FRA IDE TIL FÆRDIG BOG FORFATTERVEJLEDNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FRA IDE TIL FÆRDIG BOG FORFATTERVEJLEDNING"

Transkript

1 FRA IDE TIL FÆRDIG BOG FORFATTERVEJLEDNING Disse sider er ment som en hjælp til at overskue processen, fra du kommer med en ide til en udgivelse, til den færdige bog ligger i boghandlen. Har du en god ide til en bog? Du er altid meget velkommen til at kontakte forlaget, hvad enten du har en ide til en udgivelse eller er midt i processen med at skrive et manuskript. Er du underviser, synes du måske, at der mangler en rigtig god bog på netop dit felt og så hører vi gerne fra dig. Har du et færdigt manuskript, er du naturligvis også meget velkommen til at kontakte os. Kontakt os også gerne, selvom du er i tvivl, om din ide er noget for os. Udgivelsesforslag Ofte er det en god ide at tage kontakt til forlaget tidligt i forløbet for sammen med en redaktør at fastlægge bogens målgruppe og indhold. For at kunne vurdere, om forlaget kan udgive bogen, skal vi have et skriftligt udgivelsesforslag. Udgivelsesforslag skal indeholde: en synopsis på en eller to sider, som beskriver bogens ide en disposition for bogen med kommentarer til de enkelte kapitler en beskrivelse af målgruppe og de undervisningssammenhænge, hvor bogen kan anvendes en beskrivelse af forfatteren eller forfatterne. Udgivelsesforslag sendes på papir med posten. Forlaget besvarer alle henvendelser så hurtigt som muligt, men da vi modtager mange udgivelsesforslag, kan der godt gå tre til fire uger, før du får svar. Har du ventet over en måned, er du meget velkommen til at kontakte forlaget på tlf eller pr. på Efter en redaktør har vurderet forslaget, tager forlaget på et redaktionsmøde stilling til, om bogen kan udgives hos os. I så fald bliver du tilknyttet en redaktør, der læser dit manuskript, redigerer det og hjælper dig igennem udgivelsesprocessen. I nogle tilfælde knyttes også en konsulent eller anden ekstern hjælp til projektet, eksempelvis en korrekturlæser. Forlaget lægger vægt på at give et kvalificeret og sagligt modspil til din tekst.

2 UDGIVELSESPROCESSEN Forlaget udarbejder en tidsplan for udgivelsen. De enkelte punkter er oftest som følger: Forfatter arbejder med manuskript Når du arbejder med dit manuskript, skal du som forfatter især være opmærksom på bogens indhold, hvem den henvender sig til, det faglige niveau, strukturering af stoffet og overskuelighed for læseren. Se forlagets vejledning Formidling og sprog på Inden du afleverer dit manuskript, skal det derfor være så gennemarbejdet og ensartet som muligt, også sprogligt. For at arbejdet med manuskriptet skal blive så overskueligt for dig som muligt, har forlaget udarbejdet vejledningen Formalia, der kan hentes som pdf-fil på forlagets hjemmeside. Gennemlæsning/korrektur Generelt er det som forfatter dit eget ansvar, at der bliver læst sproglig og indholdsmæssig korrektur på teksten, inden den afleveres. Få gerne en udenforstående til at læse teksten igennem. Men når manuskriptet er afleveret, vil redaktøren selvfølgelig også læse det igennem, evt. med hjælp fra en fagkonsulent og/eller korrekturlæser. Eventuelle kommentarer vil redaktøren så formidle videre til dig. Er der større eller mindre rettelser, skal de indføjes i manuskriptet, inden det sendes til sats og ombrydes til bogsider. I korrekturgangene efter sats rettes primært orddelingsfejl og mindre sprogfejl. Opsætning af manuskriptet Brug ikke tid på den grafiske opsætning af manuskriptet; det klarer vores satsmedarbejder. Det færdige digitale manuskript skal afleveres så nøgent som muligt. Se forlagets vejledning Formalia. Aflevering af manuskript Når manuskriptet er færdigt, afleveres det per mail til redaktøren som Word Perfect- eller Word-fil. Består det digitale manuskript af flere filer, nummereres de fortløbende: 01, 02 osv. Ved antologier skrives forfatterens efternavn lige efter kapitelnummeret: 02Hansen. Forlaget skal desuden have en kopi på papir af manuskriptet med halvanden linjes afstand samt en højre- og venstremargen på to centimeter. Brug ikke lige højrekant. Opsætningen gør det lettere for os at læse teksten og at skrive kommentarer. Den digitale udgave og papirudgaven skal være ens.

3 Illustrationer Husk også at aflevere en liste over eventuelle illustrationer og at angive i manuskriptet, hvor de skal indsættes. Det er en god ide at nummerere illustrationerne, både i illustrationslisten og i manuskriptet. Ved antologier skrives en illustrationsliste for hver artikel. Angiv, så vidt det er muligt, hvor du har set illustrationen (ved bøger: forfatter, bogtitel, udgivelsesår, ISBN-nummer og sidetal) samt oplysninger om rettighedshaver, eksempelvis den institution eller det fotobureau, du har fundet billedet hos. Det letter forlagets arbejde med at indhente rettighederne. Vedlæg gerne kopier af de ønskede illustrationer. Skriv dit navn, din bogs titel samt illustrationsnummeret på kopien. Nummereringen skal kort sagt være ens i illustrationsliste, tekst og på evt. kopier af billederne. Ellers kan det skabe problemer senere i produktionsprocessen, når dit manuskript bliver ombrudt. Hvis du selv har skaffet illustrationer, skal de så vidt muligt afleveres i trykklar kvalitet, dvs. i en opløsning på min. 300 dpi (dots per inch). Det er vigtigt at være opmærksom på, at grafiske programmer kun sjældent kan gøre en dårlig billedkvalitet bedre. Billedtekster afleveres i en fil for sig selv. Husk at nummerere teksterne efter illustrationslisten. Tekster til markedsføring Sammen med manuskriptet afleveres også to udkast til beskrivelser af bogen, som forlaget bruger til markedsføring på internettet og generelt: en længere beskrivelse (højest 200 ord bruges også som bagsidetekst) en kort beskrivelse (højest 40 ord). Også disse afleveres samtidig digitalt og på papir. Ombrydning/sats I ombrydningen sættes manuskriptet op som bogsider og får sit endelige layout. Derefter er der typisk 2-3 korrekturgange, afhængigt af om der skal udarbejdes indeks. 1. korrektur Efter ombrydningen sendes manuskriptet til dig til korrektur. Her rettes evt. stave- og kommafejl, layoutmæssige fejl samt ukorrekte overskriftsniveauer, forkert placering af figurer og lignende. På forlagets hjemmeside kan du hente en oversigt over korrekturtegn samt en tjekliste, du kan bruge til at sikre dig, at du har været rundt om det hele. Vejledningen kan hentes på forlagets hjemmeside.

4 Rettelser skal markeres i det tilsendte papirmanuskript, der så returneres til forlaget med post. Send altså ikke rettelser pr. /diskette eller over telefonen. Når forlaget har modtaget rettelserne, føjes de ind i det ombrudte manuskript af forlagets grafiske medarbejder. 2. korrektur Når forlaget har modtaget og rettet 1. korrekturen, modtager du manuskriptet igen. Her tjekkes, om rettelserne fra 1. korrekturen er ført korrekt ind, og om tekst, figurer samt billeder står, som de skal. Desuden markeres evt. stikord til stikords-/navneregister. Ud fra markeringerne udarbejder forlaget et register med sidehenvisninger. Forlaget har udarbejdet en vejledning i, hvordan du markerer de ord, der skal indgå i stikordsregisteret. Vejledningen kan hentes på forlagets hjemmeside. 3. korrektur/indeksering I 3. korrektur redigeres stikordsregisteret. Tryk og indbinding Efter 2. og evt. 3. korrektur bliver bogen trykt og indbundet. Fra forlaget sender bogen til tryk, og til vi modtager bøger fra bogbinderen, og din bog udkommer, går der typisk tre uger. Vi bestræber os på at have en hurtig produktionsproces, så der alt i alt kun går mellem tre og fire måneder, fra forlaget modtager det færdigredigerede manuskript, til din bog kan købes i boghandlen. Omslag Inden manuskriptet er klart til tryk, skal der også laves et omslag. Det er forlaget, der har ansvaret for omslaget, men vi vil selvfølgelig gerne høre, hvis du har gode ideer eller særlige ønsker. Omslaget designes hos forlagets egen grafiker eller hos en ekstern grafiker. Marketing og distribution Forlaget har en marketingkoordinator, der i samarbejde med dig sørger for pressemeddelelse, udsending af anmeldereksemplarer, eksponering på vores egen hjemmeside og i Samfundslitteraturs netboglade, eventuel plakattreklame, at bogen kommer i forlagets nyhedskatalog osv. En vigtig del af markedsføringen sker over for relevante undervisningsinstitutioner. Derfor vil du blive bedt om at hjælpe med at finde frem til undervisere, der vil kunne bruge bogen. Størstedelen af markedsføringen sker de sidste to uger, før bogen udkommer. Her indsælges bogen også til boghandlerne, og der sendes anmeldereksemplarer ud.

5 Alle forlagets bøger distribueres via DBK, så de kan bestilles af alle boghandlere. Desuden kan bøgerne købes i Samfundslitteraturs netboglade og i vores egne boglader. Du kan læse mere om forlagets markedsføring på vores hjemmeside. SÆRLIGT OM ANTOLOGIER Ved antologier aftales internt i forfattergruppen, hvem der er forfattergruppens redaktør. For at lette samarbejdet mellem forfattergruppen og forlaget, skal al kommunikation mellem forlaget og forfattergruppen foregå gennem redaktøren.

VEJLEDNING TIL BOGFORFATTERE

VEJLEDNING TIL BOGFORFATTERE VEJLEDNING TIL BOGFORFATTERE K ARNOV GROUP DENMARK A/S Sankt Petri Passage 5, 1165 København K T: 33 74 07 00 K ARNOVGROUP.DK Indholdsfortegnelse Velkommen til Karnov Group 3 Fra manuskript til færdig

Læs mere

Sådan laves en bog. til print-on-demand

Sådan laves en bog. til print-on-demand Sådan laves en bog til print-on-demand Udarbejdet af Kurt Lundskov. 2010 [Dette er bagside af forsiden, når der udskrives på begge sider] Sådan laves en bog til print-on-demand [Kolofon] Sådan laves en

Læs mere

Guide til tværfagligt eksamensprojekt

Guide til tværfagligt eksamensprojekt Guide til tværfagligt eksamensprojekt --------- Skriv en god synopsis --------- Den gode synopsis viser, at du kan: Fremstille et emne klart og præcist Skabe sammenhæng og struktur Vælge de vigtigste oplysninger

Læs mere

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive Journal nr. 13.12.599 Spil og svar Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Spil og svar

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk]

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] Søg jobbet via Jobnet Du kan se ledige job på Jobnet.dk, og når du har fundet en stilling, kan du søge den. Er der i søgeresultatlisten ved annoncens

Læs mere

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system)

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Indholdsfortegnelse Rart at vide Generelt om CMS modulet Sådan benytter du CM-systemet til at rette på din hjemmeside Ændring af sider / opret af sider Indsætning

Læs mere

Lectio. Lectio Bogdepotvejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00. E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.

Lectio. Lectio Bogdepotvejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00. E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom. Lectio Lectio Bogdepotvejledning 1992-2010 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Forord Forord

Læs mere

Selvudgiverens oversigt over udgivelsesmuligheder 2012 Kære forfatter Hvis du går med planer om at udgive bøger selv, eller allerede har været igennem processen, har du sikkert også opdaget at det kan

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige 17 INDHOLD Elektronisk fakturering fra 1. februar 2005 3 Nye oplysninger på regningen Husk altid EAN-nummeret! 4 Elektroniske regninger

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering

Håndbog i elektronisk fakturering Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering giver svar på: Hvordan laver man en elektronisk regning? Hvilke nye oplysninger skal med på regningen?

