Jens Holm. Er du nervøs for, at uvedkommende læser med, når du sender mails? Og er det overhovedet sikkert at sende en god gammeldags ?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jens Holm. Er du nervøs for, at uvedkommende læser med, når du sender mails? Og er det overhovedet sikkert at sende en god gammeldags e-mail?"

Transkript

1 1 af :15 Publiceret 22. januar 2014 kl. 16:01 på cw.dk/art/ Printet 29. januar 2014 Guide: Så nemt kommer du i gang med -kryptering Undgå at andre kan snage i dine s og bliv klogere på kryptering. Her kan du læse, hvordan du får opsat din -klient til at understøtte en af de mest anerkendte krypteringsstandarder. Jens Holm Er du nervøs for, at uvedkommende læser med, når du sender mails? Og er det overhovedet sikkert at sende en god gammeldags ? Det spørger mange sig selv efter afsløringerne af, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, høster gigantiske mængder data over hele verden. En af metoderne til at undgå -snageri er at benytte sig af kryptering, som (formentlig) kan gøre dine beskeder ulæselige for uvedkommende. På de følgende sider kan du læse og se, hvordan du kan sikre din kommunikation ved at sende krypterede mails med de fire populære mail-klienter Microsoft Outlook 2013, Mozilla Thunderbird, Apple Mail og Gmail. Derfor er krypteringen vigtig Vi har allieret os med sikkerhedseksperten Henrik Kramshøj, som til daglig benytter sig af krypterede mails, så ofte han kan slippe af sted med det. "Jeg finder det lige så vigtigt som at få breve med mit cpr-nummer sendt i lukkede konvolutter, og lige så vigtigt som det er at låse min bil eller cykel, når jeg går fra den," mener Henrik Kramshøj.

2 2 af :15 En af metoderne til -kryptering hedder PGP (Pretty Good Privacy), der i dag er en af de mest populære og anerkendte krypteringsmetoder til . Undgå at alle kan læse med Når du benytter den konventionelle ukrypterede -standard, betyder det i praksis, at alle personer, der har adgang til netværket eller mail-serverne, som din passerer på sin vej, kan kigge ned i din og læse alle informationer. "Hvis ikke de netværk, vi bruger til internet-kommunikation, er opsat rigtigt, ja så kan alle i princippet lytte med og se, hvad du skriver i din ," siger han. Hvor meget bruger du selv PGP i din -kommunikation? "Jeg prøver at bruge det, hver gang jeg skal sende noget, som jeg betragter som hemmeligt. Det vil sige adgangskoder, brugernavne eller andre forretningshemmeligheder," fortæller Henrik Kramshøj. Hvis du vil vide mere om kryptering og de tekniske aspekter af PGP, kan du læse videre på side 2 af denne artikel. Guiderne til de fire -klienter finder du her: Side 3: Microsoft Outlook 2013 Side 4: Mozilla Thunderbird Side 5: Apple Mail Side 6: Gmail Sådan fungerer PGP Krypteringsstandarden PGP blev oprindeligt udformet af krypto-pioneren Phil Zimmermann i 1991, og den er i sin tekniske struktur udarbejdet sådan, at du som slutbruger selv er i fuldstændig kontrol over din egen sikkerhed. I al sin enkelhed benyttes PGP til at kryptere din rene tekst til (for os mennesker)

3 3 af :15 uforståeligt og sikkert indhold. "Din krypterede PGP indeholder matematik, som PGP-programmerne kan bruge til at verificere, at mailen er blevet sendt fra den rigtige person. Det er det helt overordnede formål med krypteringen," fortæller Henrik Kramhøj. PGP kræver ekstra programmer Det kræver dog lidt teknisk snilde og arbejde fra forbrugerens side at få de krypterede s til at fungere. "Man skal have et mail-program, der forstår PGP, og det forstår de fleste programmer i dag ikke fra fabrikken af, men her findes der en masse nemme og enkle plugins til de mest gængse -programmer, som kan aktivere PGP," siger han. På de følgende sider kan du læse, hvilke PGP-programmer du kan bruge til PGP-opsætning med Microsoft Outlook 2013, Mozilla Thunderbird, Apple Mail og Gmail. Hjørnestenen i PGP-kryptering: Krypteringsnøglerne For at forstå funktionaliteten bag PGP-krypteringen er det vigtigt at bide mærke i to særlige krypteringsnøgler, som både bruges til at kryptere selve indholdet af din , men også til at verificere, at dine mail-kontakter også er, hvem de udgiver sig for at være. Begge nøgler genereres af slutbrugeren, når PGP opsættes til -klienten. Den ene af de nøgler er en offentlig nøgle, public key, som skal bruges af din kontaktpersoner, når rette vedkommende skal lave en krypteret til dig. "Den offentlige nøgle kan man vidt og bredt udbrede, og alle, der har din offentlige nøgle, kan sende krypterede s til dig," fortæller Henrik Kramshøj.

4 4 af :15 Den anden nøgle er straks mere hemmelig. Her er der tale om den såkaldte private nøgle, private key, som du bruger til at afkode den krypterede , så den bliver læselig for almindelige mennesker. Modsat den offentlige nøgle er den private nøgle hemmelig og skal ikke falde i hænderne på andre. Alle, der kender din private nøgle, kan nemlig afkode krypterede s, som er blevet afsendt til dig. "På den måde kan man skabe fortrolighed og kommunikere sikkert til rette vedkommende person," siger Henrik Kramshøj. Sådan sender du en krypteret For at sende krypterede s frem og tilbage mellem afsender og modtager, kræver det, at begge parter kender hinandens offentlige nøgler. Udveksling af de offentlige nøgler kan foregå manuelt ved at sende dem til hinanden, men udvekslingen kan i dag også foregå helt automatisk gennem PGP-programmerne, der installeres sammen med din -klient. "Visse PGP-klienter har gjort det hele lidt nemmere ved at lave nogle netværk af nøgle-servere, hvor du kan uploade din offentlige nøgle, så PGP-programmerne automatisk kan hente nøglen ned, når du vil kommunikere krypteret med en ny person," fortæller Henrik Kramshøj og fortsætter: "Lægger du din nøgle op der og knytter nøglen til din -adresse, kan andre nemt finde din nøgle uden at surfe rundt på nettet efter den eller få den udleveret af dig manuelt."

5 5 af :15 Her skal du være opmærksom Selv om automatiseringen og synkroniseringen af offentlige nøgler gør udvekslingen nemmere, er der én enkelt faldgrube, du skal være opmærksom på. "Når du downloader en tilfældig offentlig nøgle, som er tilknyttet en person, du vil sende en krypteret til, fra nøgleserveren, kan det i princippet være en helt anden person, som har lagt nøglen op på serveren. Derfor bør man altid verificere, at den nøgle, man downloader, virkelig tilhører den person, man vil kommunikere med," mener Henrik Kramshøj. For at verificere nøglen har du flere forskellige muligheder. "Du kan verificere nøglen med det fingeraftryk den har, fingerprint, som du kan få fra personen, der har nøglen, eller ved at se på den signatur, nøglen er afsendt med. Der kan være andre, som du allerede kender, der har skrevet under på, at nøglen rent faktisk tilhører den person, du ønsker at kommunikere med. Dette kaldes Web of trust," siger Henrik Kramshøj. Ingen kan garantere 100 procent sikkerhed PGP-krypteringen gør det naturligvis svært for udefrakommende at aflure dine beskeder, men sommerens efterretningsafsløringer viser samtidig, at der ikke findes garantier for, at selv dine krypterede s ikke kan aflures. I efteråret blev det afdækket af flere medier, at den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, har allieret sig med kommercielle krypterings-tjenester, som giver NSA mulighed for at dekryptere beskeder gennem bagdøre. Det kan du læse mere om her. Guiderne i denne artikel er baseret på det frie og uafhængige OpenPGP, der er udgivet som open source, som NSA, så vidt vides, endnu ikke kan dekryptere. Opsætning: Microsoft Outlook 2003 Denne guide tager udgangspunkt i, at du allerede har opsat din -adresse i

6 6 af :15 Microsoft Outlook For at bruge PGP med Outlook 2013 er det nødvendigt at gøre brug af et stykke open source-software, fordi -klienten ganske enkelt ikke kan forstå PGP som standard. Følg guiden nedenfor for at opsætte Outlook 2013 til krypteret . Guiden følges på eget ansvar. 1) Installer Gpg4win Luk Outlook 2013, hent Gpg4win og installer Gpg4win i Windows. Her er det vigtigt, at du installerer Gpg4win med GPGOL, se billedet nedenfor. Genstart Windows. 2) Generer dine PGP-nøgler Gå til din Gpg4win i startmenuen og åbn programmet Kleopatra, som er Gpg4win's program til at generere og håndtere private og public keys. Er du i tvivl om, hvad PGP-nøgler er, så start med at læse side to af denne guide.

7 7 af :15 Gå til 'file' og tryk på 'New Certificate' for at generere dine to PGP-nøgler. Klik derefter på 'Create a personal OpenPGP key pair'. Indtast dit navn og adresse i de næste felter og tryk 'Next'. Vælg en adgangskode til dine nøgler. Her er det meget vigtigt, at du husker denne kode, fordi du kommer til at bruge den igen, hver gang du skal afsende en krypteret , eller hvis du ønsker at bruge dine nøgler på andre systemer. Lad Kleopatra-programmet generere din nøgle, sæt kryds i fluebenet 'ASCII armor' og gem derefter nøglen på din computer ved at trykke på 'Make a Backup Of Your Key Pair'. 3) Klar til afsendelse Outlook 2013 er nu opsat med PGP, og du kan nu teste afsendelse af krypto- .

8 8 af :15 Som standard sender Outlook s med HTML-koder, som kan bruges til at opsætte en grafisk, men hvis du vil afsende krypterede , er det en god idé at skifte denne indstilling til klar-tekst. Hvis ikke ændringen til klar-tekst sker, vil modtageren af din krypterede godt nok få din besked, men vedkommende vil samtidig få en masse HTML-kode med, som ikke vil blive aflæst rigtigt, når en er blevet dekrypteret hos modtageren. Indstillingen til at ændre indhold fra HTML til klar-tekst finder du ved at gå til 'Indstillinger for Outlook', derefter 'Mail'. Her kan du skifte indstillingen 'Opret meddelelser i dette format' fra HTML til klar-tekst. For at sende krypteret kræves det, at du kender modtagerens public key. Du kan tilføje dine kontaktpersoners nøgler i Kleopatra programmet. Enten ved manuelt at importere nøglerne fra en tekstfil, ellers kan du slå din modtagers nøgle op på en nøgle-server, hvis vedkommende har uploadet sin nøgle. Opsætning: Mozilla Thunderbird Denne guide tager udgangspunkt i, at du bruger Windows som styresystem, og at du allerede har opsat din -adresse i Mozillas Thunderbird -klient. For at bruge PGP med Thunderbird er det nødvendigt at gøre brug af et stykke open source-software og et tredjeparts-plugin, fordi -klienten ganske enkelt ikke kan forstå PGP som standard. Følg guiden nedenfor for at opsætte Thunderbird til PGP.

9 9 af :15 Guiden følges på eget ansvar. 1) Installer Gpg4win Luk Thunderbird, hent Gpg4win og installer Gpg4win i Windows. 2) Installer Enigmail-plugin til Thunderbird Start din Thunderbird-klient og find Enigmail i Thunderbirds plugin-database. Enigmail kan findes ved at gå til Thunderbirds menupunkt 'Tilføjelser', her skal du derefter søge efter det omtalte plugin Enigmail, installer plug-in og genstart derefter Thunderbird. 3) Følg Enigmails PGP-opsætningsguide Vælg den øverste option om at følge guiden 'OpenPGP Setup Wizard', som popper op automatisk, når Thunderbird åbner igen. Vælg den øverste option og vælg at signere alle dine krypterede s som standard. Her kan du vælge, om alle dine udgående s skal krypteres. Som standard er denne option sat til, at du selv vælger, om og hvornår du vil kryptere din udgående mail.

10 10 af :15 Vælg den første option 'Yes' for at lade Enigmail optimere Thunderbird til PGP og tryk på næste. Vælg den første option for at generere din private og public key. Hvis du er i tvivl om, hvad en key er, så kan du læse side to af denne guide. Vælg en adgangskode, der bruges til at benytte din private key, som ingen andre end dig selv må få fingrene i. Tryk derefter næste på status side, hvorefter programmet går i gang med at generere din public og private key.

11 11 af :15 Derefter bliver du bedt om at generere et certifikat til PGP, der viser dine modtagere, at du virkelig er den, som du udgiver dig for at være. Her skal du trykke på 'Generate Certificate' og gem derefter din fil et sikkert sted på din computer. Da filen indeholder både din private og public key, er det vigtigt, at du gemmer den et sikkert sted, hvor ingen andre end dig har adgang til den. Gem eventuelt filen, så du kan importere nøglerne på en anden computer i fremtiden. Indsæt din adgangskode, som du oprettede tidligere i guiden, i dialogboksen. 4) Klar til afsendelse Thunderbird er nu opsat med PGP, og du kan nu teste afsendelse af krypto- . Opret en ny i Thunderbird og klik på ikonet 'OpenPGP' øverst i menubjælken. Her kan du blandt andet se, om din PGG-signatur er på plads.

12 12 af :15 For at kryptere selve teksten skal du blot trykke på Encrypt. Når du derefter sender beskeden, kontrollerer Thunderbird, om du har tilføjet modtagerens public key i din database. Hvis ikke Thunderbird kender modtagerens offentlige PGP-nøgle, vil du blive mødt med et skærmbillede, hvor du får mulighed for at tilføje den. Opsætning: Apple Mail Denne guide tager udgangspunkt i, at du bruger Apple OSX som styresystem, og at du allerede har opsat din -adresse i Apples -klient Mail. For at bruge PGP med Mail er det nødvendigt at gøre brug af et stykke open sourcesoftware, fordi -klienten ganske enkelt ikke kan forstå PGP som standard. Følg guiden nedenfor for at opsætte Mail til PGP. Guiden følges på eget ansvar. 1) Installer GPGMail Luk Mail, hent programmet GPGMail og installer GPGMail i OSX. 2) Generer PGP-opsætningsguide Start applikationen GPG Keychain Access, der gennem GPGMail er blevet installeret på din Mac. Tryk på 'New' øverst til venstre og generer nu dine to PGP-nøgler, public og private key. Er du i tvivl om, hvad PGP-nøglerne bruges til, kan du læse mere om nøglerne på side to i denne artikel. Din nøgler er nu genereret og er klar til brug. Det er en god idé at eksportere dine

13 13 af :15 nøgler, så du kan bruge dem igen på en anden maskine i fremtiden. 3) Klar til krypto-afsendelse Start mail og opret ny . For at kryptere din kommunikation og sende s med PGP skal du trykke på hængelåsen yderst til højre. Opsætning: Gmail Hvis du bruger Gmail eller Google Apps med dit eget domæne, og hvis du samtidig benytter dig af Google Chrome-browseren, kan du bruge PGP med Googles service. Men for at bruge PGP med Gmail og Google Chrome er det nødvendigt at installere et tredjeparts-plugin, så Google Chrome i det hele taget kan forstå PGP-standarden. Følg guiden nedenfor for at opsætte Google Chrome med Gmail til PGP. Guiden følges på eget ansvar. 1) Installer Mailvelope-plugin Start din Chrome Browser, og installer Mailvelope, der kan findes her. 2) Indstil Mailvelope Før du kan afsende krypterede s, skal du have genereret de vigtige PGP-nøgler. Hvis du er i tvivl om, hvad PGP-nøgler er, kan du læse side to af denne artikel. For at generere din private og public key skal du trykke på Mailvelope ikonet i

14 14 af :15 Google Chrome og derefter trykke på 'Options'. Vælg derefter 'Generate Key' i menuen til venstre. Indtast dit navn, -adresse og en adgangskode. Her er det særligt vigtigt, at du enten kan huske din adgangskode, eller gemmer adgangskoden til fremtidig brug. Adgangskoden skal bruges igen, hvis du skifter klient eller har brug for dine PGP-nøgler et helt andet sted. Nu genererer Chrome din public og private key. Når den er færdig, kan du se dine nye nøgler ved at gå til 'Display Keys' i menuen til venstre. 3) Eksporter din nøgle til fremtid brug Tryk på dit navn i menuen for at vælge dine nye nøgler. Feltet bliver nu orange, og Chrome er klar til at eksportere dine nøgler. Tryk nu på den blå Export-knap over dit navn og vælg at få vist din public og private key. Kopier teksten fra dem ind i et dokument, som du gemmer et sikkert sted. Det er yderst vigtigt, at det kun er dig selv, der har adgang til din private key. Alle med denne nøgle kan dekryptere de PGP-mails, som du modtager i fremtiden.

15 15 af :15 4) Importer nøgler Når du skal sende en krypteret til din modtager, skal du kende vedkommendes public key. Når du har fået udleveret denne nøgle, kan den importeres ved at gå til menu-punktet 'Import Key' til venstre. 5) Klar til afsendelse Efter importeringen af modtageren nøgle er du nu klar til at afsende en krypteret med PGP. Det kan du gøre ved at oprette en ny i Gmail og indtaste de nødvendige oplysninger om modtager-adresse, emne og ens indholds-tekst. Tryk derefter på Mailvelope knappen, der er placeret inden i vinduet for den nye .

16 16 af :15 Nu popper der et nyt vindue op i Chrome, hvor du igen skal trykke på en Mailvelope knap. Vælg nu modtageradressen og tryk på 'Add'. Derefter 'Ok'. Tryk derefter 'Transfer'. Nu er ens indhold krypteret til din modtager og er klar til at blive sendt af sted.

Sporløs surfing med krypteret harddisk og e-mail

Sporløs surfing med krypteret harddisk og e-mail Sporløs surfing med krypteret harddisk og e-mail Om Sporløs surfing med krypteret harddisk og e-mail Sporløs surfing med krypteret harddisk og e-mail er en konkret guide til hvordan du surfer på internettet

Læs mere

Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning. Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk

Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning. Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold 4 Opkobling til internettet 5 Oprettelse på

Læs mere

E-mail. Outlook. Outlook.com

E-mail. Outlook. Outlook.com E-mail Outlook Outlook.com Indhold e-mail elektronisk post... 3 e-mail adresse... 3 Opstart af Microsoft Outlook.com... 4 Skærmbilledet i Outlook... 5 Arbejd med e-mail... 6 Sende e-mail... 7 Modtage og

Læs mere

1. Direkte (Til) - hovedmodtagere af e-mailen. Husk at tydeliggøre, hvis der forventes en reaktion eller et svar.

1. Direkte (Til) - hovedmodtagere af e-mailen. Husk at tydeliggøre, hvis der forventes en reaktion eller et svar. Tips og tricks Til gode mailvaner HVAD: De fleste af os bruger computeren rigtig meget til at sende og modtage mails. Mails er hoveddøren til din computer, og derfor interessant for dem, der sender spam-mails.

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook INDHOLDSFORTEGNELSE En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook Din Chromebooks tastatur og pegefelt... 8 De allerførste

Læs mere

SÆT STIKKET I OG SÅ ER DU GODT KØRENDE. Brugervejledning til GE FIbernet Internet. Kom godt WWW.GEFIBERNET.DK

SÆT STIKKET I OG SÅ ER DU GODT KØRENDE. Brugervejledning til GE FIbernet Internet. Kom godt WWW.GEFIBERNET.DK SÆT STIKKET I OG SÅ ER DU GODT KØRENDE Brugervejledning til GE FIbernet Internet Kom godt i gang! WWW.GEFIBERNET.DK Kom godt i gang! Med denne vejledning kommer du godt i gang med at bruge GE Fibernet

Læs mere

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system)

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Indholdsfortegnelse Rart at vide Generelt om CMS modulet Sådan benytter du CM-systemet til at rette på din hjemmeside Ændring af sider / opret af sider Indsætning

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole Det kan du lære i denne Internetskole Trygt i gang Hvad skal du bruge af udstyr og programmer for at komme på internettet? Hvilken udbyder og hvilken betalingsform skal du vælge? Hvordan ser Internet Explorer

Læs mere

Guide - Sådan opretter du en backup

Guide - Sådan opretter du en backup Guide - Varighed: ca. 10 min Denne guide gennemgår hvordan en backup oprettes i Excovery. Guiden vil trinvist lede dig igennem processen og vil undervejs introducere de grundlæggende indstillingsmuligheder.

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

Hjemmesidedesign. i CMS systemet SiteEnable. Løgumkloster Højskole. Via Media

Hjemmesidedesign. i CMS systemet SiteEnable. Løgumkloster Højskole. Via Media Hjemmesidedesign i CMS systemet SiteEnable Via Media Løgumkloster Højskole Programmet Du skal til at designe din egen hjemmeside. Til det formål findes der mange forskellige løsninger. Alle løsninger har

Læs mere

Skadelige computerprogrammer

Skadelige computerprogrammer Skadelige computerprogrammer (Revision 6 19 okt. 2013) OBS! Ang. antivirusprogrammer: Jeg anbefaler i slutningen af denne artikel brugen af Microsofts antivirusprogram, Microsoft Security Essentials. Bladr

Læs mere

IT Manual for Borup IF Fodboldafdelingen

IT Manual for Borup IF Fodboldafdelingen IT Manual for Borup IF Fodboldafdelingen Version 1.0-2. aug. 2010 Side 1 af 43 Denne manual et opslagsværk over de mest almindelige funktioner som du som bruger kommer ud for. Den gennemgår de IT systemer

Læs mere

Velkommen til AgeForce

Velkommen til AgeForce Velkommen til AgeForce Kapitel 1... 2 Opret din egen profil... 2 Log ind - og log ud - på AgeForce.... 4 Kapitel 2... 5 Fanebladet Hjem din profil... 5 Kapitel 3... 6 Rediger din profil... 6 Rediger dine

Læs mere

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11 SkoleKom Begyndervejledning Tilpasset FirstClass version 11 1 Om SkoleKom... 3 1.1 Download og installation af FirstClass-programmet... 4 1.2 Log på SkoleKom... 5 1.3 Dit SkoleKom-skrivebord... 5 1.4 Sådan

Læs mere

Freeware for PC security

Freeware for PC security Freeware for PC security Indledning: For en privat person kan det være svært at finde ud af, hvad der er godt for at kunne beskytte sin computer. Denne rapport vil prøve at dække nogle af de programmer,

Læs mere

3S brugermanual VERSION 2

3S brugermanual VERSION 2 3S brugermanual VERSION 2 Version 2.2 - Udgivet 20/7 2012 3S brugermanual Kom igang med 3S Med denne manual kan du hurtigt komme i gang med at bruge dine nye eller opdaterede hjemmeside. Det er en trin-for-trin

Læs mere

HJEMMESIDEKURSUS. Knap med stort A bruges til tekstbox. Knap med bjergtop bruges til billede

HJEMMESIDEKURSUS. Knap med stort A bruges til tekstbox. Knap med bjergtop bruges til billede HJEMMESIDEKURSUS 1. Hjemmesideopbygning i MS Publisher - Side 1 2. Hjemmesiden lægges ind på nettet - Side 9 3. Generelt om Internettet - Side 11 4. Den færdige hjemmeside - Side 14 1 Hjemmesideprogram

Læs mere

Bliv effektiv med TODOIST

Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten anbefaler: Bliv effektiv med TODOIST og få tingene ud af hovedet! Mie Münster-Swendsen 0Strukturkonsulent Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten 2015 1. udgave 2015 ISBN: 978-87-998188-0-8

Læs mere

KaBoo brugermanual Version 1.2 - Udgivet 22/5 2012

KaBoo brugermanual Version 1.2 - Udgivet 22/5 2012 KaBoo brugermanual Version 1.2 - Udgivet 22/5 2012 KaBoo brugermanual Kom igang med KaBoo Med denne manual kan du hurtigt komme i gang med at bruge KaBoo - DKMs kalender- og bookingsystem. Manualen indeholder

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk]

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] Søg jobbet via Jobnet Du kan se ledige job på Jobnet.dk, og når du har fundet en stilling, kan du søge den. Er der i søgeresultatlisten ved annoncens

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

Skræddersy Word til dine behov

Skræddersy Word til dine behov WORD-EKSPERTSKOLEN Det kan du lære i skolen Følg med i Wordekspertskolen. Vi går et spadestik dybere og lærer dig nogle af de mere avancerede funktioner. Se, hvordan du skræddersyr Word, så det passer

Læs mere

Brugervejledning til Merkurs Netbank

Brugervejledning til Merkurs Netbank Brugervejledning til Merkurs Netbank 1. GENERELT OM MERKURS NETBANK... 2 2. ÅBNINGSTIDER... 2 3. BROWSERE... 2 4. ADGANG... 2 5. OPBYGNING AF NETBANK... 4 6. ANVENDELSE AF MERKURS NETBANK FRA FLERE COMPUTERE...

Læs mere

få en ny og bedre hjemmeside på få minutter Quick guide Del denne quick guide med alle som har glæde af en ny og bedre hjemmeside

få en ny og bedre hjemmeside på få minutter Quick guide Del denne quick guide med alle som har glæde af en ny og bedre hjemmeside få en ny og bedre hjemmeside på få minutter Quick guide Del denne quick guide med alle som har glæde af en ny og bedre hjemmeside 1 Alle har ret og råd til en professionel hjemmeside på få minutter GoMinisite

Læs mere

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus.

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus. PC Kursus I. P. Schmidt Grundkursus. Start. Det er ikke svært. Det er sjovt! Kabale. Vi skal til at lægge kabale. Nogle vil nok undre sig over, at vi skal til at spille spil! Grunden til dette er, at det

Læs mere

Trådløs på nettet, nemt og

Trådløs på nettet, nemt og HER ER ALLE DE TIPS DU HAR BRUG FOR: Trådløs på nettet, nemt og 0 DK9 C_TRAADLOES.indd 0 KOMPUTER FOR ALLE /006 9/06/06 ::5 Gå på opdagelse på nettet med den bærbare overalt i huset, på terrassen eller

Læs mere