Balancen mellem lighed og effektivitet - knivsæggen i udligningssystemet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Balancen mellem lighed og effektivitet - knivsæggen i udligningssystemet"

Transkript

1 Balancen mellem lighed og effektivitet - knivsæggen i udligningssystemet

2 Fremtidens kommunale udligningssystem skal: - være gennemsigtigt og gennemskueligt - målrette de mange særordninger til de virkeligt vanskeligt stillede kommuner - sikre kommunernes mulighed for at bidrage til økonomisk vækst - udligne mellem kommuner på et objektivt grundlag og ikke på baggrund af faktiske udgifter - være stabilt over en længere årrække og sikre fokus på kommunernes egen styring og effektivitet

3 Forord Indledning Udligningen er omfattende Vækst Sociale udgifter Udgiver: Tryk: Oplag: Papir: Rødovre Kommune Rosendahls - Schultz Grafisk 1000 stk. 200 gr. Euromatt

4 4 Alvorligt stormvejr Forord Dansk økonomi er i øjeblikket ude i et alvorligt stormvejr, og de næste år vil byde på meget store underskud på statens finanser. Regeringens bestræbelser på at skabe balance i de offentlige udgifter vil betyde meget stramme tøjler for de kommunale udgifter i de kommende år. Samtidig har en række kommuner igennem de seneste år stillet spørgsmålstegn ved det nye tilskuds- og udligningssystems evne til at kompensere kommunerne på den rigtige måde. På den baggrund har et flertal af partierne på Christiansborg besluttet, at Indenrigs- og Sundhedsministeriets Finansieringsudvalg skal kigge på muligheder for forbedringer i det nuværende system. Mange elementer er derfor i spil og mange hensyn skal tages, når man kigger på den kommunale økonomi i de kommende år. For at sikre den bedst mulige løsning for kommunerne er det afgørende, at der sker en adskillelse af kommuneforhandlingerne her til foråret og Finansieringsudvalgets arbejde. En sammenblanding af de to ting vil give kortsigtede løsninger for enkelte kommuner og langsigtede problemer for alle kommuner. Alle landets kommuner har haft mulighed for at komme med forslag til Finansieringsudvalget senest 1. marts, og en kreds af kommuner i hovedstadsområdet har udarbejdet rapporten Balancen mellem lighed og effektivitet knivsæggen i udligningssystemet som et indspark til udvalgets arbejde. Denne pjece redegør kort for indholdet i rapporten og fremhæver kommunernes vigtigste anbefalinger til Finansieringsudvalgets arbejde.

5 5 Ensartet serviceniveau Kommunerne består af Frederiksberg, Gladsaxe, Greve, Herlev, Hvidovre, Høje Taastrup, København og Rødovre. Jørgen Glenthøj Borgmester i Frederiksberg Karin Søjberg Holst Borgmester i Gladsaxe Hans Barlach Borgmester i Greve Kjeld Hansen Borgmester i Herlev Milton Graff Pedersen Borgmester i Hvidovre Michael Ziegler Borgmester i Høje Taastrup Frank Jensen Overborgmester i København Erik Nielsen Borgmester i Rødovre Indledning Kommunernes muligheder for at levere service til sine borgere er i udgangspunktet meget forskellig. Nogle kommuner har en befolkningssammensætning, der medfører høje udgifter - især på det sociale område. Andre kommuner har et vigende skattegrundlag og andre igen befolkningstilvækst og dermed et behov for at kunne lade udgifterne vokse. Det kommunale tilskuds- og udligningssystem skal sikre, at kommunerne på trods af disse (strukturelle) forskelle kan levere et nogenlunde ensartet serviceniveau til den samme skatteprocent.

6 6 Et stabilt system Kan det nuværende tilskuds- og udligningssystemet justeres, så alle er enige om, at det bedre forklarer kommunernes behov evt. ved at indføre nogle nye sociale kriterier - skal man selvfølgelig gøre det. Ændringer i tilskuds- og udligningssystemet må dog ikke betyde, at kommunernes tilskyndelse til at understøtte økonomisk vækst og effektiv drift fjernes. Samtidig er det vigtigt, at man skeler til stabiliteten og forudsigeligheden af systemet, så kommunerne ved hvilke rammer de skal arbejde indenfor. Stabilitet i tilskuds- og udligningssystemet er vigtig, fordi systemet netop er hjørnestenen i den enkelte kommunes mulighed for at finansiere et nogenlunde uændret serviceniveau over en længere periode. Mange løbende ændringer af tilskuds- og udligningssystemet store som små vil medføre, at legitimiteten forsvinder. En løbende forventning om at systemet kan justeres, vil blot resultere i at kommunernes fokus flyttes fra at tage ansvar for balancen mellem egne indtægter og udgifter på den lange bane til en kortsigtet og uproduktiv interessevaretagelse rettet mod ændringer i tilskuds- og udligningssystemet. Den seneste gennemgribende ændring af tilskuds- og udligningssystemet blev gennemført så sent som i 2007 i forbindelse med kommunalreformen.

7 7 Systemet er blevet sløret Udligningen er omfattende Omlægningen af tilskuds- og udligningssystemet fra en mellemkommunal udligning af henholdsvis indtægter og udgiftsbehov til en statsfinansieret nettoudligning har sammen med en række særordninger medført at gennemsigtigheden af systemet er blevet sløret, og at der ikke umiddelbart ligger de samme informationer i systemet som tidligere. I det nye system er det således meget svært at aflæse, hvor meget den enkelte kommune betaler til og modtager fra andre kommuner. Tilskuds- og udligningssystemet bør fremover gøres mere gennemsigtigt og synliggøre betalingsstrømmene mellem kommunerne. Tilsyneladende har ændringen til en statsfinansieret nettoudligning også ændret kommunernes opfattelse af hvordan udgifterne skal kompenseres. Fremstillingen giver åbenbart indtryk af, at der kan sættes lighedstegn mellem socialt betingede udgifter i tilskuds- og udligningssystemet og de faktiske sociale udgifter. Denne opfattelse ligger meget langt fra hensigten med udligningssystemet. Udligningen skal ske på baggrund af et objektivt udgiftsbehov og ikke på baggrund af faktiske udgifter!

8 8 Der flyttes mange penge i udligningen En udligning på baggrund af faktiske udgifter vil i sig selv medføre højere kommunale udgifter fordi kommunerne mister incitamentet til økonomisk styring og behovet for politiske prioriteringer bliver mindre. Det kan hverken den enkelte kommune, staten eller borgerne være interesseret i. Der flyttes mange penge i udligningen Der sker i dag en meget omfattende udligning mellem kommunerne. Alle kommuner er omfattet af landsudligningen, hvor udligningsgraden er på 58 procent. Herudover er kommunerne - i hovedstadsområdet omfattet af en særskilt hovedstadsudligning på 27 procent, som alene finansieres af hovedstadskommunerne - i resten af landet omfattet af en udligning på 32 procent via tilskuddet til kommuner med et højt strukturelt underskud. 58 kommuner ud af 64 kommuner udenfor hovedstadsområdet modtager tilskuddet til kommuner med højt strukturelt underskud. Det er derfor kun seks kommuner i landet, der ikke umiddelbart er omfattet af udligningsniveauer på omkring procent. De færreste tænker over, at der i tilskuds- og udligningssystemet er et meget højt udligningsniveau, og at der sker meget betydelige overførsler fra hovedstadsområdet til resten af landet og at overførslerne endda er øget siden kommunalreformen. Samlet flytter tilskuds- og udligningssystemet i ,089 milliarder kroner fra hovedstadsområdet til resten af landet.

9 9 Stor stigning i særordninger Særtilskud til stort set alle kommunerne I det nuværende tilskuds- og udligningssystem findes en række særordninger, som er rettet mod vanskeligt stillede kommuner. En række af disse ordninger fordeles skønsmæssigt af Indenrigs- og Sundhedsministeren, mens andre fordeles efter kendte kriterier. Fælles for alle ordninger er, at de er vokset kraftigt siden Den beløbsmæssigt største ordning er tilskuddet til kommuner med et såkaldt højt strukturelt underskud, som svarer til en kommunes beregnede skatteindtægter fratrukket kommunens beregnede udgiftsbehov. Tilskuddet gives til kommuner hvis strukturelle underskud mindst udgør 96,5 procent af landsgennemsnittet. I 2010 er det gennemsnitlige strukturelle underskud i kommunerne på kroner pr. indbygger. Kommuner, der har et strukturelt underskud på kroner pr. indbygger, vil således modtage et tilskud fra ordningen. Ordningen giver penge til kommuner, der på papiret er bedre stillet end gennemsnitskommunen. Det er på den baggrund vanskeligt at opfatte alle tilskudskommunerne som vanskeligt stillede!! Det er alene kommuner udenfor hovedstadsområdet, der kan komme i betragtning til tilskuddet. Da ordningen finansieres af det samlede bloktilskud, er den endt som en simpel overførsel af betydelige midler fra hovedstadsområdet til resten af landet.

10 10 Målrettede særtilskud Tilskuddet er siden 2007 vokset med 2,2 milliarder kroner og giver i 2010 et samlet tilskud på 4,4 milliarder kroner til 58 af 64 kommuner udenfor hovedstadsområdet. Det bør være en afgørende del af en justering af tilskuds- og udligningssystemet, at der bliver langt færre særtilskud og specielle tilskudsordninger, og at systemet i højere grad målrettes den mindre gruppe af kommuner, der indiskutabelt er vanskeligt stillede. Der skal vises hensyn Tilskuds- og udligningssystemet skal respektere, at det i tyndtbefolkede egne af landet kan være vanskeligt at opretholde f.eks. en optimal skolestruktur, og at nogle kommuner virkeligt er økonomisk vanskeligt stillede. Omvendt skal systemet også respektere, at hovedstadsområdet er landets vækstmotor og at området har en stor koncentration af sociale problemer Vækst Igennem de seneste 15 år er 41 procent af alle nye jobs blevet skabt i hovedstadsområdet. Området har således fungeret som vækstmotor i den danske økonomi, hvilket også har været en gevinst for andre dele af landet.

11 11 Sikre gode vilkår Faktaboks Antal nye arbejdspladser Andel i pct. Hele Landet Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland Tilskuds- og udligningssystemet skal i højere grad end i dag støtte op om kommunerne og anerkende deres rolle i skabelsen af økonomisk vækst i Danmark. Kommunerne skal sikres finansiering til at tilvejebringe de nødvendige rammebetingelser for erhvervslivet, så virksomhederne får lyst til at investere i nye arbejdspladser. Det kan eksempelvis ske direkte ved at kommunerne tilvejebringer det nødvendige plangrundlag, udbygger infrastrukturen og udlægger arealer til erhverv, og mere indirekte ved at kommunerne tilbyder en tidssvarende børnepasning, sikrer et godt undervisningssystem, udbyder et alsidigt og moderne kultur- og fritidsliv etc.

12 2 Bidrage til erhvervslivets vækst Det er ulogisk at tilskuds- og udligningssystemet indeholder en mekanisme, der straffer vækst i hovedstadsområdet ved at øge landsudligningen. Generelt er tilskyndelsen for kommunerne til at bidrage til erhvervslivets vækst meget begrænset i dag. Virksomhedernes overskud bliver beskattet med 25 procent i selskabsskatten, men mange kommuner modtager kun et provenu svarende til 2-3 procent af virksomhedernes overskud. Det skyldes dels at staten beholder langt størstedelen af provenuet fra selskabsskatten og dels at den kommunale andel af selskabsskatten udlignes mellem kommunerne. Den enkelte kommune har derfor et meget lille incitament til at støtte virksomhedernes bestræbelser på at tjene penge. Regionale omkostningsforskelle for både borgere og kommuner Samtidig skal det kunne betale sig at flytte hen hvor væksten er. I dag er der store forskelle i leveomkostningerne for familier med den samme indtægt. Eksempelvis vil en familie i Rødovre med en samlet bruttoindkomst på kroner og en villa på 140 kvadratmeter have kroner mindre i rådighedsbeløb end en familie på Lolland med de samme indkomstforhold. Det vil derfor kræve en meget stor indtægtsfremgang for en familie, hvis den skal bevare den samme levestandard ved at flytte fra Lolland til Rødovre. Der skal være en fordel ved at vælge at arbejde i et område, hvor huspriserne er høje, frem for at leve af en overførselsindkomst, hvor det er billigt at bo. Virksomhederne skal tro på, at den nødvendige arbejdskraft er til stede, når de planlægger fremtidige investeringer.

13 13 Højere lønninger og ejendomspriser Det højere omkostningsniveau i form af højere lønninger og ejendomspriser giver sig også udslag i, at det er dyrere at bygge og drive eksempelvis en daginstitution i hovedstadsområdet end mange andre steder i landet. Tilskuds- og udligningssystemet medtager ikke disse forskelle i dag, og udgiftsbehovet for kommunerne i hovedstadsområdet opgøres derfor for lavt. Større aktualitet i data Ligeledes bør der være en større aktualitet i opgørelsen af data i tilskuds- og udligningssystemet, så kommuner med et stigende indbyggertal ikke først kompenseres flere år efter, at udgifterne er blevet betalt. En større aktualitet i dataopgørelsen må dog ikke medføre en større usikkerhed om kommunernes indtægter end i dag, eksempelvis ved at indføre efterreguleringer i budgetåret. Det kan ingen kommuner være tjent med. Sociale udgifter Koncentration af sociale problemer i større byområder De store byområder i Danmark er indiskutabelt karakteriseret ved en stor koncentration af sociale problemer sammenlignet med resten af landet. De største udfordringer findes dog i hovedstadsområdet. Ligegyldigt hvilke parametre man anvender til at måle de sociale problemer vil byer som Ishøj, Albertslund, Høje Taastrup, København og Brøndby ligge i den øverste tredjedel blandt kommunerne. Disse kommuner har eksempelvis alle en meget stor andel af grundskoleelever med anden etnisk herkomst, enlige med børn, kontanthjælpsmodtagere og børn og unge anbragt udenfor hjemmet.

14 4 Fakta om sociale forhold Faktaboks Andel grundskoleelever med etnisk baggrund Enlige m. børn, andel af samtlige børnefamilier Børn og unge anbragt uden for hjemmet pr børn Andel årige på kontanthjælp - Top Top Top Top 5 - Ishøj 38,5 København 26,0 Lolland 26,9 Albertslund 3,7 Brøndby 34,6 Frederiksberg 24,2 Langeland 25,1 Lolland 3,7 København 31,1 Rødovre 22,4 Ærø 22,8 København 3,6 Albertslund 29,0 Herlev 22,4 Brøndby 16,4 Fredericia 3,3 Høje-Taastrup 25,9 Ballerup 22,2 Ishøj 15,5 Odense 3,2 - Bund Bund Bund Bund 5 - Lejre 2,6 Lejre 11,0 Furesø 4,1 Allerød 0,6 Ærø 2,5 Ringkøbing-Skjern 11,0 Gentofte 3,9 Vallensbæk 0,5 Lemvig 2,4 Ærø 10,9 Vallensbæk 3,6 Randers 0,5 Langeland 2,1 Rebild 10,4 Hørsholm 3,0 Egedal 0,4 Nordfyns 2,1 Lemvig 10,4 Fanø 1,6 Læsø 0,3

15 15 Samspilsproblmer Kommuner med mange børn fra socialt udsatte miljøer vil typisk opleve at have højere udgifter på skole- og børneområdet, uden at man dermed kan sige, at serviceniveauet på normalområdet er tilsvarende højere end i kommuner med få børn fra socialt udsatte miljøer. Det gamle tilskuds- og udligningssystem indeholdt et bysocialt kriterium, der kompenserede kommuner udenfor hovedstadsområdet på baggrund af antallet af indbyggere i socialt belastede boligområder. Dette kriterium er ikke blevet afløst af et tilsvarende kriterium i det nye system. En række undersøgelser peger på at ghettoer er præget af de såkaldte samspilsproblemer, hvor en række sociale udfordringer er overrepræsenteret i forhold til andre boligområder. Det bør overvejes at inddrage et kriterium i tilskuds- og udligningssystemet, der rummer samspilsproblematikken.

16 6 Udsatte børn og unge Forslag til nye sociale kriterier i udligningssystemet Kriterium Opgørelse Årsag Kriminalitet Etagebyggeri Integration Antal retssager, hvor den tiltalte dømmes skyldig pr. indbygger Andel boliger i etagebyggeri Antal flygtninge og indvandrere uden erhvervsuddannelse Kriminelle forældre skaber socialt udsatte børn Socialt belastede boligområder er ofte karakteriseret ved etagebyggeri Integrering af indvandrere uden erhvervsuddannelse kræver større kommunal indsats Samspilsproblemer Kombination af de kriterier, der indgår i udligningen Samspil mellem flere sociale dimensioner øger det sociale udgiftspres Overkompensation af kommuner med lave sociale udgifter I tilskuds- og udligningssystemet beregnes et kommunalt udgiftsbehov på socialområdet på baggrund af nogle objektive kriterier, der via statistiske tests kan siges at have en sammenhæng med kommunernes samlede sociale udgifter.

17 17 Demografisk betingede udgiftsbehov En række kommuner har fremhævet, at der er meget store forskelle mellem kommunernes objektive sociale udgiftsbehov og de faktiske sociale udgifter, og at tilskuds- og udligningssystemet derfor ikke kompenserer kommunerne på en rimelig måde. Det er rigtigt at de beregnede udgifter ikke svarer til de faktiske udgifter, men det er også hensigten med tilskuds- og udligningssystemet. De faktiske udgifter er jo resultatet af mere end blot nogle objektive eller strukturelle forhold. De er i lige så høj grad resultatet af politiske prioriteringer, effektivitet i opgaveløsningen samt kommunens evne til at økonomistyre. Ligeledes opgøres det demografisk betingede udgiftsbehov på baggrund af nogle landsgennemsnitlige enhedsbeløb fordelt på aldersgrupper, der delvist indeholder de sociale udgifter på normalområderne. I den demografiske del af systemet er det således forudsat, at udgifterne til et folkeskolebarn i Vollsmose og Tingbjerg er de samme som til et barn i Søllerød eller Skanderborg. Kommuner med lave sociale udgifter vil på den baggrund isoleret set blive overkompenseret i den demografiske del af tilskuds- og udligningssystemet, og det er således nødvendigt at supplere det demografisk betingede udgiftsbehov med et socialt betinget udgiftsbehov.

18 8 Opbygge erfaringer Man kan ikke konkludere noget om tilskuds- og udligningssystemets evne til at kompensere kommunerne ud fra enkeltelementer i systemet konsekvenserne af tilskuds- og udligningssystemet skal ALTID ses under ét. De sociale udgifter er styrbare Kommunerne overtog først det fulde ansvar for det specialiserede socialområde i forbindelse med kommunalreformen i Det specialiserede socialområde er komplekst og kommunerne har haft store organisatoriske og økonomiske udfordringer med at opbygge erfaringer med styringen af området. I de to regnskabsår, der foreløbigt er tilgængelige, er der en meget stor vækst i udgifterne for kommunerne samlet set. Men denne vækst dækker over rigtig store forskelle internt mellem kommunerne nogle kommuner har endog haft faldende udgifter. Det viser, at kommunerne rent faktisk kan styre udgifterne. I takt med at kommunerne gør sig sine egne erfaringer med området gode som dårlige må det forventes at både den samlede vækst og forskellene i udgiftsvæksten mellem kommunerne bliver mindre og begynder at ligne de øvrige områder som kommunerne har haft ansvaret for i lang tid, som eksempelvis folkeskolen. På lidt længere sigt må det også forventes, at kommunerne kan høste synergieffekter ved at den samme myndighed håndterer hele socialområdet, idet koordineringsarbejdet og vidensdelingen

19 19 Det specialiserede socialområde mellem det specialiserede- og ikke-specialiserede område må blive nemmere. Når dette er sagt, skal det dog understreges at socialområdet altid har krævet stor opmærksomhed - lige meget hvor opgaven har ligget og at opgaven også i fremtiden vil kræve stor opmærksomhed. Men at påstå at området ikke kan styres og underlægges politiske prioriteringer, vil være at kaste håndklædet i ringen og give køb på det kommunale selvstyre.

20 Balancen mellem lighed og effektivitet - knivsæggen i udligningssystemet Denne pjece findes elektronisk på de enkelte kommuners hjemmesider

Udligningsreform Et Danmark i reel balance. Michael Ziegler

Udligningsreform Et Danmark i reel balance. Michael Ziegler Udligningsreform Et Danmark i reel balance Michael Ziegler Udligningssystemets formål Det overordnede formål med udligningssystemet er at tilvejebringe nogenlunde ligelige økonomiske vilkår i alle kommuner.

Læs mere

NOTAT: Orientering om Økonomi- og Indenrigsministeriets betænkning om ændringer af den kommunale udligningsordning

NOTAT: Orientering om Økonomi- og Indenrigsministeriets betænkning om ændringer af den kommunale udligningsordning Økonomi og Beskæftigelse Økonomi og Analyse Sagsnr. 209594 Brevid. 1441678 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Orientering om Økonomi- og Indenrigsministeriets betænkning om ændringer

Læs mere

Notatet er af teknisk karakter og skal ses som et tilbud til de politikere, der ønsker en nærmere gennemgang af tilskuds- og udligningsordningerne.

Notatet er af teknisk karakter og skal ses som et tilbud til de politikere, der ønsker en nærmere gennemgang af tilskuds- og udligningsordningerne. Til: Byrådet BILAG 3 Budgettering af Tilskud og udligning. Indledning I dette notat redegøres for Furesø Kommunes tilskud og udligning for 2015-2018, som indgår i Totalbudget 2015-2018 til budgettets 2.

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

2 Kommunal udligning

2 Kommunal udligning Kommunal udligning Kommunal udligning Tilskuds- og udligningssystemet består af en række komponenter: Bloktilskud (statstilskud) Landsudligning Hovedstadsudligning Udligningstilskud til kommuner med højt

Læs mere

Samletabel nr. 1 Kommunal udligning og tilskud mm. 2010

Samletabel nr. 1 Kommunal udligning og tilskud mm. 2010 Samletabel nr. 1 Kommunal udligning og tilskud mm. 2010 Landsudligning Hovedstadsudligning Statstilskud (ordinært) Statstilskud (betinget) Korrektion overudligning Tilskud til kommuner med højt strukturelt

Læs mere

Det kommunale tilskuds- og udligningssystem. En kort præsentation

Det kommunale tilskuds- og udligningssystem. En kort præsentation Det kommunale tilskuds- og udligningssystem En kort præsentation Udarbejdet til seminar om det igangværende arbejde med udligningssystemet Indenrigs- og Sundhedsministeriet, marts 2010 Indhold 1. Forord...

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del Bilag 131 Offentligt FAKTA. om landsudligningsindsatsen

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget SOU Alm.del Bilag 131 Offentligt FAKTA. om landsudligningsindsatsen Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 131 Offentligt FAKTA om landsudligningsindsatsen FAMILIEN I HOVEDSTADSOMRÅDET HAR FÆRRE PENGE TIL RÅDIGHED En familie i hovedstadsområdet,

Læs mere

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden Der er et årligt besparelsespotentiale på ca. 7 mia. kr., hvis de dyreste kommuner sænkede deres nettodriftsudgifter

Læs mere

SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP

SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP 28. februar 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 Resumé: SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP Skattestoppet på ejerboliger koster over ti mia. kr. i 2008. Heraf har Hovedstadsregionen fået over fire mia.

Læs mere

Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet

Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet GLADSAXE KOMMUNE Budget- og Analyseafdelingen Aftale om justering af udligningssystemet NOTAT Dato: 22. maj 2012 Af: Inge Lene Møller Resultatet af den indgåede aftale om justering af udligningssystemet

Læs mere

HVAD ER FORMÅLET MED KAMPAGNEN STOP FORSKELSBEHANDLING NU?

HVAD ER FORMÅLET MED KAMPAGNEN STOP FORSKELSBEHANDLING NU? PI XI BOG I NFORMATI ONOM UDLI GNI NGSI NDSATSEN HVAD ER FORMÅLET MED KAMPAGNEN STOP FORSKELSBEHANDLING NU? Kampagnen har til formål at sikre en mere retfærdig landsudligning. I hovedstaden vil vi gerne

Læs mere

2 Godkendelse af antal modtagne flygtninge i 2015

2 Godkendelse af antal modtagne flygtninge i 2015 2 Godkendelse af antal modtagne flygtninge i 2015 2.1 - Bilag: Borgmesterbrev - Procedure for fordeling af flygtninge i 2015 DokumentID: 4076745 Til borgmesteren Procedure for fordeling af flygtninge i

Læs mere

Oversigtsnotat med hovedbudskaber og argumenter i diskussionen om hovedstadsudligning

Oversigtsnotat med hovedbudskaber og argumenter i diskussionen om hovedstadsudligning Den 18. marts 2016 Oversigtsnotat med hovedbudskaber og argumenter i diskussionen om hovedstadsudligning Arbejdsgruppen bag nærværende notat består af Albertslund, Rødovre, Høje-Taastrup, Ballerup, Egedal,

Læs mere

Kommunal udligning og generelle tilskud Økonomisk Redegørelse 2015

Kommunal udligning og generelle tilskud Økonomisk Redegørelse 2015 Kommunal udligning og generelle tilskud Økonomisk Redegørelse 2015 Maj 2012 Juni 2014 Kommunal udligning og generelle tilskud 2015 Henvendelse om publikationen kan i øvrigt ske til: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Læs mere

Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem

Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem Foreløbigt beregnede er en på beskæftigelsesområdet. Se konsekvenserne alle landets regioner og kommuner 2016 og 2017. ANALYSE-BUREAU I ØKONOMI

Læs mere

Spilleregler. Betænkning nr. xx/2018 om spillet om mellemkommunal udligning i Danmark.

Spilleregler. Betænkning nr. xx/2018 om spillet om mellemkommunal udligning i Danmark. Spilleregler Betænkning nr. xx/2018 om spillet om mellemkommunal udligning i Danmark. Spillets formål: Tag på tur med udligningsbilen i det danske økonomiske landskab. Bilen trænger til et serviceeftersyn,

Læs mere

Kommunaludvalget KOU alm. del Bilag 68 Offentligt. Vækst i Danmark - også kommunernes ansvar

Kommunaludvalget KOU alm. del Bilag 68 Offentligt. Vækst i Danmark - også kommunernes ansvar Kommunaludvalget 2011-12 KOU alm. del Bilag 68 Offentligt Vækst i Danmark - også kommunernes ansvar 2 Udligning i nyt lys Forord Væksten i Danmark er næsten gået i stå. Det sætter udligningsdiskussionen

Læs mere

Selskabsskatteudligning svækker incitamentet til erhvervsvenlighed

Selskabsskatteudligning svækker incitamentet til erhvervsvenlighed Selskabsskatteudligning svækker incitamentet til erhvervsvenlighed AF KONSULENT MALTHE MUNKØE, CAND.SCIENT.POL, MA POLITICAL ECONOMY OG SKATTEPOLITISK CHEF JACOB RAVN, CAND.JUR RESUMÉ Kommuner beholder

Læs mere

Kommunal udligning. - en kort præsentation

Kommunal udligning. - en kort præsentation - en kort præsentation Indenrigsministeriet Juni 2001 - en kort præsentation Udgiver: Tryk: Indenrigsministeriet, Økonomisk afdeling Slotsholmsgade 6, 1216 København K. Juni 2001 Tlf.: 3392 3380 Fa: 3311

Læs mere

1. Finansieringssystemet for regionerne

1. Finansieringssystemet for regionerne Indhold 1. Finansieringssystemet for regionerne...3 1.1. Regionernes opgaver...3 1.2. Finansiering af sundhedsområdet...4 1.3. Finansiering af regionernes udviklingsopgaver...5 2. Regionernes indtægter

Læs mere

Et nyt udligningssystem

Et nyt udligningssystem Bind 2 Indenrigs- og Sundhedsministeriets Finansieringsudvalg Betænkning nr. 1437 Januar 2004 Bind 2 Indenrigs- og Sundhedsministeriets Finansieringsudvalg Betænkning nr. 1437 Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Læs mere

Regional udvikling i beskæftigelsen

Regional udvikling i beskæftigelsen Regional udvikling i beskæftigelsen af Forskningschef Mikkel Baadsgaard og stud.polit Mikkel Høst Gandil 12. juni 2013 Kontakt Forskningschef Mikkel Baadsgaard Tlf. 33 55 77 27 Mobil 25 48 72 25 mb@ae.dk

Læs mere

Befolkningen i de arbejdsdygtige aldre falder markant i udkantsdanmark

Befolkningen i de arbejdsdygtige aldre falder markant i udkantsdanmark Befolkningen i de arbejdsdygtige aldre falder markant i udkantsdanmark I løbet af de næste 25 år forventes befolkningen i de arbejdsdygtige aldre at falde i fire ud af fem kommuner i Danmark. Udfordringen

Læs mere

Notat. Forslag og kommentarer til Finansieringsudvalget. a) Betydningen af socioøkonomiske faktorer for kommunernes udgifter til administration.

Notat. Forslag og kommentarer til Finansieringsudvalget. a) Betydningen af socioøkonomiske faktorer for kommunernes udgifter til administration. Notat Forslag og kommentarer til Finansieringsudvalget a) Betydningen af socioøkonomiske faktorer for kommunernes udgifter til administration. Dato: 25. februar 2010 Sags nr.: 09/24068 Sagsbehandler: MBM

Læs mere

Internt notatark. Kolding Kommune. Morten Outtrup, Kai Schön Ekmann [ DEMOGRAFI OG INDTÆGTER I KOLDING KOMMU- NE ]

Internt notatark. Kolding Kommune. Morten Outtrup, Kai Schön Ekmann [ DEMOGRAFI OG INDTÆGTER I KOLDING KOMMU- NE ] Internt notatark 2011 Kolding Kommune Morten Outtrup, Kai Schön Ekmann [ DEMOGRAFI OG INDTÆGTER I KOLDING KOMMU- NE ] Centralforvaltningen Kvalitet og indkøb Kvalitet og controlling Dato 6. september 2011

Læs mere

Bedre Balance. Fokus i offentligheden på skæv fordeling af velfærd! Drøftelse om udligning på KL s topmøde 2017:

Bedre Balance. Fokus i offentligheden på skæv fordeling af velfærd! Drøftelse om udligning på KL s topmøde 2017: Fokus i offentligheden på skæv fordeling af velfærd! Drøftelse om udligning på KL s topmøde 2017: KL s delegeretmøde opfordrer regeringen til hurtigst muligt at etablere et solidt fagligt grundlag til

Læs mere

vi skaber værdi med data!

vi skaber værdi med data! DE TO UDDANNELSESKRITERIER Hvordan manglende registreringer af uddannelsesforholdene for tilflyttende indvandrere har påvirket udredningen af udgiftsbehovet og vi skaber værdi med data! Indhold 1. INDLEDNING

Læs mere

De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse

De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse Det seneste år har flere unge fået en ungdomsuddannelse end tidligere. Ser man på de unge 10 år efter 9. klasse, hvor de fleste vil være

Læs mere

Hvordan er den kommunale økonomi finansieret?

Hvordan er den kommunale økonomi finansieret? Hvordan er den kommunale økonomi finansieret? Niels Jørgen Mau Danmarks Statistik, 7. november 2017 Oversigt 1. Emnet 2. Kommunernes bruttoindtægter på indtægtstyper 3. De kommunale skatter 4. Statsrefusioner

Læs mere

Nyt kommunalt velfærdsindeks viser billedet af et opdelt Danmark

Nyt kommunalt velfærdsindeks viser billedet af et opdelt Danmark Nyt kommunalt velfærds viser billedet af et opdelt Danmark Et samlet kommunalt velfærds afslører, at de store forskelle på yderkantsområderne og vækstcentrerne i Danmark ikke blot er et spørgsmål om indkomstforskelle.

Læs mere

Økonomisk analyse. Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit lokalsamfund. 26. februar 2016

Økonomisk analyse. Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit lokalsamfund. 26. februar 2016 Økonomisk analyse 26. februar 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit

Læs mere

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK Arbejdsmarkedet i tal 2. halvår 2011 December 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE BESKÆFTIGELSE, LEDIGHED OG ARBEJDSSTYRKE 1 BEFOLKNING OG UDDANNELSE

Læs mere

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser 1 Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser Familiernes formuer er på landsplan tilbage på samme niveau, som før finanskrisen; men uligheden er øget. I årene fra

Læs mere

Indtægtsprognose

Indtægtsprognose Indtægtsprognose 2014 1. Prognose for indtægter 2014 Økonomistaben har foretaget en beregning af indtægterne fra skatter og generelle tilskud for 2014 på baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets

Læs mere

Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011

Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011 Bettina Carlsen September 2012 Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011 Det Fælleskommunale Løndatakontor (FLD) opgør årligt sygefraværet i kommunerne og regionerne for sygeplejersker ansat i basis-,

Læs mere

NOTAT Ø UDDRAG Nøgletalsanalyse 2017

NOTAT Ø UDDRAG Nøgletalsanalyse 2017 NOTAT 00.30.04-Ø00-41-17 UDDRAG Nøgletalsanalyse 2017 Indhold Indledning...3 Lidt om sammenligningsgrupperne (grupperne)...3 Hvad kan man og hvad kan man ikke med økonomiske nøgletal...4 Driftsudgifter...5

Læs mere

ØKONOMIUDVALGET BEVILLINGSOMRÅDE 70.70

ØKONOMIUDVALGET BEVILLINGSOMRÅDE 70.70 ØKONOMIUDVALGET BEVILLINGSOMRÅDE 70.70 Bevillingsområde 70.70 Renter af likvide aktiver Beskrivelse af opgaver Bevillingsområdet omfatter renter på kommunens kassekredit samt renter af de værdipapirer

Læs mere

Grundskyld og skattestop har skævvredet boligskatten

Grundskyld og skattestop har skævvredet boligskatten NR. 7 OKTOBER 2011 Grundskyld og skattestop har skævvredet boligskatten Der er store forskelle mellem den boligskat de enkelte boligejere i Danmark betaler, og nogle betaler ganske meget, trods skattestoppet.

Læs mere

OPGØRELSE OVER REGISTREREDE KLAMYDIATILFÆLDE BLANDT 15 29 ÅRIGE I 2014. Registrerede tilfælde af klamydia, kommunefordelt

OPGØRELSE OVER REGISTREREDE KLAMYDIATILFÆLDE BLANDT 15 29 ÅRIGE I 2014. Registrerede tilfælde af klamydia, kommunefordelt OPGØRELSE OVER REGISTREREDE KLAMYDIATILFÆLDE BLANDT 15 29 ÅRIGE I 2014 Registrerede tilfælde af klamydia, kommunefordelt Sundhedsstyrelsen, 2015 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt

Læs mere

4 At gøre noget ved hovedstadsområdets alvorlige trængselsproblemer.

4 At gøre noget ved hovedstadsområdets alvorlige trængselsproblemer. DET ARBEJDER VI FOR 2 At give stemme til hovedstadsområdet, så vi kan få saglighed i debatten og skabe forståelse for hovedstadsområdets udfordringer. 1 At borgere og virksomheder i hovedstadsområdet har

Læs mere

Bilag 5. Socioøkonomisk indeks for KK og økonomisk konsekvens

Bilag 5. Socioøkonomisk indeks for KK og økonomisk konsekvens Bilag 5 Socioøkonomisk indeks for KK og økonomisk konsekvens 1 Byen vokser og indbyggerne har det bedre 2 66.000 flere indbyggere i KK Antal indbyggere 580.000 570.172 560.000 540.000 520.000 500.000 480.000

Læs mere

Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer

Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer I denne analyse er der set på en række forskellige indikatorer for borgerne i de danske kommuner. Placeres kommunerne i forhold

Læs mere

Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner

Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner NR. FEBRUAR Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner I endte. ejerboliger på tvangsauktion mod.9 sidste år. Der er tale om et marginalt fald på, pct. Men de tre kommuner, der i havde flest tvangsauktioner,

Læs mere

Hvorfor hovedstadsudligningen?

Hvorfor hovedstadsudligningen? Hvorfor hovedstadsudligningen? Ét sammenhængende byområde Ét arbejdsmarked Behov for stærkt vækstcenter / SIDE 1 Pendling er størst i hovedstaden Kilde: 6-byernes oplæg Vækst og byregioner fra 2013. /

Læs mere

Valget mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2013

Valget mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2013 Økonomistaben September 2012 Budget & Analyse Valget mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2013 Ved byrådets 2. behandling af budgettet den 10. oktober 2012 skal det besluttes, om kommunen vælger statsgaranti,

Læs mere

Social slagside i brug af dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud

Social slagside i brug af dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud I gennemsnit er 9 ud af 10 børn i alderen 1-5 år indskrevet i enten dagpleje eller institution. Blandt de 1-2-årige er dækningsgraden på 84 procent, mens dækningsgraden for de

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF). Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 36 Offentligt 6. november 205 J.nr. 5-3020380 Til Folketinget Skatteudvalget

Læs mere

Profilmodel 2008 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2008 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 2008 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Katja Behrens og Thomas Lange En ungdomsårgangs kommende uddannelsesniveau fremskrives under antagelse af, at uddannelsessystemet

Læs mere

Kommentarer til Afrapportering fra Finansieringsudvalget

Kommentarer til Afrapportering fra Finansieringsudvalget 0 Kommentarer til Afrapportering fra Finansieringsudvalget Notatet foretager en vurdering af Finansieringsudvalgets rapport om udligningssystemet, februar 2018 set i lyset af en rimelig udligning, som

Læs mere

Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar 2007 - oktober 2009

Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar 2007 - oktober 2009 Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar 2007 - oktober 2009 6,00% 5,50% Januar 2007-4,69% Januar 2008-4,66% Januar 2009-4,65% Oktober 2009-4,73%

Læs mere

Ro om ejendomsværdibeskatningen men boligejernes gevinst er blevet udhulet de senere år

Ro om ejendomsværdibeskatningen men boligejernes gevinst er blevet udhulet de senere år 23. juli 2012 Ro om ejendomsværdibeskatningen men boligejernes gevinst er blevet udhulet de senere år Politisk set er der givet håndslag på, at ejendomsværdiskatten fastholdes i forhold til gældende lovgivning

Læs mere

Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering

Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering Valg mellem statsgaranti og I lighed med tidligere år, skal byrådet ved dets 2. behandling af budgettet tage stilling til, om Viborg Kommune vælger at budgettere indtægter fra skatter, tilskud og udligning

Læs mere

Bilag 2: Notat om disponibel indkomst og finansieringsreformen

Bilag 2: Notat om disponibel indkomst og finansieringsreformen Økonomiforvaltningen NOTAT 27. marts 2006 Bilag 2: Notat om disponibel indkomst og finansieringsreformen BRF Kredit har udarbejdet en oversigt over den disponible indkomst for en familie på to voksne og

Læs mere

TO ELEMENTER I REFORMEN OG EN TILKNYTTET REFORM AF UDLIGNINGSSYSTEMET

TO ELEMENTER I REFORMEN OG EN TILKNYTTET REFORM AF UDLIGNINGSSYSTEMET BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSFORVALTNINGEN Refusionsreform TO ELEMENTER I REFORMEN OG EN TILKNYTTET REFORM AF UDLIGNINGSSYSTEMET 1) Kommunerne betaler en større del af overførselsudgifter (ca. 71 pct.

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 199 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 199 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 199 Offentligt 25. februar 2016 J.nr. 16-0130333 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 199 af 28. januar 2016

Læs mere

Årsplan 2016. Sammen skaber vi et stærkere Herlev

Årsplan 2016. Sammen skaber vi et stærkere Herlev Årsplan 2016 Sammen skaber vi et stærkere Herlev Januar 2016 1 Indhold Indledning... 3 Sammen skaber vi et stærkere Herlev... 4 Måltal i årsplanen som aktivt styringsredskab... 4 1. fælles måltal: Herlev

Læs mere

Undersøgelse af lærermangel

Undersøgelse af lærermangel ANALYSENOTAT Undersøgelse af lærermangel 14. januar 2016 Danmarks Lærerforening har i perioden 4. til 13. januar 2016 gennemført en spørgeskemaundersøgelse vedrørende lærermangel og rekrutteringsproblemer

Læs mere

De store kommuner taber på jobcentrene

De store kommuner taber på jobcentrene - mela - 08.12.2008 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 De store kommuner taber på jobcentrene Allerede til sommer overtager kommunerne ansvaret for de statslige dele af jobcentrene.

Læs mere

De væsentligste årsager til, at den nye indtægtsprognose afviger fra den gamle, er:

De væsentligste årsager til, at den nye indtægtsprognose afviger fra den gamle, er: Brøndby Kommune Centralforvaltningen Økonomiafdelingen 16. april 2015 NOTAT Underbilag A til Budgetbilag II Det tekniske budgetforslag Kommunens indtægter 2016-2019 Dette er en kort redegørelse for udsigterne

Læs mere

Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408

Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408 Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408 Beskæftigelsesfrekvens og tomme boliger i kommunerne Medtagede boliger er defineret alene ved etageboliger, parcelhuse eller række-, kæde- og dobbelthuse,

Læs mere

BEK nr 830 af 22/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2016

BEK nr 830 af 22/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2016 BEK nr 830 af 22/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 2009-5019 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Hvor brydes den negative sociale arv bedst?

Hvor brydes den negative sociale arv bedst? 27. maj 2015 Hvor brydes den negative sociale arv bedst? I en undersøgelse 1 af negativ social arv dokumenterer AE-rådet, at der er store geografiske forskelle på, hvor mange unge, der bryder med den negative

Læs mere

Fattigdommen vokser især på Sjælland

Fattigdommen vokser især på Sjælland Fattigdom i Danmark Fattigdommen vokser især på Sjælland Fattigdommen i de danske kommuner er ikke jævnt fordelt. Specielt udkantskommuner, de tre storbyer og vestegnskommunerne er hårdt ramt af fattigdom.

Læs mere

Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008

Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008 København, 15. oktober 2007 Yderligere information: Økonom Gert Holst Andersen tlf. 33 73 01 89, gha@realkreditraadet.dk Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008 Realkreditrådet har estimeret

Læs mere

OMFORDELING Tænketank: Skat på boliggevinster skal rette op på Danmark Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Mandag den 23.

OMFORDELING Tænketank: Skat på boliggevinster skal rette op på Danmark Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Mandag den 23. OMFORDELING Tænketank: Skat på boliggevinster skal rette op på Danmark Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Mandag den 23. maj 2016, 05:00 Del: Tænketanken Cevea foreslår en skat på fortjenester ved salg

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE 24 pct. uden for arbejdsmarkedet 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik

Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik Cirka hver femte elev, der påbegyndte 9. klasse i 2010, bestod ikke afgangsprøverne i dansk og matematik. Tallet dækker både over unge,

Læs mere

Renter, tilskud, udligning, skatter mv.

Renter, tilskud, udligning, skatter mv. Renter, tilskud, udligning, skatter mv. 70.70 Renter af likvide aktiver 70.72 Renter af lån 70.74 Renter i øvrigt 70.80 Generelle tilskud mv. 70.82 Skatter BEVILLINGSOMRÅDE 70.70 70.70 Renter af likvide

Læs mere

Kommunernes brug af private leverandører til tjenesteydelser

Kommunernes brug af private leverandører til tjenesteydelser 30. oktober 2006 Analysesektionen i FOA Kommunernes brug af private leverandører til tjenesteydelser Et af hovedelementerne i økonomiaftalen mellem KL og regeringen fra i sommer er konkurrence mellem det

Læs mere

Østjysk rapport om udligning og tilskud

Østjysk rapport om udligning og tilskud 1 Østjysk rapport om udligning og tilskud Politikertræf 3. maj 2010 Job og Økonomidirektør Asbjørn Friis Jensen, Favrskov Seniorkonsulent Kjeld Gregers Program De 6 østjyske kommuner Undren over kommunernes

Læs mere

Tabel 1.1: Grundparametre vedr. sundhedsområdet 2017

Tabel 1.1: Grundparametre vedr. sundhedsområdet 2017 Tabel 1.1: Grundparametre vedr. sundhedsområdet 2017 vægte enhedsbeløb 01. Statstilskud (ordinært) fordelt efter udgiftsbehov 89.996.400 02. Betinget statstilskud 1.463.400 03. Tilskud i alt 91.459.800

Læs mere

Lokaleportalen.dk. I disse kommuner vil de danske virksomheder bo!

Lokaleportalen.dk. I disse kommuner vil de danske virksomheder bo! Lokaleportalen.dk I disse kommuner vil de danske virksomheder bo! En årlig analyse foretaget af Lokaleportalen.dk, der undersøger hvilke kommuner de danske virksomheder finder mest attraktive som placering

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 21 pct. uden for arbejdsmarkedet BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 3 afsnit (samt et bilag):

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 3 afsnit (samt et bilag): Notat Vedrørende: Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering 2016 Sagsnavn: Budget 2016-19 Sagsnummer: 00.01.00-S00-6-14 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato:

Læs mere

Bedre Balance. - de centrale pointer - 62 ud af 64 borgmestre udenfor hovedstadsområdet bakker op om Bedre Balance

Bedre Balance. - de centrale pointer - 62 ud af 64 borgmestre udenfor hovedstadsområdet bakker op om Bedre Balance Bedre Balance - de centrale pointer - 62 ud af 64 borgmestre udenfor hovedstadsområdet bakker op om Bedre Balance Baggrund og anledning Anledning til initiativet var refusionsomlægningen i beskæftigelsesreformen,

Læs mere

Rimelig Udligning nu.»østjysk rapport om udligning og tilskud«- RESUME -

Rimelig Udligning nu.»østjysk rapport om udligning og tilskud«- RESUME - Rimelig Udligning nu»østjysk rapport om udligning og tilskud«- RESUME - Udligningsordning giver ulige muligheder De seks østjyske kommuner Favrskov, Hedensted, Odder, Silkeborg, Skanderborg og Syddjurs,

Læs mere

Prisstigninger på huse over hele landet

Prisstigninger på huse over hele landet P R E S S E M E D D E L E L S E Prisstigninger på huse over hele landet For første gang siden begyndelsen af 2007 oplever alle landsdele fremgang i huspriserne i forhold til året før. Hovedstaden spurter

Læs mere

Hvem er den rigeste procent i Danmark?

Hvem er den rigeste procent i Danmark? Hvem er den rigeste procent i Danmark? Ny kortlægning fra AE viser, at den rigeste procent også kaldet den gyldne procent - hovedsagligt udgøres af mænd i 40 erne og 50 erne med lange videregående uddannelse,

Læs mere

Rådet for Socialt Udsatte Nøgletalsanalyse 2013 Randers Kommune

Rådet for Socialt Udsatte Nøgletalsanalyse 2013 Randers Kommune Rådet for Socialt Udsatte Nøgletalsanalyse 2013 Randers Kommune Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 2 LOKALRAPPORT: RANDERS KOMMUNE... 4 2.1 Nettodriftsudgifter pr. indbygger... 4 2.2 Udsatteområdets

Læs mere

Tabel 1.1: Grundparametre vedr. sundhedsområdet 2019

Tabel 1.1: Grundparametre vedr. sundhedsområdet 2019 Tabel 1.1: Grundparametre sundhedsområdet 2019 vægte enhedsbeløb 01. Statstilskud (ordinært) fordelt efter udgiftsbehov 95.485.044 02. Betinget statstilskud 1.464.156 03. Tilskud i alt 96.949.200 04. Nettodrift-

Læs mere

Finansieringsudvalgets rapport om opfølgning på finansieringsreformen

Finansieringsudvalgets rapport om opfølgning på finansieringsreformen Finansieringsudvalgets rapport om opfølgning på finansieringsreformen Velfærdsministeriets Finansieringsudvalg Februar 2009 Finansieringsudvalgets rapport om opfølgning på finansieringsreformen Velfærdsministeriets

Læs mere

Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet

Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet AN AL YS E N O T AT 02. november 2011 Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet i 2012 rne sparer fortsat på folkeskolen i 2012 Danmarks Lærerforening har i perioden 29. september

Læs mere

Tabel 1.1: Grundparametre vedr. sundhedsområdet 2018

Tabel 1.1: Grundparametre vedr. sundhedsområdet 2018 Tabel 1.1: Grundparametre sundhedsområdet 2018 vægte enhedsbeløb 01. Statstilskud (ordinært) fordelt efter udgiftsbehov 92.857.536 02. Betinget statstilskud 1.464.168 03. Tilskud i alt 94.321.704 04. Nettodrift-

Læs mere

Fakta om konkurrenceudsættelse 2014 STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

Fakta om konkurrenceudsættelse 2014 STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse 2014 KØBENHAVN Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på

Læs mere

NOTATETS FORMÅL OG KONKLUSIONER... 2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 SAMMENHÆNGEN MELLEM FAKTISKE SOCIALUDGIFTER OG SOCIOØKONOMISK UDGIFTSBEHOV...

NOTATETS FORMÅL OG KONKLUSIONER... 2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 SAMMENHÆNGEN MELLEM FAKTISKE SOCIALUDGIFTER OG SOCIOØKONOMISK UDGIFTSBEHOV... NOTATETS FORMÅL OG KONKLUSIONER... 2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 SAMMENHÆNGEN MELLEM FAKTISKE SOCIALUDGIFTER OG SOCIOØKONOMISK UDGIFTSBEHOV... 4 ANALYSE AF SAMMENHÆNGEN MELLEM SERVICENIVEAU PÅ SOCIOØKONOMISKE

Læs mere

Kilde: Norddjurs Kommunes befolkningsprognose 2015-2024 og faktisk befolkningstal 1. jan. 2015

Kilde: Norddjurs Kommunes befolkningsprognose 2015-2024 og faktisk befolkningstal 1. jan. 2015 Til Økonomi- og indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Økonomi og Indkøb Dato: 10.08.2015 Reference: Bettina Andersen Direkte telefon: 89591838 E-mail: ba@norddjurs.dk Journalnr.: 15/16

Læs mere

ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt

ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT OG MAKROØKONOMISK MEDARBEJDER JONAS SPENDRUP MEYER, BA.POLIT. Danmark er verdens mest lige land i. Men ser vi på tværs af landet,

Læs mere

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat se nærmere på pasningsudgifterne pr. barn i landets kommuner og regioner. Vi fandt

Læs mere

UDKAST. Stk. 3. En forskel mellem tilskud og bidrag efter stk. 1 og stk. 2 opkræves fra eller tilbagebetales til alle kommuner efter indbyggertal.

UDKAST. Stk. 3. En forskel mellem tilskud og bidrag efter stk. 1 og stk. 2 opkræves fra eller tilbagebetales til alle kommuner efter indbyggertal. j.nr. 2014-18620 UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (Tilpasninger i udligningssystemet som følge af omlægning af refusionssystemet på beskæftigelsesområdet)

Læs mere

Stigende pendling i Danmark

Stigende pendling i Danmark af forskningschef Mikkel Baadsgaard og stud.polit Mikkel Høst Gandil 12. juni 2013 Kontakt Forskningschef Mikkel Baadsgaard Tlf. 33 55 77 27 Mobil 25 48 72 25 mb@ae.dk Chefkonsulent i DJØF Kirstine Nærvig

Læs mere

Bilag 1: Københavns Kommunes bemærkninger til lovforslag vedrørende et nyt tilskuds- og udligningssystem

Bilag 1: Københavns Kommunes bemærkninger til lovforslag vedrørende et nyt tilskuds- og udligningssystem Journalnr. 30.05.60 Bilag 1: Københavns Kommunes bemærkninger til lovforslag vedrørende et nyt tilskuds- og udligningssystem Indenrigs- og Sundhedsministeriet sendte 16. marts 2006 følgende 7 lovforslag

Læs mere

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit:

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit: Notat Vedrørende: Notat om valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2017 Sagsnavn: Budget 2017-20 Sagsnummer: 00.01.00-S00-5-15 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning:

Læs mere

BILAG 1 Metode til opgørelse af de økonomiske basisbalancer

BILAG 1 Metode til opgørelse af de økonomiske basisbalancer BILAG 1 Metode til opgørelse af de økonomiske basisbalancer Der findes ikke én entydigt korrekt måde at opgøre kommunernes økonomiske grundvilkår på. Dette bilag beskriver den metode, som KREVI har fundet

Læs mere

LBR NØGLETAL KØBENHAVN JOBCENTER 2. KVARTAL 2010 HVORDAN GÅR DET SAMMENLIGNET MED ANDRE JOBCENTRE?

LBR NØGLETAL KØBENHAVN JOBCENTER 2. KVARTAL 2010 HVORDAN GÅR DET SAMMENLIGNET MED ANDRE JOBCENTRE? LBR NØGLETAL 2. KVARTAL 2010 KØBENHAVN JOBCENTER HVORDAN GÅR DET SAMMENLIGNET MED ANDRE JOBCENTRE? DANSK ARBEJDSGIVERFORENING Vester Voldgade 113 1790 København V Tlf. 33 38 90 00 Fax 33 12 29 76 da@da.dk

Læs mere

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger 1. Hovedlinjerne 2008 2. Tal for overnatninger 3. Forbrug og omsætning 4. Beskæftigelse 5. Campingpladser regionalt / lokalt 1. Hovedlinjerne 2008 På trods af den finansielle og økonomiske krise, der for

Læs mere

katter samt tilskud og udligning

katter samt tilskud og udligning S katter samt tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2012 budgetteret til 2.388,7 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

1. Finansieringssystemet for regionerne

1. Finansieringssystemet for regionerne Indhold 1. Finansieringssystemet for regionerne...4 1.1. Strukturreformen...4 1.2. Finansiering af sundhedsområdet...5 1.3. Finansiering af regionernes udviklingsopgaver...7 2. Regionernes indtægter i

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til forbedring af den kollektive trafik i yderområder

Bekendtgørelse om tilskud til forbedring af den kollektive trafik i yderområder Edvard Thomsens Vej 14 DK-2300 København S Telefon 72 21 88 00 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om tilskud til forbedring af den kollektive trafik i yderområder I medfør af

Læs mere

Notat om forældrebetaling i skolefritidsordninger i forbindelse med skolereformen

Notat om forældrebetaling i skolefritidsordninger i forbindelse med skolereformen Notat om forældrebetaling i skolefritidsordninger i forbindelse med skolereformen Resumé Bureau 2000 har efter aftale med FOA kortlagt forældrebetaling og åbningstid for skolefritidsordningerne fra august

Læs mere