Velkommen til specialundervisningscentret... 2 Målgruppe:... 3 Værdier Undervisningen:... 5

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen til specialundervisningscentret... 2 Målgruppe:... 3 Værdier... 4. Undervisningen:... 5"

Transkript

1 Velkommen til specialundervisningscentret... 2 Målgruppe:... 3 Værdier Undervisningen:... 5 Afdelinger:... 7 OBSI B-afdelingen... 8 M-afdelingen... 9 U-gruppen C-afdelingen A-afdelingen Rammer for den individuelle undervisningsplan: Arrangementer Skole- og hjemsamarbejde: Fritidstilbud Elevtransport Tale- og kommunikationsundervisning: IT: Fysioterapi og ergoterapi:... 22

2 12. november Velkommen til specialundervisningscentret Kontakt: Specialundervisningscentret praestegaardsskolen@esbjergkommune.dk Centerleder Thomas Abrahamsen thabr@esbjergkommune.dk Afdelingsleder/centerfritid Helle Lykke hfl@esbjergkommune.dk Sekretær/kørselskoordinator Maria Dam mad12@esbjergkommune.dk Terapeuter berta.hansen@skolekom.dk Personalerum Åbningstider: Skoleåret 2013/2014: Skolegangen på centeret starter hver dag kl og slutter kl Fritidstilbuddet har åbent fra kl og fra kl I skolernes ferier er fritidstilbuddet åbent fra kl på nær uge 29 og 30, hvor der er lukket.

3 12. november Målgruppe: Elever med bevægelsesvanskeligheder går i skolens almindelige klasser, hvortil der er knyttet specialpædagogisk bistand i form af personlig hjælp og støtte i undervisningen, fysioterapi og hjælpemidler. Eleverne kan have kommunikations- og indlæringsvanskeligheder, som kan afhjælpes med lektiehjælp, taleundervisning og teknologiske kommunikationshjælpemidler. Eleverne følger undervisningen i den pågældende klasse med det samme timetal, og de opsatte individuelle mål bliver evalueret på samme måde, som for de øvrige elever i klassen. Elever med svære generelle indlæringsvanskeligheder går i små centerklasser med 3-7 elever, som er sammensat efter alder, udviklingsniveau, samspilsmuligheder eller miljø og handicap Obsi klasse for begynderelever i børnehaveklasseåret (undtaget elever med multiple funktionsnedsættelser og elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelse) A-klasser for elever som har autisme, og elever der kan drage nytte af den pædagogiske metode, der anvendes. C-klasser for elever med multiple funktionsnedsættelser, der har brug for særlige hensyn, hjælpemidler og særlige fysiske rammer. For øvrige elever dannes der: B-egynder -klasser for de 7-10 årige. M-ellem-klasser for de årige. U-ngdoms-klasser for de årige. Klasserne organiseres i afdelinger, som arbejder sammen på tværs af klasserne. Undervisningen for elever med svære generelle indlæringsvanskeligheder, som foregår i centerklasser, er ikke-fagdelt undervisning. Undervisningen er styret af en individuel undervisningsplan, der tager udgangspunkt i den enkelte elevs kompetencer og potentialer. Undervisningsplanen indeholder mål for undervisningen. Der kan undervises fagdelt i alle fag eller i enkeltstående fag, hvis dette er hensigtsmæssigt. Samtlige elever undervises i 25 ugentlige timer på alle klassetrin.

4 12. november Værdier. Skolemiljø Skolemiljøet er kendetegnet ved en anerkendende pædagogik samt en udstrakt omsorg for den enkelte elev. Skolemiljøet er åbent overfor alle kommunikationsformer, som hviler på respekt, tillid og tryghed. Skolemiljøet indrettes således, at den enkelte elev har mulighed for at indgå i faglige og sociale sammenhænge. Sociale værdier Vi lægger vægt på at eleverne: Lærer almindelige sociale spilleregler og tilegner sig almindelige omgangsformer. Får medbestemmelse og medansvar for egen læring og handlinger. Får selvindsigt og føler selvværd. Bliver så selvhjulpne og selvforvaltende som muligt. Forældresamarbejde Forældresamarbejdet bygger på gensidig respekt og fælles forståelse for elevens udvikling og undervisningsmål Faglighed Undervisningen tager udgangspunkt i den enkelte elevs kompetencer og potentialer. Der lægges vægt på at eleverne tilegner sig brugbar viden i forhold til elevens udviklingsniveau. Fysiske rammer Det tilstræbes, inden for de givne rammer, at indrette lokalerne så hensigtsmæssigt som muligt for eleverne og medarbejderne.

5 12. november Undervisningen: Alle elever i centerklasser skal: tilbydes et pædagogisk miljø, hvor der fokuseres på muligheder. have mulighed for at begejstres og føle glæde i dagligdagen. have mulighed for at anvende og udvikle deres kompetencer således, at de føler sig nyttige og værdifulde og kan træffe relevante valg. have mulighed for samvær og at etablere venskaber. tilbydes et kommunikativt miljø, hvor elevernes kommunikative kompetencer understøttes, således at den enkelte elev får mulighed for at påvirke og indgå i et samspil. tilbydes kreative og fysiske aktiviteter og deltage i fællesarrangementer. blive så selvhjulpne som muligt og herunder lære basale hygiejniske regler at kende. Gældende for 6-10 års elever: Når eleverne påbegynder skolegangen, møder de en anden kultur end den, de kender fra børnehaven. Skolen er et stort sted med mange personer, som eleverne skal forholde sig til. Samtidig bliver hverdagen i skolen mere struktureret, end de formodentlig er vant til. Der bliver stillet nye og anderledes forventninger til dem. I et indskolingsforløb drejer det sig om at gøre denne overgang lettest mulig for eleverne. Eleverne skal: lære at indgå i klassens samværsregler. have mulighed for at udvikle leg, og rammerne skal indrettes således at det er muligt. arbejde med kropskendskab og lære, hvem de selv er. tilbydes forskellige sanseoplevelser. tilbydes så mange musiske oplevelser som muligt. Gældende for års elever: I løbet af de tre første skoleår i begynderklasserne er eleverne blevet fortrolige med skolens hverdag og med skolelivet. Elevernes kommunikationsform er valgt, og undervisningsmål på kort og langt sigt er lagt. Dette er grundlaget for undervisningen af de årige. Eleverne skal: udvikle deres selvforståelse og forståelse for deres omverden.