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Vejledning til oprettelse af digital post

Vejledning til oprettelse af digital post Vejledning til oprettelse af digital post Indholdsfortegnelse Har du brugt dit sidste frimærke?... 3 Inden du begynder... 4 Bestil NemID med pas eller kørekort... 5 Aktiver ny NemID... 10 OPRET digital

Læs mere

CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP

CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP Velkommen til CMS modulet på din DanaWebshop, som du skal benytte for at opdatere din webshop med produkter, produktsider, infosider med mere. I DanaWeb kalder vi CMS

Læs mere

POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV

POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV KIRSTEN KRISTENSEN POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV Dette hæfte lærer dig at lave velfungerende præsentationer i programmet PowerPoint 2010. Du får en god introduktion til programmets brugerflade og de forskellige

Læs mere

KEND SPILLEREGLERNE. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste

KEND SPILLEREGLERNE. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste KEND SPILLEREGLERNE Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Indhold Indledning 3 Den rigtige afgørelse 3 1. Vejledningspligten hvad går den

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline læsning. Her får

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Brand By Hand Brand By Hand: Handelsbetingelser - august 2014

Brand By Hand Brand By Hand: Handelsbetingelser - august 2014 Brand By Hand CVR: 34845808 Møllevangsallé 142, 8200 Aarhus N 1 Indledning Vi yder altid vores bedste for at opfylde dine behov og indfri dine forventninger. Vi har i det følgende formuleret vores handelsbetingelser,

Læs mere

Manual for redaktører

Manual for redaktører Manual for redaktører Leveret af DFF-EDB.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Hjemmesider i Umbraco... 5 2. Kom i gang med Umbraco... 5 2.1 Login... 5 2.1.1. Ændring af login... 5 2.2. Når du arbejder på siden,

Læs mere

Din virksomheds internationale website. Eksport

Din virksomheds internationale website. Eksport Din virksomheds internationale website Eksport Din virksomheds internationale website Denne guide skal hjælpe dig med at sikre, at din virksomheds website også fremstår professionelt, når sproget er et

Læs mere

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11 SkoleKom Begyndervejledning Tilpasset FirstClass version 11 1 Om SkoleKom... 3 1.1 Download og installation af FirstClass-programmet... 4 1.2 Log på SkoleKom... 5 1.3 Dit SkoleKom-skrivebord... 5 1.4 Sådan

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone

Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Sådan bruger du ereolens app på en Android tablet eller smartphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline

Læs mere

Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Grafisk Design

Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Grafisk Design x danmarks medie- og journalisthøjskole campus københavn Forprøve grafisk design Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Grafisk Design Del 1: Plakatserie Du skal designe tre

Læs mere

Gode råd til den motiverede ansøgning

Gode råd til den motiverede ansøgning Gode råd til den motiverede ansøgning Mange uddannelsessteder vil gerne have, at kvote 2 ansøgere vedlægger en motiveret ansøgning (nogle steder også kaldet en levnedsbeskrivelse). Den motiverede ansøgning

Læs mere

Webdesign med WordPress 3

Webdesign med WordPress 3 Webdesign med WordPress 3 Til webdesign har jeg valgt at bruge det gratis program WordPress i stedet for Microsofts programmer. WordPress er lettere at bruge, og samtidig er det lettere at lave flotte

Læs mere

Hvordan vurderer virksomhederne Virksomhedsnyt?

Hvordan vurderer virksomhederne Virksomhedsnyt? Hvordan vurderer virksomhederne Virksomhedsnyt? Rapport fra 25 telefoninterviews Undersøgelse for Jobcenter København Wanek & Myrner 2010 Formål Nærværende undersøgelse er en ud af seks undersøgelser,

Læs mere

WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE

WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE Lær Word 2010 helt fra start Ni lektioner med overskuelige øvelser Øvelsesfiler og ekstra lektion til download KURSUSHÆFTE Word 2010 kursushæfte 1. udgave,

Læs mere

Hanne Wick, Wick Kommunikation Aps

Hanne Wick, Wick Kommunikation Aps Tekster til web Oplæg af Hanne Wick, Wick Kommunikation Aps Digital Markedsføring 2011 Hanne Wick, Wick Kommunikation Aps Har siden 1983 arbejdet med kommunikation, markedsføring og PR, siden 1999 med

Læs mere

vedr. besigtigelse af ejendommen og udarbejdelse af tilstandsrapport, home SundhedsAttest og energimærke.

vedr. besigtigelse af ejendommen og udarbejdelse af tilstandsrapport, home SundhedsAttest og energimærke. Velkommen hos home Før vi sælger din bolig, vil vi gerne præsentere os Før du sætter din bolig til salg, vil vi gerne fortælle dig, hvordan vi arbejder hos home. Hvem vi samarbejder med, og hvilke fordele

Læs mere