje og praktisk hjælp (VIP-takster). De kommunale takster i VIP ville skulle tilpasses eksempelvis statslige effektviseringskrav, hvilket ville kunne få betydning for normeringen. Det er friplejeboligleverandøren, der fastsætter serviceniveaue og normering i friplejeboligerne. Statslige effektiviseringskrav over for kommunerne vil ikke påvirke taksten ej heller normeringen, og Aarhus Kommune kan heller ikke påvirke normeringen. Aarhus Kommune er derfor heller ikke bekendt med normeringen i friplejeboligerne. I modsætning til friplejeboligerne tilpasses de selvejende plejeboligers budgetter i takt med ændringerne i de kommunale takster, hvorfor de

8 kommunale plejeboliger og de selvejende plejeboliger i princippet har mulighed for ensartet normering og serviceniveau. Statslige effektiviseringskrav over for kommunerne vil derfor også slå igennem i de selvejende plejeboligers budgetter. 5.0 Vedrørende visitation til disse to boligtyper, er det korrekt forstået, at det er kommunen der har visitationsretten til begge typer boliger? Hvis ikke, ønskes en beskrivelse af gældende praksis. Såfremt kommunen har visitationsretten til de private boliger, hvordan kan rådmandens påstand om, at de private favoriserer de borgere, der er lettest og billigst at pleje så finde sted? Når kommunen har visiteret en borger til en plejebolig, kan borgeren vælge mellem en friplejebolig, en kommunal plejebolig eller en plejebolig fra en selvejende institution. Visitationspraksis Aarhus Kommune visiterer egne borgere til pleje og praktisk hjælp i både kommunale plejeboliger og i friplejeboliger. For borgere fra andre kommuner, der ønsker at modtage pleje og praktisk hjælp i en friplejebolig beliggende i Aarhus Kommune, er det endvidere Aarhus Kommunes ansvar at foretage revisitationer. Tildeling af kommunal plejebolig Folketinget har indført en plejeboliggaranti. Det betyder, at borgerne skal være tildelt en kommunal plejebolig senest 2 måneder efter, at visitationen er gennemført. Denne tidsfrist gælder dog ikke, hvis borgeren ønsker at flytte ind i en bestemt kommunal plejebolig. I Aarhus Kommune kan borgeren frit vælge ml. de forskellige kommunale plejeboligerenheder. I tilfælde af, at en plejeboligenhed har fuld belægning opskrives borgeren på venteliste. Alle plejeboligerne tildeles efter behov, dvs. at den borger på ventelisten, der har det største behov, får den første ledige plejebolig. Tildeling af friplejebolig I friplejeboligerne opskrives borgeren ligeledes på venteliste i tilfælde af, at der er fuld belægning. Til forskel fra de kommunale plejeboliger kan friplejeboligleverandøren selv udvælge, hvilke borger fra ventelisten, der ønskes som beboere i friplejeboligerne. Aarhus Kommune har ikke indflydelse på dette. Der kan dermed indgå driftsøkonomisk rentabilitet som en faktor i udvælgelse af den nye beboer fra ventelisten. Det er erfaringen fra andre kommuner, at friplejeboligleverandø-

9 ren vælger borgere, hvis behov for personlig og praktisk hjælp, der timemæssigt ligger i den lave ende af hhv. det mellemste statslige takstinterval ( timer pr. 4 uger) og det højeste statslige takstinterval (over 106 timer pr. 4 uger). Dette kan medføre øgede driftsudgifter for Aarhus Kommune, da de resterende borgere i på ventelisterne relativt vil have et plejebehov, der ligger i den høje ende af takstintervallerne. 6.0 Hvis Aarhus Kommune har overkapacitet af plejeboliger, hvorfor planlægges der så med en udvidelse af disse på de bynære havne-arealer? Ældre- og plejeboligerne på De Bynære Havnearealer skal imødekomme den store efterspørgsel på plejeboliger, der lokalt i Lokalområde Midtbyen. Belægningsprocenten i lokalområde Midtbyen har i perioden januar-september 2013 været 99,5 %. Byrådet har allerede i 2003 ifm. De Bynære Havnearealer besluttet, at bebyggelsen skal være blandet, bl.a. med krav om at en andel skal være almene boliger. Det er derfor naturligt og i tråd med byrådets beslutning at bygge plejeboliger i Aarhus Ø, ligesom der er bred politisk enighed om og opbakning til tankerne med Generationernes Hus og arbejdet med generationsbrobygning. 7.0 Er der forskel på den måde, det beregnes, hvad huslejen er for en bolig i henholdsvis en privat som i en offentlig plejebolig? Hvis der er forskel, hvori består forskellen. Der er ikke forskel på huslejeberegningen på kommunale og selvejende plejeboliger. Friplejeboliger beregner principielt huslejen på lignende vis. Dog fremgår det ikke af loven, at der skal udarbejdes en vedligeholdelsesplan, men blot henlægges et passende beløb til vedligeholdelse. Friplejeboligleverandøren kan maksimalt henlægge svarende til 2 pct. af ejendommens samlede driftsudgifter til lejeledighed. Erfaringen fra eksisterende friplejeboliger er, at leverandørerne opbygger ventelister, hvorfor tab ved lejeledighed må antages at være minimale Dorthe Laustsen Sundheds- og omsorgsrådmand / Hosea Dutschke Direktør

Udgifter ved friplejeboliger i Aarhus Kommune

Udgifter ved friplejeboliger i Aarhus Kommune Notat Den 1. november 2013 Udgifter ved friplejeboliger i Aarhus Kommune Resume Kommunerne tvinges via det statslige takstsystem til en overbetaling af friplejeboliger på 100 mio. kr. årligt. Ifølge Ministeriet

Læs mere

Afledte Kommunale konsekvenser ved etablering af friplejehjem i Randers Kommune.

Afledte Kommunale konsekvenser ved etablering af friplejehjem i Randers Kommune. Afledte Kommunale konsekvenser ved etablering af friplejehjem i Randers Kommune. Randers Kommune har modtaget to konkrete henvendelser fra organisationer der er interesseret i at etablere friplejehjem

Læs mere

Indstilling. Modernisering af den Selvejende Institution, Plejehjemmet Kløvervangen. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Modernisering af den Selvejende Institution, Plejehjemmet Kløvervangen. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 25. oktober 2006 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Modernisering af den Selvejende Institution, Plejehjemmet Kløvervangen.

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 2. september 2009. med Århus Kommune.

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 2. september 2009. med Århus Kommune. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 2. september 2009 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg 1. Resume OK-Fonden har købt et areal vest for Gl. Egå, der i lokalplan

Læs mere

Kvalitetsstandarder 2007 vedrørende madservice tilpasses lovgivningen

Kvalitetsstandarder 2007 vedrørende madservice tilpasses lovgivningen Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2007 Kvalitetsstandarder 2007 vedrørende madservice tilpasses lovgivningen 1. Resume I Århus Kommune har visitationspraksis

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om friplejeboliger, lov om leje og lov om leje af almene boliger

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om friplejeboliger, lov om leje og lov om leje af almene boliger 2007/2 BTL 44 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Boligudvalget den 19. februar 2008 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

Notat om etablering af friplejehjem i Nørager

Notat om etablering af friplejehjem i Nørager Notat om etablering af friplejehjem i Nørager Dette notat oplister en række opmærksomhedspunkter, såfremt der etableres et friplejehjem i Rebild. Ifølge avisomtale vil der potentielt blive bygget et friplejehjem

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget

Social- og sundhedsudvalget Blad nr. 528 Social- og sundhedsudvalget afholder møde onsdag den med følgende dagsorden Kl. 16.00: Rundvisning i Støtte- og Aktivitetscentret SAC-SYD, Søndervangen 51 Derefter møde i lokale 1 på Rådhuset

Læs mere

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet 30. november 2007 (Opdateret 24. november 2010) Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet INTRODUKTION TIL VEJLEDNINGEN I forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2006

Læs mere

Tabelrapport til sammenligningskommuner

Tabelrapport til sammenligningskommuner INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Benchmarkanalyse på ældreområdet udført for Hillerød Kommune Tabelrapport til sammenligningskommuner WWW.BDO.DK Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG BAGGRUND... 3 1.1 Indledende

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen BEK nr 1558 af 19/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 30. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Social, Børne og Integrationsmin., j.nr.

Læs mere

Orientering om 6-by Nøgletal 2007

Orientering om 6-by Nøgletal 2007 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomistaben NOTAT 7. juni 2007 Sagsnr.: 2007-40185 Dok.nr.: 2007-175027 Orientering om 6-by Nøgletal 2007 Formålet med dette notat er at beskrive de væsentligste økonomi-

Læs mere

Kapacitetsvurdering på integrationsområdet i Halsnæs Kommune

Kapacitetsvurdering på integrationsområdet i Halsnæs Kommune Notat Sagsnr.: 2015/0004938 Dato: 30. oktober 2015 Titel: Kapacitetsvurdering på integrationsområdet i Halsnæs Kommune Sagsbehandler: Annie Lucca Løkke Vestergaard Udviklingskonsulent Når strategi for

Læs mere

Svar: Indledning. Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 17 Offentligt. Talepapir til brug for samråd i Boligudvalget den 29.

