De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit"

Transkript

1 De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

2 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og resiliens. Fokusområderne fungerer som hjælpespørgsmål til barnets udviklingsmæssige behov (venstre side af trekanten), forældrenes kompetencer (højre side af trekanten) og omgivelserne (bunden af trekanten). Spørgsmålene anvendes til at afdække barnets eller den unges behov i kontekst af forældrenes kompetencer og omgivelser. Redskabet skal ikke ses som en spørgeguide, men mere som inspiration til hvilke spørgsmål og temaer, der kan være vigtige at tage op i undersøgelsen under de forskellige behovsområder. Derudover kan spørgsmålene fungere som en slags benchmark i forhold til barnets/ den unges normale udvikling, relateret til en bestemt aldersgruppe. Spørgsmålene tager afsæt i normalitetsbegrebet, samtidig med at de giver plads til mangfoldighed og variation, som er kendetegnet ved det moderne samfund. Den nyeste version af de aldersopdelte fokusområder er udarbejdet af SFI på baggrund af dansk, nordisk og international forskning om udsatte børn og unge og tager udgangspunkt i den nyeste, empirisk baseret forskning inden for risiko, beskyttelse og resiliens. De aldersopdelte fokusområder sikrer, at sagsbehandlerne anvender den nyeste viden og bidrager til brobygning mellem teori og praksis.

3 3 Indhold Forord 2 Sundhedsforhold 4 Skoleforhold og læring 5 Fritidsforhold og venskaber 7 UDVIKLING OG ADFÆRD 9 Familieforhold - familierelationer 13 FAMILIENS HISTORIE OG FUNKTION 14 Slægtninge og andre i familiens netværk 15 Boligen 15 Beskæftigelse Økonomi 16 Familiens relation til omgivelserne 16

4 4 De 6-9 årige 1. Sundhedsforhold Barnets helbredstilstand ved fødslen: Barnet blev født til terminen (ikke for tidligt). Barnets højde og vægt var inden for normalområdet (under gram betegnes som lav fødselsvægt, under gram betegnes som meget lav). Barnets helbredstilstand: Barnets højde og vægt er alderssvarende og inden for normalområdet. Barnets hørelse og syn er tilfredsstillende. Barnet er som regel rask. Barnet har været indlagt på hospitalet inden for det seneste år (årsag). Barnet har kroniske sygdomme/fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Barnet har flere gange været fraværende fra skole grundet sygdom inden for det sidste år. Barnets grov- og finmotoriske udvikling er alderssvarende. Barnet har været udsat for mange ulykker, hvor det er kommet til skade. Barnet udsættes for fysisk eller seksuel vold (fx får smæk/bliver slået/rusket o.l.). Barnet har et regelmæssigt sovemønster, der dækker dets behov for søvn. Barnet er ikke renligt og der er ikke nogen forklaring på det. Barnet spiser en nærende og sund kost. Barnet får motion (deltager i fysiske aktiviteter, organiserede eller andet, ud over gymnastik/idræt i skolen). Barnets risikoadfærd: Barnet er tidligt begyndt at drikke alkohol. Forældrekompetencer: Forældrene sørger for, at barnet får en regelmæssig, næringsrig kost og tilstrækkelig søvn.

5 5 Forældrene sørger for, at hjemmet (herunder barnets seng) er relativt rent. Forældrene sørger for regelmæssighed i barnets hverdag (faste spisetider og sengetider). Forældrene tager hånd om barnet, når det får skader. Forældrene er omsorgsfulde i deres pasning af barnet, når det er sygt. Forældrene sørger for, at de miljøer, barnet færdes i, er sikre for det. Forældrene beskytter barnet mod overgreb (fysiske, psykiske og seksuelle overgreb). Forældrene viser interesse for barnets sundhedstilstand: Forældrene sørger for, at barnet følger det officielle vaccinationsprogram (3, 5, 12 og 15 måneder samt 4 og 5 år). Forældrene følger op på evt. lægelige anvisninger for barnet. Forældrene sørger for, at barnets aftaler med læge/tandlæge overholdes. Forældrenes spisevaner samt fysiske aktivitetsniveau fungerer som et godt eksempel for barnet. Forældrene kan varetage barnets særlige behov for pasning og omsorg (funktionsnedsættelse/kroniske sygdomme mv.). Forældrene tilskynder barnet til at dyrke sport eller anden fysisk aktivitet. 2. Skoleforhold og læring A. Barnets udvikling og læring: Barnet udvikler sig alderssvarende, hvad angår kognitive funktioner (bl.a. sprog, tale, hukommelse, opmærksomhed, koncentration): Barnets indlæring/udvikling hæmmes af manglende koncentration. Barnet har været til nationale test omkring faglige færdigheder (dansk i 4. klasse). Barnet har relevant elevplan, som følges op af skole og hjem. Barnet har behov for/modtager specialundervisning. B. Deltagelse og trivsel i skolen:

6 6 Barnet kommer i skole til tiden. Barnet har oplevet hyppige skoleskift. Barnet har hyppigt fravær fra skolen (hvad er årsagen?). Barnet er blevet udelukket/bortvist fra undervisningen. Barnet udviser adfærdsvanskeligheder/forstyrrende adfærd på skolen. Barnet reagerer positivt på/er motiveret for at modtage undervisning. Barnet reagerer på instruktioner fra voksne. Barnet henvender sig til en voksen, når barnet har brug for hjælp. Barnet er motorisk set meget urolig (kan ikke sidde stille). Barnet kan samarbejde med jævnaldrende, når de leger sammen. Barnet lytter til de andres idéer og forslag til legen og kan forhandle opståede konfliktsituationer. Barnet er ikke kontrollerende eller overbestemmende i legen med andre. Barnet kan lide at være sammen med andre børn (er ikke socialt tilbagetrukket/sky). Barnet er (som regel) glad for at gå i skole. Barnet har et godt forhold til de andre børn i skolen (føler sig accepteret af de andre børn). Barnet har (mindst) en god ven i skolen. Barnet fortæller sine forældre om sin skoledag (hvad der er sket, hvad barnet har oplevet eller lavet). Barnet bliver ofte afvist/holdt uden for af de andre børn i klassen/i frikvarteret. Barnet bliver drillet meget (mobbet) både inden for og uden for skolen (af de andre elever). Barnet har mange konflikter med en eller flere af sine lærere. C. Klasse- og skolemiljøet: Eleverne oplever skolen som et trygt og sikkert sted at være. Skolen har en ressourcestærk elevsammensætning. Barnet oplever, at der er et godt fællesskab i klassen.

7 7 Barnet oplever, at der er lærere på skolen, som tager interesse i barnet. Barnet oplever, at der er lærere på skolen, der støtter ham/hende i at nå sine faglige mål/organisere sit skolearbejde. Barnet oplever, at eleverne på skolen hjælper/støtter hinanden. Forældrekompetencer: Forældrene støtter og stimulerer barnets kognitive og prosociale udvikling: Barnet har legetøj, der svarer til alderen, og som udfordrer barnets udv.ikling. Forældrene opmuntrer barnet til at snakke og deltage i samtale. Forældrene stimulerer barnet gennem leg, musik, sang og højtlæsning sammen med barnet og lignende. Forældrene opmuntrer barnet til at lære nye ting og færdigheder. Forældrene passer på barnets legetøj og bøger. Forældrene har positive forventninger til barnet. Forældrene viser interesse for barnets skolegang: Forældrene støtter og opmuntrer barnet i lektielæsningen, sørger for, at barnet passer sine lektier, og ser efter, om han/hun har de rigtige bøger med i skolen. Forældrene spørger ind til og taler med barnet om, hvad han/hun har oplevet/lavet i løbet af dagen. Forældrene sørger for, at barnet kommer sikkert til og fra skole/ fritidsordning. Forældrene støtter barnets skolegang og sikrer, at det passer sin skole. Forældrene møder op til aktiviteter på skolen, såsom forældremøder og konsultationer. Forældrene bakker op omkring skolen og støtter regler på skolen (for adfærd m.m.). Forældrene støtter og hjælper barnet, hvis der opstår vanskeligheder i skolen (fx hvis barnet bliver udsat for mobning). Forældrene lægger for stort pres på barnets skolepræstationer. Hvis barnet har indlæringsvanskeligheder: Der foreligger en individuel undervisningsplan/erklæring om barnets undervisningsbehov. 3. Fritidsforhold og venskaber A. Venskaber og relationer til andre børn: Barnet er god til at lege med andre børn, i forhold til hvad man kan forvente af et barn på denne alder.

8 8 Barnet kan dele og skiftes til at bruge legetøj og lignende. Barnet er i stand til at få venner (på sin egen alder) og beholde dem. Barnet har selvtillid og er åben over for kammerater. Barnet har (mindst) en nær ven i fritiden (som han/hun tilbringer en stor del af sin fritid sammen med). Barnet er regelmæssigt sammen med venner og kammerater. Barnet tager kammerater med hjem og besøger selv kammerater i deres hjem. Barnet viser omsorg over for andre. Barnet har nære venner/kammerater, der kan lide at gå i skole og er fagligt ambitiøse. Barnet har venner i sin omgangskreds, der kan udgøre en risiko for barnet: Der er en eller flere i barnets vennekreds, der hyppigt er involveret i mobning af andre eller har anden antisocial adfærd (fx vold). Der er en eller flere af barnets nærmeste venner, der har for stort fokus på egen vægt og ofte er på kur/forsøger at tabe sig. Der er flere i barnets nærmeste vennekreds, der regelmæssigt indtager alkohol/ryger/tager stoffer. Barnet driller andre børn meget (mobber). B. Fritidsforhold: Barnet kan lege selvstændigt. Barnet har ofte mulighed for at kommunikere og lege med andre børn. Barnet er motiveret for/er glad for at dyrke sport. Barnet har venner, som han/hun dyrker sportsaktiviteter sammen med, og som støtter og opmuntrer ham/ hende til at være fysisk aktiv/dyrke sport. Barnet deltager i organiserede fritidsaktiviteter (badminton, musik, spejder, kor o.l.). Barnet går i SFO/fritidsklub o.l. Barnet har mange eller flere fritidsinteresser (fx tegne, samle på noget, spil, læsning af bøger, bygge ting o.l.). Barnet tilbringer for meget tid alene.

9 9 Barnet tilbringer meget tid alene med at spille computer hjemme eller på netcafé. Barnet bruger meget tid på sociale sider og chatfora på internettet. Barnet er hemmelighedsfuld omkring, hvem han/hun chatter med på chatfora og sociale sider på internettet. Barnet har mødtes med personer, som barnet via chatfora er blevet kontaktet af. Forældrekompetencer: Forældrene lærer barnet sociale spilleregler i omgangen med andre børn. Forældrene opmuntrer barnet til at deltage i sociale aktiviteter. Forældrene søger at sikre, at barnet ikke omgås jævnaldrende og voksne, som kan udgøre en risiko for ham/hende. Forældrene er opmærksomme på barnets adfærd og kontakter på internettet (herunder chatfora). Forældrene har en konstruktiv dialog med barnet om tidsforbrug samt sikker færden på internet/chatfora. Forældrene laver fælles aktiviteter med barnet i fritiden. Forældrene støtter barnets deltagelse i fritidsaktiviteter (fx sørger for transport til og fra barnets sports- /fritidsarrangementer). Forældrene følger med i, hvad barnet foretager sig, og hvem han/hun er sammen med i sin fritid/kender eller har mødt barnets venner og deres forældre. 4. UDVIKLING OG ADFÆRD A. Følelsesmæssig og adfærdsmæssig udvikling: Barnets følelsesmæssige udvikling: Barnets følelsesmæssige udvikling er alderssvarende. Barnet er samvittighedsfuld (overholder regler, har kendskab til rigtigt og forkert og viser anger ved overtrædelse). Barnet udviser empati og kan leve sig ind i og forstå andres situation/kan se ting fra andre menneskers synsvinkel). Barnet er som regel glad.

10 10 Barnet kan fortælle, hvad der ligger ham/hende på sinde og kan drøfte bekymringer, skuffelser og irritationsmomenter med en fortrolig voksen. Barnets evne til selvregulering er begrænset (har vanskeligt ved at håndtere ventetid, sit temperament, egne følelser, får let raserianfald, pludselige følelses- og humørændringer). Barnet kræver meget opmærksomhed fra omgivelserne. Barnet udviser tegn på internaliseret (indadvendt) adfærd (virker tilbagetrukket, ængstelig, vagtsom, forsigtig, nervøs, ensom, trist, har lavt selvværd, søvnproblemer, angst, depressive symptomer, frygt for at fejle, skyldfølelse etc.): Barnet udviser en selvskadende adfærd (river sig selv, banker hovedet ind i væggen, skader sig selv med vilje (snitter sig i armene o.l.)). Barnet virker deprimeret eller har andre tegn på begyndende psykisk lidelse (herunder bulimi og anoreksi). Barnet har forsøgt selvmord. Barnet udviser tegn på eksternaliseret (udadvendt) adfærd, fx høj grad af aggressiv adfærd: Barnet har mange konflikter med og/eller slår de andre børn. Barnet mobber andre børn. Barnets eventuelle provokerende adfærd sætter det i en udsat position i forhold til andre. Barnet viser for stor interesse for vold. Barnet har deltaget i kriminelle handlinger. Barnets seksuelle adfærd og viden er alderssvarende. Barnet har en seksuelt bekymrende eller grænseoverskridende adfærd (kan udgøre en risiko ift. barnet selv eller ift. andre). Forældrekompetencer: Forældrene har positive følelser over for barnet. Forældrene har en positiv forældrestil (dvs. ikke truende, skræmmende, straffende, utålmodig, opgivende, eftergivende, ikke latterliggør, undgår, ignorerer eller møder barnet med kulde, hvis barnet har gjort noget forkert etc.). Forældrenes væremåde og følelser i forhold til barnet er konsistente. Forældrene beskytter barnet fra voksne, der udviser en underlig eller skræmmende adfærd.

11 11 Forældrene har søgt hjælp og råd, hvis de har haft problemer med barnet. Forældrene føler sig magtesløse i forhold til at håndtere barnets adfærd. Forældrene udsætter ofte barnet for psykiske overgreb (hyppig kritik, fjendtlighed, nedsættende tale, råb mv.). Forældrene opmuntrer barnet til at klare sig selv, i forhold til hvad der kan forventes af dets alder. Forældrene reagerer på en relativt ensartet og forudsigelig måde i forhold til barnet. Forældrene støtter hinanden, når det gælder om at overholde familiens regler. Forældrenes konfliktløsningsstrategier fungerer som et godt eksempel for barnet (fx man slår ikke eller kaster ting efter hinanden). Forældrene bruger forskellige positive metoder for at opnå gode relationer til barnet og for at få barnet til at udvise god opførsel. Forældrene ved altid, hvor barnet er henne. Forældrene overlader ofte barnet til sig selv. B. Identitet: Barnet har generelt en positiv selvopfattelse. Barnet føler stolthed over egne fremskridt og præstationer. Barnet har en fornemmelse af ejerskab i forhold til legetøj o.l. Barnet har selvtillid og er åben over for venner. Barnet kan sætte sine egne grænser i forhold til andre mennesker. Barnet kender til sine nærmeste slægtninge (onkler og tanter). Barnet har det godt med sit kulturelle/etniske tilhørsforhold. Barnet er kommet tidligt i puberteten (kun for piger). Barnet føler ikke, at det har kontrol over begivenheder, der har betydning for barnet (en oplevelse af tab af kontrol). Forældrekompetencer:

12 12 Barnet er et accepteret medlem af familien. Forældrene roser barnets anstrengelser og præstationer (viser, at de er stolte af ham/hende). Forældrene støtter udviklingen af barnets selvtillid. Forældrene sørger for, at barnet får mulighed for at lære om sin egen kultur og traditioner/sprog. Forældrene sørger for, at barnet lærer at respektere/tolerere andre familie- og kulturelle traditioner. Forældrene støtter og hjælper barnet, hvis det udsættes for mobning. Forældrene ser barnets styrkesider og opmuntrer og støtter udviklingen af dem. Forældrene er tit på slankekur eller taler med barnet om, at forældrene ønsker at tabe sig. C. Social fremtræden: Barnet er ikke udfordrende eller provokerende i sin adfærd. Barnet værdsætter opmærksomhed fra den voksne. Barnet kan lide at snakke om sin familie og sit hjem. Barnet er for overstrømmende venlig eller opsøgende over for fremmede. Barnet reagerer forskelligt i kontakten med kendte voksne og ukendte voksne. Barnets påklædning passer til dets alder, køn, kultur og vejret og i forhold til evt. funktionsnedsættelse. Forældrekompetencer: Forældrene sørger for, at barnets hygiejne er i orden, og at hans/hendes tøj er rent og pænt. Forældrene roser barnet, når det udviser god social adfærd. D. Selvstændighed: Barnet kan klare at vaske sig, rede hår o.l. Barnet kan selv sørge for noget at spise og drikke. Barnet kan tage en telefon, og ældre børn kan ringe op.

13 13 Barnet accepterer, at voksne hjælper det i det daglige, når det er nødvendigt. Barnet ved, hvem det skal kontakte, når det har brug for hjælp (fx ved problemer i forhold til forældrene). Barnet har en realistisk opfattelse af fare, i forhold til hvad der kan forventes i forhold til alder. Barnets modenhed svarer til alderen (ikke for moden og heller ikke for umoden). Forældrekompetencer: Barnet opmuntres til at klare sig selv, i forhold til hvad der kan forventes af dets alder. Forældrene lærer barnet at sørge for sig selv og passe på sig selv (fx i trafikken, ikke tale med fremmede). 5. Familieforhold - familierelationer Barnet udviser den forventede tilknytning til den eller de omsorgsperson(er), der hovedsageligt drager omsorg for ham/hende. Barnet har et godt forhold til forældrene og føler, at de holder af ham/hende. Barnet har en langvarig, stabil relation til mindst en voksen. Barnets forhold til dets familie er generelt godt. Barnet oplever, at forældrene er der for barnet, når det har brug for det. Barnets omsorg og ansvar for familien er på et passende niveau i forhold til dets alder og egne interesser. Barnet har overværet vold i hjemmet (fx set/hørt voksne, der har truet, slået eller kastet ting efter hinanden eller set mærkerne efter vold). Barnet har tidligere været anbragt. Forældrekompetencer: Graviditeten var ønsket og planlagt. Et begrænset antal voksne yder omsorg for barnet, og der er kontinuitet i forhold til de omsorgsgivere, der er om barnet. Der er en stabil rutine (eller et stabilt omsorgsmønster) i barnets hverdag. Søskende er oftest søde ved barnet.

14 14 Barnet beskyttes i forhold til at overvære eller selv blive udsat for voksnes seksuelle adfærd. Barnet advares mod at udvise voldelig eller grusom adfærd. Forældrenes indbyrdes forhold samt relationer til andre fungerer som et godt eksempel for barnet. Der er et varmt og kærligt forhold mellem omsorgsgiverne i familien. Forældrenes væremåde og følelser i forhold til barnet er konsistente. Forholdet mellem forældrene i hjemmet er præget af psykisk eller fysisk vold. 6. FAMILIENS HISTORIE OG FUNKTION Den ene eller begge forældre: Har været anbragt uden for hjemmet under opvæksten. Har været udsat for omsorgssvigt eller overgreb som barn. Har selv udsat børn for omsorgssvigt eller overgreb. Har udvist voldelig adfærd eller trusler herom eller anden antisocial adfærd. Familiens funktion: Forældrene er meget unge. Der er mange skænderier og konflikter i hjemmet. Der er kun én forælder i hjemmet. Der er ingen kontakt til barnets anden forælder. Der er sket stressfulde/traumatiserende livshændelser i familien (fx skilsmisse, nyt giftermål, dødsfald, søskendes selvmordsforsøg, flugt, ophold på asylcenter, tvangsægteskab). Forældrene har et andet barn under tilsyn fra de sociale myndigheder. Forældrene har tidligere fået et barn anbragt uden for hjemmet. En eller begge forældre har siddet/sidder i fængsel. Barnets adfærd påvirker forældrenes mulighed for at have barnet hjemme eller påvirker forældrenes overskud til øvrige børn i familien. Forældrenes særlige problemer:

15 15 Den ene eller begge forældre: Har tidligere været indlagt eller i behandling for en psykisk lidelse. Har fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse (fx syn, hørelse, dysleksi, kronisk fysisk eller psykisk sygdom, diagnose eller tegn på depression). Har et alkohol- og/eller stofproblem. Har været eller er involveret i vold/kriminelle eller antisociale aktiviteter. Moren var bekymret, angst eller havde depressionssymptomer før og/eller under graviditeten. 7. Slægtninge og andre i familiens netværk Forældrene har støttende slægtninge eller venner, der: Yder praktisk hjælp. Yder følelsesmæssig støtte. Yder økonomisk støtte. Yder råd og information. Der er en voksen i familien, som støtter forældrene i omsorgen for deres barn. Familien/barnet har kontakt til barnets bedsteforældre. En eller flere i familien (onkel, tante, søskende o.l.) har et eller flere af følgende problemer: Har oplevet en vanskelig barndom (fx døgnanbringelse og omsorgssvigt). Har fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse (fx syn, hørelse, dysleksi, kronisk fysisk eller psykisk sygdom). Har et alkohol- og/eller stofproblem. Har været eller er involveret i vold/kriminelle eller antisociale aktiviteter. 8. Boligen Boligen og dens omgivelser er trygge for barnet. Boligen har de basale faciliteter (toilet, bad, køkken m.m.). Der kræves tilpasninger af boligen for at imødekomme barnets behov. Hjemmet er overfyldt/virker kaotisk (der bor mange i boligen inkl. evt. familie). Familien kan risikere at blive sat ud af deres bolig eller at skulle bo midlertidigt et sted.

16 16 Familien er hjemløs. Familien har flyttet bolig mange gange i barnets levetid. 9. Beskæftigelse En af forældrene (eller begge) har lønnet arbejde. Forældrenes arbejdssituation er rimelig stabil. En eller begge forældre er arbejdssøgende og bliver tilstrækkeligt støttet i denne proces. En eller begge forældre modtager kontanthjælp eller førtidspension. Forældrene har en uddannelse og/eller uddannelsesplaner. 10. Økonomi Familien får alle de økonomiske ydelser, den er berettiget til. Familien betaler husleje/boligudgift regelmæssigt. Familien kan klare sig økonomisk på den (arbejds-)indkomst, den har. Familien er bekymret for kommende økonomiske udgifter/forpligtelser. Familiens gæld er stigende. 11. Familiens relation til omgivelserne Forældrenes relationer til naboer og offentlige myndigheder er generelt harmonisk. Familien føler sig accepteret af deres omgivelser/i lokalsamfundet. Der er et godt nabofællesskab og en lav grad af kriminalitet og vold i lokal/nærmiljøområdet. Familien har venner i lokalområdet. Forældrene er engageret i lokale organisationer/aktiviteter (fx beboerforeninger). Familien er socialt isoleret og mangler netværk. Familien oplever diskriminering/chikane fra omgivelsernes side.

17 17 Lokalsamfundsressourcer: Der er tilgængelige faciliteter i lokalområdet (fx daginstitutioner, skoler, butikker, fritidsaktiviteter, legepladser, sportshaller, idrætsanlæg o.l.). Familien anvender disse faciliteter. Der er transportmuligheder, adgang til uddannelse og arbejdspladser. Beboerne i boligområdet/nærmiljøområdet har få socioøkonomiske ressourcer.

18 18 Socialstyrelsen Edisonvej Odense C Tlf.: Fax.: info@socialstyrelsen.dk

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De nye Aldersopdelte Fokusområder

De nye Aldersopdelte Fokusområder SOCIALSTYRELSEN De nye Aldersopdelte Fokusområder ICS Indholdsfortegnelse DET UFØDTE BARN... 3 BARNET I 0-11-MÅNEDERS-ALDEREN... 8 DE 1-2-ÅRIGE... 19 DE 3-5-ÅRIGE... 31 DE 6-9-ÅRIGE... 44 DE 10-14-ÅRIGE...

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling 5 12 år I trivsel

Barnets trivsel og udvikling 5 12 år I trivsel Barnets trivsel og udvikling 5 12 år I trivsel Barnets udvikling og trivsel: Barnet udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen, der

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling 6 til 9 årige. I trivsel

Barnets trivsel og udvikling 6 til 9 årige. I trivsel Barnets trivsel og udvikling 6 til 9 årige I trivsel Barnets udvikling og trivsel: Barnet udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen,

Læs mere

BILAG 9e. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til pædagogisk personale på klubområdet

BILAG 9e. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til pædagogisk personale på klubområdet BILAG 9e Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til pædagogisk personale på klubområdet BILAG 9E VEJLEDNING I BRUG AF DUBU 120 STATUSUDTA- LELSE TIL PÆDAGOGISK PERSONALE PÅ KLUB- OMRÅDET I din kommune

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel Barnets trivsel og udvikling 12 15 år I trivsel Barnets/den unges udvikling og trivsel: Barnet/den unge udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving

Læs mere

Artikler. funktionsnedsættelse i kroppens anatomi eller kroppens funktioner, eksklusiv de mentale funktioner

Artikler. funktionsnedsættelse i kroppens anatomi eller kroppens funktioner, eksklusiv de mentale funktioner 38 artikler. Artikler Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv personvelfærd velfærd, der angår en enkelt person Specifikt for DUBU (ICS): Barnets/den unges velfærd beskrevet

Læs mere

Statusskrivelsen hvad er formålet?

Statusskrivelsen hvad er formålet? Vejledning i brug af ICS-statusudtalelseudtalelse - ved anbringelse i familie- og/eller netværkspleje, iht. Serviceloven I Familieafdelingen anvender socialrådgiverne ICS Integrated Children s System i

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling 3 5 år I trivsel

Barnets trivsel og udvikling 3 5 år I trivsel Barnets trivsel og udvikling 3 5 år I trivsel Barnets udvikling og trivsel: Barnet udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen, der

Læs mere

Inspiration til gode mål. Inspirationshæfte til værktøjer til udredning og handleplan på børnehandicapområdet

Inspiration til gode mål. Inspirationshæfte til værktøjer til udredning og handleplan på børnehandicapområdet Inspiration til gode mål Inspirationshæfte til værktøjer til udredning og handleplan på børnehandicapområdet 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 1. Indledning 3 1.1. Fra udækkede behov til konkrete

Læs mere

BILAG 9c. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til skoleområdet

BILAG 9c. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til skoleområdet BILAG 9c Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til skoleområdet BILAG 9C VEJLEDNING I BRUG AF DUBU 120 STATUSUDTALELSE TIL SKOLEOMRÅDET I din kommune anvender sagsbehandlerne ICS Integrated Children

Læs mere

Den unges trivsel og udvikling 15 til 17 årige. I trivsel

Den unges trivsel og udvikling 15 til 17 årige. I trivsel Den unges trivsel og udvikling 15 til 17 årige I trivsel Den unges udvikling og trivsel: Den unge udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling 0 til 11 måneder. I trivsel

Barnets trivsel og udvikling 0 til 11 måneder. I trivsel Barnets trivsel og udvikling 0 til 11 måneder I trivsel Barnets udvikling og trivsel: Barnet udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen,

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling 0-3 år

Barnets trivsel og udvikling 0-3 år Barnets trivsel og udvikling 0-3 år Barnets udvikling og trivsel: Barnet udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen, der naturligt

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel Barnets trivsel og udvikling 18 23 år I trivsel Den unges udvikling og trivsel: Den unge udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen,

Læs mere

Det ufødte barns udvikling og adfærd

Det ufødte barns udvikling og adfærd Det ufødte barns udvikling og trivsel Det ufødte barns udvikling og trivsel: Det ufødte barns prenatale udvikling forløber normalt. Forældrekompetencer: positiv indstilling over for barnet og mor går regelmæssigt

Læs mere

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor?

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor? Underretningspligt Hvornår Hvordan og hvorfor? Hvem skal underrette: Almindelig underretningspligt (servicelovens 154) : Omfatter alle privat personer som får kendskab til, at et barn/en ung udsættes for

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel Barnets trivsel og udvikling 15 18 år I trivsel Den unges udvikling og trivsel: Den unge udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen,

Læs mere

Den unges trivsel og udvikling 18 til 22 årige. I trivsel

Den unges trivsel og udvikling 18 til 22 årige. I trivsel Den unges trivsel og udvikling 18 til 22 årige I trivsel Den unges udvikling og trivsel: Den unge udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Sorø Kommune. Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os?

Sorø Kommune. Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os? Sorø Kommune Skal der også navn i strømperne? Hvad kan vi forvente af dagpasningen - og de af os? Start på vuggestue/børnehave Det er helt nyt land, når man for første gang skal aflevere sit barn til pasning

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg I vores institutionen vil vi gerne støtte børn og forældre, samt hjælpe med at tackle

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Bilag Status på Børnehuset Baggrund for Børnehus i Rødovre.

Bilag Status på Børnehuset Baggrund for Børnehus i Rødovre. Bilag Status på Børnehuset Ligesom andre samfundsmæssige strømninger er også det sociale arbejde med børn og familier underlagt skiftende retninger. I vækstårene i 90 erne var der politisk vilje og ønske

Læs mere

VEJLEDNING TIL HENVISNING AF BØRN TIL PROJEKTET

VEJLEDNING TIL HENVISNING AF BØRN TIL PROJEKTET BARNETS VEN VEJLEDNING TIL HENVISNING AF BØRN TIL PROJEKTET Barnets ven - vejledning 210x297 folder.indd 1 20-10-2015 15:18:09 RED BARNET UNGDOM VEJLEDNING KÆRE SAMARBEJDSPARTNER Red Barnet Ungdom vil

Læs mere

Dagtilbudspolitik 2016-2019

Dagtilbudspolitik 2016-2019 Godkendt af Byrådet i Greve Kommune den 23. november 2015 Dagtilbudspolitik 2016-2019 Forord I Greve Kommune skal vi have dagtilbud, hvor børn trives og er glade. Dagtilbuddene skal fremme børnenes læring

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

Udviklingssamtale førskolebarnet

Udviklingssamtale førskolebarnet Udviklingssamtale førskolebarnet Vejledning: Udviklingssamtalen afholdes i perioden september til november året forud for skolestart. I samtalen skal alle punkter indgå. Brug underpunkterne som inspiration

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv

Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv Den Sammenhængende Skoledag - i et børneperspektiv Børneperspektiv I Den Sammenhængende Skoledag er der en udvidet undervisningstid, et øget samarbejde mellem lærere og pædagoger ligesom der er et fokus

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Score Beskrivelse Vejledende eksempler Status Mål

Score Beskrivelse Vejledende eksempler Status Mål Faktor 1: Udvikling og adfærd (Faktoren er opdelt i tre spørgsmål) Spørgsmål a): Udadreagerende adfærd Vedrører personens emotionelle tilstand i relation til udadreagerende adfærd. Den udadreagerende adfærd

Læs mere

INFORMATION TIL FAGPERSONER

INFORMATION TIL FAGPERSONER PILOTPROJEKT 2015-2016 INFORMATION TIL FAGPERSONER Et udviklings- og forskningsprojekt målrettet børn og unge med symptomer på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder. MIND MY MIND et udviklings-

Læs mere

Bryndum Skoles antimobbestrategi

Bryndum Skoles antimobbestrategi Bryndum Skoles antimobbestrategi God trivsel er en forudsætning for børns læring og udvikling Skolens overordnede mobbepolitik er klar: Vi vil overhovedet ikke tolerere mobning på Bryndum Skole Bryndum

Læs mere

8 Vi skal tale med børnene

8 Vi skal tale med børnene 8 Vi skal tale med børnene Af Karen Glistrup, socialrådgiver og familie- og psykoterapeut MPF Børn kan klare svære belastninger Vi bliver ramt, når et familiemedlem tæt på os bliver ramt. På hver vores

Læs mere

Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan

Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan ] 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte Kommune har Børn, Unge og Fritid som frikommune udfordret lovgivningen

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Børns forståelse af døden

Børns forståelse af døden Patientinformation Børns forståelse af døden Palliativt Team Fyn Hvordan børn forstår døden på forskellige alderstrin Det kan være hjælpsomt at have en forståelse af, hvordan børn på forskellige alderstrin

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder.

STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder. STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder. Man kan jo ikke sige det til de voksne, hvis man ikke ved, at det er forkert. (Elev) AKT Konferencen 21.3, 2018 Sita

Læs mere

Beskrivelse af SFO-klub tilbuddet. i Halsnæs kommune.

Beskrivelse af SFO-klub tilbuddet. i Halsnæs kommune. Beskrivelse af SFO-klub tilbuddet i Halsnæs kommune. Forord. Der oprettes SFO-klub for børn i 4. og 5. klasse på alle folkeskoler pr. 01.08.10. SFO-klubben organiseres under SFOens ledelse, dog med skolelederen

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Forældrekompetenceundersøgelser i CAFA

Forældrekompetenceundersøgelser i CAFA Forældrekompetenceundersøgelser i CAFA Denne artikel beskriver, hvordan forældrekompetenceundersøgelser gennemføres i CAFA. Indledningsvis kommer der lidt overvejelser om betegnelsen for undersøgelsestypen,

Læs mere

HAR MÆLKEBØTTENS INDSATS BETYDNING FOR UDSATTE BØRN I GRØNLAND?

HAR MÆLKEBØTTENS INDSATS BETYDNING FOR UDSATTE BØRN I GRØNLAND? HAR MÆLKEBØTTENS INDSATS BETYDNING FOR UDSATTE BØRN I GRØNLAND? NFBO, Stockholm, maj 2016 Else Christensen Tidligere seniorforsker ved SFI-Det nationale Forskningscenter for Velfærd, København MÆLKEBØTTECENTRET

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer. Steffen Christensen

Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer. Steffen Christensen Plancher til oplæg om børn i familier med alkoholproblemer Steffen Christensen Børn i familier med alkoholproblemer Overordnede problemstillinger: Børn får ikke den støtte, de bør have Børn får ofte støtten

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling Tryghed er basis for barnets udvikling og læring. I vuggestuen skal der være trygge og omsorgsfulde rammer således, at børnene får gode muligheder for at udvikle sig

Læs mere

Udsatte børn og unge et fælles ansvar

Udsatte børn og unge et fælles ansvar Udsatte børn og unge et fælles ansvar Information til kommunale samarbejdspartnere om (ICS) Forældrek Familieforhold - familie og omgivelse 2 Udsatte børn og unge et fælles ansvar Udsatte børn og unge

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Ansvar Det personrettede tilsyn er anbringende kommunes ansvar, både i generelt godkendte plejefamilier,

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Egebjerg Friskole Egebjergvej 4, 5771 Stenstrup,Tlf: 62261706

Egebjerg Friskole Egebjergvej 4, 5771 Stenstrup,Tlf: 62261706 Egebjerg Friskole Egebjergvej 4, 5771 Stenstrup,Tlf: 62261706 - den lille skole med det store hjerte Til Svendborg Kommune Egebjerg d. 16.12.11 Børne- & Unge udvalg Ansøgning om tilskud til overgangsprojekt

Læs mere

Resultatdokumentation Børne- og familieområdet. Baggrundsoplysninger. Indskrivning Afklaring efter tre måneder Opfølgning Udskrivning.

Resultatdokumentation Børne- og familieområdet. Baggrundsoplysninger. Indskrivning Afklaring efter tre måneder Opfølgning Udskrivning. Resultatdokumentation Børne- og familieområdet Århus Kommune Socialforvaltningen Skematype: Indskrivning Afklaring efter tre måneder Opfølgning Udskrivning Baggrundsoplysninger Foranstaltning Afdeling

Læs mere

Tip en 13 ner. Svar på næste side

Tip en 13 ner. Svar på næste side Tip en 13 ner Nr. Påstand Fact Myte 1 Ca. halvdelen af klienterne i alkoholbehandling, har stadig deres arbejde 2 Børn, som mistrives pga. alkoholproblemer, er synlige i hverdagen 3 Forældre bliver stødte

Læs mere

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Til personalet på skoler, daginstitutioner og dagpleje DENNE FOLDER SKAL SIKRE, AT MEDARBEJDERE I KOMMUNEN MEDVIRKER TIL At borgere med alkoholproblemer

Læs mere

Velkommen på Julemærkehjem

Velkommen på Julemærkehjem Velkommen på Julemærkehjem Hvad er et Julemærkehjem? Et Julemærkehjem er et tilbud til børn, der i løbet af et 10-ugers ophold får hjælp til at få styrket selvværdet, en sundere livsstil og muligheden

Læs mere

Dokumenteret viden om anbragte børns vanskeligheder

Dokumenteret viden om anbragte børns vanskeligheder Dokumenteret viden om anbragte børns vanskeligheder SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 1 Andel 0-17-årige i forebyggelse og anbringelse, 31. december 2011 03 03 02 Procent 02 01 01 00 0 1 2

Læs mere

Resultater fra SFI s børneforløbsundersøgelse

Resultater fra SFI s børneforløbsundersøgelse Resultater fra SFI s børneforløbsundersøgelse Else Christensen Furesø kommune 26.11.2009 Oplæg ud fra to rapporter: 7 års børneliv. SFI 2004. Hvor børnene er 7 år gamle. Opvækst med særlig risiko. SFI

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

OVERVEJER DU AT SENDE DIT BARN TIL UDLANDET? Har du tænkt over hvilke fordele og ulemper, der kan være for dit barn ved sådan en rejse?

OVERVEJER DU AT SENDE DIT BARN TIL UDLANDET? Har du tænkt over hvilke fordele og ulemper, der kan være for dit barn ved sådan en rejse? OVERVEJER DU AT SENDE DIT BARN TIL UDLANDET? Har du tænkt over hvilke fordele og ulemper, der kan være for dit barn ved sådan en rejse? 3 01 OVERVEJER DU AT SENDE DIT BARN TIL UDLANDET? Her kan du læse

Læs mere

Kan børnehaven hjælpe udsatte børn?

Kan børnehaven hjælpe udsatte børn? Kan børnehaven hjælpe udsatte børn? - Ny viden om udsatte børn og unge Alva Albæk Nielsen, Forskningsassistent Det Nationale Forskningscenter for velfærd (SFI) Dagsorden Introduktion til emnet Diskussion

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

Serviceniveau for specialundervisning og specialpædagogisk bistand Gladsaxe Kommune

Serviceniveau for specialundervisning og specialpædagogisk bistand Gladsaxe Kommune Serviceniveau for specialundervisning og specialpædagogisk bistand Gladsaxe Kommune Småbørnsområdet Folkeskolen tilbyder specialpædagogisk bistand til børn der endnu ikke er påbegyndt folkeskolen jf. 4

Læs mere

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold TRÆNERHÆFTE 1 Målgruppe 5 Indhold Mål 5 Hvad skal vi lære om? 6 Viden børn, trivsel og fodbold 8 Børn, trivsel og fodbold 11 Refleksion noter 12 Samspil og sammenhæng 13 Refleksion noter 14 Din betydning

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

INFORMATION TIL FAGPERSONER

INFORMATION TIL FAGPERSONER PilotPROJEKT 2015-2016 INFORMATION TIL FAGPERSONER Et udviklings- og forskningsprojekt målrettet børn og unge med symptomer på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder. Mind My Mind et udviklings-

Læs mere

Vi fortæller, hvornår noget begynder, og hvornår det er slut. Dette gør det nemmere for barnet at planlægge og udholde.

Vi fortæller, hvornår noget begynder, og hvornår det er slut. Dette gør det nemmere for barnet at planlægge og udholde. Læreplan Solsikken Solsikken er Langeland Kommunes specialtilbud til børn i børnehavealderen og deres forældre. Solsikken er normeret til 10 børn, og der er ansat 5 voksne. Hvert barn er tilknyttet en

Læs mere

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag Pædagogiske læreplaner Generelt pædagogisk grundlag Vi ønsker at skabe et børneliv for børn og forældre, som ruster børnene til livets udfordringer, til glæde for dem selv, deres omgivelser og samfundet

Læs mere

Døgnophold for familier -det må kunne gøres bedre for at give denne gruppe små børn en god start i livet

Døgnophold for familier -det må kunne gøres bedre for at give denne gruppe små børn en god start i livet Socialudvalget 2014-15 SOU Alm.del Bilag 168 Offentligt FBU ForældreLANDSforeningen, Bernstorffsvej 20, 2900 Hellerup, 70 27 00 27, sek@fbu.dk, www.fbu.dk Til Folketingets Socialudvalg Bilag Notat udarbejdet

Læs mere

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed

Elevernes Alsidige Udvikling Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Elevernes Alsidige Udvikling Samarbejde/ samarbejdsevne Kommunikation Engagement/ initiativ/ foretagsomhed Empati/ respekt for forskellighed 0.-3. kl. Eleven kan arbejde sammen i større såvel som mindre

Læs mere

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx Side 1 af 5 Data er sidst opdateret 26.06.2008 02:02:22 Antal besvarelser: 98 af 98 for udvalg: Nordenskov Skole Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Baggrundsoplysninger Dreng Pige Kryds af, om

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal.

Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal. Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal. Bremdal Dagtilbud, SFO og Skole. Indledning Dette beredskabs- skriv retter sig mod alle medarbejdere og ledere ansat på Bremdal

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Et kærligt hjem til alle børn

Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyerne programpolitik Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyernes programpolitik 2 programpolitik SOS Børnebyerne Indhold 1. Den danske programpolitik... 3 2. Del af en international strategi...

Læs mere

PROGRAM BØRNEÅRSMØDET 2016

PROGRAM BØRNEÅRSMØDET 2016 PROGRAM BØRNEÅRSMØDET 2016 Huset Zornig inviterer til Børneårsmødet 2016 Børneårsmødet sætter i år fokus på syv brændende platforme for udsatte børn i Danmark. Du får som altid hurtige dyk ned i centrale

Læs mere

Børn som pårørende. 14. marts 2013 Odense Universitetshospital Eva Erud Jack

Børn som pårørende. 14. marts 2013 Odense Universitetshospital Eva Erud Jack Børn som pårørende 14. marts 2013 Odense Universitetshospital Eva Erud Jack Indhold Kort præsentation af Børn, Unge & Sorg Hvad siger forskningen om børn som pårørende og efterladte? Børns reaktioner,

Læs mere

Velkommen Team børn af psykisk syge. Temadag mandag den 10. november 2008

Velkommen Team børn af psykisk syge. Temadag mandag den 10. november 2008 Velkommen Team børn af psykisk syge Temadag mandag den 10. november 2008 Præsentation af teamet Sekretær Helle Pedersen Psykolog Louise Holm Socialrådgiver Lene Madsen Pædagog Jan Sandberg www.boernafpsykisksyge.dk

Læs mere

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold.

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold. Dialog DAGTILBUD Dialogspørgsmålene er velegnede til at sætte temaet Overgreb på dagsordenen i en personalegruppe i forhold til, hvordan I bør handle, når der opstår viden eller mistanke om overgreb. De

Læs mere

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Forord I Ødsted-Jerlev Børnehus sætter vi stor fokus på førskolearbejdet med de børn, som skal starte i skole det kommende skoleår. Formålet med førskolearbejdet

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 7. april 2016 Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune (kolofon:) Værdighedspolitik for ældrepleje i Ballerup Kommune er udgivet af Ballerup Kommune

Læs mere

BILAG 9a. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til sundhedspersonale

BILAG 9a. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til sundhedspersonale BILAG 9a Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til sundhedspersonale BILAG 9a VEJLEDNING I BRUG AF DUBU 120 STATUSUDTALELSE TIL SUNDHEDSPERSONALE I din kommune anvender sagsbehandlerne ICS Integrated

Læs mere