God kemi er ikke altid nok

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "God kemi er ikke altid nok"

Transkript

1 God kemi er ikke altid nok 9 om 9 gode vaner til gravide og ammende - kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj.

2 Udgiver: Miljøstyrelsen Tlf.: Fax: Udgivelsesår: udgave, 1. oplag eksemplarer Layout: Advice A/S Tryk: Schultz PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit num endre conulla con ex God kemi mellem dig og dit barn Den ene dag må du ikke bruge solcreme. Den næste dag er det ost og chokolade du skal holde dig fra, og ugen efter er det måske alligevel okay med solcremen. Som gravid bliver du udsat for utallige gode råd. Rådene er velmente, men som almindeligt menneske med en normal hukommelse kan det være svært at manøvrere rundt i det hele. Som gravid eller nybagt mor vil du gerne gøre det bedste for dit barn. Men det er svært at finde rundt på kemikalieområdet. Der et væld af gode og mindre gode råd, og da det trods alt er de færreste, der kan få noget meningsfyldt ud af at nærlæse den lange varedeklaration på en flaske shampoo, er du som forbruger måske så småt ved at være forvirret og måske endda frustreret. Én ting er sikker: Kemikalier findes overalt. De bruges til at gøre dit tøj ordentligt rent, til at sikre holdbarheden på din creme, til at få din shampoo til at dufte godt og meget andet. De fleste kemikalier gør altså uden at skade os - vores hverdag så meget mere behagelig, at vi vil have svært ved at undvære dem. Men når du er gravid eller ammer er det en særlig følsom periode for dig og dit barn. Nogle kemikalier kan være hormonforstyrrende eller allergifremkaldende. Og dit barn er særligt udsat, fordi selv en lille mængde kemikalier kan have stor virkning på et lille barn. Derfor er det i perioden, mens du er gravid og ammer, at du bør være særligt opmærksom på hvilke kemikalier, du udsætter dig selv og dit barn for. Miljøstyrelsen har opstillet 9 gode vaner til gravide og ammende om kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj. Vanerne kan du læse i denne folder. Og hvis du følger dem, er du godt på vej til at skabe god kemi mellem dig og dit barn.

3 1 Brug så lidt kosmetik og creme som muligt, mens du er gravid og ammer Når du bruger cremer og kosmetik, kan de kemikalier, som findes i produkterne, optages i din krop. Hvis du er gravid eller ammer betyder det, at de også kan føres videre til dit barn enten via blodet (hvis du er gravid) eller via modermælken (hvis du ammer). Kemiske stoffer i kosmetik og cremer er bl.a. konserveringsmidler, farvestoffer og parfumestoffer. Nogle af disse kemiske stoffer er allergifremkaldende eller mistænkes for at være hormonforstyrrende. På kan du se en liste over nogle af de stoffer, som vi ved er allergifremkaldende, eller som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Al kosmetik og creme skal være indholdsdeklareret, så derfor kan du se, om de indeholder nogle af disse kemiske stoffer. Men en noget lettere tommelfingerregel er at minimere dit forbrug af kosmetik og creme, så du derved begrænser mængden af kemikalierne i din krop og kemikaliernes påvirkning af dit barn.

4 PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit num endre conulla con ex 2 Vælg altid uparfumerede produkter, og lad være med at bruge parfume, mens du er gravid og ammer Når du bruger parfume eller parfumerede produkter på huden, kan du og dit barn blive påvirket, både når du er gravid og ammer. Parfume kan udløse allergiske reaktioner i form af hudirritation, udslæt eller generet vejrtrækning. Flere danske undersøgelser viser en stor stigning i parfumeallergi i befolkningen, og hvis dit barn først bliver allergisk, går allergien ikke væk igen. Derfor skal du også være særlig opmærksom på parfume, hvis du allerede selv har allergi. Parfume beskrives som regel som parfum, aroma eller fragrance i varedeklarationen på de forskellige produkter. Derudover findes lige nu 26 allergifremkaldende parfumestoffer, der skal nævnes med navn i varedeklarationen, hvis de indgår i produktet. Du kan se listen med dem på men det letteste og det bedste for dig og dit barn - er at købe uparfumerede cremer og kosmetik og at lade være med at bruge parfume, mens du er gravid og ammer.

5 3 Køb miljømærkede produkter, når det er muligt se efter Svanemærket og Blomsten Svanen og Blomsten er miljømærker, som du finder på produkter, der tager særligt hensyn til miljø og sundhed. De miljømærkede produkter skal leve op til skrappere krav end lovgivningen kræver, hvad angår brugen af kemikalier, og de er derfor de mindst belastende. Du kan finde miljømærkerne på blandt andet kosmetik og cremer til både børn og voksne, vaskepulver, rengøringsmidler og tøj. Inden længe kan du også købe miljømærket legetøj i butikkerne. Miljømærkede produkter skal ikke kun leve op til krav om færre og mindre skadelige kemikalier. De skal også leve op til høje kvalitetskrav, der handler om, at produktet fungerer ordentligt. Når du køber miljømærket, får du altså produkter af god kvalitet, der samtidig skåner dig og dit barn for skadelige kemikalier. Du kan finde en liste over de mange miljømærkede produkter på

6 4 Farv ikke hår, mens du er gravid og ammer Hårfarve indeholder kemikalier, der kan give alvorlige allergiske reaktioner. Stoffet resorcinol, som findes i nogle hårfarver, er desuden på EU s liste over hormonforstyrrende stoffer, som du kan se på Permanent hårfarve mistænkes også for at kunne give blærekræft. Kemikalierne i hårfarven kan optages i kroppen og kan derved overføres til dit barn, hvis du er gravid eller ammer. Også natur-hårfarver som for eksempel Hennafarve kan indeholde stoffer med skadelige virkninger. Der findes på nuværende tidspunkt ingen hårfarver, som ikke indeholder problematiske kemikalier. Derfor er det bedste helt at holde sig fra hårfarve, mens du er gravid og ammer.

7 5 Undgå at bruge produkter på spraydåse, og lad være med at male, mens du er gravid og ammer Hvis du bruger produkter på sprayform eller maler indånder du dampe og bittesmå partikler med kemikalier, herunder organiske opløsningsmidler. Kemikalierne kan optages i din krop og kan dermed overføres til dit barn. Produkter på sprayform tæller både hårlak, spraydeodoranter, imprægnering til for eksempel læder, spraymaling, lak på spray osv. Ofte er det forholdsvist nemt at finde alternativer. Du kan fx bruge deodorantstift eller rulle og hårprodukter i fast form. Igen er de uparfumerede og miljømærkede produkter de mest skånsomme for dig og din baby. Der findes også flydende imprægnering til sko og til imprægnering af dit tøj i vaskemaskinen. Der findes ingen typer maling, som ikke afgiver kemikaliedampe heller ikke de vandbaserede! Undgå derfor selv at male i perioden, og lad være med at få malet dit barns værelse den sidste uge, inden det skal sove i det. Dit barn har nemlig heller ikke godt af at indånde de dampe, der kommer fra de nymalede vægge. Luft godt ud, hvis der er blevet malet - det kan tage flere uger før malinglugten helt forsvinder.

8 PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit num endre conulla con ex 6 Vask alle ting til din baby før brug også tøj og legetøj af stof og plastik Nyt tøj kan indeholde kemikalier, som kan optages gennem huden. Men hvis du vasker tøjet, inden du putter din baby i det, vil de allerfleste af kemikalierne være forsvundet. Legetøj af stof og plastik og andre ting af plastik som for eksempel sutter og sutteflasker kan som nye indeholde rester af kemikalier på overfladen, herunder stoffer som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Hvis du vasker plastik-tingene i varmt rent vand, inden du giver dem til din baby, vil mange af kemikalierne blive fjernet. Du kan også vælge sutteflasker af glas. Det meste legetøj af stof kan vaskes, hvis ikke i vaskemaskinen så under hanen. På den måde minimerer du kemikaliepåvirkningen af din baby.

9 PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit num endre conulla con ex 7 Lad være med at bruge creme, sæbe o. lign. til din baby dagligt Din baby har ikke behov for cremer, sæbe, olie, shampoo osv. hver dag. Faktisk kan plejeprodukterne i længden belaste dit barn, for selv om produkterne er målrettet børn og babyer, er der ingen garanti for, at der er færre problematiske kemikalier i dem. For eksempel indeholder mange vådservietter både parfume og konserveringsmidler. Hvis du lader være med at bruge vådservietter og salve ved hvert bleskift, og shampoo, sæbe og cremer hver gang du bader din baby, minimerer du risikoen for allergiske reaktioner. Bad din baby i vand uden sæbe, og undlad creme og olier efter badet. Drop salve og lotion ved bleskift, og nøjes i stedet med en vaskeklud med lunkent vand. Hvis du en gang imellem bruger plejeprodukter til din baby, så brug miljømærkede og parfumefri produkter, og vent med at bruge shampoo til dit barn har rigtigt tykt hår. Hvis dit barn har meget tør eller rød irriteret hud eller andre hudproblemer, så tal med lægen eller sundhedsplejersken.

10 PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit num endre conulla con ex 8 Køb altid duft- og parfumefri produkter til din baby også legetøj Parfume og andre duftstoffer kan være allergifremkaldende for dit barn. Allergien kan resultere i hudirritation, udslæt og vejrtrækningsgener. Plejeprodukter også til babyer indeholder ofte parfume, men heldigvis er der mange parfumefri produkter på markedet, der som regel er lette at finde på hylderne. Hvis du køber babyplejeprodukter med Svanemærket, er du sikker på, at de er parfumefri. Anderledes er det med legetøj, som også kan indeholde parfume eller andre duftstoffer. Her kan det være svært at se på pakken, om legetøjet er tilsat parfume. Lugt til legetøjet inden du køber det, hvis det er muligt, og undgå legetøj, der lugter parfumeret. Hvis du ikke kan komme til at lugte til legetøjet, fordi det er pakket ind, så spørg i butikken, hvor du køber legetøjet, om det er uden duftstoffer.

11 9 Brug kun legetøj, der er beregnet til babyer. Legetøj til børn over 3 år kan indeholde ftalater. Ftalater bruges til at gøre plastik blødt og kan optages af mennesker ved kontakt gennem huden eller ved indånding. Nogle ftalater er hormonforstyrrende, og derfor er det i Danmark forbudt at bruge ftalater i legetøj beregnet til børn under 3 år. Derimod kan der være ftalater i legetøj til større børn. Babyer skelner dog ikke mellem legetøj til dem og større børn, og de putter som regel velvilligt det meste legetøj i munden. Derfor bør de kun have legetøj beregnet til babyer det vil sige uden ftalater. På legetøjet skal der stå hvilken aldersgruppe, det er beregnet til, så du kan hurtigt se, om det er legetøj til babyer. En særlig type legetøj er modellervoks, som kan indeholde store mængder ftalater. Derfor er meget modellervoks særligt de typer der kan bages i ovnen - kun tilladt til børn over 8 år. Fra januar 2007 bliver nogle af ftalaterne også forbudt i legetøj til børn over 3 år. På kan du se, hvilke stoffer det drejer sig om.

12 9 gode vaner Gravide og ammende: God kemi mellem dig og dit barn 1 Brug så lidt kosmetik og creme som muligt, mens du er gravid og ammer 2 Vælg altid uparfumerede produkter, og lad være med at bruge parfume, mens du er gravid og ammer 3 Køb miljømærkede produkter, når det er muligt se efter Svanemærket og Blomsten 4 Farv ikke hår, mens du er gravid og ammer 5 Undgå at bruge produkter på spraydåse, og lad være med at male, mens du er gravid og ammer Babyer: God kemi til babyen 6 Vask alle ting til din baby før brug også tøj og legetøj af stof og plastik 7 Lad være med at bruge creme, sæbe o. lign. til din baby dagligt 8 Køb altid duft- og parfumefri produkter til din baby også legetøj 9 Brug kun legetøj, der er beregnet til babyer. Legetøj til børn over 3 år kan indeholde ftalater. For yderligere information og artikler om god kemi til gravide og ammende se: For kostråd til gravide, se Fødevarestyrelsens hjemmeside: For oversigt over miljømærkede produkter, se Miljømærkesekretariatets hjemmeside:

13 Bagsiden af god kemi Kemikalier er en del af vores hverdag, men nogle kemikalier kan særligt påvirke helt små børn. Her i folderen kan du læse om Miljøstyrelsens 9 gode vaner til gravide og ammende om kosmetik, babyprodukter og legetøj. Du kan også læse mere på

God kemi er ikke altid nok

God kemi er ikke altid nok God kemi er ikke altid nok 9 om 9 gode vaner til gravide og ammende - kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj. www.babykemi.dk PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

65.000 grunde til bedre kemi

65.000 grunde til bedre kemi 65.000 grunde til bedre kemi Tumlingens kemiske cocktail 65000.dk 65.000 grunde til bedre kemi Der er cirka 65.000 toårige børn i Danmark. Tumlingerne har masser af fællestræk, når de spiser, bader, sover

Læs mere

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV VI HAR GJORT DET NEMT AT GØRE DET RIGTIGE Som forældre ønsker man, at skabe de bedste vilkår for sine børn. Fra første færd bliver de små påvirket af en

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Hensyn til sundhed Blomsten og Svanen er din garanti, når det gælder kemikalier og sundhed. Med miljømærker er der tjek på det, der

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Vil du gerne bidrage til et bedre miljø? Er du træt af at bekymre dig om kemikalier? Og går du efter kvalitet? Så se efter Blomsten

Læs mere

EN HELT NATURLIG DEL AF DEN PERSONLIGE PLEJE

EN HELT NATURLIG DEL AF DEN PERSONLIGE PLEJE EN HELT NATURLIG DEL AF DEN PERSONLIGE PLEJE Når du vælger de grå Änglamark produkter er du sikker på, at få produkter af høj kvalitet og uden overfl ødig kemi. De grå Änglamark produkter indeholder nemlig

Læs mere

informationscenter for

informationscenter for REN INFORMATION OM Kemiske stoffer i produkter til gravide og små børn informationscenter for Miljø & Sundhed W W W. F O R B R U G E R K E M I. D K INTRODUKTION En hjælp til gravide og nybagte forældre

Læs mere

Trygge produktvalg. for dit barn og for miljøet

Trygge produktvalg. for dit barn og for miljøet Trygge produktvalg for dit barn og for miljøet Kære forælder Miljømærkerne gør det enkelt for dig at vælge de miljømæssigt bedste produkter. Vi bliver alle sammen udsat for kemiske stoffer fra ting vi

Læs mere

Trygge produktvalg. for dit barn og for miljøet. 2723_21x21cm Babybrochure_24s.indd 1 06/07/15 16.19

Trygge produktvalg. for dit barn og for miljøet. 2723_21x21cm Babybrochure_24s.indd 1 06/07/15 16.19 Trygge produktvalg for dit barn og for miljøet 2723_21x21cm Babybrochure_24s.indd 1 06/07/15 16.19 Kære forælder Miljømærkerne gør det enkelt for dig at vælge de miljømæssigt bedste produkter. Vi bliver

Læs mere

Trygge produktvalg for dit barn og for miljøet

Trygge produktvalg for dit barn og for miljøet Trygge produktvalg for dit barn og for miljøet 1 2 Kære forælder Miljømærkerne gør det nemmere at vælge mange af de produkter, du har brug for i hverdagen. Vi bliver alle sammen udsat for kemiske stoffer

Læs mere

Sommer dufter af sol intet andet

Sommer dufter af sol intet andet Solguide Juni 2013 Sommer dufter af sol intet andet Hos Derma dufter sommer af sol, friske jordbær, blomster og hav. Alle vores solcremer er nemlig parfumefri, da parfumestoffer kan være allergifremkaldende.

Læs mere

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume. Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.

Læs mere

Smøring med fugtighedscreme

Smøring med fugtighedscreme Information til patienten Smøring med fugtighedscreme Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvorfor smøre med fugtighedscreme? Huden har mange vigtige funktioner, og det

Læs mere

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet Kontakteksem Råd fra Astma-Allergi Forbundet Indholdsfortegnelse Allergisk kontakteksem... 5 Irritativt kontakteksem... 6 Test... 8 Behandling og forebyggelse... 10 Hudplejetips... 11 Erhvervsvalg... 12

Læs mere

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER 10 GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER DEN VIGTIGSTE INGREDIENS I BABYPLEJE ER KÆRLIGHED OG SUND FORNUFT Verdens

Læs mere

10GODE RÅD. 0% Parfume TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY. Parabener Farvestoffer

10GODE RÅD. 0% Parfume TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY. Parabener Farvestoffer 10GODE RÅD TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY 0% Parfume Parabener Farvestoffer 10 NYTTIGE RÅD, SOM HJÆLPER DIG TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY SØG SKYGGE 1 Søg skygge mellem kl. 12-15, når solen står højest.

Læs mere

Hormonforstyrrende stoffer Lovgivningen og Miljøstyrelsens indsats

Hormonforstyrrende stoffer Lovgivningen og Miljøstyrelsens indsats Hormonforstyrrende stoffer Lovgivningen og Miljøstyrelsens indsats Marie Louise Holmer Miljøstyrelsen Kemikalier Temadag om kemi og graviditet - 8. april 2011 1 Oversigt Hvorfor taler vi om hormonforstyrrende

Læs mere

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER Vi ved stadig kun lidt om, i hvilket omfang de hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser kan påvirke

Læs mere

Guide FARLIGE. Undgå kemikalier i dit hjem. Se hvad du kan gøre Gode råd fra eksperten. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide FARLIGE. Undgå kemikalier i dit hjem. Se hvad du kan gøre Gode råd fra eksperten. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus FARLIGE Undgå kemikalier i dit hjem Se hvad du kan gøre Gode råd fra eksperten Få et kemikaliefrit hjem INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om udvikling af retningslinjer for duftstoffer på sygehuse og i daginstitutioner

Forslag til folketingsbeslutning om udvikling af retningslinjer for duftstoffer på sygehuse og i daginstitutioner 2009/1 BSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 10. december 2009 af Pia Olsen Dyhr (SF), Jonas Dahl (SF) og Steen Gade (SF) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Spædbørn. Børn skal fyldes med kærlighed - ikke lægemidler. Men

Spædbørn. Børn skal fyldes med kærlighed - ikke lægemidler. Men Spædbørn Børn skal fyldes med kærlighed - ikke lægemidler. Men nogle gange er den kærligste behandling medicinsk. Det kan du læse mere om her i brochuren. 12069_Spædbørn_A5_boch copy.indd 2 10/07/07 13:06:57

Læs mere

grøn salon Grønne Erhverv en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon - et netværk i Københavns Kommune

grøn salon Grønne Erhverv en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon - et netværk i Københavns Kommune grøn salon en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon foto frisørforbundet layout tmf grafisk design Grønne Erhverv - et netværk i Københavns Kommune Grøn Salon Grøn Salon er en frivillig ordning

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Gravid? Kend kemien - En kvantitativ undersøgelse blandt danske kvinder (efteråret 2014)

Gravid? Kend kemien - En kvantitativ undersøgelse blandt danske kvinder (efteråret 2014) Gravid? Kend kemien - En kvantitativ undersøgelse blandt danske kvinder (efteråret 2014) Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Introduktion... 4 Respondenter... 5 er... 6 Analyse... 8 1. Hvor vigtigt

Læs mere

Sommer, solskin og solsikker. hinanden i solen

Sommer, solskin og solsikker. hinanden i solen Sommer, solskin og solsikker Pas på hinanden i solen Pas på de små solstråler Siesta. Solhat. Solcreme. Alle børn nyder at lege udenfor i solen og varmen. Og ophold i solen er både sundt og dejligt, men

Læs mere

Piger risikerer parfumeallergi

Piger risikerer parfumeallergi Piger risikerer parfumeallergi Politiken, 26. december 2015 Sektion 1, Side 1, SIGNE THOMSEN... 646 ord Id:e56d728b ALLERGI En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at piger ned til 13 år bruger masser

Læs mere

Udsagn om kosmetik. Tabelrapport

Udsagn om kosmetik. Tabelrapport t Udsagn om kosmetik Tabelrapport Miljøstyrelsen Juni 2013 AARHUS COPENHAGEN MALMÖ OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Epinion... 3 2. Baggrund... 4 3. Frekvenser... 5 2 1. KORT

Læs mere

SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015

SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015 SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015 DERMA AFTERSUN LOTION Fugtgivende pleje efter ophold i solen Beroliger solbrændt hud Beskytter mod udtørring Efterlader huden blød og smidig Absorberes nemt uden at fedte Med

Læs mere

Derfor er det en god idé at begrænse din udsættelse for kemikalier og dermed give dig selv ekstra tryghed.

Derfor er det en god idé at begrænse din udsættelse for kemikalier og dermed give dig selv ekstra tryghed. FAKTA Kemiske stoffer som gravide bør være opmærksomme på Som kvinde bør du være ekstra opmærksom på kemikalierne, hvis du har planer om at blive gravid eller allerede er gravid. Om kemikalierne kan påvirke

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

CERTIFIED PROFESSIONAL CARE

CERTIFIED PROFESSIONAL CARE CERTIFIED PROFESSIONAL CARE Kære kunde Velkommen til vores eksklusive og allergivenlige produktserie By Falengreen. By Falengreen-serien er specielt udviklet til den kvalitetsbevidste forbruger, der ønsker

Læs mere

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer.

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Hud og kemi De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Vejledningen handler om de vigtigste krav til forebyggelse

Læs mere

Er der god kemi i dine børns hverdag?

Er der god kemi i dine børns hverdag? Er der god kemi i dine børns hverdag? Indholdsfortegnelse Hvor meget kemi er der i dit barns hverdag? Ni hurtige råd I børneværelset I stuen På badeværelset På legepladsen Børneudstyr og tøj Når voksne

Læs mere

Test af 12 vaskeprodukter

Test af 12 vaskeprodukter Se hvad du skal holde dig fra Test af 12 vaskeprodukter Hver gang du vasker dit tøj rent, risikerer du, at parfume, farvestoffer og konserveringsmidler sætter sig i dine bluser, bukser og sengetøj, hvilket

Læs mere

Pleje af. barnets hud

Pleje af. barnets hud Pleje af barnets hud Indhold Tør hud Bad Bleskift og røde numser Arp Av! Mine ører falder af Suttemund Tørre læber/slikke-eksem Til mor og far: Forældre skal passe på hænderne Daglig hudpleje En velplejet

Læs mere

Hjemmelavede vingummi

Hjemmelavede vingummi Hjemmelavede vingummi Skrevet af Sidse-Marie Stæhr Rasmussen, Freja Chemnitz Kirches og Jakob Bloch Jørgensen I værkstedet Kemi i køkkenet laver eleverne selv vingummi De hjemmelavede vingummier smager

Læs mere

Solguide 2014 marts 2014

Solguide 2014 marts 2014 Solguide 2014 marts 2014 NYD SOLEN MED OMTANKE Du behøver ikke helt at undgå solen, men nyd den med omtanke. Husk de tre enkle råd fra Kræftens Bekæmpelse så er du godt på vej og har fortjent en plads

Læs mere

Patientinformation. Vejledning i badning af nyfødte. Revideret den 10.02.2010. Århus Universitetshospital Skejby. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y

Patientinformation. Vejledning i badning af nyfødte. Revideret den 10.02.2010. Århus Universitetshospital Skejby. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y Patientinformation Vejledning i badning af nyfødte Revideret den 10.02.2010 Århus Universitetshospital Skejby Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y Det nyfødte barn kan bades 1-3 gange i ugen. Det er vigtigt,

Læs mere

Kemi med omtanke. Guide til valg og brug af kemikalier i hverdagen

Kemi med omtanke. Guide til valg og brug af kemikalier i hverdagen Kemi med omtanke Guide til valg og brug af kemikalier i hverdagen Kemi med omtanke Ansvar for kemikalier Kend mærkerne Hobbyprodukter Hus og have Hygiejne og kosmetik Møbler og elektronik Smykker, gulve,

Læs mere

Ren og blød med omtanke - Om plejeprodukter til børn. - Råd og information til småbørnsforældre

Ren og blød med omtanke - Om plejeprodukter til børn. - Råd og information til småbørnsforældre Ren og blød med omtanke - Om plejeprodukter til børn - Råd og information til småbørnsforældre 3 2 Plejeprodukter tilpasset de mindstes behov Denne folder er til dig, der er gravid eller småbørnsforælder.

Læs mere

Nemme. at smøre ind. og fedter ikke

Nemme. at smøre ind. og fedter ikke Nemme at smøre ind og fedter ikke Nyd solen med 100% OMTANKE Matas SolStriber er både skånsomme og nemme at smøre ind. De indeholder hverken parabener, phthalater eller farvestoffer, men gør præcis, hvad

Læs mere

En T-shirts livscyklus

En T-shirts livscyklus En T-shirts livscyklus Når du køber en ny bomulds T-shirt, har den allerede været på en lang rejse og krævet en masse ressourcer. Måske er bomulden, som T-shirten er lavet af, dyrket i Afrika, spundet

Læs mere

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn Information til forældre Modermælkserstatning Om flaskeernæring til spædbørn Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling At give mad på flaske Hvorfor flaske? At skulle give sit barn modermælkserstatning

Læs mere

Amning og rygning. - til dig der ryger og ønsker at amme dit barn eller har en partner, som ryger. Børneafdelingafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Amning og rygning. - til dig der ryger og ønsker at amme dit barn eller har en partner, som ryger. Børneafdelingafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Amning og rygning - til dig der ryger og ønsker at amme dit barn eller har en partner, som ryger. Børneafdelingafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Amning og Rygning Amning er godt

Læs mere

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Eksem Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Kapitlet handler om atopisk eksem/børneeksem hos børn og voksne samt om kontakteksem

Læs mere

UNDGÅ AT SÆTTE SORTE FINGERAFTRYK PÅ MILJØET

UNDGÅ AT SÆTTE SORTE FINGERAFTRYK PÅ MILJØET UNDGÅ AT SÆTTE SORTE FINGERAFTRYK PÅ MILJØET Nu kan du få en komplet håndhygiejneserie, som både er svanemærket og effektiv mod selv det værste snavs SÆT DIT MILJØAFTRYK MED REN SAMVITTIGHED NYHED STOR

Læs mere

CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER

CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER ANDEN VERSION CHLEOPATRA 2017 Chleopatra Oils GUIDE TIL NATURLIG KOSMETIK ~ 2 ~

Læs mere

Håndeksem. Hvad er håndeksem. Irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem

Håndeksem. Hvad er håndeksem. Irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem Håndeksem Håndeksem Hvad er håndeksem Håndeksem er en almindelig sygdom. Håndeksem begynder ofte tidligt i livet hos 1/3 allerede inden 20-års alderen. Kvinder får hyppigere håndeksem end mænd. De fleste

Læs mere

UNDGÅ VABLER, HUDIRRITATION & LUGTGENER UNDER SPORTSAKTIVITETER

UNDGÅ VABLER, HUDIRRITATION & LUGTGENER UNDER SPORTSAKTIVITETER UNDGÅ VABLER, HUDIRRITATION & LUGTGENER UNDER SPORTSAKTIVITETER LUGTFJERNER SPRAY 2Toms stink free spray kan med garanti fjerne dårlige lugte forårsaget af sved. Brug den i dine sko, støvler, handsker,

Læs mere

Hudsygdomme og kosmetik

Hudsygdomme og kosmetik Hudlægen informerer om Hudsygdomme og kosmetik Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/kosmetik/kosmetik.htm (1 of 7)03-01-2006 17:49:21 HUDSYGDOMME OG KOSMETIK Hudbivirkninger

Læs mere

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn Beskrivelse af Hvorfor en komplet grøn løsning? Delux har nu eksisteret siden 2002, og vi har løbende forbedret vores ydelser. Det har resulteret i et højt og stabilt kvalitetsniveau, et godt arbejdsmiljø

Læs mere

Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk

Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk Din sikkerhed: Allergen kontrolleret parfumer Aroma - en duft af velvære - til vands, til lands og i luften www.pro-ren.dk Aroma - en duft af velvære PRO-REN er den førende samarbejdspartner, når det gælder

Læs mere

Hormonforstyrrende stoffer myndighedernes indsats

Hormonforstyrrende stoffer myndighedernes indsats Hormonforstyrrende stoffer myndighedernes indsats Pia Juul Nielsen & Rikke Holmgaard Miljøstyrelsen Kemikalier Temadag, Sundhedsplejersken, 16. juni 2010 1 Oversigt Hvorfor taler vi om hormonforstyrrende

Læs mere

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Forord Hvert eneste år er der flere hundrede frisørelever, der får håndeksem. Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser har lavet

Læs mere

EFFEKTMÅLING AF KAMPAGNEN GRAVID? KEND KEMIEN

EFFEKTMÅLING AF KAMPAGNEN GRAVID? KEND KEMIEN EFFEKTMÅLING AF KAMPAGNEN GRAVID? KEND KEMIEN NOTAT den 5. oktober 2015 PLANMILJØ APS ELLEVEJ 5 ØSTRUP 3670 VEKSØ T: 46 76 24 00 WWW.PLANMILJOE.DK 1 INDLEDNING OG METODE... 3 2 FORMÅL OG METODE... 4 3

Læs mere

Rebecca Perssons Solcremeguide!

Rebecca Perssons Solcremeguide! Rebecca Perssons Solcremeguide! Jeg ville så gerne kalde guiden Solcreme uden kemi, men det giver ikke rigtig mening. Der findes ikke sund solcreme. Men du kan vælge en solcreme med så lidt skadelig kemi

Læs mere

National workshop om hormonforstyrrende stoffer. Regulering. Muligheder for regulering og forebyggelse

National workshop om hormonforstyrrende stoffer. Regulering. Muligheder for regulering og forebyggelse National workshop om hormonforstyrrende stoffer Regulering Muligheder for regulering og forebyggelse Elisabeth Paludan, funktionsleder Miljøstyrelsen, Kemikalier Workshop om hormonforstyrrende stoffer

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod tobaksrøg Ren luft til ungerne Beskyt børn mod tobaksrøg Børn og tobaksrøg I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Lige efter der er blevet røget, kan man se og lugte

Læs mere

. Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 17. april 2015

. Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 17. april 2015 NOTAT. Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 17. april 2015 Strategi for risikohåndtering af visse parfumestoffer 1. Resume Parfumer anvendes i en lang række forskellige produkter og har for mange mennesker

Læs mere

partnerskab for offentlige grønne indkøb Din kommune kan også tilslutte sig

partnerskab for offentlige grønne indkøb Din kommune kan også tilslutte sig partnerskab for offentlige grønne indkøb Din kommune kan også tilslutte sig alle landets kommuner opfordres til at slutte op om partnerskabets mål for grønne indkøb. sammen når vi længst. partnerskab for

Læs mere

RENGØRING. hos dig der er overfølsom

RENGØRING. hos dig der er overfølsom RENGØRING hos dig der er overfølsom FORORD Det er ikke muligt at rengøre sig ud af allergiske problemer, men rengøringen er vigtig, fordi den nedsætter støvmængden og dermed mængden af allergener og irritanter

Læs mere

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Alle aktiviteter, der er beskrevet her, kan også findes på de enkelte fagsider på Jagten på Allergien. I denne oversigt, er der, udover beskrivelsen af aktiviteten

Læs mere

Side 4. Side 5. Side 6. Side 7

Side 4. Side 5. Side 6. Side 7 Abena Hudpleje Abena hudpleje Abena emballage Abena har en komplet hudplejeserie med vaskeprodukter, cremer og salver, der dækker alle behov fra daglig hudpleje til professionel pleje af hudproblemer.

Læs mere

Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til at sikre et rent og frisk miljø. Frisk Luft koncentrat til brug i sanitære områder

Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til at sikre et rent og frisk miljø. Frisk Luft koncentrat til brug i sanitære områder Annavej 21 2740 Skovlunde DK Denmark Tlf. +45 44 666 333 Fax. +45 44 946 582 PRODUKT-INFORMATION Produkt og sikkerhedsdata: Se bagsiden NAVN Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til

Læs mere

Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde

Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Sund hud Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Mari-Ann Flyvholm og Gitte Lindhard, 2005 Redaktion: Signe Bonnén Layout:

Læs mere

God kost og hygiejne giver sunde børn. Politikker for kost, hygiejne og smitsomme sygdomme

God kost og hygiejne giver sunde børn. Politikker for kost, hygiejne og smitsomme sygdomme God kost og hygiejne giver sunde børn Politikker for kost, hygiejne og smitsomme sygdomme Indhold Indledning 3 Politikker: Kost 4 Hygiejne 9 Smitsomme sygdomme 12 Inspirationsmateriale: Plejeprodukter

Læs mere

Kender du Danmarks største arbejdsmiljørådgiver?

Kender du Danmarks største arbejdsmiljørådgiver? Kender du Danmarks største arbejdsmiljørådgiver? Hvem er vi? Danmarks største arbejdsmiljørådgiver Autoriseret Landsdækkende Afdelinger i: Virum Odense Århus Kolding Ca. 750 medarbejdere i ALECTIA Herunder

Læs mere

Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med. Claus Jørgensen, CEHOS informationsdag 31. oktober 2017

Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med. Claus Jørgensen, CEHOS informationsdag 31. oktober 2017 Tjek Kemien Danmark går forrest og nu skal EU med Claus Jørgensen, cj@fbr.dk CEHOS informationsdag 31. oktober 2017 Forbrugerrådet Tænk Kemi Oprettet i november 2014: 15,3 mio. kr. bevilling (2014-16)

Læs mere

Hedrin. Bliv fri for lus på time!

Hedrin. Bliv fri for lus på time! Hedrin Bliv fri for lus på time! Indhold Fri for lus - hurtigt og nemt Fri for lus - hurtigt og nemt...... 3 Lidt om lus.................. 4-5 Nem behandling.............. 6-7 Sådan virker Hedrin...........

Læs mere

varefakta Sikkerhed for dit barns skyld

varefakta Sikkerhed for dit barns skyld varefakta Sikkerhed for varefakta Indholdsfortegnelse Sikkerhed for S 03 Barnevogn S 04 Høj stol S 06 Barnesele S 08 Sutter S 10 Sikkerhed for Personlig pleje S 12 Seng S 14 Legetøj S 16 Bleer S 18 Madrasser

Læs mere

Håndhygiejne i dagtilbud (0-6 årige)

Håndhygiejne i dagtilbud (0-6 årige) Håndhygiejne i dagtilbud (0-6 årige) BØRN OG UNGE Layout og tryk: Grafisk Afdeling, Horsens Kommune Denne pjece handler om håndhygiejne og er udarbejdet på baggrund af Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Læs mere

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem!

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Hos 1/3 opstår håndeksemet allerede inden 20 års alderen. Mange kender til, at huden på hænderne bliver tør og skællende når vinteren banker på - det er tegn

Læs mere

Brugsanvisning. Det du IKKE skal:

Brugsanvisning. Det du IKKE skal: Brugsanvisning Tillykke Tillykke med dit EcoEgg TM /vaskeæg. Med din anskaffelse er du med til at reducere mængden af kemikalier der forurener kloden. Samtidig gør du noget godt for din families hud, sparer

Læs mere

Adfærdsstudie. Unge drenges brug af personlig plejeprodukter. 22. juni - 4. Juli 2018

Adfærdsstudie. Unge drenges brug af personlig plejeprodukter. 22. juni - 4. Juli 2018 Adfærdsstudie Unge drenges brug af personlig plejeprodukter 22. juni - 4. Juli 2018 Metode UNDERSØGELSENS FORMÅL Miljøstyrelsen ønsker med denne undersøgelse at afdække holdninger, erfaringer og kendskab

Læs mere

Praktisk information om anvendelse af smerteplaster

Praktisk information om anvendelse af smerteplaster Patientvejledning Praktisk information om anvendelse af smerteplaster Vejledning til brugere Denne patientvejledning kan være en hjælp til dig, der bruger smerteplaster. Her finder du råd om korrekt brug

Læs mere

Guide: Sådan passer du på din hud i kulden

Guide: Sådan passer du på din hud i kulden Guide: Sådan passer du på din hud i kulden Udslæt, irritation og sprængte blodkar. Det er blot nogle af de skader, din hud kan få ved at opholde dig udenfor i kulden. Af Heidi Pedersen, 26. januar 2013

Læs mere

FOR FREMTIDENS SKYLD

FOR FREMTIDENS SKYLD FOR FREMTIDENS SKYLD DERMA - FOR FREMTIDENS SKYLD Din hudpleje er et nemt sted at starte, hvis du vil ha en renere og sundere hverdag. Vælger du at pleje din hud uden brug af parfume, parabener og farvestoffer,

Læs mere

Nemme. at smøre ind. og fedter ikke MATAS. made by

Nemme. at smøre ind. og fedter ikke MATAS. made by Nemme at smøre ind og fedter ikke made by MATAS Nyd solen med 100% OMTANKE Matas SolStriber er både skånsomme og nemme at smøre ind. De indeholder hverken parabener, MI, phthalater eller farvestoffer,

Læs mere

EXOMEGA. Forebyg hudallergi derhjemme på badeværelset. Dokumenteret pleje til tør, irriteret og atopisk hud

EXOMEGA. Forebyg hudallergi derhjemme på badeværelset. Dokumenteret pleje til tør, irriteret og atopisk hud indhold Tema Forebyg hudallergi derhjemme på badeværelset EXOMEGA Dokumenteret pleje til tør, irriteret og atopisk hud Den populære tv-vært Ida Wohlert er både en bevidst forbruger og en mor, der gør alt

Læs mere

Hygiejne i daginstitutionerne

Hygiejne i daginstitutionerne Til dagplejen og daginstitutioner Hygiejne i daginstitutionerne Syg åh nej, ikke igen! De mindste børn i dagtilbud er de mest syge af alle. Tænk hvis de undgik godt en uges sygdom hvert år. DET ville være

Læs mere

Allergiforebyggelse. Information, som skal gives af sundhespersonale

Allergiforebyggelse. Information, som skal gives af sundhespersonale Allergiforebyggelse Information, som skal gives af sundhespersonale Indhold Hvem får allergi?... 3 Hvad er allergi?... 3 Hvor kommer allergien fra?... 3 Arvelige risikofaktorer...4 Hvor stor er risikoen

Læs mere

Handsker - argumenter og modargumenter

Handsker - argumenter og modargumenter Løsningsforslag www.safehair.eu Handsker - argumenter og modargumenter "Men jeg kan ikke bære handsker, fordi jeg ingen finfølelse har med dem!" Finfølelsen kommer tilbage med tiden! Læger kan sågar udføre

Læs mere

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer Mikroorganismer,

Læs mere

Information til patienten Flaskeernæring til børn

Information til patienten Flaskeernæring til børn Information til patienten Flaskeernæring til børn Børneafdelingen Hospitalsenheden Vest Flaskeernæring At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for nogle det oplagte valg, for andre

Læs mere

Har I styr på kemien?

Har I styr på kemien? Har I styr på kemien? GITTE LINDHARD & TINA JENSEN NIRAS JOBLIFE 19-11-2018 Har I styr på kemien Hvorfor er det vigtigt? 1. Få styr på lovkravene. Færre eller ingen bemærkninger fra Arbejdstilsynet og

Læs mere

Hygiejne - håndhygiejne.

Hygiejne - håndhygiejne. Hygiejne - håndhygiejne. Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det. Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer

Læs mere

Personlig hygiejne - gode råd. Hygiejnevejledning

Personlig hygiejne - gode råd. Hygiejnevejledning Personlig hygiejne - gode råd Hygiejnevejledning Indhold Hænder og håndhygiejne 3 Håndvask 4 Sådan vasker du bedst hænderne 4 Afspritning 5 Sådan afspritter du bedst hænderne 5 Bad og hårvask 5 Gode baderåd

Læs mere

N O R D I C W O R K I N G P A P E R S

N O R D I C W O R K I N G P A P E R S Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER N O R D I C W O R K I N G P A P E R S Brug tøjet Brug hovedet Skån miljøet Changing consumer behaviour towards increased prevention

Læs mere

Merudgifter til v ask 8. udgave 2018 Astma-Allergi Danmark

Merudgifter til v ask 8. udgave 2018 Astma-Allergi Danmark Merudgifter til vask 8. udgave 2018 Astma-Allergi Danmark Viden om hverdagen Børn med eksem vil ofte kræve mere vask af deres tøj på grund af behandling med afsmittende/ fedtende salver, cremer og olier.

Læs mere

DET BEHØVER IKKE VÆRE ET KOMPROMIS, BLOT FOR AT VÆRE SKÅNSOM. FRI FOR parfumer, parabener, siliconeolier, farvestoffer og mineralolier.

DET BEHØVER IKKE VÆRE ET KOMPROMIS, BLOT FOR AT VÆRE SKÅNSOM. FRI FOR parfumer, parabener, siliconeolier, farvestoffer og mineralolier. DET BEHØVER IKKE VÆRE ET KOMPROMIS, BLOT FOR AT VÆRE SKÅNSOM En kompromisløs hårpleje- og stylingserie uden noget ekstra. Udviklet, uden allergifremkaldende ingredienser, i samarbejde med det finske astma

Læs mere

Ren luft til ungerne

Ren luft til ungerne Side 1 af 8 Ren luft Beskyt børn mod passiv rygning Februar 2005. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse / Design og grafisk tilrettelægning: Alette Bertelsen, Imperiet / Illustrationer: Tove Krebs Lange

Læs mere

VURDERING AF HYGIEJNE I DAGTILBUD EGENKONTROL SKEMA

VURDERING AF HYGIEJNE I DAGTILBUD EGENKONTROL SKEMA 1 VURDERING AF HYGIEJNE I DAGTILBUD EGENKONTROL SKEMA Skemaet er udarbejdet i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger 1 om forebyggelse og sundhedsfremme for børn inden for hygiejne, miljø

Læs mere

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem.

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem. Eksem Kontakteksem Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PRnummer: Ikke anmeldelsespligtig Revideret den: 02062003 / JR Erstatter den: 28052002 Anvendelse: Rensning og rengøring af overflader

Læs mere

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet Indhold Svamp i underlivet hvad er det?...4 Faktorer der kan forårsage svampeinfektion... 6 Hvad er symptomerne?...8 Smitter svamp?... 8 Kan mænd få

Læs mere

Det, du glemte at spørge om. Gode råd om behandling af børneeksem

Det, du glemte at spørge om. Gode råd om behandling af børneeksem Det, du glemte at spørge om Gode råd om behandling af børneeksem Hvad er børneeksem? Børneeksem kaldes også atopisk eksem og tidligere også astmaeksem. Børneeksem er en sygdom med tør, kløende hud og perioder

Læs mere

Det siger medlemmer af FOA om duftstoffer på arbejdspladsen

Det siger medlemmer af FOA om duftstoffer på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse Maj 2012 Det siger medlemmer af FOA om duftstoffer på arbejdspladsen FOA har i perioden 12.-22. marts 2012 gennemført en undersøgelse om dufte på arbejdspladsen via forbundets elektroniske

Læs mere

Astmamedicin. lungesygdommen KOL.

Astmamedicin. lungesygdommen KOL. Astmamedicin Denne brochure handler om medicin til behandling af astma. En medicin, der også bliver brugt mod astmatisk bronkitis hos børn og til behandling af voksne med lungesygdommen KOL. Hvad er astma?

Læs mere