Naturfagligt nyhedsbrev

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturfagligt nyhedsbrev"

Transkript

1 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 1 af 12 Naturfagligt nyhedsbrev for lærere i naturfagene i Skive Kommune og naturfagsområdet på Læreruddannelsen Skive Læs i dette nummer: På lejrskole til Vester Vandet uden penalhus En ide er en ide Naturvidenskabsfestival, - jo sjovere desto travlere Naturvidenskabsfestival 2013 Om Dansk Naturvidenskabsfestival Naturcenter Brokholm lige nu! Brokholm Sø Fra naturfagsdagen. Slagtning og rengøring af fisk

2 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 2 af 12 På lejrskole til Vester Vandet uden penalhus Interview med 3 elever fra Jebjerg Skoles 6. klasse (juni 2012). Ved Dan Mortensen, Jebjerg Skole. 1. Fortæl lidt om turen generelt. SV: Vi var på lejrskole på Skive kommunes lejrskole i Vester Vandet. Turen var fra tirsdag til fredag, altså med 3 overnatninger. Vi er 29 elever i 6. klasse og vi havde 2 lærere med på turen. Vores lærere havde forbudt os at tage vores penalhus med på turen, så vi måtte kun bruge elektroniske hjælpemidler. 2. Hvad havde I med af hjælpemidler til brug i undervisningen? SV: Læreren havde projektor med til fællesundervisning. Computere til alle sammen i klassen. Man måtte gerne selv tage computer med og resten brugte skolens bærbare computere. Kamera, hvis man ikke havde det i mobiltelefonen. Selvfølgelig sin mobiltelefon. Ledninger til overførsel, opladning m.m. Bluetooth virker alt for besværligt på kommunens computere. Vi måtte ikke bruge facebook eller lignende. Man kunne bl.a. bruge internettet til opslag. Der var også bøger, Penalhus: Af det latinske ord penna, der betyder fjer og penale penneæske. En beholder til opbevaring af blyanter, penne og andre skriveredskaber. Benyttes traditionelt af skolebørn. Kan også staves pennalhus. som man kunne slå op i, men det synes vi, at det er gammeldags. Det er nemmere at finde på internettet end i bøger. Det kunne være sejt med en app. på telefonen, der kunne finde ud af blomstens navn, ud fra det billede man tog. 3. Nævn nogle af de ting, som I brugte hjælpemidlerne til. SV: På computeren lavede vi præsentationer i Powerpoint eller i Word. Vi brugte også Word til at skrive om tingene og turene. Vi tog billeder af de forskellige ting på biotopen eller turene. Det kunne være dejligt med en let florabog på mobiltelefonen. Mobiltelefonen brugte vi også til at kunne komme i kontakt med hinanden på turene.

3 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 3 af Hvornår på dagen brugte i IT-hjælpemidlerne? SV: Hele dagen. 5. Da I kom hjem, hvad brugte I billeder m.m. til? SV: Vi skulle lave forskellige præsentationer og opgaver på computeren. Inden vi tog af sted på lejrskolen, havde vi brugt meget tid på at søge informationer på internettet om området. 6. Savnede I jeres penalhus? SV: Nej! Det var meget sjovere uden. Man er vant til at bruge en computer. Fedt at læreren kaster sig ud i det. Man kan også fremlægge sine ting STORT for de andre. Tankerne bag set fra lærernes side: Traditionelt var lejrskoler lagt an på turene rundt, og der var ringe eller ingen elevdeltagelse i de praktiske gøremål. Eleverne blev installeret på deres soverum, fik stå op tider, morgenmadstider og de informationer, der ellers var nødvendige for at komme af sted på de daglige ekskursioner. Turene rundt var mest guidede ture, gerne, når økonomien tillod det, af lokale professionelle guider. Elevernes aktive deltagelse kunne, beløbe sig til at lave dagbogsnotater og evt. tegne noget af det man så. Ellers var eleverne lyttere. Motivationen kunne ved nogle være meget lille. Med brugen af IT har vi nu en langt større mulighed for kvalitativt at lade eleverne arbejde selvstændigt på selve ekskursionerne. Der er skabt mulighed for yderligere informationssøgning undervejs, hurtig og effektiv dokumentation (billeder og video), mulighed for at lade eleverne fordele sig over et langt større område (kommunikation via mobiltelefon). Eleverne har hermed fået en langt mere aktiv rolle i udforskningen af ekskursionsmålet. Det faglige arbejde fortsatte naturligt tilbage fra ekskursionen med en første sortering af det hjemtagne, samt planlægning for i morgen.

4 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 4 af 12 Der er mange overvejelser/problemstillinger bag brugen af de mange IT-hjælpemidler bl.a.: Beherskelsen af programmer og apparater. At teknikken virker. Tidsforbruget. Indvirkning på det sociale. Er der forskel fra tidligere? Differentiering. Informationsindsamling. Evalueringen. Kvalitet af produkter. Kvalitetsbevidsthed. Fagfagligheden bliver den negativt eller positivt påvirket? Succesen er meget afhængig af at teknikken virker, hvorfor der ligger en yderst vigtigt opgave med at kontrollere apparater og programmer på forhånd, samt at sikre et ekstra lager af batterier og kabler mm. Eleverne er vante brugere af den IT, så det falder dem meget naturligt at bruge den i hverdagen og på lejrskole. Hos lærerne afhænger det meget af den enkelte lærer. Hos de lærere, der har interessen for IT, falder det meget naturligt, mens det føles mere som et krav hos de resterende. Brugen af IT i lejrskoleregi er med til at højne den faglige kvalitet. I hverdagen bruges IT mere og mere som et naturligt hjælpemiddel i undervisningen, også i de små fag som naturfagene er. Hos mange af eleverne var brugen af de mange hjælpemidler en stor motivationsfaktor for at arbejde mere seriøst. Uddrag af powerpoint:

5 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 5 af 12 Af Sofie Munkholm, VSD En ide er en ide Har du set fiskene? Det er Marius på 5 som spørger mig. Han står på tæer og kigger ned i det store kar hvor et par dusin ørreder svømmer rundt. Han er på overnatning med sin børnehave på Brokholm Naturcenter og fortæller mig ivrigt om fisk og vand og den pind han har snittet. Kan du se hvad jeg har snittet? Jeg kigger lidt på den usle pind han har snittet lidt i. Egentlig var jeg på naturfagsgruppens inspirationseftermiddag her på Brokholm Naturcenter, og var blevet stillet spørgsmål om næste års emne i naturvidenskabsfestivalen (uge 39.) At brainstorme sammen med en god håndfuld andre halvtrætte lærere, over hvilke temaer vi kunne arbejde med inden for temaet alt det vi ikke ved, når jeg ikke engang var helt i bund med min forberedelse til i morgen, virkede en lille smule surrealistisk. Før det havde jeg været på hjernearbejde i værkstedet kreativ platform som er udviklet af Ålborg universitet, hvor jeg sad med en kop og min makker med ståltråd og skulle udforske hvilke muligheder vi havde for at skabe noget, som brugte koppen og ståltrådens egenskaber. Det krævede lige en mundfuld frisk luft og et øjebliks ensomhed. Nu stod jeg så her og skulle svare denne lille overglade dreng på hvad denne pind, der umiskendeligt lignede en pind, skulle forestille. Marius fra Resen NaturBørnehave (Resen v. Struer) Marius holder pinden op og sigter mod mig. Kan du ikke se det er en pivner? Piuvw, piuvw nu er du død! Selvfølgelig er det en skyder, det kunne jeg have sagt mig selv. Så prøv og se her, hvis jeg gør sådan her, så er det en kværker, Marius sætter pinden med y-forgreningen op mod halsen, og forsøger at kvæle sig selv. Hurtigt forsøger jeg at aflede hans opmærksomhed fra hans drabelige foretagende, og skynder mig at spørge, om hans pind kan andet, og Marius holder pinden frem mod mig, med y-forgreningen op ad. Ja det kan også være sådan en og så skyder han mig med sin imaginære slangebøsse.

6 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 6 af 12 Jeg har helt tabt pusten. Her sidder jeg og vrider min veludviklede hjerne for at tænke nyt og innovere og virke vildt original, og så bliver jeg overhalet inden om, af Marius på 5. Jeg samler mig sammen og går tilbage til næste værksted, mens Marius opfinder en frugtplukker og en bille-tunnel ud af sin usle pind. En idé er en idé som giver inspiration og rum til nye ideer. Naturvidenskabsfestival, - jo sjovere desto travlere Af Gitte Gibson, Naturfagsgruppen Så rinder naturvidenskabsfestivalen 2012 lige så stille ud, tilbage venter blot noget tastearbejde og evaluering af både proces og udbytte. Tanker om travlhed, forvirring, gode oplevelser og ikke mindst taknemmelighed for opbakning fra elever, kollegaer, ledelse og kommune finder sammen i én følelse: lettelse. Naturfagsgruppen havde i år valgt at lade festivalen være emne for årets naturfagsdag, og det medførte for undertegnede en grundig udfordring på festivalens tema alt det vi ikke ved. Via formidling.dk kan man bestille (næsten) gratis foredrag. Det lyder godt og det er godt, men en masse spørgsmål dukker automatisk op efterhånden; Hvordan bestiller man foredrag? Hvordan udvælger man foredrag? Hvad stiller man op hvis man får foredrag? Hvad koster det rent faktisk? Spørgsmålene forsætter. Det var en del af baggrunden for, at netværksgruppen satte sig for at skaffe nogle foredrag til kommunen, og så invitere andre skoler til at deltage. Ca. 110 elever på 9. årgang fra hhv. Resen Skole og Skivehus Skole havde fornøjelsen af den unge civilingeniør Line Marie Nielsen fra Ålborg Universitet. Hun fortalte om sit forhold til kemi og hendes arbejde med at benytte sukkermolekyler som skjulested for f.eks. præparater til kemoterapi, for således at der kunne mindske bivirkninger. Og konklusionen: Ja, der er en god del arbejde i forbindelse med at skaffe foredrag, og selve afholdelsen af foredrag, og nej, det er ikke gratis, men relativt billigt. Udgiften er transportomkostninger og eventuelle udgifter til kost og logi, hvis en overnatning er nødvendig. Derfor er det gruppens anbefaling, at skoler i samme område samarbejder om arrangementer. Og ja, det er det værd!

7 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 7 af 12 En anden del af festivalen er årets masseeksperiment. Masseeksperimentet er elevernes mulighed for at opleve, at de bidrager til reel forskning. Forskere får resultater fra tusindvis af ens eksperimenter, og det betyder at der er et statistisk grundlag, som det ellers er svært at opnå. Resultaterne af masseeksperimentet kan senere findes på festivalens hjemmeside, således at der er mulighed for opfølgning. Deltagelse i masseeksperimentet er gratis og man tilmelder sig på festivalens hjemmeside. Der er som regel en begrænsning på deltagerantal, så en tilmelding garanterer ikke deltagelse, men jo flere som tilmelder sig, desto bedre kan forskerne udvælge skoler således, at befolkningssammensætningen er bedst muligt afspejlet. Dermed kommer vi til det afventende tastearbejde. Resultaterne skal til forskerne dvs. elevernes besvarelser skal tastes ind på en særlig hjemmeside, - men det må vente til næste uge, for nu er det weekend Af Mikkel Bergh Hansen, Brårup Skole Naturvidenskabsfestival 2013 På inspirationsdagen i Brokholm den 6. september kiggede vi på temaet for 2013: Energi til livet. På websitet: fandt vi online materiale, forsøg samt foredrag tilhørende ovenstående emne. Derudover så vi på mulighederne for at søge midler hjem til næste års Naturvidenskabsfestival. Vi fandt ud af, at det er vigtigt, at komme tidligt i gang (primo 2013) med planlægningen af næste års Naturvidenskabsfestival, hvis man gerne vil benytte sig af de tilbud på foredrag, der findes, samt søge midler der til. Vi tyvstartede med egne idéer til emnet, og kiggede på mulighederne for undervisningsforløbene.

8 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 8 af 12 Om Dansk Naturvidenskabsfestival Af Finn Gadgaard, LISKI, Naturfagsgruppen Dansk Naturvidenskabsfestival er en festival, der årligt afholdes over hele landet. Den første festival blev afholdt i 2001, dvs. dette års festival er nr. 12 i rækken. Organisationen bag arrangementet er Dansk Naturvidenskabsformidling, DNF, som drives med støtte fra staten og en række private fonde og virksomheder. I 2011, hvor festivalens emne var Lys og luft, deltog omkring 1/3 af landets grundskoler i et eller flere arrangementer. Næste år, 2013, bliver emnet Energi til livet, og i 2014 bliver emnet Vejen til fremtiden. Overvej allerede nu, om ikke jeres skole bør deltage næste år. Naturcenter Brokholm lige nu! Af Vibe Søndergaard Jensen, Naturcenterleder, Midtjylland Mens naturen forbereder sig på vinteren Jeg bliver tit spurgt om, hvad naturvejledere laver om vinteren. Tja vi går i hvert tilfælde - og heldigvis for det - ikke i hi. De seneste år har vi på Naturcenteret tilbudt særlige juleaktiviteter. I år er temaet mus. Musene ude i naturen omkring Brokholm undersøges Vi går en tur ved naturskolen og tømmer fælder. Vi ser på, hvilke slags mus vi fanger. Hvis vi er heldige, finder vi flere af de musearter, der findes i Danmark. Musene sættes ud igen på fangststedet. Tilbage på centret finder vi ud af, hvad musene lever af sommer og vinter, og hvorfor de er så vigtig en brik i mange fødekæder. Musene inde på naturcentret undersøges Mange mennesker er bange for mus. Det er noget, vi lærer som små. Brokholms mus er tamme og kan kæles med og løftes op, og børn og voksne finder på tæt hold ud af, hvor spændende en adfærd musene har. Vi slutter af på naturcentret med at lave mus af naturmaterialer, som børnene kan få med hjem som et minde om dagen. Arrangementet varer ca. 2 timer.

9 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 9 af 12 Ellers går naturvejledernes tid med planlægning af det næste år. Skovløbere og skovarbejdere arbejder mere i skoven, vi andre sidder med administration, bl.a. regnskab, nye aftaler, foldere, kurser, og opdatering af hjemmeside (www.naturcenterbrokholm.dk). Brug den! Blandt andet til at se hvornår der er ledigt på naturcenteret, find aktivitetsforslag og priser. Vi tager selvfølgelig også rigtig gerne ud med alle de grupper, der trodser vinteren og f.eks. er på dyresporsjagt i sne og hygger omkring bålet. Op til Påske vil vi formodentlig igen tilbyde påskearrangementer, men det er noget af det vi skal arbejde med her i vinter. Der skal laves nye aktivitets tilbud til skoler og institutioner for Som noget nyt arbejder vi på at effektivisere vores bookingsystem, så vi kan bruge mest mulig tid sammen med vores gæster og mindst mulig tid ved telefoner og skriveborde. Booking på Brokholm Naturcenter Fremover vil vi rigtig gerne at alle vores gæster booker ved at bruge følgende mailadresse: Herefter får man et skema tilbage, man skal udfylde med alle de oplysninger, som vi skal bruge for at kunne tage imod alle på den bedst mulige måde. Der vil blive svaret på mailen indenfor højest en uge. Har man ønsker af mere presserende art, kan man skrive til Naturstyrelsen Midtjyllands postkasse, som vi læser hver dag. Adressen er Man er selvfølgelig stadig velkommen til at ringe, hvis der er noget man er i tvivl om. Bus til Brokholm Naturcenter Det er nu blevet lidt lettere at komme med bus til lejrskole på Brokholm. Fra Skive skal man med bus rute nr. 420 kl Ankomst Breum kl Herfra køres med rute 423 kl Dagen efter kan man så benytte samme bus retur fra naturcentret kl Den er tilbage i Breum kl Benyt endelig den nye rute, så vi får lov til at beholde den. Rikke tilbage på Brokholm Rikke Mørk Lund leder af naturcenter Brokholm har fået en dejlig pige. Tillykke! Rikke ventes tilbage fra barsel til marts Vi ses på Naturcenter Brokholm.

10 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 10 af 12 På vegne af naturvejlederne på Naturcenter Brokholm, Naturstyrelsen, Midtjylland. Vibe Søndergaard Jensen Naturcenterleder Midtjylland Dir tlf.: (+45) Mobil: (+45) Bjørnkærvej 18 DK Haderup Tlf.: (+45) Brokholm Sø Af Finn Gadgaard, LISKI Den nuværende Brokholm Sø er et genskabt naturområde. På gamle kort fra slutningen af 1700-tallet er angivet en sø, hvor den nuværende Brokholm Sø ligger. I løbet af 1800-tallet og indtil midten af 1900-tallet blev den gamle sø udtørret, bl.a. ved bortpumpning og grundvandssænkning. De udtørrede arealer har været benyttet til landbrugsproduktion. Da omkostningerne ved at vedligeholde de tørlagte arealer blev for store, henvendte lauget, der stod for landvindinger, sig til offentlige instanser for at få genskabt søen. I 1999 var den genskabte sø en realitet. Søen dækker et areal på ca. 0,8 km 2, mens engområdet omkring søen er på ca. 0,6 km 2. Den største dybde i søen er ca. 2 m. (Kilde: Skov- og Naturstyrelsens folder, 2003)

11 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 11 af 12 Velbekomme! I det kommende nummer:

12 Naturfagligt nyhedsbrev Oktober 2012 Side 12 af 12 Nyhedsbrevet udgives af Naturfagsgruppen: Gitte Gibson, Skivehus Skole Joan Lykke Dahl, Aakjærskolen Sofie Munkholm, VSD Mikkel Hansen, Brårup Skole. Trine Frølich, Aakjærskolen Dan Mortensen (Tovholder), Jebjerg Skole Finn Gadgaard (Tovholder), Læreruddannelsen Skive, LISKI Redaktør: Finn Gadgaard Tilmelding til nyhedsbrevet: Send mail til I emnefeltet skrives Tilmeld Nyhedsbrev. Framelding til nyhedsbrevet: Send mail til I emnefeltet skrives Frameld Nyhedsbrev. Nyhedsbrevet kan også læses på og på VIA Studienet under naturfagene i LISKI. Naturfagsgruppens arbejde har til formål at medvirke til at styrke naturfagene generelt, at styrke samarbejdet mellem skole og læreruddannelse, at videndele, at inspirere gennem bl.a. arrangementer. Der står da ikke i bogen, at fisken er glat, slimet - og levende

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse

Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse Evaluering af Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse Et 2½-årigt udviklingsprojekt i Vordingborg Kommune Tredje og afsluttende rapport Maj 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Baggrund og Læsevejledning

Læs mere

De lokale synskonsulenter i Region Syddanmark. Nyhedsbrev. November 2014

De lokale synskonsulenter i Region Syddanmark. Nyhedsbrev. November 2014 De lokale synskonsulenter i Region Syddanmark Nyhedsbrev November 2014 Side 1 November 2014 Nyhedsbrevet henvender sig til forældre, hvis børn er tilmeldt Synsregistret, samt unge Indledning Dette blad

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Mange af jer har før sommerferien deltaget i undersøgelsen om den vanskelige samtale. Nu foreligger resultatet og det

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Min første Formanden beretning

Min første Formanden beretning Min første Formanden beretning Den første gang: Jeg vil egentlig starte min beretning med at berette om dengang, jeg startede i Ventilen. I 2005 afholdte Aarhus Ung Uge 38, hvor alle ungdomsorganisationer

Læs mere

foreningen af unge med gigt

foreningen af unge med gigt foreningen af unge med gigt medlemsblad nr. 148 marts 2013 29. årgang temaaction! Er du ny redaktør til FNUGbladet? SIDE 7 FNUG på adventure SIDE 12 Lyder jeg dum? SIDE 17 REDAKTIONELT FORENINGEN AF UNGE

Læs mere

rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015

rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015 rettnyt:02 LANDSFORENINGEN RETT SYNDROM 2015 ANNONCE RETT NYT INDHOLD nr. 2 2015 6 4 Redaktionen 5 Nyt fra bestyrelsen 6 Familietur til Legoland 8 Børn med særlige behov 9 9 Mille og Meywalkeren 10 Bestyrelsens

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

MAJ 2012 UDGIVET AF LANDSORGANISATIONEN SKOLE OG FORÆLDRE MED IPADS I STEDET FOR BØGER ER DER GARANTI FOR ELEVERNES ENGAGEMENT I UNDERVISNINGEN...S.

MAJ 2012 UDGIVET AF LANDSORGANISATIONEN SKOLE OG FORÆLDRE MED IPADS I STEDET FOR BØGER ER DER GARANTI FOR ELEVERNES ENGAGEMENT I UNDERVISNINGEN...S. 5 MAJ 2012 UDGIVET AF LANDSORGANISATIONEN SKOLE OG FORÆLDRE MED IPADS I STEDET FOR BØGER ER DER GARANTI FOR ELEVERNES ENGAGEMENT I UNDERVISNINGEN...S. 3 LEDER SKOLENS VÆRDIER TIL DEBAT INDHOLD AF BENEDIKTE

Læs mere

Nyt fra kontor og afdelinger Min tid på Rosenvænget af Jan Herold. Nye ansigter Billeder fra emneuge & byggeri

Nyt fra kontor og afdelinger Min tid på Rosenvænget af Jan Herold. Nye ansigter Billeder fra emneuge & byggeri Skoleblad - Rosenvængets Skole - Viborg Nyt fra kontor og afdelinger Min tid på Rosenvænget af Jan Herold. Nye ansigter Billeder fra emneuge & byggeri Rosenknoppen side 1 Af Jane Hansen I denne uge er

Læs mere

Vi vil først bede om nogle informationer til identifikation af besvarelser og med henblik på yderligere spørgsmål.

Vi vil først bede om nogle informationer til identifikation af besvarelser og med henblik på yderligere spørgsmål. Bilag 1 Side 1 af 13 Kære respondent, Endnu en gang tak for din medvirken i vores kortlægning af danske kommuners brug af sociale medier. Afhængigt af dine svar ventes undersøgelsen at tage maksimalt ti

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

Hjerteblod. Forsikring. Medlemmerne er DFL's hjerteblod vi er til for jer! Den bedste dag er en nat To stærke kvinder mødes om natten [ Side 6-9 ]

Hjerteblod. Forsikring. Medlemmerne er DFL's hjerteblod vi er til for jer! Den bedste dag er en nat To stærke kvinder mødes om natten [ Side 6-9 ] Nr. 2 / 2013 DFL - foreningen for ansatte i forsikring Forsikring [ TEMA 4-15 ] Den bedste dag er en nat To stærke kvinder mødes om natten [ Side 6-9 ] Værdi for medlemmerne Læs om, hvordan DFL giver værdi

Læs mere

Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle

Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle Bilag 1 Forforståelse...2 Bilag 2 Spørgeguide Lærke Hoffman...3 Bilag 3 Egne oplevelser med Ego Trap...4 Bilag 4 Interview med Poul Kattler og Helle Rimmer på Eksperimentarium...6 Bilag 5 Spørgeguide til

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Nr. 2 2013 Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Information Formandens ord 3 Område Nord 4 Siden sidst 5 Kimberskuet 5 Efterårets aktiviteter Gistrup 8 Storvorde 10 Åbent landbrug

Læs mere

Midtjyllands kristne Friskole Brændgårdvej 4, 7400 Herning Tlf. 97 12 36 77. Nyt fra skolelederen. Sommerferie en tid mellem to skoleår.

Midtjyllands kristne Friskole Brændgårdvej 4, 7400 Herning Tlf. 97 12 36 77. Nyt fra skolelederen. Sommerferie en tid mellem to skoleår. Nyt fra skolelederen Sommerferie en tid mellem to skoleår. Midt i travlheden med planlægningen af det nye skoleår skal der også være tid til at kigge lidt tilbage på det netop overståede skoleår. En egentlig

Læs mere

Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening

Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening Nyt fra Juni 2014 Nr. 13 Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening Organisationsbestyrelserne for Padborg Boligforening og Aabenraa Almene Boligselskab Aabenraa Almene Boligselskab Kallemosen

Læs mere

GNIST. Spar masser af penge på indkøb. TV fra Skive om Skive. Gratis billetter til musical. Personaleblad for Skive Kommune nr.

GNIST. Spar masser af penge på indkøb. TV fra Skive om Skive. Gratis billetter til musical. Personaleblad for Skive Kommune nr. GNIST Personaleblad for Skive Kommune nr. 1 februar 2010 Spar masser af penge på indkøb TV fra Skive om Skive Gratis billetter til musical medarbejder.skivekommune.dk 2 Gnist Leder Indhold 3: Politiker

Læs mere

It som hjælpemiddel til at styrke mundtligheden i matematik og naturvidenskabelige fag

It som hjælpemiddel til at styrke mundtligheden i matematik og naturvidenskabelige fag It som hjælpemiddel til at styrke mundtligheden i matematik og naturvidenskabelige fag Projekt eskoler Midt Rapport til region Midtjylland Forfattere: Lars Moeslund, Thao Cao og Peter Leineweber Horsens

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

Brug hinanden 11 historier om frivillighed

Brug hinanden 11 historier om frivillighed Brug hinanden 11 historier om frivillighed Redaktion: Frivilligafdelingen Tekst: Gitte Roe Eriksen Foto: Stefan Kai Nielsen, EKKO Pressefoto Grafisk design: Lotte Rask Tryk: KLS Grafisk Hus A/S Oplag:

Læs mere

Sig Nej - Lær, hvordan du får sagt fra i tide. Anita Hummelshøj Mikkelsen Professionel person- og relationsudvikler

Sig Nej - Lær, hvordan du får sagt fra i tide. Anita Hummelshøj Mikkelsen Professionel person- og relationsudvikler Sig Nej - Lær, hvordan du får sagt fra i tide Anita Hummelshøj Mikkelsen Professionel person- og relationsudvikler Forside: Povl Anker Buhl Grafisk tegnestue Korrektur: Buttle Sprog & Formidling Illustration:

Læs mere

LANDSFORENINGEN HUNTINGTONS SYGDOM

LANDSFORENINGEN HUNTINGTONS SYGDOM ISSN 0909-5128 huntingtons.dk 29. årgang Juni 2012 Nr. 2 LANDSFORENINGEN HUNTINGTONS SYGDOM Landsforeningen Huntingtons Sygdom huntingtons.dk nr. 2/12 1 Indhold Formanden har ordet... 3 Rundt om HS 2012:

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere