Frivillighedscirklen. Få flere frivillige i din afdeling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frivillighedscirklen. Få flere frivillige i din afdeling"

Transkript

1 Frivillighedscirklen Få flere frivillige i din afdeling

2 Hvad skal denne pjece bruges til? Hvordan får I flere beboere til at deltage i det frivillige arbejde i afdelingen? Hvordan rekrutterer I nye medlemmer til afdelingsbestyrelsen? Og hvordan kan afdelingens arbejdsopgaver organiseres? I denne pjece kan I få gode idéer, inspiration og konkrete værktøjer til at styrke beboernes engagement i jeres afdeling og finde nye frivillige. Få flere frivillige i din Det er faktisk ligetil, det der med at få flere til at være aktive i afdelingen. Men det kræver, at I tager en pause og giver jer selv et øjeblik til at se tingene fra oven. Formålet med denne pjece er netop at give jer et nyt redskab til at få flere frivillige beboere til at deltage på nye måder i beboerdemokratiet. Lad lysten drive værket Der er mange evner og meget engagement blandt beboerne. Der er mange, der gerne vil bidrage, men de vil gøre det på forskellige måder. Nogle har ikke så meget tid, andre har en særlig interesse for at udvikle området eller bestemte sager, og atter andre er usikre på, om de kan finde ud af det der med beboerdemokrati og bestyrelsesarbejde. Derfor må organiseringen af arbejdet i afdelingen tilpasses de forskellige beboere. For eksempel kan forældrene i en travl børnefamilie måske ikke finde tid og overskud til at deltage i afdelingsbestyrelsens møder eller beboermøder, men de kan godt finde tid og overskud til at være tovholder på et legepladsprojekt i en begrænset periode eller bare deltage i selve projektet. Andre beboere vil helst lave praktisk arbejde en enkelt dag, mens andre gerne vil have indsigt og medbestemmelse i de overordnede visioner for boligområdet. Ved at opdele og organisere arbejdsopgaverne på en ny måde kan flere beboere finde en opgave, som de har tid, lyst og mod på. Det betyder på den ene side, at I kan få flere beboere til at deltage aktivt i afdelingens arbejde. Og på den anden side, at I kan skabe bedre muligheder for at rekruttere nye medlemmer til afdelingsbestyrelsen, når det er nødvendigt. En smart organisering af opgaverne i din afdeling Organisering handler altså om at udforme forskellige opgaver, så der er mulighed for, at flere beboere kan bidrage med deres forskellige evner og engagement.

3 Specialisten Tid: Korttids opgave Ansvar: Lidt Indflydelse: Afhænger af opgaven Hvad skal man kunne: Beboere, der har en specifik viden omkring noget, som boligforeningen arbejder med. Deltageren Tid: Lavt timeforbrug eller en enkelt dag Ansvar: Lidt Indflydelse: Lidt Hvad skal man kunne: Ingen specifik viden Den kernefrivillige Tid: Højt timeforbrug i et projekt eller i en lang periode Ansvar: Højt Indflydelse: På afdelingsniveau Hvad skal man kunne: Meget og specifik viden afdeling Tovholderen Tid: Højt timeforbrug i et projekt eller i en kortere periode Ansvar: Medium Indflydelse: På opgaveniveau Hvad skal man kunne: Noget viden Der skal være noget for alle. Det skal både være muligt at være meget aktiv for eksempel som bestyrelsesmedlem og muligt at være mindre aktiv, eksempelvis ved at give en hånd med til et arrangement. Der er ikke kun én måde I Frivillighedsmodellen ovenfor kan I se, hvordan de typiske opgaver i en afdeling kan organiseres: Modellen viser fire forskellige niveauer af arbejdsopgaver, der kræver en forskellig indsats af dem, der skal løse dem. Det betyder ikke, at der ikke kan laves flere eller færre slags opgaver, men modellen er et godt udgangspunkt for, hvordan det kan gøres, når I skal ud og finde flere hænder til opgaverne i afdelingen. For at få flere hænder skal der nemlig uddelegeres opgaver, hvilket betyder at I i bestyrelsen skal være gode til at beskrive konkrete opgaver på de forskellige niveauer. Tidsforbrug, ansvar, indflydelse eller kompetencer hvad er vigtigt og hvornår? Når I beskriver de enkelte opgaver i beboerforeningen, kan I adskille dem med udgangspunkt i, hvor meget tid opgaven kræver. Er det en opgave, der hele tiden er der? Eller er det en opgave, der kun er der i en periode? Eller kræver opgaven blot, at beboeren hjælper til en enkelt dag i et par timer? I kan også adskille opgaverne på, hvor meget ansvar beboeren har. Er det beboeren selv, der har ansvaret for at opgaven bliver udført, eller står andre med ansvaret? I kan også se på, hvor meget indflydelse beboeren får på arbejdsopgaven. Er opgavens indhold besluttet på forhånd eller har beboeren selv mulighed for at præge arbejdet? Det kræver ofte en eller anden form for kompetence at udføre en opgave, derfor er det en fordel på forhånd at overveje, hvad I som bestyrelse forventer af beboeren. Skal vedkommende have særlige faglige eller sociale kvalifikationer for at løse opgaven, eller er det en opgave, alle kan løse? Godt begyndt Det kan være en svær øvelse at skulle uddelegere opgaver, fordi man oftest selv har en klar ide om hvordan opgaven skal løses. Men hvis opgaven er konkret beskrevet og uddelegeret til en, som har de rigtige forudsætninger for at løse den, så må man stole på, at opgaven bliver løst på en god måde selvom det ikke nødvendigvis bliver gjort, som man selv ville gøre det.

4 Hvad har beboerne i din afdeling lyst til? Få overblik over beboerne i din afdeling. Hvilke interesser har de? Hvad vil de gerne byde ind med? Hvor og til hvilke opgaver er der brug for dem? Brug kompetencekortet her til at gå i dialog med beboerne. Spørg dem, hvad de er gode til, eller hvad de interesserer sig for og skriv deres navne ind i denne oversigt. Så ved I altid hvem I kan gå til, når der er brug for hjælp. Foto Der er altid brug for billeder af de ting, der sker i afdelingen. Kan I lide at tage billeder og film, kan I blive afdelingens helt egen fotograf. IT En hjælpende hånd med det tekniske, redigering og opdatering af hjemmesiden, tekstbehandling, regneark og pdf er Der er altid brug for folk, der kender deres computer. Have Har I grønne fingre, eller elsker I bare frisk luft i lungerne og jord under neglene? Netværk Har I nemt ved at komme i snak med folk, og kan I lide at bruge jeres kontakter og holde relationer ved lige? Sport Måske er det jer, der arrangerer en ugentlig gåtur, en stavgangs-klub eller en petanqueturnering. Håndværk Et fagligt blik på de nye tiltag i afdelingen og kendskab til f.eks. El, VVS eller bygningskonstruktioner er en næsten uundværlig kompetence at finde blandt beboerne.

5 Mad Alle sociale sammenkomster har glæde af god mad eller hjemmebagte boller. Her kan I være med til at kræse for de andre. Sprog At kunne forstå et, fremmedsprog kan pludselig blive nødvendigt kan I ét kan I måske hjælpe med oversættelsen næste gang? Sundhed Sunde initiativer kan man aldrig få for mange af. Måske ved I også noget om ernæring, eller hvordan man måler blodtryk? Økonomi I et fællesskab, der hvert år tager stilling til budget og regnskab, er talkundskab altid en velkommen kompetence. Også når der skal købes ind til sommerfesten eller deles Frit felt Måske kan I noget helt andet Frit felt Måske kan I noget helt andet

6 Den kernefrivillige En kernefrivillig opgave kan eksempelvis være, at sidde i afdelingsbestyrelsen, hvilket kræver et stort engagement. Det er en opgave der kræver forholdsvis meget tid, ansvar og viden, men det giver også indflydelse. Denne type opgaver er oftest dem, der er sværest at få nye inddraget i. En barriere for mange er, at de ikke ved, hvad det vil sige at være medlem af afdelingsbestyrelsen, og derfor er det lettere at sige nej. Derfor er det en fordel at kunne give en klar beskrivelse af, hvad det vil sige at være med i bestyrelsesarbejdet. Når I søger kernefrivillige, er det lettere at starte blandt beboere, der har udfyldt rollen som tovholdere, deltagere eller specialister, da de allerede kender lidt til afdelingsbestyrelsens arbejde og medlemmer. Eksempel: Karen er 58 og konsulent. Hun har siddet i afdelingsbestyrelsen i mere end 20 år. Hun er nu formand for afdelingsbestyrelsen, men har også haft posten som kasserer, sekretær og været den fra afdelingen, der sad i boligorganisationens bestyrelse. Hun kender reglerne for beboerdemokratiet og står for mødeindkaldelse, dagsorden, forberedelse af materialet til beboermødet og er ofte den i bestyrelsen der prøver at uddelegere bestyrelsens opgaver. Specialisten Specialistens opgaver er arbejdsopgaver, hvor beboere kan bidrage til arbejdet i afdelingen fordi de har en bestemt uddannelse, baggrund eller interesse. Det kan være, at en af beboerne er gartner og har lyst til at deltage i markvandringen, eller at pædagogen kan rådgive omkring det pædagogiske i indretningen af en ny legeplads. Det er godt at finde ud af, hvem der kan hvad i området. På denne måde skaber I et overblik over, hvilke ressourcer I har til rådighed i afdelingen og hvilke konkrete opgaver, beboerne kan løse. I vil blive overrasket over de mange dygtige mennesker, der gemmer sig i jeres område! Eksempel: Else er 66 år og arbejder som gartner. Bestyrelsen ved godt, at hun ikke har tid til at sidde i bestyrelsen, fordi hun lige har fået barnebarn nr. fire. De håber dog, at de kan lokke hende til at gå med på markvandringen i år og få hendes faglige og forhåbentlig gode input til forskønnelse af afdelingen. Opgaven varer kun et par timer, og derfor siger Else ja. Hun har også flere gange gerne villet fortælle om sine tanker, men hun har ikke lige vidst, hvem hun skulle fortælle dem til i afdelingen. Deltageren Arbejdsopgaverne for de beboere, der deltager tager kort tid. Måske kun mellem en halv og fire timer en enkelt dag og opgaven kommer ikke nødvendigvis igen. Denne type opgave kræver hverken, at beboeren tager et særligt stort ansvar eller har bestemte kompetencer. Det kan for eksempel handle om at stille stole op eller lave kaffe til et arrangement. Det kan virke som ekstraarbejde for bestyrelsesmedlemmer at uddelegere disse småopgaver, men det er en god måde at få kontakt til flere beboere. Ved de små opgaver lærer man hinanden og hinandens navne at kende, og det bliver lettere at spørge, om de vil være med igen en anden gang måske til en lidt større opgave.

7 Tovholderen Arbejdsopgaverne for tovholderne er tidsbestemte og afgrænsede det vil sige, at de har en start- og slutdato. Det kan være afholdelsen af en kulturfestival eller et mindre byggeprojekt som eksempelvis en lejeplads. Disse opgavetyper er også gode at tilbyde beboere, som måske vil involvere sig i bestyrelsesarbejdet på sigt. Det er en måde at trække dem tættere på kernen i cirklen, så I lærer hinanden at kende, og så I dermed lettere kan lokke dem til større og større opgaver. Eksempel: Torben er 49 og arbejder med IT. Han kom ind i afdelingsbestyrelsen ved sidste valg, fordi han interesserer sig for it. Han har sagt ja til at være tovholder på afdelingens IT-projektgruppe, som er nedsat fordi beboerne gerne vil have bredbånd i afdelingen. Torben sagde ja til opgaven, da han gerne som bestyrelsesmedlem vil have føling med, hvad der arbejdes med i gruppen, men samtidig er han en af de beboere, som selv ønsker bredbånd i afdelingen. Torben ved godt, at projektgruppen nedlægges, når arbejdet i gruppen er slut og præsenteret på beboermødet. Derfor turde han godt melde sig som tovholder. Torben er sammen med gruppen ansvarlig for, at forslaget præsenteres på beboermødet, og han er tovholder over for den eksterne konsulent. Eksempel: Dan er 42 og tømrer. Han har sagt ja til at være med i et legepladsprojekt i afdelingen. Han mødte afdelingsformanden tilfældigt på parkeringspladsen i afdelingen, og de to aftalte at tale nærmere om projektet. Bestyrelsen vil gerne have Dan med i projektet, men Dan er bekymret for, at han ikke har tid nok til at være med. Da Dan finder ud af, at han kun skal møde op tre gange på to måneder, siger han ja, og han er glad for, at han kan bidrage, uden at han skal kende alle reglerne i bestyrelsen. De forskellige måder, I kan uddelegere arbejdsopgaver på, er et strategisk redskab til at få flere beboere til at deltage aktivt, og på længere sigt at få flere til at træde ind i afdelingsbestyrelsens arbejde. Det er vigtigt at huske, at det er bedre, at en beboer løser en lille opgave, end at de slet ikke er med. Og kan beboeren lide at hjælpe til, er de lettere at overtale til at tage en større opgave. Husk, at målet er både at få flere frivillige i afdelingen og skabe interesse for bestyrelsesarbejdet. Kom i gang Når I skal organisere opgaverne i boligforeningen, skal I først have et overblik over, hvilke opgaver der skal løses i afdelingen. Spørgsmålene herunder er en hjælp til at komme i gang. Hvilke forskellige opgaver er der i afdelingen? Hvad indebærer opgaverne? Hvor mange skal der til at løse opgaverne? Hvad skal man vide for at kunne løse opgaverne? Hvor meget beslutningskompetence ligger der i de forskellige opgaver, hvad er de økonomiske og lovmæssige rammer for at løse opgaven? Hvor lang tid tager det, og hvor intensivt skal der arbejdes? Kan der findes både store og små opgaver? En klart beskrevet opgave er nemmere at få beboerne til at udføre end en uklar opgave, som man ikke ved, hvor længe man hænger på. Det er lettere at få beboerne til at sige ja, hvis de ved, hvad de siger ja til. Det betyder også, at I i bestyrelsen må blive gode til at uddelegere opgaver, selvom det kan være lettere at gøre det selv, og selvom andre måske vil udføre opgaven anderledes, end I selv ville. Brug plakaten Hæng plakaten Frivillighedsmodellen op på kontoret. Så kan alle se, hvilke opgaver der findes i beboerforeningen. I kan også overveje at få modellen med i jeres næste beboerblad eller på hjemmesiden. Her kan I tilføje alle de ledige stillinger i de forskellige ringe i modellen. Plakaten kan downloades på under Beboer Frivillighed. Tip: Jo bedre opgaven er beskrevet, jo lettere er det at få deltagere

8 n e l k r i c s d e h g Frivilli DelTAgeren ller en Tid: Lavt timeforbrug e enkelt dag Ansvar: Lidt Indflydelse: Lidt e: Ingen specifik viden SpeciAliSTen Tid: Korttids opgave Ansvar: Lidt af opgaven Indflydelse: Afhænger e: Beboere, iden omkring der har en specifik v gen noget, som boligforenin arbejder med. TovholDeren i et projekt Tid: Højt timeforbrug e eller i en kortere period Ansvar: Medium iveau Indflydelse: På opgaven e: Noget viden ige Den kernefrivill i et projekt Tid: Højt timeforbrug eller i en lang periode Ansvar: Højt gsniveau Indflydelse: På afdelin e: Meget og specifik viden dscirklen Frivillighe en DelTageren eforbrug eller Tid: Lavt tim ag enkelt d Ansvar: Lidt idt Indflydelse: L n kunne: Ingen Hvad skal ma viden specifik en SpecialiST opgave Tid: Kort tids aven Ansvar: Lidt fhænger af opgre, Indflydelse: An kunne: Beboe ring Hvad skal ma cifik viden omk en spe ingen der har som boligforen noget, r med. arbejde en jekt TovholDer forbrug i et pro øjt time de Tid: H n kortere perio eller i e ium Ansvar: Med å opgaveniveau viden Indflydelse: Pn kunne: Noget Hvad skal ma efrivillige jekt i et pro Den kern øjt timeforbrug Tid: H eriode n lang p eller i e t eau Ansvar: Høj å afdelings niv og Indflydelse: Pn kunne: Meget Hvad skal ma viden specifik lige frivil opgaver klen hedscir Frivillig projektet g eller en Deltageren tid: Lavt timeforbru enkelt dag Ansvar: Lidt e: Ingen Indflydelse: Lidt specifik viden e SPecialiSten tid: Kort tids opgav er af opgaven Ansvar: Lidt e: Beboere, Indflydelse: Afhæng en omkring ingen der har en specifik vid noget, som boligforen arbejder med. g i et projekt de tovholderen tid: Højt timeforbru eller i en kortere perioveniveau Ansvar: Medium e: Noget viden Indflydelse: På opga g i et projekt kernefrivillige Den tid: Højt timeforbru eller i en lang periodelings niveau Ansvar: Højt e: Meget og Indflydelse: På afde specifik viden opgaver frivillige Sådan bruger du plakaten projektet Udfyld først de tre bokse nederst. Giv projektet en titel og lav en kort beskrivelse (boks til venstre). Definer projektets opgaver og skriv dem op store som små (boks i midten). Lav en herefter en liste over de personer, der kan være relevante for projektet eller har vist interesse for give en hånd med (boks til højre). Frivillige opgaver Projektet T plaka em uis lectus quis s ing elit. Fusce q platea dictumst. nibh. bruge sectetur adipisc In hac habitasse ilisis nisl vitae endnon dolor. SåDanlor sit amet, con i. Maecenas facdales orci. Susp mollis lorem rdu Denne Fusce Lorem ipsum do Proin e. Phasellus duuam aliquam so mattis lacus. maulacinia nonummy. facilisis dio. Donec augu dignissim. Aliq Quisque s, quis euismod Nulla ultrices o ae eros pretiumeuismod arcu. a dignissim feli Proin vel est vit Nunc adipiscing erra, tellus ligul isse potenti. in venenatis viv bibendum, velit. ris tellus ut urna kat Du Denne pla lse SåDAn bruger og lav en kort beskrive Giv projektet en titel nederst. å (boks iv dem op store som sm Udfyld først de tre bokse give en projektets opgaver og skr som har vist interesse for (boks til venstre). Definer en liste over de personer, i midten). Lav en herefter ter, s til højre). i frivillighedscirklen alt ef hånd med i projektet (bok st-it og placér hver af dem il sidst alle cirkler i spil. Placér t Skriv hver opgave på en po r om at få et gælde ræver. D ldende opgave. hvad den enkelte opgave k giver passer bedst til den pågæ Frivillighedscirklen, som navnet på den person, der tet på side 4-5 i pjecen Brug evt. kompetencekor ns beboere. ivillighed et overblik over afdelinge toret.dk under Beboer - Fr Læs mere på Er udarbejdet i samarbejde med Skriv hver opgave på en post-it og placér hver af dem i frivillighedscirklen alt efter, hvad den enkelte opgave kræver. Det gælder om at få alle cirkler i spil. Placér til sidst navnet på den person, der passer bedst til den pågældende opgave. Brug evt. kompetencekortet på side 4-5 i pjecen Frivillighedscirklen, som giver et overblik over afdelingens beboere. Læs mere på under Beboer Frivillighed

Frivillighedscirklen

Frivillighedscirklen Frivillighedscirklen Få flere aktive med i arbejdet i afdelingen En smart organisering af opgaverne i din afdeling Organisering handler altså om at udforme forskellige opgaver, så der er mulighed for,

Læs mere

Tips og tricks Billeder Topfrise Topfrisen kan udskiftes. Topfrisen er knyttet til de enkelte mapper i strukturen. Ændres topfrisen, slår det igennem

Tips og tricks Billeder Topfrise Topfrisen kan udskiftes. Topfrisen er knyttet til de enkelte mapper i strukturen. Ændres topfrisen, slår det igennem Tips og tricks Billeder Topfrise Topfrisen kan udskiftes. Topfrisen er knyttet til de enkelte mapper i strukturen. Ændres topfrisen, slår det igennem i undermapperne. Info-ikon Høring H Ud for de enkelte

Læs mere

Lejemålet vil kunne blive istandsat af udlejer inden overtagelse, i samråd med den nye lejer.

Lejemålet vil kunne blive istandsat af udlejer inden overtagelse, i samråd med den nye lejer. RÅ LOKALER PÅ Sydhavnsgade 7 er super attraktiv placeret på Aarhus Havn tæt på midtbyen, Lystbådehavnen og lige ved udmundingen af indfaldsvejen til E45. Bag bygningens rå og industrielle facader gemmer

Læs mere

HVORDAN....betragter vi i HAB samarbejdet med de frivillige?

HVORDAN....betragter vi i HAB samarbejdet med de frivillige? HVORDAN...betragter vi i HAB samarbejdet med de frivillige? Udarbejdet af Frivillighedsrådet for HAB 2013 Godkendt af organisationsbestyrelsen for HAB, juli 2013. HVORFOR EN STRATEGI? Det frivillige element

Læs mere

Forandring psykologiske aspekter. OPLÆG konference - workshop

Forandring psykologiske aspekter. OPLÆG konference - workshop Forandring psykologiske aspekter OPLÆG konference - workshop Erhvervspsykolog Jane Bruun d.26. oktober 2014 1 Præsentation Erhvervspsykolog Jane Bruun Har i 20 år arbejdet som klinisk psykolog, psykoterapeut,

Læs mere

ARKEN. Kunstudstilling. Asger Jorn. Tina V. Overgaard. Arken. Banner

ARKEN. Kunstudstilling. Asger Jorn. Tina V. Overgaard. Arken. Banner Opgaven: Opgaven bestod i en tur på Arken, hvor vi skulle udvælge en kunstner hvor vi skulle lave et banner, skilt som skulle stå ved siden af kunstværket. Vi skulle lave: Banner til facaden Skilt til

Læs mere

Producenter. f i a s c o. Abruzzo. fiasco.dk/botega /procucenter. Forside Vin Delikatesser Producenter Månedskasse

Producenter. f i a s c o. Abruzzo. fiasco.dk/botega /procucenter. Forside Vin Delikatesser Producenter Månedskasse fiasco.dk/botega /procucenter f i a s c o Abruzzo Azienda Agricola Enrico Fossi Signa, Abruzzo Agricola Paplo Fossi Signa, Abruzzo Azienda Agricola Enrico Fossi Signa, Abruzzo Områder Abruzzo Val d Aoste

Læs mere

Chromogene medier. Enzymatiske analyser. Real time PCR. Designprincipper for FOOD DIAGNOSTICS

Chromogene medier. Enzymatiske analyser. Real time PCR. Designprincipper for FOOD DIAGNOSTICS Enzymatiske analyser / Logo Logoversioner Pantone 298 C 297 C 423 C CMYK 68/// 5/// ///5 Grå ///68 ///5 ///4 Sort Hvid / Typografi / Farveskala TYPOGRAFI / FONT Font : Superbrugsen Light abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå

Læs mere

Landsforeningen Autisme, CMS system

Landsforeningen Autisme, CMS system Landsforeningen Autisme, CMS system Den første del af manualen, er til både selve hovedsidsen og kredsforeningerne, men ikke alle funktioner er til rådighed i kredsforeningernes CMS system. Dog er proceduren

Læs mere

Fase 1 Fase 2 Fase 3

Fase 1 Fase 2 Fase 3 PORTFOLIOENS TILBLIVELSE ens formål en skal for mig være et redskab, der fungerer som et udstillingsvindue for mine evner indenfor multimediedesign, grafisk design og fotografering. Det skal være personligt

Læs mere

Sådan sætter du et dokument op med billeder i Microsoft Word (2003)

Sådan sætter du et dokument op med billeder i Microsoft Word (2003) Sådan sætter du et dokument op med billeder i Microsoft Word (2003) Denne vejledning gennemgår hvordan man indsætter billeder i Word, og forklarer de basale værktøjer der kan bruges til at lave layout

Læs mere

Hjemmesideoptimering/synlighed

Hjemmesideoptimering/synlighed Hjemmesideoptimering/synlighed Søgemaskineoptimering/webdesign To sider af samme sag Søgemaskineoptimering/webdesign Hvad vil det sige at optimere for søgemaskiner? Søgemaskineoptimering handler ikke længere

Læs mere

Designmanual 2,0. Velkommen til Energiakademiet nye grafiske profil. Installer skrifttypen Din pro.

Designmanual 2,0. Velkommen til Energiakademiet nye grafiske profil. Installer skrifttypen Din pro. Designmanual 2,0 Velkommen til Energiakademiet nye grafiske profil. Her finder du retningslinjere for brug af logo, placering, farver valg og andre elementer. Læs denne manual igennem før brug. For at

Læs mere

I-DAG 2011 INVITATION. 25. maj kl. 9.00-15.00 Inspiration & networking

I-DAG 2011 INVITATION. 25. maj kl. 9.00-15.00 Inspiration & networking I-DAG 2011 INVITATION 25. maj kl. 9.00-15.00 Inspiration & networking I-Dag 2011 Invitation IntraNote inviterer alle kunder til I-Dag 2011 Onsdag den 25. maj i Odense Lær os, vores løsninger og hinanden

Læs mere

Overskrift evt. 2. linje 3. linje

Overskrift evt. 2. linje 3. linje Den venstre margin er altid hvid Øvrige lodrette bjælker er altid en XX% af hvid og/eller afsenderens logofarve fsender placeres altid mm fra nærmeste lodrette bjælke i en 5 publikation Skrifttype Mari

Læs mere

Dolor Set Amet. Bogtitel

Dolor Set Amet. Bogtitel Dolor Set Amet Bogtitel Sund kost på Marienlyst Produktions højskole Sund kost På højskolen Marienlyst, bliver der spist sund kost, da skolen ønsker sine elever sunde, og veltilpasse. Derfor serveres der

Læs mere

fiasco.dk f i a s c o

fiasco.dk f i a s c o fiasco.dk R e s t a u r a n t B o t e g a fiasco.dk/restaurant Frokost & Vinsmagning Lørdag d. 29 Oktober sed pharetra gravida, orci magna rhoncus neque, id pulvinar odio lorem non turpis. Nullam sit amet

Læs mere

Arkivuddannelse Program for modul 4, dag 2

Arkivuddannelse Program for modul 4, dag 2 Arkivuddannelse Program for modul 4, dag 2 10.00 10.30 11.00 12.00 12.45 14.15 14.30 Velkomst Formidling hvorfor og hvordan Skriftlig formidling Frokost Foredrag, byvandringer, osv. Kaffe/te/kage Udstillinger

Læs mere

[ Redigér ] MENU. aperitivo

[ Redigér ] MENU. aperitivo fiasco.dk/restaurant/menu [ Redigér ] MENU aperitivo Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. 48,- Morbi commodo, ipsum sed pharetra gravida 58, Orci magna rhoncus neque. 65,- antipasti

Læs mere

Statens Naturhistoriske Museum

Statens Naturhistoriske Museum MENU FONDEN HAR STØTTET: Statens Naturhistoriske LÆS MERE MENU FONDEN HAR STØTTET: Statens Naturhistoriske LÆS MERE MENU FONDEN HAR STØTTET: Dansk Danseteater: Ildfuglen LÆS MERE MENU FONDEN HAR STØTTET:

Læs mere

Øvrige lodrette bjælker er altid en XX% af hvid og/eller afsenderens. logofarve. Afsendervirksomhed Evt. afdeling. Overskrift 2.

Øvrige lodrette bjælker er altid en XX% af hvid og/eller afsenderens. logofarve. Afsendervirksomhed Evt. afdeling. Overskrift 2. Den venstre margin er altid hvid Øvrige lodrette bjælker er altid en XX% af hvid og/eller afsenderens logofarve fsender placeres altid mm fra nærmeste lodrette bjælke i en M65 publikation Skrifttype Mari

Læs mere

DESIGN- OG BRANDMANUAL INTRODUKTION BRANDPLATFORM DESIGNPROGRAM

DESIGN- OG BRANDMANUAL INTRODUKTION BRANDPLATFORM DESIGNPROGRAM DESIGN- OG BRANDMANUAL 2008 INTRODUKTION BRANDPLATFORM DESIGNPROGRAM 2 TMF DESIGN- OG BRANDMANUAL TMF DESIGN- OG BRANDMANUAL 3 INDHOLDSFORTEGNELSE A. INTRODUKTION 1.0 OM DESIGN- OG BRANDMANUALEN X B. BRANDPLATFORM

Læs mere

Mors Designguide Morsø Kommune. 1 Intro. 2 Morsø Kommune. 3 Øen Mors. 4 Fællesbrug. 5 Farver, typografi. 6 Branding Kommune og Øen

Mors Designguide Morsø Kommune. 1 Intro. 2 Morsø Kommune. 3 Øen Mors. 4 Fællesbrug. 5 Farver, typografi. 6 Branding Kommune og Øen Mors Designguide 1 Intro 1 2 Morsø Kommune 3 Øen Mors 4 Fællesbrug 5 Farver, typografi 6 Branding Kommune og Øen 2016 Morsø Kommune Morsø Kommune Frederikshavn Hanstholm Ingen anden kommune er så heldig,

Læs mere

IT og kommunika,on. Lek,on 2 Gistrup Skole Forår 2015. Søren Eskildsen www.game2grow.dk

IT og kommunika,on. Lek,on 2 Gistrup Skole Forår 2015. Søren Eskildsen www.game2grow.dk IT og kommunika,on Lek,on 2 Gistrup Skole Forår 2015 Søren Eskildsen www.game2grow.dk Dagens agenda 1. Typografi og layout 2. 10 gode råd 3. Opgave Søren Eskildsen www.game2grow.dk Typografi Typografi

Læs mere

KÆRE DFUNK ER. Velkommen til vores designmanual! Her kan du lære DFUNK lidt bedre at kende. INDHOLDSFORTEGNELSE: Ide 3

KÆRE DFUNK ER. Velkommen til vores designmanual! Her kan du lære DFUNK lidt bedre at kende. INDHOLDSFORTEGNELSE: Ide 3 DFUNK DESIGNMANUAL KÆRE DFUNK ER Velkommen til vores designmanual! Her kan du lære DFUNK lidt bedre at kende. Du kan blive klogere på de forskellige elementer, der udgør vores visuelle identitet, du kan

Læs mere

RESPONSIVE DESIGN. Fleksibelt, platformuafhængigt webdesign. Frank Thomsen & Toke Fritzemeier Efterår 2012

RESPONSIVE DESIGN. Fleksibelt, platformuafhængigt webdesign. Frank Thomsen & Toke Fritzemeier Efterår 2012 RESPONSIVE DESIGN Fleksibelt, platformuafhængigt webdesign Frank Thomsen & Toke Fritzemeier Efterår 2012 Første browser med grafik 1993 Første browser med grafik 1993 1995 100% 1995 2003 Første browser

Læs mere

Designguide Professionshøjskolen Absalon

Designguide Professionshøjskolen Absalon Designguide Professionshøjskolen Absalon Version 1.0 Velkommen Absalons designguide henvender sig til alle, der skal arbejde med Professionshøjskolen Absalons visuelle identitet. Guiden definerer grundelementerne

Læs mere

Dit redskab til energirigtigt byggeri. A+E:3D er et redskab for arkitekter, med henblik på a t arkitekter, ingeniører og

Dit redskab til energirigtigt byggeri. A+E:3D er et redskab for arkitekter, med henblik på a t arkitekter, ingeniører og STARTSIDE Dit redskab til energirigtigt byggeri A+E:3D er et redskab for arkitekter, med henblik på a t arkitekter, ingeniører og forskellige arkitektonis ke, geometriske og formmæssige løsningsmodeller

Læs mere

Edinburgh Photographic Society

Edinburgh Photographic Society Edinburgh Photographic Society 27-10-2010 Duis Sed Sapien Aenean sit amet lacus in tortor fermentum blandit. Quisque at purus in nulla. Page 3 Nunc Et Orci Page 4 Morbi Posuere Pellentesque odio risus,

Læs mere

BROCHURE TYPE 3 Brochureformat til brug for institutioner og hovedområder i Region Nordjylland

BROCHURE TYPE 3 Brochureformat til brug for institutioner og hovedområder i Region Nordjylland Designguide for BROCHURE TYPE 3 Brochureformat til brug for institutioner og hovedområder i Region Nordjylland Denne designguide skal bidrage til, at sikre størst mulig visuel sammenhæng i Region Nordjyllands

Læs mere

Gode råd om PowerPoint

Gode råd om PowerPoint Gode råd om PowerPoint Overordnet for enhver PowerPoint præsentation Man må aldrig bare læse den tekst op der er skrevet på slidet. Gør man det, vil præsentationen blive en ægte killer. 2 Man skal altid

Læs mere

BROCHURE TYPE 1 Brochureformat til brug for institutioner og hovedområder i Region Nordjylland

BROCHURE TYPE 1 Brochureformat til brug for institutioner og hovedområder i Region Nordjylland Designguide for BROCHURE TYPE 1 Brochureformat til brug for institutioner og hovedområder i Region Nordjylland af Dolor og Sit af Dolor og Sit af Dolor og Sit af Dolor og Sit Loremus ipsumdol sit amet

Læs mere

Grafisk design / Frederik Aaen / Portfolio H2 GRAFISK WORKFLOW

Grafisk design / Frederik Aaen / Portfolio H2 GRAFISK WORKFLOW Grafisk design / Frederik Aaen / Portfolio H2 45 GRAFISK WORKFLOW FØR VI GÅR I GANG Opgavebeskrivelse En mindre virksomhed i Skanderborg ønsker en hjemmeside, som er simple at bruge samt vedligeholde.

Læs mere

Designmanual. Revideret 11. april 2008

Designmanual. Revideret 11. april 2008 Designmanual Revideret 11. april 2008 Hvorfor en designmanual Logo Vi har udviklet denne designmanual, der skal bidrage til at styrke den visuelle identitet og kommunikation for Ung Egedal som helhed og

Læs mere

Dokumentation. Grafisk Produktion & Workflow. OPGAVEN: Denne opgave er fiktiv, og den samme som jeg har beskrevet i kernefagligheden grafisk design

Dokumentation. Grafisk Produktion & Workflow. OPGAVEN: Denne opgave er fiktiv, og den samme som jeg har beskrevet i kernefagligheden grafisk design Dokumentation OPGAVEN: Denne opgave er fiktiv, og den samme som jeg har beskrevet i kernefagligheden grafisk design PROGRAMVALG: illustrator CS5 og Dreamweaver CS5 FORMAT: 210 297 (A4) TEKNIKKER: Brainstorm

Læs mere

Hele SAS Danmark sendt til krisehjælp efter flysabotage

Hele SAS Danmark sendt til krisehjælp efter flysabotage Dagens Citat Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin rature from 45 BC, making DRESS the new centery WHY Karlos Bur e Versace viser

Læs mere

McAfee - Arrow ECS Generelt design & Network Security

McAfee - Arrow ECS Generelt design & Network Security McAfee - Arrow ECS Generelt design & Network Security Farver Primær Skiftetype a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v x y z æ ø å 1234567890?!,. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Æ

Læs mere

3B Fælleskonference 2015

3B Fælleskonference 2015 3B Fælleskonference 2015 ENGAGEMENT OG FRIVILLIGHED KATJA LINDBLAD BOLIGKONTORET DANMARK Introduktion Katja Adelhøj Lindblad, 36 Roskilde universitet 2006 HTK 2006, ISC Udviklingschef, Boligkontoret Danmark

Læs mere

4 NYE BRØD: FRISK FRA MARSKEN

4 NYE BRØD: FRISK FRA MARSKEN 4 NYE BRØD: FRISK FRA MARSKEN TIDEVANDET STYRER LIVET I MARSKEN I snart 100 år har Vadehavsbageriet ligget side om side med Vadehavet, ligeså længe som de moderne diger har holdt stormfloden på afstand.

Læs mere

DESIGNGUIDE Sektion A

DESIGNGUIDE Sektion A DESIGNGUIDE Sektion A KUNSTRÅDET / DESIGNGUIDE 2006 GRUNDLOGOER OG FARVER Til intern og ekstern brug anvendes altid et af de her på siderne illustrerede grundlogoer. Ved brug af grundlogo skal det altid

Læs mere

DESIGNGUIDE SEKTION A

DESIGNGUIDE SEKTION A DESIGNGUIDE SEKTION A STATENS KUNSTFOND / DESIGNGUIDE 2006 GRUNDLOGOER OG FARVER Statens Kunstfond har to forskellige logeversioner til henholdsvis internt og eksternt brug. For alt materiale som publiceres

Læs mere

VÆRKTØJER TIL FRIVILLIGSTRATEGI

VÆRKTØJER TIL FRIVILLIGSTRATEGI Formål og værdier VÆRKTØJER TIL FRIVILLIGSTRATEGI FRIVILLIGSTRATEGI 3 trin Udarbejdelse af en frivilligstrategi kan hjælpe jer med at finde frem til, hvordan I vil arbejde med frivillige i jeres forening/aftenskole,

Læs mere

Fælles visuelt univers for regionens større byggeprojekter. RegionH Design

Fælles visuelt univers for regionens større byggeprojekter. RegionH Design Fælles visuelt univers for regionens større byggeprojekter Det visuelle tager afsæt i strategien + workshoppen højt specialiseret forskning grønt bæredygtigt Kommunikationsstrategien fungerer som en paraply

Læs mere

Løft potentialet & kom i mål med HANDLEKRAFT. I-Dag 2014 Tirsdag den 13. maj kl. 8.45-15.30

Løft potentialet & kom i mål med HANDLEKRAFT. I-Dag 2014 Tirsdag den 13. maj kl. 8.45-15.30 Løft potentialet & kom i mål med HANDLEKRAFT I-Dag 2014 Tirsdag den 13. maj kl. 8.45-15.30 Invitation til I-Dag 2014 Det er os en fornøjelse igen i år at kunne invitere til den årlige kundekonference,

Læs mere

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Mine penge Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk

Læs mere

BRUGER- OG PATIENTBROCHURER For Sundhed og Sygehuse og Specialsektoren i Region Nordjylland

BRUGER- OG PATIENTBROCHURER For Sundhed og Sygehuse og Specialsektoren i Region Nordjylland Designguide for BRUGER- OG PATIENTBROCHURER For Sundhed og Sygehuse og Specialsektoren i Region Nordjylland sit sit sit sit sit amet, consectetuer adipiscing elit. Praesent tincidunt risus viverra tortor.

Læs mere

3GØR DET SELV PROJEKTER GENBRUG FARVER BO MED DER GØR DIN BOLIG UNIK SÆSONENS MUTHAVES GULD HITTER ÅRETS FARVE

3GØR DET SELV PROJEKTER GENBRUG FARVER BO MED DER GØR DIN BOLIG UNIK SÆSONENS MUTHAVES GULD HITTER ÅRETS FARVE TREND NR. 1 MARTS 2016 25 KR SÆSONENS MUTHAVES GULD HITTER ÅRETS FARVE BO MED FARVER vild med GENBRUG Grønt marmor, rosa farvet væg, grå gulvtæpper Find inspiration under vores tema sider 3GØR DET SELV

Læs mere

Notat. Beboerdemokrati

Notat. Beboerdemokrati Notat Beboerdemokrati For de fleste, som bor alment, er beboerdemokratiet - det at beboerne har indflydelse på dagligdagen i deres boligområde og også på udviklingen heraf - den naturligste ting i verden.

Læs mere

Erfa Inventar Produktkatalog 2014

Erfa Inventar Produktkatalog 2014 Erfa Inventar Produktkatalog 2014 Stort udvalg af reoler, butiksinventar, bilinventar, værksted, garderobe, plastkasser, mezzanin, stålkontorer og meget mere. 2 af 30 Se hele vores sortiment på www.erfainventar.dk

Læs mere

navn / logo Navnet Green Cosmetics er valgt fordi det signalerer naturlighed, miljøbevidsthed, nytænkning og håb.

navn / logo Navnet Green Cosmetics er valgt fordi det signalerer naturlighed, miljøbevidsthed, nytænkning og håb. navn / logo Navnet Green Cosmetics er valgt fordi det signalerer naturlighed, miljøbevidsthed, nytænkning og håb. Logoet er holdt i grønne nuancer for at understrege navnet Green Cosmetics. De to e er

Læs mere

Eksempel Beboerdemokrati. Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19

Eksempel Beboerdemokrati. Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19 Eksempel Beboerdemokrati Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19 Er du 47,37 42,11 Mand Kvinde 2 Hvor gammel er du? 27,78 11,11 5,56 11,11 11,11 11,11 22,22 18-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59

Læs mere

Tag på markeder med PØ

Tag på markeder med PØ Tag på markeder med PØ Markedstid er festtid! Lokale høst-, og havemarkeder, grønne-, mad-, og demokratifestivaler byder op til samtale, smagsoplevelser og inspiration. Det er der, hvor have- og økologifolket

Læs mere

HALSNÆS NYBOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502 Forfattere: Afdelingsbestyrelsen og beboere Nr. 21 April 2014. Lathyrushaven

HALSNÆS NYBOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502 Forfattere: Afdelingsbestyrelsen og beboere Nr. 21 April 2014. Lathyrushaven HALSNÆS NYBOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502 Forfattere: Afdelingsbestyrelsen og beboere Nr. 21 April 2014 Lathyrushaven Indhold: Lathyrushaven skal have ny formand Ærgerligt Foråret Har du blomsterløg,

Læs mere

Ny BIPS IKT- a,ale. BIPS konferencen September Bips IKT- a+ale, BIPS konference 14. September 2015

Ny BIPS IKT- a,ale. BIPS konferencen September Bips IKT- a+ale, BIPS konference 14. September 2015 Ny BIPS - a,ale BIPS konferencen 2015 14. September 2015 Bips - a+ale, BIPS konference 14. September 2015 Agenda Formål Baggrund og koncept Eksemplet Næste skridt Bips - a+ale, BIPS konference 14. September

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Lejre Kommunes designprogram

Lejre Kommunes designprogram 2 Da Lejre Kommune blev dannet vedtog Kommunalbestyrelsen en designlinje med det velkendte våbenskjold, bølgerne og den grønne farve. Lejre Kommune præsenterer her en opdatering af vores design med nye

Læs mere

NoDomain Designmanual Version 1.0-6. juni 2013

NoDomain Designmanual Version 1.0-6. juni 2013 NoDomain Designmanual Version 1.0-6. juni 2013 Indhold Forord 3 Indledning 4 Logo 5-7 Logo: Placering og brug: 8-11 Brevlinje 12-15 Typografi 16-18 Farver 19-21 Tekstil 22-23 Ikoner 24-25 NoDomain designmanual

Læs mere

BOGKORT VEJLEDNING TJEKLISTE FØR DU GÅR I GANG

BOGKORT VEJLEDNING TJEKLISTE FØR DU GÅR I GANG formater som vises BOGKORT VEJLEDNING TJEKLISTE FØR DU GÅR I GANG FORSIDE STAMDATA (skal med) Foto af bogen (3D) eller en illustration af bogens forside (2D)? Det skal i begge tilfælde være i høj opløsning,

Læs mere

MAGAZINES & PUBLICATIONS DIMENSIONS PRODUCT SHEET

MAGAZINES & PUBLICATIONS DIMENSIONS PRODUCT SHEET MAGAZINES & PUBLICATIONS DIMENSIONS PRODUCT SHEET GRAPHIC ELEMENTS FRONT IMAGE The image can be a standard landscape photo from the Ramboll Image Bank LOGO The cyan logo is placed below the image Space

Læs mere

!"#$%&'(&)*+&,-,&-% - alle er velkomne

!#$%&'(&)*+&,-,&-% - alle er velkomne !"#$%&'(&)*+&,-,&-% - alle er velkomne!! september / oktober 2010 Bibelskole Tony Jacobsen Åbne Døre Byggeriet Gospelworkshop damgade 94, 6400 sønderborg * tlf: 36 99 70 94 * info@sonderborgfrikirke.dk

Læs mere

Designguide REGION NORDJYLLAND

Designguide REGION NORDJYLLAND Designguide REGION NORDJYLLAND INTRODUKTION Region Nordjyllands grafiske identitet Denne designguide skal sikre størst mulig visuel sammenhæng i Region Nordjyllands samlede informationsog kommunikationsaktiviteter

Læs mere

Bedre boliger for alle

Bedre boliger for alle Indflytning 2015 Bedre boliger for alle KAB Vester Voldgade 17 1552 København V T 33 63 10 00 F 33 63 10 08 udlejningen@kab-bolig.dk Hjemmeside: www.kab-bolig.dk Åbningstider for telefonisk betjening:

Læs mere

Organisering af DN's lokalgrupper

Organisering af DN's lokalgrupper Opdateret: 19. december 2006 Til: Afdelingsbestyrelser som arbejder med lokalgrupper Sagsbehandler: Peter Mellergaard, 39 17 40 52, pm@dn.dk Organisering af DN's lokalgrupper - en vejledning fra Organisationsudvalget

Læs mere

DESIGNGUIDE. Overskrift. Assens Kommune designguide. Primært logo

DESIGNGUIDE. Overskrift. Assens Kommune designguide. Primært logo Primært logo Overskrift DESIGNGUIDE Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Curabitur in orci. Sed diam odio, elementum nec, ornare id, laoreet vitae, metus. Sed quis orci in dolor fermentum

Læs mere

ARBEJDSMILJØKAMPAGNE TJEK APPETIT PÅ APV GRATIS TILBUD: TEMAMØDER OG KURSER. TJEK Gør APV nyt, nemt og nyttigt. arbejdsmiljøkøbenhavn

ARBEJDSMILJØKAMPAGNE TJEK APPETIT PÅ APV GRATIS TILBUD: TEMAMØDER OG KURSER. TJEK Gør APV nyt, nemt og nyttigt. arbejdsmiljøkøbenhavn ARBEJDSMILJØKAMPAGNE TJEK APPETIT PÅ APV GRATIS TILBUD: TEMAMØDER OG KURSER TJEK Gør APV nyt, nemt og nyttigt arbejdsmiljøkøbenhavn Indhold Introduktion til TJEK Appetit på APV 3 Suppleringskursus: Hold

Læs mere

PJECE TIL FORÆLDRE OM AT VÆRE I FORÆLDRERÅD

PJECE TIL FORÆLDRE OM AT VÆRE I FORÆLDRERÅD PJECE TIL FORÆLDRE OM AT VÆRE I FORÆLDRERÅD Kære forælder Velkommen som forældrerådsrepræsentant i dit barns institution. Som Rådmand for Børn og Unge vil jeg gerne takke for dit engagement i forældrerådet

Læs mere

Boligforeningen AAB. Ny i afdelingsbestyrelsen

Boligforeningen AAB. Ny i afdelingsbestyrelsen Boligforeningen AAB Ny i afdelingsbestyrelsen Historien om AAB AAB blev stiftet i 1912. AAB blev stiftet for at skabe boliger uden spekulation. AAB har i dag over 100 afdelinger i Storkøbenhavn. AAB har

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kasper Bang Teknisk Gymnasium, Esbjerg Kommunikation/IT A

Kasper Bang Teknisk Gymnasium, Esbjerg Kommunikation/IT A Indledning I dette projekt skal der fremstilles en brugsanvisning til et af følgende produkter: Overheadprojektor, røremaskine, palleløfter, telefon og minihakker. Brugsanvisningen skal udarbejdes som

Læs mere

Tilbud om sprogvurdering af 3 årige børn i Mariagerfjord Kommune.

Tilbud om sprogvurdering af 3 årige børn i Mariagerfjord Kommune. Tilbud om sprogvurdering af 3 årige børn i Mariagerfjord Kommune. Kære Forældre. Kommunen skal i henhold til dagtilbudslovens 11 tilbyde alle 3 årige børn i kommunen en sprogvurdering. Formålet med dette

Læs mere

GIS og svæveflyvning. Hans Jensen, Jens Jensen, Hanne Hansen og Bente Hansen

GIS og svæveflyvning. Hans Jensen, Jens Jensen, Hanne Hansen og Bente Hansen GIS og svæveflyvning Hans Jensen, Jens Jensen, Hanne Hansen og Bente Hansen MTM master i geoinformationsmanagement 2. semester, 2012 Aalborg Universitet 0 1 Titel GIS i svæveflyvning Studieretning MTM

Læs mere

REFERAT. Arbejdsmøde for gårdlaug. Torsdag den 12/11 2015 Klokken 17.00 19.30 Mødested: Fælleshuset, Brorsonsvej 53 A, 7400 Herning

REFERAT. Arbejdsmøde for gårdlaug. Torsdag den 12/11 2015 Klokken 17.00 19.30 Mødested: Fælleshuset, Brorsonsvej 53 A, 7400 Herning REFERAT Arbejdsmøde for gårdlaug Klokken 17.00 19.30 Mødested: Fælleshuset, Brorsonsvej 53 A, 7400 Herning Deltagere: 1 - Brorsonsvej 13-35 Vidji Ingrid Lange Benthe Jørgensen Peter Madsen - afbud 2 -

Læs mere

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar B1 FUNDRAISING JDE ØKONOMI EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB INTRODUKTION til Foreningsguiden Denne guide

Læs mere

FORENINGSGUIDE. Bydelsmødrenes Landsorganisation. Juli 2012

FORENINGSGUIDE. Bydelsmødrenes Landsorganisation. Juli 2012 EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDE Bydelsmødrenes Landsorganisation B FUNDRAISING JDE ØKONOMI Juli 0 INDHOLD Introduktion til Foreningsguiden Hvad er? 6 Læg en -plan 7 Hvem skal kende Bydelsmødrene? 8 Deltag

Læs mere

Opgaver Arbejdsgrupper Ansvarlig Beskrivelse Mål Økonomi

Opgaver Arbejdsgrupper Ansvarlig Beskrivelse Mål Økonomi Opgaver Arbejdsgrupper Ansvarlig Beskrivelse Mål Økonomi Stævneprogram kursus Træner og Hjælpetræner kursus på pistol Hvad bliver vi målt på Kriterie modellen? Drejebøger for aktiviteter Oplæring af IR

Læs mere

Til stede: Karen, Andreas, Louise, Karina, Dorthe, Christina, Søren, Vibeke, Marie Ikke til stede: Daniel, Marie, Anna

Til stede: Karen, Andreas, Louise, Karina, Dorthe, Christina, Søren, Vibeke, Marie Ikke til stede: Daniel, Marie, Anna Odense Lokalgruppe Referat af grupperådsmøde den 21. september 2005 Til stede: Karen, Andreas, Louise, Karina, Dorthe, Christina, Søren, Vibeke, Marie Ikke til stede: Daniel, Marie, Anna Referent: Karina

Læs mere

Ryan Air vandt krigen om søtransport

Ryan Air vandt krigen om søtransport Ryan Air vandt krigen om søtransport Branchen kunne ikke selv finde ud af det Men luftfartsbranchen har på kun få år formået at gennemrationalisere og forvandle havne- og søtransportsektoren til moderne,

Læs mere

BITCOIN OG BLOCKCHAIN. Jonas Lindstrøm Security Architect

BITCOIN OG BLOCKCHAIN. Jonas Lindstrøm Security Architect BITCOIN OG BLOCKCHAIN Jonas Lindstrøm Security Architect Alexandra Instituttet er en almennyttig virksomhed, der hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi.

Læs mere

Designmanual // Logo

Designmanual // Logo Designmanual // Logo Logoet er designet med tanke på de produkter Konfekt Design producerer. Her springer de geometriske mønstre især i øjnene og det har vi også ønsket at visualisere i logoet. Her mødes

Læs mere

340-033 Reduktion af tryktab på HVAC-anlæg, renovering og nyanlæg

340-033 Reduktion af tryktab på HVAC-anlæg, renovering og nyanlæg 340-033 Reduktion af tryktab på HVAC-anlæg, renovering og nyanlæg Projektgruppen: Teknologisk Institut Brøndum Vent-ordningen Strategos ApS Nectar Communication ApS 1 A Resume I nybyggeri er der fokus

Læs mere

Orkestrering af distribuerede systemer over store datamængder

Orkestrering af distribuerede systemer over store datamængder Orkestrering af distribuerede systemer over store datamængder Jesper Marrup Kongens Lyngby 2013 IMM-M.Sc.-2013-??? Technical University of Denmark Informatics and Mathematical Modelling Building 321, DK-2800

Læs mere

BLUEPRINT PÅ EN PERFEKT LANDING PAGE

BLUEPRINT PÅ EN PERFEKT LANDING PAGE BLUEPRINT PÅ EN PERFEKT LANDING PAGE En landing page, eller en landingside, er den side besøgende ser når de klikker på dit link, eksempelvis fra en af dine annoncer, og har typisk til formål at gøre besøgende

Læs mere

Haderslev Kommune. Designguide

Haderslev Kommune. Designguide Designguide Designguide 03 Farver 11 Omslag 04 Typografi 12 Roll ups 05 Logo 13 PowerPoint 06 Våbenskjold 15 Publikationer 07 Brevlinje 19 Postkort 08 E-mailsignatur 20 Nyhedsbrev 10 Biler 21 Annoncer

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Handlekraft og sammenhold

Handlekraft og sammenhold Handlekraft og sammenhold en håndbog om klubarbejde Fællesskabet giver styrke En faglig klub giver dig og dine kolleger handlekraft. Slår I jer sammen i en klub, får I større gennemslagskraft og styrke,

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Rough - visuel idéudvikling

Rough - visuel idéudvikling 1 Roskilde Universitetscenter, Institut for Kommunikation, journalistik og datalogi, PO.Box 260. 4000 Roskilde. (2002) Bruno Ingemann in Tekster skal ses! Nøgleord: Rough, udkast, struktur, billedbrug

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet September 2012 Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Et springbræt til arbejdsmarkedet Du skal snart starte i et løntilskudsjob på en arbejdsplads.

Læs mere

Kage er godt. Kage er meget godt

Kage er godt. Kage er meget godt Kage er godt Kage er meget godt Loven om nærhed Når noget står tæ3ere på hinanden hænger det mere sammen og når det er længere fra hinanden hænger det mindre sammen De rig9ge afstande gør det mere overskueligt

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Find dit nye job på FOA Job. Brugervejledning. Er du træt af dit job? opsagt eller ledig? ved at afslutte en uddannelse? ved at flytte?

Find dit nye job på FOA Job. Brugervejledning. Er du træt af dit job? opsagt eller ledig? ved at afslutte en uddannelse? ved at flytte? Oktober 2010 F O A F A G O G A R B E J D E Er du træt af dit job? opsagt eller ledig? ved at afslutte en uddannelse? ved at flytte? Find dit nye job på FOA Job Brugervejledning Indholdsfortegnelse: Hvad

Læs mere

Dokumentation af optagelse.dk. Dato Version Udarbejdet af Godkendt af Ændringsbeskrivel se BBJ CLFR Officiel version 1(Release 21)

Dokumentation af optagelse.dk. Dato Version Udarbejdet af Godkendt af Ændringsbeskrivel se BBJ CLFR Officiel version 1(Release 21) FtuBackgroundService Indhold Versionsstyring Introduktion Navn URL Sikkerhed Operationer Eksempler Fejlrapportering Versionsstyring Bruges til at skrive betydelige ændringer til dokumentationen Dato Version

Læs mere

VÆRKTØJER TIL OPGAVEOVERSIGT

VÆRKTØJER TIL OPGAVEOVERSIGT Organisering VÆRKTØJER TIL OPGAVEOVERSIGT OPGAVEOVERSIGT Tydelige og veldefinerede roller og opgaver er med til at sikre overblik og gennemsigtighed i foreningen/aftenskolen. Det gør det lettere at være

Læs mere

Tips til klasseforældreråd

Tips til klasseforældreråd Tips til klasseforældreråd På forhånd tak fordi du/i har påtaget jer at understøtte skolens og klassens fællesskab ved at være del af klasseforældrerådet. Vi ved, at børnene glæder sig hver gang, de skal

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Formands Nyt. Nr. 2-2015 Juni. Livet skal leves hele livet

Formands Nyt. Nr. 2-2015 Juni. Livet skal leves hele livet Formands Nyt Nr. 2-2015 Juni Livet skal leves hele livet OK-Klubberne i Danmark * Allégade 2 * 2000 Frederiksberg * tlf.: 33 85 45 01 * ok-klubberne.dk * facebook.com/okklubberne Formands Nyt nr.2, juni

Læs mere

Referat af Generalforsamling 2014

Referat af Generalforsamling 2014 Referat af Generalforsamling 2014 Tirsdag den 29. April kl. 19:30 Grundejerforeningen Hørsholm Søpark HUSK Kontigent skal betales SENEST 31.Maj 2014 på Reg. nr.: 1551 og Kontonr.: 3170170040 Moldrupvej

Læs mere