Rusland på tværs. En Guinness Rekord og Rusland set fra en cykel i Copyright 2006 Jens Alstrup (tekst, foto og layout)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rusland på tværs. En Guinness Rekord og Rusland set fra en cykel i 1997. Copyright 2006 Jens Alstrup (tekst, foto og layout)"

Transkript

1 Rusland på tværs En Guinness Rekord og Rusland set fra en cykel i 1997 Copyright 2006 Jens Alstrup (tekst, foto og layout)

2 I 1996 var jeg skræmt fra vid og sans over de sorte bjerge i Magadan, km og ti tidszoner øst for Danmark. I 1997 var jeg forberedt, troede jeg. Men der var ingen sorte bjerge. De var nemlig hvide!. Is så langt øjet rakte, og det var langt, for vi sad i flyet i fuld højde og havde klart vejr. Det virkede komplet sindssygt her i maj måned. Det var en rigtig dårlig start, på den cykelekspedition, der skulle fuldføre, hvad ingen fra holdet i 1996 klarede. Målet var at Asien for første gang skulle krydses på cykel i Rusland. Under pres Min ekspedition i 1996 havde udviklet sig til et mareridt. Efter et væbnet røveriforsøg, som kun jeg var udsat for, faldt holdet helt fra hinanden, og måtte jeg fortsætte alene, uden den sikkerhed som et hold trods alt giver. Derfor følte jeg derfor et kolossalt pres for at fuldføre i Tanken om at jeg igen måtte have hjælp af et tog eller en lastbil, kunne jeg slet ikke tænke, og tanken om at blive tvunget til helt at opgive, kunne få mig til mentalt at gå helt i stå handlede derfor om mere, end blot at nå et mål og sætte en rekord. For min rejsekammerat Claus Nielsen, handlede ekspeditionen om noget andet. Claus ville ud og opleve Rusland og sætte de planlagte to rekorder. Ud over Asien, ville vi nemlig også krydse resten af Rusland til Skt. Petersborg, og hvis muligt, også til Kaliningrad. Snestorm Vejret viste sig at være så bidende koldt, som udsigten fra flyet havde indikeret. Vi cyklede på vejen ind over bjergpasset til byen Atka. Vindstyrken var stiv kuling og vi havde den lige i næsen. Cyklerne vejede som et ondt år, selvom de var bragt helt ned på 10kg/stk. Men bagagen og provianten var kedelig tung. 30kg pr snude! I første pas var temperaturen helt nede på minus 15 grader. Vi var trætte og vi havde cyklet næsten 100km. Beklædningen var utilstrækkelig. Så snart vi holdt pause, kølede vi ned, og når vi var på cyklerne, tærede vinden hårdt på kræfterne. Igen og igen nævnte vi trætheden, uden rigtig at tale om det. Vi vidste, at det ville være alt for stor en risiko at sætte teltet op. Temperaturen var mindst 10 grader under soveposernes overlevelsesgrænse. Vi nåede hotellet. De sidste km måtte vi trække cyklerne, for vi kunne slet ikke træde pedalerne mere. Blot at slæbe cyklerne ind på Forsiden: Claus midt i Kolyma i maj måned. Her over: Logistik var overraskende vanskelig objekter skulle pakkes til vores depoter og alt skulle registreres, så vi altid vidste, hvor i Rusland tingene var placeret. Til venstre: Claus sover på vej til Moskva i flyet. De fire sidste dage før afrejse, fik vi kun sovet ganske få timer og vi var segnefærdige ved afgangen. Til højre øverst: Rute på cykel gennem Rusland km Til højre nederst: Bjergene i Kolyma set fra flyet, da vi nærmede os indflyvningen til lufthavnen Sokol, 51 km nord for Magadan.

3 Arctic Circle Kaliningrad Skt. Petersborg Moskva Nisj. Novgorod Kazan Arctic Circle Perm Yekaterinburg Tjumen Omsk Novosibirsk Krasnojarsk Jakutsk Nisjnieangarsk Irkutsk Tynda Jagodnoe Magadan Vladivostok hotellet, krævede stor overvindelse. På hotellet ventede et svært valg. Sove, spise, bad eller sove først?. Det var alt for kompliceret. Vi lagde os på sengene iført vores cykeltøj. Pludseligt sagde jeg højlydt, Det koster mindst 20kr, i vildelse. Min pludselige aktivitet fik os til at vågne. Jeg luntede ud, for at få et bad. Mad blev det ikke til, for vi var meget mere trætte, end vi var sultne. Magadanregionen Vi kunne ikke fortsætte næste dag. Vejret var fortsat dårligt, og vi var helt udkørte. Men efter en enkelt hviledag, kom vi videre, selvom hotelmutter gjorde sit bedste for at tale os fra det. Vejen var spejlblank af is. Flere gange skvattede vi, og når det gik op, måtte vi trække, for hjulene kunne slet ikke få fat i underlaget. Tilsvarende måtte vi også trække ned, for nedkørslerne var helt uforsvarlige på cykel. Selv når vi trak, røg vi ofte omkuld med cyklerne. Jævnligt blev vi stoppet af bilister, der forærede os mad og drikkevarer. Mange var mere end blot overrislet af vodka, og ofte var de udprægede skumle typer. For Magadan er et hårdt område, der er brutalt ved sine indbyggere. Her finder man gamle mænd på 30 år med

4 furede ansigtstræk, og oldinge på 60 år! Regionen er kendt for guld og Stalins allerværste GuLAG-lejre. Egentlige lejre behøvedes ikke, for naturen i sig selv var en 100% effektiv sikring mod flugtforsøg. Enkelte fanger prøvede at flygte. Mange omkom under forsøget, og resten vendte frivilligt tilbage, for at bede om hjælp, til trods for en sikker henrettelse for flugtforsøg. Om vinteren er minus 60 grader ikke usædvanligt, og i løbet af den korte og heftige sommer, bliver området forvandlet til et sumpet myggeinferno. Dette er Helvede på Jord, og her var det ikke meningen, at der skulle bo mennesker. Befolkningstallet er da også faldet fra til på mindre end tre år, efter russerne frit kunne vælge deres bopæl. På jagt med KGB P.g.a. de mange km vi måtte gå op og ned gennem bjergpassene, kom vi kun langsomt frem. Vores første nat i telt blev en kold oplevelse, og senere da temperaturen begyndte at stige, isede vores gear hele tiden til. Den ene dags forsinkelse blev hurtigt til flere. Hav ikke ondt af os. Dette var uden sidestykke turens højdepunkt. Alt var hvidt. Kun træerne stod som silhuetter på den hvide baggrund. Floderne var dybfrosne, og lastbiler kørte hen over isen. Her er ingen formildende omstændigheder. Naturen er uforfalsket rå og vild, og det samme er indbyggerne. Her tæller jungleloven. Skræmmende, men samtidig giver det en absolut og ultimativ frihedsfølelse, jeg aldrig har følt andre steder. I Jagodnoe, der var center for Magadans værste lejre, opsøgte vi Her over: Jens på Den Gyldne Ring midt i Kolyma i starten af maj måned. Det var koldt og vi var uforberedte på kulden, men det var også en meget smuk oplevelse. Til venstre: En lille nysgerrig even kigger på os i flyet på vej til Magadan. Evenerne er de oprindelige indbyggere i Magadan. Til højre: Claus kigger på vejen mod Tomtor, verdens koldeste by. Vi har springflod og vejen er oversvømmet.

5 Sasha, som jeg kendte fra sidste år. Det var et glædeligt gensyn, og vi blev inviteret på andejagt sammen med hans venner. Vennerne var fængselsdirektøren, en fængselsbetjent og en officer fra hærens rekrutteringskontor. Sasha er en af de få vi mødte på vores vej, som virkeligt kunne lide at bo i området. Hans forældre kom hertil med det første hold deporterede i 1930, hvor de ud af taigaen, byggede byen op under horrible forhold. Alligevel gjorde Sasha karriere indenfor KGB, og endte med at blive chef for det område han bor i. I dag hvor KGB er opløst, er Sasha chef for områdets FSB, der er KGBs afløser. Jagten gav tre ænder, og det blev til en herlig suppe og en uforglemmelig aften med banja (russisk badstue) og voldsomme mængder vodka.

6 Ojmjakon Den lille vej, der forbinder Magadanregionen i Russisk Fjernøsten, med Jakutsk i Østsibirien, kaldes sarkastisk for Moskovskij Trakt, da den var flugtruten til Moskva. Sarkasmen kommer af, at ingen flugtforsøg lykkedes. Vores første udbrud mislykkedes, for den 17. maj kom foråret endeligt. Vejen blev forvandlet til et stort søle, hvor vores cykler sad uhjælpeligt fast. Først efter en uges ventetid, lykkedes det at komme igennem i andet forsøg. Vejen vedligeholdes praktisk taget ikke længere, hvorfor mange af de gamle træbroer er styrtet sammen. Nogle broer kunne vi kravle over, og ved andre, måtte vi tage turen gennem det kolde vand i floderne. Området er imponerende. Vi oplevede en flod brække op, og så tonstunge isflager knækkede under vandpresset. Og under vandet i floderne, lå der is i blå og grønne pastelfarver, der blev fastholdt af permafrosten; en synsoplevelse, der slår alt! Ojmjakonområdet er verdens kuldecenter og ligger midt på Moskovskij Trakt. Det er her man finder verdens koldeste by, Tomtor. Rekorden er minus 72,0 grader, og var vi heldige, at blive inviteret til traditionel jakuttisk skoleafslutning. Alle ungerne, inkl. de få russiske, var klædt ud i jakuttiske nationaldragter med guldpailletter, zobel og hermelin. Farverne var som et festfyrværkeri. Festen startede med sang og dans, og hurtigt gik de over til jakuttiske sportskonkurrencer. For drengene var det brydning, længdespring og træk, der er en speciel jakuttisk sportsgren. For pigerne var det løb, dans og sang. Her over: Skoleafslutningsfest i Tomtor, verdens koldeste by. Vi er heldige og bliver inviteret med. Af alle steder, så får vi godt vejr der, hvor klimaet normalt er det værste på kloden. Til vestre: Der var mange bidste hunde i Sibirien. Claus var ikke glad for hunde, mens jeg har et mere afslappet forhold til dem. Til højre: En af de ramponerede broer i Ojmjakonregionen. Vejen var meget vanskelig at passere for biler og vi mødte stort set ingen trafik på en strækning på over 700 km. Men området var storslået og det er endnu den bedste oplevelse jeg har haft nogensinde.

7

8 Præmierne var Milky Way gaveæsker med Legoklodser. Tomtor var også rutens dyreste sted. Coca Cola viser meget godt forholdet for alle typer varer. I Moskva koster en litercola ca. syv kr. I Magadan ca. 14kr og i Tomtor, koster den hele 30kr. Og det i et område, hvor månedslønnen er 1.500kr, hvis man altså har et job og hvis lønnen overhovedet bliver udbetalt! I 1996 var Tomtor colafrit område. Men i 1997 var civilisationen endeligt kommet til byen. Nu var her både Snikers, Coca Cola og Uncle Ben ris, omend det kostede en formue. AJAAM (Kyrillisk: АЯАМ ) Af alle steder, havde vi godt vejr netop i Ojmjakon. Men næppe var vi taget videre, før det begyndte at regne i en uendelighed. Vejene var et ubeskriveligt ælte, og floderne svulmede op. Ved Aldanfloden måtte vi vente en hel uge, på at blive sejlet over den en km brede flod. Forsinkelsen var nu hele tre uger. Mudder og regn var til at klare. Sibirien er ikke et komfortabelt sted. Det vidste vi. Det værdste var, at vi mistede tid, så vi ikke kunne få set de byer vi gerne ville opleve. Alligevel fik vi mange gode oplevelser. Vi var gæster hos jakuttiske familier. Her over: Regn og atter regn på ruten gennem Jakutien. Vejene er ikke dårlige her, men anstrengende i det våde vejr og med de mange bjerge, uanset, at de ikke er særligt høje. Til venstre: Med bybus i Jakutsk by. Folk er præget af det barske klima og man kan se det på deres ansigter. Til højre øverst: På udflugt med jernbanearbejdere i deres lille Lada Niva. Den kunne forcere det mest utrolige, men her måtte den alligevel give op. Til højre nederst: Oversvømmelser ved BAMjernbanen. Regnen blev så voldsom, at alt blev kaos omkring os og vi måtte for en tid ophøre med at cykle og blot vente på bedre vejr.

9 Vi fik serveret bjørnekød og vi boede hos en jakuttisk nationalhelt, der var jakutternes første verdensmester i nogensomhelst sportsgren (kickboksning). Fra Jakutsk skulle vi følge AJA- AM (Amur JAkutskaya Auto Magistralnye) mod syd til Tynda. Vejen har et elendigt ry. Vejkanten er tæt besat med gravsten. Væbnede overfald er hverdagskost, og det var da også her, at jeg oplevede et røveriforsøg i De stejle pas er livsfarlige under den lange vinter, og selve vejen er i en elendig fatning. I 1996 var hele området knastørt og indhyllet af røg fra kæmpe skovbrande. I 1997 var der regn, hagl og torden, men trods regnen, fik vi et par uforglemmelige bjergpas med klart vejr, og vi oplevede ingen ubehageligheder. BAM-zonen Tynda er centrum for den (nu ikke længere) tophemmelige nordlige transsibiriske jernbane, der går fra Centralsibirien ud til Stillehavet ved Sakhalin. Vi nåede Tynda den 25. juni, og skulle her fra ud på ekspeditionens vanskeligste rute km vej, hvoraf kun 500km var at finde på normale kort. BAM er verdens største konstruktion uanset type. Ifølge propagandaen blev den bygget af er af unge kommunister (Komsomolsk for årige), der ville bygge det ny samfund i stål og beton ud af den rå taiga. Det utrolige var, at selvom propagandaen var vammel, så var det for en stor dels vedkommende sandheden. Starten blev sat af Brezhnev i 1974, og i 1984 skulle banen stå færdig. Officielt blev BAM naturligvis færdig til tiden, men da virkeligheden var anderledes, blev vestlig presse forment adgang til åbningen. Det var en fejl, for derved troede vesten ikke engang på det der vitterligt var bygget! Banen var en kolossal fejltagelse. Allerede ved indvielsen, vidste man at ingen havde brug for den. Ved årsskiftet 1996/97, gik den konkurs og kun selve jernbanedriften er videreført. Alle servicefunktioner, butikker, hoteller o.s.v. er lukket, og eksistensgrundlaget for mange af zonens landsbyer er forsvundet.

10 10

11 Det gør det meget vanskeligt at rejse i området, for man ved aldrig om der nu findes et hotel i byen eller ej. Ganske vist havde vi vores telt, men fra at det regnede jævnt hele tiden, gik nedbøren nu over til regulær styrtregn i dagevis. Så telt var i realiteten ikke nogen ønskværdig mulighed. Regnen gjorde at vi blev helt isoleret i en lille landsby. Vejen før og efter byen, var skyllet i stumper og stykker. Det var mildt sagt uheldigt, for netop her, var jeg nødt til at komme på hospitalet. Et insektbid hævede voldsomt, og penicillin kunne ikke slå det ned. Cyklerne måtte vi lade stå på rådhuset, og så tage til Tynda med toget, som til alt held kørte endnu. Jeg slap for indlæggelse. En indsprøjtning klarede det, men vi var nød til at vente en hel uge, før jeg igen var klar. Opsplitning Ruten frem til Baikalsøen var enestående. Regnen fortsatte, men i pauserne oplevede vi sneklædte bjergtoppe. Maleriske bjergpas. Floder, hvis vand man kunne se lige igennem. Bjergsøer. Varme kilder. Saharaligende sandbanker(!). Opleveren fik også sit. Der var vodkafest med byens ungdom. En politichef hjalp med at få repareret min bagagebærer. Drukorgie med en sikkerhedschef for den fortsat hemmelige Severomuisktunnel. Besøg i en ungdomsklub. Overnatning i en datja (kolonihave/sommerhus), badstue, fisketur og meget mere. På minussiden var det at min cykel jævnligt brød sammen og vejret forsinkede os yderligere. Og så måtte vi splitte op. Længe havde det knirket, og nu brød det ud i et skænderi, der endte med at vi fortsatte hver for sig efter tre mdr. s rejse. Vores fælles glæde over Rusland, kunne ikke længere slå bro over vores forskelle. Nedtur Vi mødtes igen i Irkutsk 700km syd for BAM-banen. Vi havde begge taget med båden ned ad den kæmpe Baikalsø. Claus ville være i Irkutsk en længere periode, og jeg skulle have leveret et nyt hjul fra vores centrale depot hos DHL i Moskva. Vi fik klaret vores kontroverser, og aftalte at vi skulle ses igen, når vi var hjemme. Dette var en nedtur; rejsens eneste. Jeg havde rejst tre mdr. og havde højest tre tilbage. Foran mig ventede nu 8.000km alene, og det forekom umuligt at nå det. I toget på vej tilbage til udgangspunktet, skiftede vejret fra at være godt, til igen at blive elendigt. Og at jeg i det hele taget skulle sidde 40 timer i et tog, istedet for ni timer med båden, skyldes at rederiet havde indstillet sejladsen p.g.a. mangel på penge til brændstof. Dette var bare alt for meget! Fire russiske rekorder Da jeg sad i toget på vej tilbage til BAM-linien nord for Baikalsøen, tænkte jeg tanken: Skal jeg opgive?. Til videokameraet sagde jeg, at kunne jeg blot sætte den rekord, der glippede året før, så ville Til venstre: Jernbanebroen over Olekmafloden er en af BAMs største broer. Naturen i området er helt enestående og var det ikke for jernbanen, havde det været noget nær helt afskåret fra omverdenen. Almindelige broer fandtes ikke over de større floder i området, så man kunne ikke passere det i bil om sommeren. Her over: Til vodkafest med byens ungdom i Taksimo, byen hvor BAM skifter mellem strøm og diesel. Byen er derfor meget kendt, siger de lokale. 11

12 alt være godt. Det var selvbedrag så det battede. Den 6. august fortsatte jeg ekspeditionen alene fra Nisjnieangarsk ved den nordlige bred af Baikalsøen. Serien af uheld stoppede ikke. Ekspeditionen blev en fortsat våd oplevelse i et af verdens normalt tørreste områder. Endnu et hjul brød sammen. De rædselsfulde grus- og jordveje fortsatte med mellemrum, helt ind i europæisk Rusland. I Skt. Petersborg blev jeg med fuldt overlæg kørt ned af en bil, og ved grænsen til Estland på vej til Kaliningrad, blev mit visa inddraget p.g.a. en administrativ fejl. Men jeg fik cyklet hele vejen uden nogensomhelst undtagelse. Selvom oplevelserne efter Baikal, jævnligt havde karakter af hårdt arbejde, var der fortsat mange gode oplevelser, der gjorde det værd at fortsætte. En anden ting var at ven- Her over: Til Tchaikovskijs ballet Tornerose i Perm, hvor de har et meget fint balletkorps. Det var en god oplevelse, selvom det var lidt underligt, at se ballet iført vildmarkstøj, men andet havde jeg ikke med i bagagen. I 1997 var russerne dog endnu meget dårligt klædt, hvilket de bestemt ikke er i Til højre: Jeg er endeligt nået frem til Den Røde Plads på cykel helt fra Magadan. Rejsen fra Bajkal til Østersøen foregik uden de helt store begivenheder. Desværre var der ufatteligt mange regnvejrsdage på ruten. 12

13 ner, sponsorer, mine russiske kontakter, familien m.fl. havde støttet mig, og nu måtte jeg ikke svigte. Jeg lovede to rekorder, og jeg leverede fire!. Rekorderne blev alle førstegangshændelser indenfor Ruslands grænser, sat over en periode på mindre end en sæson (kalenderåret). Og de blev som følger, 1: km Første cyklist gennem Asien, Magadan - Jekaterinburg. 2: km Første cyklist Magadan - Moskva (det vidste jeg ikke talte som en rekord). 3: km Første cyklist gennem hele Rusland (Magadan - Skt. Petersborg). 4: km Første cyklist gennem Den Russiske Føderation (Magadan - Kaliningrad). Efterspil Mine rekorder kan jeg realistisk set aldrig overgå. Derfor var det et mærkeligt definitivt punktum, da jeg nåede Kaliningrad. I 1996 havde vi ideelle betingelser for at fuldføre, medens 1997 bød på den værste sommer i mands minde. Det gør mig stolt over at have fuldført, uanset at det var oplevelserne, der var hovedmålet. Selvom jeg er meget træt af snestorm og regnvejr, blev ekspeditionen alt i alt overordentlig vellykket. Ruslands fjerneste egne er blevet en passion for mig, og mit næste projekt bliver at opleve Jakutien og Magadan om vinteren med minus 70 grader og det hele. Her vil jeg prøve at få lov til at fejre nytår 2000, sammen med rakettropperne i Mirnye. Dog ikke på cykel! Jeg havde en naiv ide om at efter 1997, kunne 1996 glemmes. Sådan er virkeligheden ikke gav mig en ballast til at komme videre i tilværelsen, men de tidligere oplevelser vil altid hænge ved. Jeg har erkendt, at skal man rejse med mig i længere tid, så skal man have været glad for historietimerne i skolen, og man skal med glæde lytte til radioens P1. Det er ikke nok at være sammen om et enkelt mål. Claus og jeg har fortsat kontakt med hinanden. Det håber jeg fortsætter, for denne oplevelse vil vi til alle tider have tilfælles. Claus måtte iøvrigt tage hjem få dage efter vi skildtes p.g.a. sygdom. Skrevet i 1997 og bragt i Adventure World i

14 Øverst: Min cykel i Litauen. Det var koldt og vådt og i slutningen af oktober. Vejene var gode. Midten her over: En snestorm ramte Østersøregionen i slutningen af oktober 1997, men jeg nåede lige præcist at komme frem til målet, før det dårlige vejr begyndte. Her over: Molen i Kaleningrad, hvor jeg er kommet ombord på en fragtfærge, der sejlede mig til Køge. Til højre: Sankt Petersborg er en meget lys by om sommeren med en fantastisk stemning. Desværre er det tilsvarende, en meget mørk by om vinteren, specielt da russiske byer har meget dårlig gadebelysning. Nyttige links på internettet om denne mine rejser i Sibirien og lidt om Sibiriens or Ruslands historie. er ovenstående på engelsk. om min research om især Kolymas historie. er ovenstående på engelsk og måske senere, også andre sprog. om andre eventyrere og deres deres rejser. med tips og tricks om rejser i vildmarken og om det spændende blad. linker videre til den danske ambassade i Moskva, hvor du kan finde information om valuta, deklareringer m.m. er vel nok den største udbyder af rejser til Rusland i Danmark. er både på russisk og engelsk og har en nyttig link, hvor du kan se indenrigsruter for stort set alle russiske selskaber. Denne er desværre kun på russisk. er et godt flyselskab med ligefrem god service og nye moderne fly. Så hvis du er bange for lokale russiske selskaber, så hold dig til Aeroflot. er Memorials hjemmeside. Memorial er interesseorganisationen for tidligere politiske fanger og deres pårørende. med masser af friluftsudstyr, som de leverede til denne ekspedition. leverede cyklerne til rejsen og kan bygge turcykler ud fra mine erfaringer. kan fortsat bringe depoter ud til dig på en rute i Rusland. hvis du vil booke et ophold midt i Bajkalsøen. Et godt sted med turister af alle nationaliteter, hvoraf ca. halvdelen er russere på ferie. er hjemmesiden for det mest fantastiske tankmuseum i hele verden. Dyrt og besværligt, men det hele værd. om to, der cyklede fra Danmark til Bajkalsøen. RS.html viser dig det aktuelle vejr i hele Rusland. holder dig opdateret om det nyeste, der sker og debatteres i Rusland. index.php viser gamle plakater. Ægte sovjetnostalgi, men se lidt om bagsiden på www1.irkutsk.ru er Irkutsks officielle hjemmeside. De fleste blot lidt større russiske byer, har nu deres egen hjemmeside med god information for turister og om hvor godt guvernøren eller borgmesteren håndterer hans arbejde. 14

15 Praktiske oplysninger Visa Det er fortsat vanskeligt at få visa til at rejse frit rundt i Sibirien og Russisk Fjernøsten. Sikkerhed Magadan og Jakutsk er præget af stor kriminalitet. I Centralsibirien og resten af Rusland (minus Kaukasus), kan man trygt rejse. Så længe man ikke investerer millioner af dollars i olieindustrien el.lign., skal man som alm. turist, ikke bekymre som om mafiaen. Valuta Fejlfri Euro eller US Dollars, helst Euro. Rublen er stabil og den er netop gjort konvertibel (2006). Sedlerne skal være perfekte. Kreditkort kan bruges mange steder. Vaccination Skovfloter i taigaen kan være dødelige fra maj til og med juni (behandling skal ske indenfor 24 timer). Den vestlige serum (fra Svejts) virker kun i kort tid. Den russiske virker i op til seks mdr.. Japansk hjernehindebetændelse fra og med Irkutsk og videre øst. Rabies er udbredt, hvis man skal tro på de lokale oplysninger. Endvidere skal man vaccineres mod difteri, leverbetændelse, tyfus og en speciel sibirisk lungebetændelse. Vand og maveonde I Skt. Petersborg er der en bakterie i vandet, der kan være dødelig. Ellers er kvaliteten svingende. Brug derfor altid filter eller jodtabletter, eller kog vandet. Russisk hygiejne er OK. På seks mdr. havde jeg ikke dårlig mave en eneste gang. Reservedele Vestlige cykeldele er meget vanskelige at opdrive i Rusland. DHL World Wide Express ydede en enestående dag-til-dag service fra sine kontorer i hele Rusland. Men toldbehandlingen er et stort problem. Kort Stort problem. Russiske kort findes, men de er vanskelige at opdrive. Flynavigationskort kan evt. bruges som sidste udvej. I BAM-zonen brugte vi detaljerede kort i skala 1:1 mill.. For resten af Rusland, brugte vi et vejatlas i skala fra 1:4 mill. over Sibirien, til 1: over de baltiske lande. Altsammen russisk og af nyere dato. Klima Fra minus 72 grader til plus 40 grader. Forår og efterår varer kun nogle få dage i de østligste regioner. Myg Dansk jungleolie er helt virkningsløs, og det der virker, er forbudt i EU. Hvert år omkommer jægere af myggestik, så det er uforsvarligt at tage ud i taigaen uden effektiv russisk beskyttelse. Brug også myggenet og tætvævet beklædning. Røg fra et bål, mindsker myggehelvedet. Sprog I øst taler kun få andet end russisk. Enkelte taler tysk. I vest kan en del tale lidt engelsk. Men russiskkundskaber øger oplevelserne mangefold! Fly Skal man tro pressen, er en russisk flybillet en sikker dødsdom. Enkelte flyselskaber ville jeg nødigt rejse med, men her er en sikker liste: Aeroflot, Pulkovo, Transaero, Sibir og Domodedovo. Tog Togtrafikken i Rusland er velfungerende. Men jeg har endnu ikke mødt nogen, der var glade for de mange dage, det tager at rejse med Den Transsibiriske Jernbane. Seks til syv dage i samme tog, er meget lang tid! Foredrag Jeg afholder multimedieforedrag og kan bookes på tlf

16 Jens Alstrup Fælledvej 15 st.th., 4000 Roskilde Tel

Rusland på tværs Dag for dag i tal

Rusland på tværs Dag for dag i tal Rusland på tværs Dag for dag i tal 1 1 30.04.1997 Afgang fra Roskilde til København 0 0 2 01.05.1997 København til Kastrup, fly til Moskva 0 0 3 02.05.1997 Moskva, sightseeing 0 0 4 03.05.1997 Moskva,

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online.

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online. Mennesker på flugt Skrevet af Ask Holmsgaard Så er vi fremme. Det er en iskold fredag efterårsaften. Vi stiger ud på den lille station og går ned på pladsen, hvor vi skal mødes. Det er ikke helt mørkt.

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til Norge: Navn: Charlotte Lilbæk Meldgaard Hjem-institution: VIA University College Viborg Holdnummer: 164939 Værts-institution/Universitet: Høgskolen Gjøvik Praktikplads/Hospital:

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

September 2011. September 2011

September 2011. September 2011 September 2011 September 2011 Velkommen tilbage til en ny gildesæson efter en lang sommer! Jeg tror, at sommeren 2011 vil blive husket på mange måder, jeg er lige gået ind ude fra haven, hvor jeg sad under

Læs mere

En begivenhedsrig uforglemmelig og ikke mindst udfordrende tur rundt på Sjælland.

En begivenhedsrig uforglemmelig og ikke mindst udfordrende tur rundt på Sjælland. Sjælland Rundt d. 2. juli 2011. En begivenhedsrig uforglemmelig og ikke mindst udfordrende tur rundt på Sjælland. Det var noget af en prøvelse ca. 700 ryttere blev sat på til dette års udgave af Sjælland

Læs mere

amilien Rantanen var en rigtig storbyfamilie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo,

amilien Rantanen var en rigtig storbyfamilie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, amilien Rantanen var en rigtig storbyfamilie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, elskede at køre med tunnelbane. Men mor Ritva og far Roger

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

Benediktes dagbog. 23/01-2016 Der er noget uvirkeligt ved at se palmetræer, på samme måde som det er uvirkeligt at blive vækket af nogle andre fugle.

Benediktes dagbog. 23/01-2016 Der er noget uvirkeligt ved at se palmetræer, på samme måde som det er uvirkeligt at blive vækket af nogle andre fugle. Benediktes dagbog Australien var to fantastiske måneder. Jeg oplevede så meget også bare i de små ting at jeg hver aften var helt smadret når jeg gik i seng. Før jeg tog afsted kaldte folk det en oplevelse

Læs mere

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen Danmark. Den indgår i det andet nummer af deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor. Balance i hverdagen

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

Snørre: Mine knæ er lavet af gele, det har jeg godt fortalt dig, ikke? Snørre: De svupper for hvert trin. Svabersvejsersvup... svup... svup... svup...

Snørre: Mine knæ er lavet af gele, det har jeg godt fortalt dig, ikke? Snørre: De svupper for hvert trin. Svabersvejsersvup... svup... svup... svup... Vindeltrappen Snørre: Mine knæ er lavet af gele, det har jeg godt fortalt dig, ikke? Jo. Snørre: De svupper for hvert trin. Svabersvejsersvup... svup... svup... svup... Så længe de svupper, knækker de

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Said Olfat. operatør på Pressalit

Said Olfat. operatør på Pressalit Said Olfat operatør på Pressalit 71 Said Olfat Said Olfat er 41 år og fra den afghanske by Herat. Drev en vekselervirksomhed, men flygtede fra Talebanstyret i 1998. Gift med Nilofar og far til tre drenge

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Vaniljegud af Nikolaj Højberg

Vaniljegud af Nikolaj Højberg Vaniljegud af Nikolaj Højberg Morten fik sin diagnose på en mandag. Ikke, at der var noget i vejen med det, det var faktisk mere end rart, for sammen med diagnosen fulgte et arsenal piller, som fik stemmerne

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Belært af erfaringerne

Belært af erfaringerne Flemming Lund på vej op ad en gletcher med oppakningen bag sig i pulk. 2.400 kilometer uden en vabel Flemming Lund fra Rungsted er netop vendt hjem efter fem uger på den grønlandske indlandsis, som han

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem.

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Kapitel 23 Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Goddag og velkommen Hr. Branzoo sagde hun henvendt til Johnny. Hun vendte sig om mod Jenny med et spørgende blik.

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Pas cu pas,- et skridt ad gangen.

Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Udlandspraktik er en fantastisk måde at opleve et andet land. Man møder landets kultur, normer og historie på en helt anden måde, og man oplever det hele på tæt hold Derudover

Læs mere

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf.

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Udkommer den 31.8.2014 i forbindelse med Teater i Træstubben, Teaterdage på Vesterbro og i Charlottenlund 1 Et kammerspil og tre

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 14

Julemandens arv. Kapitel 14 Kapitel 14 Bogen var en form for dagbog der strakte sig meget langt bagud i historien. Den var håndskrevet, og det var tydeligt at det var Julemanden der havde skrevet om sine mange oplevelser. Han undrede

Læs mere

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ikke rigtig der var kun lige et generelt orienteringsmøde om Erasmusophold.

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ikke rigtig der var kun lige et generelt orienteringsmøde om Erasmusophold. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Italiensk sprog, litteratur og kultur (2010-2013) Navn på universitet i udlandet: Università degli Studi di Siena Land: Italien Periode: Fra:

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23 tiger En på spring TIGER * Som en rigtig købmand startede Lennart Lajboschitz med at sælge paraplyer på et kræmmermarked. Siden blev det til en rigtig butik og så til flere. I dag står han bag den ekspanderende

Læs mere

Så blev det 22. Tøserunde løb afviklet lørdag d. 02.06.12.

Så blev det 22. Tøserunde løb afviklet lørdag d. 02.06.12. Så blev det 22. Tøserunde løb afviklet lørdag d. 02.06.12. Inga havde som vanligt stået for tilmelding af en større flok fra Rimo 27 i alt. 1 stillede ikke til start men øvrige 26 gennemførte. Det blev

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning StilladsInformation nr. 68 - juni 2003 Side 9 manden Claus Swing, Aalborg Navn: Claus Swing Bopæl: Aalborg Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning Tillidshverv:

Læs mere

Pludselig kom dagen, hvor vi skulle af sted. Nu startede vores Chengdu-eventyr.

Pludselig kom dagen, hvor vi skulle af sted. Nu startede vores Chengdu-eventyr. 1 One a pouns a time, ja sådan starter alle eventyr. I 2009 startede et nyt kapitel i mit liv, jeg havde besluttet at udfordre mig selv (er en ung kvinde på 39) med at læse til lærer. Som mor til to små

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Første kapitel. Hvori Pusling er dårlig til at køre bobslæde, men god som brunkagegris.

Første kapitel. Hvori Pusling er dårlig til at køre bobslæde, men god som brunkagegris. amilien Rantanen var en rigtig storby familie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, elskede at køre med tunnelbane. Men mor Ritva og far Roger

Læs mere

Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor...

Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor... Konfirmationer 2013. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: se nedenfor... 1 Gud, tak for, at du kalder os for dine børn og fordi du kender os helt og alligevel holder af os og vil have med

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Med Jesus i båden -1

Med Jesus i båden -1 Med Jesus i båden -1 Jesus kalder Mål: At give børn en forståelse for, at Jesus kalder på dem og ønsker, at de skal følge ham i deres liv. Tekst: Mark. 1, 14-20 + Luk. 5, 1-11 (Jesus kalder sine disciple).

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Rumænien, Pitesti. Navn: Mai Dalsgaard Lassen E-mail: Mai_lassen19@hotmail.com Tlf. nr. 29464708 Evt. rejsekammerat: Kristina Kaas Sørensen Hjem-institution:

Læs mere

Lis holder ferie i følgende perioder i juni og juli: Ferie i uge 27 og 28 Lis er på stævne i uge 29

Lis holder ferie i følgende perioder i juni og juli: Ferie i uge 27 og 28 Lis er på stævne i uge 29 Alle 4 søndage i juli måned, holder vi gudstjeneste samme med Roskide Baptistkirke i lighed med de foregående år. Roskilde Baptistkirke er beliggende på Vindingevej 32, 4000 Roskilde. Mandag den 3. juni

Læs mere

I: Man er altså mere bevist om, hvor spillet vil have én hen og de mål der er i spillet?

I: Man er altså mere bevist om, hvor spillet vil have én hen og de mål der er i spillet? Spilundersøgelse 1.2: Interview med Brian og Liv efter spiltest d.13/4-2010 B: Der var det du snakkede om med byrummet. Det er en ny måde at prøve at bruge byrummet på, men man er ikke så opmærksom på,

Læs mere

Lysbilledeforedrag: Rusland på tværs. Sibirien og Rusland set fra en cykel

Lysbilledeforedrag: Rusland på tværs. Sibirien og Rusland set fra en cykel Lysbilledeforedrag: Rusland på tværs Sibirien og Rusland set fra en cykel Copyright Jens Alstrup 2005 Foto side 4: Copyright Jens Alstrup, Søren Søgaard Jørgensen, Morten Østergaard 1996. Alle andre fotos:

Læs mere

GRIBBEN VI TRODSEDE REGNEN! Mandag d. 19. August, blev der holdt Stor ipad dag på Gribskov efterskole.

GRIBBEN VI TRODSEDE REGNEN! Mandag d. 19. August, blev der holdt Stor ipad dag på Gribskov efterskole. GRIBBEN August 2013 NR. 1 VI TRODSEDE REGNEN! VI CYKLEDE CA. 40 KM PÅ 3 DAGE. hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl hdjfksadbfksbfwvcbnsvmhjsgfkjwedl Selvom det regnede på

Læs mere

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux DEL 3 Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux I dag skulle Qashqai en vise, hvad den duede til. Der havde ikke været megen bjergkørsel indtil nu, så i dag skulle vi besejre Mont Ventoux. Toppen

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

At finde sætningsled, side 19. munding i Hudsonbugten. alle fire for at finde rødder i jorden.

At finde sætningsled, side 19. munding i Hudsonbugten. alle fire for at finde rødder i jorden. FACITLISTE At sætte tegn, side 17 A. Det regner(,) så jeg går hjem nu. B. Jeg går hjem nu(,) fordi det regner. C. Fordi det regnede, gad vi ikke mere. D. Vi løb(,) da regnen begyndte. E. Vil du ringe(,)

Læs mere

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 Kill Your Darling Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 1 Scene 1 INT. FORHAL På SGI (STATENS GENINSTITUT) - DAY Lægen (30) går gennem forhallen og hilser på

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Rejsebrev fra Færøerne

Rejsebrev fra Færøerne Rejsebrev fra Færøerne Hygge under aftensmaden. Side 1 af 6 Studerendes navn: Studienummer: E-mail.: Cathrine Dohn Jensen PS12414 1022065@ucn.dk Praktikperiode: 2. el. 3. Praktikperiode nr. 2. Praktik

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Et dyrt råd. Kristina Evers DK Shakina

Et dyrt råd. Kristina Evers DK Shakina Et dyrt råd Kristina Evers og hendes veninde Camilla har i slutningen af 2010 mistet katte pga. fejlinformation fra en apoteker om loppekur. Her fortæller Kristina den tragiske historie, så andre forhåbentlig

Læs mere

University College Lillebælt Sygeplejerskeuddannelsen i Odense

University College Lillebælt Sygeplejerskeuddannelsen i Odense Udveksling til Bodø, Norge Rejsebrev fra udvekslingsophold Navn: Cecilie Kragh Jespersen E-mail: cecilie_kragh3@hotmail.com Tlf. nr. 2878 1830 Evt. rejsekammerat: Betina Winsig Hansen og Ditte Struwe Bødker

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid.

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

Første rejsebrev fra Brisbane, Australien 2. praktik periode Christina Bach Mølholt HS13046

Første rejsebrev fra Brisbane, Australien 2. praktik periode Christina Bach Mølholt HS13046 Lu Brisbane sign - skyline Første rejsebrev fra Brisbane, Australien 2. praktik periode Christina Bach Mølholt HS13046 Diving - Great Barrier Reef Kænguru Australia Zoo Så blev det tid til, at jeg skal

Læs mere

Et styks påkrævet rejsebrev.

Et styks påkrævet rejsebrev. Et styks påkrævet rejsebrev. Beordret fra Andreas, Buster og Jørgen. Det er ikke med min gode vilje at jeg skriver dette rejsebrev, men alle i der hjemme skal have lov til at læse, hvad jeg render og laver

Læs mere

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh milik publishing Engang troede menneskene i Grønland på Havets Moder. Hun boede på havets bund og herskede over alle havets

Læs mere

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Klager bestilte 14. december 2007 et bryllupsarrangement hos indklagede til afholdelse den 6. september 2008. Klager modtog den 17. december

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er

Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er campingpladsen et hjem og naturen en livsstil. Campist på fuld

Læs mere

Nyhedsbrev - Lotte Friis Marts 2016

Nyhedsbrev - Lotte Friis Marts 2016 Nyhedsbrev - Lotte Friis Marts 2016 2016 OL ÅR NU venter Rio 2015 ikke mit år. Mine forberedelse mod OL går rigtig godt. OL i Rio bliver mit tredje OL og det bliver uden tvivl mit sidste. Jeg glæder mig

Læs mere

Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005

Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005 Tilff Bastogne Tilff 14 /15 2005 34th. udgave. Vores klubtur blev arrangeret af Sune Boelskifte i år og hans forslag lød på Tilff Bastogne Tilff. Et løb som bliver afholdt i Belgien og som har været kørt

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier

Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier Slægtskabelser - relationer mellem børn i pleje, forældre, og plejeforældre Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier idahammen@hotmail.com Program for formiddagen Lidt om undersøgelsen

Læs mere

Interview med Gunnar Eide

Interview med Gunnar Eide Interview med Gunnar Eide Gunnar Eide er Familieterapeut fra Kristianssand i Norge. Han har i mange år beskæftiget sig med børn som pårørende og gennemført gruppeforløb for børn. Hvordan taler jeg med

Læs mere

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt.

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Turen til Norge, Mo i Rana Jeg havde glædet mig meget til at komme til Norge i min specialepraktik. Jeg ville gerne udnytte muligheden, at

Læs mere

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Kom op på 12 sider trænings -hesten igen Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få motivationen tilbage INDHOLD: Derfor er det

Læs mere