Svar: Indledning. Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 17 Offentligt. Talepapir til brug for samråd i Boligudvalget den 29. Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 17 Offentligt Talepapir til brug for samråd i Boligudvalget den 29. november 2006 DET TALTE ORD GÆLDER Spørgsmål: Der ønskes en generel drøftelse af de lejeretlige

Læs mere

Nedenstående ses en samlet oversigt over antal pladser og boligtyper på plejecentre i Jammerbugt kommune. (Hune er lukket pr. 1.

Nedenstående ses en samlet oversigt over antal pladser og boligtyper på plejecentre i Jammerbugt kommune. (Hune er lukket pr. 1. Notat vedr. døgntakster på plejecentre Nedenstående ses en samlet oversigt over antal pladser og boligtyper på plejecentre i Jammerbugt kommune. (Hune er lukket pr. 1. juni 2016) Generelle bestemmelser

Læs mere

Indstilling. Ombygning af de beskyttede boliger på Gudrunsvej 78 til moderne plejeboliger støttetilsagn til ombygning til. plejeboliger.

Indstilling. Ombygning af de beskyttede boliger på Gudrunsvej 78 til moderne plejeboliger støttetilsagn til ombygning til. plejeboliger. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. oktober 2006 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Ombygning af de beskyttede boliger på Gudrunsvej 78 til moderne plejeboliger

Læs mere

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. Juni 2013 Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft 1. Resume Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Magistratsafdelingen

Læs mere

Bilag 6c - Anlægsudgifter

Bilag 6c - Anlægsudgifter Bilag 6c - Anlægsudgifter Dette notat omhandler en opgørelse af forventede anlægsudgifter ved gennemførelse af de fire forskellige handleplaner i Plejeboligstrategien. Anlægsudgifterne opdeles i forhold

Læs mere

5 Muligheden for byggeri af boliger for ældre, ældre sindslidende og ældre udviklingshæmmede borgere

5 Muligheden for byggeri af boliger for ældre, ældre sindslidende og ældre udviklingshæmmede borgere 5 Muligheden for byggeri af boliger for ældre, ældre sindslidende og ældre udviklingshæmmede borgere Nedenstående afsnit er blevet til i et samarbejde mellem Socialudvalget og Ældre- og Sundhedsudvalget.

Læs mere

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab Sundhedsudvalget Halvårsregnskab - pr. 30. juni 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 10-17

Læs mere

Indstilling. Om- og tilbygning af Statsbos plejehjem Kløvervangen til 69 moderne plejeboliger. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Om- og tilbygning af Statsbos plejehjem Kløvervangen til 69 moderne plejeboliger. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. april 2008 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Om- og tilbygning af Statsbos plejehjem Kløvervangen til 69 moderne plejeboliger

Læs mere

I RKSK regnskab 2014 vedr. friplejehjemmene har der været et merforbrug på ca. 1,2 mio. kr.

I RKSK regnskab 2014 vedr. friplejehjemmene har der været et merforbrug på ca. 1,2 mio. kr. N O T A T Til Social- og Sundhedsudvalget Kopi Fra Marie Christiansen Emne Visitation til friplejebolig 2015 Afdeling Sundhed og Omsorg Administrationen Telefon 9974 1013 E-post marie.christiansen@rksk.dk

Læs mere

Frit valg - notat vedr. genberegning af madservice priser på baggrund af regnskab 2009

Frit valg - notat vedr. genberegning af madservice priser på baggrund af regnskab 2009 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen NOTAT 25. maj 2010 Frit valg - notat vedr. genberegning af madservice priser på baggrund af regnskab 2009 Sagsnr. 2011-73946 Dok.nr. 2011-384394 I medfør af Bekendtgørelse

Læs mere

Personalenormering NOTAT. Notat vedr. fastsættelse af døgntakst for Attendos friplejeboliger i Frederikssund

Personalenormering NOTAT. Notat vedr. fastsættelse af døgntakst for Attendos friplejeboliger i Frederikssund Notat vedr. fastsættelse af døgntakst for Attendos friplejeboliger i Frederikssund Indledning I dette notat fremlægges en model for beregning af døgntaksten for Attendos kommende friplejecenter i Frederikssund.

Læs mere

Ældrebolighandlingsplan. Norddjurs Kommune

Ældrebolighandlingsplan. Norddjurs Kommune Ældrebolighandlingsplan Norddjurs Kommune 1. februar 2008 Indledning I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2007 blev det besluttet, at der skal udarbejdes et forslag til en ældrebolighandlingsplan

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 24. juni 2010. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 24. juni 2010. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 24. juni 2010 Etablering af Rehabiliteringscenter for træning, læring og mestring og ombygning af Center for Syn og Hjælpemidler i Rehabiliteringsparken

Læs mere

Indstilling. 36 plejeboliger med serviceareal ved Gl. Egå anlægsbevilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 15.

Indstilling. 36 plejeboliger med serviceareal ved Gl. Egå anlægsbevilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 15. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 15. august 2006 36 plejeboliger med serviceareal ved Gl. Egå anlægsbevilling til projektering 1. Resume Århus Kommune Bygningsafdelingen

Læs mere

TILSYNET MED STØTTET BYGGERI

TILSYNET MED STØTTET BYGGERI - 1 - EJENDOMSFORVALTNINGEN TILSYNET MED STØTTET BYGGERI Notat Til: Byrådet Dato: 25. juni 2004 Emne.: Nøgletal for alment byggeri med tilsagn i 1999-2002 Notatet omhandler en sammenligning af nøgletal

Læs mere

Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere

Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere Indhold 1. Ventelister og ventetid: Behov for kapacitetsudvidelse...

Læs mere

Indstilling. Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 6. marts 2013 Midttrafiks tilslutning til Rejsekortet 1. Resume Midttrafik har endnu ikke truffet beslutning om eventuel tilslutning til

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Kvalitetsstandarder. Serviceloven 192 og lov om almene boliger mv. 54. Visitering til pleje- og ældreboliger

Kvalitetsstandarder. Serviceloven 192 og lov om almene boliger mv. 54. Visitering til pleje- og ældreboliger Kvalitetsstandarder Serviceloven 192 og lov om almene boliger mv. 54 Visitering til pleje- og ældreboliger Godkendt i Byrådet den 26. juni 2012 Indholdsfortegnelse: Værdigrundlag og politiske mål Side

Læs mere

Indledning... 1 Tilbud omfattet af Styringsaftalen... 2 Fælles ambitioner og initiativer... 3 Ambitioner og initiativer 2014...

Indledning... 1 Tilbud omfattet af Styringsaftalen... 2 Fælles ambitioner og initiativer... 3 Ambitioner og initiativer 2014... Styringsaftale 2014 Indledning... 1 Tilbud omfattet af Styringsaftalen... 2 Fælles ambitioner og initiativer... 3 Ambitioner og initiativer 2014... 3 Håndtering af lukning af tilbud eller selvstændige

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til til etablering af midlertidige nødovernatningstilbud (for vinteren 2015-2016)

Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til til etablering af midlertidige nødovernatningstilbud (for vinteren 2015-2016) Socialstyrelsen Vejledning til ansøgning om støtte fra puljen til til etablering af midlertidige nødovernatningstilbud (for vinteren 2015-2016) Finanslovens 15.75.21.20 Ansøgningsfrist d. 30. oktober 2015

Læs mere

Indstilling. Anlægsbevilling til modernisering af 20 beskyttede boliger ved Lokalcenter Vejlby. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Anlægsbevilling til modernisering af 20 beskyttede boliger ved Lokalcenter Vejlby. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 26. juli 2006 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Anlægsbevilling til modernisering af 20 beskyttede boliger ved Lokalcenter

Læs mere

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494 BAGGRUNDSNOTAT Teknisk budget 2016-2019 Køb/salg af plejeboligpladser Gennemgang af de tekniske budgetter for køb- og salg af plejeboliger 2016-2019 har vist, at de nuværende budgetter ikke kan realiseres

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag Nr. U-401 x Styrkelse af behandlingstilbud tæt på borgeren Politikområde 401 Ældre et omhandler en styrkelse af de interne ressourcer til behandlingstilbud tæt på borgerne i Favrskov Kommune. Det forslås,

Læs mere

Notat. Bilag: Samlet udspil til tættere opfølgning på frit valgs-området. Udvalget for Sundhed og Omsorg. Kopi: til: Århus Kommune. Den 5.

Notat. Bilag: Samlet udspil til tættere opfølgning på frit valgs-området. Udvalget for Sundhed og Omsorg. Kopi: til: Århus Kommune. Den 5. Notat Emne: Til: Kopi: til: Bilag: Samlet udspil til tættere opfølgning på frit valgs-området Udvalget for Sundhed og Omsorg Den 5. juni 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Bilag:

Læs mere

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Folketingets Socialudvalg Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 13. marts 2009 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk Til Socialudvalgets

Læs mere

Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 46 Offentligt

Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 46 Offentligt Boligudvalget BOU alm. del - Svar på Spørgsmål 46 Offentligt Socialministeriet ØSK-bolig J.nr. 5215-5 avr 23. juni 2006 Notat om Sammenligning af boligomkostninger mellem boligtyperne til brug for besvarelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for: Visitering til plejebolig somatiske og lettere demente

Kvalitetsstandard for: Visitering til plejebolig somatiske og lettere demente Kvalitetsstandard for: Visitering til plejebolig somatiske og lettere demente Indhold Beskrivelse 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Serviceloven 192 og Lov om Almene Ældreboliger 5 2. Hvilket behov dækker

Læs mere

Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst.

Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 10. april 2015 Anlægsbevilling til om- og tilbygning af Tingagergården i Tilst. Anlægsbevilling

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Referat Åben dagsorden Økonomiudvalget 20142017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:15 Mødet afsluttet: kl. 12:35 Mødested: Ekstraordinært Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

Egne borgere Mulighed for besparelser Bemærkninger. Pris pr. enhed/serviceniveau

Egne borgere Mulighed for besparelser Bemærkninger. Pris pr. enhed/serviceniveau Bilag 2: Politikområde Handicappede - Oversigt Frihedsgrader og bindinger på udvalgets område Politikområdet handicappede består af følgende delområder: Budget 2015 Egne borgere Egne borgere Mulighed for

Læs mere

VISITATION TIL PLEJEBOLIGER

VISITATION TIL PLEJEBOLIGER 2014 VISITATION TIL PLEJEBOLIGER Kvalitetsstandard for visitation til plejeboliger Lov grundlag Hvilket behov dækker ydelsen Hvad er formålet med ydelsen Hvem er berettiget til at modtage ydelsen Plejeboliger

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen samt om godkendelse af og tilsyn med visse private tilbud

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen samt om godkendelse af og tilsyn med visse private tilbud 1 af 5 03-01-2011 07:47 BEK nr 1580 af 16/12/2010 Gældende Offentliggørelsesdato: 22-12-2010 Socialministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Formål og anvendelsesområde Kapitel 2 Oplysninger

Læs mere

Scenarier for fremtidig anvendelse af Dalbogaard

Scenarier for fremtidig anvendelse af Dalbogaard Scenarier for fremtidig anvendelse af Dalbogaard August 2019 Scenarier for fremtidig anvendelse af DalbogaardScenarier for fremtidig anvendelse af Dalbogaard Økonomifunktionen August 2019 2 0. Baggrund

Læs mere

Indstilling. 48 plejeboliger m.m. på Thorsvej i Åbyhøj - støttetilsagn. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 25.

Indstilling. 48 plejeboliger m.m. på Thorsvej i Åbyhøj - støttetilsagn. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 25. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 25. oktober 2006 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg 1. Resume Denne indstilling vedrører projekt for 48 plejeboliger m.m.

Læs mere

Indstilling. Anlægsbevilling til ombygning af beskyttede boliger til plejeboliger ved Lokalcenter Sabro. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Anlægsbevilling til ombygning af beskyttede boliger til plejeboliger ved Lokalcenter Sabro. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 25. oktober 2006 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Anlægsbevilling til ombygning af beskyttede boliger til plejeboliger

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 2. december 2008.

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 2. december 2008. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 2. december 2008 Anlægsbevilling til indledende arbejder i forbindelse med opførelse af kommunalt bofællesskab til

Læs mere

Anden kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2015

Anden kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2015 Region Sjælland Koncernøkonomi Analyse og Afregning Anden kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2015 Den kommunale medfinansiering gælder for

Læs mere

Notat. Besvarelse af forespørgsel fra byrådsmedlem Thomas Medom (SF) om akutjob og dagpengemodtagere. Byrådsmedlem Thomas Medom. Til: Aarhus Kommune

Notat. Besvarelse af forespørgsel fra byrådsmedlem Thomas Medom (SF) om akutjob og dagpengemodtagere. Byrådsmedlem Thomas Medom. Til: Aarhus Kommune Notat Til: Til: Kopi til: Byrådsmedlem Thomas Medom Byrådets medlemmer Den 25. april 2013 Borgmesterens Afdeling Besvarelse af forespørgsel fra byrådsmedlem Thomas Medom (SF) om akutjob og dagpengemodtagere

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål fra Trine Schaltz (F) vedrørende udgifter på ældrepleje i 6-byerne.

Besvarelse af spørgsmål fra Trine Schaltz (F) vedrørende udgifter på ældrepleje i 6-byerne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen NOTAT Besvarelse af spørgsmål fra Trine Schaltz (F) vedrørende udgifter på ældrepleje i 6-byerne. Medlem af Borgerrepræsentationen Trine Schaltz (F) har den 10. juni 2009

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

Ressourcetildelingsmodel på plejeboligområdet 2014

Ressourcetildelingsmodel på plejeboligområdet 2014 Ressourcetildelingsmodel på plejeboligområdet 2014 Side 1 af 8 Indledning: I forbindelse med det vedtagne budget 2014, har det været nødvendigt, at revidere den vedtagne ressourcetildelingsmodel på plejeboligområdet.

Læs mere

Denne skrivelse har til formål at give et overblik over, hvordan nytteindsats kan bruges i beskæftigelsesindsatsen.

Denne skrivelse har til formål at give et overblik over, hvordan nytteindsats kan bruges i beskæftigelsesindsatsen. Orienteringsskrivelse 17. december 2013 Nytteindsats Denne skrivelse har til formål at give et overblik over, hvordan nytteindsats kan bruges i beskæftigelsesindsatsen. 1. Kort og godt om nytteindsats

Læs mere

Velkommen til Struer Kommunes Plejeboliger

Velkommen til Struer Kommunes Plejeboliger Sundhed og Omsorg Østergade 11, 1. 7600 Struer Tlf. 96 84 84 84 www.struer.dk Velkommen til Struer Kommunes Plejeboliger Praktiske oplysninger Marts 2015 12 Indhold Egne notater Dit nye hjem.... 3 Din

Læs mere

Lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om boligbyggeri

Lov om ændring af lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og lov om boligbyggeri LOV nr 273 af 19/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2012-2652 Senere

Læs mere

Ændring i antallet af de boliger, hvortil der skal leveres tilbud efter lov om social service kan kun ske efter aftale mellem parterne.

Ændring i antallet af de boliger, hvortil der skal leveres tilbud efter lov om social service kan kun ske efter aftale mellem parterne. i - Aftaleperiode og opsigelse Nærværende aftale træder i kraft på tidspunktet for beboernes indflytning i boligerne tilhørende Den selvejende almene plejeboliginstitution Fortegårdens Plejeboliger. Aftalen

Læs mere

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals 1. Indledning Byrådet har godkendt etableringen af 100 nye plejehjemspladser i det nye Plejecenter

Læs mere

Sparemuligheder i MSO Budget 2013-16

Sparemuligheder i MSO Budget 2013-16 Sparemuligheder i MSO Budget 2013-16 I nærværende notat angives sparemuligheder på 5 mio. kr. i MSO udover det der tidligere er fremsendt til byrådet vedr MSO s andel af udmøntningen af rammereduktionen

Læs mere

10. Politik for børn og unge særlig indsats

10. Politik for børn og unge særlig indsats 10. Politik for børn og unge særlig indsats ( i kr. 1.000) 2011 2012 2013 2014 Overslagsår 01 - fremskrevet 92.980 93.050 93.118 93.118 Tekniske ændringer allerede vedtaget af byrådet Fordeling af lederlønspulje

Læs mere

Indstilling. Nybyggeri og ombygning ved Lokalcenter Søholm og Lokalcenter. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nybyggeri og ombygning ved Lokalcenter Søholm og Lokalcenter. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 1. maj 2009 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Nybyggeri og ombygning ved Lokalcenter Søholm og Lokalcenter Bøgeskovhus

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen. Forslag. til Lov om ændring af lov om social service

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen. Forslag. til Lov om ændring af lov om social service Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 175 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Loft over egenbetaling for madservice i

Læs mere

Indstilling. Overtagelse af Center for Syn og Kommunikation (Århus afd.) fra Region Midtjylland. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter

Indstilling. Overtagelse af Center for Syn og Kommunikation (Århus afd.) fra Region Midtjylland. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 28. november 2008 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Overtagelse af Center for Syn og Kommunikation (Århus afd.) fra

Læs mere

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen)

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen) Sundheds- og Ældreministeriet Udkast Enhed: Primær sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPCHS/SSK Sagsnr.: 1507412 Dok. nr.: 1843181 Dato: 09. december 2015 Forslag til lov om ændring af lov om social

Læs mere

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen

Bekendtgørelse om Tilbudsportalen BEK nr 1648 af 15/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-6171 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Spørgsmål 1: Hvordan er forholdet mellem fastansatte og vikarer på lokalcenter Ceres og i vore plejeboliger generelt?

Spørgsmål 1: Hvordan er forholdet mellem fastansatte og vikarer på lokalcenter Ceres og i vore plejeboliger generelt? Byrådsservice Den 25. september 2012 Aarhus Kommune Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Svar på 10 dages forespørgsel fra Byrådsmedlem for Konservative Anne Mette Villadsen om ledelse og plejen

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling Familie og Beskæftigelse - Jægergården - 81 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 11. december 23 via Magistraten Tlf. nr.: 8949 3534 Jour. nr.: 82.6.17M1/2/6511

Læs mere

Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset

Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset Deltagere: Lars Erik Hornemann, Masoum Moradi, Ulla Larsen, Grete Schødts, Bjarne Hansen, Bente Bondebjerg, Tina Petersen Indholdsfortegnelse

Læs mere

VISITATION TIL PLEJEBOLIGER

VISITATION TIL PLEJEBOLIGER VISITATION TIL PLEJEBOLIGER 2012 Kvalitetsstandard for visitation til plejeboliger Lov grundlag Plejeboliger er omfattet af Lov om Social Service 192. Lov om Almene boliger 5 stk. 2. Hvilket behov dækker

Læs mere

Resultatrapport 4/2012

Resultatrapport 4/2012 Resultatrapport 4/2012 Resultater på ældreområdet Denne resultatrapport giver en status på udviklingen i udgifter og indsatser på området samt de effekter, der kommer ud af indsatserne og udgifterne. Rapporten

Læs mere

Birkebo III Skema A ansøgning

Birkebo III Skema A ansøgning 1 Nr. : Birkebo III Skema A ansøgning Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 11/26885 Byrådet Udskrift af E-mail fra Arup og Hvidt - Birkebo III -Skema A -ansøgning maj 2015 Birkebo III Skema A ansøgning

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2013

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2013 2013 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede samt plejehjem. Endvidere omfatter området

Læs mere

Stigende udgiftspres til botilbud og bostøtte

Stigende udgiftspres til botilbud og bostøtte Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 18. juni 2014 Stigende udgiftspres til botilbud og bostøtte 1. Resume Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg (MSO) har oplevet

Læs mere

NOTAT: Demografinotat budget 2018

NOTAT: Demografinotat budget 2018 Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 290603 Brevid. 2541560 Ref. BTL/LHS Dir. tlf. briantl@roskilde.dk NOTAT: Demografinotat budget 2018 4. april 2017 Baggrund I Roskilde Kommune er der igennem en længere årrække

Læs mere

Notat. Personale- og plejeudgifter til 16 nye korttidspladser udgift til normeringer og skøn over en samlet udgift

Notat. Personale- og plejeudgifter til 16 nye korttidspladser udgift til normeringer og skøn over en samlet udgift SOCIAL OG SUNDHED Dato: 12. marts 2015 Tlf. dir.: 4477 3481 E-mail: allh@balk.dk Kontakt: Allan Hjort Notat Personale- og plejeudgifter til 16 nye korttidspladser udgift til normeringer og skøn over en

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om friplejeboliger, lov om almene boliger m.v., lov om social service og lov om individuel boligstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om friplejeboliger, lov om almene boliger m.v., lov om social service og lov om individuel boligstøtte Til lovforslag nr. L 139 Folketinget 2014-15 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 21. april 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om friplejeboliger, lov om almene boliger m.v., lov om social

Læs mere

Indstilling. Indførelse af plejeboliggaranti udmøntning af tilskudsmidler samt udmøntning af rådighedsbeløb til 125

Indstilling. Indførelse af plejeboliggaranti udmøntning af tilskudsmidler samt udmøntning af rådighedsbeløb til 125 Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 15. maj 2006 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Indførelse af plejeboliggaranti udmøntning af tilskudsmidler samt udmøntning

Læs mere

Sag: 15/34687 Godkendt af Skanderborg Kommunes Byråd 16.12.2015

Sag: 15/34687 Godkendt af Skanderborg Kommunes Byråd 16.12.2015 Indhold Kvalitetsstandarder for plejeboliger, plejehjem og ældreboliger i Skanderborg Kommune... 3 Kvalitetsstandard for plejebolig / plejehjem... 4 Kvalitetsstandard for Glashuset v. Kildegården, Kildevej

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget: Ældre

Social- og sundhedsudvalget: Ældre 1. Budgettildelings- og styringsprincipper Ingen bemærkninger 2. Demografiregulering Hjemmeplejen Hjemmeplejen demografireguleres på baggrund af de 67+ årige som er hjemmeplejens målgruppe. Det harmoniserede

Læs mere

På den baggrund er det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe omkring hjemløshed.

På den baggrund er det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe omkring hjemløshed. Resume: De 17 kommunalbestyrelser i Region Sjælland og Regionsrådet skal ifølge rammeaftalelovgivningen årligt senest 15. oktober indgå en Rammeaftale (udviklingsstrategi og styringsaftale) på det specialiserede

Læs mere

Råderum Social- og Seniorudvalget Budgetdrøftelse juni 2013, Budget 2014-2017

Råderum Social- og Seniorudvalget Budgetdrøftelse juni 2013, Budget 2014-2017 Politikområde 41 Effektivisering grundet omstrukturering Titel: Sammenlægning af Kammerhuset og plejeboligerne Sophielund Som konsekvens af en tilbygning til Aktivitetscentret Sophielund flyttes daghjemmet

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 18. marts 2008. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 18. marts 2008. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 18. marts 2008 Orientering om Statsforvaltningens praksisundersøgelse af kommunernes anvendelse af Boligstøttelovens 11, stk. 1 (nedsættelse

Læs mere

Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750

Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750 Pkt.nr. 11 Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget 1. at punkterne 12.112.11, pkt. 12,17,

Læs mere

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet 30. november 2007 Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet INTRODUKTION TIL VEJLEDNINGEN I forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2006 blev det besluttet at igangsætte

Læs mere

Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsoverenskomst / driftsaftaler med private tilbud

Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsoverenskomst / driftsaftaler med private tilbud 22. december 2015 Socialtilsyn Hovedstaden Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsoverenskomst / driftsaftaler med private tilbud Socialtilsyn Hovedstaden har modtaget

Læs mere

Indstilling. Forbedring af uddannelsesmulighederne på ungdomsuddannelserne. og Enhedslistens byrådsgrupper) 1. Resume. 2. Beslutningspunkter

Indstilling. Forbedring af uddannelsesmulighederne på ungdomsuddannelserne. og Enhedslistens byrådsgrupper) 1. Resume. 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 21. oktober 2009 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling Forbedring af uddannelsesmulighederne på ungdomsuddannelserne (besvarelse af

Læs mere

Udvalget for Arbejdsmarkedet

Udvalget for Arbejdsmarkedet Udvalget for Arbejdsmarkedet Økonomi- og Aktivitetsopfølgning November Holbæk Kommune I denne sidste budgetopfølgning for kan vi se, at de ting vi har sat i gang for at sikre at driftsudgifterne ikke bliver

Læs mere

Beboernes betaling for ophold i botilbud efter servicelovens 107

Beboernes betaling for ophold i botilbud efter servicelovens 107 Ankestyrelsens undersøgelser Beboernes betaling for ophold i botilbud efter servicelovens 107 September 2009 Titel Beboernes betaling for ophold i botilbud efter servicelovens 107 Udgiver Ankestyrelsen,

Læs mere

Notat. boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere. Indhold. 1. Kommunal anvisning til boliger i almene boligafdelinger

Notat. boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere. Indhold. 1. Kommunal anvisning til boliger i almene boligafdelinger Notat Boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd offentliggjorde den 15. september 2015 rapporten Hjemløshed i Danmark 2015. Af rapporten fremgår det,

Læs mere

Henvendelse om Fredensborg Kommunes praksis efter. efter almenboliglovens 58 a, stk. 2. Fredensborg Kommune Rådhuset Egevangen 3 B 2980 Kokkedal

Henvendelse om Fredensborg Kommunes praksis efter. efter almenboliglovens 58 a, stk. 2. Fredensborg Kommune Rådhuset Egevangen 3 B 2980 Kokkedal Fredensborg Kommune Rådhuset Egevangen 3 B 2980 Kokkedal Att.: Byrådet Henvendelse om Fredensborg Kommunes praksis efter almenboliglovens 58 a, stk. 2 30. juli 2018 Helsingør Kommune har den 25. august

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 1. november 2010. Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 1. november 2010. Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 1. november 2010 Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager...2 3. Lukket - SSÆ - Præsentation og valg af kunstprojekt

Læs mere

Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg

Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg Dato: 6. november 2015 Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg ( 15.75.30.62 Opfølgning på Hjemmehjælpskommissionen)

Læs mere

Indstilling. Oprettelse af nye sektorer for sundhedsområdet i forbindelse med kommunalreformen. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Oprettelse af nye sektorer for sundhedsområdet i forbindelse med kommunalreformen. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 6. september 2006 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Oprettelse af nye sektorer for sundhedsområdet i forbindelse med

Læs mere

Mødereferat. Styringsdialog 2015, Boligforeningen af 10. marts 1943. Aarhus Kommune

Mødereferat. Styringsdialog 2015, Boligforeningen af 10. marts 1943. Aarhus Kommune Mødereferat Aarhus Kommune Teknik og Miljø Styringsdialog 2015, Boligforeningen af 10. marts 1943 Mødedato: 9. juni 2015 Mødetid: 10.00 Mødested: Kalkværksvej 10 Deltagere: Tilstede fra Boligforeningen:

Læs mere

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2014 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 10.1 10 Social

Læs mere

Institutionsprofil for Rødbo / Taxhuset. Rødbo. Taxhuset

Institutionsprofil for Rødbo / Taxhuset. Rødbo. Taxhuset Institutionsprofil for Rødbo / Taxhuset Rødbo Taxhuset September 2005 Indholdsfortegnelse 0. Indledning...2 1. Beskrivelse af Rødbo / Taxhuset...4 2. Kapacitet og belægning...7 3. Personale og økonomi...8

Læs mere