KvægNyt. Heden&Fjorden. Kalvedødelighed. Januar 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KvægNyt. Heden&Fjorden. Kalvedødelighed. Januar 2015"

Transkript

1 rådgivningscenter Heden&Fjorden KvægNyt Januar 2015 Af Dorthe Larsen, kvægrådgiver mobil Kalvedødelighed Inden jul modtog alle kvægbesætninger med mere end 20 dyr, et brev fra VFL Kvæg med information omkring besætningens ko- og kalvedødelighed. Det giver os en kærkommen lejlighed til, at tage fat i kalvedødelighed i vores første KvægNyt Målene for indsatsområder i forbindelse med budgetlægningen er på plads. Det er nu, at der skal udarbejdes handlingsplaner - og disse skal sættes i spil. Der er en stor økonomisk gevinst knyttet til, at være selvforsynende med opdræt, eller måske endda have mulighed for, at sælge dyr til levebrug eller slagt. Dertil kommer forhold som etik og dyrevelfærd. Sunde og raske kalve, der ikke har gennemgået et sygdomsforløb, har et højere ydelsespotentiale som køer. Derudover skal motivationen være, at det altid er nemmere og sjovere at arbejde med sunde og raske kalve. Er kalvedødelighed et indsatsområde for dig og dine ansatte, er det derfor tid til, at tage fat i de ændringer der skal til for, at opnå målet. Det gælder både dødfødte kalve og døde kalve dage. Det handler om: At finde den person på ejendommen der har mest tålmodighed og bedst tid At følge de gængse vejledninger om pasning af kalve: råmælkshåndtering, hygiejne, rettidighed og opmærksomhed At have faste rutiner og god systematik Smittebeskyttelse At finde årsagen til kalvedødeligheden At sætte sig et mål, og derved følge vejen til målet via indsatsområder og handlingsplaner At ændre adfærd og prøve noget andet end det vi plejer Vedholdenhed AT VILLE Oplever du problemer med høj kalvedødelighed, opstarts-diarré, mistrivsel ved kalvene, eller ønsker du at sætte fokus på tilvæksten, kan vi hjælpe dig med en gennemgang af dine rutiner omkring kalvepasning.

2 Af Dorthe Larsen, kvægrådgiver mobil og Line Fruergaard-Roed kvægdyrlæge mobil Bakterier i råmælk giver dårlig immunisering Et højt niveau af bakterier i råmælk, betyder en dårligere optagelse af antistoffer, og dermed en lavere immunisering af spædkalven. Resultatet af amerikanske undersøgelser viser, at de kalve med laveste antistofniveau i blodet, først når op på samme niveau af antistoffer i blodet, som vel-immuniserede kalve, i løbet af 7 uger! De vigtigste uger i spædekalvens liv, når det handler om, at undgå diarre. Der er derfor god grund til, at sikre ren råmælk til spædkalven. I Danmark er der kun 3 % af besætningerne, som varmebehandler råmælken. Derfor er procedurer omkring råmælkshåndtering aktuelt i rigtig mange danske besætninger. Hvorfor er det vigtigt? Kalven er født uden immunforsvar og får de første antistoffer via råmælken. Råmælken skal være af god kvalitet. Mængden af antistoffer skal være i orden, det vil sige at koncentrationen af antistoffer skal være over 50 mg/ ml., og den skal gives indenfor de første 6 timer af kalvens levetid. Dette er vigtigt for, at sikre størst mulig optagelse af antistoffer i tarmen. Samtidig er det også vigtigt, at bakterieindholdet i råmælken er lavt, da de påvirker absorptionen af antistofferne i tarmen. Kalven skal udsættes for så lavt smittepres og så få sygdomsfremkaldende bakterier som muligt, heriblandt også dem der optages via mælken. I denne artikel sættes fokus på hygiejnen omkring råmælk, og hvordan overførsel af bakterier via råmælk kan undgås, så vi opnår en bedre immunisering af kalvene. Det handler altså om kim-tallet i råmælken, og ikke om mængden af antistoffer i råmælken er optimalt. Hvor kommer bakterierne fra? Kim-tallet er et udtryk for, hvor mange bakterier der er i mælken. Der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem kimtallet i tankmælken til mejeri, og kim-tallet i råmælk. Man skal ikke tage for givet, at fordi kimtallet i tankmælken ligger på fornuftigt niveau, gælder det også for råmælken. Desuden er der mange muligheder for forurening af råmælken undervejs til kalven. Koen: Pattespids, pattekanal, mælkekirtler og yverhud Malkeanlæg: Mælkerester i pattekopper, belægninger og overfladevand Malkning: Beskidt yver, beskidte hænder og beskidte klude Udstyr: Malkespand, beholdere til råmælk, kalvesonde, sutteflaske og kalveskål Råmælken skal helst udfodres med det samme eller fryses ned Herudover vil forkert opbevaring af råmælken indtil udfodring, have en stor betydning for væksten af bakterier i råmælken. Råmælken skal helst udfodres med det samme eller fryses ned, for at undgå en opformering af bakterier. I praksis er der stor risiko for, at mælken kommer til at stå i malkespanden, eller i en anden råmælksbeholder, indtil hele malkningen er færdig, eller til kalvepasseren henter mælken. Prøv at tage tid, og se hvor lang tid der går i din besætning.

3 Der sker en fordobling af bakterierne i mælk, der står 20 minutter ved 20 grader. Hvis ikke råmælken udfodres med det samme eller fryses ned, vil det være givet rigtig godt ud, at ændre på rutinerne. Det er meget svært, at opretholde et fornuftigt kim-tal i råmælk, der står på køl i køleskab i længere tid. Selvom råmælken fryses ned med det samme i en råmælksbank, vil en skærpning af hygiejnen omkring malkning af nykælvere, være en klar fordel. Når råmælken varmes op til udfodringstemperatur, vil der igen være risiko for opformering af bakterier. Lavt kim-tal i råmælken er derfor vigtigt, uanset hvilken opbevarings- og udfodringsmetode man benytter. Implementér den gode malkning af nykælveren Det første sted at starte, er at sikre, at goldko-boks og kælvningsbokse er rene og velstrøede. Rene køer med rene yvere, er første betingelse for en hygiejnisk malkning af nykælveren. Anbefalinger til malkning af nykælvere: Brug handsker under malkningen skift til rene handsker inden du forbereder nykælveren Brug forskum til opløsning af skidt og snavs på patterne inden aftørring. Grundig aftørring med ren klud. Især omkring pattespids og ringmuskel Formalk koen mindst to til tre gange inden påsætning af malkesæt Hvis malkesættet og malkespanden er vasket og desinficeret, kan malkningen påbegyndes Hvis malkesættet og spanden er brugt til andre køer inden nykælveren, desinficeres mælkesættet med en gennemstrømning af 40 grader varmt klorvand i 20 sekunder Efter brug rengøres malkespand, låg og gummipakning altid med 60 grader varmt vand og sæbe, samt desinficeres med klor. Både indvendig og udvendig. Spanden placeres et rent sted, hvor der ikke forekommer gødningsforurening. Spanden bør hænge så den har mulighed for at tørre indvendig stil den ikke med bunden i vejret på gulvet. Med denne procedure har du optimeret malkningen, så risikoen for bakterier i råmælken er så lav som muligt. Herefter anbefales det: Udfodring af råmælk straks efter udmalkning Hurtig nedfrysning i engangsbeholdere til råmælksbank. Brug engangsbeholdere for at sikre, at der ikke sker overførsel af bakterier fra uren emballage. Brug rene og desinficerede sonder, skåle og sutter. Det vil sige, at der er brugt sæbe ved afvaskning Rene hænder ved håndtering af råmælken, og ved fodring og kontakt med kalven. Med disse forholdsregler er forudsætningerne for en ren råmælk med lavt bakterieindhold gode, og en fornuftig sikring af god immunisering hos kalven er startet. Desuden skal der selvfølgelig tænkes på kvaliteten af råmælken (indhold af antistoffer), og risiko for smitte af kalven via miljø. Men en kalv med et godt immunforsvar kan bedre modstå smittepres. Har du problemer med diarre hos kalve i din besætning, kan det være oplagt at teste kim-tallet i råmælken, og få gennemgået rutinerne omkring kalvepasningen og råmælkshåndteringen. Kontakt Dorthe Lyngby Larsen eller Line Fruergaard- Roed, hvis du har brug for hjælp til nye rutiner i din besætning.

4 Fodringsdag med fokus på kompakt fuldfoder og når kvoten ophører Torsdag den 29. januar kl i Aulum Fritidscenter, Markedspladsen 10, 7490 Aulum undervisere på fodringsdagen Kvægbrugskonsulent Niels Bastian Kristensen SEGES Kvæg, Team Foderkæden Kvægrådgiver Mette Fjordside Driftsøkonom Annette Bøeg og flere medarbejdere fra Heden & Fjorden Program: Kompakt fuldfoder fra A-Z KMP Fuldfoder og KMP Råvarer Goldkofodring Mælkeproduktion når kvoten ophører få det maksimale ud af dit anlæg Hvad styrer vi efter når kvoten er væk? Optimering i forhold til: - Lov om hold af kvæg - Miljø - Restbeløb og økonomi - Brug af driftsgrensanalysen Tilmelding: senest fredag den 23. januar på eller tlf Pris: 850,- kroner per person eksklusiv moms, inklusiv forplejning Husk tilmelding senest den 23. januar Årsmøde for mælkeproducenter i Aulum Fritidscenter Tema: Bliv en vinder - i dit eget liv! Sæt X i kalenderen den 17. februar kl Hør blandt andet foredraget: Vind med vilje! med Mette Bloch, dobbeltverdensmester i roning. Mette Bloch er som et skud vitaminer fyldt med mod, energi og selvtillid! Hendes foredrag leveres med yderst charmerende humor, uimodståelig selvironi og skæve betragtninger, der kommer bagom det at vinde. På bedste levende vis, formår Mette Bloch som kun få kan gøre det, at videreføre sine pointer og mentale redskaber. Læs hele programmet for årsmødet på

5 Kursus: Strategisk reproduktion og reduceret kviehold Torsdag den 5. februar kl i Aulum Fritidscenter, Markedspladsen 10, 7490 Aulum En god reproduktion er krumtappen i din besætning, og et sted hvor der ofte er plads til forbedring. Når reproduktion skal bruges til at lave langsigtede strategier for bedriften, er det vigtigt, at der er taget stilling til niveau og forbedringspotentiale. På kurset får du den nyeste viden om reproduktion i moderne kvægbesætninger, og du bliver præsenteret for typiske problemstillinger der kan begrænse resultaterne i gode besætninger. Program: Du bliver udfordret på, om din strategi er skarp nok, og du får redskaber der kan bruges i din egen besætning Der er ingen tvivl om, at krydsningskalve med kødracer har en højere slagteværdi end malkekvægskalve. Men skal mælkeproducenter egentlig lave kødkrydsninger? Og hvilke krav stiller det til repro- resultaterne? Hvor stor en andel kødrace skal man bruge? Er det aktuelt for alle bedrifter, og hvor meget kan man egentlig som mælkeproducent tjene på krydsningskalve? Få svar på alle disse spørgsmål så du kan træffe beslutning om dit fremtidige kviehold Undervisere: Tilmelding: senest fredag den 30. januar på eller tlf B i r k C e n te r p a r k 24, H e r n i n g Kvægdyrlæge Line Fruergaard-Roed, Heden & Fjorden Pris: 850 kroner per person eksklusiv moms. Inklusiv forplejning Seniorrådgiver Morten Kargo, AU Foulum Husk tilmelding senest den 30. januar N u p a r k 47, H o l s t e b r o w w w. h f l c. d k

Intro. Vigtigt område. Ren ko og kalv i ren kælvningsboks. Hvorfor er kælvningsboksen vigtig i forhold til smittespredning

Intro. Vigtigt område. Ren ko og kalv i ren kælvningsboks. Hvorfor er kælvningsboksen vigtig i forhold til smittespredning Opgaver ved optagelse Optagedato: 10/10 kl. 8.30 Landmand:xxxx Filmoptagelse og instruktion: Merete Martin Jensen og Kirsten Marstal Speak: Peter Raundal 4126 9171 Titel: Smittebeskyttelse - kælvningsboksen

Læs mere

sundhed, hygiejne, ensartethed

sundhed, hygiejne, ensartethed sundhed, hygiejne, ensartethed Sådan fungerer det: praktiske råmælksposer og kassetter. råmælk fra råmælksbanken. råmælkskvaliteten testes. råmælken i posen i kassetten, som stilles i råmælksbanken. COLOQUICK

Læs mere

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift.

Alle emner er illustreret med tegninger og korte tekster, som du kan redigere ud fra forholdene på din bedrift. SOP-Kalve SOP-Kalve beskriver pasningen af kalve lige fra kælvning. Blandt emnerne er Mælk fra råmælksbanken Opvarmning og tildeling af råmælk Overgang til fast føde via sødmælk og fastfoder Sygdomstegn

Læs mere

Arbejdstitel: Smittebeskyttelse sand i sengebåsen

Arbejdstitel: Smittebeskyttelse sand i sengebåsen Opgaver ved optagelse Ekspert: Lars Pedersen Filmoptagelse/instruktion: Merete Martin Jensen og Kirsten Marstal Optagedato: 1/9 kl. 8..30-2015 Adresse: xx Husk at gøre de enkelte klip meget lange, så vi

Læs mere

Videreudvikling af malkesystem

Videreudvikling af malkesystem Videreudvikling af malkesystem Udvikling af stationaer separationsmalker. Et grzesrodsforsknings projekt af Adolf Handrup Mgllevejen 53 9690 Fjerritslev. Projekt jnr. 93S-2462-AOO-00893 Indhold: Baggrund

Læs mere

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk. September 2015. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk. Modermælkserstatning fremstilling og opbevaring:

Læs mere

Professionel styring i kalve- og kviestalden

Professionel styring i kalve- og kviestalden Professionel styring i kalve- og kviestalden Systematik er nøgleordet til succes! Dyrlæge Katrine Lawaetz, Vestjyske Dyrlæger Dyrlæge Ole Rasmussen, Ribeegnens Dyrlæger Kalven er staldens kommende stjerne

Læs mere

Hygiejne uger I Hjemmeplejen VKV Uge 49 50 2013

Hygiejne uger I Hjemmeplejen VKV Uge 49 50 2013 Hygiejne uger I Hjemmeplejen VKV Uge 49 50 2013 I Valby blev hygiejnen sunget ind med julens salmer Sidste år i december afholdt Hjemmeplejen Vesterbro-Kgs. Enghave-Valby i Københavns Kommune 2 højspændte

Læs mere

Yversundheden i moderne stalde

Yversundheden i moderne stalde Yversundheden i moderne stalde Tema 11 Der er andet og mere end bakterier i yversundhed Kvægfagdyrlæge Kenneth Krogh Projekt AMS-acceptabel mælkekvalitet Forsøgsdesign 1996-2002 234 besætninger med ny

Læs mere

Focus Vinter 2010/2011

Focus Vinter 2010/2011 Focus Vinter 2010/2011 Din løsning hver dag www.delaval.dk Gummigulv - komfortabelt og skridsikkert Når dine køer kan gå trygt og behageligt, bevæger de sig mere. Et sikkert fodfæste er med til at fremme

Læs mere

fleksibel, kontrolleret, kalvevenlig

fleksibel, kontrolleret, kalvevenlig fleksibel, kontrolleret, kalvevenlig Det fungerer sådan her: af få sekunder ud til sutten. Desuden er der automatisk rengøring to gange dagligt. med mælk samtidigt. H&L 100 MÆLKEAUTOMAT Større livskvalitet

Læs mere

Kalve - programmet. Elitekalv. Flydende mælkeprodukter. Elitekalv. Elitekalvprogram. Morgendagens Malkeko eller Kalvefilet.

Kalve - programmet. Elitekalv. Flydende mælkeprodukter. Elitekalv. Elitekalvprogram. Morgendagens Malkeko eller Kalvefilet. Elitekalv Kalve - programmet Flydende mælkeprodukter Morgendagens Malkeko eller Kalvefilet Elitekalvprogram Foderplan Diarré problematikken Morgendagens Malkeko eller Kalvefilet Om du ønsker en veludviklet

Læs mere

SÅDAN HOLDER JEG DØDELIGHEDEN UNDER 2 %

SÅDAN HOLDER JEG DØDELIGHEDEN UNDER 2 % SÅDAN HOLDER JEG DØDELIGHEDEN UNDER 2 % Niels Erik Nilsson Økologisk malkekvægsbedrift Kvægkongres 2015 LIDT OM BJERREGAARD Niels Erik Nilsson, gift med Ninna, sygeplejerske Sammen har vi 3 døtre i alderen

Læs mere

(SKRIV GÅRDENS NAVN) Indhold

(SKRIV GÅRDENS NAVN) Indhold Indhold 1. Malkning - Klargøring til malkning... 1 2. Malkning - Klargøring af malkeanlæg... 2 3. Malkning - Af normalt lakterende køer... 3 4. Malkning - Af antibiotika-behandlede køer... 5 5. Malkning

Læs mere

KvægKongres 24. feb. 2014 Den bedste start med den bedste råmælk

KvægKongres 24. feb. 2014 Den bedste start med den bedste råmælk KvægKongres 24. feb. 2014 Den bedste start med den bedste råmælk Mette Marie Løkke, Postdoc, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet Rikke Engelbrecht, Kalveekspert, Vestjysk Landboforening Mere fokus

Læs mere

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark

Den 8. 10. juni 2007. Opgaveark Roskilde Dyrskue Den 8. 10. juni 2007 Opgaveark Indledning: En gang, langt tilbage i tiden, var hele den danske befolkning bønder. I dag arbejder mindre end 1.5 procent af den danske befolkning i landbruget.

Læs mere

Kort sagt - det handler om kvæg

Kort sagt - det handler om kvæg Kort sagt - det handler om kvæg Nr. 1 januar 2014 Tirsdag den 4. februar 2014 kl. 19.00 i kantinen på Noatun, Industrivej 53, Lemvig Kvægbrugsudvalgets beretningsmøde Kvægbrugsudvalgets formand Esper Agger

Læs mere

Opstaldning og management der giver god produktion, sundhed og velfærd

Opstaldning og management der giver god produktion, sundhed og velfærd Opstaldning og management der giver god produktion, sundhed og velfærd Dansk Kvægs kongres Tema 10 24/2 2009 kek@landscentret.dk Kvægfagdyrlæge & teamleder Sundhed & Velfærd, Dansk Kvæg Flowdiagram - Management

Læs mere

Undgå medicinrester i mælken Sikker malkning i AMS

Undgå medicinrester i mælken Sikker malkning i AMS Undgå medicinrester i mælken Sikker malkning i AMS vfl.dk Undgå medicinrester i mælken AMS Denne pjece giver gode råd til, hvordan du kan undgå uheld, som forårsager medicinrester i din mælk. Hvorfor er

Læs mere

KvægNyt. Heden&Fjorden. På vej mod et salmonellafrit kvægbrug. Februar 2015 Tema: Salmonellafri Ny Grovfoderskole

KvægNyt. Heden&Fjorden. På vej mod et salmonellafrit kvægbrug. Februar 2015 Tema: Salmonellafri Ny Grovfoderskole rådgivningscenter Heden&Fjorden KvægNyt Februar 2015 Tema: Salmonellafri Ny Grovfoderskole af Line Fruergaard-Roed kvægdyrlæge mobil 4040 5872 På vej mod et salmonellafrit kvægbrug Nu sker det endelig.

Læs mere

First Feeder. Godt begyndt er halvt fuldendt. Tjørnehøj Mølle www.tjornehojmolle.dk

First Feeder. Godt begyndt er halvt fuldendt. Tjørnehøj Mølle www.tjornehojmolle.dk First Feeder Godt begyndt er halvt fuldendt Tjørnehøj Mølle www.tjornehojmolle.dk First Feeder Tjørnehøj Mølle møder dagligt, de udfordringer de danske smågriseproducenter står overfor, og som har betydning

Læs mere

Retningslinjer ved implementering af smittebeskyttelse ved byggeri. Retningslinjer når du indretter bygninger... 2. Kalve... 3. Ungdyr...

Retningslinjer ved implementering af smittebeskyttelse ved byggeri. Retningslinjer når du indretter bygninger... 2. Kalve... 3. Ungdyr... Retningslinjer ved implementering af smittebeskyttelse ved byggeri Indhold Retningslinjer når du indretter bygninger... 2 Kalve... 3 Ungdyr... 8 Køer... 10 Goldkøer og kælvende... 14 Ekstern smittebeskyttelse...

Læs mere

En sikker vej til højere mælkeydelse: Optimal kalvepasning. Klientmøde Kalvslund, d. 28. februar 2013

En sikker vej til højere mælkeydelse: Optimal kalvepasning. Klientmøde Kalvslund, d. 28. februar 2013 En sikker vej til højere mælkeydelse: Optimal kalvepasning Klientmøde Kalvslund, d. 28. februar 2013 Program 1. Råmælk Jette 2. Smitteforebyggelse Anne Marie 3. Diarre Ninna 4. Fodring & tilvækst Ole God

Læs mere

Invitation. - kun for kvinder. En WOW-oplevelse. Woman 2013. Torsdag d. 29. august 2013. - og en saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv

Invitation. - kun for kvinder. En WOW-oplevelse. Woman 2013. Torsdag d. 29. august 2013. - og en saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv Invitation Woman 2013 Torsdag d. 29. august 2013 - kun for kvinder En WOW-oplevelse - og en saltvandsindsprøjtning til dit arbejdsliv Energi, glæde, inspiration, power! Det er følelser, du ret sikkert

Læs mere

Balanceret vandpleje

Balanceret vandpleje Balanceret vandpleje til udendørs spabade 2 Activ SPA, 1-2015 Activ SPA serien er balanceret vandpleje udviklet specielt til spabade Der er høje krav til desinfektion og vedligeholdelse af spavand og derfor

Læs mere

Konference for kommende landmænd side 7

Konference for kommende landmænd side 7 januar 2015 Nr. 1 en tur i rutsjebanen side 3 møder og kurser om summax side 5 Konference for kommende landmænd side 7 Indholdsfortegnelse Kvæg.............................................. 03 Plante &

Læs mere

Læs hurtigt og effektivt

Læs hurtigt og effektivt Læs hurtigt og effektivt Læs hurtigt og effektivt Tag kontrol over informationerne, og spar tid når du læser Øg din læsehastighed med mindst 50% Bliver du hver dag bombarderet med faglige informationer

Læs mere

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene.

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Side 2 Indhold Side 3...Drop opsparingen og investér i stedet pengene Side 4...Hyppigst stillede

Læs mere

hk ungdom hovedstaden kursus katalog

hk ungdom hovedstaden kursus katalog 2014 hk ungdom hovedstaden kursus katalog 2014 Få styr på din gæld d. 28. januar 2014 fra kl. 18.00-20.00 Gæld og manglende styr på økonomien er et stigende problem. Flere og flere bliver registreret i

Læs mere

SOP Smittebeskyttelse

SOP Smittebeskyttelse 1 / 23 (SKRIV GÅRDENS NAVN) SOP Smittebeskyttelse SOP-smittebeskyttelse beskriver arbejdsrutiner, der er vigtige for at opnå en god smittebeskyttelse. Blandt emnerne er: Intern smittebeskyttelse Flytning

Læs mere

Kan økonomien i at bruge kødkvægstyre i økologisk mælkeproduktion forbedres ved at bruge kønssorteret sæd?

Kan økonomien i at bruge kødkvægstyre i økologisk mælkeproduktion forbedres ved at bruge kønssorteret sæd? Kan økonomien i at bruge kødkvægstyre i økologisk mælkeproduktion forbedres ved at bruge kønssorteret sæd? Jehan Ettema og Jan Tind Sørensen Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring Det Jordbrugsvidenskabelige

Læs mere

Cykel vedligeholdelse

Cykel vedligeholdelse Cykel vedligeholdelse Introduktion Du sidder nu med en guide til, hvordan du kan passe og pleje din cykel, så den ikke tager skade af det hårde danske vejr. Guiden her er hurtigt læst, og vil helt sikkert

Læs mere

Pilates B Nyhedsbrev Juli 2014

Pilates B Nyhedsbrev Juli 2014 God sommer! B Nyhedsbrev Juli 2014 B ønsker jer en rigtig god sommer og vi håber at I alle må nyde de varme dag og lyse nætter! Det har som altid været en fornøjelse at træne med jer og vi ser frem til

Læs mere

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn Information til forældre Modermælkserstatning Om flaskeernæring til spædbørn Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling At give mad på flaske Hvorfor flaske? At skulle give sit barn modermælkserstatning

Læs mere

Håndhygiejne i dagtilbud (0-6 årige)

Håndhygiejne i dagtilbud (0-6 årige) Håndhygiejne i dagtilbud (0-6 årige) BØRN OG UNGE Layout og tryk: Grafisk Afdeling, Horsens Kommune Denne pjece handler om håndhygiejne og er udarbejdet på baggrund af Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Læs mere

styr på hygiejnen sikrer rent drikkevand

styr på hygiejnen sikrer rent drikkevand styr på hygiejnen sikrer rent drikkevand her kan du læse om, hvordan du sikrer, at det rene drikkevand bliver ved med at være rent, når du arbejder for forsyning ballerup 2 du skal kende reglerne for rent

Læs mere

Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13

Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13 Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13 Et meget homogent hvalpekuld på 9 hvalpe. Alle hvalpe virkede sunde og raske. Alle hvalpe var glade, sociale og tillidsfulde. Der er ingen tvivl om,

Læs mere

Mobilkalvevognen blev vurderet hos én landmand sommer og vinter. Galvaniseret stål, vandfast krydsfiner, plastplanker Indkøbt 1999

Mobilkalvevognen blev vurderet hos én landmand sommer og vinter. Galvaniseret stål, vandfast krydsfiner, plastplanker Indkøbt 1999 Mobilkalvevognen Mobilkalvevognen blev vurderet hos én landmand sommer og vinter. Hyttetype Mobil kalvehytte med seks bokse Materiale Galvaniseret stål, vandfast krydsfiner, plastplanker Indkøbt 1999 Dimensioner

Læs mere

Gældende fra 15.02.2016-29.04.2016. Aktuelt fra din DeLaval Turbutik

Gældende fra 15.02.2016-29.04.2016. Aktuelt fra din DeLaval Turbutik Gældende fra 15.02.2016-29.04.2016 Aktuelt fra din DeLaval Turbutik Nr. 1 // 2016 Klovsundhed - et stigende problem Alt starter med rene hænder Klovsygdomme er den tredjestørste omkostning for mælkeproducenter.

Læs mere

Balanceret vandpleje

Balanceret vandpleje Balanceret vandpleje til udendørs spabade 2016 Activ SPA serien er balanceret vandpleje udviklet specielt til spabade Der er høje krav til desinfektion og vedligeholdelse af spavand og derfor også ekstra

Læs mere

Samarbejde Forståelse Værdier Kompetence

Samarbejde Forståelse Værdier Kompetence Udvikling- og Uddannelsesprogram Second Sight System Samarbejde Forståelse Værdier Kompetence Indholdsfortegnelse Baggrund side 3 Mål med uddannelsesforløbet side 3 Vision Styrker Mål Procesforløb side

Læs mere

Skole Hjem Nr. 189 December 2006

Skole Hjem Nr. 189 December 2006 Skole Hjem Nr. 189 December 2006 1 Afsked Det er ikke første gang og bliver måske heller ikke sidste gang i dette skoleår, at vi i Kontakt må skrive om afsked. Det skyldes hovedsagelig, at flere nu har

Læs mere

Rene ord om Rene hænder

Rene ord om Rene hænder Vaske hænder sange Melodi: Mariehønen evig glad Og hænderne skal skrubbes godt, men husk den frække tommeltot for ellers smitter tussen dig, hvis altså den kan finde vej. Melodi: Bjørnen sover Vaske hænder,

Læs mere

Postillonen og miljøet:

Postillonen og miljøet: Postillonen og miljøet: Postillonen er en virksomhed, som primært beskæftiger sig med kurértransport af stykgods. Vi udfører desuden transporter af levende vilde dyr, og vi udfører fast firmakørsel. Vi

Læs mere

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand 1 Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand Vand er at betragte som en fødevare, vi kan nemlig blive lige så syge

Læs mere

Ligger der penge gemt i dine malkeklude?

Ligger der penge gemt i dine malkeklude? Ligger der penge gemt i dine malkeklude? NYHED! Nu med SuperSpin! ELECTROLUX PROFESSIONAL 7493 Malkeklud_Rev.indd 1 02/11/09 10:04:59 Vask, desinfektion og opvarmning i én arbejdsgang Malkekludsmaskinerne

Læs mere

Kalvesundhed og kalvepasning 28. oktober 2014

Kalvesundhed og kalvepasning 28. oktober 2014 Kalvesundhed og kalvepasning 28. oktober 2014 Kalven er staldens kommende stjerne Der er god økonomi i stærke kalve!! Formålet med dette aften-kursus: Opfriskning på god kalvesundhed Sparring mellem kollegaer

Læs mere

23.12.2015 Proj. nr. 2004151 JBOE/FH Håndtering af forurenede dyr med bedre slagtehygiejne

23.12.2015 Proj. nr. 2004151 JBOE/FH Håndtering af forurenede dyr med bedre slagtehygiejne Checkliste til gennemgang af slagtehygiejne på kreaturslagterier 23.12.2015 Proj. nr. 2004151 JBOE/FH Håndtering af forurenede dyr med bedre slagtehygiejne Flemming Hansen og Jannie Bøegh-Petersen Formål

Læs mere

Handlinger, som giver bundlinje hvor kan der gøres en forskel for din økonomi? Kvægkonsulent Mie Riis

Handlinger, som giver bundlinje hvor kan der gøres en forskel for din økonomi? Kvægkonsulent Mie Riis Handlinger, som giver bundlinje hvor kan der gøres en forskel for din økonomi? Kvægkonsulent Mie Riis Optimering af restbeløb Udsætning Bundlinjen Klove/lemmer Analyser af foderet Reduktion af kvieopdrættet

Læs mere

guide gode bakterier sådan får du de hygiejne Stop hysteriet Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide gode bakterier sådan får du de hygiejne Stop hysteriet Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Februar 2015 Stop hygiejne hysteriet sådan får du de gode bakterier Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 Stop hygiejne-hysteriet INDHOLD SIDE 4 Det er en kæmpe fejl, når vi tror, at vi for

Læs mere

Crystalwave Generation II

Crystalwave Generation II Crystalwave Generation II Content Crystalwave Generation II Nøglefunktioner og fordele Sådan bruges Crystalwave Muligheder Tips og pleje Sikkerhed og forholdsregler Kort fortalt 2 Crystalwave Generation

Læs mere

PRODUKTIVE SMÅGRISE Hanne Maribo Chefforsker, Team Fodereffektivitet

PRODUKTIVE SMÅGRISE Hanne Maribo Chefforsker, Team Fodereffektivitet PRODUKTIVE SMÅGRISE Hanne Maribo Chefforsker, Team Fodereffektivitet Kongres for Svineproducenter, Herning 20-21/10 2015 KONSEKVENS OG SYSTEMATIK! Hav overblik over dit grise-flow Arbejdsglæde Orden og

Læs mere

Kortfattet vejledning FB 7100 B2C

Kortfattet vejledning FB 7100 B2C Kortfattet vejledning FB 7100 B2C 08.02 1 75531700 Beskrivelse af automatens komponenter Dør Display Kabinet Dørlås Koprum Betjeningspanel Kopholder Kandeplatform Kaffebønnebeholder Skydelukke (bønnelukke)

Læs mere

Kortfattet vejledning FB 7100

Kortfattet vejledning FB 7100 Kortfattet vejledning FB 7100 10.2009 1 75503300 Beskrivelse af automatens komponenter Dør Display Kabinet Dørlås Koprum Betjeningspanel Kopholder Kandeplatform Friskbrygingrediensbeholder Instant ingrediensbeholder

Læs mere

Dyrevelfærd i praksis sådan gør jeg, og det betaler sig!

Dyrevelfærd i praksis sådan gør jeg, og det betaler sig! Dyrevelfærd i praksis sådan gør jeg, og det betaler sig! Tema 9 Dyrevelfærd til gavn for dyr og kvægbruger Mælkeproducent Wessel Doldersum Præstø Fakta vedrørende min bedrift Bedrift købt i 1997 gamle

Læs mere

Sundhed & velfærd. Indlæg Det Økologiske Akademi 23. April 2014. Henrik Læssøe Martin

Sundhed & velfærd. Indlæg Det Økologiske Akademi 23. April 2014. Henrik Læssøe Martin Sundhed & velfærd Indlæg Det Økologiske Akademi 23. April 2014 Henrik Læssøe Martin 2... Er der særlige sygdomsproblemer i økologiske besætninger? 35,00 30,00 25,00 20,00 15,00 10,00 5,00 0,00 Konventionel

Læs mere

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren KURSUS Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren 2 BESLUTNINGSTRÆ EFTERBYRD, INFEKTION Afstand fra kælvning Almenbefindende Fra 12 til + 72 timer Koen har ikke kælvet eller er mere end

Læs mere

Mikrobølgeovnen bør benyttes til opvarmning af råmælk til nyfødte kalve

Mikrobølgeovnen bør benyttes til opvarmning af råmælk til nyfødte kalve Nyt forsøg med blandt andet denne type mikrobølgeovn har vist, at det er muligt at opvarme mælken, Uden at ødelægge vigtige antistoffer. Foto Edwin Linde. Mikrobølgeovnen bør benyttes til opvarmning af

Læs mere

VIDEN vækst balance. forundringskasse. koen. Landbrug & Fødevarer

VIDEN vækst balance. forundringskasse. koen. Landbrug & Fødevarer VIDEN vækst balance forundringskasse koen Landbrug & Fødevarer forundringskasse ko side 2 Klassen i stalden-flyer Landbrug & Fødevarer ønsker, at så mange lærere som muligt kender til de muligheder erhvervet

Læs mere

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Inddrag samarbejdsudvalget (SU) tidligt i processen og drøft følgende: Hvem skal være med til processen med de trin? er det SU, et underudvalg eller andre? Aftal

Læs mere

Optimér besætningssundhed og mælkeydelse DeLaval foderstation FSC40 og FSC400

Optimér besætningssundhed og mælkeydelse DeLaval foderstation FSC40 og FSC400 Optimér besætningssundhed og mælkeydelse DeLaval foderstation FSC40 og FSC400 DeLaval foderstation sammen med Feed First koncept Du forventer, at dine malkekøer skal producere stadig større mælkemængder.

Læs mere

Nr. 1 Februar 2007. Mælkepulver

Nr. 1 Februar 2007. Mælkepulver Nr. 1 Februar 2007 Indholdsfortegnelse: Mælkepulver...1 Kolbemajs, vårbyg eller måske kernemajs?...2 Markplanen...2 Majs...2 Kolbemajs...2 Majs til modenhed (kernemajs)...2 Indstik Sundhed hos kalve...3

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesvejledning

Rally Lydighed Øvelsesvejledning Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Begynderklassen 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens

Læs mere

Kort sagt - det handler om kvæg

Kort sagt - det handler om kvæg Kort sagt - det handler om kvæg Nr. 2 maj 2015 Familieudflugt Vor traditionelle familie-hyggeaften med spisning og oplevelser finder sted onsdag den 17. juni 2015 kl. 18.30 hos Abildtrup Agro ApS Strandgården

Læs mere

Kvægproduktion 2010. Bilag til "Temperaturmåleren", version 5. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema

Kvægproduktion 2010. Bilag til Temperaturmåleren, version 5. Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema Kvægproduktion 2010 Bilag til "Temperaturmåleren", version 5 Forklaringer til nøgletal i Puls og Tema December 2006 2 Tabellen nedenfor indeholder en kortfattet beskrivelse af de nøgletal, som indgår i

Læs mere

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011 Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler August 2011 Indhold Kan dine medarbejdere matche udfordringerne nu og i fremtiden? MUS et redskab til systematisk og strategisk kompetenceudvikling

Læs mere

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand

Biologisk rensning Fjern sukker fra vand Øvelse B Biologisk rensning Fjern sukker fra Formål: På renseanlægget renses spildeet mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget bruges bakterier og mikroorganismer til at

Læs mere

Silva baderumsmøbler Nyhed!

Silva baderumsmøbler Nyhed! Silva baderumsmøbler Nyhed! Højskab højskab Spejl 84 Spejlskab Vask 2162 Ifö Caprice Underskab 126 Det nye et kig ind i fremtiden er vores nyeste møbelserie. De rene og let afrundede former giver badeværelset

Læs mere

Udfordringer og muligheder som nyetableret mælkeproducent. - Hvad skal der til, for at det lykkes?

Udfordringer og muligheder som nyetableret mælkeproducent. - Hvad skal der til, for at det lykkes? Udfordringer og muligheder som nyetableret mælkeproducent - Hvad skal der til, for at det lykkes? Hvem er vi? Preben Bækgård Madsen 29 år Driftslederuddannet 2006 Anja Bækgård Madsen 28 år Sygeplejerske

Læs mere

Hygiejne besøg. Deltagere ved besøget: Hanna Magnussen; Ellen Bonde, Dorthe Stollesen; Anna, Merete, Camilla og Birgitte

Hygiejne besøg. Deltagere ved besøget: Hanna Magnussen; Ellen Bonde, Dorthe Stollesen; Anna, Merete, Camilla og Birgitte Hygiejne besøg. Hygiejnebesøget udføres af to sundhedsplejersker der sammen med personale og leder gennemgår nedenstående skema. Skemaet er lavet ud fra Sundhedsstyrelsens retningslinjer for hygiejne i

Læs mere

Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006

Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006 Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006 2 Hygiejnevejledning... 1 Teknik ved håndvask... 4 Hjemmeplejen:... 6 Rengøring... 7 Dokumentation... 15 3 OM MRSA Hvad er MRSA? MRSA står for: Methicillin Resistent

Læs mere

Kære lærer - du er den vigtigste del af Psykiatrifondens trivselsforløb!

Kære lærer - du er den vigtigste del af Psykiatrifondens trivselsforløb! Kære lærer - du er den vigtigste del af Psykiatrifondens trivselsforløb! Til dig Dette informationshæfte er til dig, for at give dig et overblik over dit og din klasses udbytte af jeres deltagelse. Her

Læs mere

Generelt om hygiejne. 2 Jammerbugt Kommune

Generelt om hygiejne. 2 Jammerbugt Kommune September 2014 Generelt om hygiejne Når du er beskæftiget med pleje og borgerkontakt i Jammerbugt Kommunes hjemmepleje og på kommunens plejecentre, skal du følge de hygiejniske retningslinjer, der gælder

Læs mere

Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA. Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S

Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA. Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S Disposition PED Historik Status på PED i Europa og USA Nyt vedr. overvågning og beredskab i DK Diagnostik, sygdomsforløb

Læs mere

At spredning af Clostridium difficile forebygges

At spredning af Clostridium difficile forebygges BRØNDBY KOMMUNE Ældre og Omsorg Udarbejdet af: Udviklingssygeplejerske Hygiejnenetværksperson Susanne Parbst, december 2011 Godkendt i Topledergruppen: 2/1 2012 Ansvarlig: Hygiejnenetværksperson Brøndby

Læs mere

Den effektive sælger - MBK A/S

Den effektive sælger - MBK A/S Vil du have træning, så du bliver endnu bedre til at sælge til nye kunder? Vil du være bedre til at sælge mere til dine nuværende kunder? Vil du være bedre til at få tilfredse kunder og skabe gensalg?

Læs mere

Best Practise for hygiejnisk slagtning af kreaturer 23.12.2015

Best Practise for hygiejnisk slagtning af kreaturer 23.12.2015 Best Practise for hygiejnisk slagtning af kreaturer 23.12.2015 Proj. nr. 2004151 JBOE/FH Håndtering af forurenede dyr med bedre slagtehygiejne Jannie Bøegh-Petersen & Flemming Hansen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Nudging på kvægbedriften

Nudging på kvægbedriften Nudging på kvægbedriften Kvægkongres 2019 Adri Peereboom, driftleder, Morten Wenzel Helle Birk Domino, Arbejdsmiljøchef, SEGES KVÆGKONGRES 2019 Præsentation af os hvem er vi Adri Peereboom, driftleder

Læs mere

DIG OG DIT GOLFSPIL. Lad PGA-Pro en komme pa banen og hjælpe dig videre

DIG OG DIT GOLFSPIL. Lad PGA-Pro en komme pa banen og hjælpe dig videre DIG OG DIT GOLFSPIL Lad PGA-Pro en komme pa banen og hjælpe dig videre PGA-Pro en gør det sjovt at spille golf PGA of Denmark Foreningen PGA, Professionel Golfers Association, blev stiftet i England i

Læs mere

Fokus på vigtige detaljer i stalden koens komfort, velfærd og sundhed

Fokus på vigtige detaljer i stalden koens komfort, velfærd og sundhed Fokus på vigtige detaljer i stalden koens komfort, velfærd og sundhed Tema 8 På vej mod 12.000 kg mælk pr. ko Kvægfagdyrlæge Kenneth Krogh Hvad er kokomfort?! Kokomfort er optimering af faktorer, som øver

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

Samlede dokumenter om GRISEN

Samlede dokumenter om GRISEN GRISEN Hvad ved dine elever? 1. Arbejdet med svin og gårdbesøg starter her. Lad denne powerpoint være udgangspunkt for, at I taler om grisen på klassen. I kan tale om grisen ud fra powerpointen, eller

Læs mere

Ren mælk i den konventionelle malkestald

Ren mælk i den konventionelle malkestald Ren mælk i den konventionelle malkestald Kvalitetsrådgiver Henrik Abildgaard Hansen Videncentret for Landbrug, Kvæg Mobil nr.: 2172 5957 E-mail: hah@vfl.dk Kvalitetsrådgiverne www.mælkekvalitet.dk Placering

Læs mere

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave 24 JULE PLANKER Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave Plejer din mave også at få en ekstra delle eller to i december? Bare rolig, i år kommer I FORM dig til hjælp. Redningen hedder PLANKEN

Læs mere

Kursustilbud AOF-NORD

Kursustilbud AOF-NORD Kursustilbud AOF-NORD 2011 Nu hvor du står i en situation, hvor du måske skal til at tænke nyt og endelig har tid til at gøre noget for dig selv, så prøv at se om et af vore kurser kunne være lige det

Læs mere

MASSER AF VILDE JUBILÆUMSTILBUD

MASSER AF VILDE JUBILÆUMSTILBUD MASSER AF VILDE JUBILÆUMSTILBUD Stor Jubilæumsweekend den 6-7 februar fra kl. 10-15 * Spar 30% på flere køkkenmodeller * Spar 30% på hele skydedørsprogrammet * Spar 45% på udvalgte AEG produkter Og meget

Læs mere

Miljøet på Danmarks 429 indendørs 15 meter skydebaner

Miljøet på Danmarks 429 indendørs 15 meter skydebaner Rapport om Miljøet på Danmarks 429 indendørs 15 meter skydebaner Landsresultatet Fokus på DGI Bornholm Bag om banernes besøgsrunde I 2011 besluttede bestyrelsen i De Danske Skytteforeninger (DDS) nu Skydebaneforeningen

Læs mere

Velkommen til Lely Consumables

Velkommen til Lely Consumables Velkommen til Lely Consumables - fokus på klovpleje www.lely.com innovators in agriculture Fokus på klovpleje Udtrykkene Det er bedre at forebygge end at helbrede og Rettidig omhu beskriver meget godt,

Læs mere

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016 Fra fravær og stress til nærvær og trivsel Marts 2016 2 Vi vil nedbringe sygefravær og forebygge stress De sidste år har der været en stigning i sygefraværet og flere bliver henvist til psykologhjælp på

Læs mere

Løb for begyndere og let øvede

Løb for begyndere og let øvede Der løbes i tre grupper: Løb for begyndere og let øvede Kom i form til Svendborgløbet i maj A: Begyndere, programmet forudsætter at du kan gå 5-6 km i rask tempo B: Let øvede, programmet forudsætter at

Læs mere

Hvorfor denne pjece? GODE RÅD OM BØRNS UDENDØRSLEG PÅ LETTERE FORURENET JORD

Hvorfor denne pjece? GODE RÅD OM BØRNS UDENDØRSLEG PÅ LETTERE FORURENET JORD Hvorfor denne pjece? Den 1. januar 2008 indføres der nye regler på jordforureningsområdet. Der indføres et begreb, der kaldes områdeklassificering. Områdeklassificering betyder, at al jord i byzonen er

Læs mere

Sådan gør jeg! Fokus på holdbarhed for koen og min bedrift Ved Jac Broeders, Rødekro

Sådan gør jeg! Fokus på holdbarhed for koen og min bedrift Ved Jac Broeders, Rødekro Sådan gør jeg! Fokus på holdbarhed for koen og min bedrift Ved Jac Broeders, Rødekro Udvikling af bedriften: 1992 : Køber ejendommen Tyrholm ved Rødekro Ejendommen har 52 ha, 80 køer og 600.000 kg mælk

Læs mere

Søndag den 27. april Kl. 9.00 16.30

Søndag den 27. april Kl. 9.00 16.30 LANDSDELSKURSUS SYD For alle Instruktører, ledere og Bestyrelsesmedlemmer Søndag den 27. april Kl. 9.00 16.30 På Houens odde spejdercenter Kære Instruktører, ledere og bestyrelsesmedlemmer Hermed indbydelse

Læs mere

Velkommen til Birgits Dagpleje

Velkommen til Birgits Dagpleje Velkommen til Birgits Dagpleje Velkomst og fakta om dagplejeren: Jeg er født i 1961 og har en datter og en søn Henriette og Tommy, som er født i 1988 og 1991. Min mand har 2 sønner Jimmi og Tommi fra 1978

Læs mere

Øvelser i Begynderklassen.

Øvelser i Begynderklassen. Øvelser i Begynderklassen. 1 Her starter banen! Tidtagningen begynder, når dommeren kommanderer "Fremad". 2 Banen er slut - Tidtagningen stoppes 3* Højre sving. 90 skarp drejning til højre. Som ved normal

Læs mere

Bevaring af værdierne

Bevaring af værdierne Bevaring af værdierne Plejevejledning til dine parkettmanufaktur-gulve Værdifuld. Parkettmanufaktur tilbyder dig kvalitetsgulve af udsøgte træsorter, der med stor kærlighed til detaljen og viljen til perfektion

Læs mere

Viden, der virker og rådgivning der rykker Møde for rådgivere, dyrlæger og landbrugsskolelærere. 29. maj og 30. maj 2012 på Comwell i Kolding.

Viden, der virker og rådgivning der rykker Møde for rådgivere, dyrlæger og landbrugsskolelærere. 29. maj og 30. maj 2012 på Comwell i Kolding. Viden, der virker og rådgivning der rykker Møde for rådgivere, dyrlæger og landbrugsskolelærere. 29. maj og 30. maj 2012 på Comwell i Kolding. Dag 1. Hvordan generer og formidler vi bedst viden der virker,

Læs mere

Vejledning om PCB i byggematerialer. Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00

Vejledning om PCB i byggematerialer. Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00 Vejledning om PCB i byggematerialer Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rådhus Allé 7 2860 Søborg Tlf. 39 57 50 00 Februar 2013 1 Forord Denne vejledning henvender sig til borgere, bygherrer, rådgivere,

Læs mere

MindDog kursus katalog 2016

MindDog kursus katalog 2016 MindDog kursus katalog 2016 Tag et kursus hos MindDog Din hund vil elske dig for det! Version 2.1 19. april 2016 Du sidder nu med anden udgave af vores kursuskatalog for 2016. Kataloget skal gerne give

Læs mere