6 12. november lære at skabe kontakt på en hensigtsmæssig måde. lære at give udtryk for ønsker og behov. lære at forstå egen seksualitet og respektere andres seksuelle grænser. lære at forstå sine egne grænser og have forståelse og respekt for andres. Gældende for års elever. Eleverne har ca. syv års skolegang bag sig, og den viden, erfaring og de indlærte færdigheder, de her igennem har fået, danner baggrund for undervisningen. Undervisningen i ungdomsafdelingen tager sigte imod at ruste eleverne til voksenlivet og tilværelsen efter folkeskolen. Elever skal: lære at skabe kontakt på en hensigtsmæssig måde. lære at træffe valg. lære at give udtryk for ønsker og behov og lære at have indflydelse på egen situation. lære at sætte egne grænser. lære at acceptere samværssituationer, herunder andres personlige grænser.

7 12. november Afdelinger: OBSI. OBSI klassen er en observations- og indskolingsklasse og modtager skolebegyndere i alderen 6-7 år. Alle børn observeres i efteråret. Pædagogik: I vores arbejde med børn tager vi udgangspunkt i barnets normale udvikling, men med en bevidsthed om, at det enkelte barn har sine individuelle kompetencer og udviklingsmuligheder. Vi observerer hvilke intelligenser barnet benytter sig af, for at finde frem til barnets dominerende læringsstil. I observationsperioden søger vi efter barnets styrkesider. Vi lægger vægt på de mest basale områder følelsesmæssige og sociale kompetencer, leg og kommunikation, idet vi mener disse danner grundlag for barnets videre udvikling. Undervisning: Vi laver individuelle undervisningsplaner til børnene, der tager udgangspunkt i det, vi har observeret samt ønsker fra forældreside. Vi evaluerer løbende planerne og opsætter nye reviderede mål. Undervisningen tilrettelægges efter barnets behov: Individuelt, i små grupper og i klassen. Samarbejde: Samarbejdet med børnenes forældre vægter vi højt. I hverdagen har vi et tæt samarbejde med talepædagoger, ergo- og fysioterapeuter. Desuden gør vi brug af skolens pædagogiske konsulent og psykolog.

8 12. november B-afdelingen Målgruppe: De 6-10 års elever. Pædagogik: Børnene mødes med en anerkendende pædagogik samt en udstrakt omsorg for den enkelte elev. I en anerkendende tilgang ligger en bevidst fokusering på det barnet gør rigtigt og som de voksne omkring barnet ønsker barnet skal gøre mere af og en bevidst nedprioritering af det barnet gør forkert Skolemiljøet er åbent overfor alle kommunikationsformer, som hviler på respekt, tillid og tryghed, samt et ønske om at skabe sammenhæng i barnets hele liv. Tilrettelæggelse af undervisningen: Undervisningen tager udgangspunkt i den enkelte elevs kompetencer og potentialer. Der lægges vægt på at eleverne tilegner sig brugbar viden i forhold til elevens udviklingsniveau. Skolemiljøet indrettes således, at den enkelte elev har mulighed for at indgå i faglige og sociale sammenhænge. Vi oplever at en motiverende, forudsigelig og visuelt struktureret hverdag er det, målgruppen profiterer positivt af. Der arbejdes individuelt, i grupper og på tværs. Samarbejde: I hverdagen er der samarbejde med forskellige faggrupper: fysioterapeut, ergoterapeut, talepædagog, PPR mfl. Forældresamarbejdet bygger på gensidig respekt, og fælles forståelse for elevens udvikling og undervisningsmål Indgår i undervisningen lære klassen, centret og nærområdet at kende lære at færdes i og, at få kendskab til naturen. lære årets gang at kende lære at bruge symboler lære forløb og rækkefølge lære at indgå i sociale relationer lære at indgå i fælles undervisning lære at forstå konsekvenser af deres handlinger lære at modtage og udføre en besked introduceres til det at vælge

9 12. november M-afdelingen Målgruppe: De årige elever. Pædagogik: Vi arbejder videre på at styrke eleverne i forhold til de fire områder, som udgør elevplanen. På den basis, som er skabt i B-afdelingen, udfordres eleven nu socialt, kommunikativt, fagligt og fysisk. Verden bliver større, idet eleverne opfordres til kontakter udenfor klassen. Tilrettelæggelse af undervisningen: Der arbejdes individuelt, i grupper og på tværs af klasserne i M-afdelingen. Der arrangeres hvert skoleår klassevis lejrskole med to overnatninger. M-afdelingen står i december for opførelsen af krybbespillet i Grundtvigskirken. I M-afdelingens ældste klasse bliver eleverne ofte konfirmeret. Samarbejde: I hverdagen samarbejder vi med fysioterapeuter, ergoterapeut, bandagist, talepædagog mm. Indgår i undervisningen: lære at forstå konsekvenser af deres handlinger styrke deres praktiske færdigheder lære konfliktløsning bibringes en realistisk selvopfattelse lære at komme ud af klassen og blande sig med andre elever og voksne lære at modtage og udføre en eller flere beskeder lære at træffe et valg

10 12. november U-gruppen Målgruppe: årige elever. Struktur: Strukturen i ungdomsgruppen er væsentlig anderledes end på resten af centret. Her opfattes alle eleverne som en stor klasse, der så er delt op i nogle undergrupper, hvor eleverne modtager den individuelle undervisning, og har sin base. Når der arbejdes med emner/projekter brydes grupperne op, og der arbejdes på kryds og tværs af grupperne. Dagligdag: Hver morgen startes med fælles morgensang, hvorefter eleverne går i deres basisgrupper, hvor dagens program gennemgås. Den individuelle undervisning foregår for det meste i basisgruppen. Der kan dog blive lavet læsegrupper på tværs, hvis det er relevant. Fællesspisning. Alle deltager til sang, idræt og svømning og fællesprojekter som f.eks. teater. Når der arbejdes med emner/projekter brydes strukturen op og der arbejdes på tværs af grupperne. Projekterne kan være: Skovprojekt, hvor vi er koblet på Skoletjenesten og laver en masse praktiske aktiviteter ude i Jernalderlandsbyen i Guldager, arrangere fest for de gamle elever osv. Hvert år tager U-gruppen på lejrskole 5 dage.

11 12. november Der afholdes dimissionsfest hvert forår, hvor hele U-gruppen + familier deltager i et grillarrangement. Indgår i undervisningen: Have mulighed for at udvikle en ungdomsidentitet lære sociale spilleregler. lære konfliktløsning, at tackle og undgå problemer lære at klare hverdagslivets opgaver lære sammenhængen mellem sundhed og livsstil. bibringes en realistisk selvopfattelse lære at udvise en hensigtsmæssig adfærd i forhold til deres seksualitet. have mulighed for at øge deres bevidsthed omkring samfundsmæssige forhold. Have mulighed for at skabe sig et socialt netværk.

12 12. november C-afdelingen Målgruppe: Børn og unge fra 6-17 år, med multiple funktionsnedsættelser og uden talesprog. Pædagogik: Vi møder børnene åbent, kærligt og anerkendende. Da der er tale om børn uden et talesprog, vægter vi forskellige former for alternativ kommunikation meget højt. Derudover arbejder vi meget med sanseintegration, fysiske aktiviteter afhængig af det enkelte barns behov samt udvikling af selvhjulpenhed. Tilrettelæggelse af undervisningen: Undervisningen tilrettelægges individuelt ud fra barnets aktuelle behov. Der arbejdes individuelt, i grupper og på tværs af klasserne. Samarbejde: I hverdagen har vi et bredt samarbejde med forskellige faggrupper: Fysioterapeut, ergoterapeut, bandagist mm. Følgende indgår i undervisningen: tilbydes et varmt, kærligt og kreativt miljø, hvor hovedvægten er lagt på livsglæde, oplevelser samt fysiske og musiske udfoldelsesmuligheder. lære så mange dagligdags begreber som muligt.

13 12. november A-afdelingen. Den pædagogiske praksis er inspireret af TEACCH, som er kendetegnet ved visuelle støttesystemer. Vi har i A-afdelingen faste/fordsigelige rutiner i forhold til dagsrytme, spisning, pauser og andet. Vi arbejder anerkendende og tager udgangspunkt i det enkelte barns behov. TEACCH handler om at respektere elever med autisme og deres måde at være på. Ligeledes elevens ret til at bevare hans/hendes interesser og særpræg. Man stræber ikke efter at forme til et normalt barn gennem undervisningen. Derimod ser man i stedet på den enkelte barns udviklingsmuligheder, især med hensyn til selvstændighed og handlemuligheder. Målet er størst mulig livskvalitet, men ikke nødvendigvis størst mulig tilpasning eller normalitet. Målet er at give eleverne optimale udviklingsmuligheder, så de på sigt kan deltage aktivt i samfundet, med de særlige forudsætninger de har. Barnet vil færdes i et struktureret miljø, der hjælper det med at holde fokus og opmærksomhed. Når hverdagen er tilpasset barnets vanskeligheder og barnet har fået en forståelse for hverdagens rutiner, er vi overbeviste om at det vil indvirke konstruktivt på læring og bidrage til positiv udvikling. I A-afdelingen samarbejder vi med centerfritidshjemmet, fysioterapeuter, taleundervisere og ergoterapeuter. Personalet i de enkelte team er godt rustet, idet vi arbejder med stressforståelse og konflikthåndteringsstrategier. Følgende indgår i undervisningen: 6-10 år lære at bruge visuelt støttesystem og anvende skema.. lære klassen, centret og nærområdet at kende lære årets gang at kende lære forløb og rækkefølge lære at bruge symboler 10-14år bruge visuelt støttesystem så selvstændigt som muligt. kunne bruge og bibeholde skema lære at forstå konsekvensen af deres handlinger styrke deres praktiske færdigheder lære konfliktløsning lære at komme ud af klassen lære at udfører en eller flere beskeder

14 12. november lære at træffe et valg 14-17år lære at opsætte og anvende visuelt støttesystem og lægge skema så selvstændigt som muligt med henblik på livet efter skolen

15 12. november Rammer for den individuelle undervisningsplan indeholder følgende: Plan for den: Sociale/følelsesmæssige udvikling: Fysisk/motoriske udvikling: Kognitive/faglige udvikling: Den kommunikative/sproglige udvikling: Eksempel: Plan for den fysisk/motoriske udvikling: Navn: Anders And år: 9 juni 1934 Overordnet mål (2-3 år): At Anders lærer at svømme. At Anders forbedre fysik og balance. At Anders får finpudset finmotorikken. Kompetencer: Anders har en fin balance og vil gerne prøve nyt i gymnastik. Og har en rimelig finmotorik. Anders bevæger sig frit og gerne i vandet. Anders vil gerne og er god til at efterligne bevælser. Årsmål Det vi vil udvikle At Anders kan svømme 25 m. uden at røre bunden. At Anders fysik og muskulatur styrkes, herunder øje-hånd koordination. At forbedre Anderes finmotorik Handleplan Sådan vil vi konkret gøre Øve bentag ( senere armtag) som start på svømmetime. Bruge handlebane, balancebom og boldspil i gymnastik, måske sammen med elev X. Lave nogle klippe-efter-streg opgaver - Tegne-inden-forstregen opgaver ved arbejdsbordet. Evaluering Er målet nået JA. Nej. Fortsættes Anders klipper indenfor stregen men maler stadig udenfor

16 12. november Arrangementer Specialundervisningscentret kan hvert år afholde lejrskole eller længerevarende ekskursioner for elever mellem 10 og 17 år. De fleste klasser har desuden en ugentlig ekskursionsdag. Morgengymnastik: Morgengymnastik er et tilbud til alle centerelever. Eleverne mødes en gang om ugen i festsalen. Ved hjælp af instruktion og musik bliver eleverne guidet til en god oplevelse med bevægelse, lyde og fysisk udfoldelse. Der bliver danset og hoppet, kropsbevidstheden skærpes, og forskellige stemninger opleves gennem musik og berøring. Alt sammen tilsat humor og glæde ved at være i et fællesskab på tværs af alder og kompetencer. Sund maddag: Hvert år i efteråret afholder hele centeret sund maddag for at give eleverne indsigt i, hvad der er sundt og hvad der er usundt samt have en festlig fælles dag med mulighed for at lære at indgå i en større social sammenhæng. De enkelte klasser medbringer forskellige retter, som bliver lavet til en buffet. Alle har mulighed for selv at vælge, hvad de vil have at spise. Klasserne har mulighed for at arbejde med emnet op til selve dagen. En dag som alle ser frem til. Hjerteløb. Hvert år afholdes et hjerteløb, hvor eleverne får rørt sig og bliver bevidste om sundhed og trivsel. Alle eleverne kan være med på hvert deres niveau, de får en dejlig dag med frisk luft og samvær med de andre på centeret Alle klasser på centeret deltager. Dagen begynder med en fælles start. Herefter er hjerteløbet opbygget som et o-løb, som foregår klassevis. Der er forskellige poster rundt om i skolens nærmiljø. Klasserne får tildelt et antal poster, de skal gå/løbe hen til og her løse en opgave hver sted. Dagen slutter, når klasserne har nået deres poster og alle elever får et diplom.

17 12. november Glad dag: På centeret har vi en årlig Glad dag, som afholdes i festsalen med musik, dans/gymnastik og masser af sang hele formiddagen. Over middag samles de lidt større elever i U-gruppen og slutter dagen af med popcorn og film. Formålet med dagen er, at vi alle får en sjov og positiv dag, hvor vi er sammen på kryds og tværs af alle klasser. Morgen-julesang. Op til jul mødes børn og voksne til julestemning og julesang i fællesrummet. Vi mødes hver morgen i december og tænder stearinlys og tæller dagene til jul. Vi synger nogle julesange og fortæller måske et lille juleeventyr. Julefest: Hvert år holder vi en traditionsrig julefest for elever, elevernes familier, personalet og deres familier. Vi danser om juletræet, synger danske julesalmer og julesange og får besøg af julemanden. Krybbespil i Grundtvigskirken: I december måned opfører M-afdelingen krybbespil i Grundtvigskirken. Vi indøver og opfører historien om Jesu fødsel. Alle M-elever har en rolle, som de øver og udfører. I samarbejde med kirkens præst laver vi en gudstjeneste, hvori M-klasserne viser krybbespillet for resten af centeret Fastelavn: Hvert år afholder vi en traditionsrig fastelavnsfest på centeret. Alle centerklasserne mødes i et syngende optog på gangene, og i samlet flok går vi mod vores fællesrum. Her synges der forskellige sange, og det er muligt at se de ofte meget flotte kostumer som eleverne har taget på til lejligheden. Når denne del er veloverstået, deles vi til tøndeslagning og derefter kroning af årets kattekonge/dronning.

18 12. november Skole- og hjemsamarbejde: For elever i centerklasserne bruges skoleintra og kontaktbogen som den daglige kommunikationsform mellem skole og hjem. Der afholdes to årlige forældresamtaler og et eller to forældremøder. Udover læreren deltager kontaktpædagogen samt andre relevante fagpersoner som fysioterapeut, ergoterapeut og talepædagog. Til forældresamtalen i første halvdel af skoleåret indkaldes barnets socialrådgiver. Den individuelle undervisningsplan indgår i samtalen og der bliver informeret om årets skolearbejde. Fritidstilbud. For at skabe helhed for eleverne er fritidstilbuddet i centret organiseret således, at eleverne så vidt muligt er i samme elevgruppe som i skoletiden. Ligeledes er det så vidt muligt de samme pædagoger, som har eleverne i skoletiden og fritiden. Aktiviteterne i fritiden koordineres med indsatsen i skoletiden. I skolernes ferier lægges der vægt på, at eleverne får oplevelser ud af huset. For elever med bevægelsesvanskeligheder, der går i almindelige klasser, benyttes skolens fritidstilbud. Elevtransport Elevtransporten foregår i fastlagte ruter. Maria Dam fra Specialundervisningscentret koordinerer den daglige busdrift, hvorfor ændringer og aflysninger aftales med hende. Maria træffes på tlf mellem kl og Skal elevens afhentnings- og afleveringssted ændres permanent, skal der gives besked 14 dage før. Enkelt aflysninger kan ligeledes informeres til Esbjerg Taxabusser Det er meget vigtig, at eleven er klar om morgenen til det aftalte afhentningstidspunkt. Det er også vigtigt, at hjemmet holder øje med bussen ved hjemkomsten og henter barnet ved bussen, da chaufføren skal holde øje med de andre elever, og derfor ikke kan forlade bussen.

19 12. november Tale- og kommunikationsundervisning: Taleundervisning og kommunikationsundervisning er uløseligt forbundet med hinanden. Når man taler, er det vigtigt at have noget at kommunikere om, og en kommunikationsform, som partneren forstår. Når man kommunikerer, er det vigtigt, at have et taleredskab til kommunikationen, og en partner, som forstår. Taleundervisningen omfatter træning indenfor: Specifik taletræning (lydtræning, mundmotoriske øvelser) Afhjælpning i forhold til stammen (vejrtrækning, turtagning, samtale) Sætningsopbygning (lytte/tale, modeller, symboler + tekst, samtale) Samtale (lytte/tale, turtagning, modeller, samtale) Taleundervisningen gives af talepædagoger. Kommunikationsundervisningen omfatter træning indenfor: Talte ord (sæt ord på alt) Konkreter (det talte ord støttes med konkreter) Tegn (det talte ord støttes med tegn, oftest Tegn-til-tale) Symboler (det talte ord støttes med symboler + billeder (PECS, PCS-symboler Pictogrammer) Bogstaver + tekst (opmærksomhed på det grafiske output) Elektronisk baseret kommunikation (computer, ipad + software) Træning i brugen af kommunikationshjælpemidler Materialer: Materialerne er mangfoldige. Der anvendes materialer specifikt fremstillet til tale- og kommunikationsundervisning, og der anvendes materialer fra elevens hverdag i skolen, så der skabes en forbindelse til undervisningen i klassen. IT har en stor plads i kommunikationsundervisningen. Der fremstilles low-tech kommunikationsbøger på computer, dvs. bøger, som er fremstillet på computeren, printet og anvendt sammen med eleven. Der fremstilles high-tech kommunikationsbøger, dvs. bøger, som er fremstillet på computeren, og som derefter anvendes på computeren af eleven.

20 12. november Eksempel på kommunikationsløsning Aksel er en 15 årig dreng med omfattende spasticitet, og af stemmebåndene. Aksel er afdækket i samarbejde med IKT, Aarhus, for at beslutte, hvilken kommunikationsløsning, der er den optimale for ham. Han har en PODD-bog, dels i fysisk form, dels på computer. Han mestrer begge udgaver flot, og der udvides stadig med ord, emner og sider. Senest er Aksel begyndt på en decideret indlæring indenfor dansk og matematik. I samarbejde med fysioterapeuten har vi fundet den bedste arbejdsstilling ved computeren, og stillingen trænes i korte sekvenser ad gangen, indtil Aksel finder, at den er OK. Video - Link til PODD-bog.

21 12. november IT: Centeret benytter sig af IT i undervisningen i den udstrækning den enkelte elev profiterer af det, til indlæring, kommunikation, skabe struktur, skabe motivering eller som pauseaktivitet. Elever med særligt behov for specialprogrammer eller betjeningshjælpemidler, vurderes og udredes af henholdsvis tale/kommunikationslærer (se kommunikation)og ergoterapeut med henblik på at finde den bedst mulige løsning. Udredningen kan bestå i undersøgelse af finmotorik, øjenmotorik, visuel perception, vurdering af udgangsstilling osv. Løsninger kan være alt fra indstilling af mus, tastatur eller skærm i forhold til for eksempel latenstid og arbejdshastighed, arbejdspladsindretning, special betjening som joymus, touchskærm og specialtastatur til specielle stationære, bærbare eller tablet løsninger. Apples første computer Mus anno 1963

22 12. november Fysioterapi og ergoterapi: Specialundervisningscenterets terapeutteam består af 6 terapeuter 5 fysioterapeuter og 1 ergoterapeut. Skolen er praktiksted for fysioterapeutstuderende, og en af fysioterapeuterne er ansat som klinisk vejleder. Den overordnede terapeutiske indsats retter sig mod at øge elevernes forudsætninger for læring, udvikling, selvstændighed og deltagelse i dagligdagen. Den terapeutiske indsats retter sig hovedsageligt mod 4 områder: A. Observation og undersøgelse B. Råd og vejledning C. Hjælpemidler D. Træning A: Observation og undersøgelse: Der laves undersøgelse eller observation af eleven ved skolestart. Dette kan foregå i klassen, på legepladsen eller i terapien alt efter det enkelte barns situation. Undersøgelsen er lavet med udgangspunkt i Observation af børns sansemotoriske kompetencer og tilrettet stedet her. Den omfatter grovmotorik, finmotorik (herunder øjne, mund og hænder)samt sansebearbejdning, perception og kognition. Der benyttes GMFM til Cerebral Parese børn samt andre, hvor det er relevant. Terapeuterne er en del af CPOP-regimet, som er et opfølgningsprogram for CP-børn. Derfor tester vi løbende CP-børn, født efter 2002 og informerer Sydvestjysk Sygehus. Endvidere bruges diverse undersøgelser og tests efter relevans, eksempelvis ledmåling, gangtest, balancetest, muskelstyrke, TVPS, sensory profile. Der laves løbende supplerende undersøgelser og test til brug ved udarbejdelse af såvel kortsigtede som langsigtede mål. B: Råd og vejledning: Der ydes råd og vejledning til forældre, lærere og pædagoger omkring: Vidensdeling om handicap/diagnose og elevens sansemotoriske udvikling. Perception kognition. Forflytning med inddragelse af træning/selvstændighed udnyttelse af elevens kompetencer. Inddrage træning i klassens dagligdag. Forslag til særlige materialer i undervisningen. Vejledning i håndtering og forflytning. Spisning håndteringsteknikker.

23 12. november Brug af hjælpemidler. Vi deltager ved behov ved sygehus-kontroller. C: Hjælpemidler: Vi indkøber, tilretter og vejleder i brug af hjælpemidler på centeret: Forflytningshjælpemidler. Arbejdsstole. Walkere, gangvogne, ståstativer eller toilethjælpemidler skinner, korsetter i samarbejde med bandagisten, som kommer her på centeret. Småhjælpemidler til spisning, skrivning osv. Ikt: Informations- og kommunikations teknologiske hjælpemidler: hvilken computer, betjening, styremetoder osv. (se IT) Eksempel på Walker C: Træning: Nogle børn får individuel terapi hver uge. Nogle børn træner på hold. Nogle børn træner i perioder. Nogle børn træner i klassen, efter vejledning af en terapeut. Eksempler: Holdtræning er for de elever, der har gavn af det sociale samvær og hvor det skaber motivation. Vi prioriterer at skabe børnefællesskaber. Holdene kan eksempelvis være Walkerhold, cykelhold, fitness, svømning, sansemotorik. Individuel træning kan foregå enten i klassen eller i terapien og kan eksempelvis være: Træning af funktioner og dagligdags færdigheder. Styrketræning. Konditionstræning. Spisetræning. Computertræning. Øjenmotorisk træning Sansemotorisk træning Sanseintegrations-behandling. Nogle børn har problemer med at integrere deres sanser. Det kan give følelsesmæssige og adfærdsmæssige frustrationer. Mundstimulation. Muskel-/ledpleje og kontrakturprofylakse. Samarbejdet med klassens personale og forældre foregår løbende i dagligdagen men også mere formelt på teammøder, evalueringsmøder og til skolehjemsamtaler.

24 12. november Derudover har vi mange eksterne samarbejdspartnere, for eksempel bandagister, terapeuter fra kommuner og hjælpemiddelcentral, sygehuslæger og terapeuter, psykologer, socialrådgivere. Der laves en terapeutisk handleplan med konkrete mål for skoleåret for de børn, der får et kontinuerligt tilbud. Vi kan medvirke til udarbejdelse af elevens individuelle undervisningsplan for den motoriske udvikling. Der laves motoriske statusbeskrivelser efter anmodning. Forskellige teorier/ redskaber danner grundlag for den terapeutiske indsats, for eksempel kan nævnes: Affolter Bobath Coombes. Sanseintegration. Neurodynamik. FOTT. Facio-Oral Tract Terapi. Castillo Morales. Terapeutgruppen holder sig løbende fagligt opdateret via kurser, temadage, litteratur osv. Terapien er praktiksted for Fysioterapeutuddannelsen i Esbjerg-Haderslev, UC Syddanmark. Der modtages 3 fysioterapeutstuderende ad gangen i 30 uger om året ialt. Perioderne kan være observationspraktikker af få ugers varighed eller lange praktikker op til 10 ugers varighed med stor grad af selvstændig fysioterapeutisk arbejde med afsluttende klinisk eksamen. De fysioterapeut-studerende varetager behandling af elever under vejledning af den kliniske underviser fra terapeutteamet.

Kasper Isaksen Hanne Brosbøl Madsen

Kasper Isaksen Hanne Brosbøl Madsen BESKRIVELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED Klinisk undervisningssted Specialundervisningscentret, Urban C. Adresse Søndervangen 18, 6700 Esbjerg Telefon Terapien 21597823 Praktikbærende leder Klinisk vejleder

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

STU Greve Målgrupper 2014

STU Greve Målgrupper 2014 STU Greve r 2014 r, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder er så omfattende, at de ikke

Læs mere

Børneterapien Odense Team A. Klinisk undervisning foregår på Specialbørnehaven Platanhaven

Børneterapien Odense Team A. Klinisk undervisning foregår på Specialbørnehaven Platanhaven Børneterapien Odense Team A Klinisk undervisning foregår på Specialbørnehaven Platanhaven Platanvej 15 6375 4100 platanhaven@odense.dk www.platanvej.dk Kontakt oplysninger Leder af Børneterapien: Malene

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Åbningstiderne vil være identiske med skolens: Fra kl. 06.45-16.00 med mulighed for forlængelse til 16.30.

Åbningstiderne vil være identiske med skolens: Fra kl. 06.45-16.00 med mulighed for forlængelse til 16.30. Notat Center Børn og Unge Journalnr: 27.18.12-A00-1-16 Dato: 26-05-2016 Børnehaven Skibsted efter paragraf 32 i serviceloven Der er mulighed for to elevgrupper, som vil have hver deres økonomiske takst.

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Oplysningsmappe. Skoleåret 2013-2014. Ådalskolen, Centerklasserne Dalgas Allé 22 7800 Skive

Oplysningsmappe. Skoleåret 2013-2014. Ådalskolen, Centerklasserne Dalgas Allé 22 7800 Skive Oplysningsmappe Skoleåret 2013-2014 Ådalskolen, Centerklasserne Dalgas Allé 22 7800 Skive 9915 3430 Centerklasserne 9915 3400 Ådalskolen Fax: 9915 3415 E-mail: anel@skivekommune.dk 1 Index: Index: 2 Ledelse:

Læs mere

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen.

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen. Farvekodesystemet Farvekodesystemet i dokumentationen af praksis på baggrund af de seks temaer For at gøre arbejdet med de seks temaer overskueligt både for personalet, forældre og børn bruger vi et farvekodesystem.

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

Indskolingen 0.-3. klasse - læring, trivsel og glæde

Indskolingen 0.-3. klasse - læring, trivsel og glæde Indskolingen 0.-3. klasse - læring, trivsel og glæde Når børn starter i skole, glæder de sig til at lære nyt og få nye udfordringer. Langt de fleste børn er vant til at gå i børnehave og er dermed vant

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Præsentation af Nordlyset. Personalet. Mål for Personalet

Præsentation af Nordlyset. Personalet. Mål for Personalet Præsentation af Nordlyset Nordlyset er en kommunal børnehave Vi har en basis normering til 25 børnehavebørn i alderen 3-6 år og 5 småbørn i alderen 2,6-3 år. Vi har ind imellem dagplejebørn i gæstepleje.

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige er eller støtte NOTAT 19. september 2013 I forbindelse med arbejdet med inklusion i Frederikssund kommunes skoler, er det besluttet at der på alle kommunens

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag Pædagogiske læreplaner Generelt pædagogisk grundlag Vi ønsker at skabe et børneliv for børn og forældre, som ruster børnene til livets udfordringer, til glæde for dem selv, deres omgivelser og samfundet

Læs mere

Generel information Antal kliniske undervisningspladser: 2 pladser på modul 1, 2 pladser på modul 3, 2 pladser på modul 6 og 2 pladser på modul 9.

Generel information Antal kliniske undervisningspladser: 2 pladser på modul 1, 2 pladser på modul 3, 2 pladser på modul 6 og 2 pladser på modul 9. Ergo- og Fysioterapien Børn og Unge, Sydfyn Adresse: Ørbækvej 49, 5700 Svendborg Kontakt oplysninger Leder Margit Lunde. Tlf.: 30 17 47 81 E-mail: margit.lunde@svendborg.dk Kliniske undervisere: Camilla

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Til. Svalegruppen. Indholdsfortegnelse:

Til. Svalegruppen. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse: Velkommen til Svalegruppe: 2 Svalegruppens personale: 2 Visitering til Svalegruppen 2 Start i Svalegruppe: 3 Primærpædagogens rolle: 3 Forældresamarbejde 4 Opfølgningssamtale og handleplan:

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Hvad er baggrunden for projektet med ASK-klassen?

Hvad er baggrunden for projektet med ASK-klassen? Hvad er baggrunden for projektet med ASK-klassen? På Storebæltskolen har vi haft tradition for at danne klasser på baggrund af alder. For de fleste elever fungerer denne ordning fint, men for de få, der

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2.

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Vision. Med afsæt i et velfungerende samarbejde, ønsker område Søndervang 2 at fremme en høj grad af trivsel og udvikling for alle. Værdier: Vi bygger vores pædagogiske

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion.

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. 1. Lautrupgårdskolen udarbejder handleplan for inklusion. Mål: Inklusionsstrategien skal implementeres som en naturlig del af hverdagen. Succeskriteriet: At

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Mål for børnehaveklassen

Mål for børnehaveklassen Mål for børnehaveklassen At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst til at

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Indledning Naturbørnehaven Lillemyr startede med de første børn d. 1. september 2000. Vi er en integreret ins

Læs mere

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur.

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur. Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske læreplaner er udarbejdet for at sikre at børn tilegner sig de nødvendige kompetencer, samt synliggøre det pædagogiske arbejde der udføres i børnehaver. De seks kompetenceområder

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning

Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning 1 Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning Center for Børn & Kultur 2 Indhold Velkommen i skole!... 3 Hvornår skal mit barn i skole?... 4 Den røde tråd fra daginstitution

Læs mere

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1 Læreplan 2012 Børnehuset Diamanten det bedste sted at være - og lege og lære Side 1 At føle, at høre, at se At tale, at græde, at le At danse, at cykle, at gå At opdage, lære, forstå At spørge hvorfor

Læs mere

Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn

Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn 1. VÆRDIGRUNDLAG Vuggestuen Lærkebo er en afdeling i Skejby Vorrevang Dagtilbud, og Lærkebos og dagtilbuddets værdigrundlag bygger på Aarhus Kommunes

Læs mere

Eftermiddagsklubben i Lem

Eftermiddagsklubben i Lem Lem SFO. Sfo en er for børn fra 0. 3. klasse. Vi har vores egen afdeling på skolen, som består af 6 lokaler og garderobe. Vi har store udenoms arealer med legeplads, hvor en del af den er fælles med den

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger,

Mål- og indholdsbeskrivelser. for skolefritidsordninger, Mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, April 2015 Mål -og indholdsbeskrivelse for: Institutionens navn: Begrundelse for mål- og indholdsbeskrivelse i skolefritidsordningen. 1 Offentliggørelse

Læs mere

INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL

INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL Arrangementer For at styrke samarbejdet og fællesskabet afholder vi arrangementer, hvor børn, forældre og lærere/pædagoger kan være sammen udenfor almindelig åbningstid. Vi

Læs mere

Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved:

Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved: Indskoling og mellemtrin på Hanebjerg Skole afd. Uvelse er kendetegnet ved: Kendetegn Ses i hverdagen ved: Spejling til værdigrundlag SAMARBEJDET MELLEM SKOLE OG HJEM Samarbejdet opfordrer forældrene til

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Grundlæggende værdier... 4 Læringssyn pædagogisk tilgang... 5 Barnets alsidige personlige udvikling... 6 Barnets alsidige personlige udvikling... 7 Sociale kompetencer...

Læs mere

Bilag 2 a. Velkommen til Specialbørnehjemmene

Bilag 2 a. Velkommen til Specialbørnehjemmene Bilag 2 a Velkommen til Specialbørnehjemmene Februar 2010 Ydelsens formål Tilbud om døgnophold efter Lov om Social Service, 67, stk. 2. Målgruppe Specialbørnehjemmene er Region Nordjyllands døgntilbud

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Børnehaven Stribonitten - 1 -

Børnehaven Stribonitten - 1 - Børnehaven Stribonitten - 1 - Profil Børnehaven Stribonitten her har hjertet plads. Børnehaven Stribonitten har til huse i to dejlige afdelinger, afdeling Münstervej med 22 børn og afdeling Øster Allé

Læs mere

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov.

Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Rammer for mål og indhold i SFO Globen. Børn med særlige behov. Vores definition af børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge

Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Pædagogisk grundlag for Skolen på Islands Brygge Formål med grundlaget Det pædagogiske grundlag tager udgangspunkt i lovgivning og kommunale beslutninger for skole og fritidsordninger og skal sammen med

Læs mere

Specialkonsulenterne VISO

Specialkonsulenterne VISO Specialkonsulenterne På Egebakken er det eleven, der er i centrum, derfor arbejdes der meget koncentreret og målrettet med at afdække den enkelte elevs kompetencer og udviklingspotentialer. Løbende udarbejdes

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Slotsskolen. Vision og præsentation

Slotsskolen. Vision og præsentation Slotsskolen Vision og præsentation oktober 2010 Vision for Slotsskolen Slotsskolen skal være folkeskole for alle børn i Vestbyen. Med udgangspunkt i anerkendelse, respekt og fællesskab, tilrettelægges

Læs mere

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer.

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. De pædagogiske læreplaner indholder følgende temaer: Personlige kompetencer Sociale kompetencer Sproglige kompetencer Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse Selam Friskole Fagplan for 0. klasse Formål Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved at give det enkelte

Læs mere

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Villa Maj Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. juni 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i praksis

Pædagogiske læreplaner i praksis Pædagogiske læreplaner i praksis Personlig udvikling: Børnene får en alderssvarende udvikling og de lærer ansvarlighed og tolerance, så de er istand til at stifte venskaber. - Tager udgangspunkt i det

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen.

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen. Vuggestue 2012/2013 Forord: Vuggestuepædagogik er både omsorg, trivsel og læring. Det lille barn er tidligt i stand til at imitere, og det viser, at det lille barn er et lærende barn. Vi arbejder meget

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV. Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV. Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk 1 Vi har taget udgangspunkt i både vejledningen til læreplanen og Pædagogisk Perspektivplan. Det

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater.

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. GAMEPLAN Ikast Østre "Teams, der ror samme vej, vinder oftere Arne Nielsson Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. Med Gameplan får vi en fælles opfattelse af aktiviteter,

Læs mere

Spiregruppen, Bremdal Dagtilbud

Spiregruppen, Bremdal Dagtilbud Spiregruppen, Bremdal Dagtilbud Indledning. Spiregruppen er Struer Kommunes specialtilbud til børn i 3 6 års alderen, undtagelsesvis også 0 3 års alderen. Specialgruppen er organiseret i henhold til Dagtilbudsloven,

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling Tryghed er basis for barnets udvikling og læring. I vuggestuen skal der være trygge og omsorgsfulde rammer således, at børnene får gode muligheder for at udvikle sig

Læs mere

Skolen i Bevægelse Grundlag for mål og indhold i Hældagerskolens SFO

Skolen i Bevægelse Grundlag for mål og indhold i Hældagerskolens SFO Skolen i Bevægelse Grundlag for mål og indhold i Hældagerskolens SFO Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse danner grundlag for SFO-indsatsen i Vejle

Læs mere

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution Bevægelse Kreativ leg Stjernerstunder Bold Fantasi Vi gør det sammen Cykle Indholdsfortegnelse: Røde Kors Børnehus vision 3 Målsætning 3 Værdigrundlag 3

Læs mere

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Faktaoplysninger: Børnetal og stuer: Vuggestuen i Tusenfryd er delt op i stuer. Der er plads til ca. 12 børn på hver stue. Alt efter antal af børn i afdelingen er barnet tilknyttet

Læs mere

KOM GODT FRA START. inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen

KOM GODT FRA START. inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen KOM GODT FRA START inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen KOM GODT FRA START - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen Af Dorthe Holm, pædagogisk vejleder,

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Børn med særlige behov i SFO Globen.

Børn med særlige behov i SFO Globen. Børn med særlige behov i SFO Globen. Vores definition på børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt ekstra ressourcer, således

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

Vi gør brug af differentieret undervisning, og elever der har behov tilbydes et fagligt løft.

Vi gør brug af differentieret undervisning, og elever der har behov tilbydes et fagligt løft. Indskolingen Faglighed med kreativitet. Vi lægger stor vægt på forskellige arbejds- og samarbejdsformer for at eleverne kan agere i det kreative læringsmiljø. Kreativ undervisning kan eksempelvis være

Læs mere

INTEGRATIONSPOLITIK. Lundergårdskolen

INTEGRATIONSPOLITIK. Lundergårdskolen INTEGRATIONSPOLITIK på Lundergårdskolen Alle elever på Lundergårdskolen har de samme rettigheder og pligter. Det er en fælles forpligtelse for det samlede personale, alle elever og alle forældre at arbejde

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad

Læs mere

2. praktikperiode - Dagtilbudspædagogik

2. praktikperiode - Dagtilbudspædagogik Plan for og udtalelse om arbejdet med 2. praktiks kompetencemål Den studerendes plan for arbejdet med praktikkens kompetencemål. Studerendes navn: 2. praktikperiode - Dagtilbudspædagogik Kompetenceområde:

Læs mere

Velkommen til Birkerød Skole

Velkommen til Birkerød Skole Infomøde 8. dec. 2015 Velkommen til Birkerød Skole Information om start i Førskole-SFO og børnehaveklasse INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...... 3 Organisering... 4 Mantra... 4 Førskole-SFO....... 6 Børnehaveklasser....

Læs mere

Rønde skoles special-klasser

Rønde skoles special-klasser Rønde skoles special-klasser Special-klasserne på Rønde skole er et skoletilbud for børn og unge med generelle indlærings vanskeligheder, hvis udvikling kræver særlig hensynstagen, der ikke kan tilgodeses

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I KRUDTUGLEN

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I KRUDTUGLEN HANDLEPLAN FOR INKLUSION I KRUDTUGLEN Indhold Handleplan for inklusion i Krudtuglen... 2 Sammenhæng... 2 Definition af inklusion.... 2 Område Skovvang... 3 Overordnede principper... 3 Aktører.... 4 Metoder...

Læs mere

Mål og rammer for fysioterapi ved Specialbørnehjemmene

Mål og rammer for fysioterapi ved Specialbørnehjemmene Bilag 2 b Mål og rammer for fysioterapi ved Specialbørnehjemmene Orientering til personalet Februar 2010 Indledning: Ved Specialbørnehjemmene er der ansat fire fysioterapeuter til at varetage de fysioterapeutiske

Læs mere

Velkommen til Pilehaveskolen

Velkommen til Pilehaveskolen Sikkerhed Kompetencer Kompetencer Inklusion Handicapsyn Velkommen til Pilehaveskolen Undervisning SFO Tilbud Tilbud Målgruppe Mission Vision Værdier Mission På Pilehaveskolen lykkes alle børn Vision At

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted

1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted 1. PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE: Beskrivelse af praktiksted Bekendtgørelsens tekst 14: Praktikstedet udarbejder en praktikstedsbeskrivelse, der skal indeholde følgende: 1)Beskrivelse af praktikstedet, herunder

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere