Paradigmatiske eksempler til Kemi B (1-9) og A (1 10), htx

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Paradigmatiske eksempler til Kemi B (1-9) og A (1 10), htx"

Transkript

1 Paradigmatiske eksempler til Kemi B (1-9) og A (1 10), htx Tværfagligt tema i studieområdet: 1. Naturfaglig undren Temaet er tænkt som en del af studieområdet i grundforløbet. Det skal foregå som et tværfagligt samarbejde mellem kemi, biologi, fysik samt kommunikation og it. Det skal have en timeramme på ca. 40 timer, hvor de 4 fag bidrager med 10 timer hver. Mål og fagligt indhold opnå kendskab til planlægning og udførelse af simple eksperimenter opstille og afprøve hypoteser ud fra kontrollerede forsøg (systematisk arbejdsmetode) tolke og formidle resultater fra praktiske forsøg sikkerhed i laboratorier kendskab til forskellige målemetoder og almindeligt laboratorieudstyr skriftlig formidling af forsøgsresultater i form af en journal opnå øvelse i at formidle en eksperimentel problemstilling mundtligt anvende IT til kommunikative formål Forudsætninger Dette forløb er tænkt som det første forløb, hvor fysik, kemi og biologi indgår i studieområdet i grundforløbet. Inden da kan der eventuelt være gennemført basiskurser i de enkelte fag. Forløbsbeskrivelse Grupper á 2-3 elever skal med baggrund i egen undren undersøge en simpel problemstilling eksperimentelt. Hvis de ikke kan finde en passende problemstilling, kan de hente inspiration i et forundringskatalog, der er udarbejdet af lærerne i fysik, kemi og biologi. Forundringskataloget kan indeholde spørgsmål så som: Hvorfor er himlen blå? Hvorfor popper popcorn? Hvorfor er bladene grønne? Hvorfor kan salt smelte is? Det kan desuden indeholde hints til, hvorfor det kan være interessant at undersøge disse spørgsmål Inden det eksperimentelle arbejde påbegyndes, skal eleverne kort introduceres til det at arbejde naturvidenskabeligt. Her tages udgangspunkt i en konkret problemstilling, og læreren giver eksempler på, hvordan der arbejdes med måleprogrammer, logbog og journaler. Der gennemgås eksempler med relation til både biologi, fysik og kemi. Hver gruppe definerer i videst muligt omfang selv deres problemstilling. Derefter opstiller de en arbejdshypotese og laver en plan for målearbejdet (forud for dette kan de evt. have udført nogle pilotforsøg). Efter hver lektion skriver hver gruppe logbog over, hvad de har nået den dag, og hvad

2 de planlægger at lave næste gang. Formålet er, at eleverne så uddybende som muligt skal undersøge den valgte problemstillingen. I nogle tilfælde vil de første resultater afstedkomme nye spørgsmål ( undren ), som kan undersøges nærmere, såfremt tiden tillader det. Eleverne skal bruge størstedelen af tiden på at eksperimentere, behandle data og udarbejde journal og præsentationsmateriale. Arbejdet skal i stor udstrækning være styret af elevernes spørgsmål og nysgerrighed. Til at understøtte formidlingen af det eksperimentelle arbejde, introduceres der tekstbehandling og præsentationsprogrammer. Der arbejdes med design og layout i forbindelse med præsentation og formidling af data. Eleverne benytter disse værktøjer til formidling af deres tanker og eksperimenter i relation til naturfaglig undren. Nogle grupper vil formentlig have tid og lyst til at fordybe sig mere teoretisk i emnet, og det er her oplagt at lade eleverne undersøge, hvad andre har fundet ud af om den problemstilling, de arbejder med. Eleverne vil da få øvelse i informationssøgning, denne del skal dog nedtones i forhold til det eksperimentelle. Arbejdsform og didaktiske overvejelser Temaet skal være en vekslen mellem præsentationer fra lærerne og lærerstyret gruppearbejde. Der arbejdes i grupper på 2-3 personer. Grupperne kan sammensættes med udgangspunkt i elevers fælles interesser. Læreren skal i dette introducerende forløb være med til at sikre, at der arbejdes i en retning, hvor der er gode chancer for, at eleverne når et resultat. Nogle grupper vil have brug for mere veldefinerede opgaver, hvor hypoteserne fx kan være givet på forhånd. Dokumentation/skriftlighed der udarbejdes en diaspræsentation el. lignende over resultater og ideer der udarbejdes journaler over de praktiske forsøg logbog, journaler, præsentationsmateriale o. lign. samles i en kursusmappe Evaluering Eleverne udarbejder en kursusmappe til dokumentation af deres arbejde med naturvidenskabelige arbejdsmetoder. Underviserne giver mundtlig feedback på præsentationen, kursusmappen og elevernes arbejde i forbindelse med forløbet. Herudover skal der være en fælles mundtlig evaluering ved afslutningen af forløbet.

3 Tværfagligt tema kemi og biologi: 2 Brød og bagning Temaet er tænkt som en del af studieområdet i grundforløbet. Det skal foregå som et tværfagligt samarbejde mellem kemi, biologi og eventuelt teknologi. Det har en timeramme på ca. 20 timer, hvor kemi bidrager med ca.12 timer. Mål og fagligt indhold kendskab til brøds bestanddele og de enkelte ingrediensers funktion mængdeberegning eventuelt idealgasligningen for de hurtige fældning og fældningstitrering indsigt i den ernæringsmæssige betydning af brød erfaring med funktionen af forskellige hævemidler både i køkkenet og i laboratoriet skriftlig formidling i form af en rapport Forudsætninger Temaet er baseret på, at eleverne har en vis erfaring med kemiske processer. Afhængigt af elevernes erfaringer kan temaet gøres mere eller mindre lærerstyret. Det er desuden en forudsætning, at eleverne tidligere har arbejdet med eksperimenter i laboratoriet. Forløbsbeskrivelse Temaet indledes med en grundlæggende snak om de forskellige ingredienser i brød. Eleverne laver et mindmap over de forskellige typer af ingredienser og deres funktion i brød. Mindmappet kan med fordel laves på computer, så det kan ændres undervejs i temaet. I de efterfølgende timer skal der arbejdes med forskellige korn- og meltyper samt forskellige hævemidler. I forbindelse med hævemidlerne skal der arbejdes med både kemiske og biologiske hævemidler. Gærceller og evt. mælkesyrebakteriers vækst og livsbetingelser vil naturligt indgå i temaet. I laboratoriet skal eleverne gennemføre en række forsøg med forskellige ingredienser især de biologiske og kemiske hævemidler. De kan fx lave forsøg med opvarmning af natriumhydrogencarbonat kombineret med mængdeberegninger og overvejelser over reaktionsforløbet, de kan bl.a. påvise reaktionsprodukterne: carbondioxid og carbonat. De kan opvarme hjortetaksalt og påvise ammoniak. De kan også lave en saltbestemmelse i forskellige typer af brød. Som hjemmeforsøg kan eleverne desuden bage 5-6 forskellige slags boller, hvor hævemidlet (kemisk eller biologisk) er den eneste ingrediens, der varieres.

4 Arbejdsform og didaktiske overvejelser Temaet vil være en vekslen mellem teoretiske input fra læreren og gruppearbejde, hvor eleverne indsamler og bearbejder informationer eller arbejder med de praktiske forsøg i laboratoriet. Der arbejdes i grupper på 2-3 personer. Grupperne sammensættes med udgangspunkt i elevernes ønsker. Dokumentation/skriftlighed mindmap over ingredienserne i brød en rapport om Brød og bagning, hvor de beskriver betydningen af de forskellige ingredienser i brød og kager samt deres eksperimenter med hævemidler og bagning. Evaluering Eleverne får en skriftlig og mundtlig tilbagemelding på den afleverede rapport både i forhold til rapportens struktur og faglige indhold. Herudover skal der være en fælles mundtlig evaluering af forløbet.

5 Tværfagligt tema i grundforløbet: 3 Mikroorganismer på arbejde Temaet er tænkt som en del af studieområdet i grundforløbet. Det skal foregå som et tværfagligt samarbejde mellem kemi, biologi, matematik samt kommunikation og it. Det skal have en timeramme på ca. 40 timer, hvor de 4 fag bidrager med 10 timer hver. Mål og fagligt indhold kendskab til udførelse af eksperimenter kendskab til og analyse af produkt og produktionsproces tolkning og formidling af resultater fra praktiske forsøg laboratoriekendskab og sikkerhed erfaring med dataopsamling anvendelse af it til resultatbearbejdning kobling af teori og praksis Forudsætninger Dette forløb kræver ingen særlige forudsætninger, og det skal placeres relativt tidligt i grundforløbet, da der indgår en del kursusaktivitet. Forløbet er tænkt som et tværfagligt samarbejde mellem matematik, kemi, biologi samt kommunikation og it. Forløbsbeskrivelse Eleverne skal fremstille yoghurt i laboratoriet. De skal i den forbindelse følge syrningsforløbet med dataopsamlingsudstyr. Hvorefter de skal analysere og vurdere deres produkt (sensorik, ph, synerese (valleudskillelse), viskositet mm.). De skal desuden bearbejde de opnåede data og forklare, hvad der sker biologisk og kemisk i forbindelse med syrningsforløbet. De skal analysere vækstkurven og genkende en kurve for eksponentiel vækst. Inden det eksperimentelle arbejde påbegyndes, skal eleverne have en grundig gennemgang af phbegrebet, syre/base kemi og dataopsamling. De skal desuden introduceres til de anvendte analysemetoder. Selve kursusperioden indeholder også nogle småforsøg så som måling af ph, syre/base reaktioner mm. Forløbet kan forløbe efter nedenstående plan:

6 Uge 1 Uge 2 Uge 3 Uge 4 Biologi Cellen Mikroorganismer Vækstbetingelser Projekt m. yoghurtfremstilling Kemi Syrer/baser ph måling og beregning ph måling/dataopsamling Projekt m. yoghurtfremstilling Mat. Logaritmer Eksponentialfunktioner Regneark Projekt Kom./it Infosøgning Rapportopsætning/layout Rapportopsætning/layout Projekt Sideløbende med det eksperimentelle arbejde skal eleverne i projektperioden lave litteratursøgning om yoghurtproduktion og udarbejde en messestand med plancher o.a.. På messestanden skal de præsentere deres arbejde både praktisk og teoretisk. Arbejdsform og didaktiske overvejelser Temaet skal være en vekslen mellem gennemgang af teori, informationssøgning, laboratoriearbejde og lærerstyret gruppearbejde. Der arbejdes i grupper på 2-3 elever. Projektoplægget skal formuleres, så eleverne oplever, at de kun kan færdiggøre projektet tilfredsstillende, hvis de anvender viden og færdigheder fra alle 4 fag. Dokumentation/skriftlighed en messestand med plancher over forsøg, resultater og teoretisk bearbejdning af projektet der arbejdes med en logbog under projektugen der udarbejdes journaler over småforsøgene logbog, journaler, præsentationsmateriale o. lign. samles i en kursusmappe Evaluering Eleverne udarbejder en kursusmappe til dokumentation af deres arbejde med naturvidenskabelige arbejdsmetoder. Eleverne skal desuden præsentere deres messestand overfor lærerne og de øvrige elever. Underviserne giver mundtlig feedback på præsentationen, kursusmappen og elevernes arbejde i forbindelse med forløbet. Herudover skal der være en fælles mundtlig evaluering ved afslutningen af forløbet.

7 Tværfagligt tema - kemi, biologi og teknologi: 4 Solbeskyttelse og solcreme Temaet er tænkt som en del af studieområdet i studieretningsforløbet. Det skal foregå som et tværfagligt samarbejde mellem kemi, teknologi og biologi. Det skal have en timeramme på ca. 26 timer, hvor biologi og kemi bidrager med 6 timer hver og teknologi bidrager med ca. 14 timer. Mål og fagligt indhold kendskab til hverdagskemi kobling af teori og praksis kendskab til emulsioner og polaritet kendskab til fedtstoffers opbygning og egenskaber produktfremstilling og afprøvning kendskab til parabener og andre konserveringsmidler Forudsætninger Forløbet er tænkt som et tværfagligt forløb i studieområdet i studieretningen, hvor kemi, teknologi og biologi indgår. Det kan placeres på 2. semester, hvor eleverne har et vist kendskab til organisk kemi. Forløbsbeskrivelse I projektet skal eleverne arbejde med emulsioner og parabener, og de skal fremstille solcreme i laboratoriet. Eleverne opnår herved kendskab til, hvad en emulsion er, og hvordan emulsionsbegrebet kan kobles til polaritetsbegrebet der kan evt. også indgå noget teori om fedtstoffer. Eleverne skal opnå kendskab til forskellige emulgatorer og de skal præsenteres for forskellen mellem en vand i olie emulsion og en olie i vand emulsion. Eleverne skal teste den fremstillede solcreme for tilbageholdelse af UV-stråling og for vandskyende evne. De skal desuden kunne redegøre for DNAs opbygning, mutationer, udvikling af hudkræft og modermærkekræft, samt hvad man kan gøre for at forebygge disse sygdomme. Arbejdsform og didaktiske overvejelser Temaet skal være en vekslen mellem gennemgang af teori, informationssøgning, laboratoriearbejde og lærerstyret gruppearbejde. Der arbejdes i grupper på 2-3 personer. Dokumentation/skriftlighed journaler over småforsøg logbog over forløbet

8 rapport over produktion af solcremen med teori om hud- og modermærkekræft i relation til solstråling, mutationer og solbeskyttelsesmidler. kursusmappe med logbog, journaler, rapport o. lign. Evaluering Eleverne udarbejder en kursusmappe til dokumentation af deres arbejde med projektet. Underviserne giver skriftlig feedback på kursusmappen og elevernes arbejde i forbindelse med forløbet. Herudover skal der være en fælles mundtlig evaluering ved afslutningen af forløbet.

9 Fagligt tema med vægt på laboratoriearbejde: 5 Naturens farver Temaet er tænkt som et rent kemisk projekt med perspektivering til fysik og biologi. Varigheden er 10 timer hvoraf de ca. 5 er i laboratoriet. Mål og fagligt indhold ekstraktion polaritet i praksis indsigt i sammenhæng mellem lysabsorption og kemisk opbygning spektroskopi (VIS) og fortolkning af data planlægning og gennemførelse af eksperiment biologisk funktionalitet af farvestoffer præsentation af faglig viden for målgruppe med samme forudsætninger (matrixgrupper) Forudsætninger Eleverne skal have en grundlæggende kemisk viden om organisk kemi og polaritet. Forløbsbeskrivelse Projektet starter i laboratoriet. Eleverne arbejder i mindre grupper. Grupperne vælger, om de vil arbejde med gulerødder, spinat, rødbeder, rødkål eller græs. Eleverne får udleveret et oplæg, hvor der står en beskrivelse af principperne bag ekstraktion og hvilke ekstraktionsmidler, de kan anvende. De kan fx anvende sprit i forskellige koncentrationer, heptan og vand. Alle grupper skal lave et absorbtionsspektrum for deres farvestof. Dette skal sammenlignes med forskellige referencespektre. Farvestoffet skal opkoncentreres, så der kan laves TLC på prøverne. TLC gennemføres udfra en udleveret vejledning eventuelt med referencestoffer. Sideløbende med laboratoriearbejdet skal grupperne søge oplysninger om den kemiske opbygning og den biologiske betydning af deres farvestof. Eleverne skal herefter fremlægge resultaterne af deres arbejde for hinanden i grupper på tværs af emner (Matrixgrupper). Efterfølgende foretager læreren en opsamling for hele klassen omkring polaritet. Opsamlingen foretages med udgangspunkt i elevernes erfaringer med ekstraktion og TLC. Arbejdsform og didaktiske overvejelser Praktisk arbejde som udgangspunkt for teoretiske overvejelser. Elevernes forståelse af de andres data fremmes af, at de selv har arbejdet med lignende problemstillinger. Der kommer til at foregå en

10 grundig refleksion over det praktiske arbejde i relation til de anvendte begreber fælles begrebsafklaring. Dokumentation/skriftlighed der udarbejdes en diaspræsentation af resultater og ideer der udarbejdes journaler over de praktiske forsøg logbog, journaler og præsentationsmateriale samles i en kursusmappe Evaluering Eleverne udarbejder en kursusmappe til dokumentation af deres arbejde med naturvidenskabelige arbejdsmetoder. Underviserne giver mundtlig feedback på præsentationen, kursusmappen og elevernes arbejdsindsats m.m. under forløbet. Derudover skal der være en fælles mundtlig evaluering ved afslutningen af forløbet.

11 Fagligt forløb med perspektivering til teknologihistorie 6 En rejse med jern Temaet er tænkt som et særfagligt forløb med meget arbejde i laboratoriet, hvor eleverne kan gøre sig nogle praktiske erfaringer med, hvordan jern reagerer i forskellige sammenhænge. Temaet har desuden en teknologihistorisk dimension og kan eventuel foregå i samarbejde med teknologihistorie. Forløbet har en varighed på ca. 20 timer. Mål og fagligt indhold kendskab til spændingsrækken forståelse af metallers opbygning og funktioner ved deres oxider indblik i reaktionen mellem syre og metal kendskab til hydrogengasproduktion og historisk anvendelse af denne anvendelse af idealgasligningen kendskab til fremstilling af stål kendskab til redoxreaktioner og afstemning af disse forståelse for indstillingen af titrervæsker Forudsætning Eleverne har tidligere arbejdet med syrer og baser herunder syre-basetitrering. Forløbsbeskrivelse Med udgangspunkt i artikler om de første gasballoner bliver eleverne parvist bedt om at designe et eksperiment for at finde ud af, hvor stor mængde jern der skal bruges til at fylde den ballon, der er omtalt/afbildet i den udleverede artikel. Hydrogengas blev på det tidspunkt fremstillet ved reaktion mellem jern og svovlsyre. I klassen diskuteres fordele, ulemper og sikkerhedsmæssige forhold i forbindelse med de enkelte forslag. Diskussionen fører frem til, at alle grupper laver deres egen forsøgsskitse. Dernæst går holdet i laboratoriet for at teste deres forsøgsskitse. I takt med at eleverne bliver færdige, bliver de bedt om vurdere deres resultater teoretisk. I den forbindelse præsenteres eleverne for idealgasligningen. Hurtige elever bliver bedt om at kontrollere koncentrationen af svovlsyren (indstille svovlsyren). Til sidst bliver eleverne bedt om at beregne den mængde af koncentreret syre og massen af jern, som skal bruges til den oprindelige ballon fra artiklen. Opgaven følges op af, at eleverne bliver bedt om eksperimentelt at finde ud af, hvilke andre metaller og syrer der kan anvendes til hydrogengasproduktion. Design af forsøg diskuteres inden de går i gang. I laboratoriet testes en række metaller og syrer, og reaktionshastigheden diskuteres i takt med, at der varieres på syrekoncentration og temperatur. Eleverne forbydes at afprøve salpetersyre

12 for at undgå nitrøse gasser. I laboratoriet diskuteres også metaloxider, deres opbygning og deres indvirkning på metallers reaktionsevne. Opsamling i klassen fører til introduktion af ædelmetaller og uædle metaller. En simpel spændingsrække med uædle metaller, syreopløsning og ædelmetaller opstilles. Opsamling fører til, at begrebet redoxreaktion indføres, da reaktionen mellem metal og syre er en redoxreaktion. Eleverne introduceres for spørgsmålet om, hvorledes uædle henholdsvis ædle metaller kan rangordnes. Eleverne præsenteres for forsøg, hvor et metal og en metalion reagerer med hinanden. De bliver i den forbindelse bedt om selv at undersøge de tidligere metaller for deres placering i spændingsrækken. Eleverne skal desuden på mikroniveau beskrive et metals reaktion med henholdsvis en syre og en metalion. Der er en fælles opsamling i klassen, og eleverne præsenteres for spørgsmålet: Hvad er stål og hvordan fremstilles det? Med udgangspunkt i beskrivelser af stålfremstilling, som eleverne har fundet på Internettet og i bøger, tager man en snak i klassen om stålfremstilling. Et af fokuspunkterne er kulstofindholdet i stål, hvordan det kan påvirke glideplanerne og dermed gøre stålet hårdere. Eleverne bliver dernæst bedt om at overveje, hvordan man kan måle indholdet af jern i stål (og dermed kulstofindholdet). I klassen diskuteres titrering som metode til kvantitativ analyse af jernindholdet. Eleverne kender til titrering, og de kan nemt erkende, at det faste jern kan laves om til jernioner vha. syre, tilbage er blot at præsentere permanganat som en relevant titrator. Dernæst skal eleverne designe et forsøg, hvor de nedbryder stål til bl.a. jernioner, som kan bestemmes ved titrering med permanganat. For at kunne lave mængdeberegning er det nødvendigt, at titreringsreaktionen afstemmes. Regler for afstemning af redoxreaktioner kan nu præsenteres som et relevant værktøj. Forløbet kan eventuelt udvides med en indstilling af permanganatopløsningen, hvorved afstemningsværktøj igen bliver relevant. Det kan også udvides med små forsøg, hvor permanganat reduceres til forskellige oxidationstrin. Disse forsøg vil vise eleverne, at der dannes mangan(ii)ioner under titreringen af jernioner fra stålet, og eksperimenterne kan bruges som afsæt for at træne afstemning af redoxreaktioner. Arbejdsform og didaktiske overvejelser Princippet i forløbet bygger på teori om, at tilegnelse af ny viden er nemmere, hvis man hele tiden bygger videre på allerede eksisterende viden. Nye begreber, nye metoder eller nye anvendelser af næsten de samme metoder bygges på ét af gangen. Formler og procedurer præsenteres som meningsfulde værktøjer. De fælles diskussioner i klassen, som fører frem til eksperimentbeskrivelserne er vigtige, da de sikrer at alle forstår baggrunden og principperne i de kommende eksperimenter. Kemi har tradition for at være et abstrakt og teoretisk fag. Ved at fokusere mere på elevernes erfaringer og det praktiske arbejde i laboratoriet kan faget gøres mere tilgængeligt for eleverne.

13 Dokumentation/skriftlighed Der føres journaler under eksperimenterne med angivelse af: mål med forsøget, design af forsøget, data, beregning og konklusion. Der laves en større rapport, med fokus på stålproduktion, opbygning af metaller herunder stål samt bestemmelse af jernindhold i stål. Journaler og rapport samles i en kursusmappe Evaluering Læreren ser kursusmappen igennem og retter rapporten.

14 Særfagligt forløb: 7 Reaktionshastighed på 2 måder Forløbet er et særfagligt forløb, der tænkes placeret på 2. år. Det skal have en timeramme på ca. 6 timer. Mål og fagligt indhold Metode 1 (Laboratoriearbejde før teori) kendskab til og træning i naturvidenskabelig arbejdsmetode erfaring med at tolke og formidle resultater fra praktiske forsøg koble teori og praksis reaktionshastighed og dennes afhængighed af forskellige faktorer bestemmelse af hastighedsudtryk for en reaktion Metode 2 (Teori før forsøg) træning i forsøgsplanlægning opøve evnen til at designe og gennemføre eksperimenter koble teori og praksis opøve evnen til at opstille og eftervise hypoteser reaktionshastighed og dennes afhængighed af forskellige faktorer bestemmelse af hastighedsudtryk for en reaktion Forudsætninger Dette forløb er tænkt som et forløb på 3. semester. Det er tænkt som en præsentation af begrebet reaktionshastighed, og eleverne har på dette tidspunkt et godt kemisk fundament at bygge videre på. Forløbsbeskrivelse Begge metoder tager udgangspunkt i øvelsen Reaktion mellem persulfationer og iodidioner. Metode 1 Forløbet tænkes planlagt, så eleverne ud fra en udleveret vejledning skal gennemføre en række kontrollerede forsøg, der kan belyse reaktionshastigheden for en given reaktion. I øvelsen undersøges hastighedens afhængighed af reaktantkoncentrationen, temperatur og evt. tilsætning af katalysator. Resultaterne benyttes til, at eleverne i mindre grupper skal diskutere sig frem til, hvilke faktorer hastigheden afhænger af, samt hvordan man kan bestemme hastighedsudtrykket for reaktionen. Grupperne skal på baggrund af forsøgsresultaterne selv beskrive, hvordan reaktionshastighed kan behandles i en lærebog.

15 Metode 2 Forløbet planlægges med en teoretisk gennemgang af begrebet reaktionshastighed og faktorer af betydning for reaktionshastigheden Eleverne skal herefter med støtte fra læreren opstille en hypotese og afprøve denne med et forsøg. Den opstillede hypotese med tilhørende forsøgsplanlægning og resultater dokumenteres i en rapport. Læreren skal sikre sig, at eleverne bliver i stand til at opstille reaktionens hastighedsudtryk ud fra forsøgets resultater. Arbejdsform og didaktiske overvejelser Metode 1 Forløbet er overvejende gruppearbejde i grupper af 2-3 personer. Lærerstyringen er tydelig i form af øvelsesvejledning og oplæg til opgaven. Eleverne skal herefter arbejde selvstændigt med det udleverede oplæg, og der samles op i plenum efter aflevering af dokumentationen. Metode 2 Temaet skal være en vekslen mellem gennemgang af teori, elevplanlægning og laboratoriearbejde. Eleverne inddeles i grupper af 2-3 personer, der planlægger og gennemfører eksperimenterne. Efter laboratoriearbejdet samles der op i plenum. Dokumentation/skriftlighed I begge tilfælde dokumenteres det eksperimentelle arbejde i form af en rapport. Evaluering Eleverne afleverer en rapport som dokumentation for det eksperimentelle arbejde. Herudover skal der være en fælles mundtlig evaluering ved afslutningen af forløbet.

16 Fagligt forløb med perspektivering til biologi 8 Enzymer Temaet er tænkt som et kemisk forløb, som eventuelt kan indgå i et tværfagligt samarbejde med biologi B. Timerammen er ca. 18 timer. Mål og fagligt indhold erfaring med enzymers katalytiske virkning indsigt i sammenhænge mellem struktur og egenskaber indsigt i bioteknologisk produktion og enzymers anvendelse indhente kemisk information om en aktuel samfundsmæssig problemstilling indsigt i kulhydraters struktur og reaktioner kendskab til de biologiske makromolekyler, NAD + /NADH populærvidenskabelig formidling Forudsætninger Eleverne skal have en grundlæggende viden om kemisk bindingsteori, organisk kemi og katalysatorer. Forløbsbeskrivelse Eleverne inddeles i grupper. Der udleveres en basisvejledning med teori til bestemmelse af reaktionstiden for hydrolyse af stivelse katalyseret af a-amylase. De forskellige grupper tilrettelægger selv eksperimenter til bestemmelse af reaktionstidens afhængighed af henholdsvis ph, temperatur, substratkoncentration og enzymkoncentration. Grupperne efterbehandler resultaterne og sætter dem i relation til teorien. På tværs af grupperne (matrixgrupper) fremlægger eleverne for hinanden deres egne resultater, teori og konklusion. Besøg på virksomhed som fremstiller enzymer ved en bioteknologisk metode. Fokus skal være på produktion, oprensning og anvendelse af enzymer. Eleverne har inden besøget arbejde i grupper med studiespørgsmål vedrørende enzymer med særlig vægt på vaskemiddelenzymer. Efter besøget udarbejdes i samarbejde med dansk en artikel til et populærvidenskabeligt tidsskrift om vaskemiddelenzymers fremstilling og virkemåde, hvor også miljømæssige aspekter forklares. I laboratoriet fremstilles bioethanol, og der foretages analyser af mellemprodukt og produkt. Bioethanol fremstilles ved enzymatisk hydrolyse af kartoffelstivelse, toiletpapir og halm under dannelse af glucose. Glucosekoncentrationen bestemmes ved enzymkatalyseret biokemisk omdannelse af glucose og måling af NADH absorbansen med et spektrofotometer. Glucoseopløsningerne fermenteres under dannelse af ethanol, hvorefter ethanolen destilleres af. Ethanolindholdet bestemmes kvantitativt ved to metoder: 1) Oxidation af ethanol og tilbagetitrering af oxidationsmidlet og 2) Enzymkatalyseret omdannelse af ethanol og måling af NADH absorbansen med et spektrofotometer.

17 Sideløbende med laboratoriearbejdet skal eleverne søge information om de seneste forskningsresultater vedrørende bioethanol og om anvendelsen af bioethanol som brændstof på verdensplan. Arbejdsform og didaktiske overvejelser Elevernes forståelse af de andre gruppers resultater fremmes af, at de selv har arbejdet med lignende problemstillinger. Kombinationen af virksomhedsbesøg og informationssøgning perspektiverer den kemiske teori, og det eksperimentelle arbejde giver eleverne lejlighed til at arbejde selvstændigt med planlægning af forsøg i laboratoriet. Dokumentation/skriftlighed der arbejdes med laboratoriejournal under det eksperimentelle arbejde der udarbejdes journaler og præsentationsmateriale over enzymundersøgelserne i matrixgrupperne der udarbejdes en populærvidenskabelig artikel i samarbejde med dansk der laves rapporter over fremstilling af bioethanol, analyse af glucoseindholdet og analyse af ethanolindholdet Evaluering Al dokumentation samles i en kursusmappe, og læreren giver feedback på artikel og rapport. Der er en fælles mundtlig evaluering af forløbet.

18 Teoretisk kemisk tema: 9 Giftgas Temaet er et rent teoretisk forløb, der eventuelt kan foregå i samarbejde med samfundsfag B. Det har en timeramme på ca. 4 timer og bør placeres på 2. år. Mål og fagligt indhold kendskab til anvendelsesorienteret kemi perspektivering af organisk kemisk stof udvidet litteratursøgning Forudsætninger Dette forløb er tænkt som et kemifagligt forløb, der kan perspektivere den organiske kemi, herunder enzymkemien. Forløbsbeskrivelse Formålet er, at eleverne opnår kendskab til giftgassers sammensætning, anvendelse og virkemåde. Der arbejdes teoretisk med temaet, hvor eleverne selv vælger en gruppe af giftgasser, som de ønsker at arbejde med. Der søges information om giftgasserne vha. Merck Indeks, materiale fra Hjemmeværnet, Dansk kemi og Bionyt. De enkelte grupper fremlægger med et PowerPoint show deres arbejde for de andre i klassen. Arbejdsform og didaktiske overvejelser: Temaet er en perspektivering af organisk kemisk stofkendskab. Temaet foregår som selvstændigt gruppearbejde. Dokumentation/skriftlighed Der udarbejdes en diaspræsentation over den valgte giftgas. Evaluering Eleverne fremlægger præsentationen, og der evalueres på baggrund af denne.

19 Tværfagligt tema - kemi og matematik 10 ph som matematisk funktion Forløbet er tænkt som et samarbejde mellem kemi og matematik med hovedvægt på refleksion over forløbet af en kemisk reaktion og en matematisk modellering af denne. Det placeres på 3. år i en studieretning med kemi A og matematik A. Det tænkes placeret sideløbende med anden undervisning i kemi og matematik. Tidsmæssigt vil det strække sig over ca. én måned, da eleverne skal have tid til refleksion. Tidsforbruget er ca. 8 undervisningstimer. Forudsætning Forudsætningen for dette forløb er, at eleverne har en god forståelse af ph-begrebet, rutine med syre-base-titrering samt kendskab til de forhold, der gælder på mikroniveau under en syrebasetitrering. Ligeledes vil en matematisk omhyggelighed og systematik være nødvendig for, at forløbet kan fungere hensigtsmæssigt. Mål og fagligt indhold solid forståelse af stofmængde- og koncentrationsændringer under reaktioner forståelse af sammenhængen mellem simple kemiske reaktioner og matematiske udtryk, som beskriver disse. forståelse af indgreb i ligevægte og eventuelt koblede ligevægte erfaring med matematisk modellering en solid forståelse af titrerkurver Forløbsbeskrivelse Eleverne præsenteres for et skriftligt oplæg, som fortæller, hvad de skal lave. De skal udlede den matematiske ligning for den graf, som viser titrerkurven for titrering af en stærk syre med en stærk base. Ligningen skal være en funktion, som beskriver ph som funktion af et givet volumen baseopløsning. Eleverne skal indsætte relevante værdier for volumen af syre og koncentration af syre og base i ligningen og tegne grafen ud fra ligningen. Til sidst skal eleverne gennemføre et eksperiment for at sammenligne den beregnede graf med en eksperimentelt bestemt graf. Differentieringsmulighed 1: Ligesom ovenfor skal eleverne udlede en ligning, tegne en konkret graf ud fra ligningen og sammenligne den med den eksperimentelt bestemte graf. Her skal der til forskel fra før være tale om en titrering af en svag syre med en stærk base. Differentieringsmulighed 2:

20 Der skal opstilles og afprøves en hypotese for ligningernes anvendelighed i et grænsetilfælde, fx hvis koncentrationen af syre og base er yderst svage (10-8 M). Arbejdsform og didaktiske overvejelser: Forløbet igangsættes af matematik- og kemilæreren i fællesskab. Herefter kan det foregå uden, at de to lærere skal være tilstede samtidig. Der kan være tale om individuelt- eller par-arbejde, hvor læreren fungerer som vejleder. Nogle gange for hele holdet, men også vejledning for grupper eller individuel vejledning kan komme på tale. Da forløbet kræver fuld forståelse både kemisk og matematisk, skal nogle elever sandsynligvis vejledes massivt. Der kan eventuelt gøres brug af elevelev vejledning. Forudsætningen for at kunne løse opgaven er, at eleven får omskrevet de kemiske lovmæssigheder, der gælder ved en syre-base titreringen, til matematiske lovmæssigheder fx at mængden af negative ladninger i en væske svarer til mængden af positive ladninger. Dette skal efterfølgende oversættes til et matematisk udtryk. Alle de matematiske udtryk skal efterfølgende samles til ét matematisk udtryk, hvor ph optræder som funktion af diverse variable. Alle processer kræver refleksion og overblik. Jo mere eleverne selv kan tænke sig frem, jo bedre. Derfor skal lærerens vejledning være nænsom. Som lærer skal man være opmærksom på, at ikke alle graflommeregnere magter den elektroniske databehandling. Elevens argumentation for det fundne matematiske udtryk er vigtig for, at eleven kan forankre de kemiske og matematiske begreber, som har været i spil. Dokumentation/skriftlighed: Der afleveres en fælles rapport over forløbet. Evaluering: Læreren (kemi- og/eller matematiklæreren) retter rapporten. Ved evalueringen lægges der især vægt på den kemiske og matematiske argumentation.

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2016 Institution Vid gymnasier/viden Djurs Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Kemi B Hanne Lind

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2012 Institution Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Kemi

Læs mere

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kemi handler om stoffers egenskaber og betingelserne for, at de reagerer. Alt levende og vores materielle verden er baseret på, at

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 09 Institution Københavns Tekniske Skole, Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx

Læs mere

5. Paradigmatiske eksempler til Kemi B, stx

5. Paradigmatiske eksempler til Kemi B, stx 5. Paradigmatiske eksempler til Kemi B, stx I dette kapitel er der angivet en række eksempler på undervisningsforløb, som på ingen måde er normative, men blot er tænkt som inspiration. Til kemi B er der

Læs mere

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2013.

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2013. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Maj 2013 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Helle Ransborg

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2014 HTX - Sukkertoppen Htx Kemi niveau

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2014. Skive Tekniske Gymnasium

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2014. Skive Tekniske Gymnasium Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Maj 2014 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Trine Rønfeldt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse: Kemi grundforløb august november Kemi B studieretning Programmering/Matematik. november juni 2018

Undervisningsbeskrivelse: Kemi grundforløb august november Kemi B studieretning Programmering/Matematik. november juni 2018 Undervisningsbeskrivelse: Kemi grundforløb august 2017 - november 2017 Kemi B studieretning Programmering/Matematik november 2017 - juni 2018 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 09 Institution Københavns Tekniske Skole, Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Htx Kemi

Læs mere

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget.

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget. Biologi B 1. Fagets rolle Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt på eksperimentelle arbejdsmetoder såvel

Læs mere

Nader Gry (1a), Jette Nybo Andersen (1b og 1e) Jane Harbo (1c), Dorte Højland Castberg (1d)

Nader Gry (1a), Jette Nybo Andersen (1b og 1e) Jane Harbo (1c), Dorte Højland Castberg (1d) Undervisningsbeskrivelse: Kemi grundforløb august 2017 - november 2017 Kemi A studieretning november 2017 - juni 2018 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017 -

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Kemi A 2B: August juni 2016

Undervisningsbeskrivelse Kemi A 2B: August juni 2016 Undervisningsbeskrivelse Kemi A 2B: August 2014- juni 2016 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017 - juni 2019 Institution Rybners Teknisk Gymnasium Uddannelse

Læs mere

1b. Mat A, Kemi A, Fys B

1b. Mat A, Kemi A, Fys B Studieretningsbeskrivelse for 1b. Mat A, Kemi A, Fys B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 11 Københavns tekniske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 12 Institution Københavns Tekniske Skole, Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx

Læs mere

Klavs Thormod og Tina Haahr Andersen

Klavs Thormod og Tina Haahr Andersen Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin dec 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg gsk

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2013- Juni 2014 Institution Københavns Tekniske Skole - Vibenhus HTX Uddannelse Fag og niveau Lærere

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 15/16 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 1mKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2012 Skive

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 2b Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 2b Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 2b Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 13/14 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Marie Kruses Skole STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 2bKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 2t Kemi C

Undervisningsbeskrivelse for STX 2t Kemi C Undervisningsbeskrivelse for STX 2t Kemi C Termin Afslutning i juni skoleår 14/15 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi C Hasse Bonde Rasmussen 2t ke Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 Skive

Læs mere

Grundforløbet: Sonja Poulsen(1a, 1b, 1e), Casper Hornskov Nielsen (1c, 1f), Peter S. Iversen (1d)

Grundforløbet: Sonja Poulsen(1a, 1b, 1e), Casper Hornskov Nielsen (1c, 1f), Peter S. Iversen (1d) Undervisningsbeskrivelse Kemi B august 2016 - juni 2018 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Rybners Tekniske Gymnasium

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 12/13 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 2mKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Studieretningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj 2013 Teknisk Gymnasium

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 2012 ZBC Ringsted

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2010 Maj 2012 Institution Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 14/15 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 1mKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2011-maj 2013 Institution Københavns tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2011 KTG -

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 1m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 15/16 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Marie Kruses Skole STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 2mKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 16/17 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 2mKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 13 - juni 15 Institution Københavns tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Htx

Læs mere

Kemi B stx, juni 2010

Kemi B stx, juni 2010 Kemi B stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Alt levende og den materielle verden udgøres af stof, som kan omdannes ved kemiske reaktioner. Kemikeren udforsker og beskriver stoffers egenskaber

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2011 HTX

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Kemi B: Januar 2016 Juni 2016

Undervisningsbeskrivelse Kemi B: Januar 2016 Juni 2016 Undervisningsbeskrivelse Kemi B: Januar 2016 Juni 2016 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar 2016 Juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Rybners

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2015 Juni 2016 Institution Hansenberg Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx Bioteknologi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2013-maj 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns Tekniske Skole - Vibenhus

Læs mere

Oversigt over planlagte undervisningsforløb skoleår Tema Introduktion til naturvidenskabelig studieretning

Oversigt over planlagte undervisningsforløb skoleår Tema Introduktion til naturvidenskabelig studieretning Undervisningsbeskrivelse Kemi B august 2016 - juni 2018 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes:

Læs mere

Side 1 af 13. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Aug juni 2019.

Side 1 af 13. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Aug juni 2019. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Aug.2017- juni 2019 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold EUCVEST HTX Kemi B Nader Gry 1A kemi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 1b Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 1b Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 1b Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 12/13 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 1bKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleår 2018/2019, eksamen maj-juni 2019 Institution Kolding HF & VUC Uddannelse Hfe Fag og niveau Kemi B,

Læs mere

Studieretningsplan. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Studieretningsplan. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Studieretningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj 2011 Teknisk Gymnasium

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Kemi B august juni 2016

Undervisningsbeskrivelse Kemi B august juni 2016 Undervisningsbeskrivelse Kemi B august 2014 - juni 2016 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2011 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern HTX Kemi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 10 - juni 12 Institution Københavns tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 13/14 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi A valgfag Hasse Bonde Rasmussen 3gKE Denne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2013 HTX Vibenhus / Københavns Tekniske Gymnasium

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 Skive

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 119 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Erhvervsgymnasiet Grindsted HTX Kemi B Dennis Wowern Nielsen (1g) og Anne Smet Andersen (2g) Hold 2.KP18 og 2.MI18 soversigt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse for Fag, Teknologi B semester 1-2 2012-2014 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Teknisk

Læs mere

Matematik B - hf-enkeltfag, april 2011

Matematik B - hf-enkeltfag, april 2011 Matematik B - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Matematik bygger på abstraktion og logisk tænkning og omfatter en lang række metoder til modellering og problembehandling. Matematik

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-Juni 2017 Hansenberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2013 KTS Sukkertoppen

Læs mere

Enzymer og katalysatorer

Enzymer og katalysatorer Enzymer og katalysatorer Niveau: 8. klasse Varighed: 6 lektioner Præsentation: I forløbet Enzymer og katalysatorer arbejdes der med, hvordan den naturlige reaktionshastighed kan ændres ved hjælp af enzymer

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/Juni 2018 Institution Hf og VUC København Syd Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Kemi B Monikka

Læs mere

Klavs Thormod og Tina Haahr Andersen

Klavs Thormod og Tina Haahr Andersen Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin december 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg gsk

Læs mere

Dette er eksamensspørgsmålene uden bilag, som de indtil videre ser ud.

Dette er eksamensspørgsmålene uden bilag, som de indtil videre ser ud. Kemi B, mundtlig eksamen (ER) Dette er eksamensspørgsmålene uden bilag, som de indtil videre ser ud. Der kan komme større eller mindre ændringer i spørgsmålene, hvis censor har indsigelser mod dem. Spørgsmål

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2014 Institution Københavns Tekniske Gymnasium, Sukkertoppen Uddannelse

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Valghold Kemi A august juni 2018

Undervisningsbeskrivelse Valghold Kemi A august juni 2018 Undervisningsbeskrivelse Valghold Kemi A august 2017 - juni 2018 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Rybners Teknisk

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2013 Institution Københavns Tekniske Gymnasium, Sukkertoppen Uddannelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Kemi B ved jpo Termin Juni 117 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Erhvervsskolerne Aars htx Kemi B Jakob Pilemand Ottesen (jpo) 2t16 Forløbsoversigt (6) Forløb 1 repetition

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2016 Januar 2017 Institution Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Termin hvori undervisningen afsluttes: Juni 2017 Hansenberg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2011 Institution Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Kemi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Marts.-Maj., 2015 Institution KVUC Uddannelse GSK Fag og niveau Kemi B Lærer(e) Jørgen Holm og Lars Jørgen Buch Laursen Hold g1keb215 Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2013 Institution VUC Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Kemi B Malika Karoui KeBu Oversigt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2013/14 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi BA Nis Bærentsen

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2014.

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2014. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Maj 2014 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Trine Rønfeldt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 15/16 Institution Teknisk Gymnasium Viby Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Kemi B Marie Jensen 15xvu

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2013. Her efterår 2011 og forår 2012 Institution Københavns

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 KTG -

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse 1 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni - skoleår: 2012-2014 Institution EUC Nordvest Uddannelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2014 Institution 414 Københavns VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF Kemi B Anja Skaar Jacobsen

Læs mere

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2012.

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2012. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Maj 2012 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Helle Ransborg

Læs mere

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi.

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Indhold Vejledning til den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Guide til hvordan Alineas fællesfaglige forløb forbereder dine elever til prøven Gode dokumenter til brug før og under prøven Vejledning

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 16/17 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi A valgfag Hasse Bonde Rasmussen 3mKE Denne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse 1 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni - skoleår: 2015 Institution EUC Nordvest Uddannelse Fag

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2012 Institution VUC Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Kemi B Lone Brun Jakobsen og

Læs mere

Naturvidenskabelig faggruppe på HF:

Naturvidenskabelig faggruppe på HF: Rapport til projekt om negativ social arv 2009. Naturvidenskabelig faggruppe på HF: Deltagere: Lotte Dalgaard Frederiksborg Gymnasium og HF, Mette Pedersen (VUCFyn Svendborg Langeland), Jens Korsbæk Jensen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2016 Maj 2018 Institution Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin august juni 2015-2016 Institution Uddannelse Lærer(e) HTX, Spangsbjerg Møllevej 72, 6700 Esbjerg htx Biologi;

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. December 2013.

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. December 2013. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) December 2013 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Trine Rønfeldt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 08 Institution Odense Katedrealskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/ stx Kemi B Per Pedersen

Læs mere

Prøver evaluering undervisning

Prøver evaluering undervisning Prøver evaluering undervisning Fysik/kemi Maj juni 2011 Ved fagkonsulent Anette Gjervig Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Ministeriet for Børn og Undervisning 1 Indhold Indledning... 3 De formelle krav til

Læs mere

Naturvidenskab, niveau G

Naturvidenskab, niveau G Forsøgslæreplan 2017 Naturvidenskab, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Undervisningsfaget naturvidenskab er såvel almendannende som studieforberedende. Det tilbyder et fagsprog, der gør det

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2012 Skive

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for Fysik, 1+2 semester 2013-2014. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse for Fysik, 1+2 semester 2013-2014. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse for Fysik, 1+2 semester 2013-2014 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin sommer 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Teknisk Gymnasium

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 11/12 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Kemi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2015 Institution VUC Lyngby Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Hf Kemi C Ole Plam 14kemc2 Oversigt

Læs mere

UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser UVB - Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj 2013 Institution Teknisk Gymnasium Skive - Skive Tekniske Skole Uddannelse HTX Fag

Læs mere

Paradigmatiske eksempler til Kemi A, stx 1. Spektroskopi Mål og fagligt indhold Forudsætninger Forløb

Paradigmatiske eksempler til Kemi A, stx 1. Spektroskopi Mål og fagligt indhold Forudsætninger Forløb Paradigmatiske eksempler til Kemi A, stx I dette kapitel er der angivet en række eksempler på undervisningsforløb, som på ingen måde er normative, men blot er tænkt som inspiration. Til kemi A er der følgende

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 16/17 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF & VUC Kbh. Syd hfe kemi B (C-B) Kira

Læs mere

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler:

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler: Udfordring AfkØling Lærervejledning Indhold Udfordring Afkøling er et IBSE inspireret undervisningsforløb i fysik/kemi, som kan afvikles i samarbejde med Danfoss Universe. Projektet er rettet mod grundskolens

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni - skoleår: 2013 Institution EUC Nordvest Uddannelse Fag og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2012-maj 2015 Institution Københavns Tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere