Dataopsamling med CBL Vejledning og øvelser Januar 2004

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dataopsamling med CBL Vejledning og øvelser Januar 2004"

Transkript

1 Dataopsamling med CBL Vejledning og øvelser Januar 2004 Københavns Kommune Center for Undervisningsmidler

2 Dataopsamling med CBL og TI-grafregner CU har pt. et klassesæt bestående af 7 CBL er som kan lånes efter retningslinierne som er beskrevet andet steds. På disse sider kan man finde oplysninger om hvordan man kommer i gang med brugen af CBL erne samt finde vejledninger til øvelser som vi har afprøvet med vores elever. Vejledningerne benytter kun de standard-prober, der følger med til CBL erne. Rækkefølgen af øvelserne er først og fremmest lavet så vejledninger til selve dataopsamlingsprogrammerne kommer først. Hvad skal jeg bruge for at komme i gang? 1. En grafregner TI82/83/83P 2. En computer 3. Programmet TI-Graph Link til kommunikation mellem grafregner og computer 4. Graph Link-kabel til kommunikation mellem grafregner og computer 5. Dataopsamlingsprogram til grafregneren 6. CBL med prober Hvor får jeg det? 1. Grafregneren købes! Hvilke grafregnere, der kan bruges sammen med CBL kan ses på: 2. Computeren skal du selv skaffe. 3. Programmet TI-Graph Link hentes gratis på TI s hjemmeside: 4. Graph link-kablet kan også lånes på CU. Der er tale om et sort link-kabel, som kun kan bruges på pc er. Til Macintosh skal man benytte de grå kabler. 5. Programmet Physics fra Vernier hentes gratis: Physics kan dataopsamle fra flere sensorer på en gang, men er på engelsk. Vernier har skrevet en kort instruktion til programmet, som findes under Readme File på ovenstående hjemmeside. Programmet CBLTY af Ole Bakander kan hentes under TI-programmer på fysiks hjemmeside: CBLTY er på dansk, men kan kun styre én sensor af gangen. 6. Klassesæt bestående af 7 CBL er med standard prober/sensorer og 3 Graph link-kabel kan lånes på CU Kom godt i gang Vi håber at det skulle være til at komme i gang med dataopsamlingen ved at starte med dataopsamlingen ved f.eks. at begynde med øvelsen Varmeafgivelse fra en tepotte, men der findes forskellige tekster om CBL på Nettet. TI har selvfølgelig skrevet en guide, f.eks. CBL System Guidebook: Vernier har skrevet CBL Made Easy: Yderligere eksempler på brug af CBL kan findes hos ovenstående, samt en mængde andre steder på Nettet. Et godt eksempel på hvordan CBL en bruges i fysikundervisningen på Gullstrandskolan Landskrona kan ses på: Siderne er udarbejdet af Nils Kruse (nk.ry@ci.kk.dk) og Henrik Schnack Petersen (hs.cg@ci.kk.dk)

3 VEJLEDNINGER Følgende øvelser er udarbejdet af Nils Kruse Henrik Schnack Petersen og Walter Goetz 1. Varmeafgivelse fra en tepotte 2. Mælk i kaffen 3. Varmeafgivelse (Newtons afkølingslov) 4. Frysning af vand 5. Menneskets effekt 6. Varmeledning i kobber 7. Joules lov 8. Specifik modstand 9. Batteriers egenskaber (version 1) 10. Batteriers egenskaber (version 2) Kort vejledning til regressionsanalyse på TI83 og TI83 +

4 VARMEAFGIVELSE FRA EN TEPOTTE ØVELSE 1 Formålet med denne øvelse er at undersøge varmeafgivelsen fra en tepotte samt at undersøge hvor meget det hjælper at have tepotten stående ovenpå en stearinlysvarmer. Forsøget 1. En tepotte vejes og forvarmes med kogende vand. Derefter hældes 1,5 liter kogende vand i tepotten og temperaturen måles hvert 10. sekund i 10 minutter. Vej tepotten med vand. 2. Forsøget gentages, men denne gang skal tepotten stå over et fyrfadslys. Beregninger Find temperaturfaldet i løbet af 10 min. med og uden fyrfadslys. Hvor meget energi er afgivet til omgivelserne? Her skal I huske at både vandet og tepotten mister energi. Systemets samlede varmekapacitet beregnes som C system = m vand c vand + m tepotte c tepotte E = Csystem T Og den mistede energi I kan nu beregne fyrfadslysets afsatte effekt P, samt beregne dets nyttevirkning da et stearinlys har en effekt på ca. 60 W. Dataopsamling Det særlige ved denne øvelse er at I skal måle temperaturen ved hjælp af en CBL (Calculator Based Laboratory), som tilsluttes jeres lommeregner. Programmet Physics til at styre CBL en får I overført fra læreren. Forbind lommeregneren med CBL en med jeres lille kabel, sæt temperaturføleren i ch.1 og kør programmet. I får Figur 1 nu en menu frem som vist på figur 1. Vælg nr. 1 Set up probes I næste menu vælges 1 probe. Dernæst vælges nr. 6 Temperature Tryk enter, hvis I allerede har sat temperaturføleren i nr. 1 Så vælges nr. 2 Collect data og menu 2 fremkommer. Vælg nr. 2 Time graph. Sæt tiden mellem målingerne til 10 sek. Sæt antallet af målinger til 60. Gå igennem menuerne, vælg Live display sæt y min til 70, y max til 100, y scl til 10 og start målingerne når I har tepotte osv. klar. Figur 2 Det er en god idé at øve sig lidt inden ved f.eks. lave 10 målinger med 2 sek. imellem og derved lære apparatet at kende. Når målingerne er overstået har I forhåbentlig en graf som figur 3. Print grafen ud i et eksemplar til hver ved hjælp af computeren (læreren viser hvordan) og påfør akseværdier. Figur 3 Flyt temperaturmålingerne (L 2 ) over i L 3 så de to grafer kan plottes sammen bagefter. Gentag forsøget som beskrevet ovenfor. Husk at kommentere grafernes forløb.

5 MÆLK I KAFFEN ØVELSE 2 Formålet med denne øvelse er at finde ud af om man skal komme mælken i kaffen med det samme eller når man skal drikke den. Hvis vi forestiller os at skænker en kop kaffe og først vil drikke den om tre minutter samt at den skal være så varm som mulig, skal mælken så hælde i med det samme eller skal man vente til lige før man drikker den Forsøg Hæld kogende vand i to kopper og hæld mælk i den ene med det samme og efter tre minutter i den anden kop. Samtidig måles temperaturen med CBL en tilsluttet to temperatur-sensorer. Det svære er at sørge for at de to kopper har præcis den samme temperatur når forsøget begynder hvordan klarer man det? Da selve målingerne ikke tager særlig lang tid kan I prøve at variere mængden af mælk der kommes i. I skal selvfølgelig begynde med en mængde som I finder rimelig. Her er et eksempel som jeg har målt der hjemme. I forsøget er kaffen 1,5 dl vand og der er kommet 0,4 dl mælk hvilket nok er lidt over det rimelige Mælk i kaffen T (C) t (s)

6 VARMEAFGIVELSE ØVELSE 3 Der er tale om et simpelt lille eksperiment til at undersøge afkøling. Forsøget Først måles rumtemperaturen med CBL en uden at have rørt temperaturføleren. Sæt CBL en til at måle temperaturen fx hvert andet sekund i fire minutter. Inden målingen startes dyppes føleren i kogende vand, hives op og aftørres hurtigt. Beregninger Hvordan afhænger temperaturen af føleren af tiden? Prøv at fitte forskellige funktioner til målepunkterne. Hvis I prøver ExpReg er I nødt til at trække rumtemperaturen fra først for at få et fornuftigt fit. I kan gentage forsøget uden dog at tørre dråben af føleren. Gør det nogen forskel? P.S. Newtons afkølingslov: P = k A ( t t ) 0

7 FRYSNING AF VAND TAG MED HJEM ØVELSE 4 Tag en CBL med hjem og undersøg hvordan vand fryser. Forsøget Hæld fx en halv liter vand op i en plastikbeholder. Sæt CBL en til at måle temperaturen hvert 4. minut 1 i 14 timer. Sæt beholderen med temperaturføleren i fryseren og læg grafregner og CBL ovenpå og start målingerne. Spørgsmål Hvorfor ser grafen ud som den gør? Eksempel fra min egen fryser, som desværre ikke er så vellykket: Indfrysning T (C) t (min.) 1 Der skal være mindre end 5 minutter mellem hver måling da CBL og grafregneren slukker automatisk efter 5 minutter.

8 MENNESKETS EFFEKT 2 ØVELSE 5 Den menneskelige krop omdanner hele tiden kemisk energi til termisk energi. Der skal hele tiden produceres termisk energi for at opretholde kropstemperaturen (37 grader Celsius) og for at udligne kroppens permanente energitab til omgivelserne. Kroppens afgivelse af termisk energi medfører: 1) Fordampning af vand / fugtighed i huden. 2) Direkte opvarmning af omgivelserne. Varmetransporten gennem en væg beskrives ved følgende ligning: Q = k a t (T 2 -T 1 ), hvor "Q" er den transporterede varme, k-værdien er en konstant (som er karakteristisk for både væggens tykkelse og væggens materiale), "a" er væggens areal, "t" er tidsrummet for varmetransport og T 2 og T 1 er temperaturerne på hver sin side af væggen. Formål: Bestemme kroppens afgivelse af termisk energi ("hvile-energiomsætningen"). Bestemme flamingopladens k-værdi og sammenligne resultatet med den værdi som kan forventes udfra litteraturen. Udstyr CBL + TI83 Vernier-programmet Physics Termometerprobe (standardprobe) 6 flamingoplader af 1m gange 1m hygrometer Emballage-tape Fremgangsmåde 1) Der laves en tidsserie af temperaturmålinger med CBL (i ca. 30 min.; ca. en måling / minut) med henholdsvis en 25 W-pære, en 100 W-pære og med et menneske. Husk at måle forøgelsen af luftfugtigheden, når en person befinder sig inde i kassen. 2) Derefter findes den asymptotiske sluttemperatur ved logistisk regression (c / (1 + a exp(-b x))) (STAT / CALC, menupkt. "B") 3. Hvilken parameter i den logistiske fit-funktion svarer til sluttemperaturen? 3) Til sidst afbildes effekten for de to pærer som funktion af den maksimale temperaturstigning. Husk at tilføje begyndelsespunktet (som kan betragtes som et "gratis" målepunkt). Der gennemføres en lineær regression på lommeregneren. 4) Brug stigningen i temperaturen og luftfugtigheden til beregningen af menneskets hvileenergiomsætning. 5) Bestem flamingopladens k-værdi. 2 Ide hentet fra Krop og Energi (1989) af T. Lenskjær m.fl. 3 Eventuelt kan sluttemperaturen findes ved indtegning af en vandret asymptote på grafen.

9 VARMELEDNING I KOBBER ØVELSE 6 Der er en nøje sammenhæng mellem et stofs elektriske ledningsevne og varmeledningsevne. I denne øvelse skal vi undersøge varmeledningen i kobber. En bøjet kobberstang er med den ene ende i termisk kontakt med kogende vand / glycerol (temperaturen er henholdsvis ca. 98 og 280 grader Celsius) og med den anden ende i kontakt med kold glycerol (glycerol i et messingkalorimeter, starttemperatur mellem 20 og 30 grader Celsius). Der vil derfor transporteres varmeenergi igennem stangen, således at temperaturforskellen mellem de to varmereservoirer aftager med tiden. Der gælder den følgende sammenhæng: Q = Cu a t (T høj T kalorimeter ) / l, hvor nedenfor). Q er den varmemængde som tilføres kalorimetret, Cu er kobbers varmekonduktivitet, a er kobberstangens tværsnitsareal, t er tidsrummet for varmetransport, T høj er det varme reservoirs temperatur, T kalorimeter er det kolde reservoirs gennemsnitstemperatur (gennemsnit over en kort måleserie, hvor temperaturen måles versus tiden.) l er kobberstangens totale længde (f.eks cm = 80 cm; se termometer varmt reservoir (elvarmer) koldt reservoir (kalorimeter) temperaturprobe (CBL+Ti 83) Formål Kobbers varmekonduktivitet bestemmes eksperimentelt og sammenlignes med litteraturværdien. Udstyr CBL + TI83 Temperaturprobe (standardprobe) Kobberstang med en diameter på mindst 1 cm Glycerol Kaloriemeter Magnetomrører Termostatstyret elkedel Termostatstyret elvarmer Termometer (300 0 C) Bredhalset rundkolbe Glasuld eller anden isoleringsmateriale og stanniol Vægt Fremgangsmåde Sikkerhed: Sikkerhedsbriller under hele forløbet! Der må ikke hældes kold glycerol i kogende glycerol! Dette kan medføre, at større mængder af den kogende væske sprøjter ud (en form for stødkogning)! Glycerol er helt ufarlig (bruges til fremstilling af hudcremes mm.), men det

10 kan ikke udelukkes at dampen af (den delvis dekomponerede) glycerol er sundhedsskadelig. Forsøget udføres derfor i stinkskab. Forsøget udføres i 2 dele: Del 1) Den bøjede kobberstang dyppes ned i henholdsvis vand i en elkedel og i glycerol i et kalorimeter (glycerol ved stuetemperatur; husk afvejning!!!). Kobberstangen isoleres grundigt med rockwool og sølvpapir 4 Nu tændes for elkedlen (1000 W). Når vandet har opnået kogepunktet (efter 5 til 10 min.), skrues ned for termostaten (til ca. position "1"), således at vandet lige holdes svagt kogende ved en temperatur på ca. 98 grader Celsius. Nu skal der ventes i ca. 5 min, således at vi kan være "sikre" på, at kobberstangen har opnået termisk ligevægt: Temperaturen varierer naturligvis hen over kobberstangen, men, når "termisk ligevægt" er opnået, vil temperaturen i et vilkårligt, givet punkt på kobberstangen ikke ændre sig nævneværdigt med tiden! Dette betyder netop, at der fra hvert punkt på kobberstangen afgives lige meget varme per sekund til omgivelserne (rockwool og luften i lokalet) som der modtages ved varmeledning i kobberstangen fra det varme reservoir! Når termisk ligevægt er opnået, måles temperaturen af det kolde reservoir vha. en termometerprobe tilsluttet en CBL og en TI 83 lommeregner. Der anbefales 30 målinger i alt, en måling hvert minut. Ved en lineær regression anvendt på temperatur-tids-kurven bestemmes den varmeeffekt Q/t som bliver tilført glycerolen. Nu kan bruges ovenstående formel til beregning af Cu_98, dvs. kobbers varmekonduktivitet bestemt ved T høj = 98 grader Celsius. Værdien vil komme til at ligge under litteraturværdien... hvorfor??? NB. Isoleringsmaterialet må ikke blive vådt under forsøget. Del 2) Eksperimentet fra første del gentages nu med glycerol (ca. 300 ml) i det varme reservoir (bredhalset rundkolbe (500 ml) placeret i en elvarmer fra kemilaboratoriet). Det kolde reservoirs glycerol (lunet ved det forgående forsøg) erstattes nu med ny glycerol på stuetemperatur (samme mængde som i første forsøgsdel; husk afvejning!!!). Hvorfor skal der bruges ny glycerol? Når kobberstangen er sænket ned i henholdsvis det varme og det kolde reservoir, startes opvarmningen (det tager ca. 45 min., termostat på 10 (= max)). Det er normalt at den farveløse glycerol bliver mørk under opvarmning (pga. kemisk dekomponering). Stinkskabet er helt lukket under opvarmningen! Hold øje med temperaturen. Så snart 280 grader Celsius er opnået, skru termostaten ned til 6. Temperaturen holder sig derved konstant ved ca. 280 grader. Når "termisk ligevægt" er opnået 5 måles glycerolens temperatur i kalorimetret versus tiden vha. en CBL-probe (f.eks. 30 målinger, en måling hver 30. sekund). Der laves en lineær regression (lige som i første forsøgsdel) og Cu_280, dvs. kobbers varmekonduktivitet bestemt ved T høj = 280 grader Celsius. Værdien vil komme til at ligge en hel del under litteraturværdien... hvorfor??? Hvorfor er Cu_280 < Cu_98??? Databehandling: Ovenstående formel for varmeledning tager ikke højde for varmetab til omgivelserne! Dette varmetab er svært at bestemme og afhænger bl.a. af det varme reservoirs temperatur. 4 Det er vigtigt at isoleringen er nøjagtig ens i de to del-eksperimenter. Vær derfor opmærksom på at isoleringen ikke bliver våd undervejs. 5 Dette sker forhåbentligt efter et par minutter. Sammenligning temperatur-tids-kurver, optaget direkte efter hinanden.

11 Men en ting burde være indlysende: Jo tættere denne temperatur er på omgivelsernes temperatur (dvs. stuetemperaturen), jo mindre vil varmetabet til omgivelserne blive, men jo vanskeligere bliver også målingen af kalorimetrets temperaturstigning! Hvordan kan man så finde den endelige værdi for kobbers varmekonduktivitet, som - med rimelighed - kan sammenlignes med litteraturværdien? I har målt Cu_280 og Cu_98. Hvordan kan findes en rimelig værdi for kobbers varmekonduktivitet ud fra disse 2 værdier? Find en løsning. NB: Litteraturværdier for forskellige materialers varmekonduktivitet findes i databogen s

12 JOULES LOV ØVELSE 7 Formål Eftervise Joules lov; specielt: U 2 / R = c.vand m vand T / t. Udstyr CBL + TI83 Vernier programmet Physics Termometerprobe, Voltmeterprobe (standardprober) Kaloriemeter Variabel spændingskilde eller batteri og skydemodstand Konstantantråd (ca. 3 Ω eller mere) Fremgangsmåde Lav en tidsserie af 100 sammenhørende spændings- og temperaturmålinger, - en måling hver 10. sek. Der startes f.eks. med U = 1 V og der ventes, indtil ca. 10 målinger er blevet foretaget (ventetiden er altså ca. 100 sek.). Derefter skrues op til U = 3 V og der ventes igen, indtil 10 målinger er blevet foretaget. Proceduren gentages indtil U = 9 V. Databehandling 1) Stykvis lineær regression af funktionen T = T(t). Koefficienten a bestemmes for hvert område (hvor U har været konstant) ved stykvis lineær regression: Marker de pågældende tal ved "LIST" (gul knap) og "OPS" / menupkt. nr. 8; specificer nu listenumrene for de selektionerede data og gennemfør (f.eks.) lineær regression! Alle regressionsresultater noteres eller gemmes på lommeregneren (inkl. korrelationskoefficienten r ). 2) Tegn en graf U 2 versus a (5 punkter). Men ét målepunkt er gratis : U = 0 a = 0. Vi har altså 6 punkter i alt. Lineær regression på disse 6 punkter. Er den lineære regression acceptabel? Konklusion? Bestem R! NB: Ovenfor antog vi at c.vand er uafhængig af T. Men c.vand er faktisk lidt afhængig af T. Vurder den maksimale fejl, som kan opstå, når man ser bort fra denne T-afhængighed. Tip: Datalisterne kan med fordel overføres til et regneark ved brug af Graph-link.

13 SPECIFIK MODSTAND ØVELSE 8 Der gælder for en given leders modstand R: R = ρ l / A, hvor ρ er resistiviteten (enhed?), l er lederens længde og A er lederens tværsnitsareal. ρ afhænger både af materialet og af af temperaturen! I denne øvelse vil vi fokusere på legeringen konstantan (55 vægt% Cu + 45 vægt% Ni) alternativt kan man f.eks. benytte kanthal.. Formål Undersøge formodet proportionalitet mellem R og l. Undersøge formodet proportionalitet mellem R og 1/A. Bestemme resistiviteten for konstantan ved og sammenligne med litteraturværdien. Udstyr CBL + TI83 Vernier-programmet Physics 3 eller flere forskellige tykkelser konstantantråde á 1 meter monteret på meterstokke eller lignende Voltmeterprobe (standardprobe) Div. ledninger og krokodillenæb Variabel spændingskilde Fremgangsmåde Studiet af proportionaliteten mellem R og l; bestemmelse af konstantans resistivitet: Indstil spændingskilden således at strømstyrken er konstant 1 A.. Benyt dataopsamlingsmetoden Trigger/prompt. Spændingskilden forbindes successivt til 10 cm, 20 cm, osv. af samme tråd. Spændingsfaldet over trådstykket måles af CBL og længden i meter noteres ned på lommeregneren (prompt). Måltallet for spændingsfaldet ( i volt) er faktisk identisk med måltallet for trådstykkets modstand (i ohm) forklar hvorfor. Lav en lineær regression. Find konstantans resistivitet og sammenlign med litteraturværdien (side 166 i litteraturhåndbogen)! Studiet af proportionaliteten mellem R og 1/A; bestemmelse af konstantans resistivitet: Indstil spændingskilden således at strømstyrken er konstant 1 A.. Benyt dataopsamlingsmetoden Trigger/prompt. Spændingskilden forbindes successivt til de forskellige tråde i afstanden 1 meter. Spændingsfaldet over tråden måles af CBL og samtidigt indtastes det tilsvarende matematiske udtryk for 1/A på lommeregneren i m -2. Lav en lineær regression. Find konstantans resistivitet og sammenlign med litteraturværdien!

14 BATTERIERS EGENSKABER (VERSION 1) ØVELSE 9 Formålet med denne øvelse er at bestemme U 0 og R i for to forskellige elementer. Forsøg 1: I skal lave nedenstående opstilling, hvor I benytter et 9 V batteri som strømkilde, en dekademodstand som den faste modstand og et potentiometer som den variable modstand. CBL en bruges som voltmeter og I skal sætte 2 spændingsprober i kanal 1 og 2. Det er vigtigt at I følger tegningen nøje da der ellers kan ske kortslutning inde i CBL en Forsøget går ud på at måle spændingen over batteriet (polspændingen) som funktion af strømstyrken. Dette gøres ved at måle polspændingen samtidig med at, man ændrer den ydre modstand og måler strømstyrken (se evt. side 108 i bogen). CBL en kan imidlertid ikke måle strømstyrke så vi laver det lille trick at vi måler spændingen over en kendt modstand og efter endt måling kan vi udregne strømstyrken ved at dividere spændingen med modstanden. I må ikke slutte kredsløbet før læreren har godkendt det og før I er helt klar til at måle da batteriet ellers let dør. Når opstillingen er færdig startes programmet Physics på lommeregneren og sættes til at måle spænding med 2 prober. Sæt programmet til f.eks. at lave 40 målinger med 0,5 sek. intervaller. Det betyder at I i løbet af 20 sek. skal dreje potentiometeret fra den ene yderstilling til den anden mens der måles. Hvis forsøget gik godt forlades programmet. Polspændingen ligger nu i L 2 og spændingen over den faste modstand i L 3. Lav en ny liste med strømstyrken L 4 = L 3 /4. Lav et plot med L 4 som x-akse og L 2 som y-akse, dvs. en (I, U p )-graf. Lav en lineær regression på L 4, L 2. Skriv regressionsligningen ned og print grafen. Lav nu et plot af den afsatte effekt (udregnes som L 5 = L 2 L 4 ) som funktion af strømmen, (I, P)-graf. Forsøg 2: Udskift batteriet med et kartoffelbatteri, dekademodstanden sættes til 500 Ω og potentiometeret skal være på 10 kω. Gentag forsøget og beregningerne. Hvad er den indre resistans, R i, den maksimale strømstyrke og effekt.

15 BATTERIERS EGENSKABER 6 ØVELSE 10 I denne øvelse skal vi arbejde med batterier lavet af en citron med to elektroder af hhv. zink og kobber. Formål Vi vil undersøge sammenhængen mellem strøm og spænding i et hjemmelavet batteri og derved bestemme batteriets indre modstand og tomgangsspænding (Ohm s 2. lov). Bestemme effekten af batteriet som funktion af spændingen Undersøge hvad der sker når man hhv. kobler to identiske batterier i serie og parallel Udstyr 2 citronbåde 2 zinkstykker og 2 kobberstykker Variabel modstand (f.eks. en dekademodstand 1000Ω Ω i ti trin). CBL + TI83 Voltmeterprobe (standardprobe) Mikroamperemeter (multimeter) Div. ledninger og krokodillenæb Fremgangsmåde Forbind CBL (voltmeter), mikroamperemeter, variabel modstand og batteri. Indstil CBL en til målemetoden Trigger/Prompt under Collect data Mål 10 samhørende værdier af spænding og strømstyrke (noteres ned på lommeregneren) Gentag eksperimentet med to identiske batterier hhv. i serie og i parallel Databehandling Lav for hvert del-forsøg grafen for U pol som funktion af I. Lav lineær regression og bestem herved R indre og ε i hvert tilfælde. Lav en graf over effekten afsat i det ydre system som funktion af spændingen hvad forventer du? NB. Husk at gemme måledata på en pc eller i andre lister end L1 og L2, da de gamle data ellers vil blive overskrevet. 6 Idé fra Obligatorisk Fysik af Trinhammer og Amtrup, Gyldendal 1992

16 REGRESSION 7 Først skal værdierne indtastes i listerne L 1 og L 2 1: Edit og tast alle værdierne efterfulgt af. Opsætning af StatPlot Stat plot 1: Plot 1. Det skal se ud som på figuren, hvor de forskellige menupunkter vælges med og x-og ylist vælges med [L 1 ]og [L 2 ]. Zoom ind på de indtastede værdier θ 9: ZoomStat Ændring af vinduet så x- og y-akserne er med π og sætte Xmin og Ymin til 0 (og evt. Xscl og Yscl til 10). Tryk på σ. Lineær regression Calc 4:LinReg (ax+b) beregningen foretages automatisk på L 1 og L 2 og a og b opgives. Lineær regression med indtegning af regressionslinien Calc 4:LinReg (ax+b) [L 1 ] [L 2 ] Y-vars 1:Function 1:Y 1. Tryk på σ. Brug a og b i andre udregninger 5:Statistics EQ og vælg den ønskede. Bruf af andre liste-navne 1:Edit-menuen og flyt cursoren helt op i toppen af tabellen og når den dernæst flyttes til højre for L 6 kommer der en ny unavngivet liste frem. Navngiv dem. Vi kopierer nu L 1 og L 2 over ved at placere cursoren oven 7 For at få vist disse sider korrekt skal fonten TIKeys installeres på computeren. Fonten kan hentes på ftp://ftp.ti.com/pub/graph-ti/sw-apps/fonts/

17 på listens navn så der f.eks. kommer til at stå RUMFA= og her tastes blot [L 2 ]. Når man f.eks. skal angive hvilke lister man vil plotte i Stat Plot vælges de nu fra menuen i [List]. Slet indholdet i en liste. Slet selve listen {.

Når strømstyrken ikke er for stor, kan batteriet holde spændingsforskellen konstant på 12 V.

Når strømstyrken ikke er for stor, kan batteriet holde spændingsforskellen konstant på 12 V. For at svare på nogle af spørgsmålene i dette opgavesæt kan det sagtens være, at du bliver nødt til at hente informationer på internettet. Til den ende kan oplyses, at der er anbragt relevante link på

Læs mere

Dette forudsætter, at alt stof i forvejen er opvarmet til smeltepunktet eller kogepunkt.

Dette forudsætter, at alt stof i forvejen er opvarmet til smeltepunktet eller kogepunkt. Projekt: Energi og nyttevirkning Temperaturskala Gennem næsten 400 år har man fastlagt temperaturskalaen ud fra isens smeltepunkt (=vands frysepunkt) og vands kogepunkt. De tre kendte, gamle temperaturskalaer

Læs mere

Newtons afkølingslov

Newtons afkølingslov Newtons afkølingslov miniprojekt i emnet differentialligninger Teoretisk del Vi skal studere, hvordan temperaturen i en kop kaffe aftager med tiden. Lad T ( t ) betegne temperaturen i kaffen til tiden

Læs mere

Formålet med dette forsøg er at lave en karakteristik af et 4,5 V batteri og undersøge dets effektforhold.

Formålet med dette forsøg er at lave en karakteristik af et 4,5 V batteri og undersøge dets effektforhold. Formål Formålet med dette forsøg er at lave en karakteristik af et 4,5 V batteri og undersøge dets effektforhold. Teori Et batteri opfører sig som en model bestående af en ideel spændingskilde og en indre

Læs mere

Energiproduktion. Varme og strøm En selvfølge?

Energiproduktion. Varme og strøm En selvfølge? Energiproduktion Varme og strøm En selvfølge? Forord Dette undervisningsmateriale er udarbejdet i forbindelse med projektet: som er et projekt, der har til formål at styrke samspillet mellem uddannelse

Læs mere

sammenhänge for C-niveau i stx 2013 Karsten Juul

sammenhänge for C-niveau i stx 2013 Karsten Juul LineÄre sammenhänge for C-niveau i stx y 0,5x 2,5 203 Karsten Juul : OplÄg om lineäre sammenhänge 2 Ligning for lineär sammenhäng 2 3 Graf for lineär sammenhäng 2 4 Bestem y når vi kender x 3 5 Bestem

Læs mere

Tak for kaffe! 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16

Tak for kaffe! 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16 Tak for kaffe! Jette Rygaard Poulsen, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus Hans Vestergaard, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus Søren Lundbye-Christensen, AAU 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16 Tak

Læs mere

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså

Lineære modeller. Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Lineære modeller Opg.1 Taxakørsel: Et taxa selskab tager 15 kr. pr. km man kører i deres taxa. Hvis vi kører 2 km i taxaen koster turen altså Hvor meget koster det at køre så at køre 10 km i Taxaen? Sammenhængen

Læs mere

Mads Peter, Niels Erik, Kenni og Søren Bo 06-09-2013

Mads Peter, Niels Erik, Kenni og Søren Bo 06-09-2013 EUC SYD HTX 1.B Projekt kroppen Fysik Mads Peter, Niels Erik, Kenni og Søren Bo 06-09-2013 Indhold Indledning/formål... 2 Forventninger... 2 Forsøget... 2 Svedekassen... 2 Fremgangsforløb... 2 Materialer...

Læs mere

Preben Holm - Copyright 2002

Preben Holm - Copyright 2002 9 > : > > Preben Holm - Copyright 2002! " $# %& Katode: minuspol Anode: pluspol ')(*+(,.-0/1*32546-728,,/1* Pilen over tegnet for spændingskilden på nedenstående tegning angiver at spændingen kan varieres.

Læs mere

Solens energi kan tæmmes af nanoteknologi Side 34-37 i hæftet

Solens energi kan tæmmes af nanoteknologi Side 34-37 i hæftet SMÅ FORSØG Solens energi kan tæmmes af nanoteknologi Side 34-37 i hæftet Strøm og lys En lysdiode lyser med energien fra et batteri. Det let at få en almindelig rød lysdiode til at lyse med et 4,5 Volts

Læs mere

Kort om Eksponentielle Sammenhænge

Kort om Eksponentielle Sammenhænge Øvelser til hæftet Kort om Eksponentielle Sammenhænge 2011 Karsten Juul Dette hæfte indeholder bl.a. mange småspørgsmål der gør det nemmere for elever at arbejde effektivt på at få kendskab til emnet.

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

Betjeningsvejledning Kimo VT 300 /PRO/ST

Betjeningsvejledning Kimo VT 300 /PRO/ST Betjeningsvejledning Kimo VT 300 /PRO/ST Kimo VT 300 side 2 Forord...4 Betjeningspanel...4 Tilslutninger...4 Introduktion af menuer...5 Pressure menu Tryk målemenu...fejl! Bogmærke er ikke defineret. Autozero

Læs mere

ysikrapport: Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Morten Hedetoft, Kasper Merrild og Theis Hansen Afleveringsdato: 28/2/08

ysikrapport: Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Morten Hedetoft, Kasper Merrild og Theis Hansen Afleveringsdato: 28/2/08 ysikrapport: Gay-Lussacs lov Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Morten Hedetoft, Kasper Merrild og Theis Hansen Afleveringsdato: 28/2/08 J eg har længe gået med den idé, at der godt kunne være

Læs mere

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål.

Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. Labøvelse 2, fysik 2 Uge 47, Kalle, Max og Henriette Tallene angivet i rapporten som kronologiske punkter refererer til de i opgaven stillede spørgsmål. 1. Vi har to forskellige størrelser: a: en skive

Læs mere

6. Regression. Hayati Balo,AAMS. 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1

6. Regression. Hayati Balo,AAMS. 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1 6. Regression Hayati Balo,AAMS Følgende fremstilling er baseret på 1. Nils Victor-Jensen, Matematik for adgangskursus, B-niveau 1 6.0 Indledning til funktioner eller matematiske modeller Mange gange kan

Læs mere

Quickguide til BeerSmith - udstyrsindstillinger

Quickguide til BeerSmith - udstyrsindstillinger Opsætning af Equipment (Udstyr) i BeerSmith En af de vigtigste trin i opsætningen af BeerSmith er, at oprette din egen Equipment profile (udstyrsprofil), baseret på en af de eksisterende profiler. Udstyrsindstillingerne

Læs mere

Figur 1 Energetisk vekselvirkning mellem to systemer.

Figur 1 Energetisk vekselvirkning mellem to systemer. Energibånd Fysiske fænomener er i reglen forbundet med udveksling af energi mellem forskellige systemer. Udvekslingen af energi mellem to systemer A og B kan vi illustrere grafisk som på figur 1 med en

Læs mere

Applikationen Klip (dansk)

Applikationen Klip (dansk) Applikationen Klip (dansk) PMH Version 3.0-0315 Indhold 1 Manual 2 1.1 Vejledning................................. 2 1.1.1 Starten.............................. 8 1.1.2 Strækkene mellem posterne...................

Læs mere

LISA 2 System til faringsovervågning

LISA 2 System til faringsovervågning Indledning Du har netop anskaffet dig et unikt stykke værktøj til brug ved faringsovervågning. LISA 2 systemet er et interaktivt værktøj, som sikrer at medarbejdere i farestalden holder fokus på faringer

Læs mere

Formler og diagrammer i OpenOffice Calc

Formler og diagrammer i OpenOffice Calc Formler i Calc Regneudtryk Sådan skal det skrives i Excel Facit 34 23 =34*23 782 47 23 =47/23 2,043478261 27³ =27^3 19683 456 =KVROD(456) 21,3541565 7 145558 =145558^(1/7) 5,464829073 2 3 =2*PI()*3 18,84955592

Læs mere

Kom godt i gang med OneDrive

Kom godt i gang med OneDrive Kom godt i gang med OneDrive Office365 er en mulighed for lærere og elever at bruge en office-pakke på egne enheder - man kan downloade det til brug på pc - mac - tablets og smartphones, i alt op til 5

Læs mere

Lommeregnerkursus 2008

Lommeregnerkursus 2008 Mikkel Stouby Petersen Lommeregnerkursus 008 Med gennemregnede eksempler og øvelser Materialet er udarbejdet til et kursus i brug af TI-89 Titanium afholdt på Odder Gymnasium. april 008 1. Ligningsløsning

Læs mere

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 INDHOLDSFORTEGNELSE Generel beskrivelse ------------------------------------------------------------------------------------------ 1 Transport og håndtering ------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE DEL DET HELE I denne artikelserie lærer du de bedste og letteste metoder til at dele filer, printere og internetforbindelse med andre både på dit netværk i hjemmet og via internettet. Del filer i hjemmet

Læs mere

Tegn med GPS 1 - Vejledning

Tegn med GPS 1 - Vejledning Tegn med GPS 1 - Vejledning Lærerforberedelse: Det er altid en god ide at afprøve opgaven selv, inden eleverne sættes i gang. Inden forløbet skal læreren have materialerne til posten klar og klargøre GPS

Læs mere

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål.

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. a. Buens opbygning Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. Buen påvirker pilen med en varierende kraft, der afhænger meget af buens opbygning. For det

Læs mere

På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot

På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot Jørgen Erichsen På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot Hvad er en fraktal? Noget forenklet kan man sige, at en fraktal er en geometrisk figur, der udmærker sig ved

Læs mere

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side VisiRegn ideer 3 Talrækker Inge B. Larsen ibl@dpu.dk INFA juli 2001 Indhold: Aktivitet Emne Klassetrin Side Vejledning til Talrækker 2-4 Elevaktiviteter til Talrækker 3.1 Talrækker (1) M-Æ 5-9 3.2 Hanoi-spillet

Læs mere

Fysik øvelse 2. Radioaktivitet. Øvelsens pædagogiske rammer

Fysik øvelse 2. Radioaktivitet. Øvelsens pædagogiske rammer B.2.1 Radioaktivitet Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse knytter sig til fysikundervisningen på modul 6 ved Bioanalytikeruddannelsen. Fysikundervisningen i dette modul har fokus på nuklearmedicin

Læs mere

Montage, drift og vedligeholdelsesvejledning TX 35A

Montage, drift og vedligeholdelsesvejledning TX 35A Montage, drift og vedligeholdelsesvejledning TX 35A Rev.15 Februar 2010 Side 1 af 23 1.0.0 Indhold MONTAGE, DRIFT OG...1 VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING...1 1.0.0 INDHOLD...2 2.0.0 ILLUSTRATIONER...2 3.0.0

Læs mere

Jakob Skovborg Sørensen Christian Dohrmann Mette Lunding Nielsen Lucas Paulsen

Jakob Skovborg Sørensen Christian Dohrmann Mette Lunding Nielsen Lucas Paulsen . Side 1 af 11 06/09 2013 Indhold Indledning/formål... 3 Hvordan måler vi?:... 3 Hvordan virker kassen?... 3 Forventninger... 4 Eksempel af måleserie... 4 Forsøget:... 4 Beregning af energiomsætning...

Læs mere

Undervisningsmateriale til AMU kursus 48114, Grundlæggende elektronik på mobile maskiner, 1. Udarbejdet i 2015

Undervisningsmateriale til AMU kursus 48114, Grundlæggende elektronik på mobile maskiner, 1. Udarbejdet i 2015 Undervisningsmateriale til AMU kursus 48114, Grundlæggende elektronik på mobile maskiner, 1 Udarbejdet i 2015 Emneoversigt/forslag til rækkefølge Opgave 1. Grundlæggende el: 2 lektioner Grundlæggende begreber

Læs mere

Krop og energi - Opgaver og lidt noter 1! /! 14 Krop og Energi

Krop og energi - Opgaver og lidt noter 1! /! 14 Krop og Energi Krop og energi - Opgaver og lidt noter 1 / 14 Krop og Energi Et undervisningsforløb i samarbejde mellem fysik og biologi. Dette dokument viser fysikdelen. En tilhørende LoggerPro fil viser målinger og

Læs mere

Fysikrapport: Rapportøvelse med kalorimetri. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ulrik Stig Hansen og Jonas Broager

Fysikrapport: Rapportøvelse med kalorimetri. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ulrik Stig Hansen og Jonas Broager Fysikrapport: Rapportøvelse med kalorimetri Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Ulrik Stig Hansen og Jonas Broager Afleveringsdato: 30. oktober 2007* *Ny afleveringsdato: 13. november 2007 1 Kalorimetri

Læs mere

Brugermanual til Assignment Hand In

Brugermanual til Assignment Hand In Brugermanual til Assignment Hand In Indhold: Undervisere:... 2 Hvor finder jeg Assignment hand in?... 2 Opret en opgave... 3 Slet en opgave... 4 Rediger en opgave... 4 Hvor finder jeg de afleverede filer?...

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Mini SRP. Afkøling. Klasse 2.4. Navn: Jacob Pihlkjær Hjortshøj, Jonatan Geysner Hvidberg og Kevin Høst Husted

Mini SRP. Afkøling. Klasse 2.4. Navn: Jacob Pihlkjær Hjortshøj, Jonatan Geysner Hvidberg og Kevin Høst Husted Mini SRP Afkøling Klasse 2.4 Navn: Jacob Pihlkjær Lærere: Jørn Christian Bendtsen og Karl G Bjarnason Roskilde Tekniske Gymnasium SO Matematik A og Informations teknologi B Dato 31/3/2014 Forord Under

Læs mere

Matematik og Fysik for Daves elever

Matematik og Fysik for Daves elever TEC FREDERIKSBERG www.studymentor.dk Matematik og Fysik for Daves elever MATEMATIK... 2 1. Simple isoleringer (+ og -)... 3 2. Simple isoleringer ( og )... 4 3. Isolering af ubekendt (alle former)... 6

Læs mere

1. Installere Logger Pro

1. Installere Logger Pro Programmet Logger Pro er et computerprogram, der kan bruges til at opsamle og behandle data i de naturvidenskabelige fag, herunder fysik. 1. Installere Logger Pro Første gang du installerer Logger Pro

Læs mere

Modellering af elektroniske komponenter

Modellering af elektroniske komponenter Modellering af elektroniske komponenter Formålet er at give studerende indblik i hvordan matematik som fag kan bruges i forbindelse med at modellere fysiske fænomener. Herunder anvendelse af Grafregner(TI-89)

Læs mere

Statistik med Boxplot

Statistik med Boxplot 11 Statistik med Boxplot Til dette afsnit skal du benytte Stats-List Editoren (SL-editoren). Har du ikke denne applikation installeret, så hent den på TI's hjemmeside. Nøgletal Boxplot bygger på en undersøgelse

Læs mere

Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet

Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet Kulstofnanorør - småt gør stærk Side 20-23 i hæftet SMÅ FORSØG OG OPGAVER Lineal-lyd 1 Lineal-lyd 2 En lineal holdes med den ene hånd fast ud over en bordkant. Med den anden anslås linealen. Det sker ved

Læs mere

Hvor meget el bruger din familie?

Hvor meget el bruger din familie? Opgave E.1 Hvor meget el bruger din familie? Ud fra resultatet i opgave H.1 skal eleverne regne deres forventede årsforbrug ud. Forbruget på forskellige dage kan svinge en del, så tallet giver kun en idé

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul

Start pä matematik. for gymnasiet og hf. 2010 (2012) Karsten Juul Start pä matematik for gymnasiet og hf 2010 (2012) Karsten Juul Til eleven Brug blyant og viskelåder när du skriver og tegner i håftet, sä du fär et håfte der er egnet til jåvnligt at slä op i under dit

Læs mere

AFFUGTER DH10M. Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug

AFFUGTER DH10M. Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug AFFUGTER DH10M Læs venligst denne brugsanvisning og gem den til senere brug Indhold Brug venligst tid på at læse denne manual igennem og gem den til senere brug. Specifikationer Hvordan den virker Placering

Læs mere

Ta de gode vaner med i sommerhuset

Ta de gode vaner med i sommerhuset Ta de gode vaner med i sommerhuset - og få en mindre elregning Brug brændeovn i stedet for elvarme Tjek temperaturen på varmtvandsbeholderen Se flere gode råd inde i folderen Gode elvaner er meget værd

Læs mere

AFKØLING Forsøgskompendium

AFKØLING Forsøgskompendium AFKØLING Forsøgskompendium IBSE-forløb 2012 1 KULDEBLANDING Formålet med forsøget er at undersøge, hvorfor sneen smelter, når vi strøer salt. Og derefter at finde frysepunktet for forskellige væsker. Hvad

Læs mere

Vejledning til LKdaekW.exe 1. Vejledning til programmet LKdaekW.exe Kristian Hertz

Vejledning til LKdaekW.exe 1. Vejledning til programmet LKdaekW.exe Kristian Hertz Vejledning til LKdaekW.exe 1 Vejledning til programmet LKdaekW.exe Kristian Hertz Vejledning til LKdaekW.exe 2 Ansvar Programmet anvendes helt på eget ansvar, og hverken programmør eller distributør kan

Læs mere

Manual. ACO In-Line analog fugtmåler MMS. Moisture Measuring Sensors (MMS) Installation og kalibrering af:

Manual. ACO In-Line analog fugtmåler MMS. Moisture Measuring Sensors (MMS) Installation og kalibrering af: Manual Installation og kalibrering af: ACO In-Line analog fugtmåler MMS. Moisture Measuring Sensors (MMS) Elektrisk strøm! Risiko for elektrisk chok! Kun trænet eller instruerede personer bør udføre de

Læs mere

Opgavesæt om Gudenaacentralen

Opgavesæt om Gudenaacentralen Opgavesæt om Gudenaacentralen ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Gudenaacentralen... 1 1. Vandet i tilløbskanalen... 1 2. Hvor kommer vandet fra... 2 3. Turbinerne... 3 4. Vandets potentielle energi...

Læs mere

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1 3.1 Introduktion til kanalen 1 3.2 Shift kanalside 1 3.2.1 Hvad er et spot? 2 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 3.2.4 Rediger et spot

Læs mere

Krop og muskler. NV forløb i 1s. Udarbejdet i samarbejde med Hadsten Amtsgymnasium. Krop og muskler NV forløb i 1s 2006 side 1 af 8

Krop og muskler. NV forløb i 1s. Udarbejdet i samarbejde med Hadsten Amtsgymnasium. Krop og muskler NV forløb i 1s 2006 side 1 af 8 Krop og muskler NV forløb i 1s Udarbejdet i samarbejde med Hadsten Amtsgymnasium Krop og muskler NV forløb i 1s 2006 side 1 af 8 Krop og muskler fysik og biologi fokus på formidling Dato Lektion Fag Lærer

Læs mere

Manual. Ultrasonisk Luftbefugter HACE MJS-400 - HACE MJS-500 MJS 400 MJS 500

Manual. Ultrasonisk Luftbefugter HACE MJS-400 - HACE MJS-500 MJS 400 MJS 500 Manual Ultrasonisk Luftbefugter HACE MJS-400 - HACE MJS-500 MJS 400 MJS 500 Vigtige sikkerhedsforskrifter Må ikke skilles ad, repareres eller ændres ved. Service skal udføres af uddannede serviceteknikere.

Læs mere

for matematik på C-niveau i stx og hf

for matematik på C-niveau i stx og hf VariabelsammenhÄnge generelt for matematik på C-niveau i stx og hf NÅr x 2 er y 2,8. 2014 Karsten Juul 1. VariabelsammenhÄng og dens graf og ligning 1.1 Koordinatsystem I koordinatsystemer (se Figur 1):

Læs mere

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium

Deskriptiv statistik. Version 2.1. Noterne er et supplement til Vejen til matematik AB1. Henrik S. Hansen, Sct. Knuds Gymnasium Deskriptiv (beskrivende) statistik er den disciplin, der trækker de væsentligste oplysninger ud af et ofte uoverskueligt materiale. Det sker f.eks. ved at konstruere forskellige deskriptorer, d.v.s. regnestørrelser,

Læs mere

Det perfekte blødkogte æg

Det perfekte blødkogte æg Det perfekte blødkogte æg Opgaveformulering: Ifølge undersøgelser på University of Exeter 1 kan det vises, at den optimale kogetid for et blødkogt æg kan skrives som Giv en kort redegørelse for den engelske

Læs mere

Din husinstallation skal være korrekt for at du kan få det bedste udbytte af dit TV signal og for at du ikke generer andre på netværket med støj

Din husinstallation skal være korrekt for at du kan få det bedste udbytte af dit TV signal og for at du ikke generer andre på netværket med støj Din husinstallation skal være korrekt for at du kan få det bedste udbytte af dit TV signal og for at du ikke generer andre på netværket med støj Støjkilder: Fejlkilde Fejl Løsning F-connector F-connector

Læs mere

Maple på C-niveau. Indsættelse i formler

Maple på C-niveau. Indsættelse i formler Maple på C-niveau Umiddelbart kan Maple på C-niveauet virke som en stor mundfuld, men nøjes man med at benytte Maple som et skriveværktøj kombineret med nogle ganske få menukommandoer, vil eleverne kunne

Læs mere

Brugsanvisning for styring og vedligeholdelse af vores varmesystem i Damhushave. 1. Det varme brugsvand (vandhanen og bruser)

Brugsanvisning for styring og vedligeholdelse af vores varmesystem i Damhushave. 1. Det varme brugsvand (vandhanen og bruser) Damhushave, den 23. marts 2016 Brugsanvisning for styring og vedligeholdelse af vores varmesystem i Damhushave. 1. Det varme brugsvand (vandhanen og bruser) 2. Gulvvarmen 3. Vedligeholdelse & kontrol 4.

Læs mere

MOBIL LAB. Termografi TERMO GRAFI. Introduktion Om termografilaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling

MOBIL LAB. Termografi TERMO GRAFI. Introduktion Om termografilaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Termografi TERMO GRAFI Introduktion Om termografilaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Introduktion Tag temperaturen på energiforbruget Termografiundersøgelser afslører, hvor godt

Læs mere

Transienter og RC-kredsløb

Transienter og RC-kredsløb Transienter og RC-kredsløb Fysik 6 Elektrodynamiske bølger Joachim Mortensen, Edin Ikanovic, Daniel Lawther 4. december 2008 (genafleveret 4. januar 2009) 1. Formål med eksperimentet og den teoretiske

Læs mere

Indhold: Rammefaktorer

Indhold: Rammefaktorer Indhold: Rammefaktorer o Dette emne om sæbebobler i en 4. klasse er planlagt med udgangs punkt i den didaktiske relationsmodel. Under emnet kommer eleverne bl.a. omkring begreber som fordampning, luftfugtighed,

Læs mere

Koblede differentialligninger.

Koblede differentialligninger. 2. 3. 4. Koblede differentialligninger. En udvidelse af Newtons afkølingslov løst numerisk ved hjælp af integralkurver. Sidste gang så vi på, hvordan vi kunne opstille og løse en model for afkølingen af

Læs mere

Teknologi & kommunikation

Teknologi & kommunikation Grundlæggende Side af NV Elektrotekniske grundbegreber Version.0 Spænding, strøm og modstand Elektricitet: dannet af det græske ord elektron, hvilket betyder rav, idet man tidligere iagttog gnidningselektricitet

Læs mere

IDAP manual Analog modul

IDAP manual Analog modul IDAP manual Analog modul Dato: 15-06-2005 11:01:06 Indledning Til at arbejde med opsamlede og lagrede analoge data i IDAP portalen, findes en række funktions områder som brugeren kan anvende. Disse områder

Læs mere

ZappBug Oven 2. Brugermanual. Vigtigt! Læs Advarsler før ovnen tages i brug SIKKER, GENNEMPRØVET BEKÆMPELSE

ZappBug Oven 2. Brugermanual. Vigtigt! Læs Advarsler før ovnen tages i brug SIKKER, GENNEMPRØVET BEKÆMPELSE ZappBug Oven 2 Brugermanual Vigtigt! Læs Advarsler før ovnen tages i brug SIKKER, GENNEMPRØVET BEKÆMPELSE 1 ! Vigtige oplysninger om sikkerhed Information Alle sikkerhedsoplysninger skal overholdes, når

Læs mere

Installationsvejledning COMBI E. Læs denne vejledning før installation

Installationsvejledning COMBI E. Læs denne vejledning før installation Installationsvejledning COMBI E Læs denne vejledning før installation Indledning Sådan fungerer Quooker COMBI E Quooker COMBI E er en kogende- og varmtvandsforsyning, som består af en sikkerhedsventil,

Læs mere

Den ideelle operationsforstærker.

Den ideelle operationsforstærker. ELA Den ideelle operationsforstærker. Symbol e - e + v o Differensforstærker v o A OL (e + - e - ) - A OL e ε e ε e - - e + (se nedenstående figur) e - e ε e + v o AOL e - Z in (i in 0) e + i in i in v

Læs mere

Eksponentiel regression med TI-Nspire ved transformation af data

Eksponentiel regression med TI-Nspire ved transformation af data Eksponentiel regression med TI-Nspire ved transformation af data En vigtig metode til at få overblik over data er at tranformere dem, således at der fremkommer en lineær sammenhæng. Ordet transformation

Læs mere

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?:

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: Angiv de variable: Check din forventning ved at hælde lige store mængder vand i to glas med henholdsvis store og små kugler. Hvor

Læs mere

Kasteparabler i din idræt øvelse 1

Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Kasteparabler i din idræt øvelse 1 Vi vil i denne første øvelse arbejde med skrå kast i din idræt. Du skal lave en optagelse af et hop, kast, spark eller slag af en person eller genstand. Herefter skal

Læs mere

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment

Rygtespredning: Et logistisk eksperiment Rygtespredning: Et logistisk eksperiment For at det nu ikke skal ende i en omgang teoretisk tørsvømning er det vist på tide vi kigger på et konkret logistisk eksperiment. Der er selvfølgelig flere muligheder,

Læs mere

UniLock System 10. Manual til T550 Secure Radiomodtager og håndsender. Version 2.0 Revision 140220

UniLock System 10. Manual til T550 Secure Radiomodtager og håndsender. Version 2.0 Revision 140220 UniLock System 10 Manual til T550 Secure Radiomodtager og håndsender Projekt PRJ124 Version 2.0 Revision 140220 T550 Secure er en højsikker trådløs UHF-læser der benyttes, hvor det ønskes at oplåse på

Læs mere

GrundlÄggende variabelsammenhänge

GrundlÄggende variabelsammenhänge GrundlÄggende variabelsammenhänge for C-niveau i hf 2014 Karsten Juul LineÄr sammenhäng 1. OplÄg om lineäre sammenhänge... 1 2. Ligning for lineär sammenhäng... 1 3. Graf for lineär sammenhäng... 2 4.

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Vejledning til LKvaegW.exe 1. Vejledning til programmet LKvaegW.exe Kristian Hertz

Vejledning til LKvaegW.exe 1. Vejledning til programmet LKvaegW.exe Kristian Hertz Vejledning til LKvaegW.exe 1 Vejledning til programmet LKvaegW.exe Kristian Hertz Vejledning til LKvaegW.exe 2 Ansvar Programmet anvendes helt på eget ansvar, og hverken programmør eller distributør kan

Læs mere

Differentialregning Infinitesimalregning

Differentialregning Infinitesimalregning Udgave 2.1 Differentialregning Infinitesimalregning Noterne gennemgår begreberne differentialregning, og anskuer dette som et derligere redskab til vækst og funktioner. Noterne er supplement til kapitel

Læs mere

Elementær termodynamik og kalorimetri

Elementær termodynamik og kalorimetri Elementær termodynamik og kalorimetri 1/14 Elementær termodynamik og kalorimetri Indhold 1. Indre og ydre energi...2 2. Varmeteoriens (termodynamikkens) 1. hovedsætning...2 3. Stempelarbejde...4 4. Isoterm

Læs mere

Brugervejledning til videokamera uden sensor

Brugervejledning til videokamera uden sensor Brugervejledning til videokamera uden sensor Tilslutning af videokamera Videokameraet er et IP-videokamera. Det tilsluttes som udgangspunkt trådløst til routeren, men kan også tilsluttes med et netværkskabel.

Læs mere

Installatør Guide. CTS6000 Webcontrol

Installatør Guide. CTS6000 Webcontrol Installatør Guide CTS6000 Webcontrol Version 1.00, 30.06.2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur oversigt... 3 Indledning... 4 Hurtigt i gang... 5 VAV med én tryktransmitter... 6 VAV med

Læs mere

Brugervejledning til udfyldelse og udstedelse af Europass Mobilitetsbevis i Europass Mobilitetsdatabasen

Brugervejledning til udfyldelse og udstedelse af Europass Mobilitetsbevis i Europass Mobilitetsdatabasen Brugervejledning til udfyldelse og udstedelse af Europass Mobilitetsbevis i Europass Mobilitetsdatabasen Europass Mobilitetsbevis skal udfyldes og udstedes i mobilitetsdatabasen: http://mobilitet.europass.dk/.

Læs mere

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562 Installations vejledning. TRY TILLYKKE MED DIN NYE SMUKKE SHOWER TRY Tray er en af de mest økonomiske og interessante måder at spare energi og CO2. Tilbagebetalingstiden er kort. Ved at anvende Tray sparer

Læs mere

Installationsmanual Komplet Alarm

Installationsmanual Komplet Alarm Installationsmanual Komplet Alarm ID er for trådløse sensorer: Fjernbetjening: Bevægelsessensor: Vandsensor Landstrømsensor: Dørsensor: Temperatursensor: Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse KOM GODT I GANG...

Læs mere

Opfinderhjørnet, Syddurs Ungdomsskole, Distrikt Rønde DAMPBÅDE. Dette projekt er lavet af: Lotte Neimann Buch, Lasse Desdorf og Bjarke Patrick Gade

Opfinderhjørnet, Syddurs Ungdomsskole, Distrikt Rønde DAMPBÅDE. Dette projekt er lavet af: Lotte Neimann Buch, Lasse Desdorf og Bjarke Patrick Gade Opfinderhjørnet, Syddurs Ungdomsskole, Distrikt Rønde DAMPBÅDE Dette projekt er lavet af: Lotte Neimann Buch, Lasse Desdorf og Bjarke Patrick Gade DAMPBÅDE Dette projekt er lavet af: Buch, Lasse Desdorf

Læs mere

Skoletjenesten Aalborg kommune energiundervisning- Tjek på energien

Skoletjenesten Aalborg kommune energiundervisning- Tjek på energien Lærervejledning Materialer: Tiliters spande Målebægre Lommeregnere/mobiler http://aalborg.energykey.dk (Login fås af Teknisk Serviceleder på skolen) Om energi, effekt og kilowatttimer. Energi måles i Joule

Læs mere

Rapport Bjælken. Derefter lavede vi en oversigt, som viste alle løsningerne og forklarede, hvad der gør, at de er forskellige/ens.

Rapport Bjælken. Derefter lavede vi en oversigt, som viste alle løsningerne og forklarede, hvad der gør, at de er forskellige/ens. Rapport Bjælken Indledning Vi arbejdede med opgaverne i grupper. En gruppe lavede en tabel, som de undersøgte og fandt en regel. De andre grupper havde studeret tegninger af bjælker med forskellige længder,

Læs mere

Styr på tingene Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse:

Styr på tingene Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Styr på tingene Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Hvorfor bøjer bimetallet, når det opvarmes? Der er seks svarmuligheder. Sæt to kryds. Jern udvider sig mere end messing ved opvarmning.

Læs mere

Vejledning i brug af Gym-pakken til Maple

Vejledning i brug af Gym-pakken til Maple Vejledning i brug af Gym-pakken til Maple Gym-pakken vil automatisk være installeret på din pc eller mac, hvis du benytter cd'en Maple 16 - Til danske Gymnasier eller en af de tilsvarende installere. Det

Læs mere

Kapitel 3: Modeller i Derive

Kapitel 3: Modeller i Derive 3. Modeller i Derive 3.1 Indledende knæbøjninger For at regne på modeller i Derive skal vi bruge FIT-funktionen som tilpasser et datasæt til et vilkårligt udtryk med lineære parametre ved hjælp af mindste

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Kom i gang-opgaver til differentialregning

Kom i gang-opgaver til differentialregning Kom i gang-opgaver til differentialregning 00 Karsten Juul Det er kortsigtet at løse en opgave ved blot at udskifte tallene i en besvarelse af en tilsvarende opgave Dette skyldes at man så normalt ikke

Læs mere

Vejledning til Tidtagningssystem til ridebanespring. Sønderborg. Knap for addering af 6 sekunder ved total nedrivning af forhindring.

Vejledning til Tidtagningssystem til ridebanespring. Sønderborg. Knap for addering af 6 sekunder ved total nedrivning af forhindring. Tidsur til Ridebanespring Model: Sønderborg Med visning af tid for hovedspring / omspring. Visning af fejl Automatisk addering af fejl ved overskridelse af fejlfri tid Visning af starttid for næste klasse.

Læs mere

Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016. Indholdsfortegnelse:

Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016. Indholdsfortegnelse: Brugermanual til NaboLink enhederne: Indholdsfortegnelse: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016 1 Side 1. Standard sæt indeholder.... 2 2. AlarmLink indeholder.... 2 3. Udvidet sæt

Læs mere

Manual til PRO DK180

Manual til PRO DK180 Manual til PRO DK180 Indhold Forord... 4 Alarmens generelle opbygning... 5 Placering af alarmen... 7 Oversigt over alarmen... 8 Tag alarmen i brug... 10 Programering af alarmen... 11 Indtastning af egen

Læs mere

Fysikrapport Joules lov. Gruppe Nr. 232 Udarbejdet af Nicolai og Martin

Fysikrapport Joules lov. Gruppe Nr. 232 Udarbejdet af Nicolai og Martin Fysikrapport Joules lov Gruppe Nr. 232 Udarbejdet af Nicolai og Martin 1 Indholdsfortegnelse Formål 3 Teori 3 Materialer 4 Fremgangsmåde 4-5 Måleresultater 5 Databehandling 5-6 Usikkerheder 6 Fejlkilder

Læs mere