Ekstensive randzoner Hvor, hvornår og hvorfor?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ekstensive randzoner Hvor, hvornår og hvorfor?"

Transkript

1 11 Ekstensive randzoner Hvor, hvornår og hvorfor?

2 2 2 Indholdsfortegnelse Om pjecen side 3 Hvorfor randzoner? side 4 Hvordan virker randzoner? side 6 Politiske mål: Vandmiljøplan III kravene - Pesticidhandlingsplanen side 7 Fosfor- og kvælstofeffekt side 8 Pesticider side 14 Natureffekt på dyre- og plantelivet side 16 Tilskudsmuligheder side 18 Hvordan er økonomien? side 20 Vil du vide mere? side 22 (Forsidebillede: Fotograf Jan Kofod Winther, Fyns Amt)

3 33 Om pjecen Formålet med denne pjece er at give landbrugskonsulenter og landmænd et overblik over fordele og ulemper ved udlæg af randzoner. I Vandmiljøplan III og pesticidhandlingsplanen har vi i landbruget forpligtet os til at arbejde for frivillig etablering af randzoner. Med denne pjece gennemgås de mange gode argumenter for at etablere randzonerne. De sammenholdes med argumenterne imod at etablere randzoner. Billede 1. Udlægning af ekstensive randzoner kan have mange fordele. Der ses på effekterne af randzoner på natur og miljø med baggrund i konkrete forsøgsresultater. De driftsmæssige overvejelser gennemgås, og endelig er der en vurdering af økonomien ved at udlægge randzoner vha. brak eller MVJ-ordningerne. Landbrugsrådgivning, Landscentret, Planteavl. Det er håbet, at denne pjece kan bidrage til at sætte fokus på udlæg af randzoner! Pjecen er udarbejdet af Dansk Chefkonsulent Carl Åge Pedersen

4 4 4 Hvorfor randzoner? Etablering af ekstensive randzoner dvs. sprøjtefrie eller dyrkningsfrie randzoner er en naturlig del af god landbrugspraksis. Det er en god løsning for både naturen, miljøet og bedriften at udlægge randzoner langs vandløb og søer. Økonomien i at indgå i sådanne ordninger er begrænset, men da der allerede er en række begrænsninger på muligheden for optimal dyrkning på sådanne arealer i forhold til brug af mange sprøjtemidler, er der god fornuft i at placere ekstensive randzoner langs vandløb og søer. Samtidig bidrager det til, at landbruget kan opfylde nogle miljømål på en billig og forholdsvis enkel måde. Dyrkningsfrie randzoner Fordele Enhedsstøtte opnås selvom arealet ikke dyrkes. Kan anvendes til at opfylde udtagningspligten. Via MVJ-ordningen kan man få tilskud til 2 m bræmmer. Tilskud: 750 kr. pr. ha + enhedsstøtte. Reducerer jorderosion. Reducerer N- og P-udvaskning. Reducerer pesticidafdrift. Man skal ikke tænke på afstandskrav til søer og vandløb ved sprøjtning i marken. Bræmmen tjener som levested for agerlandets dyr, hvis man slår græsset i randzonen. Arealerne ned til vandløbene er ofte våde, ukurante og mindre dyrkningsegnede end øvrige dele af marken. Gør nettomarken regulær (sparer tid). Kan anvendes til forager (øger udbyttet). Viser en miljørigtig profil. Forbedrer adgangsforholdene. Ringe risiko for ukrudtsspredning fra den udyrkede bræmme til marken (flerårige arter kontra 1-årigt ukrudt). Bidrager til at opfylde Pesticidplaner og Vandmiljøplaner. Ulemper Slåning en gang årligt anbefales for at forbedre forholdene for agerlandets dyr samt for at undgå spredning af tidsler. Meget administration ved indgåelse af MVJ-aftaler for et lille tilskud. (Alternativt tilmeldes hele marken MVJ-ordningen Miljøvenlig drift af græs- og naturarealer ). Arealet har ikke noget dækningsbidrag. Arealet indgår ikke som harmoniareal.

5 55 Sprøjtefrie randzoner Fordele Godt for agerlandets dyreliv giver meget 1-årigt ukrudt til insekterne. Viser en miljørigtig profil. Man skal ikke tænke på afstandskrav til søer og vandløb ved sprøjtning i marken. Ikke så afhængig af rigtig vindretning ved sprøjtning langs vandløb. Ingen udgifter til sprøjtning af randzonerne. MVJ-tilskud: 690 kr. pr. ha + enhedsstøtte. Bidrager til at opfylde Pesticidplanerne. Ulemper Dårligere afgrødekvalitet. Lavere udbytte. Mere rodukrudt i marken. Større risiko for svampeangreb. Opformering af enkelte ukrudtsarter. Evt. strigling betyder arbejde på flere forskellige tidspunkter i samme mark. Et redskab mere eller endnu en maskinstationsopgave. Ingen begrænsning i næringsstofbelastningen til vandmiljøet. Risiko for spredning af græsukrudt fra den usprøjtede randzone til marken. Meget administration ved indgåelse af MVJ-aftaler for et lille tilskud. Samlet konklusion Enhedstøtte tildeles uanset om arealet dyrkes (udyrket areal). De dyrkningsfrie randzoner har både en natur- og en miljøeffekt. De dyrkningsfrie randzoner bør slås mindst en gang årligt for at forbedre levemulighederne og fødegrundlaget for agerlandets dyr. Sprøjtefrie randzoner kan kun anbefales, hvis man i forvejen bruger mekanisk ukrudtsbekæmpelse, eller hvis man har speciel fokus på at fremme vilkårene for agerlandets dyreliv og vandmiljøet. MVJ-tillæg til brak i bræmmer er mest oplagt, hvis man i forvejen søger andre MVJ-ordninger. (Alternativt tilmeldes hele marken til MVJordningen Miljøvenlig drift af græsog naturarealer ). For evt. at undgå unødig administration, kan man vælge at etablere en brakbræmme efter reglerne under enkeltbetalingsordningen (min. 5 meter og min. 0,10 ha).

6 6 6 Hvordan virker randzoner? Ved at etablere meters dyrkningsfrie randzoner kan man bevare vandløbets eller søens bred i en stabil tilstand. Herved reduceres tilførslen af sand og jord til vandløb og søer, dels fordi bredden beskyttes mod udskridning, dels fordi randzonens planter virker som et filter Billede 2. Randzoner i landskabet. (Fotograf Omar Ingerslev). ved overfladisk afstrømning fra markerne. Den stabile bred og selve randzonen sikrer endvidere gode fysiske forhold til gavn for flora og fauna såvel i vandløbet som i den etablerede randzone. Randzonen fungerer som bufferzone til beskyttelse af vandmiljøet og naturarealer mod afdrift fra pesticider. Derfor kan man både opnå en stor natur- og miljøeffekt ved at dyrke randzonerne mere ekstensivt. Randzonerne er overgangen mellem mark og vandkant. Netop her finder man markens højeste artsrigdom af dyr og planter. Ved særlig fokus på ekstensiv dyrkning af randzonerne i forbindelse med natur- og vildtpleje på bedriften kan man opnå en stor effekt for dyre- og plantelivet. Et alternativ til ekstensiv dyrkning kan være at braklægge arealerne langs vandløb og søer. Også ad den vej kan man beskytte vandmiljøet mod afdrift fra sprøjtemidler og udvaskning af næringsstoffer. Derudover undgås problemer med jorderosion, når der ikke pløjes helt op til vandløbene og søerne. De braklagte bræmmer kan ligeledes være et vigtigt levested for dyr og planter. Det vil dog i mange tilfælde kræve en form for pleje ved slåning, for at brakarealerne har den optimale værdi i naturplejen.

7 77 Politiske mål: Vandmiljøplan III kravene - Pesticidplanen Udlægning af randzoner bidrager til opfyldelsen af mål, som landbruget har forpligtet sig til at nå ad frivillighedens vej. planerne har målsat, samt søer over 100 m 2. Vandmiljøplan III stiller krav om etablering af ha randzoner langs vandløb og søer. Der skal være udlagt ha 10 meter dyrkningsfrie randzoner langs vandløb og søer inden udgangen af 2009 samt yderligere ha frem mod Målet i VMP III er primært, at fosforudledningen skal reduceres ved at etablere randzoner langs vandløb og søer. Pesticidplan har som mål, at der ved udgangen af 2009 er udlagt ha som sprøjtefri randzoner langs vandløb, som amterne i region- Billede 3. Randzoner bidrager til opfyldelse af vandmiljø- og pesticidplanen. (Fotograf Søren Mariegaard, Sydvestjysk Landboforening).

8 8 8 Fosfor- og kvælstofeffekt Transportveje for kvælstof og fosfor til vandmiljøet Kvælstof Kvælstoftabet ved erosion (pkt. A på figur 1, s. 9) udgør en ubetydelig del af det samlede kvælstoftab. Den direkte virkning af bræmmer som erosionsbegrænsende tiltag er derfor af minimal betydning for kvælstoftabet. Udvaskningen af kvælstof fra markerne sker næsten udelukkende i form af uorganisk kvælstof, primært nitrat. Det udvaskede kvælstof fra rodzonen på de dyrkede arealer føres enten direkte til vandløbene med det tilstrømmende overfladenære vand bl.a. via dræn eller siver ned til de øvre og nedre grundvandsmagasiner Billede 4. Ekstensive randzoner kan være med til at mindske udvaskningen af næringsstoffer til vandmiljøet. (se figur 1, s. 9). Herfra kan vandet efter kortere eller længere tid nå frem til vandløbene. I lerjordsoplande vil en stor del af udsivningen fra markerne typisk blive ført hurtigt til vandløbene via dræn. Under vandets nedsivning i jorden omdannes nitrat under iltfrie forhold til frit kvælstof og lattergas (denitrifikation) ved biologiske eller kemiske processer. Det er derfor kun en del af det udvaskede kvælstof fra rodzonen, der når frem til vandløbene. Det er vandets strømningsveje og opholdstid i forskellige dele af det hydrologiske kredsløb, der afgør, hvor meget kvælstof der omsættes på vejen fra rodzone til vandløb.

9 99 A Udvaskning B Transport via dræn C Transport via grundvand til vandløb D Erosion fra marker E Erosion fra vandløbsbrinker F Transport via dybt grundvand Figur 1. Forskellige transportveje for tab af fosfor og kvælstof. (Kilde: Nielsen, K. m.fl., 2004 (6)). Fosfor Fosfortilførslen til søer og fjorde er 3-4 gange større fra vandløb, der afvander landbrugsarealer end fra vandløb, der afvander naturarealer. (Kilde: Kronvang, B. m.fl (5)). Fosfortabet fra langt de fleste marker er lavt. Men fra enkelte marker kan tabet være stort. Sådanne risikomarker eller delmarker er områder, hvor en effektiv transportproces forbinder fosforkilder i landskabet med et vandløb eller en sø.

10 10 10 Fosfortabet fra landbrugsjord er opgjort til i gennemsnit at være 0,5 kg fosfor pr. ha pr. år. Tabet sker ved udvaskning, ved overfladeafstrømning (vanderosion) og ved vinderosion. Normalt er udvaskningen af fosfor fra landbrugsjord (pkt. A i figur 1, s. 9) i størrelsesordenen 0,030 0,100 kg pr. ha pr. år, men kan være større på risikoarealer, f.eks. humusjorder og jorder, hvor en del af afstrømningen sker gennem sprækker (makroporer). Om efteråret og navnlig på frossen jord om foråret sker der ved store nedbørsmængder afstrømning af vand på jordoverfladen. Med dette vand transporteres jordpartikler, som indeholder fosfor, og på den måde kan der tabes betydelige mængder af fosfor fra landbrugsjorden. Erosionstabet er størst fra marker, der skråner (værst fra lange skråninger). Jo mere fosfor, der er i overfladejorden, jo mere fosfor tabes der med erosion. Erosionstabet fra erosionstruede marker (pkt. D i figur 1, s. 9) opgives til i gennemsnit at udgøre 0,37 kg fosfor pr. ha pr. år, men det varierer meget fra mark til mark og fra år til år. På marker med sandjord, hvor jordpartiklerne ikke er kittet sammen til krummer, kan der navnlig om foråret på forårssåede arealer forekomme jordfygning. På langt de fleste marker er fosfortabet ved vinderosion ubetydeligt. Men på nogle marker kan det i nogle år være særdeles højt. Hvis der blæses 1 mm af pløjelaget væk, tabes ton jord pr. ha og med dette 6-12 kg fosfor pr. ha. En stor del af det fosfor, som tabes fra marken, når først om mange år frem til de søer og fjorde, hvor de kan give en uheldig miljøpåvirkning. Den tabte fosfor kan aflejres undervejs, ved at jordpartikler aflejres i plantedække i andre marker eller på naturarealer, og den udvaskede fosfor kan bindes i underliggende jordlag. Derfor er effekten af tab af fosfor fra marker miljømæssigt meget forskellig. Miljømæssigt har fosfortabet størst betydning fra marker, hvor der sker et fosfortab ved erosion lige ned til et vandløb, hvorfra det kan transporteres videre til søer eller fjorde. Fosfortabet har også stor betydning fra de relativt få marker, hvor der sker en udvaskning af fosfor gennem dræn. Samlet set udgør de erosionsbetingede tab lidt mere end halvdelen af tabet fra dyrkningsjorden. Heraf er brinkerosionen det største enkeltbidrag. Det betyder, at ca. halvdelen af

11 11 11 det fosfor, der transporteres ud i søer og fjorde, kommer fra fosfor aflejret i brinker og i bunden af vandløbet. Etablering af bræmmer og bufferzoner Bræmmer og bufferzoner kan medvirke til at reducere fosforbelastningen af miljøet ved at reducere brinkerosionen fra vandløbskanter og ved at tilbageholde det jord, som kommer ved erosion fra højereliggende marker. Brinkerosion Brinkerosion foregår til stadighed i alle vandløb som et naturligt element i de vandløbs- og ådalsformende processer. Brinkerosion skyldes dels en naturlig strømningsbetinget erosion, fordi vandløbene gnaver sig ind i vandløbsbrinken og transporterer jorden videre med vandløbet, og dels menneskelige aktiviteter. Billede 5. Brinkerosion. (Fotograf Preben Olsen, DJF, Foulum). Væsentlige faktorer som via menneskeskabte påvirkninger har indflydelse på brinkerosion er: 1. Udretning og kanalisering af vandløb har gjort dem dybtliggende med meget stejle brinker, der let kollapser eller langsomt glider ned. 2. Fosforindholdet i brinkerne er ofte højt, fordi fosfor er transporteret ned mod vandløbet ved jorderosion fra højereliggende marker i tidligere år. 3. Vandløbsvedligeholdelsen er med

12 12 12 til at øge brinkerosionens omfang. 4. Andre påvirkninger som kreaturnedtrampning, tunge landbrugsmaskiner, der kører tæt på vandløb mv. Beskyttelse af brinker mod erosion kan bl.a. ske ved: at etablere en beskyttelse af brinken ved f.eks. etablering af en dyrkningsfri bræmme eller etablering af en bufferzone med planter, som kan opsamle fosfor, skånsom eller ingen vandløbsvedligeholdelse (ingen oprensninger), ved at undgå at beskadige brinker ved færdsel og ved nedtrampning af dyr. Overfladeerosion Ved hjælp af græsbræmmer langs vandløb eller ved foden af skråninger kan man afskære fosfor fra at nå fra marken og ud i vandløbet. Bræmmerne kan ligge helt ude ved vandløbene, men der er risiko for, at de bliver mættet med fosfor, og virkningen ophører med tiden. Derfor kan det være hensigtsmæssigt, at bræmmer placeres lige neden for skråninger, hvor de kan flyttes med tiden. Etablering af bræmmer eller bufferzoner langs f.eks. vandløb har især virkning overfor tab af partikulært fosfor hvorimod evnen til at tilbageholde opløst fosfor er mere usikker. Opløst fosfor kan blive transporteret videre med vandet gennem bufferzoner og ud i overfladevandet. Forsøg med forskellige bredder af bufferzoner Jo større afstrømning og erosion, jo bredere skal zonen være for at yde tilstrækkelig beskyttelse mod tab. Forsøg har vist, at 5 10 m brede bufferzoner kan tilbageholde en stor andel af de tilførte fosformængder fra overfladisk afstrømning. I bufferzoner af kun 4 5 m s bredde er der fundet tilbageholdelse på pct. Ved en fordobling af bredden i de enkelte forsøg øges tilbageholdelsen af totalfosfor i de fleste tilfælde kun lidt. Resultaterne af de eksperimentelle forsøg viser derfor, at selv smalle bufferzoner er i stand til at tilbageholde store mængder totalfosfor, som kommer fra skrånende marker med overfladisk afstrømning. De fleste forsøg er gennemført over korte tidsrum, men med relativt store mobiliseringer af fosfor fra arealet. Resultater af forsøg fra Finland og Norge viser dog, at selv over længere tidsrum (op til 7 år) bibeholdt bufferzonen evnen til at tilbageholde total-

13 13 13 fosfor. Forsøgene fra Finland er gennemført ved normalt klima og dermed med normale årlige mobiliseringer og transport af fosfor fra arealet. De danske forsøg med 2 og 6 meter bræmmer er gennemført ved relativt lave mobiliseringer af totalfosfor fra arealet. Det er måske en af grundene til den forholdsvis store tilbageholdelse, der er konstateret i selv en 2 meter bufferzone. Registreringer af erosionsforhold i tre vinterperioder på et større antal skrånende marker i Danmark, som stødte op til vandløb med en udyrket bufferzone, har vist, at når der ikke er synlige riller på marken, vil sandsynligheden for tilførsel af sediment og partikulært fosfor til overfladevandet være næsten nul uanset bredden af bræmmen. Ved forekomst af små riller vil der ved en 2 meter bræmme Billede 6. Rilleerosion. (Fotograf Preben Olsen, DJF, Foulum). være mindre end 25 pct. sandsynlighed for gennembrud af sediment til overfladevandet. Ved store riller vil sandsynligheden for gennembrud af en 2 meter bræmme øges til 65 pct. Resultaterne viser, at hvis der i nogle år har været en så stor erosion, at der ses store erosionsriller på marken, kan bræmmen alene ikke løse problemet. Erosionsbidraget fra marken skal reduceres ved andre tiltag, og herefter kan f.eks. 10 m bræmmer supplere disse øvrige tiltag. (Kilder: (1), (2) og (3)).

14 14 14 Pesticider Afstand til søer og vandløb For at sikre, at der ikke sker skade på de dyr, der lever i vand, er der krav om, at der skal holdes afstand til vandløb og søer, når midlerne er farlige for disse. Afstandskravet er 2, 10 eller 20 meter for midler til landbrugsafgrøder og op til 50 meter for visse midler til frugt og grønt. I praksis betyder dette, at der ikke i landbrugsafgrøder må bekæmpes skadedyr nærmere end 10 meter fra vandløb. Mange ukrudts- og svampemidler er også pålagt afstandskrav. Vår- og vintersæd er derfor de eneste afgrøder, der kan dyrkes uden væsentlige indskrænkninger i valg af ukrudtsmidler. Figur 2. Faresymbol for miljøfarlige stoffer. Ved godkendelse af bekæmpelsesmidler betegnes midler, der er akut giftige, har lang nedbrydningstid eller har langtidsvirkninger på vandlevende organismer, som Miljøfarlige. Der er indført et faresymbol for miljøfarlige stoffer (figur 2). Faresymbolet og bogstavet N skal fremgå på alle produkter, hvor man vurderer, at stoffet kan være miljøfarligt. Afdrift Afdrift fra marksprøjtning aftager hurtigt med afstanden fra markkanten. Figur 3 viser afdrift som procentdel af den udsprøjtede dosering i stigende afstand fra det sprøjtede område. Resultaterne er fundet i tyske forsøg, som er udført med dyser, der giver medium dråbestørrelse. I Danmark er den gennemsnitlige vindhastighed større end under de mere kontinentale forhold i Tyskland. Det antages derfor, at de viste værdier, som er 95 procent percentiler (95 procent af forsøgsresultaterne ligger under denne værdi), er et rimeligt bud på gennemsnitlige afdriftsværdier under danske forhold. Sprøjteføreren kan reducere risikoen

15 15 15 for afdrift ved at: vælge en dyse, der giver store dråber, der ikke er så vindfølsomme, sænke bommen, så små dråber hurtigere når målet, køre langsomt, så små dråber ikke trækkes ud af sprøjteduchen af modvinden, sprøjte i stille vejr. Luftassisterede sprøjter og luftsprøjter giver også en meget betydelig reduktion af afdriften ved korrekt indstilling (ikke for meget luft, så der sker tilbageslag af luft/dråber). Sprøjter med forskellige former for afskærmning for at begrænse afdriften har begrænset betydning i markdriften, men de har deres berettigelse ved sprøjtning i træ- og buskfrugt (tunnelsprøjter) samt ved båndsprøjtning. Afdriften fordobles skønsmæssigt, når Figur 3. Afdrift som procentdel af den udsprøjtede dosis med stigende afstand til markkanten. (Kilde: Jensen, P. K., 2003 (4)). vindhastigheden øges fra 2 til 3 m pr. sekund og firedobles når den øges fra 2 til 5 m pr. sekund. Spredning af ukrudtsfrø fra randzone Den bedste sikring mod spredning af ukrudtsarter som burresnerre, gold hejre og blød hejre fra randzoner er at bevare en stabil kant med flerårige græsser og andre flerårige arter. Ved sprøjtning med glyphosat er det derfor vigtigt at undgå at sprøjte ind på randzonen. Injektordyser, som giver store dråber og dermed mindre risiko for afdrift, er velegnede ved udsprøjtning af glyphosat.

16 16 16 Natureffekt på dyre- og plantelivet Ekstensivt dyrkede randzoner Flere undersøgelser har vist, at der generelt er langt flere tokimbladede ukrudtsarter i randzoner, der dyrkes uden pesticider og gødskning. Det gælder både med hensyn til forskellige arter og antallet af planter. Det medfører naturligt nok, at der også er flere insekter knyttet til de ekstensive randzoner, da mange insekter lever af ukrudtsplanterne. Ukrudt som vigtigt fødegrundlag De tokimbladede plantearter er første led i fødekæden for mange af agerlandets fugle som f.eks. lærken, agerhønen og gulspurven. I de første uger efter klækning er deres kyllinger helt afhængige af insekter knyttet til ukrudtsarterne. Hvis ukrudtsarterne mangler, vil insekterne også mangle. Dermed vil kyllingernes fødegrundlag blive mangelfuldt, og mange af kyllingerne kan risikere at dø. En undersøgelse viser, at der findes langt flere plantearter i bundvegetationen i hegn på økologiske end på konventionelt dyrkede bedrifter. I hegnskanten var der 34 pct. flere arter på sandjord og 50 pct. flere arter på lerjord, der blev dyrket økologisk. (Kilde: Pedersen, M. Bruus m.fl., 2004 (7)). Den samme undersøgelse viser, at der på lerjord var flere arter af leddyr i de økologiske end i de konventionelle hegn. På sandjord var der ingen forskel. Undersøgelsen viser, at man allerede efter 3 4 år med fravær af pesticider kan se en forskel i vegetationen. Dermed kan fraværet af pesticider hurtigt give en rigere natur i hegnene. Sprøjtefrie og/eller gødningsfrie randzoner formodes at have en tilsvarende positiv effekt på såvel hegnsvegetationen som vegetationen langs søer og vandløb som omlægning til økologisk drift. (Kilde: Pedersen, M. Bruus m.fl., 2004 (7)). Mindre gødning i randzonerne Mange af agerlandets dyr trives bedst i en åben afgrøde. Ingen eller mindre gødningstilførsel vil give en mere åben afgrøde. Samtidig vil det give en større variation i antallet af ukrudtsarter i marken og ikke mindst i den tilstødende biotop (vandløbsbrinker, hegn, skel, diger m.m.), hvis randzonerne ikke gødes. Det skyldes, at tilførsel af næringsstoffer påvirker den

17 17 17 naturlige flora negativt, da mange af disse arter bliver udkonkurreret ved tilførsel af gødning. Flere lærker i ekstensive randzoner Modelundersøgelser (ALMASS) viser, at 5 m randzoner, der ikke sprøjtes og gødes, kan øge lærkebestanden med 21 pct.. Randzoner på 20 m vil ifølge undersøgelsen øge bestanden med 34 pct. (Kilde: Topping, C.J., 2005 (8)). Antallet af lærker stiger med øget bredde af randzonerne, fordi det medfører et større usprøjtet areal. ken ikke bliver en ensartet høj vegetation af f.eks. tidsler og gråbynke, kan plantedækket holdes lavt gennem vækstsæsonen. Derved opnår man, at brakbræmmen kan blive et attraktivt opholdssted for mange af agerlandets dyr. Her vil være friskt plantemateriale og mulighed for at solbade. Yderst mod markkanten kan der evt. etableres en fræset stribe på 1 2 m. Det vil sikre opvækst af 1-årig ukrudt, samtidig med at det vil give mulighed for, at f.eks. agerhønsene kan støvbade og få tørret fjerdragten. Braklagte randzoner Som alternativ til at dyrke randzonerne ekstensivt, kan randzonerne braklægges. Plantedækket på brakmarkerne kan med fordel etableres på stubmarker med spildkorn, så arter fra markens frøbank får mulighed for at etablere sig. For at sikre, at brakmar- Billede 7. Brak udlagt i bræmmer langs søer og vandløb er en oplagt mulighed.

18 18 18 Tilskudsmuligheder Via de Miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger (MVJ-ordningerne) kan man søge tilskud til to ordninger om etablering af ekstensive randzoner: 1. Ekstensive randzoner. 2. Braklagte randzoner. 1. Etablering af ekstensive randzoner Krav i ordningen: Der må ikke tilføres plantebeskyttelsesmidler, med undtagelse af bejdset udsæd og rodhalsbehandlet udplantningsmateriale. Langs søer, vandløb og kystlinier gælder, at udnyttelsen skal ske under størst mulig hensyn til at undgå jorderosion. Den ekstensive randzone skal være: 10 m bred, når randzonen er beliggende langs en 2 m dyrkningsfri bræmme (vandløbsloven 69). 12 m bred, når randzonen er beliggende langs andre landskabselementer. Arealer, der er beliggende langs særlige landskabselementer f.eks. vandløb, søer, levende hegn, diger, naturarealer m.m. kan indgå i ordningen. Arealerne skal forud for tilsagnet have været: Anvendt til dyrkning af agerjordsafgrøder eller flerårige kulturer. Anvendt til afgræsning eller slæt. Braklagt inden for omdriften. Tilskud Det årlige tilskud er på 690 kr. pr. ha. Desuden kan arealerne opnå enhedsstøtte. 2. Braklagte randzoner Krav i ordningen: De braklagte randzoner skal være 10 m bredde. Arealerne skal være udlagt med tæt, lavt plantedække. Arealerne skal afpudses minimum en gang årligt. Arealer, der er placeret umiddelbart op til søer og vandhuller kan indgå i ordningen. Arealerne skal forud for tilsagnet have: Været anvendt til dyrkning af agerjordsafgrøder eller flerårige kultur.

19 19 19 Været anvendt til afgræsning eller slæt. Været braklagt inden for omdriften. Tilskud Det årlige tilskud er på 750 kr. pr. ha. Desuden kan arealerne opnå enhedsstøtte. Udtagning Ordningen kan både benyttes på arealer, der ligger udyrket hen, og på arealer der skal bruges til at opfylde udtagningspligten. Hvis man bruger arealet til at opfylde sin udtagningspligt, vil man både opnå enhedsstøtte og MVJ-tilskud til arealet. indgå i MVJ-ordningen. Vær opmærksom på, at 2 m bræmmen kun i særlige tilfælde kan opnå enhedsstøtte og bruges til at opfylde udtagningspligten. Minimumsstørrelsen på 0,3 ha gælder ikke i MVJ-ordningen. Barjordsstriber Det er tilladt at undlade at etablere plantedække i en bredde på højest 2 m (en barjordsstribe). Barjordsstriben kan holdes fri for plantedække gennem hele vækstsæsonen. Striben skal etableres ind mod den dyrkede mark. 2 m dyrkningsfrie bræmmer Den 2 m dyrkningsfrie bræmme kan Billede 8. Nedtrampning mod vandløb. (Foto: DMU).

20 20 20 Hvordan er økonomien? Som udgangspunkt bør man altid vurdere, om ikke randzonerne kan anvendes til at opfylde udtagningspligten på ejendommen. Alternativet til at anvende randzonerne til udtagning kan være udtagning af små ukurante arealer, som enten giver for lave udbytter, eller hvor arbejdet tager uforholdsmæssigt lang tid. Ved vurdering af økonomien i etablering af randzoner skal man huske på, at udbyttet normalt altid er lavere i randzoner ned til vandløb og søer. I det følgende er der som udgangspunkt regnet med 10 pct. lavere udbytte i randzonen end i marken som gennemsnit. Med de gældende afstandskrav for pesticider til søer og vandløb er det i realiteten kun muligt at dyrke korn eller græs i randzonerne. Det betyder, at sædskiftet i mange tilfælde alligevel ikke kan følge markens normale sædskifte. Økonomien i sprøjtefrie randzoner I det følgende er der givet en vurdering af økonomien i at etablere en sprøjtefri randzone langs vandløb og søer. Der er ved beregningerne taget udgangspunkt i de udbytteforhold, der er angivet i et notat udarbejdet af Fødevare Økonomisk Institut. Det er forudsat, at der gennemføres en delvis mekanisk ukrudtsbekæmpelse (harvning i vårsæd og en ekstra stubharvning forud for pløjning af vintersæd) for at begrænse opformeringen af ukrudt. Der er beregnet økonomiske konsekvenser for forskellige situationer: 1. Ensidigt vinterhvede sædskifte på god lerjord (JB 6-7). 2. Kornsædskifte på lerjord (vårbyg vinterbyg vinterhvede vårbyg). 3. Ensidigt vårbyg sædskifte på sandjord. Omkostningerne til den ekstra harvning er beregnet til 75 kr. pr. ha (marginalomkostning). Det er ikke realistisk at regne med en modsvarende besparelse i omkostningerne til marksprøjtning, da den største del af marken jo alligevel skal sprøjtes. Der er ikke regnet med reducerede høstomkostninger. Økonomien i etablering af dyrkningsfrie randzoner Ved vurdering af økonomien i etablering af dyrkningsfrie randzoner kan der tages udgangspunkt i dækningsbidraget i nudriften.

21 21 21 Ved etablering af dyrkningsfrie randzoner vil tabet være mistet dækningsbidrag sparede arbejds- og maskinomkostninger. Da der her også vil være tale om marginalomkostninger (arbejdet skal jo udføres i resten af marken alligevel) bør denne besparelse næppe regnes til mere end kr. pr. ha. Tabet i situationen skitseret i tabel 1 vil således være mellem og kr. pr. ha dyrkningsfrie randzone. Dette skal sammenlignes med et tilskud på 750 kr. pr. ha i MVJtilskud til ekstensive randzoner. Til gengæld kan arealet bruges til at opfylde udtagningspligten. Samlet vurdering af økonomien Af tabel 1 fremgår det, at den direkte økonomi i etablering af randzoner er begrænset. Der er således ikke realøkonomiske argumenter for eller imod etablering af randzoner, og tilskuddene i forbindelse med MVJ-aftaler vil for de fleste næppe spille nogen rolle. Tabel 1. Tab ved ensidig vinterhvede på god lerjord Dækningsbidrag ved nudrift: kr./ha Dækningsbidrag i sprøjtefri randzone: kr./ha Tab ved sprøjtefri randzone 811 kr./ha Tilskuddet på 690 kr. pr. ha kan således ikke opveje det økonomiske tab. Tab ved korndyrkning på lerjord Dækningsbidrag ved nudrift: kr./ha Dækningsbidrag i sprøjtefri randzone: kr./ha Tab ved sprøjtefri randzone 556 kr./ha Tilskuddet på 690 kr. pr. ha kan således dække det økonomiske tab. Tab ved vårbygdyrkning på sandjord Dækningsbidrag ved nudrift: kr./ha Dækningsbidrag i sprøjtefri randzone: kr./ha Tab ved sprøjtefri randzone 187 kr./ha Tilskuddet på 690 kr. pr. ha kan således dække det økonomiske tab.

22 22 22 Vil du vide mere? Du kan få yderligere oplysninger om etablering af randzoner ved hjælp af MVJ-ordningerne ved amtet: Løbende informationer på: Uddybende information findes her: (1) Pas på fosfor Ringkøbing Amts Landboforeninger, 2004 Holstebro (2) Forberedelse af Vandmiljøplan lll Syntese af arbejdsgruppernes rapporter Del V (3) Fosfor i dansk landbrug Omsætning, tab og virkemidler mod tab Teknisk undergruppe Oktober 2003

23 23 23 (4) Jensen, P.K., Dry Deposition and Spray Drift of Pesticides to Nearby Water Bodies. Pesticides Research rapport 66, Miljøstyrelsen (5) Kronvang, B. m.fl., Kan vi forklare fosfortransporten i vandløb med tabet fra markerne? I: Tab af fosfor fra landbrugsjord til vandmiljøet, O.H. Hørby og Brian Kronvang (eds.). DJF rapport Nr. 34 Markbrug, s (6) Nielsen, K. m.fl Odense Fjord - Scenarier for reduktion af næringsstoffer. Faglig rapport fra DMU nr (7) Pedersen, M. Bruus Aude, E og Tybirk, K. DMU Adskillelse af effekten af herbicider og kvælstof på vegetationen og leddyr i hegn og græsvegetationen. Bekæmpelsesmiddelforskning fra Miljøstyrelsen nr. 87. (8) Topping, C.J Faglig rapport nr. 527 The impact on skylark numbers of reductions in pesticide usage in Denmark. Predictions using a landscape-scale individual based model. Billede 9. Erosion - vandløb. (Fotograf: Anker Laubel).

24 2424 (Bagsidebillede: Fotograf Carl Christian Hoffmann, DMU). Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Planteavl august 2005

Sprøjtefrie randzoner

Sprøjtefrie randzoner Sprøjtefrie randzoner Disposition! Politiske mål! Beskrivelse af målsatte vandløb og søer! Fordele ved braklægning! Tilskudsmuligheder gennem MVJ-ordninger! Effekt på natur og miljø! Driftstab! Ukrudts-

Læs mere

Hvor sker nitratudvaskning?

Hvor sker nitratudvaskning? Hvor sker nitratudvaskning? Landovervågningsoplande 2010 Muligheder for reduktion af udvaskningen, kg N pr. ha Tiltag Vinterhvede efter korn, halm fjernet Referenceudvaskning 50 Efterafgrøde -25 Mellemafgrøde

Læs mere

REFUGIA. Økologisk jordbrug og biodiversitet - effekten af økologisk jordbrug på naturen

REFUGIA. Økologisk jordbrug og biodiversitet - effekten af økologisk jordbrug på naturen REFUGIA Økologisk jordbrug og biodiversitet - effekten af økologisk jordbrug på naturen Liselotte W. Andersen, Chiara Marchi, Chris Topping, Beate Strandberg, Marianne Bruus og Christian Damgaard, Danmarks

Læs mere

Hvad betyder kvælstofoverskuddet?

Hvad betyder kvælstofoverskuddet? Hvordan kan udvaskningen og belastningen af vandmiljøet yderligere reduceres? Det antages ofte, at kvælstofudvaskningen bestemmes af, hvor meget der gødes med, eller hvor stort overskuddet er. Langvarige

Læs mere

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Hundegræs til frø Formålet med dyrkning af hundegræs er et stort frøudbytte med en høj spireprocent, og frø som er fri for ukrudt. Hundegræs er langsom i udvikling i udlægsåret, hvorimod den

Læs mere

Miljømæssige gevinster af at etablere randzoner langs vandløb

Miljømæssige gevinster af at etablere randzoner langs vandløb Miljømæssige gevinster af at etablere randzoner langs vandløb Brian Kronvang Sektion for vandløbs- og ådalsøkologi Afdeling for Ferskvandsøkologi Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet BKR@DMU.DK

Læs mere

Efterafgrøder. Lovgivning. Hvor og hvornår. Arter af efterafgrøder

Efterafgrøder. Lovgivning. Hvor og hvornår. Arter af efterafgrøder Side 1 af 6 Efterafgrøder Ved efterafgrøder forstås her afgrøder, der dyrkes med henblik på nedmuldning i jorden. Efterafgrøderne dyrkes primært for at reducere tab af specielt kvælstof, svovl og på sandjord

Læs mere

Ompløjning af afgræsnings- og kløvergræsmarker. Ukrudtsbekæmpelse Efterafgrøder Principper for valg af afgrøde

Ompløjning af afgræsnings- og kløvergræsmarker. Ukrudtsbekæmpelse Efterafgrøder Principper for valg af afgrøde Et dokument fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret www.landscentret.dk Find mere faglig information på www.landscentret.dk/landbrugsinfo Udskrevet 2. april 2008 LandbrugsInfo > Planteavl > Afgrøder

Læs mere

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 1.1 Fosfor til overfladevand - vandløb, søer og kystvande Hovedparten af fosfortab fra landbrugsarealer sker fra kuperede marker i omdrift langs

Læs mere

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 7. juli 2015. Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag. 3. juli 2015. Nr. 828.

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 7. juli 2015. Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag. 3. juli 2015. Nr. 828. Lovtidende A 2015 Udgivet den 7. juli 2015 3. juli 2015. Nr. 828. Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag I medfør af 7, stk. 2 og 3, 18, 19, stk. 1 og 3, 20, 26 a, stk. 1-3, og

Læs mere

Vejledning til beregningsskema

Vejledning til beregningsskema Bilag 5 Vejledning til beregningsskema Vedlagte skemaer kan benyttes til udregning af driftomkostninger ved etablering af sprøjtefrie randzoner gennem MVJ-ordninger. Der er to skemaer afhængig af hvilke

Læs mere

Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III

Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III Projektbeskrivelse for projekter under Vandmiljøplan III i henhold til Fødevareministeriets aktstykke166 af 17. maj 2004, tiltrådt af Finansudvalget den 26. maj 2004 1. Projektets titel Udpegning af risikoområder

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag

Lovtidende A. Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag Lovtidende A Bekendtgørelse om plantedække og om dyrkningsrelaterede tiltag I medfør af 7, stk. 3, 18, stk. 1, 19, stk. 1 og 3, 20, 21, stk 2, 21a, stk. 2, 26 a, stk. 1-3, og 29, stk. 3, i lov om jordbrugets

Læs mere

Natur- og vildtvenlige tiltag i landbruget

Natur- og vildtvenlige tiltag i landbruget Dyrkningsvejledning Natur- og vildtvenlige tiltag i landbruget - udførelse og effekt Udarbejdet af Jørn Pagh Bertelsen. Aarhus Universitet som en del af projekt Natur- og vildttiltag i landbruget udførsel

Læs mere

Strandsvingel til frøavl

Strandsvingel til frøavl Side 1 af 5 Strandsvingel til frøavl Markplan/sædskifte Til frøavl lykkes strandsvingel bedst på gode lermuldede jorder og svære lerjorder, men den kan også dyrkes på lidt lettere jorder. Vanding kan medvirke

Læs mere

Randzoner: Den 1. september blev Danmark rigere

Randzoner: Den 1. september blev Danmark rigere Randzoner: Den 1. september blev Danmark rigere Du får adgang til nye naturområder Den nye lov om randzoner betyder, at alle danskere med tiden får adgang til nye naturområder i op til 10 meter brede zoner

Læs mere

Bufferzoner på bare 6 m s bredde: En fantastisk mulighed for at bringe noget natur tilbage i agerlandet.

Bufferzoner på bare 6 m s bredde: En fantastisk mulighed for at bringe noget natur tilbage i agerlandet. Bufferzoner på bare 6 m s bredde: En fantastisk mulighed for at bringe noget natur tilbage i agerlandet. Peter Esbjerg 1 Søren Navntoft 1 Kristian Kristensen Louise C. Andresen 3 Lene Sigsgaard 1 Rasmus

Læs mere

Notat om randzoner. Vandrammedirektivet (VRD):

Notat om randzoner. Vandrammedirektivet (VRD): Dato: 14. marts 2014 Sagsbehandler: Rikke Lundsgaard og Thyge Nygaard Notat om randzoner Lov om randzoner bidrager til opfyldelsen af en række internationale forpligtigelser og nationale målsætninger.

Læs mere

Regler for jordbearbejdning

Regler for jordbearbejdning Regler for jordbearbejdning Juni 2014 vfl.dk Indhold Hvem skal overholde reglerne?... 2 Forbud mod jordbearbejdning forud for forårssåede afgrøder... 2 Stubbearbejdning og pløjetidspunkt... 2 Nedfældning...

Læs mere

Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår

Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår VELKOMMEN TIL Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår Lisbeth Shooter Jan Nielsen Kristian Petersen Introduktion Lisbeth Shooter, chefkonsulent og i dag ordstyrer Jan Nielsen, planteavlskonsulent

Læs mere

LANDBRUGETS RAMMEVILKÅR. Bilag til Jægerforbundets input til NATURPAKKEN

LANDBRUGETS RAMMEVILKÅR. Bilag til Jægerforbundets input til NATURPAKKEN LANDBRUGETS RAMMEVILKÅR Bilag til Jægerforbundets input til NATURPAKKEN NATURPAKKE DANMARKS JÆGERFORBUND ARBEJDER FOR MEST MULIG JAGT OG NATUR 3 INDHOLD RAMMEVILKÅR - HVERDAGENS FORHINDRINGER I LANDBRUGET...

Læs mere

Miljøeffekten af RANDZONER. Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Miljøeffekten af RANDZONER. Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Miljøeffekten af RANDZONER Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet BKR@DMU.DK Min hypotese: Randzoner er et stærkt virkemiddel, som kan tilgodese både natur-, miljø- og produktions interesser

Læs mere

Slutrapport. 09 Rodukrudt maksimal effekt med minimal udvaskning. 2. Projektperiode Projektstart: 05/2008 Projektafslutning: 12/2010

Slutrapport. 09 Rodukrudt maksimal effekt med minimal udvaskning. 2. Projektperiode Projektstart: 05/2008 Projektafslutning: 12/2010 Slutrapport 09 Rodukrudt maksimal effekt med minimal udvaskning 2. Projektperiode Projektstart: 05/2008 Projektafslutning: 12/2010 3. Sammendrag af formål, indhold og konklusioner Projektets formål har

Læs mere

Aktuelt i marken. NUMMER 24 1. juli 2014. LÆS BL.A. OM Aktuelt i marken Etablering af efterafgrøder Regler for jordbearbejdning efter høst

Aktuelt i marken. NUMMER 24 1. juli 2014. LÆS BL.A. OM Aktuelt i marken Etablering af efterafgrøder Regler for jordbearbejdning efter høst NUMMER 24 1. juli 2014 LÆS BL.A. OM Aktuelt i marken Etablering af efterafgrøder Regler for jordbearbejdning efter høst Aktuelt i marken Det er nu tid at gøre i status i marken, hvad er lykkedes og hvad

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 Naturpleje i Natura 2000 Tilskudsmuligheder 2011 1 Indhold En målrettet indsats for naturen i Danmarks Natura 2000-områder... 3 Tilskudsmuligheder 2011... 4 Praktisk information... 5 Tilskud til Pleje

Læs mere

HVORDAN UDFORMES BRINKEN MEST OPTIMALT AF HENSYN TIL FOSFORTAB?

HVORDAN UDFORMES BRINKEN MEST OPTIMALT AF HENSYN TIL FOSFORTAB? Plantekongres 2010, Herning HVORDAN UDFORMES BRINKEN MEST OPTIMALT AF HENSYN TIL FOSFORTAB? Forsknings Professor Brian Kronvang Afdeling for Ferskvandsøkologi Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet

Læs mere

Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo. Lemvig Kommune

Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo. Lemvig Kommune Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo Lemvig Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Generelt om kæmpe-bjørneklo... 4 Formål... 4 Indsatsområde... 4 Lovgivning omkring bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo...

Læs mere

Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger

Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger Af Peder Størup - Naturbeskyttelse.dk Så kom de længe ventede anbefalinger fra Natur- og Landbrugskommissionen endelig for dagens lys, og der

Læs mere

Vejledning om. Særlig miljøstøtte under artikel 68. 1-årige miljøstøtteordninger

Vejledning om. Særlig miljøstøtte under artikel 68. 1-årige miljøstøtteordninger Vejledning om Særlig miljøstøtte under artikel 68 1-årige miljøstøtteordninger 18. februar 2014 1 Kolofon Vejledning om Særlig miljøstøtte under artikel 68 Denne vejledning er udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Beregning af indkomsttab ved etablering af obligatoriske randzoner

Beregning af indkomsttab ved etablering af obligatoriske randzoner Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12 L 145, endeligt svar på spørgsmål 32 Offentligt Københavns Universitet Fødevareøkonomisk Institut Faggruppe for miljø og naturressourcer Brian H. Jacobsen

Læs mere

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Vækstform og produktionsmål Hvidkløver er en flerårig bælgplante, der formerer sig ved krybende rodslående stængler. Hvidkløverens blomster er samlet i et hoved

Læs mere

Omkostninger ved reduceret gødning og pesticidtildeling til naturarealer Jacobsen, Brian H.

Omkostninger ved reduceret gødning og pesticidtildeling til naturarealer Jacobsen, Brian H. university of copenhagen University of Copenhagen Omkostninger ved reduceret gødning og pesticidtildeling til naturarealer Jacobsen, Brian H. Publication date: 2013 Document Version Også kaldet Forlagets

Læs mere

EFFEKTEN AF RANDZONER. Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

EFFEKTEN AF RANDZONER. Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet EFFEKTEN AF RANDZONER Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Vores hypotese: Randzoner er et stærkt virkemiddel, som kan tilgodese både natur-, miljø- og produktions interesser men kun hvis deres

Læs mere

BILAG 1 Til F4 s notat om frivillige virkemidler

BILAG 1 Til F4 s notat om frivillige virkemidler BILAG 1 Til F4 s notat om frivillige virkemidler MED BESKRIVELSER OG ANALYSER AF 25 FRIVILLIGE VIRKEMIDLER Nr. Virkemiddel Side 1 MVJ-kvælstofkontrakter 2 2 MVJ-grønne regnskaber 5 3 MVJ-nedsættelse af

Læs mere

Dagens program for EU-støtte og vanplaner

Dagens program for EU-støtte og vanplaner Dagens program for EU-støtte og vanplaner Hvad er besluttet i den nye EU-reform? Hvad kan du forberede dig på? Meget er endnu ikke fastlagt Alt kan forandres, indtil vi kender gennemførselsreglerne og

Læs mere

Tilskudsmuligheder og regler. Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392

Tilskudsmuligheder og regler. Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392 Tilskudsmuligheder og regler Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392 Emner Kort om Grundbetaling og græs Rekreative arealer Pleje af græs og naturarealer Regler HNV-værdi valg

Læs mere

www.naturplaner.dk Optimering af ejendommens brakarealer med henblik på at forbedre forholdene for flora og fauna herunder især for det jagtbare vildt

www.naturplaner.dk Optimering af ejendommens brakarealer med henblik på at forbedre forholdene for flora og fauna herunder især for det jagtbare vildt www.naturplaner.dk Optimering af ejendommens brakarealer med henblik på at forbedre forholdene for flora og fauna herunder især for det jagtbare vildt Pilot- og demonstrationsprojekt om græsningsselskaber

Læs mere

Økologiske sædskifter til KORNPRODUKTION

Økologiske sædskifter til KORNPRODUKTION Forskningscenter for Økologisk Jordbrug Økologiske sædskifter til KORNPRODUKTION Økologisk jordbrug er afhængig af et frugtbart samspil mellem jord, afgrøder og husdyr. Sammensætningen af sædskiftet er

Læs mere

Spark afgrøden i gang!

Spark afgrøden i gang! Spark afgrøden i gang! Agronom Andreas Østergaard DLG Qvade Vækstforum 18.-19. Januar 2012 Spark afgrøden i gang! Så tidligt i et godt såbed Brug sund og certificeret udsæd Sørg for at planterne har noget

Læs mere

Bilagsrapport i projektet EUs landbrugsordninger og pesticidpolitikken

Bilagsrapport i projektet EUs landbrugsordninger og pesticidpolitikken Bilagsrapport i projektet EUs landbrugsordninger og pesticidpolitikken Bilagsrapport 4 Beskrivelse af politikscenarier Helle Ørsted Nielsen (DMU/AU) Berit Hasler (DMU/AU) Lars-Bo Jacobsen (FØI/KU) Chris

Læs mere

Ammekøer som naturplejere

Ammekøer som naturplejere Ammekøer som naturplejere Dansk Kødkvægs Årsmøde 28. februar 2011 Ammekoproducent Anni Assenbjerg Assenbjerg Highland Cattle, Give N Naturpleje t l j h har mange fformer Fra ekstensivt drevet landbrug

Læs mere

Brak langs vandløb etablering, pleje og naturindhold

Brak langs vandløb etablering, pleje og naturindhold Brak langs vandløb etablering, pleje og naturindhold Af Lisbeth Nielsen og Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Brak langs vandløb intentioner og regler Langs udpegede vandløb, dvs. de fleste, skal der ifølge

Læs mere

Ammekøer som naturplejere

Ammekøer som naturplejere Ammekøer som naturplejere Dansk Kødkvægs Årsmøde 28. februar 2011 Ammekoproducent Anni Assenbjerg Assenbjerg Highland Cattle, Give N Naturpleje t l j h har mange fformer Fra ekstensivt drevet landbrug

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune Verden 1 7200 Grindsted Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Billund Kommune har den 18. maj anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med miljøgodkendelse af Bækgårdsvej

Læs mere

DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Plantedirektoratet Vedrørende bemærkninger fra Videncenter for Landbrug til DJF s faglige input til arbejdet med gødskningsbekendtgørelsen Fakultetssekretariatet Susanne Elmholt Koordinator for myndighedsrådgivning

Læs mere

Velkommen til spillet Fremtidens Landbrug

Velkommen til spillet Fremtidens Landbrug Velkommen til spillet Fremtidens Landbrug Tillykke. Du er blevet udpeget til at sidde i et udvalg, som skal rådgive politikerne om, hvilken landbrugspolitik, de skal føre. I første omgang frem til 2030,

Læs mere

Frø til vildtpleje, dækafgrøder og bier

Frø til vildtpleje, dækafgrøder og bier Frø til vildtpleje, dækafgrøder og bier Vildtpleje Vildtpleje i form af udsåning af fodermarker er meget anvendt blandt jægere og landmænd. Vildtafgrøderne har bl.a. følgende formål: fødegrundlag læ for

Læs mere

Det Økologiske Råds høringssvar til udkast til forslag til lov om ophævelse af lov om randzoner.

Det Økologiske Råds høringssvar til udkast til forslag til lov om ophævelse af lov om randzoner. København den 16. oktober 2015 Det Økologiske Råds høringssvar til udkast til forslag til lov om ophævelse af lov om randzoner. Resumé: Det Økologiske Råd er enige i Regeringens hensigt om at fokusere

Læs mere

Grundbetaling 2015. Du skal på dagen for rettidig indsendelse af Fællesskema og markkort opfylde følgende betingelser:

Grundbetaling 2015. Du skal på dagen for rettidig indsendelse af Fællesskema og markkort opfylde følgende betingelser: Grundbetaling 2015 For at få udbetalt grundbetaling skal du opfylde en række betingelser. I dette fakaark kan du læse om de generelle støttebetingelser for grundbetalingen. Du ansøger om grundbetaling

Læs mere

Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen

Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen Anvendelse af ikke økologisk gødning på økologiske bedrifter er jævnligt oppe til debat. Næsten alle planteavlere benytter sig af muligheden for

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Fravænnings- og fodringsstrategier for kødkvægskalve

Fravænnings- og fodringsstrategier for kødkvægskalve Fravænnings- og fodringsstrategier for kødkvægskalve Mogens Vestergaard, Institut for Husdyrbiologi og sundhed, Århus Universitet, Foulum, Anne Mette Graumann og Finn Strudsholm, Agrotech, Skejby, og Christian

Læs mere

Vejledning om. Særlig miljøstøtte under artikel 68. 1-årige miljøstøtteordninger. 22. april 2013

Vejledning om. Særlig miljøstøtte under artikel 68. 1-årige miljøstøtteordninger. 22. april 2013 Vejledning om Særlig miljøstøtte under artikel 68 1-årige miljøstøtteordninger 1 22. april 2013 2 Kolofon Vejledning om Særlig miljøstøtte under artikel 68 Denne vejledning er udarbejdet af NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Implementering af vandrammedirektivet og nitratdirektivet i Nederlandene, Slesvig-Holsten og Danmark

Implementering af vandrammedirektivet og nitratdirektivet i Nederlandene, Slesvig-Holsten og Danmark Den 7. februar 2011 Implementering af vandrammedirektivet og nitratdirektivet i Nederlandene, Slesvig-Holsten og Danmark Konklusion Nederlandene og Danmark har for alle kystvande og Slesvig-Holsten for

Læs mere

Notat om særlige danske udfordringer i forbindelse med de danske vandplaner

Notat om særlige danske udfordringer i forbindelse med de danske vandplaner Notat om særlige danske udfordringer i forbindelse med de danske vandplaner Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 14. november 2012 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø

Læs mere

Hvordan fremmer vi alsidig natur på en almindelig eng?

Hvordan fremmer vi alsidig natur på en almindelig eng? Hvordan fremmer vi alsidig natur på en almindelig eng? Anna Bodil Hald Når naturen skal genoprettes på enge, som har været i omdrift nogle år eller bare været gødsket, bliver der normalt sat et elektrisk

Læs mere

Bilag til oplæg KHL og Kolding Kommune, foretræde for Folketingets Miljøudvalg, 10. OKT 2013. Minivådområder

Bilag til oplæg KHL og Kolding Kommune, foretræde for Folketingets Miljøudvalg, 10. OKT 2013. Minivådområder Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 17 Offentligt Bilag til oplæg KHL og Kolding Kommune, foretræde for Folketingets Miljøudvalg, 10. OKT 2013 Minivådområder Minivådområder er både for landmænd og

Læs mere

Sådan søger du støtte for GLM-søer, - vandhuller og -fortidsminder

Sådan søger du støtte for GLM-søer, - vandhuller og -fortidsminder Sådan søger du støtte for GLM-søer, - vandhuller og -fortidsminder Indhold 1 Grundbetaling og grøn støtte for GLM-landskabselementer... 1 2 Find GLM-landskabselementerne i IMK... 2 3 Sådan tegner du GLM-elementerne

Læs mere

Arbejdet med den målrettede regulering af næringsstofferne på arealerne. Hvad er vigtigt, og hvilke brikker skal falde på plads før 1. august 2016.

Arbejdet med den målrettede regulering af næringsstofferne på arealerne. Hvad er vigtigt, og hvilke brikker skal falde på plads før 1. august 2016. Arbejdet med den målrettede regulering af næringsstofferne på arealerne. Hvad er vigtigt, og hvilke brikker skal falde på plads før 1. august 2016. v/ Chefkonsulent, Carl Åge Pedersen, Planter & Miljø,

Læs mere

Brakmarker placeret på 3 beskyttet natur Undersøgelse 1.2 - marts 2009 endelig konklusion på baggrund af rapporten fra juni 2008

Brakmarker placeret på 3 beskyttet natur Undersøgelse 1.2 - marts 2009 endelig konklusion på baggrund af rapporten fra juni 2008 Brakmarker placeret på 3 beskyttet natur Undersøgelse 1.2 - marts 2009 endelig konklusion på baggrund af rapporten fra juni 2008 Udarbejdet af Peder Størup Naturbeskyttelse.dk Indledning Rapporten skal

Læs mere

Større udbytte hvordan?

Større udbytte hvordan? Større udbytte hvordan? Fokus på større kornudbytte hvorfor? Tal fra produktionsregnskaber og Danmarks statistik viser lave gennemsnitsudbytter i korn. Gennemsnitsudbytter på under 6 tons i korn! En stigning

Læs mere

Genopretning af vådområder

Genopretning af vådområder Genopretning af vådområder Tillæg nr 33 til Regionplan 1997-2009 Viborg Amtsråd august 1999 /.nr. 8-50-11-2-6-98 Regionplantillæg nr. 33 til Regionplan 1997-2009 er udarbejdet af Miljø og Teknik Skottenborg

Læs mere

Statusrapport for VMP III med reference til midtvejsevalueringen

Statusrapport for VMP III med reference til midtvejsevalueringen Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09 MPU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 97 Offentligt Statusrapport for VMP III med reference til midtvejsevalueringen Af Projektchef Torben Moth Iversen Danmarks

Læs mere

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord 5 Kapitel Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord Som en del af forundersøgelserne redegøres i dette kapitel for de biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord, primært på baggrund af litteratur.

Læs mere

2.2. Beregning af Optimeringspris Grovfoder... 4

2.2. Beregning af Optimeringspris Grovfoder... 4 Priser på grovfoder for 2015, 2016 og 2017 Opdateret den 19.9.2015 Indhold Sammendrag... 1 1. Indledning... 2 2. Beregning og anvendelse af Intern Grovfoderpris og Optimeringspris Grovfoder.... 3 2.1.

Læs mere

Udfasning af Konventionel gødning og halm. i økologisk jordbrug. Niels Tvedegaard

Udfasning af Konventionel gødning og halm. i økologisk jordbrug. Niels Tvedegaard Udfasning af Konventionel gødning og halm i økologisk jordbrug Niels Tvedegaard Import af konventionel gødning 4.200 tons N Svarer til i gns. 24 kg N pr hektar Mælkeproducenter importerer næsten lige så

Læs mere

Disposition. Reducerat jordbearbetning. Reducerat jordbearbetning. Hur ser ekonomien ut i reducerade jordbearbetningssystem? Mange definitioner:

Disposition. Reducerat jordbearbetning. Reducerat jordbearbetning. Hur ser ekonomien ut i reducerade jordbearbetningssystem? Mange definitioner: Disposition Hur ser ekonomien ut i reducerade jordbearbetningssystem? Jens Erik Ørum Fødevareøkonomisk Institut, LIFE - KU og Elly Møller Hansen, DJF - Århus Universitet Hvad er reduceret jordbearbetning

Læs mere

»Hvad sker der med grundvandsdannelsen og kvaliteten - når arealanvendelsen ændres fra landbrug til natur?

»Hvad sker der med grundvandsdannelsen og kvaliteten - når arealanvendelsen ændres fra landbrug til natur? »Hvad sker der med grundvandsdannelsen og kvaliteten - når arealanvendelsen ændres fra landbrug til natur? ENVINA Natur og Miljø 2014 Ph.D. Hydrogeolog Ulla Lyngs Ladekarl, ALECTIA A/S Skov- og Landskabsingeniør

Læs mere

Svovl. I jorden. I husdyrgødning

Svovl. I jorden. I husdyrgødning Side 1 af 6 Svovl Svovl er et nødvendigt næringsstof for alle planter. Jorden kan normalt ikke stille tilstrækkeligt meget svovl til rådighed for afgrøden i det enkelte år. På grund af rensning af røggasser

Læs mere

Den forventede udvikling frem til 2015

Den forventede udvikling frem til 2015 Den forventede udvikling frem til 2015 Af Projektchef Torben Moth Iversen Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet VMP III aftalens enkelte elementer Målsætning 2015: Reduktion af fosforoverskud

Læs mere

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016.

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Til NaturErhvervstyrelsen Fremsendt pr. email til: landbrug@naturerhverv.dk, 14. december 2015 Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Med

Læs mere

Vandmiljøplan II. slutevaluering. Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet

Vandmiljøplan II. slutevaluering. Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Vandmiljøplan II slutevaluering Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Danmarks JordbrugsForskning Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Vandmiljøplan II slutevaluering Forfattere: Ruth

Læs mere

Miljøøkonomi. Vi producerer mere med mindre. Highlights:

Miljøøkonomi. Vi producerer mere med mindre. Highlights: Miljøøkonomi 21. maj 2014 Vi producerer mere med mindre Highlights: De seneste tal for landbrugets markbalancer for kvælstof og fosfor (2011) bekræfter, at der er sket en afkobling mellem landbrugsproduktion

Læs mere

Status for VMP i Limfjordens opland

Status for VMP i Limfjordens opland Status for VMP i Limfjordens opland MVJ ordninger Handlingsplan for Limfjorden Rapporten er lavet i et samarbejde mellem Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Viborg Amt og Århus Amt 2006 MILJØVENLIGE JORDBRUGSFORANSTALTNINGER

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse i kartofler

Ukrudtsbekæmpelse i kartofler 1 af 5 02-04-2008 13:31 Et dokument fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret www.landscentret.dk Find mere faglig information på www.landscentret.dk/landbrugsinfo Udskrevet 2. april 2008 LandbrugsInfo

Læs mere

Udnyttelse og tab af kvælstof efter separering af gylle

Udnyttelse og tab af kvælstof efter separering af gylle Markbrug nr. 283 September 2003 Udnyttelse og tab af kvælstof efter separering af gylle Peter Sørensen, Afdeling for Jordbrugsproduktion og Miljø, Danmarks JordbrugsForskning Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Afrapportering fra arbejdsgruppen for evaluering af virkemidlet efterafgrøder

Afrapportering fra arbejdsgruppen for evaluering af virkemidlet efterafgrøder Afrapportering fra arbejdsgruppen for evaluering af virkemidlet efterafgrøder Vandmiljøplan III midtvejsevaluering 2008 November 2008 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Denne

Læs mere

Foder og foderplaner Jens Chr. Skov

Foder og foderplaner Jens Chr. Skov Foder og foderplaner Jens Chr. Skov Fåret er drøvtygger En drøvtygger er et klovdyr, der fordøjer sin føde i 2 trin Først ved at spise råmaterialet og dernæst gylpe det op, tygge det igen og synke det

Læs mere

BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V

BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V 1. marts 2012 Den samlede danske frøbranches høringssvar på forslag til lov om ændring af lov om afgift af bekæmpelsesmidler Indsendes

Læs mere

Skitse til projekt. Muligheder for anvendelse af præcisions landbrug i Lyngby vandværks indvindingsopland

Skitse til projekt. Muligheder for anvendelse af præcisions landbrug i Lyngby vandværks indvindingsopland Skitse til projekt Muligheder for anvendelse af præcisions landbrug i Lyngby vandværks indvindingsopland KORTLÆGNING AF JORDEN ANVENDELSE I MARKEN DATABEHANDLING Indhold 1. Baggrund 2. Generel beskrivelse

Læs mere

Forslag til. Indsatsplan til bekæmpelse af Kæmpe- Bjørneklo i Assens Kommune - 2011-2020

Forslag til. Indsatsplan til bekæmpelse af Kæmpe- Bjørneklo i Assens Kommune - 2011-2020 Forslag til Indsatsplan til bekæmpelse af Kæmpe- Bjørneklo i Assens Kommune - 2011-2020 Baggrund Kæmpe-Bjørneklo ses i dag ofte i store sammenhængende bestande langs vandløb og veje, ved søer og moser

Læs mere

RANDZONER: FORVENTET EFFEKT PÅ NATUREN I RANDZONER OG PÅ VANDMILJØET

RANDZONER: FORVENTET EFFEKT PÅ NATUREN I RANDZONER OG PÅ VANDMILJØET RANDZONER: FORVENTET EFFEKT PÅ NATUREN I RANDZONER OG PÅ VANDMILJØET, ESBEN ASTRUP KRISTENSEN, BRIAN KRONVANG, JES RASMUSSEN, PETER B. KRISTENSEN UNI V E R S I T E T HVAD ER EN RANDZONE? Forvaltningsmæ

Læs mere

Konference om reduceret jordbearbejdning 2 dec. 2015 Sonnerupgaard Gods

Konference om reduceret jordbearbejdning 2 dec. 2015 Sonnerupgaard Gods Konference om reduceret jordbearbejdning 2 dec. 2015 Sonnerupgaard Gods Succeskriterier for god maskinøkonomi Tlf. 30 604 603 Email.: kjn@maskinraadgivning.com Privat maskinrådgivning: Maskinanalyser,

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit.

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om

Læs mere

FOTO: IRENE PAULSEN DMU

FOTO: IRENE PAULSEN DMU FOTO: IRENE PAULSEN DMU 25 Styring og kontrol af reglerne i landbruget Som konsekvens af Vandmiljøplanerne er der indført en række krav til driftsform, gødskning m.m. som den enkelte landmand skal leve

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til pleje af græs- og naturarealer

Bekendtgørelse om tilskud til pleje af græs- og naturarealer UDKAST af 10. januar 2011 Fed = Ændringer i forhold til bekendtgørelse nr. 92 af 28. januar 2010 om tilskud til pleje af græs- og naturarealer Bekendtgørelse om tilskud til pleje af græs- og naturarealer

Læs mere

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2184 Fax 7232 3213 krso@hillerod.dk Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten Sag 219-2015-2430 22. januar 2015 Undertegnede

Læs mere

Skov er win-win for grundvand og CO 2 (?) Ulla Lyngs Ladekarl og Anders Gade ALECTIA A/S

Skov er win-win for grundvand og CO 2 (?) Ulla Lyngs Ladekarl og Anders Gade ALECTIA A/S Skov er win-win for grundvand og CO 2 (?) Ulla Lyngs Ladekarl og Anders Gade ALECTIA A/S Skov er win-win for grundvand og CO 2 (?) Grundvandsbeskyttelse: Omlægning fra intensivt landbrug til ekstensivt

Læs mere

Bekendtgørelse om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur

Bekendtgørelse om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur BEK nr 637 af 10/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Plantedirektoratet, j. nr. 09-0115-000006 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til pleje af græs- og naturarealer

Bekendtgørelse om tilskud til pleje af græs- og naturarealer BEK nr 83 af 30/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 3670-11-142 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

BAGGRUNDSNOTAT: Beregning af effekter på nitratudvasking. Uffe Jørgensen. Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet

BAGGRUNDSNOTAT: Beregning af effekter på nitratudvasking. Uffe Jørgensen. Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet BAGGRUNDSNOTAT: Beregning af effekter på nitratudvasking Uffe Jørgensen Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet 2012 Forudsætninger Effekten på nitratudvaskning af yderligere biomasseproduktion og/eller

Læs mere

Vandområde plan GENEREL DEL. August 2003. Tillæg nr. 6 til Regionplan 2001-2013 VEJLE AMT

Vandområde plan GENEREL DEL. August 2003. Tillæg nr. 6 til Regionplan 2001-2013 VEJLE AMT Vandområde plan GENEREL DEL August 2003 Tillæg nr. 6 til Regionplan 2001-2013 VEJLE AMT Indholdsfortegnelse side 1 Forord side 2 Indledning side 5 Læsevejledning side 6 Sammenfatning side 8 1. Vandmiljøplan

Læs mere

VMP3-projekt: Udpegning af risikoområder for fosfortab til overfladevand

VMP3-projekt: Udpegning af risikoområder for fosfortab til overfladevand VMP3-projekt: Udpegning af risikoområder for fosfortab til overfladevand VMP3-projekt: Udpegning af risikoområder for fosfortab til overfladevand VMP3 Halvering af P-overskuddet 50.000 ha randzoner langs

Læs mere

Samråd den 17. april 2009, kl. 11.00 Fødevareministerens besvarelse af samrådspørgsmål T, stillet af Folketingets

Samråd den 17. april 2009, kl. 11.00 Fødevareministerens besvarelse af samrådspørgsmål T, stillet af Folketingets Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. april 2009 (rev2. 17. april) Samråd den 17. april 2009, kl. 11.00 Fødevareministerens besvarelse

Læs mere

Danmark er et dejligt land. en radikal naturpolitik

Danmark er et dejligt land. en radikal naturpolitik Danmark er et dejligt land en radikal naturpolitik 2 Det Radikale Venstre, august 2004 Danmark er et dejligt land. Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed

Læs mere

Biomasse til energi. Indlæg på Landboungdom s Bioenergi konference den 27/4-10 på Bygholm Landbrugsskole. Jens Bonderup Kjeldsen

Biomasse til energi. Indlæg på Landboungdom s Bioenergi konference den 27/4-10 på Bygholm Landbrugsskole. Jens Bonderup Kjeldsen Biomasse til energi Indlæg på Landboungdom s Bioenergi konference den 27/4-10 på Bygholm Landbrugsskole Jens Bonderup Kjeldsen Biomasse til energi A A R H U S U N I V E R S I T Y Faculty of Agricultural

Læs mere

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund.

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Jagt og prøver med stående hund kræver en passende bestand af fuglevildt. Der er ikke meget ved at gå over

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

Nedenstående ses Kerteminde Kommunes vurdering af og vilkår til arealerne.

Nedenstående ses Kerteminde Kommunes vurdering af og vilkår til arealerne. Odense Kommune Att.: Tine Skyttegård Andreasen Sendt pr. mail Side1/5 Miljø- og Kulturforvaltning Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf.: 65 15 14 66 Fax: 65 15 14 99 Email: tbj@kerteminde.dk www.kerteminde.dk

Læs mere

Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev)

Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev) Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev) Til landmænd og deres konsulenter. Af naturkonsulent Anna Bodil Hald Natur & Landbrug, www.natlan.dk Hvor findes den højeste og den laveste naturkvalitet

Læs mere