Brevduer i krig. Brevduen President Wilson fik et ben skudt af ved Cauisy i Frankrig på vej efter hjælp til allierede soldater, der var i knibe.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brevduer i krig. Brevduen President Wilson fik et ben skudt af ved Cauisy i Frankrig på vej efter hjælp til allierede soldater, der var i knibe."

Transkript

1 Flere end brevduer gjorde tjeneste i de allierede styrker i de to verdenskrige. 32 brevduer modtog efterfølgende The Dickin Medal, som gives til dyr, der har reddet menneskeliv. Brevduen President Wilson fik et ben skudt af ved Cauisy i Frankrig på vej efter hjælp til allierede soldater, der var i knibe. Den fløj godt 45 km på 25 minutter, mens den blev beskudt af artilleri og maskingeværild. Den mest berømte brevdue fra 1. verdenskrig er Cher Ami. Ved slaget i Ardonne i 1918 redede den flere end 200 omringede engelske soldaters liv. Selv blev Cher Ami ramt af skud i vingen, og dens ene ben blev ødelagt. Men Cher Ami fløj videre, og den kunne hårdt såret aflevere sin besked, som reddede soldaterne. President Wilson nåede igennem, og soldaterne blev undsat. Skønt den mistede et ben, og fik skader i brystet, fortsatte President Wilson med at flyve for de allierede resten af krigen. President Wilson døde den 8. juni 1929, og kan i dag ses på Smithsonian Institution i USA. Cher Ami blev bragt til USA, hvor den døde af sine kvæstelser i juni Som det eneste dyr har Cher Ami modtaget den franske orden Croix de Guerre.

2 To engelske soldater ved fronten i 1917 skriver en besked, som sendes med en brevdue. Uden telefon var brevduerne den eneste kommunikation, man havde i forreste linje. Kameraet blev spændt fast på duens bryst med en lille sele. Brevduer blev også tidligt benyttet til luftovervågning. En indbygget selvudløser sørgede for, at kameraet tog billeder. De blev trænede til at overflyve de samme områder gentagne gange. Et lille kamera, som duen fløj med i en sele, tog automatisk billederne. Brevduens evne til at skelne farver blev brugt ved eftersøgning af nedstyrtede piloter til havs. Det var den tyske apoteker og opfinder Julius Neubronner, som udviklede det lille bærbare kamera. Neubronner var en passioneret duemand og amatørfotograf. Duerne, der var trænede til at reagere på redningsvestens orange farve, sad under maven på eftersøgningsflyet. Når duen så en orange prik i havet, pikkede den på en knap, og gav signal til flyets besætning. I 1903 tog han patent på et kamera, der kunne bæres af en brevdue.

3 Den var ramt af granatsplinter, en kugle havde flået dens bryst op, og det ene ben var revet i stykker. Men kapslen med meldingen fra fronten blev afleveret intakt. Mirakuløst overlevede duen, og den fortsatte sin militære karriere indtil Soldaterne kaldte den Stumpy John Silver efter den kendte pirat fra Skatteøen. Stumpy døde 6. december To soldater viser tilfangetagne tyske brevduer frem ved en parade i USA i Nogle af disse krigsfanger blev senere benyttet til avl i USA. Deres efterkommere fløj for de allierede styrker i 2. verdenskrig. The Mocker var med, da 77th Division fra USA blev bremset af tyske tropper ved Beaumont i The Mocker blev sendt af sted med en besked om de tyske styrkers positioner. Beskeden nåede frem, og de tyske tropper blev nedkæmpet af allieret artilleri. Stumpy John Silver fik sit navn, da dens ben blev skudt af under en mission. Under missionen fik The Mocker det venstre øje og dele af kraniet skudt i stykker. Men den klarede det, og levede helt til Ved Grandpre var allierede tropper under voldsom beskydning fra tyske styrker, der rykkede frem. Stumpy John Silver blev sendt af sted til Rampont - mere end 40 km væk. Duen nåede hårdt såret frem til hovedkvarteret 25 minutter senere.

4 Duerne ved U.S. Navy Air Bases fik en speciel kost, som bestod af: 50 % Canada Peas 25 % Argentine Corn 15 % Kaffir Corn eller Milo Maize 10 % Hele ris Belgiske brevduer under et dække i skyttegravens forreste linje. Herfra fløj de tilbage med meldinger til hovedkvarteret. Det anslås, at omtrent allierede brevduer mistede livet i den 1. verdenskrig. I fældeperioden og i avlssæsonen fik duerne et dagligt tilskud af hampfrø og kanariefrø. En ombygget Putney Motor Bus, der fungerede som et mobilt dueslag i Frankrig. I disse dueslag kunne brevduerne følge krigens gang og være klar til at tage med i kamp. Både Centralmagterne og de allierede havde store netværk af dueposter i kampzonerne. I 1. verdenskrig stillede de danske opdrættere ca brevduer til disposition for forsvaret. Duerne blev internerede på udvalgte steder i Danmark. Brevduerne skulle benyttes af den danske efterretningstjeneste. The Kaiser var en tysk militærdue, de allierede fangede i slaget ved Meuse. Den blev bragt til USA, hvor den blev benyttet som alvsdue. The Kaiser blev 32 år, og dens efterkommere kæmpede for de allierede i 2. verdenskrig.

5 Allerede fra 1908 blev danske brevduer udstationeret til garnisoner i Århus, Haderslev, Rønne og Næstved. I 1962 overtog hjemmeværnet ansvaret for forsvarets brevduetjeneste. Sidste gang brevduer deltog i en dansk øvelse var i En mobil brevduestation i Bertangles i det nordlige Frankrig. Stationen tilhørte Australian Corps Signal Company. Deres opgave var at formidle meldinger til og fra fronten. Her ses danske soldater på øvelse med brevduer engang i 1930 erne. Brevduen A Dundee Lifte-Saver var med på et patruljefly, der forulykkede i Den fløj de godt 40 km tilbage til flyvepladsen på 22 minutter med oplysninger om flyets position. Hjælpen blev sendt af sted, og alle i besætningen blev reddet. Den kendte danske plakat med opfordringen: Skyd aldrig en brevdue den er indrulleret i Danmarks Hær I 1993 bortfaldt pligten at stille brevduer til rådighed for forsvaret.

6 Duerne må aldrig falde i fjendehånd, da dette kan føre til, at man modtager falske meldinger fra brevduen Denne advarsel kan man læse i en vejledning for brevduetjenesten fra I Danmark havde brevduetjenesten størst betydning i mellemkrigstiden. Gimpy var søn af den legendariske tyske due, The Kaiser, som de allierede fangede i 1. verdenskrig, Den gjorde tjeneste som hjælpetræner ved Fort Monmouth i New Jersey i USA. United States Army Pigeon Service var en enhed under U.S. Army i de to verdenskrige. Gimpy fik overdraget de unge duer, og trænede dem i at finde hjem til et mobilt dueslag. De skulle forestå træningen og feltarbejdet med kommunikation og rekognoscering, Enheden bestod af 150 officerer og 3000 soldater, som rådede over brevduer. En engelsk faldskærmssoldat fra 216 Parachute Signals Squadron på øvelse med en brevdue i Ca allierede brevduer blev kastet ned med faldskærm over det tyskbesatte Europa. Af de brevduer vendte kun lidt flere end hjem igen. De allierede faldskærmssoldater havde ofte brevduer med i kamp. De kunne flyve tilbage med vigtige meldinger, hvis soldaten var skadet eller i fare.

7 Besætningerne på bombeflyene havde altid brevduer med, når de var på togt. Blev flyet skudt ned, eller det kom i nød, kunne de sende en due hjem med flyets position. To soldater fra USA s 21st Signal Loft løslader en flok brevduer i De amerikanske styrker sendte ca meddelelser med brevduer. Imponerende hele 96 % af disse forsendelser nåede frem. Her ses en canadisk flyver med to kasser brevduer under armene. Brevduen Winkie var med på et engelsk bombefly, der blev skudt ned over Nordsøen. Det var gået så hurtigt, at man ikke havde nået at sende et nødråb via radio. 1944: Naval Air Station, Lighter-than-Air i New Jersey, USA. En kasse med brevduer bæres ombord i gondolen på et luftskib. Winkie blev sendt af sted med en besked om positionen, og efter at have fløjet mere end 175 km nåede den hjem. Inden duerne blev sendt i kamp, gennemgik de et omfattende og ofte flerårigt træningsforløb. Et eftersøgningshold blev sendt ud, og alle i besætningen blev reddet. Winkie modtog The Dickin Medal den 2. december 1943.

8 Efter krigen blev G.I. Joe bragt til USA, hvor den døde 18 år gammel i Detroit Zoological Gardens i : Den berømte brevdue G.I. Joe med The Dickin Medal. Engelske soldater havde indtaget den lille by Calvi Vecchia i Italien efter hårde kampe mod tyske tropper. Forgæves forsøgte soldaterne via radio at afblæse et planlagt allieret bombardement på byen. Soldaterne kunne ikke få kontakt, og tiden var ved at rinde ud for dem og for indbyggerne. G.I. Joe blev sendt af sted med en besked om, at byen var indtaget. Den nåede frem lige tids nok til at afblæse det planlagte angreb, og ca mennesker redede livet. Under 2. verdenskrig forsøgte USA at bygge et missil, der kunne navigeres af brevduer. Den amerikanske psykolog B.F. Skinner udviklede et specielt træningsprogram til brevduerne. Project Pigeon blev dog aldrig fuldført, og i 1944 blev det skrinlagt. G.I. Joe blev født den 24. marts 1943 i Algier i Nordafrika. G.I. Joe udførte flere missioner i Tunesien, før den blev forflyttet til den italienske front.

9 Sam blev ramt af et stykke metal, der borede sig gennem kassen og sårede ham i ryggen. Men Sam overlevede og kunne fortsætte sin tjeneste hos de allierede. White Vision var med på et Catalina-fly, som måtte nødlande i havet ud for Hebriderne i Hårdt vejr forhindrede, at man kunne søge efter flyet med skibe. Og tæt tåge gjorde, at man ikke kunne søge efter flyet fra luften. Besætningen skrev en note med flyets position, og sendte White Vision af sted. White Vision fløj 90 km over hård sø i strid modvind. Sigtbarheden var på bare nogle få hundrede meter. Mindre end tre timer senere var White Vision hjemme på slaget. Tyskland kastede duer, forklædt som allierede og med en pakke engelske cigaretter, ned over Frankrig. Duerne medbragte en meddelelse om, at de allierede havde brug for modstandsfolkenes navne. Disse navne skulle returneres med duerne. Det forlød, at franskmændene røg cigaretterne og spiste duerne. Et redningshold blev sendt af sted, og alle de 10 mand fra RAF på det forulykkede fly blev reddet. White Vision blev tildelt The Dickin Medal i Amerikanske faldskærmssoldater på øvelse op til D-dagen. Ved invasionen i Normandiet var der udstedt radioforbud. Her ses brevduen Sam, som var med på et Halifax bombefly, der blev truffet under et togt mod Berlin. Derfor brugte man brevduer til udveksling af efterretning.

10 William of Orange reddede 2000 soldaters liv i slaget ved Arnhem Paddy var den hurtigste due over Kanalen med budskabet om landgangen i Normandiet. Den irskfødte due krydsede Kanalen på 4 timer og 50 minutter. The Parachute Regiment fra 2nd Battalion blev beskudt af tyske tropper fra alle sider. Al radiokommunikation var slået ud af funktion under kampene. Paddy modtog The Dickin Medal i september Paddy blev født i den nordirske by Carnlough, og blev rekrutteret til tjeneste i RAF Hurn i Hampshire. Efter krigen vendte Paddy hjem til Carnlough, hvor den døde i Paddy s ejer, John McMullan, døde 88 år gammel i Som en sidste udvej blev William of Orange sendt af sted med et nødråb. William of Orange fløj fra Arnhem til London på bare 4 timer og 25 minutter. Soldaterne fik hjælp, og William of Orange modtog The Dickin Medal i 1945.

11 Skønt hårdt såret lykkedes det hver gang Mary of Exeter at krydse Den Engelske Kanal. I 1945 blev hun tildelt The Dickin Medal for indsatsen. Mary of Exeter døde i Det var ikke bare i Europa, brevduerne tog del i kampene. Der fløj brevduer i Asiens jungler, gennem ørkener og over frossen tundra i Rusland. Her ses nogle af de brevduer, som fløj for de allierede i Afrika. Soldater ved USA s Divisional Signals sætter en brevdue i en speicalbeholder. I den kunne brevduen kastes ud med faldskærm fra et fly. Modtagerne var ofte agenter eller lokale modstandsfolk i de besatte lande. Mary of Exeter fløj fire gange ud af det tyskbesatte Frankrig over Kanalen til England. Tre gange kom hun hjem med så alvorlige skader, at hun måtte syes med i alt 22 sting. Første gang blev hun ramt af et alvorligt skud i vingen. Anden gang havde hun svære kvæstelser efter et angreb fra en opdrættet tysk jagtfalk. Tredje gang blev hun ramt af granatsplinter, og fik flere muskler revet over. 1945: Den japanske fotograf T. Iwamoto sender en rulle film med en brevdue. Filmen dokumenterede, da den japanske flådebase i Yokosuka kapitulerede. Få dage efter var de billeder på alverdens avisforsider.

12 Sammen med duen i kassen var der også: - et stykke tyndt papir - en lille blyant - en beholder til duens ben - en lille instruktionsbog Meningen var, at finderen skulle sende duen tilbage med besked om de tyske troppers bevægelse. En amerikansk soldat poserer ved et militært træningsslag USA. I Gulfport Field i Mississippi lå en træningslejr for duer, man sendte i krig. Det kunne tage op til flere år at træne en egnet due til brug i kamp. Hvordan en due bærer sig af med at finde vej, ved man endnu ikke helt. Ved hjælp af GPS forsøger forskere at kortlægge brevduens flyveruter. Brevduer med GPS følges, mens de flyver forskellige strækninger. I 2007 blev akterne til kodenavn Source Columbia offentliggjort. Det var en hemmelig operation, som blev udført af det engelske Confidential Pigeon Service. Hundredvis af brevduer var blevet kastet ud med faldskærm over det besatte Frankrig og Holland. Det er ikke altid, duen følger fugleflugtslinjen, når den flyver. Målinger med GPS viser, at duen ofte følger synlige landemærker. Denne brug af visuel information ser man dog kun hos duer, når de flyver over kendt område.

En soldats beretning fra den 1. verdenskrig (1914-1918)

En soldats beretning fra den 1. verdenskrig (1914-1918) En soldats beretning fra den 1. verdenskrig (1914-1918) I anledning af 100 året for 1. verdenskrigs start har jeg tilladt mig "digitalisere" en beretning om min Farfars deltagelse i 1. verdenskrig, som

Læs mere

.. flyverne var meget kede af det, da de kom hjem

.. flyverne var meget kede af det, da de kom hjem .. flyverne var meget kede af det, da de kom hjem om fejlnedkastning af våben og sabotagemateriale over et beboelseskvarter i Næstved 16.05.2015 9. april 1940, dagen tyskerne indtog Danmark, forløb så

Læs mere

Begivenheder fra luftkrigen over Thy og Mors 1940-1945 Af PEDER HOVE, Højvej 7, Taars

Begivenheder fra luftkrigen over Thy og Mors 1940-1945 Af PEDER HOVE, Højvej 7, Taars Begivenheder fra luftkrigen over Thy og Mors 1940-1945 Af PEDER HOVE, Højvej 7, Taars Det er i år fyrre år siden, Danmark blev befriet. I den forudgående kamp spillede de allierede flyvere, hvoraf et stort

Læs mere

A bridge too far. Steen Villarsen

A bridge too far. Steen Villarsen Steen Villarsen A bridge too far The Battles For Oosterbeek and Arnhem Operation Market Garden, The Netherlands, September 1994 Dyb stilhed - Hvordan kunne jeg spille FOW uden denne bog? Inden den kom

Læs mere

Sigurd Kloppenborg Skrumsager Oplevelser og tanker fra deltagelsen ved fronterne under 1. verdenskrig

Sigurd Kloppenborg Skrumsager Oplevelser og tanker fra deltagelsen ved fronterne under 1. verdenskrig Sigurd Kloppenborg Skrumsager i Rusland 1916. Sigurd Kloppenborg Skrumsager Oplevelser og tanker fra deltagelsen ved fronterne under 1. verdenskrig 1 Forord Sigurd er min morbror. Jeg har skrevet hans

Læs mere

Flugten gennem et besat land.

Flugten gennem et besat land. Flugten gennem et besat land. Flymekaniker, Pilot Officer Leslie Daisy Flower, var på besøg i Danmark i 1986. Under ophold i Holstebro sammen med sin hustru Isabel genså Flower nedstyrtningsstedet og mødte

Læs mere

Historien om en af de store zeppelinere under 1. Verdenskrig

Historien om en af de store zeppelinere under 1. Verdenskrig Historien om en af de store zeppelinere under 1. Verdenskrig Den tyske zeppeliner L23 blev færdigbygget og indsat i krigen den 8. april 1916. Den havde byggenummer LZ66 og var 178,5 meter lang og 18,7

Læs mere

RIAT 10 til 11 CSAR avalon airshow

RIAT 10 til 11 CSAR avalon airshow 01 nordic fighters - sverige Den første del i denne mini-artikel serie, som handler om de nordiske fighters. Vi ligger ud med at komme tæt på vores naboer imod øst, Sverige. RIAT 10 til 11 CSAR avalon

Læs mere

Faren fra luften. Luftangreb og luftværn under besættelsen. Frihedsmuseet

Faren fra luften. Luftangreb og luftværn under besættelsen. Frihedsmuseet Faren fra luften Luftangreb og luftværn under besættelsen Frihedsmuseet Luftkrigen i Europa Britisk Lancaster-bombefly under et angreb på Bremen den 21. marts 1945. I krigens sidste tid blev der nedkastet

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Tyske soldaters ophold i Lyngby under 2. verdenskrig Fortalt af Heinrich Albrecht. Oversat og redigeret af cand.mag. Bjarne Madsen

Tyske soldaters ophold i Lyngby under 2. verdenskrig Fortalt af Heinrich Albrecht. Oversat og redigeret af cand.mag. Bjarne Madsen Tyske soldaters ophold i Lyngby under 2. verdenskrig Fortalt af Heinrich Albrecht. Oversat og redigeret af cand.mag. Bjarne Madsen Batterichef, Heinrich Albrecht Kan De oplyse os om Deres personlige data?

Læs mere

Claus Arboe-Rasmussen og Bent Sørensen DE BEFRIEDE OS

Claus Arboe-Rasmussen og Bent Sørensen DE BEFRIEDE OS DE BEFRIEDE OS Claus Arboe-Rasmussen og Bent Sørensen DE BEFRIEDE OS Udgivet af Folk & Forsvar 2005 Udgivet i 2005 i anledning af 60-årsdagen for Danmarks befrielse den 5. maj 1945 af Folk & Forsvar Trommesalen

Læs mere

FORSVARSAVISEN 06. I dag er jeg klar. Vi har haft en samtale derhjemme om, at hvis jeg skal til Ukraine igen, så er det det, jeg skal.

FORSVARSAVISEN 06. I dag er jeg klar. Vi har haft en samtale derhjemme om, at hvis jeg skal til Ukraine igen, så er det det, jeg skal. Danish Air Show Spidsen af en jetjager Tag nu ansvar Gay Pride Parade OPVISNING: Den 22. juni fik op mod 140.000 gæster et indblik i, hvad det danske totalforsvar kan. Piloter fra adskillige lande fyldte

Læs mere

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskab Histories website (www.historie-net.dk) og må ikke videregives til tredjepart.

Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskab Histories website (www.historie-net.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Kære bruger Denne pdf-fil er downloadet fra Illustreret Videnskab Histories website (www.historie-net.dk) og må ikke videregives til tredjepart. Af hensyn til copyright er nogle af billederne fjernet.

Læs mere

Københavns bombardement 1807 Undervisningsmateriale

Københavns bombardement 1807 Undervisningsmateriale Københavns bombardement 1807 Undervisningsmateriale Copyright Det Historiske Hus ApS Indhold: Briterne kommer! Side 3 København belejres Side 6 Forhandling Side 9 Bombardement Side 12 Rygende Ruiner Side

Læs mere

Vil du vide noget om

Vil du vide noget om Vil du vide noget om 1 Niels Henrik David Bohr (1885-1962) Dansk atomfysiker, verdensberømt for sin forskning og for sin kamp for åbenhed mellem supermagterne og fredelig anvendelse af atomkraften. Nobelprisen

Læs mere

Målet For at vinde krigen skal du opnå følgende: De Allierede skal indtage både Berlin og Tokyo for at vinde krigen. Aksemagterne har to muligheder:

Målet For at vinde krigen skal du opnå følgende: De Allierede skal indtage både Berlin og Tokyo for at vinde krigen. Aksemagterne har to muligheder: Danske regler til Axis & Allies Det er foråret 1942 og verden er midt i 2. Verdenskrig. Fem verdensmagter kæmper om overherredømme. Du og dine modstandere behersker den militære og økonomiske skæbne for

Læs mere

Hjemsejlingen af U.S. Coast Guard Cutter "RESTORER", foråret 1948

Hjemsejlingen af U.S. Coast Guard Cutter RESTORER, foråret 1948 Hjemsejlingen af U.S. Coast Guard Cutter "RESTORER", foråret 1948 Billedet taget i februar 1948 umiddelbart efter at det danske flag var hejst på "Restorer". I det danske søværn blev skibet navngivet "Vitus

Læs mere

MAKSIMAL ENTROPI. Et rollespil om krig og om universets fjerne fremtid. Skrevet til Fastaval 2006 af Flemming R.P. Rasch

MAKSIMAL ENTROPI. Et rollespil om krig og om universets fjerne fremtid. Skrevet til Fastaval 2006 af Flemming R.P. Rasch MAKSIMAL ENTROPI Et rollespil om krig og om universets fjerne fremtid. Skrevet til Fastaval 2006 af Flemming R.P. Rasch Indhold Dette scenarie består af: En forside Denne side (Som muligvis er bagsiden

Læs mere

Historie 6 Af Ulrik Grubb og Jens Aage Poulsen 1. udgave, 1. oplag 2014 2014 Gyldendal A/S, Copenhagen. www.gyldendal-uddannelse.

Historie 6 Af Ulrik Grubb og Jens Aage Poulsen 1. udgave, 1. oplag 2014 2014 Gyldendal A/S, Copenhagen. www.gyldendal-uddannelse. Historie 6 Af Ulrik Grubb og Jens Aage Poulsen 1. udgave, 1. oplag 2014 2014 Gyldendal A/S, Copenhagen www.gyldendal-uddannelse.dk Forlagsredaktion: Marianne Harboe og Kim Møller Hansen Ekstern faglig

Læs mere

Mine 42 år i søværnet

Mine 42 år i søværnet Mine 42 år i søværnet af kommandør Jørgen Vilhelm Stilling. Som fortalt til Søren Nørby. Fra fregatten F352 PEDER SKRAMs præsentationssejlads for Kong Frederik 9. den 11. oktober 1966 i Kattegat. På broen

Læs mere

Flammen og Citronen. Et interaktivt websted om to af besættelsestidens store profiler. Undervisningsmateriale

Flammen og Citronen. Et interaktivt websted om to af besættelsestidens store profiler. Undervisningsmateriale Flammen og Citronen Et interaktivt websted om to af besættelsestidens store profiler Undervisningsmateriale Indhold Stikkerdrab under besættelsen side 2 Modstanden side 6 Drabet side 9 Dilemmaet side 12

Læs mere

Livet som tysk soldat ved den jyske vestkyst

Livet som tysk soldat ved den jyske vestkyst Livet som tysk soldat ved den jyske vestkyst af Eduard Westerhoff oversættelse af Jens Andersen og Karin Svoldgaard Eduard Westerhoff er født i 1926 i Bocholt, en lille by ved den tysk-hollandske grænse.

Læs mere

Andre bøger i serien

Andre bøger i serien En by i krig Viborg Andre bøger i serien En by i krig Sakskøbing, 2011 En by i krig Holsted, 2011 En by i krig Stilling-Gram, 2011 En by i krig Dronninglund, 2011 En by i krig Taastrup, 2011 En by i krig

Læs mere

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne? Hvor aktiv var du inden du blev syg? Før jeg fik konstateret brystkræft trænede jeg ca. fire gange om ugen. På daværende tidspunkt, bestod min træning af to gange løbetræning, to gange yoga og noget styrketræning

Læs mere

Besættelsen lang udgave

Besættelsen lang udgave 1 Kold nat for 100 paa Aarhus H Sådan lød overskriften på forsiden af Aarhus Stiftstidende den 28. september 1943. En kold aften sidst i september 1943 oplevede 100 mennesker på egen krop, at spærretiden

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

20,5 cm x 14,3cm INTERNATIONAL PLASTIC MODELLERS SOCIETY DANMARK FEBRUAR 2012

20,5 cm x 14,3cm INTERNATIONAL PLASTIC MODELLERS SOCIETY DANMARK FEBRUAR 2012 20,5 cm x 14,3cm 135 INTERNATIONAL PLASTIC MODELLERS SOCIETY DANMARK FEBRUAR 2012 Scale Model World 2011 Fotos: Flemming Hansen Når man ser disse modeller er det ret klart, at niveauet er højt og konkurrencen

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Gardehusaren Stabskompagniet I Panserinfanteribataljon "ALTID KLAR"

Gardehusaren Stabskompagniet I Panserinfanteribataljon ALTID KLAR Gardehusaren Nr. 3 - juni 2006 6. årgang Stabskompagniet I Panserinfanteribataljon "ALTID KLAR" Indhold nr. 3 Husarer i varmen 3 Stabskompagniet har fået skjold og mærker! 5 På Studierejse i USA del III

Læs mere