CSU Center for Specialundervisning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CSU Center for Specialundervisning"

Transkript

1 LÆSETEK HANDS-ON I VITRE ViTal (oplæsningsprogram) ViTal-bjælken Ikonforklaringer Hvis du bliver i tvivl om, hvad ikonerne på ViTal-bjælken betyder, kan du bruge ikonforklaringen. Når musen placeres på kanten af ViTalbjælken, dukker en dobbeltpil op. Når du trykker på dobbeltpilen, bliver ikonforklaringerne aktive, og du kan nu placere musen oven på et tilfældigt ikon og få en ordforklaring til det. Oplæsning i ViTal ViTal kan læse digitale tekster op, f.eks. i Word, på internettet og s. Læs op fra markør (genvejstast F10) Sæt markøren hvor teksten starter, og brug ikonet for Læs op fra markøren, eller brug genvejstasten F10.

2 Stop oplæsning (genvejstast F9) Når ViTal læser op, kan oplæsningen stoppes ved brug af ikonet for Stop oplæsning eller ved at trykke på genvejstasten F9. Læs markeret tekst (genvejstast F6) Hvis du kun vil have læst et afgrænset stykke tekst op, kan du markere afsnittet med musen og klikke på ikonet for Læs markeret tekst eller trykke på genvejstasten F6. F6 kan også bruges til oplæsning af en pdf-fil og læsning på internettet. Imidlertid bliver ordene ikke læst med highlight. Ønskes highlight, indlæs pdffilen i ViTex, se afsnittet om ViTex. Oplæsning af enkelt ord ved dobbeltklik Når der dobbeltklikkes på et enkelt ord i teksten, læser ViTal ordet højt. Indstilling af læsehastighed I ViTal angives oplæsertempo for den valgte stemme direkte på ViTal-bjælken. Venstreklik med musen på det viste tal og skriv den hastighed, du ønsker.

3 Skærmassistance - slå til/fra og læs Når skærmassistancen er slået til, læser ViTal alt, hvad du peger på. Ikonet for Skærmassistance findes i ViTal-bjælken. Dette er ikonet for skærmassistance, når den er slukket. Når der trykkes på ikonet, ændrer den udseende til at være aktiv. ViTal læser nu alt, hvad du peger på, og kan også bruges på internettet. Du kan også tænde og slukke skærmassistancen med genvejstasten F11. Skift opsætning På ViTal-bjælken er det muligt at skifte opsætning afhængigt af, hvilket sprog du vil læse på. I ViTal-bjælken klikkes på Opsætning, hvorefter der klikkes på hhv. Dansk, Engelsk eller Tysk. I Andre sprog kan der vælges mellem flere sprog.

4 ViseOrd (ordforslagsprogram) Oplæsning af ordforslag Hvis du skal have læst ordforslagene højt, er det vigtigt at tænde for ViTal og derefter begynde at skrive og stave. Ordforslagene i ViseOrd dukker op, når du begynder at skrive et ord. Når du skal høre ordforslagene læst højt med ViTal, kan du vha. piltasterne eller musen bladre op eller ned i forslagene, mens ViTal læser højt. Sæt ordforslag ind i teksten Brug piltasterne eller musen til at vælge det ordforslag, du gerne vil have sat ind i teksten. Ordet sættes ind ved at klikke på ordet eller trykke på Enter.

5 Nulstil ordforslag med ESC ved sammensatte ord I ViseOrd er det muligt at lave sammensatte ord vha. ordforslagene og ESC-tasten. Eksempel: Politiassistent. Med ViseOrd staves først til Politi. Indsæt ord med Enter. Tryk på ESC, det vil nulstille ordforslagene. Stav derefter til assistent, og indsæt ord med Enter. ViseOrd sammensætter nu de to ord uden at lave mellemrum. Skriv med jokertegn Ved hjælp af jokertegn (*) kan ViseOrd give ordforslag, når du er i tvivl om, hvilke(t) bogstav(er) du skal skrive. * = ét eller flere ukendte tegn Bøjningsendelser og sammensatte ord Når du staver et ord, vil der på ordforslagslisten ud for nogle ord stå et +. Det betyder, at der er flere ord, der starter med denne orddel. Vælger du et ord med + og trykker på +- tegnet, kan du fortsætte sit ordvalg i den næste liste for at få den bøjede form eller det sammensatte ord, du ønsker.

6 Skift opsætning (sprog) Når du skal stave på et andet sprog, er det nødvendigt at skifte opsætning i ViseOrd. Du skifter opsætning ved at højreklikke med musen på ViseOrd-ikonet på skærmen, nederst til højre ved uret. Herefter stiller du musen på Vælg opsætning, hvorefter tre valgmuligheder kommer frem til højre. Klik på den ønskede opsætning. Husk: Hvis du vil have ordforslagene læst op på det fremmedsprog, du har skiftet til, skal du skifte til tilsvarende opsætning i ViTal, se afsnittet om ViTal. Sluk ViseOrd Du slukker ViseOrd ved at højreklikke med musen på ViseOrd-ikonet nederst til højre på skærmen ved uret. Derefter skal du venstreklikke med musen på Sluk ViseOrd.

7 ViTal + C-Pen (scanning) Scan tekst, der læses via ViTal Start ViTal og sørg for, at c-pennen er tilsluttet computeren. På ViTal-bjælken kan c-pennen indstilles til at arbejde på flere måder. Det første ikon betyder, at ViTal læser enkeltlinjer op. Det næste ikon giver mulighed for at scanne flere linjer med c-pennen, før ViTal begynder oplæsning. Scan tekst ind i Word Ved at klikke på ikonet, hvor der står ABC under linjen, er det muligt at overføre den scannede tekst til Word. ViTal læser teksten højt, når den scannes ind i dokumentet.

8 ViTex (scanningsprogram) Isæt scanner (lås og lås op) Scan tekst Når du skal scanne et dokument ind i ViTex, åbnes først ViTex, derefter klikkes på scanneikonet. Navigation i tekst Når dokumentet er scannet, kan du navigere rundt i dokumentet vha. følgende ikoner: Du kan bruge ikonerne + og (minus) til at bladre i dokumentet, hvis du har scannet flere sider. Du kan også springe direkte til en bestemt side ved at trykke på ikonet med 5-tallet og derefter skrive, hvilken side du gerne vil springe til. Det kan være en fordel, hvis du har et langt dokument med mange sider. Du kan zoome ind og ud i teksten ved at klikke på ikonerne for zoom. For at placere siden anderledes på skærmen kan du trække siden til den ønskede placering med musen.

9 Start og stop oplæsning Oplæsningen i ViTex startes og stoppes ved at klikke på ikonerne for Start oplæsning og Stop oplæsning. Du kan også bruge genvejstasten 1 / 2 for at starte og stoppe oplæsningen. Sæt startpunkt for oplæsning med dobbeltklik Dobbeltklik på det ord i teksten, hvor oplæsningen skal begynde. Klik på F10 for at starte oplæsningen. Scan flere sider og gem bog-fil Læg en side på scanneren, og tryk på ikonet for scanning. Scanning af efterfølgende sider gøres på samme måde. ViTex lægger automatisk flere scannede sider fra samme dokument i forlængelse af hinanden. Når du skal gemme det scannede dokument, skal du klikke øverst til venstre på Filer og derefter Gem. Navngiv bog-filen, før du igen klikker på Gem. Dokumentet er nu gemt som en bog-fil (ViTex eget filformat).

10 Skift opsætning, oplæser og tempo Når du skal scanne en tekst på et andet sprog og efterfølgende have oplæsning, er det nødvendigt at skifte opsætning i ViTex, inden du foretager scanningen. Klik på pilen ud for opsætningen Dansk. I rullemenuen vælger du den ønskede opsætning. Scan nu dokumentet, du gerne vil læse i. Husk: Skift opsætning til Dansk, når du er færdig med at bruge ViTex. Skift oplæser ved at klikke på manden til venstre. Skift tempo ved at klikke på tallet, ligesom i ViTal (se ovenfor). Åbn bog-fil For at åbne en gemt bog-fil skal du først åbne ViTex. Klik på Filer øverst til venstre og dernæst på Åbne. Vær opmærksom på, at åbningssiden er i Biblioteker. Husk: Du kan godt finde bog-filer andre steder på computeren, men du kan kun åbne bog-filer gennem ViTex.

11 Åbn pdf i ViTex For at få highlight ved oplæsning af en pdf-fil, skal pdf-filen åbnes gennem ViTex. Åbn ViTex, klik på Filer øverst til venstre og dernæst på Åbne, ligesom ovenfor. Find pdf-filens placering på computeren, og klik på Åbn. Afhængigt af pdf-filens størrelse går der nu et stykke tid med at åbne. Herefter er dokumentet klar til oplæsning med highlight. Gem pdf-fil som bog-fil Åbningen af pdf-filer i ViTex kan tage noget tid afhængigt af filens størrelse. Hvis du skal arbejde med dokumentet igen, er det derfor en god idé at gemme det som en bog-fil i ViTex, da bog-filer er hurtige at åbne. Klik øverst til venstre på Filer og derefter Gem. Navngiv bog-filen, før du igen klikker på Gem. Dokumentet er nu gemt som en bog-fil.

12 PDF XCHANGE VIEWER PDF xchange viewer som standardprogram PDF xchange viewer bliver installeret på alle nye it-rygsække fra LæseTek. Det betyder, at når du åbner en pdf-fil, vil dokumentet som standard åbne i PDF xchange viewer, og skriveværktøjet vil være aktivt, som nedenfor. Du skal selvfølgelig have åbnet en pdf-fil, før du kan benytte skriveværktøjet. At skifte mellem oplæsning og skrivning i PDF xchange viewer Det er muligt at veksle med oplæsning og skrivning i dokumentet. Hvis du vil have læst noget tekst op med ViTal, klikker du på nedenstående ikon til højre (det blå T), der lader dig markere i teksten. Herefter kan du få læst den markerede tekst ved tryk på F6. Når du skal skrive i teksten, vælger du Skrivemaskine, der tillader dig at skrive i en tekstboks i dokumentet, hvor du vil. OCR-behandling Når du åbner pdf-filer fra E17, er de som udgangspunkt OCR-behandlede på forhånd, og du kan altså med det samme bruge dit skriveværktøj. Hvis du scanner noget ind fra kopimaskinen, er det ikke sikkert, at dokumentet automatisk bliver OCR-behandlet, men at det i stedet bliver scannet som et billede. Hvis man er i tvivl, kan man prøve at markere og få oplæst teksten med ikonet fra tidligere, det blå T. Hvis teksten ikke kan markeres, skal dokumentet OCR-behandles. Det gøres

13 ved at klikke på ikonet for OCR-behandling. Herefter kan du igen klikke på det blå T, og markering i teksten skulle nu være mulig. Hvis du underviser en it-rygsækelev, som har fået it-rygsæk før sommerferien 2013, vil PDF xchange viewer ikke være installeret på forhånd. Det vil være en fordel, at alle elever med itrygsæk har PDF xchange viewer installeret på computeren. Du er velkommen til at kontakte LæseTek, hvis du vil have vejledning i installation af programmet, så vil vi være behjælpelige.

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus Del 1 i ViTre pakken - 2013 Side

Læs mere

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex fra ScanDis A/S Kom nemt i gang

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

SccaanDis ViT Trre USB Brugervejledning

SccaanDis ViT Trre USB Brugervejledning ScanDis ViTre USB Brugervejledning Velkommen til vejledningen i hvordan ViTre USB enheden anvendes. ViTre leveret på USB indeholder licenser til programp pakken samt ViTre programmerne samt et særligt

Læs mere

Kom godt i gang CD-ORD 8.3

Kom godt i gang CD-ORD 8.3 Kom godt i gang CD-ORD 8.3 CD-ORD Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8.3. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje. Hjælp i værktøjslinjen. Kom

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

IntoWords til Mac mikrov.dk

IntoWords til Mac mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords til Mac mikrov.dk Indhold IntoWords til Mac 4 Overblik over IntoWords 5 Læs op/pause og Stop 6 Stemmehastighed 6 Åbne/lukke ordlisten 7 Profiler 7 Indstillinger 7 Profil 8

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Digital stemme hjælp. Mikro Værkstedet A/S

Digital stemme hjælp. Mikro Værkstedet A/S Digital stemme hjælp Mikro Værkstedet A/S Digital stemme hjælp: Mikro Værkstedet A/S Revision 1.5, 10. april 2008 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Hvilke programmer kan bruges med den digitale stemme?...

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk

Kom godt i gang med. IntoWords. mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords mikrov.dk Indhold Kom godt i gang med IntoWords 4 Læs op/stop 4 Stemmehastighed 4 Vis/skjul ordliste 5 Del 5 Pdf-oplæsning 5 Ordlisten 6 Profiler 7 Dokumenter 8 Hjælp 9 Indstillinger

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Vejledning Flex-Control:

Vejledning Flex-Control: Vejledning Flex-Control: Når du kommer hjem med din startpakke eller dine løse komponenter, så er du nu klar til at komme i gang. 1. Start med at pakke alle komponenter ud. 2. Fjern nu det lille stykke

Læs mere

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Indholdsfortegnelse Oplæsning af tekst... 3 VoiceOver... 6 Opgave til oplæsning... 6 IntoWords til ipad... 78 Oplæsning... 10 Skriv

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11 SkoleKom Begyndervejledning Tilpasset FirstClass version 11 1 Om SkoleKom... 3 1.1 Download og installation af FirstClass-programmet... 4 1.2 Log på SkoleKom... 5 1.3 Dit SkoleKom-skrivebord... 5 1.4 Sådan

Læs mere

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive Journal nr. 13.12.599 Spil og svar Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Spil og svar

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Specialpædagogisk Aftale Kommuniker: Gennem Valg Mikro Værkstedet 2 Brugervejledning Kommuniker: Gennem Valg www.mikrov.dk Indholdsfortegnelse Copyright... 4 1. Oversigt... 5 2. Brugen af Gennem Valg afspilleren:...

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2. Mikro Værkstedet A/S

Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2. Mikro Værkstedet A/S Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2 Mikro Værkstedet A/S Hjælp til CD-ORD: CD-ORD 8.2 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. Værktøjslinjen... 1 1.1. Ordbogsværktøjet, SkanRead og C-Pen... 2

Læs mere

Brugervejledning Scan2Text fra Dictus (Windows PC)

Brugervejledning Scan2Text fra Dictus (Windows PC) Brugervejledning Scan2Text fra Dictus (Windows PC) 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER SCAN2TEXT? INDSTILLINGER BILLEDER MED TEKST SCAN FRA PAPIR SCAN FRA PDF/FIL SCAN FRA SKÆRM SPØRGSMÅL OG SVAR KRAV TIL COMPUTEREN

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede at dias ligger på hjemmesiden, så I kan se dem igen hjemme. Peter har ordet Blev vi færdige med vinduerne?? Øvelse tastatur og mus vi ikke kunne sidste gang får I som hjemmeopgave

Læs mere

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus.

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus. PC Kursus I. P. Schmidt Grundkursus. Start. Det er ikke svært. Det er sjovt! Kabale. Vi skal til at lægge kabale. Nogle vil nok undre sig over, at vi skal til at spille spil! Grunden til dette er, at det

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk]

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] Søg jobbet via Jobnet Du kan se ledige job på Jobnet.dk, og når du har fundet en stilling, kan du søge den. Er der i søgeresultatlisten ved annoncens

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Elektronisk dokumenthåndtering (EDH)

Elektronisk dokumenthåndtering (EDH) Elektronisk dokumenthåndtering (EDH) Allerede i dag har du muligheden for at scanne dokumenter og gemme dem elektronisk i FOF via Elektronisk DokumentHåndtering (fremover forkortet til EDH). Nu har vi

Læs mere

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC)

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Gå ind i "Denne computer" (ikonet ligger på skrivebordet). Her ligger de netværksdrev computeren råder over og separate

Læs mere

Version 3.0 november 2001

Version 3.0 november 2001 1 Version 3.0 november 2001 Forord Når denne introduktion helt bevidst er benævnt en kort introduktion, er det for at holde fast i, at den på ingen måde er udtømmende. Det står derfor også brugeren frit

Læs mere