God kemi er ikke altid nok

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "God kemi er ikke altid nok"

Transkript

1 God kemi er ikke altid nok 9 om 9 gode vaner til gravide og ammende - kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj.

2 Udgiver: Miljøstyrelsen Tlf.: Fax: Udgivelsesår: udgave, 1. oplag eksemplarer Layout: Advice A/S Tryk: Schultz PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit num endre conulla con ex God kemi mellem dig og dit barn Den ene dag må du ikke bruge solcreme. Den næste dag er det ost og chokolade du skal holde dig fra, og ugen efter er det måske alligevel okay med solcremen. Som gravid bliver du udsat for utallige gode råd. Rådene er velmente, men som almindeligt menneske med en normal hukommelse kan det være svært at manøvrere rundt i det hele. Som gravid eller nybagt mor vil du gerne gøre det bedste for dit barn. Men det er svært at finde rundt på kemikalieområdet. Der et væld af gode og mindre gode råd, og da det trods alt er de færreste, der kan få noget meningsfyldt ud af at nærlæse den lange varedeklaration på en flaske shampoo, er du som forbruger måske så småt ved at være forvirret og måske endda frustreret. Én ting er sikker: Kemikalier findes overalt. De bruges til at gøre dit tøj ordentligt rent, til at sikre holdbarheden på din creme, til at få din shampoo til at dufte godt og meget andet. De fleste kemikalier gør altså uden at skade os - vores hverdag så meget mere behagelig, at vi vil have svært ved at undvære dem. Men når du er gravid eller ammer er det en særlig følsom periode for dig og dit barn. Nogle kemikalier kan være hormonforstyrrende eller allergifremkaldende. Og dit barn er særligt udsat, fordi selv en lille mængde kemikalier kan have stor virkning på et lille barn. Derfor er det i perioden, mens du er gravid og ammer, at du bør være særligt opmærksom på hvilke kemikalier, du udsætter dig selv og dit barn for. Miljøstyrelsen har opstillet 9 gode vaner til gravide og ammende om kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj. Vanerne kan du læse i denne folder. Og hvis du følger dem, er du godt på vej til at skabe god kemi mellem dig og dit barn.

3 1 Brug så lidt kosmetik og creme som muligt, mens du er gravid og ammer Når du bruger cremer og kosmetik, kan de kemikalier, som findes i produkterne, optages i din krop. Hvis du er gravid eller ammer betyder det, at de også kan føres videre til dit barn enten via blodet (hvis du er gravid) eller via modermælken (hvis du ammer). Kemiske stoffer i kosmetik og cremer er bl.a. konserveringsmidler, farvestoffer og parfumestoffer. Nogle af disse kemiske stoffer er allergifremkaldende eller mistænkes for at være hormonforstyrrende. På kan du se en liste over nogle af de stoffer, som vi ved er allergifremkaldende, eller som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Al kosmetik og creme skal være indholdsdeklareret, så derfor kan du se, om de indeholder nogle af disse kemiske stoffer. Men en noget lettere tommelfingerregel er at minimere dit forbrug af kosmetik og creme, så du derved begrænser mængden af kemikalierne i din krop og kemikaliernes påvirkning af dit barn.

4 PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit num endre conulla con ex 2 Vælg altid uparfumerede produkter, og lad være med at bruge parfume, mens du er gravid og ammer Når du bruger parfume eller parfumerede produkter på huden, kan du og dit barn blive påvirket, både når du er gravid og ammer. Parfume kan udløse allergiske reaktioner i form af hudirritation, udslæt eller generet vejrtrækning. Flere danske undersøgelser viser en stor stigning i parfumeallergi i befolkningen, og hvis dit barn først bliver allergisk, går allergien ikke væk igen. Derfor skal du også være særlig opmærksom på parfume, hvis du allerede selv har allergi. Parfume beskrives som regel som parfum, aroma eller fragrance i varedeklarationen på de forskellige produkter. Derudover findes lige nu 26 allergifremkaldende parfumestoffer, der skal nævnes med navn i varedeklarationen, hvis de indgår i produktet. Du kan se listen med dem på men det letteste og det bedste for dig og dit barn - er at købe uparfumerede cremer og kosmetik og at lade være med at bruge parfume, mens du er gravid og ammer.

5 3 Køb miljømærkede produkter, når det er muligt se efter Svanemærket og Blomsten Svanen og Blomsten er miljømærker, som du finder på produkter, der tager særligt hensyn til miljø og sundhed. De miljømærkede produkter skal leve op til skrappere krav end lovgivningen kræver, hvad angår brugen af kemikalier, og de er derfor de mindst belastende. Du kan finde miljømærkerne på blandt andet kosmetik og cremer til både børn og voksne, vaskepulver, rengøringsmidler og tøj. Inden længe kan du også købe miljømærket legetøj i butikkerne. Miljømærkede produkter skal ikke kun leve op til krav om færre og mindre skadelige kemikalier. De skal også leve op til høje kvalitetskrav, der handler om, at produktet fungerer ordentligt. Når du køber miljømærket, får du altså produkter af god kvalitet, der samtidig skåner dig og dit barn for skadelige kemikalier. Du kan finde en liste over de mange miljømærkede produkter på

6 4 Farv ikke hår, mens du er gravid og ammer Hårfarve indeholder kemikalier, der kan give alvorlige allergiske reaktioner. Stoffet resorcinol, som findes i nogle hårfarver, er desuden på EU s liste over hormonforstyrrende stoffer, som du kan se på Permanent hårfarve mistænkes også for at kunne give blærekræft. Kemikalierne i hårfarven kan optages i kroppen og kan derved overføres til dit barn, hvis du er gravid eller ammer. Også natur-hårfarver som for eksempel Hennafarve kan indeholde stoffer med skadelige virkninger. Der findes på nuværende tidspunkt ingen hårfarver, som ikke indeholder problematiske kemikalier. Derfor er det bedste helt at holde sig fra hårfarve, mens du er gravid og ammer.

7 5 Undgå at bruge produkter på spraydåse, og lad være med at male, mens du er gravid og ammer Hvis du bruger produkter på sprayform eller maler indånder du dampe og bittesmå partikler med kemikalier, herunder organiske opløsningsmidler. Kemikalierne kan optages i din krop og kan dermed overføres til dit barn. Produkter på sprayform tæller både hårlak, spraydeodoranter, imprægnering til for eksempel læder, spraymaling, lak på spray osv. Ofte er det forholdsvist nemt at finde alternativer. Du kan fx bruge deodorantstift eller rulle og hårprodukter i fast form. Igen er de uparfumerede og miljømærkede produkter de mest skånsomme for dig og din baby. Der findes også flydende imprægnering til sko og til imprægnering af dit tøj i vaskemaskinen. Der findes ingen typer maling, som ikke afgiver kemikaliedampe heller ikke de vandbaserede! Undgå derfor selv at male i perioden, og lad være med at få malet dit barns værelse den sidste uge, inden det skal sove i det. Dit barn har nemlig heller ikke godt af at indånde de dampe, der kommer fra de nymalede vægge. Luft godt ud, hvis der er blevet malet - det kan tage flere uger før malinglugten helt forsvinder.

8 PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit num endre conulla con ex 6 Vask alle ting til din baby før brug også tøj og legetøj af stof og plastik Nyt tøj kan indeholde kemikalier, som kan optages gennem huden. Men hvis du vasker tøjet, inden du putter din baby i det, vil de allerfleste af kemikalierne være forsvundet. Legetøj af stof og plastik og andre ting af plastik som for eksempel sutter og sutteflasker kan som nye indeholde rester af kemikalier på overfladen, herunder stoffer som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Hvis du vasker plastik-tingene i varmt rent vand, inden du giver dem til din baby, vil mange af kemikalierne blive fjernet. Du kan også vælge sutteflasker af glas. Det meste legetøj af stof kan vaskes, hvis ikke i vaskemaskinen så under hanen. På den måde minimerer du kemikaliepåvirkningen af din baby.

9 PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit num endre conulla con ex 7 Lad være med at bruge creme, sæbe o. lign. til din baby dagligt Din baby har ikke behov for cremer, sæbe, olie, shampoo osv. hver dag. Faktisk kan plejeprodukterne i længden belaste dit barn, for selv om produkterne er målrettet børn og babyer, er der ingen garanti for, at der er færre problematiske kemikalier i dem. For eksempel indeholder mange vådservietter både parfume og konserveringsmidler. Hvis du lader være med at bruge vådservietter og salve ved hvert bleskift, og shampoo, sæbe og cremer hver gang du bader din baby, minimerer du risikoen for allergiske reaktioner. Bad din baby i vand uden sæbe, og undlad creme og olier efter badet. Drop salve og lotion ved bleskift, og nøjes i stedet med en vaskeklud med lunkent vand. Hvis du en gang imellem bruger plejeprodukter til din baby, så brug miljømærkede og parfumefri produkter, og vent med at bruge shampoo til dit barn har rigtigt tykt hår. Hvis dit barn har meget tør eller rød irriteret hud eller andre hudproblemer, så tal med lægen eller sundhedsplejersken.

10 PMet nulla adignibh ea faci tatem ilit illamcor alissisis et lorperilit num endre conulla con ex 8 Køb altid duft- og parfumefri produkter til din baby også legetøj Parfume og andre duftstoffer kan være allergifremkaldende for dit barn. Allergien kan resultere i hudirritation, udslæt og vejrtrækningsgener. Plejeprodukter også til babyer indeholder ofte parfume, men heldigvis er der mange parfumefri produkter på markedet, der som regel er lette at finde på hylderne. Hvis du køber babyplejeprodukter med Svanemærket, er du sikker på, at de er parfumefri. Anderledes er det med legetøj, som også kan indeholde parfume eller andre duftstoffer. Her kan det være svært at se på pakken, om legetøjet er tilsat parfume. Lugt til legetøjet inden du køber det, hvis det er muligt, og undgå legetøj, der lugter parfumeret. Hvis du ikke kan komme til at lugte til legetøjet, fordi det er pakket ind, så spørg i butikken, hvor du køber legetøjet, om det er uden duftstoffer.

11 9 Brug kun legetøj, der er beregnet til babyer. Legetøj til børn over 3 år kan indeholde ftalater. Ftalater bruges til at gøre plastik blødt og kan optages af mennesker ved kontakt gennem huden eller ved indånding. Nogle ftalater er hormonforstyrrende, og derfor er det i Danmark forbudt at bruge ftalater i legetøj beregnet til børn under 3 år. Derimod kan der være ftalater i legetøj til større børn. Babyer skelner dog ikke mellem legetøj til dem og større børn, og de putter som regel velvilligt det meste legetøj i munden. Derfor bør de kun have legetøj beregnet til babyer det vil sige uden ftalater. På legetøjet skal der stå hvilken aldersgruppe, det er beregnet til, så du kan hurtigt se, om det er legetøj til babyer. En særlig type legetøj er modellervoks, som kan indeholde store mængder ftalater. Derfor er meget modellervoks særligt de typer der kan bages i ovnen - kun tilladt til børn over 8 år. Fra januar 2007 bliver nogle af ftalaterne også forbudt i legetøj til børn over 3 år. På kan du se, hvilke stoffer det drejer sig om.

12 9 gode vaner Gravide og ammende: God kemi mellem dig og dit barn 1 Brug så lidt kosmetik og creme som muligt, mens du er gravid og ammer 2 Vælg altid uparfumerede produkter, og lad være med at bruge parfume, mens du er gravid og ammer 3 Køb miljømærkede produkter, når det er muligt se efter Svanemærket og Blomsten 4 Farv ikke hår, mens du er gravid og ammer 5 Undgå at bruge produkter på spraydåse, og lad være med at male, mens du er gravid og ammer Babyer: God kemi til babyen 6 Vask alle ting til din baby før brug også tøj og legetøj af stof og plastik 7 Lad være med at bruge creme, sæbe o. lign. til din baby dagligt 8 Køb altid duft- og parfumefri produkter til din baby også legetøj 9 Brug kun legetøj, der er beregnet til babyer. Legetøj til børn over 3 år kan indeholde ftalater. For yderligere information og artikler om god kemi til gravide og ammende se: For kostråd til gravide, se Fødevarestyrelsens hjemmeside: For oversigt over miljømærkede produkter, se Miljømærkesekretariatets hjemmeside:

13 Bagsiden af god kemi Kemikalier er en del af vores hverdag, men nogle kemikalier kan særligt påvirke helt små børn. Her i folderen kan du læse om Miljøstyrelsens 9 gode vaner til gravide og ammende om kosmetik, babyprodukter og legetøj. Du kan også læse mere på

Er der god kemi i dine børns hverdag?

Er der god kemi i dine børns hverdag? Er der god kemi i dine børns hverdag? Indholdsfortegnelse Hvor meget kemi er der i dit barns hverdag? Ni hurtige råd I børneværelset I stuen På badeværelset På legepladsen Børneudstyr og tøj Når voksne

Læs mere

En T-shirts livscyklus

En T-shirts livscyklus En T-shirts livscyklus Når du køber en ny bomulds T-shirt, har den allerede været på en lang rejse og krævet en masse ressourcer. Måske er bomulden, som T-shirten er lavet af, dyrket i Afrika, spundet

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

BØRNESYGDOMME. - en håndbog

BØRNESYGDOMME. - en håndbog BØRNESYGDOMME - en håndbog Tekst: Hill & Knowlton A/S Redaktion: Ansvarshavende redaktør Henrik Schrøder, dr.med., speciallæge i pædiatri, overlæge ved Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece Du kan gøre en forskel for naturen få gode råd i denne pjece Rent vand er en forudsætning for alt Vi drikker naturens vand, og derfor skal det være helt rent og fri for gift. Næsten Vi drikker naturens

Læs mere

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE?

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? FYSISK SUNDHED JANUAR 2010 BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? Selv blandt danske forskere inden for folkesundhed kan der være forskellige holdninger til sundhed. Denne artikel er fremkommet

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Giv nattevagten et servicetjek

Giv nattevagten et servicetjek Giv nattevagten et servicetjek Fra tid til anden kan det være en god ide at gennemgå arbejdspladsens funktioner for at vurdere, om noget kan planlægges eller udføres bedre. Dette gælder også planlægning

Læs mere

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose 2 SYMPTOMER OG DIAGNOSE Hvad er overfølsomhed over for mad? 4 Hvor mange er overfølsomme? 6 Kan fødevareallergi forebygges? 7 Symptomer 8 Hvilke fødevarer

Læs mere

BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER

BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER www.bloddonor.dk Hvorfor har vi blod i kroppen? Hvad laver blodet? Du tænker nok ikke ret meget over det i hverdagen, men blodet har en lang række vigtige opgaver i kroppen,

Læs mere

GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk. Hvilke konsekvenser har rygning?

GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk. Hvilke konsekvenser har rygning? GÅ OP I RØG Gå op i Røg er et tværfagligt undervisningsmateriale om tobak og rygning. opirøg.dk Hvilke konsekvenser har rygning? HVILKE KONSEKVENSER HAR RYGNING? I dette tema kommer du til at arbejde med

Læs mere

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard At være pige At være pige Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard Libresse Gydevang 33 3450 Allerød Telf: 48 16 81 16 Udgivet 1994

Læs mere

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet.

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. 1 1 RETTIDIG UNDERRETNING HJÆLPER BØRN OG UNGE TIL ET BEDRE LIV Er

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr 2 MÆLK, ÆG, FISK OG SKALDYR Varedeklarationer Side 4 Mælk Side 7 Æg Side 13 Fisk Side 16 Skaldyr

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

HER ER FAMILIEN DANMARK

HER ER FAMILIEN DANMARK HER ER FAMILIEN DANMARK Der er cirka 800.000 børnefamilier i Danmark, men en børnefamilie er faktisk et vidt begreb, og det kan man for alvor få syn for, hvis man dykker ned i Danmarks Statistiks tal om

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Lindring og lettelse ved forkølelse

Lindring og lettelse ved forkølelse Lindring og lettelse ved forkølelse Stoppet næse? Stoppet næse hos det lille barn? Forkølelsessår? Slip af med den stoppede næse og få luft igen! Forkølelse med stoppet næse... Hvad er forkølelse?... 4

Læs mere