NOTAT OM NATUR OG FORSLAG TIL NATURFORBEDRENDE TILTAG I BØTØ PLANTAGE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT OM NATUR OG FORSLAG TIL NATURFORBEDRENDE TILTAG I BØTØ PLANTAGE"

Transkript

1 NOTAT OM NATUR OG FORSLAG TIL NATURFORBEDRENDE TILTAG I BØTØ PLANTAGE Indledning Følgende notat er en kort fremstilling af de interessante arter og naturtyper, som allerede forekommer, eller som kunne tænkes at ville indfinde sig i den nordlige del af Bøtø Plantage. Der er ligeledes forslag til naturpleje, der vil gavne disse arter og naturtyper. GULDBORGSUND KOMMUNE NATUR, MILJØ & PLAN PARKVEJ 37, 4800 NYKØBING F TLF FAX NATUR-MILJOE-PLAN@ GULDBORGSUND.DK DOKNR /10 SAGSNR. 10/42855 SAGSBEHANDLER: Anita Pedersen DIR APED@GULDBORGSUND.DK CVR NR Sort Ildfugl hun og han. Den eneste kendte ynglelokalitet for Sort Ildfugl i Danmark er på de lysåbne arealer i og omkring den nordlige del af Bøtø Plantage. Foto Thomas W. Johansen. TELEFONTIDER: MAN-ONS KL TORS KL FRE KL

2 SIDE 2/23 Kort over området Den nordlige del af Bøtø Plantage (kort 1) udgør ca. 150 ha og er placeret lige syd for det store sommerhusområde Marielyst på det sydlige Falster (kort 2). Kort 1. Den nordlige del af Bøtø Plantage udgør ca. 150 ha. Kort 2. Plantagens placering på det sydlige Falster.

3 SIDE 3/23 Landskabet på Sydfalster Sydfalster omfatter den lange smalle tange af Falster, der strækker sig fra Nykøbing Falster i nord til Gedser i syd. Landskabet på Sydfalster kan groft opdeles i tre elementer. Langs hele vestkysten ligger en smal bueformet bakke, som er resterne af istidslinien. De centrale dele udgøres af det tidligere Bøtø Nor, som var et stort fladt ca ha stort strandsøog strandengsområde (kort 3). Hele østkysten har været et langstrakt klitlandskab, hvor der har været enkelte udløb ud i Østersøen fra Bøtø Nor. Den voldsomme stormflod i 1872 blev starten på en effektiv sikring og udnyttelse af de lavtliggende arealer i noret. Et godt 20 km langt dige blev etableret fra Elkenøre i nord til omkring Gedser Odde. Indenfor diget blev der anlagt et netværk af kanaler og pumpestationer, som bevirkede, at man kunne udnytte jorden til landbrugsland. Kort 3. Bøtø Nor. Udsnit af Videnskabernes Selskabs kort tegnet Indenfor den nordlige del af diget findes en 10 km strækning tæt bebygget af sommerhuse. Syd for sommerhusområdet ligger Bøtø Plantage helt frem til diget. Skovbevoksningen samt dens krat har medført, at digegravene indenfor diget i dag stort set er helt tilgroede eller udtørrede om sommeren.

4 SIDE 4/23 Digegravene. På arealet mellem skoven og kysten ligger det brede klitlandskab, som botanisk er særdeles værdifuldt. Klitterne og diget er bevokset af enkelte buske, men har karakter af overdrev. Klitten og diget fremstår som et ugødsket og usprøjtet naturområde, og det bevirker, at her findes en enestående blomsterflora og insektfauna. Diget er kendt for sin specielle sommerfuglefauna, og folk kommer langvejs fra for at studere den. Arealet fra skovkanten og ud til havet administreres af Digelauget ift. de kystbeskyttelsesmæssige interesser. Et mindre areal på 173 ha i dag populært kaldet Bøtø Nor blev i 1971 udlagt som naturreservat. Bøtø Nor er et vådområde med enge, rørskov og småsøer. Vandstanden bliver holdt kunstig højere i reservatet end på de omkringliggende arealer. Det fredede areal ligger op til matrikelgrænsen i den nordlige del af Bøtø Plantage (kort 4). Hele Bøtø Nor er udlagt som vildtreservat, og administreres af Staten. Staten ejer ligeledes parkeringspladsen og hundeskoven, som grænser op til den nordlige del af Bøtø Plantage.

5 SIDE 5/23 Kort 4. Placeringen af det fredede areal (rød ternet) i den nordlige del af Bøtø Plantage. En mindre del af Bøtø Plantage (kort 5) er en del af Natura 2000-område nr. 173 Smålandsfarvandet nord for Lolland, Guldborgsund, Bøtø Nor og Hyllekrog-Rødsand. Natura 2000-området i Bøtø Plantage omfatter EF- Habitatområde nr. 152 samt EF-Fuglebeskyttelsesområde nr. 82. Staten har stadig ikke afsluttet kortlægningen af alle habitatnaturtyper i den nordlige del af Bøtø Plantage. De habitatnaturtyper der er omfattet af udpegningsgrundlaget er bl.a. Bøg på mor (9110) og *Elle- og askeskov (91EO). For fuglebeskyttelsesområdet er bl.a. Trane på udpegningsgrundlaget. Kort 5. Placeringen af Natura 2000-område 173 ( røde pletter), ift. den nordlige del af Bøtø Plantage.

6 SIDE 6/23 Bøtø Plantage botaniske interesser Bøtø Plantage er den eneste større skov på det sydlige Falster. Man påbegyndte plantningen af plantagen omkring De ældste af fyrretræerne er derfor lidt over 100 år gamle. Jordbunden er let samt sandet, og plantagen består derfor overvejende af nåletræer. Skovfyr er den karakteristiske træart, og ligesom nåletræer er de alle dominerende i området. For at finde tilsvarende skove i Danmark skal vi til plantagerne i Vestjylland eller på Nordsjællands kyster. Det at plantagen har andre karakterarter, end resten af muldskovene på Lolland og Falster, betyder ligeledes, at svampefloraen er meget speciel i forhold til, hvad vi finder i resten af området. Mange af de svampearter man finder her, skal man helt til fyrreplantagerne i Sønderjylland eller Nordsjælland for at finde. Arterne er derfor lokal og regional sjældne. Plantesamfundet i plantagen bærer præg af, at det er sandbund. De arter, som findes her, er typiske for fyrre- og nåleskove, men er så til gengæld sjældne i regionen, pga. der ikke findes tilsvarende skove. Der er flere kendte fund af sjældne planter fra området. Fx har der tidligere være fund af de sjældne arter Enkelt- og Stilkmånerude samt flere arter af Ulvefod, men de vurderes alle, at være forsvundet. Til gengæld findes der stadig flere små bestande af den sjældne samt fredede Kongebregne (kort 6) i området ved digegravene. Ligesom der skal være en lille bestand af den sjældne Kambregne eneste fund på Lolland Falster. Der findes en lille bestand af Blåbær bl.a. lige syd for søen Fårevasken. Denne bestand af Blåbær er så vidt vides, den eneste kendte på Falster. Kort 6. Fund af Kongebregne (Guldborgsund Kommune GIS).

7 SIDE 7/23 Kongebregne. Det nordvestlige hjørne af plantagen rummer en mindre ellesump. Området bærer præg af, at det tidligere har været mere vådt, da der er mange udgåede træer. I den nordlige del af ellesumpen er der en mindre forhøjning, hvor der findes en lille tæt bestand af Hedelyng. I det centrale område findes tillige en fin mindre birkesump. Forslag til naturvenlig pleje Det er meget væsentligt at bibeholde plantagens særpræg med sine nordiske skovislæt med blandede beplantninger af fyr og birk iblandet lidt sumpskov. Det vurderes, at hvis der etableres enkelte områder med urørt skov, vil det tilgodese de underskovsarter og svampearter, som man ikke normalt ser i denne region af landet. Ligeledes vurderes det, at hvis man laver nogle arealer mere lysåbne, vil det tilgodese arter som f.eks. Hedelyng, Blåbær, Kambregne og Ulvefod, der alle er enten sjældne eller usædvanlige i denne region af landet.

8 SIDE 8/23 Blåbær. Sumpskoven i det nordvestlige hjørne bærer præg af, at vandstanden er sænket. Det anbefales derfor, at der gøres tiltag for at sikre en forhøjet vandstand i dette område, så den specielle birke- og ellesump kan bevares. Flere af de sjældne arter, som Kongebregne, Kambregne, Ulvefod mv. har ligeledes brug for forhøjet vandstand, for at trives. Sumpskoven.

9 SIDE 9/23 Fugle Bøtø Plantage og dets nærområde er bemærkelsesværdig både i forhold til trækkende, rastende og ynglende fugle. I forhold til trækkende fugle så virker halvøen som en tragt, hvor fuglene ledes ud ned til Gedser. Angsten for at trække over vand, ses tydeligt, når man på en efterårsdag i gunstige vejforhold ser flere tusinder af finker, siskner, pibere mv. som følger kysten og trækker af sted over plantagen i store flokke. Angsten for vand ses også hos rovfugle, som ligeledes følger kystlinien mod Gedser. Bøtø Plantage og dets nærområde har i mange år været kendt for at rumme mange rastende rovfugle på deres vandring mod det sydlige Europa eller Nordafrika. De store lysninger med topkappede nåletræer eller enkeltstående træer er en af de væsentligste årsager til, at der bliver set mange forskellige arter. Bl.a. husede engene i den vestlige del af plantagen et år en Kejserørn i et par dage, og der var hundredvis af ornitologer, der valfartede til området for at se denne sjældne ørn, som der normalt kun bliver set en til to gange om året i Danmark og da kun af nogle enkelte ornitologer. Ynglefuglene er et helt kapitel for sig selv. Pga. plantagens meget specielle sammensætning af træer med sit nordiske islæt af fyr og birk, findes der ynglefugle her, som man ellers kun finder i tilsvarende naturtyper som f.eks. i plantagerne i det sydlige Jylland eller i Nordsjælland. Området har et kæmpe potentiale som en god stabil ynglelokalitet for flere sjældne arter af fugle. Det skyldes primært plantagens beliggenhed, som det sydligste punkt, men også den enestående sammensætning af fyr, birk samt sumpskov, som ikke findes andre steder på Lolland-Falster, Fyn og Sydsjælland. Nogle af fuglearterne yngler her allerede i et mindre antal, mens andre skal man hjælpe lidt på vej, for at bestanden kan blive større, eller at sikre sig at den har muligheder for at etablere sig. Forslag til naturforbedringer i forhold til ynglende fugle Følgende arter som er fremhævet nedenfor, er arter, som enten allerede er tilstede, eller arter som forventes, ved lidt forbedrende naturpleje at ville kunne indfinde sig i området.

10 SIDE 10/23 Rødtoppet Fuglekonge foretrækker blandede lysåbne bevoksninger med gamle såvel som nye nåletræer. Det er en sydlig art med sin nordvestlige udbredelse i Danmark. Der findes to stabile ynglebestande i Danmark, en i plantagerne i Sønderjylland og en mindre i Bøtø Plantage. Det vurderes, at der er ynglepar i Danmark. Den Rødtoppet Fuglekonge er ikke en særlig synlig ynglefugl, så det er uvist, hvor mange par der er, men ornitologer valfarter årligt til området lige syd for parkeringspladsen i den nordlige del af Bøtø Plantage, hvor man regelmæssigt igenigennem flere år har hørt den synge. Det vurderes, at ynglebestanden af denne sjældne ynglefugl kan sikres ved at udlægge det nordlige område langs digegravene som urørt naturskov (kort 7). Det vurderes tillige, at ved at Rødtoppet Fuglekonge. Foto Thomas W. Johansen. lægge skoven ud som urørt, at skoven over tid fortsat vil fremstår som en blandet skov, med gamle såvel som unge træer af birk og fyrretræer, som er den helt ideelle ynglelokalitet for arten. Kort 7. Arealet hvor den Rødtoppet Fuglekonge yngler, og som forslås at dele eller hele området udlægges til urørt skov.

11 SIDE 11/23 Både Vendehals og Perleugle er arter, som er afhængig af gode forekomster af naturlige træhuller gerne spættehuller helst fra Sortspætte. Sortspætten findes endnu ikke på Lolland Falster, og der er derfor brug for hjælp i form af opsætning af redekasser. Vendehals. Foto Thomas W. Johansen. Lejlighedsvis er der observeret ynglende Vendehals fra den østlige del af plantagen ud mod diget. Det anbefales at opsætte redekasser til Vendehalse langs med tørvegravene ud mod diget, ligesom ud mod de skovenge der allerede er eller som planlægges at blive etableret. Vendehalse fouragerer primært på lysåbne arealer, hvor de lever af myrer. Vendehals er en sjælden ynglefugl i Danmark, i 2009 vurderes det, at der kun var ynglepar. Danmark ligger på grænsen af Perleuglens nordvestlige udbredelsesområde. I flere år har man kendt til en bestand på Bornholm, hvor de findes i fyrreskove, og hvor de yngler i forladte Sortspættehuller. Da der ikke er Sortspætter på Lolland Falster, kan denne art tilgodeses ved at opsætte fuglekasser. Regelmæssigt ses det, at der kommer invasion af de nordiske uglearter. Det vurderes, at bestanden på Bornholm er etableret efter en invasion i 70erne. Omvendt kan den muligvis også have været der i længere tid, da uglerne er ret sky og meget tavse. Der blev under den sidste invasion af Perleugle i 2008 registreret en syngende fugl i Bøtø Plantage. På den baggrund vurderes det, som særdeles sandsynligt, at en bestand ville kunne etablere sig i dette område, hvis der er ynglefaciliteter til rådighed. Særligt når deres ynglebiotop er de nordiske skove med

12 SIDE 12/23 blandskove af nåleskove med indslag af fyrre og birkeskov med lysninger som man ser det i Bøtø Plantage. Perleugle er en meget sjælden ynglefugl i Danmark, og i 2009 vurderes det, at der har været mindst tre ynglepar. Perleugle. Foto Thomas W. Johansen. Igennem de sidste to somre er der blevet observeret gamle fugle af Lærkefalk i lysningerne i Bøtø Plantage. Dette kunne tyde på, at arten enten muligvis yngler i området, eller at det er sene træk- eller strejfgæster. I 2009 vurderes, det der ynglede par i Danmark. Lærkefalks optimale ynglebiotop består af ældre, lysåbne nåle- eller løvskov kombineret med åbne udyrkede enge og insektrige vådområder. Der skal være en god forekomst af guldsmede og andre store insekter tilstede, som er et vigtigt fødeemne for ungerne. Bøtø Plantage virker som et oplagt ynglested for denne sjældne rovfugl, og etablering af et større eller flere mindre overdrev i plantagen med flere søer vil gavne mulighederne for denne art som ynglefugl.

13 SIDE 13/23 En af de større sjældne rovfugle den Røde Glente er tilbage i 1990erne registreret som mulig ynglefugl i Bøtø Plantage. Arten er knyttet til åbne landskaber med spredte skove og lunde, hvor den gerne genbruger en gammel rovfuglerede. Fødesøgningen foregår udelukkende i det åbne land. Arten har igennem en årrække været fraværende som ynglefugl på Lolland og Falster. Det vurderes, at Bøtø Plantage med sine småskove og adgang til åbne vidder, vil være et udmærket yngleområde for denne sjældne rovfugl. Rød Glente. Foto Thomas W. Johansen. Natravnens sang høres en times tid efter solnedgang, og det lyder som en rumlen af en fjern knallert. Dens foretrukne ynglebiotop er fyrreskov på sandbund. Det er vigtigt, at skovene er åbne med lysninger, fordi det er her særlig mange af de nataktive insekter findes, som natravnen lever af. Det kan ikke udelukkes, at Natravnen allerede yngler i Bøtø Plantage, da de åbne lysninger er optimale ynglesteder for den. Ellers vurderes det, at en åbning af plantagen med flere lysninger vil gavne yngleforholdene for denne sjældne art. Natravn er relativ almindelig i plantagerne i Nordsjælland og i Vestjylland. Det blev vurderet, at der tilbage i halvfemserne var omkring 500 ynglepar i Danmark.

14 SIDE 14/23 Trane er igennem flere år set regelmæssigt oversomrende i Bøtø. I særlige vindretninger ser man større antal af trækkende Traner passere over Bøtø både forår og efteråret. Tranen er registreret på den danske rødliste som sjælden. Både i 2007 og 2008 er den blevet konstateret ynglende med observationer af hhv. en og to dununger i Bøtø. Trane. Foto Thomas W. Johansen. Tranen yngler i åbne uforstyrrede tilgroede skovmoser, hvor reden lægges på et beskyttet sted omgivet af vand. Tranen har på sit ynglested behov for en høj forårsvandstand, der helst skal holde sig frem til æggenes klækning. Ynglesuccesen er højest i år, hvor der er høj vandstand i moserne. En vandstand på cm omkring reden synes at være ideel. Det anbefales derfor, at den vestlige del af Bøtø Plantage med sin helt unikke sumpskov med en blanding af elle- og birkesump (kort 8) gøres meget vådere. Det anbefales at lukke dræn, og at regulere på den pumpe som afvander området, eller evt. lave en ringkanal for at holde de centrale dele fugtigere. Ved at have dybere vand omkring reden vurderes det, at predation fra ræv blive vanskeligere. Det er derfor også nødvendigt, at der sættes hårdere ind mod rævene i området, hvis der skal sikres ynglende traner.

15 SIDE 15/23 Kort 8. Området med elle- og birkesump udgør ca. 9,7 ha Pattedyr - flagermus Ligesom Falster fremstår som en tragt for trækkende sommerfugle og fugle, så må det formodes, at Falsters udformning også har en betydning som ledelinie for trækkende flagermus. Det vurderes, at der årligt trækker tusinder af flagermus gennem Bøtø Plantage på deres vandring mod varmere overvintringssteder. Det er aldrig blevet undersøgt i detaljer, men i forbindelse med en atlaskortlægning af flagermus, er der opnået kendskab til følgende arter fra det sydlige Falster: Troldflagermus, Dværgflagermus, Pipistrelflagermus, Brunflagermus, Sydflagermus og Langøret Flagermus. Forslag til naturforbedrende tiltag En sikring af større gamle træer med deres hulrum og huller vil være helt essentielt for at sikre yngle- og overvintringssteder for flagermus. Der er observeret flere arter af ynglende flagermus i området. Det anbefales derfor, at mærke flere af de større træer der findes i området til flagermustræer dvs. til naturlig forfald med mulighed for, at der vil komme hulrum og hermed gode yngle- og overvintringshuller for arterne. Dagsommerfugle Det er velkendt, at en stor del af fuglene foretager træk over lange afstande. Færre er klar over, at sommerfugle og andre insekter også foretager træk på op til flere tusinde kilometer. Sommerfuglenes træk adskiller sig temmelig meget fra fuglenes, idet de individer, der trækker ud, ikke vender tilbage, men blot lægger æg og dør. Der er flere arter af decideret træksommerfugle, som regelmæssigt kommer til Danmark. Der er

16 SIDE 16/23 en glidende overgang fra deciderede træksommerfugle, til arter der vandrer over korte distancer, arter der lejlighedsvis vandrer og arter der strejfer omkring. Strejfere vandrer sjældent mere end 100 km. Visse arter foretager lejlighedsvise vandringer væk fra deres faste yngleområder, hvorved de kan nå frem til Danmark. Det er ofte usædvanlige vejrforhold, der tilsyneladende kan provokere dem til at trække langt. Særligt i varme forsomre kan der ses store flokke af trækkende sommerfugle langs Falsters østkyst. Det, at kysten er bemærkelsesværdig for de trækkende sommerfugle, skyldes bl.a., at det er et af Danmarks sydligste punkter, sommerfuglene trækker helst langs kysten, samt at sammensætningen af vilde planter gør området til en af landets bedste sommerfuglelokaliteter. Når nye arter af sommerfugle bliver opdaget i Danmark, sker det oftest på Falster og Lolland, da de jo er vores sydligste punkter. Det skal også tages i mente, at de fleste sommerfugle er varmekrævende tørbundsarter, der især forekommer på heder, overdrev og brakmarker med mange blomster. Derfor er Bøtø Plantage og diget langs Falster østkyst også i sig selv en unik sommerfuglelokalitet. På enkelte dag i sommerhalvåret kan man se omkring 40 forskellige arter af sommerfugle på og omkring diget. Det vurderes, at der er mindre end en håndfuld sommerfuglelokaliteter i hele Danmark, der kan bryste sig af den samme artsrigdom. De fleste af disse arter vurderes ligeledes, at kunne findes inde i lysningerne i plantagen. Violet Perlemorsommerfugl. Foto Thomas W. Johansen. Det varmere klima har allerede sat sine spor, idet flere varmekrævende insekter så som guldsmede og sommerfugle i de sidste 10 år er begyndt at brede sig mere mod nord. Det er særligt de varmere somre, der lokker insekter, som normalt findes på mere sydlige himmelstrøg op til os. Et eksempel er Stedmoder Perlemorsommerfugl eller Violet Perlemorsommerfugl Boloria dia som i sommeren 2003 for første gang blev set i Danmark, og det var også første gang i Skandinavien (Fennoskandia)

17 SIDE 17/23 den blev set på diget ved Bøtø. I årene efter udvikledes der sig en mindre bestand på diget, og det vurderes, at der har været mere end 300 eksemplarer af arten til stede. Den blev set regelmæssigt med større forekomster i årene derefter. I 2006 og 2007 blev der kun set enkelte eksemplarer. Om det er en lidt køligere forsommer i 2006, der har slået bestanden ud, må stå hen i det uvisse. Violet Perlemorsommerfugl blev forgæves eftersøgt i sommeren 2008 uden resultat, men derfor kan enkelte individer godt have overlevet. Et andet eksempel er Sort Ildfugl Lycaena tityrus hvis eneste kendte nuværende yngleområde i Danmark, er på det Østfalsterskedige samt på skovengene i Bøtø Plantage. Området i Bøtø rummer så vidt vides den nordligste kendte bestand af arten. Sort Ildfugl er blevet registreret regelmæssigt i området siden 2004, og endda som det eneste sted i landet. Deres foretrukne levested er varme ugødskede overdrev, og de er afhængig af Almindelig Syre Rumex acetosa og Rødknæ Rumex acetocella som foderplante til larverne. Det vurderes derfor, at både diget og plantagen samt de braklagte arealer op til plantagen, er særdeles værdifulde yngleområder og deres fortsatte drift vil være en væsentlig faktor for om denne art får ordentligt fodfæste i Danmark. Et andet eksempel på en art, som har forsøgt at indvandre via Bøtø, er Violet Ildfugl Lycaena alciphron. Den er kun kendt i to eksemplarer fra 1939 fra diget ved Bøtø, og dens fortrukne levesteder er ugødskede græsarealer især skovlysninger langs skovbryn. Den har ligeledes Rumex arter som foderplanter. Forslag til sommerfuglevenlig pleje Dagsommerfugle er solelskende arter, der kræver lys, læ samt ugødskede enge og overdrev. Mange arter er knyttet til skovlysninger og skovbryn, men de har fået det svært, da skovene har ændret karakter gennem de sidste hundrede år. Tidligere var der masser af lysninger i skovene, men fugtige lysninger er i udstrakt grad blevet drænet og tilplantet, og små skovenge er ligeledes blevet tilplantet eller gødet, så de nu er uden værdi for dagsommerfugle. Fire af otte arter, der nu er uddøde i Danmark, var knyttet til skovlysninger, og en stor del af de arter, der er i størst tilbagegang, holder ligeledes til i skovlysninger. Det vurderes, at der er to betingelser, som skal være til stede, for at sikre overlevelse af de danske sommerfugle: det er klimaet og en naturvenlig pleje. Det er særlig de nye arter, som kommer til landet, der kan udryddes af klimaet hvis f.eks. det bliver en våd og kold sommer på det tidspunkt, hvor de flyver. Klimaet kan vi desværre ikke gøre noget ved, men til gengæld kan vi sikre en mere sommerfuglevenlig pleje. Det vurderes, at flere arter af sommerfugle vil kunne genindvandre fra Polen og Nordtyskland, hvis der bliver genskabt større, ekstensive drevne overdrev og enge i landets sydlige egne. Men det er naturligvis afhængig

