Terningespil. til sprogtræning. Terningspil til sprogtræning. 5 terninger: 1 personterning 1 farveterning 1 mønsterterning 2 tøjterninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Terningespil. til sprogtræning. Terningspil til sprogtræning. 5 terninger: 1 personterning 1 farveterning 1 mønsterterning 2 tøjterninger"

Transkript

1 Terningespil Bo Ege og Carl Anker Christiansen side 1 til sprogtræning består af: 5 terninger: 1 personterning 1 farveterning 1 mønsterterning 2 tøjterninger 60 svarkort: 30 svarkort med rød ramme 30 svarkort med blå ramme 10 kortplader: 5 kortplader med rød ramme 5 kortplader med blå ramme Kortpladerne er seks svarkort samlet på én plade. er tænkt anvendt som et undervisningshjælpemiddel til tale-sprogstimulerende arbejde med børn fra 4-10 år. pillet er udarbejdet med henblik på sprogtræning omkring ord- og ledrækkefølgen i sætninger og ytringer (sprogets syntaks), og dennes indflydelse på sætningernes eller ytringernes betydning (sprogets semantik). En isolering af disse sproglige komponenter er naturligvis ikke mulig i almindelig sprogbrug. progets øvrige komponenter, ordenes bøjninger (sprogets morfologi), lydenes udtale (sprogets fonologi) og talestrømmens rytmik og melodi (sprogets prosodi), vil derfor indgå naturligt, når spillet bliver anvendt. I modsætning til mange andre sproglige indlæringsspil, hvor den semantiske byrde oftest er i sætningernes eller ytringernes sidste del efter verbet i tid, vil man i især kunne arbejde med sætninger eller ytringer, hvor den semantiske byrde er i sætningens eller ytringens første del. Eksempel hvor den semantiske byrde er sidst i sætningen N + det V pn adj + adj + N pp + N manden vasker sin nye gule bil i garagen.

2 side 2 Eksempel hvor den semantiske byrde er først i sætningen kon N + det pp + det + adj + N adj + N V N damen med den ternede nederdel og grønne bluse plukker æbler vil udover anvendelsesmulighederne i den almindelige taleundervisning kunne indgå som hjælpemiddel i sprogundervisningen af døve og svært tunghøre børn. Ved hjælp af spillets visuelle opbygning og dets mulige variationer med hensyn til ord- og ledrækkefølge, vil spillet være egnet i den del af indlæringen, hvor der er divergens mellem tegnsprogets syntaks og syntaksen i tegndansk, dansk talesprogssyntaks og dansk skriftsprogssyntaks. opererer i denne sammenhæng ikke med en i forvejen fastlagt sætningsstruktur, men kan ud fra de sproglige krav varieres efter brugernes ønske og dermed anskueliggøre indholdsbetydningens afhængighed af ord og ledrækkefølge i de forskellige sprogopbygninger. bygger på, at det ved hjælp af terningkast med forskellige terninger er muligt, at få kendte symboler frem på en tilfældig måde. Disse symboler kan derefter ordnes i en rækkefølge, som kan aflæses i en meningsfuld sætning eller meningsfuld ytring. Et eksempel på terningkast med personterningen, mønsterterningen og tøjterningen kan være:

3 side 3 Der er følgende struktureringer (synstaktiske muligheder) for aflæsning af dette kast: 1. dame nederdel ternet (en dame med en nederdel, som er ternet) 2. dame ternet nederdel (en dame med en ternet nederdel) 3. ternet dame nederdel (en ternet dame med nederdel) 4. ternet nederdel dame (en ternet nederdel til en dame) 5. nederdel ternet dame (en nederdel, der er ternet, til en dame) 6. nederdel dame ternet (en nederdel til en dame, der er ternet) Af disse 6 muligheder vil rækkefølgen i 1, 2, 4 og 5 kunne give sætninger eller ytringer, der er indholdsmæssigt acceptable, medens rækkefølgen i 3 og 6 vil give sætninger eller ytringer, der indholdsmæssigt er uacceptable.

4 side 4 Det må understreges, at det er ud fra de svarkort, der er lavet til spillet, at sætningerne eller ytringerne bliver indholdsmæssigt uacceptable. Det er naturligvis muligt at lave svarkort med ternede damer, grønne drenge, mænd med nederdel osv, men svarkortene her er lavet ud fra, hvad børn almindeligvis finder acceptabelt. Derfor kan der forekomme kast, som er uacceptable uanset rækkefølgen, symbolerne placeres i. Eksempler på sådanne kast er: stribet mand nederdel varkortenes funktion i spillet er først og fremmest at virke som udpegningsmulighed eller stikmulighed efter strukturering og aflæsning af hvert terningkast. For at gøre spillet varieret er de forskellige påklædningsmuligheder tillagt piger, drenge, damer og mænd, der foretager sig forskellige hverdagsagtige handlinger. Ved udarbejdelsen af svarkortene er det tilstræbt, at såvel person som handling er umiddelbart genkendelige. varkortene repræsenterer forskellige sætningstyper. Disse er samlet i serier på kortpladerne. e oversigten i slutningen af vejledningen. Når et stik eller svarkort tages hjem, er det vigtigt at benævne såvel beklædning som person og handling. Eksempel fra spil med fem terninger: varkort: Drengen med rød skjorte og stribede bukser klatrer i et tov.

5 side 5 Forslag til spil pil med en terning og 30 svarkort En let og hurtig indføring i spillet vil kunne finde sted ved hjælp af de 30 røde eller blå svarkort og en af terningerne f.eks. mønsterterningen. varkortene anbringes med billedsiden opad. Terningerne kastes på skift af deltagerne. Den side, der vender op, benævnes f.eks. ternet. Mellem de 30 svarkort vælges et kort, hvor personen har en ternet beklædningsdel på. varkortet benævnes. Eksempel: Damen med ternet bluse taler i telefon. En indføring i spillet, med ovennævnte metodik, kan gentages med personterningen, farveterningen og tøjterningen. Herved sikres at terningernes symboler kan benævnes, genkendes og udpeges af deltagerne. pil med to terninger og 30 svarkort En fortsættelse af denne træning og en indføring i ombytning af symbolernes rækkefølge, er spil med to terninger og 30 røde eller 30 blå svarkort. Terningerne kan f.eks. være: Personterning + farveterning Personterning + mønsterterning Personterning + tøjterning Deltagerne kaster på skift de to terninger. Kastene struktureres og benævnes. Eksempel: pige rød En pige med rød (nederdel-bukser-bluse) Mellem de 30 svarkort udvælges et, hvor såvel person som farveegenskab er repræsenteret. varkortet benævnes. Eksempel: Pigen med rød nederdel spiller med bolde. varkortet hjemtages som stik eller samles i fælles stikbunke. Ved spil med personterning og tøjterning opstår uacceptable kombinationer. Eksempler: Manden med nederdel En nederdel til en dreng Deltageren kan få lov til at kaste om eller gå videre til næste deltager. Fremgangsmåden er afhængig af, hvor meget konkurrence, man ønsker at lægge i spillet.

6 side 6 pil med 3 terninger og 30 røde eller 30 blå svarkort pil med 3 terninger og 30 røde eller 30 blå svarkort foregår efter samme retningslinier som i de foregående spillemåder. Terningkombinationerne: personterning + farveterning + tøjterning er velegnede sammen med de røde svarkort. Terningkombinationerne: personterning + mønsterterning + tøjterning er velegnede sammen med de blå svarkort. Med 3 terninger kan den rækkefølge symbolerne struktureres i medføre uacceptable sætninger eller udsagn. pil med 5 terninger og 30 røde + 30 blå svarkort Den vanskeligste og mest krævende spilleform, både hvad overblik og sproglig kompetence angår, er spil med 5 terninger og 30 røde + 30 blå svarkort. Efter hvert kast benævnes de enkelte terninger. Eksempel: mand grøn ternet bukser skjorte Herefter lægges terningerne i en rækkefølge, der giver acceptabel aflæsning: mand grøn bukser ternet skjorte Kastet aflæses i læseretningen: En mand med grønne bukser og ternet skjorte. Det rigtige svarkort findes og benævnes: Manden med grønne bukser og ternet skjorte sidder i en liggestol. varkortet hjemtages som stik eller lægges i fælles stikbunke. Ved spil på denne måde opstår mange kast, der er indholdsmæssige uacceptable. Eksempler: pige rød nederdel ternet nederdel dame blå bluse stribet bluse mand grøn nederdel prikkede bukser I hvert tilfælde bør aflæsningen foretages, og årsagen til at udsagnet/sætningen er uacceptabel konstateres. Herefter kan en eller flere terninger drejes, til der fremstår et kast, der passer til et af de resterende svarkort.

7 side 7 Kortpladerne A. Billedlotteri hver deltager får udleveret en kortplade. Opråbet sker på skift af deltagerne. Terningerne kastes, struktureres og svarkortet findes og benævnes. Den deltager der har svarkortet på sin kortplade får det. Når en kortplade er fuld, har deltageren BANKO. B. Bankospil uden svarkort hver deltager får udleveret en kortplade. Opråbet sker på skift af deltagerne efter terningkast. De felter, der indeholder det opråbte, dækkes med papirstumper, brikker eller lignende. C. Billedlotteri uden terninger svarkort og kortplader vil kunne anvendes til almindeligt billedlotteri. En af deltagerne foretager opråbet med så mange enkeltheder som muligt. Eksempel: Hvad laver pigen med blå bluse og ternede bukser? V: Pigen med blå bluse og ternede bukser leger med en kat. De 10 kortplader repræsenterer 6 forskellige sætningstyper af forskellig sværhedsgrad N + det V N + det V N rød pigen sjipper blå manden graver rød damen vander blomster blå damen tørrer hår

8 side 8

9 side N + det V PP + N rød drengen kører i go-cart blå pigen kører på kælk N + det V PP + det + N rød manden sidder i en liggestol blå pigen kører med en dukkevogn N + det V PP blå manden vasker op N + det V det + N + PP rød damen slår et søm i

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget)

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget) Kære underviser Når børnene har gået i skole i mellem en og to uger, laver jeg denne test, for at se hvor gode hvert barn er er til at omsætte det de får at vide til en tegning. Den er inspireret af den

Læs mere

Allan C. Malmberg. Terningkast

Allan C. Malmberg. Terningkast Allan C. Malmberg Terningkast INFA 2008 Programmet Terning Terning er et INFA-program tilrettelagt med henblik på elever i 8. - 10. klasse som har særlig interesse i at arbejde med situationer af chancemæssig

Læs mere

SLITTER. Målstyret og planlagt sprogpædagogisk arbejde i Dagtilbud Højvangen

SLITTER. Målstyret og planlagt sprogpædagogisk arbejde i Dagtilbud Højvangen SLITTER Målstyret og planlagt sprogpædagogisk arbejde i Dagtilbud Højvangen Dagtilbud Højvangen DAGTILBUD HØJVANGEN I SKANDERBORG Dagtilbud Højvangen Et dagtilbud i Skanderborg Kommune Består af 5 integrerede

Læs mere

Spilleregler. ê ê ê ê ê ê ê ê

Spilleregler. ê ê ê ê ê ê ê ê Spilleregler Vokaljagt med aberne I skal i fællesskab spille mod aberne. Det gælder om, at finde alle vokalparrene, inden I har fået vendt de 6 aber. Man må vende lige så mange brikker, man tør, indtil

Læs mere

Lille Georgs julekalender 2010. 1. december

Lille Georgs julekalender 2010. 1. december 1. december I hver af de øverste bokse skal der skrives et af tallene 1, 2, 3,..., 9. Alle tre tal skal være forskellige. I de næste bokse skrives de tal der fremkommer ved at man lægger sammen som vist.

Læs mere

Gæt og kast 1 MATERIALER. Dette værksted handler om at gætte på resultatet af kast med terninger. Læs hele værkstedet før I begynder.

Gæt og kast 1 MATERIALER. Dette værksted handler om at gætte på resultatet af kast med terninger. Læs hele værkstedet før I begynder. Gæt og kast 1 Dette værksted handler om at gætte på resultatet af kast med terninger. Læs hele Kast 10 terninger, og læg øjnene sammen. 10 terninger Hvad er det mindste resultat, I kan få? Hvad er det

Læs mere

Først falder den med 20% af 100 = 20 kr, dernæst stiger den med 30% af 80 = 24 kr. Der er 91 dage mellem datoerne, svarende til 13 uger.

Først falder den med 20% af 100 = 20 kr, dernæst stiger den med 30% af 80 = 24 kr. Der er 91 dage mellem datoerne, svarende til 13 uger. ud af deltagere må være børn, da der er dobbelt så mange børn som voksne. Derfor er der i alt børn med på skovturen. ud af børn må være piger, da der er dobbelt så mange piger som drenge. Det vil sige,

Læs mere

517.4.09. Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - En leder undrer sig. 36. årgang

517.4.09. Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - En leder undrer sig. 36. årgang 517.4.09 36. årgang Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - og dagtilbud Børn stresser En leder undrer sig På vej fra den ene institution til den anden snakker vi om bygninger og veje. De to arkitektstuderende

Læs mere

International matematikkonkurrence

International matematikkonkurrence Facit til demoopgaver for 6. og 7. klassetrin Navn og klasse 3 point pr. opgave Facit 1 Hvilken figur har netop halvdelen farvet? A B C D E 2 På min paraply fra Australien står der KANGAROO: Hvilket af

Læs mere

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459 Brøk Laboratorium Varenummer 72 2459 Leg og Lær om brøker Brøkbrikkerne i holderen giver brugeren mulighed for at sammenligne forskellige brøker. Brøkerne er illustreret af cirkelstykker som sammenlagt

Læs mere

JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET. i matematik. Taktile materialer

JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET. i matematik. Taktile materialer JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET i matematik Taktile materialer Jeannette Steen og Camilla Simonsen BRUG LÅGET i matematik Taktile materialer Jeannette Steen og Camilla Simonsen Brug låget i

Læs mere

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold.

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold. Dialog DAGTILBUD Dialogspørgsmålene er velegnede til at sætte temaet Overgreb på dagsordenen i en personalegruppe i forhold til, hvordan I bør handle, når der opstår viden eller mistanke om overgreb. De

Læs mere

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet EKSTRA ØVELSER Bevægelsesaktiviteter i salen Bilag 1 Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet Gå rundt i salen mellem hinanden i rask gang (musik). Stop musikken og spørg om deltagerne så hinanden hvad

Læs mere

FP10. 1 Kan Charlotte få råd til at bo i. 2 Patienter med forbrændinger 3 Antal personer indlagt på. 4 Figurfølger 5 Diofantiske trekanter. lejlighed?

FP10. 1 Kan Charlotte få råd til at bo i. 2 Patienter med forbrændinger 3 Antal personer indlagt på. 4 Figurfølger 5 Diofantiske trekanter. lejlighed? FP10 10.-klasseprøven Matematik Maj 2015 1 Kan Charlotte få råd til at bo i lejlighed? 2 Patienter med forbrændinger 3 Antal personer indlagt på hospitaler i Danmark 4 Figurfølger 5 Diofantiske trekanter

Læs mere

Puslespil om den danske model. Vis sammenhængen i den danske model

Puslespil om den danske model. Vis sammenhængen i den danske model Læs om den danske model Hør om den danske model Puslespil om den danske model Gå dig klog på den danske model Vis sammenhængen i den danske model Vis sammenhængene i det fagretslige system Vis sammenhængene

Læs mere

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2006 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, 2600 Glostrup. www.hasbro.dk Made in Ireland 120614575108

Læs mere

SkolemælkCup er blevet til i et samarbejde mellem Laudrup & Høgh, Fodboldfabrikken, Mejeriernes skolemælksordning og Dansk Skoleidræt

SkolemælkCup er blevet til i et samarbejde mellem Laudrup & Høgh, Fodboldfabrikken, Mejeriernes skolemælksordning og Dansk Skoleidræt Afviklingsmateriale SkolemælkCup SkolemælkCup er en utraditionel indendørs fodboldturnering, hvor klasser og skoler kæmper imod hinanden på en sjov og anderledes måde, så alle fra 3-4 klasse kan være med.

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1 Side 1 I denne vejledning skal vi bruge 7 billeder som skal sættes ned i størrelse. Bagefter sættes de sammen 3 i den ene rækker og 4 i den anden. Til sidst sættes de 2 rækker sammen så det er som en collage.

Læs mere

Jørgen Ole Knudsen, Mette Sand Kristensen og Hanne Roed. Matematik KASSEN. Talforståelse

Jørgen Ole Knudsen, Mette Sand Kristensen og Hanne Roed. Matematik KASSEN. Talforståelse Jørgen Ole Knudsen, Mette Sand Kristensen og Hanne Roed Matematik KASSEN Talforståelse Jørgen Ole Knudsen, Mette Sand Kristensen og Hanne Roed MATEMATIKKASSEN Talforståelse 2004 Alinea København Kopiering

Læs mere

Foreningsmanual til ansøgning om sæsontider i offentlige lokaler.

Foreningsmanual til ansøgning om sæsontider i offentlige lokaler. Foreningsmanual til ansøgning om sæsontider i offentlige lokaler. Foreninger, der er godkendt som folkeoplysende foreninger og er hjemmehørende i Greve Kommune samt offentlige institutioner, kan ansøge

Læs mere

_ MOBIL OG MAIL. MARKER HVOR MEGET PRESSET FYLDER Helt uenig Helt enig

_ MOBIL OG MAIL. MARKER HVOR MEGET PRESSET FYLDER Helt uenig Helt enig TEST AF GLÆDEN - TESTSKEMAER 68 talenter har deltaget i de forskellige test af glæden. Testene er bygget op over tre primære spørgeskemaer, og testene er suppleret med interview og iagttagelser med fokus

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Bevægdi neor d or dkl as s er pånyemåder AfS of i ewi e s e Hans e n Mål gr uppe: 1. 3. k l as s e Undervisningsforløb 1.-3. klasse Bevæg dine ord ordklasser på nye måder Undervisningsaktiviteter til arbejdet

Læs mere

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag.

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag. Dilemma Formålet med nedenstående dilemma cases, er at skabe dialog om den fagprofessionelles relation og samvær med børn, i personalegrupperne i alle børnehuse. For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

HÅNDBOLD REGION ØST Vejledning i tilmelding af HRØ stævner

HÅNDBOLD REGION ØST Vejledning i tilmelding af HRØ stævner HÅNDBOLD REGION ØST Vejledning i tilmelding af HRØ stævner Vejledning i tilmelding til breddestævner via HåndOffice. Tilmelding via HåndOffice sker via http://haandoffice.dhf.dk/login.aspx. Koden til login

Læs mere

Montering. Pres arb fra vrangen, Sy og pres sømmene. Søm bukserne op forneden og i taljen. Træk elastik i taljesømmen.

Montering. Pres arb fra vrangen, Sy og pres sømmene. Søm bukserne op forneden og i taljen. Træk elastik i taljesømmen. 184 Drenge- og pigetøj i Mayflower Cotton 8/4. Str. år: 6 (8) Barnets højde i cm: 120 (130) Lange bukser. 7 (7) Bukserne har søm på indersiden af benene samt midt for og bag og der begyndes forneden på

Læs mere

Gå til cirkel med opgave (Lydér med partner) 3.

Gå til cirkel med opgave (Lydér med partner) 3. Gå til cirkel med opgave (Lydér med partner) 3. Et opgaveark (2 sider), men numrene 1-16 ud for hver linje og røde og blå farvemarkeringer for vokalerne og konsonanterne. Her er 16 nummererede kort, der

Læs mere

SANDSYNLIGHED FACIT SIDE 154-155

SANDSYNLIGHED FACIT SIDE 154-155 SIDE 154-155 Opgave 1 A. Data (x) h(x) f(x) 2 1 0,042 3 3 0,125 4 6 0,25 5 3 0,125 6 4 0,16 7 1 0,042 8 2 0,0833 9 1 0,042 10 2 0,0833 11 1 0,042 B. C. Diagrammet (et søjlediagram) er lavet ud fra hyppigheden,

Læs mere

Arbejdet med børnemiljø hos. Børnehaven Kornblomsten. Marts 2015

Arbejdet med børnemiljø hos. Børnehaven Kornblomsten. Marts 2015 Børnemiljø Sådan! Arbejdet med børnemiljø hos Børnehaven Kornblomsten Marts 2015 Følgende dokumenterer vores arbejde med at undersøge børnemiljøet og udvikle det ved hjælp af bestemte indsatser. Trin 1:

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Arbejdsbogen 1. Ny udgave. Gerner Birk Kristiansen. Tekst og tegninger DATO:

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Arbejdsbogen 1. Ny udgave. Gerner Birk Kristiansen. Tekst og tegninger DATO: Gerner Birk Kristiansen Tekst og tegninger DATO: Arbejdsbogen 1 Ny udgave Her er en masse materiale, der kan anvendes i børnehaveklasserne. Der er naturligvis en sammenhæng i hæftet, men underviseren låses

Læs mere

Årsplan. U8-9 Piger. Efterår

Årsplan. U8-9 Piger. Efterår Årsplan U8-9 Piger Efterår 2010 Årsplan for U8-9 piger Årgang: Pigespillere født i 2003 og 2002 Trænere: Søren Skytte Vibevej 14 Sunds Tlf.97141418 Jacob Ganc Linåparken 81 Sunds Tlf. 25370737 Linette

Læs mere

Her kommer vi. Kan du imitere en frugt? Af Frits Ahlefeldt

Her kommer vi. Kan du imitere en frugt? Af Frits Ahlefeldt Her kommer vi Børnene deles i to lige store hold og de stiller sig overfor hinanden i hver sin ende af et afgrænset område. Hold 1 aftaler et dyr de vil imitere. Derefter tager børnene hinanden i hånden

Læs mere

Tina Benfeldt Levring. Mode ne gen rug. Sy nemt dine egne tasker og tilbehør af nyt og brugt. muusmann forlag

Tina Benfeldt Levring. Mode ne gen rug. Sy nemt dine egne tasker og tilbehør af nyt og brugt. muusmann forlag Tina Benfeldt Levring Mode ne gen rug Sy nemt dine egne tasker og tilbehør af nyt og brugt muusmann forlag Indhold Forord 6 Lidt om glæden ved at sy tasker 10 Modeller med lynlås 13 Grundmodel 14 Model

Læs mere

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme.

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Besked nr. 1. Kære drenge og piger. Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Det er derfor jeg sender denne besked til jer, og jeg tror I kan hjælpe mig. Jeg

Læs mere

Kære forældre Til kommende skovbørn.

Kære forældre Til kommende skovbørn. Kære forældre Til kommende skovbørn. Her er nogle informationer om skovbørnehaven, som vi håber I finder nyttige. NORMERING: Vi er 5 voksne og 26 børn. Privat Skovbørnehaven Mariehønen Hummeltoftevej 139

Læs mere

PÅSKEDAG 2015 En prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Haderslev Domkirke 5. april 2015 kl. 10

PÅSKEDAG 2015 En prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Haderslev Domkirke 5. april 2015 kl. 10 PÅSKEDAG 2015 En prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Haderslev Domkirke 5. april 2015 kl. 10 Sangblad med opstandelsesbillede af Carl Bloch Dette hellige evangelium skriver evangelisten Markus

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen.

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen. Vuggestue 2012/2013 Forord: Vuggestuepædagogik er både omsorg, trivsel og læring. Det lille barn er tidligt i stand til at imitere, og det viser, at det lille barn er et lærende barn. Vi arbejder meget

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Det tungeste læs. Tal. Format 4. Nr. 1. Navn: Navn: Forskel: Navn: Klasse: Dato: Kopiark til elevbog side 3

Det tungeste læs. Tal. Format 4. Nr. 1. Navn: Navn: Forskel: Navn: Klasse: Dato: Kopiark til elevbog side 3 Det tungeste læs Nr. 1 Navn: Navn: Forskel: Paraktivitet. Kast på skift med en 10-sidet terning. Noter værdien af slaget på en af pladserne i lastbilen. Den, der opnår det tungeste læs, vinder. Læs vægten

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Under 1 år 0 0,0% 1 år 0 0,0% 2 år 1 11,1% 3 år 3 33,3% 4 år 2 22,2% 5 år 3 33,3% 6 år 0 0,0% 7 år 0 0,0% I alt 9 100,0%

Under 1 år 0 0,0% 1 år 0 0,0% 2 år 1 11,1% 3 år 3 33,3% 4 år 2 22,2% 5 år 3 33,3% 6 år 0 0,0% 7 år 0 0,0% I alt 9 100,0% Wiemosen Hvad er dit barns alder? Under 1 år 0 0,0% 1 år 0 0,0% 2 år 1 11,1% 3 år 3 33,3% 4 år 2 22,2% 5 år 3 33,3% 6 år 0 0,0% 7 år 0 0,0% Hvad er dit barns køn? Dreng 6 66,7% Pige 3 33,3% Hvor længe

Læs mere

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk Selvtillidsøvelser Du kan her finde selvtillidsøvelser, som kan hjælpe eleverne med at overvinde de udfordringer, de står overfor. Øvelserne kan hjælpe eleverne med at mestre svære opgaver. Øvelserne har

Læs mere

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side VisiRegn ideer 3 Talrækker Inge B. Larsen ibl@dpu.dk INFA juli 2001 Indhold: Aktivitet Emne Klassetrin Side Vejledning til Talrækker 2-4 Elevaktiviteter til Talrækker 3.1 Talrækker (1) M-Æ 5-9 3.2 Hanoi-spillet

Læs mere

LEKTION 22 FARVEBEHANDLING

LEKTION 22 FARVEBEHANDLING LEKTION 22 FARVEBEHANDLING I hvert eneste spil skal man som spilfører tage stilling til, hvordan samtlige fire farver skal spilles. Derfor er dette et vigtigt område i selve spilføringen. Mange kombinationer

Læs mere

Du skal lære: at tegne forskellige former. tæt på eller langt væk. Find runde og kantede former. Tegn. Sørensen

Du skal lære: at tegne forskellige former. tæt på eller langt væk. Find runde og kantede former. Tegn. Sørensen at tegne Du skal lære: at tegne forskellige former at tegne mønstre at tegne ting, som er tæt på eller langt væk PÅ GADEN Find runde og kantede former. Sørensen Tegn. Noget rundt. Noget kantet. 2 Intro:

Læs mere

Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder

Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder Samlet Funktion Køn Anciennitet Alder Løn - hvor enig er du i følgende synspunkter: Lokalt aftalte løntillæg skal udgøre en større del af den samlede løn? ikke- TR % over Antal 44 TR 5 K 14 U 10 ÅR 16

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING Glentereden er en institution med få to sprogede børn Give børnene mulighed for at udvikle deres sprog. Gentager hvad børnene siger højtlæsning. Går ture og snakke om, hvad

Læs mere

Spillet om verdensherredømmet

Spillet om verdensherredømmet Spillet om verdensherredømmet 2004 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, DK-2600 Glostrup, Denmark. www.hasbro.dk 040414538108 K O

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug Her er nogle ting med i. Sæt kryds ved tingene. Farv i et. Skriv selv. Find i erne og sæt ring om. mus telt Pia violin mælk pindsvin hvid pige appelsin 2 Forlaget Delta Her er nogle ting med s. Sæt kryds

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

6. klasse. Børnearbejde

6. klasse. Børnearbejde 6. klasse Børnearbejde Børnearbejde Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Introduktion til børnearbejde Skole og arbejde Baggårdens børnearbejdere Børnearbejde Børnearbejde før og nu Modul 1

Læs mere

Bogstavserien består af en serie hæfter, der starter med a 1

Bogstavserien består af en serie hæfter, der starter med a 1 Kun salg ved direkte kontakt mellem skole og forlag. Kopiering er u-økonomisk og forbudt til erhvervsformål. Bogstavserien består af en serie hæfter, der starter med a 1 -bogen og slutter med g- bogen.

Læs mere

Gul serie: der, fik, vi, alle, lille, på, med, er, kan, jeg, ikke, du

Gul serie: der, fik, vi, alle, lille, på, med, er, kan, jeg, ikke, du Materialet består af 3 x 12 skridsikre gulvplader hver med ét af de 120 hyppige ord. Ordene er fordelt på tre serier Gul serie: der, fik, vi, alle, lille, på, med, er, kan, jeg, ikke, du Rød serie: mere,

Læs mere

FRAFALDSANALYSE BEDRE FASTHOLDELSE - hovedpointer fra DBTU s frafaldsundersøgelse.-

FRAFALDSANALYSE BEDRE FASTHOLDELSE - hovedpointer fra DBTU s frafaldsundersøgelse.- FRAFALDSANALYSE BEDRE FASTHOLDELSE - hovedpointer fra DBTU s frafaldsundersøgelse.- Bordtennis en svingdørsidræt? Næ nej, den egenforståelse kan vi godt gøre op med. Frafaldsanalysen viser, at 70% af de

Læs mere

5-mands & Turnering 2010-11

5-mands & Turnering 2010-11 5-mands & Stævner Jyske 3-bold 2006 Turnering 2010-11 Fodbold for alle hele året www.jbu.dbu.dk Turnering 5-mands & Jyske 3-bold 2010-11 Dette hæfte indeholder en oversigt over de rækker, som Region 3

Læs mere

Studieretningsprojektet i 3.g 2007

Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Det følgende er en generel vejledning. De enkelte studieretnings særlige krav og forhold forklares af faglærerne. STATUS I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt.

Læs mere

Beerpongliga.dk præsenterer

Beerpongliga.dk præsenterer Beerpongliga.dk præsenterer College Table regler Beer pong... 2 Flip Cup... 4 Pyramide... 5 Derby... 7 Beer pong 1) Opstilling/udstyr 1.1) Der spilles 2 mod 2. 1.2) Der spilles med 10 kopper i pyramideform.

Læs mere

Håndbog for U11 Drenge Forår 2011

Håndbog for U11 Drenge Forår 2011 Håndbog for U11 Drenge Forår 2011 Målsætningen for U11 Drenge er, at alle drengene bliver tilgodeset på det niveau og med de behov de har - fokus på eliten såvel som på bredden. Derudover skal der arbejdes

Læs mere

Retningslinier vedr. seksuelle overgreb.

Retningslinier vedr. seksuelle overgreb. Retningslinier vedr. seksuelle overgreb. Forord For at sikre en ensartet og hurtig indsats ved såvel mistanke som begået overgreb skal alle medarbejdere være bekendt med retningslinjerne, som er beskrevet

Læs mere

Børne program Programmet er det samme hver uge, men kan dog variere en hel del.

Børne program Programmet er det samme hver uge, men kan dog variere en hel del. Børne program Programmet er det samme hver uge, men kan dog variere en hel del. Søndag Hver får et stykke A5 papir og tegner og maler på det. Hvert stykke papir er nu en mursten. Og de klistres sammen,

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 1 - Trin for trin. Hikegik Niveau 1

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 1 - Trin for trin. Hikegik Niveau 1 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Spejdere går. Sådan har det altid været. Og det er stadig sjovt! Snør

Læs mere

"50+ i Europa" Helbred, aldring og pensionsforhold i Europa

50+ i Europa Helbred, aldring og pensionsforhold i Europa Agency Logo Husstands-ID 1 2 0 0 Person-ID Dato for interview: Interviewer nr: Interviewpersons FORnavn "50+ i Europa" Helbred, aldring og pensionsforhold i Europa 2006 Spørgeskema som De selv udfylder

Læs mere

Collegetable.dk præsenterer. College Table rød

Collegetable.dk præsenterer. College Table rød Collegetable.dk præsenterer College Table rød Beer pong 1) Opstilling/udstyr 1.1) Der spilles 2 mod 2. 1.2) Der spilles med 10 kopper i pyramideform. 4 bagerst. 3 næst bagerst. Så 2 og én cup forrest.

Læs mere

Børge B og Kalle Filips fjender. Filip M. Lund hemmelig detektiv. Hr. Kost vicevært i Filips hus. Karlo ejer af Karlos Kiosk.

Børge B og Kalle Filips fjender. Filip M. Lund hemmelig detektiv. Hr. Kost vicevært i Filips hus. Karlo ejer af Karlos Kiosk. Filip M. Lund hemmelig detektiv. Børge B og Kalle Filips fjender. Karlo ejer af Karlos Kiosk. Hr. Kost vicevært i Filips hus. Gurli posedame og fuglemor. Mor Mona Filips labre assistent. Fælt og farligt

Læs mere

Velkommen til Vandreforeningen Natur og Fjeld

Velkommen til Vandreforeningen Natur og Fjeld Velkommen til Vandreforeningen Natur og Fjeld Natur og Fjeld er en landsdækkende natur- og fjeldvandrerforening, hvor hovedaktiviteterne er weekend- og ferieture, som medlemmerne arrangerer for og med

Læs mere

Bilag 6 Kvalitetsevalueringsskema

Bilag 6 Kvalitetsevalueringsskema Version: 8.0.05 Testparametre ved pos.nr. Bondegård, hvor lågen kan åbnes Hvordan er kanterne (afrundede, bløde kanter)? Inspirerer bondegården til leg (flere legemuligheder såsom at åbne, lukke, tage

Læs mere

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen.

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen. Farvekodesystemet Farvekodesystemet i dokumentationen af praksis på baggrund af de seks temaer For at gøre arbejdet med de seks temaer overskueligt både for personalet, forældre og børn bruger vi et farvekodesystem.

Læs mere

Kvalifikation til Nordiske Mesterskaber i åbent vand

Kvalifikation til Nordiske Mesterskaber i åbent vand Kvalifikation til Nordiske Mesterskaber i åbent vand Dansk Svømmeunion har besluttet at udtage en trup til Nordiske Mesterskaber (NM) i åbent vand-svømning. Konkurrencerne afvikles på skift i de nordiske

Læs mere

Andet (angiv hvilket):

Andet (angiv hvilket): Spørgeskema til borgere i gå-gruppen i Aarhus Kommune De følgende spørgsmål omhandler din baggrund og forventninger til gå-gruppen. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal svare, svar da venligst så godt

Læs mere

Breve og materialer til kopiering

Breve og materialer til kopiering Breve og materialer til kopiering Trin for Trin Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder,

Læs mere

Børnehaven Røde Sol læreplan hverdagslivstema: Gymnastik

Børnehaven Røde Sol læreplan hverdagslivstema: Gymnastik Børnehaven Røde Sol læreplan hverdagslivstema: Gymnastik Når vi arbejder med kroppen på legepladsen eller sørøverleg i gymnastiktimen, så arbejder vi med højre hjernehalvdels rumlige intelligens, som børnene

Læs mere

Et undervisningsværktøj. På de følgende sider kan du læse om Gravity Board Games produkter.

Et undervisningsværktøj. På de følgende sider kan du læse om Gravity Board Games produkter. Et undervisningsværktøj På de følgende sider kan du læse om Gravity Board Games produkter. Du er velkommen til at klikke ind på www.gravityboardgames.com, hvor du kan læse mere om vores meget udfordrende

Læs mere

Missionsprojekt 2016 Skattejagt

Missionsprojekt 2016 Skattejagt Missionsprojekt 2016 Skattejagt 1 Foto: Sxc.hu Peru skattejagt Engang var der i Peru et meget rigt rige, som man kalder Inkariget. Da spanierne kom, og erobrede riget, plyndrede de det, og tog Perus guld

Læs mere

fjalorth danisht-shqip me fytyra

fjalorth danisht-shqip me fytyra Thomas Olander Lisbeth Valgreen illustreret dansk-albansk parlør fjalorth danisht-shqip me fytyra E O Editiones Olander jeg, du løber vrapój, vrapón jeg, du skriver shkrúaj, shkrúan jeg, du spiser; spis!

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U7 U8

Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Driblinger Alle 1 bold pr. spiller Der laves en firkant hvor hver spiller har en bold, træneren tager også en bold så spiller kan se hvad der skal laves. Man starter

Læs mere

Her er 100 mennesker. Hele denne gruppe = 100%, fordi 100% = det hele. Find ud af, hvor mange procent af disse 100 mennesker, der har følgende:

Her er 100 mennesker. Hele denne gruppe = 100%, fordi 100% = det hele. Find ud af, hvor mange procent af disse 100 mennesker, der har følgende: PROCENT 4 Her er 100 mennesker. Hele denne gruppe = 100, fordi 100 = det hele. Find ud af, hvor mange procent af disse 100 mennesker, der har følgende: en indkøbsvogn = grøn bluse på = en hund = sorte

Læs mere

Troldmandens lærling

Troldmandens lærling Distriktsturnering 2014 Troldmandens lærling Troldmanden Sverre optager nye troldmandslærlinge hvert år. I år er I de udvalgte og I er hermed Troldmand Sverres nye lærlinge. Han glæder sig meget til at

Læs mere

Analyse af PISA data fra 2006.

Analyse af PISA data fra 2006. Analyse af PISA data fra 2006. Svend Kreiner Indledning PISA undersøgelsernes gennemføres for OECD og de har det primære formål er at undersøge, herunder rangordne, en voksende række af lande med hensyn

Læs mere

Karlstadmodellen. Vingsted 17. September 2015. Ellen Bjerre Jensen Mette Sørensen PPR Køge

Karlstadmodellen. Vingsted 17. September 2015. Ellen Bjerre Jensen Mette Sørensen PPR Køge Karlstadmodellen Vingsted 17. September 2015 Ellen Bjerre Jensen Mette Sørensen PPR Køge Karlstadmodellen En model baseret på et humanistisk menneskesyn: Frihed Værdighed Ansvar Social - Lighed (Egen)kraft

Læs mere

Idrætsdagsmappe 2015

Idrætsdagsmappe 2015 Idrætsdagsmappe 2015 I denne idrætsdagsmappe får I udleveret: Vejledning til dagen. Beskrivelse af samtlige discipliner med regler, antal deltagere osv. Vejledning til idrætsdag d.11.9 2015 Dagen nærmer

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de mindre øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne.

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer

Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer Struktur der passer til brugerens niveau og behov Struktur der kan tages med overalt Gør brugeren selvhjulpen og øger selvtilliden Giver ro og

Læs mere

Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer

Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer Strukturprogram og app for alle med kognitive udfordringer Struktur der passer til brugerens niveau og behov Struktur der kan tages med overalt Gør brugeren selvhjulpen og øger selvtilliden Giver ro og

Læs mere

SKATTEJAGT DE HURTIGE 5-6 ÅR. Sådan gør du. Prøv at justere aktiviteten sådan her..! Januar 2016

SKATTEJAGT DE HURTIGE 5-6 ÅR. Sådan gør du. Prøv at justere aktiviteten sådan her..! Januar 2016 SKATTEJAGT Sådan gør du 1. Print siden med posterne og klip dem ud. 2. Hæng posterne op rundt omkring i jeres bolig eller et passende sted udenfor. Husk selv at skrive ned hvor du gemmer posterne. 3. Når

Læs mere

Kære forældre Til kommende skovbørn.

Kære forældre Til kommende skovbørn. Privat Skovbørnehaven Mariehønen Hummeltoftevej 139 2830 virum Telefon 2546 2830 e-mail: Bestyrelsen:kontakt@mariehoenenprivat.dk Børnehaven:mariehoenen@mariehoenenprivat.dk NORMERING: Vi er 5 voksne og

Læs mere

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE DEN KONKRETE FREMGANGSMÅDE Tekstliggørelse er med vilje en meget enkel metode, som ikke kræver specielle indkøb eller nye færdigheder. Det er vigtigt, fordi dagligdagen

Læs mere

Leg med vokallyde og sproglige begreber

Leg med vokallyde og sproglige begreber Leg med vokallyde og sproglige begreber Af Bodil Hessellund Med vokaltæppet kan man fordybe sig i aktiviteter rettet mod de fire sproglige dimensioner fra Undervisningsministeriets sprogvurdering. Ved

Læs mere

Ein Kuscheltier. Om forløbet. Niveau 5. klasse. Varighed 3-4 lektioner

Ein Kuscheltier. Om forløbet. Niveau 5. klasse. Varighed 3-4 lektioner Ein Kuscheltier Niveau 5. klasse Varighed 3-4 lektioner Om forløbet Forløbet Ein Kuscheltier har fokus på læsning. Eleverne læser en bog om Laura, der ønsker sig et kæledyr. Hun overtaler sine forældre

Læs mere

Læsetræning 2B. Margaret Maggs & Jørgen Brenting. - læs og forstå. illustration: Birgitte Flarup

Læsetræning 2B. Margaret Maggs & Jørgen Brenting. - læs og forstå. illustration: Birgitte Flarup Læsetræning 2B - læs og forstå Margaret Maggs & Jørgen Brenting illustration: Birgitte Flarup Denne bog er hentet fra Baskervilles Depot som e-bog til udskrivning på egen printer. Ved at købe adgang til

Læs mere

30-08-2012. Faglig læsning i skolens humanistiske fag. Indhold. Den humanistiske fagrække i grundskolen. Temadag om faglig læsning, Aalborg 2012

30-08-2012. Faglig læsning i skolens humanistiske fag. Indhold. Den humanistiske fagrække i grundskolen. Temadag om faglig læsning, Aalborg 2012 Faglig læsning i skolens humanistiske fag Temadag om faglig læsning, Aalborg 2012 Elisabeth Arnbak Center for grundskoleforskning DPU Århus Universitet Indhold 1. Den humanistiske fagrække 2. Hvad karakteriserer

Læs mere

MedWin vagtlægesystem Brugervejledning

MedWin vagtlægesystem Brugervejledning MedWin vagtlægesystem Brugervejledning Side 1 Brugervenlighed Der er nu udarbejdet et nyt vagtlægesystem, der kan betjene regionerne. Vi har så vidt muligt fastholdt præsentationen og brugervenligheden.

Læs mere

Syddanmarks unge. Piger kaster sig over bøgerne drenge vil arbejde. på kanten af fremtiden. NO.05 baggrund og analyse

Syddanmarks unge. Piger kaster sig over bøgerne drenge vil arbejde. på kanten af fremtiden. NO.05 baggrund og analyse Syddanmarks unge på kanten af fremtiden Et kig på Syddanmarks unge nøglen til fremtidens vækst NO.05 baggrund og analyse Piger kaster sig over bøgerne drenge vil arbejde De ige piger forventer næsten alle

Læs mere

Spil banko. Spil lotto. Række 3. Række 1. Antal rigtige: Række 4. Række 2. skrives tallene på lottokuponen og antallet af rigtige noteres.

Spil banko. Spil lotto. Række 3. Række 1. Antal rigtige: Række 4. Række 2. skrives tallene på lottokuponen og antallet af rigtige noteres. 14 Spil banko 1 5 6 10 11 15 16 20 21 25 26 30 1 5 6 10 11 15 16 20 21 25 26 30 15 Spil lotto Række 1 Række 2 Tal i hverdagen 14. Udfyld de hvide felter på bankopladerne med tal fra 1-30. Har man et af

Læs mere

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx Side 1 af 5 Data er sidst opdateret 26.06.2008 02:02:22 Antal besvarelser: 98 af 98 for udvalg: Nordenskov Skole Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Baggrundsoplysninger Dreng Pige Kryds af, om

Læs mere