Den Danske Dyrlægeforenings politik vedr. dyrevelfærd i pelsdyrsproduktionen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den Danske Dyrlægeforenings politik vedr. dyrevelfærd i pelsdyrsproduktionen"

Transkript

1 Den Danske Dyrlægeforenings politik vedr. dyrevelfærd i pelsdyrsproduktionen Område Dyrevelfærd Emne Pelsdyrsproduktion (ræv og mink) og dyrevelfærdsmæssige problemstillinger. Presseansvarlig DDDs formand Definitioner Ræv Ræve i pelsdyrproduktionen er sølvræve (stammer fra den røde ræv) samt blåræve (stammer fra polarræven). Mink Domesticerede mink (Mustela vison) - oprindeligt fra Nordamerika. Flushing Efter pelsningssæsonen nedsættes avlsdyrenes foderration for at slanke disse frem mod parringsperioden. En uge før forventet parring fodres ad libitum, hvilket er medvirkende til at øge reproduktionsresultatet. Stereotypier Unormal adfærd, hvor dyret gentager den samme bevægelse tilsyneladende uden formål. Unormal adfærd ses sædvanligvis ikke hos vild mink/ræve, og sjældent hos dyr i fangenskab med berigede miljøer. Pelsgnav Mink gnaver/sutter dækhår/underuld på sig selv eller burfælle. Forekommer hyppigst, hvor indhusning er solitær - fx ved tidlig fravænning eller isolation - samt som en arvelig disposition. Nakkegnav Muligt forbundet med seksuelt adfærd. Typisk udføres denne type pelsgnav af hanner på hunner. Frygtsomhed Adfærd hos dyret, der trækker sig væk og gemmer sig, i det omfang buret tillader det. Hvalpedrab Adfærd hos ræven, der formodes at være knyttet til temperament, idet øget frygtsomhed hos tæven øger risiko for hvalpedrab. Hvalpedrab kan også ses hos mink. Panostitis Knoglelidelse hos hurtigvoksende ræve, der er smertefuld. I Danmark er ræve endnu ikke avlet så store som i andre nordiske producentlande.

2 Fakta om dansk pelsdyravl Pelsdyr er Danmarks 3. største animalske eksportartikel. Der produceres årligt flere end 14 millioner skind, hvilket svarer til 1/3 af verdensproduktionen. Ræveskind tegner sig for under 1 % af den samlede produktion. 99 % af omsætningen går til eksport. Der findes i alt ræveavlsstæver pr. september 06. Den danske ræveproduktion har været kraftigt faldende igennem de seneste år. Alene i forhold til sidste år er rævebestanden faldet med en tredjedel. Der er i alt registreret knap avlere, som aktive medlemmer af Dansk Pelsdyravlerforening. Det antages, at kun ganske få avlere, færre end 10, ikke er medlem. Dansk Pelsdyravlerforening/Kopenhagen Fur havde i 2005 en omsætning på omkring 5 milliarder kroner. I 2006 var omsætningen 5,3 milliarder. Dansk Pelsdyravlerforening/Kopenhagen Fur brugte i millioner kroner på forskning (mundtlig besked v. informationschef Kopenhagen Fur) svarende til ca. 0,5 % af omsætningen. Lovgivning Dyreværnsloven Bekendtgørelse om opdræt af ræve Bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr Europarådets rekommandation om hold af pelsdyr af januar 2006 trådte ny bekendtgørelse, bekendtgørelse nr fra Justitsministeriet om beskyttelse af pelsdyr, i kraft. Bekendtgørelse nr skal bl.a. sikre, at Europarådets rekommandationer om pelsdyr bliver gennemført i dansk ret. Den nye bekendtgørelse stiller nye og mere omfattende krav til ræveavlerne, medens der kun er indført få ændringer i forhold til minkavlere. Der vil være en række overgangsordninger, her bl.a. krav til hylder og rør, der først finder anvendelse den 31. december Bursystemer til mink taget i brug før 15. januar, skal først opfylde krav til nye burstørrelser pr. 31. december 2010, med mindre der er tale om yderst små bure på mindre end 1600 cm² eller med en højde på mindre end 35 cm. Disse skal være udskiftet senest 31.december Krav til ræve i voliere gælder kun ny eller genopførte produktioner, eller hvor der sker en udvidelse af den eksisterende produktion. Beskrivelse Ræv En stor del af ræveproduktionen foregår på farme, hvor der også er minkproduktion. Ræve holdes typisk enkeltvis i 1 m² store trådbure (avlsdyr og afhængigt af årstiden). Buret er en del af året udstyret med en kasse og/eller en hylde, hvor ræven kan ligge over bundniveau samt gemme sig (kassen).

3 Efter bekendtgørelse nr vil det senest efter 31. december 2007 være påkrævet at ræve har minimum 2 m² i dobbeltbur, dog er der kun krav om, at tæve med hvalpe samt voksent dyr med et ungdyr har burstørrelse på 2m². Bundtråd skal være udformet, så poter ikke lider overlast og der skal i bunden af dobbeltburet placeres plade af fast materiale på mindst 100 cm x 0,50 cm. Avlstæver insemineres eller parres naturligt (størstedelen). Hvalpe fødes i april/maj. For sølvrævens vedkommende 3-4 hvalpe, for blåræven 5-6 hvalpe. Inden fødslen flyttes tæven til dobbeltbur med redekasse, hvor toppen fungerer som hylde for tæven. Redekassen åbnes, når hvalpene er 3-5 uger gamle for at socialisere hvalpene til omgang med mennesker. Efter den nye bekendtgørelse skal hver enkelt fravænnet ræv have adgang til en redekasse og en hylde. Redekassen skal være så stor, at tæve kan benytte kassen samtidigt med hvalpene. Redekassen kan benyttes som hylde, hvis den placeres inde i buret. Hvalpe fravænnes, når de er 8 uger. Fra juli-december går hvalpene i par indtil pelsning. Problemområder 1. Frygtsomhed Frygtsomhed og manglende domesticering anses hos ræven for at være det største adfærdsmæssige problem. Rævene udviser især frygtsomhed ved håndtering. Håndtering ved hjælp af en nakketang er ifølge den nye bekendtgørelse en undtagelse, og må kun benyttes i særlige tilfælde, hvor ræven ikke kan indfanges på anden måde. Ræve håndteres i følgende situationer: Brunstmåling Insemination/parring Flytning til andet bur Kloklip når kløer ikke slides 2. Stereotypier Det skønnes, at ræve udfører stereotype handlinger i 3 % af deres vågne tid. Man mener, at stereotypierne hjælper rævene til at reducere stressniveauet. 3. Hvalpedrab Hvalpedrab menes at hænge sammen med tævens temperament, idet stor frygtsomhed øger risikoen for hvalpedrab. Det anses ikke for at være almindeligt forekommende. Dominans menes at spille en rolle. 4. Avl og pasning I de største producentlande (fx Finland og Norge) er størrelsen af rævene stigende, hvilket kan give problemer med smerter i poter pga. vægtfordeling på trådbund samt smertefulde knoglelidelser (panostitis), som også ses hos hurtigvoksende hunderacer. Rævene fodres ad libitum gennem hele vækstsæsonen for at opnå så store dyr som muligt, hvilket resulterer i kraftig overvægt/fedme. Dyr der udvælges til avl, skal herefter slankes radikalt med en vægtreduktion op til 50 %. Dette betyder, at nogle ikke dyr tilbydes foder i en periode. Der er i den nye bekendtgørelse stillet krav til fodringen. Rutinemæssig og restriktiv fodertildeling er ikke tilladt, dog kan fodertildelingen reduceres i begrænset omfang i en periode på maksimalt 8 dage og med en maksimal reduktion på 20 % af normale ration forud for parring Mink Mink holdes i trådbure med adgang til redekasse. Et bur huser en voksen mink eller to ungdyr.

4 Gruppeindhusning og sen fravænning benyttes også i mindre omfang. Minkproduktionen følger en fast cyklus: Marts: Mink parres April: Hvalpe fødes i slutningen af april/først i maj. Typisk fødes 5-7 hvalpe (op til 14, der så kuldudjævnes til andre tæver). Juni: Hvalpe tilbydes efter 4 uger fast foder. Fordøjelighed af foderet er oftest et kompromis mellem tævens behov/hvalpes behov. Typisk fravænning ved 7-8 uger. Juli: Udsætning af hvalpe to og to. Vaccination foretages eventuelt samtidig med udsætningen. November/december: Udvælgelse af avlsdyr, sortering, aflivning/pelsning. December-februar: Slankning af avlsdyr indtil en uge før parring, hvor flushing igangsættes. Problemområder 1. Stereotypier Anses for at være tegn på, at der er forhold i minkens omgivelser, der ikke er tilfredsstillende. Ses især hos voksne mink. Risikofaktorer: Tidlig fravænning Store kuld Manglende adgang til redekasse Vægttab i forbindelse med restriktiv fodring Indhusning enkeltvis Arveligt betinget? (forskel mellem minktyper) 2. Pelsgnav/nakkegnav og bidskader Pelsgnav anses for at være et tegn på et stimulusfattigt miljø. Øvrige risikofaktorer anses for at være: Tidlig fravænning Isoleret opvækst Arvelig disposition Nakkegnav ses især mellem hanner og hunner, hvor hanner er de aktive udøvere. Bidskader anses for at være udtryk for aggressiv adfærd i forbindelse med stress. Ses især med øget belægning og gruppeindhusning. 3. Gruppeindhusning I forsøg på at tilgodese ovennævnte risikofaktorer benyttes det i produktionen at sammensætte grupper i bure med familiemedlemmer eller mink fra forskellige kuld. Der kan ses øget dødelighed ved gruppeindhusning, og nogle undersøgelser viser, at mængden af aggression, kropsbid og gnav øges ved sammenligning med indhusning i par. I den nye bekendtgørelse nr om beskyttelse af pelsdyr er det ikke tilladt at sætte voksne dyr sammen undtagen i forbindelse med parring, hvor der skal føres ekstra tilsyn med dyrene. Efter fravænning og indtil kuldet er uger indhuses hvalpene samlet i ét bur på min m². Hvis der indsættes mere end to ungdyr efter fravænning, skal der føres ekstra tilsyn med dyrene. 4. Avl Normalt selekteres efter kuldstørrelse, kropslængde og pelskvalitet. Målrettet selektion på produktionsegenskaber kan medføre problemer for minkens velfærd. Således ses sammenhæng mellem pelsfarve og temperament (sort mink og øget frygtsomhed) samt pelsfarve og tandlidelser (blå mink og Chediak Higashi Syndrom).

5 Den Danske Dyrlægeforenings anbefalinger vedrørende velfærd hos mink og ræv i pelsdyrsproduktionen Mål og midler Branchen bør i større udstrækning afsætte midler til forskning, med det formål at få afdækket de endnu udokumenterede forhold vedrørende adfærd og sammenhæng med velfærd under hold af mink og ræv. Branchen bør satse på en velfærdsorienteret markedsføring. Danmark bør som en af verdens førende producenter af pels fremstå som et godt eksempel ved at forbedre forholdene i den danske pelsdyrsproduktion. Det danske samfund bør imidlertid også påtage sig et ansvar, såfremt man fra politisk side ønsker at fastholde pelsdyrproduktionen på dansk jord. Der bør derfor stilles offentlige forskningsmidler til rådighed til forskning i mulige velfærdsforbedringer, hvilket også anbefales i Europarådsrekommandationen. Væsentlige indsatsområder på mellemlangt og langt sigt Yderligere forskning i forbedring af forhold i produktionen og sammenhæng med stereotypier og frygtsom adfærd. Yderligere forskning i sammenhæng mellem avl og velfærd, således at avl ikke udelukkende rettes mod produktionsfremmende parametre, men i lige så høj grad mod velfærdsfremmende parametre. I 19 i bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr står, at der ikke må benyttes frygtsomme dyr til avl. Avlsprogrammer skal tage særligt hensyn til egenskaber, der kan føre til forbedringer af dyrenes sundhed og velfærd ud over produktionsegenskaber, herunder selektion for tillidsfulde dyr. Markedsføring af Danmark som et foregangsland med en dyrevelfærdsorienteret produktion af pelse. Krav om uddannelse og efteruddannelse af personer, der forestår driften. I 4 i bekendtgørelsen om beskyttelse af pelsdyr står, at pelsdyr skal passes af personer, der har de relevante faglige færdigheder og kvalifikationer og den relevante faglige viden, således at dyrene kan passes velfærdsmæssigt forsvarligt. Denne relevante faglige færdighed er i bekendtgørelsen ikke beskrevet yderligere, hvorfor foreningen mener, at der i den forbindelse skal være- Krav om kvalifikationsbevis - også til nuværende pelsdyrsavlere - så nyeste viden kan formidles til disse. Evnen til at skabe rammer, der tilgodeser dyrenes fysiologiske og adfærdsmæssige behov, afhænger af ejer og personales viden om og forståelse for disse parametre. Rådgivningsbesøg ved dyrlæge indføres fire gange årligt ved parring, fødsel, fravænning samt ved pelsningen. Forskningsbaserede parametre for dyrevelfærd i besætningen gennemgås med personen, der forestår driften, og indsatsområder udpeges for kommende halve år. Krav om registrering og systematisk overvågning af mortalitet og sygelighed. Ved rådgivningsbesøg under pelsning registreres bidskader/nakkebid og andre mulige pelsskader og sammenholdes med parametre for velfærd i fælles database oprettet af Dansk Pelsdyravlerforening. Væsentlige indsatsområder på kort sigt: Der henstilles til, at bekendtgørelse nr af 22. december 2006 om beskyttelse af pelsdyr revideres vedrørende:

6 Burlængden, der for mink bør være minimum 90 cm uden at redekasse indregnes, samt at de 90 cm skal være i et plan for at tilgodese almindeligt bevægelsesmønster hos minken. Den nye bekendtgørelse af 22. december 2006 tillader 30 cm x 70 cm i ét plan. Opdræt af ræve skal foregå udelukkende i voliere. I 34 i bekendtgørelsen om beskyttelse af pelsdyr skal ræve indhuses i volierer med et minimumskrav på 3.0 m² pr. enkelt voksent dyr og min. 0,1 m² pr. kg. dyr, hvilket er en væsentlig velfærdsforbedring i forhold til opdræt af ræve i bure, hvor minimumskravkrav til frit tilgængeligt areal er væsentligt mindre Alle ræve og mink bør have berigelse af deres miljø jf. nyeste forskning på området. Der indhuses for minks vedkommende i grupper af maksimalt to ved fravænning. Foderhygiejnen kontrolleres (bure, fodermaskine, silo). Der fodres udelukkende med friskt foder dagligt. Restriktion af fodermængde til avlstæver i efterårs- og vinterperioden undgås. Der fodres med energifattigt foder med større fyldefaktor, så sult og de i den nævnte periode udbredte stereotypier hos mink undgås. Krav til efteruddannelse af personer, der forestår enhver form for medicinering og/eller forebyggende behandling af dyrene, herunder at vaccinationen, håndhæves. Handling Den Danske Dyrlægeforening udarbejder et oplæg til Fødevarestyrelsen til kommende kursus til uddannelse og efteruddannelse af personer, der forestår driften med pelsdyrsproduktion. Der fastlægges et fagligt niveau med hensyn til undervisningen, således at der kan tilbydes kurser med ensartet høj kvalitet. Den Danske Dyrlægeforening gør opmærksom på nærværende anbefalinger via høringssvar og direkte kommunikation med aktører: Dansk Pelsdyravlerforening, Fødevarestyrelsen, Justitsministeriet samt beslutningstagere og presse. Den Danske Dyrlægeforening opfordrer Fødevarestyrelsen til at allokere ressourcer til området, således at det bliver muligt at håndhæve den nye bekendtgørelse. Herværende politikpapir er baseret på udtalelser samt rapporter og artikler fra følgende aktører: Dansk Pelsdyravlerforening/Kopenhagen Fur v. kontaktperson Pernille Schack og informationschef Sander Jacobsen. Dyreetisk Råds Rapport om Pelsdyrhold af 2003 Dyrevelfærdsrapport vedr. pelsdyrhold v.dyrlæge Mariann Chriel. Seniorforsker Jens Malmkvist,Danmarks Jordbrugsforskning Foulum. Regionskontorer Fødevarestyrelsen. Dyrlæge Anne Sofie Hammer, Danmarks Fødevareforskning, Sektion for Pelsdyr og Vildtsygdomme.

7

Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr 1)

Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr 1) Bekendtgørelse nr. 1734 af 22. december 2006 Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr 1) I medfør af 4, 12 og 28, stk. 5 og 8, i dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 344 af 13. maj 2005, som ændret

Læs mere

DYREVELFÆRDEN PÅ DANSKE MINKFARME

DYREVELFÆRDEN PÅ DANSKE MINKFARME DYREVELFÆRDEN PÅ DANSKE MINKFARME DYREVELFÆRDEN PÅ DANSKE MINKFARME Minkfarme skal drives efter reglerne i Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr. Den trådte i kraft 1. januar 2007 på basis af europæiske

Læs mere

Disposition. Introduktion Hvad er WelFur - Hvorfor WelFur? Forskning Hvad sker der på farmen? Efter et besøg

Disposition. Introduktion Hvad er WelFur - Hvorfor WelFur? Forskning Hvad sker der på farmen? Efter et besøg Disposition Introduktion Hvad er WelFur - Hvorfor WelFur? Forskning Hvad sker der på farmen? Efter et besøg WelFur - sætter tal på dyrevelfærd og omsætter forskning til praktisk værktøj Systematisk måling

Læs mere

Anmodning samt spørgsmålene 424 til 428 er vedhæftet besvarelsen.

Anmodning samt spørgsmålene 424 til 428 er vedhæftet besvarelsen. Justitsministeriet Bidrag til besvarelse af spørgsmål nr. 424-428 om minks velfærd fra Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fakultetssekretariatet Susanne Elmholt Koordinator for myndighedsrådgivning

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm.

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm. Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm.del B Offentligt Bredgade 54 Kaj Bank Olesen Tiphedevej 10 CHR 59544 Rådgivningsbesøg

Læs mere

Udtalelse om pelsdyrproduktion

Udtalelse om pelsdyrproduktion Det Dyreetiske Råd Udtalelse om pelsdyrproduktion Justitsministeriet Civilkontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K Januar 2003 Udtalelse om pelsdyrproduktion 2003 Det Dyreetiske Råd København Grafisk

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget REU alm. del - Bilag 399 Svar på Spørgsmål 53 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato 31. januar 2006 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2005-5401-0001 Dok.: CAG40481 Udkast

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr 1)

Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr 1) BEK nr 1553 af 11/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 29. september 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2015-32-30-00044 Senere

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Institution: Fødevarestyrelsen Enhed/initialer: Dyrevelfærd & Veterinærmedicin /ANSG Sagsnr.: 2014-15-161-00003 Dato: maj 2014 Faglige, økonomiske og juridiske

Læs mere

Mange mål for reproduktion. Fodermannagement og reproduktion. Hvor kan vi tjene mere

Mange mål for reproduktion. Fodermannagement og reproduktion. Hvor kan vi tjene mere 1-3-216 Mange mål for reproduktion Fodermannagement og reproduktion LandboNord 1.3..216 At farmen er fuld ved udsætning Mange tæver parret Mange hvalpe født Mange hvalpe på få avlsdyr Høj pelskvalitet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.)

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) 1 I lov om nr. 466 af 12. juni 2009 om forbud mod hold af ræve, foretages følgende ændring: 1. 5 ophæves.

Læs mere

Veterinære emner : 1) Aktuel lovgivning. 2) Smitsomme sygdomme. 3) Vaccination. 4) Obduktion. 5) Smittebeskyttelse

Veterinære emner : 1) Aktuel lovgivning. 2) Smitsomme sygdomme. 3) Vaccination. 4) Obduktion. 5) Smittebeskyttelse Veterinære emner : 1) Aktuel lovgivning 2) Smitsomme sygdomme 3) Vaccination 4) Obduktion 5) Smittebeskyttelse 6) Almindeligt forekommende sygdomme Hvorfor er vi her i dag? Uddannelse - kurser Branche

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget (Omtryk Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm.

Miljø- og Fødevareudvalget (Omtryk Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm. Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm.del B Offentligt Bredgade 54 Kaj Bank Tiphedevej 10 CHR 59544 Rådgivningsbesøg

Læs mere

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version 2, 8. februar 2012) Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr Lovkrav: Bek. nr. 707 5. Alle dyr, der synes at være syge eller tilskadekomne, skal omgående have en passende behandling. Hvis et dyr

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen. Supplerende spørgsmål vedrørende rapport om Group housing of mink

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen. Supplerende spørgsmål vedrørende rapport om Group housing of mink AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Fødevarestyrelsen. Supplerende spørgsmål vedrørende rapport om Group housing of mink DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Læs mere

Minks brug af halm gennem året Jens Malmkvist Aarhus Universitet

Minks brug af halm gennem året Jens Malmkvist Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITY Minks brug af halm gennem året Jens Malmkvist Aarhus Universitet Mink skal have permanent adgang til halm Bekendtgørelse 1553 20 Minks miljø skal beriges med passende stimuli til beskæftigelse.

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater

Bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde samt hundepensioner og hundeinternater BEK nr 1466 af 12/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2006-5401-0032 Senere ændringer til forskriften BEK nr 993 af 06/10/2008

Læs mere

Mælkekirtlernes udvikling i relation til fodring og selektion/ Kuldudjævning i relation til mælkekirtlernes udvikling

Mælkekirtlernes udvikling i relation til fodring og selektion/ Kuldudjævning i relation til mælkekirtlernes udvikling Mælkekirtlernes udvikling i relation til fodring og selektion/ Kuldudjævning i relation til mælkekirtlernes udvikling Steen H. Møller Afd. for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring. Danmarks JordbrugsForskning,

Læs mere

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017)

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017) Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017) Lovkrav: Bek. nr. 707 5. Alle dyr, der synes at være syge eller tilskadekomne, skal omgående have en passende behandling. Hvis et dyr ikke

Læs mere

Opfyldelsen af disse kompetencemål er et ansvar der påhviler skole og praktiksted i fællesskab.

Opfyldelsen af disse kompetencemål er et ansvar der påhviler skole og praktiksted i fællesskab. - 1 - Dette skema er til afklaring af hvilke kompetencer eleven har. Meningen er at elev og læremester udfylder skemaet i fællesskab, og derved får en drøftelse af på hvilke områder, der er behov for at

Læs mere

Tjek på farmen Kampagne 2010. Medlemsmøder, januar 2010

Tjek på farmen Kampagne 2010. Medlemsmøder, januar 2010 Tjek på farmen Kampagne 2010 Medlemsmøder, januar 2010 Dagsorden i dag Aktuel politisk status Præsentation af regeringens og erhvervets egne initiativer Faglig gennemgang af Tjeklisten 2010 - v/ Hans Henrik

Læs mere

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen Introopgaver INTRO 1 Læringsmål: - Film At eleverne har fået et forhåndskendskab til landmandslivet. At eleverne er motiverede til det videre arbejde med Bedriften. At eleverne har stiftet bekendtskab

Læs mere

Unger bør af hensyn til deres velfærd og udvikling ikke tages fra moderen/kuldet, før de er ca. 6 uger gamle.

Unger bør af hensyn til deres velfærd og udvikling ikke tages fra moderen/kuldet, før de er ca. 6 uger gamle. Pasningsvejledning Rotter Den brune rotte (Rattus norvegicus) er et af de større medlemmer af musefamilien. Den findes også vildtlevende i naturen i Danmark, men er i dag blevet meget almindelig som laboratorieog

Læs mere

Intern rapport. Bedre forhold for mink? A A R H U S U N I V E R S I T E T. Nye regler og ny forskning. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Intern rapport. Bedre forhold for mink? A A R H U S U N I V E R S I T E T. Nye regler og ny forskning. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Intern rapport Bedre forhold for mink? Nye regler og ny forskning Bente Krogh Hansen (ed.) A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet DJF husdyrbrug nr. 5 sep tember 20 07 DJ

Læs mere

Velfærdskontrol Mink. Samt erfaringer fra kontrollen 2013, 2014 og 2015 Af Kontrollør Mikael Rathke Andersen. Vet. Nord

Velfærdskontrol Mink. Samt erfaringer fra kontrollen 2013, 2014 og 2015 Af Kontrollør Mikael Rathke Andersen. Vet. Nord Velfærdskontrol Mink Samt erfaringer fra kontrollen 2013, 2014 og 2015 Af Kontrollør Mikael Rathke Andersen. Vet. Nord UDPEGNING Hvordan udvælger vi besætningen Udpegning Nulpunktskontrol - tilfældigt

Læs mere

Flytningstidspunkt for drægtige tæver

Flytningstidspunkt for drægtige tæver PROGRAM Hvalpedødelighed årsager og potentiale for forbedring Redemateriale og tævens redebygning hvad er bedst? Det optimale tidspunkt for flytning af drægtige tæver WEL-mink forskning, afprøvning og

Læs mere

Hvis hunden er aggressiv

Hvis hunden er aggressiv Hvis hunden er aggressiv 1 Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning. katte m.v.

Forslag til folketingsbeslutning. katte m.v. B 60 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om mærkning og registrering af katte, kommunalt ansvar for herreløse katte m.v. Fremsat den 6. april 2005 af Kristen Touborg (SF) og Frode Sørensen

Læs mere

Skotsk fåreavlsekspert til danske lammeproducenter:

Skotsk fåreavlsekspert til danske lammeproducenter: Skotsk fåreavlsekspert til danske lammeproducenter: -Lammene skal gøres hurtigt færdig efter fravænning og helst slagtes ved 100 dages alderen, hvis man skal undgå at misbruge godt foder. Og det mål nås

Læs mere

Temperament hos mink målt i praksis

Temperament hos mink målt i praksis Temperament hos mink målt i praksis Steen H. Møller & Steffen W. Hansen Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring Blichers Allé 20, Postboks

Læs mere

Rapportskema til brug ved stikprøvekontrol af overholdelse af bestemmelserne vedrørende svinevelfærd

Rapportskema til brug ved stikprøvekontrol af overholdelse af bestemmelserne vedrørende svinevelfærd Rapportskema til brug ved stikprøvekontrol af overholdelse af bestemmelserne vedrørende svinevelfærd Bekendtgørelse nr. 323 af 6. maj 2003 om beskyttelse af svin Bekendtgørelse nr. 1120 af 19. november

Læs mere

AT HOLDE HØNS. Få inspiration og viden om hønsehold. - sammen med din nabo eller i din egen have WWW.HOENSPAASAMSOE.DK WWW.DN.DK

AT HOLDE HØNS. Få inspiration og viden om hønsehold. - sammen med din nabo eller i din egen have WWW.HOENSPAASAMSOE.DK WWW.DN.DK AT HOLDE HØNS - sammen med din nabo eller i din egen have Få inspiration og viden om hønsehold WWW.HOENSPAASAMSOE.DK Hønsefolder.indd 1 WWW.DN.DK 06/01/15 10.48 INDHOLD AT HOLDE HØNS sammen med din nabo

Læs mere

At holde høns. Få inspiration og viden om hønsehold. Sammen med din nabo eller i din egen have. www.hoenspaasamsoedk. www.dn.dk

At holde høns. Få inspiration og viden om hønsehold. Sammen med din nabo eller i din egen have. www.hoenspaasamsoedk. www.dn.dk At holde høns Sammen med din nabo eller i din egen have Få inspiration og viden om hønsehold www.hoenspaasamsoedk www.dn.dk AT HOLDE HØNS Sammen med din nabo eller i din egen have September 2014 Samsø

Læs mere

Pressemeddelelse den 3. august 2012. Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland

Pressemeddelelse den 3. august 2012. Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland Pressemeddelelse den 3. august 2012 Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland Der står 5 afmagrede heste hos en hesteejer i Farsø. Hesteejeren er blevet politianmeldt i sidste uge, og Preben Møller fra Aars politi

Læs mere

U D K A S T Forslag. Lov om forbud mod hold af ræve 1

U D K A S T Forslag. Lov om forbud mod hold af ræve 1 Civil- og Politiafdelingen U D K A S T Forslag til Lov om forbud mod hold af ræve 1 Kontor: Dyrevelfærdskontoret Sagsnr.: 2008-5400-0010 Dok.: JTS41270 1. Hold af ræve er forbudt. Stk. 2. Bestemmelsen

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 L 92 Bilag 18 Offentligt (02)

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 L 92 Bilag 18 Offentligt (02) Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 L 92 Bilag 18 Offentligt (02) SEJLIVEDE MYTER & FEJLFORTOLKNINGER Der er især i de senere år gennem forskning i hundens adfærd dokumenteret banebrydende

Læs mere

Trikiner: Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark

Trikiner: Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark Fødevarestyrelsen December 2006 Rev. 2.0 Juli 2007 Rev. 3.0 Juli 2008 Trikiner: Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark Beredskabsplanen dækker den situation, at der hos dyr, som har opholdt

Læs mere

Huldstyring i praksis

Huldstyring i praksis Huldstyring i praksis Michael Sønderup, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret Pelsdyr, Udkærsvej 15, Skejby, 8200 Århus N mis@landscentret.dk Indledning Styring af minkens huld har til formål at få en

Læs mere

Huldstyrring økonomisk gevinst

Huldstyrring økonomisk gevinst Huldstyrring økonomisk gevinst Driftlederkursus Vet- Team 01.11.2016 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet Flere hvalpe hvordan får vi det Vi har ca. 5,3 hvalp i gennemsnit per tæve i DK Er der penge i højere

Læs mere

Fodringsstrategi i sidste del af drægtigheden og redekassemiljøets betydning for minktævens tidlige moderegenskaber

Fodringsstrategi i sidste del af drægtigheden og redekassemiljøets betydning for minktævens tidlige moderegenskaber Fodringsstrategi i sidste del af drægtigheden og redekassemiljøets betydning for minktævens tidlige moderegenskaber Christina Dahlin, cand.scient i Husdyrvidenskab Specialeprojekt Hovedvejleder: Anne Sofie

Læs mere

Vedr. anmodning om udtalelse vedrørende hold af fjerkræ til produktion af æg og kød.

Vedr. anmodning om udtalelse vedrørende hold af fjerkræ til produktion af æg og kød. Det Dyreetiske Råd Grønnegårdsvej 8 Telefon: 3533 3075 1870 Frederiksberg C e-mail: sbc@sund.ku.dk Att.: Fødevareminister Dan Jørgensen Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Slotsholmsgade 12

Læs mere

Forsøg med ENERGY WATER til mink.

Forsøg med ENERGY WATER til mink. NYT FODERADDITIV. Det ny århundreds længe ventede foderadditiv, der er designet med henblik på at udvikle det optimale dyr, er nu til rådighed. ENERGY WATER optimerer immunsystemet over tid, først efter

Læs mere

DOBBELT ETAPEVINDER AF MINUS 30 FE ASBJERGGÅRD METTE OG MIKAEL ANDERSEN

DOBBELT ETAPEVINDER AF MINUS 30 FE ASBJERGGÅRD METTE OG MIKAEL ANDERSEN DOBBELT ETAPEVINDER AF MINUS 30 FE ASBJERGGÅRD METTE OG MIKAEL ANDERSEN Svinekonference 2015 Svinerådgiver Kim Kofoed, Gefion kik@gefion.dk FORMÅL OG KONCEPT At reducere foderforbruget med 30 FE over en

Læs mere

Bilag 5 Personale og uddannelseskrav

Bilag 5 Personale og uddannelseskrav Bilag 5 Personale og uddannelseskrav Version: 3. maj 2017 Lovkrav: Bek. nr. 707 3: Dyrene passes af et tilstrækkeligt antal personer, der har de relevante faglige færdigheder og kvalifikationer og den

Læs mere

Kun 20% virksomheds beskatning

Kun 20% virksomheds beskatning Kun 3 timer til København Kun 20% virksomheds beskatning Gennemsnits høj og Lav temperatur PUBLISHED BY PROMOTE ICELAND Borgartun 35 105 Reykjavík Iceland Tel +354 511 4000 E-mail info@invest.is www.invest.is

Læs mere

Optimal udnyttelse af kernestyring. Ved svinerådgiver Tom Madsen Tlf: 20486624 Mail: tma@landbonord.dk

Optimal udnyttelse af kernestyring. Ved svinerådgiver Tom Madsen Tlf: 20486624 Mail: tma@landbonord.dk Optimal udnyttelse af kernestyring Ved svinerådgiver Tom Madsen Tlf: 20486624 Mail: tma@landbonord.dk Mine besætninger i kernestyring Der er 47 renracet kernebesætninger (7 hos LN) Der er 309 zigzag besætninger

Læs mere

Dansk Ken nel Klub Jens O. Pedersen. Ruhåret Hønsehund. Atelier

Dansk Ken nel Klub Jens O. Pedersen. Ruhåret Hønsehund. Atelier Dansk Ken nel Klub Jens O. Pedersen Ruhåret Hønsehund Atelier 2004 For la get Ate li er, www.atelier.dk ISBN 978-87-7857-755-9 Bogen er forfattet og fotograferet af Jens O. Pedersen 2004 Tekst og billeder

Læs mere

VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011

VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011 Fødevarestyrelsen FØDEVARESTYRELSEN 05.12.2011 VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011 Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold har i perioden fra august til oktober gennemført en målrettet kontrolkampagne

Læs mere

Pelsningsvejledning. Af Dansk Pelsdyravlerforenings Skindudvalg

Pelsningsvejledning. Af Dansk Pelsdyravlerforenings Skindudvalg Pelsningsvejledning Et dårligt pelsningsarbejde kan hurtigt koste mange penge på afregningen. Anslået mister branchen mellem 50 og 100 mio. kr. årligt på dårligt pelsningsarbejde. Af Dansk Pelsdyravlerforenings

Læs mere

ALLE RÅDGIVNINGS- OG SERVICEYDELSER

ALLE RÅDGIVNINGS- OG SERVICEYDELSER FIND DIN RÅDGIVNING Kopenhagen Fur yder rådgivning og service til pelsdyr-avlere og fodercentraler på en lang række områder. Medarbejderne kan altid kontaktes på mail eller telefon om aktuelle emner eller

Læs mere

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN 1 X 2 1. Hvor mange børn under 18 år får kræft i Danmark om året? 750 200 85 SVAR: 200 børn (X) 2. Hvor mange børn om året er i behandling for kræft? 900-1000 500-600 300-400

Læs mere

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet marts 2016 Nyt fra rff TISFORBRUG OG ARBEJSTIMER Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet Andel, der spiser forskellige måltider som hovedaktivitet

Læs mere

HD kursus KU/SUND. Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos DKK

HD kursus KU/SUND. Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos DKK HD kursus KU/SUND Helle Friis Proschowsky, dyrlæge Ph.d. Specialkonsulent hos DKK DKK DKK blev grundlagt i 1897 og har godt 30.000 medlemmer Ca. 6.000 registrerede kennelmærker, men kun godt halvdelen

Læs mere

Bekendtgørelse om samhandel inden for Den Europæiske Union med svin samt om indførsel af svin fra tredjelande 1)

Bekendtgørelse om samhandel inden for Den Europæiske Union med svin samt om indførsel af svin fra tredjelande 1) BEK nr 20 af 07/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2015-32-30-00044 Senere ændringer

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, landbrug og Fiskeri Enheden for økonomisk analyse Den 13. marts 2014

Ministeriet for Fødevarer, landbrug og Fiskeri Enheden for økonomisk analyse Den 13. marts 2014 Ministeriet for Fødevarer, landbrug og Fiskeri Enheden for økonomisk analyse Den 13. marts 2014 Økonomien i pelsdyrproduktionen samt erhvervsøkonomiske konsekvenser ved et forbud mod af mink Økonomien

Læs mere

Vedr. anmodning om udtalelse vedrørende rituelle slagtninger.

Vedr. anmodning om udtalelse vedrørende rituelle slagtninger. Det Dyreetiske Råd Grønnegårdsvej 8 Telefon: 3528 3075 1870 Frederiksberg C Fax: 3528 3022 email: sbc@kvl.dk 16. marts 2005 Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Att.: kontorchef Anne Tønnes Slotsholmsgade

Læs mere

Kategori 2 Selskabshunde

Kategori 2 Selskabshunde Pasningsvejledning hund Kategori 2 Selskabshunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden den er fyldt

Læs mere

Bekendtgørelse om plasmacytose hos pelsdyr

Bekendtgørelse om plasmacytose hos pelsdyr BEK nr 1447 af 15/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 30. september 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j. nr. 2009-20-2301-00207 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Anmeldelse vedr. to ponyer på * adresse anonym *

Anmeldelse vedr. to ponyer på * adresse anonym * 14. oktober 2009 Til Politiet Lokalstationen Viborg Rødevej 1 8800 Viborg Anne C. Abildgaard På vegne af Hesteinternatet af 1999 Rørbækvej 7-7323 Give www.hesteinternatet.dk Tlf.: 22 17 32 75 Anmeldelse

Læs mere

MDR1 og DM Introduktion Hvad er MDR1

MDR1 og DM Introduktion Hvad er MDR1 MDR1 og DM Introduktion MDR1 og DM er to sygdomme som pt. er meget oppe at vende i hundeverden, da der er fundet flere hunde som har vist sig at være bærer af en af disse. Flere og flere opdrættere er

Læs mere

Fakta om avl for større kuld og pattegrisedødelighed

Fakta om avl for større kuld og pattegrisedødelighed Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 286 Offentligt Dyrenes Beskyttelse 2. juni 2010 Sekretariatet Fakta om avl for større kuld og pattegrisedødelighed DR TV avisen satte

Læs mere

Fodring under drægtighed og diegivning. Ø vet. 14.03.2116. Dyrlæge Børge Mundbjerg

Fodring under drægtighed og diegivning. Ø vet. 14.03.2116. Dyrlæge Børge Mundbjerg Fodring under drægtighed og diegivning Ø vet. 14.03.2116 Dyrlæge Børge Mundbjerg Fodring - sundhed økonomi Skabe debat om brug af foderdata Kan vi koble oplysninger om fodring til sundhed, reproduktion

Læs mere

Tale til åbent samråd AP, AQ, AR, AV og AW i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Ondsag den 16. marts Det talte ord gælder

Tale til åbent samråd AP, AQ, AR, AV og AW i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Ondsag den 16. marts Det talte ord gælder Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del, endeligt svar på spørgsmål 268 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Tale til åbent samråd AP, AQ, AR, AV og AW i Folketingets

Læs mere

Pasningsvejledning Kinesisk hamster

Pasningsvejledning Kinesisk hamster Pasningsvejledning Kinesisk hamster Sværhedsgrad: Mellem Kort om dyret Nogle mener, at den kinesiske hamster består af to selvstændige arter, mens andre mener, den udgør én art. Derfor kan begge latinske

Læs mere

Arbejdsgrupperapport. Arbejdsgruppe til udarbejdelse af initiativer til øget kontrol af dyresundhed og dyrevelfærd hos pelsdyravlere

Arbejdsgrupperapport. Arbejdsgruppe til udarbejdelse af initiativer til øget kontrol af dyresundhed og dyrevelfærd hos pelsdyravlere Arbejdsgrupperapport Arbejdsgruppe til udarbejdelse af initiativer til øget kontrol af dyresundhed og dyrevelfærd hos pelsdyravlere 1. Indledning... 3 1.1 Baggrund for arbejdsgruppens nedsættelse... 3

Læs mere

- der henviser til betænkning fra Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik (A5-0387/2002),

- der henviser til betænkning fra Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik (A5-0387/2002), P5_TA(2002)0594 Beskyttelse af forsøgsdyr Europa-Parlamentets beslutning om Rådets direktiv 86/609/EØF om beskyttelse af dyr, der anvendes til forsøg og andre videnskabelige formål (200/2259(INI)) Europa-Parlamentet,

Læs mere

Økonomisk analyse af forskellige strategier for drægtighedsundersøgelser

Økonomisk analyse af forskellige strategier for drægtighedsundersøgelser Økonomisk analyse af forskellige strategier for drægtighedsundersøgelser Jehan Ettema, SimHerd A/S, 28-10-15 Indholdsfortegnelse Metoden... 2 Design af scenarierne... 2 Strategier for drægtighedsundersøgelser...

Læs mere

Kontrol af dyrevelfærd 2006 og 2007

Kontrol af dyrevelfærd 2006 og 2007 Kontrol af dyrevelfærd 2006 og 2007 Resultater fra den danske kontrol af velfærd under transport, på slagterier og i besætninger med landbrugsdyr og heste Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Læs mere

Forslag. Lov om hold af slagtekalkuner

Forslag. Lov om hold af slagtekalkuner 2010/1 LSF 27 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2010-5400-0018 Fremsat den 13. oktober 2010 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag

Læs mere

Temperament hos mink målt i praksis

Temperament hos mink målt i praksis Temperament hos mink målt i praksis Steen H. Møller & Steffen W. Hansen Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring Blichers Allé 20, Postboks

Læs mere

PRODUKTIVE SMÅGRISE Hanne Maribo Chefforsker, Team Fodereffektivitet

PRODUKTIVE SMÅGRISE Hanne Maribo Chefforsker, Team Fodereffektivitet PRODUKTIVE SMÅGRISE Hanne Maribo Chefforsker, Team Fodereffektivitet Kongres for Svineproducenter, Herning 20-21/10 2015 KONSEKVENS OG SYSTEMATIK! Hav overblik over dit grise-flow Arbejdsglæde Orden og

Læs mere

UDVÆLGELSE AF AVLSDYR RENI H. NIELSEN, RÅDGIVER KOPENHAGEN FUR RÅDGIVNING SKEJBY

UDVÆLGELSE AF AVLSDYR RENI H. NIELSEN, RÅDGIVER KOPENHAGEN FUR RÅDGIVNING SKEJBY UDVÆLGELSE AF AVLSDYR RENI H. NIELSEN, RÅDGIVER KOPENHAGEN FUR RÅDGIVNING SKEJBY KF s rådgivning i Skejby https://farmcockpit.kopenhagenfur.com/avler/avl/vejledninger/farmdrift / Avlsmål De danske avlsmål

Læs mere

Dyreværnslov. Kapitel 1

Dyreværnslov. Kapitel 1 Dyreværnslov DSK nr 11131 af 18/08/1993 (Gældende) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: (Visse

Læs mere

Kan økonomien i at bruge kødkvægstyre i økologisk mælkeproduktion forbedres ved at bruge kønssorteret sæd?

Kan økonomien i at bruge kødkvægstyre i økologisk mælkeproduktion forbedres ved at bruge kønssorteret sæd? Kan økonomien i at bruge kødkvægstyre i økologisk mælkeproduktion forbedres ved at bruge kønssorteret sæd? Jehan Ettema og Jan Tind Sørensen Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring Det Jordbrugsvidenskabelige

Læs mere

Fodring i hvalpeperioden

Fodring i hvalpeperioden Fodring i hvalpeperioden Efteruddannelse avlere og driftledere vet-team april 2019 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet Meget der skal lykkes i perioden Minkhunnen skal Danne foster og fosterhinder Forberede

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

Den 11. februar 2014. Tillæg til miljøtilladelse af minkproduktion på Ringemarken 36, 5450 Otterup. Ændring af vilkår omkring miljøteknologi

Den 11. februar 2014. Tillæg til miljøtilladelse af minkproduktion på Ringemarken 36, 5450 Otterup. Ændring af vilkår omkring miljøteknologi Tillæg til miljøtilladelse af minkproduktion på Ringemarken 36, 5450 Otterup Ændring af vilkår omkring miljøteknologi CVR. Nr. 29525757 Den 11. februar 2014 RÅDHUSPLADSEN 2 5450 OTTERUP TELEFON 6482 8282

Læs mere

HVALPEKØB. Lidt om avl

HVALPEKØB. Lidt om avl Friis Lara Lidt om avl Vil man begynde at opdrætte schæferhunde, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at avle på en tæve, hvor sundheden er i orden. En avlstæve bør være

Læs mere

Lopper og flæskeklanner. Kim Søholt Larsen Biolog, KSL Consulting

Lopper og flæskeklanner. Kim Søholt Larsen Biolog, KSL Consulting Lopper og flæskeklanner Kim Søholt Larsen Biolog, KSL Consulting Lopper på minkfarme 1. Hvilke lopper finder man på mink? 2. Hvorledes påvirker lopper mink? 3. Hvordan bekæmper man lopper? Loppeproblemerne

Læs mere

Sorteringskursus, Copenhagen Fur Center jan./feb. 2004.

Sorteringskursus, Copenhagen Fur Center jan./feb. 2004. Sorteringskursus, Copenhagen Fur Center jan./feb. 2004. Historie: Salg af pels har længe været i "danskerne" blod, de første kilder om salg stammer fra biskop Krag i 1294! Senere indgår pelshandel i Erik

Læs mere

Markedsanalyse. Danskerne mener, at Fairtrade er vigtigt at støtte. Highlights

Markedsanalyse. Danskerne mener, at Fairtrade er vigtigt at støtte. Highlights Markedsanalyse 23. juni Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskerne mener, at Fairtrade er vigtigt at støtte Highlights Fairtrade-mærket har

Læs mere

LVK årsmøde. Bygholm Landbrugsskole tirsdag d. 3 februar 2015

LVK årsmøde. Bygholm Landbrugsskole tirsdag d. 3 februar 2015 LVK årsmøde Bygholm Landbrugsskole tirsdag d. 3 februar 2015 VELKOMST Præsentation af LVK MINK s hjemmeside med sygdoms leksikon og illustrative videoer - ved dyrlæge Peder Elbek, LVK Året 2014 - Hvor

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: chinchilla hund chinchilla 1. Chinchilla er i naturen flokdyr som stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. 2. Det er natdyr, der er aktive aften og nat og sover hele dage. 3. De bliver kønsmodne i 4-5 mdr.

Læs mere

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it

16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it 16 opgaver, hvor arbejdet med funktionsbegrebet er centralt og hvor det er oplagt at inddrage it Tanker bag opgaverne Det er min erfaring, at elever umiddelbart vælger at bruge det implicitte funktionsbegreb,

Læs mere

Landstingslov nr. 5 af 2. maj 1996 om landbrug.

Landstingslov nr. 5 af 2. maj 1996 om landbrug. Landstingslov nr. 5 af 2. maj 1996 om landbrug. Lovens anvendelsesområde 1. Loven finder anvendelse på landbrug i Grønland. Stk. 2. Ved landbrug forstås i denne lov erhvervsmæssig udnyttelse af arealer

Læs mere

Udlån af minkfælder. Københavns Statsskovdistrikt. Juni 2005 J.nr. Kø 2001-3444 Ref. JPB

Udlån af minkfælder. Københavns Statsskovdistrikt. Juni 2005 J.nr. Kø 2001-3444 Ref. JPB Juni 2005 J.nr. Kø 2001-3444 Ref. JPB Udlån af minkfælder Minken som indvandrer Minken har sit naturlige udbredelsesområde i Nordamerika, heraf navnet amerikansk mink. Den blev importeret til Danmark og

Læs mere

First Feeder. Godt begyndt er halvt fuldendt. Tjørnehøj Mølle www.tjornehojmolle.dk

First Feeder. Godt begyndt er halvt fuldendt. Tjørnehøj Mølle www.tjornehojmolle.dk First Feeder Godt begyndt er halvt fuldendt Tjørnehøj Mølle www.tjornehojmolle.dk First Feeder Tjørnehøj Mølle møder dagligt, de udfordringer de danske smågriseproducenter står overfor, og som har betydning

Læs mere

Hvis du er i tvivl om dine oplysninger er rigtige kan du altid tjekke dem på følgende hjemmesideadresse:

Hvis du er i tvivl om dine oplysninger er rigtige kan du altid tjekke dem på følgende hjemmesideadresse: I forbindelse med vores TJEK PÅ FARMEN besøg, hører vi ofte om avlere der har fået besked på, af den uanmeldte kontrol, om at få rettet/tilpasset deres oplysninger i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR).

Læs mere

Udkast. Kapitel 1 Anvendelsesområde. Kapitel 2 Uddannelse m.v. af personer, der er beskæftiget i minkfarme

Udkast. Kapitel 1 Anvendelsesområde. Kapitel 2 Uddannelse m.v. af personer, der er beskæftiget i minkfarme Udkast Bekendtgørelse om uddannelse m.v. af personer, der er beskæftiget i minkfarme, samt uddannelse af personer, der fører direkte tilsyn med aflivning af pelsdyr i pelsdyrfarme 1) I medfør af 3 a, 67

Læs mere

DJF-PFC rammeaftale for forskningssamarbejde Projektdeltagere: Bente K. Hansen, Steffen W. Hansen, Jens Malmkvist

DJF-PFC rammeaftale for forskningssamarbejde Projektdeltagere: Bente K. Hansen, Steffen W. Hansen, Jens Malmkvist Projekttitel: Mink, slanke avlsdyr med god reproduktion og velfærd Projekt F 2009 Projektansvarlig: Seniorforsker Steen H. Møller Projektdeltagere: Bente K. Hansen, Steffen W. Hansen, Jens Malmkvist Problemstilling

Læs mere

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene.

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Side 2 Indhold Side 3...Drop opsparingen og investér i stedet pengene Side 4...Hyppigst stillede

Læs mere

EJERSKIFTE. Scenarie 1 - Udleje af minkfarm

EJERSKIFTE. Scenarie 1 - Udleje af minkfarm Scenarie 1 - Udleje af minkfarm Scenarie 1 - Udleje af minkfarm I forbindelse med ejerskifte eller ophør af pelsdyrproduktionen har mange avlere ofte et ønske om at blive boende ved minkfarmen, eller det

Læs mere

DOSO s Dyrevelfærdpolitik

DOSO s Dyrevelfærdpolitik DOSO s Dyrevelfærdpolitik Baggrund Bestemmelser om dyrevelfærd Dyrevelfærd varetages først og fremmest i Dyreværnsloven og tilknyttede bekendtgørelser, som hører under Miljø- og Fødevareministeriets arbejdsområde.

Læs mere

PELS EN DANSK VERDENSSUCCES

PELS EN DANSK VERDENSSUCCES PELS EN DANSK VERDENSSUCCES 2 3 indhold 3 6 8 10 15 18 20 22 27 30 35 38 41 44 46 50 53 55 59 63 65 69 PELS EN DANSK VERDENSSUCCES FORENING OG AUKTIONSHUS UNDER ÉT pels Fra fortid til nutid STOR DANSK

Læs mere

Fåreafgiftsfonden - Ændringsbudget 2015

Fåreafgiftsfonden - Ændringsbudget 2015 Fåreafgiftsfonden - Ændringsbudget 2015 Beløb i 1000 kr. Budget 2015 Ændringsbudget 2015 Relativ fordeling af B i % Ændring A => B 100*(B-A)/A Note A B C D INDTÆGTER: 1 Overført fra forrige år 108 965

Læs mere

Pelsdyrungdom Hvalpens første 10 dage

Pelsdyrungdom Hvalpens første 10 dage Pelsdyrungdom 2018 Hvalpens første 10 dage Hvalpens første 10 dage Det er vigtigt at tæven har den rigtige huld ved fødsel Fodring i drægtigheden er vigtig for at fødsler forløber let Dilemmaet mellem

Læs mere

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab?

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Kursets fokus er ikke tab 10 kg på 10 uger, men at slutte fred med kroppen og maden. Derigennem

Læs mere

Anbringelse hos slægten

Anbringelse hos slægten Anbringelse hos slægten Workshop ved konference i Vejle den 9. og 10. maj den gode anbringelse www.fabu.dk Slægtspleje netværkspleje i vores organisation 2004 - Særlig opmærksom på netværksplejefamiliernes

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen. Vidensyntese om chinchillaers behov for plads. Med venlig hilsen. Klaus Horsted

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen. Vidensyntese om chinchillaers behov for plads. Med venlig hilsen. Klaus Horsted AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Fødevarestyrelsen Vidensyntese om chinchillaers behov for plads Hermed fremsendes vidensyntese om chinchillaers behov for plads i

Læs mere