Disse venlige ord faldt fra en af deltagerne i sidste års tur i plantagen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Disse venlige ord faldt fra en af deltagerne i sidste års tur i plantagen."

Transkript

1 'tfo^ /vø^mé?

2 / t Antallet af aktionærer i Houborg Plantage er ved en opgørelse foretaget kort tid før generalforsamlingen opgjort til 496 mod 491 sidste år, og antallet af de i årets løb noterede aktieoverdragelser har andraget i alt 31 Som det er sædvane, vil jeg gerne her, hvor der er lejlighed til det, byde de nye aktionærer velkommen som aktionærer i Houborg Plantage. Ved at anskaffe sig en aktie, stor eller lille, har de vist deres interesse for plantningssagen i almindelighed og Houborg Plantage i særdeleshed. Det skal derfor være vort ønske, at de må føle sig virkelig velkommen i aktionærkredsen. Vore generalforsamlinger og samværet i timerne derefter plejer at forløbe på en både rolig, seriøs og hyggelig måde. Og det er vort håb, at det fortsat må være sådan såvel i år som i årene fremover. Jeg vil også gerne samtidig give udtryk for den glæde, det er for bestyrelsen at se, at så mange, som tilfældet er, slutter op om selskabet og tager sig tid til at deltage i generalforsamlingen. Og det er ikke blot aktionærer fra Hovborg og de nærmeste byer, der møder frem. Selskabets aktionærer er spredt ud over hele landet, og ind i mellem sidder der her i aften ikke så få aktionærer, der har måttet køre en lang vej for at kunne være til stede. Tak for det. Forud for generalforsamlingen har bestyrelsen igen i år udsendt dagsorden og regnskab til vore aktionærer. Det er ikke noget, vi skal, men en service vi gerne vil yde. Mange har da også tidligere udtrykt tilfredshed dermed, og vi håber fra bestyrelsens side, at interessen herfor blandt aktionærerne fortsat er til stede. Det koster lidt penge og giver direktionen lidt ekstra arbejde. Men så længe mulighederne samt interessen herfor er til stede blandt aktionærerne, vil vi gerne fortsætte denne praksis.

3 / "I holder plantagen pænt". Disse venlige ord faldt fra en af deltagerne i sidste års tur i plantagen. De varmede, ordene. For de beskriver helt enkelt, hvad bestyrelsen med hjælp fra skovrider og skovfoged samt skovarbejderne prøver på. At holde plantagen pænt. Det vil sige at holde plantagen i en stand, som vi kan være bekendt, og som - ikke mindst - giver træerne de bedste muligheder for at udvikle sig. Det er jo trods alt, det der er meningen. Det koster penge til rettidig gennemhugning og anden kulturog bevoksningspleje. Men på sigt er det en god investering. Man kan derfor godt have lidt ondt af de plantager, hvor ejendomsskatter og flere års dårlige træpriser har ødelagt økonomien, så der ikke blev råd til at lade disse arbejder udføre til tiden. Men trods alle vore bestræbelser, er alt heller ikke hos os rosenrødt. Hele tiden opstår der hist og pist "sorte" pletter, som der skal tages hånd. Nogle skyldes vejrforholdene i almindelighed. Andre skyldes insekter eller vildtet. Værst går det ud over rødgranen, der ikke er et naturligt træ hos os. Den skal helst have en god sommer og en kold vinter, hvor den populært sagt kan gå i dvale. Så den type vinter, vi har haft herhjemme i de senere år, og som ikke levner den mulighed for at gå i dvale, giver den simpelt hen stress. Og et stresset træ er et svækket træ. Og så er der åben for insektangreb. Det er især Typografen, der i visse år formerer sig stærkt, og hvis larver hurtigt kan ødelægge et træ. Så står vi med en "sort" plet, der kan nødvendiggøre en renafdrift af et område for at forhindre yderligere insektspredning. Samlet er vor hugst i de senere år ved bl.a. renafdrift, gennemhugning og fjernelse af en udtjent fyrrebevoksning nået op i overkanten af, hvad vor årlige hugst i disse år bør være. Det har bestyrelsen taget hensyn til i budgettet for 1998 med den virkning,det vil medføre for årets økonomiske resultat.

4 blev økonomisk set et tilfredsstillende år for Houborg Plantage med et overskud efter skat på kr., hvilket er godt og vel det dobbelte af sidste års overskud. Var den sene nattefrost ikke kommet i 1997, kunne overskuddet endda have været større. Nu sved nattefrosten mange af de nye skud på Nordmanns- og Nobilisgranerne. Det gik ud over salget af juletræer og pyntegrønt, der nu kun indbragte godt kr. mod godt kr. i I plantagen har bestyrelsen fulgt den politik, som har været gældende i de senere år. En politik, vi tidligere har orienteret om, og som - har vi forstået - at aktionærerne er enige i. I det omfang vejrforhold, mandskab og planteleverancen har gjort det mulig, er kultur- og bevoksningspléjen samt anlæg af 2. kultur fortsat, og det er efterhånden pæne beløb, der anvendes til disse formål. Med baggrund i det store overskud har bestyrelsen besluttet at indstille til generalforsamlingen, at der også for 1997 udbetales kr. som udbytte til aktionærerne, medens den øvrige del af overskuddet foreslås overført til næste år. ooooo Som det vil være en del af aktionærerne bekendt, har Hovborgs befolkning den 1. november 1997 kunnet indvie sit Aktivitets-, Fritids- og Kulturhus, og dermed løftet en opgave, som har været endda nogen tid på vej. Set ude fra har det været en stor opgave, og vi var da også beredt til at yde Plantagens bidrag, da vi fik en henvendelse om at sponsorere noget træ til huset.resultatet blev, at Klelund Plantage, Høilund-Søgaard Plantage og Houborg Plantage hver sponsorerede 1/3 af det træ, der var behov for. For vort vedkommende blev det et par og tredive m 3, som folkene fra huset selv fældede. Det var kun et mindre bidrag for os men af væsentlig betydning for modtagerne'.

5 i Af den korte årsberetning, der er trykt forrest i regnskabet, fremgår det, at vi forventer et positivt resultat i Men lad det være sagt straks. Det bliver ikke af samme størrelse som i de sidste par år, medmindre der fremkommer nogle helt ekstraordinære indtægter, som vi ingen mulighed har for at kende på nuværende tidspunkt. Det er i øvrigt bestyrelsens ønske indenfor de økonomisk mulige rammer at fortsætte den igangværende kultur- og bevoksningspleje og anlægget af 2. kultur i det omfang, der er behov derfor. Dette sammen med en budgetteret faldende hugst og dermed reducerede indtægter giver et naturlig svar på, hvorfor vi venter et lavere overskud i Vi har ment det rigtigst, at aktionærerne fik disse supplerende bemærkning til de trykte oplysninger og kan love, at bestyrelsen nøje vil følge tallene i månedsrapporterne og gribe ind, såfremt der bliver behov for det. Noget som det forhåbenligt ikke bliver nødvendig at gøre.

6 1997 blev også året, hvor der skulle optages forhandling med vor jagtlejer, Jagtselskabet Hovborg Plantage, om et nyt lejemål. Det daværende lejemål ville udløbe med udgangen af marts måned 1998, og vi var kontraktlig forpligtet til to ting. For det første havde jagtselskabet forret til et nyt lejemål, såfremt jagten i plantagen fortsat skulle udlejes. Forretten var selvsagt fra vor side betinget af, at jagtselskabet ville betale den leje og indgå på de vilkår, bestyrelsen fastsatte for en ny lejemål. Da der var enighed i bestyrelsen om at genudleje jagten og derved bevare en ikke ubetydelig indtægtskilde for plantagen, var vi for det andet forpligtet til at optage forhandling med jagtselskabet herom senest i september måned Forud for det første møde den 5. september med repræsentanter fra jagtselskabet havde bestyrelsen nærmere undersøgt, om der var sket væsentlige stigninger i jagtlejen i almindelighed, samt hvad jagtlejen senest blev fastsat til i en hedeplantage som vor med en god bestand af råvildt, en mindre bestand af kronvildt samt andet vildt som ræv og hare. Undersøgelsen viste, at den daværende jagtleje på kr. nok lå i underkanten af, hvad der senest var indgået kontrakter til. Vi stod nu i en ikke ukendt klassisk situation. På den ene side ville vi gerne beholde jagtselskabet som lejer. På den anden side havde vi en forpligtelse til overfor selskabets aktionærer at sikre et tilfredsstillende beløb for jagten i Plantagen. Ved tidligere forhandlinger med jagtselskabet er en forlængelse af lejemålet altid blevet klaret i et møde. Det gik ikke denne gang. Der måtte endnu et møde til den 31. oktober og et par brevvekslinger og telefonsamtaler til, inden vi var e- nige. Det endelige resultat blev, at jagtlejen i 1998 er kr., i kr., i år kr. og derefter for de tre følgende år pristalsreguleres.

7 c Under forhandlingerne fremførte jagtselskabet mange gode argumenter mod den efter deres formening ret store stigning af jagtlejen. Argumenter, som vi noterede os og drøftede seriøst, men ikke var i stand til at imødekomme i det omfang, de gerne havde set. Vi er glade for, at vi nåede et tilfredsstillende resultat og bevarede jagtselskabet som lejer. I de år, vi har kendt selskabet og dets medlemmer, har indtrykket af dem været, at de har en god jagtdiciplin og dermed en god jagtmoral. Noget vi ikke har kunnet være sikker på, såfremt jagten skulle udbydes offentlig og overdrages til os helt eller delvis ukendte personer. Og at de ikke skyder ned for fode, viser sejls;kabets seneste opgørelse over nedlagt vildt i tiden 1. februar 1997 til 31. januar 1998, hvocjder-er nedlagt følgende vildt: 1 stk. kronvildt. 19 stk. råvildt. 2 stk. ræve. 4 stk. harer. I alt 24 stk. vildt

8 Vi har tidligere givet udtryk for den værdi for både miljøet og plantagernes økonomi, det ville have, såfremt bl.a. elværkerne ville gå over til at anvende større mængde træflis ved fremstillingen af elektricitet. Men vor store produktion af træflis i fremstillet af træmasse der ikke har kunnet anvendes eller sælges til andet formål - giver anledning til, at sagen vendes endnu en gang. Officielt satser Danmark på at bruge mere træ til fremstilling af energi. For miljøets skyld. I 1993 udmøntede denne holdning sig i, at et bredt flertal i folketinget vedtog en biomasseaftale efter hvilken, elværkerne løbende skulle bruge mere træ og halm, så de i år 2000 fyrede med tons træ og 1,2 millioner tons halm årligt. Der er nu knap 2 år til år Men elværkerne er endnu så langt fra målet, at de i år 2000 sandsynligvis kun anvender 1/3 af de påbudte mængder. Men hvad er der da gået galt, er der grund til at spørge. Og svaret ligger lige for. Et er at politikerne har pålagt elværkerne at fyre med træ og halm. Men det er dyrere brændsler i forhold til kul. Så jo længere elværkerne kan trække tiden ud uden at opfylde den politiske målsætning, jo flere penge sparer de. At målet ikke nåes kan i hvert fald ikke lægges skovbruget til last. De danske skove og plantager vil let kunne levere den flismængde, der er behov for. Det kræver blot, at elværkerne indgår nogle længevarende aftaler, så skovbruget kan forberede sig på leverancen og foretage de nødvendige investeringer. Sådanne aftaler er ikke indgået, og manglen herpå kan bringe elværkernes leveringssikkerhed i fare. For skovbruget som helhed producerer selvsagt ikke træflis i den kontinuerlige mængde, der årlig er brug for, uden på forhånd at have sikret sig en løbende afsætningsmulighed. Der er grund til at håbe på, at elværkerne fastholdes på biomasseaftalen. Ikke for vor skyld alene, for vor produktion af træflis er, som det vil fremgå af de årlige regnskaber, ret svingende. Men til gavn for miljøet og for skovbruget i sin helhed.

9 Af og til - nogle vil måske sige jævnlig - hører man den bemærkning, at landbruget og skovbruget klager altid! Den slags påstande kan jeg ikke tilslutte mig. For er det at klage, når skovbruget gør opmærksom på, at de senere års træeksport fra bl.a. østlandene har bevirket så lave priser, at visse træeffekter kun har kunnet afhændes med tab? Eller er det at klage, når formanden for skovdyrkerforeningen, skovejer Peter Bernstorff, gør opmærksomt på, at de afsatte offentlige midler til skovrejsning ikke er tilstrækkelige og tilføjer:"der er kun afsat en fjerdedel af de midler, der skal til for at sikre en privat skovrejsning, som lever op til målsætningen med ha ny skov om året". Begge de to eksempler har vi sammen med en række andre haft inde på livet. Og det føles trist, når lave priser og måske tillige vanskeligheder med at afsætte visse træeffekter, hindrer en fornuftig økonomi. Og det føles ikke mindre trist, når et par ansøgninger i 1997 om tilskud til skovforbedring, noget som de offentlige myndigheder har vist interesse for, afslås af Skov- og Naturstyrelsen og begrundes med, at dets bevillinger ikke giver mulighed for at imødekomme alle ansøgninger. Andre erhverv kender lignende eller værre eksempler, som de selv - og alene - ingen mulighed har for at øve indflydelse på. Derfor går de sammen i en faglig organisation. Houborg Plantage har ikke tidligere været medlem af en organisation. Men det er den nu. Efter opfordring fra bl.a. Hedeselskabet har bestyrelsen besluttet med virkning fra 1998 at indmelde plantagen i Dansk Skovforening. Dansk Skovforening er skovbrugets brancheorganisation, der arbejder for at fremme dansk skovbrugs erhvervsmæssige og faglige interesser. Og for at fremme et skovbrug, der samtidig kan bevare skovenes naturværdier. Samtidig er det en organisation, der ikke er bundet af partipolitik, ligesom den ikke yderfstøtte til politiske partier.

10 o I Hedeselskabets opfordringsskrivelse, der er udsendt til alle selskabets kunder, lægges der ikke skjul på, at Dansk Skovforenings arbejde er nødvendigt, bl.a. for at sikre at den enkelte skovejer har mulighed for - både politisk og økonomisk - at drive sin skov, som han finder bedst indenfor rammerne af den nuværende Skovlov og Naturbeskyttelseslov. Og kan det lykkes, er det ikke så ringe endda!

11 /o Det har igennem mange år været en fast tradition, at bestyrelsens mundtlige beretning på generalforsamlingen er opdelt i to dele. Dels i en almen beretning, der aflægges af formanden, og dels i en teknisk beretning som skovrideren aflægger på bestyrelsens vegne. Ikke så få aktionærer har gennem årene overfor bestyrelsen givet udtryk for deres tilfredshed med den fyldigere beretning,, de på denne måde får. Derfor skal denne tradition heller ikke brydes i år. Men inden jeg overlader ordet til skovrider Oppermann for hans aflæggelse af den tekniske beretning, finder jeg anledning til at rette et par ord til de mange, jeg eller bestyrelsens øvrige medlemmer har haft kontakt med i det forløbne ar. Vi er fra bestyrelsens side meget glade for den interesse, aktionærerne viser for Houborg Plantage, og for det gode samarbejde vi udadtil har til naboplantagerne, Hedeselskabet, Jagtselskabet og de mange andre, vi har kontakt med. Der skal også herfra lyde en tak til skovrider Oppermann og skovfoged Herskind samt til arbejderne i plantagen for godt udført arbejde i det forløbne år til gavn for Houborg Plantage. Og selv vil jeg gerne runde disse ord af med en tak til bestyrelsens medlemmer og til revisionen for et godt samarbejde i det forløbne år.

12 Houborg Plantage A/S Holmeåvænget Hovborg H. Thomasen Genvejen Skærbæk Hovborg, den 2. maj 1998 Hermed fremsendes som aftalt ny liste aktionærer pr. 2. maj Der er 496 aktionærer pr. 2. maj 1998 og der har været 31 omnoteringer af aktie i det forløbne år. Med hensyn til priser og antal spisende gæster ved sidste års generalforsamling kan jeg dessværre ikke oplyse endnu, da jeg ikke har modtaget bilag retur fra revisionen. Tak for beretningen, jeg er enig. ik Bruun

13 BERETNING FOR A/S HOVBORG PLANTAGE Arbejdet i Hovborg plantage har i det forløbne år omfattet afdrift af mellemaldrende rødgran i afdjm, 29, 30 og 43, i alt 1,4 ha, typisk bevoksningsrande der er i opløsning på grund af klimaskader og typografangreb. Endvidere er skærmstillingen af gi. rødgran i afd. 1 videreført med underplantning med sitkagran, og i plantagens sydkant er under skærm i afdelingerne 29, 35 og 40 etableret et løvtræbælte, hovedsagelig, bestående af eg, hybridlærk og småbuske. Til arbejdet er ydet tilskud gennem Skov- og Naturstyrelsen. Egentlig gennemhugning af yngre rødgran er primært foretaget i afdelingerne 17ab, 13c, 31, 33, 35, 46a og 47, hvori deflestegavntræeffekter er aflagt, medens produktion afflisdels har rundet sted ved afdrift af gi. bjergfyr i afdelingerne 42 og 36, i alt 13,4 ha og efterfølgende flisning af stammerne og dels ved tynding og efterfølgende flisning i unge rødgranbevoksninger, i alt 32,6 ha i plantagens centrale del. Årets samlede hugst nåede op på m 3 (1996: m 3 ). Salget har omfattet uafkortet og afkortet tømmer: m 3. lameltræ m 3. cellulosetræ og spånpladetræ m 3. andet gavntræ 71.7 m 3. brænde 30.8 m 3 heraf 12 m 3 selvhuggerbrænde og m 3 flis,svarende til rm. Plantagens produktion af juletræer har omfattet 33 stk nordmannsgran juletræer solgt til en gennemsnitspris af kr/stk. 9 stk store rødgranjuletræer solgt til kr/stk. Endvidere er der solgt kg nordmannsgran-grønt til 6.48 kr/kg. Som det fremgår af tallene er vores produktion af nordmannnsgran-juletræer ved at ebbe ud, træerne er blevet for store, så vi satser fremover på produktion af pyntegrønt på de tilbagestående træer. I det forløbne år er gentilplantet i alt ca. 7,0 ha til en samlet udgift af kr ( kr/ha) omfattende pløjning eller boring af plantehuller, kvasrydning, indkøb af planter, plantning og sprøjtning imod snudebiller. Gentilplantningen har primært fundet sted i afdelingerne 1, 29, 30, 32, 34, 35 og 40, med sitkagran som hovedtræart. Som nævnt er der til etableringen af et løvtræbælte langs plantagens sydkant - i afdelingerne 29, 35 og 40 givet tilsagn om et løvtrætilskud på i alt kr der udbetales i 2 rater. I 1997 har plantagen fået udbetalt kr. Til kultur- og bevoksningspleje er anvendt i alt kr. På kulturplejesiden er afholdt udgifter til udspredning af kg Triplefosfat på ialt ca. 23,4 ha af plantagens kommende produktionsbevoksninger. Endvidere er der foretaget efterbedring af diverse kulturer, sprøjtet mod snudebiller og opstillet vækstrør langs plantagens veje til fremelskning af solitære ege. Til gentilplantning og efterbedring er i alt brugt planter. Under udgifter til bevoksningspleje kan nævnes: fjernelse af vindfælder i forbindelse med etablering af løvtræbælte langs plantagens sydkant, nedskæring af selvsået løvtræopvækst i afdelingerne 4 og 5,

14 Side 2 udtynding i selvsået rødgranopvækst i afdelingerne 3 og 4, nedskæring af bjergfyr i omorikagrankultureriafd. 41. Under skowedligeholdelse er anvendt i alt kr primært brugt til maskinel og manuel entreprenørbistand og vejmaterialer. Til drift og vedligeholdelse af skovens huse er brugt i alt kr omfattende diverse reparationer (i alt kr) og skorstensfejning, renovation og vandafgifter. Af store vedligeholdelsesomkostninger kan nævnes: ny varmtvandsbeholder i skovfogedboligen ( kr) og nye vindskeder (4.343 kr) samt reparation af skorsten og stråtag på det "gule hus" (i alt kr). Brandforsikring og bygningskasko udgør i alt for skovens huse kr. Den samlede huslejeindtægt andrager kr. Plantagens maskinstation har i 1997 indtjent i alt kr. hvoraf kr eller ca. % hidrører fra arbejdsopgaver i Hovborg plantage, medens de % af indtægten hidrører fra løsning af arbejdsopgaver i naboplantageme. Arbejdsopgaverne omfatter primært vejvedligeholdelse, udspredning af gødning, snerydning og i mindre omfang specielle udslæbningsopgaver. Maskinstationens driftsoverskud før afskrivning udgjorde kr. Maskinstationens materiel er pr. 31. december 1997 nedskrevet til 0 kr. Priser og afsætning Afsætningsmulighederne for nåletræseffekter til savværkerne har i det forløbne år været særdeles gode. Allerede i januar 1997 blev der indgået aftale mellem Danske Skoves Handelsudvalg og Savværkerne om nye, vejledende priser, der resulterede i prisstigninger på langtømmer på: + 7%, på korttømmer: + 4,7% og på lameltræ: + 0,8%. Derimod har afsætningssituationen for småtdimensioneret nåletræ, og her navnlig cellulosetræ, fortsat været vanskelig. En af årsagerne er det billige træ fra Baltikum, der frit svensk industri har kunnet leveres ca. 100 kr/m 3 billigere end dansk træ. En anden årsag har været den forcerede hugst i Sverige, hvor de svenske skovejere har skovet store mængder cellulosetræ i forbindelse med tømmerskovningerne, ligesom celluloseindustrien får tilført øgede mængder celluloseflis fra savværkerne, når der skæres for fuld kapacitet. De vanskelige afsætningsforhold for cellulosetræ medførte, at produktionen af lameltræ i perioder har haltet efter efterspørgslen. Så vidt angår korttømmer til konstruktionstræ og korttømmer til paller og emballage har den hjemlige hugst nogenlunde kunnet dække efterspøgslen, dog således at savværker der har en stor spærproduktion, fortsat importerer korttømmer fra Baltikum og Rusland. De i årets løb afholdte kontaktudvalgsmøder mellem skovene og industrien vedr. en eventuel justering af nåletræspriserne har hver gang endt med uændrede priser på grund af savværkernes dårlige økonomi, bl.a. grundet faldende flispriser.

15 Side 3 Først 7. januar 1998 enedes parterne om nye fælles vejledende priser på uafkortet tømmer og lameltræ svarende til prisstigninger på ca. 2% i forhold til de hidtil gældende priser fra februar Denne beskedne prisstigning var affødt af en efterspørgsel, der var større end udbuddet i en situation, hvor savværkernes betalingsevne er begrænset af et marked med stigende konkurrence og faldende priser. Blandt de effekter der er produceret i plantagen i det forløbne år er eksempelvis prisen på uafkortet tømmer, RGR kl. B, cm, steget med 5 kr./m 3 til: 295 kr./m 3 og lameltræ med 5 kr./m 3 til: 255 kr./m 3. Prisen på korttømmer og emballagetræ forblev uændrede, på henholdsvis 290 kr. og 234 kr./m 3 (for RGR 3 meter langt). Cellulosetræprisen for RGR/SGR har i 1997 ligget uændret på 160 kr./m 3, samtidig med at kvalitets-. kravene er skærpet, således at cellulosefabrikkerne nu i princippet kræver rådfrit gran. Endvidere må der højst gå 2 uger fra skovningsstart til træet anmeldes klar til afhentning. Prisen på cellulosetræ bl. nål er i samme periode faldet med 10 kr./m 3 til 140 kr./m 3, hvilket betyder, at der er et nettounderskud på dette effekt. På løvtræsiden har afsætningen i 1997 været særdeles gunstig. Navnlig har bøg af A og B-kvalitet været meget efterspurgt og prisforhandlingerne i december måned medførte prisstigninger på 14% på A- kvaliteterne, 5% på B-kvaliteterne og uændrede priser på C-kvaliteterne. Juletræ- og pvntegrøntsæsonen Dansk Juletræsdyrkerforening skønner, at den samlede eksport af nordmannsgran og nobilisjuletræer i 1997 har været på ca. 4 mill. juletræer, hvilket svarer til eksporten i Hertil kommer et hjemmemarkedssalg på træer. Det samlede salg af grangrønt i 1997 skønnes at ligge over niveauet for Indtjeningen i 1997 har derimod været lavere end i 1996, hvilket skyldes stigende klippeomkostninger og prisfald på nogle varegrupper. Dog er blå nobilis og gode nordmannsgranpartier handlet til priser, der har ligget i toppen af de vejledende priser. Både hvad angår juletræer og pyntegrønt har sæsonen forløbet positivt - vejret var med os - uden sne og sjap i skovnings- og klippeperioden, og i modsætning til 1996 har ingen stået tilbage med usolgte partier. Juletræerne har i 1997 været grønne og flotte, fordi vi har fået nedbør på de rigtige tidspunkter. Enkelte kulturer har lidt af nåletab på grund af den varme sommer, men tilsyneladende ikke på disse kanter. Andre steder har man observeret rødfarvning af årets nåle på nordmannsgran. Årsagen er foreløbig ukendt, men i USA har man et tilsvarende fænomen på nobilis, og her hælder man til, at årsagen enten er genetisk betinget, eller skyldes momentant opstået mangel på calcium i skudstrækningsperioden. Ser man tilbage på 1997-produktionsprognoserae for nordmanngranjuletræer, hvor man forventede en produktionsstigning på op til 21% i forhold til 1996, holdt disse prognoser ikke stik. Dette hænger tildels sammen med en gennemført sorteringsstramning, i henhold til nye EU-direktiver der har reduceret det salgbare volumen, men ikke mindst har producenterne været for optimistiske i deres opgørelser over salgbare træer. Produktionen af nordmannsgran- og nobilisjuletræer ude i Europa fylder stadig mere på markedet, og da de ikke er belastet med de sammefragtomkostningersom de danske træer, vil dette i stadig højere grad lægge pres på de kommende års prisudvikling.

16 Side 4 Klima og skadedyr Det der navnlig karakteriserede klimaet i 1997 var de store udsving i nedbør og temperatur. Januar måned blev således, med kun 5 mm nedbør, den tørreste januar måned der er målt siden 1874, da målingerne startede. De første 14 dage af januar var kolde med temperaturer nede omkring frostgrader. Februar var derimo temmelig mild efter årstiden, blæsende og med rigelig nedbør. Marts - april måned var temmeligt nedbørsfattige med kun 2/3 af normalnedbøren, men med temperaturer omkring normalen. Maj måned var gennemgående kølig og med ret høj nedbør, hvilket gav en god start på vækstsæsonen. Sommermånederne juni, juli og august startede med normal nedbør, dog med store lokale variationer, for i august måned igen at falde til 2/3 af normalen. Temperaturen steg kraftigt hen over perioden, så vi i juli havde 2 grader over normalen, og i uge 30 havde vi grader de fleste steder. I august måned nåede vi op på en middeltemperatur på 20,2 grader, hvilket er den varmeste kalendermåned der nogensinde er målt herhjemme. Månedens højeste temperatur blev målt til 32.6 grader. Sommeren klingede langsomt af i september måned. Oktober, november og december var karateriseret ved en nedbørsmængde på ca. halvdelen af normalnedbøren, og temperaturer tæt ved normalen. Omkring 25. oktober havde vi dog vintervejr med snebyger. Ved målestationen i Stiide plantage registreredes årsnedbøren i 1997 til 776 mm (1996: 684 mm). Skov- og Naturstyrelsens seneste rapport om Danmarks skoves sundhedstilstand viser en generel fremgang for sundhedstilstanden i % af alle nåletræer og 72% af de danske løvtræer er vurderet som sunde. Den kolde vinter 96/97 og de gunstige vækstbetingelser i foråret og forsommeren 1997 har gavnet skovens sundhedstilstand. Sygdomsbilledet med de "røde rødgraner" som viste sig i 89/90, og som klingede af i de følgende år, præger således ikke for tiden vore rødgranbevoksninger. Fænomenet "røde rødgraner" tilskrives luftens indhold af sure svovl- og kvælstofforbindelser, der i forbindelse med nedbøren, som stærke syrer, udvasker vigtige næringsstoffer i jorden og øger koncentrationen af potentielt giftigt aluminium. De giftige aluminiumsioner dræber sjældent træerne, men forringer deres stabilitet i forhold til klimastress (tørke, frost) og skadevoldere, her navnlig barkbiller (Typografen). Populært sagt svækkes træernes immumsystem ved denne syrepåvirkning så træerne lettere bliver sy ge- Luftens surhedsgrad er for øjeblikket tilsyneladende ikke af samme styrke som sidst ifirserneog først i halvfemserne, men billedet kan hurtigt skifte. Selv om vi i i træernes optimale vækstsæson (april/maj/juni) kun fik 60% af normalnedbøren, og dermed kunne forvente en kraftig typografsværmning i august måned, kom denne så sent, at afkommet ikke kunne nå at udvikle sig til overvintringsdygtige individer, og forårsangrebet i 1997 blev derfor moderat.

17 Side 5 Som året udviklede sig, med gennemsnitsnedbør under normalen og høje sommertemperaturer, har udviklingsmulighederne for "Typografen", der fortsat ligger på et højt populationsniveau, været optimale, og med en mild vinter 97/98, har vi i indeværende forår haft mange angrebne træer, ikke kun i de sol- og vinddisponerede bevoksningsrande, men også spredt ind igennem bevoksningerne. Blandt løvtræerne hærger elmesygen fortsat landet. Modforanstaltninger og bekæmpelse bliver mere og mere begrænsede, da det efterhånden er økonomisk uoverskueligt. Navnlig august måneds høje temperaturer har taget livet af mange elmetræer, der har haft svært ved at transportere vand op gennem de angrebne stammedele. Kort efter løvspring blev mange løvtræer, især ahorn, elm, kirsebær og eg afløvet af den "lille Frost-. måler". Normalt har disse angreb ingen forstlig betydning, da træerne regenererer bladmassen ved Set. Hans-skud. Jeg vil slutte med at omtale en række mere generelle ting, der har indflydelse på skovbrugets drift, og derfor kan være af interesse for aktionærkredsen. Som omtalt ved sidste års generalforsamling var der i den reviderede skovlov fra maj 1996 en række tiltag til sikring af, at skovene dyrkes med henblik på både at forøge og forbedre træproduktionen, varetage landskabelige hensyn og hensyn af kulturhistorisk og miljøbeskyttende art, samt hensyn til friluftslivet. I lovens 19 er der åbnet mulighed for, at Miljøministeren kan give tilskud tilfremmeaf god og flersidig skovdrift i eksisterende skov. Disse tilskudsmuligheder er nu endeligt udformede og godkendt af EU. Første ansøgningsfrist er 1. juni d.å. Tilskudsmulighederne omfatter driftsplanlægning og lokautetskortlægning. Endvidere etablering af stabile skovtyper af løv, herunder løvskovbryn, samt etablering af stabile nåletræbevoksninger. Dette indebærer bl.a at der gives tilskud til plantning af bøg, eg, ask og lind, samt alm. ædelgran, skovfyr, lærk, douglas og grandis for at få mere stabile træarter ind i plantageskovbruget, og i denne forbindelse ydes der også tilskud til selvforyngelse at stabile nåletræarter. Tilskudssatserne ligger på: Plantning afløv under skærm af nål: Planting af løv på renafdrift: Selvforyngelse af nål: Plantning af nål under skærm: Plantning af nål efter RGR/SGR: Plantning af ydre løvskovbryn og indre løvbælter efter nål: kr/ha kr/ha kr/ha kr/ha kr/ha kr/ha Egekrat I den nye Skovlovs 16 blev det bestemt endeligt at fastlægge beliggenheden af landets egekrat, og samtidig sikre de bevaringsværdige af disse.

18 «Side 6 I praksis vil det betyde, at de krat der registreres som bevaringsværdige ikke må skifte træart, dvs. at egen fortsat skal være hovedtræarten. Den typiske driftsform for egekrat med lidt spredt brændehugst vil kunne fortsætte uændret. Haderslev Statsskovdistrikt har i efteråret 1997 gennemført en registrering af egekrat inden for distriktets område. I løbet af 1998 vil Skovtilsynet vende tilbage, enten for at oplyse at vores egekrat ikke er omfattet af bestemmelserne for bevaring, men naturligvis fortsat omfattet af skovlovens almindelige bestemmelser, eller modsætningsvis for at foreslå en aftale om at sikre den pågældende bevoksning, enten som egekrat eller egeskov. Typisk kan der være behov for rydning af selvsået nåletræsopvækst, hvortil der bl.a kan søges om tilskud iht. den nye tilskudsordning omfremmeaf god ogflersidigskovdrift i private skove, som træder i kraft 1. juni i år. FSC - Certificering I Skovlovens 21 er der givet Miljøministeriet bemyndigelse til at fastsætte regler for mærkning af skovprodukter fra bæredygtige og økologisk drevne skovbrug. En sådan certificering af skovdriften og mærkning af skovprodukterne er p.t. et meget debatteret emne, både herhjemme og på globalt plan. Der er oprettet et internationalt, uafhængigt certificerings-system, FSC, der tilbyder sin service til skovejere i hele verden. FSC (Forest Stewardship Council) har hovedkontor i Mexico og har til formål atfremmeen skovdrift der er "økologisk forsvarlig - social gavnlig - og økonomisk levedygtig", og mærke træ fra en sådan skovdrift med et internationalt miljømærke. Hele denne procedure skulle så også gerne udmønte sig i en merpris på træet. I forbindelse med kravene til skovdriften forudsættes det, at skovejerne har dokumenterede skovplaner, styringssystemer og klare målsætninger. Blandt de væsentligste retningslinier for opnåelse af FSC-certificering kan nævnes: - Overholdelse af alle relevante love og FSC-principper for god skovdrift. - Bevaring og pleje af skovens kulturelle værdier, såsom fortidsminder, gi. driftsformer o.l. - Udbygning af friluftsaktiviteter. - Bevaring og udbygning af skovens beskæftigelsesmæssige betydning. - Bedst mulig udnyttelse af skovens træproduktion, og - Størst mulig hensyn til skovens landskabelige funktioner. Herhjemme blev der i 1996 oprettet en FSC-arbejdsgruppe, hvis formål var at udarbejde retningslinier for certificering af skovdriften i Danmark. Initiativtagerne var Regnskovsgruppen Nepenthes og WWF Verdensnaturfonden. Ud over disse to organisationer varetages miljøinteresserne i arbejdsgruppen af Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace-Danmark, Natur- og Ungdom og Dansk Ornitologisk Forening. Udvalgets sociale interesser varetages bl.a. af SID, Trækartellet Byg- og Anlæg, Danske Skov- og Landskabsingeniører (O) og Friluftsrådet (O). De økonomiske interesser varetages af organisationer der p.t. kun har observatørstatus i udvalget, nemlig bl.a. Dansk Skovforening, Skov- og Naturstyrelsen, Skovdyrkerforeningerne og Hedeselskabet. Blandt de af arbejdsgruppen udarbejdede retningslinier kan nævnes:

19 Side 7 Omstilling til naturnær skovdrift i takt med at mulighederne viser sig i skoven. Omstillingen består bl.a i en lokalitetstilpasning af træartsvalget og anvendelse af plukhugstdrift, gruppevis foryngelse eller underplantning, hvor det er muligt. Andelen af hjemmehørende træarter skal bevares. For skove domineret af eksotiske arter skal andelen af hjemmehørende arter gradvist øges. Retaingslinierne skal endvidere sikre, at skovens naturlige biologiske mangfoldighed (biodiversiteten) bevares og øges. Udlægning af områder med urørt skov er et centralt element i FSC s retningslinier, og her mener man, at mindst 5% af skovens areal skal friholdes for drift (i praksis findes sådanne arealer i mange skove). Et vigtigt element er også beskyttelsen af hule træer eller redetræer for skovens fugle. Endelig forbyder FSC's retningslinier brug af pesticider, og tillader kun undtagelsesvis gødskning i skovdriften. Som nævnt er planlægning og opfølgning af skovplanens udførelse vigtige elementer i FSC's principper. Skovplanen skal være bredere end en normal dansk driftsplan. Foruden de normale opgørelser af vedmasse og oversigt over tilvækst og hugst, skal planen også indeholde beskrivelse af skovens biologiske, kulturelle og friluftsmæssige værdier, samt en beskrivelse af skovdyrkningssystemet. Endelig anbefales det, at interessegrupper og lokalbefolkningen inddrages i en dialog om skovens forvaltning, navnlig når det drejer sig om større skovejendomme og bynære skove. De hjemlige skovbrugsorganisationer hælder p.t. mest til den opfattelse, at en certificering kan baseres på den gældende skovlov og kontrolleres af skovlovsmyndighederne. En enkel, billig og let måde at administrere på. Miljøorganisationerne mener modsætningsvis, at denne model på en lang række punkter ikke lever op til FSC's krav. Skulle certificeringen slå igennem herhjemme, kunne man forestille sig, at de mindre skovejendomme der ønsker certificering lader sig certificere som én ejendom under en paraplyorganisation som eksempelvis Hedeselskabet eller en Skovdyrkerforening, hvor en fælles administration varetager hele skovdriften og har ansvaret for at FSC's regler overholdes. Det store spørgsmål er, vil forbrugerne efterspørge FSC-mærket træ og vil de betale en merpris? Det er nok det punkt, hvor der hersker størst usikkerhed, idet erfaringerne er få, fordi derfindesmeget lidt certificeret træ på verdensmarkedet, og der er intet der tyder på, at omkostningerne til certificering og omlægning afdriften kan dækkes gennem en merpris på træet. Sverige er nok det land, der er nået længst i sine certificeringsovervejeiser. De store svenske skovselskaber som STORA, MODO og ASSI DOMÆN er i fuld gang med at FSCcertificere. Det samme gælder den svenske kirke, der er en af de mellemstore skovejere med ha skov. De mindre svenske skovejere - familieskovbruget - har valgt at træde ud af FSC-samarbejdet. Det samme gælder SØDRA, som ejes af sydsvenske skovejere, med medlemmer og 1,7 mill. ha skov, som nu lancerer deres egen certificeringsplan. SKOGSELSKABET, en konsulentorganisaion der kan sammenlignes med Hedeselskabet, har deltaget i den svenske FSC-arbejdsgruppe og har skrevet kontrakt med en del af sine kunder under forudsætning af, at selskabet kan godkendes som paraplyorganisation. En forudsætning for hele certificeringstanken må dog fortsat være, at forbrugerne vil betale en merpris for de mærkede træprodukter før producenterne går ind i en sådan delvis medlemsfinancieret ordning.

20 Side 8 Pesticider Der er en stadig stigende politisk og offentlig opmærksomhed på land- og skovbrugets pesticidanvendelse. Regeringen har således nedsat et udvalg, som skal vurdere de dyrkningsmæssige, økonomiske og juridiske konsekvenser ved et totalt stop for brug af pesticider i løbet af 10 år. Udvalget afgiver betænkning sidst i Miljøstyrelsen ønsker en pesticidstrategi, hvori også privatskovbruget inddrages. For eksempel på linie med Skov- og Naturstyrelsens pesticidstrategi fra 1996 der siger, at pesticidforbruget i Statskovbruget i år 2005 skal være på 1/3 af forbruget i Skovbruget anvender kun små mængder pesticider, men de er vigtige for skovbrugets økonomi indtil der er fundet realistiske alternativer. På 95% af skovarealet bruges kun pesticider ved kulturetableringen. På under 5% af skovarealet dyrkes juletræer og pyntegrønt i lang omdrift. Her bruges pesticider men i mindre omfang end ved de fleste landbrugsafgrøder. Pyntegrøntproduktionen er livsvigtig ikke mindst for nåleskovbruget, idet den sikrer mellem 1/3 og Vz af indtægten. Pyntegrøntproducenterne er i fuld gang med at gøre sig uafhængige af brug af pesticider og udvikle nye renholdelsesmetoder (afskærmet sprøjtning, mekanisk renholdelse, dækafgrøder, afgræsning med får). Og som oplyst ved sidste års generalforsamling har skovbrugets organisationer sammen med politikerne etableret en produktionsafgiftsfond (jf. Skovlovens 20) for juletræer og pyntegrønt. Pengene skal bl.a bruges til atfremmeforskning og udvikling af mere miljøvenlige metoder i pyntegrøntproduktionen. Halvdelen betales af producenterne, halvdelen af staten L. Oppermann - J. Herskind

% - #.Jtøp/sémv j ^ /. /& // vr

% - #.Jtøp/sémv j ^ /. /& // vr % - #.Jtøp/sémv j ^ /. /& // vr Antallet af aktionærer i Houborg Plantage udgjorde ved en optælling kort før generalforsamlingen i alt }60/, og antallet af de i årets løb noterede aktieoverdragelser er

Læs mere

Til de nye aktionærer skal der herfra lyde et Velkommen i aktionærkredsen.

Til de nye aktionærer skal der herfra lyde et Velkommen i aktionærkredsen. di, u Det er for bestyrelsen en glæde - hvilket vi også tidligere har givet udtryk for - at så mange tager sig tid til at deltage i plantagens generalforsamling. Vi har aktionærer over hele landet samt

Læs mere

Jeg vil gerne bede forsamlingen rejse sig og sammen med mig mindes Carl Georg Bech. Æret være Carl Georg Bech's minde.

Jeg vil gerne bede forsamlingen rejse sig og sammen med mig mindes Carl Georg Bech. Æret være Carl Georg Bech's minde. Det var med sorg, at jeg og bestyrelsens øvrige medlemmer erfarede, at plantagens mangeårige skovrider og bestyrelsens tidligere formand, skovrider Carl Georg Bech, den 12. december 1988 var afgået ved

Læs mere

De Danske Skovdyrkerforeninger har opnået en status som. paraply-organisation under den skovcertificeringsordning, som hedder PEFC.

De Danske Skovdyrkerforeninger har opnået en status som. paraply-organisation under den skovcertificeringsordning, som hedder PEFC. Øst Nr. 7 Maj 2007 Skovdyrkerforeningerne PEFC-certificeret Læhegn Skovnings- og plantesæsonen vel overstået Igen tilskud til skovrejsning Forretningsbetingelser Sommerferieplanen 2007 Skovdyrkerforeningerne

Læs mere

j j, M/o /føtfaxy /?7?

j j, M/o /føtfaxy /?7? j j, M/o /føtfaxy /?7? * i HiMimiu»Puwppitii^m 'WM^iWHMpiitPjptøp^ ^H^ItifW^^^4'"i VI^^^ '^W*^'SiTW CWWf»T!'W^ A/S HODBORG PLANTAGE - BERETNING FOR 1979. * % Der i 1979 skovet ialts 296o m, hvoraf 1977

Læs mere

Den 24. november sidste år anrettede den storm, der da gik over Danmark, de hidtil største skader i dansk skovbrugs historie.

Den 24. november sidste år anrettede den storm, der da gik over Danmark, de hidtil største skader i dansk skovbrugs historie. Ati Den 24. november sidste år anrettede den storm, der da gik over Danmark, de hidtil største skader i dansk skovbrugs historie. Stormen væltede meget store mængder nåletræer af betydelig værdi, og det

Læs mere

2. Skovens sundhedstilstand

2. Skovens sundhedstilstand 2. Skovens sundhedstilstand 56 - Sundhed 2. Indledning Naturgivne og menneskeskabte påvirkninger Data om bladog nåletab De danske skoves sundhedstilstand påvirkes af en række naturgivne såvel som menneskeskabte

Læs mere

Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1. Referat

Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1. Referat Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1 Referat 1. Dirigent Per (nr. 24). Generalforsamlingen er lovlig varslet erklæres lovlig og beslutningsdygtig 2. Valg af stemmetællere

Læs mere

Forest Stewardship Council

Forest Stewardship Council Fortolkning af den danske FSC-skovstandard Der er, og vil altid være, tilfælde, hvor der kræves en fortolkning af og klarhed om kravene under selv den bedste standard. Hos FSC Danmark er der udpeget en

Læs mere

Exh 12 Brochure on CeFCo (in Danish)

Exh 12 Brochure on CeFCo (in Danish) Exh 12 Brochure on CeFCo (in Danish) D4.3 Information material produced Public document This information is part of the CeFCo project, with the purpose to develop a model for certification of forest contractors

Læs mere

Certificering og Naturhensyn

Certificering og Naturhensyn Certificering og Naturhensyn Karina Seeberg Kitnæs Certificeringsleder Orbicon A/S I samarbejde med DNV Certification og Soil Association Woodmark Workshop om skovenes biodiversitet Eigtved Pakhus, d.

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

Baggrund om projektet Certificering af skoventreprenører en genvej til certificering af mindre skovejendomme

Baggrund om projektet Certificering af skoventreprenører en genvej til certificering af mindre skovejendomme Baggrund Mens FSC og PEFC skovcertificering er blevet stadigt mere udbredt blandt større statslige, andre offentlige og private skov ejere verden over, er det samme ikke tilfældet for små og mindre ejendomme

Læs mere

Naturnær drift i nåletræ

Naturnær drift i nåletræ Naturnær drift i nåletræ Nåletræ kan godt drives med selvforyngelse. Der skal ofte foretages en jordbearbejdning og måske indbringes andre arter. Hulbor er anvendt med held i SLS Skovadministration. Opvæksten

Læs mere

BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V

BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V BRANCHEUDVALGET FOR FRØ Danish Seed Council Axeltorv 3, 1609 København V 1. marts 2012 Den samlede danske frøbranches høringssvar på forslag til lov om ændring af lov om afgift af bekæmpelsesmidler Indsendes

Læs mere

Dyrkningssystemer, kulturetablering, blandingskulturer

Dyrkningssystemer, kulturetablering, blandingskulturer Dyrkningssystemer, kulturetablering, blandingskulturer Vivian Kvist Johannsen og Palle Madsen, Skov & Landskab, Københavns Universitet Brundtlandsk bæredygtighed og de fremtidige generationers behov; funktionsintegration

Læs mere

Ølby Præstegårds- plantage

Ølby Præstegårds- plantage Ølby Præstegårds- plantage Attraktiv beliggenhed - tæt på Klosterheden og Limfjorden Salgsprospekt Skovdyrkerne Vestjylland april 2012 1. Introduktion Hermed udbydes Ølby Præstegårdsplantage med tilliggende

Læs mere

Formandens beretning for Vejlby Strand grundejerforening for året 2012/2013

Formandens beretning for Vejlby Strand grundejerforening for året 2012/2013 Ja, så er der gået endnu et år, det er så min fjerde beretning. Efter at vi i bestyrelsen nu i et par år, har haft fokus på at få en god struktur, sikre en stor åbenhed i foreningen og få styr på økonomien,

Læs mere

Udrensning i eg: Figur 1. Tre forsøg med udrensning i ung eg, anlagt 2002-03.

Udrensning i eg: Figur 1. Tre forsøg med udrensning i ung eg, anlagt 2002-03. Udrensning i eg: Hård udrensning uden for meget kvas øger skovens rekreative værdi Af Jens Peter Skovsgaard og Frank Søndergaard Jensen, Skov & Landskab (KU) Når der er tale om skovens værdi til friluftsliv,

Læs mere

økonomisk og økologisk

økonomisk og økologisk af Henrik S. BacH og Martin SejerSgaard-jacoBSen, dsls ForMandSkaB økonomisk og økologisk Beskæftigelsen På trods af en igangværende recession er der fortsat høj beskæftigelse for de uddannede skov- og

Læs mere

Tilstede fra boligforeningen var direktør Kenneth Taylor Hansen (KTH), Thomas Petersen (TP), Henrik Kruse, Mette Nyholm og Britt Espensen.

Tilstede fra boligforeningen var direktør Kenneth Taylor Hansen (KTH), Thomas Petersen (TP), Henrik Kruse, Mette Nyholm og Britt Espensen. Afdelingsmøde for Klintevej/Rosendals Allé afd. 35. Mandag, den 21. september 2015 kl. 19.00. Tilstede fra boligforeningen var direktør Kenneth Taylor Hansen (KTH), Thomas Petersen (TP), Henrik Kruse,

Læs mere

En anden god tradition er, at Houborg Plantage kan udbetale udbytte til sine aktionærer - en tradition, der har 80 år på bagen.

En anden god tradition er, at Houborg Plantage kan udbetale udbytte til sine aktionærer - en tradition, der har 80 år på bagen. Et selskab med så mange år bag sig som Houborg Plantage skaber sig rent umiddelbart en række traditioner. Så længe de er gode og aktuelle, bør de bevares. Men bliver de forældede og uegnede, bør de slettes.

Læs mere

Varsling af generalforsamling

Varsling af generalforsamling Øst Nr. 10 September 2007 Varsling af generalforsamling Plant for vildtet - Tilskud til vildtplanter Ny ansøgningsrunde om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Marjatta og Bredeshave

Læs mere

Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle.

Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle. Indlæg i fredningssagen Dalene ved Resenbro. Vedrørende ejendommen lb. Nr. 12, matr. Nr. 2 f Skellerup Nygårde, Linå,. v. Lise Balle og Erik Balle. Indledningsvis bemærkes, at vi som mangeårige medlemmer

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. - ansøgningsfrist den 25. april 2014

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. - ansøgningsfrist den 25. april 2014 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter - ansøgningsfrist den 25. april 2014 Vejledning til ansøgning om tilskud til private naturprojekter i Middelfart Kommune 2014 Søg tilskud til et

Læs mere

Formandsberetning i HBH 2015.

Formandsberetning i HBH 2015. Velkommen til ordinær genf. i HBH og HBV. Før vi går i gang med genf. skal vi mindes et af vore medlemmer, nemlig Else Emig, som desværre afgik ved døden i august måned. Hun døde på sygehuset efter kort

Læs mere

Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen

Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen Økologisk planteavl uden husdyrgødning Af Jesper Hansen Anvendelse af ikke økologisk gødning på økologiske bedrifter er jævnligt oppe til debat. Næsten alle planteavlere benytter sig af muligheden for

Læs mere

Bestyrelsens beretning for året 2014. Kære andelshavere, (og 14 lejere)

Bestyrelsens beretning for året 2014. Kære andelshavere, (og 14 lejere) Bestyrelsens beretning for året 2014. Kære andelshavere, (og 14 lejere) Den 21. november 2010 blev der holdt et møde i den gamle gymnastiksal her på skolen. Vi skulle stifte en andelsforening. Og hvorfor

Læs mere

Side 1 af 5 25. januar 2008. Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark

Side 1 af 5 25. januar 2008. Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark Side 1 af 5 25. januar 2008 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rosenkæret 39 2860 Søborg Att.: Vej- og Parkafdelingen Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark Først

Læs mere

Klassisk Teak Siden 1996

Klassisk Teak Siden 1996 Klassisk Teak Siden 1996 2014 Teaktræets naturlige olier gør det meget anvendeligt på udsatte steder, samt resistent overfor mug og skadedyr. Teak er holdbart, selv når det ikke behandles med olie eller

Læs mere

Ansøgning om tilskud til Praksisnære forsøg

Ansøgning om tilskud til Praksisnære forsøg P2 Ansøgning om tilskud til Praksisnære forsøg Modtaget: Journalnr.: Sendes til Skov- og Naturstyrelsen, Haraldsgade 53, 2100 København Ø sammen med fællesskema F1. Oplysninger om ansøger og ejendom påføres

Læs mere

Klager. 12,9 ha skov nordvest for [ ].

Klager. 12,9 ha skov nordvest for [ ]. 1 København, den 14. marts 2013 KENDELSE Klager ctr. Ejner Kaa Strandvejen 237 8543 Hornslet Nævnet har modtaget klagen den 26. september 2012. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede skal betale

Læs mere

Sundby Sø. Afvandingen

Sundby Sø. Afvandingen Sundby Sø af Henrik Schjødt Kristensen I sidste halvdel af 1800-tallet blev der over hele landet gennemført mange af afvandingsprojekter med betydelige tilskud fra staten. Formålet var at udvide landets

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 10 Af: Marianne Bachmann Andersen De allerførste forårsdage Billede: Perlehyasint.jpg Vi har allerede haft de første dejlige forårsdage og marts måned har vist sig fra sin pæneste

Læs mere

Regler. for. tilskud til aftenskoler i. Halsnæs Kommune

Regler. for. tilskud til aftenskoler i. Halsnæs Kommune Regler for tilskud til aftenskoler i Halsnæs Kommune Indholdsfortegnelse Afsnit Emne Side 1. Formål 2 2. Undervisningens omfang 2 3. Begrænsninger 2 4. Foreningskrav 3 5. Ansøgning og tilskudstilsagn 4

Læs mere

Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland

Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland Hvad vil Energinet.dk bygge? For at sikre, at danske forbrugere fortsat kan forsynes med naturgas, ønsker Energinet.dk at udbygge gastransmissionsnettet

Læs mere

Kulturintensitet og kulturmodeller: Erfaringer fra naturnær skovdrift og øget biomasseproduktion

Kulturintensitet og kulturmodeller: Erfaringer fra naturnær skovdrift og øget biomasseproduktion Sponsorer: ENERWOODS Kulturintensitet og kulturmodeller: Erfaringer fra naturnær skovdrift og øget biomasseproduktion NordGen Forest Thematic Day - Kulturkvalitet og øget træproduktion Sabro 23. august

Læs mere

Strandsvingel til frøavl

Strandsvingel til frøavl Side 1 af 5 Strandsvingel til frøavl Markplan/sædskifte Til frøavl lykkes strandsvingel bedst på gode lermuldede jorder og svære lerjorder, men den kan også dyrkes på lidt lettere jorder. Vanding kan medvirke

Læs mere

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Hundegræs til frø Formålet med dyrkning af hundegræs er et stort frøudbytte med en høj spireprocent, og frø som er fri for ukrudt. Hundegræs er langsom i udvikling i udlægsåret, hvorimod den

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag Nr. U-201 Forslag Udvidelse på vandløbsområdet Politikområde 202 Natur, miljø og vandløb Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring Effektivisering Andet Det foreslås, at udvide driftsbudgettet for Vandløbsvæsen

Læs mere

Generalforsamling i Grundejerforeningen Musvågevej

Generalforsamling i Grundejerforeningen Musvågevej Generalforsamling i Grundejerforeningen Musvågevej 5. marts 2016 Bestyrelsens beretning 2.1 Bestyrelsen, som den ser ud i dag Formand: Niels Bloch Musvågevej 52 Ikke på valg Kasserer: Kai Jensen Musvågevej

Læs mere

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund.

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Jagt og prøver med stående hund kræver en passende bestand af fuglevildt. Der er ikke meget ved at gå over

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 634 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 634 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 634 Offentligt Notat Ministersekretariatet J.nr. SNS- Ref. CLJ Miljøministerens besvarelse af spørgsmål DF, DG og DH fra Folketingets Miljø- og

Læs mere

Formands/bestyrelsesberetning ved Tif golfs afdelingsgeneralforsamling 14.01.2014

Formands/bestyrelsesberetning ved Tif golfs afdelingsgeneralforsamling 14.01.2014 Tikøb den 14.01.15 REFERAT af AFDELINGSGENERALFORSAMLING I TIKØB GOLF 14.01.15 1. a. Valg af dirigent: Per Svendsen blev valgt som dirigent. Oplyste at indkaldelsen havde været i Helsingør Dagblad med

Læs mere

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010 Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010 Generelt: Så er tiden atter inde til at kigge såvel tilbage på den forgangne sæson, som til at se fremad, mod de kommende sæsoner i biavlen Lave honningpriser

Læs mere

Stikord fra dialogen i gruppe 1: Deltagende udvalgsmedlem: Guri Bjerregaard

Stikord fra dialogen i gruppe 1: Deltagende udvalgsmedlem: Guri Bjerregaard Stikord fra dialogen i gruppe 1: Deltagende udvalgsmedlem: Guri Bjerregaard Der er nogle etiske dilemmaer - sponsorater åbner op for ulighed i dagtilbuddene Om mad: Det er vigtigt at maden bliver produceret

Læs mere

Indhold. Generelle bemærkninger...2. Til forslagets enkelte bestemmelser...7

Indhold. Generelle bemærkninger...2. Til forslagets enkelte bestemmelser...7 Indhold Generelle bemærkninger...2 Til forslagets enkelte bestemmelser...7 Ad 1:...7 Ad 8:...7 Ad 9:...8 Tilføjelse til loven:...8 Tilføjelse til loven:...9 Ad 11...9 Ad 14:...9 Ad 15:...9 Ad 16:...10

Læs mere

Europa-Huset 19.11.2015

Europa-Huset 19.11.2015 Opgør med myterne om Danmark som foregangsland EuropaHuset 19.11.2015 Støttet af Tankevækkende tendenser i energiforbruget Det samlede energiforbrug i EU28 har ligget nærmest konstant siden 1995 på trods

Læs mere

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 6. december 2005 og Fiskeri

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 6. december 2005 og Fiskeri Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 154 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug Den 6. december 2005 og Fiskeri./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

- Jeg vil ikke acceptere stigningen. Og jeg vil arbejde aktivt for at knække den kurve.

- Jeg vil ikke acceptere stigningen. Og jeg vil arbejde aktivt for at knække den kurve. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 148 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Tale til åbent samråd den 4. februar 2010 i Folketingets

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Grundejerforeningen i Lodshaven

Grundejerforeningen i Lodshaven Dato 21. marts Side 1 af 7 Referat fra generalforsamling 18. marts 2010 Mødested Fælleshuset Referent: Per Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Valg af stemmetællere 3. Bestyrelsens beretning 4. Forelæggelse

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår

Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår VELKOMMEN TIL Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår Lisbeth Shooter Jan Nielsen Kristian Petersen Introduktion Lisbeth Shooter, chefkonsulent og i dag ordstyrer Jan Nielsen, planteavlskonsulent

Læs mere

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold.

I Haderslev Idrætsråd er vi meget glade for at samarbejdet med NORDEA, som gør det muligt at prisen også får et økonomisk indhold. Haderslev Idrætsråd Nyhedsbrev september 2012 Årets bredde-idrætsforening Bestyrelsen i HIR har fundet årets bredde idrætsforening. Der var indkommet 13 meget fornemme og velbegrundede indstillinger til

Læs mere

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008 Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 28 Denne beretning suppleres med formandens mundtlige beretning på generalforsamlingen. Produktionen Vindmøllerne

Læs mere

Sæson 2015 Evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt

Sæson 2015 Evaluering og analyser. Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Sæson 2015 Evaluering og analyser Claus Jerram Christensen Danske Juletræer træer & grønt Juletræer 2015 - opstart Meget sene ordreafgivelser for flere aktører. Flere mindre dyrkere lukkede først handler

Læs mere

Også for 2002 forventer bestyrelsen et positiv resultat.også 6-cifret, men mindre end i 2001.

Også for 2002 forventer bestyrelsen et positiv resultat.også 6-cifret, men mindre end i 2001. ^y/éum iwém /^7^^^ ^ ^ ^ Der er tradition for, at bestyrelsens beretning indeholder nogle ord om aktionærkredsen, bl.a. om hvor mange vi er, og hvilke ændringer der er sket i årets løb. Efter en for kort

Læs mere

Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997

Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997 Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997 Marts 2009 Hovedbestyrelsens beretning 2008/2009 1. Møder i Funktionærforeningen Vi har i Funktionærforeningens

Læs mere

Ejerforeningen Vagtelvænget. Bestyrelsens beretning for året 2008

Ejerforeningen Vagtelvænget. Bestyrelsens beretning for året 2008 Ejerforeningen Vagtelvænget Bestyrelsens beretning for året 2008 Generalforsamlingen 2008 blev gennemført i en god og konstruktiv dialog mellem generalforsamlingsdeltagerne og bestyrelsen. Bestyrelsens

Læs mere

AFD. FR.NR. SB.NR. BESKRIVELSE BEMÆRKNINGER BILLEDE

AFD. FR.NR. SB.NR. BESKRIVELSE BEMÆRKNINGER BILLEDE 1 På alle enhedens arealer gælder: At sten- og jorddiger skal betragtes som fredede fortidsminder. Det er tilstræbt at få indtegnet samtlige sten- og jorddiger på skovkortene, men der findes uden tvivl

Læs mere

Beretning 2014. Produktion

Beretning 2014. Produktion Beretning 2014 Driften af vores vindmølle er stabil og tilfredsstillende. Den kører heldigvis uden de store problemer. Møllen får sin faste service 2 gange om året, et stort og et lille eftersyn, og får

Læs mere

Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge?

Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge? Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge? Dansk Byggeri uddannelsesudvalg sætter fokus på, hvorfor en del af medlemsvirksomhederne ikke har lærlinge. I den forbindelse er medlemsvirksomheder,

Læs mere

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport Pressemeddelelse Miljøøkonomisk vismandsrapport Materialet er klausuleret til onsdag den 26. februar 2014 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske Råd den 26. februar indeholder fem kapitler:

Læs mere

BESTYRELSENS BERETNING Generalforsamling 2010

BESTYRELSENS BERETNING Generalforsamling 2010 BESTYRELSENS BERETNING Generalforsamling 2010 Så er der gået endnu et år, på trods af, at der stadig er 365 døgn med 24 timer i hvert døgn, føles det som om det var i går vi havde generalforsamling 2009.

Læs mere

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert 1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert I dag er det vigtigt at huske, at 1. maj er arbejdernes internationale kampdag. I Danmark er 1. maj både en kampdag og en festdag! Men rundt om i verden ser

Læs mere

Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger

Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger Af Peder Størup - Naturbeskyttelse.dk Så kom de længe ventede anbefalinger fra Natur- og Landbrugskommissionen endelig for dagens lys, og der

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Vækstform og produktionsmål Hvidkløver er en flerårig bælgplante, der formerer sig ved krybende rodslående stængler. Hvidkløverens blomster er samlet i et hoved

Læs mere

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Frøslev Plantage Plan efter stormfald 2013

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Frøslev Plantage Plan efter stormfald 2013 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Frøslev Plantage er på ca.1042 ha og er beliggende få kilometer fra den dansk-tyske grænse. Mod øst afgrænses plantagen af motorvej E45. Området kaldet Frøslev Sand blev indtil

Læs mere

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013.

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Biomasse.Dok.2.5 København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand, Cristina C. Landt og Tyge Kjær,

Læs mere

Afdelingsmøde afd. 7 Ryttervænget, den 18. april 2016

Afdelingsmøde afd. 7 Ryttervænget, den 18. april 2016 Afdelingsmøde afd. 7 Ryttervænget, den 18. april 2016 Deltagere: 19 beboere fra 15 husstande. Fra boligforeningens organisationsbestyrelse deltog: Formand Hans Chr. Nielsen (HCN) Lars Johansen Kjeld Nielsen

Læs mere

TRÆARTSSAMMENSÆTNINGEN AF STATSSKOVENE af K.F. ANDERSEN Skovstyrelsen, Strandvejen 863, DK-2930 Klampenborg

TRÆARTSSAMMENSÆTNINGEN AF STATSSKOVENE af K.F. ANDERSEN Skovstyrelsen, Strandvejen 863, DK-2930 Klampenborg TRÆARTSSAMMENSÆTNINGEN AF STATSSKOVENE af K.F. ANDERSEN Skovstyrelsen, Strandvejen 863, DK-2930 Klampenborg Dansk skovbrug er intensivt i den forstand, at der i et par hundrede år er lagt store anstrengelser

Læs mere

Indledning. Privatiseringsprocessen

Indledning. Privatiseringsprocessen Indledning Selvom jeg kun har været med i bestyrelsen og formand i et år, vil jeg gøre et forsøg på at tegne billedet af hele processen fra privatiseringen startede til i dag. Da jeg selv kom ind i bestyrelsen

Læs mere

Vedtægter for Skjern Bank A/S 6900 Skjern CVR. NR. 45 80 10 12

Vedtægter for Skjern Bank A/S 6900 Skjern CVR. NR. 45 80 10 12 Navn, hjemsted og formål Vedtægter for Skjern Bank A/S 6900 Skjern CVR. NR. 45 80 10 12 1 1. Bankens navn er Skjern Bank A/S. 2. Hjemsted er Ringkøbing-Skjern Kommune. 2 Selskabets formål er at drive bankvirksomhed

Læs mere

FSC og PEFC CERTIFICERING. Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej. Overvågning og evaluering

FSC og PEFC CERTIFICERING. Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej. Overvågning og evaluering FSC og PEFC CERTIFICERING Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej Overvågning og evaluering Maj 2016 Udarbejdet af: Frederikshavn Kommune Center for Park og Vej Søren Hoff Brøndum I samarbejde med

Læs mere

Aftalen indeholder også et afsnit om indsatsområder for 2015 og 2016. Her er der aftalt:

Aftalen indeholder også et afsnit om indsatsområder for 2015 og 2016. Her er der aftalt: Haderslev Idrætsråd Nyhedsbrev juni 2015 Vi har indgået en samarbejdsaftale med Haderslev Kommune Det er nu et par måneder siden vi sidst har givet lyd fra os men det betyder bestemt ikke at vi har ligget

Læs mere

Skovsgaard Varmeværk Andelsselskab amba Poststrædet 28, Skovsgård, 9460 Brovst

Skovsgaard Varmeværk Andelsselskab amba Poststrædet 28, Skovsgård, 9460 Brovst Skovsgaard Varmeværk Andelsselskab amba Poststrædet 28, Skovsgård, 9460 Brovst 1 Generalforsamling onsdag den 20.11.2013, kl. 19,30 i Skovsgård Multihus Formandsberetning: Årets gang Vinteren blev mere

Læs mere

samtlige Distrikter Skovpolitisk kontor Den 11. august 1997 FREDSKOVSNOTERING Vejledning i distrikternes arbejde med løbende vedligeholdelse af

samtlige Distrikter Skovpolitisk kontor Den 11. august 1997 FREDSKOVSNOTERING Vejledning i distrikternes arbejde med løbende vedligeholdelse af samtlige Distrikter Skovpolitisk kontor Den 11. august 1997 FREDSKOVSNOTERING Vejledning i distrikternes arbejde med løbende vedligeholdelse af fredskovsnoteringen I forbindelse med ændringen af skovloven

Læs mere

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse ... MILJØMINISTERIET.... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse Regeringens forslag til: Ny skovlov og Ændringer i naturbeskyttelsesloven.......... Vi skal beskytte

Læs mere

Bestyrelsens beretning for 2011-12.

Bestyrelsens beretning for 2011-12. Bestyrelsens beretning for 2011-12. Grundejerforeningen ønsker at sikre Trørød dets grønne karakter. Grønne haver med plads til træer, plæner, blomsterbede. En rolig trafik gennem landsbyen, der ikke skæmmer

Læs mere

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vivian Kvist Johannsen Skov & Landskab

Læs mere

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet.

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser er beplantninger, hvis eneste formål er at være til gavn for vildtet. Det kan de f.eks. være som ynglested, dækning og spisekammer.

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

Biomasseoptimeret skovdyrkning

Biomasseoptimeret skovdyrkning Biomasseoptimeret skovdyrkning NordGen Forest Thematic Day Kulturkvalitet og øget træproduktion Skovrider Michael Gehlert Skovdyrkerne Vestjylland Skovbruget som energileverandør 360 o Klimakommissionen

Læs mere

For at køre tilskudsrunden mere brugbar og have større mulighed for at kunne få pengene brugt vil jeg forslå 2 ændringer:

For at køre tilskudsrunden mere brugbar og have større mulighed for at kunne få pengene brugt vil jeg forslå 2 ændringer: Kære Natur Erhverv Hermed bemærkninger til høring af Bekendtgørelse om randzoner: For øjeblikket er der meget stille hos maskinhandlere. Der er dårlige betingelser på alle fronter i landbruget for tiden

Læs mere

ABAF NYT 18/2011 november 2011. Hvem kan få refusion og hvor fra? Alle virksomheder på det private

ABAF NYT 18/2011 november 2011. Hvem kan få refusion og hvor fra? Alle virksomheder på det private ABAF NYT 18/2011 november 2011 Hvem kan få refusion og hvor fra? Alle virksomheder på det private HUSK AT SØGE OM REFUSION FRA DA-BARSEL DER ER PENGE AT HENTE En undersøgelse viser, at mange virksomheder

Læs mere

Der er meget mere energi i skovene end Danmark udnytter Af Marie-Louise Bretner, Dansk Skovforening

Der er meget mere energi i skovene end Danmark udnytter Af Marie-Louise Bretner, Dansk Skovforening Der er meget mere energi i skovene end Danmark udnytter Af Marie-Louise Bretner, Dansk Skovforening Dansk Skovforening er Skovbrugets brancheorganisation. Dansk Skovforening arbejder for at fremme danske

Læs mere

Emne: Referat fra ordinær generalforsamling for Grundejerforeningen Elgårdsminde Syd.

Emne: Referat fra ordinær generalforsamling for Grundejerforeningen Elgårdsminde Syd. Søften den 20.12.2011 Til: Grundejerne i Efterfølgende til: Favrskov Kommune Emne: Referat fra ordinær generalforsamling for Grundejerforeningen. Bilag: 1. Referat fra ordinær generalforsamling. 2. Formandens

Læs mere

Vedtægter for Stubbesø Hjortelaug.

Vedtægter for Stubbesø Hjortelaug. Vedtægter for Stubbesø Hjortelaug. 1. Navn og hjemsted Laugets navn er Stubbesø Hjortelaug Laugets dækningsområde er øst for amtsvej 21 fra Ebeltoft til Feldballe-krydset, og nordgrænsen er hovedvej 15

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for børn i dagtilbud handler om, at børnene får mangeartede naturoplevelser

Læs mere

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...side 1 Indledning...side 2 Problemformulering...side 3 Problemstilling...side 3 Historie...side 4 Produktion...side 5 Økologi...side

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Vejledning til ansøgning om tilskud til private natur og friluftsprojekter i Middelfart Kommune 2016 Søg tilskud

Læs mere

Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012.

Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012. Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012. Indledning Hjertelig velkommen til vores generalforsamling. Deltagere i vores generalforsamling kan kun være forbrugere,

Læs mere

FORMANDENS BERETNING 2013

FORMANDENS BERETNING 2013 FORMANDENS BERETNING 2013 Visionen for området kan bedst beskrives ved de ord som er nævnt i kvalitetsprogrammet der er udarbejdet for området: Ullerødbyen vil udvikle sig til en unik bydel, hvor arkitektur,

Læs mere

Ammekøer som naturplejere

Ammekøer som naturplejere Ammekøer som naturplejere Dansk Kødkvægs Årsmøde 28. februar 2011 Ammekoproducent Anni Assenbjerg Assenbjerg Highland Cattle, Give N Naturpleje t l j h har mange fformer Fra ekstensivt drevet landbrug

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

ALLERØD FODBOLD KLUB MEDLEM AF LILLERØD IDRÆTSFORENING

ALLERØD FODBOLD KLUB MEDLEM AF LILLERØD IDRÆTSFORENING BESTYRELSENS BERETNING 2008: Bestyrelsens beretning vil bestå af 2 dele. Først den generelle del, som jeg vil fremlægge. Herefter vil afdelingsformændene supplere med en beretning fra de respektive afdelinger.

Læs mere