Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd"

Transkript

1 Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Reflecting everyday life

2 Akustik og lyd Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Basis for lyd Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom brandsikring eller lysforhold. Akustik er imidlertid ved at blive en mere og mere vigtig kvalitetsparameter for byggemiljøet og den senere oplevelse af et godt indemiljø i en bygning. Der er oprettet standarder og vejledninger i de nordiske lande, som angiver minimumskrav til akustik, forskellige materialers akustiske standard og nu senest kategorisering af byggemiljøet i forskellige klasser af akustisk kvalitet. Lydniveau Frekvens Rumakustik Refleksion af lyd Lydabsorption Akustik for musik Baggrundsstøj I denne brochurer behandler vi akustik som generel information. Du kan finde de konkrete akustiske oplysninger for Gyptone loft- og vægprodukter i produktbrochurerne eller hvorfra du kan downloade PDF filer.

3 Akustik og lyd

4 Basis for lyd Videnskaben om lyd kaldes akustik, et ord der stammer fra det græske akoustos, som betyder høre. Hvis vi i studiet af mekaniske vibrationer og udstråling af disse vibrationer gennem mekaniske bølger skal begynde med oprindelsen, har akustik haft vigtige anvendelsesmuligheder i næsten alle områder af tilværelsen. Akustik er på den ene side en del af klassisk fysik, men på den anden side er betydningen under visse omstændigheder mere relateret til psykologi end fysik. Som det er tilfældet for de fleste andre dele af fysikvidenskaben, er de fleste akustiske forhold målbare. Tolkningen af målingsresultaterne er imidlertid ikke altid så ligetil. Problemet er imidlertid, at der stadigvæk er nogen forvirring om god akustik. Den ønskede virkning af akustik vil naturligvis altid afhænge af funktionen eller formålet med rummet. Akustik, der opfylder kravene i en koncertsal, er ikke hensigtsmæssig i et klasseværelse. Alle krav til akustik er udtrykt som fysiske, målbare mængder, f.eks. efterklangstid. Problemet er, at selv om disse krav er opfyldt, betyder det ikke nødvendigvis god akustik. Vi kan nemt definere byggeakustiske krav som minimum lydisolering eller tilladte støjniveauer. Men for rumakustik er situationen mere kompliceret. Vi kan angive efterklangstiden, men vi kan ikke angive, at rummet skal lyde naturligt. Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom brandsikring eller lysforhold. Akustik er imidlertid ved at blive en mere og mere vigtig kvalitetsparameter for byggemiljøet. Målet med denne gennemgang af akustik er ikke at give et fuldstændigt kursus i akustisk design, men at fokusere på aspekter af rumakustik og materialeegenskaber til forskellige opgaver.

5 Akustik og lyd Lydniveau En lydbølge er et udtryk for en luftstyrkeændring, hvor selve lydkilden er bestemmende for, hvor stor tryksvingning der er. En opdeling af det hørlige område kan ikke foretages med en normal målestok. En mindre forøgelse af en tryksvingning ved en lille lydstyrke giver en markant hørbar forskel. Derimod vil en mindre forøgelse af en tryksvingning ved stor lydstyrke ikke give samme hørbare indtryk. Grunden til dette skal findes i, at øret kun registrerer en ændring i forhold til den oprindelige styrke. Decibel er en forholdsmæssig måling af energi eller kraft, og den er logaritmisk opbygget. Valget af en logaritmisk skala overvinder en hel del problemer og svarer omtrent til det lydniveau, der er karakteristisk for øret. Eksempelvis svarer en opfattet fordobling af et lydniveau til en ændring på 10 db. Derfor anvendes en styrkeskala med inddeling af intervaller, der vokser proportionalt med styrken. Dette kendes som decibelskalaen (db).

6 Frekvens Frekvens (f) forstyrrer alle aspekter af akustik. En ren tone har en enkelt frekvens tilknyttet. Alle musikinstrumenter producerer imidlertid komplekse lyde lavet af adskillige frekvenser, skønt den laveste af disse normalt bestemmer pitch en, navnet på den opfattede frekvens. Det grundlæggende musikalske interval er oktaven, som svarer til en fordobling af frekvensen. Akustiske målemetoder er også traditionelt lavet over oktavintervaller med centrum-frekvenser på 125, 250, 500, 1000 Hz etc. Frekvensen udtrykkes i Hertz (Hz). Øret kan opfatte frekvenser på mellem 20 Hz og Hz, men den øvre grænse daler med alderen. Øret opfatter også frekvens logaritmisk; men der bruges ikke noget nyt logaritmiske målesystem.

7 Rumakustik Generelt forbindes rumakustik med et begreb, der beskriver selve rummets akustiske egenskaber i forhold til det enkelte rums anvendelse. Den generelle opfattelse er, at det er rummets efterklangstid som teoretisk kan beregnes eller måles på stedet der er det helt afgørende for, hvordan man opfatter det enkelte lokales rumakustik. Dette er ikke altid rigtigt, da der i mange tilfælde kan anvendes andre begreber f.eks. taleforståelighed, der kan måles ved hjælp af STI (Speech Transmission Index) eller RASTI (RApid Speech Transmission Index). Hvis et større lokales efterklangstid bliver for lille på grund af en absorberende overdæmpning, og rummet anvendes til feks. undervisning, mødelokale, konferencelokale eller tilsvarende, kan der blive problemer med at forstå de informationer, som gives fra afsender til modtager. Dette fænomen kan beskrives med angivelse af RASTI værdier. Perforerede gipsprodukter, som er en kombination af absorption (hullerne) og refleksion (de glatte gipsarealer), vil i mange tilfælde give en god taleforståelighed. Akustik og lyd Taleforståelighed kan kort forklares med hvor tydeligt informationer kan høres/genkendes fra afsender til modtager.

8 Refleksion af lyd Når en lydbølge rammer en overflade, vil den blive tilbagekastet, absorberet eller spredt, eller ligefrem en kombination af dem alle. Styrken af den individuelle refleksion bestemmes af de akustiske egenskaber i de overflader, fra hvilke de bliver reflekteret såvel som af den afstand, de har bevæget sig. Når en lydbølge rammer en fuldstændig jævn overflade, bliver den reflekteret spejlende tilbage. Alle uregelmæssigheder i den reflekserende overflade vil influere på reflektionen. Hvis en reflekterende overflade har absorberende egenskaber, vil noget af energien blive absorberet, men tilbagekastningsmønsteret vil også være påvirket af den vinkel, lydbølgen ankommer under. Det gælder især for tilbagekastning fra en tynd plade, som vil blive sat i vibrerende bevægelse af en lydbølge, således at tilbagekastningsvinklen vil variere. Overflader, der ikke er jævne, vil sprede lydbølgens energi. En diffus overflade kan være regelmæssig, f.eks. buet, eller uregelmæssig, f.eks. som diffuse overflader, der bruges i atelierer. Fra et designmæssigt synspunkt er det vigtigt at huske, at al spredning fra overflader i en vis udstrækning er afhængig af frekvens. Det betyder, at størrelsen af uregelmæssighederne skal være i et vist forhold til bølgelængden på lydbølgerne. Dette medfører også, at en overflade, som er spredende i én frekvensskala kan skabe fokuserende eller meget stærkt spejlende tilbagekastning i en anden frekvensskala.

9 Lydabsorption Når en bølge rammer en overflade, vil en del af energien blive absorberet af overfladen. Man kan kort sagt sige, at alle materialer har en absorptionskoefficient og dermed er absorberende. Absorptionskoefficienten for forskellige materialer angiver hvor megen energi, som forbliver i materialet. Koefficienten er opgivet i procent og vægtes fra 0 til 1. Den aktuelle enhed for absorption er Sabine (Sa). En Sabine er ækvivalent med en m 2 100% absorption. Typiske resonansbundskonstruktioner er perforerede Gyptone gipsplader. Både plader og resonansbundsstrukturer har en resonansfrekvens og vil absorbere omkring denne frekvens. Typiske membraner er såvel almindelige gipspladevægge som lufttætte overflader. Membranens resonansfrekvens vil hovedsagelig afhænge af overfladens vægt og i en vis udstrækning af overfladespændingen. Hulrumsabsorbenter er baseret på resonansbundsstrukturer, som er en overflade med huller eller sprækker med et hulrum bagved. Hulrummet kan enten være tomt eller fyldt med porøst materiale. Perforerede gipsplader som Gyptone BIG er typiske hulrumsabsorbenter. De aktuelle absorptionsegenskaber afhænger både af perforeringsgraden og størrelsen af hulrummet eller mere præcist af hulrummets impedans. Alle bygningsdele/materialer har en mere eller mindre absorberende effekt og er dermed med til at bestemme rummets totale absorption. Nogle bygningsdele/ materialer giver et absorberende bidrag i de lave frekvenser og andre i de mellem eller høje frekvenser. Derfor vil det i mange tilfælde være en fordel at anvende et absorberende produkt, der har en bred absorption, der er fordelt rimeligt i hele frekvensbåndet fra Hz. Akustik og lyd

10 Akustik for musik Hvor gode akustiske forhold for tale relativt nemt kan etableres, er gode akustiske forhold for musik straks en smule mere kompliceret. Gode akustiske forhold afhænger først og fremmest af, hvilken type musik der er tiltænkt og størrelsen af rummet. Projekter, der omfatter seriøs musikakustik, vil normalt have en akustikker involveret i projektet. Baggrundsstøj Den mest åbenbare grund til lav taleforståelse er dårligt signal på grund af støjforhold, dvs. usædvanlig stor baggrundsstøj. Selv om det kun er bevist for alvorlige tilfælde af støjforekomst, er det logisk, at det har en direkte indflydelse på taleforståelsen selv ved lavere niveauer af baggrundsstøj. En foredragsholders normale taleniveau er ca. 60 db målt på 1 meters afstand, selv om litteraturen i nogle tilfælde foreslår, at lærere normalt taler med hævet stemme på ca. 70 db. Det er klart at for at opnå et fornuftigt forhold til støjforhold selv i små undervisningslokaler, skal baggrundsstøjen være lav. 10

11 Akustik og lyd 11

12 Gyptone.dk er ikke kun en hjemmeside, her finder du alle Gyptone produkter live se www. gyptone.dk vælg 3D produktgalleri og du kommer til et 3D univers, hvor alle vores produkter kan vendes og drejes, samles med de forskellige systemer og vises præcis som det resultat du gerne vil have med dit projekt. BPB Gyproc A/S Hareskovvej Kalundborg Tlf.: Fax: Januar 2007

Gyptone lofter 4.2 Funktion og egenskaber

Gyptone lofter 4.2 Funktion og egenskaber Gyptone lofter 4.2 Funktion og egenskaber Reflecting everyday life Funktion og egenskaber Bag alle Gyptoneprodukter ligger en lang række indbyggede egenskaber. Kombinationen af stærke egenskaber og de

Læs mere

Gyptone lofter Trap

Gyptone lofter Trap Gyptone lofter 2.3.4 Reflecting everyday life Gyptone luger i alle Gyptone mønstervarianter 2 3 Gyptone Gyptone er et system til svingbare korridorlofter, hvor pladerne svinges ned i begge sider efter

Læs mere

Gyptone BIG Curve. Buede akustiske lofter der ikke begrænser kreativiteten. Buede hvælvede lofter uden synlige samlinger og skinnesystemer.

Gyptone BIG Curve. Buede akustiske lofter der ikke begrænser kreativiteten. Buede hvælvede lofter uden synlige samlinger og skinnesystemer. Gyptone BIG Curve Buede akustiske lofter der ikke begrænser kreativiteten Buede hvælvede lofter uden synlige samlinger og skinnesystemer. Gyptone BIG Curve leveres i standardmønstrene Line 6, Quatrro 41,

Læs mere

Teknik / Rumakustik. 4.4 Rumakustik 4.4. Gyproc Håndbog 9

Teknik / Rumakustik. 4.4 Rumakustik 4.4. Gyproc Håndbog 9 Teknik / Rumakustik 4.4 Rumakustik 4.4 Gyproc Håndbog 9 451 Teknik / Rumakustik 4.4 Rumakustik Indhold 4.4.0 Akustisk indeklima... 453 4.4.1 Akustiske begreber... 454 4.4.2 Lovkrav... 457 4.4.3 Gode akustiske

Læs mere

Gyptone lofter 5.0 Holdbarhed, drift og vedligeholdelse

Gyptone lofter 5.0 Holdbarhed, drift og vedligeholdelse Gyptone lofter 5.0 Holdbarhed, drift og vedligeholdelse Reflecting everyday life Lang levetid og enkel vedligehold Som alle andre byggekomponenter udsættes Gyptone systemlofter for en række påvirkninger

Læs mere

Gipspladers lydisolerende egenskaber

Gipspladers lydisolerende egenskaber Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen

Læs mere

På den måde kan man regulere og forkorte efterklangstiden, så der opstår et godt lydmiljø med et klart og tydeligt lydbillede.

På den måde kan man regulere og forkorte efterklangstiden, så der opstår et godt lydmiljø med et klart og tydeligt lydbillede. Kort om akustikbehandling Kilde: Gode toner i Arkitekturen af Jan Voetman Efterklangstid Efterklangstiden er den tid, det tager for en lyd i et rum at dø ud. Videnskabeligt udtrykt er det den tid målt

Læs mere

Kanter og montagesystemer Gyptone lofter 3.3.3 Kant B

Kanter og montagesystemer Gyptone lofter 3.3.3 Kant B Kanter og montagesystemer Gyptone lofter.. Kant B Reflecting everyday life Kant B Skjult skinnesystem, Nedhængt ikke demonterbart B 6 7 Nedhængt montering på stålunderlag GK - system i to niveauer Bæreskinne

Læs mere

Gyptone lofter 6.0 Miljø

Gyptone lofter 6.0 Miljø Gyptone lofter 6.0 Miljø Reflecting everyday life Miljø Kvalitet og miljø Gyprocs produkter er ressourcebesparende, gennemprøvede og rene produkter i miljømæssig henseende. Produkterne fremstilles af gips

Læs mere

Gyptone akustikvægløsninger

Gyptone akustikvægløsninger Gyptone akustikvægløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutterekko og bedre taleforståelighed Akustisk regulering af nye og eksisterende rum. Gyptone akustikvægløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

Gyptone Kant E system Monteringsvejledning

Gyptone Kant E system Monteringsvejledning Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse Gyptone akustiklofter med Kant E er et færdigmalet, demonterbart akustikloft monteret i et synligt skinnesystem (T-). Skinnesystemets synlige flade

Læs mere

Gyptone akustiklofter Funktion og design

Gyptone akustiklofter Funktion og design Gyptone akustiklofter Funktion og design Reflecting everyday life 1 Reflecting everyday life For den daglige bruger af en bygning er loftet en naturlig del af hverdagen, som ofte kun bemærkes, hvis det

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Tagelement med 20 mm mineraluld TF-20 og 18 mm perforeret ståltrapezplade Rekvirent: SkanDek Tagelementfabrik A/S AV 1182/09

Læs mere

NYHED! Gyptone Quattro 70

NYHED! Gyptone Quattro 70 NYHED! Akustiske lofter og vægge med fine perforeringer NYHED! Rene, lyse overflader med behagelig lyd Skab æstetiske omgivelser med et behageligt lydmiljø. Den nye serie gør det muligt at designe rum

Læs mere

akustisk design ud fra rumform

akustisk design ud fra rumform akustisk design ud fra rumform Rummets udformning bestemmer lydbølgernes bevægelse i rummet. Placeringen af akustiske materialer bør bestemmes af lydens bevægelser i det pågældende rum for at sikre, at

Læs mere

Gyptone akustikvægsløsninger

Gyptone akustikvægsløsninger Gyptone akustikvægsløsninger Lavere efterklangstid, mindre flutter ekko og forbedret taleforståelse Akustisk regulering af nye og eksisterende rum Gyptone akustikvægsløsninger benyttes til akustisk regulering

Læs mere

Bygningsfysik Lyd og bygninger

Bygningsfysik Lyd og bygninger Bygningsfysik Lyd og bygninger Ministeriet for Børn og Undervisning, marts 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Niels Erik Hvam, Hansenberg.

Læs mere

AKUSTIK. Membran. Enkel lyddæmpning. hurtig og enkelt direkte på gipspladen

AKUSTIK. Membran. Enkel lyddæmpning. hurtig og enkelt direkte på gipspladen AKUSTIK Membran Enkel lyddæmpning hurtig og enkelt direkte på gipspladen Akustik- Membran Forbedrer akustikken Minimal konstruktionstykkelse (inkl. gipsplade) < 15 mm Enkel montage Gyproc AkustikMembran

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt GlassCover design Splash Udført for Fraster ApS DANAK 100/1870 Sagsnr.: I100645 Side 1 af 9 11. december 2014 DELTA

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler

Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for Fraster filt Twister akustikpaneler Udført for Fraster ApS DANAK 100/1871 Sagsnr.: I100645 Side 1 af 9 11. december 2014 DELTA Venlighedsvej

Læs mere

Kanter og montagesystemer Gyptone lofter Kant B1 og B1 Bend

Kanter og montagesystemer Gyptone lofter Kant B1 og B1 Bend Kanter og montagesystemer Gyptone lofter 3.3.4 Kant B1 og B1 Bend Reflecting everyday life Kant B1 Skjult skinnesystem, Nedhængt ikke demonterbart 4 3 7 Nedhængt montering på stålunderlag GK - system i

Læs mere

Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid. Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer

Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid. Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer Akustikloftet uden synlige samlinger og med lang levetid Nyhed: Gyptone BIG med unikt Sixto mønster og bedre adgang til tekniske installationer Gyptone Sixto produktserien NYHED Gyptone BIG Sixto 63 Leveres

Læs mere

Gyproc Akustikvæg. November 2004

Gyproc Akustikvæg. November 2004 November 24 er dokumenterede løsninger, hvor man udnytter væggens areal som en del af det lydabsorberende areal i et givent rum. Løsningerne kan anvendes i forbindelse med såvel nyopførelse som ved nyindretning

Læs mere

AT Fremtidens by Hoved one-pager

AT Fremtidens by Hoved one-pager AT Fremtidens by Hoved one-pager Lasse, Kasper, Emilie og Svend Idé: Energineutralt teater/koncertsal, der er inspireret af oldtidens Odea, med optimal akustik. Beskrivelse: I fremtidens Odder ser vi gerne

Læs mere

Gyptone INSTANT Akustikpanel til vægge

Gyptone INSTANT Akustikpanel til vægge Gyptone INSTANT Akustikpanel til vægge Lavere efterklangstid, mindre flütter-ekko og forbedret taletydelighed Akustisk regulering af eksisterende rum. Gyptone akustisk panel-løsninger er designet til akustisk

Læs mere

Gyptone Plank system Monteringsvejledning

Gyptone Plank system Monteringsvejledning Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse/anvendelse Gyptone Plank er et selvbærende gipsakustikloft, som typisk anvendes i gangarealer og korridorer. Gyptone Plank kan bruges i forskellige

Læs mere

Eksamensopgave - forside

Eksamensopgave - forside Eksamensopgave - forside Studerendes fulde navn: DANIEL CHRISTENSEN Studienr.: Studieretning/plan: DIEM Årgang (fx BA-2): BA-2 Dato: 28/05/2014 Opgavens titel: Skriftlig eksamensopgave i Den Elektroniske

Læs mere

Teknisk isolering - Lydisolering

Teknisk isolering - Lydisolering Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri Teknisk isolering - Lydisolering Ministeriet for Børn og Undervisning, December 2012. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg

Læs mere

Gyptone Kant D1 system Monteringsvejledning

Gyptone Kant D1 system Monteringsvejledning Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse/anvendelse Gyptone akustikloft med Kant D er et færdigmalet, demonterbart loft, monteret i skjult skinnesystem (T-). Lofter med Kant D er altid

Læs mere

2. Akustisk design med frithængende flåder

2. Akustisk design med frithængende flåder 1. Lydabsorberende frithængende flåder Anvendelse af frithængende flådelofter giver fleksibilitet og en række akustiske løsninger til akustisk design. Frithængende enheder er en effektiv måde at tilføre

Læs mere

Vigtig viden om reflekstøj Komplet guide om reflekstøjs opbygning og funktion

Vigtig viden om reflekstøj Komplet guide om reflekstøjs opbygning og funktion by BERENDSEN Vigtig viden om reflekstøj Komplet guide om reflekstøjs opbygning og funktion Lær mere om reflekstøj. Indhold Vi ved at alle regler om reflekstøj kan være meget komplicerede. Hvordan fungerer

Læs mere

BIG Choices NYE DESIGN MULIGHEDER MED GYPTONE BIG

BIG Choices NYE DESIGN MULIGHEDER MED GYPTONE BIG BIG Choices NYE DESIGN MULIGHEDER MED GYPTONE BIG Gyptone BIG Choices Design og akustik Nu lancerer vi de nye Gyptone BIG Quattro 40 og 44, to ekstra designmuligheder, som udover at tilbyde nye, spændende

Læs mere

Gyproc Robust Ekstra slagfaste gipsvægge

Gyproc Robust Ekstra slagfaste gipsvægge Gyproc Robust Ekstra slagfaste gipsvægge Gyproc Robust Ekstra slagfast og ekstra lydisolerende Gyproc Robust er en ekstra hård gipsplade med en kraftig glasfiberarmeret gipskerne og kraftig kartonoverflade.

Læs mere

Gyptone Kant A system Monteringsvejledning

Gyptone Kant A system Monteringsvejledning Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse Gyptone akustiklofter med Kant A er et færdigmalet, demonterbart akustikloft monteret i et synligt skinnesystem (T- eller T-). Skinnesystemets synlige

Læs mere

Gyptone BIG Curve system Monteringsanvisning

Gyptone BIG Curve system Monteringsanvisning Monteringsanvisning Design og teknik Produktbeskrivelse er en unik løsning som forener design og akustisk regulering. er et buet loft monteret på stål-skinnesystem, som derved ikke har nogle synlige samlinger.

Læs mere

Akustikguiden.

Akustikguiden. Akustikguiden www.abstracta.se 1 Hvad er akustik? Akustik er læren om hørbar lyd. Ordet akustik kommer fra det græske at gøre sig forståelig. 2 1. Hvad er akustik? Hvad er lyd? Lyd er trykbølger i luften.

Læs mere

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber

4.3.4. Grænsefrekvenskonstanter og materialeegenskaber. 444 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Bygningsakustik / Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen effektivt kan absorbere lydenergi. Den

Læs mere

Dyvekeskolen Årets skolebyggeri 2014 TIL INDHOLD

Dyvekeskolen Årets skolebyggeri 2014 TIL INDHOLD Dyvekeskolen 2014 Årets skolebyggeri 2014 Indhold Projekt detaljer Diskret loftsløsning Det gode samarbejde 3 4 5 Arkitekten udtaler Skærpet krav til efterklangstid Detaljetegning 6 7 9 Brugernes vurdering

Læs mere

Gyptone BIG system Monteringsvejledning

Gyptone BIG system Monteringsvejledning Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse/anvendelse Gyptone BIG er gipsakustiklofter med stor designværdi, da der ikke forekommer synlige samlinger. Gyptone BIG kan anvendes i mange forskellige

Læs mere

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber Indhold Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber... 1 Indhold... 2 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler... 3 Frekvens,

Læs mere

Akustisk design. med vægakustiske løsninger 2011-06-13

Akustisk design. med vægakustiske løsninger 2011-06-13 Akustisk design med vægakustiske løsninger 2011-06-13 Introduktion Et nedhængt loft er langt den mest almindelige akustiske behandling af et rum. I de fleste tilfælde er denne løsning også tilstrækkelig

Læs mere

Billund Bygger Musik: Lærervejledning

Billund Bygger Musik: Lærervejledning Billund Bygger Musik: Lærervejledning Science of Sound og Music Velkommen til Billund Builds Music! Vi er så glade og taknemmelige for, at så mange skoler og lærere i Billund er villige til at arbejde

Læs mere

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Standardelement med lydbatts

Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Standardelement med lydbatts We help ideas meet the real world Testrapport DANAK Reg. nr. 100 Måling af absorptionskoefficient for SkanDek Standardelement med lydbatts Rekvirent: SkanDek A/S Side 1 af 8 23. april 2004 DELTA Dansk

Læs mere

Lidt om lyd - uden formler

Lidt om lyd - uden formler Search at vbn.aau.dk: > Search the AAU phone book: > Sections > Acoustics > Home Education Research Facilities/Equipment Staff & Job About Lidt om lyd - uden formler 1. Hvad er lyd? Lyd er ganske små svingninger

Læs mere

Teltakustik. Projekt under Netværk for Dansk Lydteknologi. Projektleder: Birger Bech Jessen. Søren Vase Legarth. DELTA SenseLab. 12.

Teltakustik. Projekt under Netværk for Dansk Lydteknologi. Projektleder: Birger Bech Jessen. Søren Vase Legarth. DELTA SenseLab. 12. 1 Teltakustik Projekt under Netværk for Dansk Lydteknologi Projektleder: Birger Bech Jessen Søren Vase Legarth DELTA SenseLab 12. April 2012 Projektet TELT AKUSTIK Formål: Formålet var at udvikle nogle

Læs mere

Bygningsakustik. s. 505

Bygningsakustik. s. 505 Bygningsakustik. Af civilingeniør J. Rechnagel, Birch og Krogboe K/S. Hvad er lyd? Lyd er svingende molekylebevægelser, der forplanter sig i et fast, flydende eller luftformigt medium. Udbredelse i luft

Læs mere

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Musik og bølger Formål Hovedformålet med denne øvelse er at studere det fysiske begreb stående bølger, som er vigtigt for at forstå forskellige musikinstrumenters

Læs mere

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing

Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing We help ideas meet the real world DELTA Testrapport TEST Reg. nr. 100 Måling af luftlydisolation mellem to lokaler på Ellekildeskolen, 4990 Sakskøbing Rekvirent: Skandek A/S Side 1 af 10 31. januar 2008

Læs mere

clipso sound Akustisk komfort til dine ører!

clipso sound Akustisk komfort til dine ører! clipso sound Akustisk komfort til dine ører! clipso sound Introduktion Støjforurening er idag blandt forskere anset for at være en væsentlig kilde til daglig oplevelse af ubehag og stress, både i det offentlige

Læs mere

Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, marts 2007.

Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, marts 2007. Copyright Dette materiale er stillet til rådighed i forbindelse med afholdelse af Nordisk Konference på Fredericiaskolen, 7.-8. marts 2007. Materialet må ikke uden skriftlig tilladelse fra rettighedshaverne

Læs mere

Gyproc Flexi: Hurtig og fleksibel montage af gipsvægge

Gyproc Flexi: Hurtig og fleksibel montage af gipsvægge Gyproc Flexi: Hurtig og fleksibel montage af gipsvægge Justerbar i højden, uden tilskæring Ny gipsvæg. Enkelt, hurtigt og ligetil Gyproc Flexi er en helt ny måde at bygge gipsvægge på. Ideen er lige så

Læs mere

Gyproc Håndbog 9. Projektering / Specialvægge / Gyproc Akustikvæg. Gyproc Akustikvæg

Gyproc Håndbog 9. Projektering / Specialvægge / Gyproc Akustikvæg. Gyproc Akustikvæg Projektering / Specialvægge / Med kan man udnytte væggen som en del af det lydabsorberende areal i et givent rum samtidig med at Gyptone produkternes varierende mønstre giver mange alsidige designmuligheder.

Læs mere

Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor

Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor Modtaget dato: (forbeholdt instruktor) Godkendt: Dato: Underskrift: Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor Kristian Jerslev, Kristian Mads Egeris Nielsen, Mathias

Læs mere

Jernbanen og støj ISBN 978-87-90682-94-1. Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Jernbanen og støj ISBN 978-87-90682-94-1. Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Jernbanen og støj Jernbanen og støj ISBN 978-87-90682-94-1 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Februar 2011 Jernbanen og støj Indhold Side Indledning 4 Jernbaner

Læs mere

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation

Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Designguide for bestemmelse af russervinduers lydisolation Rapport udarbejdet af Lars S. Søndergaard Henrik S. Olesen DELTA DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 40 00 Fax +45 72 19

Læs mere

Regler om støj fra vindmøller

Regler om støj fra vindmøller Regler om støj fra vindmøller Jørgen Jakobsen, Miljøstyrelsen Vindmøller Biopix.dk: N Sloth Oversigt Vindmøllebekendtgørelsen Støjgrænser gene af vindmøllestøj Baggrund for støjgrænser Lavfrekvent støj

Læs mere

Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder

Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder Praktiske erfaringer og løsningsmuligheder Storrumskontorer Skoler / undervisning Daginstitutioner Storrumskontorer Indretningsplan / Layout Naturligt arbejdsfællesskab Separate stillerum Separate rum

Læs mere

skolefritidsordning mv.).

skolefritidsordning mv.). Dato: Marts 2009 - Side: 1/5 Lyd Lydforhold i bygninger Bygningsreglementet BR2008 stiller krav til bygningers lydforhold. Kravene er angivet som funktionskrav i form af minimumsværdier henholdsvis maksimumsværdier,

Læs mere

1. Vibrationer og bølger

1. Vibrationer og bølger V 1. Vibrationer og bølger Vi ser overalt bevægelser, der gentager sig: Sætter vi en gynge i gang, vil den fortsætte med at svinge på (næsten) samme måde, sætter vi en karrusel i gang vil den fortsætte

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ HØRETAB

BLIV KLOGERE PÅ HØRETAB BLIV KLOGERE PÅ HØRETAB Hvordan ved du, om du har et høretab? Sandsynligvis vil du være den sidste, der opdager det. De fleste høretab sker gradvist over et så langt tidsrum, at man ikke nødvendigvis opdager

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser Bilag 5 Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser I dette notat undersøges forældrenes uddannelsesniveau for de, der påbegyndte en bacheloruddannelse

Læs mere

Gyptone BIG system på træforskalling Monteringsvejledning

Gyptone BIG system på træforskalling Monteringsvejledning Gyptone BIG system på træforskalling Monteringsvejledning Design og teknik Produktbeskrivelse/anvendelse Gyptone BIG er gipsakustiklofter med stor designværdi, da der ikke forekommer synlige samlinger.

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

fermacell ACOUSTIC Produktinformation og inspiration Juli 2017

fermacell ACOUSTIC Produktinformation og inspiration Juli 2017 fermacell ACOUSTIC Produktinformation og inspiration Juli 2017 2 3 fermacell ACOUSTIC Designet af Lars Vejen Det skal være ok at lege, tale, hygge og leve i et hjem. Med fermacell ACOUSTIC kan du kombinere

Læs mere

Når lyd bliver til støj

Når lyd bliver til støj Når lyd bliver til støj En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 Når lyd bliver til støj NY_Når lyd bliver til støj_layout.indd 1 2014-10-24 10:30:40 Indhold 3 Vent ikke til skaden er sket 5

Læs mere

Jernbaner og støj Juli 2008

Jernbaner og støj Juli 2008 Juli 2008 Indholdsfortegnelse Indhold Jernbaner støjer 4 Støjens udbredelse 4 Jernbanestøj og vejstøj 4 Støj fra anlæg af nye jernbaner 5 Fra lyd til støj 6 Lydstyrke og tonehøjde 6 Når lyd bliver til

Læs mere

Fuggibaggi Design, Bergen Kino, Norge, Kinopanel

Fuggibaggi Design, Bergen Kino, Norge, Kinopanel Fuggibaggi Design, Bergen Kino, Norge, Kinopanel KINOPANEL VÆGBEKLÆDNINGER Speciel akustisk vægbeklædning til biografer og andre underholdningslokaler, hvor der kræves fremragende lyddiffusion. Diskret,

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Gyproc Habito Ekstra stærke gipsvægge med høj bæreevne

Gyproc Habito Ekstra stærke gipsvægge med høj bæreevne Gyproc Habito Ekstra stærke gipsvægge med høj bæreevne Gipsvægge med høj bæreevne Takket være en ny patenteret teknologi, har vi hos Gyproc udviklet Gyproc Habito gipsplader med revolutionerende styrke

Læs mere

1. Introduktion. Afgrænsning

1. Introduktion. Afgrænsning 1. Introduktion Lydbestemmelserne i Bygningsreglement 2010 findes i kap. 6.4 Akustisk indeklima. Bestemmelserne er udformet som funktionskrav, der er altså ingen konkrete talværdier i kravteksten. I Bygningsreglementets

Læs mere

DIEM akustik. Perceptual Fusion and Auditory Perspective. Litt.: Cook kap. 20

DIEM akustik. Perceptual Fusion and Auditory Perspective. Litt.: Cook kap. 20 DIEM akustik Perceptual Fusion and Auditory Perspective Litt.: Cook kap. 20 Introduktion Vores auditive system (hørelsen) er meget følsomt overfor små fluktuationer i frekvens og amplitude Giver os evnen

Læs mere

Ecophon Master Rigid Dp

Ecophon Master Rigid Dp Ecophon Master Rigid Dp Velegnet til klasseværelser eller andre lokaler, hvor kravene til akustik og taleopfattelse er ekstra høje, og hvor demonterbarhed er vigtig. Ecophon Master Rigid Dp (patentanmeldt)

Læs mere

Tekst indsættes. Støj. Støj i skolen

Tekst indsættes. Støj. Støj i skolen TEMA TEMA Tekst indsættes Støj Støj i skolen Indhold Forord 3 En opgave for sikkerhedsgruppen 4 Lyd, støj og akustik 5 Regler om støj 8 Akustikplanlægning ved nybyggeri 12 Årsager til støj på skoler 16

Læs mere

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lyd og støj som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lyd og støj som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Lyd Denne DCUM-vejledning handler om lyd og støj i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning lyd og støj i dagtilbud har, støjs påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver påvirket

Læs mere

At lede lyset på nanovejen Side 46-49 i hæftet

At lede lyset på nanovejen Side 46-49 i hæftet At lede lyset på nanovejen Side 46-49 i hæftet SMÅ FORSØG OG OPGAVER Lys og lyd TV gennem lysleder I en lysleder sendes signaler i form af lysimpulser. Derfor kan det være en overraskelse, at man kan sende

Læs mere

Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog

Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog Humanistisk metode Vejledning på Kalundborg Gymnasium & HF Samfundsfaglig metode Indenfor det samfundsvidenskabelige område arbejdes der med mange

Læs mere

Om støj og godt naboskab

Om støj og godt naboskab Om støj og godt naboskab Støj er et stigende problem i boligområderne i Hørsholm Kommune. Det gælder både støj fra trafikken på skinnerne, motorvejene og fra de mange andre store veje, der krydser kommunen.

Læs mere

Bilag til den indsigelse, som sommerhusgrundejerforeningerne på Samsø har fremsendt til Skov- og Naturstyrelsen den 27. april 2012.

Bilag til den indsigelse, som sommerhusgrundejerforeningerne på Samsø har fremsendt til Skov- og Naturstyrelsen den 27. april 2012. Bilag til den indsigelse, som sommerhusgrundejerforeningerne på Samsø har fremsendt til Skov- og Naturstyrelsen den 27. april 2012. Bilagets formålet: Bilaget dokumenterer, at der fra de i lokalplanen

Læs mere

Vores logaritmiske sanser

Vores logaritmiske sanser 1 Biomat I: Biologiske eksempler Vores logaritmiske sanser Magnus Wahlberg og Meike Linnenschmidt, Fjord&Bælt og SDU Mandag 6 december kl 14-16, U26 Hvad er logaritmer? Hvis y = a x så er x = log a y Nogle

Læs mere

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER

ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS REFERENCELABORATORIUM FOR STØJMÅLINGER ORIENTERING FRA MILJØSTYRELSENS Valg af måle- og beregningspositioner Orientering nr. 43 PFi/CB/ilk 31. december 2010 Måle- og beregningspositioner skal nogle gange være i skel, nogle gange på opholdsarealer,

Læs mere

Lyd og rum DELTA SDU DAG 17/6 BA PROJEKT DET HUMANISTISKE FAKULTET, SYDDANSK UNIVERSITET, TEKNISK AUDIOLOGI KRISTIAN FRISTED

Lyd og rum DELTA SDU DAG 17/6 BA PROJEKT DET HUMANISTISKE FAKULTET, SYDDANSK UNIVERSITET, TEKNISK AUDIOLOGI KRISTIAN FRISTED Lyd og rum DELTA SDU DAG 7/6 BA PROJEKT DET HUMANISTISKE FAKULTET, SYDDANSK UNIVERSITET, TEKNISK AUDIOLOGI KRISTIAN FRISTED Fire overordnede hypoteser:. Kan man rent intuitivt udnævne et rum til at have

Læs mere

Ren versus ligesvævende stemning

Ren versus ligesvævende stemning Ren versus ligesvævende 1. Toner, frekvenser, overtoner og intervaller En oktav består af 12 halvtoner. Til hver tone er knyttet en frekvens. Kammertonen A4 defineres f.eks. til at have frekvensen 440

Læs mere

Basrefleks kabinettet

Basrefleks kabinettet Basrefleks kabinettet Hvordan virker en basrefleks? Denne kabinet type er den mest populære da den typisk giver mere oplevelse af bas og en større belastbarhed. Inden du læser denne artikel vil jeg anbefale

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus Rapport Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus 2003-08-19 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8. Udført for InVentilate. TC Sagsnr.: T Side 1 af

Teknisk Notat. Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8. Udført for InVentilate. TC Sagsnr.: T Side 1 af Teknisk Notat Støj fra miniventilatorer Type MicroVent 2-8 Udført for InVentilate TC-1327 Sagsnr.: T23631 Side 1 af 8 19. februar 213 DELTA Venlighedsvej 4 297 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72 19 4 Fax +45

Læs mere

Arkitektonisk Belysning til Gyptone kant D2. Nyt design og inspiration til lofter

Arkitektonisk Belysning til Gyptone kant D2. Nyt design og inspiration til lofter Arkitektonisk Belysning til Gyptone kant D2 Nyt design og inspiration til lofter Et nyt integreret design af lys og lofter En følelse af velvære Et loft er meget anderledes end ethvert andet område i et

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE

KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE KØBENHAVNS UNIVERSITET NATURVIDENSKABELIG BACHELORUDDANNELSE Fysik 2, Klassisk Mekanik 2 Skriftlig eksamen 23. januar 2009 Tilladte hjælpemidler: Medbragt litteratur, noter og lommeregner Besvarelsen må

Læs mere

PROJEKTLEDER UDFÆRDIGET AF

PROJEKTLEDER UDFÆRDIGET AF PROJEKT AB Peter Fabers Gade 2200 Kbh. N Vurdering af lydudbredelse fra altaner i gårdrum. PROJEKTNUMMER 35.7670.01 PROJEKTLEDER Claus Møller Petersen UDFÆRDIGET AF Claus Møller Petersen DATO KS Julia

Læs mere

Plads til alle - også til glade børn, der larmer

Plads til alle - også til glade børn, der larmer Plads til alle - også til glade børn, der larmer Erfaringer og resultater fra et projekt om forbedring af lydmiljøet i 3 fritidsordninger Workshop 403 på AM2011 Inger-Marie Wiegman, imw@teamarbejdsliv.dk,

Læs mere

REFLEKTION eller GLANS standarder

REFLEKTION eller GLANS standarder Flensbjerg 8 Fax: + 3943 7768 DK-49 Holeby, Lolland Phone : + 3943 7767 export@dansksolenergi.dk VAT id.: DK288323 REFLEKTION eller GLANS standarder Der findes ikke en let måde, at matematisk beregne eller

Læs mere

PRODUKTINFORMATION TROLDTEKT HØJTTALERE. Troldtekt. højttalere. Indbygget vellyd

PRODUKTINFORMATION TROLDTEKT HØJTTALERE. Troldtekt. højttalere. Indbygget vellyd PRODUKTINFORMATION TROLDTEKT HØJTTALERE Troldtekt Indbygget vellyd højttalere Troldtekt højttalere indbygget vellyd Troldtekt højttalere er indbyggede og skjulte i Troldtekt loftet. Ingen synlige kabinethøjttalere

Læs mere

Elements of Vision. PAROC -elementløsninger

Elements of Vision. PAROC -elementløsninger Elements of Vision PAROC -elementløsninger Panel System 2.00 DK August 2012 Erstatter: Januar 2008 PAROC-ELEMENTLØSNINGER GIVER MULIGHED FOR STOR ARKITEKTONISK FRIHED OG INDIVIDUALITET. DE PRAKTISKE, SPECIALDESIGNEDE

Læs mere

Generelt indtryk. Carl Zeiss Jena 135mm, f/3,5

Generelt indtryk. Carl Zeiss Jena 135mm, f/3,5 Generelt indtryk Næppe har jeg fået skrevet min sammenligning af seks 135mm ere før jeg er heldig på ebay og får det syvende 135mm objektiv i kurven. Denne gang er det. Carl Zeiss Jena 135mm f/3,5 er på

Læs mere

akustisk design ud fra rumtype

akustisk design ud fra rumtype akustisk design ud fra rumtype Rummets formål er afgørende for det akustiske miljø, der skal skabes. I rum, hvor der skal tales (f.eks. klasseværelser og auditorier), er det vigtigt at sikre, at lyden

Læs mere

på arbejdspladsen Akustik

på arbejdspladsen Akustik Akustik på arbejdspladsen Høj medarbejdstilfredshed gavner forretningen Undersøgelser viser, at der mistes mange arbejdsdage hvert år gr. arbejdsrelaterede sygdomme såsom stress og manglende trivsel. Det

Læs mere

CapaCoustic Melapor. Den letteste vej til optimal akustik AKUSTIK

CapaCoustic Melapor. Den letteste vej til optimal akustik AKUSTIK CapaCoustic Melapor Den letteste vej til optimal akustik Hvilken farve har optimal akustik? CapaCoustic Melapor er et nyt lydabsorberingssystem, som består af et high-tech kunststofmateriale med meget

Læs mere

Støj fra fodbold. Det er jo ikke græsset der støjer.. Annelin Enggaard Groundsman seminar 10. januar 2018

Støj fra fodbold. Det er jo ikke græsset der støjer.. Annelin Enggaard Groundsman seminar 10. januar 2018 Støj fra fodbold Det er jo ikke græsset der støjer.. Annelin Enggaard Groundsman seminar 10. januar 2018 www.miljøakustik.dk T: 2985 7028 E: ale@mlja.dk c/o DJ Miljø & Geoteknik Falkevej 12 3400 Hillerød

Læs mere

3.4.1. y 2. 274 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Etagedæk og Lofter / Gyproc TCA-Etagedæk. Gyproc TCA-Etagedæk. Dimensionering

3.4.1. y 2. 274 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Etagedæk og Lofter / Gyproc TCA-Etagedæk. Gyproc TCA-Etagedæk. Dimensionering Projektering / Etagedæk og Lofter / Dimensionering Dimensioneringstabeller De efterfølgende tabeller 1 og 2 indeholder maksimale spændvidder for Gyproc TCA etagedæk udført med C-profiler. Spændvidder er

Læs mere

Gode rum. Moelven bolig akustik Paneler til loft

Gode rum. Moelven bolig akustik Paneler til loft Gode rum Moelven bolig akustik 2017 Paneler til loft Designs Med Moelven bolig akustik sættes der fokus på designet af loftet og de akustiske egenskaber. Akustikpanelerne findes i 3 forskellige designs

Læs mere

Gyproc letbyggeri LØSNINGER TIL. en del af fremtidens bæredygtige sundhedsbyggeri

Gyproc letbyggeri LØSNINGER TIL. en del af fremtidens bæredygtige sundhedsbyggeri LØSNINGER TIL SUNDHEDSSEKTOREN En guide til krav, rekommandationer og Gyproc løsninger til hospitaler og sundhedsbyggeri Gyproc letbyggeri en del af fremtidens bæredygtige sundhedsbyggeri Et naturligt

Læs mere