Tema: Svind i forretningerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tema: Svind i forretningerne"

Transkript

1 - STARKs forretninger er i vid udstrækning selvbetjeningsforretninger, hvor kunderne skal blive fristet af varerne. Desværre er der enkelte, som fristes til at tage uden at betale. Nick STARK giver gode råd om, hvordan I gør livet svært for de dårlige kunder Tema: Svind i forretningerne

2 Vi skal gøre det svært at være uærlig Kære STARK-medarbejder Svind er et stort problem i detailhandelen, og på det punkt er STARK ikke anderledes end andre forretninger. Vores svindprocent er faldet, men der er stadig lang vej at gå. Start med at læne dig tilbage og tænke over sætningen: Nogle kunder stjæler og bedrager STARK Ja, det er rigtigt! For mange medarbejdere er det svært at forstå. Men der er faktisk en del kunder, som gør hvad de kan for at få varer med ud af forretningen uden at betale. Mange af dem gør det uden at rødme. Hvis de bliver opdaget, trækker de på skuldrene og tænker: Øv, den gik Lumske LEIF ikke denne gang - og ofte kan vi ikke forfølge sagen, for kunden hævder bare, at det var en fejl eller en forglemmelse. Men vi SKAL forhindre tyveriet, og vi SKAL gøre det svært at stjæle! Problemet bliver større Vi får stadig flere kunder i vores forretninger, og derfor kræver det, at alle medarbejdere gør en indsats, hvis vi skal holde svindet nede. Mange af kunderne kender vi ikke. De er måske privatkunder og kommer sjældent i forretningen, eller de er på besøg og bruger deres konto fra en anden forretning. Nogle synes nærmest, at de har ret til en ekstra tag-selv-rabat i vores forretninger og regner ikke disse smårapserier for tyveri. En tømmerblyant her, en tommestok dér. Men mange bække små gør en stor å! Og så er der de rigtige tyve. Vi snupper nogle af dem i STARK hver uge, og for hver af dem vi fanger, er der desværre mange, som aldrig bliver opdaget. Elektroniske hjælpemidler Videoovervågning er et godt hjælpemiddel mod tyveri i forretningen, og jo bedre vi bliver til at bruge optagelserne, jo mere effektivt bliver det. Elektronisk varesikring er et andet redskab, der kan hjælpe os i kampen mod tyveri. Enkelte af vores forretninger har taget det i brug med succes. Din indsats er den vigtigste Uanset hvad vi gør, er der altid kunder, som forsøger at snyde, og den opmærksomme medarbejder er STARKs bedste våben. Tænk på STARKs varer, som var det dine egne. Vores arbejdsplads bliver bedre, hvis vi kan forhindre tab via tyveri. Brug din sunde fornuft og hold et vågent øje med kunderne! Trælastdirektøren Kender du Lumske Leif? Tror du, at du kan se forskel på en god, ærlig kunde og en rigtig Lumske-Leif? Så kan du godt tro om. Lumske Leif har ikke stort skæg, elefanthue eller Bjørnebandebriller. Men nogle gange kan man kende Lumske Leif på hans adfærd. Går han længe rundt og kigger tager varer op og lægger dem tilbage igen? Kigger han sig rigtig godt omkring og spejder efter videokameraerne? Lægger han turen omkring de mørke hjørner, hvor I ofte finder tom emballage? Så er det måske Lumske Leif, som er på besøg. Lumske Leif kan være ny i forretningen, men han kan også være én, som vi opfatter som en god gammel kunde. Desværre kan en god gammel kunde nogle gange vise sig at være en god gammel tyveknægt. Husk! - Lumske Leif hader opmærksomhed og god service.

3 Tænk på svind i butiksindretningen Butiksindretningen er meget vigtig. Selvfølgelig skal forretningen være overskuelig og appetitlig, så varerne præsenterer sig bedst muligt for kunderne. Men indretningen er også vigtig i svindbekæmpelsen. Det er sværere at stjæle fra en overskuelig forretning med lave reoler og system i sagerne. En tyveknægt hader opmærksomhed, og hvis han kan se personalet over reolerne, så kan de også se ham! Det gør det sværere at stjæle. Mørke hjørner skal undgås. Det er typisk her tyveknægtene bryder emballagen, fjerner prismærker og stopper varer i lommerne. Hold orden Orden er vigtig. Meget vigtig! Få varerne på plads på hylderne. Fjern transportemballage og affald fra gulvet så hurtigt som muligt. Afspær arealer, hvor I bygger om. Sørg for ordentlig rengøring og godt lys. Det er nemt at stjæle, hvis omgivelserne ligner kaos, og det giver også et indtryk af, at I ikke har styr på sagerne. Placér varerne rigtigt Det er vigtigt at tænke over, hvordan I placerer varerne i forretningen. Det er for eksempel oplagt, at små dyre varer som fx batterier bliver placeret, så de kan ses fra kassen eller ekspeditionen ellers forsvinder de. El-værktøj udsættes ofte for tyveri, og derfor er det sund fornuft at placere det, så medarbejderne kan holde øje med det. Brug jeres sunde fornuft! Ind- og udgange Ræve undslipper jægerne, fordi de har flere udgange, og sådan er det også med butikstyve. Der skal helst kun være udgang forbi kassen eller ekspeditionen. Det er en fordel at sikre låsen på nødudgangene med et plastlåg og slutte dem til alarmanlægget. Måske skal du låse kundetoilettet og udlåne nøglen til det og det kan forhindre svind, hvis man holder døre til lagre og personalearealer lukket og måske endda sikret med en kode.

4 STARK i Horsens har indført videoovervågning og portvagt. På 10 arbejdsdage er det lykkedes at afsløre tyverier for kr., som efterfølgende er blevet betalt i kassen. - Både portvagt og videoovervågning er meget stærke redskaber i svindbekæmpelsen. Nu skal vi lære at bruge dem effektivt, og så bliver det rigtig godt, fortæller driftchef Steen Mikkelsen. STARK Stjernholm Glad kunde roser videoovervågningen STARK Stjernholm blev opsøgt af en fortvivlet kunde, som havde opdaget, at der var blevet handlet for kr på hans konto. Han havde mistanke til et par tidligere ansatte, som var et par barske typer. Driftchef Steen Mikkelsen tjekkede videoovervågningen fra det tidspunkt, som stod på fakturaen og det var ganske rigtigt de to tidligere ansatte, som havde handlet på kontoen. Mester turde ikke rigtig kontakte de to suspekte typer, så STARK påtog sig opgaven. - Vi fandt ud af, at de to medarbejdere havde fået arbejde hos en anden mester, og derfor kontaktede vi ham, og fortalte ham om sagen, og at vi ville politianmelde Rockere i Risskov Personalet i forretningen i Risskov havde bemærket et par rockertyper, som gik rundt i udstillingen. Men hva, rockere bygger ofte store plankeværker rundt om deres huse. Pludselig blev alarmen aktiveret fra en branddør bagest i forretningen, men da alarmen straks holdt op igen, nulstillede personalet den. Kort efter gik alarmen igen, og nu observerede personalet de to rockere forlade forretningen via branddøren med to store tasker DeWalt-udstyr - værdi kr. stykket. Ude på P-pladsen satte rockerne udstyret ind i den sorte BMW, hvor der sad to kammerater og én muskelhund. Af hensyn til personalets sikkerhed valgte ledelsen at lade rockerne køre og anmelde tyveriet til politiet. (Modelfoto)

5 Efterspil ren win-win Et par dage efter kom den mester, som var blevet snydt, på besøg hos STARK. Han var en glad mand og meget imponeret over STARKs service. Han har hidtil lagt sine indkøb i STARK og BYGMA i forholdet 60 : 40, men med den service han havde oplevet, besluttede han at flytte alle sine indkøb til STARK. - Det er det vi kalder en win-win situation, siger Steen Mikkelsen. strammer grebet medarbejderne. Han bad om en time til at tænke over sagen og så vendte han tilbage. Han kom ind i forretningen sammen med medarbejderne, og vi viste dem videoen og fortalte om vores videoovervågning og portvagt, fortæller Steen. HUSK ved kontohandel Spørg efter kontokort og kode, hvis kontoen er sat op til det. Spørg hvem der ejer kontoen Kontakt den STARK-forretning, hvor kontoen har hjemme, hvis du er i tvivl. Ring til mester, hvis du er i tvivl. Mester bliver aldrig sur over, at vi passer på hans penge. Den nye mester havde brug for medarbejderne, og derfor betalte han regningen. Forhåbentlig har tyvene lært lektien - og mester lært at holde et vågent øje med folkene. Vi ta r den lige en gang til! Ugen efter gentog historien sig med en anden mester, og igen lykkedes det STARK at få pengene ind fra de uærlige medarbejdere, som også denne gang fik en demo af STARK Stjernholms sikkerhedssystem med portvagt og videoovervågning. Mester fik information om den service og de sikkerhedsmuligheder, som ligger i ByggePartner. Tyvene fik sig en ordentlig forskrækkelse. - Det er mit indtryk, at det kriminelle miljø har fundet ud af, at det er svært at stjæle i STARK Stjernholm. Det er godt for os, men det vil sikkert gå ud over andre tømmerhandler, hvor sikkerheden ikke er så stor, fortæller Steen Mikkelsen. Portvagten skræmmer de uærlige Stod det til Steen Mikkelsen, burde der være portvagt i alle STARK-forretninger. Umiddelbart er det dyrt, men erfaringerne fra Horsens viser, at det tjener sig ind så rigeligt. Lagerreserven steg helt vildt, efter at portvagten blev etableret. - I begyndelsen havde vi en del kassevogne, som lige kørte ind og vendte på pladsen. Nu har de sikkert fundet andre steder, hvor det er lettere at hente varer uden at skulle betale for dem, fortæller Steen Mikkelsen. Flugttyv politianmeldt En dag, hvor der var trængsel ved udkørslen, valgte en kunde bare at køre forbi køen og ud. Efterfølgende tjek af videoovervågningen viste, at han havde fået en sav til kr. på lageret. I ekspeditionen vendte han bare rundt og kørte så ud af porten. STARK anmeldte tyven til Horsens Politi, som hentede ham tre dage senere under en børnefødselsdag. Hos STARK så tyven videoen igennem sammen med politiet. Tyven erkendte tyveriet og betalte de kr.

6 Varesikring i Risskov STARK forretningen i Risskov er pionér inden for varesikring i STARK. Udgangene fra byggecentret er forsynet med alarmgates, som hyler, hvis varer, der er forsynet med alarm, passerer forbi. Det er enkelt at opstille alarmgates, men det er et stort arbejde at forsyne varerne med alarmer. - Alt det el-værktøj, som er placeret i vores udstilling, har alarmer monteret på ledningen, og det kræver specialværktøj at fjerne dem, fortæller afdelingsdirektør Jesper Madsen. - De fleste kasser med el-værktøj har vi forsynet med alarmbrikker, og det gælder i det hele taget de fleste kostbare varer i forretningen. Vores erfaring er, at det betaler sig. Vi hører ofte alarmen, og den forhindrer mange tyverier. Alarmen lyver aldrig Jesper Madsen fortæller: - Når alarmgaten lyder, stopper personalet den kunde, som er ved at forlade forretningen, og trækker ham eller hende lidt til side. Så gennemgår vi varerne for at se, om han eller hun har glemt noget, eller om vi har glemt at deaktivere en alarm. Vi har aldrig oplevet en egentlig fejlalarm, men det sker, at alarmen for eksempel stammer fra en jakke, hvor personalet i en tøjbutik har glemt at fjerne alarmen. Så hjælper vi kunden af med alarmen. - Langt de fleste gange har kunden desværre taget et eller andet, som han har glemt at få registreret i kassen. Det fører ikke altid til en tyverisigtelse, men vi får i hvert fald penge for varen, og tyven får sig en ordentlig forskrækkelse. Brikalarm Ledningsalarm

7 STARK Ledreborg bliver strømlinet Forretningen i Ledreborg var oprindeligt en Byggekram-forretning, og STARK overtog den i Trælastdirektør Kent Madsen kom til et halvt år senere, og sammen med sine medarbejdere har han siden arbejdet ihærdigt på at strømline forretningen, som også har en filial i forstaden Osted. - Vi valgte at starte der, hvor det gav størst resultat, og det var at få overblik og styr på lageret. Således har vi nedbragt lageret fra 28,5 mio. kr. til 17,5 mio. kr., og så har vi ryddet op og strømlinet udstillingen, så godt vi kunne inden for de rammer, som forretningen har, fortæller Kent Madsen. Nu er forretningen præget af orden og ryddelighed, men selvfølgelig bærer den stadig præg af, at det er en gammel forretning, som er vokset ved knopskydning. Der er mange små rum, som det kan være vanskeligt at overskue. - Vi har etableret portvagt ved udkørslen fra begge forretninger, og det har været ganske effektivt. Nu bliver alle, som forlader forretningen bedt om at fremvise en følgeseddel, og vagten tjekker, at kunderne kun har de varer med ud, som står på følgesedlen. Ny indretning af butikken Også forretningen er blevet strømlinet, og el-værktøj er blevet flyttet op foran ekspeditions-skranken, så medarbejderne kan se, hvad der foregår. Det er nyttigt, for el-værktøj er meget tyvetækkelige varer. Samtidig er arbejdstøj blevet flyttet op lige inden for indgangen til butikken. Det har øget omsætningen på disse varer, som giver en god bruttoavance. Svindfokus Der er kommet fokus på svind både i trælasten og i byggemarkedet. Vi har fået videoovervågning, og vi starter hver morgen med at tjekke, om der har været natligt besøg i forretningen. Svind er blevet et dagligt samtaleemne, og det øgede fokus sørger for, at medarbejderne er oppe på mærkerne. Kent Madsen fortæller: - Lige efter overtagelsen - og desværre før vi fik videoovervågning - havde vi et natligt indbrud i Osted, hvor vi fik stjålet for kr. DeWalt udstyr. Varerne var placeret i vindfanget, og tyvene kunne fjerne varerne uden at aktivere alarmen. Den fejl begår vi ikke én gang til, fortæller Kent Madsen.

8 Kunden på inventarlisten Tømrermester Hansen var et kendt ansigt i STARK. Han var kommet i forretningen længere end nogen kunne huske. Måske havde han i virkeligheden haft sin gang i forretningen længere end nogen af de ansatte. Han færdedes hjemmevandt. Vidste nøjagtigt hvor tingene var og kendte personale og rutiner bedre end de fleste. Og han var en god kunde, som omsatte for flere millioner hvert år. Mesterdetektiven Nick STARK skuede ud over forretningen. Der var travlhed, og mange kunder drev rundt og kiggede på varerne. Mange privatkunder, mange nye ansigter i forretningen. Nederst i forretningen stod Tømrermester Hansen. Man lagde næsten ikke mærke til ham var så vant til, at han var der. Han havde altid en frisk tommestok i bukserne, når han forlod forretningen og en frisk tømmerblyant, og der var selvfølgelig aldrig nogen, der tjekkede ham for noget som helst. Man skulle jo nødig støde Hansen: sådan en god gammel kunde. Lige uden for udgangen dukkede Nick STARK op STOP, råbte han. Og Hansen blev både forfjamsket og meget, meget vred: Jeg har været kunde her i 22 år og kommer dagligt i forretningen, klagede han. På kontoret viste det sig, at han havde tre pakker batterier i lommen, en RUKO-lås til 435 kr., en elektronisk afstandsmåler til kr. og fire pakker kobberskruer. Det kan godt være, at STARK-forretningen har set Hansen for sidste gang, og måske kan tabet af den gode gamle kunde ses på omsætningen, men indtjeningen har han alligevel aldrig bidraget positivt til Nick STARKs tips og tricks Kun få kundeudgange fra forretningen gerne forbi skranken eller kassen. Ingen ubemandede udgange. Udlån nøglen til kundetoilettet. Luk og lås døre til lager og personaleområder. Eliminér de mørke kroge i butikken. Placér de tyvetækkelige varer, så personalet kan se dem Kontakt kunder, når de ser søgende ud. Alle butiksvarer skal noteres eller betales ved udgang fra butikken. Sørg for at registrere den tomme emballage, som I opdager, i systemet. Hold orden i butikken. Tjek videoovervågningen, hvis I er i tvivl. Beskyt kontokundernes konti Hold øjne og ører åbne Kontakt mistænkelige kunder Brug videoovervågningen

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Undgå tyverier i butikker. Kunde-, personale- og leverandørtyverier

Undgå tyverier i butikker. Kunde-, personale- og leverandørtyverier Undgå tyverier i butikker Kunde-, personale- og leverandørtyverier Kunde-, personale- og leverandørtyverier Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19, 2. sal DK-2600 Glostrup Telefon: (+45) 43 44 88 88 Telefax:

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 Bilag 2 Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 R (respondent) = Jens Kofoed I (interviewer) = Mikkel Andersen I2 (interviewer 2) = Simon Schonenberg.

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD KOLOFON SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Det føles som at save den gren over, man sidder på/2 Har du en plan B/4 Tillidsmandsvalg/6 Støj på hjernen/10 100 procent dedikation/12

Det føles som at save den gren over, man sidder på/2 Har du en plan B/4 Tillidsmandsvalg/6 Støj på hjernen/10 100 procent dedikation/12 Medlemsblad for DANSKE KREDS / en virksomhedskreds i finansforbundet / september 2013 Det føles som at save den gren over, man sidder på/2 Har du en plan B/4 Tillidsmandsvalg/6 Støj på hjernen/10 100 procent

Læs mere