Helhedsplan for ældre-, pleje- og aflastningsboliger. 16. juli Bygherrerådgivere Bascon A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Helhedsplan for ældre-, pleje- og aflastningsboliger. 16. juli 2008. Bygherrerådgivere Bascon A/S www.bascon.dk"

Transkript

1 Helhedsplan for ældre-, pleje- og aflastningsboliger Bygherrerådgivere Bascon A/S

2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning Kommissorium Om udarbejdelsen af helhedsplanen Sammenfatning Eksisterende forhold Ældreboliger Pleje- og aflastningsboliger Eksisterende plejecentre Den fremtidige efterspørgsel De fremtidige ældre og deres sundhedstilstand Den demografiske udvikling i Danmark Den demografiske udvikling i Kerteminde Kommune Beregning af det fremtidige behov for ældre- plejeog aflastningsboliger Forslag til helhedsplan Løsningsmodel på kort sigt frem til udgangen af Løsningsmodel på længere sigt frem til udgangen af Lokaliseringsmuligheder for nyt plejecenter Økonomi og finansiering Overvejelser om bygherre og driftsherre Anlæg Drift, normering Udbudsmodel Udbudsmodel for nyt plejecenter Udbudsmodel for de øvrige projekter Tidsplan på kort sigt frem til udgangen af Nyt plejecenter Pavillon-løsning Aflastningsboliger...41

3 Bascon A/S Side 1 1 Indledning 1.1 Kommissorium Formålet med helhedsplanen er over den kommende 10-årige periode: at skabe et samlet overblik over det nuværende antal af kommunalt ejede ældre-, pleje- og aflastningsboliger at afdække det fremtidige behov for tidssvarende ældre-, pleje- og aflastningsboliger opstille forslag til hvordan behovet kan dækkes, herunder forslag til løsning af konstateret akut behov for aflastningsboliger. Helhedsplanen skal på kort sigt beskrive den nødvendige kapacitet i forhold til overholdelse af plejeboliggarantien. På længere sigt skal helhedsplanen beskrive det skønnede behov for ældre-, pleje- og aflastningsboliger 10 år frem i tiden. Det samlede overblik over nuværende ældre-, pleje- og aflastningsboliger beskrives vedrørende antal og beliggenhed. Afdækning af det forventede fremtidige behov for ældre-, pleje- og aflastningsboliger tager udgangspunkt i andelen af de nuværende boliger samt en overordnet analyse af det forventede fremtidige behov på baggrund af den demografiske udvikling i Kerteminde Kommune. Behovet løses ved vurdering af den eksisterende bygningsmasse, herunder vurdering af mulighederne for om- og udbygning af de nuværende boliger, ved byggeri af nye boliger samt ved evt. salg af eksisterende bebyggelser frem for renovering eller tilbygning. Mulighederne opstilles i en prioriteret rækkefølge ud fra, hvor det faktiske behov er størst. Endelig vil en evt. plan for genhusning indgå. I helhedsplanen belyses såvel de anlægs- og driftsmæssige konsekvenser og der fremkommer forslag til finansiering. Helhedsplanen udarbejdes i et samarbejde mellem Kerteminde Kommune repræsenteret ved Bente Fournaise og Gudrun Skov og Bascon. I udarbejdelsen af beslutningsgrundlag for de enkelte bebyggelser inddrages relevante brugerrepræsentanter i form af bruger- og pårørenderåd, personale samt evt. andre brugere, der har sin gang i bebyggelserne. Helhedsplanen omfatter en samlet indstilling om det videre forløb for helhedsplanens gennemførelse. Udarbejdelsen af helhedsplanen afsluttes juli 2008 og præsenteres for byrådet august 2008.

4 Bascon A/S Side Om udarbejdelsen af helhedsplanen Helhedsplanen er udarbejdet i en styregruppe, der har haft følgende medlemmer: Afdelingsleder Bente Fournaise, Den udførende enhed, Kerteminde Kommune Afdelingsleder Gudrun Skov, Handicapafdelingen, Kerteminde Kommune Bygherrerådgiver Asger Obel, Bascon Projektsekretær Maiken Sortberg Jensen, Bascon Bygherrerådgiver Henrik Elmer Kristensen, Bascon. Helhedsplanen er udarbejdet i perioden april til juli Der skal indledningsvist gøres opmærksomhed på at beregningerne af den fremtidige efterspørgsel efter ældre-, pleje- og aflastningsboliger er baseret på prognoser for den befolkningsmæssige udvikling i Kerteminde Kommune, hvilket indebærer at beregningerne er forbundet med en vis statistisk usikkerhed. Det anbefales derfor at udviklingen i efterspørgslen efter ældre-, pleje- og aflastningsboliger i Kerteminde Kommune vurderes regelmæssigt, for eksempel i forbindelse med den årlige budgetlægning.

5 Bascon A/S Side 3 2 Sammenfatning Kerteminde Kommune råder i dag over 192 plejeboliger og 17 aflastningspladser fordelt på 14 aflastningsboliger. Herudover har Kerteminde Kommune 110 ældreboliger samt 36 ældrevenlige boliger. Kerteminde Kommune har anvisningsret til 24 ældreboliger samt 42 ældrevenlige boliger, som kommunen ikke ejer 1. Fremtidigt behov inden for en 10-årig periode For at opfylde plejeboliggarantien, der træder i kraft pr. 1. januar 2009, angiver helhedsplanen at der ved indgangen til 2009 er behov for at øge antallet af plejeboliger med 16 i forhold til det nuværende antal. Når der ses frem til udgangen af 2010, angiver helhedsplanen, at der udover de 16 plejeboliger er behov for at udvide antallet plejeboliger med yderligere 16 samt 1 aflastningsbolig i forhold til Helhedsplanen angiver endvidere et behov for at øge antallet af ældreboliger med ca. 8. På lang sigt frem til udgangen af 2018 viser helhedsplanen, at der er behov for at udvide antallet af plejeboliger med 110 samt 8 aflastningsboliger set i relation til den nuværende kapacitet i Løsningsforslag På kort sigt frem til udgangen af 2010 foreslås det, at behovet for plejeboliger løses ved opsætning af midlertidige pavilloner med forventet ibrugtagning 1. marts Det er helhedsplanens forsigtige skøn, at der er behov for at etablere 12 midlertidige plejeboliger i pavillonløsning for at dække efterspørgslen efter pleje- og aflastningsboliger på kort sigt. Der kan efterfølgende etableres yderligere plejeboliger i pavillonløsning, såfremt det ikke er tilstrækkeligt til at dække den faktiske efterspørgsel efter pleje- og aflastningsboliger. For permanent dækning af behovet for ældre-, pleje- og aflastningsboliger ved udgangen af 2010 foreslås igangsættelse af byggeri af nyt plejecenter med 8 ældreboliger og ca. 40 plejeboliger med tilhørende serviceareal på ca m². Plejecentret kan stå færdigt til ibrugtagning 1. januar 2011 og foreslås opført i Munkebo distrikt på Filetgrunden under forudsætning af at det foreslåede grundareal kan erhverves, idet det ikke ejes af kommunen. Tidsplan for nyt plejecenter skal optimeres, når endelig lokalisering og plangrundlag er fastlagt. Der forudsættes at Kerteminde Kommune er såvel bygherre som driftsherre på det nye plejecenter. Helhedsplanen foreslår, at der gennemføres en samling af aflastningsboliger på Lindhøj Plejecenter, herunder at alle 17 aflastningspladser ændres til enkelt-stue aflastningsboliger. Formålet med samling af aflastningsboliger er at styrke udviklingen af det faglige miljø omkring aflastningsboligerne med henblik på at styrke den målrettede indsats overfor borgere i aflastningsplads. Helhedsplanen anbefaler, at udviklingen i behovet for aflastningsboliger vurderes løbende. 1 Ældrevenlige udlejningsboliger er ikke opført efter lov om almene boliger.

6 Bascon A/S Side 4 På lang sigt frem til udgangen af 2018 vil der blive behov for at opføre yderligere et nyt plejecenter med ca. 70 plejeboliger med tilhørende servicearealer samt 8 aflastningsboliger, således at den samlede kapacitet i 2018 er 302 plejeboliger og 25 aflastningsboliger. Plejecentrets placering er ikke endeligt vurderet og verificeret, hvilket bør ske ved årsskiftet 2010/2011. I øvrigt er der til helhedsplanen vedlagt et bilag, der beskriver ønsker vedrørende de eksisterende plejecentre fra ledelse og brugere. I helhedsplanen er disse ønsker ikke bearbejdet, idet det skønnes, at ønskerne ikke vedrører helhedsplanen direkte.

7 Bascon A/S Side 5 3 Eksisterende forhold I dette kapitel beskrives status for de eksisterende forhold i Kerteminde Kommune i form af en beskrivelse af den nuværende kapacitet af ældre-, pleje- og aflastningsboliger. Kerteminde Kommune tilbyder 3 forskellige typer boliger til ældre: Ældreboliger Intet døgnbemandet personale i tilknytning til boligerne. Der er ikke tilknyttede servicearealer. Plejeboliger Plejeboliger placeret på plejecenter med døgnbemandet personale. Der er tilknyttede servicearealer Aflastningsboliger Placeret på plejecentrene, anvendes til ophold i en afgrænset tidsperiode i forbindelse med aflastning og rehabilitering mv. Kerteminde Kommune råder endvidere over et antal ældrevenlige boliger ligesom kommunen har anvisningsret til et antal ældreboliger, som ejes af boligorganisationer, pensionskasser og andre.

8 Bascon A/S Side Ældreboliger Nedenstående oversigt viser antallet af ældreboliger samt øvrige boliger med kommunal visitation i Kerteminde Kommune: Distrikt Adresse Ældreboliger ejes af Kommunen Kerteminde Møllevej 36 Langeskov Munkebo Borgmester Hansensvej 20 Ejes af Ældreboliger Enghaverne OK-Fonden 24 Skovbrynet 31 * Jernstøberiet Dalsgårdsvej Rynkeby Skovsbovej 3 Bispehaven 6 Møtrikken 11 Birkeparken 16 Røjrupvej 5 * Dalby Bygade Dalby Væbnervænget Dalby Lindhøjvej Pensionskassen DOMEA, Svendborg Øvrige boliger for ældre I alt Boliger i alt 212 Note * Ældrevenlige udlejningsboliger, som ikke er opført efter lov om almene ældreboliger. Visitatorer i Kerteminde Kommunes myndighedsafdeling har i forbindelse med udarbejdelsen af helhedsplanen foretaget en overordnet vurdering af de eksisterende ældeboliger, der angiver, at ældreboligerne er i forskellig kvalitet, størrelse og indretning. Der er varierende efterspørgsel på ældreboligerne, idet der er større efterspørgsel efter bestemte ældreboliger, mens andre er svære at udleje. Det foreslås, at der gennemføres en mere detaljeret analyse af ældreboligerne i Kerteminde Kommune, herunder en vurdering af eventuelle behov og muligheder for at opgradere ældreboliger, som på længere sigt kan blive utidssvarende. Analysen bør omfatte ældreboligernes beliggenhed, egnethed samt udlejningsmulighed for at skabe et overblik over hvorvidt der skal foretages en opgradering

9 Bascon A/S Side Pleje- og aflastningsboliger Kerteminde Kommune har følgende plejecentre: Fjordly Plejecenter Svanehøj Plejecenter Dalsbo Plejecenter Birkelund Plejecenter Lindhøj Plejecenter Kerteminde Kommune opdeles i tre ældredistrikter: Kerteminde distrikt Langeskov distrikt Munkebo distrikt Ovenstående kort viser distriktsopdelingen og den geografiske placering af Kerteminde Kommunes fem plejecentre.

10 Bascon A/S Side Nuværende antal pleje- og aflastningsboliger Følgende oversigt viser det nuværende antal pleje- og aflastningsboliger/-pladser på de enkelte plejecentre: Distrikt Plejecenter Plejeboliger Kerteminde Aflastningsboliger Aflastningspladser Fjordly Plejecenter Svanehøj Plejecenter Kerteminde distrikt i alt Langeskov Dalsbo Plejecenter Birkelund Plejecenter Langeskov distrikt i alt Munkebo Lindhøj Plejecenter Munkebo distrikt i alt Total På henholdsvis Birkelund Plejecenter og Lindhøj Plejecenter er der indrettet afsnit med 8 demensboliger, som tilgodeser beboernes behov for tryghed og faste fysiske rammer. Kerteminde Kommune, der er kendt for en spændende og udviklende ældreforsorg, har i de seneste år gennemført modernisering af plejeboligerne, og der foreligger ikke påbud fra Arbejdstilsynet vedrørende boligernes størrelse og indretning. Aflastningspladser I henhold til Serviceloven er kommunerne forpligtet til at yde afløsning i hjemmet og aflastning uden for hjemmet. Serviceloven forpligter dermed kommunerne til at råde over et antal aflastningspladser. Som det fremgår af ovenstående skema råder Kerteminde Kommune i dag over 14 aflastningsboliger, hvor flere af disse aflastningsboliger indeholder 2 senge, således at der i alt er en samlet kapacitet på 17 aflastningspladser. Aflastningspladserne anvendes til flere formål, f.eks. i forbindelse med aflastning, genoptræning og hjemtagning af borgere fra hospital mv. Ved ophold i aflastningsplads gælder det, at opholdet er midlertidigt, og at borgeren opretholder en selvstændig bolig ved siden af. Borgeren betaler ikke husleje ved ophold i aflastningsplads, idet omkostninger hertil afholdes af kommunen.

11 Bascon A/S Side Eksisterende plejecentre På baggrund af en besigtigelse af Kerteminde Kommunes plejecentre er i det efterfølgende beskrevet de eksisterende overordnede forhold vedrørende følgende på de enkelte plejecentre: Overordnet om bygningerne Nuværende servicefaciliteter Planforhold ombygnings- og udvidelsesmuligheder Kerteminde distrikt Fjordly Plejecenter, Kerteminde Fjordly Plejecenter, Borgmester Hansens Vej 7, Kerteminde Fjordly Plejecenter er opført i 1958 med en væsentlig om- og tilbygning i Plejecentret fremstår nu med 58 moderniserede plejeboliger indrettet som 1-rums bolig med eget køkken. Endvidere har plejecentret 6 aflastningsboliger. Størrelsen på lejlighederne er på ca. 70 m². Plejecentret er udført med 6 leve-bo miljøer med henholdsvis 10 og 12 plejeboliger samt 1 aflastningsbolig i hver. Plejecenter har eget produktionskøkken og leverer mad til husets beboere samt til Svanehøj Plejecenter og Dalsbo Plejecenter. Servicebygningen omfatter kontorer til administrative formål samt fælles-/aktivitetslokale for plejecentrets beboere. Grundarealet er på m² med et etageareal på m². Den nuværende bebyggelsesprocent er på ca. 41 % ifølge BBR-ejermeddelelsen, dateret 8. maj Plangrundlag Fjordly Plejecenter er omfattet af lokalplan nr. 71 for et område med serviceorienterede funktioner omkring Fjordly, dateret juni 2000, samt Kommuneplanramme 1.3.D.1. Af lokalplanen fremgår bl.a. følgende betingelser for matriklens anvendelse: Max. bebyggelsesprocent på 50 %. Bebyggelse må opføres i max 2½ etage. Bebyggelse må opføres med en max. højde på 11 meter.

12 Bascon A/S Side 10 Muligheder Oversigtskort og luftfoto af Fjordly Plejecenter. Den nuværende bebyggelse på grunden er på ca. 41 %, som således iflg. lokalplanen giver mulighed for en udvidelse op til 50% omregnet til ca m² eller ca. 14 plejeboliger. Det er dog den umiddelbare vurdering, at der ikke på grunden er et samlet areal, hvor en sådan udvidelse kan ske. Det vurderes, at pladsforholdene giver mulighed for opførelse af 3-5 boliger, men næppe i hensigtsmæssig sammenhæng med det eksisterende plejecenter. I øvrigt ses af oversigtskortet, at friarealerne er godt udnyttet til haver imellem leve-bo enhederne. Konklusion Det vurderes, at der ikke i forbindelse med helhedsplanen er grundlag for en hensigtsmæssig udvidelse af Fjordly Plejecenter.

13 Bascon A/S Side 11 Svanehøj Plejecenter, Kerteminde Svanehøj Plejecenter, Kristine Rudesvej 23, Kerteminde Svanehøj Plejecenter er opført i 1900, hvor der i 2002 skete en modernisering af plejeboliger samt mindre tilbygning. Svanehøj Plejecenter fremstår med 21 moderniserede plejeboliger samt 1 aflastningsbolig, hvor der er disponeret med plads op til 2 personer. Alle boligerne er indrettet som 1-rums bolig, uden eget køkken. Størrelsen på lejlighederne varierer imellem 61 m² og 72 m². Grundarealet er på m² med et etageareal på m². Den nuværende bebyggelsesprocent er på 45 % ifølge BBR-ejermeddelelsen, dateret 8. maj Plangrundlag Svanehøj Plejecenter er omfattet af kommuneplanramme 4.B.3, udateret, 1. Kerteminde By. Af kommuneplanen fremgår bl.a. følgende betingelser for matriklens anvendelse: Max. bebyggelsesprocent på 50 %. Bebyggelse må opføres i max 2½ etage. Bebyggelse må opføres med en max. højde på 11 meter. Muligheder Oversigtskort og luftfoto af Svanehøj Plejecenter

14 Bascon A/S Side 12 Den nuværende bebyggelse på grunden er på 45 %, og iflg. kommuneplanen gives der mulighed for en udvidelse op til 50 % omregnet til ca. 400 m² eller ca. 5 plejeboliger. Konklusion I forhold til lokalplanen er der en udvidelsesmulighed på ca. 5 plejeboliger, men det vurderes ikke, at der ses et samlet grundareal hertil.

15 Bascon A/S Side Langeskov distrikt Dalsbo Plejecenter, Kerteminde Dalsbo Plejecenter, Skovsbovej 15, Rynkyby Dalsbo Plejecenter er opført i 1958 med væsentlig om- og tilbygning i Dalsbo Plejecenter er indrettet med 21 moderniserede plejeboliger samt 1 aflastningsbolig med plads til 2 personer. Alle boligerne er indrettet som 1-rums bolig, uden eget køkken. Størrelsen på lejlighederne er på ca. 70 m². Tagetagen anvendes til administrative formål samt gæsteværelse til pårørende. Grundarealet er på m² med et etageareal er på m². Den nuværende bebyggelsesprocent er på 25 % ifølge BBR-ejermeddelelsen, dateret 8. maj Plangrundlag Dalsbo Plejecenter er omfattet af lokalplan nr. 3, dateret januar Af lokalplanen fremgår bl.a. følgende betingelser for matriklens anvendelse: Max. bebyggelsesprocent på 25 %. Bebyggelse må opføres i max 1 etage med udnyttelig tagetage. Bebyggelse må opføres med en max. højde på 7,5 meter.

16 Bascon A/S Side 14 Muligheder Oversigtskort og luftfoto af Dalsbo Plejecenter Den gældende lokalplan giver ikke mulighed for udvidelse, idet den nuværende bebyggelse på grunden er på 25 %, som lokalplanen betinger. Naboarealet er under udbygning til forskellige boligformer, og det kan ikke udelukkes, at der kan ske nybyggeri af plejeboliger på dette areal, som ejes af 3. part. Konklusion Der er umiddelbart ikke mulighed for udbygning af Dalsbo Plejecenter. Helhedsplanens forslag til løsninger omfatter ikke udnyttelse af naboareal, der ejes af 3. part.

17 Bascon A/S Side 15 Birkelund Plejecenter, Langeskov Birkelund Plejecenter, Røjrupvej 9, Langeskov Birkelund Plejecenter er opført i 1967 med væsentlig om- og tilbygning i Plejecenter Birkelund er indrettet med 4 leve-bo enheder og 1 demensafdeling og omfatter 44 plejeboliger med eget køkken samt 3 aflastningsboliger. Størrelsen på lejlighederne varierer imellem ca. 53 m² og 70 m². Plejecentret indeholder aktivitetscenter og træningscenter for husets beboere samt daghjem til 20 visiterede borgere. Grundarealet er på m² med et etageareal er på m². Den nuværende bebyggelsesprocent er på 36 % ifølge BBR-ejermeddelelsen, dateret 8. maj Plangrundlag Birkelund Plejecenter er omfattet af kommuneplanrammer nr i kommuneplan Af kommuneplanen fremgår bl.a. følgende betingelser for matriklens anvendelse: Max. bebyggelsesprocent under ét for område angivet til 33 %.. Bebyggelse må opføres i max 1 etage. Muligheder Oversigtskort og luftfoto af Birkelund Plejecenter

18 Bascon A/S Side 16 Der foreligger ikke oplysninger om en samlede bebyggelsesprocent set under ét for område Der ses en mulighed for at bygge 3-4 boliger på det grønne område mellem plejecentret og ældreboligerne, men boligerne vil næppe kunne bygges hensigtsmæssigt sammen med det eksisterende plejecenter. Konklusion Det vurderes, at der ikke kan ske en hensigtsmæssig udvidelse af Birkelund Plejecenter. Det skønnes endvidere, at de nuværende 3 aflastningsboliger ikke er anvendelige som plejeboliger og foreslås derfor fortsat anvendt til aflastningsboliger.

19 Bascon A/S Side Munkebo distrikt Lindhøj Plejecenter, Munkebo Lindhøj Plejecenter, Lindhøjvej 2, Munkebo Lindhøj Plejecenter er opført i 1987 med væsentlig om- eller tilbygning i 1998 og Størrelsen på lejlighederne varierer imellem ca. 48 m² og 64 m². Lindhøj Plejecenter er indrettet med 48 1-rums plejeboliger med eget køkken, heraf 8 demens boliger. I en del af plejeboligerne er der foldevæg ind til toilet, således at en del af gangarealet i boligen inddrages i badeværelset. Der er endvidere 3 aflastningsboliger med plads til 4 personer i alt. Der er ikke etableret bad og toilet i aflastningsboligerne og beboerne benytter derfor et fælles bade- og toiletrum. Lindhøj Plejecenter har eget produktionskøkken og leverer mad til husets beboere samt til Birkelund Plejecenter. Grundarealet er på m² med et etageareal på m². Den nuværende bebyggelsesprocent er på 30 % ifølge BBR-ejermeddelelsen, dateret 8. maj Plangrundlag Lindhøj Plejecenter er omfattet af lokalplan nr. 108, dateret marts Af lokalplanen fremgår bl.a. følgende betingelser for matriklens anvendelse: Max. bebyggelsesprocent på 35 %. Bebyggelse må opføres i max 1 etage. Bebyggelse må opføres med en max. højde på 3,35 meter.

20 Bascon A/S Side 18 Muligheder Oversigtskort og luftfoto af Lindhøj Plejecenter

21 Bascon A/S Side 19 Den nuværende bebyggelse på grunden er på 30 %, som således ifølge lokalplanen giver mulighed for en udvidelse på op til 35 % omregnet til ca. 500 m² eller ca. 7 plejeboliger. Der er tidligere undersøgt mulighed for eventuelt køb af et grundareal bagved Lindhøj Plejecenter, men det er konstateret, at arealet ikke kan benyttes, da evt. bebyggelse vil ligge for tæt op mod nabogrunden, Munkebo Kirkegård. Generelt er flere af plejeboligerne små, bl.a. er foldevæggen mellem gang og badeværelse uhensigtsmæssig, og det vurderes, at der på længere sigt vil være behov for modernisering af disse. Konklusion Det vurderes at der ikke i forbindelse med helhedsplanen er grundlag for en hensigtsmæssig udvidelse af Lindhøj Plejecenter. I plejecentrets gamle fløje er foldevæggen mellem gang og badeværelse uhensigtsmæssig, og det vurderes, at der på længere sigt vil være behov for modernisering af disse boliger, jf. ovenstående beskrivelse.

22 Bascon A/S Side 20 4 Den fremtidige efterspørgsel I dette kapitel beskrives den forventede fremtidige efterspørgsel på ældre-, plejeog aflastningsboliger i Kerteminde Kommune. Der gives indledningsvis en generel karakteristik af de fremtidige ældre og deres sundhedstilstand. Dernæst foretages en vurdering af den fremtidige efterspørgsel efter pleje- og aflastningsboliger inden for en periode på 10 år baseret på prognoser for den befolkningsmæssige udvikling i Kerteminde Kommune. 4.1 De fremtidige ældre og deres sundhedstilstand Forskellige undersøgelser peger på, at de fremtidige ældres generelle sundhedstilstand forventes at være væsentligt forbedret sammenlignet med de ældre i dag. Det forventes, at middellevealderen i fremtiden vil blive øget på grund af en generelt forbedret folkesundhed, medicinske og teknologiske fremskridt, og det ser ud til, at den øgede levetid bliver fulgt af flere gode leveår uden tab af funktionsevne 2. Der er flere modsatrettede tendenser, der kan have indflydelse på den fremtidige efterspørgsel efter ældre-, pleje- og aflastningsboliger. Udviklingen viser stigninger i nogle af de mest hyppige sygdomme, samtidig med at der er et fald i andelen af befolkningen med nedsat funktionsevne. Samtidigt forventes de ældre aldersgrupper også at blive påvirket af livsstilssygdomme som følge af rygning, overvægt, fysisk inaktivitet og stress 3. På den ene side kan det antages, at kombinationen af en generelt forbedret sundhedstilstand blandt de ældre, et fald i antallet af ældre med nedsat funktionsevne samt indsatsen vedrørende forebyggende aktiviteter og rehabilitering på længere sigt medfører et mindre behov for ældre-, pleje- og aflastningsboliger. På den anden side kan det antages, at et øget antal ældre med kroniske sygdomme og nedsat funktionsevne på grund af livsstilssygdomme, demens, diabetes, hjerneskader og depression mv. vil øge behovet for antallet af ældre-, pleje-, og aflastningsboliger. Det er meget vanskeligt at forudsige, hvilken effekt ovenstående faktorer har på den fremtidige efterspørgsel på ældre-, pleje- og aflastningsboliger i Kerteminde Kommune. 2 Status og generelle udviklingstendenser på ældreområdet i Kerteminde Kommune. Manuskript til taledagen, Fremtidens ældre scenarier for udgifterne til sundhed og pleje. DSI Institut for Sundhedsvæsen, juni 2005.

23 Bascon A/S Side 21 Det vurderes, at der ikke på nuværende tidspunkt foreligger et tilstrækkeligt grundlag til at medtage disse faktorer i beregningen af den fremtidige efterspørgsel af ældre-, pleje- og aflastningsboliger inden for den kommende 10 årige periode i Kerteminde Kommune. 4.2 Den demografiske udvikling i Danmark Ifølge Danmarks Statistik vil antallet af ældre i de kommende år udgøre en stadig stigende andel af den danske befolkning. Frem til år 2042 forventes antallet af ældre over 65 år at stige med ca. 75 % 4. Årsagen til denne udvikling i antallet af ældre er, at de store efterkrigstidsårgange nærmer sig pensionsalderen, samt at middellevetiden efter år med stagnation igen er stigende. Befolkningsudvikling på udvalgte aldersintervaller Antal personer år år år År Kilde: Befolkningsudvikling på udvalgte aldersintervaller, Danmarks Statistik Den demografiske udvikling angiver, at der i de kommende år vil blive flere ældre og færre yngre borgere i Danmark. I perioden fra 2008 til 2018 forventes antallet af ældre i aldersgruppen årige at stige med ca. 35 %, mens antallet af ældre over 80 i samme periode forventes at stige med ca. 18 %. 5. Antallet af de ældste ældre forventes ligeledes at stige, således at ca. ½ million danskere i 2036 vil være over 80 år. De 100-årige er den hurtigst voksende gruppe, og antallet er således femdoblet de sidste 50 år og forventes at være fordoblet inden for 10 år. 4 Danmarks Statistik, Befolkningsudvikling Kerteminde sammenlignet med Danmark xls, Danmarks Statistik, Befolkningsudvikling Kerteminde sammenlignet med Danmark xls, 2008.

24 Bascon A/S Side Den demografiske udvikling i Kerteminde Kommune Den demografiske udvikling i Kerteminde Kommune viser følgende stigninger fra 2007 til 2019: Befolkningsudvikling Kerteminde Kommune Antal personer år år år År Kilde: Befolkningsudvikling Kerteminde Kommune , Danmarks Statistik 2008 Det ses, at der forventes en stigning i aldersgrupperne årige samt 80+ årige. Befolkningsudvikling Kerteminde Kommune , fordelt på aldersgrupper Alder/år årige årige Kilde: Befolkningsprognose , KMD marts Prognosen forudsiger, at antallet af årige forventes at stige med ca. 33 % fra 2008 til 2018, mens antallet af 80+ årige forventes at stige med 45 % fra 2008 til Befolkningsprognose 2007=indeks tal Indekstal år Kerteminde 80+ år Danmark år Kerteminde år Danmark år Kerteminde år Danmark År Kilde: Befolkningsudvikling Kerteminde Kommune , Danmarks Statistik Kurverne for de udvalgte aldersintervaller i Kerteminde Kommune følger befolkningsprognosen for Danmark for både de årige og de årige, mens det fremgår, at antallet af 80+ årige stiger væsentligt hurtigere i Kerteminde Kommune sammenlignet med Danmark som helhed.

25 Bascon A/S Side 23 De 80+ årige er særligt interessante, idet denne aldersgruppe stiger kraftigt samtidig med, at denne aldersgruppe er den primære målgruppe i pleje- og aflastningsboligerne. Den demografiske udvikling for 80+ årige - distriksopdelt Distrikt Udvikling % stigning Kerteminde % Langeskov % Munkebo % Kerteminde Kommune i alt % Kilde: Befolkningsprognose , KMD marts Det fremgår af ovenstående skema, at væksten i aldersgruppen 80+ årige er størst i Munkebo distrikt. Prognose 80+ årige fordelt på distrikter Antal personer Kerteminde distrikt Langeskov Munkebo År Kilde: Befolkningsprognose , KMD marts Når der ses på aldersfordelingen blandt de nuværende beboere i plejeboligerne, viser det sig, at aldersfordelingen i Munkebo distrikt adskiller sig markant fra de to øvrige distrikter, idet andelen af årige udgør ca. 41 % sammenlignet med ca. 17 % i Langeskov distrikt og ca. 22 % i Kerteminde distrikt. Aldersfordelingen i plejeboligerne distriktsopdelt Distrikt 0-66 år år 80+ årige Kerteminde 4,6 % 21,8 % 73,6 % Langeskov 4,4 % 17,4 % 78,3 % Munkebo 6,1 % 40,8 % 53,0 % Kilde: Aldersfordeling i Hjemmeplejen uge 10, Zealand Care, 2008

26 Bascon A/S Side Beregning af det fremtidige behov for ældre- pleje- og aflastningsboliger Der findes ikke en bestemt model for beregning af fremtidigt behov for ældre-, pleje- og aflastningsboliger. I denne helhedsplan beregnes den fremtidige efterspørgsel på grundlag af den nuværende dækningsgrad. Dækningsgraden er et udtryk for, hvor stor en andel af aldersgruppen 80+ årige, der bor i plejebolig i dag. Baggrunden for denne metode er, at størstedelen af plejeboliger er beboet af over 80-årige. På baggrund af dækningsgraden for udregnes det fremtidige behov for plejeboliger ved at sætte andelen, der efterspørger en plejebolig i 2008, i forhold til antallet af ældre i aldersgruppen. I denne beregning forudsættes, at visitationskriterierne for tildeling af plejebolig er uændrede i analyseperioden. Tilsvarende metode er anvendt til beregning af dækningsgrad for ældre- og aflastningsboliger, idet dækningsgraden for ældreboliger dog beregnes med udgangspunkt i aldersgruppen årige Det fremtige behov for ældreboliger I forbindelse med udarbejdelse af helhedsplanen er der foretaget en beregning af fremskrivning af antal ældre årige. Denne beregning viser en stigende efterspørgsel på boliger på 36 ældreboliger i 2018, såfremt behovet for denne type boliger er uændret Prognose årige Ældreboligbehov Nuværende ældreboligkapacitet Difference i forhold til nuværende kapacitet Der er generelt en tendens til at ældre borgere, der bor i en velfungerende ældrebolig, udskyder deres behov for en plejebolig. Det skyldes dels at borgerne ønsker at blive længst muligt i eget hjem og dels at ældre borgere vælger andre bomuligheder. Efterspørgslen efter ældreboliger påvirkes af flere andre faktorer som f.eks.: Boligernes størrelse og kvalitet Boligernes beliggenhed Pensionisternes økonomiske muligheder Pensionisternes frie valg mellem ældreboliger i og udenfor kommunen Private udbydere af såvel lejeboliger som ejerboliger. Kerteminde kommune har p.t. en venteliste til ældreboliger på i alt 32 borgere. Heraf er der 3 borgere fra Kerteminde kommune, som søger ældrebolig uden for 6 Beregning af dækningsgrad: andelen af 80 + årige i 2008, der bor i plejebolig plus 16 borgere på venteliste.

27 Bascon A/S Side 25 kommunen. Af de 32 borgere er der ligeledes 6 borgere fra andre kommuner, som søger ældrebolig i Kerteminde kommune. Af de 32 borgere på ventelisten har nedenstående fået tilbud om bolig, som er afslået: 11 borgere har fået 1 boligtilbud 1 borger har fået 2 boligtilbud 2 borgere har fået 3 boligtilbud 1 borger har fået flere boligtilbud. Ovenstående bekræfter, at de ældre borgere har meget individuelle ønsker til deres ældreboligs indretning og beliggenhed og gerne venter på den rigtige bolig. Helhedsplanen skønner på baggrund af ovenstående betragtninger, at det vil være behov for at opføre 8 ældreboliger ved udgangen af Det foreslås, at der på længere sigt gennemføres en analyse af ældreboligerne i Kerteminde Kommune, herunder en vurdering af eventuelle behov og muligheder for at opgradere ældreboliger, som på længere sigt kan blive utidssvarende Det fremtidige behov for pleje- og aflastningsboliger Vurderingen af den fremtidige efterspørgsel efter plejeboliger opstilles henholdsvis på kort sigt og på lang sigt. På kort sigt vurderes efterspørgslen efter pleje - og aflastningsboliger frem til udgangen af 2010, hvor eventuelle nye plejeboliger tidligst kan være klar til ibrugtagning. I beregningen af efterspørgslen på det korte sigt indgår en vurdering af behovet i forhold til opfyldelse af plejeboliggarantien samt behovet for omdannelse af 2-sengs aflastningsboliger til 1-sengs aflastningsboliger. På lang sigt vurderes den forventede efterspørgsel efter pleje- og aflastningsboliger frem til udgangen af I april 2006 vedtog Folketinget lov nr. 208, som indfører en plejeboliggaranti. Plejeboliggarantien giver kommunerne pligt til at tilbyde ældre, der har behov for en plejehjemsplads eller en plejebolig, en bolig inden for 2 måneder efter opskrivning på venteliste. Garantien forudsætter, at den ældre er visiteret til en plejebolig. Det skal bemærkes, at det foreligger oplyst fra KL, at kommunalbestyrelsesmedlemmer kan idømmes dagbøder, hvis kommunerne ikke lever op til lovens krav. Garantien gælder dog ikke, hvis den ældre ønsker en bestemt plejebolig eller et bestemt plejehjem. Plejeboliggarantien træder i kraft pr. 1. januar Kommunerne er ikke underlagt et tilsvarende lovkrav vedrørende aflastningsboliger. I opgørelse af den nuværende efterspørgsel på plejeboliger medtages dels det nuværende antal beboere i kommunens plejeboliger og dels antallet af borgere på venteliste til plejebolig, som er omfattet af plejeboliggarantien.

28 Bascon A/S Side 26 Den nuværende plejeboligkapacitet udgør således de eksisterende 192 plejeboliger lagt sammen med 16 personer på venteliste, i alt 208 plejeboliger. Opgørelse pr. 1. juni 2008 Plejeboliger Nuværende antal beboere 192 Akut behov (venteliste) 16 I alt 208 Kerteminde Kommune har oplyst, at antallet af borgere på ventelisten til plejebolig, der er omfattet af plejeboliggarantien og som ikke kan tilbydes en plejebolig inden for 2 måneder, i gennemsnit udgør 16 borgere 7. Den nuværende efterspørgsel efter plejeboliger i Kerteminde Kommune skønnes på baggrund heraf at udgøre 208 plejeboliger pr. 1. januar Der tages i denne vurdering udgangspunkt i, at der ikke er ledige plejeboliger. Vurderingen af den forventede efterspørgsel på plejeboliger i analyseperioden på 10 år er foretaget på baggrund af en fremskrivning af den nuværende dækningsgrad på 21,5 % i Dækningsgraden beregnes som den nuværende plejeboligkapacitet plus 16 borgere på venteliste, som er omfattet af plejeboliggarantien Prognose 80+ årige Plejeboligbehov Nuværende plejeboligkapacitet Difference i forhold til nuværende kapacitet Tabellen viser at der ved indgangen til 2009 vil være behov for at tilføre 16 plejeboliger for at sikre, at Kerteminde Kommune lever op til plejeboliggarantien. I 2010 vil være et øget behov på 32 plejeboliger i forhold til 2008, mens der i 2018 vil være behov for 110 plejeboliger i forhold til Det er oplyst, at der pr. 1. juni 2008 er tildelt ca. 32 plejeboliger til borgere fra andre kommuner. Såfremt antallet af borgere fra andre kommuner forudsættes konstant på 32 i den kommende 10 årige periode, skønnes behovet for plejeboliger at være 15 plejeboliger færre ved udgangen af 2018 sammenlignet med ovenstående skema. Idet antallet af borgere fra andre kommuner må antages at stige tilsvarende den befolkningsmæssige udvikling, tager helhedsplanen derfor udgangspunkt i en forventet øget efterspørgsel på 110 plejeboliger ved udgangen af Gennemsnittet er beregnet for perioden 1/1/2008 1/6/2008.

29 Bascon A/S Side 27 Efterspørgsel på aflastningspladser Tilbud om aflastningsbolig er ikke omfattet af plejeboliggarantien. Det er Kerteminde Kommunes ønske at harmonisere tilbuddet om aflastningsbolig således, at alle aflastningsboliger fremover skal være 1-sengs boliger. I dag råder Kerteminde Kommune over 14 aflastningsboliger, der i alt omfatter 17 aflastningspladser, idet 3 aflastningsboliger er 2-sengsstuer. For at opretholde det nuværende antal aflastningspladser, indebærer det, at der skal tilføres 3 aflastningsboliger. Der er truffet politisk beslutning om at påbegynde konvertering af 6 aflastningsboliger på Fjordly Plejecenter til plejeboliger i takt med at der konverteres tilsvarende antal plejeboliger til aflastningsboliger på Lindhøj Plejecenter. Det fremtidige behov for aflastningsboliger er skønnet på baggrund af en fremskrivning af den nuværende dækningsgrad og anvendelse. På baggrund af den befolkningsmæssige udvikling ses det, at Kerteminde Kommune ved udgangen af 2010 har behov for yderligere 1 aflastningsbolig. Ved udgangen af 2018 vil der være behov for at øge antallet af aflastningsboliger med 8 i forhold til 2008, således at behovet for aflastningsboliger i 2018 samlet set skønnes at være cirka 25. Ud over den demografiske udvikling i kommunen er behovet for aflastningspladser påvirket af andre faktorer, herunder kommunens ønske om at minimere antallet af kortvarige indlæggelser på sygehus, kommunens fokus på træning og rehabilitering samt stor belægning på sygehusenes sengepladser med efterfølgende pres på kommunens aflastningsboliger. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at vurdere præcist i hvilket omfang, det vil medføre et øget behov for aflastningsboliger. Helhedsplanen anbefaler derfor at efterspørgslen efter aflastningsboliger vurderes løbende.

30 Bascon A/S Side 28 5 Forslag til helhedsplan I det følgende kapitel skitseres forlag til løsning af den fremtidige efterspørgsel på ældre-, pleje- og aflastningsboliger. Løsningsforslagene er opstillet ud fra, hvor behovet vurderes at være størst. I helhedsplanen er der ikke angivet mulighed for salg af et eller flere af eksisterende plejecentre, da det efter vores opfattelse er en løsning, der pt. ikke er relevant. Løsningsforslagene i helhedsplanen medfører ikke flytning/genhusning af nuværende beboere fra deres nuværende bolig. Der er forudsat en beregningsmodel, hvor det fremtidige behov er opgjort til 110 plejeboliger yderligere i 2018, svarende til en samlet kapacitet på i alt 302 plejeboliger. På baggrund af foranstående vedrørende de eksisterende ældre-, pleje- og aflastningsboliger vurderes det overordnet set: At Kerteminde Kommune har i de senere år gennemført modernisering af kommunens plejeboliger. At der er på baggrund heraf ikke behov for opgradering eller ombygning af eksisterende plejeboliger på grund af påbud fra Arbejdstilsynet At det på grundlag af den nuværende venteliste og gældende visitationskriterier til plejebolig i Kerteminde Kommune vurderes, at der ved indgangen af 2009 vil være behov for at øge antallet af plejeboliger med 16 plejeboliger for at kunne opfylde plejeboliggarantien. At der ved udgangen af 2010 skønnes at være behov for at øge antallet af plejeboliger med 32 plejeboliger, 8 ældreboliger samt 1 aflastningsbolig i forhold til 2008 At der ved udgangen af 2018 vil være behov for at øge antallet af plejeboliger med ca. 110 plejeboliger samt 8 aflastningsboliger i forhold til At det vurderes, at der ikke er grundlag for at opfylde det samlede fremtidige behov for pleje- og aflastningsboliger ved udvidelse af de eksisterende plejecentre. I de følgende afsnit angives forslag til, hvordan de skønnede behov for pleje- og aflastningsboliger kan løses på kort sigt samt på lang sigt.

31 Bascon A/S Side Løsningsmodel på kort sigt frem til udgangen af Ældreboliger På baggrund af den skønnede efterspørgsel efter ældreboliger i den kommende 10 årige periode vurderes det, at der ved udgangen af 2010 vil være et behov på yderligere 8 ældreboliger i forhold til Plejeboliger Det anbefales at ældreboligerne opføres i tilknytning til et nyt plejecenter. Midlertidige plejeboliger i pavilloner På kort sigt foreslås det, at behovet for pleje- og aflastningsboliger afhjælpes ved opsætning af 12 midlertidige pavilloner. Det foreslås, at der etableres 6 midlertidige plejeboliger i en samlet enhed på den eksisterende p-plads på Borgmester Hansens Vej 3 i tilknytning til Fjordly Plejecenter. Der skal findes placeringsmuligheder for de øvrige 6 midlertidige plejeboliger i en samlet enhed, evt. i tilknytning til Lindhøj Plejecenter. Det er helhedsplanens forsigtige skøn, at der i 1. omgang er behov for at etablere 12 midlertidige plejeboliger i pavillonløsning for at dække efterspørgslen efter pleje- og aflastningsboliger på kort sigt. Såfremt dette antal ikke fuldt dækker det faktiske behov frem til udgangen af 2010, kan der eventuelt opsættes yderligere pavilloner successivt i takt med, at behovet konstateres. Det vurderes, at opsættelse af pavilloner vil dække behovet for plejeboliger på kort sigt, under forudsætning af, at den skitserede tidsplan besluttes og igangsættes i efteråret 2008 som nybyggeri i totalentreprise med forventet ibrugtagning ved udgangen af Det vurderes, at midlertidige pavilloner kan være klar til ibrugtagning 1. marts Alternativt kan boligerne i pavillonerne anvendes til aflastningsboliger, hvis det findes hensigtsmæssigt. I så fald frigøres op til 10 veldisponerede eksisterende aflastningsboliger til plejeboliger, og den midlertidige pavillonløsning vil som angivet omfatte aflastningsboliger. Nyt plejecenter Det foreslås, at der træffes beslutning om at igangsætte opførelse af et plejecenter til ca. 40 plejeboliger med tilhørende serviceareal på ca m². På baggrund af den befolkningsmæssige udvikling i Kerteminde Kommune samt reduktionen af antallet af plejeboliger på Lindhøj Plejecenter som følge af forslaget om samling af aflastningspladser, foreslås det nye plejecenter opført i Munkebo distrikt på filetgrunden, jf. afsnittet om lokaliseringsmuligheder. Det forudsættes at det foreslåede grundareal kan erhverves, idet det ikke ejes af kommunen. Det vurderes, at plejecentret med ca. 40 plejeboliger og 8 tilknyttede ældreboliger kan være klar til ibrugtagning 1. januar 2011, idet tidsplanen dog skal optimeres, når endelig lokalisering og plangrundlag er fastlagt.

32 Bascon A/S Side Aflastningsboliger Det foreslås at der gennemføres en samling af aflastningsboligerne på Lindhøj Plejecenter, dog undtaget 3 aflastningsboliger på Birkelund Plejecenter. Formålet med samling af aflastningspladser er at styrke udviklingen af det faglige miljø omkring aflastningspladser med henblik på at styrke den målrettede indsats overfor borgere i aflastningsplads, herunder en mere specialiseret kompetenceudvikling hos personalet, med henblik på at borgeren kommer hurtigt tilbage i eget hjem eller i plejebolig samt at skabe et effektivt flow i aflastningsboligerne. Samling af aflastningsboligerne giver mulighed for at etablere "akutstuer" med mulighed for at give væske og medicin parenteral (intravenøst). Ved at samle aflastningsboligerne vil der være mulighed for at ansætte og uddanne personale med særlige kompetencer i forhold til rehabilitering og behandling. Dette skønnes at minimere antallet af indlæggelser på sygehuse. Forslaget omfatter endvidere, at de nuværende 17 aflastningspladser ændres til enkelt-stue aflastningsboliger. Samlingen foreslås gennemført ved: ombygning af Lindhøj Plejecenter ved inddragelse af skyllerum til fælles toilet- og baderum. Herved øges antallet af aflastningsboliger fra 3 til 4, hvoraf tre aflastningsboliger benytter det fælles toilet- og baderum ombygning af Dalsbo Plejecenter ved inddragelse af 2 sammenhængende opholdsstuer til indretning af 2 aflastningsboliger, hvorefter der i alt er 3 aflastningsboliger på Dalsbo Plejecenter konvertering af 6 aflastningsboliger på Fjordly Plejecenter til plejeboliger tilsvarende konvertering af 6 plejeboliger på Lindhøj Plejecenter aflastningsboliger aflastningsbolig på Svanehøj konverteres til plejebolig De 3 nuværende aflastningsboliger på Birkelund Plejecenter vurderes ikke som anvendelige til plejeboliger, og foreslås derfor fortsat anvendt til aflastningsboliger i fremtiden. Den samlede fordeling af pleje- og aflastningsboliger vil på baggrund af ovenstående forslag se således ud: Distrikt Plejecenter Plejeboliger Kerteminde Aflastningsboliger Fjordly Plejecenter 64 0 Svanehøj Plejecenter 22 0 Kerteminde distrikt i alt 86 0 Langeskov Dalsbo Plejecenter 21 3 Birkelund Plejecenter 44 3 Langeskov distrikt i alt 65 6 Munkebo Lindhøj Plejecenter Munkebo distrikt i alt Total

33 Bascon A/S Side 31 Ovenstående forslag til ombygning og rokade indebærer ikke reduktion af det samlede antal pleje- og aflastningsboliger. Såfremt der ønskes en yderligere samling af aflastningsboliger på Lindhøj Plejecenter kan det overvejes at undlade ombygningen af Dalsbo Plejecenter og lade den nuværende aflastningsbolig (der er en 2-sengs stue) konvertere til plejebolig 8. Det indebærer en reduktion på 2 plejeboliger og anbefales derfor ikke gennemført på kort sigt. Det skønnes, at der ved udgangen af 2010 vil være et yderligere behov for 1 aflastningsbolig. Det foreslås, at de eksisterende aflastningsboliger på 17 bibeholdes, og der ikke sker en forøgelse af antallet på kort sigt inden udgangen af Der kan dog ske en successiv udbygning af aflastningsboliger sammen med pavillonløsningen, såfremt der opstår behov. 5.2 Løsningsmodel på længere sigt frem til udgangen af Plejeboliger / aflastningsboliger På baggrund af den forventede fremtidige efterspørgsel efter plejeboliger vurderes der at være behov for at øge antallet af plejeboliger med 110 i 2018 i forhold til Samtidig vurderes det, at efterspørgslen på aflastningsboliger i Kerteminde Kommune inden for den kommende 10 årige periode forventes at stige med 8 aflastningsboliger, således at Kerteminde Kommune i 2018 har dækket det i helhedsplanen opgjorte behov på 25 aflastningsboliger. Som anført under løsningsmodellen på kort sigt, hvor der er foreslået opført ca. 40 plejeboliger, foreslår vi på lang sigt, at der opføres et plejecenter til de resterende ca. 70 plejeboliger med tilhørende servicearealer på ca m² samt 8 aflastningsboliger. Det skal til den tid overvejes om aflastningsboligerne skal placeres på Lindhøj Plejecenter med henblik på at fortsætte samlingen af aflastningspladser ét sted. Placeringen af plejecentret er ikke endeligt vurderet og verificeret. Der bør ske en beslutningsproces ved årsskiftet 2010/2011. Samtidig hermed kan det overvejes, at der foretages en etapedeling af opførelse af de 70 plejeboliger samt 8 aflastningsboliger, der afspejler det forventede behov på beslutningstidspunktet, som eks. kan det være ca. 36 plejeboliger samt 4 aflastningsboliger med tilhørende servicearealer klar til ibrugtagning ved udgangen af I forbindelse med beslutningen ved årsskiftet 2010/2011 anbefales det at der foretages en ny vurdering af den samlede fordeling af plejeboliger og aflastningsboliger. 8 Det vurderes at det på længere sigt ikke er hensigtsmæssigt med aflastningsboliger på Dalsbo Plejecenter, da der ikke er tilknyttede træningsfaciliteter.

34 Bascon A/S Side Lokaliseringsmuligheder for nyt plejecenter For at imødekomme det øgede behov for pleje- og aflastningsboliger på et 10- årigt sigte foreslås det at bygge et nyt plejecenter evt. placeret på en eller flere lokaliteter. Det anbefales at opførelsen af nye plejeboliger udføres over minimum 2 etaper, hvor der i 1. etape opføres ca. 40 plejeboliger og 8 ældreboliger. Der skal tages beslutning om plejecentrets indretning af såvel bolig som servicearealernes anvendelse og udstrækning. Etablering af et nyt plejecenter kan ske på flere lokaliteter. Som tidligere anført foreslås 1. etape etableret på filet-grunden i Munkebo. I notat angående Bosætning og Byudvikling, dateret februar 2008, udarbejdet af Kerteminde Kommune, er der angivet flere mulige grundarealer, som er beskrevet i bilag til helhedsplanen. Lindøalleén (Filet-grunden), Munkebo Ikke lokalplanlagt Ikke byggemodnet Privat ejet af Lindø Ejendomsselskabet Arealet udgør ca m².

35 Bascon A/S Side 33 6 Økonomi og finansiering 6.1 Overvejelser om bygherre og driftsherre 6.2 Anlæg Der er i helhedsplanen forudsat, at Kerteminde Kommune er såvel bygherre som driftsherre. Kerteminde Kommune har dog følgende muligheder i forbindelse med bygherreog driftsherrerollen i forbindelse med opførelse af nyt plejecenter: 1. Kommunen er selv bygherre og driftsherre på plejeboligerne og servicefunktioner. 2. Kommunen er selv bygherre på plejeboligerne og servicefunktioner, og efter opførelsen udlægges driftsherrerollen til et boligselskab, efter en konkurrence. 3. Kommunen udpeger et boligselskab, som skal være driftsherre, herefter udbydes bygherrerollen på plejeboligerne og servicefunktioner til et boligselskab. 4. Kommunen udbyder bygherrerollen og driftsherrerollen på plejeboligerne og servicefunktioner samlet til et boligselskab. Beregning af anlægs- og drift økonomi er alene beregnet for løsningsmulighederne på kort sigt frem til udgangen af 2010 I alle økonomiske beregninger er priser angivet i prisniveau På kort sigt frem til udgangen af 2010 Ældreboliger Økonomisk beregning for anlægsudgifter for opførelse af 8 ældreboliger á 65 m², idet der er forudsat at gældende rammebeløb anvendes. Anlægsøkonomi Kr. inkl. moms Opførelse af 8 ældreboliger á 65 m² á kr , ,- I det anførte tal indgår grundkøbesummen med kr./m² byggeret med kr. 1200,-. Den kommunale grundkapital ved opførelse af ældreboliger udgør 14 % i Nyt plejecenter Økonomisk beregning for anlægsudgifter for et nyt plejecenter, hvor der opføres 40 plejeboliger á 65 m² samt et servicecenter på ca m². Ved beregningen af anlægsudgiften for plejeboligerne er anvendt rammebeløbet der pt. udgør kr ,-.

36 Bascon A/S Side 34 Ved opførelse af serviceareal er det muligt at opnå et tilskud på kr ,- pr. bolig, dog maksimalt 60% af udgiften til servicearealet. Med hensyn til husleje er denne ikke nærmere beregnet, dog udgør den skønsmæssigt ca. kr ,- til kr ,- pr. måned. Den kommunale grundkapital ved opførelse af plejeboliger udgør 7%, hvis byggeriet besluttes i Der er pt. ikke kendskab til, om de 7% ændres i 2009 til 14%. Anlægsøkonomi Kr. ekskl. moms Kr. inkl. moms Opførelse af plejecenter med ca. 40 plejeboliger á 65 m² á kr , ,- Servicearealer 1000 m² á kr ,- Inventar (skønsmæssigt afsat) ,- I alt for nyt plejecenter kr ,- I det anførte tal indgår grundkøbesummen med kr./m² byggeret med kr. 1200,-. Pavillonløsning Som anført i helhedsplanen foreslås opførelse af 12 plejeboliger i pavilloner. Pavillon-løsning - Etableringsomkostninger/ Opstilling mv. - Nedtagning og retableringsomk. - Lejepris pr. måned kr ,- - Lejepris i 24 måneder - Diverse omkostninger til tilslutning, ramper mv. I alt for den samlede pavillonløsning for 12 boliger svarende til kr ,- pr. bolig Bemærk at tallet er ekskl. Moms Kr. ekskl. moms , , , ,- kr ,- I samme periode vil der som regneeksemplet tilgå husleje pr. bolig/år på kr i 12 måneder svarende til kr ,- i 2 år svarende til kr pr. bolig. For 12 boliger udgør det kr ,-.

1. BAGGRUND OG FORMÅL... 3 Den kommunale organisation og ledelsesstruktur... 3

1. BAGGRUND OG FORMÅL... 3 Den kommunale organisation og ledelsesstruktur... 3 20 1. BAGGRUND OG FORMÅL... 3 Den kommunale organisation og ledelsesstruktur... 3 2. UDVIKLINGEN I ANTALLET AF ÆLDRE I VIBORG KOMMUNE... 5 Den generelle udvikling... 5 Udviklingen fordelt på ældredistrikter...

Læs mere

Ældrebolighandlingsplan. Norddjurs Kommune

Ældrebolighandlingsplan. Norddjurs Kommune Ældrebolighandlingsplan Norddjurs Kommune 1. februar 2008 Indledning I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2007 blev det besluttet, at der skal udarbejdes et forslag til en ældrebolighandlingsplan

Læs mere

Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016

Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016 Behovsanalyse, almene boliger i Auning 2016 3. maj 2016 SPJrådgivning Lergravsvej 53, 2300 København S Telefon: +45 21 44 31 29 spj@spjraadgivning.dk www.spjraadgivning.dk CVR-nr. 32 60 26 81 Bank: Lån

Læs mere

Velfærd og Sundhedsstaben Analyse og Udvikling 27.42.00-P00-1-14 11. maj 2016. Udvikling af plejeboliger 2016 2029

Velfærd og Sundhedsstaben Analyse og Udvikling 27.42.00-P00-1-14 11. maj 2016. Udvikling af plejeboliger 2016 2029 Velfærd og Sundhedsstaben Analyse og Udvikling 27.42.00-P00-1-14 11. maj 2016 Udvikling af plejeboliger 2016 2029 Indholdsfortegnelse 1. Resume...2 2. Baggrund...3 3. Fremskrivning med 15 % af 80+ årige...3

Læs mere

Indstilling. Modernisering af den Selvejende Institution, Plejehjemmet Kløvervangen. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Modernisering af den Selvejende Institution, Plejehjemmet Kløvervangen. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 25. oktober 2006 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Modernisering af den Selvejende Institution, Plejehjemmet Kløvervangen.

Læs mere

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper BILAG 1 Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper Almindelige somatiske plejeboliger Tryghedsboliger Ældreboliger Specialiserede pladser målrettet

Læs mere

Midlertidig etapevis lukning af det kommunale Plejecenter Sølund med henblik på ombygning og modernisering til velfærdsteknologisk

Midlertidig etapevis lukning af det kommunale Plejecenter Sølund med henblik på ombygning og modernisering til velfærdsteknologisk KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomistaben NOTAT Bilag 4 Sølund Midlertidig etapevis lukning af det kommunale Plejecenter Sølund med henblik på ombygning og modernisering til velfærdsteknologisk

Læs mere

Moderniseringsplanen for kommunens plejeboliger

Moderniseringsplanen for kommunens plejeboliger NOTAT 26. januar 2006 PC/gm Moderniseringsplanen for kommunens plejeboliger Notatet indeholder: A. Moderniseringsplanens indhold B. Økonomisk ramme for moderniseringsplanen C. Demografikorrektionen D.

Læs mere

Analyse af behov for plejeboliger og rehabiliteringspladser i Frederikssund

Analyse af behov for plejeboliger og rehabiliteringspladser i Frederikssund Analyse af behov for plejeboliger og rehabiliteringspladser i Frederikssund Kommune Frederikssund Kommune oplever stigende ventelister til plejeboligerne, rehabiliteringspladser og øvrige tilbud under

Læs mere

Dette notat om fremtidens efterspørgsel på ældreboliger vil indeholde følgende temaer:

Dette notat om fremtidens efterspørgsel på ældreboliger vil indeholde følgende temaer: Notat Fremtidens efterspørgsel på ældreboliger 21. juli 2011 Sagsbeh: SINI Sagsnr.: 2011-37872/3 Emnenr.: 9.5.99 Dokumentnr.: 2011-229900 Sundheds- og Omsorgsafdelingen Frederiksberg kommune har i dag

Læs mere

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet 30. november 2007 (Opdateret 24. november 2010) Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet INTRODUKTION TIL VEJLEDNINGEN I forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2006

Læs mere

Ud - og ombygning på Ældreområdet i Rudersdal Kommune

Ud - og ombygning på Ældreområdet i Rudersdal Kommune Den 21. september 2010/mk Ud - og ombygning på Ældreområdet i Rudersdal Kommune 2010-2022 Indledning...1 Udfordringer på Ældreområdet 2010-2021...1 Den demografiske udvikling i Rudersdal Kommune... 1 Renovering

Læs mere

Ældrebolighandlingsplan 2. etape. Norddjurs Kommune

Ældrebolighandlingsplan 2. etape. Norddjurs Kommune Ældrebolighandlingsplan 2. etape Norddjurs Kommune 17. april 2009 Dok. nr. 49984-09 / 50019-09 / 52320-09 / 56515-09 Indledning I forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til ældrebolighandlingsplanens

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. Eventuelt salg af kommunale ældreboliger i Allerød Kommune

NOTAT. Allerød Kommune. Eventuelt salg af kommunale ældreboliger i Allerød Kommune NOTAT Allerød Kommune Sekretariat Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Dato: 04. december 2013 Sekretariatet Eventuelt salg af kommunale ældreboliger

Læs mere

5 Muligheden for byggeri af boliger for ældre, ældre sindslidende og ældre udviklingshæmmede borgere

5 Muligheden for byggeri af boliger for ældre, ældre sindslidende og ældre udviklingshæmmede borgere 5 Muligheden for byggeri af boliger for ældre, ældre sindslidende og ældre udviklingshæmmede borgere Nedenstående afsnit er blevet til i et samarbejde mellem Socialudvalget og Ældre- og Sundhedsudvalget.

Læs mere

Ud - og ombygningsplan på Ældreområdet i Rudersdal Kommune

Ud - og ombygningsplan på Ældreområdet i Rudersdal Kommune Den 6.august 2015/ Makj Ud - og ombygningsplan på Ældreområdet i Rudersdal Kommune 2015-2027 Indhold 1. Indledning... 1 2. Status på antallet af plejeboliger i kommunen... 2 3. Udfordringer på Ældreområdet

Læs mere

1a 467 Stueplan vest fløjen. 1b 798 1. sal syd og vest fløjen. 1c 302 Tagetage syd fløjen. 1d 118 Kælderrum. 1e 46 Kælderrum.

1a 467 Stueplan vest fløjen. 1b 798 1. sal syd og vest fløjen. 1c 302 Tagetage syd fløjen. 1d 118 Kælderrum. 1e 46 Kælderrum. Dato: 15..maj 2012 Mikael Fauerholm mfc@kubenman.dk Sagsnummer: 10837 Notat Boligselskabet Sydbo, Haderslev afd. 6, Rådmandsvej 22-24. 1. Historik, grundoplysninger mv. Rådmandsvej 22-24 er placeret på

Læs mere

BILAG 1: FORTROLIGT PROJEKTER UDVALGT I DIALOGBASERET KONKURRENCE

BILAG 1: FORTROLIGT PROJEKTER UDVALGT I DIALOGBASERET KONKURRENCE BILAG 1: FORTROLIGT PROJEKTER UDVALGT I DIALOGBASERET KONKURRENCE INDHOLD: PLACERING OG BAGGRUND S. 2-3 FALKEVEJ S. 4-5 LERSØ PARKALLÉ S. 6-7 ØKONOMI OG STATUS FOR UDMØNTNING S. 8 1 PLACERING FALKEVEJ

Læs mere

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494 BAGGRUNDSNOTAT Teknisk budget 2016-2019 Køb/salg af plejeboligpladser Gennemgang af de tekniske budgetter for køb- og salg af plejeboliger 2016-2019 har vist, at de nuværende budgetter ikke kan realiseres

Læs mere

Kvalitetsstandard for plejeboliger og midlertidigt ophold i Odense Kommune.

Kvalitetsstandard for plejeboliger og midlertidigt ophold i Odense Kommune. Den 25/10 2011 Jr. nr.: 2007/36556 Kvalitetsstandard for plejeboliger og midlertidigt ophold i Odense Kommune. Hvem kan få en plejebolig? Du kan få en plejebolig, hvis du har et stort behov for både støtte,

Læs mere

Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere

Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere Bilag 1 Baggrundsinformationer til temadrøftelse om boliger og døgnpladser til voksne med handicap, sindslidelse og udsatte borgere Indhold 1. Ventelister og ventetid: Behov for kapacitetsudvidelse...

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 3. Afdeling Sundhed og Omsorg - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 22. oktober 2003 via Magistraten Tlf. nr.:8940 6662 Jour. nr.: 82.06.00P00 2002/00211

Læs mere

NOTAT. Sekretariat og Udvikling. Plejeboliger - borgerrettet kvalitetsstandard

NOTAT. Sekretariat og Udvikling. Plejeboliger - borgerrettet kvalitetsstandard NOTAT Social- og Sundhedsforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer 30-04-2014 2013-17740 2014-61101 Plejeboliger - borgerrettet kvalitetsstandard Sekretariat og Udvikling Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge

Læs mere

Udbudsbeskrivelse for Nyt Korttidscenter, Leos Plejecenter Bargumsvej 2 6270 Tønder. Tønder Kommune Kongevej 57 6270 Tønder

Udbudsbeskrivelse for Nyt Korttidscenter, Leos Plejecenter Bargumsvej 2 6270 Tønder. Tønder Kommune Kongevej 57 6270 Tønder Udbudsbeskrivelse for Nyt Korttidscenter, Leos Plejecenter Bargumsvej 2 6270 Tønder - Tønder Kommune Kongevej 57 6270 Tønder Oktober 2012 Team Ejendomme Tønder Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Fremtidens Plejeboligkapacitet 2015 Del 2 Fremtidige Scenarier

Fremtidens Plejeboligkapacitet 2015 Del 2 Fremtidige Scenarier Fremtidens Plejeboligkapacitet 2015 Del 2 Fremtidige Scenarier Sundheds- og Kulturforvaltningen Rapport Fremtidens Plejeboligkapacitet Del 2 Scenarier Offentliggjort den 6. august 2015 Foto på forsiden

Læs mere

Kommunen modtager årligt et antal flygtninge. Flygtningene fordeles blandt landets kommuner ud fra landstal. Antal forløb primo

Kommunen modtager årligt et antal flygtninge. Flygtningene fordeles blandt landets kommuner ud fra landstal. Antal forløb primo NOTAT Allerød Kommune Sekretariat Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Midlertidig og varig boligplacering af flygtninge og andre med akut boligbehov

Læs mere

Danmark i forandring. Det nære sundhedsvæsen. v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL

Danmark i forandring. Det nære sundhedsvæsen. v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL Danmark i forandring Det nære sundhedsvæsen v/ Karen Marie Myrndorff, Chefkonsulent, KL Danmark i forandring Demografiske udvikling Fra land til by Flere ældre og færre erhvervsaktive Udviklingen i sundhedsvæsnet

Læs mere

Ældre Sagens undersøgelse af plejeboliggaranti og byggeri af plejeboliger

Ældre Sagens undersøgelse af plejeboliggaranti og byggeri af plejeboliger Boligudvalget, Socialudvalget 2009-10 BOU alm. del Bilag 64, SOU alm. del Bilag 265 Offentligt Ældre Sagens undersøgelse af plejeboliggaranti og byggeri af plejeboliger Hvordan virker garantien i praksis?

Læs mere

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring)

Udmøntningsinitiativer om Værdighed (Høring) Indledning I dette bilag findes de initiativer, som Social- og Sundhedsudvalget har peget på skal igangsættes via Værdighedspuljen for 2016. Forslagene styrker/understøtter dels igangværende indsatser,

Læs mere

Bilag 6c - Anlægsudgifter

Bilag 6c - Anlægsudgifter Bilag 6c - Anlægsudgifter Dette notat omhandler en opgørelse af forventede anlægsudgifter ved gennemførelse af de fire forskellige handleplaner i Plejeboligstrategien. Anlægsudgifterne opdeles i forhold

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Notat. Modtager(e): Velfærdsudvalget og Miljø- og Byudvalget

Notat. Modtager(e): Velfærdsudvalget og Miljø- og Byudvalget Notat Modtager(e): Velfærdsudvalget og Miljø- og Byudvalget Plejeboligbehov i Albertslund Kommune 2016-2028 I de kommende år sker der en stigning i andelen af ældre borgere i Albertslund Kommune, og der

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 6. maj 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Morten Schou Jørgensen, Arne

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget: Ældre

Social- og sundhedsudvalget: Ældre 1. Budgettildelings- og styringsprincipper Ingen bemærkninger 2. Demografiregulering Hjemmeplejen Hjemmeplejen demografireguleres på baggrund af de 67+ årige som er hjemmeplejens målgruppe. Det harmoniserede

Læs mere

VISITATION TIL PLEJEBOLIGER

VISITATION TIL PLEJEBOLIGER VISITATION TIL PLEJEBOLIGER 2012 Kvalitetsstandard for visitation til plejeboliger Lov grundlag Plejeboliger er omfattet af Lov om Social Service 192. Lov om Almene boliger 5 stk. 2. Hvilket behov dækker

Læs mere

Formålet med dette notat er at fastlægge en strategi for, hvordan kommunen ønsker at udmønte grundkapital i årene 2016-2019.

Formålet med dette notat er at fastlægge en strategi for, hvordan kommunen ønsker at udmønte grundkapital i årene 2016-2019. Notat Almene boliger - udmøntning af ny grundkapital Formålet med dette notat er at fastlægge en strategi for, hvordan kommunen ønsker at udmønte grundkapital i årene 2016-2019. 1. Bagrund Furesø Kommune

Læs mere

Indsatser finansieret af værdighedspuljen

Indsatser finansieret af værdighedspuljen Indsatser finansieret af værdighedspuljen Indsatsbeskrivelse 2016 2017 2018 2019. Styrkelse af kvaliteten i den midlertidige indsats 1 stilling á 32 timer/uge Den nuværende Centersygepleje blev finansieret

Læs mere

VISITATION TIL PLEJEBOLIGER

VISITATION TIL PLEJEBOLIGER 2014 VISITATION TIL PLEJEBOLIGER Kvalitetsstandard for visitation til plejeboliger Lov grundlag Hvilket behov dækker ydelsen Hvad er formålet med ydelsen Hvem er berettiget til at modtage ydelsen Plejeboliger

Læs mere

Opfølgning på handlingsplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune

Opfølgning på handlingsplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune Punkt 10. Opfølgning på handlingsplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune 2014-002592 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, i samarbejde med Familie- og Socialforvaltningen, at byrådet

Læs mere

Sag Lejetab ældreboliger Sagsnr. 07/3761 Initialer SusRas. Åben sag

Sag Lejetab ældreboliger Sagsnr. 07/3761 Initialer SusRas. Åben sag Sag Lejetab ældreboliger Sagsnr. 07/3761 Initialer SusRas Åben sag Resumé I forbindelse med budgetforlig 16. september 2010 er et af opmærksomhedspunkter B2011 om en samlet administration af ældreboliger/udlejningsboliger

Læs mere

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 23. november 2005 J.nr.: 03-51/NJ-0002 AGS A F G Ø R E L S E

Læs mere

Ud - og ombygningsplan på Ældreområdet i Rudersdal Kommune

Ud - og ombygningsplan på Ældreområdet i Rudersdal Kommune Den 2.august 2016/ Makj Ud - og ombygningsplan på Ældreområdet i Rudersdal Kommune 2016-2028 Indhold 1. Indledning... 1 2. Status på antallet af plejeboliger i kommunen... 2 3. Udfordringer på Ældreområdet

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. Status på bygningskomprimering og fremtidig placering af Hjemmeplejen

NOTAT. Allerød Kommune. Status på bygningskomprimering og fremtidig placering af Hjemmeplejen NOTAT Allerød Kommune Sekretariat Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Status på bygningskomprimering og fremtidig placering af Hjemmeplejen Herværende

Læs mere

Sagsnr.: 2015/ Dato: 19. september Hovedresultater Indledning Nuværende forhold Plejeboliger...

Sagsnr.: 2015/ Dato: 19. september Hovedresultater Indledning Nuværende forhold Plejeboliger... Notat Sagsnr.: 2015/0018177 Dato: 19. september 2016 Titel: Kapacitetsanalyse af plejepladser Sagsbehandler: Tenna Arevad Larsen Analysekonsulent Indhold 1 Hovedresultater... 2 2 Indledning... 2 3 Nuværende

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 2. december 2008.

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen. Den 2. december 2008. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 2. december 2008 Anlægsbevilling til indledende arbejder i forbindelse med opførelse af kommunalt bofællesskab til

Læs mere

Status på plejeboliger i Varde Kommune Indhold

Status på plejeboliger i Varde Kommune Indhold Status på plejeboliger i Varde Kommune Indhold Venteliste til plejeboliger...1 Belægningsprocenter og antal måneder med tomgangshusleje...2 Betaling til og fra kommunen for brug af plejeboligpladser...4

Læs mere

Notat. boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere. Indhold. 1. Kommunal anvisning til boliger i almene boligafdelinger

Notat. boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere. Indhold. 1. Kommunal anvisning til boliger i almene boligafdelinger Notat Boliger til hjemløse og socialt udsatte borgere SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd offentliggjorde den 15. september 2015 rapporten Hjemløshed i Danmark 2015. Af rapporten fremgår det,

Læs mere

4. FORSLAG TIL STRATEGI FOR FREMTIDENS BOLIGER TIL ÆLDRE Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede:

4. FORSLAG TIL STRATEGI FOR FREMTIDENS BOLIGER TIL ÆLDRE Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede: 4. FORSLAG TIL STRATEGI FOR FREMTIDENS BOLIGER TIL ÆLDRE Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede: 1. at 1-værelses ældreboliger fortrinsvist anvendes som boliger til sociale målgrupper, 2. at den nuværende

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08 Budget 2004-2007 Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Socialudvalget

Læs mere

NOTAT. Permanente boliger til flygtninge i Køge Kommune pr. 16. august 2015. Regler

NOTAT. Permanente boliger til flygtninge i Køge Kommune pr. 16. august 2015. Regler NOTAT Dato Social- og Sundhedsforvaltningen Sekretariat og Økonomi Permanente boliger til flygtninge i Køge Kommune pr. 16. august 2015 Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge www.koege.dk Nærværende notat sammenfatter

Læs mere

Indstilling. Udvidelse af Elev Skole. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 23. oktober 2013.

Indstilling. Udvidelse af Elev Skole. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 23. oktober 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 23. oktober 2013 Udvidelse af Elev Skole Nybyggeri af ca. 200 m 2 på Elev Skole til fælles brug for skole og SFO Aarhus Kommune Børn og

Læs mere

fil: C:\DOCUME~1\vpkbe\LOKALE~1\Temp\Cirius\31A21F38F822EA40C12572F400353DE3\KB73YDDG.d oc

fil: C:\DOCUME~1\vpkbe\LOKALE~1\Temp\Cirius\31A21F38F822EA40C12572F400353DE3\KB73YDDG.d oc fil: C:\DOCUME~1\vpkbe\LOKALE~1\Temp\Cirius\31A21F38F822EA40C12572F400353DE3\KB73YDDG.d oc Kapacitetsanalyse for voksenhandicapområdet i Viborg Kommune 0. Sammenfatning 1 1.0 Analysedel 1 1.1 Resultat

Læs mere

Projektbeskrivelse - herunder sammenhæng med strategi og indsatsområde:

Projektbeskrivelse - herunder sammenhæng med strategi og indsatsområde: Nr. 13 Projektnavn: Aftaleholder: Kategori: Indsatsområde: Fagudvalg: Adm. prioritering: ANLÆG Rehabilitering Bakkegården-ombygning thekøkkener Plejehjemsområde Øst Andet --- Socialudvalg Funktion: 05.32.32

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde Sophielund Mandag 27.10.2008 kl. 14:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Social- og Sundhedsudvalgets politikområdebeskrivelser til budget 2009 3 Orientering

Læs mere

Ejendommen fremstår med pudset/skuret facader og tag af henholdsvis bølgeeternit og pap.

Ejendommen fremstår med pudset/skuret facader og tag af henholdsvis bølgeeternit og pap. Sagsnr. 03.25.00-P20-2-15 Cpr. Nr. Dato 21-04-2016 Navn Sagsbehandler Bent Norman Hummelmose Ringstedgade 136, 4700 Næstved - Ombygning til flygtningeboliger. Huset er bygget i år 1900 og som omkring år

Læs mere

Plejebolig. Information til dig der søger eller bor i plejebolig

Plejebolig. Information til dig der søger eller bor i plejebolig Plejebolig Information til dig der søger eller bor i plejebolig Kolofon: Udgivet af Frederiksberg Kommune 2013 GOD SERVICE PÅ FREDERIKSBERG... 3 VÆRDIGRUNDLAGET... 4 RESPEKT FOR DET ENKELTE MENNESKE...

Læs mere

Befolkningsprognose Kerteminde kommune 2014-2024 22-03-2013

Befolkningsprognose Kerteminde kommune 2014-2024 22-03-2013 Side1/10 Økonomiafdelingen Grønlandsgade 3 5300 Kerteminde Tlf.: 65 15 14 16 Fax: 65 15 14 39 mek@kerteminde.dk www.kerteminde.dk Befolkningsprognose Kerteminde kommune 2014-2024 22-03-2013 I dette notat

Læs mere

Administrativ strategi for udmøntning af boligplacering af flygtninge

Administrativ strategi for udmøntning af boligplacering af flygtninge Administrativ strategi for udmøntning af boligplacering af flygtninge Byrådet vedtog i maj 2008 Integrationspolitikken for Skanderborg Kommune. Overordnet fremgår følgende Politiske visioner og udviklingsmål:

Læs mere

Indstilling. Aarhus Kommune. Opførelse af Mødrekollegium. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten

Indstilling. Aarhus Kommune. Opførelse af Mødrekollegium. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Den 11. september 2012 Aarhus Kommune Sociale Forhold og Beskæftigelse 1. Resume Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og

Læs mere

Bilag 1 Tabeller og uddybende forklaringer

Bilag 1 Tabeller og uddybende forklaringer Bilag 1 Tabeller og uddybende forklaringer Oversigt over plejeboliger, vente- og aflastningspladser samt akutstuer og midlertidige pladser I Ringsted Kommune er der i alt 202 plejeboliger fordelt på tre

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2010-2022

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2010-2022 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 21-222 22 216 212 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 4 8 12 16 2 24 28 32 36 4 44 48 52 56 6 64 68 72 76 8 84 88 92 96-1 1-2 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8 8-9 Befolkningsprognosen

Læs mere

A De midlertidige boliger (224 pladser) etableres inden for eksisterende portefølje i Ejendommen Ottiliavej 1-3.

A De midlertidige boliger (224 pladser) etableres inden for eksisterende portefølje i Ejendommen Ottiliavej 1-3. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT Bilag 1: Midlertidig husning af flygtninge 2016 Københavns Ejendomme har ud fra kriterier som pris, tidshorisont for etablering, mulighed

Læs mere

Standarden er godkendt af Serviceudvalget den 16.12.2008. At sikre botilbud med døgnovervågning til borgere med varig funktionsnedsættelse.

Standarden er godkendt af Serviceudvalget den 16.12.2008. At sikre botilbud med døgnovervågning til borgere med varig funktionsnedsættelse. Standarden er godkendt af Serviceudvalget den 16.12.2008. Denne kvalitetsstandard revideres efter behov, idet plejecenterboliger ikke er omfattet Servicelovens krav om kvalitetsstandarder. Rammer Visitation

Læs mere

Kvalitetsstandarder. Serviceloven 192 og lov om almene boliger mv. 54. Visitering til pleje- og ældreboliger

Kvalitetsstandarder. Serviceloven 192 og lov om almene boliger mv. 54. Visitering til pleje- og ældreboliger Kvalitetsstandarder Serviceloven 192 og lov om almene boliger mv. 54 Visitering til pleje- og ældreboliger Godkendt i Byrådet den 26. juni 2012 Indholdsfortegnelse: Værdigrundlag og politiske mål Side

Læs mere

Uddrag af serviceloven:

Uddrag af serviceloven: NOTAT Dato 13.11.2007 Uddrag af serviceloven: Kapitel 16 Personlig hjælp, omsorg og pleje samt plejetestamenter 83. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 1) personlig hjælp og pleje og 2) hjælp eller støtte

Læs mere

Plejebolig Kvalitetsstandard 2013

Plejebolig Kvalitetsstandard 2013 Plejebolig Kvalitetsstandard 2013 Du kan blive visiteret til en plejebolig, hvis du på grund af væsentlig nedsat funktionsevne har brug for hjælp og støtte hele døgnet. Hvad er formålet? Hvad tilbydes

Læs mere

KAPACITETSANALYSE Plejeboliger April 2016 Centerstaben

KAPACITETSANALYSE Plejeboliger April 2016 Centerstaben Center for Sundhed & Pleje KAPACITETSANALYSE Plejeboliger April 2016 Centerstaben 1 1. Baggrund og formål Formålet med denne kapacitetsanalyse er At sikre et samlet overblik over plejeboliger i Faxe Kommune

Læs mere

Dette notat indeholder alene reglerne for selve støtten og forholder sig ikke til de bygningstekniske regler.

Dette notat indeholder alene reglerne for selve støtten og forholder sig ikke til de bygningstekniske regler. NOTAT Dato Borgmestersekretariatet Notat til Økonomiudvalget om regler for opførelse og finansiering af almene boliger/støttet byggeri Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Økonomiudvalget har bedt om at få udarbejdet

Læs mere

Birkebo III Skema A ansøgning

Birkebo III Skema A ansøgning 1 Nr. : Birkebo III Skema A ansøgning Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 11/26885 Byrådet Udskrift af E-mail fra Arup og Hvidt - Birkebo III -Skema A -ansøgning maj 2015 Birkebo III Skema A ansøgning

Læs mere

Utidssvarende boliger. - en undersøgelse af botilbud til voksne mennesker med handicap

Utidssvarende boliger. - en undersøgelse af botilbud til voksne mennesker med handicap Utidssvarende boliger - en undersøgelse af botilbud til voksne mennesker med handicap Utidssvarende boliger - en undersøgelse af botilbud til voksne mennesker med handicap Udarbejdet af: Socialpædagogernes

Læs mere

Boligplan for det specialiserede socialområde

Boligplan for det specialiserede socialområde Dato marts 2016 Dok.nr. 41753-16 Sagsnr. 16/3371 Ref. Sanne Schroll Boligplan for det specialiserede socialområde 1. Indledning Med denne boligplan for det specialiserede socialområde ønsker Varde Kommune

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Referat Åben dagsorden Økonomiudvalget 20142017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:15 Mødet afsluttet: kl. 12:35 Mødested: Ekstraordinært Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus

Læs mere

Valg af retning for ny struktur for de administrative huse i Hedensted Kommune

Valg af retning for ny struktur for de administrative huse i Hedensted Kommune Notatark Sagsnr. 82.06.00-A30-2138637-09 Sagsbehandler Thomas Frank 30.10.2015 Valg af retning for ny struktur for de administrative huse i Hedensted Kommune I forlængelse af Bascons afrapportering omkring

Læs mere

Ældre- og plejeboliger i Hjørring kommune

Ældre- og plejeboliger i Hjørring kommune Ældre- og plejeboliger i Hjørring kommune Kvalitetsstanddard for plejebolig 2014 Hvad er indsatsens lovgrundlag Lov om almene boliger 54a (plejeboliggaranti), 58a (frit boligvalg). Hvilket behov dækker

Læs mere

NOTAT. Fælles produktionskøkken. Børnehuset Stenen og Krogen. Stenen og Krogen skal slås sammen til en fælles daginstitution for børn fra 0-6 år.

NOTAT. Fælles produktionskøkken. Børnehuset Stenen og Krogen. Stenen og Krogen skal slås sammen til en fælles daginstitution for børn fra 0-6 år. NOTAT 27. maj 2014 Børnehuset Stenen og Krogen Wissenberg A/S Valdemarsgade 14 1665 København V Tlf: 33 86 34 86 info@wissenberg.dk www.wissenberg.dk CVR-nr: 26369126 Fælles produktionskøkken Stenen og

Læs mere

Opfølgning på handleplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune

Opfølgning på handleplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune Punkt 13. Opfølgning på handleplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune 2014-002592 By- og Landskabsforvaltningen fremsender til By- og Landskabsudvalgets orientering opfølgning på handleplan

Læs mere

SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET. for mødet den 18.08.2011, kl. 14:30 i Rådhuset, 1. sal, værelse 102

SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET. for mødet den 18.08.2011, kl. 14:30 i Rådhuset, 1. sal, værelse 102 SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET REFERAT for mødet den 18.08.2011, kl. 14:30 i Rådhuset, 1. sal, værelse 102 3. Udmøntning af Moderniseringsplan 2012 (2011-108844) 1 SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET 3. Udmøntning

Læs mere

Behovsanalyse af plejeboligområdet

Behovsanalyse af plejeboligområdet Behovsanalyse af plejeboligområdet Et naturligt afsæt for en behovsanalyse af plejeboligområdet er udvikling i ældrebefolkningen. Alt andet lige er det naturligt at forvente at med flere ældre og særligt

Læs mere

Notat vedr. økonomien i projekterne vedr. midlertidige boliger til flygtninge

Notat vedr. økonomien i projekterne vedr. midlertidige boliger til flygtninge Hjørring Kommune Notat Økonomistaben, Økonomisk Forvaltning 3.juni 2016 Side 1. Notat vedr. økonomien i projekterne vedr. midlertidige boliger til flygtninge Nærværende notat vil gennemgå beregninger af

Læs mere

Kvalitetsstandard for: Visitering til plejebolig somatiske og lettere demente

Kvalitetsstandard for: Visitering til plejebolig somatiske og lettere demente Kvalitetsstandard for: Visitering til plejebolig somatiske og lettere demente Indhold Beskrivelse 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Serviceloven 192 og Lov om Almene Ældreboliger 5 2. Hvilket behov dækker

Læs mere

Indsatskatalog for boligområdet i Næstved Kommune 2016

Indsatskatalog for boligområdet i Næstved Kommune 2016 Indsatskatalog for boligområdet i Næstved Kommune 2016 1 Indhold Ældre og handicapegnet bolig....3 Omsorgsbolig...5 Plejebolig...8 Skærmede boliger / demensboliger....11 2 Kvalitetsstandard 1. Hvad er

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Notat. Forebyggelse og Sundhed. Til: Sagsnr.: 2010/05728 Dato: 31-03-2011. Serviceniveau + 20 timer. Sag: Birgit Gundorph-Malling Sundhedschef

Notat. Forebyggelse og Sundhed. Til: Sagsnr.: 2010/05728 Dato: 31-03-2011. Serviceniveau + 20 timer. Sag: Birgit Gundorph-Malling Sundhedschef Forebyggelse og Sundhed Notat Til: Sagsnr.: 2010/05728 Dato: 31-03-2011 Sag: Sagsbehandler: Serviceniveau + 20 timer Birgit Gundorph-Malling Sundhedschef Indledning Som led i analyse og revision af serviceniveauer

Læs mere

Hvordan får du en plejebolig

Hvordan får du en plejebolig Hvordan får du en plejebolig Kvalitetsstandard 2016 2015 Hvad er formålet? Formålet med at flytte i en plejebolig er, at du oplever trygge rammer, nærhed og omsorg, da plejepersonalet er i nærheden døgnet

Læs mere

Notat. Det fremtidige behov for plejeboliger. Plejeboliggarantien

Notat. Det fremtidige behov for plejeboliger. Plejeboliggarantien Notat Modtagere: Vedrørende: Byrådet Det fremtidige behov for plejeboliger Plejeboliggarantien I januar 29 trådte en ny lovbekendtgørelse i kraft, som medførte, at borgere, som er visiteret til en plejebolig,

Læs mere

Notat vedr. muligheder for permanente og midlertidige boliger til flygtninge i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Notat vedr. muligheder for permanente og midlertidige boliger til flygtninge i Faaborg-Midtfyn Kommune. Social- og Arbejdsmarked Notat vedr. muligheder for permanente og midlertidige boliger til flygtninge i Faaborg-Midtfyn Kommune. Generelt vedr. situationen omkring boligplacering af flygtninge i Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Nye anlægsprojekter. Betegnelse SUM / TRANSPORT Udfyldt af: JR. Dato:

Nye anlægsprojekter. Betegnelse SUM / TRANSPORT Udfyldt af: JR. Dato: Nye anlægsprojekter Udfyldt af: JR Udvalg: Folkesundhed og Omsorgsudvalg Udgifter og indtægter anføres særskilt Dato: 29-05-2017 Prioritet Betegnelse (beløb er i ) Vedligeholdelse af kapitalapparat Implementering

Læs mere

Befolkningsprognose 2014-2027. Svendborg Kommune, april 2014

Befolkningsprognose 2014-2027. Svendborg Kommune, april 2014 Befolkningsprognose 2014-2027 Svendborg Kommune, april 2014 Kontaktoplysninger Befolkningsprognosen 2014-2027 er udarbejdet af Thomas Jensen COWI, i samarbejde med Svendborg Kommune, april 2014. Spørgsmål

Læs mere

Befolkningsfremskrivningsmodellen

Befolkningsfremskrivningsmodellen 19. marts 2012 Befolkningsfremskrivningsmodellen Grundlaget for alle fremskrivningsmodeller er at give et bud på en forventet eller sandsynlig fremtid ud fra hændelser i fortiden. En fremskrivning siger

Læs mere

Notat om plejeboligbehov i plejedistrikt Ry

Notat om plejeboligbehov i plejedistrikt Ry Sag: 15/7551 Budget & Analyse / Staben Økonomi, Innovation & IT Skanderborg Kommune Sagsbehandler Leif Haarbo Nielsen Tlf 87947082 23. februar 2015 Notat om plejeboligbehov i plejedistrikt Ry 2014-2025

Læs mere

Prognose for flygtningeboliger - april 2016

Prognose for flygtningeboliger - april 2016 Sagsnr. 03.25.00-P07-1-15 Cpr. Nr. Dato 27-04-2016 Navn Sagsbehandler Bent Norman Hummelmose Prognose for flygtningeboliger - april 2016 Nedenstående tabel er en prognose for de midlertidige boliger til

Læs mere

Afvist Beløb. Afvist og delvist afvist:

Afvist Beløb. Afvist og delvist afvist: Anlægsforslag Voksen- og Plejeudvalget 5-6-29 Anlægsforslag budget 21 Voksen- og plejeudvalget Anlægsforslag - Budgetoverslagsår Voksen- og Plejeudvalget Nr. Prioritet Emne Forslag Godkendt Afvist Beløb

Læs mere

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Ældre- og Handicapudvalgets møde den 31.01.2008 kl. 16:00 Munkebo Rådhus, Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 77. Sager og skrivelser til orientering... 3 78.

Læs mere

Partnerskabsaftale om udvikling af området ved Bella Center

Partnerskabsaftale om udvikling af området ved Bella Center Partnerskabsaftale om udvikling af området ved Bella Center mellem Bella Center A/S CVR 26067715 Center Boulevard 5 2300 København S (herefter benævnt Grundejeren ) og Københavns Kommune Rådhuset 1599

Læs mere

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals 1. Indledning Byrådet har godkendt etableringen af 100 nye plejehjemspladser i det nye Plejecenter

Læs mere

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Folketingets Socialudvalg Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 13. marts 2009 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk Til Socialudvalgets

Læs mere

Resultatrapport 4/2012

Resultatrapport 4/2012 Resultatrapport 4/2012 Resultater på ældreområdet Denne resultatrapport giver en status på udviklingen i udgifter og indsatser på området samt de effekter, der kommer ud af indsatserne og udgifterne. Rapporten

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 1. november 2010. Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 1. november 2010. Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 1. november 2010 Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager...2 3. Lukket - SSÆ - Præsentation og valg af kunstprojekt

Læs mere

Ældreboligplan. oplæg fra Seniorrådet i Skanderborg Godkendt på seniorrådsmødet 10. oktober 2017

Ældreboligplan. oplæg fra Seniorrådet i Skanderborg Godkendt på seniorrådsmødet 10. oktober 2017 Ældreboligplan oplæg fra Seniorrådet i Skanderborg Godkendt på seniorrådsmødet 10. oktober 2017 Definitioner En ældrebolig er en bolig, der er indrettet hensigtsmæssigt til ældre, voksne handicappede og

Læs mere

Bilag Analyse af ældrecentrenes kapacitet

Bilag Analyse af ældrecentrenes kapacitet Bilag Analyse af ældrecentrenes kapacitet Indhold Indledning...3 Et samlet dagcenter...3 De økonomiske konsekvenser...4 Et samlet aflastnings- og rehabiliteringscenter...5 De økonomiske konsekvenser...6

Læs mere