Lektionsplaner. Indeatletik i folkeskolen. for klasse

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lektionsplaner. Indeatletik i folkeskolen. for 4. 6. klasse"

Transkript

1 Lektionsplaner Indeatletik i folkeskolen for klasse

2 Dette materiale er udarbejdet af Dansk Atletik Forbund v/ronja Egsmose, oktober 2007 Materialet er målrettet mod folkeskolelærere, der ønsker at undervise i indendørs atletiktræning i 4., 5. og 6. klasse. Materialet består af en række lektionsplaner både til enkelt og dobbelt lektioner, der leder op til afholdelsen af en konkurrence i en af følgende discipliner: sprint, hækkeløb, længdespring, højdespring, kuglestød og spydkast. Hver lektionsplan indeholder beskrivelser af: Opvarmningslege Øvelser/ lege/ stafetter Den afsluttende konkurrence Bagerst i mappen findes en beskrivelse af, hvorledes de enkelte discipliner udføres teknisk korrekt. Materialet er baseret på et 2 timers kursus, hvor indholdet introduceres. God fornøjelse! Dansk Atletik Forbund Kontakt: Dansk Atletik Forbund Bo Rasmussen, breddekonsulent Tlf

3 D Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Opvarmning Sprint enkelt lektion (45min) Ståtrold ca. 10min For at blive befriet skal en anden stille sig foran den tilfangetagne og lave f.eks. 10 sprællemand, knæløft, twisthop (læreren skifter øvelse en gang imellem). Øvelser Reaktionsøvelser ca. 10min Eleverne placeres på en række ved siden af hinanden i den ene ende af salen. Løb f.eks. 15 meter (så hurtigt man kan) på signal fra læreren. Startpositionen varieres: eleverne laver høje knæløft, sidder ned med benene strakt frem foran sig, eller ligger på mave/ryg, sidder på hug, står og hopper, slår en kolbøtte el. lign. før de løber. Relateret til sprint-start: liggende på maven med hovedet i løbsretning, liggende på alle fire, liggende som i armbøjningsposition. Startsignalerne kan varieres: - råb løb - en masse farver remses op i vilkårlig rækkefølge. Blå er signalet til at løbe (instrueret på forhånd) - læreren står bag eleverne og kaster en bold over hovedet på eleverne. Når eleverne ser bolden må de løbe. - læreren står på sidelinien og triller en bold hen foran rækken af elever. Efterhånden som bolden passerer den enkelte elev, må der løbes. - et prik på skulderen fra læreren (eleverne har lukkede øjne, mens de venter). Eleverne får dermed et individuelt startsignal. - alle elever holder i hånd. Læreren sender et klem ned gennem rækken. Når man mærker et klem, skal man give klemmet videre og derefter selv løbe. - parvis: eleverne sidder/ligger foran hinanden. Den bagerste skal forsøge at fange den forreste. Vigtigt: - Det gælder om at reagere hurtigt. - Eleverne må først tage farten af, når de har passeret den aftalte mållinie, hvorfor der skal være plads til at løbe af (ca. 5-10m)

4 D Konkurrence Sprint 15, 20 eller 30 meter ca. 20min Redskaber: Startblokke til indebrug (hvis de haves), 3-5 stopure til tidtagning Startblokke opsættes i den ene ende, alternativt startes bag en streg. Eleverne må starte stående, eller i startposition, som de foretrækker. Læreren er starter. Kommandoen er på pladserne færdige løb. Kommandoen løb kan erstattes af et klaptræ, klap i hænderne eller lignende, der larmer. Eleverne inddeles i grupper af 5 (hvis man har 5 stopure). Nu tager eleverne tid på hinanden. Stopuret startes på kommandoen Løb (eller klaptræet) og stoppes, når løberens brystkasse passerer målstregen. Tidtagerne (eleverne med stopure) står ved målstregen.

5 Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Opvarmning Sprint dobbelt lektion (2x45min) Zig-zag-løb ca. 5min Alle står i en stor rundkreds med god plads imellem. Eleverne løber, én efter én, en runde i cirklen zig-zag mellem sine klassekammerater og vender tilbage til sin egen plads. Eleverne løber på signal fra læreren, og det gælder om at indhente den foran. Detektiv-leg ca. 10min Alle står i en stor rundkreds med god plads imellem. Læreren udpeger en detektiv og en bandeleder (detektiven må ikke vide, hvem bandelederen er). Alle i rundkredsen skal efterligne bandelederen, der skifter mellem forskellige koordinationsøvelser (knæløft, hælespark, hink på stedet, hop på stedet, armsving, sprællemand, skihop, twisthop). Detektiven står i midten af rundkredsen og skal gætte (3 gæt) hvem, der er bandeleder. Øvelser Postløb ca min Der opstilles to rækker af kegler (med hver 6 stk) over for hinanden. Der skal være ca 10m mellem de to rækker af kegler og et par meter mellem keglerne i samme række. Eleverne er sammen to og to, og starter ved hver deres kegle. Nu løbes der i zigzag mellem keglerne. Mellem hver kegle ( post ) skal eleverne løbe på forskellige måder. Enten kan læreren på forhånd have bestemt de forskellige øvelser eleverne skal igennem, eller eleverne kan selv finde på en ny måde at løbe på for hver post. Ideer til bevægeformer: - gå på tæerne - løb med små skridt - løb så højt så muligt (højt tyngdepunkt) - gå på hælene - løb med hælespark - løb med lange skridt - gå på ydersiden af foden (rulle fra hæl til tå) - løb med høje knæløft - løb så lavt så muligt - løb med så hurtige skridt som muligt - løb baglæns - gå på indersiden af foden (rulle fra hæl til tå) - lave gadedrengeløb Stigningsløb fra den ene ende af salen til den anden: man starter med at jogge og øger derefter farten til man løber sit max tempo. Vær opmærksom på at fortælle eleverne om løbeteknikken ved sprint: løb på tæerne/fodballen med høje knæ og højt tyngdepunkt (løb så navlen er så højt som muligt og uden at knække i hoften). Efterfølgende kan keglerne bruges til en slalomstafet. Klassen deles i to hold og starter bag hver sin række af 6 kegler. Der løbes slalom mellem keglerne, den sidste kegle rundes, og der løbes slalom tilbage igen, hvorefter den næste i køen må løbe (der kan klappes i hånden eller bruges en depeche el. lign.) Reaktionsøvelser ca. 10min Eleverne placeres på en række ved siden af hinanden i den ene ende af salen. Løb f.eks. 15 meter (så hurtigt man kan) på signal fra læreren. Startpositionen varieres: eleverne laver høje knæløft, sidder ned med benene strakt frem foran sig, eller ligger på mave/ryg, sidder på hug, står og hopper, slår en kolbøtte el. lign. før de løber. Relateret til sprint-start: liggende på maven med hovedet i løbsretning, liggende på alle fire, liggende som i armbøjningsposition.

6 Startsignalerne kan varieres: - råb løb - en masse farver remses op i vilkårlig rækkefølge. Blå er signalet til at løbe (instrueret på forhånd) - læreren står bag eleverne og kaster en bold over hovedet på eleverne. Når eleverne ser bolden må de løbe. - læreren stå på sidelinien og triller en bold hen foran rækken af elever. Efterhånden som bolden passerer den enkelte elev, må der løbes. - et prik på skulderen fra læreren (eleverne har lukkede øjne, mens de venter). Eleverne får dermed et individuelt startsignal. - alle elever holder i hånd. Læreren sender et klem ned gennem rækken. Når man mærker et klem, skal man give klemmet videre og derefter selv løbe. - parvis: eleverne sidder/ligger foran hinanden. Den bagerste skal forsøge at fange den forreste. Vigtigt: - Det gælder om at reagere hurtigt. - Eleverne må først tage farten af, når de har passeret den aftalte mållinie, hvorfor der skal være plads til at løbe af (ca. 5-10m) Stafet Stafet-løb ca min Klassen deles i hold. Ved ulige antal aftales, hvem der løber to gange. Hvilket hold bliver først færdigt? En eller flere af nedenstående stafetter vælges: Pendul-stafet (denne stafet kan kun gennemføres, hvis der er lige mange børn på hvert hold): Hvert hold har to kegler, med ca. 20m imellem. Hvert hold deles i to, sådan at den ene halvdel står i en række bag holdets ene kegler, og den anden halvdel bag holdets anden kegle, sådan at de to dele af holdet har ansigterne mod hinanden. En fra hvert hold får en depeche (eller andet, der kan afleveres fra elev til elev). Hvis der er et ulige antal på holdene, startes der i den ende, hvor der er flest deltagere. Når starten går, løber eleven med depechen ned til sine holdkammerater bag den anden kegle. Her afleveres depechen til den forreste i køen, og den, der lige har løbet, går om bag i køen. Således løbes der frem og tilbage, indtil alle er tilbage på den plads, hvor de startede. Frem og tilbage stafet: Hele holdet starter bag den samme kegle, og der løbes på tur ned til den anden kegle og tilbage. Rundstafet: Der opstilles en rundbane, der udgør næsten hele salen. Holdene placeres på rundbanen med lige meget afstand imellem. Hver elev løber på skift en runde for sit hold. Forfølgelsesløb: Opstilling som i Rundstafet, dog kun to hold, der placeres så der lige lang afstand imellem de to hold. Nu løber eleverne fra hvert hold én runde på skift, indtil det ene hold har indhentet det andet.

7 Pick-up Stafet: Hvert hold har et antal kegler foran sig i forskellige afstand (f.eks. 5m -10m 15m). Den første fra holdet løber ud og henter keglerne (én ad gangen i valgfri rækkefølge) tilbage til sit hold. Derefter løber nr. 2 fra holdet ud, og sætter keglerne på plads igen (én ad gangen i valgfri rækkefølge). Lav nogle mærker i gulvet med tape eller brug stregerne på gulvet, for at vise, hvor keglerne skal stå. 6 dages gang og 6 dages løb Der laves en rundbane. Eleverne gå sammen to og to. Parrene må starte hvor de vil på banen, så længe de to, der er sammen, starter samme sted. Den ene sprinter og den anden går rundt i løberetningen på banen. Når den sprintende indhenter den gående byttes roller. Læreren bestemmer, hvor længe legen fortsætter. Sjippe-stafet: Hvert hold har et sjippetov. Den første i køen sjipper ned til keglen, lægger sjippetovet og sprinter tilbage. Den næste i køen sprinter op til keglen og sjipper tilbage osv. Illustration til rundstafet/ forfølgelsesløb: Illustration til pick-up stafet: Konkurrence Sprint 15, 20 eller 30 meter ca. 20min Redskaber: Startblokke til indebrug (hvis de haves), 3-5 stopure til tidtagning Startblokke opsættes i den ene ende, alternativt startes bag en streg. Eleverne må starte stående, eller i startposition, som de foretrækker. Læreren er starter. Kommandoen er på pladserne færdige løb. Kommandoen løb kan erstattes af et klaptræ, klap i hænderne eller lignende, der larmer. Eleverne inddeles i grupper af 5 (hvis man har 5 stopure). Nu tager eleverne tid på hinanden. Stopuret startes på kommandoen Løb (eller klaptræet) og stoppes, når løberens brystkasse passerer målstregen. Tidtagerne (eleverne med stopure) står ved målstregen.

8 D Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Opvarmning Hækkeløb enkelt lektion (45min) Fangeleg ca. 10min Fangerne skifter hele tiden på signal fra læreren f.eks. dem med hvide t-shirts, sorte sko, shorts, hestehale, blå øjne, piger/drenge, alder, fødselsdagsmåned osv. Når man er fanget, går man ud til læreren, og får en øvelse, der skal gennemføres, for at blive befriet f.eks. 10 sprællemand, knæløft, hælespark, hop med samlede fødder, englehop, skihop, twisthop, mave-/ryg-/armbøjninger, hink på linie. Befrier-øvelserne kan passende skifte, hver gang fangerne skifter. Øvelser Krokodille-løb ca. 15min Der laves tre baner med forskellig afstand mellem krokodillegravene (bestående af sjippetov). Øvelsen gennemføres således: - Eleverne starter på bane 1, der må ikke trædes i krokodillegravene. - Sæt farten op så eleverne kun har tre skridt mellem hver grav (afsæt på samme ben hver gang). Hastigheden øges igen, og eleverne forsøger at løbe på bane 2 og 3 med tre skridt imellem gravene. - Hver elev finder den bane, der passer bedst til dem. - Der placeres papkasser/ hække el andet med en vis højde i gravene, og alle løber igen, stadig uden at træde på sjippetovene, der markerer krokodillegravene. - Stafetløb: Gravene flyttes så der er ca. 5m mellem hver grav i alle tre baner. Klassen deles i tre hold. Den første fra hvert hold løber banen igennem, vender (om en kegle), løber tilbage og afleverer depechen til den næste i rækken, der så må løbe. - Konkurrence Hækkeløb (kræver 30 meter ca. 20min Redskaber: 3-9 hække (eller høje kegler e.a.), målebånd, 5-6 kegler (eller anden markering), stopure, startblokke til indebrug (hvis de haves) Lav 1-3 baner med 2-4 hække på hver. Opstilling: Som I synes, men f.eks. ved meter afhængig af hvor meget plads I har. Stil keglerne ud for start, mål og hver hæk (så I nemt kan sætte hækkene tilbage, hvis de bliver væltet). Læreren er starter. Kommandoen er på pladserne færdige løb. Kommandoen løb kan erstattes af et klaptræ eller lignende, der larmer. Nu tager eleverne tid på hinanden. Stopuret startes på kommandoen Løb (eller klaptræet) og stoppes, når løberens brystkasse passerer målstregen. Tidtagerne (eleverne med stopure) står ved målstregen.

9 Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Hækkeløb dobbelt lektion (2x45min) Opvarmning Maskinen ca. 10min Fangeleg. Fangerne giver en øvelse til den de fanger (f.eks. knæløft, hælespark, sprællemand, skihop, twisthop, armsving etc.), som skal udføres indtil man befries. Man befries ved at én af de frie laver fem gentagelser af den bestemte øvelse overfor den tilfangetagne. Øvelser ca. 20min Får og ulv Eleverne lægger sig i en rundkreds to og to sammen på maven med hovederne ind imod midten. To elever bliver stående, den ene er ulv, den anden får. Ulven (gerne med snerren og brøl) skal fange fåret. Fåret får helle ved at lægge sig ved siden af et af parrene. Den, der nu ligger yderst, bliver til ulv (og springer op med et brøl), mens den, der før var ulv, bliver til får. Frugtsalat Alle står i en stor rundkreds hver med en kegle foran sig eller i en hulahop-ring, bortset fra én elev som står i midten. Alle har en farve (bestemt af keglen eller hulahop-ringen) eller har fået tildelt en på forhånd. Eleven i midten siger f.eks. alle de blå bytter plads. Nu skal alle de blå finde et nyt sted at stå, og den i midten skal også finde sig en plads. Den elev, der ikke når at finde en plads, bliver den nye i midten. Hvis der siges frugtsalat skal alle finde en ny plads. Sten, saks, papir Eleverne går sammen to og to og stiller sig over for hinanden på to rækker i midten af salen. Nu slår parrene sten, saks, papir. Den, der vinder, skal fange, den der taber, inden den tabende har nået sit helle (f.eks. væggen).

10 Stafet ca. 20min Frem og tilbage stafet Hele holdet starter bag den samme kegle, og der løbes på tur ned til den anden kegle og tilbage Forhindrings-stafet Frem og tilbage stafetten kan udvides, ved at der sættes forhindringer på vejen mellem de to kegler: - en hulahop-ring, hvori der skal laves 10 knæløft, før man må løbe videre. - en å man skal hoppe over (lavet af sjippetov eller hulahop-ring) - hulahop-ringe man skal hinke eller hoppe i - et stykke, hvor man skal løbe baglæns, hinke eller gå krabbegang. - En hæk man skal springe over Træstamme-stafet Hvert hold ligger på maven en række tæt sammen ved siden af hinanden. Den bagerste i rækken triller nu oven på de andre (forsigtigt) frem til den forreste ende af rækken og lægger sig. Sådan fortsættes. Hvilket hold når 2-3gange igennem først? ELLER Hvilket hold tilbagelægger først 20-30m? Træstamme-stafet2 Hvert hold ligger på maven på gulvet med afstand imellem hver person. Den bagerste løber nu ned gennem rækken og hopper over de liggende træstammer (uden at træde på sine kammerater), og lægger sig selv forrest i rækken. Hvilket hold når først 2-3gange igennem? ELLER Hvilket hold tilbagelægger først 20-30m? Hvert hold kan også lægge sig i en rundkreds. Hvilket hold gennemfører først 2-3 runder? Sten på vejen Holdet lægger/sætter sig på en række (på knæ med maven mod lårene og armene rundt om hovedet) med lidt afstand imellem. Den bagerste løber zig-zag gennem stenene op forrest og lægger sig selv som en sten. Hvilket hold gennemfører først 2-3 runder? ELLER hvilket hold tilbagelægger først 20-30m? Konkurrence Hækkeløb (kræver 30 meter ca. 20min Redskaber: 3-9 hække (eller høje kegler e.a.), målebånd, 5-6 kegler (eller anden markering), stopure, startblokke til indebrug (hvis de haves) Lav 1-3 baner med 2-4 hække på hver. Opstilling: Som I synes, men f.eks. ved meter afhængig af hvor meget plads I har. Stil keglerne ud for start, mål og hver hæk (så I nemt kan sætte hækkene tilbage, hvis de bliver væltet). Læreren er starter. Kommandoen er på pladserne færdige løb. Kommandoen løb kan erstattes af et klaptræ eller lignende, der larmer. Nu tager eleverne tid på hinanden. Stopuret startes på kommandoen Løb (eller klaptræet) og stoppes, når løberens brystkasse passerer målstregen. Tidtagerne (eleverne med stopure) står ved målstregen.

11 Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Stående længde enkelt lektion (45min) Opvarmning ca. 10min Katten efter musen Hulahop-ringe fordeles rundt på hallens gulv. Der er helle for musene i hulahop-ringene. Står man i helle, må man forlade det, når der kommer en anden, da der kun kan stå en mus i hvert musehul. Bliver man fanget, skiftes der kat. Katten efter musen med hop Samme princip som i Katten efter musen. Forskellen er, at fangeren bestemmer, hvordan musene (og katten ) skal hoppe mellem hulahop-ringene. Når der skiftes fanger, skiftes der også hop. Øvelser ca. 15min Sjipning I eget sjippetov eller i bue. Hop på forskellige måder: samlede ben, hink, hop med rotation osv. Kaffen er varm Klassen deles i hold, der hver får et sjippetov. Én svinger sjippetovet rundt (langs gulvet) og resten af holdet (som står i en cirkel omkring den, der svinger) hopper over sjippetovet, når det kommer forbi. Skift svinger når én bliver ramt af sjippetovet. Spring-stafet Klassens deles i hold. Deltagerne på holdene skiftes til at løbe ned til en kegle (ca. 15m væk) og tilbage igen, på vejen springes over en eller flere åer lavet af sjippetove Gadedrengehop Lav 6 almindelige, 6 ekstra lange og 6 ekstra høje gadedrengehop. Hver elev får en kegle (el.lign. der kan bruges til at markere med). Alle prøver nu at se hvor langt de kan komme på 6 (lange) gadedrengehop (markeres med kegle). Eleverne får et par minutter til at prøve og forbedre sig selv. Konkurrence Stående længdespring ca. 20min Redskaber: målebånd (gerne flere) Afhængig af antallet af målebånd deles eleverne ind i samme antal grupper. Der skal være 2 elever om at måle. Eleverne skiftes til at måle hinandens resultater. Alle har 3 forsøg i konkurrencen (hvis det kan nås ) Man står med samlede ben bag en streg, bøjer ned i benene og springer herefter med samlede ben, så langt man kan. Der måles fra stregen til bageste fod (hælen). Hvis eleven kommer til at sætte en hånd, eller andet længere bagud end foden, måles fra bagerste mærke.

12 Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Stående længde dobbelt lektion (2x45min) Opvarmning ca min Greenpeace og skovhuggere Der placeres en række kegler ( træer ) rundt omkring i hallen/salen, halvdelen skal være væltede. Klassen deles i to hold: skovhuggerne vælter træerne og greenpeace rejser dem op igen på tid. Når læreren stopper legen, tælles det op, om greenpeace eller skovhuggerne har vundet. Herefter byttes roller. Oprydnings-stafet Keglerne fra Greenpeace og skovhuggere er stadig fordelt i hallen/salen. Der kan lægges flere ting ud (bolde, sjippetove, ærteposer, hulahop-ringe etc.) efter behov. Klassen deles i hold, der hver har en hulahop-ring eller kurv, hvori tingene samles. På skift løber en fra hvert hold ud i hallen og henter én ting, som bringes tilbage til holdet. Når hallen er tømt, tælles det op, hvem der har vundet. Koordinationsøvelser Klassen står i en stor cirkel, og eleverne skiftes til at finde på en opvarmningsøvelse, som hele klassen så skal lave. Sørg for at hele kroppen varmes op, f.eks.: - armsving - rul med skuldre - hink - hop med samlede fødder - hop i firkant - høje knæ - hælespark - gadedrengehop på stedet - jog på stedet - stå på et ben og rul fodleddet - sving med hele kroppen - twisthop - mave-/ryg-/armbøjninger - sprællemand - skihop prøv også sprællemands ben med skihop arme og skihoparme med sprællemands ben Øvelser ca. 20min Over og under snoren Eleverne står spredt over hele salen og hopper på stedet. To elever har fat i hver sin ende af en tryllesnor/elastiksnor. De to snoreholdere løber fra den en ende af salen til den anden med snoren 30-50cm over gulvet. Eleverne skal nu hoppe over den. De, der rører snoren (bliver fanget), overtager løbet med snoren. Hoppene over snoren kan varieres: samlede ben, hink, vend ½ gang i luften, vend en hel gang i luften, løb over osv. Spring-forhindringsbane En rundbane stilles op i hallen/salen med kegler, hulahop-ringe, sjippetove, madrasser etc. Klassen deles i to hold, der starter i hver sin ende af banen. Den forreste bestemmer, hvordan banen skal gennemføres (med alle mulige forskellige hop), og de andre følger efter som i Kongens Efterfølger. Når en runde er gennemført, skiftes lederen ud.

13 Terning-leg Klassen deles i hold. Der opstilles 6 poster rundt i hallen/salen, der hver har et nummer svarende til de seks sider på en terning. Hver post indeholder en øvelse, f.eks.: - sjip 10 gange - spring fra hulahop-ring til hulahop-ring - hink fra en kegle til en anden - hop med samlede ben over en hulahop-ring - kravl igennem hulahop-ringene, der ligger på gulvet - lav 10 mavebøjninger - hop med samlede ben fra en kegle til en anden - løb til posten og tilbage igen - hink/hop slalom mellem keglerne - hop med samlede ben over en række kegler. I midten af hallen står læreren med en eller flere terning(er). Holdene skiftes til at kaste terningn, og løber ud og gennemfører den post, der svarer til det tal, de har slået. Derefter vender de tilbage og slår igen. Holdmedlemmerne skal forblive samme hele tiden. Det gælder om at være det første hold, der har været ved alle posterne. Man kan godt komme flere gange ud til den samme post. Spring-stafet En madras placeres i den ene ende af hallen med kegler foran (en for hvert hold). Klassen inddeles i hold, der stiller op bag hver sin kegle. Den forreste i hver række løber ned til keglen ved madrassen, sætter af og lander siddende med benene strakt frem foran sig på madrassen. Herefter løbes tilbage til holdet, den næste i køen klappes i hånden og må så løbe. Stafetten består af tre runder med skiftede spring: 1. afsæt med venstre ben 2. afsæt med højre ben 3. afsæt med samlede ben (afhængigt af madrassens højde). Popcorn En madras placeres i hallen/salen. Alle eleverne hopper i madrassen som popcorn. Når læreren siger, nu er jeg sulten springer alle popcornene ned og nu skal læreren fange dem. De der fanges, bliver også selv fangere. Konkurrence Stående længdespring ca. 20min Redskaber: målebånd (gerne flere) Afhængig af antallet af målebånd deles eleverne ind i samme antal grupper. Der skal være 2 elever om at måle. Eleverne skiftes til at måle hinandens resultater. Alle har 3 forsøg i konkurrencen (hvis det kan nås ) Man står med samlede ben bag en streg, bøjer ned i benene og springer herefter med samlede ben, så langt man kan. Der måles fra stregen til bageste fod (hælen). Hvis eleven kommer til at sætte en hånd, eller andet længere bagud end foden, måles fra bagerste mærke.

14 Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Højdespring dobbelt lektion (2x45min) Da højdespring er en meget tidskrævende øvelse, kan den kun gennemføres i en dobbelt lektion (2x45min) Opvarmning ca. 10min 4-lande fanger Banen opdeles i fire lande, der hver har 1 eller 2 fangere. Fangerne må kun være i deres eget land, mens de andre må løbe frit. Bliver man fanget skal man gå i gang med at lave den øvelse, der hører til landet (hvert land har sin øvelse), f.eks. høje knæ, hælespark, sprællemand, twisthop, skihop, englehop, hink, hop på samlede ben osv.. Man bliver befriet ved, at der kommer en anden og laver den samme øvelse 5 gange, som man er sat til. Skift øvelse engang i mellem. Stafet ca. 5min Færgen under broerne Klassen deles i hold. Alle stiller sig i bro ved siden af hinanden. Den bagerste færge kravler under alle broerne op til den forreste og stiller sig som en ny bro. Hvilket hold kommer først 1-2 gange igennem? ELLER Hvilket hold når først slut-keglen (10-15m)? Øvelser ca. 10min Banke bøf Klassen deles i to hold, der laver samme leg. Alle står i en rundkreds. Én elev løber rundt om cirklen og rører dem i rundkredsen på ryggen, mens han/hun siger banke, banke, banke. Når der siges bøf, skal den, der blev bøffet, løbe rundt (den modsatte vej af den, der banker). Det gælder om at være den første tilbage på pladsen. Den, der kommer sidst, bliver den nye banker. Hop Stil 4-5 kegler ud med 5 skridts mellemrum (lav gerne flere baner). Nu skal eleverne gå banen igennem. Ved hver kegle sættes af på et ben lodret op i luften. Det modsatte ben af afsæts-benet (sving-benet) løftes op med bøjet knæ. Øg tempoet til jog, når alle har været igennem et par gange. Læg vægt på et aktivt afsæt med markering af svingbenet, og brug armene til at komme så højt som muligt. Øvelsen kan også laves med ¼ og ½ rotation i luften. Konkurrence Højdespring ca. 50min Redskaber: en tyk madras, 2 højdespringsstøtter, en tryllesnor (evt. en overligger), en målepind Dette er den sværeste konkurrence at gennemføre i en idrætstime, fordi den er tidskrævende. Del evt. konkurrencen over 2 lektioner, så der ikke bliver så meget ventetid. Start på en lav starthøjde, f.eks. 80 cm, og lad herefter højden stige med 5 cm, hver gang alle har klaret. Alle har normalt max. 3 forsøg på hver højde. For at forkorte konkurrencen, kan dette skæres ned til max. 2 forsøg. Man kan også lade børnene have i alt f.eks. 6 forsøg i hele konkurrencen, så må de selv vælge, hvilken højde de starter på, men de får ikke flere forsøg, når de 6 er opbrugt.

15 D Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Skumspydkast enkelt lektion (45min) Om der skal bruges en eller to lektioner på spydkast afhænger af antallet af spyd. Ved fire spyd eller flere kan det nås på en lektion. Opvarmning Kædetagfat ca. 10min Når man bliver fanget, tager man fangeren i hånden. Når kæden er på fire personer, deles den i to og begge halvdele er fangere. Legen fortsætter, til alle er fanget. Øvelser Murbold ca min Hvert hold stiller sig bag sin kegle med front mod muren. Den første kaster bolden ind på muren, løber hurtigt væk og om bag i rækken. Den næste i køen griber bolden, kaster og løber om bag i rækken osv.. Kastemåden kan varieres: Spydkast (overhånd) to-hånds over hovedet (indkast) bryststød (basket aflevering) kuglestød osv. Stil krav om: præcision kraft (bolden må ikke røre jorden) holdet går længere tilbage teknik (rigtig udførte kast) Øvelsen kan også laves som stafet: hvilket hold gennemfører først 3-5 runder? Øvelsen sluttes af således: Hver gruppe får tildelt en bestemt måde at kaste på. Når man har kastet, løber man over i næste gruppes række, og gør sig klar til at kaste det nye kast, før turen går videre til den tredje gruppe osv.. Konkurrence Skumspydkast ca min Redskaber: gerne 4-6 skumspyd, målebånd (30meter) Hvis flere skumspyd haves, deles eleverne ind i 2 grupper. En gruppe får målt deres forsøg, mens den anden gruppe har prøvekast. Begge grupper står i samme ende af salen/hallen. Der kastes bag en streg (stående eller evt. med lille tilløb), og stregen må ikke overtrædes. Der måles fra stregen til, hvor spydspidsen lander. Eleverne kan sagtens måle for hinanden. Alle har 3 forsøg i konkurrencen (hvis det kan nås ).

16 Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Skumspydkast dobbelt lektion (2x45min) Om der skal bruges en eller to lektioner på spydkast afhænger af antallet af spyd. Ved fire spyd eller flere kan det nås på en lektion. Opvarmning Frys ca. 10 min Der vælges ca. 2 fangere. Når fangeren tager nogle siges frys, og den tilfangetagne fastfryses i sin stilling. Man befries, når to frie varmer én op ved at holde i hånd rundt om den frosne og tælle til 5. Øvelser og stafetter Slangestafet ca. 10min Holdet stiller sig på en række bag ved hinanden med spredte ben. Den forreste i køen triller bolden ned gennem rækken af ben. Den bagerste tager bolden, løber op forrest i køen og triller bolden igennem rækken. Hvilket hold kommer først 2-3 gange igennem rækken? ELLER Hvilket hold bevæger sig hurtigst f.eks. 30m? Startpositionen til slangestafetten varieres: stå på en række, bolden gives skiftevis over hovedet og mellem benene stå på en række, bolden gives skiftevis højre og venstre om (vrid i ryggen) sid tæt sammen på en række med maven mod den foran-siddendes ryg. Bolden afleveres over hovedet sid tæt sammen på en række med maven mod den foran-siddendes ryg. Bolden afleveres skiftevis højre og venstre om (vrid i ryggen) stå i armbøjningsposition (med flad ryg) på en række ved siden af hinanden (skulder mod skulder), bolden trilles fra hånd til hånd stå på en række i bro (skulder mod skulder), bolden trilles under ryggen. Øvelsen kan gøres lettere ved blot at løfte numsen og holde skuldrene i jorden. sid ved siden af hinanden på en række med benene løftede, og strakt frem foran sig, bolden gives fra hånd til hånd lig på maven på en række ved siden af hinanden og løft hoved og arme (som i en rygbøjning). Bolden gives fra hånd til hånd Drivbold ca. 10min Klassen deles i to hold, der placeres bag hver deres streg, som ikke må overskrides. Hver elev får en tennisbold. Midt imellem de to hold (i marken) placeres den store bold. Hvert hold vælger én, som er boldsamler ude i marken. Nu gælder det om at ramme den store bold med tennisboldene og drive den store bold ned over det andet holds streg. Det giver ét point, og derefter lægges bolden tilbage i midten, og alle skal have en tennisbold, før der startes igen. Boldsamleren skiftes ud. Bolden må kun berøres med tennisbolde. Boldsamlerne i marken triller tennisbolde ned til deres hold, og må ikke røre den store bold. Hvilket hold når først til 5points?

17 Hulahop-stafet ca. 10min Klassen deles i så mange hold som muligt, så hvert hold har to hulahop-ringe. Den første i køen skal nu ned om en kegle og tilbage igen, men må hele tiden kun stå i sine egne hulahop-ringe. Han/hun står i den ene ring, og lægger den anden foran sig, hopper så frem i den, tager den bagerste ring, og lægger den foran sig osv.. Når han/ hun er nået forbi den anden kegle, spurtes der tilbage, den næste i køen spurter så ned til keglen (og ringene) og transporterer sig selv tilbage ved kun at stå i ringene. Hvilket hold bliver først færdige? Kastestafet ca. 10 min Klassen deles i hold med lige mange på hver. Hvert hold deles i to, og den anden halvdel af hvert hold stiller sig ned bag holdets anden kegle (ca m mellem keglerne). Den forreste i den ene kø kaster til sin holdkammerat bag den anden kegle (ved ulige antal startes i den ende, hvor der er flest). Når man har kastet løbes ned og om bag i køen hos dem man lige har kastet til (evt. uden om en tredje kegle). Den, der modtager bolden, kaster nu til sin holdkammerat bag den første kegle og løber derefter om bag i dennes kø osv. Hvilket hold har først været 2-4 gange igennem? Konkurrence Skumspydkast Ca. 30min Redskaber: gerne 4-6 skumspyd, målebånd (30 meter) Hvis flere skumspyd haves, deles eleverne ind i 2 grupper. En gruppe får målt deres forsøg, mens den anden gruppe har prøvekast. Begge grupper står i samme ende af salen/hallen. Der kastes bag en streg (stående eller evt. med lille tilløb), og stregen må ikke overtrædes. Der måles fra stregen til, hvor spydspidsen lander. Eleverne kan sagtens måle for hinanden. Alle har 3 forsøg i konkurrencen (hvis det kan nås ).

18 D Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Kuglestød enkelt lektion (45min) Opvarmning Haleleg ca. 10min Hver elev får et markeringsbånd, sjippetov eller lignende, som sættes fast i bukselinningen bagpå, så den hænger ned som en hale. Nu gælder det om at snuppe de andres haler (og sætte dem i sin egen bukselinning), uden at de andre får fat i ens egne haler. Man kan sagtens stjæle haler fra hinanden, selvom man har mistet sin(e) egen(e). Når læreren stopper legen, gælder det om, at have flest haler i det øjeblik. Stafet (ca. 10 min) Krabbegang Eleverne deles i hold, der hver har to kegler. Holdet starter bag den ene kegle. Den forreste går krabbegang ned til holdets anden kegle (ca m), rejser sig og sprinter tilbage og klapper den næste i køen, som så må begynde. Hvilket hold er først færdig? Trillebør Eleverne deles i hold, der hver har to kegler. Der skal nu gås trillebør (den ene holder den andens ben, der går af sted på hænder) ned til keglen og sprintes tilbage. Derefter må to nye lave en trillebør ned til keglen og løbe tilbage. Alle skal have prøvet både at være trillebør og holde en andens ben. Hvilket hold er først færdig? Kravle Eleverne deles i hold. Man står på en række med hænder og fødder i jorden. Den bagerste kravler igennem sine klassekammerater, og stiller sig op foran. Hvilket hold gennemfører først 2 runder? ELLER hvilket hold når først 10-15m? Konkurrence Kuglestød (2 kg) ca. 25min Redskaber: 2-4 kugler à 2 kg, målebånd (gerne flere) Del eleverne ind i grupper med hver 1 kugle. 2 grupper i en gymnastiksal, gerne 3-4 grupper i en hal. Hvis flere målebånd haves, konkurreres i alle grupper samtidig. Alternativt konkurreres (måles) i én gruppe, mens de øvrige grupper øver sig. Indskærp sikkerheden, således at alle, undtagen den der måler, står bagved eleven der støder.

19 Indeatletik i skolen Forslag til lektionsplan Kuglestød dobbelt lektion (2x45min) Opvarmning ca. 15min Hospitalsleg Når man bliver fanget lægger man sig ned. Man bliver befriet ved at blive båret til hospitalet af de øvrige. Der skal fire til at bære én på hospitalet. Når man er ved at befri, kan man ikke fanges. Hospitalet er helle. Bondemandens gulerødder Alle ligger i en stor rundkreds (klassen kan evt. deles i to, hvis de er mange) på maven med hovederne ind mod midten. Alle holder fast i hinandens arme med gaffel-greb. En (eller to) vælges som bondemand og stå uden for rundkredsen. Nu skal bondemanden rykke sin gulerødder op af jorden, ved at trække dem i benene. Når en gulerod ikke længere kan hold fast i cirklen, bliver denne også til bondemand. Stafet ca. 15min Togstafet Klassen deles i hold, der hver starter bag sin kegle. Den forreste togvogn løber ned til holdets anden kegle (ca m) og tilbage igen. Her tager han/hun den næste i køen i hånden, og de løber sammen ned om keglen og tilbage. Når de kommer tilbage tager de nummer tre i køen med osv. Når hele holdet har været en tur nede om keglen og tilbage sættes den forreste togvogn af, mens de andre tager endnu en tur. På den måde fortsættes til den bagerste togvogn løber sin tur alene. Alle kommer til at løbe lige mange gange. Hvilket hold bliver først færdigt? Hulahop-ring på snor Klassen deles i hold, der holder i hånden i en række. Det gælder om at transportere en hulahop-ring ned gennem rækken af elever (fra den forreste til den bagerst) uden at de slipper hinandens hænder. Alle skal igennem hulahop-ringen. Når den forreste selv er kravlet igennem ringen løber han/hun med ringen ned til den bagerste, tager han/hun i hånden og sender ringen af sted. Hvilket hold gennemfører først 3 runder? ELLER hvilket hold når først 20m? Øvelser ca. 30min Hanekamp Eleverne går sammen to og to og stiller sig over for hinanden. Det gælder om at klappe sin modstander i knæhaserne. Hvem får først 5 points? Positionerne kan varieres: stående: det gælder om at træde hinanden over fødderne (blot markere ikke træde til!) hoppende på et ben med armene foldede foran brystet: det gælder om at skubbe til den anden, så han/hun sætter den anden fod i gulvet stående som til armbøjninger: det gælder om at klappe hinanden over hænderne siddende med løftede fødder mod hinanden: det gælder om at skubbe til den andens fødder med sine egne fødder, så han/hun vælter bagover stående med samlede ben over for hinanden (dog lidt forskudt til siden), højre håndflade mod højre håndflade: prøv at få den anden til at flytte fødderne. Bagefter laves øvelsen med venstre hånd og med det ene ben foran det andet fire og fire sammen. De tre holder hinanden om skuldrene (i en halvcirkel) med en VIP i midten og en bodyguard på hver side. Den fjerde, skurken, skal nu forsøg at klappe VIP en på ryggen, men bodyguarden og VIP en skal forsøg at undgå dette ved at dreje/løbe rundt på stedet hele tiden. Par-øvelser Eleverne er sammen to og to og laver øvelser: liggende tilbage på albuerne med front mod hinanden og benene løftede strakt frem foran sig: Benene køres nu rundt om hinandens i cirkler stående med ryggen til hinanden, benene lidt fra hinanden, armene i gaffelgreb: Parret går op og ned i knæ samtidigt hold hinanden i hænderne i strakte arme og læn vægten tilbage: Parret gå op og ned i knæ samtidigt

20 hold hinanden i hænderne, drej rundt så man får ryggen til hinanden, og derpå front til hinanden i gen. den ene står op, den anden ligger foran i stilling til armbøjninger: Den stående hopper til siden, frem, eller tilbage og den liggende skal nu hoppe i samme retning forblivende i samme stilling (spænd i kroppen). Hvert par har en bold: stående med ryggen til hinanden: Giv bolden til den anden, først 10 gange den ene vej (højre om) og så 10 gange den anden vej (venstre om) stående med ryggen til hinanden: Giv bolden i 8-tal (vrid i ryggen) stående med ryggen til hinanden: Giv bolden skiftevis over hovedet og mellem benene kast til hinanden med to hænder (indkast og derefter stødkast (basketball aflevering)) kast til hinanden med to hænder i underhåndskast (husk strakt ryg, når der bøjes i benene) den ene vender sig rundt, går ned i benene og kaster derpå bolden over hovedet (husk strakt ryg, når der bøjes i benene) til den anden. Derpå vender den anden sig rundt og kaster til den ene. liggende på ryggen med bøjede ben mod hinanden: Lav mavebøjninger i takt, den ene holder en bold i strakte arme over hovedet (når man ligger ned, skal bolden røre gulvet), når begge er oppe, gives bolden til den anden liggende på maven overfor hinanden: den ene løfter bolden så højt op i luften, som han/hun kan over sit hoved. Det gælder om for den anden at få bolden ned. Herunder ses en række ideer til øvelser (ikke alle er beskrevet ovenfor): Konkurrence Kuglestød (2 kg) ca. 25min Redskaber: 2-4 kugler à 2 kg, målebånd (gerne flere) Del eleverne ind i grupper med hver 1 kugle. 2 grupper i en gymnastiksal, gerne 3-4 grupper i en hal. Hvis flere målebånd haves, konkurreres i alle grupper samtidig. Alternativt konkurreres (måles) i én gruppe, mens de øvrige grupper øver sig. Indskærp sikkerheden, således at alle, undtagen den der måler, står bagved eleven der støder.

21

22

23

24

25

26

27

atletik idræt for alle i skolen

atletik idræt for alle i skolen atletik idræt for alle i skolen Af Kirse Ellegaard Breddekonsulent i Dansk Atletik Forbund. Øvelsesbeskrivelser er sammenfattet af undervisningsmateriale af Ronja Egsmose og Atletik for sjov. indledning

Læs mere

idræt for atletik alle i skolen s46 Aktiv rundt i danmark Inspirationshæfte

idræt for atletik alle i skolen s46 Aktiv rundt i danmark Inspirationshæfte atletik idræt for alle i skolen Af Kirse Ellegaard Breddekonsulent i Dansk Atletik Forbund. Øvelsesbeskrivelser er sammenfattet af undervisningsmateriale af Ronja Egsmose og Atletik for sjov. Aktiv rundt

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

Fingerslagskast og baggerslagskast

Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast er begge forøvelser til det færdige finger- og baggerslag. Her under følger en række øvelser, hvor fokus er lagt på netop disse to

Læs mere

atletik idræt for alle i skolen

atletik idræt for alle i skolen atletik idræt for alle i skolen Af Kirse Ellegaard Breddekonsulent i Dansk Atletik Forbund. Øvelsesbeskrivelser er sammenfattet af undervisningsmateriale af Ronja Egsmose og Atletik for sjov. indledning

Læs mere

Træningsmateriale sprint

Træningsmateriale sprint Træningsmateriale sprint Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Placering for en målmand: Ny og uerfaren.

Placering for en målmand: Ny og uerfaren. MÅLMANDS ØVELSER Placering for en målmand: Ny og uerfaren. Stå i udgangsstilling med arme oppe hele tiden mens modstander kører bolden rundt. Arme skal falde naturligt med ned med spændte håndled (når

Læs mere

Træningsmateriale - Stafetløb

Træningsmateriale - Stafetløb Træningsmateriale - Indhold Generelt om stafet... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Træningsøvelser og lege... 5 Konkurrencen... 6 1 Generelt om stafet I atletik løber man typisk 4x100m eller 4x400m, men stafetter

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet EKSTRA ØVELSER Bevægelsesaktiviteter i salen Bilag 1 Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet Gå rundt i salen mellem hinanden i rask gang (musik). Stop musikken og spørg om deltagerne så hinanden hvad

Læs mere

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 ØVELSER Indhold 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 Kære træner Her får du 30 øvelser, som træner trivslen. Øvelserne er udarbejdet til børn på 6-12 år og er inddelt

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV POWERPAUSER GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV POWERPAUSER Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet).

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet). 3.1. Styrke Parøvelser styrkeprogram 1 Øvelse 3.1.1. Programmet gentages to gange med ca. 5 minutters pause mellem hver omgang. Der holdes en pause på ca. 1 minut mellem hver deløvelse. Øvelserne gennemføres

Læs mere

Øvelser til større børn

Øvelser til større børn som bedrer bevægelse, styrke, balance og stabilitet i fødderne. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og Ergoterapi Tlf. 97 66 42 10 SÅDAN GØR DU ØVELSE

Læs mere

Move@School LEGEKATALOG

Move@School LEGEKATALOG Move@School LEGEKATALOG Legekataloget er udgivet af Move@School, Folkesundhed København December 2006 For yderligere information eller spørgsmål kontakt: Glen Nielsen Projektleder Projekt Move@School E-mail:

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE I NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull (Se demonstration i videomateriale) Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Stikbold. Konkurrence mellem bordene LEGE LEGE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Stikbold. Konkurrence mellem bordene LEGE LEGE Nr.4556 Nr.4553 Stikbold Et afgrænset område, der gradvis kan gøres mindre efterhånden som spillerne bliver ramt. Konkurrence mellem bordene straf alt efter, hvornår de ryger ud. Vinderholdet undgår straf.

Læs mere

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro Lav dit eget program med denne bog! Opvarmningsøvelser All-round øvelser Makkerøvelser Træningsformer Muskelgruppetræning En UWN træning starter normalt med opvarmning

Læs mere

Koordinationsøvelser med bold

Koordinationsøvelser med bold Krdinatinsøvelser med bld Gribe, kaste g drible er i høj grad med til at udvikle barnets øje/håndkrdinatin g bldbanegenkendelse. At have en gd øje/håndkrdinatin g at kunne genkende bldens bane er grundlaget

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege Del 1: Lege Transportbåndet: Start Mål 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Transportbåndet. Eleverne deles i grupper á 4-6 elever. 5-6 bolde i forskellige størrelser og materialer til hver gruppe.

Læs mere

Øvelser i Begynderklassen.

Øvelser i Begynderklassen. Øvelser i Begynderklassen. 1 Her starter banen! Tidtagningen begynder, når dommeren kommanderer "Fremad". 2 Banen er slut - Tidtagningen stoppes 3* Højre sving. 90 skarp drejning til højre. Som ved normal

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING Nr.999 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Nr.9991 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Opvarmningsleg - Ram minuttet 3-99 Deltagerne løber af sted uden ur. Opgaven er at komme tilbage fra en lunte/løbetur i området

Læs mere

Dansk Kano og Kajak Forbund Lege og øvelser for børn og barnlige sjæle

Dansk Kano og Kajak Forbund Lege og øvelser for børn og barnlige sjæle Dansk Kano og Kajak Forbund Lege og øvelser for børn og barnlige sjæle Dansk Kano og Kajak Forbund 2003 Eftertryk tilladt med tydelig kildeangivelse Forord I dette hæfte finder du forskellige forslag til

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesvejledning

Rally Lydighed Øvelsesvejledning Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Begynderklassen 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Brainbreaks

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Brainbreaks Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Brainbreaks Tidsgruppe 0 10 minutter: Formel 1-kast med blød bold Der skal bruges to bløde bolde. Eleverne står i en tæt cirkel og bliver nummeret 1,2,1,2 etc

Læs mere

Brug bolden - fra 6 til 66

Brug bolden - fra 6 til 66 Brug bolden - fra 6 til 66 1 Brug Bolden -Fra 6 til 66 er udgivet af DGI i forbindelse med Boldens Arena ved Landsstævne 2009. Idé: Bente O. Larsen, Per Baltzer, Kaj Mathiesen, Henning Olsen og Thomas

Læs mere

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale Nr.5623 Alder: 2-80 år - Tid: 10 min. Nr.5487 Alder: 6-80 år - Tid: 5 min. Skråtstillet springbord Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Abegang i bomme Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring,

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting:

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Tidlig matematik, Workshop 10. februar 2016 Aktiviteter Hvad er matematik? Gæt hvor mange og hvad Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Hvad er i beholderen?

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

totalhåndbold Del 1: Lege

totalhåndbold Del 1: Lege totalhåndbold Del 1: Lege 0-15 minutter Forklaring og instruktion til Ståtrold med bold Antal elever Udstyr Bane Beskrivelse og regler Variationer Eleverne deles i grupper á 15-25 elever Kegler/ markeringer-

Læs mere

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx.

Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Start. 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens kommando fx. Fremad. Stå. Teamet stopper og hunden dirigeres til

Læs mere

46 Sund Aldring 60 år +

46 Sund Aldring 60 år + 46 Sund Aldring 60 år + May-Britt Lund og Mette Klitgaard, 4. OKTOBER 2014 Sund Aldring 60 år + NR ØVELSE MUSIK/TID BEMÆRKNINGER 1 Ledbevægeligheds- Grease Bevægelighedstræning af cx, columna, skuldre,

Læs mere

3 x 1 times danseprogram til brug i skolen - et begyndermateriale

3 x 1 times danseprogram til brug i skolen - et begyndermateriale Forord I skolerne hersker der nok ingen tvivl om, at man for at tilgodese trinmål i såvel idræt som musik har brug for at inddrage dans i undervisningen. Der er nok heller ingen tvivl om det gavnlige ved

Læs mere

5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen

5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen 5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen Katrine Thoe Nielsen Breddekonsulent i DHF Søren Simonsen Udviklingschef i DHF Rigtig mange børn og voksne kender til håndbold. Vi ser det i fjernsynet og rigtig

Læs mere

Rally Lydighed Oversigt 2014

Rally Lydighed Oversigt 2014 Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Nr. Skilt 1 2 3* 4* 5* 6* 7* 8* 9 10 11 Øvelse Begynderklassen Start. Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i

Læs mere

LEGE I MIDDELALDEREN

LEGE I MIDDELALDEREN LEGE I MIDDELALDEREN Gøglertræning - prøv selv! Jonglere liggende En antipodist eller en fodjonglør jonglerer genstande med fødderne. Liggende på ryggen skal jongløren med fødderne kaste og gribe f.eks.

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC DBBF inspirationsmateriale Type Oprindelige forfatter Opsummering Målgruppe Krav Problemområder Materialer Arbejdskraft Faciliteter Senest opdateret Basketball øvelses ABC Øvelser og beskrivelse af Fundamentals

Læs mere

Drejebog - sådan holder du et Skole OL-stævne på skolen

Drejebog - sådan holder du et Skole OL-stævne på skolen Drejebog - sådan holder du et Skole OL-stævne på skolen Det er en rigtig god ide at samle flere klasser fra 4. til 7. klassetrin til et fælles Skole OL stævne på skolen. Det skaber stemning og sammenhold

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

Idrætsdagsmappe 2015

Idrætsdagsmappe 2015 Idrætsdagsmappe 2015 I denne idrætsdagsmappe får I udleveret: Vejledning til dagen. Beskrivelse af samtlige discipliner med regler, antal deltagere osv. Vejledning til idrætsdag d.11.9 2015 Dagen nærmer

Læs mere

Opvarmningsprogram. Hagestræk. Pc-stræk

Opvarmningsprogram. Hagestræk. Pc-stræk Opvarmningsprogram Lav altid dette træningsprogram, inden du går i gang med øvelserne, uanset hvad du har lavet af træning, inden du skal i gang. Opvarmningsprogrammet kan også bruges som et lille træningsprogram

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING Nr.9753 Nr.9752 Alder: 15-40 år - Tid: 30 min. Styrkeøvelse ben og 4 Øvelsen udføres som vist i videoen. Det er vigtigt at begge fødder peger lige fremad, og at den bagerste fod kun sættes i på forfoden.

Læs mere

Special Olympics - Atletik

Special Olympics - Atletik Indholdsfortegnelse Sektion A - oversigt over indhold...2 Sektion B - konkurrenceregler...4 Sektion C - scoreskemaer...12 1 Oversættelse af artikel 3 fra Special Olympics (SOC) regler og retningslinier

Læs mere

BOOTCAMP KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE

BOOTCAMP KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE Er du klar til at hoppe i bikinien om en måned? Hvis ikke, så spring om bord på I FORMs supereffektive Sommer-Bootcamp. Med en fokuseret indsats kan du efter 30 dage erobre

Læs mere

BENSVING UNDGÅ SKADER TRÆNINGSØVELSER. Formål: Smidighed i ryg og hofte

BENSVING UNDGÅ SKADER TRÆNINGSØVELSER. Formål: Smidighed i ryg og hofte BENSVING Formål: Smidighed i ryg og hofte Lig på ryggen med armene ud til siden, benene bøjede og skulderne i mod gulvet Kør roligt knæene ud til siden til de rører jorden og tilbage igen Hold fødderne

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

Træning til klatring i klubben.

Træning til klatring i klubben. Træning til klatring i klubben. En måde at opnå nye resultater i din klatring. Af Thomas Palmkvist Jørgensen. 1. udgave 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE. Junior program / for dig der gerne vil i gang med at klatre

Læs mere

60+ - EN STÆRK ALDER

60+ - EN STÆRK ALDER 60+ - EN STÆRK ALDER Af Nickie Winfield Almquist og Kåre Seidelin 60+ EN STÆRK ALDER Roning er en sport der kan dyrkes langt op i alderdommen. Det kræver blot, at du har lyst til at vedligeholde din krop.

Læs mere

Regler for afvikling på egen skole i idrætstimer

Regler for afvikling på egen skole i idrætstimer Regler for afvikling på egen skole i idrætstimer I det følgende beskrives, hvordan man som lærer kan afvikle kvalifikation til finalestævnet i klassernes idrætstimer. 1. Første trin er naturligvis at tilmelde

Læs mere

BORDTENNIS I FOLKESKOLEN

BORDTENNIS I FOLKESKOLEN BORDTENNIS I FOLKESKOLEN - et inspirationsmateriale DBTU 2007 Udarbejdet af Claus Wandall Udgiver: Dansk BordTennis Union, www.dbtu.dk Forfatter: Claus Wandall Redaktion: Claus Wandall og Jakob Staun Foto:

Læs mere

Roning stafet og samarbejde LÆRERHÆFTE til undervisning på mellemtrinnet

Roning stafet og samarbejde LÆRERHÆFTE til undervisning på mellemtrinnet Roning stafet og samarbejde LÆRERHÆFTE til undervisning på mellemtrinnet INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning 3 - Mål og planlægning Lektion 1 - på skolen 8 - Hvad går hurtigst? Stafet og udholdenhed - Introduktion

Læs mere

Indholdsfortegnelse - Alle øvelser

Indholdsfortegnelse - Alle øvelser Indholdsfortegnelse - Alle øvelser 1. Opvarmning 1.1. Opvarmningsøvelser In the air tonight Opvarmning før løbetræning Kegletrekanten Løbe med høje knæløft 1 til 3 Løbe med hælspark 1 til 3 Løbe med armsving

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Indledning Når begynderen i starten benytter en let bue, behøver opvarmning ikke nødvendigvis at indgå i træningsprogrammet,

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere

Træningsmateriale Sprint

Træningsmateriale Sprint Træningsmateriale Sprint Sprint Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5 Lektion 3 maksimal løbehastighed... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF Den Gule Linie Målet og Vejen Tekniktræning og talentudvikling i ØFC ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF 1918 Egedal Teknikmærke Egedal Teknikmærke er et begyndermærke, der i sin grundstruktur svarer til DBU s Bronzemærke,

Læs mere

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege Del 13: Lege Fang slangens hale: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Fang slangens hale. Eleverne deles i grupper á 4-5 elever. Kegler/markeringer. 5x5 meter. Hver gruppe får et areal markeret

Læs mere

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave

Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave 24 JULE PLANKER Få dit livs fladeste, flotteste og stærkeste mave Plejer din mave også at få en ekstra delle eller to i december? Bare rolig, i år kommer I FORM dig til hjælp. Redningen hedder PLANKEN

Læs mere

Silkeborg Svømmeklub

Silkeborg Svømmeklub Silkeborg Svømmeklub Undervisningsafdelingen Lektionsplaner: Begynder 1 Undervisningsmaterialet bygger på ideer, øvelser og overvejelser fra Dansk Svømmeunions bog Moderne Svømning, samt trænere i Silkeborg

Læs mere

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling Floorball Undervisningsmateriale Udarbejdet i samarbejde med Hørsholm Rungsted Floorball Klub 1 Indhold Rammerne... 4 Storytelling... 4 Opvarmning... 4 Fælles øvelser... 4 Stationsbaserede øvelser... 5

Læs mere

Lege- og aktivitetshæfte

Lege- og aktivitetshæfte Lege- og aktivitetshæfte 1 Indhold Som at være i trafikken -lege...3 Den korteste vej...3 Vejkryds...3 Bussen...4 Tandemcykel...4 Rundt om institutionen...4 Trafiklege med hop og dans...5 Rød/grøn stopdans...5

Læs mere

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek. Øvelseskatalog A. Øvelse 1 Lig på ryggen. Læg rask sides hånd lige under kravebenet på opererede side. Hvil i stillingen i nogle minutter. Gentag på samme måde med hånden på arret samt under arret. A Øvelse

Læs mere

Ryttere i god form kører 6 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause) Ryttere i mindre god form kører 4 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause)

Ryttere i god form kører 6 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause) Ryttere i mindre god form kører 4 x 3/2 (3 min aktiv, 2 min pause) 14 Uvelse AT-intervaller: Der køres på den store rundstrækning (Kurreholmvej) - der skal nok bruges to runder til intervallerne. Ryttere i god form kører 6 x 3/3 (3 min aktiv, 3 min pause) Ryttere i mindre

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Fangelege. Indholdsfortegnelse

Fangelege. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Ulven kommer... 2 To mand frem for en enke... 2 Aberne i træerne... 2 Her kommer vi... 3 Sten-saks-papir... 3 Plat eller krone... 3 Alle-er-den-tik... 4 Katten efter musen... 4 Ståtrold...

Læs mere

Træningsmateriale - Stafetløb

Træningsmateriale - Stafetløb Træningsmateriale - Stafetløb Indhold Generelt om stafet... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Træningsøvelser og lege... 6 Konkurrencen... 7 1 Generelt om stafet I atletik løber man typisk 4x100m eller 4x400m,

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT ØVELSESKORT MED FODBOLDTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fodbolddelen

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Her kommer vi. Kan du imitere en frugt? Af Frits Ahlefeldt

Her kommer vi. Kan du imitere en frugt? Af Frits Ahlefeldt Her kommer vi Børnene deles i to lige store hold og de stiller sig overfor hinanden i hver sin ende af et afgrænset område. Hold 1 aftaler et dyr de vil imitere. Derefter tager børnene hinanden i hånden

Læs mere

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning Øvelseskatalog til børnetræning Indholdsfortegnelse Forord... 3 Opvarmning... 5 Finter, vendinger og teknik... 10 Tæmninger og 1. berøring... 16 1v1... 19 2v2... 24 3v0, 3v2 & 3v3... 25 Overtal og undertal...

Læs mere

Træning i praksis U-8. Træning i praksis 1

Træning i praksis U-8. Træning i praksis 1 i praksis U-8 4 i praksis 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men

Læs mere

OL alternative konkurrencer

OL alternative konkurrencer OL alternative konkurrencer OL kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Disciplinerne kan plukkes og bruges

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Alle priser er ekskl. Moms og montering 71 99 88 98

Alle priser er ekskl. Moms og montering 71 99 88 98 FITNESS Nr. 4401 Pylon Kr.8.300 - Inkl. Levering Grundelement Til 2 redskaber Kræves til alle redskaber - dog ikke Airwalker Nr. 4402 Crosstrainer Kr. 11.400 - inkl. levering Metode til Øvelse: Kroppen.

Læs mere

SkolemælkCup er blevet til i et samarbejde mellem Laudrup & Høgh, Fodboldfabrikken, Mejeriernes skolemælksordning og Dansk Skoleidræt

SkolemælkCup er blevet til i et samarbejde mellem Laudrup & Høgh, Fodboldfabrikken, Mejeriernes skolemælksordning og Dansk Skoleidræt Afviklingsmateriale SkolemælkCup SkolemælkCup er en utraditionel indendørs fodboldturnering, hvor klasser og skoler kæmper imod hinanden på en sjov og anderledes måde, så alle fra 3-4 klasse kan være med.

Læs mere

OL alternative konkurrencer

OL alternative konkurrencer OL alternative konkurrencer OL kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Disciplinerne kan plukkes og bruges

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Halvliggende vristspark

Halvliggende vristspark Halvliggende vristspark Anvendes til afleveringer over lange distancer, sideskift, indlæg fra siden, målspark, hjørnespark og skud på mål. Tilløb Tilløbet skal være vinklet i forhold til sparkeretningen

Læs mere

Træningsprogram for kommende elever

Træningsprogram for kommende elever Træningsprogram for kommende elever Maj: - Vi fokuserer på center/core og knætræning, så vi er klar til at give den gas når skoleåret starter til august. I maj måned starter vi stille ud med 2 træninger

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

TRÆNING MED X-CARE BOLD

TRÆNING MED X-CARE BOLD TRÆNING MED BOLD TRÆNING MED BOLD Retningslinier for øvelserne. Sørg for at starte alle øvelser i den rigtige udgangsstilling. Hvis dette ikke er muligt, bør du vente med øvelsen. Start alle øvelserne

Læs mere