JONAS BRUUN ADVOKATFIRMA

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "JONAS BRUUN ADVOKATFIRMA"

Transkript

1 JONAS BRUUN ADVOKATFIRMA KAI MICHELSEN PER MAGID CLAUS HØEG MADSEN JEPPE SKADHAUGE LL.M. MOGENS EBELING POUL HEIDMANN CHRISTIAN SINDING HENNING AASMUL-OLSEN LL.M. HENRIK DAHL LL.M. OLAF KOKTVEDGAARD LL.M. CHRISTINE JANSBY CHRISTOFFER GALBO MBA GITTE LANSNER CHRISTIAN GREGERSEN LL.M. MAJBRITT PEROTTI MOGENS THORNINGER ERIK KJÆR-HANSEN LL.M. ELISE ROSS-HANSEN LL.M. KARSTEN T. HENRIKSEN LL.M. CHRISTIAN ANDERSEN SØREN STENDAHL PLOMGAARD LL.M. ANNE BAANDRUP PETER CHRISTIAN KIERKEGAARD RENÉ NIELSEN BREDGADE KØBENHAVN K TELEFON TELEFAX DIREKTE TELEFON DIREKTE TELEFAX PHE@JBLAW.DK Kirkeminister Tove Fergo Kirkeministeriet Frederiksholms Kanal København K 31. januar 2005 J.nr. 75\0447 I en skrivelse af 20. maj 2003 bad De mig foretage en undersøgelse af Kirkeministeriets forvaltning af folkekirkens fællesfond. Jeg har afsluttet undersøgelsen og en redegørelse herom vedlægges. Hvert kapitel indledes med en gennemgang af de faktiske omstændigheder, en sammenfatning og et afsnit om ministres involvering. Hvert kapitel afsluttes med en vurdering af, om de relevante regler er overtrådt, og der foretages en ansvarsvurdering. I redegørelsens sidste kapitel er alle ansvarsvurderinger samlet. I en skrivelse af 3. december 2003 til Kirkeministeriet oplyste jeg, at jeg på grundlag af et foreløbigt gennemsyn af det foreliggende materiale fandt, at materialet udgjorde et tilstrækkeligt grundlag for en faktuel belysning af sagen. F:\NKL\KIRKEBREV.DOC

2 JONAS BRUUN 2 Jeg må herved forudsætte, at ministeriet ikke er i besiddelse af væsentlige oplysninger, der ikke fremgår af det skriftlige materiale. På baggrund af min gennemgang af ministeriets EDB-baserede sagssystem, diverse arkivsager samt dialog med Kirkeministeriet lægger jeg til grund, at jeg har modtaget alt relevant skriftligt materiale. Jeg har lagt hovedvægten på en beskrivelse og vurdering af de forløb, der potentielt kan give anledning til retlig kritik. Jeg har således ikke foretaget en revisionsbaseret undersøgelse - jeg har med andre ord ikke gentaget Rigsrevisionens arbejde. Redegørelsens konklusioner er følgende: 1. Fællesfondens retsgrundlag Fællesfonden er ikke en fond, men en betegnelse for en budget- og regnskabsopstilling, der viser en række lovregulerede indtægter og udgifter. Fællesfonden er regnskabsmæssigt en selvstændig enhed. Fællesfondens indretning og eksistens er historisk betinget. De udgifter, der afholdes over fællesfonden, herunder navnlig præstelønninger, blev oprindeligt finansieret af kirkens egne indtægter. Fællesfondens oprindelige formål var at udligne dette indtægtsgrundlag med henblik på udbetaling af ensartede præstelønninger. Fællesfonden er opretholdt, selvom skatteindtægterne i dag udgør langt størstedelen af fondens indtægter. Økonomilovens 11, stk. 1, fastsætter, at fællesfonden afholder folkekirkens udgifter. Denne bestemmelse giver kirkeministeren en bred bemyndigelse til at fastsætte folkekirkens udgifter. Ved udøvelsen af denne kompetence er ministeren alene begrænset af, at udgifterne skal have en saglig materiel forbindelse med folkekirkens formål. Da budgetkompetencen samtidig tilkommer kirkeministeren, og da landskirkeskatten ligledes fastsættes af kirkeministeren, har ministeren samlet en ganske vidtgående beføjelse til at træffe bestemmelse om folkekirkens udgifter uden Folketingets løbende kontrol. 2. Folkekirkens IT -udgifter Der er begået fejl vedrørende den økonomiske styring af IT-området. Der har ikke været en effektiv styring ved hjælp af de redskaber, der normalt anvendes hertil i form af realistisk budgetlægning samt effektiv overvågning og styring af udgiftsudviklingen.

3 JONAS BRUUN 3 I forhold til det styringsmæssige behov har ministeriet ikke tilstrækkeligt hurtigt sørget for etablering af et sammenhængende og effektivt budget- og regnskabssystem. Budgetlægning af IT-området skete internt i ministeriet, mens bogføring af de faktisk afholdte udgifter skete i Lolland-Falsters Stift. Lolland-Falsters Stifts regnskabsførelse var ikke særligt anvendelig som styringsredskab, bl.a. på grund af ministeriets meget uregelmæssige og forsinkede fremsendelse af IT-regninger. I stedet foretog ministeriet via IT-kontoret sin egen regnskabsførelse af IT-udgifterne. Registreringen heri var heller ikke effektiv nok til en sikker udgiftsovervågning. I den undersøgte periode har budgetlægningen været kritisabel for alle år, navnlig for 1997 og For 2002 var budgettet også urealistisk, men blev revideret, og ministeriet bestræbte sig på en effektiv overholdelse af det offentliggjorte budget, hvilket dog ikke helt lykkedes. Anvendelsen af lave budgetbeløb i den officielle budgetlægning har været et led i udarbejdelsen af budgetter, der begrænsede behovet for stigninger i landskirkeskatten. Ministeriet har i flere af de undersøgte år accepteret, at IT-kontoret reelt arbejdede efter andre budgetter, der væsentligt oversteg det officielle budget. Budgetoverskridelser har ikke fordret ansøgning til Finansudvalget. Det har været muligt at tære på kassebeholdningen, optage lån i stiftsmidler og gøre udstrakt brug af leasing. Denne fremgangsmåde endte med, at kassebeholdningen stort set var opbrugt ved udgangen af Der måtte anvendes en betydelig lånefinansiering for at dække underskuddet for regnskabsåret Den omfattende brug af leasing-finansiering har gjort det vanskeligere for omverdenen at vurdere de anvendte midlers størrelse. Samlet har den førte administration af IT-området været kritisabel, og der har ikke været iværksat tilstrækkelige foranstaltninger til at løse de administrative behov, som den ekspansive IT-strategi fordrede. Den mangelfulde budgetlægning og økonomistyring er ikke retlige fejl. Der foreligger således ikke overtrædelse af retsregler eller andre klare retlige normer. Der er tale om mangelfulde ledelsesdispositioner, fejlprioriteringer og manglende gennemførelse af nødvendige tiltag.

4 JONAS BRUUN 4 Fejl af denne karakter er normalt ikke omfattet af området for tjenestemandsansvar. 3. Den Ny Kirkebog Jeg har ikke væsentlige bemærkninger til gennemførelsen af projektet Den Ny Kirkebog. 4. Folkekirkens forsikringsordning For årene 1999, 2000 og 2001 har ministeriet undervurderet de reelle udgifter til erstatninger og underbudgetteret. Jeg har fundet dette kritisabelt, da udgiftsskønnet især har bygget på få historiske erfaringer gengivet i en rapport udarbejdet af en arbejdsgruppe i Arbejdsgruppen pegede selv på, at der ikke var grundlag for at foretage nærmere præmievurderinger, og Finanstilsynet gjorde udtrykkeligt arbejdsgruppen opmærksom på, at det statistiske materiale, der indgik i rapporten, var for spinkelt. Det må antages, at budgetlægningen også er foretaget under indtryk af fællesfondens anstrengte økonomi, hvilket kan have øget motivationen til at budgettere lavt. På grundlag af de indvundne erfaringer blev budgetteringen forbedret lidt over den undersøgte periode. Der er foretaget betydelige hensættelser, hvoraf en, der var relevant for 2000, først blev foretaget og dermed udgiftsført i regnskabet for Hensættelserne har været udtryk for, at ministeriet har søgt at forbedre regnskabsaflæggelsens kvalitet. Da beslutninger om budgettering navnlig bygger på økonomiske skøn og vurderinger, er beslutningerne ikke omfattet af området for tjenestemandsansvar, om end jeg finder det kritisabelt, at ministeriet byggede sit skøn på et for spinkelt grundlag. Jeg finder ikke, at periodiseringsfejlene inden for forsikringsområdet ud fra en helhedsvurdering er så grove, at et tjenesteligt ansvar kan komme på tale. 5. Fastsættelse af landskirkeskatten Kirkeministrene har lagt betydelig vægt på, at landskirkeskatten kun steg med den almindelige løn- og pristalsregulering. I enkelte år er landskirkeskatten dog fastsat højere.

5 JONAS BRUUN 5 Kirkeministeriets embedsmænd har ved udarbejdelsen af grundlaget for landskirkeskattens fastsættelse arbejdet under en politisk tilkendegivet forudsætning om en begrænset stigning i landskirkeskatten. Ministeriet og kirkeministrene har i den undersøgte periode gennemført en udgiftskrævende IT-politik. Landskirkeskatten har ikke kunnet dække fællesfondens udgifter. Årsagen hertil har dels været fejlbudgettering, dels en bevidst fastsættelse af en lav landskirkeskat med samtidig anvendelse af låneoptagelse og leasing-aftaler. Jeg har fundet denne budgetlægning kritisabel, jf. mine bemærkninger herom til ministeriets IT-dispositioner. Der er ikke begået fejl ved fastsættelse af landskirkeskatten, idet de procedureregler, der er fastsat herom i det væsentlige er overholdt. 6. Likviditetsstyring, likviditetstræk og låneoptagelse Styring af fællesfondens likviditet kræver en grundig planlægning, da likviditetsstyringen implicerer ministeriet og de ti stifters indtægter og udgifter. Ministeriet har søgt at efterleve procedureforskrifterne herfor i de fleste år. Ministeriet har imidlertid ikke formået at etablere en effektiv likviditetsstyring af sine egne udgiftsdispositioner i forhold til fællesfonden, navnlig af IT-udgifterne. For 2002 blev der slet ikke fastsat en likviditetsfordeling af fondens indtægter. En væsentlig del af årsagen hertil har været den manglende effektive budgetlægning for ITområdet, den manglende styring af IT-udgifter, den ujævne betaling af IT-regninger samt en likviditetsbudgetlægning for dette område, der enten ikke har fundet sted eller ikke er kommunikeret til Lolland-Falsters Stift. Konsekvensen har været, at Lolland-Falsters Stift ikke har haft et realistisk styringsgrundlag for likviditeten, og de indbyrdes likviditetsoverførsler mellem stifterne har ikke tidsmæssigt svaret til udgiftsbehovet i Lolland-Falsters Stift, hvilket blandt andet har medvirket til forhaling af betalinger.

6 JONAS BRUUN 6 Jeg har fundet administrationen af likviditetsstyringen kritisabel. De regelovertrædelser, der har fundet sted, for eksempel i form af overskridelse af tidsfrister for udarbejdelse af likviditetsbudgetter, har ikke i sig selv spillet nogen rolle for de konstaterede likviditetsproblemer. Hovedårsagen var en manglende tilrettelæggelse af den økonomiske styring, herunder ved en hensigtsmæssig anvendelse af likviditetsbudgetter, og en hensigtsmæssig styring af betalingerne. Fejlen består derfor navnlig i en forkert prioritering af den administrative indsats. Det er kritisabelt, men fejl af denne karakter er som hovedregel ikke omfattet af området for tjenestemandsansvar. Låneoptagelse- og likviditetstræk på stiftsmidler Kirkeministeriet har benyttet stiftsmidlerne som en form for kassekredit, der har kunnet anvendes til betalinger på tidspunkter, hvor fællesfonden ikke har rådet over likvide midler. Disse træk er blevet tilbagebetalt hurtigt, når fondens indtægter er indgået. Navnlig i 2002 benyttede ministeriet disse likviditetstræk på grund af fondens trængte økonomiske situation. Desuden har fonden optaget lån på grundlag af formaliserede lånedokumenter nogle gange i den undersøgte periode. Jeg har fundet, at der er den fornødne hjemmel til disse dispositioner i lovgivningen. Økonomiloven eller regler fastsat i henhold hertil, fastsætter ingen udtrykkelige grænser for låneoptagelsen. Det er dog min vurdering, at økonomilovens 14, stk. 2, må forstås således, at fællesfondens hovedfinansieringskilde skal være skatteindtægterne. Benyttelse af låneoptagelse bør være begrænset til tilfælde, hvor der er en særlig begrundelse herfor, for eksempel et særligt investeringsbehov i et år. Jeg har antaget, at den forholdsvis svage budgetdisciplin på visse områder og manglende økonomistyring bl.a. har været mulig over en længere periode på grund af adgangen til likviditetstræk og låneoptagelse i stiftsmidlerne. Der har i finansieringsgrundlaget ikke været særligt stærke incitamenter til at rette op på de foreliggende mangler. Navnlig har det ikke været nødvendigt at søge tillægsbevilling via Folketingets Finansudvalg, da fonden ikke er omfattet af det statslige bevillingssystem. Når budgetterne blev overskredet, har man dels haft egenkapital/reservefond, dels skatteudskrivningsinstrumentet og endelig lånemuligheden.

7 JONAS BRUUN 7 7. Registrering og betaling Efter de regler der gælder for fællesfondens virksomhed, skal regninger betales senest til sidste betalingsdag. I hele den undersøgte periode har IT-regninger henligget for derefter at blive ekspederet i samlede partier, ofte med overskridelse af sidste betalingsdag til følge. Jeg har fundet dette forhold ganske kritisabelt, navnlig på grund af dets lange varighed. Jeg har imidlertid fundet, at der næppe er tilstrækkeligt grundlag for at fastsætte sanktioner efter tjenestemandsloven. Baggrunden herfor er den ret lempelige praksis, der foreligger i sager om økonomisk og administrativ dårlig styring. Jeg har således fundet, at hovedårsagen til disse fejl har været, at ministeriet i lighed med den generelt dårlige budget- og økonomistyring ikke har gennemført en effektiv rutine for bilagsekspedition. Den langvarige periode, hvori dette problem er forblevet uløst, skyldes derfor en forkert prioritering af ressourceanvendelsen. 8. Periodisering Reglerne om periodisering er overtrådt, idet ministeriet har henført udgifter til forkerte år. Det er navnlig periodiseringen af årsregnskabet for 2001, der er kritisabel på grund af beløbsstørrelsen, og fordi Kirkeministeriet udtrykkeligt pålagte Lolland-Falsters Stift at bogføre disse udgifter i det efterfølgende regnskabsår, selvom Lolland-Falsters Stift havde gjort opmærksom på periodiseringsreglerne. Min gennemgang har vist, at der ikke foreligger en klart ulovlig beslutning. De involverede embedsmænd opfattede selv beslutningen som lovlig på det tidspunkt, hvor den blev truffet. Ministeriet traf beslutningen ved at lægge afgørende vægt på en regel om efterposteringsperiodens udløb. Dette var ikke i sig selv en ulovlig beslutning, idet ministeriet holdt sig til SØS-forskrifternes klare ordlyd på dette punkt. Det var en fejl, at ministeriet ikke traf beslutning om at udsætte fristen for efterposteringsperiodens udløb, idet man herved lagde for stor vægt på overholdelse af en forskrift, der blot er fastsat for at sikre et ensartet og struktureret forløb af regnskabsaflæggelsen over for en mate-

8 JONAS BRUUN 8 riel regel, der skal sikre en korrekt regnskabsaflæggelse. Denne fejl var imidlertid ikke udtryk for en klar ulovlighed, men en fejlvurdering ved anvendelsen af modstridende regelsæt. Jeg har ikke fundet grundlag for at antage, at beslutningen var et led i at "sminke" regnskabet for Kirkeministeriet burde have udarbejdet en skriftlig vurdering af spørgsmålet, ikke mindst på baggrund af, at Lolland-Falsters Stift udtrykkeligt havde gjort opmærksom på, at en udskydelse ville være i strid med reglerne. En anden mulighed havde været at rette henvendelse til Rigsrevisionen. Da der hovedsagelig foreligger en fejlvurdering ved regelanvendelsen og ikke en egentlig ulovlig beslutning, er det min vurdering, at der ikke er grundlag for fastsættelse af sanktioner efter tjenestemandsloven. Jeg bemærker dog, at der er tale om en relativt grov fejlvurdering. 9. Ministrenes orientering af Folketinget Det er min vurdering, at ministrene har besvaret de fleste folketingsspørgsmål korrekt og dækkende. Jeg har fundet, at enkelte svar kunne være suppleret med visse oplysninger, og jeg har kritiseret enkelte elementer i talepapirerne til samrådet den 30. maj 2002 og den 11. december Jeg har fundet, at det havde været hensigtsmæssigt at oplyse om den igangværende omlægning af leasing-aftaler under samrådet den 30. maj 2002, og det burde være oplyst, at leasingaftaler om udstyr blev forlænget, således at de fik en gennemsnitlig løbetid på ca. 5 år. Endelig havde det være hensigtsmæssigt at nævne de planer om indgåelse af yderligere leasing-aftaler, man havde på dette tidspunkt. Jeg har ikke anset manglerne for så væsentlige, at der er grundlag for retlige sanktioner. I talepapiret til samrådet den 11. december 2002 var det oplyst, at ministeriet havde "en meget klar forventning om", at årsresultatet ville blive som budgetteret.

9 JONAS BRUUN 9 Det var en fejl, at denne forventning var formuleret så entydigt. Der burde være givet udtryk for tvivl eller formuleret et forbehold, der kvalificerede den risiko, der kunne udledes af det materiale, der forelå. Det materiale, der var forelagt for ministeren, viste, at årets budgetafvigelse for IT forventedes at blive 0, men der forelå andet materiale for ministeriets ledelse, der burde have skabt tvivl om muligheden for overholdelse af budgettet. Selvom formuleringen var misvisende, har jeg ikke fundet, at de involverede har begået en fejl af en sådan grovhed, at den kan give anledning til fastsættelse af retlige sanktioner. Af min redegørelse fremgår den nærmere begrundelse herfor. Endelig har jeg fundet, at der burde være oplyst om de samlede leasing-forpligtelser og om leasing-mekanismens virkemåde i forhold til regnskabsaflæggelsen, herunder, at det var en forudsætning for budgetoverholdelsen i 2002, at der skete leasing-finansiering af udgifter for ca. 20 mio. kr. Jeg har dog ikke fundet, at skønnet over, hvilke oplysninger der burde være medtaget, har været så groft tilsidesat, at der er grundlag for fastsættelse af tjenstlige sanktioner. Ansvar Som det er fremgået af redegørelsen ovenfor, har jeg ikke fundet grundlag for at indstille, at der søges gennemført disciplinære sanktioner mod nogen af de involverede tjenestemænd. Det betyder imidlertid ikke, at administrationen ikke har været kritisabel. Administrationen har over den undersøgte periode været kritisabel. Det gælder især den ledelsesmæssige styring af økonomiforvaltningen. Med venlig hilsen Poul Heidmann

KIRKEMINISTERIET 12. september 2003 Med brev af den 14. maj 2003 har Statsrevisorerne følgende bemærkninger i anledning af Beretning om folkekirkens

KIRKEMINISTERIET 12. september 2003 Med brev af den 14. maj 2003 har Statsrevisorerne følgende bemærkninger i anledning af Beretning om folkekirkens KIRKEMINISTERIET 12. september 2003 Med brev af den 14. maj 2003 har Statsrevisorerne følgende bemærkninger i anledning af Beretning om folkekirkens Fællesfond (10/02): 1. Beretningen giver statsrevisorerne

Læs mere

POUL HEIDMANN ADVOKAT BREDGADE KØBENHAVN K ADVOKATUNDERSØGELSE KIRKEMINISTERIETS FORVALTNING AF FOLK E KIRKENS FÆLLESFOND

POUL HEIDMANN ADVOKAT BREDGADE KØBENHAVN K ADVOKATUNDERSØGELSE KIRKEMINISTERIETS FORVALTNING AF FOLK E KIRKENS FÆLLESFOND POUL HEIDMANN ADVOKAT BREDGADE 38 1260 KØBENHAVN K ADVOKATUNDERSØGELSE AF KIRKEMINISTERIETS FORVALTNING AF FOLK E KIRKENS FÆLLESFOND januar 2005 Advokatundersøgelse af Kirkeministeriets forvaltning af

Læs mere

" - Give en oversigt over samtlige poster på Fællesfondens drift i regnskabsårene 1995-1999 og budgetårene 2000 og 2001

 - Give en oversigt over samtlige poster på Fællesfondens drift i regnskabsårene 1995-1999 og budgetårene 2000 og 2001 9. MINISTRES ORIENTERING AF FOLKETINGET Afsnittet er opbygget således, at de relevante folketingsspørgsmål og de relevante dele af svarene refereres, hvorefter der for hvert spørgsmål foretages en vurdering

Læs mere

Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden

Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden I medfør af 10, 11, stk. 1, nr. 5-6, 12, 15, stk. 1, 17, stk. 2, i lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 560 af 17. juni

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A202/06

RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A202/06 RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A202/06 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om folkekirkens Fællesfond (beretning nr. 10/02) 1. I mine notater af 15. oktober 2003

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af forvaltningen af statens boliger. Marts 2009

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af forvaltningen af statens boliger. Marts 2009 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af forvaltningen af statens boliger Marts 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

11. SAMMENFATNING AF ANSVARSVURDERINGERNE

11. SAMMENFATNING AF ANSVARSVURDERINGERNE 11. SAMMENFATNING AF ANSVARSVURDERINGERNE Der er ovenfor i de enkelte kapitler foretaget en gennemgang af Kirkeministeriets dispositioner inden for de enkelte områder, herunder om ministeriet har tilsidesat

Læs mere

Gennemgang af fællesfondens økonomi oktober 2003

Gennemgang af fællesfondens økonomi oktober 2003 Bilag 10 - Side 1 af 1 28. november KM-projektgruppe Gennemgang af fællesfondens økonomi oktober 1. Indledning Finansministeriets projektgruppe har gennemført en budgetteknisk gennemgang og budgetopfølgning

Læs mere

Finansministerens redegørelse for beretning om revision af statsregnskabet

Finansministerens redegørelse for beretning om revision af statsregnskabet Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K Finansministeren Finansministerens redegørelse for beretning om revision af statsregnskabet for 2007 19/2007 03/02-2009 I det følgende redegøres

Læs mere

Holstebro Kommune. Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering. (Vilkår for revisionsopgaven)

Holstebro Kommune. Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering. (Vilkår for revisionsopgaven) Holstebro Kommune CVR-nr. 29 18 99 27 Bilag 4 Revisionsberetning vedrørende Ansvarsforhold, revisionens omfang og rapportering (Vilkår for revisionsopgaven) Holstebro Kommune Revisionsberetning vedrørende

Læs mere

Regnskabsinstruks. for. provstiudvalgskasser

Regnskabsinstruks. for. provstiudvalgskasser Regnskabsinstruks for provstiudvalgskasser 1 2 1. Indledning Regnskabsinstruksen er baseret på det regel- og vejledningsgrundlag for de lokale kirkelige kasser, der findes på Folkekirkens Digitale Arbejdsplads

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/03 om Undervisningsministeriets

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering

Forslag. Lov om ændring af lov om regionernes finansiering Lovforslag nr. L 164 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget

Læs mere

Erhvervsstyrelsens j.nr. 12-12.612 (Rungsted Havn A/S) og 2012-0026388 (Generel fortolkningssag)

Erhvervsstyrelsens j.nr. 12-12.612 (Rungsted Havn A/S) og 2012-0026388 (Generel fortolkningssag) Erhvervsstyrelsen Kampmannsgade 1 1780 København V Lett Advokatfirma Rådhuspladsen 4 1550 København V Tlf. 33 34 00 00 Fax 33 34 00 01 lett@lett.dk www.lett.dk Erhvervsstyrelsens j.nr. 12-12.612 (Rungsted

Læs mere

Halvårsstatus for fællesfondens økonomi 2003

Halvårsstatus for fællesfondens økonomi 2003 Bilag 8 - Side 1 af 1 3. september KM-projektgruppe Halvårsstatus for fællesfondens økonomi 1. Indledning Finansministeriets projektgruppe har gennemført en budgetteknisk gennemgang og budgetopfølgning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Marts 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusenes økonomi i 2009 (beretning nr. 2/2010)

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

Udkast. Statsrevisoratet Christiansborg Prins Jørgens Gård 2 1240 København K

Udkast. Statsrevisoratet Christiansborg Prins Jørgens Gård 2 1240 København K Udkast MINISTEREN Statsrevisoratet Christiansborg Prins Jørgens Gård 2 1240 København K Dato 6. februar 2008 J. nr. 013-000062 Deres ref. 07-001318-11 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om aktiviteter og udgifter i praksissektoren. Februar 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om aktiviteter og udgifter i praksissektoren. Februar 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om aktiviteter og udgifter i praksissektoren Februar 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Anette Ravnholt Kontorchef Klaus Josefsen Specialkonsulent

Anette Ravnholt Kontorchef Klaus Josefsen Specialkonsulent X dagblad v/journalist NN Ved e-mail af 29. april 2009 rettede du henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland angående Z Kommunes afgørelse af samme dato på aktindsigt efter offentlighedsloven i forhenværende

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K 18 november 2015 MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Hermed fremsender jeg

Læs mere

5. FOLKEKIRKENS FORSIKRINGSORDNING. 5.1 Forhistorie

5. FOLKEKIRKENS FORSIKRINGSORDNING. 5.1 Forhistorie 5. FOLKEKIRKENS FORSIKRINGSORDNING 5.1 Forhistorie Kirkeministeriet udsendte i januar 1998 en skrivelse med overskriften Fælles forsikring for folkekirken. Det fremgår, at folkekirken den 1. april 1999

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 12. februar 2002 RN C504/02

RIGSREVISIONEN København, den 12. februar 2002 RN C504/02 RIGSREVISIONEN København, den 12. februar 2002 RN C504/02 Notat til statsrevisorerne om Lønmodtagernes Dyrtidsfonds engagement i Sevryba International Shipping Ltd. (SISL) I. Indledning 1. Statsrevisorerne

Læs mere

Gennemgang af 2003 budget for fællesfonden

Gennemgang af 2003 budget for fællesfonden Bilag 7 - Side 1 af 1 Gennemgang af budget for fællesfonden 15. august KM-projektgruppe J.nr. 0044-1 1. Budgetopfølgningen maj Finansministeriets budgettekniske gennemgang er blandt andet udarbejdet på

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om uregelmæssigheder i projektforvaltningen. Menneskerettigheder. Februar 2012

Notat til Statsrevisorerne om uregelmæssigheder i projektforvaltningen. Menneskerettigheder. Februar 2012 Notat til Statsrevisorerne om uregelmæssigheder i projektforvaltningen hos Institut for Menneskerettigheder Februar 2012 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Uregelmæssigheder i projektforvaltningen

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr.

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Lyngby-Taarbæk Kommune burde have indbragt spørgsmålet om en erstatnings størrelse for taksationskommissionen, men da sagen har bagatelagtig karakter, og ulovligheden

Læs mere

Overordnede økonomistyringsprincipper for Silkeborg Kommune

Overordnede økonomistyringsprincipper for Silkeborg Kommune Overordnede økonomistyringsprincipper for Silkeborg Kommune Økonomistaben August 2006 Revideret november 2009 Revideret november 2010 De overordnede økonomistyringsprincipper er udarbejdet i henhold til

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

Borgerrådgiveren iværksætter undersøgelse af Folkeregisterets udstedelse af administrative bøder ved forsinket folkeregistrering

Borgerrådgiveren iværksætter undersøgelse af Folkeregisterets udstedelse af administrative bøder ved forsinket folkeregistrering KØBENHAVNS KOMMUNE Borgerrådgiveren Kultur- og Fritidsforvaltningen Sendt med e-mail 21-02-2018 Sagsnr. 2018-0048527 Dokumentnr. 2018-0048527-1 Borgerrådgiveren iværksætter undersøgelse af Folkeregisterets

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Ældre Sagen Nørregade 49 1165 København K Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Energiklagenævnet

Læs mere

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Marts 2015 dok. nr. 24503-15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Dok.nr: 727-2011-5834 2 Indledning. I årets løb anvendes de afsatte midler i overensstemmelse med det vedtagne budget og dets forudsætninger. Midlerne

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2010-11 Fremsat den 6. oktober 2010 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Præcisering af bemyndigelsesbestemmelse

Læs mere

Bekendtgørelse om mærkning og registrering af hunde 1)

Bekendtgørelse om mærkning og registrering af hunde 1) BEK nr 1044 af 10/08/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juni 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2017-15-31-00372 Senere ændringer

Læs mere

Årsrapport 2012 for Roskilde Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2012 for Roskilde Stifts stiftsmidler Årsrapport 2012 for Roskilde Stifts stiftsmidler September 2013 47639-13 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 647 af 1. juni 2011 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes der

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06. Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06. Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/05 om 7 sager (om Banedanmark)

Læs mere

Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler marts 2015 Dok.nr. 32473/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler Marts 2019 Akt. nr. 2018/42978/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Juni 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Årsrapport 2015 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2015 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport for Aalborg Stifts stiftsmidler Februar 2016 dok. nr. 25134/16 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således:

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således: Kendelse af 5. maj 1997. 96-126.184. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet.afgift eftergivet for tidligere bestyrelsesmedlem.(suzanne Helsteen, Morten Iversen og Niels Larsen) K

Læs mere

Gennemgang af 2003 budget for fællesfonden

Gennemgang af 2003 budget for fællesfonden Bilag 6 - Side 1 af 1 Gennemgang af budget for fællesfonden 17. juni KM-projektgruppe J.nr. 0044-1 1. Budgetopfølgningen april Finansministeriets budgettekniske gennemgang er blandt andet udarbejdet på

Læs mere

Årsrapport 2018 for Aarhus Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Aarhus Stift Stiftsmidler Årsrapport 2018 for Aarhus Stift Stiftsmidler Februar 2019 dok. nr. 416634 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 23. oktober 2003 RN B107/03

RIGSREVISIONEN København, den 23. oktober 2003 RN B107/03 RIGSREVISIONEN København, den 23. oktober 2003 RN B107/03 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 11/02 om selvejende uddannelsesinstitutioner

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om den økonomiske styring på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (beretning

Læs mere

Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende)

Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende) Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 20. februar 2015 Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende) Afslag fra Justitsministeriet på aktindsigt i dokumenter udvekslet mellem ministerier og

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Økonomiforvaltningen fastlægger retningslinier for aflæggelse af omkostningsbaseret regnskab, herunder bogføring, afskrivninger m.v.

Økonomiforvaltningen fastlægger retningslinier for aflæggelse af omkostningsbaseret regnskab, herunder bogføring, afskrivninger m.v. side 1 Regnskab i årets løb Slettet: Rammebilag - I henhold til Kasse- og regnskabsregulativets punkt 2.7 fastlægger Økonomiforvaltningen i et rammebilag de generelle principper for regnskab i årets løb.

Læs mere

Cirkulære om retningslinjer for Forsvarsministeriets Interne Revisions samarbejde med Fo...

Cirkulære om retningslinjer for Forsvarsministeriets Interne Revisions samarbejde med Fo... Side 1 af 5 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Organisation og administration Kapitel 2 Rapportering Kapitel 3 Planlægning Kapitel 4 Årsberetning Bilag CIR1H nr 9499 af 04/08/2010 Gældende Offentliggørelsesdato:

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK

FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK FORBEREDELSESUDVALGET FOR REGION SYDDANMARK Beretning nr. 1 Årsregnskab for 2006 Afsluttende beretning 108.300 Til Regionsrådet for Region Syddanmark Kommunernes Revision (KR) har afsluttet revisionen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S November 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Vestegnens Brandvæsen I/S. Revisionsprotokollat om udkast for årsregnskab 2013

Vestegnens Brandvæsen I/S. Revisionsprotokollat om udkast for årsregnskab 2013 Vestegnens Brandvæsen I/S Revisionsprotokollat om udkast for årsregnskab 2013 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Strandvejen 44, 2900 Hellerup T: 3945

Læs mere

Årsrapport 2014 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2014 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport for Aalborg Stifts stiftsmidler Februar 2015 dok. nr. 31716/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Frederiksborg Amtskommune Ny afvisning af henvendelse vedr. tidligere amtsborgmester Lars Løkke Rasmussen.

Frederiksborg Amtskommune Ny afvisning af henvendelse vedr. tidligere amtsborgmester Lars Løkke Rasmussen. Frederiksborg Amtskommune Ny afvisning af henvendelse vedr. tidligere amtsborgmester Lars Løkke Rasmussen. Statsforvaltningens afvisning af henvendelse fra 8 tidligere medlemmer af Frederiksborg Amtsråd

Læs mere

Dyssegårdskirken. Revisionsprotokollat af 14.08.13. Årsregnskab for 2012. vedrørende STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB

Dyssegårdskirken. Revisionsprotokollat af 14.08.13. Årsregnskab for 2012. vedrørende STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB Revisionsprotokollat af 14.08.13 vedrørende Årsregnskab for 2012 STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International - et verdensomspændende netværk af uafhængige revisionsfirmaer

Læs mere

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2015 dok. nr. 32805/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

Bekendtgørelse om regnskab og revision efter lov om byfornyelse og udvikling af byer

Bekendtgørelse om regnskab og revision efter lov om byfornyelse og udvikling af byer BEK nr 168 af 04/02/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 24. januar 2017 Ministerium: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2015-325

Læs mere

folkekirkens Fællesfond

folkekirkens Fællesfond Beretning til statsrevisorerne om folkekirkens Fællesfond April 2003 RB A203/03 Rigsrevisionen Indholdsfortegnelse Side I. Resumé... 5 II. Indledning, formål, afgrænsning og metode... 19 A. Indledning...

Læs mere

Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler Marts 2016 dok. nr. 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes der en

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen. November 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen. November 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om status på byggeriet af Cityringen November 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 18/2013 om status på byggeriet

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Dato Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2005-792-0027 Dok.: JEH40009 Besvarelse af spørgsmål nr. 19 og 20 stillet den 3. marts 2005 af Folketingets Retsudvalg (REU alm.

Læs mere

Svar: [INDLEDNING] Tak for invitationen til dette samråd og tak for ordet.

Svar: [INDLEDNING] Tak for invitationen til dette samråd og tak for ordet. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 248 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. maj 2011 Talepapir til åbent samråd i ERU alm. del den 3. maj 2011 Samrådsspørgsmål AC af 6. april 2011 stillet af Orla

Læs mere

Årsrapport 2016 for Aarhus Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Aarhus Stift Stiftsmidler Årsrapport 2016 for Aarhus Stift Stiftsmidler Februar 2017 dok. nr. x/17 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 12. februar 2002 RN C602/02

RIGSREVISIONEN København, den 12. februar 2002 RN C602/02 RIGSREVISIONEN København, den 12. februar 2002 RN C602/02 Udvidet notat til statsrevisorerne om teaterprojektet None 2000 I. Indledning 1. På statsrevisorernes møde den 10. oktober 2001 blev jeg anmodet

Læs mere

Årsrapport 2018 for Haderslev Stifts Stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Haderslev Stifts Stiftsmidler Årsrapport 2018 for Haderslev Stifts Stiftsmidler Februar 2019 Akt 379438 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 1. juli 2004 RN B104/04

RIGSREVISIONEN København, den 1. juli 2004 RN B104/04 RIGSREVISIONEN København, den 1. juli 2004 RN B104/04 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/03 om statens selvforsikringsordning

Læs mere

REVISIONSREGULATIV 1

REVISIONSREGULATIV 1 REVISIONSREGULATIV 1 For kontraktperioden der begynder 1. december 2014 1 Revisor Aalborg Byråd har i henhold til 42 i Lov om kommunernes styrelse antaget PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab

Læs mere

Styrelsen indskærper, at formalia i forbindelse med indberetningen for 2012 efterleves.

Styrelsen indskærper, at formalia i forbindelse med indberetningen for 2012 efterleves. Til bestyrelsen for: Institutioner for erhvervsrettet uddannelse, institutioner for almene gymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2014-15 (1. samling) REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 682 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 18. maj 2015 Kontor:

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 1. marts 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 1. marts 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 1. marts 2007 til en borger: 01-03- 2007 De har ved brev af 7. september 2005 rettet henvendelse til Statsamtet Vestsjælland, Tilsynet med kommunerne i Vestsjællands, Roskilde

Læs mere

Udleveringsnotits om henvendelse fra Oluf Jørgensen om foreløbigt udkast til lovforslag om ændring af offentlighedsloven (ministerbetjening)

Udleveringsnotits om henvendelse fra Oluf Jørgensen om foreløbigt udkast til lovforslag om ændring af offentlighedsloven (ministerbetjening) Justitsministeriet Udleveringsnotits om henvendelse fra Oluf Jørgensen om foreløbigt udkast til lovforslag om ændring af offentlighedsloven (ministerbetjening) 8. marts 2018 1. Den overordnede kritik fra

Læs mere

Familiestyrelsens afvisning af at behandle sent indkomne klager (2)

Familiestyrelsens afvisning af at behandle sent indkomne klager (2) 9-4 b. Familieret 3.4. Forvaltningsret 12.1 12.4 13.1. Familiestyrelsens afvisning af at behandle sent indkomne klager (2) (Se også sag 9-4 a foran denne sag) I to tilfælde har ombudsmanden taget stilling

Læs mere

Aningaasaqarnermut ataatsiniititaliaq. Finansudvalget Ulloq/Dato: J.nr.:

Aningaasaqarnermut ataatsiniititaliaq. Finansudvalget Ulloq/Dato: J.nr.: Inatsisartut Aningaasaqarnermut ataatsiniititaliaq Landstinget Finansudvalget Ulloq/Dato: 20. december 2004 Landsstyremedlemmet for Finanser og Udenrigsanliggender J.nr.: 01.31.06/04-00089 Orientering

Læs mere

REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE

REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE REVISIONSREGULATIV FOR HOLSTEBRO KOMMUNE Holstebro Byråd har i henhold til 42 i Lov om kommunernes styrelse og med statsforvaltningens godkendelse antaget PwC PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03

RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03 RIGSREVISIONEN København, den 5. maj 2003 RN B105/03 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Undervisningsministeriets økonomiske og faglige styring på erhvervsskoleområdet (beretning

Læs mere

Henvendelsen af 13. januar 2009 blev besvaret med e-mail af 16. januar 2009, hvori Finanstilsynet fastholdt afslaget på aktindsigt.

Henvendelsen af 13. januar 2009 blev besvaret med e-mail af 16. januar 2009, hvori Finanstilsynet fastholdt afslaget på aktindsigt. Kendelse af 19. juni 2009 (J.nr. 2009-0018724) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 og offentlighedslovens 14. (Anders Hjulmand, Suzanne Helsteen og Jan Uffe

Læs mere

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende.

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende. 2012-6 Regler om dokumenter, der ikke underskrives, skal fastsættes i bekendtgørelsesform Med hjemmel i skatteforvaltningsloven havde Skatteministeriet i en bekendtgørelse fastsat regler om digital kommunikation

Læs mere

ORIENTERING OM SAGSBEHANDLINGSTIDER PÅ KOMMUNENS HJEMMESIDE

ORIENTERING OM SAGSBEHANDLINGSTIDER PÅ KOMMUNENS HJEMMESIDE ORIENTERING OM SAGSBEHANDLINGSTIDER PÅ KOMMUNENS HJEMMESIDE ENDELIG RAPPORT BORGERRÅDGIVERENS EGEN DRIFT-UNDERSØGELSER KØBENHAVNS KOMMUNE SIDE 2 ORIENTERING OM SAGSBEHANDLINGSFRISTER PÅ KOMMUNENS HJEMMESIDE

Læs mere

Den 15. januar 2019 blev Revisornævnet sat på Toldboden 2, 8800 Viborg, af formanden Marianne Madsen.

Den 15. januar 2019 blev Revisornævnet sat på Toldboden 2, 8800 Viborg, af formanden Marianne Madsen. Den 15. januar 2019 blev Revisornævnet sat på Toldboden 2, 8800 Viborg, af formanden Marianne Madsen. Som sekretær fungerede Tanja Rosendahl Bøtker Der foretoges sag nr. 056/2018 A mod statsautoriseret

Læs mere

Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2019 Akt.nr. 416269 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven.

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. 10-06- 2009 A har ved brev af x. xx 200x med bilag rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om ændringen af støtten til solcelleanlæg. Januar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om ændringen af støtten til solcelleanlæg. Januar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om ændringen af støtten til solcelleanlæg Januar 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 25/2013 om ændringen af støtten

Læs mere

Årsrapport 2018 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Aalborg Stifts stiftsmidler Marts 2019 dok. nr. 416452 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 2011 5-4. Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 Talsmanden for en gruppe indsatte i et statsfængsel klagede til Direktoratet for Kriminalforsorgen over en fast

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om folkekirkens Fællesfond (beretning nr. 10/02) 9.

Læs mere

Bestyrelsen for RSMplus RSMplus Statsautoriseret revisionsaktieselskab Kalvebod Brygge 45 1560 København V

Bestyrelsen for RSMplus RSMplus Statsautoriseret revisionsaktieselskab Kalvebod Brygge 45 1560 København V Bestyrelsen for RSMplus RSMplus Statsautoriseret revisionsaktieselskab Kalvebod Brygge 45 1560 København V 6. september 2010 Sag 2010-0021345 /rfr CVR-nr 43 62 28 11 Undersøgelse af gennemsigtighedsrapport

Læs mere

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v.

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. Budget- og regnskabssystem for kommuner Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. I medfør af 37, stk. 2, 38, stk. 2, 40, stk. 4, 45, stk. 1, 45 a, stk. 1, 46 og 57, stk. 1

Læs mere

Inddragelse af økonomisk sikkerhed stillet i forbindelse med visumophold

Inddragelse af økonomisk sikkerhed stillet i forbindelse med visumophold 10-5. Forvaltningsret 115.1. Inddragelse af økonomisk sikkerhed stillet i forbindelse med visumophold En mand fik visum til Danmark og rejste ind i landet. I forbindelse med visumsagen stillede hans herboende

Læs mere

Årsrapport 2016 for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler Årsrapport for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler Februar 2017 dok. nr. 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2 ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus * Toldboden 2 www.erhvervsankenaevnetdk,t 8800 Viborg,t Tlf. 72 40 56 00,t ean@naevneneshus.dk Kendelse af den 10. oktober 2017 (j.nr. 17/00232) Betingelserne for fravalg

Læs mere

Årsrapport 2018 for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler Lolland-Falsters Stift

Årsrapport 2018 for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler Lolland-Falsters Stift Årsrapport 2018 for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler Lolland-Falsters Stift Marts 2019 dok. nr. 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for

Læs mere

7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION

7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION Budget- og regnskabssystem for kommuner 7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION Indhold Side 7.0 Bogføring 7.0-1 7.1 Procedurekrav i forbindelse med regnskabsaflæggelsen 7.1-1 7.1.1 Indledning 7.1-1 7.1.2 Proceduren

Læs mere

PROVSTIUDVALGETS ØKONOMISKE POLITIK

PROVSTIUDVALGETS ØKONOMISKE POLITIK PROVSTIUDVALGETS ØKONOMISKE POLITIK Indhold: Hvorfor har Syddjurs Provsti en økonomisk politik? Hvilke opgaver skal provstiudvalget prioritere Vurdering af fordelingsnøgle til driftsramme Menighedsrådets

Læs mere