Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 5. oktober Kl. 19:00 i Mødelokale 4, Allerslev

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 5. oktober 2015. Kl. 19:00 i Mødelokale 4, Allerslev"

Transkript

1 Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 5. oktober 2015 Kl. 19:00 i Mødelokale 4, Allerslev

2 Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden SSÆ - Orienteringssager - Oktober SSÆ - Fremtidens sociale tilbud SSÆ - Serviceniveau for ledsagelse i botilbud i Lejre Kommune med høringssvar SSÆ - Revidering af kvalitetsstandard for ledsagelse jf. Servicelovens 97 med høringsvar SSÆ - Revidering af kvalitetsstandard for Støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 med høringssvar SSÆ - Revidering af kvalitetsstandard for støttekontaktperson til døvblinde jf. servicelovens 98 med høringssvar SSÆ - Revidering af opsøgende støttekontaktordning jf. servicelovens SSÆ - Frigivelse af midler til forskønnelse af Ammershøjparken SSÆ- Evaluering af vægttabsforløb SSÆ- kvalitetsstandard for omsorgstandpleje med høringssvar SSÆ- Kvalitetsstandard for specialtandpleje med høringssvar SSÆ- Kvalitetsstandard for hjerneskadekoordination, med høringssvar SSÆ - Tilsyn ved Sundhedsstyrelsen, med høringssvar ØU - Politisk mødekalender SSÆ - Eventuelt...36

3 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 1 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Godkendt Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence:

4 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 2 2. SSÆ - Orienteringssager - Oktober Sagsnr.: 14/20125 Resumé: A. Status vedr. ventelister til plejeboliger Vedlagt oversigt på venteliste til plejeboliger for Lejre Kommune - opgjort 18. september Den gennemsnitlige ventetid på en plejebolig er 60 dage. På garantien, er ventetiden 0 dage. B. Visiterede timer private og kommunale leverandører af hjemmepleje Oversigter ultimo august vedlagt C. Økonomi på pleje og Frit Valg området Oversigt ultimo august vedlagt. D. Referat fra Ældrerådet af 8. september 2015 Vedlagt E. Referat fra Handicaprådet af 14. september 2015 Vedlagt F. Invitation til KL s Handicap og Psykiatrikonference den 18. november 2015 Invitation og Program vedlagt G. Bade og omklædningsforhold på træningsområdet Det fremgik af Brugertilfredshedsundersøgelsen på Træningsområdet, at der var mindre tilfredshed med bade og omklædningsforhold til Træning. Udvalget efterspurgte en status på antal bade og omklædningsfaciliteter. Der er ikke udarbejdet en analyse eller et anlægsønske. - Bemærkninger fra leder af Frit valg og Notat uddrag fra brugerundersøgelsen, vedlagt. H. Konsekvenser af indførelse af integrationsydelse Den 1. september 2015 blev der indført ny integrationsydelse til de flygtninge og udlændinge, der modtages i Lejre Kommune efter denne dato. Der er ligeledes ændret i ydelsen ved familiesammenføring. Flygtninge og udlændinge vil modtage en lavere ydelse end hidtil, som vil have forskellige konsekvenser for målgruppen. Det vil være bl.a. være vanskeligt for Lejre Kommune at opfylde forpligtigelsen, fastsat i Integrationsloven, om at finde permanent bolig til nyankommne flygtninge i Lejre kommune inden for et huslejeniveau, som enlige og familier har mulighed for at kunne betale. Lejre Kommune vil i højere grad være nødsaget til at tilbyde midlertidig boligplacering i gennemgangsboliger, hvor der er fastsat maksimal takster for egenbetaling. Disse takster dækker dog ikke kommunens fulde udgifter til etablering og drift af gennemgangsboligerne, hvormed der kan blive tale om en øget kommunal udgift.

5 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 3 Lovforslaget medfører ikke ændringer i forhold til muligheden for at yde hjælp i særlige tilfælde. Modtagere af integrationsydelse har således fortsat mulighed for at søge om hjælp til uforudsete og nødvendige enkeltudgifter, eller hvis afholdelsen af en udgift er af helt afgørende betydning for personens og familiens livsførelse. Eksempelvis har modtagere af integrationsydelse fortsat mulighed for at søge om hjælp til sygebehandling, tilskud til tandpleje og til etablering ved ankomst til kommunen. Det vil altid være efter en individuel og konkret vurdering, om der kan ydes hjælp til det ansøgte. Nedsættelse af ydelsen forventes at medføre flere ansøgninger og flere bevillinger af enkeltydelser til målgruppen. Der kan således forventes udgiftsstigning til enkeltydelser. Et lavere rådighedsbeløb kan give en udfordring for flygtninge og familiesammenførte i forhold til deltagelse i sociale-, kulturelle og fritidsaktiviteter. Det kan således forudses, at færre udlændinge har mulighed for at deltage i lokalsamfundets aktiviteter. Der henvises til medsendte bilag vedr. orientering om lovændring ved indførelse af integrationsydelse. Borgerservice har udarbejdet et brev til alle nyankommne flygtninge der beskriver virkningen af den nye lovgivning, brevet vil være på dansk og arabisk. Der vil blive afholdt et stormøde, hvor der vil bliver informeret om bl.a. konsekvenserne af den nye lovgivning. Der henvises til medsendte bilag: Orienteringsbrev til flygtninge og udlændinge. Indstilling: Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Taget til efterretning. I forhold til pkt. C anmoder udvalget om en beskrivelse over årsagerne til forbruget senest i forbindelse med forventet regnskab 3. Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Bilag: 1. Venteliste til boliger 18. september 2015.xlsx 2. Visiterede timer privat leverandør af hjemmepleje august 2015.xlsx 3. Visiterede timer kommunal leverandør hjemmepleje aug 2015.xls 4. Drift ultimo august Økonomi på pleje- og frit valgs området.xlsx 5. Invitation - KL's Handicap og Psykiatrikonference den 18. november Program - Handicap- og Psykiatrikonference pdf 7. Referat af 8. september 2015 i Ældrerådet.doc 8. Referat af i Handicaprådet.docx 9. Notat vedr. bade og omklædningsfaciliteter - træning 10. Bade og omklædningsfaciliteter i de tre træningsenheder.docx 11. Orienteringsbrev til flygtninge og udlændinge 12. Orientering om lovændring ved indførelse af integrationsydelse.

6 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 4 3. SSÆ - Fremtidens sociale tilbud Sagsnr.: 15/3675 Resumé: I forbindelse med ny organisering af det specialiserede socialområde 1. januar 2015 blev der sat fokus på udvikling af Fremtidens sociale tilbud. På baggrund af blandt andet analyser og input fra de sociale tilbud i Lejre Kommune samt andre instanser og dialogmøde den 6. maj 2015, er der udarbejdet et strategioplæg om udvikling af fremtidens sociale tilbud. I oplægget anbefales det, at der fastsættes en ny organisatorisk ramme for de sociale tilbud. En organisatorisk ramme opdelt med udgangspunkt i målgrupperne Sociale tilbud til borgere med handicaps og Sociale tilbud til borgere med psykiske lidelser. Endvidere at der arbejdes videre med faglig kvalitet, økonomiske rammer og leverandørstrategi. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at strategioplæg og organisatorisk ramme for Fremtidens sociale tilbud fremsendes til høring i Lokal-medudvalg, Centerudvalg, Handicaprådet samt de sociale tilbuds bruger og pårørenderåd. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen tiltrådt, med den tilføjelse, at det er vigtigt at brugerne får gennemgået høringsmaterialet, hvortil de lokale ledelser på botilbuddene skal stå til rådighed for dette. Sagsfremstilling: Pr. 1. januar 2015 blev det specialiserede voksensocialområde organisatorisk forankret i et nyt Center for Job & Social. Både myndighedsdelen og den udførende del i form af Lejre Kommunes sociale tilbud, Solvang, Socialpsykiatrisk Center, Bramsnæsvig og Bofællesskaberne. I forbindelse med den nye organisatoriske forankring blev det fastlagt, at der skal udarbejdes en analyse, som skal kunne udgøre et strategisk beslutningsgrundlag i forhold til tilpasning og udvikling af Fremtidens sociale tilbud. En analyse der har fokus på fremtidige borgerbehov både i forhold til antal pladser, kvalitetsudvikling og i forhold til muligheder for effektivisering. Den 4. maj 2015 godkendte Udvalget for Social, Sundhed & Ældre procesplan for projektudvikling af de sociale tilbud i Lejre samt leverandørstrategi. En faglig administrativ udviklingsgruppe har i foråret 2015 udarbejdet analyser, indhentet input fra andre kommuner og instanser, som sammen med input fra dialogmøde om fremtidens sociale tilbud den 6. maj 2015 og input fra socialtilbuddene, dannet baggrund for et strategioplæg. Strategien omkring udvikling af Fremtidens sociale tilbud tager afsæt i en række faser: a) Den organisatoriske ramme: I denne fase bliver det fastlagt, hvordan Lejre Kommunes sociale tilbud fremadrettet skal være organiseret for mest hensigtsmæssigt at imødekomme fremtidens krav og forventninger.

7 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 5 b) Den faglige kvalitet: Med afsæt i den organisatoriske ramme samt fastlagte faglige fokuspunkter fortsætter arbejdet omkring udvikling af Fremtidens sociale tilbud med afsæt i at fastlægge rammer for den faglige kvalitet. c) De økonomiske rammer: Sideløbende med fase 2, Den faglige kvalitet, vil der i fase 3 være fokus på at fastlægge de økonomiske rammer for Fremtidens sociale tilbud. Formålet med denne fase er at skabe et sikkert og gennemsigtigt styringsgrundlag for de nye sociale tilbud, ligesom denne fase skal understøtte muligheden for kontinuerligt at sikre en effektiv drift af tilbuddene. d) Fastlæggelse af leverandørstrategi: Et væsentligt element i udviklingen af Fremtidens sociale tilbud er fastlæggelse af en leverandørstrategi for Lejre Kommune på det specialiserede voksensocialområde. For hver af faserne b-d vil der blive udarbejdet administrative kommissorier samt tids-og handleplaner for det videre arbejde. Der henvises til medsendte bilag med strategioplæg og organisatorisk ramme af den 28. september Udtalelser: Ingen Administrationens vurdering: Det er administrationens vurdering, at valg af organisatorisk ramme for de sociale tilbud, vil give et godt udgangspunkt for at udvikle kvalitet, sund økonomi samt fremtidens tilbud. Handicappolitik: Handicappedes særlige behov vil indgå i udviklingen af Fremtidens sociale tilbud. En stor del af målgruppen for tilbuddene er handicappede, hvorfor udviklingsprocessen vil være omfattet af handicappolitikken. Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Bilag: 1. Strategioplæg - Fremtidens sociale tilbud - Endelig version.docx

8 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 6 4. SSÆ - Serviceniveau for ledsagelse i botilbud i Lejre Kommune med høringssvar Sagsnr.: 15/10325 Resumé: I januar 2014 modtog kommunerne en administrativ information fra Kommunernes Landsforening (KL) om, at det ikke er lovligt at opkræve betaling hos borgerne til dækning af udgifter, der er forbundet med den socialpædagogiske bistand. Dette har haft den virkning, at flere borgere på botilbuddene ikke længere har kunnet komme på ferie og deltage i aktiviteter ud over den almindelige socialpædagogiske træning. Forslag til serviceniveau/retningslinjer for ledsagelse af personaler i ferier og ved aktiviteter fremlægges med høringssvar fra Handicapråd og Bruger og/eller Pårørenderåd. Der lægges op til ledsagelse max 7 dage i ferie om året samt aktiviteter, der kan afholdes indenfor botilbuddenes driftsrammer. I høringssvarene tilkendegives anerkendelse for, at der fastsættes serviceniveau og det vil være muligt at borgere i botilbud, kan få ledsagelse af personale. Pårørende fra Bramsnæsvig botilbud foreslår, at der gives mulighed for udflugter til udlandet. Dette har givet anledning til forslag til ændring i tidligere fremsendte serviceniveau, som er indarbejdet i et nyt forslag. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at forslag til nyt serviceniveau/retningslinjer for ledsagelse på ferier og til fritids- og kulturaktiviteter godkendes. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen tiltrådt. Sagsfremstilling: Januar 2014 melder Kommunernes Landsforening (KL) ud til kommunerne, at det ikke er lovligt at opkræve betaling hos borgerne til dækning af udgifter, der er forbundet med den socialpædagogiske bistand efter Servicelovens 85. Almen praksis i Lejre Kommune har været i forhold til fritids- og kulturaktiviteter, at borgerne afholdte de afledte udgifter for personaleandelen, både i forbindelse med éndags aktiviteter ex. en tivolitur, entré, cafébesøg samt til rejse- og opholdsudgifter i forbindelse med ferie. Udgifterne til personaleløn og kolonitillæg jf. Overenskomst for Socialpædagoger og evt. udgifter til vikarer til bostedet, har været afholdt af de enkelte tilbuds driftsbudgetter. Øvrig ledsagelse til ex. læge (psykiater, tandlæge) tøj- og fødevareindkøb, er en del af den daglige almindelige socialpædagogiske træning (ADL), som fremgår af den enkelte borgers handleplan og som er omfattet af budgetramme/takst for de enkelte tilbud. Udvalget for Social, Sundhed & Ældre har i foråret 2015 holdt dialogmøde med alle de sociale tilbud. Her blev fremført ønsker fra borgere i tilbuddene om, at de ønskede ledsagelse under ferier og til fritids- og kulturaktiviteter.

9 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 7 Efterfølgende er der udarbejdet et forslag til nyt Serviceniveau/retningslinjer for de specialiserede sociale tilbud, som blev behandlet på udvalgets møde den 10. august Udvalget besluttede at sende forslaget i høring i Handicapråd og Bruger og/eller Pårørenderåd. Samtidig besluttede udvalget, at uddybe tekst under ferier, som er indarbejdet i denne udvalgsdagsordens forslag til serviceniveau. Der er indkommet høringssvar fra Handicapråd, Bramsnæsvig og Solvang. Alle melder positivt tilbage og anerkender, at der sættes en ramme for ledsagelse. Pårørenderepræsentanter fra Bramsnæsvig kommenterer, at de finder det unødigt at begrænse eks. ture til Tyskland og Sverige. På baggrund af høringssvarene fremlægges nu nyt udkast til serviceniveau, hvor der er indarbejdet mulighed for ture til Tyskland og Sverige under 1 døgn. Serviceniveau og retningslinjer for ledsagelse i botilbud Lejre kommune: Målgruppe: Borgere, der har en så gennemgribende og vedvarende funktionsnedsættelse, at de har behov for støtte døgnet rundt og ikke har mulighed for at fungere uden ledsagestøtte, og dermed ikke vil kunne tage på ferie eller deltage i aktiviteter uden støtte. Serviceniveau for ferie: Borgere visiteret til botilbud samt socialpædagogisk støtte jf. Servicelovens 85 tilbydes ferie med ophold og støtte i op til 7 dage om året med kommunal betaling af udgifter til personale, så som løn, kolonitillæg, kost, logi samt de transportudgifter, som har fordret en særskilt billet. Dette omfatter tillige borgere fra andre kommuner, som er bosiddende i Lejre Kommune med mindre pågældendes kommune har meddelt andet serviceniveau for deres borgere. Ferier med socialpædagogisk støtte efter Servicelovens 85 kan kun tilbydes indenfor Danmarks grænser. Ferien kan afvikles, som enkelte dage eller flere sammenhængende. Til forskel fra andre fritid- og kultursaktiviteter defineres ferie her, som min. et døgn dvs. med overnatning. Omfanget af borgernes støttebehov er meget forskelligt fra tilbud til tilbud og borgerne har derfor forskellige behov for personalestøtte, hvorfor tilbuddet om ferie op til 7 dage er en serviceramme. Tilføjelse i forhold til første behandlingen i Udvalget for Social, Sundhed & Ældre: Det vil være den enkelte leders ansvar, at få tilrettelagt ferie i forhold til borgerens individuelle ønsker og behov og personalenormeringen. I de tilfælde hvor der er særlige forhold der gør gældende, f.eks. at det ikke fysisk er muligt, at finde en egnet lokalitet/feriebolig det ønskede sted, eller i de situationer hvor der foreligger en faglig vurdering af borgerens situation, der bevirker at ferien skal tilpasses denne, er det ligeledes lederens ansvar. Serviceniveau for fritids- og kulturaktiviteter for borgere i botilbud: I forhold til daglige fritids- og kulturaktiviteter, ud over almindelig daglig socialpædagogisk træning, er det den enkeltes leders vurdering i forhold til borgernes ønsker/behov og stedets drift i øvrigt, at fastsætte rammen for det daglige aktivitetsniveau. Forslag til tilføjelse, som følge af høringssvar: Herunder ture under 1. døgn til nabolande eksempelvis Tyskland og Sverige, som er i

10 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 8 relation til de pædagogiske mål og arbejdsopgaver, der er fastsat i borgernes individuelle handlingsplan. Særligt vedrørende borgere, der er visiteret til støtte jf. 85 i Serviceloven og er boende i eget hjem Borgere, der er visiteret til støttekontaktperson få timer om ugen. og som vil kunne klare sig i eget hjem, vil ikke kunne få tilbud om ledsagelse i op til 7 dages ferie. I forhold til daglige fritids- og kulturaktiviteter, ud over almindelig daglig socialpædagogisk træning, er det den enkelte lederes vurdering i forhold til borgernes ønsker/behov og stedets drift i øvrigt, at fastsætte rammen for det daglige aktivitetsniveau. Samarbejde med frivillige og civilsamfundet Som supplement til de sociale tilbuds eget aktivitetsniveau arbejdes der på, at få frivillige ind på det sociale område (botilbuddene og øvrige) i forhold til deltagelse ved beboerferie, daglige aktiviteter samt støtte til inklusion i civilsamfundet. Udtalelser: Der er indkommet høringssvar fra Handicaprådet, Brugere på Solvang samt Bruger og Pårørenderåd på Bramsnæsvig. Høringssvar fra Handicaprådet: Det er meget positivt, at Lejre Kommune fastlægger et ensartet serviceniveau for borgere i botilbud, så alle borgere får mulighed for ferie med socialpædagogisk ledsagelse. Serviceniveauet kunne have længere varighed, og omfatte udlandsrejser, men det er godt med ensartede regler, der giver mulighed for ledsagelse under ferier. Høringssvar fra Bruger og/eller pårørenderåd: Solvang: Indstillingen blev modtaget med stor tilfredshed bordet rundt. Enkelte udtrykte glæde og lettelse ved, at de kunne komme på ferie med nogle, som de kendte i forvejen for ellers ville de ikke kunne tage af sted. Andre, at det var godt med de 2 dage mere, så det blev en samlet uge, da man alligevel ved ex. leje af sommerhus skulle betale for en hel uge. Høringssvar fra Bramsnæsvig; pårørenderepræsentanter og bestyrelse for boligerne, der formelt repræsentere bruger og pårørende: Forslag til serviceniveau og retningslinjer, der vil sikre en kendt og politisk ramme på området findes positivt. Tilslutter sig serviceniveau for fritids- og kulturaktiviteter samt for ferier samt udvalgets ændringstekst. Repræsentanterne finder det unødigt begrænsende for den enkelte borger, at borgeren ikke kan tage eks. en dagsudflugt til Tyskland eller Sverige, hvor det ikke udløser ekstra ordinære driftsudgifter for Botilbuddet. Der henvises endvidere til bilag med høringssvar. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at fastlægge et ensartet serviceniveau for borgere i botilbud samt at tilbud om ledsagelse til fritids- og kulturarrangementer differentieres ud fra borgerens ønsker/behov samt tilbuddets personalenormering og driftsramme.

11 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 9 Administrationen har undersøgt muligheden for at socialpædagogisk støtte i henhold til Servicelovens 85 kan ydes udenfor landets grænser. Dette er muligt, såfremt ydelsen er bevilget og modtaget forinden afrejsen og ikke bevilges alene med det formål at rejse. Endvidere skal rejsen være i relation til de mål og arbejdsopgaver, der er fastsat i borgerens individuelle handlingsplan. På baggrund af undersøgelsen foreslår administrationen, at der indarbejdes denne mulighed i forhold til aktiviteter indenfor 1. døgn. Handicappolitik: Forslag til Nyt Serviceniveau/retningslinjer for borgere, der har brug for ledsagelse, er omfattet af Handicappolitikken og ledsagelse vil være en del af kompensationen for handicappet. Økonomi og finansiering: I forhold til de takstfinansierede virksomheder, Bofællesskaberne, Bramsnæsvig og Solvang, vil udgifter til fritids- og kulturaktiviteter, herunder ferie, kunne afholdes inden for taksten. I forhold til Socialpsykiatrisk Center kan de daglige aktiviteter afholdes inden for budgetrammen. Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Bilag: 1. Høringssvar fra HCR vedr ledsagelse under ferie.doc 2. Høringssvar fra Bruger- og Pårørenderådet på Bramsnæsvig til Forslag til serviceniveau-retningslinjer for ledsagelse i botilbud i Lejre Kommune.pdf 3. Høringssvar fra Solvang.docx

12 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Revidering af kvalitetsstandard for ledsagelse jf. Servicelovens 97 med høringsvar Sagsnr.: 11/13381 Resumé: Kvalitetsstandarden for ledsagelse i henhold til Servicelovens 97 er revideret og tilpasset uden væsentlige ændringer. Den reviderede standard har været sendt i høring i Handicaprådet og der er indkommet høringssvar fra handicaprådet og DH Lejre. Tilføjelser og ændringer er markeret med rødt i bilaget. Der er endvidere tilføjet ankevejledning i forhold til afgørelser, som DH Lejre påpeger manglede. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at revideret kvalitetsstandard for ledsagelse i henhold til servicelovens 97 godkendes. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen tiltrådt. Sagsfremstilling: En kvalitetsstandard er Kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte niveau og de ydelser, som leveres til borgerne. Den angiver kravene til kvaliteten og definerer de kvalitetsmål, der som minimum skal opfyldes. I praksis er kvalitetsstandarderne rådgivernes redskab. Rådgiverne bruger kvalitetsstandarderne til at udføre visitationer, der lever op til det politisk besluttede serviceniveau. Det vil sige, at kvalitetsstandarderne bruges som et led i den sagsbehandling, der fører frem til myndighedsafgørelsen jf. lovgivningen. Derudover er formålet med at beskrive og informere om kvalitetsstandarder, at give borgere et overordnet indtryk af indhold, omfang og udførsel af de ydelser, som Lejre Kommune tilbyder. Ledsageordningen skal ses som et led i bestræbelserne på at øge handicappedes muligheder for selvstændighed, valgfrihed og ansvar for egen tilværelse. Der kan ydes 15 timers ledsagelse månedlig. Kvalitetsstandarden er revideret og tilpasset den politisk vedtagne skabelon, men der er ikke redigeret væsentligt, hvorfor standarden har været sendt i høring i handicaprådet. Der er indkommet høringssvar fra handicaprådet og DH Lejre, hvorefter der er tilføjet ankemulighed i kvalitetsstandarden over afgørelse. Udtalelser: Der er modtaget høringssvar fra handicaprådet og DH Lejre. Høringssvar fra handicaprådet: Tager kvalitetsstandard til efterretning. Høringssvar fra DH Lejre: Det er positivt at Voksen Udrednings Metoden VUM, nu ligger til grund for tildeling af ydelserne. Hvorved tildelingen beror på individuelle vurderinger og helhedsorienterede

13 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 11 handleplaner. Ligesom borgerens perspektiv udgør en større del af afgørelsen, derved kan man forvente mere overensstemmelse mellem afgørelser og forventninger. Det er positivt at støtte-kontakt persons ordningen nu også gøres gældende for personer over 65 år. Måske kunne det også gøres gældende for ledsagelse ordningen? Med hensyn til ankemuligheder står der i alle de udsendte høringer nu kun, at man skal kontakte lederen på området, muligvis Borgerrådgiveren. DH Lejre mener at der i klagevejledningen i afgørelserne skal stå henvisning til Ankestyrelsen, der er sidste instans, som borgeren kan benytte i ankesager. Høringssvar er medsendt som bilag. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at den reviderede kvalitetsstandard giver et godt sagsbehandlingsgrundlag for visitation til ledsagerordning. Høringssvar giver anledning til at indføre ankevejledning over afgørelser i kvalitetsstandarden. Handicappolitik: Målgruppen for ledsagelse er omfattet af handicappolitikken og kvalitetsstandarden sætter rammen for, at handicappede kan deltage mere aktivt i samfundets aktiviteter ved at blive ledsaget. Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Udvalget for Social, sundhed & Ældre Bilag: 1. Høringssvar fra DH Lejre vedrørende 97.docx 2. Handicaprådet - høringssvar vedr ledsagelse.doc 3. Redigeret kvalitetsstandard 97 i Serviceloven september 2015

