De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt"

Transkript

1

2 Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert Genkender du noget? Sådan kommer du videre

3 De 5 klassiske fotofejl Et af de tidspunkter, hvor jeg tager flest fotos, er når jeg er ude at rejse. Og hvor ser jeg dog mange dumme fejl blive begået, når de andre turister står og fotograferer de samme motiver som mig. om du bruger mobiltelefon eller spejlreflekskamera til at fotografere med. Så læs lige denne hurtige guide igennem; og tænk over fejlene næste gang, du trykker på kameraets udløser. Så kan jeg garantere dig, at dine fotos bliver langt bedre; og at din familie og venner vil elske at se dem. Som dokumentation for, at de har været et bestemt sted, fungerer billederne jo fint. Men jeg ved også bare, at deres fotos kunne blive så meget mere interessante, hvis de ikke begik disse fejl. Og det kunne endda være, at deres familie og venner rent faktisk ikke udelukkende ville føle det som en pligt at se deres feriefotos. Jeg har fundet frem til 5 klassiske fotofejl, der går igen og igen hos størstedel af fotograferne. Måske begår du selv nogle af de fejl. Så kan jeg glæde dig med, at de er utrolig nemme at rette op på. Og det er ligegyldigt,

4 Fejl 1 Du er for langt væk Du kender det måske fra dig selv. Eller også kender du det i hvert fald fra dine venners feriefotos. Nedenfor ser du et foto af en fugl. Her vil du måske gerne vise omgivelserne. Du (eller dine venner) fremviser fotos fra den seneste ferie. Fra tid til anden bliver der sagt noget i stil med Her er vi så ved Peterskirken. Og hende, som du kan se i baggrunden, er tante Else. Samtidig peger du (eller vennerne) på et eller andet på billedet, der er så småt og utydeligt, at det kunne være alt fra en person til en skraldespand. Dette er en af de mest klassiske fejl. Du vil så gerne have det hele med på billedet, at det i stedet bliver hverken eller. Men er de nu også så interessante? Ville det ikke være bedre at komme lidt tættere på, så man rent faktisk kan se fuglen ordentligt i stedet. Så tænk på, hvad hovedmotivet er. Det er fint nok, at du gerne vil have et billede af hele Peterskirken. Men så kan du ikke også forvente, at vi skal kunne se tante Else. Gå derfor tættere på tante Else (eller bruge din zoom) og tag et billede. Så kan du bagefter tage et oversigtsbillede af hele Peterskirken, hvis du også gerne vil have sådan et foto.

5 Tilbage til billedfremvisningen. Her kommer endnu en sætning, som vi nok alle sammen også har sagt (eller i hvert fald hørt) på et tidspunkt: Det var helt fantastisk. Men det er jo desværre nok lidt svært at se på billedet. Og ja, du har helt ret. Det ser ikke så fantastisk ud på billedet som i virkeligheden; med mindre du gør noget ved det. For et af problemerne med særligt landskabsfotos er, at det er svært at vurdere størrelsesforhold. Derfor kan det være en rigtig god idé at inkludere noget, som betragteren rent faktisk kender størrelsen på. På fotoet til venstre kan man godt fornemme, hvor stort vandfaldet er i forhold til gummibåden. Og derved bliver fotoet klart bedre, end hvis båden ikke var med. Til sidst to måder at fotografere det samme motiv på. Og derved fortælle to forskellige historier. Det ene er et oversigtsbillede. Det andet et nærbillede. Begge fortæller de en god historie.

6 Sådan undgår du fejl 1 Forsøg ikke at få alt med på det samme foto Tag gerne to billeder, så du både får et oversigtsbillede og et billede tæt på med detaljer Inkluder kendte elementer i dit foto, der giver en idé om størrelsesforhold

7 Fejl 2 Du er for doven Hvis du er som de fleste andre fotografer, så vil 90 % af dine fotos sikkert være taget stående (og resten sikkert siddende i en stol). Hvilket et er bedst? Jeg mener det sidste. Måske er du uenig. Men det vigtigste er også, at du forholder dig til motivet; og så handler ud fra det. Det er da også det nemmeste. Men dovenskab er en af de syv dødsynder. Og det er også en af de klassiske 5 fotofejl. For det er ikke alle fotos, der fungerer i din øjenhøjde. Et klassisk eksempel er børn, som ofte bliver fotograferet oppefra; hvilket normalt ikke viser dem fra deres bedste side (i bogstaveligste forstand). Så se at komme ned i øjenhøjde med børnene. Måske er det lidt besværligt, men dine fotos bliver så meget bedre af det. Det samme gælder mindre dyr (eller dyr der ligger ned). Her må du også ned på knæ (eller på maven), for at få det gode foto. Til højre ser du to forskellige fotos af den samme hund. Det ene er taget oppefra, og det andet er taget i øjenhøjde med hunden. Og ja, du vil sikkert få en del mærkelige blikke, når du ligger på maven for at tage et billede af en blomst. Men du kan lige så godt vænne dig til det, hvis du gerne vil forbedre dine fotos.

8 Det er dog ikke altid, at du skal ned på knæ (og nej, vi snakker ikke frieri her). Andre gange giver det mere mening at fotografere fra et højt punkt. Optimalt set så burde du altid medbringe en skammel eller endda en stige, når du fotograferer. I praksis vil det dog sjældent fungere. Heldigvis kan du som regel finde noget naturligt at stå på eller kravle op i. Det kan f.eks. være en stor sten eller en lygtepæl. Selv en kantsten kan ofte give dig de få centimeter, der gør, at du kan tage et godt billede af motivet; i stedet for nakken af ham, som står foran dig (og som sikkert også vil tage et foto). I stedet for selv at komme op på en højere position kan du også løfte dit kamera op over hovedet. Mobilkameraer og de fleste kompaktkameraer har en skærm, som du kan se motivet på. Nyere spejlreflekskameraer har også den mulighed. På dette foto fra karnevallet i Rio giver den høje position et ret godt oversigtbillede af, hvor mange mennesker, som rent faktisk er med i optoget. Læg i øvrigt mærke til, at jeg stadig er kommet så tæt på, at man kan se detaljer hos de enkelte personer (husk fejl 1). Du kan også bruge din position kreativt. Hvis du peger dit kamera ned på noget (og måske endda bruger et vidvinkelobjektiv), vil det se mindre ud. Omvendt vil et motiv virke større, end det rent faktisk er, hvis det er taget nedefra.

9 Sådan undgår du fejl 2 Kom i øjenhøjde med motivet Brug ting i omgivelserne til at komme højere op Få anderledes fotos ved at skyde enten opad eller nedad (og gerne med et vidvinkelobjektiv) I dette tilfælde ser tårnene i Kuala Lumpur endnu mere imponerende ud, end de er i virkeligheden, ved at blive fotograferet nedefra med et vidvinkelobjektiv.

10 Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Når jeg iagttager folk, som fotograferer, tager størstedelen af dem billederne på den lange led (horisontalt); det vil sige i det format, som tv også er. Her er kameraet drejet 90 grader. Og billedet er blevet langt bedre. Det er der ikke noget underligt i, for vi er vant til at se både tv og film i bredformat. Men verden er bare ikke altid horisontal. Et godt eksempel er portrætfotografering. Her fungerer det vertikale billede normalt bedre end det horisontale; med mindre du bevidst vil have omgivelserne med. Kan fotoet nedenfor blive bedre? Måske hvis man vender kameraet. Når du fotografer mennesker, så prøv derfor at dreje dit kamera 90 grader og se, om det ikke fungerer bedre på den måde. I starten kan det måske godt føles lidt unaturligt, da de fleste kameraer er konstrueret, så det er nemmere at tage billeder horisontalt end vertikalt.

11 Eneste undtagelse er mobiltelefoner, der normalt fungerer bedst vertikalt; hvilket da så også gør, at mange mobilbilleder faktisk er taget på denne led. Det giver så nogle mærkelige formater i forbindelse med andre typer af motiver; som f.eks. landskaber (og video). Men det er en helt anden snak. Sådan undgår du fejl 3 Tænk både horisontalt og vertikalt Brug det format, der er mest passende i forhold til motivet En god tommelfingerregel er, at hvis motivet er længere end det er bredt, så vil billedet fungerer bedst vertikalt. Og hvis du er i tvivl, så kan du jo altid tage to forskellige billeder; et på hver led.

12 Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Hvorfor tror du at de klassiske skolefotos (og mange andre studie- portrætter) er med en hvid, sort eller grå baggrund? Det er naturligvis, fordi en farvet baggrund med mønstre vil virke forstyrrende i forhold til hovedmotivet. Det er personen på billedet, som er den vigtige. Og det samme gør sig gældende med alle mulige andre typer af motiver. bliver bedre. Er det en elefant i zoologisk have, som du fotograferer, kan det dog blive lidt svært. Så må du i stedet flytte dig selv. Ofte kan et par skridt til den ene eller anden side gøre hele forskellen. Eller du kan forsøge at gå ned i knæ eller stille dig op på noget (og undgå fejl 2). Prøv dig frem og hold hele tiden øje med baggrunden. Hvad fungerer bedst? Er baggrunden på nedenstående foto egentlig relevant? Desværre fokuserer mange fotografer så meget på deres hovedmotiv, at de helt glemmer at kigge på resten. I enkelte tilfælde er baggrunden rent faktisk vigtig (for f.eks. at fortælle noget om hovedmotivet). Men ofte er det ikke tilfældet. Det betyder, at du skal forsøge at finde en baggrund, der er så neutral så muligt; og uden alt for mange mønstre og kontrastfarver i forhold til hovedmotivet. Umiddelbart kan det måske virke svært. Optimalt set er den bedste løsning ofte at rykke lidt på motivet, så baggrunden

13 Måske hvis man vil fortælle, at personen på billedet er et rodehoved. Men rodet gør også bare, at hovedmotivet (manden med musikinstrumentet) ikke træder lige så tydeligt frem på fotoet. Ved motiver som dette bliver det svært at finde en neutral baggrund; lige meget hvor meget du flytter rundt på dig selv. I stedet kan du ændre den såkaldte dybdeskarphed. Du får ikke en omfattende forklaring på dybdeskarphed her. Det hører under mere avanceret fototeknik. Men kort fortalt går dybdeskarphed ud på at ændre på, hvor stor en del af billedet, der er skarpt. Tag et kig på disse to fotos. På det første er begge ludo- brikker skarpe. På det andet er det kun den tættest på, der er skarp. Det kan du bruge aktivt. I nogle tilfælde vil du gerne have så meget som muligt skarpt. Men hvis der er en forstyrrende baggrund, så kan det være en fordel at have så lille en dybdeskarphed som muligt. På nogle kameraer er det muligt at indstille dybdeskarpheden. Normalt hedder den funktion AV. For at få en lille dybdeskarphed skal AV - værdien også være lille. Alternativt er der mange kameraer, der har en portræt - indstilling (normalt et billede af et hoved). Her får du lidt af den samme effekt. Den samme uskarphedseffekt kan du også opnå ved at zoome tættere på motivet eller bruge et teleobjektiv. I praksis betyder det, at du skal længere væk fra motivet; hvorefter du zoomer ind på det. Bare husk på, at jo mindre dybdeskarpheden er, jo vigtigere er det også, at du rent faktisk stiller skarpt på hovedmotivet. Udover at sikre dig at baggrunden er passende neutral, skal du også undersøge hele billedet, inden du trykker på kameraets udløser.

14 Så kig godt i søgeren/på skærmen. Bidrager alt til fotoet? Eller er der rent faktisk noget, der bare virker forstyrrende? undgik fejl 2); hvilket i praksis var at gå lidt ned i knæ og pege kameraet opad. På fotoet her er der nogle el- ledninger øverst. Og de gør absolut ikke noget godt for billedet. Og så fik jeg et foto, hvor der ikke var nogle grimme el- ledninger. Ofte skal der dog meget lidt til, før du kan undgå de forstyrrende elementer. Måske skal du bare lidt tættere på (undgå fejl 1), hvis de er i udkanten af billedet. Eller også kan du måske bare flytte de forstyrrende elementer udenfor billedet. I tilfældet med el- ledningerne ville det dog have være lidt svært. Så i stedet ændrede jeg her min position en smule (og En sidste løsning kan også være at vente, til de uønskede elementer er væk. Det er naturligvis lidt irriterende, når man nu er klar. Men fotoet bliver bare så meget bedre, hvis den der grimme bil (eller mand) i forgrunden er væk. Og er det ikke værd at vente på?

15 Sådan undgår du fejl 4 Tjek altid baggrunden for at se, om den er med dig eller imod dig Flyt dig selv eller motivet, hvis baggrunden er distraherende Brug dybdeskarpheden aktivt til at sløre baggrunden Tjek altid at alt på billedet er relevant Flyt dig selv, flyt motivet eller vent, hvis dit motiv indeholder uønskede elementer

16 Fejl 5 Du bruger din flash forkert Noget af det, som jeg ser frem rigtig meget er, at folk bruger deres flash (blitz) fuldstændig ukritisk. Generelt er en flash meget ødelæggende for stemningen i et billede; specielt hvis du bruger den indbyggede flash, hvor det direkte lys giver hårde skygger. Et andet problem er, at lyset ikke bliver fordelt jævnt; hvilket kan give nogle uhensigtsmæssige skygger. Der er altid en hel særlig stemning de steder, hvor der ikke er særligt meget lys; som f.eks. i en kirke. Og denne stemning bliver nemt ødelagt (både på dit foto og i virkeligheden), hvis du vælger at fyre din flash af. I mange tilfælde er det i øvrigt også forbudt (eller i hvert fald dårlig stil). Sidst med ikke mindst er der den helt åbenlyse grund til ikke at bruge din flash, at den på ingen måde kan oplyse kæmpe bygninger eller store stadions. Det kan du se på de to fotos nedenfor. Det venstre er med flash, det højre uden. Læg mærke til det mere jævne lys på billedet til højre. Så når man ser tusindvis af flash fyres af samtidig til f.eks. åbningsceremonien til De Olympiske Lege, så får fotograferne en masse veloplyste billeder af personerne foran dem.

17 Skulle fotoet taget med flash rent faktisk vise sig at se helt rigtigt ud, så er det bare tegn på, at der var rigeligt med lys i forvejen. Og så var det jo slet ikke nødvendigt med flash. En normal flash rækker omkring 10 meter; afhængig af omstændighederne. Og selv de kraftigste kommer ikke over 30 meter. Så er dit motiv længere væk, giver det ingen mening af bruge flash. På stort set alle kameraer i dag har du mulighed for at styre, om flashen automatisk skal fyres af, hvis der er begrænset med lys. I visse tilfælde er dette fornuftigt nok, men som regel er det bedre at styre selv. Selv når det er stort set helt mørkt, er det stadig muligt at tage et billede uden flash. Nogle gange kræver det flere sekunder; og det er naturligvis ikke muligt at holde kameraet stille så længe. Optimalt set bør du derfor altid medbringe et stativ. Har du et lille kamera (eller en mobiltelefon), så kan du købe en letvægtsudgave, der stort set intet vejer eller fylder. Et spejlreflekskamera kræver omvendt et lidt større stativ. Nogle gange har du bare ikke lige et stativ ved hånden. Her gælder det så om at finde et andet solidt objekt. En stol eller et bord kan være en perfekt løsning En anden løsning kan være at presse kameraet mod f.eks. et træ eller en lygtepæl, mens du fotograferer. Det sikrer i det mindste, at kameraet er stabilt i den ene retning. Jo længere kameraet skal bruge for at tage billedet, jo større risiko er der også for, at billedet bliver rystet. Så her kan selv trykket på udløseren gøre dit foto uskarpt. Det bedste er derfor i dette tilfælde at bruge en fjernudløser/trådudløser, så du slet ikke rører direkte ved kameraet. En billigere løsning er at bruge selvudløseren. På den måde kan du trykke på udløseren; og derefter har du 10 sekunder til at finde et stabilt sted til kameraet, inden billedet bliver taget. Så overvej altid stemningen i billedet, inden du fyrer din flash af. Oftest bliver fotoet bedre i det naturlige lys.

18 Sådan undgår du fejl 5 Undgå at bruge flash, hvis det ødelægger stemningen i billedet Brug et stativ eller et andet fast objekter til at holde kameraet stille Brug fjernudløser/trådudløser eller selvudløser for ikke at ryste billedet, når der trykkes på udløseren Undgå altid at bruge flash, hvis motivet ligger uden for flashens rækkevidde Hvis der var brugt flash på dette foto, er der ingen tvivl om, at en stor del af stemningen var røget.

19 Genkender du noget? Genkender du nogle af de fejl, når du selv tager fotos? Hvis ikke så tillykke. For så er du allerede langt foran mange andre fotografer. Og hvis du gør, så vil jeg også sige tillykke. For nu er du bevidst om dem; og kan derved undgå dem. For der skal rent faktisk ikke så meget til, før dine fotos bliver forbedret væsentligt. Og derved bliver de også langt mere interessante at se på. Naturligvis er dette kun en start. Men nu da du er bevidst om de klassiske 5 fotofejl, så er du allerede godt på vej mod bedre fotos. Sådan undgår du de 5 fotofejl Fokuser på det vigtigste ved motivet. Undgå at prøve at fortælle for mange historier på samme tid (ikke både oversigtsbillede og detaljer i samme foto). Gå derfor tæt på. Find den position, der giver det bedste resultat. Måske er det på knæ. Måske er det over selve motivet. Overvej om billedet fungerer bedst horisontalt eller vertikalt. Undersøg hele rammen/skærmen. Er der noget, der ikke bidrager til historien? Så forsøg at få det væk Hvordan er baggrunden? Er den forstyrrende? Så skift position eller gør den uskarp. Brug ikke flashen ukritisk. Ødelægger den stemningen, eller er motivet for langt væk, så slå den fra.

20 Sådan kommer du videre Hvis du bliver ved med at følge mit nyhedsbrev, så vil du løbende modtage tips og råd om, hvordan du bliver en bedre fotograf. Du er også meget velkommen til at synes godt om Bedre Fotograf s Facebook- side: Her vil jeg også løbende vil lægge nye, interessante ting om. Endelig vil jeg meget gerne have ris og ros i forhold til den guide, som du lige er blevet færdig med. Så skriv meget gerne til mig. Det kan du gøre her: