Oversigt over madordninger i dagtilbud og skole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oversigt over madordninger i dagtilbud og skole"

Transkript

1 Oversigt over madordninger i dagtilbud og skole Madordning i Bakkehuset: Vi har maddag en gang ugentligt i Bakkehuset (dog ikke i ferier samt hele december). ½ delen af børnene laver maden til alle, dækker bord osv. - ugen efter er det den anden ½dels tur. Forældrene betaler 11 kr. pr. gang frivilligt (dvs. forældrene kan komme penge i en sparebøsse, som en forældre bestyrer = tømmer og betaler brugsregning) Vejstrup vuggestue og børnehave. I vuggestuen får børnene morgen mad, frokost med en lille varm ret, og eftermiddagsmad. I børnehaven gives der eftermiddagsmad, som kan være mange forskellige retter. Børnehuset Løkken har vi kun varmt mad en gang om måneden, da vores køkken ikke er godkendt. Børnely. Madordninger - er det betalte ordninger? Hvis det er, så har vi det ikke Vores vuggestuebørn er i øjeblikket på fuld kost, hvor det er en økonoma, der står for maden. Vi prioriterer, at de små får kost, da livsstilssygdomme grundlægges i de første leveår. Det har den økonomiske konsekvens, at vi har valgt at forældrene til børnehavebørnene på skift tager eftermiddagsmad med til hele stuens børn - fremfor hver dag at skulle have med til et enkelt barn. I forbindelse med nybyggeri af Børnely, vil vi meget gerne kunne tilbyde mad til alle børnene - forældrebetalt ordning, MEN det kræver, at der i nybyggeriet er tilstrækkelig med plads til at lave et institutionskøkken, der kan leve op til gældende lovkrav. (Vi klarer det her - men kun fordi hygiejnen og egenkontrollen er i orden og kontrollen ved, vi skal flytte) Børnegården Her i Børnegården ( tidligere Byparkens børnehave) har vi en ugentlig maddag for mellem og store børn i huset i Byparken ( Skovmøllen har ikke dette ) det er forældrene, der kræver pengene ind 10,00 kr pr. måltid og børnene er med i hele forløbet fra indkøb til tilberedning og afslutningsvis fælles frokost. For vuggestuens vedkommende får vores 14 vuggestuebørn hver dag et varmt sundt måltid til frokost, denne madordning har vi købt os til hos vuggestuen veed siden af som har en økonoma ansat. Forældrene betaler ikke ekstra for dette, men skal selv medbringe bleer, hvilket nogen vuggestuer tilbyder. På sigt vil vi meget gerne kunne tilbyde alle børn her i Børnegården et sundt varmt måltid mad om dagen Tved Børnehave Månedlig har vi en varm maddag og en kold smør selv dag i begge vores børnegrupper. Den kolde dag betaler forældrene selv ved, at medbringe aftalte pålæg på skift. Vi kunne ønske os, at have tilbud om en ugentlig maddag, hvis vi havde økonomi til det. Når vi har maddag, er vi meget fokuseret på det sunde - og så er der i høj grad hyggen og det sociale vi tilgodeser.

2 Kilen Børnehave Vi har ingen madordning her undtaget en maddag en gang om måneden. Der er ingen betaling og børnene deltager. Kirkeby Børnehus I Kirkeby Børnehus har vi igennem de sidste 25 år haft en forældrebetalt madordning. Forældrene betaler 200 kr. pr. måned. Madordningen er incl. morgenmad - formiddagsmad - frokost - eftermiddagsmad. Køkkenet er hustes store værksted og madlavningen er en daglig pædagogisk aktivitet for vores børn mellem 3 til 6 år. Prisen kan holdes på 200 kr. pr. måned fordi det pædagogiske personale står for madlavningen. Vi har ikke en økonoma / køkkendame ansat. Det er et meget stort ønske at få ansat en køkkendame, da alt det praktiske arbejde med madlavning tager rigtig lang tid i forbindelse med oprydning og opvask efter 80 mennesker. Vi har udarbejdet en madpolitik, som jeg vedlægger. Vesterlunden Alle daginstitutioner med vuggestue har 10 køkkentimer pr. afd. De får frugt - brød om formiddagen. De får varieret eftermiddagsmad. I det omfang børn kan inddrages f.eks når der skal bages brød m.v, deltagere de. I Vesterlunden får alle børnehavebørn også eftermiddagsmad, det er noget vi selv finansiere af de midler der går til beskæftigelse. Her deltagere børnene selvfølgelig også ofte. Der er tilbud om morgenmad fra kl I de fleste institutioner er vi p.t ved at udarbejde en kost politik, vi har bl.a haft en kostvejleder ude her i november til et fælles forældremøde, gratis fra ministeriet. ( det var godt, en Lisbeth Hede ) Eventyrhuset i Gudbjerg Morgenmad til alle børn der møder inden kl Menû: Havregrød/øllebrød- havregryn/cornflakes/tykmælk. - brød,ost, marmelade- mælk. Frugt: kl : Frugt er medbragt Frokost: Vuggestuen får rugbrød med diverse pålæg+ mælk, børnehaven medbragt madpakke, får mælk Eftermiddagsmåltid: Alle børn tilbydes varieret eftermiddagsmad, alt fra supper-små kødretterfrugtretter m.m. Én gang mdt. laves fællesspisning, hvor alle børn får et større måltid mad som erstatning for madpakkerne. Børnene deltager altid i forberedelse af måltiderne. Vores køkken er godkendt, vi får jævnlig besøg af levnedsmiddelkontrollen.

3 Nordkaperen - madordning Børnehusene i Nordkaperen tilbyder eftermiddags frugt og en gang imellem kartofler, sandwich og boller. Efterhånden som antallet af børn er blevet forøget i husene og der er kommet flere udsatte børn, har man indskrænket dette tilbud. Da vi er et område med mange sårbare børn og tosprogede børn, er det meget uheldigt at man ikke har ressourcer til at tilbyde ordentlig mad i husene. Derfor foreslår vi, at der laves en forsøgsordning i Nordkaperen med gratis mad til alle børn. Udover det med eftermiddags mad har vi følgende ordninger: Ungernes Hus 1 gang om mdr. laver vi sund og nærende kold/varm mad sammen med børnene, de er også med til at handle. Det koster forældrene 20 kr. pr. mdr. pr barn. Vi ville meget gerne udvide denne ordning, f.eks. til hver dag, hvis vi havde personale ressourcer til det. Holbøllsminde Børnehus En gang om ugen, hver torsdag, laver vi mad sammen med børnene. De skiftes ( i 4 grupper ) til at bestemme hvad vi skal spise og er efterfølgende med til at lave maden. Denne ordning koster forældrene kr. 40,00 pr mdr. Overvejelser om at indskrænke ordningen til en gang pr. mdr. på grund af personale ressourcer. Holbøllsminde Klub I vores køkken arbejdes der hver dag på, at tilberede et eftermiddagsmåltid til børn og voksne. Vi har ansat en køkkendame i skånejob, som varetager alle opgaver omkring indkøb, tilberedning, salg og opbevaring af madvarer. Maden der tilberedes er at betegne som et let supplerende måltid. Der varieres fra dag til dag og alle måltider der bliver lavet, bærer overvejende præg af, at være sunde og have en høj standard m.h.t. næringsværdi. Da børnene til en vis grad inddrages i visse funktioner omkring vores køkken, er der også en del læring omkring processen. Det er overvejende omkring salget i baren, at børnene er med til, og her handler det om at prissætte retten, modtage betaling og give rigtigt tilbage. Man skal have et godt overblik, kunne stå for et vist pres i stressede øjeblikke og stadig have overskud til at give en venlig betjening. Vi sigter mod, at baren økonomisk kan "køre rundt" men det er en svær opgave. Hvis vi prissætter alt for højt, bliver det for dyrt for børnene og, der bliver alt for meget spild. Hvis vi tager for lidt for måltidet, er faren for et underskud altid til stede. Så alt i alt er det lidt gynger og karrusel. Vores mål er, at børnene får et sundt og nærende måltid, så vi sætter gerne en smule økonomi ind, for at nå dette mål. Et måltid koster gennemsnitligt 4 kr. Og, det serveres kl man.- tors. Fredag kl.14. Da vi denne dag lukker klubben kl.16.

4 Vi bestræber os på, at køkken og bar hele tiden er i udvikling. Nye og spændende retter skal prøves af, og bar miljøet må gerne være hyggeligt rent indretningsmæssigt. Svendborg den 21. november 2007 Skårup Børnehave og vuggestue Her i institutionen er det eneste måltid, vi giver, morgenmaden samt frugt om formiddagen til vuggestuebørnene. Vi har tidligere givet et let måltid om eftermiddagen, men har måttet spare det væk, både af hensyn til økonomi og personaleressourcer. Jeg har en forventning om, at det vil være muligt i 2008 igen at prioritere eftermiddagsmad til alle børn. Tved Skole. Det var vores skolebestyrelse, der på børnenes vegne ønskede, at vi prøvede at etablere en sådan. Ordningen fungerer sådan: En gang om ugen (onsdag) har børnene (+ evt. lærerne) mulighed for at købe et måltid mad. Man er tilmeldt ordningen for en periode (typisk et kvart år). Det koster 20,- kr. for et måltid. Maden er sund almindelig mad - og altid med grønt og frugt som tilbehør. Vi har lavet en ordning / aftale med forsamlingshuset, der er vores nabo. Det betyder, at vi kommer udenom sundhedsmyndighederne, der kunne være interesserede i at checke vores skolekøkkens tilstand. Desuden har vi intet med økonomien at gøre, da eleverne betaler direkte til leverandøren. Kontoret sørger for at bære pengene ind til forsamlingshuset. Børnene er derfor ikke involveret i ordningen - udover med at skulle spise maden! Det ekstra "oprydning" der bliver, sørger vores pedel for. Sct. Michaels Skole har etableret en madordning, hvor en medarbejder i flexjob producerer en lun ret 3 gange om ugen til 12-pausen. Denne medarbejder har på AMU gennemført en kort uddannelse i almen fødevarehygiejne. Ordninger er etableret efter et samarbejde med Fødevarestyrelsen, hvor både skolebodens udsalgssted og en afdeling af skolekøkkenet er godkendt/undervejs til godkendelse. (eget køleskab/fryser/køkkenredskaber mm) Alt mad sælges på engangs-service, da skolen ikke råder over opvaskemaskine der vasker over 80 grader (krav fra Fødevarestyrelsen). Indtil videre medvirker elever ikke ved fremstilling af mad, men det er under overvejelse, da antallet af daglige portioner er i stigende. Fra efterårsferien er antallet af forudbestilte portioner steget til ca portioner pr dag. Vores mål er at nå op på ca 50 portioner dagligt. P.t. er vi i gang med en undersøgelse blandt forældrene fra 0-6. kl om der er grundlag for at etablere en frugtordning - og bolleordning klassevist.

5 Ved udlevering medvirker vores 8.klasser, der er ansvarlige for skoleboden, der har dagligt salg af diverse mælkeprodukter og hjemmebagte boller. Menuen rækker over 14 dage og elever kan forudbestille til en pris af 12,- kr pr portion. Ved løssalg (3-5 portioner) koster en portion 15,- kr. Lundby Skole har indtil nu haft en bod, hvor en voksen i jobaktivering sammen med elever fra elevrådet ( kl. ) har stået for salget. Bodens salg bygger på, at den er et supplement til madpakken. Man har dog, hvis man har glemt madpakken kunnet købe diverse boller ( blot en bolle eller som burgere med ost, pålæg og grøntsager ). Tidligere kunne der også købes drikkevarer - juice m.m. Dette er stoppet, og der er i stedet for opsat drikkevandsautomater på skolen. Her kan eleverne fylde vand på deres drikkedunke i den mængde, de ønsker. Desværre er det sådan, at den voksne i jobaktivering har sidste arbejdsdag d Udsigterne til at kunne få en ny er ikke særlig positive. Vi må derfor, ihvertfald i en periode, skrue ned for udvalget, da det er børn fra klasse, der må klare salget alene. Det eneste holdbare på sigt ville være, at en voksen kunne ansættes med et tilskud, da vi ikke ser os i stand til ud fra vores økonomi at lønne en medarbejder. Dette ville endvidere betyde, at man kunne udvikle et stabilt koncept ( herunder forskellige lune retter ) på bodens vareudbud. Byskolen Vi har en "bollebod" i spisefrikvarteret, som stopper til nytår, da Byhavegård ikke længere kan levere. Byhavegård er et beskæftigelsesprojekt som mangler ledige. Vi har ikke planlagt i hvilken form vi skal fortsætte, så jeg tror vi er ret interesseret i at komme på en evt. liste over skoler der mangler en god madordning. Det skal dog tilføjes at skolebestyrelsen hidtil har været ret faste på at mad er et forældreansvar, derfor er vores også et supplement, og præsenteres ikke som et fast tilbud der alle ugens 5 dage kan erstatte en god madpakke. Gudbjerg Skole Men Gudbjerg skole har lavet en aftale med Gudbjerg Brugs, som leverer udskåret frugt og forskellige grovboller hver dag til skolen. Lidt under halvdelen af eleverne (66 ud af 142) bruger tilbudet. Prisen for tilbudet er 3,50 kr for enten brød eller frugt og hvis man køber begge dele får man det for 6 kr. Børnene er kun involveret ved at duksene afhenter bakker og kasser. Stenstrup Skole 1.JA til madordning. 2. Madordningen er åben mandag - torsdag hver uge. Maden produceres på skolen i hjemkundskabslokalet af en økonoma, som skolen har ansat 18 timer ugentligt. Hun står også for indkøb. Lokalet er godkendt af Levnedsmiddeltilsynet. Der bestilles og betales mad af eleverne for en 2-ugers-periode. Hvert måltid koster 12 kr, der er en ret pr. dag. Ny pris pr. 1. januar 2008: 15 kr. Bestilling og betaling foregår på skolens kontor.

6 Maden er varieret, indeholder oftest brød. Vedlagt 3 tilfældige perioders bestillingssedler med menu. Maden hentes af børnene i tidsrummet i hjemkundskabslokalert, hvor det også er muligt at spise maden. Der produceres et mindre antal portioner til spontant køb. I skolens 10-pause sælges desuden brød uden forudbestilling. I perioder også frugt. I gennemsnit benytter mellem 1/4 og 1/3 af skolens børn sig af madordningen dagligt (ca børn). Økonomaen får i tidsrummet omkring udlevering af maden hjælp fra en SFO-pædagog. Skolebestyrelsen var meget aktiv omkring oprettelsen af madordningen. Madordningens drift hviler i sig selv. Investeringer har skolen dækket, så samlet er der underskud i madordningens levetid (fra. uge ). Økonomaen stopper juni 2008 (pension). I MED og skolebestyrelse tager vi derfor madordningen op til gennemdrøftelse her i vinteren Vi har i sidste skoleår brugt elever i "madpraktik" i 14 dages perioder. Den ordning har vi netop genoptaget her pr elev pr. gang. Eleverne har også indflydelse på sammensætningen af menuerne - mest via dialog med økonomaen. Men elevrådet har også madordningen som behandlingsemne her i vinter. Bymarkskolen På Bymarkskolen har vi madordning. Eleverne kan købe mad to gange om ugen, tirsdag er der varm mad og torsdag er der kold mad. Maden fremstilles på Ollerup Plejehjem. Vi henter og står for servering og opvask. Mellem 1/3 og 2/3 af eleverne bruger ordningen. Derudover har elevrådet en bod, hvor de sælger yoghurt, brød, juice og rosiner. Hømarkskolen Det er meget aktuelt for os. Vi har haft et samarbejde med Byhavegård som har leveret rigtig fin mad til vores bod. Salget fra boden varetages af elever fra udskolingen (de laver også kasseregnskab), mens selve bestillingen og det overordnede ansvar for salget varetages af en i jobprøvning som vi efterflg. overvejer at ansætte i en fleksstilling. Hun varetager også indkøb og salg i vores frugtbod (frugt som sælges fra ) Der sælges kolde og lune retter, grøntsager, juice mm. og en ret koster ca. 13. kr. I forbindelse med, at Byhavegård fra årsskiftet ikke længere kan levere mad, er vi begyndt at se os om efter andre leverandører. Vi overvejer pt. at få varm mad fra centralkøkkenet i kommunen. Men det strander altid på økonomien... Vestre Skole På Vestre Skole har skolebestyrelsen stået for en lille madordning, hvor der hver onsdag er en anderledes madpakke til børn, der er tilmeldt. Ordningen er et forsøg, der er startet i uge 43 og løber over 10 uger.

7 Den samlede pakke med 10 menuer koster 200 kr og er betalt forud ved bankoverførsel eller kontant på skolen. Menuerne er sammensat og bliver leveret af lokale leverandører, Vindeby Slagteren og Bavinchi Bageren. Menuerne er blandede bl.a. sandwich, pastasalet, tærte og frugt. Der er 135 børn der tilmeldt ordningen. Skolebestyrelsen evaluerer projektet i december og er meget indstillet på at finde en mere permanent madordning, men holdningen er at det ville være rart, hvis der var en fælles ordning for alle skoler. Østre Skole Vi har en bod, der har åbent i de to store frikvarterer dagligt. Her kan eleverne købe juice, kakao (endnu), youghurt, frugt, sandwichboller med forskelligt fyld, pastasalat, gulerodsboller, ciabattaboller, rugbrød, frikadeller. Priserne varierer fra 2-10 kr. Pastasalat koster 8 kr. De store sandwich koster 10kr. Maden tilberedes/bestilles af en person på fleksjob, som arbejder 26,25 timer/uge. Hun optæller desuden penge og lager. Eleverne fra 7.-9.kl. hjælper på hold á 3-4 personer pr. frikvarter på skift med salg og oprydning. Vi fordeler en del af "overskuddet" på klasserne, så de på den måde får tilskud til den skolerejse, der traditionelt afvikles i 8. eller 9.kl. "Overskuddet" udregnes uden at tage højde for den lønudgift der er - og boden er der først og fremmest, fordi vi ønsker der skal være et sundt tilbud om mad/supplement til madpakke - ikke for at tjene penge. Vi søger at holde priserne så langt nede som muligt - og skævdeler gerne priser til fordel for de sundeste valg. Overskuddet har tidligere været ca /år - disse er blevet fordelt med til fordeling mellem de involverede klasser - de øvrige er blevet anvendt til evt. indkøb af udstyr til køkkenet/boden samt til fælles faciliteter (legeplads m.v.) Desværre var der sidste år kun ca i overskud - disse blev fordelt til klasserne. Vi har ønske om at søge at udvide vores tilbud - men har endnu ikke fundet en god løsning på dette problem. Vi mener ikke, vi kan forsvare at bruge mere af vores lønbudget end vi allerede gør på ordningen, så enten skal vi operere med større overskud til betaling af øget løn, eller vi skal indgå videresalgsordninger af en eller anden art. Vi fik afslag på vores ansøgning vedr. afprøvning af frugtordning i begyndelsen af dette skoleår. Vores kantineansvarlige får pr. år - men fleksjobbet betyder, at hun arbejder på nedsat tid som beskrevet ovenfor. Det betyder samtidig, at vi får kr i tilskud til at dække noget af hendes løn. Vi har et sundhedsudvalg med repræsentanter for lærere, pædagoger, elever, forældrevalgte skolebestyrelsesmedlemmer, den kantineansvarlige og rep. fra skoleledelsen - dette udvalg drøfter bl.a. bodsortiment, priser etc. Kirkeby Skole Frugt ordning: Et stykke frugt hver dag til de elever, der har tilmeldt sig ordningen 68 elever. ISS Frugt. Mad fra Ollerup plejehjem tirsdag og torsdag. Tirsdag typisk en sandwich, torsdag en varm ret. pris 17 kr. pr. måltid både tirsdag og torsdag 50 elever i gennemsnit.

8 Thurø Skole Vi har en skolebod - hvis det altså er en madordning. Den betjenes af en servicemedarbejder og en flexjobber sammen med elever fra 7. årgang. Vi har ikke rammer til selv producere mad, så de varer, der sendes over disken, er produceret andetsteds. I boden kan man købe ostestænger, yoghurt, mælk, grovboller, juice og kakaomælk. Desuden sælges der pizza, som bageren bager, onsdag og fredag, og baguettes med kylling/skinke/ost og salat, som produceres i cafeteriet i Thurø Hallen tirsdag og torsdag. Endelig har vi en frugtordning, som administreres af kontoret og servicemedarbejderne i fællesskab. Nordre Skole har vi en ordning med Byhavegård, som desværre ikke lever op til vores forventninger, (grundet sygdom resten af året), leverer de kun 3 gange ugentligt (tirsdag, onsdag, torsdag) og kun i 12 frikvarteret. Kontrakten lød på at Byhavegård leverer skolemad i ugens 5 dage 2 gange dagligt til både 10 og 12 frikvarteret. Tirsdage leverer de en lun ret. Pristigninger pr. 1/8 2007: Maden består af: Sandwich/lun ret: kr. 13,00 Salat pr bakke: kr. 6,00 Boller 3 forskellige slags: kr. 5,00 pr stk. Menu 2007 fra Byhavegård vedhæftet: Gudme skole har følgende madordning/tilbud: 1 gang pr. uge (onsdag) kan elever og personale bestille enten pastasalat/frokostbolle for kr. 20,00. Maden bestilles/betales om tirsdagen. Vi får maden fra Gudmehallernes cafeteria. En nem og overskuelig ordning. Der er ingen deltagelse af børnene.

Børnecentret Høllevang kostpolitik

Børnecentret Høllevang kostpolitik Børnecentret Høllevang kostpolitik Børnecentret Høllevangs kostpolitik Børnecentret Høllevangs kostpolitik er udarbejdet i samarbejde med personale og forældrebestyrelse. Vi følger de retningslinjer som

Læs mere

Kostpolitik Sfo Åen Sengeløse skole 2010

Kostpolitik Sfo Åen Sengeløse skole 2010 Kostpolitik Sfo Åen Sengeløse skole 2010 Formålet: At stille alle børn på Sfoèn lige At give børnene gode og sunde kostvaner og dermed på længere sigt større livskvalitet At børn, personale og forældre

Læs mere

SanseSlottets Madpolitik

SanseSlottets Madpolitik SanseSlottets Madpolitik Revideret februar 2014 Indhold Hvem får mad?... 2 Formål... 2 Målsætning... 2 Morgenmad... 2 Formiddags og eftermiddagsmad... 2 Frokost... 3 Drikkelse... 3 Spise-café... 3 Måltids-miljø...

Læs mere

Maj 2012. Frokostordning. for daginstitutioner i Rudersdal Kommune

Maj 2012. Frokostordning. for daginstitutioner i Rudersdal Kommune Maj 2012 Frokostordning for daginstitutioner i Rudersdal Kommune Hvorfor frokostordning? I 2008 besluttede Folketinget, at alle børn i daginstitutioner skal tilbydes et sundt frokostmåltid hver dag. Det

Læs mere

Kost- og ernæringspolitik

Kost- og ernæringspolitik Kost- og ernæringspolitik Sommersted skole Forord 1 På Sommersted Skole har kostudvalget, pædagogisk råd og skolebestyrelsen udarbejdet en politik for kost- og ernærings området, der kan læses i denne

Læs mere

I henhold til fødevarestyrelsens anbefaling har vi i Spiloppen besluttet, at der ikke længere serveres riskiks til børnene.

I henhold til fødevarestyrelsens anbefaling har vi i Spiloppen besluttet, at der ikke længere serveres riskiks til børnene. Spiloppens mad og måltids-politik Vi ønsker med mad og måltids-politikken at sikre at sunde mad- og måltidsvaner bliver en naturlig del af børns hverdag at børnene lærer om alternative, sunde måder at

Læs mere

Skyttevej 2 7800 Skive Tlf: 9915 3250 www.hedemarken-skive.dk

Skyttevej 2 7800 Skive Tlf: 9915 3250 www.hedemarken-skive.dk Skyttevej 2 7800 Skive Tlf: 9915 3250 www.hedemarken-skive.dk 1 Praktiske oplysninger: Vi er en integreret institution, normeret til 40 vuggestuebørn og 110 børnehavebørn. Åbningstider i Hedemarken: Mandag

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet af og godkendt af bestyrelsen i Harmonien. Politikken skal sætte rammerne for den mad- og måltidspraksis,

Læs mere

BØRNEHUSET PÅ TESDORPFSVEJ MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

BØRNEHUSET PÅ TESDORPFSVEJ MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK BØRNEHUSET PÅ TESDORPFSVEJ MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Politikken er blevet til i samarbejde med ledelsen og køkkenpersonalet i Smagsløget Mål og visioner Hvad vil institutionen opnå: En implementering af Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Elevbesvarelser 4.-6. klasse

Elevbesvarelser 4.-6. klasse Antal returnerede spørgeskemaer: 134 Hvor ofte spiser du noget i 10-pausen om formiddagen? 13% 30% 7% 19% 3 3-4 x om ugen 1-2 x om ugen Hvor ofte har du madpakke med? 90% 7% 2% 0% 3-4 x om ugen 1-2 x om

Læs mere

Kostpolitik. Regnbuen, Valhalla og Fjelsted Harndrup Skole

Kostpolitik. Regnbuen, Valhalla og Fjelsted Harndrup Skole Kostpolitik, Valhalla og Fjelsted Harndrup Skole Kære forældre! Middelfart Kommune ønsker at sætte fokus på sund levevis herunder sunde fødevarer og gode kostvaner i alle kommunens dagtilbud, skoler og

Læs mere

KOSTPOLITIK TORVETS BØRNEHUS

KOSTPOLITIK TORVETS BØRNEHUS BILAG 4 KOSTPOLITIK TORVETS BØRNEHUS Torvets Børnehus/ Torvegade 10/ 3300 Frederiksværk/ Tlf. 4778 41 80 4181/ e-mail: jawi@halsnaes.dk Udgård: 4778 4182/ Asgård: 4778 4183/ Midgård: 4778 4184 www.torvetsboernehus.halsnaes.dk

Læs mere

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN.

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Vi er beliggende i et område med en blanding af ejer og lejeboliger. Der er mange grønne områder og stisystemer,

Læs mere

Kære forældre til kommende skovbørn

Kære forældre til kommende skovbørn Privat Skovbørnehaven Mariehønen Skovbrynet 44 2800 Lyngby Telefon 30965035 E-mail: Bestyrelsen: kontakt@mariehoenenprivat.dk Leder: mariehoenen@mariehoenenprivat.dk NORMERING: Vi er 5 voksne og 27 børn.

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN.

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET KILDEBÆKKEN. Vi vil gerne byde dig og din familie velkommen til Kildebækkens Børnehave. Børnehaven er opdelt i 2 stuer, som hedder henholdsvis, Skovhulen og Havhulen. Børnehaven

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade

Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade Børnehuset Nansensgade Nansensgade 46 1366 Kbh K 82562950 37511@buf.kk.dk Kosten er afgørende for børns vækst og trivsel, derfor er det vigtigt, at børn fra begyndelsen

Læs mere

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Madmod og Madglæde i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at skabe

Læs mere

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Formålet med at have en kostpolitik, er at bidrage til styrkelse af børns sundhed, både her og nu og på længere sigt. For HellumHejHuset er det

Læs mere

Mad og måltidspolitik - i den integrerede institution, Børnehuset Bryggen

Mad og måltidspolitik - i den integrerede institution, Børnehuset Bryggen Mad og måltidspolitik - i den integrerede institution, Børnehuset Bryggen Indhold: Rammer for institutionens mad og måltidspolitik Bryggens måltider og kost Pædagogisk formål og perspektiver Hygiejne og

Læs mere

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 Formål: Samfundsmæssigt er der sket en stigning i antallet af overvægtige børn og nu kan overvægt konstateres helt ned i 3 års alderen. Et stigende

Læs mere

Det forventes, at en eventuel frokostordning vil kunne træde i kraft tidligst den 1.april 2013.

Det forventes, at en eventuel frokostordning vil kunne træde i kraft tidligst den 1.april 2013. Fleksible frokostordninger i Nordkaperen Det er inden udgangen af november, at der skal afholdes valg om der ønskes eller ikke ønskes etableret en frokostordning i dit barns/børns børnehus. Forældrebestyrelsen

Læs mere

Kostpolitik. Tovværkets Børnegård

Kostpolitik. Tovværkets Børnegård Kostpolitik Tovværkets Børnegård Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren 1 Hej Alle børn og voksne på fritidshjemmet, vil hermed ønske dig velkommen til fritidshjemmet. På fritteren er vi 30 skolebørn og 20 førskolebørn. De

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

PRAKTISKE VINK VELKOMMEN I ADAMSMINDE. For at lette hverdagen i Adamsminde for alle parter, har vi samlet en række praktiske oplysninger.

PRAKTISKE VINK VELKOMMEN I ADAMSMINDE. For at lette hverdagen i Adamsminde for alle parter, har vi samlet en række praktiske oplysninger. PRAKTISKE VINK VELKOMMEN I ADAMSMINDE For at lette hverdagen i Adamsminde for alle parter, har vi samlet en række praktiske oplysninger. Vi forventer at I læser denne folder igennem ved Jeres barns opstart

Læs mere

Kostpolitik. Dokumentnavn: Folder Dokument #: 2115084 Forfatter: DL9YJS

Kostpolitik. Dokumentnavn: Folder Dokument #: 2115084 Forfatter: DL9YJS 1 Kostpolitik 1 Forord: Tønder kommunes overordnede kostpolitik danner grundlag for børnehavens kostpolitik. 2 Målsætningen: Vi vil sikre sunde og glade børn i Tønder Kommune. Tønder Kommune forventer

Læs mere

Børnehusene har fælles institutionsleder, Karen Sterling, samt fælles bestyrelse.

Børnehusene har fælles institutionsleder, Karen Sterling, samt fælles bestyrelse. Fraugde Børnehus Jakobsstigen 1 5220 Odense Sø Tlf.: 63 75 34 25 Åbningstider: Mandag torsdag: 6.15-16.30 Fredag: 6.15-16.15 Kære forældre Velkommen til Fraugde Børnehus Vi håber at I her kan få svar på

Læs mere

Lindegårdsalle` 20 3550 Slangerup tlf. 47335960

Lindegårdsalle` 20 3550 Slangerup tlf. 47335960 Lindegårdsalle` 20 3550 Slangerup tlf. 47335960 1 ÅBNINGSTID: Mandag torsdag KL. 6.30-17.30 Fredag KL. 6.30 16.30 Lukket i ugerne 29 + 30 Behovsåbent i anden institution: Mellem jul og nytår Fredag efter

Læs mere

Nedenfor er beskrevet de rammer Frederiksberg Kommune har opstilet for bestyrelsens arbejde med mad og måltidspolitikken for Børnehuset Adilsvej.

Nedenfor er beskrevet de rammer Frederiksberg Kommune har opstilet for bestyrelsens arbejde med mad og måltidspolitikken for Børnehuset Adilsvej. Baggrund Nedenfor er beskrevet de rammer Frederiksberg Kommune har opstilet for bestyrelsens arbejde med mad og måltidspolitikken for Børnehuset Adilsvej. Frederiksberg Kommune har besluttet, at der skal

Læs mere

KOSTPOLITIK. Børneoasen Lind. Vuggestuen Børnehaver Fritidshjem 1 og 2 (Fritidsklubben) 01-01-2015

KOSTPOLITIK. Børneoasen Lind. Vuggestuen Børnehaver Fritidshjem 1 og 2 (Fritidsklubben) 01-01-2015 2015 KOSTPOLITIK Børneoasen Lind Vuggestuen Børnehaver Fritidshjem 1 og 2 (Fritidsklubben) 01-01-2015 Kostpolitik i Børneoasen Kostpolitikken i Børneoasen skal være med til at sikre børnenes trivsel og

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Dalgården revideret 2016 Et væsentligt omdrejningspunkt i børnenes hverdag er måltiderne. At få mad i maven er et grundlæggende behov, og måltiderne giver samtidig

Læs mere

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her.

Der er mange nye ting at huske på når jeres barn begynder i vuggestuen, så derfor har vi samlet en del informationer her. 1 Velkomstfolder til Agtrupvej. Velkommen til Vuggestuen Agtrupvej. Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen i vuggestuen og fortælle jer lidt om, hvad I kan forvente af vuggestuen og hvad vi forventer

Læs mere

VESTERMARIE BØRNEHUS VESTERMARIEVEJ 16 3700 RØNNE Tlf.56 92 43 63

VESTERMARIE BØRNEHUS VESTERMARIEVEJ 16 3700 RØNNE Tlf.56 92 43 63 VESTERMARIE BØRNEHUS VESTERMARIEVEJ 16 3700 RØNNE Tlf.56 92 43 63 Børnehuset er en integreret institution, med børnehave og en skolefritidsordning. Vi er en mindre landinstitution, omgivet af marker og

Læs mere

Kræmmerhusets mad- og måltidspolitik

Kræmmerhusets mad- og måltidspolitik Kræmmerhusets mad- og måltidspolitik Overordnede rammer - visioner og mål for politikken Formålet med at have en mad- og måltidspolitik i Kræmmerhuset er at sikre den ernæringsmæssige kvalitet af den mad,

Læs mere

Kære forældre Til kommende skovbørn.

Kære forældre Til kommende skovbørn. Privat Skovbørnehaven Mariehønen Hummeltoftevej 139 2830 virum Telefon 2546 2830 e-mail: Bestyrelsen:kontakt@mariehoenenprivat.dk Børnehaven:mariehoenen@mariehoenenprivat.dk NORMERING: Vi er 5 voksne og

Læs mere

Hold Øje uge 25. Sidste uge i dette skoleår nærmer sig med hastige skridt. Pedellerne arbejder med legepladsen uha det bliver godt

Hold Øje uge 25. Sidste uge i dette skoleår nærmer sig med hastige skridt. Pedellerne arbejder med legepladsen uha det bliver godt Hold Øje uge 25 Sidste uge i dette skoleår nærmer sig med hastige skridt. Pedellerne arbejder med legepladsen uha det bliver godt Tigerne er ved at være færdige med deres afgangsprøver. I starten af denne

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens.

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens. Mad og måltider i Børnehuset Hvidehøj. Overordnede mål: Hvidehøjs mad og måltider tager afsæt i Egedals kommunes politik samt Ganløse Slagslundes bestyrelses overordnede mål for mad og måltider. Vi vil

Læs mere

Kost- og bevægelsespolitik. Børnehuset Nysgerrium

Kost- og bevægelsespolitik. Børnehuset Nysgerrium Kost- og bevægelsespolitik Børnehuset Nysgerrium Revideret december 2015 Indledning Denne kost og bevægelsespolitik er blevet til på baggrund af drøftelser i forældrebestyrelsen, Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Læs mere

Mad og måltidspolitik for Eventyrhaven.

Mad og måltidspolitik for Eventyrhaven. Mad og måltidspolitik for Eventyrhaven. Mål og visioner. For at sikre at arbejdet med børnenes mad og måltider bliver en succes, er det nødvendigt at konkretisere i hvilken retning arbejdet skal gå. Hvad

Læs mere

Fakta om frokostordningen 2017 2018

Fakta om frokostordningen 2017 2018 Fakta om frokostordningen 2017 2018 Hvad er frokostordning? I 2008 besluttede Folketinget, at alle børn i dagtilbud skal tilbydes et sundt frokostmåltid hver dag. I 2010 blev frokostordningen gjort fleksibel

Læs mere

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Faktaoplysninger: Børnetal og stuer: Vuggestuen i Tusenfryd er delt op i stuer. Der er plads til ca. 12 børn på hver stue. Alt efter antal af børn i afdelingen er barnet tilknyttet

Læs mere

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner Børn & Kultur Dagtilbud RETNINGSLINIER Frokostordning i daginstitutioner LOVGIVNING Folketinget vedtog den 4. juni 2010 lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner. Med denne lov er kommunen forpligtet

Læs mere

Velkommen til Humlebien

Velkommen til Humlebien Velkommen til Humlebien Humlebien Sct. Jørgens Park 17 4700 Næstved Tlf. 55 88 75 10 Email:Humlebien@naestved.dk Kære forældre Med denne folder vil vi gerne byde Jer og Jeres barn velkommen i Humlebien.

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Dagplejen NORD Forord Horsens Kommune ønsker at fremme sund kost, motion og god hygiejne blandt børn i alderen 0-6 år. Som led heri er der udarbejdet en fælles

Læs mere

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren 1 Hej Alle børn og voksne på fritidshjemmet, vil hermed ønske dig velkommen til fritidshjemmet. På fritteren er vi 30 skolebørn og 20 førskolebørn. De

Læs mere

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner I dette materiale gennemgås baggrunden for indførelse af den fleksible frokostordning i daginstitutioner

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

N. J. F J O R D S G A D E S S K O L E

N. J. F J O R D S G A D E S S K O L E N. J. F J O R D S G A D E S S K O L E N.J. Fjords Gade 2, 8000 Aarhus C, tlf. 8713 8630, www.fjordsgades-skole.dk, fjo@mbu.aarhus.dk Skolebespisning på Frederiksbjerg Skole Caféen på Frederiksbjerg Skole

Læs mere

bbb Børnebiksen, december 2015. Ørbækvej 34, Svendborg, kontor 42912080 Biksen 23927149, Banjen 23921749, udegruppe 93991535

bbb Børnebiksen, december 2015. Ørbækvej 34, Svendborg, kontor 42912080 Biksen 23927149, Banjen 23921749, udegruppe 93991535 bbb Børnebiksen, december 2015. Ørbækvej 34, Svendborg, kontor 42912080 Biksen 23927149, Banjen 23921749, udegruppe 93991535 Nyt fra kontoret: Så blev det december og årets sidste måned, som vil indeholde

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK I TINSOLDATEN

SUNDHEDSPOLITIK I TINSOLDATEN SUNDHEDSPOLITIK I TINSOLDATEN Politikken er udarbejdet af personalet og bestyrelsen i fælleskab og ved opstart har hele forældregruppen været inddraget. Overordnet målsætning Vi ønsker i fællesskab med

Læs mere

MADPOLITIK KIRKEBY BØRNEHUS

MADPOLITIK KIRKEBY BØRNEHUS MADPOLITIK KIRKEBY BØRNEHUS VALG AF PRODUKTER... 3 Råvarer... 3 Råvarer med så lidt forarbejdning som muligt, gerne økologisk.... 3 Råderummet er forældrenes... 4 Særlige lejligheder... 4 RAMMER FOR MAD

Læs mere

Kostpolitik for Jejsing BørneUnivers 2014 Jejsing BørneUnivers er i overensstemmelse med Tønder kommunes mad og måltidspolitik.

Kostpolitik for Jejsing BørneUnivers 2014 Jejsing BørneUnivers er i overensstemmelse med Tønder kommunes mad og måltidspolitik. Kostpolitik for Jejsing BørneUnivers 2014 Jejsing BørneUnivers er i overensstemmelse med Tønder kommunes mad og måltidspolitik. Med baggrund i sundhedsstyrelsens 8 kostråd skal vi i Jejsing BørneUnivers

Læs mere

Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 06-12-2007 Kl. 16:00 Svinget 14, 1. sal, l. 138/139

Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 06-12-2007 Kl. 16:00 Svinget 14, 1. sal, l. 138/139 Referat Sundheds- og Forebyggelsesudvalget's møde Torsdag den 06-12-2007 Kl. 16:00 Svinget 14, 1. sal, l. 138/139 Deltagere: Ulrik Sand Larsen, Medhat Khattab, Jesper Ullemose, Jørgen Pless, Grete Schødts,

Læs mere

Aldersintegreret institution STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 7616 2250

Aldersintegreret institution STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 7616 2250 Aldersintegreret institution STENGÅRDSVEJ 150 6705 ESBJERG Ø TLF. 7616 2250 VELKOMMEN BØRN: I Valmuen modtager vi ca. 90 børn i alderen 0-6 år, fordelt i 2 huse. I det ene hus har vi 3 vuggestuegrupper.

Læs mere

Askelunden 3-9. 6705 Esbjerg Ø. Telefon nr. 7616 3780. Hjemmeside: Børnehusetkvaglund.esbjergkommune.dk

Askelunden 3-9. 6705 Esbjerg Ø. Telefon nr. 7616 3780. Hjemmeside: Børnehusetkvaglund.esbjergkommune.dk Askelunden 3-9. 6705 Esbjerg Ø. Telefon nr. 7616 3780 Hjemmeside: Børnehusetkvaglund.esbjergkommune.dk Indholdsfortegnelse. 1. Velkommen til Børnehuset Kvaglund. 2. Hvem er vi? 3. Åbningstid. 4. Tabulex.

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Marthagården

Mad- og måltidspolitik i Marthagården Mad- og måltidspolitik i Marthagården På baggrund af sundhedsprofilen af de 0-25-årige i Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at der skal udarbejdes og implementeres mad- og måltidspolitikker

Læs mere

THORUP-KLIM SAMDRIFT STORKEREDEN PRAKTISKE OPLYSNINGER

THORUP-KLIM SAMDRIFT STORKEREDEN PRAKTISKE OPLYSNINGER THORUP-KLIM SAMDRIFT STORKEREDEN PRAKTISKE OPLYSNINGER 2014 Indledning Med dette hæfte ønsker personalet i Storkereden nye børn og forældre velkommen. Vi håber hæftet vil give jer de mest nødvendige oplysninger

Læs mere

Kostpolitik i Regnbuen Udarbejdet 2010

Kostpolitik i Regnbuen Udarbejdet 2010 Kostpolitik i Regnbuen Udarbejdet 2010 Indledning Det er vigtigt for børns trivsel og helbred, at de under deres opvækst får en god og ernæringsrigtig kost. Regnbuen har siden august 2005 haft en forældrebetalt

Læs mere

Kostpolitik for Trækronerne

Kostpolitik for Trækronerne Kostpolitik for Trækronerne Udarbejdet af Forældrebestyrelsen Revideret 2012 Kostpolitik for Trækronerne Mad er vigtig som brændstof, nydelse og som samlende element i hverdagen. Både derhjemme, i institutionen

Læs mere

DesignBørnehuset SanseSlottet

DesignBørnehuset SanseSlottet DesignBørnehuset SanseSlottet Vi vil gerne byde jer velkommen i Designbørnehuset SanseSlottet. SanseSlottet er en afdeling af Børnehusene i Vonsild. Vi håber, denne skrivelse kan give jer et lille indblik

Læs mere

F:\bhmfælles\Kost og Mad\Kostvejledning Molevitten.docx

F:\bhmfælles\Kost og Mad\Kostvejledning Molevitten.docx Kostvejledning Måltidet er en oplevelse for barnet og en pause fra dagens andre aktiviteter. Gode måltider fremmer sunde spisevaner og god trivsel. I Molevitten vil vi gerne give børnene sunde spisevaner

Læs mere

Velkommen i Børnehuset Molevitten

Velkommen i Børnehuset Molevitten Velkommen i Børnehuset Molevitten BØRNEHAVEN TREKLØVEREN ENGBLOMMEN, KLOKKEBLOMST & KLUB 5 Børnehaven er normeret til 70 børn i alderen 2,9 5 år. Børnene er fordelt på 3 stuer, Engblommen, Klokkeblomst

Læs mere

Café Laicos. Ørbæklund 1 7330 Brande Tlf. 99 60 37 05

Café Laicos. Ørbæklund 1 7330 Brande Tlf. 99 60 37 05 Café Laicos Ørbæklund 1 7330 Brande Tlf. 99 60 37 05 I cafeen har du mulighed for at købe en ernæringsrigtig, spændende og alsidig kost, som kan medvirke til fysisk og psykisk velvære. Du har mulighed

Læs mere

Velkommen i Børnehaven Myretuen

Velkommen i Børnehaven Myretuen Velkommen i Børnehaven Myretuen VI HAR ALTID VARM KAFFE PÅ KANDEN Børnehaven Myretuen Egeballe 1A 5672 Broby Tlf. 72 53 44 20 / 72 53 44 21 Indhold Velkommen... 2 Åbningstider... 2 Lukkedage... 2 Adresse...

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Skovparken!

Velkommen til Børnehaven Skovparken! Velkommen til Børnehaven Skovparken! Med disse sider vil vi gerne give jer nogle praktiske oplysninger og give jer et indtryk af, hvordan det er at gå i vores børnehave. Der er specielt to forhold, der

Læs mere

Kostpolitik i Antvorskov børnegård 2013

Kostpolitik i Antvorskov børnegård 2013 Kostpolitik 2013 1 Kostpolitik i Antvorskov børnegård 2013 Forord De holdninger, normer og rammer som børn møder til hverdag, også uden for hjemmet, har stor indflydelse på deres kostvaner og derfor har

Læs mere

Højvangshaven er præget af glæde, læring og udvikling. Vi ser muligheder og er nytænkende.

Højvangshaven er præget af glæde, læring og udvikling. Vi ser muligheder og er nytænkende. Højvangshaven er præget af glæde, læring og udvikling. Vi ser muligheder og er nytænkende. Vores værdier er: Glæde, nærvær, respekt, faglighed og mod. NORMERET BØRNETAL: Højvangshavens Integrerede Institution

Læs mere

Børnehuset Bakketoppen. Børnehaven Porskjær. Børnehuset Gyvelhøjen. Børnehaven Rønnehaven. Børnehaven Viften

Børnehuset Bakketoppen. Børnehaven Porskjær. Børnehuset Gyvelhøjen. Børnehaven Rønnehaven. Børnehaven Viften Børnehuset Bakketoppen Børnehaven Porskjær Børnehuset Gyvelhøjen Børnehaven Rønnehaven Børnehaven Viften Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Kostpolitikken... 3 Kostpolitikken i praksis:... 7

Læs mere

Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2011. Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: De 8 kostråd (fra www.altomkost.

Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2011. Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: De 8 kostråd (fra www.altomkost. Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2011 Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: Den mad, der serveres i kommunens institutioner, er sund, varieret og ernæringsrigtig Institutionerne

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Kærnen

Velkommen til Børnehuset Kærnen Velkommen til Børnehuset Kærnen VELKOMMEN I BØRNEHUSET KÆRNEN NORMERING Børnehuset Kærnen er en integreret institution med 24 vuggestuebørn og 80 børnehavebørn, heraf 40 børn i vores skovafdeling i Nibsbjerg

Læs mere

Der er telefonsvarer på i vagtstuen fra kl. 08.15 til kl. 15.30. Telefonsvareren aflyttes kl. 14.00, 15.00 og 15.30.

Der er telefonsvarer på i vagtstuen fra kl. 08.15 til kl. 15.30. Telefonsvareren aflyttes kl. 14.00, 15.00 og 15.30. Velkommen til Mosehuset 2016 Her følger en del praktiske informationer vedrørende institutionen. Hvis der opstår spørgsmål er alle selvfølgelig velkomne til at rette dem til os, så misforståelser og ærgrelser

Læs mere

Velkommen til Kirsebærhuset.

Velkommen til Kirsebærhuset. Velkommen til Kirsebærhuset. Et kommunalt integreret dagtilbud Idrætsvej 73-75 2650 Hvidovre Tlf.: 72 48 99 44 1 Velkommen. Kirsebærhuset består af fire stuer: På hver stue er der to pædagoger og en medhjælper/studerende

Læs mere

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole SKOLEREFORM 2014 FILM OM SKOLEREFORMEN https://publisher.qbrick.com/embed.aspx?mid=9991a52e SKOLEREFORMENS FORMÅL Folkeskolereformen skal gøre en god folkeskole bedre. Vi skal bygge videre på folkeskolens

Læs mere

Åbningstider: Mandag-Torsdag 6.15-17.00 Fredag 6.15-16.00. Spisetider Der åbnes op 6.15 hvor der tilbydes morgen mad indtil kl. 8.00.

Åbningstider: Mandag-Torsdag 6.15-17.00 Fredag 6.15-16.00. Spisetider Der åbnes op 6.15 hvor der tilbydes morgen mad indtil kl. 8.00. Velkommen til Saltum SI - børnehaveen hvor jeres barn nu starter på et nyt kapitel i sit liv. Vi håber på et godt samarbejde med jer forældre, Og at jeres barn må trives her hos os. Åbningstider: Mandag-Torsdag

Læs mere

Elevbesvarelser 7.-8. klasse

Elevbesvarelser 7.-8. klasse Antal returnerede spørgeskemaer: 65 Hvor ofte spiser du noget i 10-pausen om formiddagen? 23% 25% 14% 20% 18% 3-4 x om ugen 1-2 x om ugen Hvor ofte har du madpakke med? 22% 6% 5% 9% 58% 3-4 x om ugen 1-2

Læs mere

Kravspecifikation for Udbud af skolemad på Frederiksberg

Kravspecifikation for Udbud af skolemad på Frederiksberg Kravspecifikation for Udbud af skolemad på Frederiksberg Indhold 1. Indledning... 3 2. Statistik... 3 3. Ernæring og sundhed... 3 4. Emballage... 5 5. Levering... 5 6. Pris... 6 7. Bestilling og betaling...

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie.

Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. Kære Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. Vi vil gerne have besøg af jer, inden du starter. Så kan I se

Læs mere

Indhold. Praktiske oplysninger. Aflevering og afhentning. Dagens rytme. Her kan du læse om de praktiske oplysninger.

Indhold. Praktiske oplysninger. Aflevering og afhentning. Dagens rytme. Her kan du læse om de praktiske oplysninger. Indhold Praktiske oplysninger... 1 Aflevering og afhentning... 1 Dagens rytme... 1 Mad og madpakker... 2 Skiftetøj... 3 Blebørn... 3 Fravær ved ferie... 3 Sygdom... 3 Fødselsdage... 4 Medbragt legetøj...

Læs mere

Handleplan for mad og måltider i børne-, juniorog ungeuniverser

Handleplan for mad og måltider i børne-, juniorog ungeuniverser Handleplan for mad og måltider i børne-, juniorog ungeuniverser Baggrund I Haderslev Kommune prioriteres det sunde liv. Kommunen vil være helt i front inden for sundhedsfremme og forebyggelse. Målet er

Læs mere

BØRNEHAVEN Lauge Koch

BØRNEHAVEN Lauge Koch Velkommen i BØRNEHAVEN Lauge Koch Velkommen Kære forældre. Med denne velkomstpjece vil vi gerne byde jer velkommen til Børnehaven Lauge Koch. Formålet med denne pjece er, at give jer et indblik i børnehaven

Læs mere

Sproggrupperne Bastebjerg 60 2690 Karslunde Telefon 46 15 15 21. Velkommen til Sproggrupperne

Sproggrupperne Bastebjerg 60 2690 Karslunde Telefon 46 15 15 21. Velkommen til Sproggrupperne Sproggrupperne Bastebjerg 60 2690 Karslunde Telefon 46 15 15 21 Velkommen til Sproggrupperne Velkommen Egne notater Kære Vi glæder os til at hilse på dig. Der er plads til dig i sproggruppe: Fra den /

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

Nuværende madordning Allerød Kommune plejecentre. kostformer/diæter leveres. Kost til småtspisende: Protein: 18 E% Kulhydrat: 30-35 E% Fedt: 50 E%

Nuværende madordning Allerød Kommune plejecentre. kostformer/diæter leveres. Kost til småtspisende: Protein: 18 E% Kulhydrat: 30-35 E% Fedt: 50 E% Kommunens nuværende Cook chill produktion. hvor Hjemmelavet mad der køles ned. produktionsform maden tilberedes, nedkøles og derefter portioneres i enkelt portioner. Hvilke kostformer leveres? Valgmulighed

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen

Børnehuset Hindbærvangen Kære forældre. Vi håber, at I og jeres barn må trives her hos os. Denne lille folder vil indeholde væsentlige praktiske oplysninger vedr. dagligdagen i børnehuset. De pædagogiske principper og handleplaner

Læs mere

Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2008. Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: De 8 kostråd (fra www.altomkost.

Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2008. Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: De 8 kostråd (fra www.altomkost. Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2008 Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: Den mad, der serveres i kommunens institutioner, er sund, varieret og ernæringsrigtig Institutionerne

Læs mere

MØLLEBJERGHAVES KOSTPOLITK

MØLLEBJERGHAVES KOSTPOLITK MØLLEBJERGHAVES KOSTPOLITK At børnene får en sund og ernæringsmæssig rigtig kost minimering af sukkerindtaget som minimum økologiske basisprodukter At vi gennem dialog, samarbejde og vidensdeling hele

Læs mere

kost politik Børnehuset Kaninbjerget

kost politik Børnehuset Kaninbjerget kost politik Børnehuset Kaninbjerget 1 2 kære forældre Børnehuset Kaninbjerget har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den tid der er i institutionen.

Læs mere

Spørgeskema til Børnehaver vedr. Børn, Mad og Bevægelse. - med svarfordelinger

Spørgeskema til Børnehaver vedr. Børn, Mad og Bevægelse. - med svarfordelinger Statens Institut for Folkesundhed Øster Farimagsgade 5 A, 2 1399 København K Tlf. 3920 7777 - Fax 3920 8010 www.si-folkesundhed.dk Spørgeskema til Børnehaver vedr. Børn, Mad og Bevægelse - med svarfordelinger

Læs mere

Erfaringsopsamling om madproduktion på. Lindholm Plejehjem

Erfaringsopsamling om madproduktion på. Lindholm Plejehjem Erfaringsopsamling om madproduktion på Lindholm Plejehjem Ældre og Sundhed Marts 2016 Indhold 1. INDLEDNING 3 BAGGRUND 3 SAMMENFATNING 3 2. ERNÆRINGSASSISTENTERNES ROLLE 4 3. PROJEKTETS KVALITET 4 4. MAD

Læs mere

Velkommen i Visby Børnehus

Velkommen i Visby Børnehus En dag på legepladsen Velkommen i Vores bålhytte Med denne pjece vil vi gerne byde jer velkommen i og samtidig fortælle lidt om, hvem vi er og hvad vi laver. I kan læse mere om vores værdier, pædagogiske

Læs mere

De kommer desuden oftere i konflikter med de andre børn, samt har let til gråd.

De kommer desuden oftere i konflikter med de andre børn, samt har let til gråd. KOSTPOLITIK FOR BØRNEHUSET SMØRBLOMSTEN Kostpolitikken i Børnehuset Smørblomsten er udarbejdet med udgangspunkt i Sundheds og levnedsmiddelstyrelsens anvisninger, samt Slagelse kommunes kostpolitik.* Vi

Læs mere

bbb Børnebiksen, April 2013.

bbb Børnebiksen, April 2013. bbb Børnebiksen, April 2013. Ørbækvej 34, Svendborg, 42912080 Bulen 23924382, Biksen 23927149, Banjen 23921749. Nyt fra kontoret. Håber I alle har nydt en dejlig påskeferie, med afslapning, påskeæg og

Læs mere

SFO Stjernehuset byder dig og din familie velkommen. Vi glæder os meget til, at hilse på Jer og lære Jer at kende.

SFO Stjernehuset byder dig og din familie velkommen. Vi glæder os meget til, at hilse på Jer og lære Jer at kende. Hej SFO Stjernehuset byder dig og din familie velkommen. Vi glæder os meget til, at hilse på Jer og lære Jer at kende. Du skal starte i Stjernehuset Vest. De voksne i Stjernehuset Vest hedder: Hanne, Majken,

Læs mere

Stikord fra dialogen i gruppe 1: Deltagende udvalgsmedlem: Guri Bjerregaard

Stikord fra dialogen i gruppe 1: Deltagende udvalgsmedlem: Guri Bjerregaard Stikord fra dialogen i gruppe 1: Deltagende udvalgsmedlem: Guri Bjerregaard Der er nogle etiske dilemmaer - sponsorater åbner op for ulighed i dagtilbuddene Om mad: Det er vigtigt at maden bliver produceret

Læs mere

Åbningstider i Havblik

Åbningstider i Havblik Velkommen I Havblik Åbningstider i Havblik Mandag torsdag: 6.45-16.30 Fredag : 6.45 15.45 Der kan, hvis der er et arbejdsrelateret behov søges om udvidet åbningstid i tidsrummet fra kl. 06.00 6.45. Skema

Læs mere

Velkommen i. Menighedsvuggestuen Østergade 67, 7620 Lemvig. 9663 1828

Velkommen i. Menighedsvuggestuen Østergade 67, 7620 Lemvig. 9663 1828 Velkommen i Menighedsvuggestuen Østergade 67, 7620 Lemvig. 9663 1828 Menighedsvuggestuen er en afdeling af den selvejende institution, Lemvig Menighedsbørnehave og vuggestue, Børnehaven, Skolevej 7 og

Læs mere