14 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Revidering af kvalitetsstandard for Støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 med høringssvar Sagsnr.: 11/6428 Resumé: Kvalitetsstandarden for støtte-kontaktperson i henhold til Servicelovens 85 er revideret ud fra faktuelle ændringer samt arbejdet med effektivisering på det specialiserede socialområde. Væsentlige ændringer foreslås i forhold til målgruppen. Her sættes fokus på snitfladen til pleje, personlig hjælp og støtte til praktiske opgaver jf. Servicelovens 83. Standarden er endvidere omskrevet ud fra nuværende procedure og fokusområder. Ændringer og tilføjelser er markeret med rødt i bilaget. Forslaget til ændringer i kvalitetsstandarden har været i høring i Handicaprådet samt i Bruger og/eller Pårørenderåd. Der er indkommet høringssvar fra Handicaprådet og DH Lejre. Administrationen har ikke fundet anledning til ændringer. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at revideret kvalitetsstandard for støtte kontaktperson jf. 85 godkendes. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen tiltrådt. Sagsfremstilling: En kvalitetsstandard er Kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte niveau og de ydelser, som leveres til borgerne. Den angiver kravene til kvaliteten og definerer de kvalitetsmål, der som minimum skal opfyldes. I praksis er kvalitetsstandarderne rådgivernes redskab. Rådgiverne bruger kvalitetsstandarderne til at udføre visitationer, der lever op til det politisk besluttede serviceniveau. Det vil sige, at kvalitetsstandarderne bruges som et led i den sagsbehandling, der fører frem til myndighedsafgørelsen jf. lovgivningen. Derudover er formålet med at beskrive og informere om kvalitetsstandarder, at give borgere et overordnet indtryk af indhold, omfang og udførsel af de ydelser, som Lejre Kommune tilbyder. På udvalgets møde den 2. marts 2015 blev en række reviderede kvalitetsstandarder godkendt, som led i handleplanen for styring af det specialiserede område. Heriblandt kvalitetsstandard for støtte-kontaktperson jf. Servicelovens 85. På samme udvalgsmøde blev det besluttet at revidere kvalitetsstandarderne på det specialiserede område igen i efteråret 2015 og en procesplan for revideringerne blev godkendt. Kvalitetsstandarderne opdateres en gang om året. Der er i redigeringen fundet behov for at ændre væsentligt ud over at indarbejde kvalitetsstandarden i den vedtagne skabelon for kvalitetsstandarder. I forhold til målgruppen er det nu præciseret, at borgere over 65 år og borgere med væsentlig nedsat funktionsevne og særlig dårlig helbredstilstand, skal vurderes i forhold

15 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 13 til, hvorvidt støtte/ydelser skal tilbydes jf. Servicelovens 83 dvs. personlig pleje, personlig hjælp/støtte til praktiske opgaver i hjemmet. Der er endvidere indarbejdet fokus på gruppetilbud og det afsnit om kvalitetsmål og kvalitetssikring foreslås at udgå, da disse overgår direkte til sagsbehandlingen ved indførelse af voksenudredningsmetoden. I denne metode indgår udarbejdelse af handleplan efter Servicelovens 41, hvor der opstilles specifikke og målbare mål. Ledelseskontrol og derved kvalitetssikring indgår i den kompetenceplan, der blev godkendt på udvalgets møde i august Der er indkommet høringssvar, som ikke skønnes at give anledning til ændringer. I høringssvar fra DH står, at der ikke af standarden fremgår ankemuligheder over afgørelse. Dette fremgår under pkt. 13. Der henvises til forslag om redigeret kvalitetsstandard, som er vedlagt som bilag. Udtalelser: Der er modtaget høringssvar fra Handicaprådet og fra DH Lejre Høringssvar fra handicaprådet: Det er meget belastende for familie- og parforhold, at pårørende ansættes, derfor er det positivt at kvalitetsstandarden forhindrer ansættelse af nært beslægtede. Efter 65 år lyder det fornuftigt, at hjælp kan ydes som socialpædagogisk indsats eller praktisk hjælp på det tidspunkt ved man, om den socialpædagogiske indsats virker. Forhold i pkt. 8 forekommer godt. I pkt. 12 er det godt med overordnede målsætninger frem for uambitiøse målsætninger, men det må ikke forringe kvaliteten. Høringssvar fra DH Lejre Det er positivt at Voksen Udrednings Metoden VUM, nu ligger til grund for tildeling af ydelserne. Hvorved tildelingen beror på individuelle vurderinger og helhedsorienterede handleplaner. Ligesom borgerens perspektiv udgør en større del af afgørelsen, derved kan man forvente mere overensstemmelse mellem afgørelser og forventninger. Det er positivt at støtte-kontaktperson ordningen nu også gøres gældende for personer over 65 år. Måske kunne det også gøres gældende for ledsagelsesordningen? Med hensyn til ankemuligheder står der i alle de udsendte høringer nu kun, at man skal kontakte lederen på området, muligvis Borgerrådgiveren. DH Lejre mener, at der i klagevejledningen i afgørelserne skal stå henvisning til Ankestyrelsen, der er sidste instans, som borgeren kan benytte i ankesager. Høringssvar er medsendt som bilag. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at den redigerede standard vil medvirke til skarpere styring af det specialiserede socialområde og kvalificere den daglige sagsbehandling. Høringssvarene skønnes ikke at give anledning til ændringer. Handicappolitik: Målgruppen for kvalitetsstandarden er omfattet af handicappolitikken. Økonomi og finansiering:

16 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 14 Den redigerede kvalitetsstandard vil medvirke til skarp styring af udgifterne til støttekontaktpersoner. Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Bilag: 1. Revurderet kvalitetsstandard for støttekontaktperson SL 85 sept 2015.pdf 2. Høringssvar fra DH Lejre vedrørende 85.docx 3. Handicaprådet - høringssvar vedr støttekontaktperson.doc

17 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Revidering af kvalitetsstandard for støttekontaktperson til døvblinde jf. servicelovens 98 med høringssvar Sagsnr.: 11/6432 Resumé: Kvalitetsstandarden for støttekontaktperson til døvblinde er blevet revideret og tilpasset uden væsentlige ændringer. Standarden har været i høring i Handicaprådet og der er indkommet høringssvar fra handicaprådet og DH Lejre. Høringssvar har givet anledning til, at der tilføjes ankevejledning vedr. afgørelser i kvalitetsstandarden. Tilføjelser og ændringer er markeret med rødt i bilaget. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at revideret kvalitetsstandard for støttekontaktperson til døvblinde jf. Servicelovens 98 godkendes. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen tiltrådt. Sagsfremstilling: En kvalitetsstandard er Kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte niveau og de ydelser, som leveres til borgerne. Den angiver kravene til kvaliteten og definerer de kvalitetsmål, der som minimum skal opfyldes. I praksis er kvalitetsstandarderne rådgivernes redskab. Rådgiverne bruger kvalitetsstandarderne til at udføre visitationer, der lever op til det politisk besluttede serviceniveau. Det vil sige, at kvalitetsstandarderne bruges som et led i den sagsbehandling, der fører frem til myndighedsafgørelsen jf. lovgivningen. Derudover er formålet med at beskrive og informere om kvalitetsstandarder, at give borgere et overordnet indtryk af indhold, omfang og udførsel af de ydelser, som Lejre Kommune tilbyder. Støttekontaktperson til døvblinde er støtte til ledsagelse og give døvblinde mulighed for at deltage i samfundslivet og undgå isolation. Den reviderede standard har været i høring i Handicapråd og der er indkommet høringssvar, som har givet anledning til at tilføje ankevejledning i forhold til afgørelser. Udtalelser: Der modtaget høringssvar fra Handicaprådet samt DH Lejre Høringssvar fra Handicaprådet: Tager kvalitetsstandarden til efterretning. Høringssvar fra DH Lejre: Det er positivt at Voksen Udrednings Metoden VUM, nu ligger til grund for tildeling af ydelserne. Hvorved tildelingen beror på individuelle vurderinger og helhedsorienterede handleplaner. Ligesom borgerens perspektiv udgør en større del af afgørelsen, derved kan man forvente mere overensstemmelse mellem afgørelser og forventninger. Det er positivt at støtte-kontakt persons ordningen nu også gøres gældende for personer over 65 år. Måske kunne det også gøres gældende for ledsagelse ordningen?

18 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 16 Med hensyn til ankemuligheder står der i alle de udsendte høringer nu kun, at man skal kontakte lederen på området, muligvis Borgerrådgiveren. DH Lejre mener at der i klagevejledningen i afgørelserne skal stå henvisning til Ankestyrelsen, der er sidste instans, som borgeren kan benytte i ankesager. Der henvises til medsendte høringssvar. Administrationens vurdering: Det er administrationens vurdering, at den reviderede standard giver et godt sagsbehandlingsgrundlag for tildeling af støttekontaktperson til døvblinde. Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Bilag: 1. Høringssvar fra DH Lejre vedrørende 98.docx 2. Handicaprådet - høringssvar vedr døvblinde.doc 3. Revideret kvalitetsstandard 98 servicelov september 2015

19 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Revidering af opsøgende støttekontaktordning jf. servicelovens 99 Sagsnr.: 13/9974 Resumé: Kvalitetsstandarden for opsøgende støttekontaktordning i henhold til Servicelovens 99 er revideret og tilpasset uden væsentlige ændringer. Standarden har været sendt i høring i Handicaprådet og Socialpsykiatrisk Center. Tilføjelser og ændringer er markeret med rødt i bilaget. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at revideret kvalitetsstandard for opsøgende støttekontaktordning jf. Servicelovens 99 godkendes. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen tiltrådt. Sagsfremstilling: En kvalitetsstandard er Kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte niveau og de ydelser, som leveres til borgerne. Den angiver kravene til kvaliteten og definerer de kvalitetsmål, der som minimum skal opfyldes. I praksis er kvalitetsstandarderne rådgivernes redskab. Rådgiverne bruger kvalitetsstandarderne til at udføre visitationer, der lever op til det politisk besluttede serviceniveau. Det vil sige, at kvalitetsstandarderne bruges som et led i den sagsbehandling, der fører frem til myndighedsafgørelsen jf. lovgivningen. Derudover er formålet med at beskrive og informere om kvalitetsstandarder, at give borgere et overordnet indtryk af indhold, omfang og udførsel af de ydelser, som Lejre Kommune tilbyder. Opsøgende støttekontaktordning administreres i Socialpsykiatrisk Center og har til formål at nå ud til udsatte borgere, der ikke selv formår at søge om støtte og kontakte relevante instanser. Støtte kan gives anonymt. Der henvises til revideret standard. Udtalelser: Der er indkommet høringssvar fra handicaprådet, der tager kvalitetsstandarden til efterretning. Administrationens vurdering: Kvalitetsstandarden giver et godt grundlag for at tildele støttekontaktperson til opsøgende arbejde samt tydeliggør snitflade til tildeling af støttekontaktperson efter Servicelovens 85 med handleplan. Høringssvar har ikke givet anledning til ændringer. Handicappolitik: Målgruppen for standarden er omfattet af handicappolitikken og giver de mest sårbare mulighed for at blive støttet i den daglige livsførelse. Økonomi og finansiering: Ingen

20 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 18 Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Bilag: 1. Redigeret kvalitetsstandard for opsøgende støttekontaktperson - SL 99 - September 2015.pdf 2. Handicaprådet - høringssvar vedr opsøgende kontaktperson.doc

21 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Frigivelse af midler til forskønnelse af Ammershøjparken Sagsnr.: 15/1736 Resumé: Aftaleparterne i budgetaftalen 2015 er enige om, at der skal ske forskønnelse af de kommunale udenoms arealer ved Ammershøjparken. Der er afsat kr. til dette formål. Udvalget for Social, Sundhed & Ældre besluttede den 13. marts 2015 at administrationen skulle udarbejde forslag til dette. Udvalget ønskede at inddrage både bruger og pårørende fra de almene ældreboliger i Ammershøjparken og naboerne til arealet i udformningen af den endelige plan. Derfor har der været afholdt to borgermøder, hvor forslagene blev drøftet. Udvalget skal beslutte det konkrete forslag til forskønnelse, som har bred opbakning fra aktørerne i lokalområdet. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at der frigives anlægsmidler på kr. til forskønnelse af udearealerne ved Ammershøjparken 2. at administrationen bemyndiges til at gennemføre projektet i overensstemmelse med de ønsker der var opbakning til, på borgermøderne. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingerne anbefales. Sagsfremstilling: Aftaleparterne i budgetaftalen 2015 er enige om, at der skal ske forskønnelse af de kommunale udenoms arealer ved Ammershøjparken. Der er afsat kr. til dette formål. Udvalget for Social, Sundhed & Ældre besluttede den 13. marts 2015, at administrationen skulle udarbejde forslag til dette. Udvalget ønskede at inddrage både bruger og pårørende fra de almene ældreboliger i Ammershøjparken og naboerne til arealet i udformningen af den endelige plan. Der har derfor været afholdt 2 dialogmøder med deltagelse af: Beboere i Ammershøjparkens almene ældreboliger Repræsentanter for bruger og pårørende til beboerne i Ammershøjparkens almene ældreboliger Repræsentanter for Kirke Hyllinge Byforum De nærmeste naboer til arealet Formanden for Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Formanden for Udvalget for Teknik & Miljø Repræsentanter for administrationen i Lejre Kommune. På det første møde den 20. august 2015 var der en åben drøftelse af, hvilke ønsker de berørte parter har til en kommende løsning. Samtlige forslag blev skrevet ned og en landskabsarkitekt fra afdelingen for Vej & Park fik til opgave at udarbejde to forskellige forslag, der inden for den økonomiske ramme indeholder løsninger, som passer til de fremsatte ønsker.

22 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 20 På det andet og afsluttende møde den 14. september 2015, blev de to forslag fremlagt og drøftet. På mødet var der opbakning til en løsning med en sti af slotsgrus der går i en cirkel gennem hele området. I den sydlige del af stisystemet vil der være en indgang i form af en pergola og langs stien vil der være placeret bænke. Der vil være nogle balancestolper tæt ved to bænke og stien, som børn kan lege ved. Desuden vil der blive anlagt nogle højbede beregnet på stauder, løg og knolde. Endelig vil der blive plantet buske og træer og der vil blive flyttet noget jord, så stien kan gennemføres, uden at der skal etableres bro over den rende der er i terrænet. Den løsning der arbejdes efter er tegnet og beskrevet i vedlagte bilag. Det foreslås, at der frigives midler til at gennemføre den skitserede løsning og at opgaven sættes i gang så snart vejret tillader det. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at den gennemførte proces med borgerinddragelse har været positiv og skabt et løsningsforslag, der er velegnet til området. Samtidig bidrager løsningsforslaget til to af de overordnede formål i Vores Sted. Arealet kan være med til at skabe rammer for fællesskaber i form af at være et naturligt mødested for de lokale beboere. Samtidig vil forskønnelsen af arealet åbne det op for adgang og brug, så naturen i højere grad kan integreres i dagligdagen. Løsningsforslaget vurderes at kunne gennemføres inden for det afsatte budget. Vej & Park kan påtage sig den nødvendige drift og vedligeholdelse af forslaget inden for deres normale budget. Det betyder, at der ikke skal afsættes yderligere, hverken til etableringen af løsningen, eller til den efterfølgende drift. Vej & Park kan indhente de nødvendige tilladelser i form af myndighedsbehandlingen. Handicappolitik: Det skitserede løsningsforslag vil gøre arealet tilgængeligt for personer i kørestol. Løsningen understøtter dermed Lejre Kommunes Handicappolitik og værdier, såsom frihed til at træffe egne valg og gøre kørestolsbrugere og personer med rollator mere uafhængighed af andre personer. Økonomi og finansiering: Nedenstående skema viser fordeling de af investeringer/omkostninger, der er i forbindelse med implementering af projekt: Etableringsomkostninger, overslag: Elementer Beplantning indkøb og levering af træer, buske, stauder og løg Vandingsposer indkøb og montering Grusstier anlæg af 2 meter brede stier i slotsgrus Gruspladser til ophold, incl. lave træstolper til leg anlæg af 4 stk. i slotsgrus Højbede indkøb og levering af 5 stk. højbede af robiniesveller, 40x120x240 cm Overkørsel anlæg Bænke indkøb og levering af 7 stk. bænke Pergola, ca. 3 x 7,5 m, indkøb og levering af materialer I alt Beløb, ca kr kr kr kr kr kr kr kr kr. Udover ovenstående beløb, der ønskes at blive frigivet til projektet, vil der være nogle ekstraordinære udgifter til selve etableringen og desuden udgifter til drift, særligt i de

23 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 21 første 3 år efter etableringen. I vedlagte bilag er en samlet oversigt over hvilke yderligere udgifter der forventes at komme til projektet, som dækkes af den normale drift i Vej & Parks budget. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Bilag: 1. Til Acadre 15/ Oversigt_planter & budget.docx 2. Til Acadre 15/ Forslag til anlæg.pdf

24 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ- Evaluering af vægttabsforløb Sagsnr.: 15/12685 Resumé: Den nationale sundhedsprofil fra 2013 viser, at 33 % af borgerne i Lejre Kommune falder under kategorien overvægt og 14 % har svær overvægt. Der blev derfor etableret et forløb på forsøgsbasis, hvor borgeren gratis kunne modtage kostvejledning. Udvalget skal godkende, at forløbet fortsættes og dermed overgår til drift. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at evalueringsrapporten godkendes 2. at vægttabsforløbet fortsættes. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingerne tiltrådt. Sagsfremstilling: Ifølge den nationale sundhedsprofil fra 2013, er Lejre Kommunes andel af borgere med overvægt 33 % og andelen af borgere med svær overvægt 14 %. Overvægt giver øget risiko for type 2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme og indlæggelser. Formålet med indsatsen er at tilbyde borgerne en gratis mulighed for at tilegne sig viden og redskaber til at indføre sundere kostvaner, som vil resultere i varigt vægttab. Forløbet har et helhedsorienteret fokus på: alle KRAMS faktorer (Kost, Rygning, Alkohol, Motion, Søvn) kompleksiteten i ændring af kostvaner identitet og selvbillede i forbindelse med ændring af kostvaner og vægttab. Evalueringsrapporten viser positive resultater: Gennemførselsprocenten er 90 % Alle deltagere har opnået vægttab Alle deltagere har en mål- og handleplan for fastholdelse af vægttabet. Deltagerne oplever at have opnået viden om og kompetence til: at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger for alkoholforbrug at sammensætte en sund dagskost, der passer til energibehovet at integrere den nye livsstil i sin hverdag og i sociale sammenhænge. Deltagernes kostomlægninger har haft effekt på familien, som også har opnået vægttab og indført sundere kostvaner. For eksempel er tre borgere blevet opmærksomme på deres høje alkoholforbrug, og har derfor valgt at reducere forbruget. Evalueringen synliggør et behov for tilpasninger af forløbet, som vil øge effekten for deltageren:

25 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 23 Ændring af varigheden af gruppemøderne fra 1½ til 2 timer, således at der bliver bedre tid til den individuelle samtale i forbindelse med vejning En afsluttende individuel samtale på ½ time til fastsættelse af handleplan og målsætning efter forløbets afslutning. Dette vil øge muligheden for at fortsætte de gode vaner og opnå en varig livsstilsændring Etablering af netværksgruppe med løbende optag fra holdbaserede og individuelle forløb. Sundhedsstyrelsen beskriver i forebyggelsespakken om overvægt, at chancerne for at etablere varige livsstilsændringer stiger i takt med fastholdelsesperioden. Det foreslås at netværksgruppen mødes månedligt á to timer Oprettelse af madlavningskursus for deltagere, som har deltaget i teoretisk kostvejledningsforløb, enten gruppebaseret eller individuelt. Kurset foreslås at foregå over tre mødegange á tre timer, 8 deltagere pr. hold. Formålet er at skabe sammenhæng mellem teori og praksis. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer at vægttabsforløbet har en tilfredsstillende effekt. Tilbuddet imødekommer både Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om overvægt og tilbud om kostvejledning til overvægtige borgere gennem Sundhedslovens 119. Administrationen anbefaler at forløbet kan overgå til drift og fortsætte som tilbud. Handicappolitik: Der er overensstemmelse mellem handicappolitikken og tilbuddet. Økonomi og finansiering: Aktivitet Tidsforbrug i timer Gennemført vægttabsforløb Foreslåede tilpasninger: Ændring gruppemøderne fra 1½ til 2 timer Afsluttende individuel samtale på ½ time Madlavningskursus for forløbets deltagere Etablering af netværksgruppe 2 pr. md i 10 md/år Ressourceforbrug i kr. Udgift til materialer/råvarer i kr heraf udgør brugerbetaling pr. år 0 Det gennemførte vægttabsforløb er afholdt inden for den forebyggende medarbejders almindelige timetal. Beslutningskompetence:

26 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 24 Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Bilag: 1. Evaluering af vægttabsforløb.pdf 2. Kommissorium vægttabsforløb.pdf 3. Ressourceforbrug, vægttabsforløb.docx

27 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ- kvalitetsstandard for omsorgstandpleje med høringssvar Sagsnr.: 15/7381 Resumé: Kvalitetsstandarden for omsorgstandplejen, Sundhedsloven 131 og 132 er revideret. Tilføjelser og ændringer er markeret med rødt i bilaget. Kvalitetsstandarden har været i høring i Ældrerådet og Handicaprådet. Udvalget skal godkende kvalitetsstandarden. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at kvalitetsstandarden godkendes. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen tiltrådt. Sagsfremstilling: Kvalitetsstandard for omsorgstandplejen efter Sundhedsloven 131 og 132 er revideret. Ændringerne fremstår med rødt i vedlagte bilag. Blandt andre korrektioner fremgår det, hvilke aktiviteter der ikke indgår i ydelsen, valgmuligheder samt hvor henvisning og visitation foregår. Rettelsen i kvalitetsstandard for omsorgstandplejen er overvejende redaktionel, med tydeligere klagehenvisninger, adresser og endelig henvisning til borgerrådgiveren. Udtalelser: Kvalitetsstandarden har været i høring hos Ældrerådet og Handicaprådet. Handicaprådets høringssvar: Kvalitetsstandarden rimelig. Ældrerådet tiltræder kvalitetsstandarden, med den tilføjelse, at linket i afsnit 7 fører direkte til ansøgningsskemaet. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at Handicapråd og Ældreråd tiltræder kvalitetsstandarden, og administrationen arbejder på at linke direkte til ansøgningsskemaet. Handicappolitik: Kvalitetsstandarden er i overensstemmelse med handicappolitikken. Økonomi og finansiering: Visitation af ydelsen er en del af bevillingen under Myndighedsafdelingen. Borgerens andel af udgiften til omsorgstandpleje er 485,00 kr. per år. Lejre Kommune har mellem 60 og 80 pladser i omsorgstandplejen, og det er ikke alle borgere der benytter sig af omsorgstandplejen. Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Bilag:

28 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side Kvalitetstandard Omsorgstandplejen doc 2. Høringssvar fra HCR vedr omsorgstandpleje.doc 3. Ældrerådet - Høringssvar - Kvalitetsstandard for Omsorgstandplejen 2015.doc

29 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ- Kvalitetsstandard for specialtandpleje med høringssvar Sagsnr.: 15/7386 Resumé: Der er oprettet en ny kvalitetsstandard for specialtandpleje, Sundhedsloven 131 og 132, som ikke tidligere har været politisk behandlet. Kvalitetsstandarden har været i høring i Ældreråd og Handicapråd. Udvalget skal godkende kvalitetsstandarden. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at kvalitetsstandarden for specialtandpleje godkendes. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen tiltrådt. Sagsfremstilling: I overensstemmelse med tidsplanen for godkendelse af kvalitetsstandarder, fremlægges Kvalitetsstandard for Specialtandplejen, Sundhedsloven 131 og 132. Det er en ny kvalitetsstandard, som har været i høring hos Ældreråd og Handicapråd. Formålet med ydelsen er blandt andet at tilbyde specialiseret tandplejetilbud, for at bevare funktionen i tænder, mund og kæbe. Derudover forebyggende tandpleje, tandbehandling, reparationsarbejder m.v. Tandbehandlingen er en visiteret ydelse, og ansøgningen indgår i myndighedens procedurer for denne slags ydelser. Der er brugerbetaling i det specialiserede tandplejetilbud. Sundheds- og Ældreministeriet fastsætter reglerne for størrelsen af det maksimale beløb som Kommunalbestyrelsen kan afkræve borgerne. Egenbetalingen reguleres en gang årligt. Det er muligt politisk at nedsætte egenbetalingen. Som bilag er: Rammeaftale vedr. den regionale specialtandpleje 2015 vedhæftet. Udtalelser: Kvalitetsstandarden har været i høring hos Ældreråd og Handicapråd. Handicaprådets høringssvar: En god kvalitetsstandard, der vil hjælpe mange borgere med funktionsnedsættelse til forebyggende tandplejetilbud, men egenbetaling på kr. p.a. er for de fleste førtidspensionister for stor udgift. Ældrerådet tiltræder kvalitetsstandarden, med det forbehold, at linket i afsnit 7 fører direkte til ansøgningsskemaet. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at kvalitetsstandarden er i overensstemmelse med sammenlignelige andre kvalitetsstandarder for tilsvarende ydelser.

30 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 28 Administrationen arbejder på at rette linket således, at det fører direkte til ansøgningsskemaet, som ønsket af Ældrerådet. Det er aktuelt Region Sjælland der er leverandør af specialtandpleje, ved kontraktfornyelse vil administrationen afsøge markedet for at finde alternative leverandører af specialtandpleje, med henblik på at opnå en mere konkurrencedygtig pris. Handicappolitik: Kvalitetsstandarden er i overensstemmelse med Handicappolitikken. Økonomi og finansiering: Lejre kommune råder årligt over 38 pladser i Specialtandplejen og den årlige omkostning udgør omkring kr. Lejre Kommunes pris per plads udgør ifølge aftalen for kroner per år per borger. Borgerne betaler årligt kr. for deres specialtandlægebehandling. Model for takstberegningen er vedhæftet som bilag. Ydelsen indgår i Visitation & Bestillers budget. Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Bilag: 1. Kvalitetsstandard Specialtandplejen 2015.docx 2. Høringssvar fra HCR vedr specialtandpleje.doc 3. Ældrerådet - Høringssvar - Kvalitetsstandard for Specialtandplejen 2015.doc 4. Region Sjaelland Tandplejen Takster 2015 i pl-niveau 2015.xls _v1_Rammeaftale 2015.pdf

31 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ- Kvalitetsstandard for hjerneskadekoordination, med høringssvar Sagsnr.: 15/8000 Resumé: Koordination af indsatsen for borgere med erhvervet hjerneskade startede som projekt i 2013, og er efter projektafslutning blevet et permanent tilbud til borgerne. Der er udarbejdet en ny kvalitetsstandard for koordination af forløb for borgere med nyerhvervet hjerneskade. Udvalget skal godkende den tilrettede kvalitetsstandard. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at kvalitetsstandarden godkendes. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen tiltrådt. Sagsfremstilling: Kvalitetsstandardens lovgrundlag er Sundhedsloven, Serviceloven, Lov om Aktiv Beskæftigelse, Psykiatriloven og Værgemålsloven. Det er således et bredt lovgrundlag, idet koordinationen i samarbejde med borgere med erhvervet hjerneskade kan have mange facetter og relatere sig til flere paragraffer i hver lov. Formålet med kvalitetsstandarden og ydelsen er at sikre én indgang til kommunen, således borgeren modtager den rette indsats i genoptræning og rehabilitering, for at borgeren kan opnå det højst mulige funktionsniveau. Det fremgår af kvalitetsstandarden hvilke ydelser der indgår i koordinationen, og hvilke borgere der indgår i målgruppen. Udtalelser: Kvalitetsstandarden er sendt i høring hos Ældreråd og Handicapråd. Handicaprådets høringssvar: En uhyre grundig og detaljeret kvalitetsstandard, dog kan det undre, at der i pkt. 4 og 5 er fastsat tidsbegrænsning på et år. Det er almindelig kendt, at de bedste rehabiliteringsresultater opnås kort efter skadens opståen, men derfor skal ældre skader ikke opgives. Ældrerådet ønsker, at der i pkt. 2 tilføjes: gennem en målrettet tværsektoriel og tværfaglig indsats. Ældrerådet undrer sig over klagemulighederne og den manglende ankemulighed. Ældrerådet tiltræder kvalitetsstandarden med de ovenstående forbehold. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at kvalitetsstandarden beskriver de opgaver og tilbud der er indeholdt i koordinationen. Administrationen vurderer, at Ældrerådets ønske om reformulering om tværsektoriel og tværfaglig indsats er relevant og kan rummes i kvalitetsstandarden, og at klagemulighederne skal fremgå tydeligere.

32 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 30 Administrationen har tilrettet kvalitetsstandarden efter høringssvarene. Rettelser og tilføjelser fremgår med rødt i den vedhæftede kvalitetsstandard. Handicappolitik: Kvalitetsstandarden er i overensstemmelse med Handicappolitikken. Økonomi og finansiering: Hjerneskadekoordinationen er en del af den samlede drift, og aktiviteterne indeholdes i de respektive centres drifts og aktivitetsbudgetter. Det drejer sig om følgende centre: Job & Social; Velfærd & Omsorg; Børn, Unge & Familie. Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Bilag: 1. Høringssvar fra HCR vedr Hjerneskadekoordinator.doc 2. Ældrerådet - Høringssvar - Kvalitetsstandarder Koordination of indsatser for nyhjerneskadede.doc 3. kvalitetsstandard hjerneskadekoordination.doc(1).doc

33 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Tilsyn ved Sundhedsstyrelsen, med høringssvar Sagsnr.: 15/7515 Resumé: Sundhedsstyrelsen, ved Embedslægen foretager tilsyn efter Sundhedslovens 219 med de sundhedsfaglige forhold på landets plejecentre. Der fandt ikke tilsyn sted i 2014 og alle anbefalinger fra tilsyn i 2013 var gennemført. Næste tilsyn finder sted i Udvalget skal godkende tilsynsrapporten. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at tilsynsrapporten godkendes. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen tiltrådt. Sagsfremstilling: I flg. Sundhedsloven 219 og tilhørende bekendtgørelser foretager Sundhedsstyrelsen ved Embedslægen tilsyn med de sundhedsfaglige forhold på landets plejehjem. Hvalsø Ældrecenter var undtaget for tilsyn i Tilsynet i 2015 blev gennemført den 2. juli og rapporten blev modtaget den 12. august i udkast, som blev sendt i høring hos Ældrerådet. Den endelige rapport blev modtaget den 26. august. Det var tilsynets vurdering, at der var arbejdet målrettet og konstruktivt for at imødekomme Sundhedsstyrelsens krav fra tilsynet i 2013 og handleplanen var fuldt implementeret. Ved tilsynet i 2015 fandt man tre problemer: I en af tre stikprøver fandtes aktuel medicin sammen med ikke aktuel medicin I en af tre stikprøver fandtes vitaminer og lactulose uden personlige data, og placeret ukorrekt I en af tre stikprøver fandtes ikke cpr på doseringsæsken. Lederen af plejecentrene udarbejdede en handlingsplan, der blev godtaget af Sundhedsstyrelsen. Næste tilsyn finder sted i Udtalelser: Tilsynsrapporten er sendt til høring hos Ældreråd og Hvalsø Ældrecenters Bruger & Pårørenderåd. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at der er arbejdet konstruktivt med handlingsplanen fra 2013, og handlingsplanen for 2015 er godkendt af Sundhedsstyrelsen. Handicappolitik:

34 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 32 Tilsyn er i overensstemmelse med handicappolitikken. Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Bilag: 1. Handleplan til tilsynet den 2. juli 2015.pdf 2. Høringssvar fra Ældrerået - Sundhedsstyrelsens tilsyn på Hvalsø Ældrecenter 2015.doc 3. Endelig tilsynsrapport 2015 Hvalsø Ældrecenter.pdf

35 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side ØU - Politisk mødekalender 2016 Sagsnr.: 15/13328 Resumé: Administrationen udarbejder hvert år i oktober et forslag til politisk mødeplan for det kommende år. Mødeplanen indeholder forslag til Kommunalbestyrelsens, Økonomiudvalgets og fagudvalgenes ordinære møder samt Kommunalbestyrelsens temamøder og budgetseminar og ekstra Økonomiudvalgsmøder om Forventet Regnskab. Ved udarbejdelsen af mødeplanen er der så vidt muligt taget hensyn til skolernes ferie, helligdage og administrationens arbejdsgange i forbindelse med udsendelse af dagsordener. Mødekadencen følger tidligere praksis dog med mindre justeringer som er fremhævet i sagsfremstillingen. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at forslag til mødeplan for 2016 inkl. budget- og temamøder samt Forventet Regnskab godkendes. Beslutning Udvalget for Job & Arbejdsmarked den : Indstillingen anbefales. Udvalget for Job & Arbejdsmarked fastholder at afholde møderne på mandage kl Afbud: Thomas Stokholm (V) Beslutning Udvalget for Erhverv & Turisme den : Indstillingen anbefales. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen anbefales. Sagsfremstilling: Kommunalbestyrelsens møder afholdes i rådssalen på rådhuset i Allerslev kl og de øvrige møder afholdes som udgangspunkt på hhv. Rådhuset i Lyndby og Allerslev i første halvår 2016, mens ombygningen af rådhuset i Hvalsø pågår: - Udvalget for Børn, Unge & Kultur afholdes i Lyndby - Udvalget for Social, Sundhed & Ældre afholdes i Allerslev - Udvalget for Job & Arbejdsmarked afholdes i Allerslev - Udvalget for Teknik & Miljø afholdes i Allerslev - Udvalget for Kultur & Fritid afholdes i Allerslev - Udvalget for Erhverv & Turisme afholdes i Allerslev - Økonomiudvalget afholdes i Allerslev Kommunalbestyrelsesmøderne afholdes som udgangspunkt sidste mandag i måneden, økonomiudvalgsmøderne afholdes tirsdage i ugen forud for kommunalbestyrelsesmøderne og fagudvalgsmøder afholdes mandag til onsdag først på måneden. De konkrete møde-datoer er placeret, så der så vidt muligt tages hensyn til

36 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 34 skolernes ferie, helligdage og administrationens arbejdsgange i forbindelse med udsendelse af dagsordener. Forslaget til mødeplan for 2016 er tilpasset med enkelte ændringer. På grund af påsken er Kommunalbestyrelsens møde rykket til tirsdag den 29. marts På grund af at skoleferien er rykket, rykkes møderækken i august tilsvarende. Det betyder, at fagudvalgsmøderne afholdes i uge 34, at økonomiudvalgsmødet afholdes i uge 36 og kommunalbestyrelsesmødet i uge 37 (dvs. i september). Under hensyntagen til dette og i lyset af budgetseminaret i august og de særskilte møder i økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen om førstebehandlingen af budget 2017 foreslår administrationen, at møderækken i september aflyses. Fagudvalgenes mødetider mandag til onsdag foreslås fastholdt med undtagelse af, at mødetidspunktet for Udvalget for Teknik & Miljø foreslås flyttet fra onsdage til tirsdage for at undgå overlap i forhold til Udvalget for Kultur & Fritid som fremover serviceres af ny direktør. Ud over de ordinære møder, er der datoer for Økonomiudvalgets og Kommunalbestyrelsens 1. og 2. behandling af budgettet. Derudover er der indarbejdet en række temamøder. Datoerne for budget- og temamøderne er: torsdag den 11. februar KB-temamøde torsdag den 17. marts KB-temamøde fredag den 29. april KB 1. budgetseminar torsdag den 19. maj KB-temamøde torsdag den 16. juni KB-temamøde fredag den 26. august KB 2. budgetseminar torsdag den 27. oktober KB-temamøde torsdag den 24. november KB-temamøde torsdag den 15. december KB-temamøde Temamøderne afholdes som udgangspunkt i rådssalen på rådhuset i Allerslev kl i måneder, hvor der ikke er budgetseminarer. Der er i mødeplanen afsat tid til to budgetseminarer. Der vil i særskilt sag om budgetprocessen for Budget blive beskrevet, hvordan budgetseminarerne indgår i budgetprocessen og om der skønnes behov for 1-dagsseminarer eller 2- dagsseminarer. Samtidig fremlægges forslag til datoer til drøftelse af Forventet Regnskab i Økonomiudvalget. Økonomiudvalgets møde holdes kl Datoerne er: Mandag den 25. april Mandag den 29. august og Mandag den 31. oktober Administrationens vurdering: Handicappolitik: Sagen har ingen handicappolitiske konsekvenser. Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen

37 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 35 Bilag: 1. Kalender 2016.xls 2. Kalender 2016.pdf

38 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Eventuelt Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Intet under dette punkt. Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence:

39 Bilag: 2.5. Invitation - KL's Handicap og Psykiatrikonference den 18. november 2015 Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 85714/15

40 KL's Handicap og Psykiatrikonference den 18. november Der er nu åbnet op for tilmeldinger! KL's Handicap- og Psykiatrikonference er en årlig tilbagevendende konference, som denne gang afholdes på Hotel Comwell Kolding den 18. november I kommunerne skal vi bruge vores tid og kræfter på indsatser, vi ved virker for borgerne. Derfor er der fokus på vidensbaseret praksis, når KL slår dørene op for årets Handicap- og Psykiatrikonference den 18. november Vi kan ikke tage for givet, at vi ved, hvad der virker for borgerne, hvis vi ikke har spurgt dem og vi skal turde lytte til, hvad borgerne rent faktisk siger til os. Vi kan heller ikke vide, hvad der virker, hvis vi ikke følger op og dokumenterer indsatsen i det enkelte borgerforløb. Og vi skal turde justere indsatsen, hvis den ikke virker. Det er to af vejene til at gøre det, der virker for borgerne. På årets Handicap- og Psykiatrikonference vil der blive sat fokus på de mange veje til at skabe og anvende viden om, hvad der virker på socialområdet. I centrum er borgeren. På konferencen vil der bl.a. være inspiration til: Hvordan man kan arbejde systematisk med viden i kommunerne Hvordan man kan blive bedre til at dokumentere effekterne af de indsatser, der igangsættes Hvilke redskaber, der kan anvendes i bestræbelserne på at arbejde mere vidensbaseret Hvad man kan få ud af at spørge borgerne Hvordan forskningsinstitutionerne kan komme tættere på kommunerne Målgruppe Konferencen retter sig mod både myndigheds- og driftspersoner: chefer og medarbejdere, som beskæftiger sig med handicap- og socialpsykiatriområdet, ledere og medarbejdere i sociale tilbud, herunder selvejende/private tilbud, politikere, medlemmer af de kommunale handicapråd, samt andre aktører på området. Hvornår Sted Hotel Comwell Kolding Skovbrynet Kolding

41 Pris 1.985,00 ex moms (tilmelding er bindende) Tilmeldingsfrist Betalingsform Faktura fremsendes efter afholdelsen. Antal deltagere Efter "først til mølle"-princippet Yderligere information Har du spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at tage kontakt til: Fagligt: Maj Fjordside, konsulent, Praktisk: Laila Jensen, sekretær, Stande: Sofie Borring, Er du forhindret i at komme Tilmelding til konferencen er bindende, men hvis du efter tilmelding alligevel er blevet forhindret i at deltage, kan du overdrage din plads til en kollega efter forudgående aftale med os. Ved afbud eller ved ønske om at overdrage pladsen til en kollega bedes du sende en mail til sekretær Laila Jensen, lcj@kl.dk TILMELD

42 Bilag: 2.6. Program - Handicap- og Psykiatrikonference pdf Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 85717/15

43 KONFERENCE KL S HANDICAP- OG PSYKIATRIKONFERENCE 2015 HANDICAP- OG PSYKIATRI PROGRAM / VIDENSBASERET PRAKSIS HVAD VIRKER FOR BORGEREN? 18. november 2015 Hotel Comwell i Kolding

44 Program / Vidensbaseret praksis Kaffe, te og morgenbrød i udstillerområdet Velkomst v/ Thomas Adelskov, formand for KL s Social- og Sundhedsudvalg Dagens ordstyrer: Jacob Rosenkrands Hvordan arbejder vi (e)vidensbaseret på socialområdet? Debatten om evidens har i de senere år fyldt meget på socialområdet. Men skal alle indsatser være evidensbaserede? Og hvilke andre veje er der til at skabe mere viden om effekten af de kommunale indsatser på socialområdet på kort og på lang sigt? v/ Hanne Kathrine Krogstrup, professor ved Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Viden om effekt forbedrer indsatserne Hvordan dokumenterer vi i det enkelte borgerforløb, om indsatsen virker? Og hvordan kan man anvende effektvurderinger i det faglige arbejde til fx at justere indsatsen for den enkelte borger og til at forbedre kommunens forskellige tilbud? v/ Martin Bilberg, kontorchef i Ressourcestyring, Socialforvaltningen, Aarhus Kommune Pause med kaffe og te i udstillerområdet Forbedringsmodellen Hvordan kan forbedringsmodellen være med til at skabe en kultur, hvor der kontinuerligt er fokus på at skabe forbedringer? Og hvilke kommunale resultater er der allerede opnået ved at bruge forbedringsmodellen i regi af I sikre hænder? v/ Vibeke Rischel, sundhedsfaglig chef, Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Susanne Andreasen, afdelingsleder, Viborg Kommune Forskning i kommunerne på socialområdet Hvad kan kommunerne bruge KORA til, og hvordan kan KORA og kommunerne sammen understøtte udviklingen af en mere (e)videnbaseret praksis? v/ Hans Hummelgaard, analyse- og forskningschef i KORA s afdeling for kvalitet og effektivitet Sessioner 1. Samarbejdet på tværs i kommunen social, sundhed og beskæftigelse 2. Sociale investeringer kan betale sig på bundlinjen 3. Hvor langt er vi kommet med recovery? Og hvor er vi på vej hen? 4. Gevinster og potentialer af VUM ved fuld implementering og vejen derhen 5. Samarbejde om mål for borgeren i den rette balance mellem borger, udfører og myndighed 6. Nye medarbejderroller hvordan sikres det, at læring bliver til ny praksis? 7. Veje til bedre sagsbehandling Pause med kaffe, te og kage i udstillerområdet Involvering er ikke bare involvering Brugerinvolvering er blevet det nye sort. Alle taler om det og arbejder med at praktisere det. Men mange borgere oplever fortsat ikke, at involvering er en realitet. Oplægget sætter fokus på, hvordan man involverer på en måde, hvor den enkelte føler sig mødt, hørt og lyttet til, og giver bud på metoder, der muliggør, at borgerens ønsker, behov og præferencer kommer i fokus. v/ Camilla Krogh, konsulent for Psykiatriledelsen i Region Nordjylland og Malene Terp, Ph.d. studerende og cand.cur. ved Aalborg Universitetshospital Kan borgerne udvikle den kommunale praksis? Hvor langt kan borgerne inddrages i udviklingen af den kommunale praksis? Og hvad kommer der ud af at invitere bor-gerne med til at forbedre kvaliteten i myndighedsarbejdet? v/ Vibeke Ries, borgercenterchef for Borgercenter Handicap, Københavns Kommune Sæt borgernes ønsker og drømme i spil Hvordan kan indsatsen bygges op om de håb og drømme, borgerne gerne vil realisere? Oplægget giver et bud på denne omstilling med eksempler fra Fredericia Kommunes samarbejde med borgere samt foreløbige erfaringer med kulturskiftet fra et ydelsesfokus til et værdiskabelsesfokus. v/ Rolf Dalsgaard Johansen, chef for Voksenservice, Fredericia Kommune og brugerrepræsentant Frokost (efterfølgende kaffe og te i udstillerområdet) Afrunding og tak for denne gang!

45 Sessioner / kl Session 1: Samarbejdet på tværs i kommunen social, sundhed og beskæftigelse Hvis det skal lykkes for kommunerne at få flere borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i beskæftigelse, kræver det et bedre samarbejde på tværs af socialforvaltningen, jobcentre og sundhedsområdet. Kommunerne skal bl.a. blive bedre til at tilrettelægge relevante og effektive ressourceforløb sammen med borgerne i de nye lovpligtige rehabilteringsteams. Sessionen vil tage fat i konkrete kommunale eksempler og diskutere muligheder og barrierer for samarbejdet med borgerne på tværs af de kommunale forvaltninger. Session 2: Sociale investeringer kan betale sig på bundlinjen Det kan betale sig økonomisk at investere i socialområdet også på kortere sigt men vi skal blive bedre til, at dokumentere effekten og sætte kroner og øre på gevinsterne. I sessionen vil der komme konkrete kommunale eksempler på, hvordan man inden for socialpsykiatrien og handicapområdet gennemfører indsatser, der har haft effekt for borgerne, og hvor man samtidig har beregnet, at der er økonomiske gevinster på tværs af stat, region og kommune. Eksemplerne viser, at vi ikke skal vente 10 år på at høste gevinsterne fra investeringerne, men at vi inden for få år kan se det på bundlinjen. Session 3: Hvor langt er vi kommet med recovery? Og hvor er vi på vej hen? I dag ved vi, at mange borgere med psykiske lidelser kan komme sig og leve et normalt liv med familie, venner, arbejde og uddannelse. Det gælder både de borgere, der har brug et lille skub for at komme på ret køl, og de borgere, der gennem mange år har modtaget psykiatrisk støtte. I både region og kommuner har man derfor taget den recoveryorienterede tilgang til sig men hvor langt er vi egentlig nået? Og hvad er næste skridt? Det vil denne sessionen sætte fokus på. Session 4: Gevinster og potentialer af VUM ved fuld implementering og vejen derhen 85 Kommuner har været og er i gang med at implementere VUM. Det er lidt forskelligt, hvor langt kommunerne er, og man har mange steder valgt forskellige implementeringsstrategier. Men hvad er potentialerne og gevinsterne ved fuld implementering? Og hvordan løser man nogle af de udfordringer og valg, der kan være undervejs i en implementeringsproces på en måde, så man realiserer de fulde potentialer, som VUM-metoden indeholder? Disse spørgsmål vil Socialstyrelsen sammen med en kommune sætte fokus på. Socialstyrelsen vil bl.a. præsentere, hvordan man kan bruge Socialstyrelsens Implementeringsbarometer til at få overblik over implementeringsprocessen og give ideer til at komme videre. v/ Maj-Britt Lundum Storm, fuldmægtig, Socialstyrelsen m.fl. Session 5: Samarbejde om mål for borgeren i den rette balance mellem borger, udfører og myndighed Hvordan etableres den rette tre-klang mellem borger, myndighed og udfører, når der skal sættes individuelle mål for den enkelte borger? Og hvordan følges der systematisk op på, om borgeren når de fastlagte mål, og om de pædagogiske indsatser virker? I sessionen debatteres kommunernes erfaringer med at skabe den rette balance mellem borger, udfører og myndighed, når der skal sættes individuelle mål for den enkelte. Session 6: Nye medarbejderroller hvordan sikres det, at læring bliver til ny praksis? Der stilles nye krav til medarbejderne i de socialfaglige tilbud. For at medarbejderne kan indfri de krav, kræver det, at flere af dem bliver opkvalificeret men det er en stor opgave for den enkelte og for arbejdspladsen. Sessionen går tæt på de implementeringsudfordringer, der er forbundet med opkvalificeringen af medarbejdere i de socialfaglige tilbud, og giver gode råd til, hvordan man på forskellige niveauer i kommunen kan håndtere den opgave. Just Bendix Justesen, lektor ved Syddansk Universitet, vil fortælle om, hvad skal der til, for at viden fra et kompetenceforløb også fører til varig forandring af praksis i dagligdagen. Lene Hornstrup, Handicap, social og psykiatrichef i Struer Kommune vil fortælle om, hvordan chef- og ledelsesniveauet kan motivere til og drive forandringer, og hvad der skal til for at læring bliver til ny praksis. v/ Just Bendix Justesen, lektor ved Syddansk Universitet og Lene Hornstrup, Handicap, social og psykiatrichef i Struer Kommune. Session 7: Veje til bedre sagsbehandling Det Centrale Handicapråd gennemførte i foråret 2015 en analyse, som viser et betydeligt gap mellem borgere og fagprofessionelles syn på kvaliteten af sagsbehandlingen på det sociale område i kommunerne. I sessionen præsenteres resultaterne af analysen, og to kommuner præsenterer, hvordan de har arbejdet systematisk med at forbedre kvaliteten i sagsbehandlingen; bl.a. ved at anvende klager som en kilde til udvikling og innovation og ved at styrke den skriftlige kommunikation i afgørelserne til borgerne. v/ Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef, Det Centrale Handicapråd, Rikke Terslev Bengtson, afdelingsleder i Egedal Kommune og Lene Damborg Ibsen, leder af Voksenservice, Roskilde Kommune.

46 Praktiske oplysninger Tid og sted: Onsdag den 18. november 2015 kl (morgenkaffe og brød fra kl ) Hotel Comwell Kolding, Skovbrynet 1, 6000 Kolding Overnatning: Kontakt Hotel Comwell Kolding direkte på Særpris kr. 702 kr. ex moms: Kode KL. Vær dog opmærksom på, at der ofte kan findes endnu bedre priser via hotellets online-booking tjek derfor dagens tilbudspris på: Deltagergebyr: Kr ,- ex moms. Faktura fremsendes efter afholdelse af konferencen. Afbud: Skulle du blive forhindret i at deltage, bedes du venligst kontakte sekretær Laila Jensen, lcj@kl.dk, Du er velkommen til at overdrage din plads til en anden, dog kun efter forudgående aftale. Parkering/Transport: Ved Hotel Comwell Kolding findes et antal parkeringspladser, som stilles gratis til rådighed. Der findes imidlertid også betalingsparkeringspladser, som kun må benyttes af personer med ærinde på Kolding Sygehus. Alle opfordres derfor til at holde godt øje med skiltningen. Det er vores erfaring, at der ved konferencer med mange deltagere som denne kan være problemer med at få en gratis P-plads. Samtidig kan det være vanskeligt at komme fra konferencestedet pga. kø, myldretid osv. Deltagerne tilrådes derfor til at benytte tog. Hotel Comwell i Kolding er i gåafstand fra Kolding Station (ca. 1 km s gang). Plancher: Efter konferencen vil du kunne se div. plancher fra dagen på Målgruppe: Konferencen retter sig mod både myndigheds- og driftspersoner: Chefer og medarbejdere, som beskæftiger sig med handicap- og socialpsykiatriområdet, ledere og medarbejdere i sociale tilbud, herunder selvejende/private tilbud, politikere, medlemmer af de kommunale handicapråd, bruger- og pårørendeorganisationer samt andre aktører på området. Yderligere information Faglig del: Konsulent Maj Fjordside, mjf@kl.dk, Praktisk del: Sekretær Laila Jensen, lcj@kl.dk, Stande: Udstillerkoordinator Sofie Borring, sobo@kl.dk, Dato Konference Sted 26. januar 2016 KL s Sundhedskonference Hotel Comwell Kolding 14. marts 2016 KL s Udsatte børn og unge Konference Hotel Nyborg Strand maj 2016 KL s Social- og Sundhedspolitiske Forum Aalborg Kongres & Kultur Center 26. september 2016 KL s Ældrekonference Hotel Comwell Kolding 10. oktober 2016 KL s Misbrugskonference Hotel Comwell Kolding 29. november 2016 KL s Handicap- og Psykiatrikonference Hotel Comwell Kolding Hvis du ønsker nyheder og information om kommende konferencer på social- og sundhedsområdet, kan du tegne abonnement på siderne: og - så vil du løbende modtage mails, når vi informerer om både nyheder og konferencer på området.

47 Bilag: 2.4. Drift ultimo august Økonomi på pleje- og frit valgs området.xls x Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 87119/15

48 PERIODENS FORBRUG 2015 JAN - AUGUST AMMERSHØJPARKEN Lønudgift incl. ref Budget Merudgift ,5 % BØGEBAKKEN Lønudgift incl. ref Budget Merudgift ,7 % HVALSØ ÆLDRECENTER Lønudgift incl. ref Budget Merudgift ,6 % HJEMMEPLEJEN FRIT VALG Lønudgift incl. ref Budget Mindreudgift ,6 % NATTEVAGT Lønudgift incl. ref Budget Merudgift ,1 % HJEMMESYGEPLEJE Lønudgift incl. ref Budget Merudgift ,9 % AKTIVITET & SAMVÆR Lønudgift incl. ref Budget Merudgift ,6 % GENOPTRÆNING Lønudgift incl. ref Budget Mindreudgift ,5 % Samlet budget Samlet Fast løn + vikarbureau - refusion Samlet forbrug i % mål 66,67 70,13% - Bøgebakken har en særlig dyr borger under 67 år, hvor der forventes refusion ved udgangen af året, og en borger over 67 år, hvor der ikke kan opnås refusion. - Hvalsø ældrecener har en særlig dyr borger over 67 år, hvor der ikke kan opnås refusion. - For Frit valg mangler endelig afregning for sidste måned, idet det først sker i efterfølgende. - Der mangler generelt flexjob refusioner for kvartalet. OBS: De tre plejecentre er under samme bevilling, hvorfor over-/underskud udligner hinanden. Dette gælder også Nattevagt, Sygepleje, Aktivitet&Samvær samt Genoptræning.

49 Oversigten viser en større merudgift for plejecentrene. Dette skyldes bl.a. at overført budget fra 2014 og budget vedr. de delegerede sygeplejeydelser er placeret på fælleskonto under plejecentre ( kr.), og derfor ikke indgår i ovenstående oversigt. Samidig mangler ovennævnte refusion på omkring kr. for dyr borger, samt for fællestillidsrepræsentant kr., der først sker ved udgangen af året. Den øgede kompleksitet på gæstestuerne har betydet øgede vikarudgifter, bl.a. fordi der har været behov for øget faglighed for at håndtere opgaven. Der har samdig været behov for øget vagtdækning for 3 udadreagerende borgere på Bøgebakkens demensafsnit. Dette giver et meget presset budget, hvorfor der løbende sker tilpasning af personalesituationen. Der forventes derfor p.t. budgetoverholdelse. Oversigten viser et større overskud for hjemmeplejen, men der arbejdes på at sikre ydelseskvaliteten i aftenvagten, og er derfor ved at sætte flere ressourcer på i aftentimerne. Der mangler samtidig betaling af regninger fra vikarbureau for juni og juli, idet der har været problemer med vikarbureauets elektroniske system.

50 Bilag: 2.2. Visiterede timer privat leverandør af hjemmepleje august 2015.xlsx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 87118/15

51 Bestiller - Privat leverandør 2015 Ajourført den 11/9-15 Timeopgørelse Praktisk hjælp Personlig pleje, dag Personlig pleje, øvrig tid Beløb samlet Timer afr Timer Timer Budget Clara Budget Timer Omsorg Trygheds- Clara Budget Timer Omsorg Trygheds- Clara Budget Afr. gruppen afr. Sj. plejen gruppen afr. Sj. plejen gruppen Opr. budget Regnskab Diff. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli I alt Ændring NYT DESIGN. Oversigt er ændret, så alle totaler kun vises for de aktuelle måneder. Samtidig fremgår ændring i alt og for de tre typer ydelser. Budget er baseret på historiske tal, hvor forventet andel af demografipulje er placeret på særskilt konto. Andel af puljen på 5% er indregnet i ovennævnte budgetterede timer og beløb. Dette er ud fra fremskrevet takst (udbud) på praktisk hjælp 243 kr., og omkostningsberegnede takster på personlig pleje på hhv. dag 388 og øvrig tid 439 kr.. Ved budget var der ikke taget højde for at timepris for praktisk hjælp først skifter pr. aftaledato 1/5, men dette er indregnet i nedenstående budgetafvigelse. Der er ultimo juli afregnet 5 timer mere end budgetteret, svarende til en merudgift på kr. Der ses en forskydning i timerne, så der i forhold til budget er flere timer til personlig pleje dag og 853 timer til øvrig tid (høj takst), men færre timer til praktisk hjælp (lav takst). Færre timer til praktisk hjælp skyldes borgernes valg af kommunal hjemmepleje frem for privat. Timer i juli til Clara gruppen er medtaget i oversigt, men endnu ikke kontrolleret og betalt Januar Februar Marts April Maj Juni Juli Budget Afr.

52 Bilag: 2.3. Visiterede timer kommunal leverandør hjemmepleje aug 2015.xls Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 87117/15

53 timer timer timer Intern afregning af visiterede timer til kommunal leverandør Timer i alt Personlig pleje, dag Personlig (hverdag) pleje, øvrig tid (aften, Praktisk weekend hjælp og helligdage) Budget Udført Budget Udført Budget Udført Budget Udført Januar Februar Marts April Maj Juni Juli I alt Ændring timer Timetakst NYT DESIGN. Oversigt er ændret, så alle totaler kun vises for de aktuelle måneder. Samtidig fremgår ændring i alt og for de tre typer ydelser. Budgetterede timer er inkl. beregnet andel af demografipulje, dvs timer + beregnet andel af demografipulje på timer = timer. Der er ultimo juli afregnet for timer flere end budgetteret, svarende til en merudgift på kr. på Bestillerbudget. Der ses en stigning primært i personlig pleje, øvr. tid. På Udførerbudget ses de faktiske udgifter i forhold til lønbudget og overførte beløb fra bestillerdel at medføre en mindreudgift på kr.. Det er ikke muligt at opdele lønudgifter i hhv. frit valg og andre opgaver, hvorfor beløb vedr. andre opgaver på kr. er medregnet. Da endelig afregning først sker medio efterfølgende måned, er oversigten en måned "bagud". Budgetterede timer ift udførte timer, i alt Personlig pleje, dag, hverdag Budget Budget Udført Udført Januar Februar Marts April Maj Juni Juli Januar Februar Marts April Maj Juni Juli Personlig pleje, aften, weekend og helligdage Praktisk hjælp Budget Udført Budget Udført Januar Februar Marts April Maj Juni Juli Januar Februar Marts April Maj Juni Juli

54 Millions Udfører - faktiske udgifter ift. overført beløb fra bestillerdel Afregnede Lønbudget til Faktisk Kontrol timer andre opgaver lønudgift Diff. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December I alt Udfører - opsummerede udgifter ift. overført beløb fra bestillerdel Afregnede Faktisk timer og andre lønudgift opgaver Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December 35 Kommunal leverandør - akkumulerede udgifter i ft.afregnede timer Afregnede timer og andre opgaver Faktisk lønudgift 5 0 Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

55 Bilag: 2.1. Venteliste til boliger 18. september 2015.xlsx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 87468/15

56 Venteliste til ældre og plejeboliger 18. september 2015 Kommunen råder over er 154 plejeboliger, heraf 3 ægtepar boliger og 39 boliger tilegnet demente. Kommunen råder over 157 ældreboliger, heraf 7, 3 rums, og 2 tilegnet yngre pensionister med handicap. Den gennemsnitlig ventetid på plejeboliger i denne måned er 60 dage. På garantien, er ventetiden 0 dage. Der er 3 ledige plejeboliger i skærmet enhed Der er 4 som venter på en specifik plejebolig lige nu Plejebolig Hvalsø Ældrecenter Bøgebakken Ammershøj Skærmet Under plejebolig garantien. Søgt ud af Lejre kommune afslag, døde, udsat, sagt nej ansøgere I alt Nye ansøgninger i alt ventende 18. sep Ældreboliger Nye ansøgninger fra lejre, til Lejre I alt ventene 18. sep.2015 Hvalsø område Lejre område Bramsnæs området Hele Lejre Søgt ud af Lejre kommune udsat/ Afslag, død Ansøgere på garantien, skal tilbydes en plejebolig inden 2 mdr. Ventetiden på specifikke plejeboliger variere meget. Nogle borgere dør mens de er på ventelisten, trækker sig eller takker ja til noget andet end det de søgte. Ansøgere, der vurderes at have det største behov for en plejebolig, bliver først tilbudt den første ledig bolig. Hvis der ikke skønnes at være væsentlige forskelle i akutte ansøgernes ventende behov, vil tilbud om bolig ske efter anciennitet på ventelisten. Såfremt en ansøger har et akut plejeboligbehov kan det forekomme, at kommunen ikke kan i møde gå ansøgerens ønske, og tilbydes en anden ledig plejebolig. Efterfølgende kan ansøgeren ansøge om den ønskede bolig. Der er behov for at bygge flere ældreboliger i Osted eller ved Bøgebakken

57 Bilag: 2.8. Referat af i Handicaprådet.docx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 87717/15

58 Referat Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Mandag den 14. september 2015 kl , Handicaprådsmøde Mødelokale 1, Hvalsø Rådhus, Møllebjergvej 4, 4330 Hvalsø. Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H Tina F. Nicolaisen E tfni@lejre.dk Dato: 14. september 2015 J.nr.: 14/948 Medlemmer: Carsten Helles Rasmussen Udvalget for Børn & Ungdom Leif V. Nielsen Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Christian Plank Udvalget for Job & Arbejdsmarked Henning Nielsen Udvalget for Kultur & Fritid Ivan Mott Udvalget for Teknik & Miljø Birger Prahl - Udvalget for Erhverv & Turisme Jan Andersen - Scleroseforeningen Erik Jørgensen - Hjernesagen Karin Zwisler - Dansk Fibromyalgiforening Bjarne Jørgensen Diabetesforeningen Erik Bahn fra - Dansk Handicap Forbund. Rikke Zwisler - for ADHD foreningen. Referent: Tina F. Nicolaisen, Koncernsekretariat & Udvikling Afbud: Birger Prahl Leif. V. Nielsen Ikke tilstede: Ivan Mott og Henning Nielsen Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden (5 min) Herunder præsentationsrunde Beslutning: Dagsorden godkendt

59 2. Gensidig orientering (10 min) Beslutning: Kort orientering om Jan Andersens besigtigelse af tilgængeligheden ved valgstederne i forbindelse med valget i juni. Jan Andersen orienterede kort om tilgængeligheden i det offentlige rum (fortove, adgange omkring og til butikker mv.). Der er indstillet en stedfortræder til Handicaprådet, som forventes godkendt af kommunalbestyrelsen ved møde ultimo september. 3. Tilgængelighed til kommunens ejendomme (20 min) Orientering om statur på tilgængelighedsarbejdet til Lejre Kommunes bygninger V. Knud Nielsen Bygherrerådgiver Center for Ejendomme & Trafik Beslutning: Teleslyngeanlæg i Rådsalen Der har været afholdt møder med CR EL & TEKNIK, leverandør af teleslyngeanlægget. Der er aftalt afklarende møde tirsdag den tirsdag den 22. september, hvor Lejre Kommunes ITafdeling deltager. Montering af teleslynge anlæg forventes opstartet primo oktober Registrering/Mærkning af skoler Der er indgået aftale med God Adgang om mærkning af 8 skoler. Udførelsen påbegyndes i sidste halvdel af september og afsluttes hen over kommende vinter. God Adgang har opnået stor succes hos mange kommuner, hvilket har givet nogle forsinkelser. Prioriterede tiltag Ved Hvalsø Hallerne er der udført følgende tilgængelighedsarbejder: Handicap parkeringsplads ikke helt færdig Trappe med tilhørende rampe der opfylder tilgængelighedskravene. Etablering af vandret areal ved indgangsdør Udskiftning af hoveddør udføres uge Indretning af handicap toilet Handicap P-pladser Herunder behørig opmærkning/skiltning Dette arbejde er endnu ikke påbegyndt Etablering af Niveaufri adgange I flere af rapporter henvises til skråkiler for at udligne højdeforskelle. Løsningen er nok mest egnet for indvendig udligning og ikke for den udvendige. Her tænkes specielt på vinterbekæmpelse.

60 Det anbefales at der sker en omlægning af eksisterende belægning og der etableres en Aqua rende foran døråbningen for, at modvirke indtrængende regnvand. Forbedring af belægning Dette arbejde er endnu ikke påbegyndt Sikre reposer/vandrette arealer ved indgangsdøre Arbejdet tænkes udført samtidig med etablering af niveaufrie adgange Justering/renovering af dørpumper mm. I øjeblikket foretages løbende en justering/udskiftning (defekte) af dørpumper. Udskiftning af vridere/låse til vinkelgreb på wc-døre. Montering af bøjlegreb på toiletdøre. Montering af armstøtter ved toiletter. Handicaprådet ønsker en årlig afrapportering om status på tilgængelighedsarbejdet. Det aftaltes at Knud Nielsen årligt giver et overblik over den samlede plan for implementering af tilgængelighedsindsatser, herunder hvordan der prioriteres, og hvor langt man er. 4. Tilgængelighed omkring butikker (15 min) Kort orientering om status på indsatser der skal fremme tilgængeligheden omkring butikker i Lejre Kommune. V. Jan Andersen Beslutning: Orientering om - tilgængelighedsguide i Køge Kommune Det besluttedes at påbegynde arbejdet med Lejre Tilgængelighedsguide. Guiden skal primært være til gavn for turismen. Guiden skal indeholde eksisterende tilgængelighedsdata, suppleret med data fra apoteker, butikker og lignende. Guiden udarbejdes i elektronisk form som en del af Lejre Kommunes hjemmeside. Erik Bahn drøfter idéen med Johan Scheel (formand for Lejre erhvervsforum) og Grethe Saabye (Udvalgsformand for Erhverv & Turisme). 5. Sundhedsaftale (30 min) Hvordan sikrer man efterlevelse og implementering af Sundhedsaftalen i Lejre Kommune. Orientering om og drøftelse af arbejdet med sundhedsaftalen. V. Tina F. Nicolaisen Udviklingskonsulent Beslutning: Sundhedsaftale 3.0 blev kort gennemgået. Aftale om at sætte evalueringen af Sundhedsaftalen på dagsordenen ultimo 2016 eller primo 2017.

61 6. Aktiviteter/koordination med Roskilde (15 min) Drøftelse af samarbejde med Roskilde Kommune om aktiviteter for mennesker med handicap V. Jan Andersen Beslutning: I Lejre Kommune er der ikke mange muligheder for at tilbyde fritidsaktiviteter for mennesker med handicap. Handicaprådet har haft drøftelser om at indgå i et samarbejde med Roskilde Kommune om at tilbyde flere handicapaktiviteter, hvilket pt. ikke er en mulighed. Det er rådets vurdering, at der mangler ildsjæle til at igangsætte og drive sådanne aktiviteter. Handicaprådet går ikke videre ind i sagen. 7. Forslag om ikke at uddele Handicapprisen 2015 (15 min) Grundet folkeafstemning den 3. december er sammenfaldende med datoen for overrækkelse af Handicapprisen, er det nødvendigt at udsætte overrækkelse af Handicapprisen. V. Jan Andersen Beslutning: Handicapprisen er aflyst i Der skal indrykkes en annonce i aviserne herom. 8. Høringer siden sidste møde (5 min) Den Sociale rammeaftale, Omsorgstandpleje, Specialtandpleje, Ledsagelse under ferier Kvalitetsstandard vedr. hjerneskadekoordinatoren Beslutning: DH vil gerne have mere tid gerne en måned - til høring. Muligheden for at blive forvarslet høringer evt. et høringshjul. 9. Eventuelt Digital høring fra Det Centrale Handicapråd om at nedbryde fordomme, flytte holdninger og skabe et mere ligeværdigt møde mellem mennesker med og uden handicap Booking i outlook-kalenderen (politikerne) politikerne booker selv Igangsætning af en evaluering af handicappolitikken - Jan Andersen orienteres om plan herfor DH kommer med forslag til temaer og datoer for møder i 2016 VISO afholder konference har vi modtaget invitationer Tina undersøger Beslutning: HUSK på næste møde: økonomi status for Handicaprådets budget.

62 Bilag: 2.9. Notat vedr. bade og omklædningsfaciliteter - træning Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88504/15

63 Notat Som udgangspunkt er alle svarene vedrørende bade- og omklædningsfaciliteterne givet af borgerne fra Bøgebakken (med undtagelse af ét svar fra Hvalsø). Før borgerne blev spurgt til disse faciliteter, blev de spurgt om hvorvidt de havde benyttet sig af omklædnings- og badefaciliteter. Som du kan se svarede størstedelen nej : Derfor har kun 9 borgere svaret på spørgsmål vedr. badefaciliteterne, alle gik til genoptræning på Bøgebakken: Antal svar Gns (konfidens) Badefaciliteterne 9 3,33 (3,26-3,41) Som du kan se har størstedelen svaret hverken tilfreds eller utilfreds 56 % hvilket svarer til 5 personer. 33 % har svaret enten tilfreds (22 %) eller meget tilfreds (11 %). Svaret utilfreds der er på 11 % svare kun til en person. Med hensyn til omklædningsfaciliteterne, så har 12 personer svaret, 11 fra Bøgebakken og 1 fra Hvalsø: Antal svar Gns (konfidens) Omklædningsfaciliteterne 12 3,83 (3,77-3,90) Her har i alt 67 % svaret enten tilfreds (50 %) eller meget tilfreds (17 %). 67 % er her 8 personer. 33 % dvs. 4 personer, har svaret hverken tilfreds eller utilfreds. Konklusion:

64 Min vurdering er, at denne undersøgelse (i sig selv) er for spinkelt et grundlag til at forbedre faciliteterne. Dette på baggrund af: at få borgere har svaret på disse to spørgsmål at tilfredsheden overgår utilfredsheden og at utilfredshed kun kommer fra én borger at det primært er borgere fra Bøgebakken der har svaret at undersøgelsen peger på, at de fysiske rammer er noget af det der har mindst betydning for borgerne (som indikeret af indsatskortet i rapporten) Til gengæld viser undersøgelsen ikke noget vedr. en eventuel tilfredshed eller utilfredshed ved mulighederne for at klæde om eller bade. Borgerne har ikke benyttet sig af faciliteterne på Hvalsø eller Grønnehave. Men hvorfor? Afhængigt af hvem man snakker med, er der ikke som sådan omklædningsog badefaciliteter på Hvalsø + Grønnehave, men blot mulighed for, at borgerne kan gå i bad på toilettet. Spørgsmålet er om brugerne f.eks.: Ved, at mulighederne er der og er tilfredse med dem, men bevist fravælger at benytte sig af dem Ved, at mulighederne er der, men er utilfredse med dem og derfor bevist fravælger at benytte sig af dem Ikke ved at mulighederne er der. Med andre ord, ved vi ikke fra undersøgelsen, om de er tilfredse med mulighederne for at klæde om eller bade på centrene, men blot vælger ikke at benytte sig af dem. Det ville f.eks. kræve en dialog med brugerne om, hvorvidt de ønsker flere muligheder for at bade/klæde om, og om de ville benytte sig af faciliteterne hvis de var der. En indikation fra Bøgebakken viser at 39 % af brugerne her har valg ikke at benytte sig af omklædnings- eller badefaciliteter. Men alt i alt er der desværre ikke noget i undersøgelse der kan give svar på dette spørgsmål. Sarah Swanson Udviklingskonsulent Center for Velfærd og Omsorg

65 Bilag: Bade og omklædningsfaciliteter i de tre træningsenheder.docx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88505/15 Fusion ID: Bilag Bade og omklædningsfaciliteter i de tre træningsenheder.docx kunne desværre ikke findes.

66 Bilag: Orienteringsbrev til flygtninge og udlændinge Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 89139/15

67 Bilag : Orienteringsbrev til flygtninge og udlændinge Orientering om integrationsydelse Den 1. september 2015 trådte integrationsydelsen i kraft. Lejre Kommune vil i dette orienteringsbrev informere dig om hvilken betydning det har for dig. Er du ugift Hvis du er ugift vil integrationsydelsen ikke få nogen betydning for dig. Integrationsydelsen vil kun få betydning, hvis du bliver gift og din ægtefælle bevilliges integrationsydelse. Familiesammenføring Hvis du er gift og får familiesammenføring efter den 1. september 2015 vil det få betydning for din ydelse. Når din ægtefælle kommer til Danmark vil han/hun skulle søge om integrationsydelse. Når man selv får udbetalt kontanthjælp og ens ægtefælle bevilliges integrationsydelse sætter lovgivningen et loft over ens samlet indkomst. Hvis du er gift og ikke har børn Din ægtefælle kommer til Danmark og bevilliges integrationsydelse svarende til kr. om måneden før skat. I denne situation vil din ydelse ændre sig fra den dato hvor din ægtefælle bevilliges integrationsydelse. Fra den dato vil din ydelse svare til kr. om måneden før skat. Det vil give jer en samlet indkomst på kr. om måneden før skat. Hvis du er gift og har børn Når man har børn og de befinder sig i Danmark, har det indvirkning på ens ydelse. Efter indførsel af integrationsydelse vil din ægtefælle bevilliges kr. om måneden før skat. Du vil bibeholde din kontanthjælp, men grundet loft over den samlet indkomst, vil din ydelse ændre sig til kr. om måneden før skat. Det vil give jer en samlet indkomst på kr. om måneden før skat. Børnetilskud Børnetilskud gives til personer der har børn og børnene er bosiddende i Danmark. Børnetilskud følger moderen og udbetales til hende. Har man fået sin opholdstilladelse efter 1. september 2015 er man omfattet af optjeningsprincippet, dvs. der går 2 år får man har optjent retten til fuldt tilskud. Optjeningen er fordelt efter hvor længe man har været i landet. Tid i Danmark Optjent %- del 6 måneder 25% 1 år 50% 1 ½ år 75% Permanet bolig Bor man i en permanet bolig vil man stadig havde mulighed for at ansøge om boligsikring og særlig støtte. Særlig støtte bevilliges hvis man har høje boligudgifter eller stor forsørgerbyrde (mange børn). Modtager man integrationsydelse er der loft over særlig støtte svarende til 70

68 % af dagpengesatsen. Ydelseskontoret vil kunne svare på om man er berettiget til særlig støtte. Enkeltydelser Man vil stadig have mulighed for at ansøge om enkeltydelser. Ansøgning skal afleveres i Borgerservice, sammen med sidste 3 måneders kontoudtog, kontooversigt, samt dokumentation for fast udgifter. Du kan forvente op til 4 ugers sagsbehandlingstid. Oversigt over integrationsydelse Integrationsydelse Før skat Forsørger over 30 år Forsørger under 30 år Enlig forsørger over 30 år Enlig forsørger under 30 år Udeboende over 30 år Udeboende under 30 år Hjemmeboende over 30 år Hjemmeboende under 30 år Hvis du har spørgsmål Har du spørgsmål til dette brev er du velkommen til at kontakte os på telefon eller via mail kontant@lejre.dk

69 Bilag: Orientering om lovændring ved indførelse af integrationsydelse. Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 89138/15

70 Bilag Orientering om lovændring ved indførelse af integrationsydelse. Information om Integrationsydelse Pr. 1. september 2015 trådte integrationsydelsen i kraft. Integrationsydelsen er først gælder for personer, der søger om forsørgelse efter 1. september. Dvs. de flygtninge og udlændige, som i dag modtager kontanthjælp, også får kontanthjælp efter 1. september og det har for dem ingen betydning, medmindre de fx søger familiesammenføring.. Integrationsydelse Integrationsydelsen er lavere end den kontant- eller uddannelseshjælp flygtninge og udlændige får i dag. De nye satser ser ud som følgende: Integrationsydelse Før skat *Efter skat Forsørger over 30 år Forsørger under 30 år Enlig forsørger over 30 år Enlig forsørger under 30 år Udeboende over 30 år Udeboende under 30 år Hjemmeboende over 30 år Hjemmeboende under 30 år *Skat er beregnet med 38 % og i fradrag Dansktillæg Personer, der modtager integrationsydelse, vil kunne få et tillæg (dansktillæg) for at bestå Prøv i Dansk 2. Tillægget er på kr. før skat om måneden. Det må formodes, at det vil tage noget tid, før nyankommne flygtninge og udlændige vil være i stand til at få dansktillægget. Dansktillæg (DT) til integrationsydelse **Ydelsen med dansktillæg, må ikke overstige taksten for uddannelseshjælp eller kontanthjælp. Dansktillæg Før skat Efter skat Forsørger over 30 år Forsørger under 30 år

71 Enlig forsørger over 30 år Enlig forsørger under 30 år Udeboende over 30 år Udeboende under 30 år Hjemmeboende over 30 år Hjemmeboende under 30 år **Beregningen er ud fra taksten kontanthjælp når borgere er fyldt 30 år og uddannelseshjælp, når borgerne er under 30 år. Ægtepar/samlevende I medfør af LAS, 26, stk. 2, gælder, at hvis en person, der modtager integrationsydelse er gift eller samlevende med en person, der modtager uddannelses- eller kontanthjælp, nedsættes uddannelses- eller kontanthjælpen, så de to forsørgelsesydelser sammenlagt svarer til uddannelses- eller kontanthjælpen, dog mindst til et niveau, som svarer til, at de begge modtog integrationsydelse og dansktillæg (såfremt integrationsydelsesmodtageren er berettiget til tillægget, jf. LAS, 22, stk. 2 og 4). Det betyder også vores integrationsborgere, der pga. de har fået kontanthjælp senest d , men som søger familiesammenføring efter denne dato, vil blive omfattet af denne ændring. Det betyder I praksis: Et samlevende par. -Han er fyldt 30 år og modtager kontanthjælp med forsørgertakst (har 2 særbørn). Hans kontanthjælpssats er på kr. pr. md. ( aktuelle satser, 25, stk. 2, nr. 1) -Hun er 25 år og modtager integrationsydelse og har bestået Prøve i Dansk 2, hvorfor hendes integrationsydelsessats er på i alt kr. ( kr. pr. md kr., jf. henholdsvis 22, stk. 2, nr. 3 og 22, stk. 4) Først nedsættes kontanthjælpen med integrationsydelsen, da den samlede hjælp skal svare til kontanthjælpen: Hans kontanthjælp på kr. nedsættes med hendes integrationsydelse på kr. Kontanthjælp udgør herefter ( ) = kr. Herefter ses på, om parret trods alt har mindst et niveau, som svarer til at begge modtog integrationsydelse: Hvis begge modtog integrationsydelse: Hans integrationsydelsessats ville udgøre kr. (8.319 kr. + dansktillæg kr.) plus hendes integrationsydelsessats kr. ( ) = kr. I denne fiktive beregning indgår dansktillæg for begge parter. Har integrationsydelsesmodtageren ikke ret til dansktillæg, kan der i den fiktive beregning ikke indgå dansktillæg, heller ikke selvom den part, der modtager uddannelses- eller kontanthjælpen er dansk og har dansk uddannelse).

72 Den samlede udbetaling må således være kr., og det betyder, at kontanthjælpen kun må nedsættes som følger: Hendes integrationsydelse er på (5.945 kr. + dansktillæg kr.) Hans kontanthjælp er nedsat til ( ) = kr. Særlig støtte og enkeltydelser Særlig støtte Flygtninge og udlændige vil også fremadrettet have mulighed for at få særlig støtte, jf. 34 lov om aktiv socialpolitik, hvis de har særligt høje boligudgifter eller en stor forsørgerbyrde. Enkeltydelser Kommunen kan i særlige tilfælde yde økonomisk hjælp til enkeltudgifter, sygebehandling, flytning, samværsudgifter og lignende. For at ansøge om enkeltydelse skal udgiften ikke kunne havde været forudset, eller have afgørende betydning for den pågældendes og deres families livførelse. Ved ansøgning om enkeltydelser foretager kommunen en økonomisk vurdering. Udgangspunktet er dog, at sådanne ydelser ikke kan bruges til at finansiere løbende udgifter såsom husleje, vand og varme. Læs mere på Boligstøtte Det vil være muligt, at ansøge om boligsikring ved permanent bolig. Man ansøger via ansøgningen er opfyldt korrekt, behandler Udbetaling Danmark ansøgningen indenfor 20 arbejdsdage. Fripladstilskud i daginstitutioner Er der børn under 18 år i husstanden er det muligt at ansøge om økonomisk friplads. For at søge om tilskud til friplads i en daginstitution, skal familien have en plads i et dagtilbud. Der skal kun lave én ansøgning for hele familien. Ansøgning om økonomisk friplads eller ændring af den eksisterende økonomiske friplads, skal ske via den digitale pladsanvisning på kommunens hjemmeside - selvbetjeningdigital pladsanvisning.

73 Bilag: 2.7. Referat af 8. september 2015 i Ældrerådet.doc Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 90347/15

74 Ældrerådet i Lejre Kommune Til Ældrerådet 16. september 2015 Referat fra møde i Ældrerådet Tirsdag den 8. september 2015 kl Hvalsø Rådhus Deltagere: Keld Mortensen, Arnold Backman, Mogens Pedersen, Per Lerche Brasch, Bent W. Sørensen, Kirsten Kornval Afbud fra: Bjarne Hørlykke 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt Pkt. 5 udsat til næste møde 2. Godkendelse af referat fra mødet 11. august 2015 Referat godkendt 3. SSÆs seneste møde - 7 september Referat endnu ikke kommet Ældrerådet drøftede pkt. 3 i SSÆ s dagsorden - Brugertilfredshedsundersøgelse i Visitation & Bestiller. Ældrerådet ser frem til at se resultatet af de iværksatte aktiviteter inden for forbedringsområderne, og afventer den næste brugertilfredshedsundersøgelse foråret Ældrerådet vurderer, at det især betyder meget for brugerne, at der gives tilbagemelding med information om forventet sagsbehandlingstid. SSÆ behandlede på mødet høring vedr. Revas tilsyn på Hvalsø Plejecenter, hvor den oprindelige rapport efter et ekstraordinært møde den , blev justeret. Spørgsmålene på mødet den handlede bl.a. om muligheden for i særlige tilfælde, at tilkalde brandvæsenet og om personlig feedback til gruppelederne. SSÆ godkendte den justerede tilsynsrapport. 4. Høringer: 4.1 Høring vedr. Sundhedsstyrelsens justerede tilsynsrapport af , vedrørende tilsynet på Hvalsø Plejecenter den Høring vedr. kvalitetsstandard om Omsorgstandpleje 4.3 Høring vedr. kvalitetsstandard om Specialtandpleje 4.4 Høring vedr. kvalitetsstandard om hjerneskadekoordination Høringssvar fremsendt for de fire høringer. ÆLDRERÅDET I LEJRE KOMMUNE SKOVAGER ROSKILDE TLF.: / MOBIL: MORTENSENS@MAIL.DK

75 Ældrerådet i Lejre Kommune 5. Center for Ejendomsdrift (Knud Nielsen) Ældreboliger og brandalarmer Punkt 5 udsat til Lokalsamfundet Bygger Bro Udviklingskonsulent Helena P. N. Jørgensen fortalte om et projekt, hvor Lejre Kommune sammen med 4 andre kommuner, Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp vil undersøge hvordan civilsamfundet kan bidrage til integrationsprocessen i kommunerne. Helena er ansat som projektleder i Lejre Kommune "Det betyder meget at flygtninge bydes velkommen og involveres i aktiviteter for alle aldre". Hvordan kan Helena bruges? Borgerservice, Avnstrup og flere foreninger er samlet i en styregruppe der diskuterer på strategisk niveau. Der er ikke udarbejdet et kommissorium for styregruppen, men Ældrerådet har efterfølgende modtaget projektbeskrivelsen for hele projektet. Ældrerådet vil, i den udstrækning det er muligt og naturligt, bidrage med at skabe kontakt mellem interesserede frivillige og styregruppen. 7. Planlægning af møde med pensionistforeninger og -klubber i Lejre Kommune Der var ret få foreninger, som reflekterede på Ældrerådets henvendelse i det tidlige forår, Ældrerådet inviterer derfor til et møde i efteråret. Mødet har samme formål og samme personkreds, som det tidligere bestemte møde, dog udvidet med centerrådsformændene. Mødet planlægges afholdt i november Orientering: 8.1 Nyt fra Danske Ældreråd: Formands / Næstformandsmøde 15. sep. Blandt de dagsordenspunkter der skal drøftes er: Hvilke ældrepolitiske udfordringer oplever vi som ældreråd i kommunerne i dag? Hvilke lokale ældrepolitiske udfordringer bliver de største for ældrerådene i de kommende år? KK og KM deltager i mødet i Næstved Danske Ældreråds Nyhedsbrev nr. 3 udsendt 8.2 Nyt fra Regionsældrerådet: Temadag den Den tværfaglige demensgruppe i Region Sjæl. AB og KK deltager Temadag den (Arrangeret af ÆldreSagen) "Sundhedsaftalen og Værktøjskassen" Regionshuset i Sorø - Tilmelding 18. september KK deltager "Frivillig Fredag" 25. september - Tilmelding 18. september Individuel tilmelding Temadag den Kl : "Et meningsfuldt liv i elvte time" Hvalsø Kulturhus Tilmelding 7. oktober KM, BS, PLB, MP, AB, BH,KK tilmeldes ÆLDRERÅDET I LEJRE KOMMUNE SKOVAGER ROSKILDE TLF.: / MOBIL: MORTENSENS@MAIL.DK

76 Ældrerådet i Lejre Kommune 8.3 Orientering i øvrigt: Ældrerådet holder møde om budget den 16. september, Leif Nielsen, formand for SSÆ og Direktør Lone Feddersen orienterer om det budgetforslaget. 8.4 Hjemmesiden: Flere Input såvel fra rådets medlemmer, som fra andre interesserede efterlyses. Sendes til KM 9. Eventuelt: Ingen punkter 10. Punkter til mødet 13. oktober 2015: Knud Nielsen - vedrørende brandsikringen (alarmer) Lejre Kommunes ældreboliger (udsat fra møde ) "Den offentliges digitale kommunikation" Endelig planlægning af møde med pensionistforeninger og klubber i Lejre Kommune Aftale møde med frivillighedsfacilitator Kirsten Kornval ÆLDRERÅDET I LEJRE KOMMUNE SKOVAGER ROSKILDE TLF.: / MOBIL: MORTENSENS@MAIL.DK

77 Bilag: 3.1. Strategioplæg - Fremtidens sociale tilbud - Endelig version.docx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 91432/15

78 Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H Koncerndirektionen E 1. Sammenfatning: I nærværende notat fremlægger administrationen et forslag til strategi og proces for den iværksatte udvikling af Fremtidens sociale tilbud. Et arbejde der skal sikre, at Lejre Kommune og kommunens tilbud på det specialiserede voksensocial- og handicapområde er bedst muligt rustet til at imødekomme fremtidens krav og forventninger. Dato: 28. september 2015 J.nr.: Udover det strategiske afsæt anbefaler administrationen i notatet en organisatorisk ramme for Fremtidens sociale tilbud En ramme, hvor Lejre Kommunes nuværende fire enheder (Solvang, Bramsnæsvig, Bofællesskaberne og Socialpsykiatrisk Center) bliver sammenlagt til to enheder med udgangspunkt i målgrupperne; Sociale tilbud til borgere med handicaps og Sociale tilbud til borgere med psykiske lidelser. I kølvandet på Udvalget for Social, Sundhed & Ældres behandling af notatet på deres møde den 5. oktober 2015 vil oplægget blive sendt i høring, internt i organisationen samt i Handicaprådet. 2. Baggrund og formål: Pr. 1. januar 2015 blev det specialiserede voksensocial- og handicapområde organisatorisk forankret i et nyt Center for Job & Social Både myndighedsdelen og den udførende del i form af Lejre Kommunes følgende fire sociale tilbud: Solvang, som er et socialpsykiatrisk botilbud under den sociale rammeaftale for borgere med psykiske lidelser. Solvang tilbyder også støtte til borgere i eget hjem efter servicelovens 85. Bramsnæsvig, som er et botilbud under den sociale rammeaftale for udviklingshæmmede borgere med omfattende behov for hjælp og støtte i hverdagen. Bofællesskaberne, som er et botilbud under den social rammeaftale for udviklingshæmmede borgere med behov for hjælp og støtte i hverdagen. Bofællesskaberne tilbyder også støtte til borgere i eget hjem efter servicelovens 85. Socialpsykiatrisk Center, som tilbyder støtte til borgere i eget hjem efter Servicelovens 85. Socialpsykiatrisk Center er samtidig et tilbud og værested for borgere med psykiske problemer og/eller lidelser.

79 I forbindelse med den nye organisatoriske forankring blev det fastlagt, at der skal udarbejdes en analyse, som skal kunne udgøre et strategisk beslutningsgrundlag i forhold til tilpasning og udvikling af Fremtidens sociale tilbud. En analyse der har fokus på fremtidige borgerbehov Både i forhold til antal pladser, kvalitetsudvikling og i forhold til muligheder for effektivisering. Formålet med dette notat og behandlingen på Udvalget for Social, Sundhed & Ældres møde den 5. oktober 2015 er, at fastlægge strategien for det videre udviklingsarbejde med Fremtidens sociale tilbud samt at fastlægge den organisatoriske ramme for dette arbejde. Forud for fastlæggelse af strategien samt administrationens anbefaling omkring den organisatoriske ramme ligger en proces med inspiration fra andre kommuners tilsvarende arbejde, med input fra de sociale tilbud i kommunen, med dialogmøde om Fremtidens sociale tilbud den 6. maj 2015 etc. 3. Strategiens faser: Strategien omkring udvikling af Fremtidens sociale tilbud tager afsæt i en række faser, som der kort bliver redegjort for herunder: 1. Den organisatoriske ramme: I denne fase bliver det fastlagt, hvordan Lejre Kommunes sociale tilbud fremadrettet skal være organiseret for mest hensigtsmæssigt at imødekomme fremtidens krav og forventninger. Afklaringen af denne fase har forløbet i 1. halvår af 2015, således at der nu foreligger en administrativ anbefaling til, hvordan den organisatoriske ramme fremadrettet skal se ud (afsnit 6). Den organisatoriske ramme er nærmere beskrevet senere i dette strateginotat. 2. Den faglige kvalitet: Med afsæt i den organisatoriske ramme samt fastlagte fokuspunkter (afsnit 4) fortsætter arbejdet omkring udvikling af Fremtidens sociale tilbud med afsæt i at fastlægge rammer for den faglige kvalitet. I det hidtidige arbejde, som danner grundlag for dette strategioplæg, er der særligt peget på et behov for at sætte fokus på udviklingen af aktivitetstilbud samt beskyttet beskæftigelse. Dette arbejde vil blive iværksat i umiddelbar forlængelse af den politiske behandling den 5. oktober og vil forventeligt være afsluttet i løbet af 1. halvår af De økonomiske rammer: Sideløbende med fase 2, Den faglige kvalitet, vil der i fase 3 være fokus på at fastlægge de økonomiske rammer for Fremtidens sociale tilbud. Formålet med denne fase er at skabe et sikkert og gennemsigtigt styringsgrundlag for de nye sociale tilbud, ligesom denne fase skal understøtte muligheden for kontinuerligt at sikre en effektiv drift af tilbuddene. Denne fase vil forventeligt også være afsluttet i løbet af 1. halvår af Side 2 af 9

80 4. Fastlæggelse af leverandørstrategi: Et væsentligt element i udviklingen af Fremtidens sociale tilbud er fastlæggelse af en leverandørstrategi for Lejre Kommune på det specialiserede voksensocialområde. En leverandørstrategi skal tage afsæt i forventningerne til fremtidens behov (afsnit 5), og den skal bidrage til at fastlægge, hvordan disse behov kan blive imødekommet Dels i form af egne tilbud og dels i form af tilbud fra andre kommuner og private sociale tilbud. Samtidig skal arbejdet med en leverandørstrategi have fokus på, hvilke tilbud og foranstaltninger det forventes, at andre kommuner fremadrettet vil efterspørge hos Lejre Kommune. Ligesom med fase 2 og 3 vil denne fase forventeligt være afsluttet i løbet af 1. halvår af I valget af tilgang til denne proces har det været drøftet, hvorvidt der i fase 1 skulle være fokus på den organisatoriske ramme eller i stedet på den faglige kvalitet Altså hvorvidt der skulle have været byttet om på fase 1 og 2. Det er administrationens opfattelse, at begge tilgange kunne være farbare, men det har været en konkret vurdering, at der var behov for, indledningsvist at fastlægge den organisatoriske ramme som grundlag for de videre drøftelser omkring den faglige kvalitet. For hver af faserne 2-4 vil der blive udarbejdet administrative kommissorier, som på et mere detaljer niveau fastlægger formål/ambitioner samt tids- og handleplaner for det videre arbejde. 4. Fokuspunkter for udvikling af Fremtidens sociale tilbud: Det er væsentligt, at arbejdet med udviklingen af Fremtidens sociale tilbud har det rette fokus. Til sikring heraf har administrationen formuleret følgende fokuspunkter for det videre arbejde: Inklusion Fremtidens sociale tilbud skal understøtte, at fysisk- og psykisk sårbare borgere bliver inkluderet i det omgivende samfund, samt at borgerne kan indgå i aktiviteter så tæt på de ordinære tilbud som muligt, herunder i forhold til job og uddannelse. Civilsamfund/samskabelse Samspillet med de frivillige og med lokalsamfundet skal styrkes i forhold til Fremtidens sociale tilbud for på den måde at støtte op om de aktive ressourcer i lokalområder, netværk, foreninger etc. Pædagogik med fokus på borgeren Der skal være fokus på samarbejde med borgeren og dennes pårørende via tilrettelæggelse, gennemførelse og vurdering af forskellige vejlednings- og interventionsformer. Samtidig skal det pædagogiske fokus have udgangspunkt i borgerens progression. Fleksible miljøer Fremtidens sociale tilbud skal kunne justeres og tilpasses de behov, som borgerne til enhver tid har i forhold til individuel støtte og udviklingsmuligheder. Side 3 af 9

81 5. Vurdering af fremtidens behov: For at danne et nuanceret indtryk af, hvilke fremtidige krav og forventninger der vil være til Fremtidens sociale tilbud og foranstaltninger, har administrationen lavet en gennemgang af nuværende borgersager på det specialiserede voksensocial- og handicapområde samt en gennemgang for gruppen af borgere mellem 15 og 23 år, som i dag er omfattet af en eller flere foranstaltninger på det specialiserede børneområde. Gennemgangen er alene foretaget for borgere i Lejre Kommune og omfatter således ikke borgere fra andre kommuner, som i dag er visiteret til tilbud og foranstaltninger i Lejre Kommune. I det videre arbejde med udviklingen af Fremtidens sociale tilbud skal der også være særlig fokus på borgere fra andre kommuner, da de på nuværende tidspunkt udgør en betragtelig andel af de borgere, som modtager ydelser i regi af Lejre Kommunes sociale tilbud. I forhold til dette kan det også være relevant at gå i dialog med en række af de kommuner, som i dag visiterer borgere til Lejre Kommunes tilbud. På nuværende tidspunkt har Lejre Kommune i gennemsnit sager årligt på det specialiserede voksensocial- og handicapområde. Disse sager er i hovedtræk fordelt på følgende typer af tilbud/foranstaltninger: Sociale botilbud Botilbud for handicappede Støttekontaktperson-ordninger Ledsagerordninger Social- og samværstilbud Beskyttet beskæftigelse Handicap-kørsel Merudgifter for personer med væsentlige funktionsnedsættelser Misbrugsbehandling Der er en række borgere, som modtager flere af ovenstående foranstaltninger. Et øjebliksbillede i september 2015 viser, at 53 borgere er visiteret til længerevarende botilbud, heraf er 6 borgere boende på Bramsnæsvig, 5 på Solvang og 14 i Bofællesskaberne. 56 borgere er visiteret til midlertidige botilbud 33 borgere modtager støttekontaktpersonstøtte, som kan sidestilles med botilbud og 9 borgere modtager borgerstyret personlig assistance. 152 borgere modtager støttekontaktpersonstøtte i eget hjem. Den gennemførte sagsgennemgang peger på, at der i de kommende år vil være en gruppe af unge, som har brug for væsentlig støtte såvel i forhold til daglig livsførelse som i forhold til udvikling og/eller fastholdelse af eksisterende kompetencer. Ligeledes har sagsgennemgangen peget på, at der må forventes en stigning i antallet af borgere med diagnoser som autisme, ADHD etc. Side 4 af 9

82 Det er administrationens vurdering, at Fremtidens sociale tilbud har brug for at være fleksible, så de hurtigt kan tilpasses skiftende behov hos borgerne. Samtidig bør den støtte, som borgerne har behov for, kunne modtages ud fra et mind-set om egen bolig, også i tilfælde, hvor boligen er et botilbud. Det betyder samlet set, at tilbuddene og foranstaltningerne skal være fleksible i forhold til skiftende behov, livssituationer og alder. Kravet om fleksibilitet i forhold til tilbud og foranstaltninger stiller nye og anderledes krav til personalets sammensætning af kompetencer, hvor det er en forudsætning, at det faglige personale repræsenterer en bredde og dybde af kompetencer, som komplementerer borgernes behov. Samtidig stiller det krav til de organisatoriske rammer, som bedst muligt skal understøtte kravene om fleksibilitet, faglighed etc. Administrationens anbefaling til den fremtidige organisatoriske ramme bliver præsenteret i det følgende afsnit. 6. Anbefaling til organisatorisk ramme for Fremtidens sociale tilbud: Som der er redegjort for i foregående afsnit, er der behov for at revurdere den organisatoriske ramme for Fremtidens sociale tilbud for bedst muligt at imødekomme de krav og forventninger, der er til tilbud og foranstaltninger Det er blandt andet krav om øget fleksibilitet og faglighed. Fremtidens sociale tilbud skal således have løbende fokus på omstilling og opkvalificering/tilpasning af faglige kompetencer, samtidig med at der skal være fokus på kontinuitet i den enkelte borgers udviklingsforløb. På nuværende tidspunkt er Lejre Kommunes udførende led organiseret i fire enheder (Solvang, Bramsnæsvig, Bofællesskaberne og Socialpsykiatrisk Center), og eksempelvis bliver socialpædagogisk bistand, jf. Servicelovens 85, tilbudt af tre af disse enheder. Med afsæt i ovenstående har administrationen analyseret og vurderet forskellige modeller for den fremtidige organisatoriske ramme, således at denne bedst muligt sikrer en platform som er gearet til en kontinuerlig udvikling i takt med den udvikling der sker i borgernes behov Og en platform som samtidig kan bidrage til en effektiv drift, herunder indfrielse af de politisk fastsatte målsætninger om nedbringelse af udgifterne på det specialiserede socialområde. Administrationen har i alt analyseret og vurderet fire modeller for den fremtidige organisatoriske ramme, og administrationens hovedanbefaling er en organisering, hvor de sociale tilbud opdeles i 2 målgrupper Sociale tilbud til borgere med handicaps og Sociale tilbud til borgere med psykiske lidelser. Dette kan illustreres som følger: Side 5 af 9

83 Det er administrationens vurdering, at denne organisatoriske ramme bedst vil være i stand til at imødekomme de skitserede krav til Fremtidens sociale tilbud, da den angiver et præcist snit for fordelingen af målgrupper, opgaver etc. i forhold til henholdsvis handicaps og psykiske lidelser. Dette vil blandt andet understøtte et mere helhedsorienteret syn på den enkelte borger, da det udvisker nuværende organisatoriske gråzoner. Samtidig vil en sammenlægning af de 4 nuværende enheder til 2 virksomheder bidrage til en øget, faglig robusthed, som sikrer bedre rammer for dels udvikling af ressourcer og kompetencer samt for en mere optimal udnyttelse af de tilstedeværende ressourcer. Endelig vil den anbefalede organisatoriske ramme bidrage til en række synergier, både fagligt og administrativt, som samlet set vil bidrage til, at de sociale tilbud opnår en højere faglig kvalitet og robusthed samt en større konkurrencedygtighed i forhold til økonomi. Som nævnt har administrationen analyseret og vurderet tre øvrige modeller for den organisatoriske ramme. Disse er kort beskrevet og illustreret i bilaget til dette strateginotat. På baggrund af den politiske behandling af strateginotatet, herunder administrationens anbefaling til den organisatoriske ramme for Fremtidens sociale tilbud, vil oplægget blive sendt i høring i Handicaprådet, i bruger-/pårørenderåd samt i de omfattede organisatoriske enheder, internt i organisationen. Strateginotatet og administrationens anbefaling til organisatorisk ramme vil efterfølgende blive forelagt til endelig godkendelse i Udvalget for Social, Sundhed & Ældre på udvalgets møde den 30. november Side 6 af 9

84 Bilag: Beskrivelse og illustration af fravalgte organisatoriske modeller Alternativ 1 Fastholdelse af nuværende organisering: Dette alternativ er fravalgt, da det er administrationens vurdering, at det ikke i tilstrækkelig grad understøtter behovet for fleksibilitet i tilbud og foranstaltninger, ligesom det vanskeliggør et tværgående fokus på kompetenceudvikling. Side 7 af 9

85 Alternativ 2 Organisering på baggrund af tilbudsform: I dette alternativ tages der udgangspunkt i de typer af tilbud, som Lejre Kommune tilbyder borgerne på det specialiserede voksensocial- og handicapområde. Dette alternativ er fravalgt, da det er administrationens klare vurdering, at det ikke er hensigtsmæssigt, på denne måde at blande handicap- og psykiatrimålgrupperne. Samtidig vil dette alternativ ikke understøtte den nødvendige kontinuitet i et borgerforløb på tværs af tilbud. Side 8 af 9

86 Alternativ 3 Organisering i målgrupper Med yderligere opdeling af psykiatri: Dette alternativ er et supplement til administrationens hovedanbefaling, således at psykiatri-delen bliver opdelt i henholdsvis døgntilbud og sociale støttetilbud. Denne model er ikke valgt som administrationens hovedanbefaling, da det er vurderingen, at den ikke i tilstrækkelig grad understøtter behovet for fleksibilitet i tilbuddene, ligesom den vanskeliggør et tværgående fokus på kompetenceudvikling. Side 9 af 9

87 Bilag: 4.1. Høringssvar fra HCR vedr ledsagelse under ferie.doc Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 84495/15

88 1. Omsorgstandpleje. Kvalitetsstandarden rimelig Høringssvar primo september Kvalitetsstandard Specialtandplejen En god kvalitetsstandard, der vil hjælpe mange borgere med funktionsnedsættelse til forebyggende tandplejetilbud, men egenbetaling på kr. p.a. er for de fleste førtidspensionister for stor udgift. 3. Ledsagelse under ferier. Det er meget positivt, at Lejre Kommune fastlægger et ensartet serviceniveau for Borgere i botilbud, så alle borgere får mulighed for ferie med socialpædagogisk ledsagelse. Serviceniveauet kunne have længere varighed, og omfatte udlandsrejser, men det er godt med ensartede regler, der giver mulighed for ledsagelse under ferier. 4. Kvalitetsstandard vedr. hjerneskadekoordinator. En uhyre grundig og detaljeret kvalitetsstandard, dog kan det undre, at der i pkt. 4 og 5. er fastsat tidsbegrænsning på et år. Det er almindelig kendt, at de bedste rehabiliseringsresultater opnås kort efter skadens opståen, men derfor skal ældre skader ikke opgives.

89 Bilag: 4.2. Høringssvar fra Bruger- og Pårørenderådet på Bramsnæsvig til Forslag til serviceniveau-retningslinjer for ledsagelse i botilbud i Lejre Kommune.pdf Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 87478/15

90

91

92

93

94

95

96 Bilag: 4.3. Høringssvar fra Solvang.docx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 87465/15

97 aug/a.r Referat fra fælles beboermøde Onsdag den 24. juni 2015 i Aktiviteten Arbejdsopgaver i forbindelse med mødet blev fordelt på følgende måde: Gr. 1 sørger for oprydning efter mødet. Gr. 23 sørgede for lidt blødt brød til mødet. Gr. 45 sørgede for kaffe og the-brygning samt servering. Huset sørgede for det bløde brød/kage på grund af den sene udsendelse af dagsorden. Dagsorden. Tilstede. 1. Resultat af tidsmåling i forbindelse med kørsel af Solvangsbussens kørsel til Skibby i forhold til sidste debat vedr. mange mennesker og trafik. Beslutning om forsat kørsel til Skibby om fredagen? Referat beboere (enkelte går til og fra) og 6 personale. x- beboer havde som aftalt på sidste møde lavet en tidsmåling på, hvor længe man skulle vente i krydset fra Skibby og ud på hovedvejen om fredagen. Den viste ved 1. fredag 40 sekunder 2. fredag 15 sekunder 3. fredag 12 sekunder 4. fredag 3 sekunder 5. fredag 9 sekunder 6. fredag 16 sekunder 7. fredag 2 sekunder 8. fredag 10 sekunder. Det blev besluttet, at forsætte med at

98 køre til Skibby om fredagen. Mandage kører Solvangsbussen til Kr. Hyllinge og onsdage til Kr. Hvalsø, ganske som den plejer. 2. Indstilling til politikkerne vedr. ledsagerordning i forbindelse med ferie. Ruterne evalueres om 6 måneder. Anne Røder fortalte, at lederne af Bramsnæsvig, Bofællesskaberne, Soc.psyk. Center og Solvang havde lavet en fælles indstilling til om, at beboerne tilbydes ferie i op til 7 dage om året med ledsagelse af personale. Ferien skal afholdes indenfor landets grænser. De enkelte botilbud afholder diverse personaleudgifter, der er forbundet hermed. Indstillingen blev modtaget med stor tilfredshed bordet rundt. Enkelte udtrykte glæde og lettelse ved, at de kunne komme på ferie med nogle, som de kendte i forvejen for ellers ville de ikke kunne tage af sted. Andre, at det var godt med de 2 dage mere, så det blev en samlet uge, da man alligevel ved ex. leje af sommerhus skulle betale for en hel uge. 3. Hvad er der sket siden sidst. Der har været afholdt loppemarked med et ca. overskud på kr. En rigtig god dag. Overskuddet går til fælles beboeraktiviteter på Solvang. Så har der bl.a. også været turer til ROS- torv og Fisketorvet.

99 Evt.. Der blev nedsat en arbejdsgruppe, som skulle planlægge den store sommerfest den Aktiviteten mindede om Sankt Hansløbet den Næste møde blev aftalt til den

100 Bilag: 5.1. Høringssvar fra DH Lejre vedrørende 97.docx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88495/15

101 Danske Handicaporganisationer Lejre v/ formand Ulla Wæber, Kamillehaven 6, 4330 Hvalsø Telefon: Hjemmeside: Høringssvar fra DH Lejre vedrørende: Kvalitetsstandard for støtte-kontaktperson jf. serviceloven 85, Kvalitetsstandard for ledsagelse jf. serviceloven 97 Kvalitetsstandard for ledsagelse af døvblinde jf. serviceloven 98 Gældende for alle 3 kvalitetsstandarder: Det er positivt at Voksen Udrednings Metoden VUM, nu ligger til grund for tildeling af ydelserne. Hvorved tildelingen beror på individuelle vurderinger og helhedsorienterede handleplaner. Ligesom borgerens perspektiv udgør en større del af afgørelsen, derved kan man forvente mere overensstemmelse mellem afgørelser og forventninger. Det er positivt at støtte-kontakt persons ordningen nu også gøres gældende for personer over 65 år. Måske kunne det også gøres gældende for ledsagelse ordningen? Med hensyn til ankemuligheder står der i alle de udsendte høringer nu kun, at man skal kontakte lederen på området, muligvis Borgerrådgiveren. DH Lejre mener at der i klagevejledningen i afgørelserne skal stå henvisning til Ankestyrelsen, der er sidste instans, som borgeren kan benytte i ankesager. DH blev stiftet i 1934 som De Samvirkende Invalideorganisationer DSI. De 32 medlemsorganisationer repræsenterer medlemmer og alle slags handicap.

102 Bilag: 5.2. Handicaprådet - høringssvar vedr ledsagelse.doc Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88553/15

103 - Høringssvar vedr. revideret kvalitetsstandard for ledsagelse Handicaprådet tager kvalitetsstandarden til efterretning.

104 Bilag: 5.3. Redigeret kvalitetsstandard 97 i Serviceloven september 2015 Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 90046/15

105 Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 97 d. 1. september Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? 3. Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen? Kommunalbestyrelsen skal jf. Lov om Social Service 97 tilbyde ledsagerordning Vejl. 10 af om særlig støtte til voksne (Vejledning nr. 5 til serviceloven) Formålet med ledsagelse er at medvirke til normalisering og integration i samfundet af personer med betydelig og varigt nedsat funktionsevne. Ledsageordningen skal ses som et led i bestræbelserne på at øge handicappedes muligheder for selvstændighed, valgfrihed og ansvar for egen tilværelse. Personer, der opfylder betingelserne for at få ledsagelse, har ret til 15 timer pr. måned. Det er som udgangspunkt modtageren, der bestemmer, hvad ledsageordningen skal bruges til, hvad der skal ske, og hvor det skal ske henne. Ledsageopgaven vil være forskellig i forhold til personer med forskellige handicap og forskellige ledsagebehov. Udgifter til aktiviteter og befordring Brugeren afholder sine egne udgifter til befordring mv. og egne samt ledsagerens udgifter til biografbilletter, til spisning osv., hvis brugeren ønsker ledsagerens tilstedeværelse. Endvidere dækker brugeren ledsagerens befordringsudgifter under ledsagelsen. Kommunen kan efter anmodning fra brugeren yde tilskud til dækning af udgifter til ledsagerens befordring og andre aktiviteter. Der er fastlagt et årligt maksimalt beløb 4. Hvilke aktiviteter indgår ikke i ydelsen? Ny tekst Pædagogisk arbejde Praktiske opgaver 5. Leverandør Ny tekst Borgeren har ret til selv at vælge ledsager, der som udgangspunkt ikke er nær familie. 6. Hvem kan modtage ydelsen? Borgere mellem 18 og 67 år der efter kommunens vurdering ikke kan færdes alene uden for hjemmet på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne. Ny tekst

106 Borgeren kan ikke uden ledsagelse, få dækket sit behov for socialt samvær eller deltage i aktiviteter udenfor hjemmet. Ordningen omfatter ikke borgere, der har fået bevilliget borgerstyret personlig assistance efter serviceloven 96 -Ordningen omfatter ikke personer med nedsat funktionsevne som følge af sindslidelse eller sociale årsager. Det er en forudsætning at Borgeren kan efterspørge og planlægge ledsagelsen. En helhedsvurdering af borgerens aktuelle situation fysisk, psykisk og socialt lægges til grund for en bevilling. Tidligere tekst Borgeren skal i væsentlig grad opfylde et eller flere af nedenstående kriterier for at få bevilget ledsagerordning. Balanceproblemer, smerter, nedsat kraft og bevægelighed, nedsat syn, vejrtrækningsproblemer, Angst og utryghed. Ny tekst Borgeren skal i væsentlig grad opfylde et eller flere af nedenstående kriterier for at få bevilget ledsagerordning. Balanceproblemer, smerter, nedsat kraft og bevægelighed, nedsat syn, vejrtrækningsproblemer. Ny tekst Borgere, der bor i et botilbud efter Servicelovens bestemmelser er omfattet af personkredsen for ledsagelse.i forbindelse med vurdering af behovet for ledsagelse, skal der fratrækkes den ledsagelse, der ligger i botilbuddet i forvejen. Det betyder, at man som udgangspunkt ikke har krav på yderligere 15 timers ledsagelse, men at det er den samlede sum af ledsagelse i botilbuddet og ledsagelse efter servicelovens 97. Det vil typisk dreje sig om borgere, der har handicap, som bevirker, at de har behov for en meget beskyttet boform, men som alligevel er i stand til at efterspørge individuel ledsagelse, f.eks. til deltagelse i aftenskole, biograf, idræt, familiebesøg,

107 forældremøder eller andre aktiviteter. Ledsagelsen skal give borgerne mulighed for at deltage i aktiviteter efter eget valg, uden at skulle bede medarbejdere i bomiljøet om hjælp. 7. Hvordan ansøges om ydelsen? Ny tekst. Visitation: Team Social Service i Center for Job & Social behandler ansøgninger om ledsagerordning. En ansøgning om ledsager, kan komme direkte fra borgeren til Team Social Service, men der kan også blive rettet henvendelse fra samarbejdspartnere, eksempelvis botilbud. Tidligere tekst Ansøgning sker til Team Social Service, Lejre kommune, og det må forventes der indhentes dokumentation for funktionsnedsættelse Ved bevilling, sker der opfølgning en gang årligt. Sagsbehandlings tiden kan vare op til 4 uger. 8. Ydelsens indhold og omfang Personer, der opfylder betingelserne for at få ledsagelse, har ret til 15 timer pr. måned. Det er som udgangspunkt modtageren, der bestemmer, hvad ledsageordningen skal bruges til, hvad der skal ske, og hvor det skal ske henne. Ledsageopgaven vil være forskellig i forhold til personer med forskellige handicap og forskellige ledsagebehov. Ny tekst Da ledsageordningen skal dække ledsagelse, der ligger ud over den ledsagelse, som en ægtefælle eller andre med nær tilknytning til brugeren ellers yder, kan der normalt ikke ske ansættelse af personer, der har nær tilknytning til brugeren af ledsageordningen Udgifter til aktiviteter og befordring Brugeren afholder sine egne udgifter til befordring mv. og egne samt ledsagerens udgifter til biografbilletter, til spisning osv., hvis brugeren ønsker ledsagerens tilstedeværelse. Endvidere dækker brugeren ledsagerens befordringsudgifter under ledsagelsen. Kommunen kan efter anmodning fra brugeren yde tilskud til dækning af udgifter til ledsagerens befordring og andre aktiviteter. Der er fastlagt et årligt maksimalt beløb

108 9. Kompetencekrav Der er ingen kompetancekrav 10. Sagsbehandlingsfrist Tidligere tekst Ansøgning sker til Team Social Service, Lejre kommune, og det må forventes der indhentes dokumentation for funktionsnedsættelse Ved bevilling, sker der opfølgning en gang årligt. Sagsbehandlings tiden kan vare op til 4 uger. Ny tekst Der må forventes en sagsbehandlingstid på op til 5 uger. 11. Opfølgning Der følges op, en gang årligt 12. Særlige forhold Tideligere tekst Kvalitetsmål Der sikres altid dokumentation som grundlag for bevilling. 90 % af modtagerne skal give udtryk for at sagsbehandlingen og ordningen fungerer. Der må forventes en sagsbehandlingstid på 1-3 måneder Kvalitetssikring Der foretages en opfølgning mindst én gang om året for at sikre, at den enkelte ordning fungerer efter hensigten Ny tekst Der bliver ikke i denne kvalitetsstandard opstillet kvalitets- og effektmål, da disse overgår direkte til sagsbehandlingen ved indførelse af voksenudredningsmetoden. I denne metode indgår udarbejdelse af handleplan efter Servicelovens 141, hvor der opstilles specifikke og målbare mål. 13. Klagemuligheder Tidligere tekst Der kan klages over Lejre Kommunens afgørelse om bevilling Klagen sendes til Center for Social og Familie, som vurderer afgørelsen igen. Hvis afgørelsen fastholdes, videresendes klagen til ankestyrelsen inden 4 uger fra modtagelsen af klagen. Ny tekst Klageadgang: Der kan klages over Lejre Kommunes afgørelse. Klagen sendes til Center for Job & Social, som vurderer afgørelsen igen. Hvis afgørelsen fastholdes, videresendes klagen til Ankestyrelsen inden 4 uger fra modtagelsen af klagen.

109 Klage over sagsbehandling: Klage over kommunens sagsbehandling, personalets opførsel eller personalets udførelse af praktiske opgaver kan ske ved henvendelse til ledelsen. Borgerrådgiveren Der er endvidere mulighed for, at borgeren kan klage til Lejre Kommunes borgerrådgiver. Borgerrådgiveren har følgende kontaktoplysninger: Lejre Kommune Borgerrådgiveren Lejrevej Lejre Telefon Dato: Godkendt den

110 Bilag: 6.1. Revurderet kvalitetsstandard for støttekontaktperson SL 85 sept 2015.pdf Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 85474/15

111 Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? 3. Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen? Kommunalbestyrelsen skal jf. Lov om Social Service 85 tilbyde pædagogisk støtte. Vejl. 13 af om hjælp og støtte efter serviceloven (Vejledning nr. 2 til serviceloven) Formålet med den pædagogiske støtte Pædagogisk støtte skal bidrage til, at den enkelte kan skabe en tilværelse på egne præmisser. Indsatsen tager sigte på at den enkelte kan bevare eller forbedre sine psykiske, fysiske eller sociale funktioner og kompetencer. Formålet med støtten er udvikling og vedligeholdelse af personlige kompetencer og færdigheder. Det kan eksempelvis være at skabe eller opretholde sociale netværk, skabe struktur i dagligdagen, og støtte borgeren i at blive bedre i stand til at gøre brug af lokal samfundets tilbud, herunder frivillige organisationer. For borgere, der på grund af betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne ikke har mulighed for at tage vare på egne interesser, er formålet med den pædagogiske støtte samtidig at yde en særlig hjælp, så borgeren kan opnå og/eller fastholde egen identitet og en mere aktiv livsudfoldelse. Lejre Kommune yder følgende kerneydelser efter Lov om social service 85: 1: Samfundsliv og kommunikation Støtte til at håndtere egen økonomi, brevlæsning og skriftelig kommunikation, herunder elektronisk kommunikation. Kontakt til offentlige myndigheder, læger mv. 2: Socialt liv Støtte og motivere til at etablere og bevare sociale relationer Anvende dag- eller fritidstilbud Pædagogisk ledsagelse og trafiktræning Introduktion til Lejre kommunes frivillige tilbud og organisationer 3: Sundhed Støtte og motivere til nødvendig behandling, herunder blandt andet pædagogisk ledsagelse og trafiktræning Støttende samtaler med henblik på at øge borgerens indsigt i egen livssituation og sygdom. 4: Praktiske opgaver i hjemmet Støtte og motivere til rengøring, oprydning og tøjvask Støtte og motivere til indkøb, madlavning, herunder sund kost 1

112 5: Egenomsorg Motivere og støtte til varetagelse af den personlige hygiejne 4. Hvilke aktiviteter indgår ikke i ydelsen? Personlig hjælp, pleje og hjælp/støtte til praktiske opgaver i hjemmet. 5. Leverandør Som udgangspunkt er det altid Lejre Kommunes egne tilbud, der visiteres til. Såfremt udførerne i Lejre Kommunes egne tilbud ikke kan levere den ønskede ydelse, kan der visiteres til eksterne tilbud. Der visiteres i forhold til den enkeltes individuelle og konkrete behov. Lejre Kommune afgør, hvilket konkret tilbud borgeren skal visiteres til, med inddragelse af borgeren. 6. Hvem kan modtage ydelsen? Man kan ikke blive ansat som leverandør som nært beslægtet med borgeren. Tidligere tekst Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Ny tekst Målgruppen Servicelovens 85: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Målgruppen omfatter borgere fra 18 år. I Lejre Kommune vil borgere over 65 år og borgere med en væsentlig funktionsnedsættelse og dårlig helbredstilstand særligt blive vurderet i forhold til, hvorvidt ydelser skal tilbydes som en socialpædagogisk indsats eller en indsats jf. Servicelovens 83, som omfatter personlig hjælp, pleje og hjælp/støtte til praktiske opgaver i hjemmet. 7. Hvordan ansøges om ydelsen? Tidligere tekst Visitation Team voksen, i Center for Social & Familie, behandler ansøgningen med afsæt i borgerens ansøgning og situation tages der stilling til, hvilke funktioner det er relevant at udrede. For hvert relevant funktion skal rådgiveren vurdere borgerens funktionsevne. Ud over at foretage en vurdering af funktionsniveau på den/de relevante funktioner, skal rådgiveren også foretage en samlet vurdering af borgerens funktionsniveau, der sker på baggrund af voksen udredningsmetoden, som er rådgiverens værktøj til at give den samlede faglige vurdering af borgerens ressourcer og begrænsninger. 2

113 Det kan, for at få et helhedsorienteret billede af borgeren, være nødvendigt, at indhente oplysninger fra andre fag personer, læger mv. Funktionsevne vurderingen skal foregå i et samarbejde med borgeren. Ny tekst. Visitation Team Social Service i Center for Job & Social behandler ansøgninger om pædagogisk støtte. En ansøgning om pædagogisk støtte, kan komme direkte fra borgeren til Team Social Service, men der kan også blive rettet henvendelse fra samarbejdspartnere, eksempelvis behandlingspsykiatrien og Jobcentret mv. 8. Ydelsens indhold og omfang Ved vurdering af grundlag for bevilling af pædagogiske støtte og ved revisiteringer, tages der udgangspunkt i mindsteindgrebsprincippet og Recovery. Der foretages altid en vurdering af, om borgeren vil kunne modtage et mindre indgribende tilbud uden for det specialisere område. Det kan for eksempel være tilbud via Beskæftigelseslovgivningen, personlig hjælp og pleje jf. 83 i Serviceloven eller frivilligområdet. Funktionsevnevurderingen foregår i et samarbejde med borgeren. Der bliver foretaget en udredning og vurdering af borgerens funktionsniveau ud fra principperne i voksenudredningsmetoden (VUM). Der sikres altid dokumentation som grundlag for bevilling, eksempelvis fra læger, psykologer, skoler, støttekontaktpersoner mv. Der udarbejdes på baggrund af VUM en handleplan efter Servicelovens 141 og en bevilling på den pædagogiske støtte. Tidligere tekst: Generelt serviceniveau for tildeling af kerneydelser efter Lov om social service 85. Der foretages en konkret individuel vurdering af, hvordan støtten ydes i forhold til borgerens behov og opfyldelse af det fastsatte mål. Socialpædagogisk støtte kan gives som et individuelt forløb og et gruppeforløb. Støtten kan også blive givet som en kombination af et individuelt forløb og gruppeforløb. Endelig kan gruppeforløb iværksættes som en udslusning på en ydelse. Lejre Kommune foretager vurderingen hvordan ydelsen skal leveres i samarbejde med leverandør af 85 støtten. Gruppeforløb kan blandt andet være relevant, når borgerens behov centrerer sig om at opbygge et socialt liv, og har behov for støtte til at fungere i samfundslivet. Lejre Kommune vurderer, at borgere kan profitere af at dele erfaringer med hinanden og støtte hinanden. Endelig kan et gruppeforløb føre til, at den enkelte på sigt får et netværk, som kan give tryghed og støtte mv. Forud for en bevilling skal der altid foretages en faglig vurdering om støtten skal ydes som gruppeforløb, individuelt eller en 3

114 kombination af disse. Ny tekst: Generelt serviceniveau for tildeling af kerneydelser efter Lov om social service 85 Der foretages en konkret individuel vurdering af, hvordan støtten ydes i forhold til borgerens behov og opfyldelse af det fastsatte mål. Pædagogisk støtte kan gives som et individuelt forløb og et gruppeforløb. Støtten kan også blive givet som en kombination af et individuelt forløb og gruppeforløb. Endelig kan gruppeforløb iværksættes som en udslusning i forhold til en individuel indsats. Myndigheden i Lejre Kommune foretager i samarbejde med udføreren af støtten en vurdering af, hvordan støtten skal leveres. Gruppeforløb kan blandt andet være relevant, når borgerens behov centrerer sig om at opbygge et socialt liv, og hvor borgeren har behov for støtte til at fungere i samfundslivet. Lejre Kommune vurderer, at borgere kan profitere af at dele erfaringer og støtte hinanden i grupper. Endelig kan et gruppeforløb føre til, at den enkelte på sigt får et netværk, som kan give tryghed og støtte. 9. Kompetencekrav Stiller krav om, at personale der leverer ydelsen har relevant faglig baggrund og erfaring. Eks. pædagoguddannelsen. 10. Sagsbehandlingsfrist Der må forventes en sagsbehandlingstid på op til 5 uger. Ved akutte behov iværksættes støtten umiddelbart efter modtagelse af ansøgning. 11. Opfølgning Ved en førstegangsbevilling foretages en revurdering af støtten efter 12 uger, og herefter som minimum hver halve år. 12. Særlige forhold Tidligere tekst: Kvalitetsmål Der sikres altid dokumentation som grundlag for bevilling, eksempelvis læger, psykologer, skoler, støttekontaktpersoner mv. eller funktionsevne vurderingen. 90 % af modtagerne skal give udtryk for at sagsbehandlingen og støtten fungerer. Der må forventes en sagsbehandlingstid på 1-3 måneder. Om nødvendigt indsættes midlertidig hjælp. Ved bevillinger på over 3 timer, skal der udarbejdes en handleplan, jf. serviceloven 141. Ved bevillinger over 4 timer pr uge, indstilles til visitations udvalg. Kvalitetssikring 4

115 Der foretages en opfølgning hver 6 måned, for at sikre om behovet for hjælp er i overensstemmelse med bevillingen om modtageren får den støtte, som var hensigten med bevillingen om modtageren opfylder betingelserne for hjælpen, ved at kunne samarbejde om målene i servicelovens 141( ved bevilling over 3 timer) at 90 % af borgere og samarbejdspartnere finder sagsbehandlingen tilfredsstillende. Der bliver ikke i denne kvalitetsstandard opstillet kvalitets- og effektmål, da disse overgår direkte til sagsbehandlingen ved indførelse af voksenudredningsmetoden. I denne metode indgår udarbejdelse af handleplan efter Servicelovens 141, hvor der opstilles specifikke og målbare mål. 13. Klagemuligheder Klage adgang: Der kan klages over Lejre Kommunes afgørelse. Klagen sendes til Center for Job & Social, som vurderer afgørelsen igen. Hvis afgørelsen fastholdes, videresendes klagen til Ankestyrelsen inden 4 uger fra modtagelsen af klagen. Klage over sagsbehandlingen: Klage over kommunens sagsbehandling, personalets opførsel eller personalets udførelse af praktiske opgaver kan ske ved henvendelse til ledelsen. Borgerrådgiveren Der er endvidere mulighed for, at borgeren kan klage til Lejre Kommunes borgerrådgiver. Borgerrådgiveren har følgende kontaktoplysninger: Lejre Kommune Borgerrådgiveren Lejrevej Lejre Telefon Dato: Godkendt den 5

116 Bilag: 6.2. Høringssvar fra DH Lejre vedrørende 85.docx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88493/15

117 Danske Handicaporganisationer Lejre v/ formand Ulla Wæber, Kamillehaven 6, 4330 Hvalsø Telefon: Hjemmeside: Høringssvar fra DH Lejre vedrørende: Kvalitetsstandard for støtte-kontaktperson jf. serviceloven 85, Kvalitetsstandard for ledsagelse jf. serviceloven 97 Kvalitetsstandard for ledsagelse af døvblinde jf. serviceloven 98 Gældende for alle 3 kvalitetsstandarder: Det er positivt at Voksen Udrednings Metoden VUM, nu ligger til grund for tildeling af ydelserne. Hvorved tildelingen beror på individuelle vurderinger og helhedsorienterede handleplaner. Ligesom borgerens perspektiv udgør en større del af afgørelsen, derved kan man forvente mere overensstemmelse mellem afgørelser og forventninger. Det er positivt at støtte-kontakt persons ordningen nu også gøres gældende for personer over 65 år. Måske kunne det også gøres gældende for ledsagelse ordningen? Med hensyn til ankemuligheder står der i alle de udsendte høringer nu kun, at man skal kontakte lederen på området, muligvis Borgerrådgiveren. DH Lejre mener at der i klagevejledningen i afgørelserne skal stå henvisning til Ankestyrelsen, der er sidste instans, som borgeren kan benytte i ankesager. DH blev stiftet i 1934 som De Samvirkende Invalideorganisationer DSI. De 32 medlemsorganisationer repræsenterer medlemmer og alle slags handicap.

118 Bilag: 6.3. Handicaprådet - høringssvar vedr støttekontaktperson.doc Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88559/15

119 Høringssvar vedr. Revideret Kvalitetsstandard for støttekontaktperson Det er meget belastende for familie- og parforhold, at pårørende ansættes, derfor er det positivt at kvalitetsstandarden forhindrer ansættelse af nært beslægtede. Efter 65 år lyder det fornuftigt, at hjælp kan ydes som socialpædagogisk indsats eller praktisk hjælp på det tidspunkt ved man, om den socialpædagogiske indsats virker. Forhold i pkt. 8 forekommer godt. I pkt. 12 er det godt med overordnede målsætninger frem for uambitiøse målsætninger, men det må ikke forringe kvaliteten.

120 Bilag: 7.1. Høringssvar fra DH Lejre vedrørende 98.docx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88496/15

121 Danske Handicaporganisationer Lejre v/ formand Ulla Wæber, Kamillehaven 6, 4330 Hvalsø Telefon: Hjemmeside: Høringssvar fra DH Lejre vedrørende: Kvalitetsstandard for støtte-kontaktperson jf. serviceloven 85, Kvalitetsstandard for ledsagelse jf. serviceloven 97 Kvalitetsstandard for ledsagelse af døvblinde jf. serviceloven 98 Gældende for alle 3 kvalitetsstandarder: Det er positivt at Voksen Udrednings Metoden VUM, nu ligger til grund for tildeling af ydelserne. Hvorved tildelingen beror på individuelle vurderinger og helhedsorienterede handleplaner. Ligesom borgerens perspektiv udgør en større del af afgørelsen, derved kan man forvente mere overensstemmelse mellem afgørelser og forventninger. Det er positivt at støtte-kontakt persons ordningen nu også gøres gældende for personer over 65 år. Måske kunne det også gøres gældende for ledsagelse ordningen? Med hensyn til ankemuligheder står der i alle de udsendte høringer nu kun, at man skal kontakte lederen på området, muligvis Borgerrådgiveren. DH Lejre mener at der i klagevejledningen i afgørelserne skal stå henvisning til Ankestyrelsen, der er sidste instans, som borgeren kan benytte i ankesager. DH blev stiftet i 1934 som De Samvirkende Invalideorganisationer DSI. De 32 medlemsorganisationer repræsenterer medlemmer og alle slags handicap.

122 Bilag: 7.2. Handicaprådet - høringssvar vedr døvblinde.doc Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88552/15

123 - Høringssvar vedr. revideret kvalitetsstandard for døvblinde Handicaprådet tager kvalitetsstandarden til efterretning.

124 Bilag: 7.3. Revideret kvalitetsstandard 98 servicelov september 2015 Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 90045/15

125 Forslag til Kvalitetsstandard til støttekontaktperson jf. Serviceloven 98 Oktober Hvad er ydelsens lovgrundlag? Tidligere tekst Lov om Social Service Kommunalbestyrelsen skal i fornødent omfang tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde. 2. Hvad er formålet med ydelsen? Ny tekst Kommunalbestyrelsen skal efter Lov om Social Service 98 tilbyde støttekontaktperson, til døvblinde. Vejledning nr. 5 til serviceloven Tidligere tekst Give mulighed for at bryde isolation og bidrage til at kunne leve så normalt et liv som muligt. Ny tekst Der er to formål med kontaktperson til døvblinde: -At give den døvblinde borger mulighed for hjælp, der kan være med til at bryde isolation -At bidrage til at den døvblinde borger kan leve så normalt et liv som muligt 3. Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen? Tidligere tekst Eksempler på kontaktpersonens opgaver: - Besøg og være bindeled til omgivelserne. - Ledsagelse. - Brevlæsning/avislæsning. - Behjælpelig overfor myndigheder. Ny tekst -Ledsagelse til indkøb, besøg, møder, kurser og andre aktiviteter -Brevlæsning/avislæsning -Behjælpelig med kontakt til læge/hospital og andre offentlige myndighed -Ledsagelse til indkøb, besøg og andre aktiviteter Borgeren skal dække egne udgifter til transport og deltagelse i

126 4. Hvilke aktiviteter indgår ikke i ydelsen? 5. Leverandør aktiviteter. Borgeren betaler også kontaktpersonens nødvendige udgifter til fx møder eller kurser. Ligeledes afholder borgeren kontaktpersonens ekstra udgifter til fx café, restaurant mv. Det skyldes, at kontaktpersonens funktion er at ledsage den døvblinde til fx caféen eller restauranten. Hvis kontaktpersonen ønsker at indtage mad eller drikkelse på caféen, skal udgiften dækkes af kontaktpersonen selv eller borgeren Tidligere tekst - Almindelig praktisk bistand i hjemmet og uden for hjemmet. - Ledsagelse efter Servicelovens 97. Ny tekst Almindelig praktisk bistand i hjemmet hører ikke med til de funktioner, som kontaktpersonen udfører. Kontaktpersonordningen dækker ledsagebehovet. Ledsagelse efter Lov om Social Service 97 kan ikke bevilliges til borgere, der har fået bevilget en kontaktperson efter Lov om Social Service 98. Lejre Kommune har en rammeaftale med Center for Døve. 6. Hvem kan modtage ydelsen? Tidligere tekst Døvblinde. Ny tekst Personkredsen er borgere fra det fyldte 18. år, som er funktionelt døvblinde. 7. Hvordan ansøges om ydelsen? Lejre Kommune bevilger ud fra en konkret, individuel vurdering i fornødent omfang støtte i form af en særlig kontaktperson til personer, som er funktionel døvblinde. En funktionel døvblind er en borger, som har svær kommunikations handicaps og med at færdes i omgivelserne på grund af kombinationen af et alvorligt syns - og høre handicap Tidligere tekst -Henvendelse til Social Drift & Behandling, Social & Arbejdsmarked, Møllebjergvej 4, 4330 Hvalsø. -Sagsbehandlingstiden sker almindeligvis indenfor 10 uger. Ny tekst Borgere, som ønsker at søge om en kontaktperson efter Lov om Social Service 98, skal henvende sig til Team Social Service, Center for Job og Social.

127 8. Ydelsens indhold og omfang Tidligere tekst Udmåles efter individuelle behov. Ny tekst Rådgiveren foretager en konkret, individuel vurdering i forhold til personkreds og udmåling af omfang. Rådgiveren anvender voksenudredningsmetoden (VUM) til at kvalificere ansøgningen om udmåling. Der vil blive udarbejdet en 141 Handleplan efter serviceloven 9. Kompetencekrav Tidligere tekst Skal kunne kommunikere med den døvblinde Ny tekst Stiller krav om, at personale der leverer ydelsen har relevant faglig baggrund og erfaring. Eks. pædagoguddannelsen 10. Sagsbehandlingsfrist Der kan være sagsbehandlingstid for ansøgningen på op til 8 uger 11. Opfølgning Efter en bevilling sker der en opfølgning, minimum en gang om året 12. Særlige forhold 13. Klagemuligheder Tidligere tekst Der kan klages over afgørelsen. Klagefristen er 4 uger fra modtagelsen af afgørelsen. Klagen indsendes til Social Drift & Behandling, Møllebjergvej 4, 4330 Hvalsø. Når klagen er modtaget, revurderes afgørelsen. Såfremt afgørelsen fastholdes videresender Social Drift & Behandling klagen til endelig afgørelse i Det Sociale Nævn i Statsforvaltningen Sjælland, Dronningensgade 30, 4800 Nykøbing F. Ny tekst Klageadgang: Der kan klages over Lejre Kommunes afgørelse. Klagen sendes til Center for Job & Social, som vurderer afgørelsen igen. Hvis afgørelsen fastholdes, videresendes klagen til Ankestyrelsen inden 4 uger fra modtagelsen af klagen. Klage over sagsbehandlingen: Klage over kommunens sagsbehandling, personalets opførsel eller personalets udførelse af praktiske opgaver kan ske ved henvendelse til ledelsen.

128 Borgerrådgiveren Der er endvidere mulighed for, at borgeren kan klage til Lejre Kommunes borgerrådgiver. Borgerrådgiveren har følgende kontaktoplysninger: Lejre Kommune Borgerrådgiveren Lejrevej Lejre Telefon Dato: Godkendt den

129 Bilag: 8.1. Redigeret kvalitetsstandard for opsøgende støttekontaktperson - SL 99 - September 2015.pdf Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 85479/15

130 Forslag til Kvalitetsstandard for opsøgende støttekontaktperson den 1. september Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? 3. Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen? 4. Hvilke aktiviteter indgår ikke i ydelsen? Kommunalbestyrelsen yder efter Servicelovens 99 støttekontaktperson. Vejledning nummer 2 til Serviceloven Ved at skabe kontakt og tillid, vil støtte- og kontaktpersonens funktion i det videre arbejde være at bygge bro til omverdenen, fx de kommunale myndigheder, væresteder, behandlingssystemet, sundhedsvæsenet etc. Indsatsområder Støtte- og kontaktpersoner udfører opsøgende arbejde og forsøger at opbygge og skabe kontakt til de mest socialt udsatte og isolerede sindslidende, misbrugere og hjemløse, som ikke selv magter at kontakte de etablerede tilbud. Støtte- og kontaktpersonen kan tilbyde brugeren at være anonym. Ordningen er til enhver tid frivillig for borgeren, og borgeren kan altid frasige sig støtten igen. Ny tekst Der kan ikke etableres støtte- og kontaktpersonordninger efter 85 lige såvel, som der ikke kan yde pædagogisk bistand efter Leverandør Socialpsykiatrisk Center Horseager 6. Hvem kan modtage ydelsen? Tidligere tekst Målgruppen for ordningen er de mest socialt udsatte og isolerede sindslidende, stof- og alkoholmisbrugere samt hjemløse, som almindeligvis ikke gør brug af, eller ikke kan gøre brug af de allerede eksisterende tilbud. For så vidt angår sindslidende er målgruppen ikke snævert afgrænset til personer med egentlige psykiatriske diagnoser. Der er tale om en målgruppe, som ikke nødvendigvis tidligere har haft kontakt med de sociale myndigheder på forhånd. Der er således ikke tale om en visiteret ordning. Ny tekst Personkredsen, der kan modtage støtte fra en støttekontaktperson, er de mest socialt udsatte og isolerede sindslidende, stof- og alkoholmisbrugere og hjemløse, der almindeligvis ikke gør brug af eller ikke kan gøre brug af de allerede eksisterende tilbud. For at være omfattet af personkredsen, er det ikke nødvendigt at have en egentlig psykiatrisk diagnose. Der er tale om en personkreds, som ikke nødvendigvis tidligere

131 har haft kontakt med de sociale myndigheder. Der er således tale om en u visiteret ordning. 7. Hvordan ansøges om ydelsen? 8. Ydelsens indhold og omfang Der kan ske en henvendelse direkte fra borgeren til Team Social Service, eller Huset Horsager, men der kan også blive rettet henvendelse fra samarbejdspartnere, eksempelvis behandlingspsykiatrien, naboer, pårørende og Jobcentret mv. Der kan ikke fastsættes tidsmæssige rammer for, hvor lang tid det tager at etablere en kontakt, og hvornår støtte- og kontaktforholdet kan afsluttes. Når borgeren har fået den nødvendige tillid og er motiveret til at indgå i et mere fast forløb, kan det være relevant, at støtte- og kontaktfunktionen overgår til socialpædagogisk bistand efter 85, der er en visiteret ydelse. 9. Kompetencekrav Stiller krav om, at personale der leverer ydelsen har relevant faglig baggrund og erfaring. Eks. pædagoguddannelsen. 10. Sagsbehandlingsfrist Ny tekst Der vil blive reageret inden for 7 dage på en henvendelse. 11. Opfølgning Der vil ikke ske en opfølgning, da borgeren ikke er registreret. 12. Særlige forhold 13. Klagemuligheder Klage over sagsbehandlingen: Klage over kommunens sagsbehandling, personalets opførsel eller personalets udførelse af praktiske opgaver kan ske ved henvendelse til ledelsen. Borgerrådgiveren Der er endvidere mulighed for, at borgeren kan klage til Lejre Kommunes borgerrådgiver. Borgerrådgiveren har følgende kontaktoplysninger: Lejre Kommune Borgerrådgiveren Lejrevej Lejre Telefon Dato: Godkendt den

132 Bilag: 8.2. Handicaprådet - høringssvar vedr opsøgende kontaktperson.doc Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88554/15

133 - Høringssvar vedr. revideret kvalitetsstandard for opsøgende kontaktperson Handicaprådet tager kvalitetsstandarden til efterretning.

134 Bilag: 9.1. Til Acadre 15/ Oversigt_planter & budget.docx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88503/15

135 Forskønnelse af kommunale udenomsarealer ved Ammershøjparken Sagsnr.: 15/1736 Planteliste (eksklusive stauder og løg): Latinsk navn Dansk navn Antal, ca. Acer ginnala Ildløn 3 stk. Acer pseudoplatanus Ahorn 3 stk. Buddleja davidii-hybrida 'Black Knight' Sommerfuglebusk 12 stk. Forsythia intermedia 'Lynwood' Vårguld 3 stk. Kerria japonica 'Pleniflora' Ranunkelbusk 3 stk. Kolkwitzia amabilis Dronningebusk 3 stk. Malus-hybrida 'Evereste' Prydæble 9 stk. Philadelphus coronarius 'Phico' Uægte jasmin 6 stk. Pinus mugo Bjergfyr 12 stk. Prunus cerasifera Mirabel 7 stk. Rhus typhina Hjortetaktræ 10 stk. Rosa moyesii Buskrose 2 stk. Rosa moyesii 'Nevada' Buskrose 3 stk. Sambucus nigra Almindelig hyld 3 stk. Syringa vulgaris-hybrida 'Andenken an Ludwig Späth' Syren 3 stk. Etableringsomkostninger, overslag: Elementer Beplantning indkøb og levering af træer, buske, stauder og løg Vandingsposer indkøb og montering Grusstier anlæg af 2 meter brede stier i slotsgrus Gruspladser til ophold, incl. lave træstolper til leg anlæg af 4 stk. i slotsgrus Højbede indkøb og levering af 5 stk. højbede af robiniesveller, 40x120x240 cm Overkørsel anlæg Bænke indkøb og levering af 7 stk. bænke Pergola, ca. 3 x 7,5 m, indkøb og levering af materialer I alt Beløb, ca kr kr kr kr kr kr kr kr kr. Etableringsomkostninger, Vej & Parks bidrag, overslag: Elementer Plantning af træer og buske incl. opbinding og montering af vandingsposer Højbede samling og tilplantning med stauder og løg Bænke opsætning Bygning af pergola Terrænregulering jordarbejde incl. græssåning I alt Beløb, ca kr kr kr kr kr kr. Driftsomkostninger, Vej & Parks budget, overslag: Driftsomkostninger Eksisterende areal, ca. Skitseforslag, ca. Merpris, ca. Nuværende drift/år kr. - - Fremtidig drift/år i kr kr. etableringsfase, 0-3 år ( ) Fremtidig drift/år (2020 og frem) kr kr. Sep. 2015/hhpr Rev. 24. september 2015

136 Bilag: 9.2. Til Acadre 15/ Forslag til anlæg.pdf Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 88502/15

137

138 Bilag: Evaluering af vægttabsforløb.pdf Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 85216/15

139 Evaluering af vægttabsforløb Center for Velfærd og Omsorg Juli 2015 Gitte Bülow

140 Resumé Vægttabsforløbet blev indledt efter godkendelse af kommissorium i første halvår Formålet var at give overvægtige borgere i Lejre Kommune et tilbud om kostvejledning med henblik på vægttab. Lejre Kommune har nu et tilbud, der imødekommer såvel Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om overvægt som tilbud om kostvejledning til overvægtige borgere gennem Sundhedslovens 119. Paragraffen beskriver, at Kommunalbestyrelsen har ansvaret for varetagelse af kommunens opgaver i forhold til borgerne ved at skabe rammer for en sund levevis. I Lejre Kommune er andelen af borgere med overvægt 33 % og andelen af borgere med svær overvægt 14 %. Tilbuddet understøtter temaet om Sund Kost i Lejre Kommunes Sundhedspolitik, som tilsigter at alle borgere med behov for vejledning om sund kost og ernæring skal have mulighed for at modtage vejledning. Forløbet blev igangsat med kort varsel og i et tværfagligt samarbejde om rekrutteringen. Der var 12 pladser på holdet, og der var tilmeldt 10 deltagere, ligeligt fordelt blandt mænd og kvinder. Evalueringsrapporten belyser kvantitative og kvalitative målinger og erfaringer baseret på antropometriske data, spørgeskema samt udtalelser fra deltagere og underviserens oplevelser undervejs i forløbet. Rapporten udarbejdes på det tidspunkt i forløbet, hvor de 8 undervisningsgange er gennemført, men hvor der stadig er planlagt to opfølgningsmøder frem i tiden. Den kvantitative evaluering har vist, at alle deltagere har opnået vægttab og at gennemførselsprocenten er 90 %. Den kvalitative evaluering har vist, at 87,5 % af deltagerne oplever, at have opnået øget motivation til varig livsstilsændring samt at mindst 75 % af deltagerne har opnået øget handlekompetence til at indføre sundere kostvaner. Både den kvantitative og kvalitative evaluering har synliggjort, at succeskriterierne for forløbet er opfyldt. Formål og succeskriterier Formålet med indsatsen var at skabe et kvalificeret tilbud, der giver borgeren en gratis mulighed for at tilegne sig viden og redskaber til at indføre sundere kostvaner, som vil resultere i varigt vægttab. Side 2 af 7

141 Succeskriterierne er: Øget tilegnelse af handlekompetence i forhold til at indføre sundere madvaner og tilpasse måltidernes størrelse/energiindhold til energibehovet øget motivation for varig livsstilsændring stabilisering af vægt eller vægttab gennemførselsprocent på minimum 75 % Målemetode: dokumentation af vægtudvikling spørgeskema udtalelser fra deltagere Evalueringen tager sit udgangspunkt i de ovenstående mål. Otte deltagere har besvaret spørgeskemaet. Forløbet har haft et helhedsorienteret fokus på: alle KRAMS (Kost, Rygning, Alkohol, Motion, Søvn) faktorer kompleksiteten i ændring af kostvaner for enkeltpersoner, som til daglig indgår i mange sociale relationer og netværk, og hvor det at spise og drikke er en naturlig del af den måde vi er sammen på identitet og selvbillede i forbindelse med ændring af kostvaner og vægttab forandringsprocesser Nedenstående gennemgang vil tage udgangspunkt i beskrevne succeskriterier. Kvantitativ evaluering af vægttabsforløb Gennemførselsprocent En deltager pådrog sig en behandlingskrævende skade i foden i privat hjem, som betød, at deltageren ikke kunne støtte på sin fod i en længere periode og derfor måtte stoppe i forløbet. Gennemførselsprocenten er således 90 %. Side 3 af 7

142 Stabilisering af vægt eller vægttab Alle deltagere har opnået vægttab. Samlet vægttab er målt til 44,1 kg, hvilket giver et gennemsnit på 4,4 kg. (Variationen ligger fra 0,6 kg til 11,2 kg). Samlet tab i talje omkreds er målt til 52 cm, hvilket giver en gennemsnitlig reduktion på 5,2 cm. (Variationen ligger fra 0 cm til 16 cm). Usikkerheder For tre borgere er der forhold, som kan have gjort resultatet upræcist ved sidste vejning. Alle forhold kan medføre midlertidig øget vægt og det reelle vægttab kan således være større end det på dagen målbare. Kvalitativ evaluering af vægttabsforløb Øget tilegnelse af handlekompetence i forhold til at indføre sundere madvaner og tilpasse måltidernes størrelse/energiindhold til energibehovet Seks ud af otte svarer, at de har opnået mere viden om sund kost og at de derfor nu har bedre mulighed for at sammensætte en sund dagskost, der passer til energibehovet. Seks ud af otte svarer, at de er blevet bedre til at håndtere det at spise ude og samtidig træffe det sundeste valg og vurdere den rette portionsstørrelse. Syv ud af otte deltagere vurderer, at deres kostvaner nu er enten sunde eller meget sunde og en enkelt deltager vurderer kostvanerne som nogenlunde sunde. Alle deltagere har en plan for, hvordan de vil fastholde de nye gode vaner og syv af deltagerne vurderer deres egen indsats i forløbet til 8-9 på en skala fra 1-10, hvor 10 er det bedste. Side 4 af 7

143 Øget motivation for varig livsstilsændring Syv ud af otte deltagere svarer ja til spørgsmålet om, hvorvidt de har opnået større motivation til at gøre de nye vaner til en varig livsstilsændring. Som årsager til, at det kan være svært at ændre kostvaner angives, at det er svært at holde sig fra lækkerier og at det er en udfordring at familien foretrækker en anden kost. Positive bi-effekter Flere deltagere har oplevet, at den igangværende omlægning af kostvaner har afsmittende effekt på ægtefællen/familien, som også har opnået vægttab og indført sundere kostvaner. En afsmittende effekt på familie øger sundheden og mindsker risikoen for sygdom hos endnu flere borgere. Varigheden af forløbet samt den tillidsfulde relation har gjort det muligt at opdage og italesætte en spiseforstyrrelse, som deltageren nu kan søge hjælp til gennem Landsforeningen Mod Spiseforstyrrelser. At få hjælp til en spiseforstyrrelse, kan forkorte en sygemeldingsperiode og lede borgeren hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet. Effekten af at føre kostdagbog har ført til en italesættelse af en borgers høje alkoholforbrug. En reduktion af et højt alkoholforbrug kan bl.a. føre til bedre ernæringstilstand, bedre søvn og bedre balance. Dermed minimeres risiko for fald og ulykker. En deltager havde trods mange forsøg ikke tidligere haft held til at tabe sig. Optagelse af kostanamnese viste, at deltageren (udover en problematisk næringsstoffordeling) havde et alt for lavt dagligt kalorieindtag. Deltageren har gennem forløbet erfaret, at et højere kalorieindtag med en optimal næringsstoffordeling kan føre til vægttab. Deltageren har samtidig opnået en øget energi og større overskud til at gennemføre sit træningsprogram. Det rette energiindtag og næringsstoffordeling kan øge effekten af et træningsforløb, da både udholdenhed og opbygning af muskelstyrke vil øges. Anbefalinger Evalueringen viser, at succeskriterierne for forløbet er opfyldt. Flertallet af deltagerne angiver, at de har opnået mere energi, større viden om sund kost og øget motivation til at gøre de nye vaner til en varig livsstilsændring. Samtidig har forløbet haft positiv afsmittende effekt på familiens kostvaner. Det anbefales derfor at tilbyde vægttabsforløb som et etableret, fast tilbud. Side 5 af 7

144 Deltagerne angiver samstemmende, at det de har størst glæde af i forløbet, er de individuelle samtaler med underviseren, det at møde andre samt at den nye viden gør det lettere at træffe det sundeste valg. Samtidig efterlyser deltagerne et madlavningskursus, som giver mulighed for praktisk erfaring med at anvende nye råvarer og afprøve nogle af retter, som der er udleveret opskrifter på i forløbet. Manglende praktisk erfaring opleves som en barriere for at vælge og anvende nye ingredienser. Derfor anbefales flg. tilpasninger af fremtidige vægttabsforløb: Ændring af varigheden af gruppemøderne fra 1½ til 2 timer, således at der bliver bedre tid til den individuelle snak i forbindelse med vejningen. En afsluttende individuel samtale på ½ time til fastsættelse af handleplan og målsætning efter forløbets afslutning. Dette vil øge muligheden for at fortsætte de gode vaner og opnå en varig livsstilsændring. Betydningen af og ønsket om at deltage i en netværksgruppe taler for at etablere en sådan med et løbende optag fra holdbaserede og individuelle forløb. Sundhedsstyrelsen beskriver i forebyggelsespakken om overvægt, at chancerne for at etablere varige livsstilsændringer stiger i takt med fastholdelsesperioden. Det foreslås at netværksgruppen mødes månedligt á to timer. Oprettelse af madlavningskursus for deltagere, som har deltaget i teoretisk kostvejledningsforløb, enten gruppebaseret eller individuelt. Dette vil give mulighed for, at også de borgere, som har modtaget individuel vejledning, kan opnå praktisk erfaring med at etablere nye kostvaner, ligesom de vil få mulighed for at indgå i et socialt netværk. Kurset foreslås at foregå over tre mødegange á tre timer og at foregå i træningskøkkenet på Bøgebakken Pleje- og Sundhedscenter inden for tidsrummet kl Da deltagerantallet begrænses af faciliteter i køkkenet, anbefales det at tilpasse antallet af oprettede hold løbende på baggrund af efterspørgslen blandt målgruppen. Budget, baseret på otte deltagere: Planlægning af forløb: 3 timer Tre mødegange á tre timer: 9 timer Forberedelse pr. mødegang: 1½ time Udgifter til indkøb pr. gang 500 kr.: 1500 kr. Konklusion Lejre Kommune har nu et tilbud der som tidligere nævnt imødekommer Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om overvægt og Sundhedslovens 119. Tilbuddene supplerer samtidig den rehabiliterende indsats i ressource- og jobafklaringsforløb samt imødekommer forebyggelsespakken om mad og måltider. Resultaterne af evalueringen viser: 87,5 % af deltagerne oplever at have opnået øget motivation til varig livsstilsændring Mindst 75 % af deltagerne har opnået øget handlekompetence til at indføre sundere kostvaner Gennemførselsprocenten er 90 % Side 6 af 7

145 Alle deltagere har opnået vægttab Samlet vægttab er målt til 44,1 kg, hvilket giver et gennemsnit på 4,4 kg. Samlet tab i talje omkreds er målt til 52 cm, hvilket giver en gennemsnitlig reduktion på 5,2 cm. I Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om overvægt, beskrives det, at der i Danmark endnu ikke er foretaget egentlige sundhedsøkonomiske beregninger over fedmens omkostninger. Dog viser opgørelser fra andre sammenlignelige vestlige lande, at de udgør mellem 2 % og 10 % af sundhedsvæsenets samlede udgifter. Sundhedsstyrelsen antager derfor, at en væsentlig andel af de økonomiske omkostninger, der er forbundet med fedme, kan spares ved effektiv behandling og en forebyggende indsats. Sundhedsstyrelsen supplerer med, at overvægtige borgere har større kontakt til almen praksis end normalvægtige, de har ekstra hospitalsindlæggelser og et øget antal fraværsdage pga. sygdom. Side 7 af 7

146 Bilag: Kommissorium vægttabsforløb.pdf Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 05. oktober Kl. 19:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 85215/15

147 Kommissorium Vægttabsforløb Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H 1. Motivation/baggrund for projektet Forebyggende medarbejdere, hjemmeplejen og fysioterapien møder overvægtige voksne borgere, for hvem et vægttab vil øge sundhedstilstanden, nedsætte risikoen for yderligere sygdom, øge livskvalitet, selvværd og mestringsevne samt øge udbyttet af et evt. igangværende træningsforløb. Gitte Bülow E gibu@lejre.dk Dato:26. februar 2015 J.nr.: Fysioterapien i både Hvalsø og Bøgebakkens Træningscentre har henvendt sig til forebyggende medarbejder vedr. behov for vægttabsforløb af borgere, som ikke kan visiteres til de etablerede forløbsprogrammer til borgere, der rammes af alvorlig eller kronisk sygdom. Forebyggende medarbejder har pt. to borgere i individuelle vægttabsforløb. Fysioterapien oplyser, at flere trænende borgere er overvægtige, ligesom hjemmeplejen udtrykker behov for en indsats mod overvægt blandt borgere som modtager hjemmehjælp. Lejre Kommune har ikke et tilbud, der imødekommer Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om overvægt og heller ikke et tilbud om kostvejledning til overvægtige borgere, som henvises til træning gennem Sundhedslovens 119. Paragraffen beskriver, at Kommunalbestyrelsen har ansvaret for varetagelse af kommunens opgaver i forhold til borgerne ved at skabe rammer for en sund levevis. I Lejre Kommune er andelen af borgere med overvægt 33 % og andelen af borgere med svær overvægt 14 %. Dette har igangsat idéen om at oprette et vægttabshold for overvægtige borgere gennem et tværfagligt samarbejde om rekruttering. Dette tilbud vil være ressourcebesparende at gennemføre i forhold til individuelle forløb. Gevinsterne ved et holdforløb for borgerne vil være mulighed for sparring og erfaringsudveksling med andre borgere i vægttabsforløb. Dette tilbud kunne være et pilotprojekt, som kan teste effekten af et vægttabsforløb. På baggrund af evalueringen af projektet kan eventuelle tilpasninger af forløbet indgå i overvejelsen om at etablere et fast tilbud om vægttabsforløb, eventuelt i et samarbejde med fysioterapien om et kombineret kost- og motionstilbud til overvægtige borgere. Tilbuddet vil understøtte temaet om Sund Kost i Lejre Kommunes Sundhedspolitik, som tilsigter at alle borgere med behov for vejledning om sund kost og ernæring skal have mulighed for at modtage vejledning.

Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme

Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Koncerndirektionen E 1. Sammenfatning: I nærværende notat

Læs mere

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med 3. Hvilke aktiviteter indgår i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 16. januar 2012. Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 16. januar 2012. Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 16. januar 2012 Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager...2 3. SSÆ - Kvalitetsstandard for pejling og GPS

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011 Referat mandag den 7. november 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA - Tema, Beskæftigelsesindsatser

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. oktober 2015

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. oktober 2015 Referat onsdag den 7. oktober 2015 Kl. 18:00 i Mødelokale 4, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - Oktober...2 3. KF - Temadrøftelse - Børnekulturhus...4

Læs mere

Kvalitetsstandard Kontant tilskud til hjælperordning

Kvalitetsstandard Kontant tilskud til hjælperordning Kvalitetsstandard Kontant tilskud til hjælperordning Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 25.05.2016. Servicelovens 95 Lovgrundlag Stk. 1 Hvis kommunen ikke kan stille den nødvendige hjælp til

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen Overordnet kvalitetsstandard 2015 Servicelovens 83 og 83a, 84 samt klippekort. Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske

Læs mere

Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov

Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov Kvalitetsstandardernes formål Formålet med Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på områderne

Læs mere

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Greve Kommune bevilger ophold i midlertidigt og længerevarende botilbud

Læs mere

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang)

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 108 Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Godkendt i Socialudvalget

Læs mere

Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby

Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby Mødedeltagere: Tina Tving Stauning (A) Hans Henning Bjørnsen (V) Jesper Henriksen (A) Lis Olsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013 Acadre doc.: 150839-13

Læs mere

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Servicelovens 85 paragraffens ordlyd Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller

Læs mere

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Introduktion Greve Kommune bevilger socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85. Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 1. november 2010. Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 1. november 2010. Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 1. november 2010 Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager...2 3. Lukket - SSÆ - Præsentation og valg af kunstprojekt

Læs mere

Kvalitetsstandard for 108 botilbud på handicapog psykiatriområdet

Kvalitetsstandard for 108 botilbud på handicapog psykiatriområdet Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for 108 botilbud på handicapog psykiatriområdet Godkendt i Voksen- og Plejeudvalgets møde den 23.08.2012 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 11.09.2012 Acadre

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Lovgrundlag: Ydelser indenfor socialpædagogisk støtte 85 i Lov om Social Service (LSS). Hjælp til varetagelse af personlig hygiejne Strukturering af opgaver

Læs mere

Kvalitetsstandard for ophold på forsorgshjem og herberg efter Lov om Social Service 110

Kvalitetsstandard for ophold på forsorgshjem og herberg efter Lov om Social Service 110 Kvalitetsstandard for ophold på forsorgshjem og herberg efter Lov om Social Service 110 Introduktion Greve Kommune bevilger ophold på forsorgshjem og herberg efter Lov om Social Service 110. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Socialafdelingen. Kvalitetsstandard. Socialpædagogisk bistand Særlige sociale problemer. Lov om social service 85

Socialafdelingen. Kvalitetsstandard. Socialpædagogisk bistand Særlige sociale problemer. Lov om social service 85 Socialafdelingen Kvalitetsstandard Socialpædagogisk bistand Særlige sociale problemer Lov om social service 85 Marts 2009 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Bostøtte på misbrugsområdet.3 Visitationsprocedure.5

Læs mere

Kvalitetsstandarder for støtte og træning 2016

Kvalitetsstandarder for støtte og træning 2016 Kvalitetsstandarder for støtte og træning 2016 Skanderborg Kommune 1 Kvalitetsstandard Socialpædagogisk støtte 85... 4 Kvalitetsstandard - Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) 96... 7 Kvalitetsstandard

Læs mere

Kvalitetsstandard for særlig kontaktperson til døvblinde efter Servicelovens 98

Kvalitetsstandard for særlig kontaktperson til døvblinde efter Servicelovens 98 Myndighedsafdelingen Forslag til revision af Kvalitetsstandard for særlig kontaktperson til døvblinde efter Servicelovens 98 Godkendt af Voksen- og Plejeudvalget på møde den 27.01.2011 Godkendt af Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for aflastning Servicelovens 84 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for aflastning efter Lov om Social Service 84. Du kan søge

Læs mere

Tønder Kommune Ældrerådet Referat Referat

Tønder Kommune Ældrerådet Referat Referat Mødedato: 15. september 2015 Mødelokale: Mødelokale 1, Løgumkloster Rådhus, Rådhusstræde 2, 6240 Løgumkloster Starttidspunkt for møde: 09:00 Fraværende: 15. september 2015 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

Kvalitetsstandard for servicelovens 95 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)

Kvalitetsstandard for servicelovens 95 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Udkast til: Kvalitetsstandard for servicelovens 95 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Lovgrundlag Formål Lov om Social Service 95 om borgerstyret personlig assistance (BPA) Formålet med BPA-ordningen

Læs mere

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen)

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen) Sundheds- og Ældreministeriet Udkast Enhed: Primær sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPCHS/SSK Sagsnr.: 1507412 Dok. nr.: 1843181 Dato: 09. december 2015 Forslag til lov om ændring af lov om social

Læs mere

Kvalitetsstandarder for servicelovens 96 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)

Kvalitetsstandarder for servicelovens 96 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Click here to enter text. Bilag 2 - Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandarder for servicelovens 96 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Lovgrundlag Formål Lov om Social Service 96 om borgerstyret personlig

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 11. januar 2016. Kl. 19:00 i Mødelokale 4, Allerslev

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 11. januar 2016. Kl. 19:00 i Mødelokale 4, Allerslev Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 11. januar 2016 Kl. 19:00 i Mødelokale 4, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager Januar...2

Læs mere

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet.

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. Dato 24.4.2013 Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. 1. Indledning Kvalitetsstandarder på området for voksenhandicap og socialpsykiatri i Tårnby Kommune

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 BRØNDBY KOMMUNE 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Lovgrundlag... 3 Visitationskriterier... 4 Serviceniveau og

Læs mere

Kvalitetsstandard. Serviceloven 104. Daghjem for demente

Kvalitetsstandard. Serviceloven 104. Daghjem for demente Kvalitetsstandard Serviceloven 104 Daghjem for demente Godkendt i Byrådet den 29. januar 2013 Værdigrundlag og politiske mål. Formålet med at yde hjælp efter serviceloven er at fremme den enkeltes muligheder

Læs mere

Serviceramme - Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede

Serviceramme - Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede Serviceramme - Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede Herning VHP Dokument VHP Sagsgange Dokumentansvarlig Hans Grarup Titel Serviceramme - Støtte i eget hjem og botilbud

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale E, 4. sal, Codanhus Fraværende: Følgende sager

Læs mere

Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015

Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015 Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015 Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte.... 2 Forord...

Læs mere

Sag: 15/34687 Godkendt af Skanderborg Kommunes Byråd 16.12.2015

Sag: 15/34687 Godkendt af Skanderborg Kommunes Byråd 16.12.2015 Indhold Kvalitetsstandarder for plejeboliger, plejehjem og ældreboliger i Skanderborg Kommune... 3 Kvalitetsstandard for plejebolig / plejehjem... 4 Kvalitetsstandard for Glashuset v. Kildegården, Kildevej

Læs mere

Politikerspørgsmål vedr. ledsagelse og støtte i ferier mv. til borgere i sociale botilbud mv.

Politikerspørgsmål vedr. ledsagelse og støtte i ferier mv. til borgere i sociale botilbud mv. Socialforvaltningen Adm. Direktør Henrik Appel Esbensen, MB 31. januar 2014 Sagsnr. 2014-0018483 Dokumentnr. 2014-0018483-7 Kære Henrik Appel Esbensen Tak for din henvendelse af 22. januar 2014, hvor du

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 27 Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 2016 1 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede serviceniveau,

Læs mere

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Godkendt i Byrådet den 15. december 2015 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.36.00-P23-1-15

Læs mere

Kvalitetsstandard for individuel socialpædagogisk støtte efter servicelovens 85.

Kvalitetsstandard for individuel socialpædagogisk støtte efter servicelovens 85. Kvalitetsstandard for individuel socialpædagogisk støtte efter servicelovens 85. Individuel socialpædagogisk støtte ydes til borgere over 18 år, der bor i selvstændig bolig og har betydelig nedsat fysisk

Læs mere

Handicaprådet BESLUTNINGSREFERAT

Handicaprådet BESLUTNINGSREFERAT Handicaprådet BESLUTNINGSREFERAT Sted: Mødelokale 4, rådhuset Dato: Torsdag den 11. juni 2015 Start kl.: 15:30 Slut kl.: 18:30 Medlemmer: Fraværende: Jens Holst Preben Fruelund Kaj Aagaard Alice Brask

Læs mere

Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til sindslidende

Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til sindslidende Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til sindslidende Herning VHP Dokument VHP Sagsgange Dokumentansvarlig Hans Grarup Titel Midlertidigt botilbud Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til

Læs mere

Referat fra møde i Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 01. februar 2010. Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat fra møde i Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 01. februar 2010. Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat fra møde i Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 01. februar 2010 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...3 2. SSÆ - Orienteringssager...4

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 24. marts 2009 til en kommune

Statsforvaltningens brev af 24. marts 2009 til en kommune Statsforvaltningens brev af 24. marts 2009 til en kommune 24-03- 2009 Statsforvaltningen er på baggrund af et indslag i TV 2 nyhederne den 30. januar 2008 blevet opmærksom på, at kommunen havde besluttet

Læs mere

Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold

Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 99 79 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Høreområdet For at modtage indsatser på høreområdet, skal borgeren være hørehæmmet og høreapparatsbruger eller døv.

Høreområdet For at modtage indsatser på høreområdet, skal borgeren være hørehæmmet og høreapparatsbruger eller døv. Kvalitetsstandard: Kommunikation Målgruppe Målgruppen for tilbuddet er borgere over 18 år bosiddende i Norddjurs Kommune, der har behov for rådgivning, vejledning, hjælpemidler eller undervisning for at

Læs mere

Møde 26. juni 2013 kl. 16:00 i mødelokale 1

Møde 26. juni 2013 kl. 16:00 i mødelokale 1 Handicaprådet Referat Møde 26. juni 2013 kl. 16:00 i mødelokale 1 Pkt. Tekst Side 20 Orientering 1 21 Udviklingsstrategi for det specialiserede socialområde - rammeaftale 2014 2 22 Indbydelse til at bidrage

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv.

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv. Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Ledsagelse og støtte i ferier, weekender mv. til borgere i sociale botilbud mv. Godkendt 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Formål...

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Serviceloven 85

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Serviceloven 85 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 24 Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Serviceloven 85 2016 1 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede

Læs mere

Vejledning nr. 9 af 15-2-2011. Social og Handicap

Vejledning nr. 9 af 15-2-2011. Social og Handicap Kvalitetsstandard Borgerstyret Personlig Assistance Lovgrundlag Servicelovens 96 Vejledning nr. 9 af 15-2-2011 Visitation Sagsbehandlingstid Målgruppe Sundhed & Omsorgs Kvalitetsmål Social og Handicap

Læs mere

Tilsynspolitik for tilbud efter Servicelovens 83

Tilsynspolitik for tilbud efter Servicelovens 83 Tilsynspolitik for tilbud efter Servicelovens 83 Godkendt af Social- og sundhedsudvalget, Glostrup Kommune den xx april 2016 Indhold Indledning... 3 Lovgrundlag... 3 Formål... 3 Metode... 3 Skærpet tilsyn...

Læs mere

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2014 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 10.1 10 Social

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) social@svendborg.dk www.svendborg.dk Indhold 1. Indledning... 1 2. Sagsbehandling...

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER. Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER. Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne Odder Kommune KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne dækker ydelsen? Overordnet formål med indsatsen: 85 og 107 i

Læs mere

Vedrørende Statsforvaltningens udtalelse om Favrskov Kommunes opkrævning af betaling for ledsagerudgifter i forbindelse med ferieophold

Vedrørende Statsforvaltningens udtalelse om Favrskov Kommunes opkrævning af betaling for ledsagerudgifter i forbindelse med ferieophold Sagsnr. 2014-20613 Doknr. 314859 Dato 08-02-2016 Vedrørende Statsforvaltningens udtalelse om Favrskov Kommunes opkrævning af betaling for ledsagerudgifter i forbindelse med ferieophold Ved brev af 30.

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015 Referat torsdag den 22. januar 2015 Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Fokusområde - Aktiviteter for flygtninge i Lejre Kommune...

Læs mere

Kvalitetsstandard. Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma. Beskyttet beskæftigelse. Aktivitets- og samværstilbud. Lov om Social Service 103 og 104

Kvalitetsstandard. Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma. Beskyttet beskæftigelse. Aktivitets- og samværstilbud. Lov om Social Service 103 og 104 Kvalitetsstandard Holbølls Minde Centret og Cafe Aroma Beskyttet beskæftigelse Aktivitets- og samværstilbud Lov om Social Service 103 og 104 Marts 2011 1 Indhold Lovgrundlag 3 Holbølls Minde Centret de

Læs mere

Socialforvaltningens driftsbudget 2013

Socialforvaltningens driftsbudget 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for tværgående kontorer NOTAT Bilag 1c. Generel beskrivelse af Socialudvalgets budget Det fremgår af Økonomiforvaltningens indkaldelsescirkulære for budgetforslag

Læs mere

LOV OM SOCIAL SERVICE 86 STK. 1 OG 2

LOV OM SOCIAL SERVICE 86 STK. 1 OG 2 Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD TRÆNING LOV OM SOCIAL SERVICE 86 STK. 1 OG 2 Første skoledag 0 Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Indhold 1. INDLEDNING...

Læs mere

Uddrag af serviceloven:

Uddrag af serviceloven: NOTAT Dato 13.11.2007 Uddrag af serviceloven: Kapitel 16 Personlig hjælp, omsorg og pleje samt plejetestamenter 83. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 1) personlig hjælp og pleje og 2) hjælp eller støtte

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Botilbuddet Skovsbovej, Svendborg Kommune. Mandag den 22. februar 2010 fra kl. 09.00

Anmeldt tilsyn på Botilbuddet Skovsbovej, Svendborg Kommune. Mandag den 22. februar 2010 fra kl. 09.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Botilbuddet Skovsbovej, Svendborg Kommune Mandag den 22. februar 2010 fra kl. 09.00 Indledning Vi har på vegne af Svendborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Botilbuddet Skovsbovej.

Læs mere

Lov om social service 107

Lov om social service 107 Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 107 Midlertidigt botilbud Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet.

Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet. Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet. 1 Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet Område Lovgrundlag: Forebyggelse ift. børn og unge med nedsat funktionsevne Støtte fra familiekonsulent-teamet

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidige og længerevarende

Kvalitetsstandard for midlertidige og længerevarende Kvalitetsstandard for midlertidige og længerevarende botilbud Kvalitetsstandarden for midlertidige og længerevarende botilbud synliggør Køge Kommunes serviceniveau på området. Kvalitetsstandarden fungerer

Læs mere

1 of 17. Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem. Godkendt i byrådet den xx.xx.14

1 of 17. Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem. Godkendt i byrådet den xx.xx.14 1 of 17 Kvalitetsstandard 2014 Lov om social service 85 Bostøtte i eget hjem Godkendt i byrådet den xx.xx.14 2 of 17 Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 BOSTØTTEYDELSER...3 KONTAKTINFORMATION...5 1.AFKLARINGSYDELSE...6

Læs mere

1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer *

1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer * Møde i Social- og Sundhedsudvalget tirsdag den 3. juni 2003, Kl. 13.00 i udv.vær. 1 REFERAT INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer * 2. Meddelelse:

Læs mere

Principper for indsatsen

Principper for indsatsen 16.03.2015 Principper for indsatsen Serviceniveauet udmønter de politiske mål for den sociale, pædagogiske og sundhedsmæssige indsats overfor voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Information om hjemmehjælp

Information om hjemmehjælp Information om hjemmehjælp Marts 2012 Social- og Sundhedsforvaltningen 1 Indledning Denne pjece er for dig, der ønsker at søge - eller modtager hjemmehjælp i Herlev Kommune. Du finder information om, hvordan

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted:

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: REFERAT Mødedato:. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 17:30. Fraværende: Børge Olsen. Indholdsfortegnelse Side 1. Temamøde - Socialområdet 199 2. Opfølgning

Læs mere

Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Servicelovens 86, stk. 2 Trænings - og aktivitetsområdet i Syddjurs Kommune

Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Servicelovens 86, stk. 2 Trænings - og aktivitetsområdet i Syddjurs Kommune 1 of 5 Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Servicelovens 86, stk. 2 Trænings - og aktivitetsområdet i Syddjurs Kommune 1 2 of 5 Lovgrundlag. Kommunal vedligeholdelsestræning ydes efter Lov om

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

Ydelseskatalog. Botilbud Ebberød. Boligerne Sophie Magdelenes vej 4. August 2014. August 2014

Ydelseskatalog. Botilbud Ebberød. Boligerne Sophie Magdelenes vej 4. August 2014. August 2014 Ydelseskatalog Botilbud Ebberød Boligerne Sophie Magdelenes vej 4 August 2014 August 2014 1 Indholdsfortegnelse Ydelseskatalog... 1 Indholdsfortegnelse... 2 1. Forord... 3 2. Overordnet ydelsesbeskrivelse...

Læs mere

Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune

Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune FRIVILLIGPOLITIK November 2010 Revideret i henhold til Voksen- og Plejeudvalgets beslutning i møde den 11. november 2010. Godkendt i Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Møde nr.: 8 Mødedato: 04. juni 2013 Mødetid: 14.00 Mødested: Mødelokale 1

Møde nr.: 8 Mødedato: 04. juni 2013 Mødetid: 14.00 Mødested: Mødelokale 1 Dagsorden Økonomiudvalg Møde nr.: 8 Mødedato: 04. juni 2013 Mødetid: 14.00 Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 ØK Erhvervshavn Horsens Havn 2 ØK Trivselsmåling i Horsens Kommune

Læs mere

FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA DET SOCIALE UDVALG 26-11-2002

FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA DET SOCIALE UDVALG 26-11-2002 FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA DET SOCIALE UDVALG 26-11-2002 Mødedato: 26-11-2002 Mødetidspunkt: kl. 15.00-17.15 Mødested: Udvalgslokalet, Fasanvej Fraværende: Ingen # 273531/27-11-2002 Bilags- og indholdsfortegnelse

Læs mere

Omsorgsudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 34 af 80

Omsorgsudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 34 af 80 Omsorgsudvalget Omsorgsudvalget varetager forvaltningen af kommunens opgaver på ældre- og handicapområdet, herunder hjemmepleje, hjemmesygepleje, ældrecentre, pleje og ældreboliger samt handicapkompenserende

Læs mere

Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud.

Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud. Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud. Lovgrundlag: 104 i Lov om Social Service (SEL). Ydelser indenfor aktivitetsog samværstilbud Aktiviteterne er bestemt af målgruppen og den enkeltes behov.

Læs mere

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen:

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af boenhederne Skovbo og Rhedersborg og dagbeskæftigelsen Skovbogård den 20. oktober 2004. I rapporten anmodede

Læs mere

Driftsaftale 2013. Socialområdet

Driftsaftale 2013. Socialområdet Driftsaftale 2013 Socialområdet 1 Indhold 1. Indledning... 2 2. Beskrivelse af organisationen på Socialområdet... 3 2.1. Socialafdelingen... 3 3. Økonomi... 3 4. Socialområdets mål og specifikke indsatser...

Læs mere

Referat. Forebyggelsesrådet

Referat. Forebyggelsesrådet Referat 8. marts 2016, kl. 13:00 Stortrommen Rådhuset, Fredensborg Kommune Egevangen 3B, Kokkedal Fraværende: Helle Lassen Trine Zørn Til stede: Finn Kamper-Jørgensen Lis Kofoed Jørgen Simonsen Henrik

Læs mere

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930 Familieområdet Opgaver under området Budget omfatter udgifter i forbindelse psykologbetjening på skole og institutioner mv, børns og unges ophold uden for hjemmet, forebyggende foranstaltninger, rådgivning

Læs mere

Social- og arbejdsmarkedsudvalgsformand Søren Gytz Olesen

Social- og arbejdsmarkedsudvalgsformand Søren Gytz Olesen REFERAT Mødedato: 25. august 2015 Dato: 18-08-2015 Sagsnr.: 15/33775 Sagsbehandler: vpeb2 Mødetidspunkt: 17.30 19.30 Mødested: Mødeleder: Multisalen, Rådhuset, Prinsens Alle 5, 8800 Viborg Social- og arbejdsmarkedsudvalgsformand

Læs mere

Målgruppen er borgere i Norddjurs Kommune, der har brug for et boligtilbud for at udvikle eller bevare ressourcer og egenomsorg længst muligt.

Målgruppen er borgere i Norddjurs Kommune, der har brug for et boligtilbud for at udvikle eller bevare ressourcer og egenomsorg længst muligt. Kvalitetsstandard: Boliger Målgruppe Målgruppen er borgere i Norddjurs Kommune, der har brug for et boligtilbud for at udvikle eller bevare ressourcer og egenomsorg længst muligt. Kriterier og omfang Der

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at

Læs mere

Kvalitetsstandard efter Serviceloven 86 Februar 2016

Kvalitetsstandard efter Serviceloven 86 Februar 2016 Kvalitetsstandard efter Serviceloven 86 Februar 2016 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag Lovgrundlaget for bevilling af genoptræning og vedligeholdende træning findes i lov om Social Service 86 og stk. 2.

Læs mere

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Følgende sager behandles på mødet Meddelelser 2 Budget 2009-2012 - opstart i fagudvalgene 3 Strategioplæg på Beskæftigelses- og Erhvervsområdet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Sundhedspolitik for Norddjurs Kommune...1. 2. Kvalitetsstandard for praktisk bistand til rengøring...2

Indholdsfortegnelse. 1. Sundhedspolitik for Norddjurs Kommune...1. 2. Kvalitetsstandard for praktisk bistand til rengøring...2 Voksen- og Plejeudvalget DAGSORDEN Møde nr. : 07/2008 Sted : Rådhuset Grenaa. Mødelokale 3 Dato : 9. juni 2008 Start kl. : 14.00 Slut kl. : Medlemmer Valdemar Haumand (A) (Formand) Kai Hansen (V) (Næstformand)

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Serviceloven 108 Længerevarende botilbud Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk fastsatte

Læs mere

ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning

ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Lovgrundlag Målgruppe Levering af ydelsen

Læs mere

Indkøb: skrive indkøbsseddel hjælp eller støtte til at ringe efter varer sætte varer på plads

Indkøb: skrive indkøbsseddel hjælp eller støtte til at ringe efter varer sætte varer på plads KVALITETSSTANDARD Praktiske opgaver - rengøring, tøjvask og indkøb 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Lov om Social Service: 83, stk 1: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp eller støtte til nødvendige

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Indhold 1. Indledning... 1 2. Sagsbehandling...

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Sundhedsudvalget Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 25.02.2010 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Budget 2011-2014 - Orientering om den politiske tids- og arbejdsplan

Læs mere

Kvalitetsstandard for BPA - Borgerstyret Personlig Assistance efter lov om Social Service 96

Kvalitetsstandard for BPA - Borgerstyret Personlig Assistance efter lov om Social Service 96 Myndighed - Sundhed 25. nov. 2010 Kvalitetsstandard for BPA - Borgerstyret Personlig Assistance efter lov om Social Service 96 1. Lovgrundlag 96. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde borgerstyret personlig

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning efter Servicelovens 86

Genoptræning og vedligeholdende træning efter Servicelovens 86 Kvalitetsstandard og ydelseskatalog 2016 Genoptræning og vedligeholdende træning efter Servicelovens 86 Godkendt af kommunalbestyrelsen, Glostrup Kommune den 9. december 2015 Indholdsfortegnelse Forord...

Læs mere

Kvalitetsstandard Bostøtte Serviceloven 85

Kvalitetsstandard Bostøtte Serviceloven 85 Kvalitetsstandard Bostøtte Serviceloven 85 1. Hvad er indsatsens lovgrundlag 2. Hvilket behov dækker indsatsen 3. Hvad er formålet med indsatsen 4. Hvem kan modtage indsatsen, og hvilke kriterier indgår

Læs mere

Kvalitetsstandarder 2007 vedrørende madservice tilpasses lovgivningen

Kvalitetsstandarder 2007 vedrørende madservice tilpasses lovgivningen Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2007 Kvalitetsstandarder 2007 vedrørende madservice tilpasses lovgivningen 1. Resume I Århus Kommune har visitationspraksis

Læs mere

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Referat

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Referat Brønderslev Kommune Sundhedsudvalget Referat Dato: 26. november 2007 Lokale: Mødelokale 2, Dronninglund Rådhus Tidspunkt: 13,30-16.15 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/50 Motion på Recept

Læs mere