VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE"

Transkript

1 HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONM

2

3 VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE...VI LÅNER DEN AF VORES BØRN

4

5 DET GØR VI... HÅG har en gennemgribende idé om, at alle virksomheder har et ansvar ud over det at tjene penge, og at vi alle har et ansvar for at tage vare på vores fælles natur og udvise socialt engagement. HÅG s miljøfilosofi bygger på forståelsen af, at jordens ressourcer er begrænsede. Vores mål er en kontinuerlig forbedring, som bidrager til at reducere det totale ressourceforbrug, i henhold til den viden vi har, om naturens kredsløb. Dette dokumenterer vi gennem vores produktløsninger og certificeringer. Vi har etableret et langsigtet program for bæredygtighed, hvor vi hvert år opsætter konkrete handlingsplaner for miljømål. Det mest afgørende er, at HÅG, som en ansvarlig bæredygtig samfundsaktør, til enhver tid skal kunne tilbyde brugerne den aller bedste siddeløsning, hvor alle hensyn er taget. Bæredygtig = Ikke at bruge flere af jordens ressourcer, end den selv kan forny sig med. DET BETYDER Ressourcebesparelser: Producerer mere for mindre. Produkter med lang levetid lavet af miljøvenlige materialer med høje krav til kvalitet, funktion og æstetik. Stadig søgen efter mere miljøvenlige materialer og produktionsvenlige processer. det er HÅG s Miljødesignkriterier.

6

7 MATERIALER DET GØR VI... I hele processen fra idé, via udvikling og til den færdigproducerede stol er fokus på miljø en vigtig prioritering for HÅG. Målet er at minimere brugen af materialer og ressourcer i produktionen og samtidig at optimere stolene i forhold til funktion. Al materialeforbrug og energiforbrug er nøje vurderet og målt op mod de strenge miljøkriterier. Recirkuleret stål, aluminium og plast er så vidt muligt genbrugt, uden at det får betydning for slidstyrke eller æstetisk udtryk. For at muliggøre en stigning i andelen af recirkulerede plastmaterialer har HÅG standard ændret farve på alle plastkomponenter fra ultradark til sort i Al skum, som bruges, er også fri for freon. DET BETYDER HÅG vælger materialer og kemikalier, som ikke har negative konsekvenser for sundheden eller miljøet. Brug af materialer som krom og PVC er forbudt at bruge i udviklingen af HÅG stole. Dette er bevidste valg, vi har foretaget, for at fremme miljøvenlig produktion og sundhedsfremmende produkter samt for at give brugeren tryghed. For eksempel i HÅG H er 50 % af materialerne allerede recirkulerede. Mens hele 99 % af materialerne i stolen fremover kan recirkuleres, når stolen har endt sit liv som stol (med vore dages retursystemer vil ca. 70 % af materialerne blive materialegenvundet og genbrugt, mens resten vil blive til energigenvinding eller deponi).

8

9 AFGASNINGER DET GØR VI... For HÅG er sundhed og miljø to sider af samme sag. Derfor har HÅG ønsket at dokumentere hver eneste del i vores stole og dermed garantere brugerne, at produkterne heller ikke afgiver sundhedsskadelige afgasninger. Greenguard-certifikatet garanterer dette. HÅG blev som den første europæiske kontorstolsproducent certificeret af Greenguard Environmental Institute i foråret Efter omhyggelige tests, både internt hos HÅG og på Greenguard-instituttet, er samtlige siddeløsninger testet og godkendt. Certificeringsprogrammet sikrer gode, sundhedsfremmende kontormiljøer. DET BETYDER Greenguard Environmental Institute (Georgia, USA) er en ikke-kommerciel organisation, der tilbyder test af produkter i samarbejde med Air Quality Science og som godkender møbler og materialer til brug i kontormiljøer. De tests, som Greenguard-instituttet foretager, sikrer dig, at der ikke afgives sundhedsskadelige afgasninger fra stolen. HÅG fremmer gode indemiljøer på arbejdspladsen.

10

11 ENERGI DET GØR VI... HÅG er med til at reducere det globale udslip af drivhusgasser, ved at fabrikkens samlede elektricitetsforbrug stammer fra vedvarende energikilder, som vandkraft. I 2005 tog HÅG initiativ til at gøre hele sin værdikæde CO 2 -fri. Vi tegnede grønne el-certifikater og samtidig opfordrede vi vores leverandører til at tegne lignende certifikater. DET BETYDER Vedvarende energi medfører ikke udslip af CO 2 og bidrager dermed til at reducere drivhuseffekten.

12 EMAS EMAS står for Eco Management and Audit Scheme. Det er EU s frivillige ordning for virksomheder, som ønsker at forbedre sin miljøindsats ud over de lovbestemte miljøkrav. Gennem HÅGs deltagelse forpligter vi os til regelmæssig miljørapportering, hvor vi redegør for vores miljøpræstationer og ydelse. HÅG blev som den første kontorstolsproducent i Europa, EMAS-registreret i ISO Som den første i sin branche blev HÅG i 1995 ISO certificeret. Med et ISO certificeret miljøstyringssystem, opfylder HÅG ikke bare regler det kræver kontinuerlige forbedringer som sikrer, at virksomheden har et optimalt fokus på og styring af sine aktiviteter omkring miljø. ISO EPD (Environmental Product Declaration) I 2003 begyndte HÅG arbejdet med at kortlægge og dokumentere miljøbelastningerne på alle siddeløsninger. I december 2004 fik HÅG, som den første producent af kontormøbler i verden, miljødeklaration (ISO EPD) på alle sine produkter. Denne deklaration viser belastningen på miljøet ved en produceret arbejdsstol og gør det dermed til et vigtigt værktøj, der kan sammenligne miljøprofiler for tilsvarende produkter. Grønne el-certifikater I 2005 tog HÅG initiativ til at gøre hele sin værdikæde CO 2 -fri, ved frivilligt at tegne grønne el-certifikater, så vi i dag får elektriciteten fra vedvarende energikilder. Greenguard-certificering HÅG blev Greenguard-certificeret i foråret Greenguard-certifikatet garanterer, at vores produkter ikke afgiver sundhedsskadelige afgasninger. Som bruger af en HÅG-stol vil du ikke blive udsat for materialer, som skader din sundhed eller indemiljøet.

13 CERTIFIKAT 3 standarder for miljømærkning Der findes i dag 3 standarder for miljømærkning og deklarationer, som er udarbejdet af den internationale standardiseringsorganisation ISO: Miljømærkning Type I (ISO 14024) er beregnet til konsumentprodukter, som mærkes med fx EU-blomst eller Svane-mærket. Mærkningen er baseret på generelle miljøegenskaber og siger lidt om, hvad det enkelte produkt indeholder, og hvilken miljøbelastning det har. Egendeklarationer Type II (ISO 14021) er baseret på, at leverandøren selv dokumenterer varens miljøegenskaber. Der stilles ikke krav til, at informationen skal kontrolleres af en tredjepart. Miljødeklarationer Type III (ISO 14025/EPD) er egnet til brug i leverandørleddene og i business-to-business -forhold. Deklarationerne redegør for materialeindholdet i produktet, og hvor stor belastning det har været for miljøet at producere en HÅG-stol. Erklæringerne kvalitetssikres af en tredjepart i henhold til definerede retningslinjer. DET GØR VI... HÅG vælger Miljødeklaration Type III som miljømærkning for at bruge en objektiv, sammenlignelig og troværdig metode. for at give dig åben og kvantitativ miljøinformation. for at dokumentere og evaluere vores miljøbelastning i egen produktudvikling. for at give kunden et vigtigt værktøj til lettere at kunne sammenligne miljøprofiler for tilsvarende produkter.

14 Miljøvenlig produktionsproces HÅG s miljøengagement gælder ikke bare råvarerne, men også gennem hele produktionsprocessen og frem til det færdige produkt.. I 2006 producerede HÅG Røros ca stole, og vi udfordrer os selv dagligt, gennem vores selvpålagte og meget udfordrende miljøkrav i produktionen af stolene. DET BETYDER: Reduktion af energiforbruget pr. produceret enhed. (2006: reduktion lig med 18 %). Reduktion af vandforbruget pr. produceret enhed (2006: reduktion lig med 3 %). Reduktion af el-energi pr. produceret enhed (2006: reduktion lig med 5 %). Reduktion af antal kemikalier brugt i produktionen (2006: reduktion fra ca.150 til ca. 50). Udarbejde rapport vedrørende bæredygtighed ved indførsel af CO 2 -regnskab. Vugge til vugge Stolene skal kunne recirkuleres, når de har aftjent deres pligt. Tankegangen er ikke vugge til grav, men vugge til vugge. Alle dele af kontorstolene kan skilles ad og recirkuleres. På den måde indgår vores produkter i et næsten evigt kredsløb. Både stål, aluminium og plast er recirkuleret og kan recirkuleres. Retursystem HÅG s mål er, at ingen HÅG-stole skal ende på deponi, og vi har siden 1995 haft retursystem for brugte stole uanset stolmærke. Vi har retursystemer for udrangerede stole i Skandinavien og Tyskland. HÅG sørger for transport og genvinding.

15 HÅG TILBYDER NOGET EKSTRA MERE END BARE EN STOL.

16 THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG as Strandgade København K Tel: Fax:

Lette løsninger for et bedre miljø!

Lette løsninger for et bedre miljø! Lette løsninger for et bedre miljø! Jackon A/S er Nordens ledende producent af isolering og emballage i polystyren. Vi leverer energieffektive og komplette løsninger til fundament og bolig. Der er mange

Læs mere

www.balticgpp.eu Fakta dokument undervisning i grønne offentlige indkøb

www.balticgpp.eu Fakta dokument undervisning i grønne offentlige indkøb Fakta dokument undervisning i grønne offentlige indkøb 1 Indholdsfortegnelse Dette er grønne offentlige indkøb 4 Potentialet 4 Miljø, profit, personer 4 Miljø 4 Profit 5 Personer 6 Organisation og indkøbspolitik

Læs mere

Ikke-finansielle forhold 2009 Vestas Wind Systems A/S

Ikke-finansielle forhold 2009 Vestas Wind Systems A/S Ikke-finansielle forhold 2009 Vestas Wind Systems A/S Ikke-finansielle forhold er Vestas Wind Systems A/S statusrapport til FN s Global Compact. Rede gørelsen er en del af årsrapporten 2009 for Vestas

Læs mere

Dig og de andre fordele

Dig og de andre fordele Indkøb med omtanke Skal vi passe på miljøet samm en? Dig, mig & miljøet Vi har alle et fælles ansvar for at passe på naturen, miljøet og ressourcerne, og derfor har vi udviklet konceptet Indkøb med omtanke.

Læs mere

Håndbog i miljøvurdering af produkter

Håndbog i miljøvurdering af produkter Miljønyt Nr. 58 2001 Håndbog i miljøvurdering af produkter - en enkel metode Kirsten Pommer og Pernille Bech Teknologisk Institut Henrik Wenzel, Nina Caspersen og Stig Irving Olsen Instituttet for Produktudvikling

Læs mere

CSR Politik. CWT Danmark. Ørestads Boulevard 35. 2300 København S / Danmark. Tel +45 3363 7878 / Fax +45 3271 4875.

CSR Politik. CWT Danmark. Ørestads Boulevard 35. 2300 København S / Danmark. Tel +45 3363 7878 / Fax +45 3271 4875. CSR Politik CWT Danmark Ørestads Boulevard 35 2300 København S / Danmark Tel +45 3363 7878 / Fax +45 3271 4875 København / 2011 Please consider the environment before printing. Page 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Samfundsansvar i Bang & Olufsen Bang & Olufsens CSR-politik

Samfundsansvar i Bang & Olufsen Bang & Olufsens CSR-politik Denne rapport udgør Bang & Olufsens lovpligtige redegørelse for samfundsansvar, jf.. årsregnskabslovens 99a. Et uddrag heraf er at finde i selskabets årsrapport 2012/13. Samfundsansvar i Bang & Olufsen

Læs mere

Miljømærker, miljøledelse,

Miljømærker, miljøledelse, 22 MILJØ bliver parameter i KONKURRENCEN INDsigt Af cand.scient., Ph.D. Jakob Zeuthen, konsulent i Brancheforeningen SPT Hvorfor anvender producenter og leverandører af vaske- og rengøringsmidler flere

Læs mere

EN GUIDE TIL Eco-design i Byggebranchen. An initiative of the University for the Creative Arts

EN GUIDE TIL Eco-design i Byggebranchen. An initiative of the University for the Creative Arts EN GUIDE TIL Eco-design i Byggebranchen An initiative of the University for the Creative Arts 2 EDECON DENNE GUIDE ER EN INTRODUKTION TIL ECO-DESIGN FOR SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER, DER FREMSTILLER

Læs mere

Abena. en ansvarlig samarbejdspartner. Ansvarligt indkøb. Ansvarligt salg. Ansvarlig virksomhed

Abena. en ansvarlig samarbejdspartner. Ansvarligt indkøb. Ansvarligt salg. Ansvarlig virksomhed Abena en ansvarlig samarbejdspartner Ansvarligt indkøb. Ansvarligt salg. Ansvarlig virksomhed Hos Abena går kompetence og social ansvarlighed hånd i hånd. Derfor er vi en ansvarlig samarbejdspartner Indledning

Læs mere

Forvandling fra vision til design. Rockpanel facadebeklædning

Forvandling fra vision til design. Rockpanel facadebeklædning Forvandling fra vision til design Rockpanel facadebeklædning Hvis du vil forstå Rockpanels historie, behøver du bare se på facaden Enhver virksomhed og bygning har sin egen historie. Historier, der kan

Læs mere

MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser

MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser MultiCopy Original En miljøbevidst problemløser Der findes mange problemer i verden, men også enkle løsninger. På nogle af dem. På kontoret er det vigtigt, at arbejdsdagen kører så glat som muligt, og

Læs mere

HD Regnskab HD afhandling. Grønne regnskaber - og deres informationsværdi for naboerne

HD Regnskab HD afhandling. Grønne regnskaber - og deres informationsværdi for naboerne Institut for Regnskab HD Regnskab HD afhandling Opgaveløser: Brita Lind Nielsen Vejleder: Per Henrik Lindrup Grønne regnskaber - og deres informationsværdi for naboerne Handelshøjskolen i Århus Efterår

Læs mere

SPAR PENGE PÅ MILJØ- OG ENERGI

SPAR PENGE PÅ MILJØ- OG ENERGI SPAR PENGE PÅ MILJØ- OG ENERGI -Slå to fluer med ét smæk... Mange virksomheder arbejder med integreret miljø- og energiledelse, fordi det kan betale sig Her er et eksempel på, hvad 11 virksomheder har

Læs mere

SustainabilityTrends. Deloitte Sustainability Spring 2014. Fem trends former fremtiden

SustainabilityTrends. Deloitte Sustainability Spring 2014. Fem trends former fremtiden SustainabilityTrends Deloitte Sustainability Spring 2014 Fem trends former fremtiden 2 4 10 18 26 32 Kontrol er godt. Samarbejde er bedre Øget værdi af compliance Tænk sammenhæng og vis værdiskabelsen

Læs mere

Koncernmiljørapport 2004

Koncernmiljørapport 2004 Koncernmiljørapport 24 4 Koncernchefens indledning 6 Lederskab 12 Medarbejdere 16 Kunder 24 Samfund 3 Datamatrix INDHOLD 32 Om rapporten 34 Revisorerklæring 36 Grundfos kort fortalt 38 Diplomer og certifikater

Læs mere

Miljøforbedringer gennem produktudvikling. - en guide

Miljøforbedringer gennem produktudvikling. - en guide Miljøforbedringer gennem produktudvikling - en guide Denne Guide er et af resultaterne fra et projekt finansieret af Miljøstyrelsen og gennemført i samarbejde med DI, IPU og DTU. På basis af en kortlægning

Læs mere

Vi værner om vores planet. Teknologier og koncepter til at tage vare på miljøet. Information Miljøaktiviteter

Vi værner om vores planet. Teknologier og koncepter til at tage vare på miljøet. Information Miljøaktiviteter Vi værner om vores planet Teknologier og koncepter til at tage vare på miljøet Information Miljøaktiviteter Konica Minolta virksomheden som en ansvarlig global borger Som førende producent af kontor- og

Læs mere

DEN GRØNNE, HVIDBOG. Papir et væsentligt element i en virksomheds sociale ansvar

DEN GRØNNE, HVIDBOG. Papir et væsentligt element i en virksomheds sociale ansvar DEN GRØNNE, HVIDBOG Papir et væsentligt element i en virksomheds sociale ansvar Har du nogensinde tænkt over, hvor miljøvenligt jeres papir er? HVORFOR BØR ORGANISATIONER OGSÅ TÆNKE INDKØB AF PAPIR IND

Læs mere

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Nemmere, grønnere og mere inspirerende 3.7 % Omsætningsvækst i FY13 Mange har mistet deres job, det er blevet sværere at låne penge, bolighandlen står stille,

Læs mere

Redegørelse for samfundsansvar

Redegørelse for samfundsansvar Redegørelse for samfundsansvar praktisk vejledning & inspiration Samfundsansvar.dk Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Hvordan kan vejledningen bruges...8 Del 1 : Del 2 : Hvordan opfylder virksomheden

Læs mere

Shells generelle forretningsprincipper

Shells generelle forretningsprincipper Shells generelle forretningsprincipper Royal Dutch Shell plc Indledning Shells generelle forretningsprincipper er grundlaget for den måde, hvorpå alle virksomheder i Shell Gruppen* driver forretning.

Læs mere

Emne: Grønt regnskab 2008-2009 for Region Hovedstaden

Emne: Grønt regnskab 2008-2009 for Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 18. maj 2010 Sag nr. 2 Emne: Grønt regnskab 2008-2009 for Region Hovedstaden 1 bilag Region Hovedstaden Grønt regnskab 2008-09 Grønt regnskab 2008-2009

Læs mere

Grønne regnskaber som strategisk virkemiddel ved udliciteret bustrafik af Henrik Larsen, strategisk planlægger, Hovedstadsområdets Trafikselskab

Grønne regnskaber som strategisk virkemiddel ved udliciteret bustrafik af Henrik Larsen, strategisk planlægger, Hovedstadsområdets Trafikselskab Grønne regnskaber som strategisk virkemiddel ved udliciteret bustrafik af Henrik Larsen, strategisk planlægger, Hovedstadsområdets Trafikselskab Indledning I de senere år er anvendelsen af Grønne Regnskaber

Læs mere

CRADLE TO CRADLE. Potentialet og udfordringerne. En praktisk guide

CRADLE TO CRADLE. Potentialet og udfordringerne. En praktisk guide GUIDE CRADLE TO CRADLE Potentialet og udfordringerne En praktisk guide > Verdens befolkning er i kraftig vækst. I 2050 vil jordkloden have mere end 10 mia. indbyggere. Samtidig forventes den økonomiske

Læs mere

Miljøredegørelse for 2012

Miljøredegørelse for 2012 Miljøredegørelse for 2012 Kortlægning Lovgivning Indsatsområder Mål Denne Miljøredegørelse er verificeret af Dansk Standard, DS Certificering A/S, august 2012. Akkrediterings nr. 6003 Dato & Underskrift:

Læs mere

Bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv

Bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv Bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv 27. februar 2014 RAPPORT Hidtil har indsatsen for at reducere klimapåvirkningen fra danske bygninger primært været koncentreret om at nedbringe energiforbruget

Læs mere

En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen

En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen Baggrund Formålet med introduktionen Disse krav skal altid overholdes og husk at påstande og udsagn skal kunne dokumenteres Særlige krav til de miljømæssige

Læs mere

Klimaplan 2009-2015. Miljø- og Teknikforvaltningen

Klimaplan 2009-2015. Miljø- og Teknikforvaltningen Klimaplan 2009-2015 VISION, MÅL OG AKTIVITETER FOR CO2 REDUKTION 2009-2015 Miljø- og Teknikforvaltningen INDLEDNING // INDHOLD INDHOLD FORORD.....................................................................3

Læs mere

Global Compact Annual Communication on Progress (COP)

Global Compact Annual Communication on Progress (COP) Global Compact Annual Communication on Progress (COP) Scanprint A/S Jens Juuls Vej 2 DK-8260 Viby J Denmark Mogens Larsen CEO Date: 06. august 2012 Membership date: 24. September 2010 Number of employees:

Læs mere