18 SIDE 18/23 af frugtbare tilflyvere. Langs diget ved Falsters østkyst er der indenfor de sidste år set omkring 40 arter af sommerfugle. Hvilket i sig selv er særdeles bemærkelsesværdigt, da de få lokaliteter der er set flest sommerfuglearter i Danmark på ligger lige omkring arter. De fleste af vore danske sommerfugle er udryddelsestruet, og derfor rødlistet, de er i voldsom tilbagegang, og findes kun på uspolerede overdrev uden brug af sprøjtemidler og skånsom naturpleje. Derfor er de lysåbne enge i Bøtø Plantage og det Østfalskerske dige særdeles enestående for en fremtidig sikring af den danske sommerfuglebestand. Det forslås derfor, at der etableres et større eller flere små overdrevslignende område i den midterste del af Bøtø Plantage (kort 9). Arealet er i dag bevokset primært med Sitkagran. Hvis arealet bliver ryddet, vil der være mulighed for at kunne genskabe et istidslignende slettelandskab med fugtigbund, lidt birk, skovfyr og med tiden, vurderes det, at der vil komme mere lyng og blåbær. Etablering af et par skovsøer vil tillige kunne berige biodiversiteten i området. Kort 9. Det centrale område af plantagen med Sitka og Rødgran udgør ca. 31 ha. Det er dog væsentligt for sommerfuglene, at der er lægivende foranstaltninger. Så den afgræsning der skal etableres, skal være med et meget let tryk, da sommerfugle gerne vil have højstaudebede, dvs. blomsterplanterne, urterne og græsserne skal have lov til at blive meter høje, ligesom der gerne må være lidt opvækst af løvfældende træer hist og pist. På flere skovenge kunne ekstensiv afgræsning være den bedste plejeform ift. sommerfugle. Det er meget vigtigt, at skovengene er så store, at græsningstrykket om muligt kan reguleres.

19 SIDE 19/23 Ekstensiv afgræsning med ung kreaturer giver en heterogen vegetation, hvor kun dele af vegetationen periodevis fjernes, inden planterne skyder igen. Der vil derfor altid være fourageringsmuligheder for dagsommerfugle. Afgræsning er uden tvivl den plejeform, det er sværest at indføre, da det kræver dyr i hegning, fremskaffelse af vand og tilsyn. Alternativ kan man anvende slåning som plejemetode. Den er hurtig, kræver lidt mandskab og har stor landskabelig effekt. Det er dog væsentligt, at slåningen sker tidligst i slutningen af august. Hvis der slås tidligere, kan man fjerne fourageringsmulighederne for sommerfuglene og hermed udslette en hel generation ved for tidlig slåning, da larverne ikke kan æde på de døde planter. Ift. vegetationen har det en positiv effekt for den botaniske artsrigdom, hvis man fjerner det afslåede materiale. Afhængig af de botaniske værdier ift. værdien som sommerfuglebiotop, kan blot dele af området eller hele lokaliteten slås hvert andet år. Det er ligeledes vigtigt, at der efterlades uslåede bræmmer langs grøfter og skovbryn, hvor sommerfuglene kan overvintre i. Hvis man vælger at lave et større overdrev, vurderes det, at man vil kunne få skabt et areal, som minder meget om det, som vi forestiller os, var det oprindelige istidslandskab i Danmark. Baseret på den mere nytænkende tilgang til naturpleje med udsætning af oprindelige arter, vil en udsætning af bison i området være anbefalelsesværdig. Dette er både pga områdets særprægede natur, at man vil kunne få et større sammenhængende område, samt at det vurderes, at der vil være muligheder for støtte til etablering af hegn via Miljøministeriet til oprindelige arter. Hvis man ikke udsætter bison, skal man overveje en robust kvægrace som f.eks. Galloway. Andre insekter Af andre insektgrupper der findes i Bøtø Plantage, er det særligt guldsmede og natsværmere, som skal fremhæves. Ligesom dagsommerfuglene er de afhængig af åbne arealer med læ og ugødskede samt usprøjtede arealer. De fleste arter er knyttet til skovlysninger og skovbryn. En af de mere specielle guldsmede, der er set i området er Sort Hedelibel. Sort Hedelibel findes først og fremmest ved næringsfattige og sure søer, som oftest findes i områder med fyrre- og nåletræer. Forslag til naturpleje Det vurderes, at flere arter af særligt guldsmede vil have bedre betingelser for at etablere nye bestande i landet, hvis der etableres flere vandhuller i området. Det foreslås derfor, at der etableres 3-5 vandhuller af m² spredt i plantagen i de områder, som det anbefales at lave om til overdrev. Det er ret væsentligt for disse vandhuller, at de bliver lysåbne.

20 SIDE 20/23 Fårevasken. Der er allerede to vandhuller i området (kort 10). For det østlige vandhul, Fårevasken er det væsentligt, at området omkring vandhullet gøres lysåbent, så insekterne bedre kan fouragere i sollyset. Det samme gør sig gældende for det vestlige vandhul, hvor det ligeledes anbefales, at de jordvolde som ligger, planeres ud. Lysåbne overdrev, om det er et større eller flere små vil i særdeleshed fremme guldsmedene og natsværmernes forurageringsmuligheder. Kort 10. Placering af de to vandhuller (blå polygon), hvor det anbefales, at det gøres mere lysåbent omkring dem.

21 SIDE 21/23 Padder og krybdyr Der er enkelte tidligere fund af padder i det fredede område i Bøtø Nor. Her er fundet både Strandtudse, Grønbroget Tudse og Spidssnuet Frø, ligesom en af de få bestande af Løgfrø i kommunen findes her. I forbindelse med udarbejdelse af dette notat blev der tillige fundet Skrubtudse og Snog. Alle vore padder og krybdyr er fredede, de fleste er tillige omfattet af EU's habitatdirektivs bilag IV, hvorunder vi er forpligtiget til at træffe alle nødvendige beskyttelsesforanstaltninger for at sikre bestandene. Forslag til tiltag Det vurderes, at hvis der etableres vandhuller i plantagen, vil det automatisk være en håndstrækning til alle små bestande af padder og krybdyr i området. Turisme og formidling Sydfalster har et kæmpe potentiale med Syddanmarks største sommerhusområde Marielyst, som grænser op til den nordlige del af plantagen. Det vurderes, at der årligt kommer mere end besøgende til Marielyst, som skønnes primært at komme pga. de fantastiske sandstrande. Naturmæssigt er tilbuddene til de besøgende i sommerhusområdet ret begrænset, da sommerhusområdet mod vest er omkranset af landbrugsland. Plantagen udgør derfor et væsentligt element for dem til en anderledes naturoplevelse end stranden. Nord for plantagen findes en større parkeringsplads, der ligesom en hundeskov der ligger op til parkeringspladsen, drives af Skov- og Naturstyrelsen. En af de største cykelruter i regionen, Falster Rundt, løber på den nord-syd gående sti gennem plantagen.

22 SIDE 22/23 Forslag til nye tiltag Plantagen rummer et stort potentiale for at formidle de specielle kulturog naturhistoriske elementer, som findes i området. Det foreslås, at der etableres et fugletårn, grænsende op til det fredede område (kort 11). Tårnet vil kunne ligge med fyrreskoven i baggrunden, og adgangen til tårnet skal være kontrolleret på sti eller board-walks, så besøgende holder sig til den afmærket rute. Fra fugletårnet, vil der hermed komme udsyn ud over den sydlige del af reservatet med mulighed for at se traner. Ornitologer har længe manglet udsynet til den sydlige del af reservatet, dette vil et tårn med en placering her råde bod på. Et tårn med udsyn til åben himmel, vil ligeledes give formidable forhold for at se rastende og trækkende rovfugle samt småfugle. Idet tårnets formål er at give udsyn ud over det fredede område, vil der kunne søges om fuld finansiering til opførelse af tårnet og dets adgangsveje via Støtteordning til friluftsfaciliteter ved fortidsminder og i fredede områder. Ved tårnet vil man ligeledes kunne opstille bord/bænke samt opsætte et formidlingsskilt. Kort 11. Stjernen og det brune polygon viser forslag til mulig placering af de to fugletårne. Rød tern fredning, blå polygon søer. Hvis arealet omkring Fårevasken gøres mere lysåbent, og der kan etableres en udsigtskile, vil et fugletårn i dette område være en rigtig god ide (kort 11). Her vil der så kunne være udsyn ud over den lille sø, med ud-

23 SIDE 23/23 sigtskile ud til Østersøen. Tårnet kan stå i kanten af det eventuelle nyetablerede overdrev og kunne give nogle gode oplevelsesmæssige tiltag i form af rastende rovfugle, trækkende småfugle samt fouragerende sommerfugle og guldsmede. Det anbefales ligeledes, at en rundtur rundt i plantagen afmærkes med stipæle, og at der løbende er informationstavler, som fortæller om den spændende natur- og kulturhistorie som området rummer. Her tænkes særligt på den specielle flora og fauna, som er tilknyttet fyr og birkeskov, det kulturhistoriske med afvanding af Bøtø Nor, resterne af nor udløbene, stormfloden, Fårevasken, bygning af diget, p-pladsen (landingsbane fra krigen) mv. der er rigtig mange gode historier, som fortjener at blive præsenteret. Der vil kunne laves rundture fra 1,5 5,6 km i den nordlige del af Bøtø Plantage. Disse ture vurderes, at være af tilfredsstillende længde for den type besøgende, som forventes typisk at ville besøge dette område (gående sommerhusgæster). Det er ret væsentligt, at besøgende har mulighed for at gå rundt. Ved at koncentrere færdselen til den østlige del, vil den vestlige del blive skånet ift. forstyrrelser for evt. ynglende trane og rovfugle.

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2184 Fax 7232 3213 krso@hillerod.dk Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten Sag 219-2015-2430 22. januar 2015 Undertegnede

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 Formål: Med dette naturplejeprojekt har Roskilde Kommune i samarbejde med NaturErhvervstyrelsen, Den Europæiske Union og lokale lodsejere skabt en række

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde.

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde. Vestsjællandske subrariteter VI Af Lasse Braae I dette nummer er der fokus på skovens fugle, og valget er derfor faldet på nogle arter, der optræder som relativt fåtallige ynglefuglearter i de danske skove.

Læs mere

Ll. Valby, Slagelse Jorder nyt nr. Ll. Valby, Slagelse Jorder mark og fold,15f 1280kvm. Bilag 2, punkt 1d. undersøges

Ll. Valby, Slagelse Jorder nyt nr. Ll. Valby, Slagelse Jorder mark og fold,15f 1280kvm. Bilag 2, punkt 1d. undersøges Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Slagelse Nordskov (arbejdstitel) er et samarbejde mellem Slagelse Kommune og

Læs mere

9.7 Biologisk mangfoldighed

9.7 Biologisk mangfoldighed 9.7 Biologisk mangfoldighed MÅL For biologisk mangfoldighed er det Byrådets mål, at: Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal standses senest 2010, og at den biologiske mangfoldighed i Sønderborg

Læs mere

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy

Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy .. BIOLOGISK FORENING FOR NORDVESTJYLLAN D Forslag til nationalparkplan for Nationalpark Thy Biologisk Forening for Nordvestjylland og Dansk Botanisk Forening har fulgt arbejdet med Nationalpark Thy med

Læs mere

Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen

Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen Der er indkommet 7 høringssvar, derudover kommentarer fra DN Furesø efter markvandring i september 2015. Høringspart Bemærkning Kommunens

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer

Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer SCOPING NOTAT Forventede hovedproblemer i VVM/Miljøundersøgelse for vindmølleprojekt i den tidligere Gårdbo Sø, vest

Læs mere

Fugle i Guldager Plantage

Fugle i Guldager Plantage Bogfinken er en meget almindelig ynglefugl i Danmark. Den træffes hele året. Om sommeren lever de især af insekter og smådyr. Om vinteren lever de mest af frø og frugt, som de finder på buske og på jorden.

Læs mere

Det udsendte oplæg har været et godt arbejdsredskab for en konkret stillingtagen til de 36 udmeldte områder.

Det udsendte oplæg har været et godt arbejdsredskab for en konkret stillingtagen til de 36 udmeldte områder. DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING i Guldborgsund Kommune Sven Aabolt Christensen Skovby Tværvej 32 4840 Nørre Alslev Tlf.: 5443 3352/4092 7065 Mail: sven@aabolt.dk og guldborgsund@dn.dk 24.05.12. Guldborgsund

Læs mere

BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE

BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE GRUNDEJERFORENINGEN ØRNBJERG 1 Forord. Igennem årene har der i foreningen været flere forslag om, at det kunne være interessant

Læs mere

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Naturværdier i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Antal Spørgeskema om naturværdier Respondenter 33 personer, 23 mænd,

Læs mere

Markfirben, Lacerta agilis Rapport for 2014 ved Næsby Strand

Markfirben, Lacerta agilis Rapport for 2014 ved Næsby Strand Teknik og Miljø Markfirben, Lacerta agilis Rapport for 2014 ved Næsby Strand Monitering af markfirben ved Næsby Strand i forbindelse med konsekvensvurdering af evt. etablering af dige Forsidefoto af Markfirben

Læs mere

Plejeplan for Lille Norge syd

Plejeplan for Lille Norge syd Plejeplan for Lille Norge syd Plejeplanen er udarbejdet for en femårig periode (2008-2013) Plejeplanen skal sikre, at arealet plejes i henhold til fredningens formål Miljø- og naturafdelingen, Teknik-

Læs mere

Fårup Klit (skov nr. 76)

Fårup Klit (skov nr. 76) Fårup Klit (skov nr. 76) Beskrivelse Generelt Fårup Klit kaldes lokalt for læplantagerne. Administrativt kalder vi de sammenhængende områder for sti 100. Skoven er et smalt bånd af træbevoksning, der strækker

Læs mere

Habitatområde Gribskov, Arter (udpegningsgrundlag).

Habitatområde Gribskov, Arter (udpegningsgrundlag). Bilag 2 Habitatområde Gribskov, Arter (udpegningsgrundlag). Stor vandsalamander (Triturus cristatus) Udbredelse i Danmark: Den store vandsalamander er almindelig i det østlige Danmark, men er sjælden i

Læs mere

Ådalsprojekt. Naturgenopretning omkring indsejlingen til fæstningsværket Trelleborg

Ådalsprojekt. Naturgenopretning omkring indsejlingen til fæstningsværket Trelleborg Skitsering af naturgenopretningsprojekt Ådalsprojekt Naturgenopretning omkring indsejlingen til fæstningsværket Trelleborg Skitsering af større naturgenopretningsprojekt med tæt forankring til kulturværdierne

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Vejledning til ansøgning om tilskud til private natur og friluftsprojekter i Middelfart Kommune 2016 Søg tilskud

Læs mere

Forslag til Plejeplan for. Bronzealderlandskabet ved Madsebakke

Forslag til Plejeplan for. Bronzealderlandskabet ved Madsebakke Forslag til Plejeplan for Bronzealderlandskabet ved Madsebakke Udarbejdet forår 2012 Titel: Forslag til plejeplan for bronzealderlandskabet ved Madsebakke. Udgiver: Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø

Læs mere

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet.

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser er beplantninger, hvis eneste formål er at være til gavn for vildtet. Det kan de f.eks. være som ynglested, dækning og spisekammer.

Læs mere

Møns Klint. Guidet kør selv fototur. Et af Danmarks vidundere

Møns Klint. Guidet kør selv fototur. Et af Danmarks vidundere Guidet kør selv fototur Møns Klint Et af Danmarks vidundere Velegnet til: En naturoplevelse uden lige Landskabsfotografering i et unikt og enestående naturområde Af naturfotograf Bjarne Nybo Medlem af

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Dispensation til at pleje en mindre sø, kaldet Christianshøj Grusgravsø, ved Kirke Værløsevej 101, matr.nr.13al Kirke Værløse By, Værløse. Furesø Kommune har besluttet

Læs mere

Miljøvurdering. Hvorfor en miljøvurdering?

Miljøvurdering. Hvorfor en miljøvurdering? Miljøvurdering Hvorfor en miljøvurdering? I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer (Lovbekendtgørelse nr. 936 af 24. september 2009) skal kommunen udarbejde en miljøvurdering, når den

Læs mere

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde:

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: Grøndalsparken Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: 2010-580333 Grøndalsparken er beliggende i kommunens nordlige distrikt. Parken løber som et langt bånd mellem jernbanestrækninger og veje fra

Læs mere

Pletmælkebøtte. Naturen i landskabet Rita Merete Buttenschøn

Pletmælkebøtte. Naturen i landskabet Rita Merete Buttenschøn Pletmælkebøtte Naturen i landskabet Rita Merete Buttenschøn Indhold: 1. Fra skov til åbent landskab 2. Beskyttet natur 3. Naturens tilstand 4. Indsatsmuligheder a. Mere viden b. Naturpleje/- genopretning

Læs mere

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland arealvise beskrivelser side 1 Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Gjerrild Nordstrand er et strandareal på nordkysten af Djursland. Arealet

Læs mere

Bilag 1 -Naturnotat. Besigtigelse af overdrev i Toftun Bjerge

Bilag 1 -Naturnotat. Besigtigelse af overdrev i Toftun Bjerge POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK DATO: 31-10-2012 JOURNALNUMMER 01.05.08-P19-5-12 Bilag 1 -Naturnotat RÅDHUSET, PLAN OG MILJØ ØSTERGADE

Læs mere

Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles)

Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles) Bilag 1 Natur Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles)... 1 Skrab til engfugle og strandtudser i marsken (Fælles)... 2 Etablering af græsningslaug i Varde Å-dal (Varde)... 2 Udsigtstårn v.

Læs mere

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund.

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Jagt og prøver med stående hund kræver en passende bestand af fuglevildt. Der er ikke meget ved at gå over

Læs mere

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Frøslev Plantage Plan efter stormfald 2013

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Frøslev Plantage Plan efter stormfald 2013 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Frøslev Plantage er på ca.1042 ha og er beliggende få kilometer fra den dansk-tyske grænse. Mod øst afgrænses plantagen af motorvej E45. Området kaldet Frøslev Sand blev indtil

Læs mere

Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019

Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019 Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019 Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019. Plejeplan udarbejdet for Faxe kommune 2014 Feltarbejde, foto og afrapportering: Eigil Plöger Fotos AGLAJA AGLAJA v. Eigil Plöger

Læs mere

Gyldenrisbekæmpelse i testområde på Amager Fælled

Gyldenrisbekæmpelse i testområde på Amager Fælled Gyldenrisbekæmpelse i testområde på Amager Fælled Denne rapport indeholder en begrundelse for prioriteringen af testområdet for gyldenrisbekæmpelse på Amager Fælled, beskrivelse af metoden for den præcise

Læs mere

Naturstyrelsen har overtaget arealer ved Fælleseje ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov og natur (se kort 1).

Naturstyrelsen har overtaget arealer ved Fælleseje ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov og natur (se kort 1). Storstrøm J.nr. NST-4161-00037 Ref. MRO Den 27. juni 2013 SKOVREJSNINGSPLAN - FÆLLESEJESKOVEN Indledning Naturstyrelsen har overtaget arealer ved Fælleseje ved Næstved på ca. 35 ha, for at lave ny skov

Læs mere

FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST

FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST Det vestlige hjørne af Nationalpark Mols Bjerge er Følle Bund, der fra gammel tid har hørt under Kalø. Følle Bund ligger syd for Strandvejen, sydvest for

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 27. februar 2013 J.nr.: NMK-510-00302 Ref.: meh AFGØRELSE i sag om omlægning af Vasevej m.v. i Rudersdal Kommune Natur-

Læs mere

På uglejagt i Sønderjylland

På uglejagt i Sønderjylland På uglejagt i Sønderjylland Den store hornugle har kronede dage i Jylland. På 25 år er bestanden vokset fra nul til omkring 50 ynglende par og tilsyneladende bliver der bare flere og flere. MiljøDanmark

Læs mere

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010)

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010) 16-08-2010 Side 1 af 8 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Vej- og Parkafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg Med kopi til Herlev Kommune Teknisk Forvaltning Herlev Bygade 90 2730 Herlev Kommentarer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord. 3. Indledning. 4. Grøn Helhedsplan 6. Ringe skov har vokseværk Plan for udvidelse af skoven. 8

Indholdsfortegnelse. Forord. 3. Indledning. 4. Grøn Helhedsplan 6. Ringe skov har vokseværk Plan for udvidelse af skoven. 8 1 Indholdsfortegnelse Forord. 3 Indledning. 4 Grøn Helhedsplan 6 Ringe skov har vokseværk Plan for udvidelse af skoven. 8 Tilgængelighed og friluftsliv. 9 Mere skov. 11 Mere natur og vand.. 13 Landskab

Læs mere

FORSLAG TIL UDVIKLINGS- OG PLEJEPLAN FOR GRANHAUGEN

FORSLAG TIL UDVIKLINGS- OG PLEJEPLAN FOR GRANHAUGEN FORSLAG TIL UDVIKLINGS- OG PLEJEPLAN FOR GRANHAUGEN 2. udkast, januar 2013/ARP Debatten har vist, at rigtig mange mennesker holder meget af Granhaugen og har stærke ønsker om, hvordan Granhaugen skal udvikles

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning, afgræsning og afbrænding

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning, afgræsning og afbrænding Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning, afgræsning og afbrænding Naturstyrelsen trekanten har søgt om tilladelse til, at afgræsse, rydning og afbrænding på matr. 1b, Løvlund Gde., Grene,

Læs mere

Plejeplan for markfirben ved Isterødvej/Kildevej

Plejeplan for markfirben ved Isterødvej/Kildevej Plejeplan for markfirben ved Isterødvej/Kildevej Markfirben-han, 2013. Foto: Peer Ravn Naturteamet, By og Miljø Hillerød Kommune, 2014 Plejeplan udformet af Amphi-Consult v. Peer Ravn Formål: Formålet

Læs mere

LANDZONETILLADELSE - HUSSTANDSVINDMØLLE

LANDZONETILLADELSE - HUSSTANDSVINDMØLLE Urhøj Smedje ApS Krogvejen 40 4281 Gørlev Att: Heidi Daggaard Johansen Sendt til: heidi@urhoj.dk 3. JULI 2013 LANDZONETILLADELSE - HUSSTANDSVINDMØLLE Matr. Nr. 42m, Grænge By, Toreby, Majbøllevej 166,

Læs mere

Projektforløb Aktiviteter og projektkonsulentens timeforbrug 03.06.2015 Kontakt til lodsejerne individuelt. 3,5

Projektforløb Aktiviteter og projektkonsulentens timeforbrug 03.06.2015 Kontakt til lodsejerne individuelt. 3,5 Afrapportering Projekt Brødkær Naturpleje NaturErhvervstyrelsen J. nr. 32313-G-12-00733 Administrativ forløb 19.11.2012 Tilsagn fra NaturErhverv. Tilskudsberettigede udgifter kr. 336.240,00. NaturErhverv

Læs mere

Ortofoto 2014. Hedensted Kommune. A eksisterende sø, B og C nye søer, D nyt jorddige.

Ortofoto 2014. Hedensted Kommune. A eksisterende sø, B og C nye søer, D nyt jorddige. LiebhaverSkovfogeden I/S Skibetvej 40 7100 Vejle Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Birgitte Mogensen Dir: +4579755675 Mob: 21130536 e-mail: Birgitte.Mogensen @Hedensted.dk Sagsnr. 01.03.03-P19-153-15

Læs mere

Plejeplan for markfirben Isterødvej ved Helsingevej

Plejeplan for markfirben Isterødvej ved Helsingevej Plejeplan for markfirben Isterødvej ved Helsingevej Markfirben-han Foto: Peer Ravn Naturteamet, By og Miljø Hillerød Kommune, 2014 Plejeplan udformet af Amphi-Consult v. Peer Ravn Formål: Formålet med

Læs mere

Munkerup Grundejerforenings Strandareals naturforhold

Munkerup Grundejerforenings Strandareals naturforhold Munkerup Grundejerforenings Strandareals naturforhold Silva Danica / Jørgen Stoltz, juni 2010 5993 0216 silvadanica@msn.com Fællesarealet består af en kystskrænt samt et nedenfor liggende strandareal.

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning af sammenhængende eng og mose

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning af sammenhængende eng og mose Reinar Sandager Pedersen Egebjerg Landevej 25 7200 Grindsted Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning af sammenhængende eng og mose Du har søgt om tilladelse til, at afgræsse et naturareal

Læs mere

LBK nr. 587 af 27/5/2013 (Planloven) 2. LBK nr. 951 af 3/7/2013 (Naturbeskyttelsesloven) Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V

LBK nr. 587 af 27/5/2013 (Planloven) 2. LBK nr. 951 af 3/7/2013 (Naturbeskyttelsesloven) Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Att. Carsten Ehlers Thomsen Teknik og Miljø Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Landzonetilladelse

Læs mere

Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår

Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår VELKOMMEN TIL Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår Lisbeth Shooter Jan Nielsen Kristian Petersen Introduktion Lisbeth Shooter, chefkonsulent og i dag ordstyrer Jan Nielsen, planteavlskonsulent

Læs mere

Hedeområder i Vester Thorup Klitplantage (Areal nr. 83)

Hedeområder i Vester Thorup Klitplantage (Areal nr. 83) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hede- og klitområderne i Vester Thorup Klitplantage ligger som en smal strimmel nord for selve plantagen ud mod Jammerbugten, og afgrænses mod vest af Bulbjerg. Mod øst støder

Læs mere

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane.

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane. VVM-screening af: Benniksgaard Golf Cource Aps v/jens Enemark Bakkegårdsvej 29 6340 Kruså Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Slettestrand (Areal nr. 93)

Slettestrand (Areal nr. 93) Slettestrand (Areal nr. 93) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Områderne ligger mellem Slettestrand og Tranum, og udgør distriktets østligste del. Arealerne afgrænses mod øst af Tranum Strandvej, der samtidig

Læs mere

Trærammen/spunsen skal rage mindst muligt op over jordoverfladen under hensyntagen til funktionen, så den syner mindst muligt set fra stien.

Trærammen/spunsen skal rage mindst muligt op over jordoverfladen under hensyntagen til funktionen, så den syner mindst muligt set fra stien. Fra den 1. november sender Helsingør Kommune posten digitalt! Gå ikke glip af vigtig post, husk derfor at tjekke din postkasse jævnligt på www.borger.dk. For at få adgang til din digitale postkasse skal

Læs mere

Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth

Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth Januar 2010 Tekst: W. Vries & Lars Briggs Feltarbejde: L. Briggs, W. de Vries, W. Lenschow & P. Ravn Figurer og billeder:

Læs mere

Ynglefugletællinger 2010

Ynglefugletællinger 2010 Ynglefugletællinger 2010 Borris Skydeterræn og Flyvestation Karup Ole Olesen og Egon Østergaard August 2010. Indhold Baggrund og fokusarter... 2 Optællinger... 3 Artsgennemgang... 5 Flyvestation Karup...

Læs mere

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø!

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Udarbejdet af Rana-Consult v. Peer Ravn 2011 Forslag til oprettelse af kommunal naturpark på arealer

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov Storstrøms Amt 2006 Kringelhøje Jættestue Trehøje Delbjerg Stubbehøj Strandgård Roshøj Viekærgård Milehøj Skovridergård Knudsbygård Knudsby Oreby Orehøj

Læs mere

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde:

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: Damhusengen: Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: 2010-580340 Damhusengen er beliggende i kommunens nordlige del, mellem Damhussøen og Krogebjergparken. Vestsiden af engen løber i skellet til

Læs mere

Kulhuse Strandjagtforening v/ Formand John Hansen Gerlev Strandvej 3 3630 Jægerspris

Kulhuse Strandjagtforening v/ Formand John Hansen Gerlev Strandvej 3 3630 Jægerspris Kulhuse Strandjagtforening v/ Formand John Hansen Gerlev Strandvej 3 3630 Jægerspris Dato Sagsbehandler J.nr. Tkoee 002037-2013 Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til etablering af 6 støjskærme

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Sommer Brøndby kommune Naturbeskrivelse Om sommeren står de fleste blomster i fuldt flor, skoven er grøn, insekterne summer og fuglene synger lystigt. Nætterne er lyse

Læs mere

Høringssvar vedr. Kulsbjerg og Vordingborg Øvelsespladser, Drifts- og plejeplan 2015 2029.

Høringssvar vedr. Kulsbjerg og Vordingborg Øvelsespladser, Drifts- og plejeplan 2015 2029. Bestyrelsen for DN-Vordingborg Martin Vestergaard Svinøvej 23 4750 Lundby e-mail: martin@naturatlas.dk Til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Arsenalvej 55 9800 Hjørring E-mail fes@mil.dk 30. marts

Læs mere

SKOVUDVIKLING VED Å BO. -Fra bar mark til naturskov

SKOVUDVIKLING VED Å BO. -Fra bar mark til naturskov SKOVUDVIKLING VED Å BO -Fra bar mark til naturskov Mødenotat Møde med Socialdemokraterne vedr. Åbo Skov Til mødet deltog: Steen B. Andersen, byrådsmedlem (S), medlem af miljøudvalget (sba@byr.aarhus.dk

Læs mere

HELHEDER OG KOMPETENCER I DET ÅBNE LAND. Faktablad - Natur Landskabskarakterområde (LK) 15. Legind Bjerge (se kort)

HELHEDER OG KOMPETENCER I DET ÅBNE LAND. Faktablad - Natur Landskabskarakterområde (LK) 15. Legind Bjerge (se kort) LAND Faktablad - Natur Landskabskarakterområde (LK) 15. Legind Bjerge (se kort) 19.05.2009 Generelt om området. Kystnært, storbakket og skovklædt landskab, der gennemskæres af markante erosionsdale, som

Læs mere

Vand og Natur Lotte Rye Vind Telefon 7256 5941 LORV@fredensborg.dk. Til-Tops ApS Att. Line Keefe Sendt som e-post. Sagsnr. 15/33696 12.

Vand og Natur Lotte Rye Vind Telefon 7256 5941 LORV@fredensborg.dk. Til-Tops ApS Att. Line Keefe Sendt som e-post. Sagsnr. 15/33696 12. Til-Tops ApS Att. Line Keefe Sendt som e-post Vand og Natur Lotte Rye Vind Telefon 7256 5941 LORV@fredensborg.dk Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 og 16 til etablering af 2 trætopklatrebaner,

Læs mere

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø Sønderballe landdistrikt - Topografi & natur En af de største ressourcer i Sønderballe Landdistrikt er landskabet, som udgøres af topografi, kultur og natur. I det følgende ses nærmere på topografien og

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning af vedopvækst i beskyttet mose

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning af vedopvækst i beskyttet mose Jens Christian Simonsen Saturnvej 6800 Varde Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til rydning af vedopvækst i beskyttet mose Du har søgt om dispensation til at rydde træer og buske på matr. nr. 3

Læs mere

Gråkrage/Sortkrage. Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.0:24.02.2016) Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L)

Gråkrage/Sortkrage. Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.0:24.02.2016) Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L) Gråkrage/Sortkrage Øverst gråkrage, nederst sortkrage, som dog har spor af gråkrage i sig Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L) 1 Status og udbredelse Gråkragen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. april 2007 J.nr.: NKN-131-00055 mgi Afgørelse i sagen om

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. - ansøgningsfrist den 25. april 2014

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. - ansøgningsfrist den 25. april 2014 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter - ansøgningsfrist den 25. april 2014 Vejledning til ansøgning om tilskud til private naturprojekter i Middelfart Kommune 2014 Søg tilskud til et

Læs mere

Sti over Bagges Dæmning

Sti over Bagges Dæmning Sti over Bagges Dæmning Projektbeskrivelse 17. september 2010 En sti over Bagges Dæmning vil skabe en enestående mulighed for at færdes tæt på Ringkøbing Fjord og opleve landskabet og naturen uden at forstyrre

Læs mere

Natura 2000 og naturpleje i Mølleåsystemet

Natura 2000 og naturpleje i Mølleåsystemet Landsdelscenter Nordsjælland Natura 2000 og naturpleje i Mølleåsystemet Teknisk rapport Juni 2007 Landsdelscenter Nordsjælland Natura 2000 og naturpleje i Mølleåsystemet Teknisk rapport Juni 2007 Dokument

Læs mere

skoven NATUREN PÅ KROGERUP

skoven NATUREN PÅ KROGERUP skoven NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Teknik og Miljø. Rapport fra 2015. Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Rapport fra 2015. Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Rapport fra 2015 Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune Forsidefoto: Klokkefrø Bombina bombina - Peer Ravn, Amphi Consult Klokkefrøen i Slagelse Kommune Klokkefrøen

Læs mere

Tilladelse efter Planloven til etablering af sø og vold på Østermosevej

Tilladelse efter Planloven til etablering af sø og vold på Østermosevej Ejer af Østermosevej 2 6623 Vorbasse Tilladelse efter Planloven til etablering af sø og vold på Østermosevej 2, 6623 Vorbasse Billund Kommune ønsker at forbedre levevilkårene for den sjældne løgfrø, som

Læs mere

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med det vilde køkken INDLEDNING Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med mindre der skulle opstå

Læs mere

Efterårstræk på Stevns

Efterårstræk på Stevns Efterårstræk på Stevns Af Tim Andersen De fleste forbinder et efterårstræksted for landfugle med vest- og sydvendte pynter. At det ikke altid behøver at være sådan, er Stevns Klint et eksempel på. Her

Læs mere

Vurdering af sandsynligheden for at højproduktive og lavproduktive landbrugsarealer

Vurdering af sandsynligheden for at højproduktive og lavproduktive landbrugsarealer Vurdering af sandsynligheden for at højproduktive og lavproduktive landbrugsarealer vil gro til ved ophør af landbrugsmæssig aktivitet Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 18. februar

Læs mere

Teknik og Miljø 2015. Nordskoven. Skovrejsning nord for Slagelse. Et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Slagelse Kommune

Teknik og Miljø 2015. Nordskoven. Skovrejsning nord for Slagelse. Et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Slagelse Kommune Teknik og Miljø 2015 Nordskoven Skovrejsning nord for Slagelse Et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Slagelse Kommune 2 2 3 Skovrejsning Skov- og naturområder opfordrer til leg og læring. Til bevægelse

Læs mere

Populations(bestands) dynamik

Populations(bestands) dynamik Populations(bestands) dynamik Fuglebestande er ikke statiske, men dynamiske størrelser der ændrer sig over tid, både cyklisk (årstidsbestemt), men i de fleste tilfælde også ændrer, sig alt efter om forholdene

Læs mere

VVM-screening af etablering af skov på matr. 3a, 6a V. Bregninge by, Bregninge m.fl. Afgørelse om at skovrejsningen ikke er VVM-pligtig

VVM-screening af etablering af skov på matr. 3a, 6a V. Bregninge by, Bregninge m.fl. Afgørelse om at skovrejsningen ikke er VVM-pligtig Peder Kromann Jørgensen Vester Bregningemark 3 5970 Ærøskøbing Sendt med email: pkjkoma@msn.com Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 VVM-screening

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning af sø

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning af sø Kim Rask Hansen Engmosevej 4A 7200 Grindsted Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning af sø Du har ansøgt om dispensation til at oprense en ca. 1531 m² stor beskyttet sø beliggende på matrikel

Læs mere

PROGRAM Hærkortuddannelse Signaturforklaring på 2 cm hærkort

PROGRAM Hærkortuddannelse Signaturforklaring på 2 cm hærkort PROGRAM 31 Hærkortuddannelse Signaturforklaring på 2 cm hærkort Udarbejdet af Uddannelses Udviklings Afdelingen I samarbejde med Forsvarets Gymnastikskole Målbeskrivelse. Efter gennemgang af programmet

Læs mere

Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012

Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012 Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012 3. udgave 23. november 2012 Udført af: Per Klit Christensen og Niels Damm AMPHI Consult er et landsdækkende konsulentfirma der arbejder med rådgivning og planlægning

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Formål Formålet med projektet er med små midler at øge den del af biodiversiteten, der er knyttet til små vandhuller, lysninger

Læs mere

Idéoplæg til Nationalparkplan 2016-22

Idéoplæg til Nationalparkplan 2016-22 Idéoplæg til Nationalparkplan 2016-22 2 Forside: Vang sø Foto af Frank Olesen Forord Nationalpark Thy står i dag på et solidt fundament. En stor lokal opbakning blandt befolkningen i Thy og et stort engagement

Læs mere

Råstofplan 2016. #split# Høringssvar fra Brønderslev Kommune

Råstofplan 2016. #split# Høringssvar fra Brønderslev Kommune #split# Råstofplan 2016 Plan og Miljø Dato: 04-05-2016 Sags. nr.: 86.07.00-P17-1-15 Sagsbeh.: Gorm Pilgaard Jørgensen Lokaltlf.: +4599455109 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 9945 4545 Fax 9945

Læs mere

Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Att. Natur og Miljø. Dato: 29. september 2014

Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Att. Natur og Miljø. Dato: 29. september 2014 Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Att. Natur og Miljø Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til at afgræsse og rydde enge, moser og heder ved Ansager Å Billund Kommune har på vegne af lodsejere

Læs mere

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha.

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha. Notat Landskabsanalyse for skovrejsningsområdet ved Solhøj Fælled, Skov- og Naturstyrelsen, Østsjælland Natur og Friluftsliv J.nr. Ref. kve Den 7. marts 2008 Projektområdet til skovrejsning ligger syd

Læs mere

Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk

Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk

Læs mere

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet.

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. 1 September 2012 Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. Friarealerne i Hyldespjældet er planlagt med idé og omhu. De gennemgående stræder og torve er beplantet med ahorn (spidsløn) for stræderne

Læs mere

Dispensation til at udføre naturpleje på 3-beskyttet areal på matr. nr. 10 h Kirke Værløse By, Værløse, beliggende i delområde I i lokalplan 72 for

Dispensation til at udføre naturpleje på 3-beskyttet areal på matr. nr. 10 h Kirke Værløse By, Værløse, beliggende i delområde I i lokalplan 72 for Boligejendom ApS v. Procasa Nørre Voldgade 22, 1. sal 1358 København K Att.: Steen Fischer Dispensation til at udføre naturpleje på 3-beskyttet areal på matr. nr. 10 h Kirke Værløse By, Værløse, beliggende

Læs mere

- Bekæmpelse af Rosa rugosa (RR) ved Østersøkysten ved Geltinker Birk, Flensborg Fjord.

- Bekæmpelse af Rosa rugosa (RR) ved Østersøkysten ved Geltinker Birk, Flensborg Fjord. Notat Thy J.nr. NST-4160-00230 Ref. HSK Den 22. oktober 2011 Studietur til Slesvig-Holstein 18-10-2011 - Bekæmpelse af Rosa rugosa (RR) ved Østersøkysten ved Geltinker Birk, Flensborg Fjord. - Udbygning

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gennemførelse af Vand- og Naturprojekt i Karlstrup Mose

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gennemførelse af Vand- og Naturprojekt i Karlstrup Mose Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Vej og ejendomme vejoglandskab@greve.dk Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Rådhuset Rådhusholmen 10 DK-2670 Greve Telefon: 43 97 97 97 www.greve.dk Dispensation

Læs mere

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016.

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Til NaturErhvervstyrelsen Fremsendt pr. email til: landbrug@naturerhverv.dk, 14. december 2015 Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Med

Læs mere