Grænseflader mellem Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet. Gastekniske Dage maj Kent Eriksen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grænseflader mellem Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet. Gastekniske Dage 15.-16. maj 2012. Kent Eriksen"

Transkript

1 Grænseflader mellem Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet Gastekniske Dage maj 2012 Kent Eriksen

2 Indhold Oprindelig aftale om myndighedsansvar mellem Arbejdstilsynet og Sikkerhedsstyrelsen. Generelt vedrørende love og bekendtgørelser for naturgas. AT-vejledning F.0.1 juli Naturgasanlæg. (F-gas og bygas er også nævnt) Konklusion på grænseflade for naturgas F-gas og bygas. Forhold vedrørende biogas, lossepladsgas, brint og pyrolysegas. Lov, bekendtgørelser og reglementer vedrørende gasområdet. Udkast til ny samarbejdsaftale mellem Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet. (Bilag til aftale er for nuværende under udarbejdelse) Konklusion på grænseflade for biogas, lossepladsgas, brint og pyrolysegas i ny samarbejdsaftale. Konklusion på grænseflade for naturgas i ny samarbejdsaftale.

3 Oprindelig aftale om myndighedsansvar mellem Arbejdstilsynet og Sikkerhedsstyrelsen Grænsefladen for naturgas blev aftalt mellem Arbejdstilsynet og det daværende DGP tilbage i 1980`erne. Aftalen medførte at Arbejdstilsynet skulle tage sig af de naturgasanlæg som var før naturgasforbrugerne og DGP skulle tage sig af stikledninger og naturgasinstallationer hos forbrugerne.

4 Generelt vedrørende love og bekendtgørelser for naturgas Lov om arbejdsmiljø, jfr. Arbejdsministeriets lovbekendtgørelse nr. 646 af 18. december 1985 med senere ændringer. Bekendtgørelse om sikkerhedsbestemmelser for naturgasanlæg efter lov om arbejdsmiljø. Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 414 af 8. juli 1988 med senere ændringer. 1. Denne bekendtgørelse omfatter anlæg til transmission, oplagring, fordeling og distribution af naturgas i gasfasen, herunder rørledninger, kompressoranlæg, reguleringsanlæg, armatur og andet tilbehør. Stk. 2. Undtaget fra bekendtgørelsen er stikledninger og husinstallationer, som omfattes af gasreglement A, B og C, udstedt i medfør af lovgivningen om gasinstallationer m.v. (Lovbekendtgørelse nr. 988 om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand-og afløbsledninger. Med hjemmel i denne lov Sikkerhedsstyrelsens Gasreglement) Stk. 3. Trykbeholdere, som indgår i naturgasanlæg, er tillige omfattet af arbejdsmiljølovgivningens almindelige regler om trykbeholdere. Kapitel 3 - Arbejdstilsynets godkendelse og tilsyn 15. For naturgasanlæg eller dele heraf med et driftstryk højere end 0,1 bar skal der indhentes godkendelse fra Arbejdstilsynet af:

5 AT-vejledning F.0.1 juli Naturgasanlæg. (F-gas og bygas er også nævnt) AT-Vejledning F.0.1 Juli 2001, Naturgasanlæg. Vejledning om konstruktion, fremstilling, vedligeholdelse og drift af naturgasanlæg som tillæg til GPTC-Guide for Gas Transmission and Distribution Piping Systems, Henvisninger til Gasreglementet i vejledningen. Henvisninger til gastyper. Naturgas tilhører Gasreglementets 2. gasfamilie. (Er naturligt forekommende gas primært bestående af metan med et metanindhold, der normalt er over 80 pct.).

6 AT-vejledning F.0.1 juli Naturgasanlæg. (F-gas og bygas er også nævnt) For F-gasanlæg henvises til Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 160 af 26. april 1985 og Gasreglementet. For F-gas distributionsnet henvises til de af DGP udarbejdede bestemmelser. F-gas- og bygasanlæg, der projekteres med henblik på senere konvertering til N-gas, skal for at sikre, at denne konvertering til sin tid kan godkendes, forelægges Arbejdstilsynet til udtalelse, før anlægsarbejder påbegyndes. Stikledninger og ledningssystemer med maksimalt tilladeligt driftstryk over 16 bar skal godkendes af Arbejdstilsynet. For stikledninger og forbrugerinstallationer med maksimalt tilladeligt driftstryk indtil 16 bar henvises til Gasreglementet.

7 Konklusion på grænseflade for naturgas F-gas og bygas Gasreglementets gyldighedsområde er følgende for F-gas, bygas og naturgas med et methanindhold større end 80 %. Uanset gastype er trykbeholdere som indgår i installationer, tillige omfattet af arbejdsmiljølovgivningens almindelige regler om trykbeholdere. Bygas distributionssystemer, stikledninger og installationer. F-gas distributionssystemer stikledninger og installationer. Naturgasdistributionssystemer med driftstryk mindre end eller lig med 100 mbar. Stikledninger og gasinstallationer med driftstryk mindre end eller lig med 16 bar.

8 Forhold vedrørende biogas, lossepladsgas, brint og pyrolysegas Lov om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vandog afløbsledninger. Lovbekendtgørelse 988 af 8. december 2003 med senere ændringer. 2. Loven finder anvendelse på: 1)Alle former for gasinstallationer, hvor der anvendes bygas, naturgas, flaskegas eller lignende brændbare gasser til anvendelse i husholdning, erhverv, kraftvarmeanlæg, industri m.m. Gasinstallationer regnes fra og med tilslutning til distributionsledninger (hovedledning) eller forsyningsanlæg og omfatter stik- og husledninger samt gasmateriel, herunder apparater og disses ventilations- og aftrækssystemer. 2) Produktionsanlæg, distributionsledninger og øvrige anlæg til forsyning af gas til de i nr. 1 nævnte gasinstallationer, medmindre gassikkerheden ved disse anlæg er omfattet af lov om arbejdsmiljø. I lovbemærkningerne er nævnt: Ved lignende brændbare gasser forstås f.eks. biogas, skraldgas og øvrige brændbare gaskvaliteter, der kunne tænkes anvendt bredt til forskellige formål, f.eks. Brint eller tilsvarende særlige gaskvaliteter. Det er ikke hensigten at udvide kravene om anvendelse af autoriseret eller godkendte kompetente virksomheder til også at omfatte arbejde på produktionsanlæg.

9 Forhold vedrørende biogas, lossepladsgas, brint og pyrolysegas Lovbemærkningerne medfører at Sikkerhedsstyrelsens bekendtgørelser og Gasreglement er gældende for biogas, lossepladsgas, brint og pyrolysegas når trykket i anlæggene er mindre end eller lig med 0,5 bar. Ved tryk højere end 0,5 bar gælder Sikkerhedsstyrelsens bekendtgørelser og gasreglementet sammen med Bekendtgørelse om indretning af trykbærende udstyr (Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 743)

10 Lov, bekendtgørelser og reglementer vedrørende gasområdet Lovbekendtgørelse nr. 988 af 8. december 2003 (med senere ændr.) Bekendtgørelse nr af 14. december 2006 Bekendtgørelse nr af 13. december 2006 Bekendtgørelse nr af 8. december 2003 Gasreglementets afsnit A, B-3, B-4, B-5, B-40, B-41, C-1, C-2, C-8 og C-10

11 Udkast til ny samarbejdsaftale mellem Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet. (Bilag til aftale er for nuværende under udarbejdelse) Da aftalen ligger som udkast kan den ikke offentliggøres, men I får her en oplæsning af aftalens stk. 5 som er aftale om gasområdet

12 Konklusion på grænseflade for biogas, lossepladsgas, brint og pyrolysegas) i ny samarbejdsaftale Når trykket er mindre end eller lig med 0,5 bar. Lov, bekendtgørelser og gasreglementer indenfor Sikkerhedsstyrelsens område er gældende. Autorisationskravet er undtaget for arbejde på selve produktionsanlæg. Grænsen mellem produktionsanlæg og gasinstallationer (f.eks. kedler, gasmotorer) på selve produktionsanlægget, er gasindføringen ved bygningen hvor gasinstallationen er placeret.

13 Konklusion på grænseflade for biogas, lossepladsgas, brint og pyrolysegas) Når trykket er større end 0,5 bar. Bekendtgørelse om indretning af trykbærende udstyr (Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 743) Lov, bekendtgørelser og gasreglementer indenfor Sikkerhedsstyrelsens område er gældende for det gassikkerhedsmæssige område. Sikkerhedsstyrelsen foretager den overordnede gassikkerhedsmæssige godkendelse af anlæggene.

14 Konklusion på grænseflade for naturgas i ny samarbejdsaftale. Sikkerhedsstyrelsen er myndighed for gassikkerheden ved installationer, bortset fra trykbærende komponenter og stikledninger frem til gasturbinen, hvis trykket er over 16 bar, hvor Arbejdstilsynet er ansvarlig myndighed.

De overordnede rammer for tilsyn på store gasinstallationer

De overordnede rammer for tilsyn på store gasinstallationer De overordnede rammer for tilsyn på store gasinstallationer ATEX Forum møde den 26. november 2013 Kent Eriksen Indhold Generelt vedrørende love, lovbekendtgørelser og reglementer. Lov, bekendtgørelser

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser og udvidelse af gasreglementet

Sikkerhedsbestemmelser og udvidelse af gasreglementet Sikkerhedsbestemmelser og udvidelse af gasreglementet Jytte Skytte Nielsen jsn@dgc.dk Lovgrundlag for Gasreglement Lovbekendtgørelse nr. 206 af 27. marts 2000. Populært kaldet Gasloven eller Autorisationsloven.

Læs mere

Anmeldelse fra autoriseret mester

Anmeldelse fra autoriseret mester Kommunens navn og adresse Køge Kommune Torvet 1 4600 Køge Oplyses ved henvendelse Byggesagsnummer Modtaget dato Anmeldelse fra autoriseret mester Byggetilladelsens dato Jeg erklærer at være ansvarlig for

Læs mere

Nyt fra Sikkerhedsstyrelsen. Gastekniske Dage 13. og 14. maj 2013. Kent Eriksen

Nyt fra Sikkerhedsstyrelsen. Gastekniske Dage 13. og 14. maj 2013. Kent Eriksen Nyt fra Sikkerhedsstyrelsen Gastekniske Dage 13. og 14. maj 2013 Kent Eriksen Indhold Gasreglementets afsnit C-12 Baggrund. Bekendtgørelse om gasreglementets afsnit C-12. Bestemmelser om gaskvalitet. Bilag

Læs mere

BYGGETILLADELSE Bygningsreglement 2010 (BR10) kap. 1.3.3.

BYGGETILLADELSE Bygningsreglement 2010 (BR10) kap. 1.3.3. Ansøgerens navn og adresse Arløse Landsbylaug v/georg Andersen Hindholmvej 10 4262 Sandved Afsender: Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Byggemyndighed Rådmandshaven 20 4700 Næstved 5588 6110 Dato:

Læs mere

NYE GASREGLER. Kst. vicedirektør Jan Møller Mikkelsen

NYE GASREGLER. Kst. vicedirektør Jan Møller Mikkelsen 8.5.2018 NYE GASREGLER Kst. vicedirektør Jan Møller Mikkelsen INDHOLD I OPLÆGGET. Baggrunden for de nye gasregler Processen frem mod de nye gasregler Det fortsatte arbejde med de nye gasregler NY GASLOV

Læs mere

Myndighedserfaringer Vestenskov DMKV KONFERENCE. 23 September 2014. Jesper Krogh Jensen Krogh Consult ApS

Myndighedserfaringer Vestenskov DMKV KONFERENCE. 23 September 2014. Jesper Krogh Jensen Krogh Consult ApS Myndighedserfaringer Vestenskov DMKV KONFERENCE 23 September 2014 Jesper Krogh Jensen Krogh Consult ApS Baltic Sea Solutions Holeby Sukkerfabrik Brintsamfund Lolland Fase 1 Nakskov Brintcontainer Fase

Læs mere

Bekendtgørelse om gasreglementets afsnit C-12, Bestemmelser om gaskvaliteter

Bekendtgørelse om gasreglementets afsnit C-12, Bestemmelser om gaskvaliteter Bekendtgørelse om gasreglementets afsnit C-12, Bestemmelser om gaskvaliteter I medfør af 15, stk. 1 og 2, og 25, stk. 2, i lov om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand- og afløbsledninger,

Læs mere

Dimensionering af ledninger op til 35 mbar driftstryk

Dimensionering af ledninger op til 35 mbar driftstryk Gasreglementets afsnit A Bilag 8A Juni 1991 Dimensionering af ledninger op til 35 mbar driftstryk 147 Bilag 8A Dimensionering af ledninger op til 35 mbar driftstryk 1. Grundlag for dimensionering Det grundlæggende

Læs mere

Gasreglementets afsnit C-10. Bestemmelser om gasleverandører

Gasreglementets afsnit C-10. Bestemmelser om gasleverandører Gasreglementets afsnit C-10 Bestemmelser om gasleverandører Januar 1994 Forord Forord Gasreglementets afsnit C-10 er fortsat i henhold til 15, 17 og 19 stk. 2 i lov nr. 250 af 8. juni 1978 om gasinstallationer

Læs mere

DGF Gastekniske Dage

DGF Gastekniske Dage DGF Gastekniske Dage Ulykkesstatistik 2008 v/ Pernille Vestergaard, Sikkerhedsstyrelsen 18. maj 2009 Slide 2/26 Gasulykker og sikkerhedstekniske farlige hændelser Hvornår registreres et uheld som en ulykke?

Læs mere

Gasreglementets afsnit C-8 Bestemmelser om enhedsverifikation

Gasreglementets afsnit C-8 Bestemmelser om enhedsverifikation Side 1 af 8 Gasreglementets afsnit C-8 Bestemmelser om enhedsverifikation Januar 1996 FORORD Gasreglementets afsnit C-8 er fastsat i henhold til 15, 17 og 19 stk. 2 i lov nr. 250 af 8. juni 1978 om gasinstallationer

Læs mere

DGF Gastekniske Dage

DGF Gastekniske Dage DGF Gastekniske Dage Gasulykker & sikkerhedstekniske farlige hændelser v/ Pernille Vestergaard, Sikkerhedsstyrelsen 13. maj 2008 Slide 2/17 Gasulykker og sikkerhedstekniske farlige hændelser Hvornår registreres

Læs mere

Hvem må lave hvad på kraftvarmeanlæggene?

Hvem må lave hvad på kraftvarmeanlæggene? Hvem må lave hvad på kraftvarmeanlæggene? Kent Eriksen, Sikkerhedsstyrelsen Henrik Andersen, DGC kontrolinstans () DGF Gastekniske dage 2008 Indhold 1. Nyt kraftvarme-anlæg Hvem er ansvarlig for: - Udarbejdelse

Læs mere

GASTEKNISKE DAGE. Den nye Sikkerhedsstyrelse og implementering af en ny gassikkerhedslov 23. MAJ 2017 LONE SAABY

GASTEKNISKE DAGE. Den nye Sikkerhedsstyrelse og implementering af en ny gassikkerhedslov 23. MAJ 2017 LONE SAABY 23. MAJ 2017 LONE SAABY GASTEKNISKE DAGE Den nye Sikkerhedsstyrelse og implementering af en ny gassikkerhedslov INDHOLD Sikkerhedsstyrelsens strategi frem mod 2020 Deregulering: Ny lov om gassikkerhed

Læs mere

Gasreglementets afsnit C-1. November 2004

Gasreglementets afsnit C-1. November 2004 Gasreglementets afsnit C-1 November 2004 Forord Forord Gasreglementets afsnit C-1 er fastsat i henhold til 15, stk. 1 og 2 og 25, stk. 2 i lov om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand-

Læs mere

Bilag 2A. Gasreglementets afsnit A. Juni 1991. Terminologi

Bilag 2A. Gasreglementets afsnit A. Juni 1991. Terminologi Gasreglementets afsnit A Bilag 2A Juni 1991 109 TERMINOLOGI Aftrækskanal er betegnelsen for et aftrækssystem for gasforbrugende apparater med trækafbryder Aftræksrør er betegnelsen for et forbindelsesstykke

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Ulykkesstatistik 2009 i diagrammer... 3. 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5. 2.1 Biogas... 5. 2.2 Bygas...

Indholdsfortegnelse. 1 Ulykkesstatistik 2009 i diagrammer... 3. 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5. 2.1 Biogas... 5. 2.2 Bygas... Hændelsesbeskrivelse for indtrufne gasulykker i 2009 Indholdsfortegnelse 1 Ulykkesstatistik 2009 i diagrammer... 3 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5 2.1 Biogas... 5 2.2 Bygas... 5 2.3 Naturgas... 5

Læs mere

Bekendtgørelse om gaskvalitet

Bekendtgørelse om gaskvalitet Bekendtgørelse om gaskvalitet I medfør af 5, stk. 1, nr. 5, og stk. 2, 26-28 og 31, stk. 2, i lov nr. XXXX af XXXX 2018 om sikkerhed for gasanlæg, gasinstallationer og gasmateriel (gassikkerhedsloven)

Læs mere

Beregning af rørs modstandskoefficient

Beregning af rørs modstandskoefficient Gasreglementets afsnit A Bilag 9A Juni 1991 Beregning af rørs modstandskoefficient 165 Bilag 9A Beregning af rørs modstandskoefficient Beregning af rørs modstandskoefficient Til beregning af rørs modstandskoefficient

Læs mere

Lov om sikkerhed for gasanlæg, gasinstallationer og gasmateriel (gassikkerhedsloven)

Lov om sikkerhed for gasanlæg, gasinstallationer og gasmateriel (gassikkerhedsloven) LOV nr 61 af 30/01/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 215-01-004 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Gas til transport Sikkerhed og gaskvalitet

Gas til transport Sikkerhed og gaskvalitet Gas til transport Sikkerhed og gaskvalitet Torben Kvist (tkv@dgc.dk) Temamøde i Dansk Netværk for Gas til transport 12.11.2013 Overskrifter Kort om DGC Hvilke gasser taler vi om? Krav til gaskvalitet Sikkerhed

Læs mere

Krav til gaskvalitet. Bilagsrapport til: Afsætning af renset og opgradere biogas via naturgasnettet. Klientrapport Juni 1994

Krav til gaskvalitet. Bilagsrapport til: Afsætning af renset og opgradere biogas via naturgasnettet. Klientrapport Juni 1994 Krav til gaskvalitet Bilagsrapport til: Afsætning af renset og opgradere biogas via naturgasnettet Klientrapport Juni 1994 Krav til gaskvalitet Bilagsrapport til: Afsætning af renset og opgraderet biogas

Læs mere

Udkast til. Bekendtgørelse om godkendelse af fagligt ansvarlige på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet og på gasområdet mv.

Udkast til. Bekendtgørelse om godkendelse af fagligt ansvarlige på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet og på gasområdet mv. Udkast til Bekendtgørelse om godkendelse af fagligt ansvarlige på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet og på gasområdet mv. I medfør af 11, stk. 3, 15, nr. 2, og 18, stk. 2, i lov om autorisation af

Læs mere

A-7 Afprøvning og ibrugtagning

A-7 Afprøvning og ibrugtagning A-7 Afprøvning og ibrugtagning A-7: Afprøvning og ibrugtagning 7. AFPRØVNING OG IBRUGTAGNING 7.1. Generelle bestemmelser 7.1.1. Efter udførelse, herunder ændring, af enhver gasinstallation skal VVSinstallatøren

Læs mere

basis kan 2001-2011 4,5 3,5 2,5 1,5 0,5 3/9 Lightergas

basis kan 2001-2011 4,5 3,5 2,5 1,5 0,5 3/9 Lightergas HÆNDELSESBESKRIVELSE FOR INDTRUFNE GASULYKKER 2 Indholdsfortegnelsee Ulykkesstatistikk 2 i diagrammer... 3 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5 2. Biogas... 5 2.2 Bygas... 5 2.3 Naturgas... 5 2.4 Flaskegas...

Læs mere

VVS-ARBEJDE I HUSET SÅDAN OVERHOLDES AUTORISATIONSLOVEN

VVS-ARBEJDE I HUSET SÅDAN OVERHOLDES AUTORISATIONSLOVEN VVS-ARBEJDE I HUSET SÅDAN OVERHOLDES AUTORISATIONSLOVEN Gas- og vandinstallationer samt afløbsinstallationer over terrænhøjde og i bygninger må kun udføres og serviceres af virksomheder, der har opnået

Læs mere

VEJLEDNING BRANDTEKNISK SAGSBEHANDLING AF VISSE NATURGASANLÆG

VEJLEDNING BRANDTEKNISK SAGSBEHANDLING AF VISSE NATURGASANLÆG VEJLEDNING OM BRANDTEKNISK SAGSBEHANDLING AF VISSE NATURGASANLÆG December 2003 Forsidefoto: Udgivet af: Viborg Kraftvarmeværk Beredskabsstyrelsen Forebyggelse Datavej 16 3460 Birkerød Telefon: 45 90 60

Læs mere

Bilag 1A Bestemmelser om gaskvaliteter

Bilag 1A Bestemmelser om gaskvaliteter Gasreglementets afsnit A Bilag 1A Januar 2001 Bilag 1A 101 1. Gyldighedsområde 1.1. Disse bestemmelser omfatter krav til kvaliteten af brændbare gasser, som leveres fra forsyningssystemer for bygas, naturgas

Læs mere

Nyt Gasreglement B-5. Installationsforskrifter for F-gas. v./bjarne Holm

Nyt Gasreglement B-5. Installationsforskrifter for F-gas. v./bjarne Holm Nyt Gasreglement B-5 Installationsforskrifter for F-gas v./bjarne Holm Gasreglementets afsnit B-5 Gennemgang af: 1. Baggrund for nyt F-gasreglement. 2. Udarbejdelse af GR afsnit B-5. 3. Gennemgang af Gasreglementets

Læs mere

Program. Sikkerhedsstyrelsen, Det Tekniske Sikkerhedsråd og Autorisationsudvalget Administration af autorisationsordningen for vvsinstallatører

Program. Sikkerhedsstyrelsen, Det Tekniske Sikkerhedsråd og Autorisationsudvalget Administration af autorisationsordningen for vvsinstallatører SIKKERHEDSSTYRELSEN Program Sikkerhedsstyrelsen, Det Tekniske Sikkerhedsråd og Autorisationsudvalget Administration af autorisationsordningen for vvsinstallatører Overtrædelsessager Aktuelt på autorisationsområdet

Læs mere

2.1 2.2 2.3 2.4 2.5. Biogas... 5 Bygas... 5 Naturgas... 5 Flaskegas... 8 Lightergas... 8. Juli 2013 2/8

2.1 2.2 2.3 2.4 2.5. Biogas... 5 Bygas... 5 Naturgas... 5 Flaskegas... 8 Lightergas... 8. Juli 2013 2/8 hændelsesbeskrivelse for indtrufne gasulykker 22 Indholdsfortegnelsee Ulykkesstatistikk 22 i diagrammer... 3 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5 2. 2.2 2.3 2. 2.5 Biogas... 5 Bygas... 5 Naturgas... 5

Læs mere

Guide til indretning af værksteder, hvor der serviceres gasdrevne køretøjer

Guide til indretning af værksteder, hvor der serviceres gasdrevne køretøjer Guide til indretning af værksteder, hvor der serviceres gasdrevne køretøjer HMN Naturgas I/S CVR nr.: 32 50 58 21 EAN nr.: 579 000 116 325 9 Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Formål... 3 Myndighedskrav...

Læs mere

F.0.1 Juli 2001 Naturgasanlæg

F.0.1 Juli 2001 Naturgasanlæg At-VEJLEDNING F.0.1 Juli 2001 Naturgasanlæg Vejledning om konstruktion, fremstilling, vedligeholdelse og drift af naturgasanlæg som tillæg til GPTC-Guide for Gas Transmission and Distribution Piping Systems,

Læs mere

UDFORDRINGER VED LAGRING AF BRINT VED PRIVATE HUSSTANDE

UDFORDRINGER VED LAGRING AF BRINT VED PRIVATE HUSSTANDE UDFORDRINGER VED LAGRING AF BRINT VED PRIVATE HUSSTANDE Workshop om brintsikkerhed - vejen mod en fælles ramme 2. maj 2014 - DTU Mødecenter, 2800 Kgs. Lyngby HVOR FARLIGT ER GAS? Kendte gaslagringsformer

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger xx. juni 2014 EM2014/x Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Lovforslaget indeholder tiltag til en samlet og systematisk regulering af gasanlæg og brug af gasmateriel i Grønland.

Læs mere

Antallet af gasulykker var rekordlavt i 2010

Antallet af gasulykker var rekordlavt i 2010 Antallet af gasulykker var rekordlavt i 21 Statistikken for 21 viser det laveste niveau i antallet af gasulykker, siden starten af halvfemserne. Der er dog stadig udfordringer. Især på naturgasområdet

Læs mere

RAPPORT. Nedgradering af gaskvaliteten i naturgasnettet. Projektrapport September 2009

RAPPORT. Nedgradering af gaskvaliteten i naturgasnettet. Projektrapport September 2009 Nedgradering af gaskvaliteten i naturgasnettet Projektrapport September 2009 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Nedgradering

Læs mere

Bekendtgørelse om indretning, ombygning og reparation af trykbærende udstyr

Bekendtgørelse om indretning, ombygning og reparation af trykbærende udstyr Bekendtgørelse om indretning, ombygning og reparation af trykbærende udstyr BEK nr 99 af 31/01/2007 (Gældende) LBK Nr. 268 af 18/03/2005 Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 26 August 2013. Denne gang om: Nye DGC-vejledninger om aftræk. Kondenserende luftvarmeanlæg

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 26 August 2013. Denne gang om: Nye DGC-vejledninger om aftræk. Kondenserende luftvarmeanlæg Stikledningen Nr. 26 August 2013 Nyt fra DONG Gas Distribution Denne gang om: Nye DGC-vejledninger om aftræk Kondenserende luftvarmeanlæg B-4 installationer, sikkerhedssyn Gaskvalitet DGC-kurser efterår

Læs mere

FM 2015/102. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2015/102. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 14-01-2015 FM 2015/102 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Lovforslaget indeholder tiltag til en samlet og systematisk regulering af gasanlæg og brug af gasmateriel i Grønland.

Læs mere

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING 1 Indhold Indhold 2 General information 2 Garanti bestemmelser 3 Vigtin information vedrørende sikkerhed. 3 Sådan bruges apparatet 4 Rengøring og vedligeholdelse

Læs mere

Håndtering af fremmede gasser i det danske gassystem

Håndtering af fremmede gasser i det danske gassystem Håndtering af fremmede gasser i det danske gassystem Per G. Kristensen pgk@dgc.dk ATV møde d. 20. marts 2012 Program DGC De helt grundlæggende krav til gaskvalitet Krav fra ledningsnet/systemet Krav fra

Læs mere

omstillingen til Bygas2

omstillingen til Bygas2 omstillingen til Bygas2 indhold Gasforsyningen Nøgletal Hvorfor omstilling til Bygas2 Kommunikation med kunderne Registrering Hjælp til kunderne Tidsplan gasforsyningen nøgletal Omsætning: 130 mio. kr.

Læs mere

APRIL 2018 GAS- ULYKKER

APRIL 2018 GAS- ULYKKER UDGIVET: APRIL 2018 GAS- ULYKKER 2017 Opsummering Sikkerhedsstyrelsen har i 2017 fået kendskab til 10 gasulykker og har fået 15 øvrige indberetninger. Konsekvenserne af ulykkerne har været: 0 dødsulykke,

Læs mere

Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro

Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro Januar 2011 Nye forsyningsområder og etablering af fliskedelcentral i Hobro Januar 2011 Dokument nr. P-74508-A-3 Revision nr. 1 Udgivelsesdato

Læs mere

Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, Gasforsyningen. Energitilsynet betaling for afbrydelse af bygasstikledning

Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, Gasforsyningen. Energitilsynet betaling for afbrydelse af bygasstikledning (Varmeforsyning) Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, Gasforsyningen over Energitilsynet betaling for afbrydelse af bygasstikledning Side 1 af 14 Nævnsformand, cand.jur. Jørgen Nørgaard Professor,

Læs mere

Nye gaskvaliteter i nettet

Nye gaskvaliteter i nettet Nye gaskvaliteter i nettet v. Jan K. Jensen Hørsholm Indhold: - Lovgivning - Formål - Gaskvalitet - Afregning - Anvendelse - Fokus på brint - Indsatsområder Test af naturgassystemet til H 2 distribution,

Læs mere

RAPPORT. Test af gasapparater på biogas. Projektrapport April 2011

RAPPORT. Test af gasapparater på biogas. Projektrapport April 2011 Test af gasapparater på biogas Projektrapport April 2011 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Test af gasapparater

Læs mere

Den nye autorisationslov. Én samlet lov på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet

Den nye autorisationslov. Én samlet lov på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet Den nye autorisationslov Én samlet lov på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet Den nye lov Én samlet lov for el-, vvs- (herunder gas) og kloakinstallationsområdet Ét egenkontrolsystem for de tre autorisationsområder:

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0001 /MEL Klager: Indklaget energiselskab: 2800 Lyngby HNG I/S (Hovedstadsregionens Naturgas) Gladsaxe Ringvej 83 2860 Søborg CVR 8856 8818 Nyropsgade 30 1780 København

Læs mere

Måleudstyr og indregulering af gasforbrugende

Måleudstyr og indregulering af gasforbrugende Måleudstyr og indregulering af gasforbrugende apparater Krav til måleudstyr og indregulering af gasforbrugende apparater Projektrapport Juni 2004 Måleudstyr og indregulering af gasforbrugende apparater

Læs mere

2007 Der planlægges indført 10 % stikprøvekontrol på nye naturgasinstallationer.

2007 Der planlægges indført 10 % stikprøvekontrol på nye naturgasinstallationer. Øget sikkerhed på forbrugerinstallationer år for år. Naturgasinstallationer og gasforbrugende apparater er underlagt meget strenge sikkerhedskrav og sikkerhedsniveauet i Danmark hører til blandt de allerhøjeste

Læs mere

NYT FRA D A N S K GAS D I S T R I B U T I O N

NYT FRA D A N S K GAS D I S T R I B U T I O N S T I K L E D N I N G E N NR. 33 MARTS 2 0 1 8 NYT FRA D A N S K GAS D I S T R I B U T I O N Denne gang om: Grøn gas i Danmark Luftvarmeanlæg Service på Vaillant-kedler Nedtagning af gasinstallationer

Læs mere

Gasreglementets afsnit B-4

Gasreglementets afsnit B-4 Gasreglementets afsnit B-4 Installationsforskrifter for større gasfyrede anlæg Oktober 1998 Danmarks Gasmateriel Prøvning Tranegårdsvej 20 DK-2900 Hellerup Telefon 39 62 43 85 e-mail dgp@dgp.dk www.dgp.dk

Læs mere

HÆNDELSESBESKRIVELSE FOR INDTRUFNE GASULYKKER 2013

HÆNDELSESBESKRIVELSE FOR INDTRUFNE GASULYKKER 2013 HÆNDELSESBESKRIVELSE FOR INDTRUFNE GASULYKKER 2013 Indholdsfortegnelse 1 Ulykkesstatistik 2013 i diagrammer... 3 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5 2.1 Biogas... 5 2.2 Brint... 5 2.3 Bygas... 5 2.4 Naturgas...

Læs mere

Opgraderet Biogas i naturgasnettet, Bio-naturgas

Opgraderet Biogas i naturgasnettet, Bio-naturgas Opgraderet Biogas i naturgasnettet, Bio-naturgas Jan de Wit, Steen Andersen, Leo van Gruijthuijsen Disposition Gasnettet Biogas Bionaturgas Driften, eksempler Nyttige info-sider Hvad siger gasreglementet?

Læs mere

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 30 Juni Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark. Installation af gaspejse

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 30 Juni Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark. Installation af gaspejse Stikledningen Nr. 30 Juni 2016 Nyt fra DONG Gas Distribution Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark Installation af gaspejse Status på biogasudbygningen Utætheder ved kaloriferer Udskiftning af gasmålere

Læs mere

O 2 -måling i stedet for CO 2 -måling

O 2 -måling i stedet for CO 2 -måling -måling i stedet for C -måling DGF ERFA konference Større og mindre gasfyrede anlæg Middelfart 6. og 7. september 2006 v/ Henrik Andersen, DGC -måling i stedet for C Erstatning af C -måling med -måling

Læs mere

Nu kommer der biogas i naturgasnettet

Nu kommer der biogas i naturgasnettet december 2013 Nu kommer der biogas i naturgasnettet Husk nu at anmelde dit gasarbejde Få hjælp til installation af gaspejse Kun autoriserede installatører må ændre på et aftræk Nye krav om automatisk varmestyring

Læs mere

Driving Green 14. Temamøde i Netværk for Gas til Transport. Branchesamarbejde omkring krav til værksteder og tankstationer. v.

Driving Green 14. Temamøde i Netværk for Gas til Transport. Branchesamarbejde omkring krav til værksteder og tankstationer. v. Driving Green 14 Temamøde i Netværk for Gas til Transport Branchesamarbejde omkring krav til værksteder og tankstationer v. Lars Jørgensen Dansk Gasteknisk Center DGC er en rådgivnings- og udviklingsvirksomhed

Læs mere

Gasforsyningen. Leveringsbestemmelser

Gasforsyningen. Leveringsbestemmelser Gasforsyningen Leveringsbestemmelser 2. 1. Gyldighedsområde lovbindinger og tekniske bestemmelser Gyldighed 1.1 Disse leveringsbestemmelser gælder for gasdistribution eller gasforsyning fra Aalborg Kommune,

Læs mere

Kommunalt Regnskab 2009

Kommunalt Regnskab 2009 Gasforsyningen Kommunalt Regnskab 2009 Regnskab 2009 Sektor Gasforsyningen Regnskab sektor Gasforsyningen Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt budget Regnskab Korrigeret budget Afvigelse Brugerfinansieret område

Læs mere

Din brugermanual AEG-ELECTROLUX FM6300GAN http://da.yourpdfguides.com/dref/609255

Din brugermanual AEG-ELECTROLUX FM6300GAN http://da.yourpdfguides.com/dref/609255 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i AEG-ELECTROLUX FM6300GAN i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

Din brugermanual AEG-ELECTROLUX FM7300GAN http://da.yourpdfguides.com/dref/609271

Din brugermanual AEG-ELECTROLUX FM7300GAN http://da.yourpdfguides.com/dref/609271 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i AEG-ELECTROLUX FM7300GAN i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 27 Marts 2014. Denne gang om: Ny DGC vejledning om CE-mærkning

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 27 Marts 2014. Denne gang om: Ny DGC vejledning om CE-mærkning Stikledningen Nr. 27 Marts 2014 Nyt fra DONG Gas Distribution Denne gang om: Ny DGC vejledning om CE-mærkning SMS-varsling om gaskvalitetsændringer nedlægges Vejledning til ny G6 måler Erhvervskunder der

Læs mere

BESTEMMELSER FOR LEVERING AF GAS FRA HOFOR

BESTEMMELSER FOR LEVERING AF GAS FRA HOFOR BESTEMMELSER FOR LEVERING AF GAS FRA HOFOR 1 INDHOLD 1. DEFINITIONER... 4 2. EJERSKAB OG VEDLIGEHOLDELSE AF LEDNINGER, HOVEDHANER M.V...5 3. INDLÆGNING AF STIKLEDNING OG HOVEDHANE...6 4. FORHOLD OMKRING

Læs mere

Naturgasnettet nu og i fremtiden. Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser?

Naturgasnettet nu og i fremtiden. Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser? Naturgasnettet nu og i fremtiden Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser? Jan K. Jensen, DGC (jkj@dgc.dk) IDA Energi HMN Naturgas, 9. december 2015 Dansk Gasteknisk Center DGC er en

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Ulykkesstatistik 2010 i diagrammer... 3. 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5. 2.1 Biogas... 5. 2.2 Bygas...

Indholdsfortegnelse. 1 Ulykkesstatistik 2010 i diagrammer... 3. 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5. 2.1 Biogas... 5. 2.2 Bygas... HÆNDELSESBESKRIVELSE FOR INDTRUFNE GASULYKKER I 2010 Indholdsfortegnelse 1 Ulykkesstatistik 2010 i diagrammer... 3 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5 2.1 Biogas... 5 2.2 Bygas... 5 2.3 Naturgas... 5

Læs mere

Sikkerhedsstyrelsens strategiske fokus 2016-2020

Sikkerhedsstyrelsens strategiske fokus 2016-2020 Sikkerhedsstyrelsens strategiske fokus 2016-2020 Strategi, arbejdsprogram og MRP Strategien har et femårigt perspektiv 2016-2020 Arbejdsprogram og MRP er et-årige 1 1 mellem arbejdsprogram og MRP Strategien

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Etablering af forbindelsesledning til Vissenbjerg 16. juni 2015 1/12 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4

Læs mere

Aalborg Forsyning, Gas

Aalborg Forsyning, Gas Aalborg Forsyning, Gas Kommunal-økonomisk Regnskab Regnskab Sektor Aalborg Forsyning, Gas Regnskab sektor Aalborg Forsyning,Gas Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt budget Regnskab Korrigeret budget Afvigelse

Læs mere

Kraftvarme-uddannelser og kompetencer

Kraftvarme-uddannelser og kompetencer Kraftvarme-uddannelser og kompetencer Kraftvarme-uddannelser og kompetencer Gasmotorer er et af de få gas-forbrugende apparater der kræver uddannelse af bruger. Efter endt gasmotor-uddannelse må man lave

Læs mere

Gastekniske dage Maj 2015 Gasmåling. Afgifter på biogas herunder opgørelses metoder og krav til målesystemer Ved Lars Hansen / SKAT

Gastekniske dage Maj 2015 Gasmåling. Afgifter på biogas herunder opgørelses metoder og krav til målesystemer Ved Lars Hansen / SKAT Gastekniske dage Maj 2015 Gasmåling Afgifter på biogas herunder opgørelses metoder og krav til målesystemer Ved Lars Hansen / SKAT Afgifter på biogas Opgørelses metoder og krav til målesystemer Hvilke

Læs mere

Kontrolmanual til måling af bionaturgas

Kontrolmanual til måling af bionaturgas Kontrolmanual til måling af bionaturgas Naturgasselskabernes kontrolmanual til måling af bionaturgas 2. udgave Kontrolmanual Juni 2012 Titel : Kontrolmanual til måling af bionaturgas Rapport kategori :

Læs mere

Brugervejledning DK. Milton A/S Kornmarksvej 8 10 DK 2605 Brøndby Tlf. 46 97 00 00 Fax 46 97 00 01

Brugervejledning DK. Milton A/S Kornmarksvej 8 10 DK 2605 Brøndby Tlf. 46 97 00 00 Fax 46 97 00 01 Brugervejledning Denne instruktion skal opbevares i fyrrummet Brugeren er ansvarlig for at anlægget er i driftsikker stand og at nedenstående punkter overholdes. Før start kontrolleres: at ventiler på

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg 1) BEK nr 566 af 02/06/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3007/3015-0001

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Etablering af transmissionsledning Volderslev 9. januar 2014 1/15 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4 Godkendelsens

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Juli 2013. j.nr. 441 21 00156 j.nr. 230 70 00001 2/8

Indholdsfortegnelse. Juli 2013. j.nr. 441 21 00156 j.nr. 230 70 00001 2/8 hændelsesbeskrivelse for indtrufne gasulykker 2012 Indholdsfortegnelse 1 Ulykkesstatistik 2012 i diagrammer... 3 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5 2.1 Biogas... 5 2.2 Bygas... 5 2.3 Naturgas... 5 2.4

Læs mere

Anvendelse af Biogas DK status

Anvendelse af Biogas DK status Anvendelse af Biogas DK status Torsdag d. 28. august 2008, Energinet.dk Jan K. Jensen, DGC Indhold Hvor anvendes biogassen? Sektorer og teknologier Gasmængder og potentialer VE gas potentiale Hvor kan

Læs mere

Forslag til: Landstingsforordning nr. xxx af yy 2008 om gas-, vand- og afløbsanlæg. Kapitel 1 Formål og anvendelsesområde

Forslag til: Landstingsforordning nr. xxx af yy 2008 om gas-, vand- og afløbsanlæg. Kapitel 1 Formål og anvendelsesområde Den 22. februar 2008 EM 2008/xx Forslag til: Landstingsforordning nr. xxx af yy 2008 om gas-, vand- og afløbsanlæg I medfør 1, 4 og 13, stk. 2-4, i lov for Grønland nr. 943 af 23. december 1986 om el,

Læs mere

DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet

DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet Notat DONG Gas Distribution A/S - Investerings- og stikledningsbidrag ved etablering af ny kapacitet i distributionssystemet Forbrugerkategoriers betaling af investerings- og stikledningsbidrag, samt sikkerhedsstillelse

Læs mere

SEPTEMBER 2018 ARNE HOSBOND A-CERTIFIKATDAG

SEPTEMBER 2018 ARNE HOSBOND A-CERTIFIKATDAG SEPTEMBER 2018 ARNE HOSBOND A-CERTIFIKATDAG PLAN FOR DAGEN 9.00 Velkomst / Kristian 9.05 Nye gasregler/ Arne 10.45 Hvordan skal vi undervise i fremtiden v/ alle 12.00 Frokost 12.30 Implementering af de

Læs mere

Gasanvendelse. Varierende gaskvalitet, sikkerhed, standarder. Bjarne Spiegelhauer. Dansk Gasteknisk Center a/s. www.dgc.dk

Gasanvendelse. Varierende gaskvalitet, sikkerhed, standarder. Bjarne Spiegelhauer. Dansk Gasteknisk Center a/s. www.dgc.dk 1 Gasanvendelse Varierende gaskvalitet, sikkerhed, standarder Bjarne Spiegelhauer www.dgc.dk 2 Gaskvalitet Hvad er gaskvalitet? Er god gaskvalitet en gas med stort energiindhold? God gaskvalitet er en

Læs mere

S T I K L E D N I N G E N

S T I K L E D N I N G E N S T I K L E D N I N G E N NR. 31 O K T O B E R 2016 NYT FRA D A N S K GAS D I S T R I B U T I O N Denne gang om: Energinet.dk overtager DONG Gasdistribution Ny kontakt for tekniske spørgsmål på Gasreglement

Læs mere

Retningslinjer for odoranttilsætning og kontrol af odorantindhold

Retningslinjer for odoranttilsætning og kontrol af odorantindhold Retningslinjer for odoranttilsætning og kontrol af odorantindhold Udgivet af natur- og bygasselskaberne i Danmark Juni 2001 Revideret februar 2004 Revideret november 2015 Indhold Forord... 2 Grundlag...

Læs mere

Afregningsmæssige forhold ved import af tysk gas

Afregningsmæssige forhold ved import af tysk gas Afregningsmæssige forhold ved import af tysk gas Konference - DGF Gastekniske Dage 13. & 14. maj 2008 John H. MølgaardM DONG Gas Distribution Agenda Baggrund for import af gas med anden kvalitet (tysk

Læs mere

Bekendtgørelse om gasreglementets afsnit C-12, bestemmelser om gaskvaliteter

Bekendtgørelse om gasreglementets afsnit C-12, bestemmelser om gaskvaliteter BEK nr 1264 af 14/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 644-21-00012 Senere ændringer

Læs mere

RAPPORT. Myndighedsbehandling af store gasinstallationer. Projektrapport Juli 2014

RAPPORT. Myndighedsbehandling af store gasinstallationer. Projektrapport Juli 2014 Myndighedsbehandling af store gasinstallationer Grænseflader mellem myndigheder samt pligter og krav til sagsbehandling og dokumentation Projektrapport Juli 2014 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr.

Læs mere

Indregulering af gasapparater i fremtiden Hvad kan man gøre?? Premix brændere

Indregulering af gasapparater i fremtiden Hvad kan man gøre?? Premix brændere Indregulering af gasapparater i fremtiden Hvad kan man gøre?? Premix brændere Kippunkt kurven Nefit turbo Konklusion Der kan opstå problemer ved varierende gaskvaliteter Nogle af kedlerne er

Læs mere

Konflikter mellem BR10 og GR v/ Nils Lygaard TEKNIQ GASTEKNISKE DAGE 2011 DGF. Gastekniske dage Vejle

Konflikter mellem BR10 og GR v/ Nils Lygaard TEKNIQ GASTEKNISKE DAGE 2011 DGF. Gastekniske dage Vejle v/ Nils Lygaard TEKNIQ GASTEKNISKE DAGE 2011 DGF » Terminologi» Effektgrænser» Opstillingsrum» Aftræk» Kondensat» Særlige gasforbrugende apparater» A-mærkede pumper 2 Terminologi og definitioner» Samordning

Læs mere

Brugs- og installationsvejledning for laboratorietester model SEC-L

Brugs- og installationsvejledning for laboratorietester model SEC-L Brugs- og installationsvejledning for laboratorietester model SEC-L Kosan Gas varenr. 24216 (lavtryk) + 24217 (mellemtryk) Ved installation er det meget vigtigt, at man følger denne vejledning nøje. 4/2016

Læs mere

Der er foretaget følgende ændringer i den samfundsøkonomiske analyse:

Der er foretaget følgende ændringer i den samfundsøkonomiske analyse: Assens Fjernvarme A.m.b.a. Stejlebjergvej 4, Box 111 5610 Assens Kolding d. 16. september 2008 Vedr: Projektforslag for Etablering af fjernvarme i Ebberup På baggrund af møde hos Naturgas Fyn fredag d.

Læs mere

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d.

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 80 Offentligt Notat Sagsansvarlig Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Partner, advokat (L), ph.d. Åboulevarden 49, 4.

Læs mere

Kvalitetsprodukter til oliebranchen. Produkt katalog 2015

Kvalitetsprodukter til oliebranchen. Produkt katalog 2015 Kvalitetsprodukter til oliebranchen Produkt katalog 2015 NPJ STEEL har været underleverandører til de største olieselskaber i Danmark igennem en årrække. Som virksomhed har vi 85 års erfaring. Vi er specielt

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om autorisation af virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet

Bekendtgørelse af lov om autorisation af virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet LBK nr 30 af 11/01/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 2. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 770-02-00616 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Vores fælles gaskunder har krav på kyndig råd og vejledning, så de trygt kan fortsætte med at bruge gas.

Vores fælles gaskunder har krav på kyndig råd og vejledning, så de trygt kan fortsætte med at bruge gas. marts 2012 God rådgivning hører med til god service Tilsyn finder kun få fejl hos servicefirmaer Tilfredsstillende sikkerhedsniveau i 2011 Indberettede uheld, ulykker og farlige hændelser Gastekniske dage

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af fagligt ansvarlige på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet og på gasområdet m.v. 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af fagligt ansvarlige på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet og på gasområdet m.v. 1) BEK nr 561 af 30/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvevsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 715-10-00021 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Gasbranchens installationsanvisninger. Gasbranchens installationsanvisninger

Gasbranchens installationsanvisninger. Gasbranchens installationsanvisninger Gasbranchens installationsanvisninger Indholdsfortegnelse Forord... 3 Indhold... 3 Kilder... 4 Kontakt... 4 Gaskvalitet... 5 Hjælp til indregulering... 5 Præsentationer fra vvs-kurser 2010 og 2011...

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere