Et litteraturstudie af behandling af erektil dysfunktion med lavenergi liniær shockbølge terapi, Extracorporeal shock wave therapy (ESWT)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Et litteraturstudie af behandling af erektil dysfunktion med lavenergi liniær shockbølge terapi, Extracorporeal shock wave therapy (ESWT)"

Transkript

1 Master i sexologi Aalborg Universitet Ulla Virkkunen Andrees Studienummer: Afleveret : Projektmodul - Modul 5 Vejleder: Astrid Højgaard Anslag ialt: Et litteraturstudie af behandling af erektil dysfunktion med lavenergi liniær shockbølge terapi, Extracorporeal shock wave therapy (ESWT)

2 Behandling af erektil dysfunktion med lavenergi liniær shockbølge terapi, Extracorporeal shock wave therapy (ESWT) Formål Formålet med dette litteraturstudie er at undersøge hvilke undersøgelser og styrken af den evidens, 1 der ligger til grund for at kunne tilbyde behandling af erektil dysfunktion (ED) 2 med lavenergi liniær shockbølge terapi, Extracorporeal shock wave therapy (ESWT) i Danmark. ESWT er blandt andet kendt fra andre behandlinger indenfor sundhedsvæsenet. Det drejer sig om behandling af sårheling, knusning af konkrementer i urinveje, nyresten samt ved forskellige kardiovaskulæreog orthopædiske sygdomme (3,4,5,6,7,8,9,10) Nærværende opgave vil se nærmere på, hvad baggrunden for at kunne tilbyde denne behandling til erektil dysfunktion er og på hvilket evidensgrundlag, den nye behandling bygger på. Erektil dysfunktion (ED) Forekomst og baggrund Ni ud af ti danskere mellem 16 og 95 år finder det vigtigt, meget vigtigt eller særdeles vigtigt at have et godt sexliv. Forekomsten af seksuelle problemer stiger med alderen (11) Erektil dysfunktion (ED) har en stor indflydelse på den sociale interaktion, velfærd og den samlede livskvalitet hos mænd samt er ydermere en belastning for parforholdet. Der er mellem 30 til 65% mænd over 40 1 Graden af publikationens evidens består af hvor solidt et grundlag, konklusionen beror på. Hvor sikker kan man være på resultatet, afhænger i hvor høj grad af, hvordan man er kommet frem til resultaterne og om konklusionen kan bære de resultater der foreligger (1) 2 Erektil dysfunktion (ED) er den manglende evne til at opnå og vedligeholde en erektion tilstrækkelig, til tilfredsstillende seksuel aktivitet (2)

3 år, som klager over rejsningsbesvær (12,13) Omtrent hver tiende voksne dansker har oplevet en seksuel dysfunktion inden for det seneste år. I et nyere dansk tværsnitsstudie blandt årige rapporterede 11 % af både mænd og kvinder således at have oplevet mindst én af de klassiske seksuelle dysfunktioner inden for de seneste 12 måneder. Hos mændene drejede det sig blandt andet om rejsningsbesvær (5%). Ifølge studiet, forekommer seksuelle dysfunktioner hyppigst hos mænd, som er socioøkonomisk mindre privilegerede (11) Blandt deltagerne i en dansk tværsnitsundersøgelse var forekomsten af seksuel dysfunktion markant forøget blandt mænd, som havde haft besvær med at betale deres regninger inden for det seneste år, og arbejdsløshed var forbundet med tre gange øget risiko for rejsningsbesvær (11) Sundhed og livsstilsfaktorer kan påvirke seksualiteten i positiv retning, og en sund livsstil er forbundet med nedsat risiko for seksuelle problemer. I både observations- og interventionsstudier er det demonstreret, at fysisk aktivitet, vægttab og rygestop kan både forebygge og reducere rejsningsproblemer. For fysisk aktivitets vedkommende har nogle studier ligefrem påvist en dosis-respons-sammenhæng: Jo mere fysisk aktiv, man er, jo mindre er risikoen for at udvikle rejsningsbesvær (11) I et internationalt studie ses, at 52 % af mænd mellem 40 og 70 år, på et eller andet tidspunkt har haft rejsningsproblemer af mild (17%), til moderat (25%) og svær (10%) grad (14). Et andet internationalt studie af mænd mellem 30 og 80 år, fandt at prevalencen af ED steg, fra 30 års alderen, fra 2,3 % til 53,4 %, som 80 årig (15) Udbredelsen af behandlingskrævende dysfunktioner hos danske mænd stiger generelt med alderen. Mænds stigende hyppighed af seksuel dysfunktion skyldes især ED, hvis prævalens udviser en stejl aldersgradient (16) Blandt årige danske mænd har ca. én ud af

4 tyve oplevet komplet rejsningssvigt, mens noget tilsvarende gælder for ca. hver anden årige (17) Hertil kommer, at yngres mænds seksuelle klager ofte skyldes præstationsangst og tekniske begyndervanskeligheder, mens hyppigheden af organisk betingede problemstillinger stiger markant med alderen (11) Årsager til erektil dysfunktion (ED) Foruden alder er diabetes mellitus, ateriosclerose, adpositas og rygning særlige risikofaktorer for udvikling af erektil dysfunktion (18) ED kan eksempelvis være et tidligt symptom på type 2-diabetes (19,20) ligesom de kan være en indikator for uerkendt hjertekarsygdom (21). Det er ligeledes velkendt, at rejsningsbesvær så godt som altid indgår i symptombilledet ved affektive tilstande (22) Desuden kan forskellige lægemidler og hormonelle lidelser forårsage ED (23). En ny undersøgelse antyder, at ED kan være forbundet med endothel dysfunktion, hvor endothel cellernes evne til at frigive vasodilaterende stoffer foreksempel nitrit oxid (NO) er begrænset, hvilket kan resultere i kronisk ED (18) I både observations- og interventionsstudier er det demonstreret, at fysisk aktivitet, vægttab og rygestop både kan forebygge og reducere rejsningsproblemer (24) I en amerikansk undersøgelse, hvor man fulgte årige mænd i knap ni år, så man, at mænd, der var fysisk aktive ved undersøgelsens start, havde halvt så stor risiko for at udvikle ED som de, der var fysisk inaktive (24) En dansk undersøgelse viste, at rejsningsproblemer var halvt så hyppige blandt ikke-rygere som hos både rygere og tidligere rygere (25) Psykiske og somatiske problemer kan føre til seksuel mistrivsel, og sygdomsbehandling kan medføre seksuelle bivirkninger. Det drejer sig om diabetes, hjertelungesygdomme, hudsygdomme, kræftsygdomme, gigtsygdomme, gynækologiske lidelser og kroniske smertetilstande (11)

5 Shockbølge terapi Forskning i kardiovaskulære forhold viser, at lavenergi shockbølge terapi (ESWT) medfører dannelse af nye blodkar og forbedrer blodtilførslen til beskadiget hjertemuskelvæv efter iskæmi (26,27). En positiv effekt blev rapporteret hos patienter med ustabil angina, som ikke var kandidater til interventionerne PCI (percutaneus coronary intervention) eller CABG (coronar by-pass). Hjerteperfusionen forbedrede sig, hvilket betød at patienterne havde færre symptomer (28) Dannelse af nye blodkar (Figur 1.) (9) Shockbølger er også vist at kunne fremme opheling af kroniske hudsår, formentlig gennem øget syntese af (NO) samt Vaskular Endothelial Growth Factor (VEGF). Dette resulterer potentielt i bedre blodcirculation i området og muligør gendannelse af epitelvæv (29,30) De ovenstående medicinske eksempler med behandling med ESWT giver således anledning til at mene, at dette også ville have en effekt på ED. Det ville for patienten eventuelt kunne betyde en større seksuel spontanitet, et alternativ til medicin mod ED, helt at ophøre med medicin eller mindske dosis af medicin mod ED, med betydning for graden af bivirkninger samt reelle udgifter til medicinen.

6 Litteratursøgning Søgningen efter det empiriske til opgaven er foretaget i danske og internationale databaser. Der er udelukkende søgt efter kvantitativ forskning på databaserne Pubmed, Cinahl, The Journal of Sexual Medicin, Science Direct, European Urology Elsevier, idet mit fokus er på årsag og virkning af ED og ESWT. Indledningsvis blev der foretaget en usystematisk fritektssøgning på erektil dysfunktion, som gav nul hits. Ved anden søgning anvendtes en systematisksøgning på Mesh-termer: erectile dysfunction, low intensity extracorporeal shock wave therapy, male impotence, kombineret og enkeltstående. Dette gav fem hits. Her fravalgtes et kinesisk studie, da det udelukkende byggede på et EDdyreforsøg. De øvrige artikler jeg har inddraget i næværende studie, er fundet ud fra de referencer som de første fire artikler byggede på, samt fra min vejleder, de nyeste tre abstracts på området. Resultater For nylig blev brugen af ESWT foreslået som en ny behandling af ED (31). I nye undersøgelser er der observeret en positiv virkning af ESWT på ED (31,31,33,34). Ved en PubMed-søgning om emnet fandtes imidlertid, som nævnt i søgestrategien, kun fire relevante publikationer. En forskergruppe omkring Vardi et al. har publiceret en pilotundersøgelse med 20 deltagere (31), et prospektivt studie med 29 mænd (34) og efterfølgende en dobbelt-blind-undersøgelse med 67 deltagere (32). Gruenwald et al., præsenterede 2013 et review af ovennævnte (31,32,34). En dansk forskergruppe har gennemført et lignende forsøg, hvor 11 ud af 15 mænd responderede positivt på behandlingen (35). 56,9 % havde opnået en

7 EHS-score 3 på 3-4, hvilket betød at patienterne kunne opretholde en tilfredstillende rejsning og gennemføre samleje (35) Derudover findes et nyere studie fra Sønksen J et al. omhandlende behandling af ED hos 17 post-prostatectomy patienter (36) samt et nyt studie af Lauro G D et al (37) med ESWT (Renova) af ED af 47 patienter, der demonstrere nogle foreløbige opgørelser, men ingen endegyldige resultater af undersøgelsen. De sidste tre nævnte undlades i dette litteraturstudie, idet det endnu ikke er muligt at se de endelige publicerede artikler og dermed ingen tilgang til selve metodeafsnittet. Således vil jeg udelukkende lægge vægt på studiet af Vardi et al.: Does low Intensity Extracorporeal Shock Wave Therapy Have a Physiological Effect on Erectile Function fra 2013 (32) I dette første randomiserede, dobbeltblindede, sham-kontrollerede 4 studie, blev det påvist, at ESWT havde en positiv kortsigtet klinisk og fysiologisk effekt på erektil funktion af mænd, der reagerer på orale PDE5Is 5 (32). Behandling med ESWT på penis og crura (Figur 2) 3 EHS (Erection Hardness Score) måler erektionernes hårdhed fra 0-4 (42), se bilag 1. 4 Sham: placebo intervention (41) 5 PDE5 lægemidler af typen "fosfodiesterase type 5-hæmmere" (PDE 5-hæmmere). Disse lægemidler virker ved at understøtte den naturlige rejsningsmekanisme. Dette betyder, at manden skal stimuleres seksuelt for at få rejsning, når han har taget medicinen (

8 Desuden er der foreløbige data, der viser forbedring i penis hæmodynamik og endotelfunktion samt IIEF -EF-domæne score 6 hos patienter med udtalt ED, som er dårlige til at respondere på PDE5Is (34,38). Gennemførlighed og tolerabiliteten af denne behandling, kombineret med dets potentielle rehabiliterende egenskaber gør det til et attraktivt nyt behandlingsvalg for mænd med ED. Dog er aktuelle data begrænsede, og det er svært, på baggrund af den foreliggende evidens, at give klare anbefalinger. Data om behandlingsprotokolen, hvor ofte, til hvilken energifrekvens og hvor eksakt på både penis og crura der behandles med ESWT, kræver mere forskning. Virkningsmekanismen og langtidsvirkningen af ESWT ved ED er stadig ikke udredt (39) Der bør fortsat forskes i den specifikke sammensætning af ESWT i forhold til strålestyrken og behandlingsområde. Præliminære undersøgelser antyder dog, at øget produktion af NO og VEGF spiller en rolle ligesom ved sårheling (27,28,29,40). Konventionel terapi mod ED består af systemisk og lokal medicinsk behandling, såvel som fysiske terapioptioner såsom vakumpumpe og penisprotese. Alle disse behandlingsoptioner har potentielle bivirkninger og komplikationer, ligesom de fleste af disse er omkostningstunge for enten patient eller samfund (43,44,45). Ved brug af ESWT kan man tilsyneladende genvinde naturlig rejsning. I denne opgave undersøges evidens af effekten, langtidseffekten og bivirkningsprofil af ESWT på ED. Problemformulering På baggrund af et nyere randomiseret dobbelt-blinded interventionsstudie vurderes evidensen for behandlingen af ED med ESWT. 6 International Indeks for Erektile Funktion (38)

9 Videnskabelige metoder Teoretisk perspektiv Den kliniske kontrollerede undersøgelse har med sit eksperimentelle design til formål at afprøve en hypotese om en behandlings virkning på en given sygdom. I dette tilfælde en undersøgelse af effekten af shockbølgeterapi på erektil dysfunktion. I denne eksperimentelle sammenhæng etableres en uafhængig variabel, som er den behandling, vi afprøver på undersøgelsesgruppen/behandlingsgruppen. Kontrolgruppen får ingen egentlig behandling, men en placebo-behandling (ingen ESWT). Studiet er randomiseret, dobbelt-blindet og er placebo-kontrolleret. Et RCT har til formål at sammenligne effekten af en behandling med ingen behandling (46:166) Deltagerne ved et RCT fordeles ved hjælp af randomisering i to grupper. Randomisering betyder tilfældig fordeling, hvor der ved en skjult allokering benyttes et lodtrækningsprincip til fordeling af deltagerne (47:152) Herved sikres at forskellene i udfald mellem grupperne ikke kan tillægges andet end behandlingens effekt og derved forebygges confounding 7, af både kendte og ukendte faktorer (46:167) Blinding, dobbeltblinding, placebo Randomisering foregår ofte ved blinding eller dobbelt-blinding, hvor de der modtager behandling og de der foretager behandling, ikke kender til randomiseringen af den givne behandling eller ikke behandling. Derved modtager den ene gruppe behandling og kontrolgruppen en placebobehandling (46:170) I dette studie kender undersøgelsesgruppen og behandlergruppen ikke til om de modtager eller giver ESWT på grund af sham-kontrollen. Proberne der blev anvendt var identiske at se på, afgav de samme lyde og i sham- ESWT var der indbygget en stålplade så denne type patienter ikke modtog ESWT. 7 Counfounding, ingen sammenblanding eller forveksling (46).

10 I studiet var 67 mænd randomiseret i to grupper til at modtage 12 sessioner af EWST eller sham-eswt. Tre faldt ud. En på grund af tabletbehandling med PDE5-hæmmere, en mødte ikke op til de aftalte terminer og en tredie droppede ud på grund af skilmisse. Der var foretaget en patientscreening, inklusions- og eksklusionskriterier. Evidenshirarkiet Evidens klassificeres i niveauer og styrker efter evidenshierarkiet. Fra laveste evidens, som er en klinisk vurdering, til højeste evidens, som er metaanalyser. Dette findes i flere udformninger, og i nærværende opgave, benyttes udgaven fra Epidemiologi og evidens (46:189). Se bilag 2. Det inddeles i fire niveauer og styrker, hvor systematiske oversigter over randomiserede forsøg, samt randomiserede kliniske forsøg, findes øverst med evidensstyrke I b, styrke A. Nederst findes de traditionelle oversigtsartikler, ekspertvurderinger m.fl. (Evidensbaseret medicin) 8 Studiet af Vardi et al ligger lige på niveauet under en metaanalyse. Det er et RCT, som ligger højt i evidenshirarkiet, idet det er randomiseret. Hypotese, nulhypotese og hypotesetest Indenfor statistisk terminologi anvendes ordet hypotesetest ofte om den hypotese der testes. Dette ville typisk være et udsagn om ingen sammenhæng eller effekt, også kaldet nulhypotesen (47:161) For at teste en hypotese anvendes hypotesetest, hvor resultaterne analyseres og vurderes i hvor høj grad, de passer til hypotesen (47:163) Dette kan gøres ved at falsificere hypotesen som anvist i Poppers falsifikationsteori. Teorien går ud på, at man istedet for at forsøge at verificere hypotesen, bør forsøge at falsificere den: gøre den falsk (48) 8 evidensbaseret medicin, systematisk og kritisk vurderet fagligt grundlag for beslutninger i patientbehandling angående diagnose, behandling, forebyggelse og forløb (46:182)

11 Ideen bag teorien er at mindske tendensen til at ville bekræfte sin hypotese og på den måde stille sig mere kritisk over for egen forskning. Ifølge Karl Popper kan en hypotese først godtages, når den har modstået forsøg på falsifikation. Jo flere forsøg på falsifikation des stærkere hypotese (ibid:77). I studiet er hypotesen at validere de tidligere offentliggjorte resultater, og at vise, om LI-ESWT har en sand fysiologisk effekt på erektil mekanismen, ved at gennemføre et større, randomiseret, double-blind, shamkontrolleret studie hos mænd med ED og kardiovaskulære risikofaktorer (32) Hvis dette udfra Poppers skal valideres korrekt må man opstille en hypotese der vil påvise at ESWT ikke virker på ED. Der er således ikke i dette studie, tale om en egentlig 0-hypotese, idet det modsatte er forsøgt bevidst. P-værdi og signifikansniveau En p-værdi er et hyppigt anvendt statistisk begreb, som udtrykker sandsynligheden for, hvorvidt det observerede skyldes tilfældigheder (46:76). Den beskrives i procent, og det er normalt at fastsætte et signifikansniveau på 5 %, således at alle p-værdier under 0,05 kan betragtes som signifikante (ibid). Hvis en p-værdi er signifikant, forkastes nulhypotesen om, at der ingen forskel er på intervention og kontroller. Det gælder, at jo lavere p-værdi, des større er sandsynligheden for, at resultatet er signifikant, og at der ikke er tale om tilfældigheder, da procenten angiver sandsynligheden for tilfældigheder. Det er forfatterne af et studie, der fastsætter hvilken p-værdi de vil benytte. P-værdien er målet for, hvor statistisk sikkert et resultat er. P-værdien fortæller, om en sammenhæng er signifikant, den bekræfter eller afkræfter således nulhypotesen (46:76) I nærværende studie beskrives p-værdien på IIEF-mean-domain-score til at være p<0.05 og dermed signifikant.

12 Figur 4: N=60. Median age= 56.5 Etiology: Vasculogenic ED patients. Responders to PDE5i therapy (32), se nedenfor. Ved opfølgningen var den gennemsnitlige IIEF-EF i den behandlede gruppe steget med 6,7 procentpoints, mens scoren i sham-gruppen var steget med 3,0 points (p< 0,0322). Der var 26 (65%) mænd i den behandlede gruppe og 4 (20%) i sham-gruppen, der havde en 5-punkts eller større stigning i IIEF-EF (p< 0,0001). De behandlede mænd havde en betydelig forbedret gennemsnitlig score i IIEF. Libido (p<0,0348) og samlet tilfredshed (p<0,0054). Af 28 mænd i den behandlede gruppe, der havde en EHS på 2 eller derunder ved V1, 19 rapporterede en stigning i EHS til 3 eller derover ved første opfølgning, versus ingen mænd i shamgruppen. Der anvendtes validerede måleværktøjer som IIEF og EHS samt spørgeskemaer der i høj grad var følsomme og specificiret til påvisning af behandlingsrelaterede ændringer i erektionen. Penis hæmodynamik (Penile hemodynamics) blev signifikant bedre i behandlergruppen (p<0.0001), hvilket vil sige, at hæmodynamikken hos de EWST-behandlede blev forbedret. Penis hæmodynamikken blev vurderet i 59 af de 60 mænd (1 mand i den behandlede gruppe afviste denne vurdering efter behandling). Den IIEF-EF og post-iskæmisk maksimal blodgennemstrømning blev forbedret (p< 0,001) hos 22 (56%) mænd i den behandlede gruppe og hos 1 (5%)

13 mand i sham-gruppen. Der forelå også en ændring af blodgennemstrømningen i penis ved opfølgningen. Der var 19 mænd i den behandlede gruppe, som oprindeligt ikke var i stand til at opnå en hård nok erektion til penetration (EHS-Score 2 eller derunder), som nu efterfølgende, kunne opnå en tilstrækkelig hård erektion til penetration-(ehs-score på 3 eller højere) efter ESWT, sammenlignet med ingen mænd i sham-gruppen. 36 mænd havde efter en 3 måneders opfølgnings periode, en yderligere stigning i den gennemsnitlige IIEF-EF fra 20,7 ved første opfølgning til 22,1 ved anden opfølgning. Der var ingen rapporterede smerter, gener, såsom ecchymoses eller hæmaturi, ej heller ubehag ved ESWT. Diskussion af data Et karakteristisk træk ved de nye shockbølge-behandlinger er, at der lige nu findes et utal af forskellige metoder; lige fra forskellige apparater og forskellige behandlingsregimer til forskellige anvendte styrker af de lavenergi liniær shockbølger til ESWT af ED. Det kan tænkes, at risikoen for at patienten bliver over- eller underbehandlet, består. Det kunne også tænkes at resultaterne kunne underbygges bedre ved at anvende flere måleparametre. Her tænkes på penilt blodtryk, omkreds af penis før og efter behandling, farve-doppler-flow eller en anden follow-up procedure i form af spørgeskemaer i op til 1, 2 og 3 år efter modtaget ESWT. Kildekritik I studierne er der få deltagere. Der er ikke påvist en styrkeberegning på patient antal. Dog er der signifikans hvad angår bedring af rejsningsevnen, som var det væsenligste at måle på.

14 Der er taget højde for inklusions- og eksklusions kriterier, men det fremgår ikke tydeligt om fedme, BMI > 30, maveomfang og testosteronniveauet er testet og medinddraget i studiet. Man må gå ud fra at de selvrapporterede oplysninger på EHS, Erection Hardness Score og IIEF, International Index of Erectil Function er korrekte. Det giver ingen mening hvis patienten indberetter et bedre resultat, idet gevinsten ikke vil hjælpe på resultatet af erektionen eller behovet for flere behandlinger. Det må nævnes at i et af de tidligere studier er der under er erklæring og konflikt og interessekonflikt nævnt at Vardi Y. er konsulent for Medispec, som er et af de firmaer som har udviklet et apparatur til ESWT af ED. Konklusion Intentionen med opgaven var på baggrund af et nyere randomiseret dobbelt-blinded interventionsstudie, at vurdere evidensen for behandlingen af ED med ESWT i Danmark. Vardi Y et al er indtil videre det eneste randomiserede, dobbeltblindet og sham-kontrollerede publicerede studie omhandlende ESWT af ED. Dette studie adskiller sig derfor fra de øvrige omtalte studier. Tilfælles har studier, at de alle konkluderer at ESWT er et nyt tiltalende supplement til behandling af ED uden gener og ubehag for patienten. De nævnte studier er lovende, men med kun et publiceret randomiseret kontrolleret studie, anses det for nødvendigt, at der gennemføres yderligere kontrollerede studier på et større antal patienter, inden man kan anbefale ESWT til patienter med ED som standardbehandling.der er desuden behov for at se på langtids effekten af ESWT på ED samt undersøge virkningsmekanismen af ESWT-energien, bivirkningsprofil og behandlingsprotokoller i forhold til styrken af ESWT der gives, samt selve behandlingsområderne. Endeligt konkluderes, i forhold til Poppers falsifikationsteori, at der ikke har været andre forsøg på at falsificere teorien om, ESWT hjælper, jvf. at

15 det i opgaven inddragne studie, er det eneste RCT på området indtil videre. På nuværende tidspunkt, er styrken af evidensen på området, ikke stærk nok til, at fastslå, at ESWT af ED kan tilbydes som standardbehandling i Danmark. Resultaterne bør verificeres, og hypotesen om ESWT s virkning på ED bør kunne modstå forsøg på falsifikation. Trods de foreløbige lovende resultater, bør der udføres nye eksperimentelle forsøg med udarbejdelse af forskningsprotokol og opfølgning på bivirkninger, effekt og langtidseffekten. Perspektivering Det kunne være interessant at tillægge fremtidige studier en kvalitativ vinkel og inddrage kvalitative spørgeskema undersøgelser samt interview af patienter behandlet med ESWT mod ED. Dette for at undersøge forsøgsdeltagernes oplevelser af at blive behandlet med ESWT. Hvad betyder det for den ramte at lide af ED, hvilken betydning har ED for konstruktionen af maskulinitet på det personlige og det samfundsmæssige plan, og hvorledes italesættes seksualiteten i forbindelse med patienter i ESWT og partnerens betydning for forløbet. Da penetration ved ubehandlet ED ikke er muligt, finder parrene så andre måder at være seksuelt sammen på eller ophører de fuldstændigt, med at være intime. Desuden kunne der standardiseres en spørgeguide til alle generelle indlæggelses- og udskrivningssamtaler som, såfremt patienten ønsker dette, kommer omkring emnet seksualitet før, under efter en behandling. Derefter undersøge hvorledes sundhedspersonale kan bidrage til viden og vejledning omkring ED og seksualitet, så patienter med symptomerne henvender sig, og ED generelt bliver et mere offentligt kendt og accepteret symptom man kan få hjælp til. Et andet perspektiv kunne være, da ESWT er relativt billigt rent apparaturmæssigt, at befrygte at alle mulige sidegadebehandlere kaster sig over ESWT til ED-patienter, fordi denne gruppe patienter er hårdt ramt på livskvaliteten og der her måske kan ses en niche for en hurtig

16 indtjening. Et perspektiv kunne også være, at når der ikke er bedre evidens for ESWT, at diskutere om samfundet skal betale for behandlingen. Tidligere nævntes også ulighed i sundhed og samfundet som er årsag til ED. Med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsen forebyggelsespakker (KRAM) kunne særlige indsatsområder iværksættes for implementering af seksuel sundhed og forebyggelse af ED hos særlige grupper. Der foreligger stor variation i behandlingsregimer og apparatur til ESWT mod ED og her kunne en medicinsk teknologi vurdering måske belyse, den for patienten, behandler og samfundet, mest fordelagtigste anbefaling af ESWT til ED. Fremtidige undersøgelser bør tage højde for at se på landtidsvirkingen af ESWT. På grund af den hidtil korte opfølgning, ved vi endnu ikke, om der er nogle negative effekter af ESWT på længere sigt. Fremtidig forskning kommer nok også til at beskæftige sig med stamcelleforskning og ED (49,50) Bilag 1: Erection Hardness Score (EHS) EHS* 0: Penis does not enlarge. 1: Penis is larger but not hard. 2: Penis is hard but not hard enough for penetration. 3: Penis is hard enough for penetration but not completely hard. 4: Penis is completely hard and fully rigid. * How would you rate the hardness of your erection? (42)

17 Bilag 2: Evidenshirarkiet: (

18 Litteratur: 1. Habicht A. Vurder selv evidens. 1. udgave, 1. Oplag Munksgaard Danmark. København. 2. Ralph D, McNicholas T. UK management guidelines for erectile dysfunction. BMJ 2000; 321: BMJ. 3. Mittermayr R et al. Extracorporal shock wave therapy (EWST) for wound healing: Technology, mechanisms, and clinical efficacy. Wound Repair and Regeneration. 2012;20: Chaussy C, Brendel W, Schmiedt E. Extracorporeally induced destruction of kidney stones by shock waves, Lancet 1980 Dec 13;2(8207): Chaussy C, Schmiedt E, Jocham D, Brendel W, Forssmann B, Walther M, First clinical experience with extracorporeally induced destruction of kidney stones by shock waves, J Urol 1982 Mar;127(3): Chaussy C, Schmiedt E, Shock wave treatment for stones in the upper urinary tract, Urol Clin North Am, 1983;10: Schmiedt E, Chaussy C, Extracorporeal shock-wave lithotripsy of kidney and ureteric stones, Urol Int 1984;39(4): Chaussy C, Schmiedt E, Extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) for kidney stones. An alternative to surgery? Urol Radiol 1984;6(2): Aicher A, Heeschen C, Sasaki K, Urbich C. Low-energi shock wave for enhancing recruitment of endothelial progenitor cells: a new modality efficacy og cell therapy in chronic hind limb ischemia. Circulation. 2006;114: Nishida T, Shimokawa H, Oi K, Tatewaki H, et al. Extracorporeal cardiac shock wave therapy markedly ameliorates ischemia-induced myocardial dysfunction in pigs in vivo. Circulation Nov 9;110(19): Epub 2004 Nov Graugaard C, Klarlund Pedersen B, Frisch M. Seksualitet og Sundhed. Rapport fra vidensråd for forebyggelse, Vidensrådet for Forebyggelse, etableret af Trygfonden og Lægeforeningen. 12. Hartmut Porst, Ira D. Sharlip History and Epidemiology of Male Sexual Dysfunction. Standard Practice in Sexual Medicin, chapter 4, p San Martin C, Simonelli C, Sonksen J, et al; Perceptions and opinions of men and women on a man's sexual confidence and its relationship to

19 ED: results of the European Sexual Confidence Survey. Int J Impot Res Nov-Dec;24(6): doi: /ijir Epub Johannes, C. B. ; Araujo, A. B. ; Feldmann, H. A. ; Derby, C. A. ; Kleinmann, K. P. ; McKinlay, J. B.: Incidence of erectile dysfunction in men 40 to 69 years old: longitudinal results from the Massachusetts male aging study. In: J Urol 163; 2000 Nr. 2, p Braun M, Wassmer G, Klotz T, Reifenrath B, Mathers M, Engelmann U. Epidemiology of erectile dysfunction: results of the Cologne Male Survey ; International Journal of Impotence Research. 16. Guidelines on Male Sexual Dysfunction: Erectile dysfunction and premature ejaculation European Association of Urology. 17. Lyngdorf P, Hemmingsen L. epidemiology of erectile dysfunction and its risk factors: a practice-based study in Denmark. int J impot Res 2004; 16: Aversa A, Bruzziches R, Francomano D, et al. Endothelial dysfunction and erectile dysfunction in the aging man. Int J Urol Jan; 17(1): Epub 2009 Nov 25. Review. 19. Ryan JG, Gajraj J. erectile dysfunction and its association with metabolic syndrome and endothelial function among patients with type 2 diabetes mellitus. J Diabetes Complications 2012; 26: Sairam K, Kulinskaya e, Boustead GB et al. Prevalence of undiagnosed diabetes mellitus in male erectile dysfunction. BJU int 2001; 88: D, Pregenzer G, Gardin JM. erectile dysfunction: a disease marker for cardiovascular disease. Cardiol Rev 2011; 19: Kennedy sh, Rizvi s. sexual dysfunction, depres- sion, and the impact of antidepressants. J Clin Psychopharmacol 2009; 29: Romanelli F, Sansone A, Lenzi A. Erectile dysfunction in aging male. Acta Biomed. 2010;81 Suppl 1: Derby Ca, Mohr Ba, Goldstein i et al. Modifiable risk factors and erectile dysfunction: can lifestyle changes modify risk? Urology 2000; 56: Christensen Bs, Grønbæk M, Pedersen BV et al. associations of unhealthy lifestyle factors with sexual inactivity and sexual dysfunctions in Den- mark. J sex Med 2011a; 8: Nishida T, Shimokawa H, Oi K, Tatewaki H, et al. Extracorporeal cardiac shock wave therapy markedly ameliorates ischemia-induced myocardial dysfunction in pigs in vivo. Circulation Nov

20 9;110(19): Epub 2004 Nov Fu, Morgan and Sun, Cheuk-Kwan and Lin, et al. Extracorporeal shock wave therapy reverses ischemia-related left ventricular dysfunction and remodeling: molecular-cellular and functional assessment. PLOS one Fukumoto Y, Ito A, Uwatoku T, et al. Extracorporeal cardiac shock wave therapy ameliorates myocardial ischemia in patients with severe coronary artery disease. Coron Artery Dis Feb; 17(1): Kuo, Yur-Ren; Wang, et al. Extracorporeal shock-wave therapy enhanced wound healing via increasing topical blood perfusion and tissue regeneration in a rat model of STZ-induced diabete. Wound Repair and Regeneration, Volume 17, Number 4, July/August 2009, pp (9) 30. J.S.Steinberg, A.Stojadinovic, E.Elster, et al. Is There A Role For ESWT In Wound Care? Podiatry Today; 19(7) ; Jul Vardi Y, Appel B, Jacob G, et al. Can low-intensity extracorporeal shockwave therapy improve erectile function? A 6-month follow-up pilot study in patients with organic erectile dysfunction. Eur Urol Aug;58(2): Epub Vardi Y, Appel B, Kilchevsky A, et al. Does low intensity extracorporeal shock wave therapy have a physiological effect on erectile function? Short-term results of a randomized, doubleblind, sham controlled study. J Urol May; 187(5): Epub 2012 Mar Ekkehard W. Hauck, Wolfgang Weidner Extracorporeal Shockwave Therapy in Peyronie s Disease. Current Clinical Urology, 2007, Peyronie S Disease, Gruenwald I, Appel B, Vardi Y, Low-Intensity Extracorporeal Shock Wave Therapy A Novel Effective Treatment for Erectile Dysfunction in Severe ED Patients Who Respond Poorly to PDE5 Inhibitor Therapy. J Urol, 2012, vol. 187, s Lund L, Pedersen D, Zimmermann R et al. Extracorporal shock-wave therapy improves erectile dysfunction - a pilot study Poster session presented at 30th World Congress Endourology, Istanbul, Tyrkiet. 36. Sønksen J, Frey A, Fode M. Extra corporal shockwave therapy in the treatment of post-prostatectomy erectile dysfunction. A pilot-study Poster session presented at 30th World Congress Endourology, Istanbul, Tyrkiet. 37. Lauro G D, Ruffo A, Iancono F. Low intensity shock wave (lisw) treatment (renova) in ordert o improve male sexual function: A

21 preliminary data on 42 patients Poster session presented at 30th World Congress Endourology, Istanbul, Tyrkiet. 38. Rosen RC, Cappelleri JC, Gendrano N 3rd; The International Index of Erectile Function (IIEF): a state-of-the-science review. Int J Impot Res Aug;14(4): Hatzimouratidis, K. Can we cure ED? Eur. Urol. 2010, 58, Gotte G, Amelio E, Russo S, et al. Short-time non-enzymatic nitric oxide synthesis from L-arginine and hydrogen peroxide induced by shock waves treatment. FEBS Letters Macklin R. The Ethical Problems with Sham Surgery in Clinical Research. Engl J Med 1999; 341: September 23, 1999DOI: /NEJM Mulhall J P, Goldstein I, Bushmakin A G, Cappelleri J C, Hvidsten K. Validation of the Erection Hardness Score. New York, NY, USA. INJ. DOI: /j Howard A. Fink; Roderick Mac Donald; Indulis R. Rutks; Sildenafil for male erectile dysfunction: a systematic review and meta-analysis. Arch. Intern. Med.vol.162, n 12, p Stief C, Porst H, Sáenz De Tejada I, Sustained efficacy and tolerability with vardenafil over 2 years of treatment in men with erectile dysfunction. Int. J. Clin. Pract.vol.58, p Wayne J.G. Hellstrom, MD, Drogo K. Montague, MD, Ignacio Moncada, MD Implants, mechanical devices, and vascular surgery for erectile dysfunction. J Sex Med, vol. 7, p Juul S. Epidemiologi og evidens udgave. Munksgaard. København. 47. Thisted J. Forskningsmetoder i praksis. 1. udgave, 4. Oplag Munksgaard. København. 48. Birkler, J. Vidensskabsteori en grundbog Munksgaard. København. 49. Lee S H, Kim I G, Jung A R, Shrestha K R, Lee J H, Park K D, Chung B H, Kim S W, Lee J Y. Combined effects of brain-derived neurotrophic factor immobilized Poly-Lactic-Co-Glycolic Acid membrane with human adipose-derived stem cells and basic fibroblast growth factor hydrogel on recovery of erectile dysfunction Mar 28. PMID:

22 50. Korrespondance med Marlene Louise Christensen, cand.scient. Intervention af erektil dysfunktion hos rotter med fedt-deriverende stamceller (SVF) og ekstrakorporal chokbølge terapi (ESWT). Phd-projekt. Vejleder: Søren Sheikh. Syddansk Universitet. Figur: 1. Aicher A, Heeschen C, Sasaki K, Urbich C. Low-energi shock wave for enhancing recruitment of endothelial progenitor cells: a new modality efficacy og cell therapy in chronic hind limb ischemia. Circulation. 2006;114: Bilag: 1. Mulhall J P, Goldstein I, Bushmakin A G, Cappelleri J C, Hvidsten K. Validation of the Erection Hardness Score. New York, NY, USA. INJ. DOI: /j

Radikal prostatektomi. Andrologi og rehabilitering ved behandlingsmorbiditet

Radikal prostatektomi. Andrologi og rehabilitering ved behandlingsmorbiditet Radikal prostatektomi Andrologi og rehabilitering ved behandlingsmorbiditet Mikkel Fode, Urologisk afdeling, Herlev Hospital, Københavns Universitet Urologisk Forum, 27. oktober 2012 Prostatacancer og

Læs mere

Erektiv dysfunktion og ESWT

Erektiv dysfunktion og ESWT Erektiv dysfunktion og ESWT Lars Lund Professor, overlæge, dr.med. Urologisk Afdeling L Odense Universitetshospital Hvad er erektiv dysfunktion? ED er den manglende evne til at få eller beholde en erektion

Læs mere

Indholdfortegnelse for bilag

Indholdfortegnelse for bilag Indholdfortegnelse for bilag Bilag 1: Kriterier for litteratursøgning... 2 Bilag 2: Screenshot Cinahl... 5 Bilag 3: Screenshot PsycInfo... 6 Bilag 4: Skriftligt interview med Sundhedstyrelsen... 7 Bilag

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 5: Checkliste Andres et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Andres D et al.: Randomized double-blind trial of the effects of humidified compared with

Læs mere

Eksperimenter. Kim Overvad Afdeling for Epidemiologi Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Marts 2011

Eksperimenter. Kim Overvad Afdeling for Epidemiologi Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Marts 2011 Eksperimenter Kim Overvad Afdeling for Epidemiologi Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Marts 2011 Epidemiologiske studier Observerende studier beskrivende (populationer) regional variation migrations

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 7: Checkliste Campbell et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: E J Campbell, M D Baker. Subjective effects of humidification of oxygen for delivery by

Læs mere

Seksualitet og smerter Kvinders dysfunktioner Manglende lyst Astrid Højgaard Ledende overlæge Sexologisk Center Aalborg Universitetshospital

Seksualitet og smerter Kvinders dysfunktioner Manglende lyst Astrid Højgaard Ledende overlæge Sexologisk Center Aalborg Universitetshospital Seksualitet og smerter Kvinders dysfunktioner Manglende lyst 2016 Astrid Højgaard Ledende overlæge Sexologisk Center Aalborg Universitetshospital Seksualitet og smerter - disposition Samleje som årsag

Læs mere

Traumatologisk forskning

Traumatologisk forskning Traumatologisk forskning Anders Troelsen A-kursus, Traumatologi, Odense, September 2013 Hvorfor forskning? Hvilken behandlingsstrategi er bedst? Hvilket resultat kan forventes? Hvilke komplikationer er

Læs mere

Seksuel funktion hos patienter med IHD kan vi gøre det bedre?

Seksuel funktion hos patienter med IHD kan vi gøre det bedre? Seksuel funktion hos patienter med IHD kan vi gøre det bedre? Pernille Palm Johansen, Sygeplejerske, Ph.d. studerende CopenHeart, Hjertecentret, Rigshospitalet samt Hjerteafdelingen, Bispebjerg/Frederiksberg

Læs mere

Seksuel aktivitet hvordan kan vi få viden

Seksuel aktivitet hvordan kan vi få viden Seksuel aktivitet hvordan kan vi få viden Pernille Palm Johansen, Sygeplejerske, Ph.d. studerende CopenHeart, Hjertecentret, Rigshospitalet samt Hjerteafdelingen, Bispebjerg/Frederiksberg hospital Pernille.palm.johansen@regionh.dk

Læs mere

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng?

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? NOTAT NP92-961b JKJ/BT-DGR 4. december 1997 Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? Revideret januar 1993 NOTAT NP92-961b 2 1. Om børnekræft I perioden fra 1945 og frem til i dag har udviklingen

Læs mere

Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København

Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København Mediebomber om depression Læger overdiagnosticerer og overbehandler depression!

Læs mere

Sammenligning af effekten af stabilitetstræning med Redcord og afspænding til patienter med Modicforandringer. Anette Lehmann

Sammenligning af effekten af stabilitetstræning med Redcord og afspænding til patienter med Modicforandringer. Anette Lehmann Sammenligning af effekten af stabilitetstræning med Redcord og afspænding til patienter med Modicforandringer type 1 Anette Lehmann Baggrund: Klar sammenhæng mellem Modicforandringer og smerte (Jensen,

Læs mere

The impact of noctural CPAP-treatment on sexuality and closeness in patients with obstructive sleep apnoa

The impact of noctural CPAP-treatment on sexuality and closeness in patients with obstructive sleep apnoa The impact of noctural CPAP-treatment on sexuality and closeness in patients with obstructive sleep apnoa Søvnkonference 2013 Maribo Medico Marian Petersen Adjunkt, D.M.Sc. Neurocenteret, Rigshospitalet

Læs mere

Besvarelse af opgavesættet ved Reeksamen forår 2008

Besvarelse af opgavesættet ved Reeksamen forår 2008 Besvarelse af opgavesættet ved Reeksamen forår 2008 10. marts 2008 1. Angiv formål med undersøgelsen. Beskriv kort hvordan cases og kontroller er udvalgt. Vurder om kontrolgruppen i det aktuelle studie

Læs mere

Anne Illemann Christensen

Anne Illemann Christensen 7. Sociale relationer Anne Illemann Christensen Kapitel 7 Sociale relationer 7. Sociale relationer Tilknytning til andre mennesker - de sociale relationer - har fået en central placering inden for folkesundhedsvidenskaben.

Læs mere

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering I.

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering I. Eksperimentelle undersøgelser Epidemiologisk design I Observerende undersøgelser beskrivende: Undersøgelsesenheden er populationer regional variation migrationsundersøgelser korrelationsundersøgelser tidsrækker

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er rygning? Hvad betyder rygning for helbredet? Hvordan er danskernes rygevaner? Hvilke konsekvenser har rygning i Danmark? Danskerne

Læs mere

Psykosociale faktorers betydning for outcome hos patienter, der skal opereres for en degenerativ lidelse i nakke eller ryg - et litteraturstudie

Psykosociale faktorers betydning for outcome hos patienter, der skal opereres for en degenerativ lidelse i nakke eller ryg - et litteraturstudie Psykosociale faktorers betydning for outcome hos patienter, der skal opereres for en degenerativ lidelse i nakke eller ryg - et litteraturstudie Fagligt Selskab for Neurosygeplejersker 2. Nationale NeuroKonference

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

Vidensbegreber vidensproduktion dokumentation, der er målrettet mod at frembringer viden

Vidensbegreber vidensproduktion dokumentation, der er målrettet mod at frembringer viden Mar 18 2011 12:42:04 - Helle Wittrup-Jensen 25 artikler. Generelle begreber dokumentation information, der indsamles og organiseres med henblik på nyttiggørelse eller bevisførelse Dokumentation af en sag,

Læs mere

TeleCare Nord - er vi blevet klogere på telemedicin? Ole Hejlesen Janne Seemann, Lars Ehlers Aalborg Universitet 18. nov. 2015

TeleCare Nord - er vi blevet klogere på telemedicin? Ole Hejlesen Janne Seemann, Lars Ehlers Aalborg Universitet 18. nov. 2015 TeleCare Nord - er vi blevet klogere på telemedicin? Ole Hejlesen Janne Seemann, Lars Ehlers Aalborg Universitet 18. nov. 2015 Hvorfor en forskning vigtig? Forskning kan redde liv og spare penge Bedste

Læs mere

Danskernes seksuelle trivsel anno 2011

Danskernes seksuelle trivsel anno 2011 Danskernes seksuelle trivsel anno 2011 Oplæg ved National konference om seksuel sundhed i Danmark Hotel Nyborg Strand, d. 31/10-2011 Morten Frisch Overlæge, dr.med., ph.d. Afdeling for epidemiologisk forskning

Læs mere

Vejledning i udformning af kliniske guidelines i psykiatri

Vejledning i udformning af kliniske guidelines i psykiatri Vejledning i udformning af kliniske guidelines i psykiatri Titel Titel på guidelines skal være kortfattet, men alligevel tydeligt angive det emne der behandles, f.eks.: Medikamentel behandling af skizofreni

Læs mere

1. NKR for behandling af alkoholafhængighed 2. NKR for udredning og behandling af alkoholafhængighed og psykisk lidelse

1. NKR for behandling af alkoholafhængighed 2. NKR for udredning og behandling af alkoholafhængighed og psykisk lidelse 1. NKR for behandling af alkoholafhængighed 2. NKR for udredning og behandling af alkoholafhængighed og psykisk lidelse - styrker og svagheder ved Per Nielsen, Centerleder på Ringgården De sidste 30 år

Læs mere

Betydningen af at være deltager på en Osteoporose skole

Betydningen af at være deltager på en Osteoporose skole Betydningen af at være deltager på en Osteoporose skole Odense Universitets Hospital Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Ph.d. Gruppe baserede programmer Meget få studier (kvalitative såvel som kvantitative)

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 4 Bilag 4 Evidenstabel Forfatter År Studietype Studiets Befolkningstype Intervention Resultat Kommentarer kvalitet Escalante et Gong, Shun et 2014 RCT, crossover 2014 Metaanalys e + 42 kvinder med

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling?

Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling? Klaus Johansen RATIONEL FARMAKOTERAPI 1105 Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling? Man kan fremover ikke nøjes med at meddele patienten, at kolesteroltallet er for højt, udskrive en

Læs mere

Hjertesygdom og seksualitet

Hjertesygdom og seksualitet Hjertesygdom og seksualitet Pernille Palm Johansen, Klinisk Sygeplejespecialist, Ph.d. studerende Hjertecentret, Rigshospitalet samt Hjerteafdelingen, Bispebjerg/Frederiksberg hospital pernille.palm.johansen@regionh.dk

Læs mere

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Siden 1938 har de danske kommuner haft pligt til årligt at indberette oplysninger om den kommunale rottebekæmpelse til de centrale myndigheder. Myndighederne anvender

Læs mere

DEN MOTIVERENDE SAMTALE Sune Rubak. sr@cepome.au.dk

DEN MOTIVERENDE SAMTALE Sune Rubak. sr@cepome.au.dk DEN MOTIVERENDE SAMTALE Sune Rubak sr@cepome.au.dk Den motiverende samtale Hvad er Den motiverende samtale Ad modum Miller & Rollnick? Den motiverende samtale 1. Behandleren er facilitator 2. Motivation

Læs mere

Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database.

Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database. Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database. Final SmPC and PL wording agreed by PhVWP November 2011 PRODUKTRESUMÉ 4.2 Dosering og indgivelsesmåde

Læs mere

Selvmord og selvmordstanker i Grønland

Selvmord og selvmordstanker i Grønland Selvmord og selvmordstanker i Grønland Af professor Peter Bjerregaard, Afdeling for Grønlandsforskning, DlKE Forekomsten af selvmord har siden 1950'erne været stærkt stigende i Grønland, og det er i særlig

Læs mere

Yderligere information til svar på spørgsmål 704 udg 2

Yderligere information til svar på spørgsmål 704 udg 2 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 424 Offentligt Yderligere information til svar på spørgsmål 704 udg 2 Af svar på spørgsmål 704 1 fremgår det, at der er foretaget en ny analyse

Læs mere

Bilag 1 Søgeprotokol Charlotte Enger-Rasmussen & Anne Kathrine Norstrand Bang Modul 14 Bachelorprojekt 4. juni 2013

Bilag 1 Søgeprotokol Charlotte Enger-Rasmussen & Anne Kathrine Norstrand Bang Modul 14 Bachelorprojekt 4. juni 2013 Søgeprotokol Titel: Cancerpatienters oplevelser med cancerrelateret fatigue og seksualitet Problemformulering: International og national forskning viser at mange patienter lider af cancer relateret fatigue,

Læs mere

For at vurdere om familier kan indgå i studiet screenes de for om de er i risiko for dårligt psykosocialt udfald vha. Family Relation Index.

For at vurdere om familier kan indgå i studiet screenes de for om de er i risiko for dårligt psykosocialt udfald vha. Family Relation Index. Bilag 4: Evidenstabel Forfatter År Studietype Studiets Kissane et al. 2006 Randomiseret kontrolleret studie (Ib) ++ 81 familier med minimum et barn på over 12 år og en døende forælder på 35-70 år med kræft.

Læs mere

Studieplan, Sexologi i rehabilitering, Modul 13, uge 10-11, forår 2012

Studieplan, Sexologi i rehabilitering, Modul 13, uge 10-11, forår 2012 Tværprofessionelt valgfag modul 1 af 2 uges varighed, ½ ECTS point, placeres i modul 1 i uge 10-11, 2012 Læringsudbytte: Redegøre for særlig viden om et eller flere udvalgte faglige områder. Gøre brug

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Hjernetumorer og seksualitet. Hjernetumordagen 1. april 2014 Ellids Kristensen Overlæge, klinisk lektor

Hjernetumorer og seksualitet. Hjernetumordagen 1. april 2014 Ellids Kristensen Overlæge, klinisk lektor Hjernetumorer og seksualitet Hjernetumordagen 1. april 2014 Ellids Kristensen Overlæge, klinisk lektor Hvad betyder seksualiteten for parforholdet? Sex og orgasme opløser spændinger og får os til at slappe

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe

gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe 2008 Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe O:\CSFIA1\M E T T E\Sager i gang\sundhedsprofil 2008\Sundhedsprofil 2008 indhold til tryk2.doc

Læs mere

Patientvejledning. Erektil Dysfunktion. Mænd

Patientvejledning. Erektil Dysfunktion. Mænd Patientvejledning Erektil Dysfunktion Mænd Hvad er Erektil Dysfunktion (ED)? Det er, når en mand ikke kan få eller bevare en hård, rejst penis, som er egnet til seksuel aktivitet. Der findes behandling

Læs mere

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER Solutions with you in mind www.almirall.com HVAD ER DET? Seksuelle problemer hos patienter med MS defineres som de emotionelle/psykologiske og fysiologiske sygdomme, der gør

Læs mere

Arbejdsfastholdelse og sygefravær

Arbejdsfastholdelse og sygefravær Arbejdsfastholdelse og sygefravær Resultater fra udenlandske undersøgelser Mette Andersen Nexø NFA 2010 Dagens oplæg Tre konklusioner om arbejdsfastholdelse og sygefravær: Arbejdsrelaterede konsekvenser

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Majeed Version af 2016 1. HVAD ER MAJEED 1.1 Hvad er det? Majeed er en sjælden genetisk sygdom. Børn med denne sygdom lider af CRMO (kronisk rekurrent multifokal

Læs mere

Fysiske arbejdskrav og fitness

Fysiske arbejdskrav og fitness Fysiske arbejdskrav og fitness Betydning for hjertesygdom og dødelighed AMFF årskonference 2014 Andreas Holtermann Overordnede forskningsspørgsmål Øger høje fysiske krav i arbejde risiko for hjertesygdom

Læs mere

Anne Illemann Christensen Heidi Amalie Rosendahl Jensen Ola Ekholm Michael Davidsen Knud Juel STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED.

Anne Illemann Christensen Heidi Amalie Rosendahl Jensen Ola Ekholm Michael Davidsen Knud Juel STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED. Anne Illemann Christensen Heidi Amalie Rosendahl Jensen Ola Ekholm Michael Davidsen Knud Juel STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED Seksuel sundhed Resultater fra Sundhedsog sygelighedsundersøgelsen 2013 Seksuel

Læs mere

Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning

Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning Redskaber til evidensbaseret praksis Hans Lund, Carsten Juhl, Jane Andreasen & Ann Møller Munksgaard Kapitel i. Introduktion til evidensbaseret praksis og

Læs mere

ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester

ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T B l e g d a m s v e j 3 B 2 2 0 0 K ø b e n h a v n N ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-gruppe A08, midler mod fedme, ekskl. diætmidler

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-gruppe A08, midler mod fedme, ekskl. diætmidler MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf. 44 88 95 95 AXEL HEIDES GADE 1 2300 KØBENHAVN S Lægemiddelstyrelsen Den 14. april 2009 Axel Heides Gade 1 2300 København S Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler

Læs mere

HJERTET OG STOFFERNE AARHUS UNIVERSITET MORTEN HESSE 5. JUNI 2015

HJERTET OG STOFFERNE AARHUS UNIVERSITET MORTEN HESSE 5. JUNI 2015 HJERTET OG STOFFERNE BIRGITTE THYLSTRUP OG ER DET HÅRDT FOR HJERTET AT TAGE STOFFER? - og er det vigtigt? EKSISTERENDE FORSKNING Lille sammenhæng mellem amfetamin/kokain og alvorlig hjertesygdom Stor sammenhæng

Læs mere

Arbejdspladsen. Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse?

Arbejdspladsen. Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse? Arbejdspladsen Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse? Potentielle økonomiske gevinster f or såvel samfundet som arbejdsgiveren Særlige muligheder i f orhold til forebyggelse

Læs mere

Palliativ indsats og hjerteinsufficiens

Palliativ indsats og hjerteinsufficiens Palliativ indsats og hjerteinsufficiens Birgith Hasselkvist Udviklingssygeplejerske, MKS Regionshospitalet Randers Landskursus for hospice og palliationssygeplejersker, Vejle 2012 Pakkeforløb hjerteklap-

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om kost

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om kost Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er kost? Hvad betyder kost for helbredet? Hvordan er danskernes kostvaner? Hvilke konsekvenser har uhensigtsmæssig kost i Danmark?

Læs mere

Peer-støtte: Historisk baggrund og videnskabelige perspektiver

Peer-støtte: Historisk baggrund og videnskabelige perspektiver Peer-støtte: Historisk baggrund og videnskabelige perspektiver Lisa Korsbek Seniorforsker Region Hovedstadens Psykiatri og styregruppemedlem Peer-Netværket Betydningen af peer-støtte fra et brugerperspektiv

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 57 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Folketingets Sundhedsudvalg Anledning: Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske bocentre på

Læs mere

Morsø Kommunes Sundhedspolitik

Morsø Kommunes Sundhedspolitik Morsø Kommunes Sundhedspolitik Vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar 2008 2008 Morsø Kommunes sundhedspolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar Indhold Forord side 1 Sundheden i Morsø Kommune

Læs mere

Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft

Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft - En konkret forsøgsordning med behandling i eget hjem På billedet ses de udekørende sygeplejersker Heidi Bøgelund Brødsgaard, Susanne

Læs mere

CT doser og risiko for kræft ved gentagende CT undersøgelser

CT doser og risiko for kræft ved gentagende CT undersøgelser CT doser og risiko for kræft ved gentagende CT undersøgelser Jolanta Hansen, Ph.d. Hospitalsfysiker Afdeling for Medicinsk Fysik Århus Universitetshospital, Danmark e-mail: jolahans@rm.dk At analysere

Læs mere

Udarbejdelse af evidensbaserede kliniske retningslinjer

Udarbejdelse af evidensbaserede kliniske retningslinjer Udarbejdelse af evidensbaserede kliniske retningslinjer Den 19. november 2009 Henriette Vind Thaysen Klinisk sygeplejespecialist cand scient. san., ph.d.-studerende Definition Evidensbaseret medicin Samvittighedsfuld,

Læs mere

Klar tale med patienterne

Klar tale med patienterne Klar tale med patienterne Hvad skal der til for at optimere kommunikationen og patienternes udbytte? Årsmøde for Gastroenterologiske sygeplejersker. Kolding den 21. november 2014 Jette Ammentorp Professor,

Læs mere

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Ny forskning antyder, at kræft var en sjælden sygdom i oldtiden. Det strider imod mange kræftforskeres opfattelse af sygdommen. Af Andreas R. Graven,

Læs mere

NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR

NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR ELSE OLESEN NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR for patienter og pårørende NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR for patienter og pårørende 2014 Else Olesen & Forlaget SAXO 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Fysisk aktivitet, som behandling af erektile problemer. Helle Gerbild

Fysisk aktivitet, som behandling af erektile problemer. Helle Gerbild Fysisk aktivitet, som behandling af erektile problemer Helle Gerbild Fysioterapeut, Master i Sexologi & Cand. Scient. San Lektor, Klinisk koordinator & Teamleder, UCL Urologisk, andrologisk & sexologisk

Læs mere

Kost og Hjerte- Kar-Sygdom. Jette Heberg cand.scient.san og stud.phd /Hjerteforeningen

Kost og Hjerte- Kar-Sygdom. Jette Heberg cand.scient.san og stud.phd /Hjerteforeningen Kost og Hjerte- Kar-Sygdom Jette Heberg cand.scient.san og stud.phd /Hjerteforeningen 1 ud af 3 dør af hjerte-kar-sygdom Hjerte-kar-sygdom Iskæmisk hjertesygdom den hyppigst forekomne dødsårsag i Danmark

Læs mere

En intro til radiologisk statistik

En intro til radiologisk statistik En intro til radiologisk statistik Erik Morre Pedersen Hypoteser og testning Statistisk signifikans 2 x 2 tabellen og lidt om ROC Inter- og intraobserver statistik Styrkeberegning Konklusion Litteratur

Læs mere

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne:

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne: København, den 30. januar 2015 Afgørelse vedr. KO-2014-3306 - Reklamemateriale. Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne: Klager: Eli Lilly Danmark A/S (Eli Lilly)

Læs mere

Cytologisk årsmøde, 2016

Cytologisk årsmøde, 2016 Anvendelse af hjemmeopsamlede prøver i Region Midtjyllands screeningsprogram for livmoderhalskræft (projekt CHOiCE) Cytologisk årsmøde, 2016 Mette Tranberg Nielsen bioanalytiker, cand. scient. san., ph.d.-studerende

Læs mere

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Sundhedsudvalget PØU alm. del - Bilag 99,SUU alm. del - Bilag 534 Offentligt ØKONOMIGRUPPEN I FOLKETINGET (3. UDVALGSSEKRETARIAT) NOTAT TIL DET POLITISK-ØKONOMISKE UDVALG

Læs mere

Diabetic Nephropathy

Diabetic Nephropathy Diabetic Nephropathy Steno Diabetes Center The magnitude of the problem 2010 2030 Total number of people with diabetes (age 20-79) Prevalence of diabetes (age 20-79) 285 million 438 million 6.6 % 7.8 %

Læs mere

Sexologi og dermatologisk sygepleje. Fagligt selskab for dermatologiske sygeplejersker Comwell Roskilde d. 19. marts 2011 Kl. 10.45-12.

Sexologi og dermatologisk sygepleje. Fagligt selskab for dermatologiske sygeplejersker Comwell Roskilde d. 19. marts 2011 Kl. 10.45-12. Sexologi og dermatologisk sygepleje Fagligt selskab for dermatologiske sygeplejersker Comwell Roskilde d. 19. marts 2011 Kl. 10.45-12.15 Program Definitioner Sexologisk opmærksomhed Motiver til sex Dermatologiske

Læs mere

Stepped care. Allan Jones - PSYDOC

Stepped care. Allan Jones - PSYDOC Stepped care Allan Jones Cand. Psych., PhD., CPsychol. Lektor I klinisk psykologi og Forskningsleder PSYDOC. Syddansk Universitet E-mail: ajones@health.sdu.dk Stepped-care Der er en fortsat stigning i

Læs mere

Har kliniske retningslinjer betydning for kvalitet af sygepleje - et systematisk litteraturstudie

Har kliniske retningslinjer betydning for kvalitet af sygepleje - et systematisk litteraturstudie Har kliniske retningslinjer betydning for kvalitet af sygepleje - et systematisk litteraturstudie Trine A. Horsbøl, cand. cur. Preben Ulrich Pedersen, lektor, phd. Center for Kliniske Retningslinjer Baggrund

Læs mere

SAMMENHÆNGE MELLEM OBSTRUKTIV SØVNAPNØ OG DIABETES TYPE 2

SAMMENHÆNGE MELLEM OBSTRUKTIV SØVNAPNØ OG DIABETES TYPE 2 SØVNKONFERENCE 2012 SAMMENHÆNGE MELLEM OBSTRUKTIV SØVNAPNØ OG DIABETES TYPE 2 19. April 2012 Stud. med. Morten Engberg Jensen Planen Hvem er jeg. Prævalenser og motivation. Hypotese. Metode. Resultater

Læs mere

Patientinvolvering & Patientsikkerhed er der en sammenhæng? #patient16

Patientinvolvering & Patientsikkerhed er der en sammenhæng? #patient16 Patientinvolvering & Patientsikkerhed er der en sammenhæng? #patient16 Konferencens hashtag: #patient16 Følg os på Twitter: @patientsikker Praktisk info og præsentationer: patientsikkerhed.dk/patient16

Læs mere

Systematisk sundhedspædagogik i patientuddannelse hvorfor og hvordan? Ingrid Willaing Forskningsleder, Patient Education Research

Systematisk sundhedspædagogik i patientuddannelse hvorfor og hvordan? Ingrid Willaing Forskningsleder, Patient Education Research Systematisk sundhedspædagogik i patientuddannelse hvorfor og hvordan? Ingrid Willaing Forskningsleder, Patient Education Research Oplæg 1 Hvorfor en sundhedspædagogisk tilgang? Hvordan arbejder man sundhedspædagogisk?

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler

Danmarks Apotekerforening. Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler Danmarks Apotekerforening Analyse 26. september 2013 Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler Ikke alle danskere kommer lige ofte på apoteket. Apotekernes receptkunder

Læs mere

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet

FOA-medlemmernes sundhed. Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet F O A f a g o g a r b e j d e Rygning, overvægt og psykisk og fysisk anstrengende arbejde sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet FOA-medlemmernes sundhed FOA Fag og Arbejde 1 Politisk ansvarlig:

Læs mere

Bilag IV. Videnskabelige konklusioner og begrundelse for ændringen af betingelserne for markedsføringstilladelserne

Bilag IV. Videnskabelige konklusioner og begrundelse for ændringen af betingelserne for markedsføringstilladelserne Bilag IV Videnskabelige konklusioner og begrundelse for ændringen af betingelserne for markedsføringstilladelserne 27 Videnskabelige konklusioner Samlet resumé af den videnskabelige vurdering af postcoitale

Læs mere

Torsten Lauritzen Professor, dr.med., Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet Faglig chefrådgiver, Diabetesforeningen

Torsten Lauritzen Professor, dr.med., Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet Faglig chefrådgiver, Diabetesforeningen Torsten Lauritzen Professor, dr.med., Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet Faglig chefrådgiver, Diabetesforeningen Perspektivering af Diabetes Impact Study Sundhedsfagligt og politisk En behandlingssucces:

Læs mere

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Allerød Kommune

Uddrag af Sundhedsprofil 2010 for Allerød Kommune Uddrag af Sundhedsprofil 20 for Kommune Titel: Copyright: Forfattere: Udgiver: Uddrag af sundhedsprofil 20 for Kommune 2011 Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Alle rettigheder forbeholdes Lene

Læs mere

4 Godkendelse af hypnose forskningsprojekt

4 Godkendelse af hypnose forskningsprojekt 4 Godkendelse af hypnose forskningsprojekt 4.1 - Bilag: Beskrivelse af hypnose forskningsprojekt DokumentID: 4966770 Hypnoterapi for borgere med senhjerneskade eller hjernepåvirkning - Et forskningsprojekt

Læs mere

Valgfagskatalog 4. semester bachelor, forår 2016, første kvartal, 15 ECTS. Der er mulighed til at vælge mellem to forskellige kombinationsmuligheder:

Valgfagskatalog 4. semester bachelor, forår 2016, første kvartal, 15 ECTS. Der er mulighed til at vælge mellem to forskellige kombinationsmuligheder: Valgfagskatalog 4. semester bachelor, forår 2016, første kvartal, 15 ECTS Der er mulighed til at vælge mellem to forskellige kombinationsmuligheder: 1. International sundhed (7,5 ECTS) + Miljø og sundhed

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om Stoffer

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om Stoffer Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om Stoffer Indhold Hvad er stoffer? Hvad betyder brug af stoffer for helbredet? Cannabis Hvordan er brugen af stoffer i Danmark? Hvilke

Læs mere

Ved undervisningen i epidemiologi/statistik den 8. og 10. november 2011 vil vi lægge hovedvægten på en fælles diskussion af følgende fire artikler:

Ved undervisningen i epidemiologi/statistik den 8. og 10. november 2011 vil vi lægge hovedvægten på en fælles diskussion af følgende fire artikler: Kære MPH-studerende Ved undervisningen i epidemiologi/statistik den 8. og 10. november 2011 vil vi lægge hovedvægten på en fælles diskussion af følgende fire artikler: 1. E.A. Mitchell et al. Ethnic differences

Læs mere

Når patienten fejler andet end kræft hvad betyder det for prognosen?

Når patienten fejler andet end kræft hvad betyder det for prognosen? Når patienten fejler andet end kræft hvad betyder det for prognosen? Mette Nørgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Danmark E-mail: m.noergaard@rn.dk Case En 58 årig mand kommer

Læs mere

Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende

Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende 1 Oplæggets fokus rehabilitering af ældre borgere udgangspunkt i hjemmet aktivitet

Læs mere

At læse videnskabelige artikler viden og øvelse. Mette Kildevæld Simonsen Sygeplejerske, MPH, Ph.D- studerende

At læse videnskabelige artikler viden og øvelse. Mette Kildevæld Simonsen Sygeplejerske, MPH, Ph.D- studerende At læse videnskabelige artikler viden og øvelse Mette Kildevæld Simonsen Sygeplejerske, MPH, Ph.D- studerende SIG-gruppen d. 21.04 2010 1 Program 1. Hvordan er artikler opbygget 2. Hvordan læser man dem

Læs mere

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering II

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering II Eksperimentelle undersøgelser Kim Overvad Institut for Epidemiologi og Socialmedicin Aarhus Universitet Efterår 2001 Epidemiologisk design I Observerende undersøgelser beskrivende: Undersøgelsesenheden

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af den nationale kliniske retningslinje for behandling af anoreksi

Kommissorium for udarbejdelse af den nationale kliniske retningslinje for behandling af anoreksi KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af den nationale kliniske retningslinje for behandling af anoreksi Baggrund og formål Anoreksi (anorexia nervosa) er en sygdom, som især rammer unge piger/kvinder.

Læs mere

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Hvilke spørgsmål ønskes besvaret Baggrund for spørgsmål(ene) Kort beskrivelse af problemfeltet og argumentation for projektets

Læs mere

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC.

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC. Annex I English wording to be implemented SmPC The texts of the 3 rd revision of the Core SPC for HRT products, as published on the CMD(h) website, should be included in the SmPC. Where a statement in

Læs mere

Komorbiditet og øvre GI-cancer. Mette Nørgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Danmark E-mail: m.noergaard@rn.

Komorbiditet og øvre GI-cancer. Mette Nørgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Danmark E-mail: m.noergaard@rn. Komorbiditet og øvre GI-cancer Mette Nørgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Danmark E-mail: m.noergaard@rn.dk Hvad er komorbiditet? Komorbiditet: Sygdom(me), som forekommer

Læs mere

Manuel behandling for patienter med hofteartrose

Manuel behandling for patienter med hofteartrose Manuel behandling for patienter med hofteartrose Muskel- og ledsygdomme er den vigtigste årsag til funktionsbegrænsning i Danmark En dansker mister i gennemsnit 7 år med god livskvalitet pga muskel- og

Læs mere

Fra regnorm til anakonda

Fra regnorm til anakonda Fra regnorm til anakonda Gud gav os en penis og en hjerne,...men kun blod nok til at få en af dem til at fungere ad gangen. (Robin Williams fra Penisens natur og kultur) Urininkontinens indenfor 4 uger

Læs mere

Hvorfor dør de mindst syge?

Hvorfor dør de mindst syge? Hvorfor dør de mindst syge? Torsten Lauritzen Professor, dr.med., Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet Faglig chefrådgiver, Diabetesforeningen Diabetes-udviklingen En ssucces: Faldende risiko

Læs mere

Artikelskrivning - hvordan får jeg mit manuskript accepteret i et tidsskrift?

Artikelskrivning - hvordan får jeg mit manuskript accepteret i et tidsskrift? Artikelskrivning - hvordan får jeg mit manuskript accepteret i et tidsskrift? Lars S Rasmussen Acta Anaesthesiologica Scandinavica Anæstesi- og operationsklinikken HovedOrtoCentret Rigshospitalet lsr@rh.dk

Læs mere

De negative effekter af kræft på beskæftigelse afhænger af jobbet, før man fik kræft

De negative effekter af kræft på beskæftigelse afhænger af jobbet, før man fik kræft februar 016 Nyt fra rff De negative effekter af kræft på beskæftigelse afhænger af jobbet, før man fik kræft B landt dem, som overlever en kræftsygdom, og som var i beskæftigelse før sygdommen, fortsætter

Læs mere

Udvikling få viden til at virke!!!

Udvikling få viden til at virke!!! Udvikling få viden til at virke. Britta Hørdam, sygeplejerske, Cand.cur., ph.d.. Udvikling få viden til at virke!!! Stundom helbrede Ofte lindre.. Altid trøste Formål med sygepleje nu og fremover! Præsentation.

Læs mere